Witloofwortelteelt op erosiegevoelige percelen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Witloofwortelteelt op erosiegevoelige percelen"

Transcriptie

1 Witloofwortelteelt op erosiegevoelige percelen Sinds 2014 zijn er nieuwe regels voor het beheer van erosiegevoelige percelen. Dit bracht op deze percelen ernstige gevolgen met zich mee voor erosiegevoelige teelten zoals witloofwortels. De Vlaamse Regering heeft begin dit jaar het maatregelenpakket aangepast. Maar zijn deze nieuwe regels haalbaar in de witloofwortelteelt? Om een antwoord te vinden op deze vraag worden enkele praktijkproeven uitgevoerd. Wat is bodemerosie? Bodemerosie door water is een proces waarbij bodemdeeltjes door middel van regendruppels en afstromend water worden losgemaakt en getransporteerd. Dit gebeurt laagsgewijs over een grote oppervlakte ofwel geconcentreerd in geulen. Erosie leidt tot een afname van de bodemkwaliteit. Toegepaste gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen gaan verloren en komen terecht op naburige, stroomafwaarts gelegen percelen en in de waterlopen. Erosie kan in de stroomafwaarts gelegen woongebieden ook schade veroorzaken door modderoverlast. Randvoorwaarden erosie De erosiewetgeving werd vervat in de randvoorwaarden waaraan de Vlaamse landbouwer moet voldoen om recht te hebben op inkomenssteun. Sinds de invoering van de randvoorwaarden in 2005, zijn landbouwers verplicht om op percelen met een zeer hoge erosiegevoeligheid maatregelen te treffen om erosie te voorkomen. Elk landbouwperceel is in functie van de erosiegevoeligheid ingedeeld in een bepaalde klasse. Er zijn zes erosiegevoeligheidsklassen: zeer hoog, hoog, medium, laag, zeer laag en verwaarloosbaar. De erosiegevoeligheidsklasse van een perceel staat vermeld op de verzamelaanvraag en kan ook teruggevonden worden op de Potentiële Bodemerosiekaart ( Landbouwers moeten erosiebestrijdingsmaatregelen nemen op de percelen met zeer hoge erosiegevoeligheid (paarse percelen) en op de percelen met hoge erosiegevoeligheid (rode percelen). Op percelen met medium (oranje) of lage (geel) erosiegevoeligheid zijn er geen verplichte maatregelen van toepassing maar de Vlaamse overheid raadt aan om op deze percelen dezelfde technieken toe te passen. Sinds 2014 werden de erosiebestrijdingsmaatregelen binnen het randvoorwaardenpakket gefaseerd aangescherpt. Na een eerste evaluatie heeft de Vlaamse Regering het maatregelenpakket terug aangepast om de landbouwer meer ruimte te laten de eigen expertise te integreren in de erosiebestrijding. Hierdoor vergroot de haalbaarheid in de praktijk wat de efficiëntie enkel ten goede kan komen. Het aangepaste maatregelenpakket is geldig sinds 1 januari In het aangepaste maatregelenpakket worden alle landbouwteelten opgedeeld in vier teeltcategorieën: - teelten met jaarrond bedekking, bijvoorbeeld grasland; - teelten ingezaaid vóór 1 januari, bijvoorbeeld wintergranen; - teelten ingezaaid na 1 januari, bijvoorbeeld suikerbieten, maïs, groenten en ruggenteelten; - meerjarige teelten, bijvoorbeeld fruitteelt en boomkwekerij. De witloofwortelteelt valt onder de categorie Teelten ingezaaid na 1 januari.

2 In functie van de erosiegevoeligheid van het perceel worden er per teeltcategorie maatregelenpakketten vooropgesteld waarbij de landbouwer per pakket de mogelijkheid heeft om een maatregel naar keuze in te zetten. Voor witloofpercelen met een zeer hoge erosiegevoeligheid (paars) moet u een maatregel toepassen uit het basispakket in combinatie met ofwel een maatregel uit het keuzepakket bufferstroken paars en het keuzepakket teelttechnische maatregelen paars, ofwel een maatregel uit het keuzepakket structurele erosiebestrijdingswerken (zie figuur 1). Het basispakket bestaat uit: Als de teelt geoogst wordt vóór 15 oktober, minstens één van de volgende maatregelen toepassen: o het inzaaien van een groenbedekker vóór 1 december; o het inzaaien van een andere teelt vóór 1 december. Als de teelt geoogst wordt na 15 oktober, minstens één van de volgende maatregelen toepassen: o het inzaaien van een groenbedekker vóór 1 december; o de bodem niet-kerend bewerken vóór 1 december; o het inzaaien van een andere teelt vóór 1 december; o het behouden van een bodembedekking door oogstresten bij korrelmais, spruiten en andere koolsoorten tot de inzaai van de volgende teelt; o het toepassen van wintervoorploegen (winterlabeur) op percelen met een leem- en kleibodem (op basis van de bodemkaart of bodemstaal). Als de teelt niet geoogst is op 1 december, minstens één van de volgende maatregelen toepassen: o het behouden van de teelt of van de teeltresten tot de inzaai van de volgende teelt; o het toepassen van wintervoorploegen (winterlabeur) op percelen met een leem- en kleibodem (op basis van de bodemkaart of bodemstaal). Het keuzepakket teelttechnische maatregelen (paarse percelen) bestaat uit: niet-kerende bodembewerking toepassen voor de inzaai van de teelt; directe inzaai toepassen; strip-till toepassen bij de inzaai van de teelt; bij niet-biologische aardappelen is het aanleggen van drempels sowieso verplicht. Bij biologische aardappelteelt is schoffelen en wieden toegelaten als alternatief voor drempels; bij andere ruggenteelten dan aardappelen is het aanleggen van drempeltjes of het toepassen van een diepe tandbewerking verplicht. De keuzepakketten structurele erosiebestrijdingsmaatregelen (met voorwaarden) en bufferstroken voor op paarse percelen komen in dit artikel niet verder aan bod. Voor meer informatie hierover kan u de website van het Departement Landbouw & Visserij bezoeken:

3 Figuur 1: Erosiemaatregelen voor teelten ingezaaid na 1 januari op paarse percelen (Bron: ILVO) Voor percelen met een hoge erosiegevoeligheid (rood) moet u ofwel een maatregel toepassen uit het basispakket in combinatie met een maatregel uit ofwel het keuzepakket bufferstroken rood ofwel het keuzepakket teelttechnische maatregelen rood, ofwel een maatregel uit het keuzepakket structurele erosiebestrijdingswerken (zie figuur 2). Indien u een maatregel uit het keuzepakket structurele erosiebestrijdingswerken toepast, is het toepassen van een maatregel uit het basispakket niet verplicht. Het basispakket is voor de rode percelen hetzelfde als de paarse percelen. Hetzelfde geldt voor het keuzepakket structurele erosiebestrijdingsmaatregelen. Het keuzepakket teelttechnische maatregelen (rode percelen) bestaat uit: niet kerende bodembewerking toepassen voor de inzaai van de teelt; directe inzaai toepassen; strip-till toepassen bij de inzaai van de teelt; zaaien volgens de hoogtelijnen bij andere dan ruggenteelten; bij niet-biologische aardappelen is het aanleggen van drempels sowieso verplicht. Bij biologische aardappelteelt is schoffelen en wieden toegelaten als alternatief voor drempels; bij andere ruggenteelten dan aardappelen is het aanleggen van drempeltjes of het toepassen van een diepe tandbewerking verplicht; onbeteelde zones (kopakkers) inzaaien met gras in de groeifase van de teelt.

