Nota //..7.K Erosie en Aanwas van het kustvak den Helder-Hoek van Holland, Maart 1961

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nota //..7.K. 61-1. Erosie en Aanwas van het kustvak den Helder-Hoek van Holland, Maart 1961"

Transcriptie

1 I r. T. Edelman Nota //..7.K Erosie en Aanwas van het kustvak den Helder-Hoek van Holland, Maart 1961

2 Erosie en aanwas van het kustvak Den Helder-Hoek van Holland Theoretische beschouwinken. Ten aanzien van het materiaaltransport langs de kust zijn in het algemeen drie faktoren werkzaam; 1e de golfslag 2e de vloedstroom 3e de ebstroom. Indien aan de kust een hindernis (dit kan zijn: een pier, een strandhoofd, een strandmuur, een zeegat etc.) aanwezig is, zal deze hindernis het materiaaltransport verstoren. Bovenstrooms(voor golfslag is dit de sector, waar de wind vandaan komt) zal materiaal langs de kust worden afgezet, terv/ijl benedenstrooms erosie optreedt. Zet men de aangroeisnelheid (erosiesnelheid) uit als functie van de afstand x langs de kust, dan ontstaat een figuur, welke hier verder "verstoringsfiguur" zal worden genoemd. Bezien we een dergelijke figuur eens nader voor het geval van een met zand beladen stroom langs de kust, welke een hindernis ontmoet. De hindernis, (bijvoorbeeld een uitgebouwde pier loodrecht op de kust) doet de stroom van de kust afbuigen, waardoor de stroom gedwongen wordt om materiaal af te staan aan de kust. De curve van de aangroei raakt (theoretisch vermoedelijk asyraptotisch) ergens bovenstrooms van de hindernis de nullijn en stijgt naar de hindernis toe progressief. Ter plaatse van de hindernis is de stroom zandarmer geworden; benedenstrooms van de hindernis zal de stroom dus trachten, het ontstane zandtekort weder aan te vullen, hetgeen neerkomt op een erosie van de kust. Hier ontstaat de tweede talc van de verstoringsfiguur, welke dus op grote afstand benedenstrooms van de hindernis de nullijn weer raakt. Direct achter de hindernis heeft de stroom nog geen vat op de kust. Door de werking van neren treedt hier dan ook een kleine aangroei op. Op zekere afstand benedenstrooms van de hindernis l i g t dus nog. een nulpunt. In het algemeen ontstaat een verstoringsfiguur van de vorm van afbeelding 1. Uit continuïteitsoverwegingen volgt, dat het positieve (erosie) oppervlak en het negatieve oppervlak van de verstoringsfiguur aan elkaar gelijk moeten zijn. Overweegt men tevens, dat de stroom gemakkelijker materiaal afstaat, dan hij materiaal opneemt, dan zal het negatieve deel, globaal gesproken, kort en hoog zijn, en het positieve deel lang en laag. Vloedstroom en ebstroom zijn tegengesteld gericht en werken afwisselend. Verstoringsfiguren aan de kust ontstaan dus als een superpositie van de figuren voor de ebstroom en de vloedstroom.

