Steun voor mensen met kanker aan:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Steun voor mensen met kanker aan:"

Transcriptie

1 vereniging voor mensen met blaas- of nierkanker Steun voor mensen met kanker aan: blaas nier nierbekken urineleider plasbuis

2 Steun voor u Steeds meer mensen worden geconfronteerd met blaas- of nierkanker. De diagnose kanker maakt sterke emoties los en roept veel vragen op. Het treft de patiënt en ook deelgenoten. Vragen en emoties De eerste tijd zult u vooral vragen hebben over medische behandelingen en vooruitzichten. Vaak ontstaan pas later vragen over mogelijke gevolgen zoals pijn, vermoeidheid en een veranderd lichaamsbeeld. Kanker raakt u en de mensen om u heen ook psychisch. Het kan onder meer gevolgen hebben voor relaties, gezin, werk en inkomen. Veel mensen vinden het moeilijk om over kanker te praten. Het geeft steun om dan met iemand te kunnen praten die een vergelijkbare ervaring heeft. Om te horen hoe hij of zij met kanker omgaat. De vereniging maakt zich sterk om mensen die leven met kanker aan blaas, nier, nierbekken (pyelum), urineleider (ureter) of plasbuis (urethra) met elkaar te verbinden en hen te ondersteunen. Wij zijn er voor patiënten, partners, familieleden, professionals en andere belangstellenden. Ervaringsdeskundige steun heeft tot doel u vanuit de ervaringsdeskundigheid van haar leden te ondersteunen bij het vinden van antwoorden en het verwerken van emoties. Dat doen we door: lotgenotencontact; informatie en voorlichting; belangenbehartiging. Leden en vrijwilligers De vereniging werkt voornamelijk met vrijwilligers. Veelal mensen die zelf ervaring hebben met blaas- of nierkanker of een andere vorm van urologische kanker en deelgenoten.

3 Lotgenoten Via kunt u in contact komen met mensen die hetzelfde hebben meegemaakt als u. U kunt ervaringen delen en vragen stellen over de diagnose, behandeling en psychosociale steun. Lotgenotencontact De vrijwilligers bij lotgenotencontact bieden een luisterend oor en kunnen u informatie verstrekken. Veel mensen putten daar moed uit en het geeft hen energie om een belastende behandeling beter aan te kunnen. Het kan ook helpen om kanker een plek te geven in uw leven. Wilt u contact? Bel of mail met de coördinator lotgenotencontact: lotgenotencontact@blaasofnierkanker.nl Landelijke Contactdag Twee keer per jaar organiseren wij een Landelijke Contactdag. Daar ontmoet u niet alleen lotgenoten, maar we nodigen ook professionals uit voor lezingen of workshops over blaas- of nierkanker en onderwerpen van psychosociale aard. Praten en steun voelen In 2003 werd bij Xandra een tumor ontdekt en is haar linkernier verwijderd. Mijn eerste contact met de vereniging vond plaats in een soort paniekfase. Het is heel aangenaam om snel met lotgenoten te kunnen praten en de steun van anderen te voelen. Bij de vereniging is er altijd een luisterend oor en ik krijg er waardevolle informatie. Ruim tien jaar lang heb ik nergens last van gehad. Tot vorig jaar. Toen werd een tumor in mijn hoofd ontdekt. Een uitzaaiing van nierkanker. Na een gerichte bestraling is de tumor gekrompen. Uit de MRI bleek dat twee derde van de tumor weg is. Xandra. Luisterend oor Het voelt goed om naar lotgenoten te luisteren. Soms heeft iemand alleen behoefte aan een luisterend oor. Een ander heeft juist behoefte aan informatie en dan kan ik vanuit mijn eigen ervaring delen. De vrijwilligers bij lotgenotencontact geven geen medische informatie, want we zijn tenslotte geen medici. Soms kunnen we mensen, die bijvoorbeeld een vergelijkbare operatie hebben ondergaan met elkaar verbinden. Marianne.

4 Informatie en voorlichting geeft op verschillende manieren informatie. Magazine over blaas- en nierkanker De leden ontvangen vier keer per jaar het magazine. Daarin leest u ervaringsverhalen en kunt u uw eigen verhaal delen. Het magazine bevat ook nieuws van de vereniging, interviews met professionals over behandelingen, fysieke en psychosociale steun. Nieuwsbrief Ook via de digitale nieuwsbrief verstrekken we informatie. Hierin staan onder meer korte berichten over ontwikkelingen in de zorg, studies en nieuws van de vereniging. Website en Kanker.nl Op vindt u informatie over de verschillende vormen van blaas- en nierkanker en verwijzingen naar andere organisaties die u kunnen helpen. Op de website staan ook blogs en ervaringsverhalen. Via het forum Kanker.nl kunt u vragen stellen, actief deelnemen aan discussies, lezen over ervaringen van anderen en kunt u uw ervaringen delen. Gegevens verzamelen Ik had niets gemerkt en had ook nergens last van, maar tijdens een preventief medisch onderzoek werd een spoor bloed in mijn urine gevonden. Toen ben ik eerst gegevens gaan verzamelen. Door op blaaskanker te zoeken, kwam ik al snel op de website van de vereniging. Al die gegevens moet je in logisch verband brengen om een beeld te krijgen van de ziekte, wat die voor je inhoudt, de consequenties en om vragen te kunnen stellen. Je moet je kennis zelf opbouwen en er een actieve rol in nemen. Guus.... Kantelpunt Kanker was voor ons echt een kantelpunt. Het eerste wat in je opkomt is: hoe lang heb ik nog? Dat hebben we zeker een jaar lang gedacht. Pas later hoorden we dat je met blaaskanker oud kunt worden. Het relativeert enorm: ik ben echt anders gaan aankijken tegen bepaalde dingen. Ruud.