4 Meer informatie over het keuzepakket structurele erosiebestrijdingswerken en het keuzepakket bufferstroken op rode en paarse percelen is te vinden op de website van het Departement Landbouw & Visserij: Figuur 2: Erosiemaatregelen voor teelten ingezaaid na 1 januari op rode percelen (Bron: ILVO) Demonstratieproject duurzame landbouw In het voorjaar van 2015 is met de steun van de Vlaamse overheid en de Europese Unie een nieuw Demonstratieproject met erosie als hoofdthema gestart. In het project Evaluatie van de mogelijkheden en demonstratie van nuttige erosiebestrijding in fijnzadige teelten en andere groenten wordt geprobeerd om het telen van fijnzadige teelten en volleveldsgroenten op ruggen te rijmen met de verscherpte randvoorwaarden erosie op rode en paarse percelen. Het project loopt door tot eind Voor de witloofteelt zullen de Nationale Proeftuin voor Witloof (NPW) en Inagro instaan voor de uitvoering van de proeven. De andere leden van het projectconsortium zijn het Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt (PCG), het Koninklijk Belgisch Instituut tot de Verbetering van de Biet (KBIVB) en het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO).

5 Proefopzet In 2015 werd door Inagro een proef aangelegd waarbij het toepassen van drempeltjes in een ruggenteelt witloof werd geëvalueerd. De proef werd aangelegd op een perceel in Poperinge. Na het trekken van de ruggen werden op een deel van het perceel in een aparte werkgang drempeltjes aangelegd met een Dyker (zie figuur 3). Deze drempelvormer woelt eerder de grond tussen de ruggen los dan echte drempels te vormen. Doordat de drempels in een aparte werkgang moesten worden aangelegd, verhoogde het risico op compactie. Ook leidden de drempeltjes er toe dat bij de inzaai langzamer moest worden gereden en ook bij het schoffelen werd enige hinder ondervonden. Beter zou zijn om de drempeltjes in één werkgang te breken en vervolgens opnieuw aan te leggen, al heerst bij de telers toch enige ongerustheid over beschadiging van de ruggen. Doordat er tijdens de proef maar weinig regen viel, kon de erosiebestrijdende werking van de drempeltjes moeilijk geëvalueerd worden (zie figuur 4 en 5). Figuur 3: Aanleg drempels

6 Figuur 4: Na 7 weken met drempels Figuur 5: Na 7 weken zonder drempels

7 NPW gaat in het voorjaar van 2016 een proef uitvoeren. Er zijn op het proefperceel te Leuven (Vlaams-Brabant) na de oogst van de wintertarwe in 2015 al groenbedekkers ingezaaid aangezien de bodem maximaal twee maanden onbedekt mocht blijven voorafgaand aan de inzaai van witloof in Er zijn drie verschillende mengsels gezaaid: gele mosterd/bladrammenas, gele mosterd/raapzaad en japanse haver/facelia. Met deze mengsels voldoen de landbouwers aan de randvoorwaarden voor het bekomen van rechtstreekse inkomenssteun in het kader van het Europees Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). NPW gaat in deze proef het witloof zowel vlakvelds als op ruggen zaaien (zie figuur 6). Op de ene helft van het proefperceel worden ruggen getrokken. In deze ruggenteelt zal het effect van drempeltjes gedemonstreerd worden. Hierbij zullen drempels gevormd worden evenwijdig met de helling. Sinds de recente aanpassingen (januari 2016) van de maatregelen is het ook toegestaan om, in de plaats van drempels, een diepe tandbewerking tussen de ruggen toe te passen. Daarom zal in de proef naast het vormen van drempels ook diepe tandbewerkingen geïntegreerd worden. Tijdens de proef zal het ILVO de erosiebestrijdende werking van de verschillende types drempels/diepe tandbewerkingen evalueren zodat er een uitspraak kan worden gedaan welke teelttechnische maatregelen effectief zijn en welke knelpunten er tevens aan verbonden zijn. Op de andere helft van het proefperceel zullen de witloofwortels, evenwijdig met en loodrecht op de helling, vlakvelds ingezaaid worden. Op deze helft zullen verschillende manieren van niet-kerende bodembewerking getest worden. Ook zal er een evaluatie gemaakt worden van verschillende methodes om Bonalan in te werken gecombineerd met verschillende zaaibedbereidingen (intensief en extensief). Bij de rooi van de vlakvelds gezaaide witloofwortels zal er een kwaliteitsbepaling uitgevoerd worden. Figuur 6: Schematische voorstelling van de proef van de Nationale Proeftuin voor Witloof

8 Wat na de proeven? Bij het onderzoek en de aanleg van de proeven worden de verschillende acties zoveel mogelijk gefilmd. Ook worden de telers die deelnemen aan het project geïnterviewd rond hun ervaringen en de voor- en nadelen van de uitgeteste technieken. Na de proeven wordt dit beeldmateriaal gemonteerd om gebruikt te worden bij de verdere verspreiding van de projectresultaten. Ten slotte wordt er op het einde van het project een afsluitende studiedag georganiseerd waarop de resultaten van het project gepresenteerd zullen worden. Auteurs J. Somers, C. Van Ceulebroeck & J. Degreeff, NPW T. De Marez, T. Van de Sande & J. Hanssens, Inagro T. Vanden Nest & G. Ruysschaert, ILVO

Randvoorwaarde - erosiebestrijding /

Randvoorwaarde - erosiebestrijding / Randvoorwaarde - erosiebestrijding / 1.01.2016 Sinds de invoering van de randvoorwaarden in 2005, zijn landbouwers verplicht om op percelen met een zeer hoge erosiegevoeligheid maatregelen te treffen om

Nadere informatie

Erosiebestrijding in de randvoorwaarden. Riemst 20 juni 2017 Maarkedal 29 juni 2017

Erosiebestrijding in de randvoorwaarden. Riemst 20 juni 2017 Maarkedal 29 juni 2017 Erosiebestrijding in de randvoorwaarden Riemst 20 juni 2017 Maarkedal 29 juni 2017 Erosiebestrijdingsmaatregelen in de randvoorwaarden Inhoud: Inleiding Nieuwe regelgeving vanaf 2016 Voorbeelden rotaties

Nadere informatie

Nieuwe erosieregelgeving randvoorwaarden. Lierde 17/3/2016 Bart Debussche

Nieuwe erosieregelgeving randvoorwaarden. Lierde 17/3/2016 Bart Debussche Nieuwe erosieregelgeving randvoorwaarden Lierde 17/3/2016 Bart Debussche Nieuwe erosiebestrijdingsmaatregelen in de randvoorwaarden Inhoud: Historiek Nieuwe regelgeving vanaf 2016 Erosiegevoeligheid percelen:

