KUNST ALS KRACHT. Een artistiek hersteltraject bij kanker. Een project van

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "KUNST ALS KRACHT. Een artistiek hersteltraject bij kanker. Een project van"

Transcriptie

1 KUNST ALS KRACHT Een artistiek hersteltraject bij kanker Een project van

2

3 Als je je artistieke kant kunt botvieren, ben je als mens op je best. Schilderen is voor mij een genot: t is erg fysiek en toch sta je mentaal heel scherp. t Is leeglopen en vollopen tegelijk.' (Jef Lambrecht, 2006) Inleiding Kankerdiagnose. Voor ons, vrouwen en mannen die ermee geconfronteerd worden betekent dit: je laat het vertrouwde achter, neemt afscheid van je vroegere persoonlijkheid en je gaat een onbekende toekomst tegemoet. Fysiek en medisch wordt je goed begeleid. Ook psychologische ondersteuning wordt geboden. Maar toch voelen vele patiënten zich nog in de steek gelaten en kunnen zij moeilijk verwoorden wat er scheelt. Ik heb de paradox zelf meegemaakt: in de hel belanden en toch blij zijn dat je leeft. Als alle operaties, chemo- en radiotherapiën achter de rug zijn, kunnen we een fysio- en hydrotherapiecyclus volgen gedurende 26 weken. Zware fysieke inspanningen om je fysieke conditie op te vijzelen. Met als doel: een tocht door de woestijn of een berg van 3000 meter beklimmen een jaar na de behandeling. Naast een fysieke conditie hebben we ook een geestelijke kracht nodig. Een kracht die we kunnen putten uit kunst. Oud Wijzer vertrekt van het basisidee: Kunst is geen instrument, kunst is kunst is kunst. Kunst is existentieel ten goede en ten kwade. Om een berg te beklimmen moet je fysiek in conditie zijn, om een kunstwerk te maken moet je ook aan je mentale conditie werken. Kunst als Kracht is een project dat het verschil kan maken in het leven van mensen. Een startpunt voor een verder leven, een kuur om zelfvertrouwen te ontdekken en om de verborgen kunstenaar in elke deelnemer te vinden. In dit dossier gaan we hier dieper op in. Komt u mee? De tocht start nog maar net. Linda Van Tulden Voorzitter Raad van Bestuur Oud Wijzer vzw en borstkankerpatiënte

4 Maar eerst: Oud Wijzer? Oud Wijzer is een socio-culturele organisatie die haar activiteiten startte in januari Doel is om met oudere kunstenaars (d.w.z.: 50+ ers) projecten op te starten die de maatschappij verrijken. In diverse sectoren of lagen van de maatschappij kan kunst een toegevoegde waarde geven of zelfs het verschil maken. Daarnaast wensen we ook met deze kunstenaars enkele culturele activiteiten te ontwikkelen. Het is niet omdat ze ouder zijn dat ze zich gedwongen moeten terugtrekken, integendeel. Een kunstenaar gaat nooit op pensioen. Wij werken met oudere kunstenaars omdat zij een enorme schat aan ervaring bezitten. Het is des te spijtiger dat deze rijkdom vaak ondergewaardeerd wordt: ze krijgen minder opdrachten, ze worden niet meer geraadpleegd voor advies,... en dat is jammer. Veel te vaak gaat de kennis en ervaring van deze Oude Wijzen verloren. Bij Oud Wijzer zijn twee medewerkers vast in dienst. Daarnaast wordt de vzw ondersteund vanuit de Raad van Bestuur.

5 Concept Kunst als Kracht moet voor de deelnemer, die in contact is gekomen met kanker, een steun bieden bij het herstelproces of het verwerken van het trauma dat De Ziekte potentieel heeft nagelaten. Het moet vermoeidheid van de geest, verwardheid, verstrooidheid en een verminderde concentratie tegen gaan. Deze beschreven symptomen kunnen vaak gedekt worden met de term chemobrain. Wij focussen op het herstel van het hoofd, niet door kunst zijdelings aan te wenden, maar door vanuit een kunstperspectief mensen uit te dagen om iets te creëren waarmee zij zich leren kennen. Los daarvan gaan we ook over het algemeen gevoel van de deelnemers. We proberen het zelfvertrouwen van de deelnemers te herstellen en op te krikken, door wel de deelnemer aan te zetten om haar/zijn grenzen te verleggen. Bij deze sessies kan je de parallel trekken met de sessies voor fysiek herstel: bij fysiek herstel beul je je lichaam af om je lichaam weer op te bouwen en te versterken. Bij de sessies Kunst als kracht graaf je diep in je eigen ziel en daag je jezelf uit om je gevoelens om te zetten naar kunst. Dit kan pijnlijk en confronterend zijn op korte termijn, maar bevrijdend en helend op lange termijn. De meerwaarde van kunst is duidelijk: het denkproces is anders bij het creëren van kunst dan bij andere activiteiten. Je verliest je in een flow en je wordt continu geprikkeld. We benadrukken wat kunst niet is. Creatieve therapie: dit is het domein van geschoolde creatieve therapeuten. Dit zijn wij niet. Kunst, of beter het proces dat eventueel tot kunst leidt, komt bij ons op de eerste plaats. Tekenlessen: bij dit project kiezen we voor een niet-schoolse methodiek. In principemoet niemand iets leren. Ook hier verwijzen we naar een alternatief: het Deeltijds KunstOnderwijs. Een geneesmiddel: we beweren niet dat de deelnemer na de deelname volledig verlost is van het chemobrein of andere geestelijke trubbels. Het is een middel dat heelt, maar niet volledig geneest..