3 Indien het transporterend vermogen van beide stromen gelijk is, zou een symetrische verstoringsfiguur van het type uit afbeelding 1 moeten ontstaan. Is er een aanzienlijk verschil in transporterend vermogen, dan ontstaan asymetrischc vormen, zoals bijvoorbeeld in afbeelding 2. In het algemeen bestaat een verstoringsfiguur dus uit een aangroeiingstop ter plaatse van de hindernis (aan beide zijden van de hindernis is er aangroeiing), gevolgd door een erosiedal aan weerszijden. De verst o^rings figuren, welke wij in de natuur meten, vertonen in derdaad in grote trekken deze vorm. Er zijn echter wezenlijke verschillen In de natuur is de top veel en veel smaller dan in de afbeeldingen 1 en 2 terwijl de dalen meestal veel dieper zijn dan de top hoog is. Het is v r i j gemakkelijk in te zien, dat dergelijke figuren slechts kunnen ontstaan door superpositie van een eb- en vlocdfiguur, waarin het positieve (erosie) oppervlak veel groter is dan hot negatieve oppervlak. In onze theorie hebben wij dus blijkbaar ten onrechte aangenomen, dat positief en negatief oppervlak aan elkaar gelijk moeten _:ijn. Hoe zit dit nu? De oplossing van het probleem is vermoedelijk v r i j eenvoudig. De stroom verliest blijkbaar meer materiaal dan aangegeven wordt door het negatieve oppervlak. Dit meerdere komt echter niet aan de kustlijn ton goede, doch wordt in de vorm van banken voor de kust en benedenstrooms van de top van de hindernis afgezet. Voorlopig b l i j f t het zand daar l i g gen, omdat de diepte, waarop het ivordt gedeponeerd, te groot is om nog een opwerveling door golfwerking mogelijk te maken. Ter plaatse van de bank gaat dus het zwevende materiaal uitsluitend naar benoden (zwaartekracht ), terwijl de stroom niet meer aangevuld wordt door van de bodem opgewerveld zand. Dikwijls zal de stroom bij het verlaten van het bankengebied helemaal geen materiaal meer transporteren. Op de verstoringsfiguur van eb- en vloedstroom moet nog de verstoring van het golfslagtransport worden gesuperponeerd. De golfslagvcrstoringsfiguur heeft ongeveer dezelfde vorm als een stroomfiguur. Aan de Nederlandse kust is de heersende windrichting 3.7/., zodat de verstoringsfiguur dezelfde richting heeft als de vloedstroomverstoring. In het algemeen is het bijzonder moeilijk beide verstoringsfiguren te scheiden. Vij zullen dat hier ook niet doen en wij beschouwen het golfslagtransport eenvoudig als een onderdeel van het vloedtransport. Veroorzaken beide werkingen een transport, dat groter is dan het ebtransport, dan zeggen we, dat er een vloedoverschot bestaat.

4 Aan een kust, waar eb-, vloed- en golftransport optreedt, veroorzaakt een hindernis dus drie soorten verstoringen, le. een aangroei van de kust ofwel een regressie van de kustlijn in de onmiddellijke omgeving van de hindernis. 2e. een erosie van de kust (transgressie van de kustlijn) over dikwijls aanzienlijke afstand ter weerszijden van de hindernis. 3e. vorming van banken ter weerszijden van het zeewaartse einde van de hindernis. Afbeelding 3 geeft een schema van deze verstoringen. Men zou de werking van een hindernis in het kort kunnen omschrijven als het brengen van zand vanaf het strand naar dieper water vóór de kust. Dit zand vormt in het algemeen een buitendelta (zeegaten) of een langgerekte bank (pieren). De Hollandse kust tussen Marsdiep en Nieuwe Waterweg. Uit de strandmetingen waren grafieken beschikbaar waarin de veranderingen in de ligging van hoogwaterlijn, laagwaterlijn en duinvoet zijn aangegeven ter plaatse van do strandpalen over een periode van meer dan 100 jaren (van vóór I85O tot heden). Daar de grafieken voor de duinvoet verreweg het regelmatigste karakter hebben, werd de ligging voor de duinvoet als kriterium voor aangroei en erosie van de kust aangenomen. Ofschoon hieraan vanzelfsprekend grote bezwaren kleven, werd toch gemeend, dat de duinvoet, bij een beschouwing over lange perioden, de voor- of achteruitgang van de kustlijn voldoende gedempt zou weergeven, terwijl het voordeel werd ondervonden, dat veranderingen van korte duur, welke het totaalbeeld bij H.7i/. en L.W.-lijnen ernstig verstoorden, bij de duinvoetgrafieken dikwijls nauwelijks tot uiting kwamen. Vanzelfsprekend kan een analyse op deze grondslag niet veel meer geven dan een zeer globaal beeld. 3r worden tendensen mee opgespoord, terwijl een enigermate betrouwbare kwantitatieve benadering van het probleem nauwelijks mogelijk is. Het is ons echter in eerste instantie te doen om het verkrijgen van een globaal inzicht inde gang der verschijnselen, daar een dergelijk inzicht tot nu toe vrijwel heeft ontbroken. Voor dat doel bleek de gevolgde methode althans enigszins bruikbaar. Het bleek mogelijk, de duinvoetgrafleken te vervangen door een hellende re ohte lijn, die e en goed gemiddelde gaf zonder al te grote afwijkingen. De voor- of achteruitgang volgens deze rechte lijn( dy) werd bepaald over 100 jaar ( dt), waarbij vcor de honderdjarige periode meestal 185O-I95O en enkele malen I86O-I96O werd gekozen.