Nadere informatie

Controle op de erosiemaatregelen Hubert Hernalsteen

Controle op de erosiemaatregelen Hubert Hernalsteen Controle op de erosiemaatregelen Hubert Hernalsteen Controle op de erosiemaatregelen Erosiemaatregelen Overzicht van de verplichtingen Erosiekaart 2018 Controleresultaten Overzicht controleresultaten Meest

Nadere informatie

Randvoorwaarden Erosie. Martien Swerts Dienst land en Bodembescherming Departement LNE

Randvoorwaarden Erosie. Martien Swerts Dienst land en Bodembescherming Departement LNE Randvoorwaarden Erosie Dienst land en Bodembescherming Departement LNE Context Erosie 100,000 ha 2,000,000 ton bodem/jaar 400,000 ton slib/jaar naar waterlopen na 10 jaar erosiebeleid : beleidsindicator

Nadere informatie

Randvoorwaarden erosie. Jan Vermang, Martien Swerts Departement LNE Dienst Land en Bodembescherming

Randvoorwaarden erosie. Jan Vermang, Martien Swerts Departement LNE Dienst Land en Bodembescherming Randvoorwaarden erosie Jan Vermang, Martien Swerts Departement LNE Dienst Land en Bodembescherming Randvoorwaarden Erosie: Wat kunnen we doen? Bodem bedekt houden Teelt die jaar rond volledige bedekking

Nadere informatie

Vraag en antwoord over de erosiemaatregelen vanaf 2016 (versie 01/01/2018)

Vraag en antwoord over de erosiemaatregelen vanaf 2016 (versie 01/01/2018) ALGEMEEN Vraag en antwoord over de erosiemaatregelen vanaf 2016 (versie 01/01/2018) V: Hoe gebeurt de indeling in de verschillende teeltgroepen: wordt er strikt gekeken naar de inzaaidatum of wordt per

Nadere informatie

Vraag en antwoord over de erosiemaatregelen vanaf 2016 (versie 19/04/2016)

Vraag en antwoord over de erosiemaatregelen vanaf 2016 (versie 19/04/2016) Vraag en antwoord over de erosiemaatregelen vanaf 2016 (versie 19/04/2016) ALGEMEEN V: Hoe gebeurt de indeling in de verschillende teeltgroepen: Wordt er strikt gekeken naar de inzaaidatum of wordt per

Nadere informatie

Vragen en opmerkingen erosieklassen 2017

Vragen en opmerkingen erosieklassen 2017 Vragen en opmerkingen erosieklassen 2017 VRAAG 1: De inkleuring van percelen volgens de potentiële bodemerosiekaart stemt niet altijd overeen met de werkelijkheid. Waarom zijn percelen bijvoorbeeld paars

Nadere informatie

GOMEROS: teelt van groenten en maïs op erosiegevoelige percelen

GOMEROS: teelt van groenten en maïs op erosiegevoelige percelen GOMEROS: teelt van groenten en maïs op erosiegevoelige percelen Studiedag Ruraal netwerk Maarkedal 29 juni 2017 Overzicht Proefveldresultaten maïs Niet-kerende bodembewerking en strip-till Vollevelds zaaien

Nadere informatie

Wijzigingen randvoorwaarden 2015

Wijzigingen randvoorwaarden 2015 Wijzigingen randvoorwaarden 2015 Wijzigingen 2015 Wijzigingen 2015: Vereenvoudiging Vereenvoudiging randvoorwaarden 2015 (nieuwe GLB) Van 18 naar 13 richtlijnen waarbij volgende geschrapt worden: Slibrichtlijn

Nadere informatie

Erosieklas 2019 Vlaamse Ardennen

Erosieklas 2019 Vlaamse Ardennen Erosieklas 2019 Vlaamse Ardennen 5 maart 2019 Erosiecafé s 2018 Algemeen overzicht Heuvelland/Zwevegem 2 ondernemersgroepen goed bodemzorg ism Leader kleine kemmelbeek Vlaamse Ardennen 2 erosieklassen

Nadere informatie

GOMEROS Groenten en maïs op erosiegevoelige percelen

GOMEROS Groenten en maïs op erosiegevoelige percelen GOMEROS Groenten en maïs op erosiegevoelige percelen 21 februari 2018 Oudenaarde 27 februari 2018 Ophasselt Boeren op een helling Gebruikersgroep: leden Gebruikersgroep: waarnemers LCV/Hooibeekhoeve Bodemkundige

Nadere informatie

Aardappeldrempeltjes in de strijd tegen erosie en afspoeling van gewasbeschermingsmiddelen

Aardappeldrempeltjes in de strijd tegen erosie en afspoeling van gewasbeschermingsmiddelen Aardappeldrempeltjes in de strijd tegen erosie en afspoeling van gewasbeschermingsmiddelen Uitbreiding erosiemaatregelen Vanaf 2014 gingen bijkomende erosiemaatregelen in voege. De erosiebestrijdingsmaatregelen

Nadere informatie

Bodemerosie: oorzaken en oplossingen. Jan Vermang, Martien Swerts, Petra Deproost Departement LNE Dienst Land en Bodembescherming

Bodemerosie: oorzaken en oplossingen. Jan Vermang, Martien Swerts, Petra Deproost Departement LNE Dienst Land en Bodembescherming Bodemerosie: oorzaken en oplossingen Jan Vermang, Martien Swerts, Petra Deproost Departement LNE Dienst Land en Bodembescherming Wat is bodemerosie? Bodemerosie = belangrijke bron van sediment in oppervlaktewater!!

Nadere informatie

Erosiebestrijding in prei op ruggen.

Erosiebestrijding in prei op ruggen. Erosiebestrijding in prei op ruggen. Om in ruggenteelten op erosiegevoelige percelen het afspoelen van vruchtbare grond, meststoffen en pesticiden te voorkomen komt het erop aan de bodem in de tussenruggen

Nadere informatie

Correct gebruik van gewasbeschermingsmiddelen

Correct gebruik van gewasbeschermingsmiddelen Correct gebruik van gewasbeschermingsmiddelen Ellen Pauwelyn Studiedag witloof, Inagro, 14/02/2014 PROBLEMATIEK Aantal pesticiden pesticiden per meetplaats - 2012 1-10 11-20 21-30 31-40 Frankrijk Nog heel

Nadere informatie

STRIPTILL IN DE MAISTEELT, MEER ERVARINGEN

STRIPTILL IN DE MAISTEELT, MEER ERVARINGEN STRIPTILL IN DE MAISTEELT, MEER ERVARINGEN Gert Van de Ven (Hooibeekhoeve/LCV) Koen Vrancken (PIBO Campus vzw) Jill Dillen (BDB) Mathias Abts (Departement Landbouw en Visserij) In het buitenland wordt

Nadere informatie

BODEMBEWERKING BIJ SUIKERBIETEN WELKE KIEZEN?