6 Hoe werkt dit praktisch? Kunst als Kracht bestaat uit 7 workshops van 3 uur waarin maximaal 10 patiënten werken aan een persoonlijk of gezamenlijk kunstwerk. Dit gebeurt in samenwerking met een ervaren kunstenaar. De kunstenaar De kunstenaar begeleidt dit proces door voorbeelden te geven uit het eigen oeuvre, door toelichting te geven bij technieken, door af te spreken wat de kunstenaar van de patiënten verwacht. Daarnaast worden verwachtingen geformuleerd vertrekkende van de patiënten zelf. Ook al worden deze sessies gegeven door een kunstenaar, toch betekent dat niet dat deze boven de deelnemers staat. Het is niet de kunstenaar die de groep begeleidt, maar de groep die de kunstenaar vergezelt. Wat een kunstenaar onderscheidt is zijn stijl. Onder impuls en begeleiding van de kunstenaar zoeken de deelnemers naar hun eigen stijl en tegelijkertijd helpt de kunstenaar het verwerkingsproces van de deelnemers en stimuleert het zelfvertrouwen. De methodiek is deels afhankelijk van de kunstenaar zelf. Zij/hij bepaalt de invulling van de workshops, zonder daarbij af te wijken van de grote lijnen die wij uitzetten. Niet elke kunstenaar kan dit en daarom werken we met onze oude wijzen. Mensen die in ons Oud Wijzer-netwerk zitten en graag uitdagingen aangaan zoals deze. Zij zijn onze leidraden, onze gidsen, zij leggen de lat. En die lat ligt hoog. We benadrukken nogmaals dat het niet gaat om creatief bezig te zijn met een genezings- of rouwproces, maar wel om goed begeleid te proberen te doorgronden wat kunst is en wat De Eigen Stijl is. Dat is hard en veeleisend. De locatie De locatie is voor elke Kunst als Kracht verschillend. We pogen om zoveel als mogelijk in het atelier van de kunstenaar terecht te kunnen. Als dit niet gaat, verkiezen we een gezellig artistieke locatie, zoals b.v. het Werkhuys in Borgerhout. Bedoeling is dat het een rustige plaats is waar alles voorradig is om er een geslaagde Kunst als Kracht van te maken. De begeleider van Oud Wijzer Oud Wijzer zorgt ook voor een begeleider die optreedt als verbinding tussen kunstenaar en patiënten, die logistieke steun verzorgt, die het materiaal verdeelt,... Daarnaast is hij of zij het aanspreekpunt voor de groep en het manusje-van-alles die koffie en versnaperingen voorziet. Dit zijn praktische bezorgdheden waar de kunstenaar niet mee moet bezig zijn.

7 Verloop van de 7 weken Desalniettemin dwingen we de patiënt niet tot totale concentratie omdat er een bepaald resultaat moet worden neergezet. We werken in een omgeving waarin de flow gestimuleerd wordt. Dit betekent: opgeslorpt worden door een activiteit waardoor je al de rest vergeet en je je ideeën en vaardigheden ongedwongen ontwikkelt. De kunstenaar staat de deelnemers bij met brede, soms geïmproviseerde, aanwijzingen. De deelnemers krijgen, indien gewenst, de vrijheid om zelf te bepalen waar hun werken over gaan, in samenspraak met de kunstenaar. We laten bewust het verloop zo vaag mogelijk, aangezien wij slechts de omstandigheden creëren. Het verloop wordt bepaald door de deelnemers zelf, in samenspraak met de kunstenaar. Hoe eindigt dit? Het project eindigt op een manier die de deelnemers zelf bepalen. Dit kan met een open of gesloten tentoonstelling zijn, met een intiem etentje, met een boekje, met een verbranding van de werken,... Alles is mogelijk, zolang de deelnemers het zelf willen en er een consensus is in de groep.

8 Wie mag deelnemen? We schetsen even het profiel van de deelnemer aan Kunst als Kracht. Het gaat hier steeds over een persoon die kanker heeft of heeft gehad. Het maakt niet uit welke kanker dit is. - Het kan zijn dat er een behandeling bezig is of dat die inmiddels achter de rug ligt. - De deelnemer kan aan het begin van het herstelproces staan of de diagnose net gekregen hebben. Het kan echter ook dat de deelnemer hervallen is. - Het is aangeraden dat het fysiek nog mogelijk is om deel te nemen aan Kunst als Kracht. De organisatie wil inspanningen leveren, maar de aanpassingen moeten uitvoerbaar zijn. Met deze algemene profielschets willen we niemand uitsluiten. Oud Wijzer is van mening dat we niet achter de precieze ziekte en symptomen van de persoon mogen vragen. In de praktijk betekent dit dus dat elke kankerpatiënt welkom is om deel te nemen aan Kunst als Kracht. De deelnemer moet bereid zijn om gedurende 7 weken zich te engageren bij Kunst als Kracht. Dit betekent echter niet dat we mensen onder druk gaan zetten om steeds te komen, of dat we geen begrip hebben bij fysieke problemen. Voor de communicatie met de deelnemers en het zorgen voor deze mensen is de begeleider van Oud Wijzer aanwezig. Het staat deelnemers vrij om opnieuw deel te nemen: bij elke Kunst als Kracht is de ervaring anders. Nieuwe deelnemers krijgen wel voorrang bij het inschrijven.

9 Doelstellingen Dit project organiseren we uiteraard niet zonder een weloverwogen pakket aan doelstellingen. Deze luiden: - De deelnemer scherpt de geestelijke conditie aan en maakt gebruik van denkprocessen die hij/zij niet voldoende aanwendde; - De deelnemer verzet zijn/haar zinnen door dingen te doen die voldoening geven en ontspannen. Breek uit je problemen door samen met anderen dingen te gaan ontdekken! - De deelnemer werkt aan het eigen zelfbeeld en herwint het zelfvertrouwen dat door ziekte geschaad werd. - De deelnemer kan haar/zijn verhaal kwijt in een groep waar geborgenheid op de eerste plaats staat; - De deelnemer kan terecht in een rustige omgeving, bevolkt door lotgenoten en een kunstenaar die als warm nest dienen. Wissel van gedachten en leer van mekaar hoe om te gaan met diverse aspecten van leven met een chronische ziekte; - Kortom: de deelnemer is niet alleen patiënt meer: zij of hij is kunstenaar en nog belangrijker: mens onder mensen, vriend onder vrienden.

10 Meer informatie? Voor meer informatie kan u steeds terecht bij ons. Via telefoon: elke weekdag van 9u tot 17u op 03/ Projectmedewerker: Luis Munoz (0473/ luis@oudwijzer.be)

De unieke kracht van Oud Wijzer. Kernwaarden van de organisatie. Globale ambities Oud Wijzer

De unieke kracht van Oud Wijzer. Kernwaarden van de organisatie. Globale ambities Oud Wijzer MISSIE Oud Wijzer wil zich inzetten voor oudere kunstenaars. Deze groep definieren we als kwetsbare personen die van de kunstbeoefening hun beroep of leven hebben gemaakt, die professioneel bezig zijn

Nadere informatie

Activiteitentherapie en beeldende vaktherapie. Informatie voor patiënten

Activiteitentherapie en beeldende vaktherapie. Informatie voor patiënten Activiteitentherapie en beeldende vaktherapie Informatie voor patiënten Tijdens uw behandeling in Heideheuvel wordt u de mogelijkheid geboden om deel te nemen aan de activiteitentherapie en beeldende vaktherapie

Nadere informatie

Psychologische begeleiding, ruimer dan een gesprek. Informatiebrochure

Psychologische begeleiding, ruimer dan een gesprek. Informatiebrochure Psychologische begeleiding, ruimer dan een gesprek Informatiebrochure 2 Omgaan met de ziekte kanker gaat gepaard met extra stress. Zorgen over de diagnose, de operatie, de bijwerkingen van de behandeling,

Nadere informatie

Introductie van het programma; naar een nieuw perspectief na kanker. Sessie 1 Omgaan met kanker; een ander perspectief op leven

