Quick Guide Snel aan de slag of inzicht in je voortgang. Versie 3 - Februari 2018

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Quick Guide Snel aan de slag of inzicht in je voortgang. Versie 3 - Februari 2018"

Transcriptie

1 Quick Guide Snel aan de slag of inzicht in je voortgang

2 DISCLAIMER Deze Quick Guide KLIC-WIN is bedoeld om snel inzicht te krijgen in de te doorlopen stappen om te voldoen aan KLIC-WIN en eventueel INSPIRE (indien voor jou van toepassing). Het schets de kaders en doelstellingen en benoemd de te doorlopen stappen op hoofdlijnen. Meer gedetailleerde informatie vind je via de starterskit. Deze Quick Guide kan je ook helpen om je voortgang te bepalen e/o te monitoren. De Quick Guide is met de grootste zorg samengesteld met de informatie zoals bekend ten tijde van samenstellen. De versie en datum vind je op de titeldia van deze presentatie. De makers kunnen echter nooit aansprakelijk zijn voor eventuele fouten of onvolkomenheden in deze presentatie. Je blijft zelf verantwoordelijk voor het tijdig en volledig voldoen aan wet en regelgeving zoals gepubliceerd door de verantwoordelijke ministeries en instanties.

3 Versie Beheer Versie Datum Opmerking Initiële versie. Niet gepubliceerd Versie breed ter review aangeboden Alle reviews en input verwerkt. Eerste gepubliceerde versie

4 KLIC-WIN: WION 2.0 & INSPIRE INSPIRE INSPIRE staat voor Infrastructure for Spatial Information in the European Community. INSPIRE regelt uniforme uitwisseling van geo spatial data binnen de E.U. INSPIRE kent 34 thema s. Nutsdiensten en Overheidsdiensten is 1 van de thema s. WION WION staat voor Wet Informatie-uitwisseling Ondergrondse Netten. WION is gericht op het voorkomen van graafschades. WION kent 15 thema s, die vrijwel allemaal onder het bovengenoemde INSPIRE thema vallen. KLIC WIN Naar aanleiding van de evaluatie van de wet wordt de WION herzien. WION gaat verder dan INSPIRE: Een INSPIRE dataset is een volledige subset van een WION dataset. Met de invoering van de herziene WION kunnen we (Nederland) ook aan INSPIRE voldoen.

5 Aanvullende wet en regelgeving Implementatiewet EG-richtlijn infrastructuur ruimtelijke informatie Deze wet uit 2007 (van kracht sinds ) regelt de implementatie van INSPIRE op Nederlands grondgebied. WIBON Wet regeling Informatie-uitwisseling Bovengrondse en Ondergrondse Netten en netwerken. Deze wet regelt ook medegebruik van fysieke infra, zoals mantelbuizen en een verzoek tot coördinatie (gemeentes). De WIBON wordt gelijk met de herziene WION van kracht. De praktische/procesmatige uitwerking van de WIBON is nog niet bepaald (binnen BMKL2.0 wel voorzien).

6 Wat gaat er veranderen 1 van 2 Centraal of Decentraal INSPIRE en KLIC meldingen zullen nog steeds bij het Kadaster gedaan worden. Met de introductie van KLIC-WIN kun je kiezen of je de KLIC informatie blijft verstrekken zoals dat nu ook gebeurd: Decentraal. De feitelijke data heb je in de decentrale variant nog steeds zelf in huis (gehost bij een service provider valt hier ook onder). Op verzoek verstrek je de gevraagde netinfo aan het Kadaster. Met de realisatie van KLIC-WIN komt er echter ook een centrale variant beschikbaar. Netbeheerders plaatsen hun data (netinformatie en documenten) alsmede afhandelregels (incl. brieven en EV) volgens een vastgesteld formaat in een centrale database bij het Kadaster. Het Kadaster handelt aanvragen/meldingen voor de netbeheerder af en deze kan dan achteraf de melding en de verstrekte gegevens downloaden van het Kadaster. De centrale voorziening voorziet niet in een archivering van de meldingen. Dit dient door de netbeheerder zelf te gebeuren. Je kunt uitsluitend voor INSPIRE èn KLIC voor de centrale variant kiezen. Op deze centrale dienst is een DNO (Diensten Niveau Overeenkomst) van toepassing.

7 Wat gaat er veranderen 2 van 2 Naast de keuze tussen centraal of decentraal gaan er meer dingen veranderen: In de levering wordt de png-rasterdata vervangen door data in vectorformaat Dit levert ook ingezoomd nog steeds scherpe weergave van kabels en leidingen De levering bevat nu veel meer alfanumerieke gegevens Dit biedt de mogelijkheid per kabel of leiding extra kenmerken mee te leveren (deels verplicht) Naast de graafpolygoon wordt er een informatiepolygoon toegevoegd Daardoor kun je een bijv. t.b.v. oriëntatie een groter gebied ontvangen, zonder dat hierover bijv. een EV opgelegd wordt. Buiten de graafpolygoon mag je echter NIET graven! De bestanden zijn nu geo gerefereerd Daardoor kunnen deze veel eenvoudiger in andere applicaties gebruikt worden. Voor meer verschillen raadpleeg je diverse documenten in deze starterskit.

8 Een overview van acties op hoofdlijnen (uitleg op volgende dia s) Bepaal of je INSPIRE plichtig bent Vertaal je data naar het IMKL2015 model Bepaal je strategie: Ga je voor de centrale variant of de decentrale variant? Met name als je INSPIRE plichtig bent moet je de centrale variant serieus overwegen. Maak een leveranciers keuze (maar waarschijnlijk heb je deze al uit de afgelopen WION tijd). Ben je nieuw? Vraag dan in ieder geval ook een bronhouders code aan bij het Kadaster Centrale Variant Maak proefbestanden, van netinfo en documenten, en upload deze in de NTD Maak volledig bestanden, van netinfo en documenten, en upload deze in de NTD Ga je in de productie omgeving dit uploaden automatiseren? Test dan ook een upload middels de B2B Een succesvolle (foutloze) upload van de je data is tevens de validatie voor de produktie omgeving! Bepaal je EV regels en richt deze in (EV is nog niet definitief en gerealiseerd) Richt het downloaden en archiveren van meldingen in (indien gewenst). In de centrale voorziening worden meldingen na het verlopen van de geldigheid verwijderd Decentrale variant Richt het proces in jou organisatie in (zoals je dat in de huidige WION ook gedaan hebt) Doe m.b.v. de NTD testmeldingen en verifieer of je foutloos kunt leveren. Voor beide varianten Sluit met je proces aan op de productie omgeving van KLIC-WIN Let Op! Interne keuzes binnen jou bedrijf (architectuur keuzes, migratie scenario s, project aanpak, etc) vallen buiten scope van deze Quick Guide, maar moeten wel gebeuren en kunnen veel tijd vergen.

