EERSTE HULP BIJ HET BEKIJKEN V AN P APUATEXTIEL TECHNIEKEN

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "EERSTE HULP BIJ HET BEKIJKEN V AN P APUATEXTIEL TECHNIEKEN"

Transcriptie

1

2 1. Inleiding

3

4 EERSTE HULP BIJ HET BEKIJKEN V AN P APUATEXTIEL TECHNIEKEN De begrippen textiel en textieltechnieken lijken in eerste instantie problemen op te leveren bij de beschrijving van voorwerpen uit papuaculturen. De meeste voorwerpen die we tegenkomen associeren we niet met wat wij gewend zijn te verstaan onder textiel, namelijk lappen of kledingstukken, die geweven zijn, gebreid of gehaakt en daama eventueel versierd met borduurwerk. Vooral het weven zien we als de textieltechniek bij uitstek. Maar als we in een collectie uit Westelijk Nieuw Guinea een geweven doek tegenkomen, die ouder is dan eenjaar ofveertig, kunnen we er vrijwel zeker van zijn,dat die ooit daar geymporteerd is, want op Nieuw Guinea werd van oudsher niet geweven. Op een paar, tamelijk plaatselijke, uitzonderingen na, waar ik later op terugkom. Dat wil overigens niet zeggen,dat geweven stoffen er niet van belang zljn. In het uitwisselingsstelsel van waardegoederen, dat een van de algemene kenmerken is van papuagemeenschappen, nemen geymporteerde objecten juist een belangrijke plaats in. En in de Vogelkop zijn dat bijvoorbeeld de Kain Timur,geweven doeken van de oostelijke Indonesische eilanden. Het zijn oorspronkelijk kettingweefsels( dat zijn weefsel,waarbij je alleen de ketting, de gespannen draden ziet, de inslag is onzichtbaar), met motieven in smalle banen over de lengte van de stof, zoals je ze hiemaast op de foto' s ziet. Sommige motieven zijn ingeweven, maar veel ook gemaakt in ikat, een verftechniek, waarbij gebruik wordt gemaakt van afbinden van die kettingdraden.

5 'I

6 Verder werden rode, blauwe en geruite katoenen stoffen populair in het kustgebied voor gebruik als lendendoeken, omslagdoeken en verpakkingen van waardegoederen. Ze verdrongen gedeeltelijk het geklopte bastdoek, wat daarv66r voor die doeleinden gebruikt werd. Deze laatste groep katoenen stoffen werd, als ze afgedragen waren, tot de laatste reepjes en rafels gebruikt als versiering en bindmateriaal in andere voorwerpen. Je ziet ze bijvoorbeeld als franje aan de kralen schorten. In tassen in het Bergland is zelfs dik rood draad te vinden dat gerold is van expres uitgerafelde stof, die via via het binnenland bereikte.

7 1 o. J '- j(, ::t- \j L.&J '" Lu... t- L?

8 -. HOE IS IETS GEMAAKT Nu gaan we kijken naar de groep voorwerpen die in westelijk Nieuw Guinea zelf gemaakt zijn. Op het beschrijvingsformulier van een voorwerp is een apart veld gereserveerd voor materiaalverwerking,dwz. de manier waarop het gemaakt is. Dat veld zou inzicht moeten geven in de werkwijze, maar het is meestal gevuld met een paar vaste termen. Bij een houten beeld staat bijvoorbeeld "snijwerk " en daarna "motieven uitgesneden in ajour ". Dat zijn vaak catalogustermen geworden om iets onder te brengen, in plaats van dat ze recht doen aan alle manieren waarop in de loop van de tijden, of in verschillende culturen hout is bewerkt. paarbij komt het probleem of je uit moet gaan van het materiaal en de mogelijkheden daarvan, of van algemenere technische mogelijkheden die op groepen materiaal toegepast kunnen worden : been, bambu en speksteen kunnen ook ajour gesneden worden Bovendien weet je meestal niet hoe iets van het begin tot het eind gemaakt is, tenzij je erbij was, enje kunt het alleen maar afleiden uit dingen die je zelf al kunt of we et, of door vergelijking met voorwerpen die al beschreven zijn, of door analyse en sporenonderzoek. Bij de voorwerpen die we hiemaast zien wordt het nog lastiger. Het is duidelijk, dat mensen daar van alles met verschillende soorten materiaal gedaan hebben, maar wat precies en hoe? Mensen maken namelijk voorwerpen en denken niet : nu ga ik eens die of die techniek beoefenen. Het gaat om voorwerpen die samengesteld zijn uit lange stukken dun en buigzaam materiaal, zoals stengels, twijgen ofbladeren, enlofuit lange gesneden repen, enlofuit gescheurde vezels en daaruit gedraaide draden. Die lange elementen zijn door of om elkaar heen gewerkt tot een samenhangend geheel. Dat door elkaar heen werken kan op ontzettend veel manieren en hoe leer je al die verschillende manieren van elkaar onderscheiden en op de juiste manier benoemen? Troost je ermee, dat dat tot nu toe nog niemand helemaal is gelukt, al wordt er al anderhalve eeuw gezocht naar een goede classificatie en een juiste, daaruit volgende, terminologie.

9 De huidige gedachtegang is, dat men al het werk met lange stukken dun en buigzaam materiaal bij elkaar brengt onder de term Textieltechnieken. Daarmee schakelt men over van het principe van specifieke materiaalverwerking naar de algemene werkwijzen met een groep materialen met bepaalde gemeenschappelijke eigenschappen. En dat levert altijd thesaurusproblemen op. PRIMAlRE TEXTIEL TECHNIEKEN Een volgende stap in de gebruikelijke denkwijze, en een niet erg logische, is een eerste sortering naar de gebruikte hulpmiddelen. Namelijk of de elementen op een speciaal daarvoor gemaakt apparaat door elkaar zijn gewerkt, of dat er alleen met de handen is gewerkt of hoogstens met eenvoudige hulpmiddelen als een stokje ofhaakje of een si.mpel raamwerk. Die laatste groep heet primaire textieltechnieken. Over de benaming van de eerste groep is de discussie nog gaande, omdat men liever geen hierarchische termen gebruikt die zouden suggereren, dat het om "lagere "en "hogere "vormen gaat. De primaire textieltechnieken zijn namelijk allerminst primitief. Ze zijn vaak ongelofelijk ingewikkeld en vragen veel oefening en vaardigheid. Het lastige bij het onderbrengen in deze groepen is, dat je in veel gevallen niet kunt zeggen, wat er gebruikt is, als je het voorwerp niet hebt zien maken. Maar je mag ervan uitgaan dat alle traditionele textieltechnieken van Nieuw Guinea vallen onder de primaire textieltechnieken, ook twee van de drie weefvoorbeelden die ik noemde. Alleen bij een van die drie is sprake van en echt weefgetouw, maar het is heel onwaarschijnlijk dat wij daar een doek van tegenkomen. Je zou dus hier kunnen stoppen, en in het veld materiaalverwerking van een voorwerp,dat er verdacht veel uitziet als iets samengestelds uit lange dunne elementen, zetten : uitgevoerd in primaire textieltechnieken.