Introductie van het programma; naar een nieuw perspectief na kanker. Sessie 1 Omgaan met kanker; een ander perspectief op leven 1 Voorwoord Introductie van het programma; naar een nieuw perspectief na kanker Sessie 1 Omgaan met kanker; een ander perspectief op leven Sessie 2 Het lichaam als ankerpunt; rusten in jezelf Sessie 3

Nadere informatie

MIND BODY M A S S A G E P R A K T I J K. Ontspanningsmassage

MIND BODY M A S S A G E P R A K T I J K. Ontspanningsmassage BODY & MIND M A S S A G E P R A K T I J K Ontspanningsmassage Ontspanningsmassage De beleving van een heerlijke ontspanningsmassage Een ontspanningsmassage is een algehele lichaamsmassage waarbij lichaam

Nadere informatie

Patiënten Informatie Map Programma Terug naar Evenwicht

Patiënten Informatie Map Programma Terug naar Evenwicht Patiënten Informatie Map Programma Terug naar Evenwicht Deze Patiënten Informatie Map is eigendom van: Naam: De vinder van deze map wordt dringend verzocht contact op te nemen met de polikliniek van het

Nadere informatie

Altijd moe... Jochem Verdonk

Altijd moe... Jochem Verdonk Altijd moe... Jochem Verdonk Onderwerpen Wat is ME/CVS? Soorten vermoeidheid Gevolgen vermoeidheid Omgaan met vermoeidheid Leven met vermoeidheid Tips Wat is ME/CVS? ME: Myalgische Encefalomyelitis myalgisch:

Nadere informatie

Whitepaper Psychosomatiek. Sanien de Groot-Likkel. Algemeen fysiotherapeut & Psychosomatisch fysiotherapeut

Whitepaper Psychosomatiek. Sanien de Groot-Likkel. Algemeen fysiotherapeut & Psychosomatisch fysiotherapeut Whitepaper Psychosomatiek Sanien de Groot-Likkel Algemeen fysiotherapeut & Psychosomatisch fysiotherapeut Inhoud Wat zijn psychosomatische klachten? Hoe ontstaan psychosomatische klachten? Wat doet een

Nadere informatie

Geen energie, moe, ernstig vermoeid, uitgeput Bij (ex) oncologische patienten. Joyce Vermeer 21 September 2018

Geen energie, moe, ernstig vermoeid, uitgeput Bij (ex) oncologische patienten. Joyce Vermeer 21 September 2018 Geen energie, moe, ernstig vermoeid, uitgeput Bij (ex) oncologische patienten Joyce Vermeer 21 September 2018 Oefening Ga eens met je blik naar binnen Let op de beweging van je adem. Hoe is het eigenlijk

Nadere informatie

Dankzij inspannende ontspanning vergroten wij je fysieke, mentale & emotionele belastbaarheid. Zet jezelf weer in je kracht.

Dankzij inspannende ontspanning vergroten wij je fysieke, mentale & emotionele belastbaarheid. Zet jezelf weer in je kracht. Dankzij inspannende ontspanning vergroten wij je fysieke, mentale & emotionele belastbaarheid. Zet jezelf weer in je kracht. De batterij is leeg. Je bent volledig opgebrand. Zowel geestelijk als lichamelijk

Nadere informatie

Ontdek de 14 geheime sleutels tot geluk.

Ontdek de 14 geheime sleutels tot geluk. Ontdek de 14 geheime sleutels tot geluk. Met onderstaande 14 sleutels tot geluk kun je het volgende doen: Doorlezen en denken wat moet ik hier nu weer mee!! Er een notitie van maken en dit gebruiken als

Nadere informatie

Borstkanker. en nu?! WORD JIJ GEHOORD?

Borstkanker. en nu?! WORD JIJ GEHOORD? Borstkanker en nu?! WORD JIJ GEHOORD? MIRANDA KALKSMA WANDA VERHOEFF Word jij gehoord? En gezien? Hoor en zie jij jezelf? MIRANDA KALKSMA Positiviteitscoach bij kanker Waarom sta ik hier samen met Wanda?

Nadere informatie

Weet wat je kan Samenvatting op kaarten

Weet wat je kan Samenvatting op kaarten Samenvatting op kaarten 16 kaarten met samenvattingen van de inhoud van de module, psychoeducatie over een Lichte verstandelijke Beperking (LVB) voor cliënten en hun naasten. De kaarten 1 14 volgen de

Nadere informatie

Psychosociale begeleiding

Psychosociale begeleiding Borstkliniek Voorkempen Psychosociale begeleiding Borstkliniek Voorkempen Sofie Eelen psychologe AZ St Jozef Malle 9-12-2008 1 Diagnose van kanker Schokkende gebeurtenis Roept verschillende gevoelens en

Nadere informatie

mensen met hersenletsel

mensen met hersenletsel Tips van en voor mensen met hersenletsel Leven met hersenletsel op de lange termijn Introductie Dit boekje is gemaakt met de tips van mensen met hersenletsel die deelnamen aan een onderzoek naar de zorg

Nadere informatie

Rouwen. Praten en delen met lotgenoten

Rouwen. Praten en delen met lotgenoten Rouwen Als een dierbaar iemand pas gestorven is en je afscheid van hem of haar hebt moeten nemen, dan voel je je vaak heel wezenloos. Je vraagt je af waarom dit moest gebeuren maar je krijgt geen antwoord.

Nadere informatie

Voorlichting Koning Willem 1 College te Den Bosch

Voorlichting Koning Willem 1 College te Den Bosch Nieuwsbrief december 2016 Voorlichting Koning Willem 1 College te Den Bosch In deze Nieuwsbrief Eskil aan het woord Partners van... Movie night Stichting specsavers Sociale vaardingsheids training Vrijwilliger

Nadere informatie

Activiteiten Jaarverslag 2013

Activiteiten Jaarverslag 2013 Activiteiten Jaarverslag 2013 Inhoudsopgave 1 Een bezoek van de wethouder 2 Project Kunst en Cohesie 3 Bewonersdag 4 Bijeenkomst met de wijkbewoners 5 Burendag 6 Culturele thee avonden 7 De tafel van één

Nadere informatie

DE INTEGRITEITSCODE VAN DE GEWIJDE REIS

DE INTEGRITEITSCODE VAN DE GEWIJDE REIS DE INTEGRITEITSCODE VAN DE GEWIJDE REIS Om deelnemers in een veilige setting te kunnen begeleiden, heeft De Gewijde Reis een integriteitscode opgesteld voor begeleider en deelnemer, door ons ook wel de

Nadere informatie

anker Oncologische revalidatie Herstel & Balans

anker Oncologische revalidatie Herstel & Balans Fysiotherapie anker en kanker Oncologische revalidatie Herstel & Balans Fysiotherapie anker en kanker Oncologiefysiotherapie is gericht op het behandelen, trainen en begeleiden van mensen met kanker. Het