9 Bepaal INSPIRE plicht Fragment overgenomen uit de starterskit: Welke netbeheerder is INSPIRE-plichtig.pdf M.b.t. het thema Nutsdiensten in de richtlijn worden liggingsgegevens van kabels en/of leidingen als ruimtelijke gegevens beschouwd, en wordt het vectorformaat beschouwd als digitale representatie. Van de beheerders van kabel- en/of leidingen vallen de volgende onder de INSPIRE verplichting: Bestuursorganen (overheden, ZBO s, Agentschappen) die netwerken in bezit of beheer hebben. Netbeheerders die geen bestuursorgaan zijn maar wel openbare verantwoordelijkheden hebben en bij wie een bestuursorgaan door aandeelhoudersrechten of publiekrechtelijke instrumenten: een meerderheid van het bestuur van de netbeheerder kan benoemen of ontslaan. directe invloed heeft op besluiten van netbeheerder. indirecte invloed heeft door het kunnen intrekken of wijzigen van de financieringen van de netbeheerder

10 Vertaal je data naar het IMKL2015 model Ongeacht of je voor de centrale of voor de decentrale variant kiest: Je moet leveren conform IMKL2015 (op dit moment v1.2.1). IMKL2015 stelt veel meer eisen aan de te leveren data dan het huidige IMKL2010. Zo moet je veel meer alfanumerieke (A/N) gegevens leveren. Ga daarom zo snel mogelijk aan de slag met de vertaling van je eigen data naar het IMKL2015 model. Zo kom je erachter of je alle data op orde hebt die je conform IMKL2015 moet kunnen leveren en of je data aan het (ook door jezelf!) gewenste niveau voldoet of dat je nog opwerkslagen te doen hebt. Maar zeker zo belangrijk: Je komt er ook achter of het IMKL model geen voor jou onmogelijke eisen stelt of voor jou onwerkbare of onwenselijke situaties bevat. Hoe dichter we bij de ingangsdatum van de wet komen, des te lastiger wordt het om nog iets te wijzigen. Op moment worden al bijna geen wijzigingen aangebracht en zul je gewoon aan de huidige versie moeten voldoen en voor jou probleem zelf een work-around moeten bedenken! Het is jouw data en jou verantwoordelijkheid, ook als je je laat ontzorgen door een service provider. Deze kan nooit jou dataproblemen oplossen, dat zul je echt zelf aan de bron moeten doen. En opwerkslagen zijn vaak langdurige en vaak kostbare projecten.

11 Centraal of Decentraal Iedereen kan aansluiten bij de centrale voorziening. Met name als je INSPIRE plichtig bent valt dit te overwegen. INSPIRE data beschikbaar stellen hoef je niet via de centrale voorziening te regelen. Je moet je data in het juiste formaat publiceren en de link aanmelden bij het Nationaal Georegister. Echter door gebruik te maken van de centrale voorziening laat je je wel ontzorgen. Je hoeft bijv. niet zelf een omgeving met een hoge beschikbaarheid en beveiliging ( hangt tenslotte aan het internet) te regelen. En als je gebruik maakt van de centrale voorziening geldt dit dan ook direct voor WION. Je plaatst er namelijk WION data en geen INSPIRE data. Belangrijk: Je kunt alleen voor INSPIRE en WION (beide) gebruik maken van de centrale voorziening en niet voor alleen INSPIRE of alleen WION.

12 Leverancierskeuze Waarschijnlijk heb je al een leverancier voor de huidige WION. Dat kan een leverancier van software zijn of een service provider die je in het (hele) KLIC proces ontzorgd. Met welke leverancier je KLIC-WIN realiseert bepaal je uitsluitend zelf. Noch het Kadaster, noch het KLIC-WIN project hebben een overzicht van leveranciers of een overzicht van het presteren van de diverse leveranciers. Je kunt natuurlijk altijd met collega netbeheerders (al dan niet binnen je eigen koepel organisatie) ervaringen uitwisselen over leveranciers en hun presteren. Als je met het project aan de slag gaat: Houd dan rekening met het feit dat leveranciers en service providers het drukker krijgen naar mate de ingangsdatum van de wet nadert. Tijdig klaar zijn blijft echter een verplichting en blijft jou eigen verantwoording! Dit geldt ook voor het aansluiten aan de produktie omgeving bij het Kadaster. Na de ingangsdatum van de wet volgt waarschijnlijk een overgangsperiode. Maar het Kadaster kan onmogelijk bijv. 90% van de netbeheerders aansluiten in de laatste week.

13 Bestanden maken: proefbestand en upload Om te beginnen is het raadzaam om een klein (niet te klein!) bestand van een proefgebiedje te maken, bijv. een wijk of een gemeente. Uiteindelijk dien je in 2 bestanden te maken: 1 met netinformatie en 1 met documenten Testen kun je ook prima met slechts 1 bestand (alleen netinfo of alleen documenten). Voor een ketentest heb je beide nodig, maar dat kan later nog wel) Zip deze bestanden De gemaakte bestanden kun je uploaden middels de NTD in de testomgeving Deze start je met een link in de produktie NTD. Onder NTD actualiseren kies je voor actualiseren netinfo of documenten afhankelijk van wat je wilt gaan testen. Direct na het uploaden start automatisch de validatie De validatie eindigt met gevalideerd zonder fouten of gevalideerd met fouten. Indien er fouten geconstateerd worden stopt de validatie na een aantal fouten. Je weet dus niet of er bij een volgende poging (na het oplossen van de issues) nog andere fouten geconstateerd worden. Het heeft weinig zin een bestand aan de NTD aan te bieden dat volgens (de logging van) jou applicatie nog fouten bevat.

14 Bestanden maken: Complete set en B2B Als de testen met het proefgebied succesvol zijn, ga je over tot het maken van een bestand van je hele gebied. Het is niet uitgesloten dat dit weer nieuwe fouten oplevert, veroorzaakt door heel specifieke situaties In je strategie heb je bepaald hoe vaak je je data bij het Kadaster wilt verversen: Voor documenten werkt KLIC-WIN met mutaties, voor netinfo kun je alleen volledige bestanden leveren (nul bestand, dus niet alleen mutaties) Als je het leveren (uploaden) wilt gaan automatiseren zul je geen gebruik meer maken van de website van de NTD, maar van de B2B koppeling In de starterskit bevind zich een handleiding hoe je daar nu handmatig gebruik van kunt maken (handig om je connectivity op orde te krijgen) Op dit moment wordt de authenticatie van o.a. deze koppeling gerealiseerd. Authentificatie bij de oude WION was m.b.v. certificatie. Bij KLIC-WIN is gekozen voor een modernere, in de markt gangbare authiecatie o.b.v. oauth

15 EV Regels De centrale voorziening krijgt (uiteraard) ook een voorziening om EV te bepalen en op te leggen. In de basis komt de oplossing er op neer dat je in je data EV vlakken op dient te nemen. Deze vlakken kun je verschillende kenmerken meegeven. Vervolgens lever je een xml-bestand mee in je levering waarin je vast legt wat er moet gebeuren als een bepaald EV vlak (deels) binnen de graafpolygoon valt. Dit zijn m.n. variabelen voor in de EV brief, zoals regio en contactgegevens. EV wordt dit najaar verder uitgewerkt en definitief gerealiseerd.

16 Downloaden verstrekte gegevens In de centrale voorziening wordt data bewaard voor de duur van de geldigheid van een melding: 20 werkdagen. Dus meldingen zijn een kleine maand beschikbaar in de centrale voorziening Zelf zul je echter over de verstrekte gegevens willen beschikken: Ter ondersteuning van je interne processen (o.a. bij het beantwoorden van vragen, het blijft tenslotte jou data en jou verantwoordelijkheid) en om te archiveren. Velen zullen de data zo n 5 jaar willen bewaren (o.a. als bewijs bij evt. schades) Alle jou meldingen zijn achteraf vanuit de centrale voorziening. Beschikbaarheid wordt niet actief genotificeerd. Je zult periodiek moeten gaan kijken of er nieuwe meldingen voor je zijn (pull mechanisme). De enige actieve notificatie (push mechanisme zoals in de huidige WION) in het gehele proces is de notificatie dat er een nieuwe melding voor jou (uniform bericht zonder enige berichtgegevens, zoals nummer etc) Ook netbeheerders die gekozen hebben voor de decentrale variant kunnen hier hun eigen meldingen downloaden.

