manifest Delft ingrediënten voor economisch succes

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "manifest Delft ingrediënten voor economisch succes"

Transcriptie

1 manifest Delft Alle ingrediënten voor economisch succes

2 Schrander delft geeft Delft heeft veel pluspunten: een strategische ligging in de Randstad, de aanwezigheid van grote kennisinstellingen, zoals Deltares, TNO en TU Delft, diverse incubators waaronder YES!Delft, de aanwezigheid van kennisintensieve bedrijven, waaronder DSM, Fox-IT, TOPdesk en Ampelmann. Voeg daarbij de prachtige historische binnenstad en de internationaal erkende toeristische waarden Delfts Blauw, Oranje en Vermeer en je hebt alle ingrediënten voor economisch succes. Bedrijven zijn zowel een bron van werkgelegenheid als brengers van vitaliteit in de stad en regio. Een goede economische agenda is nodig om groei te stimuleren, belemmeringen weg te nemen en ondernemers in staat te stellen hun vitaliserende rol te blijven vervullen. ondernemers de ruimte

3 Innovatie Enkele cijfers In 2011 had Delft bedrijven met fulltime werknemers. In 2010 kwamen er bijna 2 miljoen bezoekers naar Delft. De crisis houdt echter aan en winkeliers en bedrijven hebben het zwaar. Belangrijk is om de bron van werkgelegenheid voor de stad te behouden. Wij weten dat Delft nog sterker, ondernemender en aantrekkelijker kan worden als de aanbevelingen van het bedrijfsleven in gemeentelijk beleid worden omgezet. Door de kredietcrisis zijn banken voorzichtig geworden bij het verlenen van kredieten. Het bedrijfsleven lobbyt voor genoeg startkapitaal voor innovatieve bedrijven. De gemeente kan een bijdrage leveren door: Jaarlijks budget te reserveren om als eerste nieuwe diensten of producten aan te schaffen uit de experimentele techniek (launching customer); Zich in te zetten om gelden uit de Regionale Ontwikkeling Maatschappij ten goede te laten komen aan innovatieve technostarters; Tijdig en transparant te communiceren over lokale aanbestedingen; Het Lobbyplan van de Technologische Innovatie Campus Delft ook te laten aansluiten op lokale bedrijvigheid; Een tweede YES!Delft gebouw snel te realiseren; Online ondernemen voor alle ondernemers in de stad Innovatie te stimuleren.

4 Bereikbaarheid De stad moet goed bereikbaar zijn voor ondernemers, hun klanten, bewoners en toeristen. Delft zal bij een goede bereikbaarheid ervaren worden als een gastvrije stad. Dit vergt: Een goede openbaar vervoerverbinding met Rotterdam The Hague Airport; Een goede openbaar vervoerverbinding van Technopolis Delft met station Delft-Zuid; Een goede openbaar vervoerverbinding van Schieoevers met station Delft-Zuid; Een goede oplossing voor de verkeersproblemen bij Kruithuisbrug, Kruithuisplein en afslag Delft Zuid; Een heldere planning van en communicatie over nog uit te voeren werkzaamheden, waarbij overlast voor weggebruikers tot een minimum beperkt blijft; Aandacht voor als bezoekers hier dan eenmaal zijn (parkeerbeleid etc.); Aandacht voor fietsers; door mobiliteitsmanagement komen steeds meer medewerkers op de fiets. nvesteren Investeer in de stad Leegstand is funest en kan voorkomen worden door tijdig te investeren in verbetering van woon- en winkelgebieden of bedrijfsterreinen. Dit vergt van de gemeente: Camoufleer leegstand door tijdelijke initiatieven in lege winkels toe te staan en tegelijkertijd het initiatief schoon, heel en veilig overeind te houden (dit is ook in het belang van de eigenaar); Probeer bouwprojecten vlot te trekken in overleg met bedrijfsleven; Ondersteun het samenwerken van ondernemersorganisaties in de stad; Schrap bestaande investeringsplannen niet, investeer op tijd in stadsvernieuwing; Besteedt zoveel mogelijk lokaal aan; Zet consequent in op meerjarenplannen.

5 Gastvrije toerisme-, winkel- en waterstad GAstvrij Stimuleren van het toerisme, en het inzetten van de waterwegen daarbij, leidt tot een toename van de afzetmarkt voor de retailbranche, de horeca alsmede de toeristische en culturele sector. Verlevendiging van het stadsbeeld moet een prominente doelstelling zijn. Een actief beleid op dit gebied ondersteunt een grote groep ondernemers direct in hun bedrijfsvoering. Daarom is de behoefte vanuit ondernemersland: Ondersteun initiatieven die leiden tot meer (water)toeristen in de stad; Faciliteer ondernemers in de toerismebranche; Zorg voor een schone stad; Zorg voor breedband bereikbaarheid/wi-fi in de hele stad; Maak de binnenstad bevaarbaar voor een levendiger en aantrekkelijker stadsbeeld; Faciliteer watertoerisme, zodat Delft met recht tot een waterstad kan uitgroeien; Bouw de regiofunctie als winkel en dagje/avondje uit -stad verder uit; Zorg voor een helder parkeerbeleid en strakke communicatie en bewegwijzering daarover; Zet het toekomstige De Staal-terrein in als aantrekkelijke park & ride -plek. Public relations Delft kan de pluspunten die ze heeft beter uitdragen. Dit zorgt voor meer bekendheid in de regio, meer toerisme en dus meer omzet in de stad. De ondernemers vragen van de gemeente: Stimuleer en promoot Delft, zowel regionaal, nationaal als internationaal als aantrekkelijke vestigingsplaats; ga daarbij uit van de visie van de Technologische Innovatie Campus en eigen kracht; Verzamel de Delftse successstories en draag die uit; Maak (experimentele) techniek zichtbaar in de binnenstad en bij stations en toegangswegen; Integreer alle marketing/pr activiteiten binnen Delft en zorg voor een organisatie met voldoende slagkracht om Delft op de (inter)nationale technische en toeristische kaart te zetten; Zet bedrijven, inwoners en toeristen in als ambassadeurs om al het mooie van Delft uit te dragen.

6 Wonen en onderwijs Goede woon- en onderwijsvoorzieningen zijn een belangrijk onderdeel van het vestigings klimaat. Niet alleen trek je daarmee nieuwe bedrijven naar je stad, ze zorgen er ook voor dat (internationaal) toptalent naar Delft verhuist of er na de studie blijft wonen. Zorg daarom voor: Een internationale school; Een expat-punt voor gerichte dienstverlening aan buitenlandse werknemers en werkgevers; Engelstalig onderwijs in alle onderwijslagen; Jonge mensen aan de stad binden door in te spelen op hun wensen, zoals een aantrekkelijke binnenstad; Goede en betaalbare huisvesting, waardoor jong talent zich na de studie in de stad vestigt; Woningbouw in het hoogste segment, waardoor Wonen mensen met een hoog inkomen in Delft blijven; Benut de Spoorzone oa. voor het invullen van woningbouwwensen. Lokale lasten In deze tijd van recessie is het van belang de financiële druk op het midden- en kleinbedrijf zo laag mogelijk te houden. De gemeentelijke lasten moeten daarom omlaag. Mogelijk is: Geen verhoging toeristenbelasting; Geen leges en precario voor toeristisch aantrekkelijke evenementen; Geen verhoging bouwleges; Geen verhoging OZB.