Nadere informatie

Samen leven met ziekte een praatpakket voor partners

Samen leven met ziekte een praatpakket voor partners Samen leven met ziekte een praatpakket voor partners De kaartset Jij en je partner ervaren de ziekte op jullie eigen manier. Met de kaartset ga je samen in gesprek over één van de acht thema s. Op elke

Nadere informatie

Borstkankerevenement 31 oktober Deelnemers & programma

Borstkankerevenement 31 oktober Deelnemers & programma Borstkankerevenement 31 oktober Deelnemers & programma Koffie/thee gebak & modeshow Tijdstip: 12.30 13.00 uur We openen het evenement met koffie of thee en een gebakje. Tijdens het drinken van uw koffie

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Onco reva Fysiek en mentaal revalideren na een kankerbehandeling

Patiënteninformatie. Onco reva Fysiek en mentaal revalideren na een kankerbehandeling Patiënteninformatie Onco reva Fysiek en mentaal revalideren na een kankerbehandeling Inhoud Inleiding... 2 Inhoud van de revalidatie... 2 Fysieke revalidatie... 3 Psychosociale revalidatie... 3 Welk resultaat

Nadere informatie

Patiënteninformatie. energiek

Patiënteninformatie. energiek Patiënteninformatie energiek Inhoud energiek na kanker... 2 energiek : een revalidatieprogramma uit 3 delen... 2 Fysieke revalidatie... 3 Psychosociale revalidatie... 3 Welk resultaat bereikt u met energiek?...

Nadere informatie

Recent onderzoek in Vlaanderen en Nederland: wat zijn de noden van (ex-)kankerpatiënten en hun naasten na de behandeling?

Recent onderzoek in Vlaanderen en Nederland: wat zijn de noden van (ex-)kankerpatiënten en hun naasten na de behandeling? Recent onderzoek in Vlaanderen en Nederland: wat zijn de noden van (ex-)kankerpatiënten en hun naasten na de behandeling? Hans Neefs Kennis en beleid, Vlaamse Liga tegen Kanker Vragen 1.Welke noden en

Nadere informatie

Focus Week 5 Flow DOW RESTRICTED

Focus Week 5 Flow DOW RESTRICTED Focus Week 5 Flow Beeld je even in dat je aan een race meedoet. Je aandacht focust zich op de bewegingen van je lichaam, de kracht van je spieren, de kracht in je longen en het gevoel van de straat onder

Nadere informatie

Concentratie- en geheugenproblemen bij kanker

Concentratie- en geheugenproblemen bij kanker Concentratie- en geheugenproblemen bij kanker Nederrij 133 2200 Herentals t 014 24 61 11 f 014 24 61 26 www.azherentals.be 1. Wat is het? Veel mensen ervaren concentratie- en/of geheugenproblemen tijdens

Nadere informatie

pggm.nl Mantelzorg en dementie in de beleving van PGGM&CO-leden

pggm.nl Mantelzorg en dementie in de beleving van PGGM&CO-leden pggm.nl Mantelzorg en dementie in de beleving van PGGM&CO-leden Enquête Mantelzorg en dementie 2014 Vooraf In juli 2014 vroegen wij onze leden naar hun ervaringen met mantelzorg in het algemeen, en mantelzorg

Nadere informatie

Inspiratie. Werkplaats Aandachtig Leven. Mindfulness betekent aandacht geven op een bepaalde manier gericht in het hier en nu niet (ver)oordelend.

Inspiratie. Werkplaats Aandachtig Leven. Mindfulness betekent aandacht geven op een bepaalde manier gericht in het hier en nu niet (ver)oordelend. Werkplaats Aandachtig Leven WERKPLAATS AANDACHTIG LEVEN: INSPIRATIE, BEZIELING, SPIRITUALITEIT, LEVENSWERK PSYCHO-SOCIAAL THERAPIE, SABBATICAL COACHING, MINDFULNESS TRAINING Nieuwsbrief 3 februari 2011

Nadere informatie

Chronische Pijn Groep

Chronische Pijn Groep Chronische Pijn Groep Geldermalsen Deze folder gaat over de behandeling van chronische pijn en over de manier waarop de Chronische Pijn Groep Geldermalsen deze klacht aanpakt. In deze folder wordt uitgelegd

Nadere informatie

Dominique Antiglio. Adem in, adem uit. De kracht van sofrologie: het nieuwe mediteren

Dominique Antiglio. Adem in, adem uit. De kracht van sofrologie: het nieuwe mediteren Dominique Antiglio Adem in, adem uit De kracht van sofrologie: het nieuwe mediteren HOE SOFROLOGIE JE LEVEN VERANDERT Verbind je met je ademhaling met de rust en het geluk in jezelf Haal adem en maak contact

Nadere informatie

Kanker is niet voor watjes

Kanker is niet voor watjes Kanker is niet voor watjes SPKS 22 september 2018 2 ele Helen Dowling Instituut Mensen met kanker en hun naasten helpen de ziekte emotioneel te verwerken specialistische psychologische zorg (1100 cliënten

Nadere informatie

Positieve gezondheid & positieve psychologie in praktijk

Positieve gezondheid & positieve psychologie in praktijk Positieve gezondheid & positieve psychologie in praktijk Welkom Positieve gezondheid & psychologie (Huber/Walburg), levensloop en veerkracht Lijfstyle netwerk Nieuwegein Veerkracht versterkende interventies

Nadere informatie

Verslag trainingsmiddag voor vrijwilligers Oostvaarderskliniek zaterdag 24 oktober 2015

Verslag trainingsmiddag voor vrijwilligers Oostvaarderskliniek zaterdag 24 oktober 2015 Verslag trainingsmiddag voor vrijwilligers Oostvaarderskliniek zaterdag 24 oktober 2015 Het is zaterdagochtend 24 oktober, de laatste dienst van dominee Arjan in de Oostvaarderskliniek. Arjan is al jaren

Nadere informatie

NB: Voordat je start met oefeningen/sporten raadpleeg eerst je (huis)arts.

