SEKSUALITEIT. Themaboekje. Knuffelen, vrijen, lichamelijk contact. en intimiteit zijn vaak. onderschatte maar. essentiële onderdelen van

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "SEKSUALITEIT. Themaboekje. Knuffelen, vrijen, lichamelijk contact. en intimiteit zijn vaak. onderschatte maar. essentiële onderdelen van"

Transcriptie

1 Knuffelen, vrijen, lichamelijk contact en intimiteit zijn vaak onderschatte maar essentiële onderdelen van je kwaliteit van leven. Themaboekje SEKSUALITEIT Het is de manier om je betrokken te voelen bij een ander.

2 Veel mensen vinden het lastig om over seksualiteit te praten. Jij misschien ook wel. En als je ziek bent, is er al zoveel waarover je moet nadenken en praten.

3 Kanker en seksualiteit Knuffelen, vrijen, lichamelijk contact en intimiteit. Het zijn vaak onderschatte maar essentiële onderdelen van je kwaliteit van leven. Het is de manier om je betrokken te voelen bij een ander. Ziek zijn kan hierin een behoorlijke verandering teweegbrengen. Het kan je behoefte aan intimiteit veranderen. Wanneer je net te horen hebt gekregen dat je kanker hebt, staat je hoofd meestal niet naar seks. Ook als je met de behandelingen bezig bent, kan het zijn dat je veel te moe of gespannen bent om te verlangen naar seksuele activiteiten. De lichamelijke veranderingen die een behandeling met zich meebrengt kunnen ertoe leiden dat je je schaamt voor je lichaam of angstig bent. En ten slotte kan de kanker of de behandeling invloed hebben op je zin in seks, het kan erectieproblemen, een droge vagina of zelfs onvruchtbaarheid veroorzaken. Ga voor jezelf na waar jij behoefte aan hebt. Seks en intimiteit of juist vriendschap en nabijheid. Weet wat je wilt en wat mogelijk is. Je kunt intimiteit op veel verschillende manieren beleven. Dit kan seksueel contact zijn, maar intimiteit is veel meer dan dat. Het kan ook simpelweg betekenen dat je dichtbij iemand wilt zijn, dat je samen wilt praten, zitten of liggen. En intimiteit beleef je niet alleen met je partner, maar dat kan ook met anderen. 3 Veel mensen vinden het lastig om over seksualiteit te praten. Jij misschien ook wel. En als je ziek bent, is er al zoveel waarover je moet nadenken en praten. Dat maakt je soms kwetsbaar. In deze folder proberen we zo eerlijk mogelijk te praten over seksualiteit en de problemen waar je tegenaan kunt lopen als je kanker hebt. Hopelijk biedt dit houvast of een steuntje in de rug en helpt het je bij het praten hierover.

4 Seksuele relaties Als de kanker en de behandelingen een plek in je leven hebben gekregen, kan er weer ruimte zijn voor andere behoeften. Seksuele verlangens kunnen weer een belangrijke plaats in gaan nemen, bij jou en/of bij je eventuele partner. Soms is het lastig accepteren dat je seksleven veranderd is door de ziekte. Seksualiteit hangt nauw samen met emotie. Wanneer je (weer) seksueel actief bent na een periode van ziekte, kun je overvallen worden door nieuwe, onbekende gevoelens. Het kan zijn dat voor jou intimiteit nu veel meer gericht is op warmte en geborgenheid en minder op seksuele opwinding en het bereiken van een climax. 4 PARTNER Je hebt tijd nodig om te wennen aan alles wat anders is, waaronder je lichaam. Ook je partner heeft hiervoor tijd nodig. Plekjes die vroeger gevoelig waren, zijn dat nu misschien niet meer terwijl andere plekjes wel reageren op aanraking. Geef jezelf de tijd om je eigen lijf opnieuw te leren kennen en laat je partner ook je lichaam opnieuw verkennen. Het kan ook zijn dat jullie allebei bang zijn elkaar te kwetsen of af te wijzen. Als er fysieke veranderingen zijn, kunnen schaamte en angst ook behoorlijk in de weg zitten. En natuurlijk kan het zo zijn dat de een veel meer behoefte heeft aan intimiteit en seks dan de ander. Probeer met elkaar te praten, hoe lastig dat ook is. Het helpt als je elkaar vertelt wat je mist, waar je onzeker over bent en waar je behoefte aan hebt. Focus niet op wat niet kan of niet lukt, dat veroorzaakt alleen maar stress. Geniet van elkaar en van de intimiteit die er is. Zorgen de seksuele problemen ervoor dat je relatie onder druk komt te staan? Dan kan het helpen om eens te praten met een deskundige op het gebied van relaties of seksualiteit.

5 ALLEENSTAAND Heb je geen (vaste) partner, dan is het moeilijk om je gevoelens, intimiteit en warmte te delen. Je moet er meer moeite voor doen om je verlangens te vervullen. Seksuele problemen kunnen dan nog meer belastend voelen, omdat het vaak moeilijk is om hierover met iemand te praten. Ook dan kan de hulp van een deskundige het broodnodige steuntje in de rug zijn. NIEUWE PARTNER Begin je een nieuwe (seksuele) relatie na ziekte en behandeling, dan voel je je misschien erg onzeker. Veranderingen in je uiterlijk maken je kwetsbaar, waardoor je het lastig vindt om nieuwe contacten aan te gaan. Ook als de veranderingen niet meteen zichtbaar zijn, kan de ziekte een struikelblok zijn. Want wanneer vertel je aan iemand dat je kanker hebt of hebt gehad? Maak duidelijk dat je het rustig aan wilt doen en probeer daarbij te benoemen wat je hebt meegemaakt en wat dit voor effect heeft op seksueel gebied. Als de vertrouwdheid tussen jou en je nieuwe partner toeneemt, zal het steeds makkelijker worden om over seksualiteit te praten. Minder zin in seks 5 Eén van de meest voorkomende seksuele probleem bij (ex)kankerpatiënten is verandering in de zin in seks. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Uiterlijk Een behandeling voor kanker kan invloed hebben op je uiterlijk. Door de behandeling en de gevolgen van de behandeling kan je uiterlijk veranderen. Bijvoorbeeld omdat je gewicht verandert, er huiduitslag ontstaat of je wervel inzakt waardoor je kleiner wordt. Je kunt je daardoor minder aantrekkelijk voelen. Gevoelens van schaamte of minderwaardigheid verminderen de zin in seks.

6 Wat kun je doen? Het kan helpen om die plekken van je lichaam te verhullen waar je je onzeker over voelt en de delen van je lichaam die je mooi vindt juist te benadrukken. Geslachtshormonen Vanwege de behandelingen kunnen er veranderingen in je geslachtshormonen zijn opgetreden, bijvoorbeeld een te laag testosteron bij mannen of vroegtijdige menopauze bij vrouwen. Deze hormonen spelen een rol in de werking van je geslachtsorganen en beïnvloeden dus ook de zin in seks. 6 Wat kun je doen? Het kan hierbij helpen om aanvullende hormonen te slikken, ofwel hormoonsuppletie. Vraag dit na bij je behandelende arts of verpleegkundig specialist. Vermoeidheid Na een behandeling krijg je vaak te maken met (extreme of chronische) vermoeidheid. Dit kan de zin in seks negatief beïnvloeden. Wat kun je doen? Praat hierover met je partner en vrij bijvoorbeeld op een ander tijdstip dan je gewend was te doen. s Ochtends of na een middagslaapje ben je energieker en heb je misschien wel zin. Seksuele prikkels Zin in seks komt voort uit het feit dat je seksueel geprikkeld bent. Als je ziek bent, heb je hier vaak wat minder aandacht voor. Je moet dan bewust en actief op zoek naar seksuele prikkels. Seksualiteit herontdekken Het kan soms heel eenvoudig zijn om seksueel geprikkeld te worden. Lees bijvoorbeeld (samen) een erotisch verhaal of kijk naar een film. Je kunt ook bewust terugdenken aan een seksueel contact waaraan je veel plezier hebt beleefd of over seks fantaseren. Besteed eens extra aandacht en tijd aan ander lichamelijk contact zoals strelen, geef elkaar