10 I/",I # - - I I. I I

11 VERDERE INDELING Nu omvat die groep primaire textieltechnieken nog alles wat geen echt weven betreft, dus veel schieten we er niet mee op. AIs je zelfwel eens met een touwtje inje handen gespeeld hebt, kunje je voorstellen, dat je daar achter elkaar knopen in kunt leggen en dat je daarbij links- of rechtsom kunt werken, onder of over iets heen kunt gaan en halve of hele bochten kunt maken. Er zijn een paar pogingen gedaan om op die manier alle werkwijzen in forrnules te ordenen. Dat blijkt te ingewikkelde forrnules op te leveren, zelfs al worden in de praktijk niet eens alle mogelijkheden gebruikt. Zo'n systeem geeft wel inzicht, maar ik verrnoed, dat de meeste textielmensen visueel zijn ingesteld en liever met beelden werken dan met letter- en cijfercombinaties. Een bruikbaarder indeling is gebleken, te kijken, wat er allemaal mogelijk is met een doorgaande draad of element. Daarna hoe je een wsm draden of elementen door elkaar heen kunt werken. En daarna hoe dat gaat met twee of meer groepen draden. Daarin kan heel belangrijk zijn of al die elementen actiefbewogen worden, of dat er een groep is die stijf is, of alleen gespannen gehouden wordt, en dus passief is, terwijl een ander element er om heen wordt gewerkt. Overigens blijkt er nog een groep te zijn,waarin helemaal niet met draden gewerkt wordt, maar met materiaalvezels die door een bepaalde bewerking met kloppen ofwrijven in elkaar gewerkt worden tot een stof, zoals bijvoorbeeld vilt. In het meest gebruikte boek over textieltechnieken, Systematik der Textilen Techniken, van Annemarie Seiler- Baldinger, wordt deze groep buiten beschouwing gelaten. Op Nieuw Guinea wordt deze, daar toch belangrijke, groep vertegenwoordigd door geklopt bastvezeldoek ( geklopte boombast, zoals het meestal genoemd wordt), en grasvilt, spinragvilt, maar ook door coconvlies (van een grote vlindersoort).

12

13 KUNNEN WE PRAKTISCH IETS MET DEZE INDELING? Principieel is het een goede indeling, omdat het werken binnen die secties ieder eigen consequenties heeft. En als je iemand aan het werk ziet, of goede foto's van dat maken hebt, is het verschil meestal goed te Zlen. Praktisch is het uitermate lastig om bij een voorwerp,dat je in een collectie in handen krijgt buiten de plaats van herkomst en wat je niet uit elkaar mag halen, te zien of er sprake is van werken met een element of een groep of meer groepen. Dat zie je bijvoorbeeld bij de foto' s van het armbandje van twee draden. In eerste instantie lijkt dat een ingewikkeld vlechtwerk van een groep draden. Het enige, dat je kunt do en, is, proberen de elementen te volgen in het voorwerp en dat in een tekening te noteren. Of veel documentatiemateriaal te verzamelen en af te gaan op de karakteristieke kenmerken van goed gedocumenteerde technieken. Het is namelijk gelukkig zo, dat een bepaalde werkwijze met bepaalde handelingen en steken, meestal door heel zo'n voorwerp heen herhaald wordt, of in ieder geval in stukken van dat voorwerp. En dat levert een herkenbaar patroon of een herkenbare structuur op. Op grond daarvan zal ik proberenje met de volgende foto's en tekeningen te leren een aantal voor papuaculturen belangrijke werkwijzen te onderscheiden.

14

3. Prepareren van het materiaal

3. Prepareren van het materiaal 3. Prepareren van het materiaal HET PREP AREREN V AN MATERIAAL Wanneer European~n voor het eerst lus- ofvlechtwerk van de Papua's zien, zijn ze verbaasd over de fijnheid van het werk. Ze verwachten eerder

Nadere informatie

ONDERZOEK 3D-PRINT GHISLAINE ORTMANS

ONDERZOEK 3D-PRINT GHISLAINE ORTMANS ONDERZOEK 3D-PRINT GHISLAINE ORTMANS (VOOR)ONDERZOEK Een onderzoek dat begon als materiaal onderzoek, naar hoe materialen bewerkbaar zijn nadat ze geprint zijn. Het creeren van een beweegbaar materiaal,

Nadere informatie

Een dromenvanger maken

Een dromenvanger maken Een dromenvanger maken Wat is een dromenvanger? Dit wordt uitgelegd in De legende van de dromenvanger. Een echte dromenvanger wordt gemaakt van wilgenhout, leerband en runderpees, of namaak pees (sinew).

Nadere informatie

Legende van de dromenvanger

Legende van de dromenvanger Legende van de dromenvanger Lang geleden zat een oude sjamaan van de Lakota indianen op een hoge bergtop. Daar kreeg hij een visioen. In dit visioen verscheen Iktomi, de grote zoeker naar wijsheid. Iktomi

Nadere informatie

.2.. ~r (J~s~tHYt) 3 ~~IUH L li(ul.wufsd I. 1.[~rN (6t4tA..tr ~1 ) 1'rM0 prrrf tu+- wa./&r) vi.. f.(.m /'f)-tf'h? ~'fk- ~ ej..",; tit-~l ;..

.2.. ~r (J~s~tHYt) 3 ~~IUH L li(ul.wufsd I. 1.[~rN (6t4tA..tr ~1 ) 1'rM0 prrrf tu+- wa./&r) vi.. f.(.m /'f)-tf'h? ~'fk- ~ ej..,; tit-~l ;.. 2. Viltwerk ( Vf!,Illt.-W V~ ~ I~; ~6""m. ~ ~Wl.A.k.r;.... ~ ~ A.,- 6«41-..3 vi.. f.(.m /'f)-tf'h? ~'fk- ~ ej..",; tit-~l ;.. 7~ : 1.[~rN (6t4tA..tr ~1 ).2.. ~r (J~s~tHYt) 3 ~~IUH L li(ul.wufsd I VN"nt,t

Nadere informatie

KURSUS KAART-WEVEN Anneke Boonstra

KURSUS KAART-WEVEN Anneke Boonstra KURSUS KRT-WEVEN nneke oonstra Geschiedenis: 5de eeuw v.hr. -Wollen weefsel met opzetboord bestaande uit 6 bundels, 4 draadsgetorste kettingkoorden (uitsland, Heuneberg) -fragmenten van weefsels met getorste

Nadere informatie

inhoud 1. Textiel? Wat is dat? 2. Weven met papier 3. Stoffen van textiel 4. Wol 5, Zijde 6. Katoen 7. Linnen 8. Filmpje Pluskaarten

inhoud 1. Textiel? Wat is dat? 2. Weven met papier 3. Stoffen van textiel 4. Wol 5, Zijde 6. Katoen 7. Linnen 8. Filmpje Pluskaarten Textiel inhoud 1. Textiel? Wat is dat? 3 2. Weven met papier 5 3. Stoffen van textiel 6 4. Wol 7 5, Zijde 9 6. Katoen 11 7. Linnen 13 8. Filmpje 15 Pluskaarten 16 Bronnen en foto s 18 Colofon en voorwaarden