NB: Voordat je start met oefeningen/sporten raadpleeg eerst je (huis)arts. Wellness Guide Lichaamsbeweging Hoe kan lichaamsbeweging je leven verbeteren Voordelen Meer eigenwaarde Betere lichamelijke conditie Meer energie Beter geestelijk uithoudingsvermogen Gelukkiger in het

Nadere informatie

Als alles voorbij is, begint het vaak pas

Als alles voorbij is, begint het vaak pas Als alles voorbij is, begint het vaak pas Als alles voorbij is, begint het vaak pas Als alles voorbij is, begint het vaak pas. Mensen die het bericht hebben gekregen dat ze kanker hebben gaan vaak een

Nadere informatie

Van laatste fase naar nieuwe start. Coaching trajecten rouw en verlies

Van laatste fase naar nieuwe start. Coaching trajecten rouw en verlies Van laatste fase naar nieuwe start Coaching trajecten rouw en verlies Wat? Coaching trajecten voor (ex)-mantelzorgers, maar ook voor patiënten Een impulsproject met steun van provincie Vlaams-Brabant (2017)

Nadere informatie

Nieuws vanuit Herstelacademie Antwerpen

Nieuws vanuit Herstelacademie Antwerpen NUMMER 4 Nieuws vanuit Herstelacademie Antwerpen juni 2017 Een voorsmaakje van ons cursusaanbod In het najaar 2017 In dit nummer 1-4 Een voorsmaakje 5 Inschrijven en contact 6 Nieuwtjes 6 Infopunt OPWEGG

Nadere informatie

Belangrijke woorden Herstel Centraal

Belangrijke woorden Herstel Centraal Belangrijke woorden Herstel Centraal Herstel Gezondheid Hoop Spreken we dezelfde taal? Talenten Dromen Zingeving Empowerment Herstelondersteuning Samen keuzes maken Eigen regie Ontwikkeling Netwerk Vrije

Nadere informatie

Nieuwsbrief oktober. aandachtig-zijn, liefdevol-zijn, samen-zijn, gezond-zijn, puur-zijn, gevoelig-zijn. Klankschaalhealingconcerten

Nieuwsbrief oktober. aandachtig-zijn, liefdevol-zijn, samen-zijn, gezond-zijn, puur-zijn, gevoelig-zijn. Klankschaalhealingconcerten Nieuwsbrief oktober Wat zou het fijn zijn als ieder mens zichzelf zou mogen zijn. Het is zo natuurlijk. Even natuurlijk als ademhalen en nog natuurlijker dan spreken. Je hoeft niet je best te doen om te

Nadere informatie

Behouden Kiezen verkrijgen

Behouden Kiezen verkrijgen Gek op School Behouden Kiezen verkrijgen Casus 1 Jan 23 jaar, student Rechten. Eerste psychose op zijn 20e tijdens studiereis. Aanmelding via de huisarts. 1e psychose onderzoek UCP: voorlopige diagnose;

Nadere informatie

Beeldend werken: De lijn van het zijn.

Beeldend werken: De lijn van het zijn. Beeldend werken: De lijn van het zijn. Open atelier, een ontmoeting op ervaringsniveau. In het werken met vellen papier of delen er van, met nabijheid of afstand, met figuur en achtergrond, met punten

Nadere informatie

Op niveau 2 en 3 heeft de NOBCO (Nederlandse Orde van BeroepsCoaches) deze training 5 PE punten toegekend.

Op niveau 2 en 3 heeft de NOBCO (Nederlandse Orde van BeroepsCoaches) deze training 5 PE punten toegekend. Module 1 Coaching, kanker & vermoeidheid Vermoeidheid bij kanker is misschien wel de meest voorkomende klacht van mensen die kanker hebben (gehad). 80-90% van de patiënten herkent vermoeidheid gedurende

Nadere informatie

Resocialiserende dagbehandeling

Resocialiserende dagbehandeling Resocialiserende dagbehandeling Een driedaagse dagbehandeling voor volwassenen met psychiatrische problemen Afdeling Psychiatrie en Medische Psychologie Resocialiserende dagbehandeling betekent dat u 3

Nadere informatie

Veens trainingen. opkomen voor jezelf. samen leren. meer zelfvertrouwen. lotgenoten ontmoeten. durven vragen. een groter netwerk

Veens trainingen. opkomen voor jezelf. samen leren. meer zelfvertrouwen. lotgenoten ontmoeten. durven vragen. een groter netwerk Veens trainingen opkomen voor jezelf een groter netwerk samen leren lotgenoten ontmoeten 1 meer zelfvertrouwen durven vragen Wil je jezelf ontwikkelen? Omdat je meer uit jezelf wilt halen? Of omdat je

Nadere informatie

TOOLKIT ROUW EN VERDRIET

TOOLKIT ROUW EN VERDRIET TOOLKIT ROUW EN VERDRIET ALS JE IEMAND DICHTBIJ VERLIEST. Rouwen: een werkwoord waarvan je de betekenis pas leert kennen als je voor het eerst iemand verliest die veel voor jou betekende. Misschien wil

Nadere informatie

Signaalkaart Jongeren

Signaalkaart Jongeren Signaalkaart Jongeren Naam: Mike de Boer Inhoudsopgave Inleiding... 3 Signaalkaart Mike... 5 Toelichting op de uitslag... 6 Pagina 2 van 8 Inleiding Op 14 maart 2014 heeft Mike de Boer de Signaalkaart

Nadere informatie

Oncologische revalidatie REVALIDEREN BIJ KANKER

Oncologische revalidatie REVALIDEREN BIJ KANKER Oncologische revalidatie REVALIDEREN BIJ KANKER ONCOLOGISCHE REVALIDATIE De ziekte kanker kan grote gevolgen hebben. Tijdens en na de behandeling kunt u last krijgen van allerlei klachten. Uw conditie

Nadere informatie

Alles voor dementie Zorg in elke fase

Alles voor dementie Zorg in elke fase Alles voor dementie Zorg in elke fase Als vergeten gewoon wordt Dementie is, voor alle betrokkenen en in alle fasen, een ingrijpende ziekte. Na de diagnose is er schrik en verwarring. U zult veel vragen

Nadere informatie

Praktijk Avana. Nieuwsbrief April 2015

Praktijk Avana. Nieuwsbrief April 2015 Praktijk Avana Nieuwsbrief April 2015 Beste nieuwsbrieflezer, Hooggevoelig, HSP of Hoog sensitief persoon? Het begrip HSP, of hoog sensitief persoon, hoor je tegenwoordig steeds vaker vallen, maar wat

Nadere informatie

Oncologische revalidatie Balans/FIT Revalidatiecentrum Breda

Oncologische revalidatie Balans/FIT Revalidatiecentrum Breda Oncologische revalidatie Balans/FIT Revalidatiecentrum Breda Door betere behandelingen hebben mensen met kanker tegenwoordig een grotere kans op genezing. Toch blijft kanker een ingrijpende ziekte die

Nadere informatie

11 mindset dogma s die je ziek houden. En hoe je er van af geraakt!