7 een erotische massage of probeer een seksspeeltje (zoals een vibrator). Pas door te proberen kom je erachter wat voor jou (en je partner) werkt. Vind je het lastig om dit samen te doen, dan kun je het eerst ook zelf uitproberen. Wil je samen experimenteren begin er dan op een neutraal moment over, niet als je bezig bent met seksualiteit. Emoties Vrijen kan heftige emoties losmaken. Soms ben je daar zelf niet op bedacht of verrast het je partner. Wat kun je doen? Probeer deze emoties wel te bespreken. Als je dat niet doet kan het tussen jullie in komen staan en dat beïnvloedt ook de zin in seks. Relatieproblemen Het verwerken van kanker en de behandeling ervan kan zorgen voor relatieproblemen. Die uiten zich vaak ook in de seksuele relatie. Wat kun je doen? Praten helpt. Soms heb je daarbij hulp nodig van een seksuoloog of relatietherapeut. Behandelingen 7 CHEMOTHERAPIE Als je chemotherapie krijgt kun je gewoon seks hebben. De cytostatica kunnen echter wel invloed hebben op je seksuele behoeften. Vaak nemen deze af of verdwijnen zelfs helemaal. RADIOTHERAPIE OF BESTRALING Een bestraling heeft meestal geen direct effect op je seksuele leven. De bijwerkingen en emotionele belasting kunnen wel je lust om te

8 vrijen doen afnemen. Medisch gezien is er geen enkel bezwaar tegen geslachtsgemeenschap of masturberen tijdens de behandelingen. Je wordt zelf niet radioactief door bestraling en je partner dus ook niet. Er is één uitzondering op de regel dat bestraling meestal geen effect heeft op jouw seksualiteit. Door bestraling op het kleine bekken kunnen de zenuwen en bloedvaten in dat gebied beschadigen. Het effect daarvan is dat mannen problemen kunnen krijgen met het krijgen of behouden van een erectie en voor vrouwen kan het betekenen dat zij niet vochtig worden terwijl ze wel zin in seks hebben. 8 Zwanger worden Als u een behandeling (chemotherapie en/of radiotherapie) ondergaat wordt afgeraden om zwanger te worden of een kind te verwekken tijdens de behandeling en in de eerste zes maanden na de behandeling. Problemen bij seks Moeite met opgewonden raken Een vaak voorkomend seksuele probleem bij (ex)kankerpatiënten is moeite met opgewonden raken, zoals problemen met een erectie krijgen of behouden bij mannen, of problemen met vochtig worden bij seksueel verkeer bij vrouwen. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Er zijn directe invloeden zoals invloed op de geslachtshormonen; je zenuwstelsel kan prikkels niet meer goed doorgeven; bloedvaten die niet meer voldoende functioneren. Ook indirecte invloeden zijn mogelijk: pijn; vermoeidheid; diverse lichamelijke klachten; relationele problemen; sociale aspecten.

9 Wat kun je doen? Ben je bang dat je geen lustgevoelens meer hebt, dan kun je het beste eerst zelf gaan experimenteren of masturberen. Gebruik daarbij een glijmiddel en/of vibrator. Je kunt het glijmiddel het beste aanbrengen voor de masturbatie; op de clitoris, rond de binnenste en buitenste schaamlippen en rond de ingang van de vagina. De vibrator hoef je niet naar binnen te brengen, beweeg hem rond de clitoris om te zien wat dit met je doet. Pijn bij het vrijen Tijdens en ook na de behandeling kun je last hebben van vaginale droogheid. Dit veroorzaakt een branderig gevoel, jeuk, irritatie en mogelijk pijn bij het vrijen. Er kunnen diverse oorzaken ten grondslag liggen aan vaginale droogheid: verminderde zin in seks, dunner worden van de vaginawand door de menopauze of bepaalde medicatie. Naast hormoonsuppletie, als dit geoorloofd is, zijn glijmiddelen ruim voorradig. Er is glijmiddel op waterbasis, siliconenbasis, glycerine, olie en hyalonzuur. Ze moeten uiteraard veilig te gebruiken zijn met condooms. Vraag dit na bij je behandelende arts of verpleegkundig specialist. Vanwege de kanker of de pijnklachten kun je je gespannen voelen. Daardoor trekken de spieren in je bekkenbodem onwillekeurig samen en dat kan ook pijn veroorzaken. Als ontspannen niet meer lukt, en de pijnklachten houden aan, bespreek dit dan met je hematoloog, verpleegkundige of huisarts. Een verwijzing naar een bekkenbodemfysiotherapeut kan helpen. 9 Wat kun je doen? Doet penetratie pijn, probeer dan eens een andere houding waarbij de penetratie minder diep is. Heb je zonder penetratie pijn bij een bepaalde houding, dan kies je een houding waarbij je minder druk uitoefent op de pijnlijke delen van je lichaam. Het slikken van aanvullende hormonen, hormoonsuppletie, kan de vagina vochtiger maken. Of je gebruikt hiervoor een vaginaal glijmiddel. Voel je als man dat de erectie wegzakt, dan kun je een stuwbandje gebruiken (cockring). Komt er helemaal geen erectie, vraag dan bij je

10 huisarts om erectiebevorderende medicatie. Doe dit alleen in overleg en ga niet zelf via internet iets bestellen. Problemen met klaarkomen Door het gebruik van bepaalde medicijnen, antidepressiva en pijnstillers, kan het moeilijk worden om klaar te komen. Sommige pijnstillers remmen de seksuele opwinding en het orgasme af. Hetzelfde geldt voor antidepressiva. 10 Wat kun je doen? Ga op zoek naar seksuele prikkels waar je wel opgewonden van raakt. Zijn de problemen rondom seksuele opwinding en klaarkomen gerelateerd aan het medicijngebruik, bespreek dit dan met je arts of een seksuoloog. Soms kan een ander medicijn de oplossing zijn of een ander tijdstip van innemen. WELKE HULP PAST BIJ JOU? Heb je moeite om over seksualiteit te praten? Met je partner of met anderen? Dan kan het helpen om hulp te zoeken bij een professional of lotgenoten. Behandelend arts, huisarts of verpleegkundig specialist Je behandelend arts kan informatie geven over het ontstaan van jouw klachten en mogelijke hulpmiddelen, of je verwijzen naar de juiste hulpverlener. Lotgenoten Een lotgenoot weet wat het is en hoe het voelt om problemen te hebben met vrijen. Het uitwisselen van ervaringen kan, naast steun, ook veel praktische tips opleveren. Je kunt lotgenoten ontmoeten via een patiëntenorganisatie of een inloophuis. Maar ook via internet kun je hen ontmoeten.