BODEMBEWERKING BIJ SUIKERBIETEN WELKE KIEZEN? BODEMBEWERKING BIJ SUIKERBIETEN WELKE KIEZEN? Ronald Euben Wat vraagt de biet? 2 Bij de zaai Enkele (kleine) kluiten bovenaan (dichtslaan, erosie) Verkruimelde, aangedrukte laag (contact zaad bodem) Vaste,

Nadere informatie

Infomoment niet-kerende bodembewerking & aardappeldrempels

Infomoment niet-kerende bodembewerking & aardappeldrempels Erosie in de akkerbouw: knelpunten en oplossingen Infomoment niet-kerende bodembewerking & aardappeldrempels Maandag 5 september 2016 I 13.30u - 16.30u Lamonstraat I 9690 Kluisbergen Programma 13.30u Verwelkoming

Nadere informatie

Studiedag NKB: Inleiding

Studiedag NKB: Inleiding Wat is bodemerosie Gevolgen Instrumenten Liesbeth Vandekerckhove Afdeling Land en Bodembescherming, Ondergrond, Natuurlijke Rijkdommen Departement Leefmilieu, Natuur en Energie Studiedag niet-kerende bodembewerking,

Nadere informatie

Stefan Muijtjens. keukentafel, demo s, studiegroepen & waardenetwerken.

Stefan Muijtjens. keukentafel, demo s, studiegroepen & waardenetwerken. Stefan Muijtjens Ploegloze bodembewerking(ruim 15 jaar ervaring) Bedrijfseconomische begrotingen(rentabiliteit, rendement per ha of per uur, liquiditeit) Stadslandbouw & lage input landbouw Werkvormen:

Nadere informatie

EROSIEBESTRIJDING. een algemene toelichting. Catherine Puype Steunpunt erosie Provinciaal Centrum voor Milieuonderzoek

EROSIEBESTRIJDING. een algemene toelichting. Catherine Puype Steunpunt erosie Provinciaal Centrum voor Milieuonderzoek EROSIEBESTRIJDING een algemene toelichting Catherine Puype Steunpunt erosie Provinciaal Centrum voor Milieuonderzoek Erosiebestrijding in de praktijk 1. Voorstelling steunpunt Erosie 2. Erosieproblematiek

Nadere informatie

DEMETERtool in de praktijk. Pilootstudie bij 50 Vlaamse landbouwers

DEMETERtool in de praktijk. Pilootstudie bij 50 Vlaamse landbouwers DEMETERtool in de praktijk Pilootstudie bij 50 Vlaamse landbouwers Slotevenement 7 maart 2016 Landbouwbedrijven 50 bedrijven (10 per provincie) op vrijwillige basis verschillende types landbouwbedrijf

Nadere informatie

Voorstelling resultaten

Voorstelling resultaten Voorstelling resultaten Interregproject BodemBreed en ILVO-proefpercelen Greet Ruysschaert Studiedag erosie: niet-kerende bodembewerking 27 augustus 2013 Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek Eenheid

Nadere informatie

Modellering ESD erosiebestrijding en reductie sedimenttransport. waterlopen

Modellering ESD erosiebestrijding en reductie sedimenttransport. waterlopen Modellering ESD erosiebestrijding en reductie sedimenttransport naar de waterlopen Petra Deproost Vlaams Planbureau voor Omgeving Studiedag VPO, 3 oktober 2017 ESD erosiebestrijding en reductie sedimenttransport

Nadere informatie

Vlaanderen is landbouw & visserij

Vlaanderen is landbouw & visserij Vlaanderen is landbouw & visserij PRAKTIJKGIDS WATER IN DE LAND- EN TUINBOUW KATERN EROSIE Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore

Nadere informatie

Erosiebestrijding in Vlaams-Brabant Stefanie Bourgeois - provincie Vlaams-Brabant, dienst waterlopen

Erosiebestrijding in Vlaams-Brabant Stefanie Bourgeois - provincie Vlaams-Brabant, dienst waterlopen ) EROSIEGEVOELIGHEID EN GEVOLGEN erosiegevoeligheid zeer sterk Erosiegevoeligheid gemeenten Vlaanderen Bron: ALBON, 009 sterk medium weinig zeer weinig Erosiebestrijding in Vlaams-Brabant Stefanie Bourgeois

Nadere informatie

EROSIEBESTRIJDING VLAAMSE LANDMAATSCHAPPIJ DE ZORG VOOR DE OPEN RUIMTE IN VLAANDEREN

EROSIEBESTRIJDING VLAAMSE LANDMAATSCHAPPIJ DE ZORG VOOR DE OPEN RUIMTE IN VLAANDEREN EROSIEBESTRIJDING In vele streken in Vlaanderen is bodemerosie op akkers een groot probleem. Op ongeveer 13% van de akkerbouwpercelen zou jaarlijks 5 tot 10 ton vruchtbare landbouwgrond per ha verloren

Nadere informatie

copyright Proeftuinnieuws

copyright Proeftuinnieuws Thema Fijnzadige groenten inzaaien na niet-kerende bodembewerking: niet altijd vanzelfsprekend Niet-kerende bodembewerking is één van de maatregelen binnen de randvoorwaarden erosie. Inagro legde in 2015

Nadere informatie

KLEINSCHALIGE EEN PRAKTIJKVOORBEELD EROSIEBESTRIJDINGSWERKEN. Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap

KLEINSCHALIGE EEN PRAKTIJKVOORBEELD EROSIEBESTRIJDINGSWERKEN. Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap KLEINSCHALIGE EROSIEBESTRIJDINGSWERKEN EEN PRAKTIJKVOORBEELD A F D E L I N G L A N D Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap 3 Inhoudsopgave 1. Situering en doel van deze brochure 5 2. Voorstellen en ontwerpen

Nadere informatie

Focusbedrijven en nitraatresidu. Gebieds- én bedrijfsspecifieke

Focusbedrijven en nitraatresidu. Gebieds- én bedrijfsspecifieke MAP5 in 2015 Focusbedrijven en nitraatresidu Gebieds- én bedrijfsspecifieke aanpak Focusbedrijf 2015 Meer dan 50% van het areaal in focusgebied Gronden in gebruik op 1 januari 2014 Enkel rekening gehouden

Nadere informatie

1. Perceel met uniforme helling

1. Perceel met uniforme helling Omschrijving van types hellingen in het kader van de toepassing van het keuzepakket bufferstrook op percelen met een hoge of zeer hoge erosiegevoeligheid om te voldoen aan de randvoorwaarden erosie 1.

Nadere informatie

Meerjarig proefopzet bodembeheer

Meerjarig proefopzet bodembeheer Meerjarig proefopzet bodembeheer Koen Willekens, Bart Vandecasteele, Alex De Vliegher, Greet Ruysschaert, Bert Van Gils, Bert Reubens, Johan Van Waes Eenheid Plant, Teelt en Omgeving Studiedag Bioforum

Nadere informatie

Voorlopige resultaten van de perceelsaangiftes

Voorlopige resultaten van de perceelsaangiftes PERSMEDEDELING Dinsdag 26 mei 2015 DEPARTEMENT LANDBOUW EN VISSERIJ Voorlopige resultaten van de perceelsaangiftes De resultaten van een eerste verwerking van de perceelsaangifte zijn bekend. Landbouwers

Nadere informatie

Begeleidende nota minimale MTR-advisering

Begeleidende nota minimale MTR-advisering 1. Inleidend kader Begeleidende nota minimale MTR-advisering Met ingang van 1 januari 2015 is een volgende hervorming van het GLB in werking getreden. Deze hervorming bouwt verder op de eerder ingeslagen