5 Belangenbehartiging De vereniging behartigt de belangen van mensen die leven met blaas- of nierkanker of een andere vorm van urologische kanker. Collectieve belangen Dat doen we niet alleen. We maken deel uit van de Levenmetkankerbeweging om samen met andere kankerpatiëntenorganisaties de collectieve belangen van mensen die leven met kanker te behartigen. We werken mee aan projecten zoals transparante zorginkoop, re-integratie naar werk, steun voor deelgenoten en patiëntenrecht. Uw belangen werkt aan het verbeteren van de communicatie tussen patiënten en zorgprofessionals. De vereniging is betrokken bij het opstellen van kwaliteitscriteria voor goede zorg en zorgpaden. Wij brengen patiëntenperspectief in om de zorg te verbeteren. Ook brengen wij onze ervaring in bij wetenschappelijk onderzoek naar verbetering van diagnosetechnieken en behandelmethoden. Daarvoor onderhouden we contact met onco logische en urologische verpleegkundigen, oncologen en urologen. Meepraten vanuit ervaring Hoewel het soms bijzonder confronterend is, vind ik het waardevol om vanuit patiëntenperspectief mee te praten over zorgpaden voor blaas- of nierkanker. Samen met een ziekenhuisteam en ik als ervaringsdeskundige brengen we in kaart wat de meest ideale werkwijze is en wat het beste is voor de patiënt. Zo kan ik hopelijk een bijdrage leveren aan de belangenbehartiging van patiënten. Marianne. Samen sterk We gaan altijd samen naar de controle en het gesprek met de arts. Het is iedere keer opnieuw spannend en met z n tweeën hoor je meer. Als patiënt en als naaste word je na verloop van tijd heel deskundig. Dat is ook goed, want het raakt je wezenlijk. Ik probeer Nelleke zo goed mogelijk te steunen, waar dat maar kan. Zeker in het begin vond ik dat heel zwaar, maar ik vind wel dat je dit samen met je partner moet ervaren. Zo kan ik haar beter terzijde staan. Ruud.

6 Word ook lid of donateur ondersteunt u vanuit ervaringsdeskundigheid. Wordt u ook lid? Ontvang het zorgboek Als lid ontvangt u een zorgboek over blaas- of nierkanker. Hierin vindt u informatie over behandelingen, psychosociale gevolgen en informatie voor deelgenoten. Dit zal u helpen om samen met uw behandelaar te praten over een behandelplan dat op uw specifieke situatie is toegesneden. Dit geeft 25% korting op het lidmaatschap van Leven met blaas- of nierkanker en bedraagt dan 18,75 per jaar. Donateur Een gift, eenmalige schenking of legaat is zeer welkom. Leven met blaas- of nierkanker is erkend als een Algemeen Nut Beoogende Instelling (ANBI). Dat betekent dat giften onder bepaalde voorwaarden aftrekbaar zijn van uw belastbaar inkomen. Lidmaatschap Het lidmaatschap van Leven met blaas- of nierkanker bedraagt 25,00 per jaar. Sommige zorgverzekeraars vergoeden dit bedrag gedeeltelijk of geheel via de aanvullende verzekering. Helpt u mee? U kunt ons ook steunen door mee te helpen met het verenigingswerk. Wij zijn op zoek naar mensen die willen meehelpen met kortdurende activiteiten of langere tijd als vrijwilliger. Dubbellidmaatschap Veel blaaskankerpatiënten hebben een urinestoma of neoblaas. Voor hen die dat wensen, is een dubbel lidmaatschap van de Stomavereniging en Leven met blaas- of nierkanker mogelijk. Word ook lid of steun ons U kunt lid worden of ons steunen door de aanmeldingskaart in te vullen en naar ons te sturen. Aanmelden kan ook via of mail naar info@blaasofnierkanker.nl.

7 Informatie en contact Ik vind het belangrijk, dat er een vereniging is die informatie geeft. Dat is voor mij ook de eerste reden geweest om lid te worden. Het boek dat ik ter introductie kreeg, was uitstekend. Het bevat informatie over de verschillende stadia, feitelijk en beschrijvend, met ervaringsverhalen. Verder biedt de vereniging een uniek platform voor contacten, het uitwisselen van ervaringen, advies en belangenbehartiging. En niet alleen voor de leden. Guus. Ontmoeten De belangrijkste reden voor mij om lid van de vereniging te worden, was dat ik erover wilde praten. Ik wilde vooral ervaringen van anderen horen en ze ook zelf kunnen delen. En ik vind het mooi om bij een vereniging te horen en andere lotgenoten te ontmoeten. Marianne. Aanmelding Naam... Voornaam... m/v Adres... Postcode en plaats... Telefoon Ik meld me aan als: o Stuur mij de gratis digitale nieuwsbrief. o lid van. Datum... Handtekening... o dubbellid van en de Stomavereniging. o donateur van. o vrijwilliger van.

8 p/a Levenmetkanker-beweging Postbus RD Utrecht 3503 RD Utrecht Postbus 8152 p/a Levenmetkanker-beweging NL64 INGB Aanmelden als lid via de website: per mail: of per brief: p/a Levenmetkanker-beweging Postbus RD Utrecht Lotgenotencontact Maart N27

Steun voor mensen met kanker aan:

Steun voor mensen met kanker aan: vereniging voor mensen met blaas- of nierkanker Steun voor mensen met kanker aan: blaas nier nierbekken urineleider plasbuis Steun voor u De diagnose kanker komt onverwacht, roept veel vragen op en maakt

Nadere informatie

Leven met blaas- of nierkanker. Postadres p/a NFK Postbus RD Utrecht. Jaarrekening 2016

Leven met blaas- of nierkanker. Postadres p/a NFK Postbus RD Utrecht. Jaarrekening 2016 Postadres p/a NFK Postbus 8152 3503 RD Utrecht Inhoudsopgave Pagina Algemeen 3 Jaarrekening Balans per 31 december 2016 4 Staat van baten en lasten over 2016 5 Grondslagen van waardering en resultaatbepaling

Nadere informatie

U heeft slokdarm kanker

U heeft slokdarm kanker U heeft slokdarm kanker en uw leven staat op zijn kop PATIËNTENGROEP SLOKDARMKANKER lotgenotencontact voorlichting belangenbehartiging U heeft slokdarmkanker, uw leven staat op zijn kop. En u heeft veel

Nadere informatie

Informatie voor professionals in de eerstelijnszorg

Informatie voor professionals in de eerstelijnszorg VERENIGING VOOR MENSEN MET BLAAS- OF NIERKANKER Informatie voor professionals in de eerstelijnszorg over: blaas- en nierkanker Blaas- en nierkanker Blaas- en nierkanker behoren tot de 10 meest voorkomende

Nadere informatie

Word nu lid van de Stomavereniging

Word nu lid van de Stomavereniging Word nu lid van de Stomavereniging sterker met stoma door jouw ervaring te delen Sterker met Stoma door jouw ervaring te delen Elke De stomazorgwijzer heeft mij inzicht gegeven in de kwaliteit van de stomazorg

Nadere informatie

U heeft alvleesklier kanker

U heeft alvleesklier kanker U heeft alvleesklier kanker en uw leven staat op zijn kop PATIËNTENGROEP ALVLEESKLIERKANKER lotgenotencontact voorlichting belangenbehartiging U heeft alvleesklierkanker, uw leven staat op zijn kop. Ongetwijfeld

Nadere informatie

Familiaire Adenomateuze Polyposis (FAP)

Familiaire Adenomateuze Polyposis (FAP) Familiaire Adenomateuze Polyposis (FAP) Familiaire Adenomateuze Polyposis: wat nu? U bent zelf, of in uw naaste omgeving geconfronteerd met Familiaire Adenomateuze Polyposis (FAP), ook wel polyposis genoemd.