11 Bekkenbodemfysiotherapeut Bij aanhoudende pijnklachten bij het vrijen en vaginale glijmiddelen helpen niet, dan kun je je arts vragen voor een verwijzing naar de bekkenbodemfysiotherapeut. Je leert controle te krijgen over je bekkenbodemspieren. Bovendien krijg je tips om pijn en functionele klachten te voorkomen. Gynaecoloog of uroloog Je arts kan je verwijzen naar een gynaecoloog of uroloog in het geval van problemen in dat gebied die de oorzaak kunnen zijn voor de seksuele problemen. Seksuoloog Wanneer je als gevolg van kanker of de behandeling voor kanker seksuele problemen hebt, kan een gespecialiseerde seksuoloog je ondersteunen. De meest voorkomende problemen zijn een verminderd seksueel verlangen, erectieproblemen of niet vochtig worden bij seksueel contact. Je kunt daarover met de seksuoloog praten, eventueel samen met je partner. Een seksuoloog zal je voorlichting en advies geven. Soms krijg je ook oefeningen mee voor thuis. Om naar een seksuoloog te gaan heb je een verwijzing nodig van je huisarts. Meestal wordt de behandeling alleen vergoed vanuit een aanvullende verzekering. MEER INFORMATIE? (Nederlandse Federatie Kankerpatiëntenorganisaties) (Integraal Kankercentrum Nederland) (brancheorganisatie voor inloophuizen en psycho-oncologische centra) (gespecialiseerde zorgverleners)

12 Over Hematon Bloedkanker of lymfklierkanker zet je leven op z n kop. De diagnose roept veel vragen en onzekerheid op. Medische vragen over behandeling en kansen op herstel. Wat is eigenlijk een lymfoom, myeloom of leukemie? Wat betekent een stamceltransplantatie en hoe kan ik de informatie van de specialist goed begrijpen? Maar ook vragen op praktisch, sociaal en financieel gebied. Verandert de relatie met mijn partner en kinderen? Hoe vertel ik het mijn werkgever? En wat zijn mijn rechten bij re-integratie op mijn werk of het overstappen naar een andere ziektekostenverzekeraar? 12 Herken je dit soort vragen, waar vaak moeilijk antwoord op te vinden is? Maak dan gebruik van Hematon en word lid! Hematon is er voor mensen met bloed- of lymfklierkanker, mensen die een stamceltransplantatie (hebben) ondergaan en hun naasten. Hematon biedt betrouwbare ervaringsdeskundigheid en komt op voor jouw belangen. Wij snappen je zorgen en vragen. Wat kun je van Hematon verwachten? Een welkomstpakket met onder meer het bijzondere boek Ervaringen, dat nieuwe leden veel herkenning en informatie biedt. Persoonlijk contact via onze lotgenotentelefoon ( ), voor alle vragen over omgaan met je ziekte. Maar ook als je behoefte hebt aan een luisterend oor van iemand die begrijpt waarmee je zit. Mailen kan ook: lotgenotencontact@hematon.nl. Vragen stellen, kennis en ervaringen delen via onze besloten Facebookgroepen (facebook.com/hematon.nl) of via twitter (@HematonNL). Ontmoet op een laagdrempelige manier andere mensen die leven met dezelfde ziekte en leer van elkaar. Medische informatie over jouw ziekte in begrijpelijke taal via Op onze site vind je daarnaast nieuws over onder andere de laatste medische ontwikkelingen en over onze activiteiten en diensten. Via blogs, video s en links naar sociale media leer je meer over je ziekte en kun je in contact komen met andere patiënten of naasten.

13 Belangenbehartiging bij bijvoorbeeld overheid, verzekeraars, ziekenhuizen en wetenschappelijke verenigingen. We vertegenwoordigen het patiëntenperspectief bij vraagstukken rond onder meer dure medicijnen, meedoen aan wetenschappelijk onderzoek, kwaliteit van zorg of kanker en werk. Coaches Kanker en werk, en handige online tools die je ondersteunen als je aan het werk gaat of wilt blijven. Eenmaal per kwartaal Hematon Magazine, boordevol interviews, nieuws en medische updates (voor leden) en zo n tienmaal per jaar de digitale Hematonnieuwsbrief. Informatie- en lotgenotenbijeenkomsten bij jou in de buurt, met experts en ervaringsdeskundigen. Ontmoet andere mensen met dezelfde ziekte en wissel ervaringen uit. Kijk op agenda voor alle activiteiten en bijeenkomsten. Word lid! Wil je gebruik maken van alle diensten van Hematon of wil je ons werk ondersteunen? Kijk op en klik op de banner Word lid! Lukt dat niet, bel dan:

14 Aan dit boekje is met de grootst mogelijk zorgvuldigheid gewerkt. Echter, je kunt geen rechten ontlenen aan de inhoud. Waar mogelijk houden wij rekening met de in Nederland geldende behandelrichtlijnen. Toch kan de werkwijze in een specifiek ziekenhuis afwijken van de informatie die hier wordt gegeven. Waar wij verwijzen naar externe websites, kunnen wij geen verantwoordelijkheid nemen voor de inhoud van die websites, voor de privacybescherming op die websites of voor diensten die eventueel via die websites worden aangeboden. COLOFON Uitgave Stichting Hematon Februari 2018 TEKST Miriam Jans, mmv Corine Eeltink, verpleegkundig specialist hematologie, VUmc FOTOGRAFIE Harold van Beele VORMGEVING Marker Ontwerp

15

16 STICHTING HEMATON Postbus RD Utrecht NL70 RABO Stichting Hematon heeft de status van Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Dit houdt in dat donaties aan de stichting aftrekbaar zijn als giften aan het goede doel. Hematon maakt deel uit van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties en wordt gesubsidieerd door KWF Kankerbestrijding. HMT132

WAIT-AND-SEE. Themaboekje. Na de diagnose stelt. je arts voor om voorlopig. niet te beginnen met. een behandeling. Dat gebeurt als de ziekte

WAIT-AND-SEE. Themaboekje. Na de diagnose stelt. je arts voor om voorlopig. niet te beginnen met. een behandeling. Dat gebeurt als de ziekte Na de diagnose stelt je arts voor om voorlopig niet te beginnen met een behandeling. Dat gebeurt als de ziekte zich langzaam ontwikkelt Themaboekje WAIT-AND-SEE en nauwelijks klachten geeft. Het afwachten

Nadere informatie

EIGEN REGIE. Themaboekje. Eigen regie betekent. dat je zelf beslist over. je leven, de manier. waarop je met je ziekte.

EIGEN REGIE. Themaboekje. Eigen regie betekent. dat je zelf beslist over. je leven, de manier. waarop je met je ziekte. Eigen regie betekent dat je zelf beslist over je leven, de manier waarop je met je ziekte omgaat en de zorg die daarbij hoort. Themaboekje EIGEN REGIE Daarbij staat centraal wat jij wilt. Als je zelf meehelpt

Nadere informatie

Kanker maakt voor een langere periode deel uit van jullie leven. Na de diagnose krijgen partners van patiënten ook vaak klachten. Meestal psychische

Kanker maakt voor een langere periode deel uit van jullie leven. Na de diagnose krijgen partners van patiënten ook vaak klachten. Meestal psychische De diagnose kanker treft niet alleen de patiënt, maar ook jij als partner moet hiermee om zien te gaan. De diagnose kanker heeft invloed op jullie relatie. Themaboekje KANKER EN PARTNERS Kanker maakt voor

Nadere informatie

GESPREK MET JE DOKTER. Themaboekje. Patiënt zijn, zeker als. je kanker hebt, lijkt bijna. een vak. Bijna niemand. is daarop ingesteld.

GESPREK MET JE DOKTER. Themaboekje. Patiënt zijn, zeker als. je kanker hebt, lijkt bijna. een vak. Bijna niemand. is daarop ingesteld. Patiënt zijn, zeker als je kanker hebt, lijkt bijna een vak. Bijna niemand is daarop ingesteld. Want hoe doe je dat, praten met je dokter? En wat moet je vragen? Themaboekje GESPREK MET JE DOKTER Zodra

Nadere informatie

VERMOEIDHEID BIJ OF NA KANKER. Themaboekje. Na een dag hard werken. of intensief sporten is. het heel normaal dat je. moe bent.