Nadere informatie

Erosiebestrijding: meer dan sediment uit de waterlopen houden

Erosiebestrijding: meer dan sediment uit de waterlopen houden Erosiebestrijding: meer dan sediment uit de waterlopen houden : De verdoken schakel in het waterbeleid. Sediment samen aanpakken biedt vele kansen. Departement LNE Dienst Land en Bodembescherming Sediment

Nadere informatie

CONTROLE EN CERTIFICERING VAN IPM

CONTROLE EN CERTIFICERING VAN IPM CONTROLE EN CERTIFICERING VAN IPM Om na te gaan of de professionele gebruiker van gewasbeschermingsmiddelen voldoet aan de toepassing van de richtlijnen, werd een checklist opgesteld waarbij snel nagegaan

Nadere informatie

Aardappeldrempeltjes

Aardappeldrempeltjes Aardappeldrempeltjes in de strijd tegen erosie en afspoeling van gewasbeschermingsmiddelen Ruggenteelt = erosiegevoelige teelt De aardappelteelt en andere ruggenteelten staan bekend als erosiegevoelige

Nadere informatie

Erosiebestrijding: zoveel meer dan modderstromen vermijden

Erosiebestrijding: zoveel meer dan modderstromen vermijden Erosiebestrijding: zoveel meer dan modderstromen vermijden Petra Deproost, Departement Omgeving Daan Renders, Fluves Symposium Ecosysteemdiensten in Vlaanderen Naar een robuuste en klimaatbestendige omgeving

Nadere informatie

Audit bij de Vegaplan Standaard voor de Primaire Plantaardige Productie versie 2.0 dd Laatste update:

Audit bij de Vegaplan Standaard voor de Primaire Plantaardige Productie versie 2.0 dd Laatste update: Audit bij de Vegaplan Standaard voor de Primaire Plantaardige Productie versie 2.0 dd 02.09.2015 Laatste update: 08.01.2016 Bijlagen Acties om het energieverbruik en de uitstoot van Bijlage 14.2 : broeikasgassen

Nadere informatie

Erosiebeleid in Vlaanderen. Annelies Gorissen, Karel Vandaele, Jo Lammens en Peter Priemen Provinciaal Steunpunt Land & Water

Erosiebeleid in Vlaanderen. Annelies Gorissen, Karel Vandaele, Jo Lammens en Peter Priemen Provinciaal Steunpunt Land & Water Erosiebeleid in Vlaanderen Annelies Gorissen, Karel Vandaele, Jo Lammens en Peter Priemen Provinciaal Steunpunt Land & Water Actoren Sensibiliseren en stimuleren Beheersovereenkomsten (VLM) VLIF-steun

Nadere informatie

Onderzoeksresulaten meerjarige veldproeven niet-kerende bodembewerking

Onderzoeksresulaten meerjarige veldproeven niet-kerende bodembewerking Onderzoeksresulaten meerjarige veldproeven niet-kerende bodembewerking Greet Ruysschaert Agriflanders, 16 januari 2015 Studiedag Erosie Prosensols Mesam Niet-kerende bodembewerking en erosie Reeds > 14

Nadere informatie

ADVIES betreffende wijziging randvoorwaarden erosie

ADVIES betreffende wijziging randvoorwaarden erosie ADVIES betreffende wijziging randvoorwaarden erosie SALV, 31 januari 2014 (nr. 2014-2) Contactpersoon SALV: Dirk Van Guyze 1 Inleiding Tijdens de vergadering van 13 december 2013 hechtte de Vlaamse Regering

Nadere informatie

Mest hoort thuis op het land, niet in het water. (Rebekka Veeckman, Luc Gallopyn, VLM)

Mest hoort thuis op het land, niet in het water. (Rebekka Veeckman, Luc Gallopyn, VLM) Mest hoort thuis op het land, niet in het water. (Rebekka Veeckman, Luc Gallopyn, VLM) Het is evident dat mest thuishoort op het land en niet in het water. En toch gebeurt het regelmatig dat dierlijke

Nadere informatie

1. Perceel met uniforme helling

1. Perceel met uniforme helling Omschrijving van types hellingen in het kader van de toepassing van het keuzepakket bufferstrook op percelen met een hoge of zeer hoge erosiegevoeligheid om te voldoen aan de randvoorwaarden erosie 1.

Nadere informatie

7-OI 3 o 80S a. Dit. fci _0 1 innierkrngen Afgedaan d.d.

7-OI 3 o 80S a. Dit. fci _0 1 innierkrngen Afgedaan d.d. 13 PRODUCTSCHAP AKKERBOUW t e j ::c >. Productschap \]f Tuinbouw r en Overmaas 2 2 AUG. 2013 7-OI 3 o 80S a WRO De heer H. Winteraecken Postbus 185 6130 AD SITTARD Dit LcÜu, Lee fci _0 1 innierkrngen Afgedaan

Nadere informatie

Erosie: wat, waar en vooral wat doe je eraan?

Erosie: wat, waar en vooral wat doe je eraan? Erosie: wat, waar en vooral wat doe je eraan? Martien Swerts 1, Petra Deproost 1 en Jan Vermang 2 1 Afdeling Vlaams Planbureau voor Omgeving (VPO) 2 Afdeling Gebiedsontwikkeling, Omgevingsplanning en Projecten

Nadere informatie

PRAKTISCHE ASPECTEN BIJ NIET-KERENDE BODEMBEWERKING RONALD EUBEN - KBIVB

PRAKTISCHE ASPECTEN BIJ NIET-KERENDE BODEMBEWERKING RONALD EUBEN - KBIVB PRAKTISCHE ASPECTEN BIJ NIET-KERENDE BODEMBEWERKING RONALD EUBEN - KBIVB Inleiding: Niet-kerende bodembewerking 2 NKG = zonder bodem te keren Diepe NKG VTT (vereenvoudigde teelttechniek) Directzaai Voordelen

Nadere informatie

Demonamiddag erosie 19 juni 2018

Demonamiddag erosie 19 juni 2018 Demonamiddag erosie 19 juni 2018 Ellen Dams DPLV (2016 2018) Erosie in de sier- en fruitteelt: Een brongerichte aanpak 1 Agenda 2 Wetgevend kader Pascal Braekman (Departement Landbouw & Visserij) 3 Wetgevend

Nadere informatie

1 Aanduiding van focusgebieden en focusbedrijven

1 Aanduiding van focusgebieden en focusbedrijven MAP V Aanduiding van focusgebieden en focusbedrijven Normen voor stikstofbemesting Normen voor fosforbemesting 1 Aanduiding van focusgebieden en focusbedrijven Gebieden waar de nitraatconcentraties in

Nadere informatie

EROSIEREGELS IN HET KADER VAN DE RANDVOORWAARDEN VAN HET GLB

EROSIEREGELS IN HET KADER VAN DE RANDVOORWAARDEN VAN HET GLB EROSIEREGELS IN HET KADER VAN DE RANDVOORWAARDEN VAN HET GLB Een kijkje bij de buren 2015 Rapport EROSIEREGELS IN HET KADER VAN DE RANDVOORWAARDEN VAN HET GLB Een kijkje bij de buren 2015 Dirk Bergen &