7 Gemeentelijke dienstverlening en regeldruk In de dienstverlening van de gemeente moet de bedrijfsvoering van de ondernemer centraal staan en niet de ambtelijke procedures. Ruim overbodige vergunningen, formulieren en regels op en verbeter de service. Daarom vragen wij: Besteed gemeentelijke dienstverlening uit als ondernemers die diensten efficiënter kunnen uitvoeren; Betaal facturen op tijd; Zet de digitale dienstverlening door; Zorg voor nadeelcompensatie als ondernemers schade lijden door activiteiten van de gemeente; Herijk de uitvoering van de regeling planschade en nadeelcompensatie; Zet gerealiseerde besparingen in voor versterking van de gemeentelijke balans en draag zorg voor een gezonde gemeentelijke bedrijfsvoering. iensten Arbeidsmarkt Het is niet goed om mensen onnodig aan de kant te laten staan als ze kunnen werken. De gemeente kan mensen aan het werk krijgen. Voor bedrijven is nodig dat: Bestanden met werkzoekenden inzichtelijk zijn, wat mensen kunnen en welke mogelijkheden zij hebben om deel te nemen aan het arbeidsproces. Zo kunnen vraag en aanbod beter bij elkaar gebracht worden; De dienstverlening van de gemeente zich richt op het ontzorgen van de werkgever. De extra begeleiding die een werknemer nodig heeft mag geen belasting zijn voor de werkgevers; De gemeente geen dwang of plicht toepast van social return bij openbare aanbestedingen. Dit is niet bedoeld om de arbeidsproblematiek op te lossen en kan leiden tot verdringing van bestaand personeel.

8 Ondernemersfonds Delft Het Ondernemersfonds Delft is een goed instrument voor bedrijven om de leefbaarheid, aantrekkelijkheid en/of veiligheid van de bedrijfsomgeving te vergroten. Na iets meer dan 2 jaar begint dit nu goed te lopen. Het bedrijfsleven wil dat dit instrument in stand blijft, daarom stellen wij voor: Het fonds te handhaven; Te onderzoeken of het fonds ook stadsbreed kan worden ingezet. Het bedrijfsleven wil met dit manifest een bijdrage te leveren aan de inhoud en kwaliteit van de verkiezingsprogramma s en daarmee aan de economische vitaliteit van Delft. Het bedrijfsleven zal zich sterk maken voor de genoemde punten en neemt waar mogelijk ook zelf zijn verantwoordelijkheid. ondernemen Ruimte voor bedrijven Gemeente Delft moet samen met de provincie zorgen voor genoeg geschikte ruimte voor bedrijven. Industriële ondernemingen, watergebonden bedrijven en kleinschalige bedrijfsactiviteiten verdienen door de aard van hun activiteiten (geluidsruimte en meer vloeroppervlak) bijzondere aandacht. Gewenst is daarom: Gemeentelijke ruimtelijke plannen moeten genoeg rekening houden met (geluid en milieu) ruimte voor bedrijven uit de maakindustrie, zij moeten de mogelijkheid hebben om uit te breiden; Breng zoveel mogelijk uitvoerende Wabotaken onder in de Regionale Uitvoeringsdienst.

9 Delft 2015 Wij hopen samen met het nieuwe gemeentebestuur volgend jaar een flink aantal van onze aanbevelingen te hebben gerealiseerd. Het is onze intentie dat Delft al in 2015 aanstekelijk bruist van energie en we te boek staan als een stad waarin wordt gedacht vanuit mogelijkheden. oekomst

10 2013 In samenwerking met de Ondernemersfonds-gebieden: Voordijkshoorn Altena / DSM Hof van Delft & Westerkwartier Vrijenban Binnenstad Delftse Hout / A13 Buitenhof Voorhof Schieoevers TU / Delftechpark / Technopolis Wippolder Tanthof-West Tanthof-Oost. Deze economische visie is tot stand gekomen in het platform Ondernemend Delft. Ontwerp en opmaak KEPCOM Creatieve Communicatie, Delft Deze brochure is mede mogelijk gemaakt door de Rabobank, partner van VNO-NCW Delft Drukwerk OBT BV, Den Haag

11

MANIFEST DELFT INGREDIËNTEN VOOR ECONOMISCH SUCCES

MANIFEST DELFT INGREDIËNTEN VOOR ECONOMISCH SUCCES MANIFEST DELFT ALLE INGREDIËNTEN VOOR ECONOMISCH SUCCES BRUGGE BOUWE TOEKOM NAAR DE N N Delft heeft eigenlijk alles: een mooie, historische binnenstad, een universiteit van wereldformaat, kennisintensieve

Nadere informatie

Binnenstad Den Haag. Beste Binnenstad van Nederland 2013-2015

Binnenstad Den Haag. Beste Binnenstad van Nederland 2013-2015 Binnenstad Den Haag Wonen boven winkels Nederland 26 maart 2015 Ad Dekkers directeur Bureau Binnenstad Den Haag Beste Binnenstad van Nederland 2013-2015 1 De sterke punten Visie Consequente uitvoering

Nadere informatie

12 december

12 december 12 december 2017 3.2 X 18 januari 2017 02/2018 Vervolgvel 2 Vervolgvel 3 Overzicht voorgestelde projecten Bestemmingsreserve Ondernemersfonds Nijmegen Project Doel Aanvrager/betrokken partijen Financiering

Nadere informatie

Jan Klaassen was trompetter in het leger van prins?