17 De decentrale variant Als je kiest voor deze variant verandert er eigenlijk niet zo veel ten opzichte van de huidige WION, maar toch: Als er een nieuwe melding voor je is, krijg je deze niet meer vanzelf aangeboden, alleen nog het bericht dat er een nieuwe melding is Dit bericht moet je wel bevestigen en je gaat de melding ophalen. Let op! Zonder bevestigen kun je later geen info leveren! Je levert conform IMKL2015 (ipv IMKL2010) en BMKL2.o (ipv BMKL1.2) Doe testmeldingen in de NTD (optie: Opvoeren testmelding BMKL2.0)

18 Aansluiten: In Produktie Als je alle testen in de NTD succesvol doorlopen hebt en je wilt aansluiten in de produktie omgeving, neem je contact op met KLIC van Kadaster en geeft aan dat je aan wilt sluiten. Je moet dan een aanmeld formulier invullen en het Kadaster neemt contact met je op omtrent het aansluiten Het Kadaster zal controleren of je alle test in de NTD succesvol doorlopen hebt en indien dit zo is de autorisatie Actualiseren netinformatie en Actualiseren documenten toekennen (voor Netbeheerders die bij de centrale voorziening gaan aansluiten). Deze autorisatie wordt toegekend aan de 1 e beheerder, die dit kan delegeren binnen zijn/haar organisatie

19 Het KLIC WIN traject in 1 overzicht Afbeelding afkomstig uit presentatie nov 2016 Problemen oplossen, data schonen Met status update feb 2018 NTD Documenten (handmatig) NTD B2B documenten NTD BMKL WION BMKL NB eigen omgeving Aspect Testfaciliteit Kadaster logische volgordelijkheid afhankelijkheid te testen m.b.v. komt samen t.b.v. integrale test Netbeheerder mapping IMKL eigen model Documenten Documenten B2B Initiatie Inlezen Visie Principes Architectuur Keuze (de)centraal Migratiescenario Projectfasering Proefbestand maken IMKL INSPIRE validatie IMKL WION validaties NTD netinformatie (handmatig) B2B aanleveren Netinformatie aanleveren B2B NTD B2B netinformatie WION EV NTD EV Start: feb 2018 Integrale test Go live Beperkt mogelijk Pilot

20 Mijn voortgang ITEM MIJLPAAL (omschrijving, niet alle stappen voor decentrale variant) 1 Project initiatie 2 Bepaal INSPIRE plicht 3 IMKL Mapping 4 Oplossen data issues 5 Bepaal variant: decentraal (zoals huidig) of Centrale Voorziening (C.V.) 6 Centrale Voorziening: Maak proefbestand (gezipte xml) en upload deze in de NTD 7 Centrale Voorziening: Lever alle documenten in de NTD 8 Centrale Voorziening: Lever een compleet bestand met netinfo in de NTD 9 Succesvolle levering aan NTD (voorwaarde voor aansluiten in produktie) (INSPIRE en WION worden apart beoordeeld) 10 Inrichten connectivity B2B 11 Ophalen door Centrale Voorziening verstrekte meldingen 12 Inrichten interne processen n.a.v. opgehaalde verstrekte meldingen 13 Archiveren opgehaalde meldingen 14 Live, aangesloten op productie STATUS INSPIRE STATUS WION Nog niet gestart (nog niet mogelijk) In behandeling Afgerond N.V.T.

21

KLIC-WIN KLO Kabel en Leidingen Congres Herman Waijers, programmamanager KLIC-WIN 2 november 2016

KLIC-WIN KLO Kabel en Leidingen Congres Herman Waijers, programmamanager KLIC-WIN 2 november 2016 KLIC-WIN KLO Kabel en Leidingen Congres 2016 Herman Waijers, programmamanager KLIC-WIN 2 november 2016 1 Een paar vragen vooraf Wie bent u? Wie van jullie vertegenwoordigt een netbeheerder? Wie een grondroerder?

Nadere informatie

0.1 Klantinstructie. NTD Actualiseren. Datum. 25 augustus Versie. 1.2 Vastgoedinformatie en Advies

0.1 Klantinstructie. NTD Actualiseren. Datum. 25 augustus Versie. 1.2 Vastgoedinformatie en Advies 0.1 Klantinstructie NTD Actualiseren Datum 25 augustus 2016 Versie 1.2 Vastgoedinformatie en Advies Versiehistorie Versie datum locatie omschrijving 1.0 09/06/2016 Geheel Nieuwe dienst t.b.v. KLIC-WIN

Nadere informatie

0.1 Klantinstructie. NTD Actualiseren. Datum. 29 augustus Versie. 1.3 Vastgoedinformatie en Advies

0.1 Klantinstructie. NTD Actualiseren. Datum. 29 augustus Versie. 1.3 Vastgoedinformatie en Advies 0.1 Klantinstructie NTD Actualiseren Datum 29 augustus 2018 Versie 1.3 Vastgoedinformatie en Advies Versiehistorie Versie datum locatie Omschrijving 1.0 09/06/2016 Geheel Nieuwe dienst t.b.v. KLIC-WIN

Nadere informatie

0.1 Veelgestelde vragen KLIC-WIN. Datum. 23 juni Versie. 1.0 ConceptNiet gevonden: wijzig het profiel: "Standaard"

0.1 Veelgestelde vragen KLIC-WIN. Datum. 23 juni Versie. 1.0 ConceptNiet gevonden: wijzig het profiel: Standaard 0.1 Veelgestelde vragen KLIC-WIN Datum 23 juni 2016 Versie 1.0 ConceptNiet gevonden: wijzig het profiel: "Standaard" Versiehistorie Versie datum locatie omschrijving 1.0 23 juni 2016 Versie voor publicatie

Nadere informatie

KLIC-WIN M A S T E R P L A N A C C E P T A T I E C R I T E R I A K L I C - W I N

KLIC-WIN M A S T E R P L A N A C C E P T A T I E C R I T E R I A K L I C - W I N KLIC-WIN M A S T E R P L A N A C C E P T A T I E C R I T E R I A K L I C - W I N B A R T T H E V I S H E N D R I K V. D. B E R G F U A T A K D E N I Z G U U S S P I T Z E N V E R S I E 1.0 D A T U M 23-04-

Nadere informatie

KLIC-WIN. B2B Pilot Netinformatie. Handleiding om in de testfase bestanden te uploaden naar de NTD (ook voor grote bestanden)

KLIC-WIN. B2B Pilot Netinformatie. Handleiding om in de testfase bestanden te uploaden naar de NTD (ook voor grote bestanden) KLIC-WIN B2B Pilot Netinformatie Handleiding om in de testfase bestanden te uploaden naar de NTD (ook voor grote bestanden) Bart Thevis Enexis Geo-ICT 1-4-2017 Inleiding In het kader van het inrichten

Nadere informatie

NTD Actualiseren netinformatie

NTD Actualiseren netinformatie 0.1 Klantinstructie NTD Actualiseren netinformatie Datum 9 juni 2016 Versie 1.0 Vastgoedinformatie en Advies Versiehistorie Versie datum locatie omschrijving 1.0 09/06/2016 Geheel Nieuwe dienst t.b.v.