VERMOEIDHEID BIJ OF NA KANKER. Themaboekje. Na een dag hard werken. of intensief sporten is. het heel normaal dat je. moe bent. Na een dag hard werken of intensief sporten is het heel normaal dat je moe bent. Moe, maar voldaan. Als je kanker hebt of hebt gehad, kun je moe zijn zonder dat daar een aanwijsbare reden voor is. Themaboekje

Nadere informatie

I Autonome verzorgingsinstelling. Informatiebrochure. Kanker en seksualiteit

I Autonome verzorgingsinstelling. Informatiebrochure. Kanker en seksualiteit I Autonome verzorgingsinstelling Informatiebrochure Kanker en seksualiteit IIInhoudsopgave Inleiding 4 Mogelijke veranderingen op seksueel gebied door kanker 6 Invloed van chemotherapie op seksualiteit

Nadere informatie

Nierfalen en Seksualiteit

Nierfalen en Seksualiteit Nierfalen en Seksualiteit 1 Inhoudsopgave Inleiding Seksuele problemen bij nierfalen Bij mannen en vrouwen Factoren die het seksueel functioneren kunnen beïnvloe- den Bespreekbaar maken Maatschappelijk

Nadere informatie

Kanker en Seksualiteit?

Kanker en Seksualiteit? Birgit Van hoorde Centrum voor Seksuologie en Gender UZ Gent Kanker en Seksualiteit? Intimiteit en seksualiteit bij kanker: wat is normaal? INHOUD Seksualiteit Kanker: gevolgen voor seksualiteit Taak seksuoloog

Nadere informatie

Seksualiteit bij jongeren met een (chronische) aandoening

Seksualiteit bij jongeren met een (chronische) aandoening Seksualiteit bij jongeren met een (chronische) aandoening Op de polikliniek van het Universitair Kinderziekenhuis St Radboud ziekenhuis willen wij je met deze folder informatie geven over seksualiteit

Nadere informatie

KANKER EN SEKS: Onderzoek NFK, maart 2017

KANKER EN SEKS: Onderzoek NFK, maart 2017 KANKER EN SEKS: Onderzoek NFK, maart 2017 Toen ik in het ziekenhuis de vraag stelde of seks tijdens chemotherapie mocht, kreeg ik als antwoord dat ik dat waarschijnlijk toch niet zou willen. Meer konden

Nadere informatie

Harteraad zorgt voor informatie over intimiteit en seksualiteit na een hartaandoening

Harteraad zorgt voor informatie over intimiteit en seksualiteit na een hartaandoening Harteraad zorgt voor informatie over intimiteit en seksualiteit na een hartaandoening Een hartaandoening is een ingrijpende gebeurtenis. Veel zaken die vanzelfsprekend waren, staan nu op zijn kop. Naast

Nadere informatie

Harteraad zorgt voor info over intimiteit & seksualiteit na hartaandoening of beroerte

Harteraad zorgt voor info over intimiteit & seksualiteit na hartaandoening of beroerte Harteraad zorgt voor info over intimiteit & seksualiteit na hartaandoening of beroerte INTIMITEIT & SEKSUALITEIT NA HARTAANDOENING OF BEROERTE Inleiding Een hartaandoening of een beroerte is een ingrijpende

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Seksualiteit en gynaecologische kanker

Patiënteninformatie. Seksualiteit en gynaecologische kanker Patiënteninformatie Seksualiteit en gynaecologische kanker Inleiding Deze brochure gaat over intimiteit en seksualiteit en is bedoeld voor vrouwen met kanker en hun partners. Kanker en seksualiteit is

Nadere informatie

Seksualiteit en stoma ONDERZOEK IN SAMENWERKING MET DE NFK

Seksualiteit en stoma ONDERZOEK IN SAMENWERKING MET DE NFK Seksualiteit en stoma ONDERZOEK IN SAMENWERKING MET DE NFK Toen ik in het ziekenhuis de vraag stelde of seks tijdens chemotherapie mocht, kreeg ik als antwoord dat ik dat waarschijnlijk toch niet zou willen.

Nadere informatie

AUTOLOGE STAMCEL- TRANSPLANTATIE. Patiëntenboekje. Stamceltransplantatie. is voor veel vormen van. bloedkanker de enige. behandeling die kan

AUTOLOGE STAMCEL- TRANSPLANTATIE. Patiëntenboekje. Stamceltransplantatie. is voor veel vormen van. bloedkanker de enige. behandeling die kan Stamceltransplantatie is voor veel vormen van bloedkanker de enige behandeling die kan genezen. Bij autologe stamceltransplantatie worden stamcellen van de patiënt geoogst en later weer toegediend. Patiëntenboekje

Nadere informatie

Diabetes en seksualiteit

Diabetes en seksualiteit Diabetes en seksualiteit Diabetes en seksualiteit Diabetes kan invloed hebben op uw seksleven. Dat kan door de ziekte zelf komen, maar ook door de medicijnen of de manier waarop u ermee om gaat. In deze

Nadere informatie

e-book SEKSHULP Erectieproblemen Dr. Debby de Haas arts-seksuoloog

e-book SEKSHULP Erectieproblemen Dr. Debby de Haas arts-seksuoloog e-book SEKSHULP Erectieproblemen Dr. Debby de Haas arts-seksuoloog Dit e-book is onderdeel van de serie Sekshulp geschreven door dr. Debby de Haas, arts-seksuoloog NVVS. In haar ervaring zijn er vele mensen

Nadere informatie

Beter op alles voorbereid. Prostaatkanker en seksualiteit

Beter op alles voorbereid. Prostaatkanker en seksualiteit BEWUSTCHECKLIST Beter op alles voorbereid Prostaatkanker en seksualiteit Nadat U te horen heeft gekregen dat U prostaatkanker hebt, hebt u allereerst het slechte nieuws van de diagnose moeten verwerken.

Nadere informatie

Oncologie. Patiënteninformatie. Omgaan met kanker. Bij wie kunt u terecht? Slingeland Ziekenhuis

Oncologie. Patiënteninformatie. Omgaan met kanker. Bij wie kunt u terecht? Slingeland Ziekenhuis Oncologie Omgaan met kanker i Patiënteninformatie Bij wie kunt u terecht? Slingeland Ziekenhuis Algemeen Het hebben van kanker kan grote gevolgen hebben voor uw leven en dat van uw naasten. Lichamelijk

Nadere informatie

Astma of COPD en seksualiteit

Astma of COPD en seksualiteit Astma of COPD en seksualiteit Astma of COPD en seksualiteit Astma of COPD kan invloed hebben op uw seksleven. Dat kan door de ziekte zelf komen, maar ook door medicijnen of door de manier waarop u ermee

Nadere informatie

Kayleigh Hendriks Verpleegkundig Specialist Hematologie Aandachtsgebied allogene stamceltransplantaties Maart 2019

Kayleigh Hendriks Verpleegkundig Specialist Hematologie Aandachtsgebied allogene stamceltransplantaties Maart 2019 Kayleigh Hendriks Verpleegkundig Specialist Hematologie Aandachtsgebied allogene stamceltransplantaties Maart 2019 MAAK JE HET BESPREEKBAAR? Doelen Waarom moet seksualiteit besproken worden Welke problemen

Nadere informatie

Oncologie. Patiënteninformatie. Omgaan met kanker. Bij wie kunt u terecht? Slingeland Ziekenhuis

Oncologie. Patiënteninformatie. Omgaan met kanker. Bij wie kunt u terecht? Slingeland Ziekenhuis Oncologie Omgaan met kanker i Patiënteninformatie Bij wie kunt u terecht? Slingeland Ziekenhuis Algemeen Het hebben van kanker kan grote gevolgen hebben voor uw leven en dat van uw naasten. Lichamelijk

Nadere informatie

Vaginistisch reageren

Vaginistisch reageren Vaginistisch reageren 1 Wat is het? Vaginisme wil zeggen dat het niet lukt om een penis, vingers of tampon in je vagina in te brengen. Probeer je het, dan spannen je bekkenbodemspieren zich onbewust aan.