5 ' Vaar door de aanleg van s trandhoo f den een knik of richtingsverandering in de grafiek optrad, werd de helling van het gedeelte vóór de aanleg van het strandhoofd veelal geëxtrapoleerd (d.w.z.de l i j n werd recht doorgetrokken) tot 1950 of De aldus bepaalde waarden van ~ werden per strandpaal uitgezet als functie van de afstand langs de kust. Dat leverde de dunne, getrokken l i j n op van de middelste, grote figuur van afbe-lding 4. Vervolgens werd deze l i j n vereffend, door hem over grillige stukken te vervangen door de streeplijn. Globaal kan deze vereffende l i j n omschreven worden als: aangroei juist noord van Eook van Holland; v^irvolg^ns erosie tot ongeveer Scheveningen; aangroei van Sch.,veningen tot ten noorden van IJmuiden; erosie tot dc Hondsbosse iccwering; erosie tussen Potten en Huisduinen en ten slotte aangroei noord van Kuisduinen (dit laatste niet gemeten). Nog mow.-r globaal zien we een erosiekuil ten noorden van de iaterweg en een grotere erosiekuil ten zuiden van het Karsdiep; tussen beide kuilen een aanwassende kust, die verstoord l i j k t door kunstwerken en uitmondingen. Getracht werd, om de vereffende l i j n te ontleden en te beschouwen als een superpositie van afzonderlijkr storingsfiguren op een "hoofdlijn- (mot een zware, getrokken l i j n aangegeven in de middenfiguur en nog eens op kltinere schaal in de onderste figuur van afbeelding k). Ket bleek, dat dit resultaat ongeveer kan worden bereikt door op de hoofdlijn zes storingsfiguren te superponercn, namelijk Ter Heide, Scheveningen, Katwijk,.Landvoort, IJmuidtn en Hondsbosse-Pettemer (bovenaan afb. '4). Dit resultaat werd eerst bereikt na ettelijke lieren proberen. Indien de hoofdlijn anders wordt aangenomen, veranderen de vei;storingsfiguren dienovereenkomstig. Door tilkens verschuiven werd tenslotte een v r i j begrijpelijk en redelijk resultaat verkregen, ofschoon nog enkele vreemde za.ken overblijven. Beschouwen we eerst dc hoofdlijn. Het ziet er naar uit dat de hoofdl i j n zelve weer is samengesteld uit twee (halve) storingsfiguren, namelijk die van het karsdiep en die van de Nieuwe Waterweg, welke gesuperponeerd zijn op een basislijn, welke op een ^ = -65 m duinvoet per eeuw (dus aangroei) uit de De erosiekuil van de waterweg is 90 m per eeuw diep en breidt zich uit tot 28 km t.jn noorden van de Hoek. De erosiekuil van h:,-t flarsdiep is 220 m per eeuw diep en br-idt zich uit tot 62 km ten zuiden van Huisduinen, dus stel 67 km ten zuiden ran het Marsdiep.