11 mindset dogma s die je ziek houden. En hoe je er van af geraakt! 11 mindset dogma s die je ziek houden En hoe je er van af geraakt! Voor we starten. IK Fibro s ervaren vaak een enorme druk van buitenaf om zich zus of zo te gedragen. Ze verbergen wie ze echt zijn, hoe

Nadere informatie

DELIER. Informatie voor partner, familie en vrienden

DELIER. Informatie voor partner, familie en vrienden DELIER Informatie voor partner, familie en vrienden Bij uw partner of familielid is er sprake van een delier of acute verwardheid. In deze folder kunt u lezen wat een delier is en waar de behandeling uit

Nadere informatie

Oncorevalidatieprogramma

Oncorevalidatieprogramma Oncorevalidatieprogramma Mijn leven terug op het juiste spoor na borstkanker Inleiding Kan u zich nog voorstellen dat er iemand rondloopt die nog nooit van kanker heeft gehoord? Vrijwel ieder van ons wordt

Nadere informatie

Opleiding Creatieve Therapie

Opleiding Creatieve Therapie Opleiding Creatieve Therapie Kunst van het leven Veel mensen vinden het lastig om te verwoorden wat zij denken, voelen en ervaren. Ze hebben er geen woorden voor of juist zoveel dat ze er geen wijs uit

Nadere informatie

Wat u moet weten over acute. verwardheid. Wat u moet weten over acute verwardheid. patiënteninformatie. patiënteninformatie.

Wat u moet weten over acute. verwardheid. Wat u moet weten over acute verwardheid. patiënteninformatie. patiënteninformatie. 0000/020/0 - GZA - november 2016 Wat u moet weten over acute Sint-Augustinus verwardheid Sint-Vincentius Sint-Jozef patiënteninformatie Wat u moet weten over acute verwardheid campus Sint-Augustinus Oosterveldlaan

Nadere informatie

Vermoeidheid bij MPD

Vermoeidheid bij MPD Vermoeidheid bij MPD Landelijke contactmiddag MPD Stichting, 10-10-2009 -van Wijlen Psycho-oncologisch therapeut Centrum Amarant Toon Hermans Huis Amersfoort Welke verschijnselen? Gevoelens van totale

Nadere informatie

Lievegoed Kliniek. Ons aanbod. Behandeldoelen. Opname Je kunt bij ons terecht voor een kortdurende

Lievegoed Kliniek. Ons aanbod. Behandeldoelen. Opname Je kunt bij ons terecht voor een kortdurende Lievegoed Kliniek De kliniek staat in een rustige, groene omgeving. Er zijn verschillende mogelijkheden: groepsbehandeling en individuele behandeling, dat kan poliklinisch of in. Ook een korte opname in

Nadere informatie

Wat het beste bij je past, werkt het best.

Wat het beste bij je past, werkt het best. Wat het beste bij je past, werkt het best. Als pijn je leven dwarszit, dan is pijnrevalidatie het overwegen waard. Het maakt vloeibaar wat vast zit. Zo krijg je energie voor de dingen die je wilt doen.

Nadere informatie

BEWUSTWORDING - MINDFULNESS -NLP

BEWUSTWORDING - MINDFULNESS -NLP BEWUSTWORDING - MINDFULNESS -NLP Heart Systems Nederland Geen betere plek om te ontsnappen aan alle hectiek dan in het sfeervolle pand van Heart Systems Nederland, gevestigd in een voormalige schuurkerk

Nadere informatie

Wat het beste bij je past, werkt het best. Pijnrevalidatie

Wat het beste bij je past, werkt het best. Pijnrevalidatie Pijnrevalidatie Wat het beste bij je past, werkt het best. Als pijn je leven dwarszit, dan is pijnrevalidatie het overwegen waard. Het maakt vloeibaar wat vast zit. Zo krijg je energie voor de dingen die

Nadere informatie

Je vindt geen vrede door de omstandigheden van je leven te veranderen, maar door te beseffen wie je ten diepste bent.

Je vindt geen vrede door de omstandigheden van je leven te veranderen, maar door te beseffen wie je ten diepste bent. Energetische Meditatie Je vindt geen vrede door de omstandigheden van je leven te veranderen, maar door te beseffen wie je ten diepste bent. - Eckhart Tolle - Wat is het? De grondlegger van Energetische

Nadere informatie

ONDERNEMER VAN JE EIGEN TALENT...want jij kunt meer!

ONDERNEMER VAN JE EIGEN TALENT...want jij kunt meer! ONDERNEMER VAN JE EIGEN TALENT...want jij kunt meer! Welkom Met ons onderwijs willen we voor elke VMBO leerling relevant zijn. Door ons onderwijs ontdekken leerlingen wat hen boeit, wat ze kunnen en waar

Nadere informatie

Wat u moet weten over acute verwardheid

Wat u moet weten over acute verwardheid 0000/020/0 - GZA - mei 2013 Sint-Augustinus Sint-Vincentius Sint-Jozef Wat u moet weten over acute verwardheid campus Sint-Augustinus Oosterveldlaan 24 BE-2610 WILRIJK tel. + 32 3 443 30 11 campus Sint-Vincentius

Nadere informatie

M a a k v a n j u l l i e B e d r i j f s - o f G r o e p s u i t j e e e n c r e a t i e v e b e l e v i n g

M a a k v a n j u l l i e B e d r i j f s - o f G r o e p s u i t j e e e n c r e a t i e v e b e l e v i n g M a a k v a n j u l l i e B e d r i j f s - o f G r o e p s u i t j e e e n c r e a t i e v e b e l e v i n g # A R T P U B N L W W W. A R T P U B. N L A R T P U B O N S V E R H A A L ArtPub is hét creatieve

Nadere informatie

Alle gelukkige families lijken op elkaar, elke ongelukkige familie is ongelukkig op zijn eigen wijze. Tolstoj Anna Karenina

Alle gelukkige families lijken op elkaar, elke ongelukkige familie is ongelukkig op zijn eigen wijze. Tolstoj Anna Karenina Alle gelukkige families lijken op elkaar, elke ongelukkige familie is ongelukkig op zijn eigen wijze Tolstoj Anna Karenina Familiezorg Methode Familiezorg Relationeel werken Denken en handelen vanuit het

Nadere informatie

Het boek van Samuel. Ik ben begonnen met het boek van Samuel, maar het lukt me niet om verder te lezen; ik word geconfronteerd met mezelf.