Nadere informatie

NedWibon De complete oplossing voor uw aansluiting op KLIC-WIN

NedWibon De complete oplossing voor uw aansluiting op KLIC-WIN www.nedgraphics.nl NedWibon De complete oplossing voor uw aansluiting op KLIC-WIN De WION wordt in 2017 vervangen door de WIBON. De WION gaat volledig op in de WIBON. WIBON omvat naast ondergrondse objecten

Nadere informatie

WION levering (producten) 14 maart 2018

WION levering (producten) 14 maart 2018 WION levering (producten) 14 maart 2018 WION levering (producten) 1. Invoering IMKL1.2 (v1.2.1) 2. Overzicht huidige WION producten Onderdelen uit huidige WION levering 3. Eisen/wensen (hoogover) 4. Overzicht

Nadere informatie

Samenvatting Ketenacceptatietesten en Akkoord voor productie

Samenvatting Ketenacceptatietesten en Akkoord voor productie Samenvatting Ketenacceptatietesten en Akkoord voor productie 20 december 2018 Akkoord voor productie Op woensdag 19 december 2018 zijn de resultaten van de Ketenacceptatietesten KLIC-WIN aan BAO-KLIC voorgelegd.

Nadere informatie

Programma vandaag. 15:30 Inloop en ontvangst

Programma vandaag. 15:30 Inloop en ontvangst 1 Programma vandaag 15:30 Inloop en ontvangst 16:00 Welkom en openingswoord door dagvoorzitter 16:05 - Animatiefilmpje - KLIC-WIN het overzicht Herman Waijers (KLIC-WIN) - KLIC-WIN het systeem Guus Spitzen

Nadere informatie

White Paper WION en INSPIRE: van KLIC (WION) naar KLIC WIN

White Paper WION en INSPIRE: van KLIC (WION) naar KLIC WIN www.cadac.com White Paper WION en INSPIRE: van KLIC (WION) naar KLIC WIN Inhoudsopgave WION EN INSPIRE 3 WION 4 INSPIRE 5 VAN KLIC (WION) NAAR KLIC WIN 6 NEDGRAPHICS SORTEERT VOOR 7 KLIC WIN: wetgevingstraject

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst KLIC-WIN 22 november 2018

Informatiebijeenkomst KLIC-WIN 22 november 2018 Informatiebijeenkomst KLIC-WIN 22 november 2018 Agenda 1. Welkom (Henk Geurts) 2. Toelichting aansluitproces (Michiel Wolters) 3. Aandachtspunten BMKL API (Marco Scholten) 4. Terugkoppeling Keten Acceptatietesten

Nadere informatie

Verzoek tot coördinatie en medegebruik

Verzoek tot coördinatie en medegebruik Verzoek tot coördinatie en medegebruik 12 maart 2018 Kadaster Agenda Uitgangspunten Gebruikers / Stakeholders Wijzigingen applicatie Klic-orientatieverzoek Verzoek coördinatie civiele werken Verzoek medegebruik

Nadere informatie

NedWibon

NedWibon www.nedgraphics.nl NedWibon INSPIRE, WIBON en KLIC WIN WION en KLIC worden na 8 jaar vervangen door WIBON en KLIC WIN. KLIC WIN wordt bovendien zo ingericht dat het uw INSPIRE-verplichtingen kan afhandelen.

Nadere informatie

INSPIRE dataprovider: en wat nu? Deel II. Introductie INSPIRE vereisten. Michel Grothe, Geonovum 24 januari 2013, Amersfoort

INSPIRE dataprovider: en wat nu? Deel II. Introductie INSPIRE vereisten. Michel Grothe, Geonovum 24 januari 2013, Amersfoort dataprovider: en wat Introductie Michel Grothe, Geonovum, Amersfoort Waar waren we gebleven is Introductie een set van afspraken voor de uitwisseling van milieudata in Europa aangaande: 1. Metadata: om

Nadere informatie

KLIC API voor afwijkende situatie Pilot

KLIC API voor afwijkende situatie Pilot KLIC API voor afwijkende situatie Pilot 12 juni 2019 Fuat Akdeniz Monique Schaafsma Agenda Tijd Wat Wie 09:30 Welkom Fuat 09:45 10:15 Samenvatting Focus op Fase 3 Kadaster-Netbeheerder 10:30-11:45 Workshop

Nadere informatie

KLIC-WIN. Producten, gebruikers, processen, uitwisselingsformaten. dd. 12 juni2015 KLIC-WIN

KLIC-WIN. Producten, gebruikers, processen, uitwisselingsformaten. dd. 12 juni2015 KLIC-WIN , gebruikers, processen, uitwisselingsformaten dd. 12 juni2015 1 Het programma is gestart door BAO Kabels en Leidingen en heeft een tweeledig doel, namelijk 1) het faciliteren van de INSPIRE plichtige

Nadere informatie

De KLIC vergroot het vakmanschap van het graafteam. Samen voorkomen we graafschades in Nederland

De KLIC vergroot het vakmanschap van het graafteam. Samen voorkomen we graafschades in Nederland De KLIC vergroot het vakmanschap van het graafteam Samen voorkomen we graafschades in Nederland Datum: 2016/2017 Inhoud Achtergrond Wat is de KLIC? Welke informatie moet op de graaflocatie aanwezig zijn?

Nadere informatie

INTENTIEVERKLARING KLIC-WIN, 27 november 2013

INTENTIEVERKLARING KLIC-WIN, 27 november 2013 INTENTIEVERKLARING KLIC-WIN, 27 november 2013 Partijen 1. De Staat der Nederlanden, te dezen vertegenwoordigd door de Minister van Infrastructuur en Milieu, namens deze de Waarnemend Directeur Ruimtelijke

Nadere informatie

White Paper WIBON, INSPIRE en KLIC WIN

White Paper WIBON, INSPIRE en KLIC WIN www.cadac.com White Paper WIBON, INSPIRE en KLIC WIN Inhoudsopgave WIBON, INSPIRE en KLIC WIN 3 Van WION naar WIBON 4 INSPIRE 6 NedWibon: comfortabel aansluiten op KLIC WIN, op tijd voldoen aan de wet

Nadere informatie

0.1. Klantinstructie. Schaderegistratie 2017 e.v. Datum. 1 december Versie 1.4

0.1. Klantinstructie. Schaderegistratie 2017 e.v. Datum. 1 december Versie 1.4 0.1 Klantinstructie Schaderegistratie 2017 e.v. Datum 1 december 2016 Versie 1.4 Versiehistorie Versie datum locatie omschrijving 1.0 22/09/2014 Geheel Handleiding schaderegistratie KLIC 5.5 1.1 27/02/2015

Nadere informatie

Aansluiting niet bekostigd MBO op BRON

Aansluiting niet bekostigd MBO op BRON Aansluiting niet bekostigd MBO op BRON Landelijke bijeenkomst Doorontwikkelen BRON 12 mei 2016 Doorontwikkelen BRON PO VO MBO HO Inwinnen Infodiensten Bekostiging Onderwijsaanbod Infra Bouwstenen Doorontwikkelen

Nadere informatie

Handleiding Inschrijvers op tenders Uitgifte dijkpercelen. Hoe kan ik deelnemen in Tender en Tender 73588?