6 5. Het komt haast te mooi uit om waar te zijn, doch ^^-^ f j " ^ Zou men mogen stellen, dat het vermogen van het Marsdiep naar het zuiden, ongeveer 2,k x 6 maal zo groot is als het vermogen van de waterweg naar het noorden? Voorts is de uitkomst bepaald verrassend, dat de storingsfiguren van Marsdiep en feterweg gesuperponeerd moeten worden op een aangroeiing van de duinvoet met 65 m per eeuw. Dit zou dus betekenen, dat indien er geen zeegaten aanwezig waren (en ook geen verstoringen door havenhoofden en dergelijke), onze kust met 65 m per eeuw zou aangroeien. Het is een interessante vraag, waar dit zand vandaan zou moeten komen. Van de zes kleinere storingsfiguren (afb.4;bovenaan)zijn er vier zonder meer begrijpelijk, namelijk: Scheveningen, Katwijk, IJmuiden en Hondsbosse. Uiteraard brengt de wijze, waarop deze figuren bepaald werden, mede, dat hun vorm en afmetingen slechts bij benadering juist kunnen zijn. IJmuiden en Scheveningen lijken sterk op elkaar (beide werden in hoofdzaak veroorzaakt door in zee uiteteken. d ë pieren); bij beide is de erosiekuil aan de noordzijde dieper dan aan de zuidzijde, hetgeen op een vloedoverschot zou kunnen wijzen. Katwijk vertoont dit ni.t, doch hier schijnt de erosieve invloed zich naar het noorden veel verder uit te breiden dan naar het zuiden. De ^^hindernis^' Katwijk is geen pier, doch een uitwatering (Oude Kijn); het is mogelijk, dat..en uitwatering (dus een "inlet" in het algemeen) een beetje andere vorm van verstoringsfiguur heeft dan een uitstekende pier. Overigens schijnt de figuur Katwijk eveneens te wijzen op een vloedoverschot. De verstoringsfiguur van de Hondsbosse en Pettemer Zeewering tenslotte schijnt ongeveer EjnBmetr is ch te zijn. De ligging van de "hoofdlijn" over dit traject is echter tamelijk willekeurig gekozen, zodat de verstoringsfiguur mogelijk in werkelijkheid een vorm heeft, welke meer op die van Scheveningen en IJmuiden l i j k t. De beide overblijvende storings figuren: Ter Heide en Zandvoort, zijm.in eerste instantie onbegrijpelijk, daar in beide gevallen geen hindernis kan worden aangewezen. Voor het kustv.ak bij Ter Heide werden de duinvoetverplaatsingen gebruikt van vóór de aanleg van de Delflandse Hoofden (geëxtrapoleerd over 100 jaar). De optredende top was te opvallend, dan dat hij kon worden vereffend op grond van verkeerde interpretatie of fouten in de bewerking der gegevens. Een dergelijke top werd echter wel wegvereffend nabij Callantsoog.