Nadere informatie

STAPPENPLAN DRAAGTAS BOHO. Hoe maak je het? MAKERS MET ERVARING MEER HOBBY'S DRAAGTAS BOHO STAP 1: ZO MAAK JE HET STAP 2: MAAK HET WEEFRAAM

STAPPENPLAN DRAAGTAS BOHO. Hoe maak je het? MAKERS MET ERVARING MEER HOBBY'S DRAAGTAS BOHO STAP 1: ZO MAAK JE HET STAP 2: MAAK HET WEEFRAAM ALLE BENODIGDHEDEN VIND JE OP: https://www.veritas.be/be_nl/creatieve-ideeen/draagtas-boho MAKERS MET ERVARING MEER HOBBY'S Hoe maak je het? STAP 1: ZO MAAK JE HET - knip 4 stukken katoen van ongeveer

Nadere informatie

KleurenKaart. KleurenKaartSatijn300TC2015

KleurenKaart. KleurenKaartSatijn300TC2015 KleurenKaart Satijn300TC 2015 KleurenKaartSatijn300TC2015 Katoen Katoen is een zachte, eencellige vezel die uit de opperhuid van de zaden van de katoenplant groeit. De vezels worden tot draden gesponnen

Nadere informatie

Workshop. Vriendschapsbandjes

Workshop. Vriendschapsbandjes Workshop Vriendschapsbandjes Opzet: Vriendschapsbandjes in macramé met pareltjes aan. (Idee uit het boekje Eigentijds macramé, Margriet Kors en Gina Lambers, Cantecleer, 2002, ISBN 90 213 3201 9) pagina

Nadere informatie

BREIPATROON Bolero / vestje

BREIPATROON Bolero / vestje BREIPATROON Bolero / vestje Ik wens je veel plezier en succes met het breien en haken. Het is allemaal niet moeilijk, maar mocht je toch problemen tegenkomen, dan mag je me gerust mailen. * * * * * MATEN:

Nadere informatie

Alle patronen van byclaire zijn auteursrechtelijk beschermd. -alle patronen van byclaire zijn voor privé gebruik en mogen niet aan derden worden

Alle patronen van byclaire zijn auteursrechtelijk beschermd. -alle patronen van byclaire zijn voor privé gebruik en mogen niet aan derden worden Alle patronen van byclaire zijn auteursrechtelijk beschermd. -alle patronen van byclaire zijn voor privé gebruik en mogen niet aan derden worden verkocht. 1 Een zomers tasje. Voor een vakantie aan zee

Nadere informatie

Leergebied: Zuid Nederland. Constructies. De mens draagt al meer dan 5000 jaar iets om zijn lichaam. Zo blijft het lichaam warm!

Leergebied: Zuid Nederland. Constructies. De mens draagt al meer dan 5000 jaar iets om zijn lichaam. Zo blijft het lichaam warm! Techniekkit: Domein: Competentie: Leergebied: Zuid Nederland Constructies Reflectie Geschiedenis De mens draagt al meer dan 5000 jaar iets om zijn lichaam. Zo blijft het lichaam warm! 1. Maar droegen de

Nadere informatie

Ibiza haltertop Hobiek.

Ibiza haltertop Hobiek. Ibiza haltertop Hobiek. Benodigdheden: Ik heb het volgende materiaal en kleur gebruikt: 3 bolletjes Rio katoen van Lammy Yarns, 50 gr, 125 meter looplengte. Kleur: crème, geel en bruin. (De kleur katoen

Nadere informatie

Patroon Sterren steek tas Groot

Patroon Sterren steek tas Groot Patroon Sterren steek tas Groot Het patroon beschrijft hoe: 1. U de twee patronen kunt combineren en hoe u de bodem haakt in dubbele vaste voordat u aan de Sterren steek begint 2. U de Sterren steek haakt

Nadere informatie

Februari. Glamourbenen. Project Rode Loper, Vrouwen van Nu. maandag 1. dinsdag 2. woensdag. donderdag. vrijdag. zaterdag. zondag

Februari. Glamourbenen. Project Rode Loper, Vrouwen van Nu. maandag 1. dinsdag 2. woensdag. donderdag. vrijdag. zaterdag. zondag WEEK 05 Februari 1 Glamourbenen Project Rode Loper, Vrouwen van Nu 2 woensdag 3 Kringbesturendag LOKK, Maarn 4 5 6 zondag 7 Weefnetwerk-patroon Pied-de-poule dik-dun Linnenbinding is de meest elementaire

Nadere informatie

Patroon Sterren Steek Klein

Patroon Sterren Steek Klein Patroon Sterren Steek Klein Incl.: Stap voor Stap, Foto's (73). Uit leg voor de voering & ritssluitingzakje Gehaakt met Co sy een mooi za natie van katoen ch en acryl van een te combihoge kwaliteit 60%

Nadere informatie

3. HET STAAND WEEFGETOUW Ik ga er van uit dat je al een weefgetouw hebt gebouwd. Hieronder wat termen, die regelmatig voorkomen.

3. HET STAAND WEEFGETOUW Ik ga er van uit dat je al een weefgetouw hebt gebouwd. Hieronder wat termen, die regelmatig voorkomen. WEVEN op een VERTICAAL WEEFGETOUW Inhoud: 1. Geschiedenis in een notendop blz. 1 2. Soorten weefgetouwen blz. 1 3. Het staand weefgetouw blz. 1 4. Principe en techniek van weven op een staand getouw: blz.

Nadere informatie

Uit LandIdee 03 juni-juli 2014. Gehaakt en gebreid alles van raffia

Uit LandIdee 03 juni-juli 2014. Gehaakt en gebreid alles van raffia Uit LandIdee 03 juni-juli 2014 Gehaakt en gebreid alles van raffia Dankzij het gemakkelijk te verwerken rayon raffia (strengen met een looplengte van 20 m) creëer je leuke voorwerpen die de (voor)zomer

Nadere informatie

STAPPENPLAN KUSSEN BOHO. Hoe maak je het? MAKERS MET ERVARING MEER HOBBY'S KUSSEN BOHO STAP 1: ZO MAAK JE HET STAP 2: MAAK HET WEEFRAAM

STAPPENPLAN KUSSEN BOHO. Hoe maak je het? MAKERS MET ERVARING MEER HOBBY'S KUSSEN BOHO STAP 1: ZO MAAK JE HET STAP 2: MAAK HET WEEFRAAM ALLE BENODIGDHEDEN VIND JE OP: https://www.veritas.be/be_nl/creatieve-ideeen/kussen-boho MAKERS MET ERVARING MEER HOBBY'S Hoe maak je het? STAP 1: ZO MAAK JE HET - knip 2 lappen van 41 X 35 cm - knip 1

Nadere informatie

Meisjessweater. Knip. Benodigdheden. Naaien. De manchet decoreren. Husqvarna Viking naaimachines en accessoires

Meisjessweater. Knip. Benodigdheden. Naaien. De manchet decoreren. Husqvarna Viking naaimachines en accessoires Kindersweaters Meisjessweater Benodigdheden Burda-patroon 9614 deel A Groene sweatshirtstof voor voor- en achterkantdeel, roze voor 1 mouw en donkergeel voor de andere mouw (raadpleeg de patroondelen voor