Nadere informatie

9.2 Ervaringen met niet-kerende grondbewerking in aardappelen ( )

9.2 Ervaringen met niet-kerende grondbewerking in aardappelen ( ) 9.2 Ervaringen met niet-kerende grondbewerking in aardappelen (-) V. De Blauwer (PCA), D. Cauffman (PIBO-Campus), P. Vermeulen (VTI), L. Serlet (Proclam) Samenvatting Aangezien aardappelen op ruggen geteeld

Nadere informatie

Bereken voor uw akker- en groentepercelen eenvoudig zelf: de organische koolstofevolutie de stikstof- en fosforbalans

Bereken voor uw akker- en groentepercelen eenvoudig zelf: de organische koolstofevolutie de stikstof- en fosforbalans Demetertool Vlaanderen is open ruimte Bereken voor uw akker- en groentepercelen eenvoudig zelf: de organische koolstofevolutie de stikstof- en fosforbalans LNE Groenbedekker Gele mosterd De online Demetertool

Nadere informatie

Werking steunpunt erosie

Werking steunpunt erosie Werking steunpunt erosie provincie Oost-Vlaanderen Liesbet Rosseel Steunpunt erosie Provinciaal Centrum voor Milieuonderzoek Werking steunpunt erosie 1. erosiecoördinator in 21 gemeenten in Vlaamse Ardennen

Nadere informatie

Infosessies nieuw GLB: Vergroening

Infosessies nieuw GLB: Vergroening Infosessies nieuw GLB: Vergroening 9 september 2014 Deze presentaties zijn door het Vlaams Gewest met de meeste zorg en nauwkeurigheid opgesteld op basis van de meest actuele beschikbare informatie. Er

Nadere informatie

BODEMBREED INTERREG Resultaten veldonderzoek 2009 nateelt groenbemesters

BODEMBREED INTERREG Resultaten veldonderzoek 2009 nateelt groenbemesters BODEMBREED INTERREG Resultaten veldonderzoek 29 nateelt groenbemesters Nederlands Limburg Onderdeel: Werkgroep 3 Document: Rapport Tijdstip: januari 21 Versie: 1 Status: definitief Opgesteld door: Praktijkonderzoek

Nadere informatie

VERGROENING ECOLOGISCH AANDACHTSGEBIED

VERGROENING ECOLOGISCH AANDACHTSGEBIED DEPARTEMENT LANDBOUW & VISSERIJ VERGROENING ECOLOGISCH AANDACHTSGEBIED Campagne 2019 //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

Erosie in de akkerbouw: knelpunten en oplossingen

Erosie in de akkerbouw: knelpunten en oplossingen Erosie in de akkerbouw: knelpunten en oplossingen JUNI 2018 DEMONSTRATIEPROJECT 1 Inleiding In het kader van de erosiebestrijding zijn landbouwers verplicht om maatregelen te treffen op percelen met een

Nadere informatie

Erosie in de akkerbouw Knelpunten en oplossingen (vanaf p. 68) Martine Peumans, Coördinator PIBO-Campus

Erosie in de akkerbouw Knelpunten en oplossingen (vanaf p. 68) Martine Peumans, Coördinator PIBO-Campus Erosie in de akkerbouw Knelpunten en oplossingen (vanaf p. 68) Martine Peumans, Coördinator PIBO-Campus Proefveldgegevens (p. 69) Voorvrucht: suikerbieten Werkzaamheden Zaai: 27/4/ 17 en 02/05/ 17 Ras:

Nadere informatie

Bodemkwaliteit en organische stof - Hoe sturen?

Bodemkwaliteit en organische stof - Hoe sturen? Bodemkwaliteit en organische stof - Hoe sturen? Greet Ruysschaert Studiedag Boomkwekerij, Destelbergen 4 februari 2016 Onderzoek bodembeheer Rotaties/gewassen MAP Bemesting Bewerking Gewasproductie Chemisch

Nadere informatie

Aan de slag met erosie

Aan de slag met erosie Aan de slag met erosie Ploegloze grondbewerking in beweging 2004-2006 Ing. J.G.M. Paauw Praktijkonderzoek Plant & Omgeving B.V. Business-unit Akkerbouw, Groene Ruimte en Vollegrondsgroente PPO nr. 325115105

Nadere informatie

BEHEEROVEREENKOMSTEN. Sebastiaan Hanoulle Bedrijfsplanner Heuvelland-Poperinge-Vleteren

BEHEEROVEREENKOMSTEN. Sebastiaan Hanoulle Bedrijfsplanner Heuvelland-Poperinge-Vleteren BEHEEROVEREENKOMSTEN Sebastiaan Hanoulle Bedrijfsplanner Heuvelland-Poperinge-Vleteren LANDBOUW + NATUUR i.p.v. landbouw vs. natuur 13/03/2017 2 Beheerovereenkomsten Wat? Vrijwillig Overeenkomst VLM -

Nadere informatie

PRAKTIJKGIDS GEWASBESCHERMING. Vlaanderen is landbouw & visserij MODULE IPM OPENLUCHTGROENTEN DEPARTEMENT LANDBOUW & VISSERIJ

PRAKTIJKGIDS GEWASBESCHERMING. Vlaanderen is landbouw & visserij MODULE IPM OPENLUCHTGROENTEN DEPARTEMENT LANDBOUW & VISSERIJ Vlaanderen is landbouw & visserij PRAKTIJKGIDS GEWASBESCHERMING MODULE IPM OPENLUCHTGROENTEN Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore

Nadere informatie

Groenbedekkers houden grond en mineralen op het perceel en uit de beek

Groenbedekkers houden grond en mineralen op het perceel en uit de beek Groenbedekkers houden grond en mineralen op het perceel en uit de beek Bram Van Nevel Bram.van.nevel@inagro.be 051/27.33.47 Waarom groenbedekkers? 1. Restnitraat 2. Verhogen bodemvruchtbaarheid 3. Verlagen

Nadere informatie

Impact vernieuwde GLB voor de sierteelt

Impact vernieuwde GLB voor de sierteelt Impact vernieuwde GLB voor de sierteelt Pascal Braekman Departement Landbouw & Visserij Johan & Kris Aelterman Doelstelling Gemeenschappelijk LandbouwBELEID (GLB) Sturen WAT er geproduceerd wordt! GEkoppeld

Nadere informatie

Wat is niet-kerende bodembewerking? Resultaten Interreg-project Prosensols

Wat is niet-kerende bodembewerking? Resultaten Interreg-project Prosensols Jan Vermang Afdeling Land en Bodembescherming, Ondergrond, Natuurlijke Rijkdommen Departement Leefmilieu, Natuur en Energie Studiedag Erosie: niet-kerende bodembewerking, 27 augustus 2013 Ruraal Netwerk

Nadere informatie

PLOEGLOOS MAIS TELEN EROSIE BEPERKENDE TECHNIEKEN

PLOEGLOOS MAIS TELEN EROSIE BEPERKENDE TECHNIEKEN PLOEGLOOS MAIS TELEN EROSIE BEPERKENDE TECHNIEKEN WAAR? Invloed van diverse bodembewerkingssytemen op de fytotechnische omgeving en kostprijs van de teelt van mais (2007-2014) - Bottelare (Proefhoeve Bottelare