Jan Klaassen was trompetter in het leger van prins? Jan Klaassen was trompetter in het leger van prins? Het merk Brielle en de vertaling in het nieuwe erfgoed Agenda 1 Het merk Brielle lokale identiteit en kernkwaliteiten. 2 Binnenstad- en havenvisie De

Nadere informatie

Ondernemersmanifest. 20 praktische handvatten. voor raadsleden, wethouders en lokale politieke partijen

Ondernemersmanifest. 20 praktische handvatten. voor raadsleden, wethouders en lokale politieke partijen Ondernemersmanifest 20 praktische handvatten voor raadsleden, wethouders en lokale politieke partijen ONL voor Ondernemers presenteert met dit Ondernemersmanifest 20 praktische handvatten voor raadsleden,

Nadere informatie

Intentieovereenkomst

Intentieovereenkomst Intentieovereenkomst Actieprogramma Economie Gouda 2014 en 2015 28 januari 2014 Intentieovereenkomst samenwerking Gemeente Gouda Gouda Onderneemt! in het kader van het Actieprogramma Economie Gouda 2014

Nadere informatie

De kunst van samen vernieuwen

De kunst van samen vernieuwen De kunst van samen vernieuwen Cultuuragenda gemeente Zutphen 2016 Kunst, cultuur en erfgoed geven kleur aan Zutphen. Ze zorgen voor een leefbare en dynamische samenleving, sociale en economische vitaliteit

Nadere informatie

Welvarend Westfriesland

Welvarend Westfriesland Welvarend Westfriesland De visie van het bedrijfsleven op de regio. Ter inspiratie voor uw beleid in 2018 Welvarende Regio Onze regio kent een rijke geschiedenis van welvaart met ondernemende Westfriezen

Nadere informatie

UPDATE CITYMARKETING & EVENEMENTENBELEID

UPDATE CITYMARKETING & EVENEMENTENBELEID UPDATE CITYMARKETING & EVENEMENTENBELEID Apeldoorn, 15 oktober 2015 Geachte heer, mevrouw, De gemeente werkt aan beleid voor citymarketing en evenementen. Wij hebben hierover met veel Apeldoornse partijen

Nadere informatie

De Omgevingsvisie van Steenwijkerland een samenvatting

De Omgevingsvisie van Steenwijkerland een samenvatting De Omgevingsvisie van Steenwijkerland een samenvatting Vooraf Hoe ziet onze leefomgeving er over 15 jaar uit? Of eigenlijk: hoe ervaren we die dan? Als inwoner, ondernemer, bezoeker of toerist. De tijd

Nadere informatie

Beter worden in wat we samen zijn!

Beter worden in wat we samen zijn! Beter worden in wat we samen zijn! Wie zijn we? Wat doen we? De gemeenten in de regio Stedendriehoek werken samen. Samen staan we sterk en maken we ons sterk voor het nog verder verbeteren van het VESTIGINGSKLIMAAT.

Nadere informatie

Binnenstad Den Haag. 21 mei 2015 NRW projectbezoek Den Haag. Ad Dekkers Directeur Bureau Binnenstad Den Haag

Binnenstad Den Haag. 21 mei 2015 NRW projectbezoek Den Haag. Ad Dekkers Directeur Bureau Binnenstad Den Haag Binnenstad Den Haag 21 mei 2015 NRW projectbezoek Den Haag Ad Dekkers Directeur Bureau Binnenstad Den Haag Beste Binnenstad van Nederland 2013-2015 De sterke punten Visie Consequente uitvoering en doorzettingsvermogen

Nadere informatie

Wonen Ondernemen Werken (WOW) T.a.v. Programmacommissie. Almere, 9 juni Onderwerp : Gemeenteraadsverkiezingen Almere 2018 & horeca

Wonen Ondernemen Werken (WOW) T.a.v. Programmacommissie. Almere, 9 juni Onderwerp : Gemeenteraadsverkiezingen Almere 2018 & horeca Wonen Ondernemen Werken (WOW) T.a.v. Programmacommissie Almere, 9 juni 2017 Onderwerp : Gemeenteraadsverkiezingen Almere 2018 & horeca Geachte Programmacommissie, In maart 2018 zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen.

Nadere informatie

Studentenhuisvesting in goede banen. Vergadering Presentatie, :00 uur

Studentenhuisvesting in goede banen. Vergadering Presentatie, :00 uur Studentenhuisvesting in goede banen Vergadering Presentatie, 26-09-2017 20:00 uur Agenda Aanleiding en achtergrond Reguleren Kosten Vervolgproces Raadsbesluit Aanleiding en achtergrond Bouwen en samenwerken

Nadere informatie

November 2014 PLAN VAN DE ARBEID VOORNE PUTTEN

November 2014 PLAN VAN DE ARBEID VOORNE PUTTEN November 2014 PVDA PLAN VAN DE ARBEID VOORNE PUTTEN Een plan van De Partij van de Arbeid Voorne putten Werkgroep Economie & Werk Voorne Putten PvdA Nissewaard Gert-Jan Alberts Kim van de Kant PvdA Hellevoetsluis

Nadere informatie

Graag inboeken als ingekomen stuk voor de gemeenteraad van Oudewater. Met vriendelijke groet, Arjen van der Lugt Raadsgriffier

Graag inboeken als ingekomen stuk voor de gemeenteraad van Oudewater. Met vriendelijke groet, Arjen van der Lugt Raadsgriffier From: Lugt, Arjen van der Sent: dinsdag 26 september 201714:04:40 To: OW-Info Cc: Subject: FW: ONL Ondernemersmanifest - input ondernemers Gemeenteraadsverkiezingen Attachments:ONL voor Ondernemers

Nadere informatie

Geen woorden maar daden

Geen woorden maar daden Hans van Rossum Geen woorden maar daden 12-11- 2014 Rotterdam doet het goed Momentum is daar: iconen ontwikkeld Momentum is daar: iconen ontwikkeld Momentum is daar: hippe architectuurstad Stadsvisie 2030

Nadere informatie

Dit is MKB-Nederland. Aanbod Lokale Partners

Dit is MKB-Nederland. Aanbod Lokale Partners Dit is MKB-Nederland Aanbod Lokale Partners Samen haar lokale partners werkt MKB- Nederland aan krachtige en effectieve lobby op lokaal niveau. Dit document legt uit wat het Lokaal Partnerschap precies

Nadere informatie

Alles draait om beleving

Alles draait om beleving Samen ondernemen Alles draait om beleving Samen beleven Samenvatting Strategisch Businessplan Ondernemersfonds Tilburg Het is 2020 experience marketing horeca dienstensector beleving detailhandel events

Nadere informatie

Afdeling Rhenen-Elst-Achterberg

Afdeling Rhenen-Elst-Achterberg RHENEN IS VAN ONS ALLEMAAL! PROGRAMMA RAADSPERIODE 2014 2018 De PvdA wil dat Rhenen een gemeente is waar - iedereen gelijke kansen heeft - het veilig leven, wonen en werken is - het kwetsbare wordt beschermd

Nadere informatie

Quick scan coalitieprogramma s Land van Cuijk

Quick scan coalitieprogramma s Land van Cuijk Quick scan coalitieprogramma s 2014-2018 Land van Cuijk 28 mei 2014 De Rekenkamercommissie heeft de coalitieprogramma s van de vijf gemeenten in het Land van Cuijk naast elkaar gelegd en gekeken of en

Nadere informatie

22-10-2015. Parkeren in binnensteden. Weg met die kip of ei discussie! Jeroen Roelands Jroelands@goudappel.nl. www.goudappel.nl