Nadere informatie

Materialen 481 m getwijnd of gevlochten katoenen touw, ø 4 mm Houten staaf van 1,2 m, dik en stevig genoeg om het gewicht van je gordijn te dragen

Materialen 481 m getwijnd of gevlochten katoenen touw, ø 4 mm Houten staaf van 1,2 m, dik en stevig genoeg om het gewicht van je gordijn te dragen gordijn Een macramégordijn is prachtig in elke deuropening en is perfect om een open kast mee af te sluiten en de aandacht af te leiden van wat er allemaal in ligt. Dit is een ontwerp voor een gordijn

Nadere informatie

Herkent en gebruikt begrippen oppervlakte. aansprekende context bedoeld. omtrek en oppervlakte in kort, groot, klein, breed, smal,

Herkent en gebruikt begrippen oppervlakte. aansprekende context bedoeld. omtrek en oppervlakte in kort, groot, klein, breed, smal, 13. Versieren maar! Tijdens deze activiteit: maken de kinderen verschillende slingers voor het feest. Rekenen Meten Groep 1 Groep 2 Lengte, omtrek, Begrijpt wat binnen een Herkent en gebruikt begrippen

Nadere informatie

ZIE MIJ LEREN. Groep 1. Spelend leren met Onderbouwd. Naam:

ZIE MIJ LEREN. Groep 1. Spelend leren met Onderbouwd. Naam: pelend leren met Onderbouwd pelend leren met Onderbouwd Voor je ligt het Zie mij leren-boekje van Onderbouwd. Voor ieder thema is er een nieuwe bladzijde. Elk thema begint met een taaldoel, gevolgd door

Nadere informatie

Lesbrief: Grote wasjes, kleine wasjes Thema: Hoe kom ik daar?

Lesbrief: Grote wasjes, kleine wasjes Thema: Hoe kom ik daar? Lesbrief: Grote wasjes, kleine wasjes Thema: Hoe kom ik daar? Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Zou het profiel Zorg & Welzijn bij jou passen? Een onderdeel

Nadere informatie

HET WEEFGETOUW en de KLEDING DOOR DE EEUWEN HEEN

HET WEEFGETOUW en de KLEDING DOOR DE EEUWEN HEEN HET WEEFGETOUW en de KLEDING DOOR DE EEUWEN HEEN Alle volkeren hebben kleren geweven door de eeuwen heen. Het principe is overal hetzelfde. Je hebt schering (de hangende of liggende draden) en een inslag

Nadere informatie

Look & Inspire. Inhoud

Look & Inspire. Inhoud Inhoud 1, Textielen en stoffen blz.1 2.Documentatie blz.2 3. Verwerkingskeuze Analyse en vervolgstappen blz.15 4. Expo uitwerking blz.16 5. Reflectie met Games & Interactie en de kunstwereld blz.17 Textielen/stoffen

Nadere informatie

Nodig: 1 bol Zpagetti van ten minste 850 gram Haaknaald maat 10 Breinaalden maat 10 Schaar

Nodig: 1 bol Zpagetti van ten minste 850 gram Haaknaald maat 10 Breinaalden maat 10 Schaar Nodig: 1 bol Zpagetti van ten minste 850 gram Haaknaald maat 10 Breinaalden maat 10 Schaar Eventueel: Stof voor de binnenvoering Stof voor de binnenkant van de schouderband Rits Naaimachine Kralen om de

Nadere informatie

ONDERZOEK HOUT 4. Wat zijn de eigenschappen van hout?

ONDERZOEK HOUT 4. Wat zijn de eigenschappen van hout? ONDERZOEK HOUT 4 Onderzoeksvraag Wat zijn de eigenschappen van hout? Werkwijze Je leest aandachtig de vragen. Aan de hand hiervan los je de verschillende onderzoeksopdrachten op. Je werkt voor deze opdracht

Nadere informatie

- 6 bollen wol (ik gebruikte TWEED breigaren van Zeeman, 100 gr - 163m) - 3 houten sluitingen (houtje touwtje) - haaknaald 4,5. Gehaakte gilet.

- 6 bollen wol (ik gebruikte TWEED breigaren van Zeeman, 100 gr - 163m) - 3 houten sluitingen (houtje touwtje) - haaknaald 4,5. Gehaakte gilet. Gehaakte gilet Nodig: - 6 bollen wol (ik gebruikte TWEED breigaren van Zeeman, 100 gr - 163m) - 3 houten sluitingen (houtje touwtje) - haaknaald 4,5 Mijn jas is aan middenrug 66 cm lang en van zijnaad

Nadere informatie

Een raamwerk Horizontale verplaatsbare stokken Enkele hulpstokken Wollen garen. A van een boog B van 2 stokken in de grond

Een raamwerk Horizontale verplaatsbare stokken Enkele hulpstokken Wollen garen. A van een boog B van 2 stokken in de grond CURSUS SPRANG VLECHTEN Anneke Boonstra Geschiedenis van Sprang Uit een boek van Peter Collingwood, The techniques of sprang Sprang betekent in het Zweeds opengewerkt textiel. Sprang is een soort vlechttechniek.

Nadere informatie

FALLEN LEAVES. Fallen Leaves

FALLEN LEAVES. Fallen Leaves FALLEN LEAVES haakpatroon shawl 9-2017 Deze shawl heb ik genoemd naar de song FALLEN LEAVES van Billy Talent. De kleuren van de Durable Colourful passen perfect bij de gedachte aan vallende herfstbladeren.

Nadere informatie

Digitaal borduren doen we al járen..

Digitaal borduren doen we al járen.. Digitaal borduren doen we al járen....en daarin hebben we een reputatie opgebouwd als punctuele, snelle leverancier van kwaliteitsborduurwerk. Maar we merkten dat we met onze productie in Nederland soms

Nadere informatie

Waarvan is het gemaakt?

Waarvan is het gemaakt? Waarvan is het gemaakt? In deze les gaan we op zoek naar kenmerken van materialen. We zoeken aan de hand van zintuiglijke waarnemingen uit van welk materiaal een voorwerp gemaakt is. We leggen het verband

Nadere informatie

Buurman & Buurman, Pat & Mat Basiskleding Haak- & breipatroon

Buurman & Buurman, Pat & Mat Basiskleding Haak- & breipatroon Buurman & Buurman, Pat & Mat Basiskleding Haak- & breipatroon Inleiding Buurman en Buurman zijn een paar onhandige karakters in een populaire animatie video serie Voor de gehaakte popjes zijn diverse kledingsetjes

Nadere informatie

Lesontwerp 7. Een verklaring voor het uitroepen van de Indonesische onafhankelijkheid door Soekarno en Hatta op 17 augustus 1945

Lesontwerp 7. Een verklaring voor het uitroepen van de Indonesische onafhankelijkheid door Soekarno en Hatta op 17 augustus 1945 Lesontwerp 7. Een verklaring voor het uitroepen van de Indonesische onafhankelijkheid door Soekarno en Hatta op 17 augustus 1945 Docenten School Klas Aby Grupstra en Jos Elzenga Goois Lyceum, Bussum 3

Nadere informatie

ONDERZOEK HOUT 2. Onderzoeksvraag. Welke verschillende houtsoorten bestaan er?