Nadere informatie

Erosie in de sier- en fruitteelt: een brongerichte aanpak Studiedag 17 oktober 2017

Erosie in de sier- en fruitteelt: een brongerichte aanpak Studiedag 17 oktober 2017 Erosie in de sier- en fruitteelt: een brongerichte aanpak Studiedag 17 oktober 2017 1 Inhoud Wetgevend kader erosie Demonstratie: Drempels Grasstrook Zuivere grassen Grasmengsels Erosiemulchen Kostprijs

Nadere informatie

Erosiebestrijding De voorschriften vanaf 2009

Erosiebestrijding De voorschriften vanaf 2009 Erosiebestrijding De voorschriften vanaf 2009 Inleiding Vanaf 1 januari 2009 gelden nieuwe voorschriften voor de erosiebestrijding in Zuid-Limburg. Ze zijn anders dan in voorgaande jaren, maar vooral

Nadere informatie

Donderdag 7 april 2011 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Start werking erosiecoördinatoren - Bertem

Donderdag 7 april 2011 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Start werking erosiecoördinatoren - Bertem Donderdag 7 april 2011 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Start werking erosiecoördinatoren - Bertem Geachte schepen De Muylder, Geachte mevrouw Meesschaert,

Nadere informatie

Studieavond industriebloemkool. 19/2/2018 Bart Debussche Departement Landbouw en Visserij

Studieavond industriebloemkool. 19/2/2018 Bart Debussche Departement Landbouw en Visserij Studieavond industriebloemkool 19/2/2018 Bart Debussche Departement Landbouw en Visserij Overzicht * Inleiding * Programma * Actualiteiten Programma Actualiteiten: VLIF projectsteun innovatie Agromilieumaatregel

Nadere informatie

CODE VAN GOEDE PRAKTIJK BODEMBESCHERMING

CODE VAN GOEDE PRAKTIJK BODEMBESCHERMING CODE VAN GOEDE PRAKTIJK BODEMBESCHERMING VERSIE januari 2008 INHOUDSTAFEL 1 Inleiding... 2 2 Wettelijk kader... 3 3 Definities en limietwaarden... 4 3.1 Definities... 4 3.2 Limietwaarden organische koolstofgehalte...

Nadere informatie

Rassenkeuze erwten en veldbonen in combinatie met triticale

Rassenkeuze erwten en veldbonen in combinatie met triticale Rassenkeuze erwten en veldbonen in combinatie met triticale Annelies Beeckman, Karel Dewaele, Lieven Delanote In de zoektocht naar een hogere bedrijfseigen eiwitproductie voert Inagro reeds enkele jaren

Nadere informatie

Agrobiodiversiteit in Vlaanderen Hoe ondersteunt, stimuleert en verplicht de overheid hierin?

Agrobiodiversiteit in Vlaanderen Hoe ondersteunt, stimuleert en verplicht de overheid hierin? Agrobiodiversiteit in Vlaanderen Hoe ondersteunt, stimuleert en verplicht de overheid hierin? Abts Mathias Departement Landbouw en Visserij Inhoudstafel * Inleiding: wat is duurzame landbouw? * Verplichtingen

Nadere informatie

1 Wat houdt de vanggewasregeling in?... 2

1 Wat houdt de vanggewasregeling in?... 2 VANGGEWASSEN INHOUD 1 Wat houdt de vanggewasregeling in?... 2 1.1 Wat bedoelen we met vanggewassen? 2 1.2 Hoeveel vanggewassen moet u inzaaien? 1.3 Hoelang moet u het vanggewas laten staan? 3 4 1.4 Geef

Nadere informatie

VERGROENING ECOLOGISCH AANDACHTSGEBIED GROENBEDEKKING

VERGROENING ECOLOGISCH AANDACHTSGEBIED GROENBEDEKKING DEPARTEMENT LANDBOUW & VISSERIJ VERGROENING ECOLOGISCH AANDACHTSGEBIED GROENBEDEKKING Campagne //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

Vanggewas na maïs. Verplichting Aandachtspunten. VAB Maarsbergen, 4 april Bert Knegtering

Vanggewas na maïs. Verplichting Aandachtspunten. VAB Maarsbergen, 4 april Bert Knegtering Vanggewas na maïs Verplichting 2019 Aandachtspunten VAB Maarsbergen, 4 april 2019 Bert Knegtering Vanggewas na maïs Vanaf 2019 is er een verschil in de inzaaidatum voor vanggewassen die direct na de oogst

Nadere informatie

BEMESTING WINTERTARWE (Tekst uit LCG-Brochure Granen Oogst 2009)

BEMESTING WINTERTARWE (Tekst uit LCG-Brochure Granen Oogst 2009) BEMESTING WINTERTARWE (Tekst uit LCG-Brochure Granen Oogst 2009) Let wel: de proeven aangelegd door het LCG in 2009 werden uitgevoerd conform de bemestingsnormen die van kracht waren in 2009. Deze bemestingsnormen

Nadere informatie

Maaimeststof: een volwaardig alternatief voor stalmest? Inleiding Doel en context Proefopzet Inagro ILVO (a) (b) Figuur 1 Tabel 1

Maaimeststof: een volwaardig alternatief voor stalmest? Inleiding Doel en context Proefopzet Inagro ILVO (a) (b) Figuur 1 Tabel 1 Maaimeststof: een volwaardig alternatief voor stalmest? Bram Vervisch, Annelies Beeckman, Johan Rapol, Lieven Delanote, Victoria Nelissen, Koen Willekens Inleiding Proeven de voorbije jaren hebben aangetoond

Nadere informatie

OPROEP DEMONSTRATIEPROJECTEN DUURZAME LANDBOUW 2015

OPROEP DEMONSTRATIEPROJECTEN DUURZAME LANDBOUW 2015 PERSMEDEDELING Vrijdag 26 juni 2015 DEPARTEMENT LANDBOUW EN VISSERIJ OPROEP DEMONSTRATIEPROJECTEN DUURZAME LANDBOUW 2015 Het Departement Landbouw en Visserij doet in het kader van het Programmeringsdocument

Nadere informatie

NIET-KERENDE BODEMBEWERKING BIJ SUIKERBIETEN

NIET-KERENDE BODEMBEWERKING BIJ SUIKERBIETEN NIET-KERENDE BODEMBEWERKING BIJ SUIKERBIETEN Vandergeten J.P. & Vanstallen M. Prov. Vlaams-Brabant - Tollembeek 2 NKG & Erosiebestrijding wordt vanaf het eerste jaar waargenomen dubbel effect: - op niveau

Nadere informatie

Wintergranen voor waterberging

Wintergranen voor waterberging Wintergranen voor waterberging DLV Plant Postbus 6207 5960 AE Horst Expeditiestraat 16 a In opdracht van Productschap Akkerbouw Postbus 908 2700 AX Zoetermeer Gefinancierd door Productschap Akkerbouw Postbus

Nadere informatie

T I I Grasbufferstroken

T I I Grasbufferstroken I Grasbufferstroken Grasbufferstroken Principe Een grasbufferstrook moet het afstromende water afremmen zodat het meegevoerde sediment in de strook wordt afgezet. Omdat de oppervlakte van de aaneengesloten