Het boek van Samuel. Ik ben begonnen met het boek van Samuel, maar het lukt me niet om verder te lezen; ik word geconfronteerd met mezelf. Het boek van Samuel Ik ben begonnen met het boek van Samuel, maar het lukt me niet om verder te lezen; ik word geconfronteerd met mezelf. Ik voel me schuldig naar mezelf toe dat ik al die tijd in de sekte

Nadere informatie

Lesprogramma LeS-Lokaal Breda

Lesprogramma LeS-Lokaal Breda Lesprogramma LeS-Lokaal Breda Bij LeS-Lokaal kun je (weer) ervaren hoe het is om te leren. LeS staat voor Leren En Samen doen. Iedereen is gewoon student en alle lessen zijn gratis te volgen. Persoonlijke

Nadere informatie

Ravenswoud. Ons aanbod. Behandeldoel

Ravenswoud. Ons aanbod. Behandeldoel Ravenswoud In de landelijke omgeving van Oosterwolde en Appelscha staat onze boerderij Ravenswoud. Je kunt voor korte tijd opgenomen worden, om een pas op de plaats te maken, voordat je verder aan de slag

Nadere informatie

Depressief. Goede zorg voor kwetsbare mensen. Hans Meganck, 2017

Depressief. Goede zorg voor kwetsbare mensen. Hans Meganck, 2017 HERSTEL VAN DEPRESSIE HERSTELLEN IN PLAATS VAN GENEZEN HERSTEL IS MOGELIJK MAAR ER ZIJN VEEL DREMPELS DEPRESSIEF OF ANDERE KWETSBAARHEID? DIAGNOSESTELLING (MEER DAN) EEN DIPJE? HET WILD PAARD WAARVAN JE

Nadere informatie

Avondsport. Actief meesporten in een variatie van ploegsporten.

Avondsport. Actief meesporten in een variatie van ploegsporten. Avondsport Domein Omschrijving Doelstelling Methodiek Doelgroep Aantal deelnemers Wanneer Locatie Praktisch Sport & beweging Actief meesporten in een variatie van ploegsporten. Zich op een sportieve manier

Nadere informatie

Nieuwsbrief Januari 2011

Nieuwsbrief Januari 2011 Nieuwsbrief Januari 2011 Eerste nieuwsbrief 2011 Het jaar 2010 is een jaar geweest waarin hard is gewerkt en ook weer veel is gebeurd. Een mens kan veel meer dan hij/zij denkt, als hij/zij vertrouwen heeft

Nadere informatie

25/09/2018 instapgesprek voor Start Kunst en Co. Kunst en Co lokaal Liefdestraat 14b, 3300 Tienen: einde van de gang.

25/09/2018 instapgesprek voor Start Kunst en Co. Kunst en Co lokaal Liefdestraat 14b, 3300 Tienen: einde van de gang. Beste lezer, Herstelwijzer is de naam van een ambulant, vrij toegankelijk vormings -en behandelaanbod georganiseerd door VZW Hestia en Alexianen Zorggroep Tienen in samenspraak met verschillende netwerkpartners

Nadere informatie

https://dementie.nl/dagbesteding/tijdelijke-opvang-respijtzorg-regelen

https://dementie.nl/dagbesteding/tijdelijke-opvang-respijtzorg-regelen 1 2 Odensehuis Hoeksche Waard: Odensehuizen landelijk platform: Dementie.nl: Dementie winkel: Doorleven: Fotofabriek: Handen in huis: Samen Dementievriendelijk: Stichting Alzheimer Nederland: http://odensehuishw.nl

Nadere informatie

Vermoeidheid bij kanker

Vermoeidheid bij kanker Vermoeidheid bij kanker Vermoeidheid bij kanker Vermoeidheid bij kanker is een veel voorkomend probleem. Het heeft met veel verschillende dingen te maken. Door chemotherapie en radiotherapie neemt het

Nadere informatie

Centrum Corazon Roy Westerweel

Centrum Corazon Roy Westerweel Centrum Corazon Roy Westerweel Cantharel 25 2403 RA Alphen aan den Rijn bezoek alleen op afspraak. Telefoon: 0172-443977 Mobiel: 06-45316825 Email: info@centrum-corazon.nl INTRODUCTIE Welkom op de site

Nadere informatie

Dankzij inspannende ontspanning vergroten wij je fysieke, mentale & emotionele belastbaarheid. Zet jezelf weer in je kracht.

Dankzij inspannende ontspanning vergroten wij je fysieke, mentale & emotionele belastbaarheid. Zet jezelf weer in je kracht. Dankzij inspannende ontspanning vergroten wij je fysieke, mentale & emotionele belastbaarheid. Zet jezelf weer in je kracht. We ervaren allemaal periodes van stress in ons leven. Kortdurende stress kan

Nadere informatie

14/06/2018 KUNST&DEMENTIE OP WEG MET APPELZHEIMER INLEIDING WAT?

14/06/2018 KUNST&DEMENTIE OP WEG MET APPELZHEIMER INLEIDING WAT? KUNST&DEMENTIE OP WEG MET APPELZHEIMER INLEIDING WAT? APZ = combinatie van Alzheimer & Appel APZ = project waarbij PMD zich via abstracte kunstbeleving kunnen uiten WIE? Banaba Ouderencoaching Thomas More

Nadere informatie

Vermoeidheid bij CNA. hoe gaan we ermee om?

Vermoeidheid bij CNA. hoe gaan we ermee om? Vermoeidheid bij CNA hoe gaan we ermee om? Inhoud Wat is vermoeidheid? Wat is géén vermoeidheid? Hoe ervaart de cliënt vermoeidheid? Behandeling lichamelijke vermoeidheid Behandeling chronische vermoeidheid

Nadere informatie

Zorgen rond kanker Bij wie van ons kunt u terecht?

Zorgen rond kanker Bij wie van ons kunt u terecht? Zorgen rond kanker Bij wie van ons kunt u terecht? Zorgen rond kanker Bij u is kanker geconstateerd. Tijdens of na uw ziekte kunt u te maken krijgen met situaties waar u geen raad mee weet, ook wanneer

Nadere informatie

Pedagogisch Beleidsplan CKO De Herberg

Pedagogisch Beleidsplan CKO De Herberg Pedagogisch Beleidsplan CKO De Herberg Hoofdstuk 1: Missie, visie en doelstellingen Voorwoord Onze Missie en Identiteit Onze Visie Pedagogische hoofddoelstellingen Een goed pedagogisch klimaat Hoofdstuk

Nadere informatie

Stichting OASE. Sociaal & Cultureel Centrum. Activiteiten Jaarverslag 2015

Stichting OASE. Sociaal & Cultureel Centrum. Activiteiten Jaarverslag 2015 Stichting OASE Sociaal & Cultureel Centrum Activiteiten Jaarverslag 2015 Auteur: Oase Datum:30-12-2015 Inhoudsopgave Inleiding... 2 1. Project Kunst en Cohesie... 3 2. Bewonersdag. 4 3. Bijeenkomst met

Nadere informatie

VIGeZ vzw, 2015, Workshop Zilverwijzer. Workshop ZILVERWIJZER 15 januari 2015

VIGeZ vzw, 2015, Workshop Zilverwijzer. Workshop ZILVERWIJZER 15 januari 2015 Workshop ZILVERWIJZER 15 januari 2015 GEZONDHEID Lichamelijk welzijn Geestelijk welzijn Sociaal welzijn FIT IN JE HOOFD Campagne Fit in je Hoofd (2006, 2009) Vlaams Actieplan Suïcidepreventie (2012-2020)