22-10-2015. Parkeren in binnensteden. Weg met die kip of ei discussie! Jeroen Roelands Jroelands@goudappel.nl. www.goudappel.nl Parkeren in binnensteden Weg met die kip of ei discussie! Jeroen Roelands Jroelands@goudappel.nl www.goudappel.nl 1 Goudappel Coffeng Parkeren & Locatieontwikkeling Projectontwikkelaars, retailers, luchthavens,

Nadere informatie

Beleidsplan 2013-2017

Beleidsplan 2013-2017 Beleidsplan 2013-2017 Datum: Van: Onderwerp: 2 december 2013 Bestuur NOV Beleidsplan Noordwijkse Ondernemers Vereniging (NOV) 2013-2017 De missie van de NOV is: De Noordwijkse Ondernemers Vereniging zet

Nadere informatie

Toekomst binnenstad Oosterhout

Toekomst binnenstad Oosterhout Toekomst binnenstad Oosterhout Bijeenkomst 12 mei 2016 Stefan van Aarle Wie ben ik? Zelfstandig ondernemer Kwartiermaker binnenstad Tilburg Adviseur retail en centrummanagement Zes jaar ervaring in consultancy

Nadere informatie

Wat willen we bereiken? Wat gaan we daarvoor doen? Kosten

Wat willen we bereiken? Wat gaan we daarvoor doen? Kosten Algemene doelstelling Programma Stadspromotie Utrecht nationaal en internationaal profileren als een stad met een aantrekkelijk klimaat om te wonen, werken, studeren, leven, bezoeken en investeren. Wat

Nadere informatie

TOEKOMSTVISIE LV OP DE KAART #LVOPDEKAART

TOEKOMSTVISIE LV OP DE KAART #LVOPDEKAART TOEKOMSTVISIE LV OP DE KAART TOEKOMSTVISIE LV OP DE KAART DIT IS Leidschendam-Voorburg is een actieve en betrokken gemeenschap waar mensen met plezier wonen, ondernemen en recreëren. Deze groene gemeente

Nadere informatie

1.1 Bevolkingsontwikkeling 9. 1.2 Bevolkingsopbouw 10. 1.2.1 Vergrijzing 11. 1.3 Migratie 11. 1.4 Samenvatting 12

1.1 Bevolkingsontwikkeling 9. 1.2 Bevolkingsopbouw 10. 1.2.1 Vergrijzing 11. 1.3 Migratie 11. 1.4 Samenvatting 12 inhoudsopgave Samenvatting 3 1. Bevolking 9 1.1 Bevolkingsontwikkeling 9 1.2 Bevolkingsopbouw 10 1.2.1 Vergrijzing 11 1.3 Migratie 11 1.4 Samenvatting 12 2. Ontwikkelingen van de werkloosheid 13 2.1 Ontwikkeling

Nadere informatie

We lichten het Manifest heel graag verder toe en bij vragen kan u altijd contact met ons opnemen.

We lichten het Manifest heel graag verder toe en bij vragen kan u altijd contact met ons opnemen. Van: ONL voor Ondernemers [mailto:info@onl.nl] Verzonden: vrijdag 14 maart 2014 12:05 Aan: ONL voor Ondernemers Onderwerp: Verzoek voor doorsturen Ondernemersmanifest Geachte griffier, In de bijlage van

Nadere informatie

INFORMATIE BIJEENKOMST

INFORMATIE BIJEENKOMST INFORMATIE BIJEENKOMST OP WEG NAAR EEN ONDERNEMERSFONDS VOOR APELDOORN 9 SEPTEMBER 2013 Inhoud 1. Aanleiding; wat en waarom? 2. Uit de praktijk: Ondernemersfonds Utrecht 3. Stand van zaken Apeldoorn 1.

Nadere informatie

Samenwerkingsagenda Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en de Provincie Gelderland

Samenwerkingsagenda Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en de Provincie Gelderland en de Provincie Gelderland 22 maart 2016 Overwegende dat: De provincie Gelderland veel waarde hecht aan de aanwezigheid van onderwijs/kennisinstellingen in haar Provincie. Uiteraard in hun functie van

Nadere informatie

Samen investeren! Samenvatting bestuursakkoord Gemeente Emmen. betrokken leefbaar duurzaam bereikbaar sociaal ondernemend

Samen investeren! Samenvatting bestuursakkoord Gemeente Emmen. betrokken leefbaar duurzaam bereikbaar sociaal ondernemend Samen investeren! Samenvatting bestuursakkoord 2018-2022 Gemeente Emmen betrokken leefbaar duurzaam bereikbaar sociaal ondernemend S S Samen investeren! De partijen Wakker Emmen, PvdA en CDA gaan opnieuw

Nadere informatie

Met een bereikbare stad Bereik je meer

Met een bereikbare stad Bereik je meer Met een bereikbare stad Bereik je meer Een plan om bezoekers op een aantrekkelijke manier naar de Zwolse binnenstad te trekken; met initiatieven op het gebied van parkeren. Voorwoord Een bereikbare stad

Nadere informatie

Kansen voor maakindustrie in verstedelijkt

Kansen voor maakindustrie in verstedelijkt Kansen voor maakindustrie in verstedelijkt PAGINA 26 gebied De gemeente Delft heeft een forse woon- en werkambitie geformuleerd: 15.000 extra woningen en 10.000 extra banen in de periode tot 2040. Beide

Nadere informatie

Nieuw perspectief voor Westerveld

Nieuw perspectief voor Westerveld Nieuw perspectief voor Westerveld Verkiezingsprogramma voor de gemeenteraad 2014 2018 1 STERK Westerveld is een nieuwe lokale politieke kiesvereniging in de gemeente Westerveld De politieke missie van

Nadere informatie

Wat verwachten de ondernemers van Sint- Niklaasvan het nieuwe gemeentebestuur in de volgende zes jaar?

Wat verwachten de ondernemers van Sint- Niklaasvan het nieuwe gemeentebestuur in de volgende zes jaar? Wat verwachten de ondernemers van Sint- Niklaasvan het nieuwe gemeentebestuur in de volgende zes jaar? UNIZO-Sint-Niklaasheeft, naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen 2012, zich gebogen over

Nadere informatie

MAAK JOUW TOEKOMSTBEELD VAN GORCUM

MAAK JOUW TOEKOMSTBEELD VAN GORCUM MAAK JOUW TOEKOMSTBEELD VAN GORCUM Hoe ziet Gorinchem er in 2032 uit? Wat voor stad willen we dan zijn? Dat gaan we vastleggen in een Visie van de Stad. Iedereen kan daaraan meewerken. Graag zelfs! Maak

Nadere informatie

2 raadsinformatiebrief inzake uitwerking paragraaf 10 van de conceptbegroting 2014 Economisch stimulerend en Sociaal verbindend

2 raadsinformatiebrief inzake uitwerking paragraaf 10 van de conceptbegroting 2014 Economisch stimulerend en Sociaal verbindend uw nummer uw datum ons nummer onze datum verzonden inlichtingen bij sector/afdeling doorkiesnr. 2013/UIT/54728 24 oktober 2013 2 9 OKT. 2013 AAN de voorzitter van de gemeenteraad bijlage(n) betreffende

Nadere informatie

Goed werk Goed wonen Goed onderwijs

Goed werk Goed wonen Goed onderwijs Verkiezingsprogramma 2018 - D66 Harlingen Goed werk Goed wonen Goed onderwijs Samen krijgen we het voor elkaar 20180204125435_2387.adpro.indd 1 2/4/2018 12:55:09 PM Voorwoord lijsttrekker 2 De ambitie

Nadere informatie

PRO Kaag en Braassem wil kansen benutten door ondernemers ruim baan te geven.