Nadere informatie

PATIËNTENGROEP MAAGKANKER

PATIËNTENGROEP MAAGKANKER U heeft maagkanker en uw leven staat op zijn kop PATIËNTENGROEP MAAGKANKER lotgenotencontact voorlichting belangenbehartiging U heeft maagkanker, uw leven staat op zijn kop. En u heeft veel vragen. Over

Nadere informatie

Bezoekdienst. Persoonlijk praten over het leven met een stoma of pouch.

Bezoekdienst. Persoonlijk praten over het leven met een stoma of pouch. Bezoekdienst Persoonlijk praten over het leven met een stoma of pouch Deel uw verhaal Vraag advies over uw situatie Thuis of telefonisch Krijgt u of heeft u net een stoma of pouch en wilt u weten hoe het

Nadere informatie

Sterker met Stoma. door jouw ervaring te delen. Stomavereniging introduceert een nieuw motto en krijgt een nieuwe huisstijl! www.stomavereniging.

Sterker met Stoma. door jouw ervaring te delen. Stomavereniging introduceert een nieuw motto en krijgt een nieuwe huisstijl! www.stomavereniging. FC 60 C 22 M 21 Y 10K PMS 549 FC 0 C 54 M 100 Y 0 K PMS 144 Sterker met Stoma door jouw ervaring te delen Stomavereniging introduceert een nieuw motto en krijgt een nieuwe huisstijl! www.stomavereniging.nl

Nadere informatie

Nederlandse Stomavereniging voor en door mensen met een stoma of pouch. Word lid! Samen met u investeren we in optimale stomazorg

Nederlandse Stomavereniging voor en door mensen met een stoma of pouch. Word lid! Samen met u investeren we in optimale stomazorg Nederlandse Stomavereniging voor en door mensen met een stoma of pouch Word lid! Samen met u investeren we in optimale stomazorg De Nederlandse Stomavereniging zet zich in voor iedereen met een stoma of

Nadere informatie

U heeft een neuroendocriene tumor

U heeft een neuroendocriene tumor U heeft een neuroendocriene tumor en uw leven staat op zijn kop PATIËNTENGROEP NET lotgenotencontact voorlichting belangenbehartiging U heeft een neuro-endocriene tumor (NET), uw leven staat op zijn kop.

Nadere informatie

Omgaan met kanker. Moeheid

Omgaan met kanker. Moeheid Omgaan met kanker Moeheid Vermoeidheid is een veelvoorkomende bijwerking van kanker of de behandeling ervan. Ruim 60% van alle mensen zegt last van vermoeidheid te hebben, zelfs dagelijks. De vermoeidheid

Nadere informatie

Ik geef om VUmc... ook in de toekomst. Nalaten aan Stichting VUmc Fonds

Ik geef om VUmc... ook in de toekomst. Nalaten aan Stichting VUmc Fonds Ik geef om VUmc... ook in de toekomst Nalaten aan Stichting VUmc Fonds De receptioniste bij de balie, de verpleegkundige op de IC, de kinderarts, het personeel in de traumahelikopter allemaal geven we

Nadere informatie

Hoe weet ik of ik lynchsyndroom heb? Erfelijke dikke darm- en baarmoederkanker

Hoe weet ik of ik lynchsyndroom heb? Erfelijke dikke darm- en baarmoederkanker Lynchsyndroom Erfelijke dikke darm- en baarmoederkanker Alhoewel er ieder jaar 12.000 mensen te horen krijgen dat ze dikke darmkanker hebben, is de kans op het ontwikkelen van deze ziekte voor de meesten

Nadere informatie

Wij maken het verschil voor mensen met (ooit) kanker

Wij maken het verschil voor mensen met (ooit) kanker Wij maken het verschil voor mensen met (ooit) kanker Word ik weer beter? Wat betekent kanker voor mijn relatie? Wat kunnen wij voor ù doen? derde herziene uitgave augustus 2010. bestelcode: n01 is deze

Nadere informatie

The Symphony triple A study

The Symphony triple A study Patiënten informatie en toestemmingsverklaring The Symphony triple A study USING SYMPHONY AS AN ADJUNCT TO HISTOPATHOLOGIC PARAMETERS WHEN THE DOCTOR IS AMBIVALENT ABOUT THE ADMINISTRATION AND TYPE OF

Nadere informatie

Behandelwijzer Nierkanker

Behandelwijzer Nierkanker Behandelwijzer Nierkanker Polikliniek Urologie Telefoon 020 510 8694 Route 16 Behandelwijzer diagnose nierkanker Deze behandelwijzer is eigendom van: Naam: Adres: Plaats: Telefoonnummer: Bij verlies wordt

Nadere informatie

1. Introductie 2. Feiten over vermoeidheid 3. Persoonlijke ervaringsverhaal 4. Tips en adviezen 5. Hulp en steun

1. Introductie 2. Feiten over vermoeidheid 3. Persoonlijke ervaringsverhaal 4. Tips en adviezen 5. Hulp en steun Thea Brouwer 1. Introductie 2. Feiten over vermoeidheid 3. Persoonlijke ervaringsverhaal 4. Tips en adviezen 5. Hulp en steun Ervaringsdeskundige kanker en vermoeidheid Nederlandse Federatie van Kankerpatiënten

Nadere informatie

Wij maken het verschil voor mensen met (ooit) kanker

Wij maken het verschil voor mensen met (ooit) kanker Wij maken het verschil voor mensen met (ooit) kanker Word ik weer beter? Wat betekent kanker voor mijn relatie? Wat kunnen wij voor ù doen? Leven met kanker Hoe gaat de behandeling verlopen? Word ik weer

Nadere informatie

Is iemand in jouw omgeving verslaafd?

Is iemand in jouw omgeving verslaafd? Is iemand in jouw omgeving verslaafd? Verslaafd aan Jou ondersteunt en informeert de omgeving van verslaafden. Vaak gaat alle aandacht uit naar de verslaafde en daardoor wordt soms niet gezien dat familie

Nadere informatie

SPKS buddyproject SPKS STICHTING VOOR PATIËNTEN MET KANKER AAN HET SPIJSVERTERINGSKANAAL. lotgenotencontact voorlichting belangenbehartiging

SPKS buddyproject SPKS STICHTING VOOR PATIËNTEN MET KANKER AAN HET SPIJSVERTERINGSKANAAL. lotgenotencontact voorlichting belangenbehartiging SPKS buddyproject SPKS STICHTING VOOR PATIËNTEN MET KANKER AAN HET SPIJSVERTERINGSKANAAL lotgenotencontact voorlichting belangenbehartiging Wij bieden graag een luisterend oor Heb je behoefte aan een buddy?