ONDERZOEK HOUT 2. Onderzoeksvraag. Welke verschillende houtsoorten bestaan er? ONDERZOEK HOUT 2 Onderzoeksvraag Welke verschillende houtsoorten bestaan er? Werkwijze Je leest aandachtig de vragen. Aan de hand hiervan los je de verschillende onderzoeksopdrachten op. Je werkt voor

Nadere informatie

Patroon geruite omslagdoek met bloemenfranje

Patroon geruite omslagdoek met bloemenfranje Patroon geruite omslagdoek met bloemenfranje Ik heb deze deken gemaakt van Unikat van Farbspiele. Ik gebruikte een 6-draads bol van 780 meter. Naast deze bol gebruikte ik ook nog een bol Catania kleurnr

Nadere informatie

Het einde is in zicht, jouw dochter of zoon gaat bijna naar het middelbaar!

Het einde is in zicht, jouw dochter of zoon gaat bijna naar het middelbaar! 18 april 2017 Beste ouder, Het einde is in zicht, jouw dochter of zoon gaat bijna naar het middelbaar! Maar voor het zover is, moeten er nog enkele eindtoetsen afgelegd worden, deze worden OVSG-toetsen

Nadere informatie

Dit laatste plankje is vrij simpel na te maken. Van hout, been, zelfs van een dik stuk leer.

Dit laatste plankje is vrij simpel na te maken. Van hout, been, zelfs van een dik stuk leer. CURSUS BANDWEVEN Bandweefsels zijn al in de ijzertijd gevonden. De plankjes waarmee ze gemaakt zijn niet. Maar gelukkig werden en worden er over de hele wereld nog banden geweven op de hieronder beschreven

Nadere informatie

Inhoud 3 Inleiding 4-5 Handig om te weten voordat je begint 6 Opzetlus 7 Losse 8 Steken tellen 9 Halve vaste 10 Vaste 11 Half stokje 12 Stokje 13

Inhoud 3 Inleiding 4-5 Handig om te weten voordat je begint 6 Opzetlus 7 Losse 8 Steken tellen 9 Halve vaste 10 Vaste 11 Half stokje 12 Stokje 13 haakboekje Alle basissteken op een rij Steken meerderen en minderen Keer- en beginlossen Patronen lezen: termen en afkortingen Inhoud 3 Inleiding 4-5 Handig om te weten voordat je begint 6 Opzetlus 7 Losse

Nadere informatie

Verborgen schatten komen aan het licht! Conservering van de wandtapijten uit het Paviljoen Welgelegen in Haarlem ontworpen door Chris de Moor

Verborgen schatten komen aan het licht! Conservering van de wandtapijten uit het Paviljoen Welgelegen in Haarlem ontworpen door Chris de Moor Verborgen schatten komen aan het licht! Conservering van de wandtapijten uit het Paviljoen Welgelegen in Haarlem ontworpen door Chris de Moor In het begin van het jaar 2005 hebben wij als ICAT een verzoek

Nadere informatie

MINI HANDBOEK HAAKTECHNIEKEN

MINI HANDBOEK HAAKTECHNIEKEN MINI HANDBOEK HAAKTECHNIEKEN MINI HANDBOEK haaktechnieken Sally Harding BECHT 2014 Voor het Nederlandse taalgebied: 2014 Uitgeverij J.H. Gottmer/H.J.W. Becht BV Postbus 317, 2000 AH Haarlem (e-mail: post@gottmer.nl)

Nadere informatie

Patroon Omslagdoek met Bloemenfranje Fleur

Patroon Omslagdoek met Bloemenfranje Fleur Patroon Omslagdoek met Bloemenfranje Fleur Voor het haken van deze omslagdoek gebruikte ik de garencake Whirl van Scheepjes. Aan 1 cake heb je ruim voldoende. Ik haakte haar twee keer, één keer met kleurnummer

Nadere informatie

Activiteit Doel Beschrijving doel Planning Uitvoering

Activiteit Doel Beschrijving doel Planning Uitvoering Hier vind je een overzicht van de lesdoelen die worden aangeboden in dit project. Houd er rekening mee dat je tijdens de uitvoering van de lessen waarschijnlijk met méér doelen bezig zult zijn, voortkomend

Nadere informatie

(Eerlijk) verdelen, breuken (taal), meetkunde, meten

(Eerlijk) verdelen, breuken (taal), meetkunde, meten Titel Belgische voet Groep / niveau Groep 5/6 Leerstofaspecten (Eerlijk) verdelen, breuken (taal), meetkunde, meten Benodigdheden Stroken; A3 in de lengte in vieren (smalle strook), bij voorkeur in verschillende

Nadere informatie

Weefstokjes. Afb.1 De scheringdraad wordt door het gaatje onderaan het stokje getrokken.

Weefstokjes. Afb.1 De scheringdraad wordt door het gaatje onderaan het stokje getrokken. Weefstokjes Door het gaatje onderaan het stokje wordt een gladde draad (dus zonder knopen of andere oneffenheden) getrokken. Dit is de scheringdraad. Begin en einde van deze draad vallen samen, zie afb.

Nadere informatie

Patroon tas met bladmotief Yarn and Colors

Patroon tas met bladmotief Yarn and Colors Patroon tas met bladmotief Yarn and Colors Dit patroon is eigendom van mij en gemaakt voor privégebruik. Het mag niet worden verkocht of voor commerciële doeleinden worden gebruikt. Copyright 2017 essiebirdies

Nadere informatie

Leerstofaspecten Breuken(taal), eerlijk verdelen, vergelijken, meetkunde

Leerstofaspecten Breuken(taal), eerlijk verdelen, vergelijken, meetkunde Titel Eerlijk verdelen 1: plakjes koek Groep / niveau Groep 5/6 Leerstofaspecten Breuken(taal), eerlijk verdelen, vergelijken, meetkunde Benodigdheden Organisatie Bedoeling Voorwaardelijke vaardigheden

Nadere informatie

54 beeldaspecten kleur. 55 beeldende kunst, architectuur, en vormgeving directe omgeving. 54 beeldaspecten compositie

54 beeldaspecten kleur. 55 beeldende kunst, architectuur, en vormgeving directe omgeving. 54 beeldaspecten compositie techniek materiaal te gebruiken bij kerndoel: voorbeeld / afbeelding scheuren in vorm en tijdschriften 54 beeldaspecten kleur papier voor ondergrond kleur glutofix (papierlijm) 3B knippen op thema tijdschriften

Nadere informatie

De Kahakai beachbag Kreafabriek CAL 2017

De Kahakai beachbag Kreafabriek CAL 2017 De Kahakai beachbag Kreafabriek CAL 2017 De Kahakai strandtas, Week 6 Kahakai betekent strand in het Hawaïaans en is de titel van de zomerse CAL van de Kreafabriek. In 8 weken haak je een prachtige strandtas.