PRO Kaag en Braassem wil kansen benutten door ondernemers ruim baan te geven. Economische visie 01-07-2015 Juli 2015 PRO Kaag en Braassem wil kansen benutten door ondernemers ruim baan te geven. Het college van Kaag en Braassem is voortvarend van start gegaan en staat op het punt

Nadere informatie

De beveiligingsscan sta voor je zaak.nl

De beveiligingsscan sta voor je zaak.nl m in i ster beve ili gings ie v a n E c o n o m isc he ke n ili Za et h n n va ake tief he Z e e n i nitia ngs beve ngs gings De beveiligingsscan sta voor je zaak.nl 2011 De beveiligingsscan Op naar een

Nadere informatie

Actualisering parkeerbeleid Grave

Actualisering parkeerbeleid Grave Actualisering parkeerbeleid Grave Beeld plaatsen ter grootte van dit kader Informatieavond 23 maart 2017 2 Agenda Toelichting op proces Ambitie Toelichting op voorgestelde wijzigingen in parkeerbeleid

Nadere informatie

GEBIEDEN. 4 havo 3 Stedelijke gebieden 4-5

GEBIEDEN. 4 havo 3 Stedelijke gebieden 4-5 GEBIEDEN 4 havo 3 Stedelijke gebieden 4-5 Probleemwijken Groot aandeel sociale huurwoningen Slechte kwaliteit woonomgeving Afname aantal voorzieningen Toename asociaal gedrag Sociale en etnische spanningen

Nadere informatie

Schieoevers Maakt de toekomst. Ontwikkelingsscenario s met focus op synergie

Schieoevers Maakt de toekomst. Ontwikkelingsscenario s met focus op synergie Schieoevers Maakt de toekomst Ontwikkelingsscenario s met focus op synergie S C H I E O E V E R S M A A K T D E T O E K O M S T Delft nog aantrekkelijker maken, létterlijk maken. Ruimte zien, kansen creëren

Nadere informatie

Toerisme en recreatie

Toerisme en recreatie Hoofdstuk 8 Toerisme en recreatie 8.1 Inleiding Toerisme en recreatie zijn belangrijke sectoren in een stad als. Mensen uit binnen- en buitenland bezoeken de stad om de historische sfeer te proeven, een

Nadere informatie

Doesburg, een stad om van te houden! Partij Programma Stadspartij Doesburg

Doesburg, een stad om van te houden! Partij Programma Stadspartij Doesburg Doesburg, een stad om van te houden! Partij Programma Stadspartij Doesburg 2018-2022 Inleiding Doesburg is een prachtige stad, die we als Stadspartij Doesburg onafhankelijk willen houden. Samenwerken doen

Nadere informatie

DORDRECHT. Aan. de gemeenteraad

DORDRECHT. Aan. de gemeenteraad *P DORDRECHT Retouradres: Postbus 8 3300 AA DORDRECHT Aan de gemeenteraad Gemeentebestuur Spuiboulevard 300 3311 GR DORDRECHT T 14 078 F (078) 770 8080 www.dordrecht.nl Datum 4 december 2012 Begrotingsprogramma

Nadere informatie

Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda

Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda Kiezen om ruimte te maken Den Haag 2040 Den Haag is volop in beweging, de stad is in trek. Verwacht wordt dat Den Haag groeit, van 530.000 inwoners in 2017 naar

Nadere informatie

Stichting Ondernernersfonds Delft Delft

Stichting Ondernernersfonds Delft Delft Accountantsrapport inzake de jaarrekening 2012 Stichting Ondernernersfonds Delft Delft Inhoudsopgave Accountantsrapport Pagina Algemeen 1 Financiiile positie Jaarverslag 3 Jaarrekening Balans per 31 december

Nadere informatie

Musea en VVV. Welkom Opening door Mart Wijnen (wethouder) natuur

Musea en VVV. Welkom Opening door Mart Wijnen (wethouder) natuur Welkom Opening door Mart Wijnen (wethouder) VVV, kansen voor Valkenswaard Door Peter Moezelaar (voorzitter VVV Valkenswaard) De LTA en haar doelstellingen door Henk Wessels (voorzitter LTA) Stijlgids Veelzijdig

Nadere informatie

The Summer Village 2013

The Summer Village 2013 The Summer Village 2013 Versie: 2 juli 2013 Inleiding Op het Berlageveld (voormalige bouwkundeterrein) verrijst de Green Village als levend en levendig duurzaam ondernemend dorp waar wetenschap en bedrijfsleven

Nadere informatie

Ondernemersmanifest 2018

Ondernemersmanifest 2018 Ondernemersmanifest 2018 20 praktische handvatten Ter inspiratie voor het lokale verkiezingsprogramma ONL voor ondernemers komt op voor de belangen van de ondernemers en heeft als doel het ondernemersklimaat

Nadere informatie

HINDERNISSEN bedrijfsleven Zuidvleugel. Presentatie Bert Mooren, directeur VNO-NCW West Economische Programmaraad Zuidvleugel 24 februari 2014

HINDERNISSEN bedrijfsleven Zuidvleugel. Presentatie Bert Mooren, directeur VNO-NCW West Economische Programmaraad Zuidvleugel 24 februari 2014 Presentatie Bert Mooren, directeur VNO-NCW West Economische Programmaraad Zuidvleugel 24 februari 2014 Fundamentals Onvoldoende innovatiekracht MKB Zuidvleugel Triple helix samenwerking op bestuurlijk

Nadere informatie

Businessplan Ondernemersfonds BedrijvenInvesteringsZone Hartje Gorkum

Businessplan Ondernemersfonds BedrijvenInvesteringsZone Hartje Gorkum 1 Businessplan Ondernemersfonds BedrijvenInvesteringsZone Hartje Gorkum 2 I Inleiding Op 1 januari 2015 is de Wet BedrijvenInvesteringsZones (BiZ) in werking getreden. Deze wet maakt het voor lokale ondernemersorganisaties

Nadere informatie

Parkeren in binnensteden. Weg met die kip of ei discussie!