Nadere informatie

Waar gaan we het over hebben?

Waar gaan we het over hebben? Waar gaan we het over hebben? Onderwerp: In de eerste bijeenkomsten hebben we besproken dat er veel verandert in de puberteit. Je lichaam verandert en de omgang met je ouders en vrienden. Maar er gebeurt

Nadere informatie

Leven met Multipele Sclerose uitgave 18. MS en seksualiteit EEN UITGAVE VAN HET NATIONAAL MS FONDS

Leven met Multipele Sclerose uitgave 18. MS en seksualiteit EEN UITGAVE VAN HET NATIONAAL MS FONDS Leven met Multipele Sclerose uitgave 18 MS en seksualiteit EEN UITGAVE VAN HET NATIONAAL MS FONDS Inleiding Seksualiteit betekent voor iedereen iets anders, maar voor de meeste mensen is het een belangrijk

Nadere informatie

Kanker van de vrouwelijke geslachtsorganen en seksualiteit

Kanker van de vrouwelijke geslachtsorganen en seksualiteit Radiotherapie Kanker van de vrouwelijke geslachtsorganen en seksualiteit www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud De mogelijke gevolgen van bestraling op de onderbuik voor de seksualiteit... 3 Het gebruik van

Nadere informatie

Communicatie, intimiteit en seksualiteit bij mensen met een nieraandoening. Niervereniging zaterdag 16 januari 2016

Communicatie, intimiteit en seksualiteit bij mensen met een nieraandoening. Niervereniging zaterdag 16 januari 2016 Communicatie, intimiteit en seksualiteit bij mensen met een nieraandoening Niervereniging zaterdag 16 januari 2016 Even voorstellen Claudia van der Wel Consulent seksuele gezondheid in Deventer Inhoud

Nadere informatie

e-book SEKSHULP Te snel klaarkomen Dr. Debby de Haas arts-seksuoloog

e-book SEKSHULP Te snel klaarkomen Dr. Debby de Haas arts-seksuoloog e-book SEKSHULP Te snel klaarkomen Dr. Debby de Haas arts-seksuoloog Dit e-book is onderdeel van de serie Sekshulp geschreven door dr. Debby de Haas, arts-seksuoloog NVVS. In haar ervaring zijn er vele

Nadere informatie

Seksualiteit. bij borstkanker LIEFDE TEDERHEID INTIMITEIT SEKS VROUWELIJKHEID SAMENZIJN BORSTEN VERBONDENHEID MET ELKAAR NAAR BED

Seksualiteit. bij borstkanker LIEFDE TEDERHEID INTIMITEIT SEKS VROUWELIJKHEID SAMENZIJN BORSTEN VERBONDENHEID MET ELKAAR NAAR BED Seksualiteit bij borstkanker LIEFDE TEDERHEID INTIMITEIT ONTSPANNING PLEZIER OPWINDING LUST EROTIEK SEKSUELE VERLANGENS GEVOELENS VERBONDENHEID MET ELKAAR NAAR BED GAAN VERTROUWELIJKHEID VRIJEN ZOENEN

Nadere informatie

Verschil in verlangen

Verschil in verlangen Verschil in verlangen 1 Wat is normaal? Hoe vaak denk je dat mensen samen vrijen in een goede relatie? Twee keer per week, eens in de maand of alleen in de vakantie? Het antwoord op deze vraag zegt iets

Nadere informatie

HODGKIN- LYMFOOM. Patiëntenboekje. Hodgkinlymfoom. is een vorm van. lymfklierkanker, een ongeremde groei. van kwaadaardige.

HODGKIN- LYMFOOM. Patiëntenboekje. Hodgkinlymfoom. is een vorm van. lymfklierkanker, een ongeremde groei. van kwaadaardige. Hodgkinlymfoom is een vorm van lymfklierkanker, een ongeremde groei van kwaadaardige witte bloedcellen (lymfocyten). Patiëntenboekje HODGKIN- LYMFOOM Dankzij de medische ontwikkelingen heb je als hodgkinpatiënt

Nadere informatie

Seksualiteit. De zoektocht naar intimiteit na diagnose. Vanessa Gryspeerdt 11 februari 2017

Seksualiteit. De zoektocht naar intimiteit na diagnose. Vanessa Gryspeerdt 11 februari 2017 Seksualiteit De zoektocht naar intimiteit na diagnose Vanessa Gryspeerdt 11 februari 2017 Kanker en seksualiteit 1 e opzicht: tegengesteld Seksualiteit: plezier en ontspanning Kanker: zorgen en spanning

Nadere informatie

INFO. Epilepsie en Seksualiteit

INFO. Epilepsie en Seksualiteit INFO Epilepsie en Seksualiteit INLEIDING In deze folder vindt u informatie over seksuele problemen bij epilepsie, de eventuele behandeling daarvan en praktische tips om seksualiteit te bespreken met uw

Nadere informatie

Tips rond de zorg voor mensen met bekkenbodemproblemen

Tips rond de zorg voor mensen met bekkenbodemproblemen Hoe kan ik de beste zorg krijgen? Tips rond de zorg voor mensen met bekkenbodemproblemen Inleiding De gezondheidszorg in Nederland is over het algemeen van een hoog niveau. Toch wordt niet overal dezelfde

Nadere informatie

Informatie voor patiënten

Informatie voor patiënten De prostaatkliniek Informatie voor patiënten Prostaatkanker en seksualiteit UROLOGIE Prostaatkanker en seksualiteit Voor wie is deze brochure? Deze brochure is in de eerste plaats bedoeld voor kankerpatiënten

Nadere informatie

Steun voor mensen met kanker aan:

Steun voor mensen met kanker aan: vereniging voor mensen met blaas- of nierkanker Steun voor mensen met kanker aan: blaas nier nierbekken urineleider plasbuis Steun voor u De diagnose kanker komt onverwacht, roept veel vragen op en maakt

Nadere informatie

Intimiteit en Parkinson

Intimiteit en Parkinson + Intimiteit en Parkinson Anouk van Dillen Gezondheidszorgpsycholoog Seksuoloog NVVS + 14 februari, een mooie dag om over intimiteit te praten! + Nadruk op: - het positieve - wat wel kan - verbetering

Nadere informatie

KANKER EN WERK. Themaboekje. Wie kanker heeft is. allereerst bezorgd. over zijn gezondheid. Daarnaast kun je erg. ongerust zijn over

KANKER EN WERK. Themaboekje. Wie kanker heeft is. allereerst bezorgd. over zijn gezondheid. Daarnaast kun je erg. ongerust zijn over Wie kanker heeft is allereerst bezorgd over zijn gezondheid. Daarnaast kun je erg ongerust zijn over je werk. Kun je gewoon doorwerken? En wat betekent het Themaboekje KANKER EN WERK voor je inkomen? Steeds

Nadere informatie

Chronisch nierlijden en seksualiteit. informatie voor patiënten

Chronisch nierlijden en seksualiteit. informatie voor patiënten Chronisch nierlijden en seksualiteit informatie voor patiënten CHRONISCH NIERLIJDEN EN SEKSUALITEIT 3 WAT IS SEKSUALITEIT? 4 SEKSUELE PROBLEMEN EN HUN OORZAKEN 4 PROFESSIONELE HULP? 6 CONTACTGEGEVENS 7

Nadere informatie

Seks, het moet wel leuk blijven!

Seks, het moet wel leuk blijven! Seks, het moet wel leuk blijven! Seksualiteit Het seksuele gevoel, de seksuele gedachte en lichaamsreacties zijn privé en persoonlijk. Het is dan ook niet zo gemakkelijk om over seksuele problemen te praten.