Handleiding Inschrijvers op tenders Uitgifte dijkpercelen. Hoe kan ik deelnemen in Tender en Tender 73588? Handleiding Inschrijvers op tenders Uitgifte dijkpercelen Hoe registreer ik mij als aanbieder? Als aanbieder maakt u gratis gebruik van Negometrix. Registreren kan via deze pagina (of kopieer https://platform.negometrix.com/registration.aspx

Nadere informatie

DRAAIBOEK AANSLUITEN DOOR GEMEENTEN OP DE LV WOZ. VERSIE d.d. 08-07-2015

DRAAIBOEK AANSLUITEN DOOR GEMEENTEN OP DE LV WOZ. VERSIE d.d. 08-07-2015 DRAAIBOEK AANSLUITEN DOOR GEMEENTEN OP DE LV WOZ VERSIE d.d. 08-07-2015 INLEIDING De Basisregistratie Waarde Onroerende Zaken (Basisregistratie WOZ) is onderdeel van het overheidsstelsel van basisregistraties.

Nadere informatie

HANDLEIDING UEA-SERVICE

HANDLEIDING UEA-SERVICE HANDLEIDING UEA-SERVICE VOOR ONDERNEMINGEN 30/04/2018 versie 100 Federale dienst e-procurement GEBRUIKSVOORWAARDEN Rechten De FOD Beleid en Ondersteuning behoudt alle rechten (waaronder auteursrechten,

Nadere informatie

Beheren Contactpersonen

Beheren Contactpersonen 0.1 Klantinstructie Beheren Contactpersonen Datum 05 februari 2014 Versie 1.2 ConceptProduct- en ProcesbeheerDirectie Geo Versiehistorie Versie datum locatie omschrijving 1.0 01/11/2012 Geheel Nieuwe dienst

Nadere informatie

Handleiding Inschrijvers op Prijsvraag BIG Data Challenge Klimaatadaptief Waterbeheer

Handleiding Inschrijvers op Prijsvraag BIG Data Challenge Klimaatadaptief Waterbeheer Handleiding Inschrijvers op Prijsvraag BIG Data Challenge Klimaatadaptief Waterbeheer Hoe registreer ik mij als aanbieder? Als aanbieder maakt u gratis gebruik van Negometrix. Registreren kan via deze

Nadere informatie

Bent u al klaar voor de WIBON?

Bent u al klaar voor de WIBON? Ruimtelijke Ordening Bent u al klaar voor de WIBON? Vooral de kleinere netbeheerders en gemeenten zijn vaak nog onvoldoende doordrongen van de nieuwe eisen die de WIBON stelt. Ze zijn nu toch echt zelf

Nadere informatie

Bronhouderportaal BRO

Bronhouderportaal BRO Bronhouderportaal BRO Tom Moesker projectmanager realisatie Tom Koenraads functioneel ontwerper stichting ICTU Bronhouderportaal BRO Wat is het? een webportaal een webapplicatie een hulpmiddel vòòrportaal

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 68073 7 december 2018 Regeling van de Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat van 5 december 2018, nr. WJZ/18280633,

Nadere informatie

Bent u klaar voor digitale informatie-uitwisseling?

Bent u klaar voor digitale informatie-uitwisseling? De elektronische fase van de WION komt eraan: Bent u klaar voor digitale informatie-uitwisseling? Informatie voor netbeheerders Bent u klaar voor de digitale informatie-uitwisseling? Op 1 juli 2008 is

Nadere informatie

bij het in gebruik nemen van een e-depot

bij het in gebruik nemen van een e-depot STAPPENPLAN bij het in gebruik nemen van een e-depot Bijlage bij Handreiking voor het in gebruik nemen van een e-depot door decentrale overheden December 2015 Inleiding Dit stappenplan laat zien welke

Nadere informatie

0.1. Klantinstructie. Schaderegistratie. Datum. 1 december Versie 1.3.1

0.1. Klantinstructie. Schaderegistratie. Datum. 1 december Versie 1.3.1 0.1 Klantinstructie Schaderegistratie Datum 1 december 2016 Versie 1.3.1 Versiehistorie Versie datum locatie omschrijving 1.0 22/09/2014 Geheel Handleiding schaderegistratie KLIC 5.5 1.1 27/02/2015 Geheel

Nadere informatie

De organisatorische (trein)reis naar een Shared Service Center bij de Nederlandse Spoorwegen

De organisatorische (trein)reis naar een Shared Service Center bij de Nederlandse Spoorwegen De organisatorische (trein)reis naar een Shared Service Center bij de Nederlandse Spoorwegen Rotterdam, 13 april 2017 Carlo Zwinkels Van decentraal naar centraal Van fysiek naar digitaal Van handmatig

Nadere informatie

OCI koppeling webshop leveranciers

OCI koppeling webshop leveranciers OCI koppeling webshop leveranciers Laatste update: 14 juli 2014 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Werking ProActive Inkoop 3 3. Opzet koppeling 5 3.1.Automatisch inloggen in de webshop...5 3.2.Terugkeren

Nadere informatie

Draaiboek Invoering Basisregistratie Personen l Afnemers

Draaiboek Invoering Basisregistratie Personen l Afnemers Draaiboek Invoering Basisregistratie Personen l Afnemers Van Oriëntatie naar Gebruik van de BRP Inleiding & toelichting op de vijf hoofdstappen Publicatiedatum: oktober 2014 Ten geleide Voor u ligt de

Nadere informatie

Handleiding koppeling LAS TM Profielhuis Got it?!

Handleiding koppeling LAS TM Profielhuis Got it?! Handleiding koppeling LAS TM Profielhuis Got it?! Uw gaat aan de slag met Got it?! Rekenen. Om dit mogelijk te maken dient u een aantal handelingen te verrichten ter voorbereiding. Het is noodzakelijk

Nadere informatie

Handleiding Mutatieleveringen. Transitiedesk

Handleiding Mutatieleveringen. Transitiedesk Handleiding Mutatieleveringen Transitiedesk 30-11-2017 Inhoudsopgave 1 Handleiding Mutatieleveringen -------------------------------------------------------------------------------------------- 4 1.1 Doel

Nadere informatie

Graafketen bekent kleur! Aanvang uur Welkom!

Graafketen bekent kleur! Aanvang uur Welkom! Graafketen bekent kleur! Aanvang 11.10 uur Welkom! 2 GSM uit / stil 3 4 DE GRAAFKETEN BEKENT KLEUR! INTRODUCTIE (VOORSTELRONDJE) Jan Koopman Ketenmanager Graafschadepreventie Jacco Tanis Sr. Preventiemedewerker

Nadere informatie

Catalogus Omgevingswet PLDN 18 april 2017 Peter Stolk projectmanager Kadaster

Catalogus Omgevingswet PLDN 18 april 2017 Peter Stolk projectmanager Kadaster PLDN 18 april 2017 Peter Stolk projectmanager Kadaster Onderwerpen Verbeterdoelen Omgevingswet Digitaal Stelsel Omgevingswet Linked Data URI Strategie Linked Data Theatre Begrippen Herkomst begrippen /

Nadere informatie

Instructie Negometrix t.b.v. Wmo Begeleiding Gemeente Dalfsen

Instructie Negometrix t.b.v. Wmo Begeleiding Gemeente Dalfsen Shared Service Centrum SSC Provinciehuis Luttenbergstraat 2 Postbus 538 8000 AM Zwolle Telefoon (038) 498 5189 Instructie Negometrix t.b.v. Wmo Begeleiding Gemeente Dalfsen Digitaal contracteren in Negometrix