Parkeren in binnensteden. Weg met die kip of ei discussie! Parkeren in binnensteden Weg met die kip of ei discussie! Even voorstellen Even voorstellen Parkeren & Locatieontwikkeling Projectontwikkelaars, retailers, luchthavens, beleggers en gemeenten Bereikbaarheid

Nadere informatie

Begrotingswijziging tbv de --- RAAD --- Gemeente Provincie Begrotingsjaar. : Delft : Zuid Holland : e Wijziging

Begrotingswijziging tbv de --- RAAD --- Gemeente Provincie Begrotingsjaar. : Delft : Zuid Holland : e Wijziging Begrotingswijziging tbv de --- RAAD --- Gemeente Provincie Begrotingsjaar : Delft : Zuid Holland : 5e Wijziging In de begrotingswijziging kunt u de volgende onderdelen aantreffen: - wijziging op de doelstelling

Nadere informatie

Acht opvallende weetjes over koopstromen in de Randstad :58

Acht opvallende weetjes over koopstromen in de Randstad :58 Acht opvallende weetjes over koopstromen in de Randstad 10-02-2017 10:58 Door Nick MÃ ller Redactie RetailWatching De afgelopen jaren is er veel veranderd in het winkellandschap, dat is niemand ontgaan.

Nadere informatie

Actieplan voor een bloeiend Midden- en Kleinbedrijf (MKB)!!!!!!

Actieplan voor een bloeiend Midden- en Kleinbedrijf (MKB)!!!!!! Actieplan voor een bloeiend Midden- en Kleinbedrijf (MKB) Ook aan Den Haag zijn de gevolgen van de economische crisis niet onopgemerkt voorbij gegaan. Mensen zijn hun baan kwijtgeraakt, de jeugdwerkloosheid

Nadere informatie

LATEN WE SAMEN ZORGEN DAT ONS CENTRUM NOG MEER GAAT KLOPPEN!

LATEN WE SAMEN ZORGEN DAT ONS CENTRUM NOG MEER GAAT KLOPPEN! EEN KLOPPEND HART LATEN WE SAMEN ZORGEN DAT ONS CENTRUM NOG MEER GAAT KLOPPEN! ONS CENTRUM in beeld en cijfers WIST U DAT. wij ruim 50.000 m2 detailhandel hebben in ons centrum (vergelijk centrum Helmond,

Nadere informatie

Ondernemingsplan Marja Ruigrok. Aanvalsplan ondernemerszin VVD Amsterdam. Voor ons Amsterdam

Ondernemingsplan Marja Ruigrok. Aanvalsplan ondernemerszin VVD Amsterdam. Voor ons Amsterdam Ondernemingsplan Marja Ruigrok Aanvalsplan ondernemerszin VVD Amsterdam Inleiding 2 Amsterdam, 11 februari 2010 Ik ben bijna 20 jaar ondernemer in Amsterdam. Van nature heb ik mijn bedrijf opgebouwd met

Nadere informatie

Meerjarenbeleidplan Stichting Centrummanagement Hoogeveen 2015-2019

Meerjarenbeleidplan Stichting Centrummanagement Hoogeveen 2015-2019 Meerjarenbeleidplan Stichting Centrummanagement Hoogeveen 2015-2019 1. Vraag- en probleemstelling Het huidige meerjarenbeleidplan van de stichting loopt van 2011 tot en met 2014. Sinds een aantal jaren

Nadere informatie

Healthy Urban Living Slim, Gezond en Groen

Healthy Urban Living Slim, Gezond en Groen SMART CITY UTRECHT Healthy Urban Living Slim, Gezond en Groen Brigitte Hulscher Program Manager Smart Cities, Marketing & Innovation Utrecht Jong en hoog opgeleid 334.862 inwoners, 20 % < 17, 18% 18-26,

Nadere informatie

In november 2017 wordt het event Made in Maastricht gehouden. De kern van het event is een

In november 2017 wordt het event Made in Maastricht gehouden. De kern van het event is een Samenvatting In november 2017 wordt het event Made in Maastricht gehouden. De kern van het event is een tentoonstelling/expo, die de parels van Maastrichts ondernemerschap laat zien. De hoofddoelstelling

Nadere informatie

WINTERBIJEENKOMST LANDSCHAPSPARK BORSELE. Diana Korteweg Maris Kenniscentrum Kusttoerisme / HZ University of Applied Sciences 28 januari 2019

WINTERBIJEENKOMST LANDSCHAPSPARK BORSELE. Diana Korteweg Maris Kenniscentrum Kusttoerisme / HZ University of Applied Sciences 28 januari 2019 WINTERBIJEENKOMST LANDSCHAPSPARK BORSELE Diana Korteweg Maris Kenniscentrum Kusttoerisme / HZ University of Applied Sciences 28 januari 2019 KENNISCENTRUM KUSTTOERISME Onderdeel van HZ University of Applied

Nadere informatie

Leercyclus Enschede-Dordrecht-Zwolle

Leercyclus Enschede-Dordrecht-Zwolle Leercyclus Enschede-Dordrecht-Zwolle Regionaal uitvoeringsprogramma economie en arbeidsmarktbeleid Enschede, 26 januari 2012 Gido ten Dolle Programmadirecteur Ruimtelijk economische strategie en arbeidsmarktbeleid

Nadere informatie

Stadsagenda Vlaardingen

Stadsagenda Vlaardingen Stadsagenda Vlaardingen In Vlaardingen is het prettig wonen Percentage dat het (zeer) eens is met de volgende stellingen: 51% stad voor jonge gezinnen Wat voor stad is Vlaardingen? groene stad 80% 60%

Nadere informatie

W I N K E L e n I N H E T N I E U W E B A N N E C E N T R U M

W I N K E L e n I N H E T N I E U W E B A N N E C E N T R U M W I N K E L e n I N H E T N I E U W E B A N N E C E N T R U M B e z a a n j a c h t p l e i n - A m s t e r d a m N o o r d Het Nieuwe Banne Centrum Centraal gelegen in Amsterdam Noord, aan het Bezaanjachtplein

Nadere informatie

MKB-Nederland Noord. Folder Lokale Partners

MKB-Nederland Noord. Folder Lokale Partners MKB-Nederland Noord Folder Lokale Partners Samen haar lokale partners werkt MKB-Nederland aan krachtige en effectieve lobby op lokaal niveau. Dit document legt uit wat het Lokaal Partnerschap precies inhoudt

Nadere informatie

Belangrijkste vraagstukken / dilemma s

Belangrijkste vraagstukken / dilemma s Belangrijkste vraagstukken / dilemma s 1. Groei 2. Vergrijzing en ontgroening 3. Duurzaamheid 4. Binnenstad 5. Inwoners aan zet 6. Bereikbaarheid en economie Vraagstuk 1 Groei Meegroeien met de Randstad