Nadere informatie

Week 1 CAL Ersboda-poncho

Week 1 CAL Ersboda-poncho Week 1 CAL Ersboda-poncho Omdat er vraag was naar een echt ronde Southbay omslagdoek, bedacht ik ook een ècht ronde, de Ersboda sjaal ;) Ersboda betekent Echt Ronde SouthBay OmsalgDoek Anne-marie, en het

Nadere informatie

Snijbreedte S/C Instelling voor bovenmesje, koppelingshendel en gebruik van de bedekking van mesje S of deksteektabel C

Snijbreedte S/C Instelling voor bovenmesje, koppelingshendel en gebruik van de bedekking van mesje S of deksteektabel C 4 STEKEN EN NAAITECHNIEKEN STEKENOVERZICHT Hieronder staat een overzicht van alle steken van de Huskylock s25. Wanneer u de stof en de steek selecteert, worden de instellingen voor de spanning, steeklengte,

Nadere informatie

MANDEN VLECHTEN WERKEN MET JE HANDEN WORK SHOP * UIT DE TIJD VAN DE ZUIDERZEE *

MANDEN VLECHTEN WERKEN MET JE HANDEN WORK SHOP * UIT DE TIJD VAN DE ZUIDERZEE * WORK SHOP De liefde voor vakmanschap MANDEN VLECHTEN * UIT DE TIJD VAN DE ZUIDERZEE * MAKKELIJK /MOEILIJK WAT IS DAT INSPIREREND! WERKEN MET JE HANDEN 03 Paola Kalshoven neemt voor Libelle een kijkje bij

Nadere informatie

omdat vaak het lichaam nog nat is van het zwemmen omdat de rokjes los rondslingeren op het strand zodat de rokjes door het rulle zand niet meteen

omdat vaak het lichaam nog nat is van het zwemmen omdat de rokjes los rondslingeren op het strand zodat de rokjes door het rulle zand niet meteen STRANDROKJS Aan het strand willen dames zonnebaden maar ook soms even een hapje of drankje halen zonder zich meteen helemaal te hoeven aankleden. De ideale oplossing daarvoor zijn de strandrokjes. Deze

Nadere informatie

Léa Silk (0)

Léa Silk (0) Léa Silk Léa silks zijn exclusieve handgeweven zijdes die worden vervaardigd in het dorp Ban Reng Khai ten noordoosten van Bangkok, Thailand. Deze zijdes staan bekend om hun fantastische kwaliteit en levendige

Nadere informatie

De Kahakai beachbag Kreafabriek CAL 2017

De Kahakai beachbag Kreafabriek CAL 2017 De Kahakai beachbag Kreafabriek CAL 2017 De Kahakai strandtas, Week 4 Kahakai betekent strand in het Hawaïaans en is de titel van de zomerse CAL van de Kreafabriek. In 8 weken haak je een prachtige strandtas.

Nadere informatie

LOOK AND INSPIRE: YES WE CAN!

LOOK AND INSPIRE: YES WE CAN! LOOK AND INSPIRE: YES WE CAN! P a g i n a 1 1. ONTWIKKELINGSLIJN WEEK 1 Ik vond het zoeken naar objecten die mij fascineerde, of überhaupt het vinden van voorwerpen waar een verband tussen zit erg lastig.

Nadere informatie

Digitaal uitgegeven door : Finlandia Import (www.finlandiaimport.nl)

Digitaal uitgegeven door : Finlandia Import (www.finlandiaimport.nl) Titel : De rondbreinaald Tekst : Henriette Beukers Foto s : Henk Beukers Digitaal uitgegeven door : Finlandia Import (www.finlandiaimport.nl) De rondbreinaald Een andere manier van breien rond of heen-en-weer.

Nadere informatie

Pat en Mat, Buurman & Buurman, Aankleedpopjes Haakpatroon

Pat en Mat, Buurman & Buurman, Aankleedpopjes Haakpatroon Pat en Mat, Buurman & Buurman, Aankleedpopjes Haakpatroon Inleiding Buurman en Buurman of Pat en Mat, zijn een paar onhandige karakters in een populaire animatie video serie. In 2014 heb ik de buurmannen

Nadere informatie

#019 Viscose Sjaals Gebreide of gehaakte collen van 100% viscose. Verkrijgbaar is meerdere modellen, kleuren en designs.

#019 Viscose Sjaals Gebreide of gehaakte collen van 100% viscose. Verkrijgbaar is meerdere modellen, kleuren en designs. Siddharth was de naam van een prins die later wereldwijd bekend werd onder de naam Gautama Boeddha. We hebben deze naam niet gekozen omdat hij bij veel mensen bekend in de oren klinkt, maar omdat we worden

Nadere informatie

De grootste in unieke verzamelwerken en collecties...

De grootste in unieke verzamelwerken en collecties... Appliqueren BABYDEKBED MET MUISJES Kruissteek BRETONS LANDSCHAP Creatief BORDUREN KRUISSTEKEN - BORDUURIDEEËN - APPLICATIE - TAPISSERIE De grootste in unieke verzamelwerken en collecties... deel3 Extra

Nadere informatie

Weven op rond weefgetouw

Weven op rond weefgetouw Weven op rond weefgetouw 1. GESCHIEDENIS: blz. 1 2. HET BOUWEN VAN EEN ROND WEEFGETOUW: blz. 2 3. HET OPZETTEN VAN DE SCHERINGDRADEN: blz. 4 4. HET WEVEN: blz. 8 6. LAATSTE STUK WEVEN: ad 1: DE GESCHIEDENIS

Nadere informatie

Basistechnieken haken

Basistechnieken haken Basistechnieken haken Door Anja Toonen - Haakpret Gebruikte afkortingen: l = losse(n) hv = halve vaste(n) v = vaste(n) dv = dubbele vaste(n) = (een vaste meerderen) vm = vaste minderen st = stokje(s) hst

Nadere informatie

Positief Huishouden met Kinderen

Positief Huishouden met Kinderen Positief Huishouden met Kinderen Deel 3: Opruimen met kinderen Dit werkboek is van: Datum: 1 Copyright Drukke Moeders Marijke Minten Welkom Dit is een werkboek dat hoort bij de videotraining Positief Huishouden

Nadere informatie

How to Gehaakte Tas Taart

How to Gehaakte Tas Taart Brennies CakeHouse How to Gehaakte Tas Taart Benodigdheden: - Onderplaatje of drum - 3 Hotelcakes (even snel voor deze show taart) - Botercreme - Douwels - 3 Taartkartons - Paletmes - Antracietgrijze fondant

Nadere informatie

de bijsluiter bijt niet

de bijsluiter bijt niet de bijsluiter bijt niet Twijfelt u na het lezen? Ga dan naar uw arts of apotheker. de bijsluiter bijt niet Bijsluiters geven u informatie over een geneesmiddel. Toch kan deze informatie u ook ongerust

Nadere informatie

Omslagdoek. 3 x anders... door kleur NR. 1 NR. 1 NR. 1 NR. 1 NR. 1 NR. 1. gemerceriseerd/ gegaseerd merzerisiert/ gasiert mercerised/ gassed