Nadere informatie

MINISTERIE VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP

MINISTERIE VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP MINISTERIE VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP 4 JUNI 1999. - Ministerieel besluit betreffende het toepassen van milieuvriendelijke landbouwproductiemethoden ter uitvoering van de Verordening (EEG) nr. 2078/92

Nadere informatie

ILVO Mededeling 226 BRONGERICHTE EROSIEBESTRIJDINGSTECHNIEKEN BIJ GROENTEN EN MAÏS. ILVO Instituut voor landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek

ILVO Mededeling 226 BRONGERICHTE EROSIEBESTRIJDINGSTECHNIEKEN BIJ GROENTEN EN MAÏS. ILVO Instituut voor landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek ILVO Mededeling 226 maart 2017 BRONGERICHTE EROSIEBESTRIJDINGSTECHNIEKEN BIJ GROENTEN EN MAÏS PROEFVELDRESULTATEN VAN HET GOMEROS-PROJECT IN 2016 ILVO Instituut voor landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek

Nadere informatie

Niet-kerende bodembewerking als erosiebestrijding

Niet-kerende bodembewerking als erosiebestrijding PROEFVERSLAG Niet-kerende bodembewerking als erosiebestrijding Proefnummer: LMLWAT18MAZ_TT02 Protocol identificatie opdrachtgever: INAGRO Ieperseweg 87, Rumbeke uitgevoerd door: Inagro VZW Ieperseweg 87

Nadere informatie

Aan de slag met erosie

Aan de slag met erosie Aan de slag met erosie Ploegloze grondbewerking in beweging (2005) Ing. J.G.M. Paauw Praktijkonderzoek Plant & Omgeving B.V. Business-unit Akkerbouw, Groene Ruimte en Vollegrondsgroente PPO nr. 5115105

Nadere informatie

Koester de Koolstof en verbeter de bodemkwaliteit door toepassing van houtsnippers

Koester de Koolstof en verbeter de bodemkwaliteit door toepassing van houtsnippers Koester de Koolstof en verbeter de bodemkwaliteit door toepassing van houtsnippers Mia Tits 1 en Brecht Lammens 2 1 Bodemkundige Dienst van België 2 Agrobeheercentrum Eco² Bodemkwaliteit en belang van

Nadere informatie

WAARNEMINGS- EN WAARSCHUWINGSSYSTEMEN

WAARNEMINGS- EN WAARSCHUWINGSSYSTEMEN WAARNEMINGS- EN WAARSCHUWINGSSYSTEMEN Els Lapage Departement Landbouw en Visserij Afdeling Duurzame Landbouwontwikkeling KVIV-studiedag, 24 april 2014 Inhoud Wat? Financiering en uitvoerders Waarnemingen

Nadere informatie

Vanggewassen: waarom en keuze

Vanggewassen: waarom en keuze Vanggewassen: waarom en keuze 9 juli 2019 - Tongeren Sander Smets vzw PIBO-Campus Tongeren Programma 1. Waarom vanggewassen inzaaien? 2. Landbouwkundige aspecten 3. Hoe vanggewassen kiezen? 4. Praktijkvoorbeelden

Nadere informatie

HOE HELE BIET ROOIEN?

HOE HELE BIET ROOIEN? HOE HELE BIET ROOIEN? RONALD EUBEN 2017 Technische dagen van het KBIVB 2 tot en met 2016: ontkoppen in laagste bladlitteken (vanaf 2017) minimaal ontkoppen (= microontkoppen) = zoveel mogelijk biet leveren

Nadere informatie

PERSMEDEDELING Dinsdag 3 februari 2015

PERSMEDEDELING Dinsdag 3 februari 2015 PERSMEDEDELING Dinsdag 3 februari 2015 DEPARTEMENT LANDBOUW EN VISSERIJ Wijziging vereiste aantal analyseresultaten koolstofgehalte en zuurtegraad in de bodem in het kader van de randvoorwaarden In het

Nadere informatie

IPM WETGEVING RICHTLIJNEN CHECKLIST Annie Demeyere Dienst Voorlichting

IPM WETGEVING RICHTLIJNEN CHECKLIST Annie Demeyere Dienst Voorlichting IPM WETGEVING RICHTLIJNEN CHECKLIST Annie Demeyere Dienst Voorlichting IPM-wetgeving-richtlijnen Europese wetgeving Vlaamse implementatie: NAPAN Vlaams Actieplan Duurzaam Gebruik van Pesticiden BVR toepassing

Nadere informatie

Rode MAP-meetpunten met duidelijke invloed van land- en tuinbouw : CVBB pakt ze aan!

Rode MAP-meetpunten met duidelijke invloed van land- en tuinbouw : CVBB pakt ze aan! Rode MAP-meetpunten met duidelijke invloed van land- en tuinbouw : CVBB pakt ze aan! Inleiding De doelstelling voor de waterkwaliteit in Vlaanderen is duidelijk: tegen 2018 (einde MAP 5) moet het aantal

Nadere informatie

Erosiebestrijding. De voorschriften vanaf (herziening augustus 2011)

Erosiebestrijding. De voorschriften vanaf (herziening augustus 2011) Erosiebestrijding De voorschriften vanaf 2009 (herziening augustus 2011) Inleiding Sinds 1 januari 2009 gelden nieuwe voorschriften voor de erosiebestrijding in Zuid-Limburg. Ze zijn anders dan in voorgaande

Nadere informatie

Rapport: duurzaamheid van de Vlaams-Brabantse land- en tuinbouw

Rapport: duurzaamheid van de Vlaams-Brabantse land- en tuinbouw Rapport: duurzaamheid van de Vlaams-Brabantse land- en tuinbouw Economische, ecologische en sociale indicatoren Ine Vervaeke en Jona Lambrechts Inleiding Aanleiding: 20 jaar Vlaams-Brabant Duurzaamheid:

Nadere informatie

Aandachtspunten Bemesting

Aandachtspunten Bemesting Aandachtspunten Bemesting Dominique Van Haecke 1 Actua Bemesting Aanvraag van een nieuwe fosfaatklasse vanaf 1 januari 2018 vóór de staalname en via het Mestbankloket Aanwenden van mest: afstandsregels

Nadere informatie

Biedt de nieuwe GLB kansen voor voedergewassen? L.Tjoonk Kennisontwikkelaar ruwvoerteelt

Biedt de nieuwe GLB kansen voor voedergewassen? L.Tjoonk Kennisontwikkelaar ruwvoerteelt Biedt de nieuwe GLB kansen voor voedergewassen? L.Tjoonk Kennisontwikkelaar ruwvoerteelt Hervorming Gemeenschappelijk Europees Landbouwbeleid Toeslagrechten 2014 Betalingsrechten 2015 Nationale invulling

Nadere informatie

Bio zoe zo k e t k Boer

Bio zoe zo k e t k Boer Bio zoekt Boer 19 oktober 2011 PCG Sofie Hoste 1 2 3 4 5 Aanpak neutraal discreet zoeken naar kansen toegankelijk 6 Resultaten t Biozoekt Boer 28 21 22 0 0 2007 2008 2009 2010 2011 7 Steunmaatregelen bio

Nadere informatie