Nadere informatie

Verslag Ondernemersavond 22 januari 2015

Verslag Ondernemersavond 22 januari 2015 Verslag Ondernemersavond 22 januari 2015 1 Ondernemersavond 22 januari 2015 Munnikkenhof Grijpskerke Geachte ondernemer, Hartelijk dank voor uw aanwezigheid op de ondernemersavond op 22 januari j.l. Zoals

Nadere informatie

Culemborg: ambities van een Vrijstad

Culemborg: ambities van een Vrijstad Culemborg: ambities van een Vrijstad 1. Kenmerken Culemborg Beeld Culemborg is bekend vanwege de historische binnenstad en centrale ligging. Historie, monumenten en beeldbepalende panden, Vrijstad, water,

Nadere informatie

ir. Martin Aarts Strategisch adviseur RO Stad van de toekomst maken

ir. Martin Aarts Strategisch adviseur RO Stad van de toekomst maken ir. Martin Aarts Strategisch adviseur RO Stad van de toekomst maken Basisplan 1946 Wat is het DNA van een stad? waar komen we vandaan?: Rotterdam 1850 Rotterdam 1870 Eerst de haven dan de stad (Coolsingel

Nadere informatie

Uit de verkiezingsprogramma s van de huidige gemeenteraad

Uit de verkiezingsprogramma s van de huidige gemeenteraad Uit de verkiezingsprogramma s 2014-2018 van de huidige gemeenteraad CDA De relatie met het bedrijfsleven in Soest wordt structureel uitgebouwd door het ondersteunen en intensiveren van bestaande contacten

Nadere informatie

Platform 31 Conferentie Ruimte voor Ondernemerschap Workshop Aanbesteden 28 november MKB-vriendelijk aanbesteden en Social Return

Platform 31 Conferentie Ruimte voor Ondernemerschap Workshop Aanbesteden 28 november MKB-vriendelijk aanbesteden en Social Return Platform 31 Conferentie Ruimte voor Ondernemerschap Workshop Aanbesteden 28 november 2014 MKB-vriendelijk aanbesteden en Social Return Petra Oden, Lector Juridische Aspecten van de Arbeidsmarkt Introductie

Nadere informatie

Gemeente Den Haag. Stand van zaken Regionaal Werkbedrijf arbeidsmarktregio Haaglanden. Geachte voorzitter,

Gemeente Den Haag. Stand van zaken Regionaal Werkbedrijf arbeidsmarktregio Haaglanden. Geachte voorzitter, Wethouder van Sociale zaken, Werkgelegenheid, Wijkaanpak en Sport, Rabin S. Baldewsingh Gemeente Den Haag De voorzitter van Commissie Samenleving BSW/2015.1 RIS 280270 0703532087 19 januari 2015 Stand

Nadere informatie

Werkplan Centrum XL 2015/2016

Werkplan Centrum XL 2015/2016 Werkplan Centrum XL 2015/2016 Maart 2015, Amsterdam Inleiding: toekomstperspectief Centrum XL Er zijn veel ontwikkelingen gaande in Amsterdam op het gebied van economie, logistiek en duurzaamheid die van

Nadere informatie

Klimaatadaptatie in Zwolle (IJsselvechtdelta)

Klimaatadaptatie in Zwolle (IJsselvechtdelta) Agenda Stad Concernstaf CSADV Stadhuis Grote Kerkplein 15 Postbus 538 8000 AM Zwolle Telefoon (038) 498 2092 www.zwolle.nl Klimaatadaptatie in Zwolle (IJsselvechtdelta) Hoe houden we onze delta leefbaar

Nadere informatie

DE INDUSTRIE: MOTOR VAN VERNIEUWING. Drie acties voor een nieuw Kabinet. Manifest 2017

DE INDUSTRIE: MOTOR VAN VERNIEUWING. Drie acties voor een nieuw Kabinet. Manifest 2017 DE INDUSTRIE: Drie acties voor een nieuw Kabinet MOTOR VAN Manifest 2017 VERNIEUWING Nederlandse industriële bedrijven behoren tot de top van de wereld. We zijn wereldmarktleider in chipmachines en medische

Nadere informatie

KING Ondernemingspeiling

KING Ondernemingspeiling KING Ondernemingspeiling Vragenlijst versie december 0 Ondernemingspeiling op Waarstaatjegemeente.nl De vragen gaan over uw bedrijfslocatie in de gemeente XXX. In deze vragenlijst wordt gevraagd naar uw

Nadere informatie

PROFILERING HOF VAN TWENTE

PROFILERING HOF VAN TWENTE PROFILERING HOF VAN TWENTE SEPTEMBER 2017 PROFIEL HOF VAN TWENTE In Hof van Twente vind je nog het kenmerkende coulisse-landschap waar landbouw, recreatie, wonen en werken naadloos worden ingepast. Ondernemers

Nadere informatie

Bent u. de nieuwe burgemeester van. Enkhuizen?

Bent u. de nieuwe burgemeester van. Enkhuizen? Bent u de nieuwe burgemeester van Enkhuizen? Enkhuizen is een trotse, grootse stad, en mét reden! Als één van de zes VOC-steden is de rijke handelsgeschiedenis van de stad nog te zien en te merken: in

Nadere informatie

Stationswerk Stationsweg 86, Den Haag info@stationswerk.nl www.stationswerk.nl

Stationswerk Stationsweg 86, Den Haag info@stationswerk.nl www.stationswerk.nl Vanavond Waarom Stationswerk? Waarom samen ondernemen? Wat gaan we doen? Agenda Actueel Stationswerk Gastsprekers Borrel en discussie Conclusies Sluiting Actueel in de Stations buurt (AD 18 feb 2014) Actueel

Nadere informatie

Nieuwsbrief Marnix van Namen

Nieuwsbrief Marnix van Namen Nieuwsbrief Marnix van Namen Er gebeurt veel in en om rond binnenstad om de levendigheid te versterken. In deze nieuwsbrief ga ik op een aantal initiatieven verder in: de Win je Winkel actie, een boerenstreekmarkt,

Nadere informatie

Actieplan binnenstad Maassluis

Actieplan binnenstad Maassluis Actieplan binnenstad Maassluis 1 Inleiding De dynamiek in de detailhandel is bijzonder groot en kent vele trends en ontwikkelingen. Een aantal trends is al jaren zichtbaar, zoals schaalvergroting. Andere

Nadere informatie

Beleidsverklaring 15 thema s u als inwoner

Beleidsverklaring 15 thema s u als inwoner Beste inwoner, Wij stellen u graag onze Beleidsverklaring voor. Een mooi woord om te zeggen hoe we onze gemeente willen besturen de volgende 6 jaar. We werken rond 15 thema s. In deze folder leest u een

Nadere informatie

Uitvoeringsagenda. Zwammerdam

Uitvoeringsagenda. Zwammerdam Uitvoeringsagenda 2019-2020 Uitvoeringsagenda 2019-2020 2 OUDSHOORN RIDDERVELD KOUDEKERK N DEN RIJN HOORN CENTRUM RLNDERVEEN HZERSWOUDE-RIJNDIJK RIETVELD KERK & ZNEN ZWMMERDM HZERSWOUDE-DORP BENTHUIZEN