Nadere informatie

Jaarverslag 2014 Leven met blaas- of nierkanker (voorheen Vereniging Waterloop)

Jaarverslag 2014 Leven met blaas- of nierkanker (voorheen Vereniging Waterloop) Jaarverslag 2014 Leven met blaas- of nierkanker (voorheen Vereniging Waterloop) 1. Algemeen Leven met blaas- of nierkanker is een patiëntenvereniging voor mensen met blaas- of nierkanker, kanker aan het

Nadere informatie

Lotgenotencontact na een buismaagoperatie

Lotgenotencontact na een buismaagoperatie Chirurgie Lotgenotencontact na een buismaagoperatie www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl CHI019 / Lotgenotencontact na een buismaagoperatie /

Nadere informatie

Sterker met Stoma door jouw ervaring te delen

Sterker met Stoma door jouw ervaring te delen 7x gratis voordeel! Sterker met Stoma door jouw ervaring te delen 'Dankzij de Stoma - vereniging kwam ik in contact met andere mensen met een stoma. Dat is heel fijn als je nog maar net een stoma hebt

Nadere informatie

Algemene informatiebrochure

Algemene informatiebrochure De Algemene Nederlandse Gehandicapten Organisatie Algemene informatiebrochure De Ango, steunt je bij je handicap De Ango werkt aan het verbeteren van levensomstandigheden van mensen met een beperking en

Nadere informatie

Vragen over kanker? telefoons. Ik moet bestraald worden. Kan ik blijven werken? Zijn mobiele. kankerverwekkend?

Vragen over kanker? telefoons. Ik moet bestraald worden. Kan ik blijven werken? Zijn mobiele. kankerverwekkend? Vragen over kanker? Ik moet bestraald worden. Kan ik blijven werken? Zijn mobiele telefoons kankerverwekkend? Je hoort van alles over k Waar vind ik het antwoord op mijn vr iedereen met een vraag over

Nadere informatie

Activiteiten in uw regio

Activiteiten in uw regio Activiteiten in uw regio Activiteiten van Parkstad Limburg Als u of uw naaste met dementie te maken krijgt of twijfelt of er sprake is van dementie, komt er heel veel in een keer op u af. U hebt allerlei

Nadere informatie

Maak kanker kansloos. Steun wetenschappelijk onderzoek in het Erasmus MC Kanker Instituut

Maak kanker kansloos. Steun wetenschappelijk onderzoek in het Erasmus MC Kanker Instituut Vroeger kregen mijn broertjes alle aandacht. Nu ben ik aan de beurt Linda, acute lymfatische leukemie Maak kanker kansloos Steun wetenschappelijk onderzoek in het Erasmus MC Kanker Instituut Even voorstellen

Nadere informatie

SPORTPLAN P MAAT. Voor sport. Tegen kanker.

SPORTPLAN P MAAT. Voor sport. Tegen kanker. P MAAT Voor sport. Tegen kanker. Voor sport. Tegen kanker. De kanker heeft mij niet belemmerd in mijn eigen sportuitoefening en ik heb ervoor gezorgd dat ik zowel voor en na de operatie, als tijdens de

Nadere informatie

Meerjarenbeleidsplan Utrecht, september 2012

Meerjarenbeleidsplan Utrecht, september 2012 Meerjarenbeleidsplan 2012-2015 Utrecht, september 2012 Vereniging Waterloop maakt mensen met blaas- of nierkanker sterker en zorg beter Colofon Titel Meerjarenbeleidsplan 2012-2015 Tekst Bestuur Vereniging

Nadere informatie

KANKER EN SEKS: Onderzoek NFK, maart 2017

KANKER EN SEKS: Onderzoek NFK, maart 2017 KANKER EN SEKS: Onderzoek NFK, maart 2017 Toen ik in het ziekenhuis de vraag stelde of seks tijdens chemotherapie mocht, kreeg ik als antwoord dat ik dat waarschijnlijk toch niet zou willen. Meer konden

Nadere informatie

Nr 16 januari kunnen zijn op ónze Patiëntenvereniging HOOFD-HALS.

Nr 16 januari kunnen zijn op ónze Patiëntenvereniging HOOFD-HALS. Nr 16 januari 2017 Online versie Met de beste wensen voor 2017 In 2016 mochten we rekenen op de steun van ruim 1.100 leden en donateurs. Wat een geweldig aantal betrokkenen! Ook bijzonder blij zijn we

Nadere informatie

The Symphony triple A study

The Symphony triple A study Patiënten informatie en toestemmingsverklaring The Symphony triple A study USING SYMPHONY AS AN ADJUNCT TO HISTOPATHOLOGIC PARAMETERS WHEN THE DOCTOR IS AMBIVALENT ABOUT THE ADMINISTRATION AND TYPE OF

Nadere informatie

EIGEN REGIE. Themaboekje. Eigen regie betekent. dat je zelf beslist over. je leven, de manier. waarop je met je ziekte.

EIGEN REGIE. Themaboekje. Eigen regie betekent. dat je zelf beslist over. je leven, de manier. waarop je met je ziekte. Eigen regie betekent dat je zelf beslist over je leven, de manier waarop je met je ziekte omgaat en de zorg die daarbij hoort. Themaboekje EIGEN REGIE Daarbij staat centraal wat jij wilt. Als je zelf meehelpt

Nadere informatie

Workshop Look Good, Feel Better

Workshop Look Good, Feel Better Catharina Kanker Instituut Workshop Look Good, Feel Better www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl CKI008 / Workshop Look Good, Feel Better / 01-12-2015

Nadere informatie

HULP BIJ ZORG VOOR EEN ANDER

HULP BIJ ZORG VOOR EEN ANDER Steunpunt Mantelzorg Nieuwegein HULP BIJ ZORG VOOR EEN ANDER Steunpunt Mantelzorg Nieuwegein Zorgen voor een ander, dan doe je gewoon.. Maar soms is een beetje hulp en steun meer dan welkom! In Nieuwegein

Nadere informatie

WAIT-AND-SEE. Themaboekje. Na de diagnose stelt. je arts voor om voorlopig. niet te beginnen met. een behandeling. Dat gebeurt als de ziekte