Omslagdoek. 3 x anders... door kleur NR. 1 NR. 1 NR. 1 NR. 1 NR. 1 NR. 1. gemerceriseerd/ gegaseerd merzerisiert/ gasiert mercerised/ gassed 0 6= 0 6= x anders... door kleur 1 Comfortabel en warm Een heel fijne omslagdoek om te hebben in meerdere kleuren, want door de kleur heeft ie steeds een andere uitstraling. Draagt heerlijk, voelt zacht

Nadere informatie

Rinus Roelofs. De natuur weeft niet. nationaal vlechtmuseum noordwolde

Rinus Roelofs. De natuur weeft niet. nationaal vlechtmuseum noordwolde Rinus Roelofs De natuur weeft niet nationaal vlechtmuseum noordwolde Weven Basispatronen 2 Draaiing 4 Zwart-wit betegelingen 6 Tegelpatronen 8 Bollen 10 Ringen 12 Weven is door mensen is uitgevonden. Het

Nadere informatie

DE JUISTE NAALD VOOR ELK MATERIAAL. Naaimachinenaalden. Advies en assortiment

DE JUISTE NAALD VOOR ELK MATERIAAL. Naaimachinenaalden. Advies en assortiment DE JUISTE NAALD VOOR ELK MATERIAAL Naaimachinenaalden Advies en assortiment 2 De juiste naaimachinenaald voor een perfect naairesultaat! 3 Perfecte en gelijkmatige resultaten met de juiste naaimachinenaald.

Nadere informatie

En dan nu aan de slag: Ik heb voor Catania katoen gekozen, maar de materiaalleuze bepaal je natuurlijk zelf!

En dan nu aan de slag: Ik heb voor Catania katoen gekozen, maar de materiaalleuze bepaal je natuurlijk zelf! Baby Sneakers Er staan op het www veel patroontjes van babysneakers, maar iedere keer was ik niet tevreden. Dan was het zooltje niet mooi, dan vond ik de hiel uitgezakt of de neus te bol. Tja, dan kan

Nadere informatie

/

/ Haak je eigen Instax met het heerlijk zachte garen, wat zo over je haaknaald glijd, van het merk Schachenmayr Soft&Easy. Deze leuke Instax kun je voor jezelf gebruiken of kun je maken voor `n lief fotograafje!

Nadere informatie

Artfully Simple Infinity Scarf

Artfully Simple Infinity Scarf Artfully Simple Infinity Scarf (Nederlandse vertaling door Tertia Mulder, van de blog http://terraysleven.blogspot.nl ) De Artfully Simple Infinity Scarf is een super makkelijk patroon en je kunt hem op

Nadere informatie

Patroon Warme Wanten

Patroon Warme Wanten Patroon Warme Wanten Ik heb deze wanten gemaakt met 3 bollen Merino Tweed van Katia. Ik haakte met haaknaald nr 5,5. Maak een magische ring met 4 vasten. Deze wanten worden in spiraal gehaakt, dus je sluit

Nadere informatie

Borduurmachine. Creëer snel en gemakkelijk borduurmotieven en naaiprojecten met hoge kwaliteit.

Borduurmachine. Creëer snel en gemakkelijk borduurmotieven en naaiprojecten met hoge kwaliteit. 1250 Borduurmachine 1250 Creëer snel en gemakkelijk borduurmotieven en naaiprojecten met hoge kwaliteit. Borduuroppervlak van 180 mm x 130 mm 136 ingebouwde borduurmotieven Groot naaioppervlak Honderden

Nadere informatie

mode en commercie CSPE BB 2011 minitoets bij opdracht 11

mode en commercie CSPE BB 2011 minitoets bij opdracht 11 mode en commercie CSPE BB 2011 minitoets bij opdracht 11 variant a Naam kandidaat Kandidaatnummer Meerkeuzevragen Omcirkel het goede antwoord (voorbeeld 1). Geef verbeteringen aan volgens voorbeeld 2 of

Nadere informatie

Allerhande. Crochet ALong 2016

Allerhande. Crochet ALong 2016 Allerhande Voordat we met de Mix n Match beginnen willen wij je er eerst op wijzen dat wij 2 haaksters zijn die met veel plezier, puur uit hobby, dit patroon voor jullie hebben samengesteld. Wij hebben

Nadere informatie

Handreiking Teamkwaliteitsportret

Handreiking Teamkwaliteitsportret Handreiking Teamkwaliteitsportret Als team hart voor onderwijskwaliteit tonen Met de handreiking Teamkwaliteitsportret kunnen teams hun ambities om de kwaliteit van hun onderwijs te versterken bepalen

Nadere informatie

3 x anders... door kleur

3 x anders... door kleur 3 x anders... door kleur Omslagdoek www.byclaire.eu 1 Comfortabel en warm Een heel fijne omslagdoek om te hebben in meerdere kleuren, want door de kleur heeft ie steeds een andere uitstraling. Draagt heerlijk,

Nadere informatie

Patroon dromenvanger Zeeuwse knoop. ZusjeKnus

Patroon dromenvanger Zeeuwse knoop. ZusjeKnus Benodigdheden: Ring voor de dromenvanger 15 cm Kraal met een doorsnede van 18 mm Bolletje Durable kleur wit (nmr 326) Bolletje Durable katoen garen, kleur wit Restje katoen garen, kleur taupe/ beige Haaknaald

Nadere informatie

Nr. 80 HAAKPATROON KUSSEN HERFST WEEK 1 Afmeting: 40 x 40 cm

Nr. 80 HAAKPATROON KUSSEN HERFST WEEK 1 Afmeting: 40 x 40 cm Nr. 80 HAAKPATROON KUSSEN HERFST WEEK 1 Afmeting: 40 x 40 cm Benodigdheden: Haakkatoen bijvoorbeeld Catona: Voorbeeld A: Kleur A: 249 Saffron, 200 gram Kleur B: 383 Ginger Gold, 25 gram Kleur C: 395 Willow,

Nadere informatie

Textiel. Materialen HKU. Materialen. Materialen Vandaag: Textiel

Textiel. Materialen HKU. Materialen. Materialen Vandaag: Textiel Textiel Utrecht April 2010 Vandaag: Textiel 1. Textiel algemeen 2. Van vezel tot draad 3. Van draad tot stof 4. Van vezel direct naar stof (non woven) 5. Nabehandeling 6. Innovatie 7. materiaalsoorten

Nadere informatie

mengsels onderscheiden van zuivere stoffen aan de hand van gegeven of van waargenomen fysische eigenschappen;

mengsels onderscheiden van zuivere stoffen aan de hand van gegeven of van waargenomen fysische eigenschappen; Leergebied: zuivere stoffen Leerplannen LP Chemie 2e gr KSO GO 1.4.5 - mengsels onderscheiden van zuivere stoffen aan de hand van gegeven of van waargenomen fysische eigenschappen; 2.3 - een verzameling

Nadere informatie

Patroon gehaakt boodschappennetje

Patroon gehaakt boodschappennetje Patroon gehaakt boodschappennetje Om dit patroontje te maken heb je 2 bolletjes katoen nodig. Voor het randje en de lus een restje katoen in een andere kleur en een grote knoop om je hoesje te sluiten.