Nadere informatie

De stand van retail in Nederland. woensdag 16 september 2015

De stand van retail in Nederland. woensdag 16 september 2015 De stand van retail in Nederland woensdag 16 september 2015 Founder en Directeur Retaildenkers.nl Wie is Rupert? verbinder Inspiratie storytelling Marketing ondernemersboeken Klant centraal retaildeskundige

Nadere informatie

Station Nieuwe Meer Het internationale & inclusieve woon- en werkgebied van Nieuw West

Station Nieuwe Meer Het internationale & inclusieve woon- en werkgebied van Nieuw West Station Nieuwe Meer Het internationale & inclusieve woon- en werkgebied van Nieuw West 2030 Station Nieuwe Meer is niet alleen een nieuwe metrostation verbonden met Schiphol, Hoofddorp, Zuidas en de Amsterdamse

Nadere informatie

dbruist Zwolle Zwolle Bruist De Strategische agenda Binnenstad

dbruist Zwolle Zwolle Bruist De Strategische agenda Binnenstad Zwolle Zwolle Bruist De Strategische agenda Binnenstad 2017-2022 Inleiding Zwolle heeft de ambitie om de meest aantrekkelijke binnenstad van Noordoost-Nederland te worden en te blijven. Daarvoor moeten

Nadere informatie

DE SPOORZONE IN TILBURG: IN DE VOETSPOREN VAN DE KONING EN KONINGIN

DE SPOORZONE IN TILBURG: IN DE VOETSPOREN VAN DE KONING EN KONINGIN DE SPOORZONE IN TILBURG: IN DE VOETSPOREN VAN DE KONING EN KONINGIN De Koning en Koningin lieten zich op Koningsdag 2017 in Tilburg graag verleiden om de ietwat rauwe en hippe Spoorzone te doorkruisen.

Nadere informatie

Aanvraagformulier bijdrageregeling Economisch Vestigingsklimaat

Aanvraagformulier bijdrageregeling Economisch Vestigingsklimaat Aanvraagformulier bijdrageregeling Economisch Vestigingsklimaat Aanvrager project: Gemeente: Delft Contactpersoon: R de Groot Emailadres: rdgroot@delft.nl Telefoonnummer: 06-53121727 IBAN: NL21 BNGH 0285001787

Nadere informatie

STARTNOTITIE EVENEMENTENBELEID

STARTNOTITIE EVENEMENTENBELEID STARTNOTITIE EVENEMENTENBELEID 2011-2015 INHOUD 1. INLEIDING 3 2. UITGANGSPUNTEN, DOELSTELLINGEN en KADERS 3 3. HET PROCES 5 4. HET PRODUCT 6 5. DE RISICO S 6 6. TIJD en PLANNING 6 7. COMMUNICATIE 6 Startnotitie

Nadere informatie

Koopstromen geven een onthutsend beeld van de toekomst Winkels verdwijnen uit kleine en middelgrote kernen

Koopstromen geven een onthutsend beeld van de toekomst Winkels verdwijnen uit kleine en middelgrote kernen Koopstromen geven een onthutsend beeld van de toekomst Winkels verdwijnen uit kleine en middelgrote kernen Op 24 september werden de koopstromen 2015 van Oost- Nederland gepresenteerd door het onderzoeksbureau

Nadere informatie

Intentieverklaring Versterking economisch positie Centrum Alphen aan den Rijn

Intentieverklaring Versterking economisch positie Centrum Alphen aan den Rijn Intentieverklaring Versterking economisch positie Centrum Alphen aan den Rijn Inleiding Het centrum van Alphen aan den Rijn is de ontmoetingsplaats, het culturele- en koopcentrum voor de inwoners van Alphen

Nadere informatie

Verslag Themabijeenkomst Lokaal Economische agenda 2 maart 2015

Verslag Themabijeenkomst Lokaal Economische agenda 2 maart 2015 Verslag Themabijeenkomst Lokaal Economische agenda 2 maart 2015 Inleiding De raad heeft de regionaal economische agenda voor West-Friesland kaderstellend vastgesteld. De regionaal economische agenda vormt

Nadere informatie

Werklocaties. Nota Kantoren Rotterdam samengevat. 19 juni 2019

Werklocaties. Nota Kantoren Rotterdam samengevat. 19 juni 2019 Werklocaties Nota Kantoren Rotterdam samengevat 19 juni 2019 2 Ruimtelijkeconomisch beleid voor kantoren in Rotterdam Voor een aantrekkelijke, economisch sterke stad is er evenwicht nodig tussen zowel

Nadere informatie

RIS Werken loont!

RIS Werken loont! Werken loont! Initiatiefvoorstel PVV Den Haag Raadslid Elias van Hees 17 mei 2017 Aanleiding & Analyse De arbeidsmarkt functioneert op basis van vraag en aanbod. Het is hierbij cruciaal dat werkgevers

Nadere informatie

Wat verwachten de ondernemers van Lochristi van het nieuwe gemeentebestuur in de volgende zes jaar?

Wat verwachten de ondernemers van Lochristi van het nieuwe gemeentebestuur in de volgende zes jaar? Wat verwachten de ondernemers van Lochristi van het nieuwe gemeentebestuur in de volgende zes jaar? UNIZO Groot-Lochristi heeft zich - naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen 2012 - gebogen over

Nadere informatie

EN WIE NODIGT NU DE GASTEN UIT?

EN WIE NODIGT NU DE GASTEN UIT? EN WIE NODIGT NU DE GASTEN UIT? Onderzoek naar Toerisme & Recreatie in Bedum AANLEIDING VAN HET ONDERZOEK Onderwerp dat door burgers is aangedragen Veel beleidsvrijheid van de gemeente, passend in regionale

Nadere informatie

Welkom bij De Nieuwe Binnenstad

Welkom bij De Nieuwe Binnenstad Welkom bij De Nieuwe Binnenstad Wie zijn we? 12.45 Opening 13.00 Intervisie Programma - Regionale afspraken met Marliecke Heck (provincie Noord-Holland) - Integrale aanpak voor economische vitaliteit van

Nadere informatie

TOERISTISCH BELEID MAKEN VOOR ZEELAND. Masterclass voor portefeuillehouders & beleidsmedewerkers 28 november 2018

TOERISTISCH BELEID MAKEN VOOR ZEELAND. Masterclass voor portefeuillehouders & beleidsmedewerkers 28 november 2018 TOERISTISCH BELEID MAKEN VOOR ZEELAND Masterclass voor portefeuillehouders & beleidsmedewerkers 28 november 2018 WELKOM NAMENS DE TUA TUA = Toeristische UitvoeringsAlliantie Netwerkorganisatie waarin Kenniscentrum

Nadere informatie