WAIT-AND-SEE. Themaboekje. Na de diagnose stelt. je arts voor om voorlopig. niet te beginnen met. een behandeling. Dat gebeurt als de ziekte Na de diagnose stelt je arts voor om voorlopig niet te beginnen met een behandeling. Dat gebeurt als de ziekte zich langzaam ontwikkelt Themaboekje WAIT-AND-SEE en nauwelijks klachten geeft. Het afwachten

Nadere informatie

Herstel en Balans. Kanker zet je leven op zijn kop. De rol van de psycholoog. Maria Poppe GZ-psycholoog De Vruchtenburg maart 2010

Herstel en Balans. Kanker zet je leven op zijn kop. De rol van de psycholoog. Maria Poppe GZ-psycholoog De Vruchtenburg maart 2010 Herstel en Balans De rol van de psycholoog Maria Poppe GZ-psycholoog De Vruchtenburg maart 2010 Kanker zet je leven op zijn kop 1 Kanker, gevolgen voor de patiënt Heftige emoties. Verlies van controle

Nadere informatie

Afdeling: Urologie. Onderwerp: Leefregels na een urologische ingreep

Afdeling: Urologie. Onderwerp: Leefregels na een urologische ingreep Afdeling: Urologie nderwerp: Leefregels na een urologische ingreep 1 www.ikazia.nl Leefregels na een urologische ingreep 800789 / februari 2014 Leefregels na een urologische ingreep Inleiding In deze folder

Nadere informatie

Patiënt Educatie Programma Parkinson (PEPP) Een oppepper voor patiënt én partner Revalidatiecentrum Breda

Patiënt Educatie Programma Parkinson (PEPP) Een oppepper voor patiënt én partner Revalidatiecentrum Breda Patiënt Educatie Programma Parkinson (PEPP) Een oppepper voor patiënt én partner Revalidatiecentrum Breda Leven met de ziekte van Parkinson Het hebben van de ziekte van Parkinson heeft niet alleen lichamelijke,

Nadere informatie

Nederlandse Stomavereniging voor en door mensen met een stoma of pouch. Bezoekdienst. Deel uw verhaal Vraag advies voor uw unieke situatie

Nederlandse Stomavereniging voor en door mensen met een stoma of pouch. Bezoekdienst. Deel uw verhaal Vraag advies voor uw unieke situatie Nederlandse Stomavereniging voor en door mensen met een stoma of pouch Bezoekdienst Deel uw verhaal Vraag advies voor uw unieke situatie Wilt u graag ervaringen delen over het leven met een stoma? Onze

Nadere informatie

Afdeling: Urologie. Onderwerp: Verwijderen van de blaas / Bricker

Afdeling: Urologie. Onderwerp: Verwijderen van de blaas / Bricker Afdeling: Urologie Onderwerp: Verwijderen van de blaas / Bricker Verwijderen van de blaas met aanleg van urineomleiding Radicale cystectomie met urinedeviatie vlgs Bricker Inleiding Tijdens uw bezoek aan

Nadere informatie

Tevredenheid van familieleden en mantelzorgers met casemanagement bij dementie

Tevredenheid van familieleden en mantelzorgers met casemanagement bij dementie Tevredenheid van familieleden en mantelzorgers met casemanagement bij dementie (in te vullen door mantelzorgers) Codering tevredenheidsonderzoek : _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Datum verzending : _ _ - _ _ - _

Nadere informatie

Blaaskanker, informatie over behandeling Urologie

Blaaskanker, informatie over behandeling Urologie Blaaskanker, informatie over behandeling Urologie Beter voor elkaar 2 In Nederland wordt per jaar in totaal bij ongeveer 5.200 mensen blaaskanker vastgesteld. Daarvan hebben circa 2.600 mensen een spierinvasief

Nadere informatie

AANMELDINGSFORMULIER ONCOLOGISCHE NAZORG HERSTEL & BALANS OF FYSIEKE TRAINING

AANMELDINGSFORMULIER ONCOLOGISCHE NAZORG HERSTEL & BALANS OF FYSIEKE TRAINING AANMELDINGSFORMULIER ONCOLOGISCHE NAZORG HERSTEL & BALANS OF FYSIEKE TRAINING Om in aanmerking te komen voor Oncologische Nazorg dient u het aanmeldingsformulier invullen en binnen drie weken retourneren

Nadere informatie

Verwijderen van de blaas / Bricker

Verwijderen van de blaas / Bricker Verwijderen van de blaas / Bricker Urologie Beter voor elkaar 2 Verwijderen van de blaas met aanleg van urineomleiding Radicale cystectomie met urinedeviatie vlgs Bricker Inleiding Tijdens uw bezoek aan

Nadere informatie

PG-monitor 2014 factsheet Organisaties van patiënten, gehandicapten en ggz-cliënten

PG-monitor 2014 factsheet Organisaties van patiënten, gehandicapten en ggz-cliënten PG-monitor 2014 factsheet Organisaties van patiënten, gehandicapten en ggz-cliënten PGOsupport is een onafhankelijke netwerkorganisatie voor patiënten- en gehandicaptenorganisaties. PGOsupport adviseert

Nadere informatie

Verantwoordingsdocument voor gebruikte criteria: Blaaskanker

Verantwoordingsdocument voor gebruikte criteria: Blaaskanker Verantwoordingsdocument voor gebruikte criteria: Blaaskanker Verslagjaar 2015, augustus 2016 Verantwoording over de getoonde informatie: In de patiëntenwijzer worden alleen ziekenhuizen en zelfstandige

Nadere informatie

Welkom bij Centrum Jeugd. Informatie voor kinderen, jongeren en hun familieleden

Welkom bij Centrum Jeugd. Informatie voor kinderen, jongeren en hun familieleden Welkom bij Centrum Jeugd Informatie voor kinderen, jongeren en hun familieleden Welkom bij Centrum Jeugd Je gaat deelnemen aan een van de behandelingen bij Centrum Jeugd van GGz Breburg. De behandelaren

Nadere informatie

Omgaan met de ziekte. Omgaan met de ziekte

Omgaan met de ziekte. Omgaan met de ziekte Omgaan met de ziekte Omgaan met de ziekte Inhoud Omgaan met de ziekte, januari 2014 3 Inleiding 4 Invloed op mijn leven 4 Omgaan met klachten 5 In de rouw 6 Onzekerheid 7 Een ander zelfbeeld 8 Reactie

Nadere informatie

Oogmelanoom STICHTING MELANOOM

Oogmelanoom STICHTING MELANOOM P A T I E N T E N I N F O R M A T I E m e t m e l a n o o m, o o g m e l a n o o m e n Steun de Stichting Melanoom voor slechts 15 per jaar! Ga naar www.stichtingmelanoom.nl of neem contact op met ons

Nadere informatie

Invasief blaascarcinoom

Invasief blaascarcinoom Invasief blaascarcinoom U bent patiënt bij de afdeling urologie van VU medisch centrum (VUmc). VU medisch centrum is een universitair medisch centrum waar medisch specialisten worden opgeleid. Zij doen

Nadere informatie

Beleidsplan Stichting Olijf

Beleidsplan Stichting Olijf Beleidsplan Stichting Olijf 2015-2017 Beleidsplan Stichting Olijf 2015-2017 Visie Olijf: Olijf biedt als netwerk steun en informatie aan vrouwen die gynaecologische kanker hebben (gehad) en hun naasten.