Nadere informatie

Informatie voor patiënten. Diabetes en seksualiteit

Informatie voor patiënten. Diabetes en seksualiteit Informatie voor patiënten Diabetes en seksualiteit z Seksualiteit en diabetes mellitus 1 Over problemen met seksualiteit wordt niet zo gemakkelijk gesproken. Doordat het een beladen onderwerp is, kunnen

Nadere informatie

Kanker en seksualiteit

Kanker en seksualiteit Kanker en seksualiteit Kanker.nl Infolijn 0800-022 66 22 (gratis) Informatie en advies voor kankerpatiënten en hun naasten kanker.nl Informatieplatform en sociaal netwerk voor (ex)patiënten en naasten

Nadere informatie

GRAFT-VERSUS- HOSTZIEKTE. Themaboekje. Als je een stamceltransplantatie. donorstamcellen is de kans. aanwezig dat je na de

GRAFT-VERSUS- HOSTZIEKTE. Themaboekje. Als je een stamceltransplantatie. donorstamcellen is de kans. aanwezig dat je na de Als je een stamceltransplantatie krijgt met donorstamcellen is de kans aanwezig dat je na de transplantatie last krijgt van de graft-versus-hostziekte. Deze ziekte ontstaat als de T-cellen van de donor

Nadere informatie

Als u pijn heeft bij het vrijen

Als u pijn heeft bij het vrijen Als u pijn heeft bij het vrijen 2 Heeft u als vrouw last van pijn bij het vrijen? Veel vrouwen kennen deze klacht. Wat kan hiervan de oorzaak zijn? Hoe kan het CWZ uw klacht behandelen? Dat en meer kunt

Nadere informatie

Kanker en seksualiteit

Kanker en seksualiteit Kanker en seksualiteit Inhoud Voor wie is deze brochure? 3 Veranderingen 4 Relaties en kanker 7 Bent u weer toe aan seksueel contact? 11 Wie kan helpen? 16 Wilt u meer informatie? 19 Voor wie is deze brochure?

Nadere informatie

Erectiestoornis. Albert Schweitzer ziekenhuis november 2014 pavo 0858

Erectiestoornis. Albert Schweitzer ziekenhuis november 2014 pavo 0858 Erectiestoornis Albert Schweitzer ziekenhuis november 2014 pavo 0858 Inleiding Uw arts heeft met u gesproken over de problemen die u heeft bij een erectie. In deze folder informeren wij u over wat een

Nadere informatie

SPECIAL seksualiteit en intimiteit 1_5

SPECIAL seksualiteit en intimiteit 1_5 hersenz special Seksualiteit en intimiteit na hersenletsel > oorzaken van problemen met seksualiteit > gevolgen van seksuele problemen > aandacht voor de partner > het verhaal van rob > iris versteijnen,

Nadere informatie

met liefde, geduld en begrip kan ook iemand met een longprobleem een prettige seksuele relatie hebben

met liefde, geduld en begrip kan ook iemand met een longprobleem een prettige seksuele relatie hebben Intimiteit en seksualiteit bij longziekten Inleiding Intimiteit en/of seksualiteit horen bij het leven. De een is hierin wat actiever dan de ander en in de ene periode loopt het beter dan in de andere.

Nadere informatie

Steun voor mensen met kanker aan:

Steun voor mensen met kanker aan: vereniging voor mensen met blaas- of nierkanker Steun voor mensen met kanker aan: blaas nier nierbekken urineleider plasbuis Steun voor u Steeds meer mensen worden geconfronteerd met blaas- of nierkanker.

Nadere informatie

Pijn bij het vrijen 1

Pijn bij het vrijen 1 Pijn bij het vrijen 1 Wat is het? Pijn bij het vrijen is een klacht die voornamelijk bij vrouwen voorkomt. Meestal gaat het om pijn bij de geslachtsgemeenschap, maar ook andere manieren van vrijen kunnen

Nadere informatie

Kom op CBT-er: en nu ook de seks!

Kom op CBT-er: en nu ook de seks! Kom op CBT-er: en nu ook de seks! Ellen Laan, Gz-psycholoog, Seksuoloog NVVS, e.t.laan@amc.uva.nl Reinhilde Melles, Klinisch Psycholoog BiG, VGcT, Seksuoloog NVVS reinhilde.melles@mumc.nl Wat moet een

Nadere informatie

Workshop Nierziekte en relatie Hoe intiem kun je nog zijn? Hoe kun je nog intiem zijn?

Workshop Nierziekte en relatie Hoe intiem kun je nog zijn? Hoe kun je nog intiem zijn? Workshop Nierziekte en relatie Hoe intiem kun je nog zijn? Hoe kun je nog intiem zijn? Hanneke Bolt Arts seksuoloog NVVS Positieve invloed van seks op het welzijn van mensen Lichamelijk: Stress vermindering

Nadere informatie

Pijn bij kanker. Interne Geneeskunde / Oncologie IJsselland Ziekenhuis

Pijn bij kanker. Interne Geneeskunde / Oncologie IJsselland Ziekenhuis Pijn bij kanker Interne Geneeskunde / Oncologie IJsselland Ziekenhuis Wat is pijn? Pijn is een onaangenaam gevoel. Het kan op verschillende manieren ontstaan en het kan op verschillende manieren worden

Nadere informatie

Seksuele problemen bij vrouwen

Seksuele problemen bij vrouwen Gynaecologie Patiënteninformatie Seksuele problemen bij vrouwen U ontvangt deze informatie, omdat u seksuele problemen heeft. Bijna elke vrouw krijgt weleens te maken met seksuele problemen. Voorbeelden

Nadere informatie

Jongeren met een aangeboren genitale aandoening Wegwijzer bij vragen over intimiteit en seksualiteit

Jongeren met een aangeboren genitale aandoening Wegwijzer bij vragen over intimiteit en seksualiteit Jongeren met een aangeboren genitale aandoening Wegwijzer bij vragen over intimiteit en seksualiteit Inleiding Als je geboren bent met Spina Bifida (open rug), een blaasexstrophie of een andere aandoening

Nadere informatie

Waar gaan we het over hebben?

Waar gaan we het over hebben? Waar gaan we het over hebben? Onderwerp: In de eerste twee bijeenkomsten over seksualiteit hebben we al besproken dat er veel verandert in de puberteit. Je lichaam verandert en de omgang met je ouders

Nadere informatie

Kanker en seksualiteit Infofolder voor hulpverleners.

Kanker en seksualiteit Infofolder voor hulpverleners. Kanker en seksualiteit Infofolder voor hulpverleners. Deze folder is bedoeld voor hulpverleners van kankerpatiënten met seksuele problemen. Thema kanker en seksualiteit bespreekbaar maken De diagnose en

Nadere informatie

KANKER EN WERK. Themaboekje. Wie kanker heeft is allereerst. bezorgd over zijn. gezondheid. Daarnaast kun. je erg ongerust zijn over

KANKER EN WERK. Themaboekje. Wie kanker heeft is allereerst. bezorgd over zijn. gezondheid. Daarnaast kun. je erg ongerust zijn over Wie kanker heeft is allereerst bezorgd over zijn gezondheid. Daarnaast kun je erg ongerust zijn over je werk. Kun je gewoon doorwerken? Mag je werkgever je ontslaan? En wat betekent het voor Themaboekje

Nadere informatie

Kanker en seksualiteit

Kanker en seksualiteit Kanker en seksualiteit Wij willen het bespreekbaar maken - en jij? Imeldaziekenhuis imelda omringt u met zorg Inhoud 2 Inleiding 3 Wat is seksualiteit en intimiteit? 4 De gevolgen van kanker op de seksualiteit

Nadere informatie

Info. Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten. Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde

Info. Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten. Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde Info Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde Inhoud INHOUD 1. Waar gaat het over 3 2. Aanraken 4 3. Hoe noem jij dat? 5 4. Baas over