Nadere informatie

1 Aanmelden nieuwe parkeer dataset

1 Aanmelden nieuwe parkeer dataset Dit document beschrijft het proces voor het aanmelden en beheren van parkeer datasets ten behoeve van de Parkeer Data Catalogus van het Ministerie van Infrastructuur & Milieu. 1 Aanmelden nieuwe parkeer

Nadere informatie

1.1 Controles DNB voert verschillende controles uit wanneer een rapportage in het DLR is ingediend. Deze zijn in onderstaand schema aangegeven:

1.1 Controles DNB voert verschillende controles uit wanneer een rapportage in het DLR is ingediend. Deze zijn in onderstaand schema aangegeven: Onderwerp: CRD-IV Alert XBRL Special Februari 2016 Divisie Statistiek Afdeling Bancaire Toezichtstatistieken In deze editie van de CRD-IV Alert XBRL Special gaan we verder in op het verwerkingsproces van

Nadere informatie

nemen van een e-depot

nemen van een e-depot Stappenplan bij het in gebruik nemen van een e-depot CONCEPT VOOR FEEDBACK Bijlage bij Handreiking voor het in gebruik nemen van een e-depot door decentrale overheden 23 juli 2015 Inleiding Dit stappenplan

Nadere informatie

Graafschade voorkomen we samen. Trends en uitdagingen om graafschade te voorkomen

Graafschade voorkomen we samen. Trends en uitdagingen om graafschade te voorkomen Graafschade voorkomen we samen Trends en uitdagingen om graafschade te voorkomen Nationaal Buisleidingen Platform 2019 www.klo.nu Even voorstellen Benaissa el Hammadi Werkzaam als assetmanager bij Stedin

Nadere informatie

Implementatiehandleiding Digitaal Incassomachtigen

Implementatiehandleiding Digitaal Incassomachtigen Versie 1.0 december 2015 Implementatiehandleiding Digitaal Incassomachtigen 2 Inhoud 1. Inleiding 3 2. Varianten Digitaal Incassomachtigen 4 3. Technische ondersteuning 4 4. Basis 5 5. Zelfbouw 6 6. Externe

Nadere informatie

Overleg SW leveranciers PGB Trekkingsrecht

Overleg SW leveranciers PGB Trekkingsrecht Overleg SW leveranciers PGB Trekkingsrecht SVB en VNG 26 april 2017 Agenda 26 april Mededelingen Mutatie specs 1.0 ivm BSN bij vertegenwoordiger Stuf2.1 irt GGK (12 juni) BAB1.0 (2017) berichten vanaf

Nadere informatie

Rijkspas: veiligheid en flexibiliteit. ID-ware, C. Borgmann, MSc Heerhugowaard 24 november 2011

Rijkspas: veiligheid en flexibiliteit. ID-ware, C. Borgmann, MSc Heerhugowaard 24 november 2011 Rijkspas: veiligheid en flexibiliteit ID-ware, C. Borgmann, MSc Heerhugowaard 24 november 2011 24-11-2011 Profile Consultancy Services State of the art software solutions Project implementation Life-cycle

Nadere informatie

Het ISD is voortdurend in ontwikkeling. Er zullen regelmatig uitbreidingen en/of wijzigingen zijn in de keuzemenu s.

Het ISD is voortdurend in ontwikkeling. Er zullen regelmatig uitbreidingen en/of wijzigingen zijn in de keuzemenu s. 1. Het Internet Schooldossier (ISD) Het Internet Schooldossier (ISD) is een beveiligde website van de Inspectie van het Onderwijs waarlangs de onderwijsinstellingen gegevens met de Inspectie kunnen uitwisselen.

Nadere informatie

Draaiboek Invoering Basisregistratie Personen l Afnemers

Draaiboek Invoering Basisregistratie Personen l Afnemers Draaiboek Invoering Basisregistratie Personen l Afnemers Hoofdstap 4 Aansluiten Publicatiedatum: oktober 2014 Inleiding In de hoofdstap Aansluiten voert u de laatste voorbereidende werkzaamheden uit (technisch,

Nadere informatie

Mobi-ID beheerder worden. Stappenplan. Handleiding Mobi-ID voor de beheerder. o o

Mobi-ID beheerder worden. Stappenplan. Handleiding Mobi-ID voor de beheerder. o o Mobi-ID beheerder worden o o o Om beheerder voor het betreffende bedrijf te kunnen worden moet u al via een Mobi-ID aan dat bedrijf gekoppeld zijn. U heeft een beheer activatiecode nodig om beheerder te

Nadere informatie

HANDLEIDING UEA-SERVICE

HANDLEIDING UEA-SERVICE HANDLEIDING UEA-SERVICE VOOR OPENBARE AANKOPERS 30/04/2018 versie 100 Federale dienst e-procurement GEBRUIKSVOORWAARDEN Rechten De FOD Beleid en Ondersteuning behoudt alle rechten (waaronder auteursrechten,

Nadere informatie

Directie Geo Product- en Procesbeheer. Release 2012/1. Landelijke Voorziening Basisregistraties Adressen en Gebouwen

Directie Geo Product- en Procesbeheer. Release 2012/1. Landelijke Voorziening Basisregistraties Adressen en Gebouwen Directie Geo Product- en Procesbeheer Release 2012/1 Landelijke Voorziening Basisregistraties Adressen en Gebouwen Opdrachtgever Kadaster Status Definitief Versie 1.0 1 Inleiding Release 2012/1 voor de

Nadere informatie

Handleiding voor beheerders SesamID

Handleiding voor beheerders SesamID Handleiding voor beheerders SesamID Versie 3.0 Mei 2013 2013 Copyright KPN Lokale Overheid Alle rechten voorbehouden. Zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van KPN Lokale overheid mag niets uit

Nadere informatie

SBR Assurance. Oplossing Deponeren jaarrekening met verklaring

SBR Assurance. Oplossing Deponeren jaarrekening met verklaring SBR Assurance Oplossing Deponeren jaarrekening met verklaring 30 januari 2014 Agenda van vandaag 1. Achtergrond 2. Oplossing Deponeren jaarverantwoording met verklaring 3. Informatie over de pilot 4. Afsluiting

Nadere informatie

DSO Kennismiddag Leveranciers. Aanleverkoppelvlak LVBB Aansluittest Gelderland. 13 februari 2018

DSO Kennismiddag Leveranciers. Aanleverkoppelvlak LVBB Aansluittest Gelderland. 13 februari 2018 DSO Kennismiddag Leveranciers Aanleverkoppelvlak LVBB Aansluittest Gelderland 13 februari 2018 Introductie Landelijke Voorziening Bekendmaken en Beschikbaarstellen (LVBB) Lennert Luik: Product Owner KOOP

Nadere informatie

Pilotstarter Living Lab

Pilotstarter Living Lab Pilotstarter Living Lab Functionele E-mail Box & bewaring by design 21-02-2018 269.000.000.000 Per dag! Bron: The Radicati Group (www.radicati.com) Stelling De ongestructureerde aard van (e-mail)berichten

Nadere informatie

Productblad B3P WION. B3Partners. 1 Inhoudsopgave

Productblad B3P WION. B3Partners. 1 Inhoudsopgave Productblad B3P WION 1 Inhoudsopgave 1 Inhoudsopgave...1 2 Introductie...2 3 B3Partners als leverancier WION-applicatie...2 4 Wettelijke situatie m.b.t. informatie-uitwisseling...3 5 Werking van de WION-applicatie...4