Nadere informatie

Voordelen voor vrienden

Voordelen voor vrienden Voordelen voor vrienden U ontvangt gratis ons kwartaalblad de Antoni (met daarin verhalen van patiënten en medewerkers van het, fondsenwervingsacties en Vriendennieuws). U wordt uitgenodigd voor de jaarlijkse

Nadere informatie

Jaarwerkplan Vastgesteld: 14 oktober 2017

Jaarwerkplan Vastgesteld: 14 oktober 2017 Jaarwerkplan 2018 Vastgesteld: 14 oktober 2017 Doelen 2.1 Kwaliteit Belangenbehartiging Speerpunten Lotgenotencontact Informatievoorziening Resultaat In samenwerking met 2.1.1 Concentratie blaasen nierkankerzorg.

Nadere informatie

Ontmoetingscentrum Houtstroom Voor mensen met geheugenproblemen en/of dementie en hun mantelzorgers

Ontmoetingscentrum Houtstroom Voor mensen met geheugenproblemen en/of dementie en hun mantelzorgers Ontmoetingscentrum Houtstroom Voor mensen met geheugenproblemen en/of dementie en hun mantelzorgers Soms merk ik dat ik dingen die ik graag deed, zoals fietsen en koken, niet meer kan doen. Daardoor heb

Nadere informatie

Privacyverklaring Leven met blaas- of nierkanker

Privacyverklaring Leven met blaas- of nierkanker Privacyverklaring Leven met blaas- of nierkanker Dit is de laatste versie, deze privacyverklaring is vastgesteld en gepubliceerd op 12 juni 2018. Voor een eerdere versie van deze verklaring: stuur een

Nadere informatie

Algemene informatie MEE Friesland

Algemene informatie MEE Friesland Algemene informatie MEE Friesland Ondersteuning bij leven met een beperking Wie is MEE Friesland? MEE is een unieke organisatie waar mensen met een beperking en hun omgeving met vragen terecht kunnen

Nadere informatie

Waar kunt u heen als u kanker hebt?

Waar kunt u heen als u kanker hebt? Oncologiecentrum Waar kunt u heen als u kanker hebt? www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Waar kunt u terecht als u kanker hebt?... 3 Overzicht hulpverleners binnen het Catharina Kanker Instituut... 3 Extern...

Nadere informatie

Informatie over Exoom sequencing

Informatie over Exoom sequencing Informatie over Exoom sequencing Exoom sequencing is een nieuwe techniek voor erfelijkheidsonderzoek. In deze folder vindt u informatie over dit onderzoek. De volgende onderwerpen komen aan bod: Om de

Nadere informatie

Als alles voorbij is, begint het vaak pas

Als alles voorbij is, begint het vaak pas Als alles voorbij is, begint het vaak pas Als alles voorbij is, begint het vaak pas Als alles voorbij is, begint het vaak pas. Mensen die het bericht hebben gekregen dat ze kanker hebben gaan vaak een

Nadere informatie

Activiteiten in uw regio

Activiteiten in uw regio Activiteiten in uw regio Activiteiten van Midden-Kennemerland Als u of uw naaste met dementie te maken krijgt of twijfelt of er sprake is van dementie, komt er heel veel in een keer op u af. U hebt allerlei

Nadere informatie

Waarde-volle zorg is ook nog JONG!

Waarde-volle zorg is ook nog JONG! Waarde-volle zorg is ook nog JONG! LOC maakte een nieuwe visie op de zorg. Die heet Waarde-volle zorg. Allerlei mensen herkennen zich daar in. Dat komt doordat die gaat over dingen die voor ons allemaal

Nadere informatie

Nalaten uw visie, onze toekomst

Nalaten uw visie, onze toekomst Nalaten uw visie, onze toekomst Zelfstandig leven met een visuele beperking Blind of slechtziend door het leven gaan, het overkomt steeds meer mensen. Dit komt onder meer door de vergrijzing en ziektes

Nadere informatie

Stichting Lynch - Polyposis. Strategisch beleidsplan 2014-2018. 1. Inleiding

Stichting Lynch - Polyposis. Strategisch beleidsplan 2014-2018. 1. Inleiding Stichting Lynch - Polyposis Strategisch beleidsplan 2014-2018 1. Inleiding In de in 2013 opgestelde statuten van de stichting Lynch-Polyposis, waarin Vereniging HNPCC-Lynch en stichting PPC zijn opgegaan,

Nadere informatie

Informatie over de lastmeter

Informatie over de lastmeter Longgeneeskunde Informatie over de lastmeter www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud De lastmeter... 3 Waar kunt u terecht?... 4 Overzicht diverse hulpverleners binnen het ziekenhuis... 5 Vragen... 7 Contactgegevens...

Nadere informatie

Maaike Haalboom. Wilt u ons werk steunen? Word Vriend van Het Behouden Huys: www.behoudenhuys.nl/steun of scan de QR-code.

Maaike Haalboom. Wilt u ons werk steunen? Word Vriend van Het Behouden Huys: www.behoudenhuys.nl/steun of scan de QR-code. Maaike Haalboom Toen bij mijn man longkanker werd geconstateerd heb ik begeleiding gezocht bij Het Behouden Huys. In eerste instantie leek het goed te komen met mijn man en hebben we de behandelingen samen

Nadere informatie

DVN-lid Toon van Engelen met zijn kleindochter. Nalaten aan DVN

DVN-lid Toon van Engelen met zijn kleindochter. Nalaten aan DVN DVN-lid Toon van Engelen met zijn kleindochter Nalaten aan DVN Inhoud Voorwoord pagina 3 Waar staan wij voor? pagina 4 Waar wordt uw gift voor gebruikt? pagina 6 Nalaten, hoe zit dat? pagina 8 Contact

Nadere informatie

Onderzoek naar de nazorg bij dikke darmkanker door de huisarts of de chirurg en het gebruik van een persoonlijke interactieve website (I CARE studie).