Nadere informatie

2-inspire

2-inspire 1 3 A. BESTURING PROGRAMMA S : Denken & Voelen 1) Denken Bestaat uit : Verleden / toekomst Goed / slecht Familiale / culturele / godsdienstige overtuigingen, gewoontes, Angsten / Verlangens / wantrouwen

Nadere informatie

Profielschets. Algemene informatie: Geslacht: man / vrouw Geboortejaar:. Functie: Werkverband: voltijd / deeltijd

Profielschets. Algemene informatie: Geslacht: man / vrouw Geboortejaar:. Functie: Werkverband: voltijd / deeltijd Profielschets Algemene informatie: Geslacht: man / vrouw Geboortejaar:. Functie: Werkverband: voltijd / deeltijd Overzicht: Score hoog = 4-5 Score gemiddeld = 3 Score laag = 1-2 Deel 1: Gezondheid. Gemiddelde

Nadere informatie

Veerkracht in vorm en op maat : Creatieve therapie als kortdurende interventie bij oncologische revalidatie

Veerkracht in vorm en op maat : Creatieve therapie als kortdurende interventie bij oncologische revalidatie Veerkracht in vorm en op maat : Creatieve therapie als kortdurende interventie bij oncologische revalidatie 16 juni 2016 Margriet Gordijn, vak therapeut beeldend / hoofd afdeling Creatieve Therapie Eveline

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan. Goed toegerust op ontdekkingsreis

Pedagogisch beleidsplan. Goed toegerust op ontdekkingsreis Pedagogisch beleidsplan Goed toegerust op ontdekkingsreis Inhoudsopgave Inleiding Welkom! 5 Colofon Uitgangspunten Met alle respect 9 Tekst Vlietkinderen Allemaal anders 11 Op weg naar een zelfstandig

Nadere informatie

(Hoog)begaafde protocol OBS Prins Claus

(Hoog)begaafde protocol OBS Prins Claus (Hoog)begaafde protocol OBS Prins Claus Linschoten juli 2017 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 3 Visie... 3 Doelgroep... 3 Signaleren... 4 Onderpresteerders... 4 Onderwijsbehoeften... 4 Begeleiding...

Nadere informatie

BY ESTHER VERHAEGHE ART CONCEPTS. Tentoonstelling BRUSSEL E 1

BY ESTHER VERHAEGHE ART CONCEPTS. Tentoonstelling BRUSSEL E 1 BY ESTHER VERHAEGHE ART CONCEPTS Tentoonstelling BRUSSEL 14.02-26.03-2017 E info@estherverhaeghe.com 1 Ik zou graag aantonen dat, zelfs als men gewoon toeschouwer is, kunst, muziek, woorden en ontmoetingen

Nadere informatie

De opzet van de sessies

De opzet van de sessies De opzet van de sessies De opzet van elke sessie is steeds hetzelfde. In deze paragraaf beschrijven we de verschillende onderdelen ervan. Hoe de onderdelen in een sessie worden toegepast valt te lezen

Nadere informatie

Behandeling bij psychose

Behandeling bij psychose Versie Mei 2018 - objectid 15724 vzw Jessa Ziekenhuis Salvatorstraat 20, 3500 Hasselt, www.jessazh.be Contactgegevens Afdelingspsychiaters Dr. Sven Estercam Dr. Emmanuel Maes Dr. Gert Neirinck Hoofdverpleegkundige

Nadere informatie

lyondellbasell.com Versla de Verslaving

lyondellbasell.com Versla de Verslaving Versla de Verslaving Versla de Verslaving Verslaving, in welke vorm dan ook, is een wereldwijd begrip. De consequenties ervan kunnen variëren van chronische ziekten tot ontslag en van financiële ondergang

Nadere informatie

zelfversterkingsgids voor jongeren

zelfversterkingsgids voor jongeren zelfversterkingsgids voor jongeren Voorwoord Deze gids is een heel welkome en noodzakelijke kennisverrijking voor iedereen in de omgeving van iemand met AD(H)D. Corine zet deze kinderen zonder te stigmatiseren

Nadere informatie

LUISTER DIEPER NAAR JE-ZELF

LUISTER DIEPER NAAR JE-ZELF LUISTER DIEPER NAAR JE-ZELF EFT* JAARTRAINING Karin Van Baelen: EFT*-behandelaar *Emotional Freedom Techniques In ons onderbewuste zitten allerlei angsten, onverwerkte conflicten en tegenstrijdige, beperkende

Nadere informatie

Re-Job E-Book Take-Off

Re-Job E-Book Take-Off Re-Job E-Book Take-Off re-job 3. TAKE OFF 3.1 Ik en mijn talent Stel je eens voor: Je rijdt door een willekeurige straat en één van de voortuinen springt je in het oog. De schoonheid, de bloemen, de geuren

Nadere informatie

Blaaspijnsyndroom Interstitiële cystitis (IC)

Blaaspijnsyndroom Interstitiële cystitis (IC) Blaaspijnsyndroom Interstitiële cystitis (IC) Het blaaspijnsyndroom of interstitiële cystitis (IC) is een zeldzame en pijnlijke vorm van chronische blaasontsteking (cystitis) die vooral bij vrouwen voorkomt

Nadere informatie

Particula, een co-creatie in de binnentuin van Design museum Gent

Particula, een co-creatie in de binnentuin van Design museum Gent Particula, een co-creatie in de binnentuin van Design museum Gent Voor de expo Rechts / Averechts Textiel tussen kunst en design nodigde het Design museum Gent de Mexicaanse kunstenaar Joel Gomez uit om

Nadere informatie

1. Project oncologische revalidatie Herstel en Balans

1. Project oncologische revalidatie Herstel en Balans Welzijn 1 1. Project oncologische revalidatie Herstel en Balans 1.1. Wat is Herstel en Balans? Een ingrijpende operatie, vermoeidheid na de bestraling en chemotherapie, weer aan het werk willen maar de

Nadere informatie

Dialectische Gedrags Therapie Bij volwassenen met een lichte verstandelijke beperkingen

Dialectische Gedrags Therapie Bij volwassenen met een lichte verstandelijke beperkingen Dialectische Gedrags Therapie Bij volwassenen met een lichte verstandelijke beperkingen Dialectische Gedrags Therapie 2 1. Voor wie? Deze brochure geeft informatie over Dialectische Gedragstherapie (DGT).

Nadere informatie

palliatief centrum Hospice in Kralingen gespecialiseerd in persoonsgerichte palliatieve zorg

palliatief centrum Hospice in Kralingen gespecialiseerd in persoonsgerichte palliatieve zorg palliatief centrum Hospice in Kralingen gespecialiseerd in persoonsgerichte palliatieve zorg Is uw thuissituatie niet toereikend om de laatste levensfase door te brengen? Dan kan De Regenboog een goed

Nadere informatie