Nadere informatie

SUNWAY Vouwgordijnen Sfeer De details Bron van inspiratie Kleuren en materialen SUNWAY exclusieve raambekleding Exclusieve modellen

SUNWAY Vouwgordijnen Sfeer De details Bron van inspiratie Kleuren en materialen SUNWAY exclusieve raambekleding Exclusieve modellen Vouwgordijnen SUNWAY Vouwgordijnen Sfeer U zoekt sfeer en warmte in huis? Zoek dan in de exclusieve SUNWAY Vouwgordijn collectie. Er is geen gordijn dat het interieur zoveel warmte en geborgenheid kan

Nadere informatie

Breuken met letters WISNET-HBO. update juli 2013

Breuken met letters WISNET-HBO. update juli 2013 Breuken met letters WISNET-HBO update juli 2013 De bedoeling van deze les is het repeteren met pen en papier van het werken met breuken. Steeds wordt bij gebruik van letters verondersteld dat de noemers

Nadere informatie

Haakpatroon beter laat dan nooit -muts

Haakpatroon beter laat dan nooit -muts Haakpatroon beter laat dan nooit -muts Benodigdheden Twee bollen Phil Randonnees (of een ander garen) in een kleur naar keuze Haaknaald 4,5 mm Stopnaald Pompommaker of twee kartonnetjes (of een kant-en-klare

Nadere informatie

De lente in met foam!

De lente in met foam! De lente in met foam! VOORJAARSONTWERPEN FOAM 2012 Thea van Mierlo - Uil - Sneeuwklokjes - Narcis - Knutsel-zwaan - Haai-schilderij Handig om te weten over het werken met Foam Paint Verven met de foam

Nadere informatie

Lilly naar het Strand

Lilly naar het Strand Lilly naar het Strand Dit patroon is eigendom van Zhaya/Zhaya Designs. Verkoop, ruilen, openbaar maken, verspreiden van het patroon (incl. vertalingen) is niet toegestaan. Natuurlijk mag ook het patroon,

Nadere informatie

Samenvatting Kleding en Sport

Samenvatting Kleding en Sport Samenvatting Kleding en Sport Week 1: Sport Info: Sport Individuele sporten zijn sporten die je alleen doet, zoals paardrijden, tennis en atletiek. Bij een teamsport speel je met een team tegen een ander

Nadere informatie

Timing: 50 min. Graad: 2-3. Leerplandoelen: VVKBAO:

Timing: 50 min. Graad: 2-3. Leerplandoelen: VVKBAO: Graad: 2-3 Timing: 50 min Leerplandoelen: VVKBAO: WO TE 6.11 Kinderen kunnen zeggen aan welke eisen een bestaande constructie en een constructie die ze zelf willen maken, moet voldoen. WO TE 6.11.1 Dat

Nadere informatie

Stappenplan Square stitch - basistechnieken

Stappenplan Square stitch - basistechnieken www.kralen-verhalen.nl Stappenplan Square stitch - basistechnieken Dit stappenplan laat je in het kort de basistechnieken zien van het weven van de square stitch. Met de square stitch kun je kralen weven

Nadere informatie

Peperkoekhuisje. Stap 1

Peperkoekhuisje. Stap 1 Stap 1 Ik ga een peperkoek huisje haken voor de kerst. Ik heb geen patroon maar zal jullie op de hoogte houden wat ik doe. Als je het leuk vindt, kun je mee haken. Gisteren heb ik de voorkant van het huisje

Nadere informatie

Getallen 1 is een computerprogramma voor het aanleren van de basis rekenvaardigheden (getalbegrip).

Getallen 1 is een computerprogramma voor het aanleren van de basis rekenvaardigheden (getalbegrip). Getallen 1 Getallen 1 is een computerprogramma voor het aanleren van de basis rekenvaardigheden (getalbegrip). Doelgroep Rekenen en Wiskunde Getallen 1 Getallen 1 is geschikt voor groep 7 en 8 van de basisschool

Nadere informatie

Sophies Universe CAL, Dedri s Rose Garden, door Penny Davis

Sophies Universe CAL, Dedri s Rose Garden, door Penny Davis Sophies Universe CAL, Dedri s Rose Garden, door Penny Davis Speciale steken die we voor Dedri s Rose Garden nodig hebben: Cluster: is 3stk samenhaken. Zie ook deze instructie Bobbel steek: garen over de

Nadere informatie

MARSIPULAMI VRIJWARINGSCLAUSULE PATROON. Vanja Grundman van Vertaling Charami.com

MARSIPULAMI VRIJWARINGSCLAUSULE PATROON. Vanja Grundman van   Vertaling Charami.com 1/14 MARSIPULAMI Vanja Grundman van http://amigurumibb.com/ Vertaling Charami.com VRIJWARINGSCLAUSULE PATROON Dit patroon behoort toe aan Vanja Grundman (http://amigurumibb.com/). Charami.com maakte enkel

Nadere informatie

Vicarno s mama. Patroon : Sinterklaasje

Vicarno s mama. Patroon : Sinterklaasje Vicarno s mama Patroon : Sinterklaasje Wat heb je nodig + info : - Garen : een klein beetje wit garen voor het kleed, naald 4-5 mm (ik haakte met Rico Creative Cotton), 25 gram (50 meter ongeveer) rood

Nadere informatie

The art of blue. vooronderzoek Lotte harmans

The art of blue. vooronderzoek Lotte harmans The art of blue vooronderzoek Lotte harmans Materialen Denim Denim, ook wel spijkerstof, is een weefsel in keperbinding en wordt veel gebruikt voor kleding. Het is een bijzonder sterke, gekeperde katoenen

Nadere informatie

WAARNEMEN SCHETS DE LIJN PERSPECTIEF EN RUIMTELIJKHEID COMPOSITIE KLEUR MUZIEK EN ABSTRACTIE

WAARNEMEN SCHETS DE LIJN PERSPECTIEF EN RUIMTELIJKHEID COMPOSITIE KLEUR MUZIEK EN ABSTRACTIE WAARNEMEN SCHETS DE LIJN PERSPECTIEF EN RUIMTELIJKHEID COMPOSITIE KLEUR MUZIEK EN ABSTRACTIE Concept: Annelinde de Jong Tekst: Annelinde de Jong en Kevin Aerts Annelinde de Jong, 2012 1 WAARNEMEN Check,

Nadere informatie

- 7 bollen wol (ik gebruikte CASUAL breigaren van Zeeman, 100 gr - 200m) - 7 knopen - haaknaald 4,5. Gehaakte gilet met kap.

- 7 bollen wol (ik gebruikte CASUAL breigaren van Zeeman, 100 gr - 200m) - 7 knopen - haaknaald 4,5. Gehaakte gilet met kap. Gehaakte gilet met kap Nodig: - 7 bollen wol (ik gebruikte CASUAL breigaren van Zeeman, 100 gr - 200m) - 7 knopen - haaknaald 4,5 De jas is aan middenrug 54 cm lang en van zijnaad tot zijnaad 38 cm breed.

Nadere informatie