Nadere informatie

Kanker en seksualiteit

Kanker en seksualiteit Kanker en seksualiteit AnneMarie Kuijs Manager Ontwikkeling & Begeleiding Stichting-OOK 31 januari 2019 AnneMarie Kuijs, maart 2018 2 AnneMarie Kuijs, maart 2018 3 https://www.youtube.com/watch?v=q64htnej

Nadere informatie

Praten helpt. Mieke Winants verpleegkundig counseler seksuologie NVVS

Praten helpt. Mieke Winants verpleegkundig counseler seksuologie NVVS Praten helpt Dialysepatiënten Afhankelijk. PD 4x in 24 uur HD 3x per week Seksuele problemen Libidoverlies, niet opgewonden Orgasmeproblemen Pijn bij het vrijen Erectie problemen/ Seksuele ontevredenheid:

Nadere informatie

Voorwoord 11 1 Wat is een seksueel probleem en welke verschillende seksuele problemen zijn er? 13

Voorwoord 11 1 Wat is een seksueel probleem en welke verschillende seksuele problemen zijn er? 13 Omgaan met een sexprobleem.qxd 20-03-07 11:54 Pagina 5 Inhoud Voorwoord 11 1 Wat is een seksueel probleem en welke verschillende seksuele problemen zijn er? 13 Waar hebben seksuele problemen mee te maken?

Nadere informatie

INDOLENT NON-HODGKIN- LYMFOOM. Patiëntenboekje. Indolent non-hodgkinlymfoom. lymfklierkanker. Ongeveer. de helft van de patiënten

INDOLENT NON-HODGKIN- LYMFOOM. Patiëntenboekje. Indolent non-hodgkinlymfoom. lymfklierkanker. Ongeveer. de helft van de patiënten Indolent non-hodgkinlymfoom is een vorm van lymfklierkanker. Ongeveer de helft van de patiënten met non-hodgkin heeft een indolente, niet-agressieve vorm. Je kunt lang met de ziekte leven. Daarom wordt

Nadere informatie

Consultatie en begeleiding bij seksuele problematiek. Centrumlocatie

Consultatie en begeleiding bij seksuele problematiek. Centrumlocatie Centrumlocatie In deze tijd van openheid in de media over seksualiteit lijkt het alsof seks iets vanzelfsprekends is en er geen problemen op dit gebied bestaan. De indruk wordt gewekt dat seks alleen voorkomt

Nadere informatie

Seks als je ouder wordt

Seks als je ouder wordt Seks als je ouder wordt 0 0Inhoud 0 0 Twaalf tips voor een prettiger seksleven 4 0 0 PMS 021 0 0 Waarom verandert het seksleven? 6 WIT Ruim de helft van de ouderen vindt seks belangrijk. Veel ouderen geven

Nadere informatie

CHRONISCHE MYELOÏDE LEUKEMIE. Patiëntenboekje. Chronische myeloïde. leukemie (CML) is een. vorm van bloedkanker. Tot het jaar 2000 zag

CHRONISCHE MYELOÏDE LEUKEMIE. Patiëntenboekje. Chronische myeloïde. leukemie (CML) is een. vorm van bloedkanker. Tot het jaar 2000 zag Chronische myeloïde leukemie (CML) is een vorm van bloedkanker. Tot het jaar 2000 zag het er vrij somber uit voor CML-patiënten. Maar sindsdien zijn de vooruitzichten sterk verbeterd en is de levensverwachting

Nadere informatie

Symposium Cheek to Cheek Seksualiteit: een menselijke behoefte. Kristel Mulders Seksuologe UZ-Leuven 7 mei 2015

Symposium Cheek to Cheek Seksualiteit: een menselijke behoefte. Kristel Mulders Seksuologe UZ-Leuven 7 mei 2015 Symposium Cheek to Cheek Seksualiteit: een menselijke behoefte Kristel Mulders Seksuologe UZ-Leuven 7 mei 2015 Wat is seksualiteit? Definities: Van Dale: Handelingen en gevoelens die te maken hebben met

Nadere informatie

Als u het moeilijk vindt om klaar te komen 9 10. Tot slot 15 Informatie 15

Als u het moeilijk vindt om klaar te komen 9 10. Tot slot 15 Informatie 15 Inleiding Bijna elke vrouw heeft wel eens seksuele problemen. Voorbeelden zijn geen zin in vrijen, niet of moeilijk seksueel opgewonden raken of pijnklachten bij de coïtus (gemeenschap). Soms zijn dit

Nadere informatie

Als je weet dat je niet meer beter wordt. Palliatieve zorg

Als je weet dat je niet meer beter wordt. Palliatieve zorg 00 Als je weet dat je niet meer beter wordt Palliatieve zorg Het is moeilijk voor u en uw naasten om te horen dat u niet meer beter wordt. Er is geen genezing meer mogelijk voor uw ziekte. Maar er is nog

Nadere informatie

Astma of COPD en seksualiteit

Astma of COPD en seksualiteit Astma of COPD en seksualiteit Astma of COPD kan invloed hebben op uw seksleven. Dat kan door de ziekte zelf komen, maar ook door medicijnen of de manier waarop u met uw ziekte omgaat. Deze folder gaat

Nadere informatie

Intimiteit en seks bij borstkanker

Intimiteit en seks bij borstkanker Intimiteit en seks bij borstkanker Patientenvoorlichting 28 november 2013 Jurgen Knobel, GZ-psycholoog in opleiding tot klinisch psycholoog/ seksuoloog NVVS Inhoud Draaglast en draagkracht Fasen in ziekteproces

Nadere informatie

Zwanger en vrijen. Hoe gaat dat?

Zwanger en vrijen. Hoe gaat dat? Zwanger en vrijen Hoe gaat dat? Je bent zwanger, gefeliciteerd! Vrijen tijdens de zwangerschap Een zwangerschap kan invloed hebben op je seksleven. Waar moet je rekening mee houden? Vrijen kan gewoon!

Nadere informatie

Patiënteninformatiedossier (PID) (Non) Hodgkin. onderdeel NAZORG. (NON) HODGKIN Nazorg

Patiënteninformatiedossier (PID) (Non) Hodgkin. onderdeel NAZORG. (NON) HODGKIN Nazorg Patiënteninformatiedossier (PID) (Non) Hodgkin onderdeel NAZORG (NON) HODGKIN 2 Inhoud... 4 Telefonisch verpleegkundige consult... 5 Praten over wat u bezighoudt... 5 Vermoeidheid en algehele malaise...

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Erectiestoornissen na de behandeling bij prostaatkanker m.b.v. de da Vinci robot Erectiele disfunctie

PATIËNTEN INFORMATIE. Erectiestoornissen na de behandeling bij prostaatkanker m.b.v. de da Vinci robot Erectiele disfunctie PATIËNTEN INFORMATIE Erectiestoornissen na de behandeling bij prostaatkanker m.b.v. de da Vinci robot Erectiele disfunctie Door middel van deze folder wil het Maasstad Ziekenhuis u informeren over (de

Nadere informatie

Patiënteninformatiedossier (PID) COLONCARE. onderdeel. Kanker en Seksualiteit. COLONCARE Seksualiteit

Patiënteninformatiedossier (PID) COLONCARE. onderdeel. Kanker en Seksualiteit. COLONCARE Seksualiteit Patiënteninformatiedossier (PID) COLONCARE onderdeel Kanker en COLONCARE INHOUDSOPGAVE Kanker en seksualiteit... 3 Een moeilijke periode... 4 Extra ondersteuning... 5 Contact met lotgenoten... 6 2 Kanker

Nadere informatie

Seksualiteit: Grenzen en Wensen

Seksualiteit: Grenzen en Wensen IJBURGCOLLEGE.NL Seksualiteit: Grenzen en Wensen Leerlingen handleiding Michiel Kroon Lieve leerling, Het is belangrijk om op een open en goede manier over seks te kunnen praten. De lessenserie die in

Nadere informatie

Seksuele problemen bij de vrouw

Seksuele problemen bij de vrouw Seksuele problemen bij de vrouw U bent verwezen naar het spreekuur van de gynaecoloog vanwege een seksueel probleem. Bij dit spreekuur wordt u gezien door Mw. A. van der Steen. Zij is medischseksuoloog

Nadere informatie

Zwanger en vrijen. Hoe gaat dat?