Onderzoek naar de nazorg bij dikke darmkanker door de huisarts of de chirurg en het gebruik van een persoonlijke interactieve website (I CARE studie). Onderzoek naar de nazorg bij dikke darmkanker door de huisarts of de chirurg en het gebruik van een persoonlijke interactieve website (I CARE studie). Verbetert de zorg na de behandeling van dikke darmkanker

Nadere informatie

Hulp voor patiënten met kanker

Hulp voor patiënten met kanker Hulp voor patiënten met kanker Inleiding Wanneer de diagnose kanker bij u is gesteld, breekt er voor u en uw naasten een moeilijke tijd aan. U krijgt geestelijk en lichamelijk heel wat te verwerken. Door

Nadere informatie

Verzekeringen & erfelijkheid

Verzekeringen & erfelijkheid Verzekeringen & erfelijkheid U wilt een levens- of arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten? Hier vindt u de www.bpv.nl antwoorden op veelgestelde vragen over erfelijkheid en het aanvragen van een verzekering.

Nadere informatie

1. Voorwoord Activiteitenverslag Lotgenotencontact Informatievoorziening Belangenbehartiging...

1. Voorwoord Activiteitenverslag Lotgenotencontact Informatievoorziening Belangenbehartiging... Jaarverslag 2016 Inhoud 1. Voorwoord... 3 2. Bestuursverslag... 4 2.1 Terugblik... 4 2.2 Ambities en realisatie... 4 2.2.1 Zorg voor blaas- en nierkanker verbeteren... 5 2.2.2 Fondsenwerving en regionale

Nadere informatie

NLNet Hét netwerk voor iedereen met lymfoedeem

NLNet Hét netwerk voor iedereen met lymfoedeem NLNet Hét netwerk voor iedereen met lymfoedeem www.lymfoedeem.nl www.lipoedeem.net Wat is lymfoedeem Lymfoedeem is een ophoping van vocht in het lichaam die ontstaat door een probleem met het lymfestelsel.

Nadere informatie

Postmaster opleiding psychosociale oncologie

Postmaster opleiding psychosociale oncologie Postmaster opleiding psychosociale oncologie mensenkennis Door de rollenspellen kon ik een betere verbinding maken tussen de theorie en de praktijk. Psychosociale oncologie Professionals die met oncologiepatiënten

Nadere informatie

Artikel in het tijdschrift NIEUWE VISIE van het Gilde van Simontontherapeuten

Artikel in het tijdschrift NIEUWE VISIE van het Gilde van Simontontherapeuten Artikel in het tijdschrift NIEUWE VISIE van het Gilde van Simontontherapeuten EXPOSITIE BEELDEND VERWERKEN ONTMOETING met Annie Segers door Ine van den Heuvel, Simontontherapeute Via het secretariaat van

Nadere informatie

Leven met blaas- of nierkanker

Leven met blaas- of nierkanker Jaarverslag 2015 Inhoud 1. Voorwoord... 3 2. Bestuursverslag... 4 2.1 Terugblik... 4 2.3 Ambities en realisatie... 5 2.3.1 Zorg voor blaas- en nierkanker verbeteren... 5 2.3.2. Fondsenwerving... 6 2.3.3.

Nadere informatie

Nieuwsbrief zomer 2015 Inhoud o.a.

Nieuwsbrief zomer 2015 Inhoud o.a. Nieuwsbrief zomer 2015 Inhoud o.a. Wat is onafhankelijke cliëntondersteuning Misverstanden over WMO 2015 Mantelzorgcompliment aanvragen Niet vergeten Gehandicaptenraad Westervoort Molenacker 79 6932 JG

Nadere informatie

Inhoud. Beleid en resultaten Op het gebied van lotgenotencontact Op het gebied van voorlichting Op het gebied van stimuleren van onderzoek

Inhoud. Beleid en resultaten Op het gebied van lotgenotencontact Op het gebied van voorlichting Op het gebied van stimuleren van onderzoek Inhoud Stichting Emetofobie in het kort Wie zijn we? Hoe zijn we ontstaan? Wat willen we bereiken? Wat doen we? Hoe betalen we het? Waarom geen CBF-keurmerk? Beleid en resultaten Op het gebied van lotgenotencontact

Nadere informatie

Voor hetzelfde geld geeft u meer Steun uw kerk met een periodieke gift

Voor hetzelfde geld geeft u meer Steun uw kerk met een periodieke gift Voor hetzelfde geld geeft u meer Steun uw kerk met een periodieke gift Steunt u uw plaatselijke gemeente met een kerkelijke bijdrage, bijvoorbeeld via Kerkbalans? Geeft u uw diaconie geregeld een gift?

Nadere informatie

Communicatieplan voor de huidige Vereniging Waterloop

Communicatieplan voor de huidige Vereniging Waterloop Communicatieplan voor de huidige Vereniging Waterloop Het verbeteren van de zicht- en vindbaarheid door te bouwen aan het merk van de vereniging Projectgroep Diana Woets Olga Hogenbirk Siet Egas Repáraz

Nadere informatie

Samen komen we verder. Draag bij aan onderzoek naar kanker, steun stichting VUmc CCA

Samen komen we verder. Draag bij aan onderzoek naar kanker, steun stichting VUmc CCA Samen komen we verder Draag bij aan onderzoek naar kanker, steun stichting VUmc CCA Uw bijdrage zorgt voor vooruitgang Juan Garcia, onderzoeker bij VUmc CCA: Ik studeerde geneeskunde omdat ik mensen wilde

Nadere informatie

Probleem? Geen probleem. Met de vaardigheden die Humanitas je aanreikt, verander je je leven. Helemaal zelf. En het mooie is: iedereen kan het.

Probleem? Geen probleem. Met de vaardigheden die Humanitas je aanreikt, verander je je leven. Helemaal zelf. En het mooie is: iedereen kan het. ONTMOET HUMANITAS Probleem? Geen probleem. Met de vaardigheden die Humanitas je aanreikt, verander je je leven. Helemaal zelf. En het mooie is: iedereen kan het. Zonder uitzondering. Lukt het je niet alleen,

Nadere informatie

Wat betekent de diagnose van PKU voor mijn kind en het gezin?

Wat betekent de diagnose van PKU voor mijn kind en het gezin? Wat betekent de diagnose van PKU voor mijn kind en het gezin? Uw gevoelens Stap voor stap Ervaringen delen Teamwerk PKU uitleggen aan anderen Kan ik nog meer kinderen krijgen? PKU behandelen: de rol van

Nadere informatie

2014/2015. Vind de beste zorg voor uw situatie. Persoonlijk advies. Zorg of ondersteuning nodig? De PZP helpt!