Nadere informatie

GS1 Data Source. Handleiding beheer productafbeeldingen voor leveranciers en afnemers

GS1 Data Source. Handleiding beheer productafbeeldingen voor leveranciers en afnemers GS1 Data Source Handleiding beheer productafbeeldingen voor leveranciers en afnemers Versie 1.4, Definitief - goedgekeurd, 11 december 2018 Samenvatting Documenteigenschap Naam Waarde GS1 Data Source Datum

Nadere informatie

Instructie digitaal aanbieden

Instructie digitaal aanbieden Instructie digitaal aanbieden Inhoud digitaal aanbieden Dit inkooptraject zal in digitale vorm plaatsvinden middels een online tender. De digitale vorm van aanbieden houdt in dat alle communicatie, de

Nadere informatie

Europese beroepskaart Handleiding voor professionals

Europese beroepskaart Handleiding voor professionals Europese beroepskaart Handleiding voor professionals 28 september 2018 Versie 1 Europese Commissie DG GROW R2 Europese beroepskaart Handleiding Europese beroepskaart Handleiding Versies Datum Versienummer

Nadere informatie

Handleiding MMS accountbeheer MMS. Handleiding voor de Beheerder binnen de bronhoudersorganisatie

Handleiding MMS accountbeheer MMS. Handleiding voor de Beheerder binnen de bronhoudersorganisatie MMS Handleiding voor de Beheerder binnen de bronhoudersorganisatie 1 Document Versie Versie Datum Door Omschrijving 1.0 13-4-2018 André Boom Nieuw 1.1 23-4-2018 André Boom Review door Nielson Domburg verwerkt

Nadere informatie

Ontwikkelingen bij het CBS

Ontwikkelingen bij het CBS Ontwikkelingen bij het CBS Inhoud en techniek gaan hand in hand Dennis Ramondt 29-3-2018 Inhoud van de presentatie Korte terugblik Gebruik open data CBS en zijn output strategie Nieuwbouw Vooruitblik (met

Nadere informatie

Handleiding Mezzedo.nl

Handleiding Mezzedo.nl Handleiding Mezzedo.nl voor deelnemers (Versie juli 2014) Deze handleiding vindt u ook op: www.resultaatmeetsysteem.nl 1 Inhoud Korte introductie... 3 Over de handleiding... 3 Let op (info over browser)...

Nadere informatie

Cliëntenhandleiding PwC Digitale Services Eerstedagsmelding

Cliëntenhandleiding PwC Digitale Services Eerstedagsmelding Cliëntenhandleiding PwC Digitale Services Eerstedagsmelding Financial Management Solutions 1 juli 2006 5.10 PricewaterhouseCoopers is de handelsnaam van onder meer de volgende vennootschappen: PricewaterhouseCoopers

Nadere informatie

Werkinstructie Inschrijving Negometrix3 Inkoopprocedure 2020

Werkinstructie Inschrijving Negometrix3 Inkoopprocedure 2020 Werkinstructie Inschrijving Negometrix3 Inkoopprocedure 2020 Inhoudsopgave Inschrijving 3 1. Aanleveren van gegevens 3 2. De werkwijze 4 3. Stap 1: Aanmaken digitale inschrijving 5 4. Stap 2: Vragenlijsten

Nadere informatie

GS1 Data Source. Handleiding beheer productafbeeldingen voor leveranciers en afnemers

GS1 Data Source. Handleiding beheer productafbeeldingen voor leveranciers en afnemers GS1 Data Source Handleiding beheer productafbeeldingen voor leveranciers en afnemers Versie 1.4, Definitief - goedgekeurd, 11 december 2018 Samenvatting Documenteigenschap Naam Waarde GS1 Data Source Datum

Nadere informatie

Instructie registratie & digitaal aanbieden

Instructie registratie & digitaal aanbieden Instructie registratie & digitaal aanbieden Registratie Om deel te kunnen nemen aan een tender, dient u uw organisatie éénmalig te registreren op het Negometrix platform. Het platform van Negometrix is

Nadere informatie

Datasynchronisatie m.b.v. GDC Connect

Datasynchronisatie m.b.v. GDC Connect Datasynchronisatie m.b.v. GDC Connect Verleden, heden & toekomst... Leading European Provider of B2B Supply Chain Solutions Routing, Mobile & Telematics Transportation Management Customs & Regulatory Compliance

Nadere informatie

Informatiebeleid & ICT Financiën en control Facilitaire zaken. Financiële administratie. backoffice applicatie (buiten Klantcontacten

Informatiebeleid & ICT Financiën en control Facilitaire zaken. Financiële administratie. backoffice applicatie (buiten Klantcontacten Voorinvullen (sectorspecifiek) svoering Serviceregister en - intranet Aanvragen van een dienst of product, dan wel het indienen van een verzoek of een bezwaar GEMMA e-formulieren specificatie 1.3 Zaaktypen

Nadere informatie

Inloggen bij het bedrijf waarvoor u beheerder wilt worden (zonder een Mobi-ID is het niet mogelijk het beheer uit te voeren).

Inloggen bij het bedrijf waarvoor u beheerder wilt worden (zonder een Mobi-ID is het niet mogelijk het beheer uit te voeren). Mobi-ID beheerder worden o o o Om beheerder voor het betreffende bedrijf te kunnen worden moet u al via een Mobi-ID aan dat bedrijf gekoppeld zijn. U heeft een éénmalig te gebruiken code nodig om beheerder

Nadere informatie

Voorbeelden generieke inrichting Digikoppeling

Voorbeelden generieke inrichting Digikoppeling Voorbeelden generieke inrichting Versie 1.1 Datum 19/12/2014 Status Definitief Colofon Logius Servicecentrum: Postbus 96810 2509 JE Den Haag t. 0900 555 4555 (10 ct p/m) e. servicecentrum@logius.nl Documentbeheer

Nadere informatie

PRN flatfile-upload Handleiding

PRN flatfile-upload Handleiding PRN flatfile-upload Handleiding Versiebeheer en distributielijst Documentbeheer Titel Gebruikershandleiding PRN-upload Bestandsnaam PRN_flatfile_upload_Gebruikershandleiding_v1.8.docx Versiebeheer Versie

Nadere informatie

WION, wat is het belang

WION, wat is het belang WION, wat is het belang TMC bijeenkomst Geo-Focusgroep Amstelveen, 18 maart 2010 1 2 3 WION Aanleiding Stand van Zaken ( Netbeheerdersdag 8 maart jl.) Wat verandert er voor u? De wet belangrijke artikelen

Nadere informatie

In dit document vindt u de beschrijving van alle aanpassingen die in SalonNet zijn doorgevoerd vanaf versie 1.86 (september 2012)

In dit document vindt u de beschrijving van alle aanpassingen die in SalonNet zijn doorgevoerd vanaf versie 1.86 (september 2012) December 2012 Geachte SalonNet gebruiker, In dit document vindt u de beschrijving van alle aanpassingen die in SalonNet zijn doorgevoerd vanaf versie 1.86 (september 2012) Met welke versie van SalonNet

Nadere informatie

Keurmerk Fysiotherapie

Keurmerk Fysiotherapie Keurmerk Fysiotherapie KEURMERK FYSIOTHERAPIE Vanaf versie 7.0.0.0 van G2 is het mogelijk om de aanlevering te doen aan de (onderdeel van Keurmerk Fysiotherapie). Deze aanlevering bestaat uit gegevens