Zwanger en vrijen. Hoe gaat dat? Zwanger en vrijen Hoe gaat dat? Je bent zwanger, gefeliciteerd! Vrijen tijdens de zwangerschap Een zwangerschap kan invloed hebben op je seksleven. Waar moet je rekening mee houden? Vrijen kan gewoon!

Nadere informatie

Seksualiteit. Seksualiteit

Seksualiteit. Seksualiteit Seksualiteit Seksualiteit Inhoud Seksualiteit, december 2015 3 Inleiding 4 Uw seksleven 4 Blijf genieten 4 Alleen of samen 6 Uw relatie 7 Communicatie 7 Sta open voor verandering 8 Praat erover 9 Lichamelijke

Nadere informatie

Intimiteit en seksuele gezondheid, een zorgprogramma voor kankerpatiënten

Intimiteit en seksuele gezondheid, een zorgprogramma voor kankerpatiënten Intimiteit en seksuele gezondheid, een zorgprogramma voor kankerpatiënten Tiny Van Keymeulen - Klinisch Psycholoog Oncologisch Psychosociaal Support Team 26 november 2012 Ongekende noden Reactie van de

Nadere informatie

Relatie en Intimiteit. Ivonne van Deursen-Oomen AnneMarie Kuijs

Relatie en Intimiteit. Ivonne van Deursen-Oomen AnneMarie Kuijs Relatie en Intimiteit Ivonne van Deursen-Oomen AnneMarie Kuijs Wat hoop je vandaag mee te nemen, te horen en/of te leren? Wat is communicatie Communicatie is een proces tussen zender en ontvanger De boodschap

Nadere informatie

Wat zijn erectiestoornissen Hoe komt een erectie tot stand Oorzaken erectiestoornissen

Wat zijn erectiestoornissen Hoe komt een erectie tot stand Oorzaken erectiestoornissen Erectiestoornissen Wat zijn erectiestoornissen Een erectiestoornis of erectiele dysfunctie is een voortdurend of terugkerend onvermogen een erectie te krijgen of vol te houden tot de voltooiing van de

Nadere informatie

CHRONISCHE MYELOÏDE LEUKEMIE. Patiëntenboekje. Chronische myeloïde. leukemie (CML) is een. vorm van bloedkanker. Tot het jaar 2000 zag

CHRONISCHE MYELOÏDE LEUKEMIE. Patiëntenboekje. Chronische myeloïde. leukemie (CML) is een. vorm van bloedkanker. Tot het jaar 2000 zag Chronische myeloïde leukemie (CML) is een vorm van bloedkanker. Tot het jaar 2000 zag het er vrij somber uit voor CML-patiënten. Maar sindsdien zijn de vooruitzichten sterk verbeterd en is de levensverwachting

Nadere informatie

Ondersteuning van mensen met kanker en hun naasten

Ondersteuning van mensen met kanker en hun naasten Ondersteuning van mensen met kanker en hun naasten Inhoudsopgave Pagina Inleiding 2 Algemene informatie 2 Artsen en verpleegkundigen 3 Psychosociale hulpverlening 4 Aanvullende zorg 5 Meer informatie

Nadere informatie

Chemotherapie. De gespecialiseerd verpleegkundige

Chemotherapie. De gespecialiseerd verpleegkundige Chemotherapie De chirurg heeft met u overlegd welke behandeling u krijgt in verband met borstkanker. Een mogelijke behandeling is chemotherapie. Aangezien het nog enige tijd kan duren voordat u een gesprek

Nadere informatie

Intimiteit en seksualiteit

Intimiteit en seksualiteit UMCG Centrum voor Revalidatie Intimiteit en seksualiteit bij chronische ziekte of lichamelijke beperking Tekst met dank aan Egbert Kruijver, revalidatieseksuoloog voor Sophia Revalidatie in Den Haag en

Nadere informatie

Waar kunt u heen als u kanker hebt?

Waar kunt u heen als u kanker hebt? Oncologiecentrum Waar kunt u heen als u kanker hebt? www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Waar kunt u terecht als u kanker hebt?... 3 Overzicht hulpverleners binnen het Catharina Kanker Instituut... 3 Extern...

Nadere informatie

Seks kent geen pensioen

Seks kent geen pensioen Seks kent geen pensioen Seks kent geen pensioen: filmpjes en cijfers Tips en trucs voor de praktijk Casuïstiek 1967 Timeless Love Marrie Bot Jong Mooi Wild Strak Geil Spontaan Etc. Een aflopende

Nadere informatie

Intimiteit, seksualiteit en kanker bij vrouwen

Intimiteit, seksualiteit en kanker bij vrouwen Intimiteit, seksualiteit en kanker bij vrouwen Wij praten erover! En u? Hier komt titel van persbericht Pagina 1 1. Voorwoord Deze informatiebrochure gaat over intimiteit, seksualiteit en kanker en is

Nadere informatie

Urologie Lastmeter Inleiding Hulpverleningsmogelijkheden

Urologie Lastmeter Inleiding Hulpverleningsmogelijkheden 1/5 Urologie Lastmeter Inleiding Tijdens of na uw ziekte kunt u te maken krijgen met situaties waar u geen raad mee weet, ook wanneer de behandeling al langer geleden is. U kunt problemen ondervinden op

Nadere informatie

psychologische (na)zorg bij kanker

psychologische (na)zorg bij kanker psychologische (na)zorg bij kanker voor mensen met kanker en hun naasten Het Ingeborg Douwes Centrum Ook zorgt de ontregeling van het dagelijks leven vaak voor veel stress. Misschien wel het meest moeilijk

Nadere informatie

U heeft slokdarm kanker

U heeft slokdarm kanker U heeft slokdarm kanker en uw leven staat op zijn kop PATIËNTENGROEP SLOKDARMKANKER lotgenotencontact voorlichting belangenbehartiging U heeft slokdarmkanker, uw leven staat op zijn kop. En u heeft veel

Nadere informatie

U heeft alvleesklier kanker

U heeft alvleesklier kanker U heeft alvleesklier kanker en uw leven staat op zijn kop PATIËNTENGROEP ALVLEESKLIERKANKER lotgenotencontact voorlichting belangenbehartiging U heeft alvleesklierkanker, uw leven staat op zijn kop. Ongetwijfeld

Nadere informatie

Gesprekshulp Palliatieve Zorg

Gesprekshulp Palliatieve Zorg Gesprekshulp Palliatieve Zorg Deze vragenlijst voor het gesprek met het Palliatief Advies Team bestaat uit twee delen. Het invullen kost tussen de 5 en 20 minuten. Pagina 1: Lijst met veel voorkomende

Nadere informatie

Herstel en Balans. Kanker zet je leven op zijn kop. De rol van de psycholoog. Maria Poppe GZ-psycholoog De Vruchtenburg maart 2010

Herstel en Balans. Kanker zet je leven op zijn kop. De rol van de psycholoog. Maria Poppe GZ-psycholoog De Vruchtenburg maart 2010 Herstel en Balans De rol van de psycholoog Maria Poppe GZ-psycholoog De Vruchtenburg maart 2010 Kanker zet je leven op zijn kop 1 Kanker, gevolgen voor de patiënt Heftige emoties. Verlies van controle

Nadere informatie