7 6. De mogelijkheid besteiat dus, dat er ook bij Callantsoog een dergelijke vreemde ontstoringsfiguur moet ivorden getekend. Het is bekend, dat eertijds nabij Callantsoog een rivier (devidrus) in zee uitmondde. Bij Ter Heide (de naam wijst daarop; een hei of hey is een diep water) heeft vermoedelijk eertijds de (of een) mond van dc Rijn (Maas) gelegen. De vraag r i j s t nu of de storings figuren van Ter Heyde en Callantsoog niet veroorzaakt worden door de nog a l t i j d aanwezige buitendelta's of iets dergelijks van de voormalige riviermond. Het l i j k t vreemd, maar het schijnt niet geheel uitgesloten dat een reeds lang geleden gestopte riviermond nog a l t i j d invloed uitoefent op de kustlijn. Met enige goede wil zou men zelfs in de (door ons in eerste instantie wegvereffende) vortandingen tussen strandpaal 35 en 45 de oude mond van de rivier Flevo bij Castricum kunnen herkennen. Ook vlak ten zuiden van Huisduinen zou iets dergelijks kunnen zitten. Een geheel andere verklaring van deze onregelmatigheden is ook mogel i j k. Op verschillende plaatsen komt op het huidige strand de oude veenklei-bedekking van de strandvlakten uit het z. g. oude duinlandschap aan de oppervlakte. Dergelijke plaatsen hebben een verhoogde weerstand tegen erosie en de kust zal daar min of meer vooruitsteken. Ik heb thans niet de beschikking over een volledige opgave van de plaatsen, waar dergelijke veenbanken op het strand voorkomen. Een correlatie tussen dit voorkomen en de aanwezigheid van relatieve aangroeitoppen zou hier een bewijs kunnen leveren. Het l i j k t de moeite waard om dit nader te onderzoeken!^ De storing Zandvoort tenslotte hoeft een afwijkend type. Voorzover na te gaan, is dit één enkele erosiekuil. Het moet welhaast de invloed van de badplaats Zandvoort zijn,(badleven, aftrappen van het duin, aanwezigheid van een boulevard e t c ), welke hier de duinvoet heeft belet om in hetzelfde tempo aan te groeien als op de naastliggende kustvakken. In de niet-vereffende kromme kan men met enige goede wil ook een dergelijke verstoring (hoewel veel geringer) voor Roordwijk aan Zee aanwijzen. Het is mogelijk, dat een deel van de grote noordelijke erosiekuil van Katwijk opgevat moet worden als een verstoring Noordwijk, van het type Zandvoort. *) Het is wel merkwaardig, dat nabij strandpaal 10 inderdaad klei op het strand voorkomt en dat de niet-vereffende grafiek hier een "tand" te zien geeft.

8 7. De methode, welke bij deze analyse werd gevolgd en de betrekkelijke onzekerheid van de basisgegevens, maakt echter, dat dergelijke detailinterpretaties nauwelijks meer reëel zijn. Voor het oplossen van deze detailproblcmen moeten meer verfijnde analysemethoden worden gebruikt, dan hier mogelijk was. Conclusies. Getracht werd het ingewikkelde verloop van erosie en aangroei van het kustvak Den Helder-Koek van Holland te analyseren. Het bleek mogelijk, de verplaatsingen van de duinvoet te splitsen in een "hoofdlijn"en een aantal detailvsrstoringen. De hoofdlijn zelve kan weder gesplitst worden in een doorgaande aangroei (basislijn) en twee grote verstoringen door Marsdiep en 'Vaterweg. Van de detailverstoringen zijn een aantal begrijpelijk en in overeenstemming met theoretische beschouwingen, terwijl andere detailverstoringen nog v r i j raadselachtig blijven. Het onderzoek was overigens meer gericht op het verkrijgen van al gemene tendensen en van een globaal inzicht in de grote gang der verschijnselen dan op het verklaren van detailproblemen.

9 1 Af b.1 DSTR OOM - EBSTJ lidst ROOI A - EB_ej r VI ( TROG M T f lans :EREJ ( ;ELÜ K E H :)E VE ELH EDEN EROSIE en AANWAS van hel KUSTVAK DEN HELDER - HOEKv. HOLLAND Nota W.W.K.61-1 Afb. i RUKS W A T E R S T A A T D I R E C T I E W.enW. AFD. KUSTONDERZOEK Gctek Gezier Ace. AFD. KUSTONDERZOEK,^ Al Nr

10 A Pb. 2 DSTR OOM EBST 1 VI O FDRTI ER IJ EEN V L C EDQN /ERSi : :HOT A fb r A 2 2 EROSIE en AANWAS van het KUSTVAK DEN HELDER-HOEK V.HOLLAND Nota w.w.k. 6^-'1 Afb.2 en 3 R'J K S W A T E R S T A A T D I R E C T I E W. enw. AFD. KUSTONDERZOEK Getek. Gezien Ace. AFD. KUSTONDERZOEK Nr

11 EROSIE en AANWAS van het KUSTVAK DEN HELDER-HOEK V.HOLLAND Nota W.W.K.61-4 Afb. 4 RUKS W A T E R S T A A T D I R E C T I E W. en W. AFD. KUSTONDERZOEK Getek. Gezien Ace. 0if' %/ \h A2 Nr. 6^.045