Nadere informatie

B3Partners. Handleiding Datastorelinker inlezen shape. Gewijzigd: B3Partners BV Zonnebaan 12c 3542 EC Utrecht

B3Partners. Handleiding Datastorelinker inlezen shape. Gewijzigd: B3Partners BV Zonnebaan 12c 3542 EC Utrecht Handleiding Datastorelinker inlezen shape Gewijzigd: 20-7-2016 BV Zonnebaan 12c 3542 EC Utrecht Telefoon 030 214 2081 E-mail info@b3partners.nl Internet www.b3partners.nl KvK Amsterdam 34122633 Bank: NL08

Nadere informatie

Welkom bij. Het aansluitproces van A tot Z. Jan Slijfer, Data B Mailservice BV

Welkom bij. Het aansluitproces van A tot Z. Jan Slijfer, Data B Mailservice BV Welkom bij Het aansluitproces van A tot Z Jan Slijfer, Data B Mailservice BV Welkom bij Voorbereiden Testen/ aansluiten Productie OIN aanvragen Leveranciersportaal Domeinnaam bepalen DNS Domein-> Ipadressen

Nadere informatie

Instructie digitaal aanbieden

Instructie digitaal aanbieden Instructie digitaal aanbieden Inhoud digitaal aanbieden Dit inkooptraject zal in digitale vorm plaatsvinden middels een online tender. De digitale vorm van aanbieden houdt in dat alle communicatie, de

Nadere informatie

Instructie Negometrix t.b.v. Dagbesteding

Instructie Negometrix t.b.v. Dagbesteding Contact Shared Service Centrum SSC Provinciehuis Luttenbergstraat 2 Postbus 538 8000 AM Zwolle Telefoon (038) 498 5189 www.zwolle.nl Instructie Negometrix t.b.v. Dagbesteding Digitaal contracteren in Negometrix

Nadere informatie

Kadaster. Bijeenkomst VIAG 28 augustus 2015. Henk Polet Key accountmanager

Kadaster. Bijeenkomst VIAG 28 augustus 2015. Henk Polet Key accountmanager Kadaster Henk Polet Key accountmanager Wie, wat en hoe Organisatie Taken Kadaster Uitvoering Continuering Rechtzekerheid Gids Platform 2 Organisatie 3 Taken Wettelijke taken het bijhouden van de openbare

Nadere informatie

Digitaal Stelsel Omgevingswet. André van Nijkerken Gijs van Duijn

Digitaal Stelsel Omgevingswet. André van Nijkerken Gijs van Duijn Digitaal Stelsel Omgevingswet André van Nijkerken Gijs van Duijn Digitaliseringsopgave Omgevingswet Bouw & implementatie van een digitaal stelsel ter ondersteuning van het werken met/volgens de Omgevingswet

Nadere informatie

Instructiesheet Facilitor Werkvergunningen Update

Instructiesheet Facilitor Werkvergunningen Update Instructiesheet Facilitor Werkvergunningen Update 08-03-2018 Inhoudsopgave 1. Aanvragen werkvergunning... 3 2. Het volgen van een aangevraagde werkvergunning... 4 3.Kopie maken / verlengen van een werkvergunningsaanvraag...

Nadere informatie

Configuratie beheer proces. Bij Waterschap Rivierenland

Configuratie beheer proces. Bij Waterschap Rivierenland Configuratie beheer proces Bij Waterschap Rivierenland Wat is configuratie beheer? De digitale wereld in overeenstemming brengen met de werkelijkheid in het veld. (fysieke werkelijkheid) Voorbeelden: technische

Nadere informatie

Handleiding Mezzedo.nl

Handleiding Mezzedo.nl Handleiding Mezzedo.nl voor deelnemers (Versie 26 augustus 2014) Deze handleiding vindt u ook op: www.resultaatmeetgroep.nl Weten waar je staat en waar je naar toe gaat? 1 Inhoud Korte introductie... 3

Nadere informatie

Handleiding Gegevensuitwisseling via de Portal Inburgering voor gemeenten. Participatieverklaringstraject en maatschappelijke begeleiding

Handleiding Gegevensuitwisseling via de Portal Inburgering voor gemeenten. Participatieverklaringstraject en maatschappelijke begeleiding Handleiding Gegevensuitwisseling via de Portal Inburgering voor gemeenten Participatieverklaringstraject en maatschappelijke begeleiding 1 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Account aanmaken en inloggen

Nadere informatie

Poortcontroles en afhandeling OLP

Poortcontroles en afhandeling OLP Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor het Schoonmaak- en Glazenwassersbedrijf Stichting Raad voor Arbeidsverhoudingen Schoonmaak- en Glazenwassersbranche Poortcontroles en afhandeling OLP De uitvoering

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding 0.1 BGT Controleservice Gebruikershandleiding Datum 6 maart 2014 Versie 1.3 Inhoudsopgave 1 Inleiding...3 2 Eisen aan de levering...4 3 Uit te voeren controles...5 4 Uitvoering Controle...6 4.1 Controleren

Nadere informatie

Privacyverklaring msx-shop.nl

Privacyverklaring msx-shop.nl Inhoud 1. Inleiding 1 1.1 Vereisten verwerking persoonsgegevens... 2 1.2 Aanvullende vereisten... 2 1.3 Systeem... 2 1.3.1 Msx-shop.nl... 2 1.3.2 E-mailadressen voor beheerders en webmaster... 2 1.3.3

Nadere informatie

SPECIFICATIE AAN TE LEVEREN VARIABELEN

SPECIFICATIE AAN TE LEVEREN VARIABELEN SPECIFICATIE AAN TE LEVEREN VARIABELEN T.B.V. VALIDATIE MODULE 2.1 CHS Solutions for Control Information B.V. Alle rechten voorbehouden. Niets van deze uitgave mag worden gekopieerd, vermenigvuldigd, opgeslagen

Nadere informatie

De grondroerdersregeling. Wat betekent dit voor u? informatie voor gravers

De grondroerdersregeling. Wat betekent dit voor u? informatie voor gravers De grondroerdersregeling Wat betekent dit voor u? informatie voor gravers Wet Informatie-uitwisseling Ondergrondse Netten Naar verwachting treedt per 1 juli 2008* een nieuwe wet in werking: de Wet Informatie-uitwisseling

Nadere informatie

Raadsvoorstel 2013 Rockanje, 1 oktober 2013 Nr. 83169/74225

Raadsvoorstel 2013 Rockanje, 1 oktober 2013 Nr. 83169/74225 Raadsvoorstel 2013 Rockanje, 1 oktober 2013 Nr. 83169/74225 Raadsvergadering van 28 en 31 oktober 2013 Agendanummer 11 Aan Onderwerp: de gemeenteraad. Krediet Basisregistratie Grootschalige Topografie

Nadere informatie

Instructie digitaal aanbieden

Instructie digitaal aanbieden Instructie registratie & digitaal aanbieden Instructie digitaal aanbieden Inhoud digitaal aanbieden Dit inkooptraject zal in digitale vorm plaatsvinden middels een online tender. De digitale vorm van aanbieden

Nadere informatie

Handleiding Migratie. Bronboek Professional

Handleiding Migratie. Bronboek Professional Handleiding Migratie Bronboek Professional Laatste wijziging: 25/02/2015 Inhoudsopgave Controles en acties vooraf pag. 1 Installatie en configuratie Microsoft SQL met de Bronboek Helpdesk Tool pag. 3 Migratie

Nadere informatie