2014/2015. Vind de beste zorg voor uw situatie. Persoonlijk advies. Zorg of ondersteuning nodig? De PZP helpt! 2014/2015 Vind de beste zorg voor uw situatie Persoonlijk advies Zorg of ondersteuning nodig? De PZP helpt! Inhoudsopgave 4 Persoonlijk medisch advies 6 Digitaal inzicht in uw zorgverzekering 8 Zorg of

Nadere informatie

Tevredenheidsonderzoek achterban Stomavereniging

Tevredenheidsonderzoek achterban Stomavereniging achterban Stomavereniging Mei 2018 244405243 Sabine Hooijmans Suzanne Plantinga Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Belangrijkste conclusies 5 3 Reputatie van de Stomavereniging en tevredenheid over generieke

Nadere informatie

WELKOM. op de NVN Themadag (Pre) dialyse en je sociale leven. 14 september 2013

WELKOM. op de NVN Themadag (Pre) dialyse en je sociale leven. 14 september 2013 1 WELKOM op de NVN Themadag (Pre) dialyse en je sociale leven 14 september 2013 2 Mededelingen Gelieve uw mobiele telefoon uit te schakelen 3 Ochtendprogramma 10.30 10.45 Welkom 10.45 10.50 Ludiek filmpje

Nadere informatie

Werk en kanker: je hoeft er niet alleen voor te staan.

Werk en kanker: je hoeft er niet alleen voor te staan. Kanker, waarbij het verleden, het heden en de toekomst niet langer met elkaar verbonden lijken. Kanker... je hebt het niet alleen en je hoeft er niet alleen voor te staan Werk en kanker: je hoeft er niet

Nadere informatie

WERK EN KANKER: JE HOEFT ER NIET ALLEEN VOOR TE STAAN

WERK EN KANKER: JE HOEFT ER NIET ALLEEN VOOR TE STAAN WERK EN KANKER: JE HOEFT ER NIET ALLEEN VOOR TE STAAN Ieder jaar krijgen in Nederland 30.000 werknemers dat is 1 op de 250 - te horen dat zij kanker hebben. Een nog groter aantal, 1 op de 79 mannelijke

Nadere informatie

belangrijke cijfers over blaaskanker

belangrijke cijfers over blaaskanker belangrijke cijfers over blaaskanker Een overzicht van het voorkomen, de behandeling en overleving van blaaskanker, gebaseerd op cijfers uit de Nederlandse Kankerregistratie blaaskanker in Nederland Deze

Nadere informatie

WERK EN INKOMEN VOOR JONGGEHANDICAPTEN Signalen uit de praktijk in vraag en antwoord. Breed Platform Verzekerden en Werk NUMMER 1, november 2006

WERK EN INKOMEN VOOR JONGGEHANDICAPTEN Signalen uit de praktijk in vraag en antwoord. Breed Platform Verzekerden en Werk NUMMER 1, november 2006 WERK EN INKOMEN VOOR JONGGEHANDICAPTEN Signalen uit de praktijk in vraag en antwoord Breed Platform Verzekerden en Werk NUMMER 1, november 2006 Het komend jaar werkt het BPV&W samen met NIZW aan het project

Nadere informatie

Wij weten hoe het voelt

Wij weten hoe het voelt www.freya.nl Twitter: @Freya_NL facebook.com/freyanl Wij weten hoe het voelt Om je heen lijkt iedereen zomaar kinderen te krijgen. Bij jou blijft die zo gewenste zwangerschap uit. Bij Freya weten we als

Nadere informatie

Nefro-ureterectomie. Verwijderen van nier en urineleider. Beter voor elkaar

Nefro-ureterectomie. Verwijderen van nier en urineleider. Beter voor elkaar Nefro-ureterectomie Verwijderen van nier en urineleider Beter voor elkaar 2 Urologie Nefro - ureterectomie Verwijderen van een tumor in het nierbekken en/of de urineleider. Inleiding Tijdens uw bezoek

Nadere informatie

STICHTING VRIENDEN VAN ST JANSDAL

STICHTING VRIENDEN VAN ST JANSDAL STICHTING VRIENDEN VAN ST JANSDAL SCHENKEN EN NALATEN HARDERWIJK Missie van de Stichting Vrienden van het St Jansdal Het bevorderen van het welzijn van de patiënten van het ziekenhuis St Jansdal Motto:

Nadere informatie

PG-monitor 2011. Factsheet. Organisaties van patiënten, gehandicapten en ggz-cliënten. support

PG-monitor 2011. Factsheet. Organisaties van patiënten, gehandicapten en ggz-cliënten. support PG-monitor 2011 Factsheet Organisaties van patiënten, gehandicapten en ggz-cliënten support pg-monitor 2011 Inhoudsopgave Voorwoord Voorwoord 1 1 Organisatie 2 2 Opbouw achterban 3 Organisaties van patiënten,

Nadere informatie

Ondersteunende zorg voor mensen met kanker

Ondersteunende zorg voor mensen met kanker Ondersteunende zorg voor mensen met kanker Máxima Oncologisch Centrum (MOC) Inleiding Als u van uw behandelend arts te horen krijgt dat u kanker heeft, krijgen u en uw naasten veel informatie en emoties

Nadere informatie

Patiënteninformatiedossier (PID) (Non) Hodgkin. onderdeel NAZORG. (NON) HODGKIN Nazorg

Patiënteninformatiedossier (PID) (Non) Hodgkin. onderdeel NAZORG. (NON) HODGKIN Nazorg Patiënteninformatiedossier (PID) (Non) Hodgkin onderdeel NAZORG (NON) HODGKIN 2 Inhoud... 4 Telefonisch verpleegkundige consult... 5 Praten over wat u bezighoudt... 5 Vermoeidheid en algehele malaise...

Nadere informatie

Gezinsinterventie Gezinsgesprekken voor gezinnen waarbij de ouder psychische problemen heeft

Gezinsinterventie Gezinsgesprekken voor gezinnen waarbij de ouder psychische problemen heeft Gezinsinterventie Gezinsgesprekken voor gezinnen waarbij de ouder psychische problemen heeft Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Zorgen en vragen 1 Gezinsinterventie 2 Tien praktische

Nadere informatie

Waar kunt u terecht als u kanker hebt?

Waar kunt u terecht als u kanker hebt? Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Waar kunt u terecht als u kanker hebt? z Vragen? 1 Er is kanker bij u geconstateerd. Als gevolg van uw ziekte kunt u te maken

Nadere informatie