Duinaangroei na 1990 voor de kust van Noord- en Zuid-Holland

Duinaangroei na 1990 voor de kust van Noord- en Zuid-Holland Duinaangroei na 199 voor de kust van Noord- en Zuid-Holland Duinaangroei na 199 voor de kust van Noord- en Zuid-Holland november 26 in opdracht van Rijkswaterstaat, RIKZ Het verschil in het volume zand

Nadere informatie

Informatie over de versterking van de Noord-Hollandse kust Voor je spreekbeurt of werkstuk

Informatie over de versterking van de Noord-Hollandse kust Voor je spreekbeurt of werkstuk Informatie over de versterking van de Noord-Hollandse kust Voor je spreekbeurt of werkstuk De kust is (niet) veilig! De dijk aan de kust van Petten ziet er zo sterk en krachtig uit, maar toch is hij niet

Nadere informatie

Erosie en aanzanding rond strekdammen bij Katwijk

Erosie en aanzanding rond strekdammen bij Katwijk Erosie en aanzanding rond strekdammen bij Katwijk Inhoud 1 Inleiding 2 1.1 Beschrijving van de studie 2 1.2 Uitgangspunten 2 2 Zandtransport langs de kust nabij Katwijk 3 2.1 Inleiding 3 2.2 Zandtransport

Nadere informatie

Bijlage 1 Aanvullend advies archeologisch onderzoek, Wozoco Giessenburg, Neerpolderseweg 19, Giessenburg, Gemeente Giessenlanden

Bijlage 1 Aanvullend advies archeologisch onderzoek, Wozoco Giessenburg, Neerpolderseweg 19, Giessenburg, Gemeente Giessenlanden Bijlage 1 Aanvullend advies archeologisch onderzoek, Wozoco Giessenburg, Neerpolderseweg 19, Giessenburg, Gemeente Giessenlanden 0 SOB Research, 26 juni 2014 1 1. Archeologisch onderzoek 1.1 Inleiding

Nadere informatie

Roeisloepwedstrijden worden beslist door te berekenen hoeveel vermogen de roeiers nodig hadden om de gehaalde gemiddelde roeisnelheid te halen.

Roeisloepwedstrijden worden beslist door te berekenen hoeveel vermogen de roeiers nodig hadden om de gehaalde gemiddelde roeisnelheid te halen. Cw-kromme Roelf Pot, februari 2015 Roeisloepwedstrijden worden beslist door te berekenen hoeveel vermogen de roeiers nodig hadden om de gehaalde gemiddelde roeisnelheid te halen. Om dat vermogen (P) te

Nadere informatie

a) Getijdenwerking en overstromingen op de Schelde

a) Getijdenwerking en overstromingen op de Schelde EXCURSIEPUNT DE SCHELDEVALLEI Hoogte = Ter hoogte van het voormalige jachtpaviljoen, De Notelaar, gelegen aan de Schelde te Hingene (fig. 1 en 2), treffen we een vrij groot slikke- en schorregebied aan,

Nadere informatie

Sedimentatie in Harderwijker Bocht ten gevolge van de strekdam bij Strand Horst Noord

Sedimentatie in Harderwijker Bocht ten gevolge van de strekdam bij Strand Horst Noord Sedimentatie in Harderwijker Bocht ten gevolge van de strekdam bij Strand Horst Noord In het gebied tussen de strekdammen bij Strand Horst Noord en de bebouwing van Harderwijk ligt een klein natuurgebied

Nadere informatie

1 Glaciale invloeden op basis van U1-metingen

1 Glaciale invloeden op basis van U1-metingen 1 Glaciale invloeden op basis van U1-metingen 1.1 Samenvatting In de ondergrond van Nederland worden waterspanningen (u1) bij sonderingen gemeten die ver boven de heersende waarde van de stijghoogte kunnen

Nadere informatie

Profielen van het Mallegat en geologische profielen aan de Pr. Hendrikkade in Katwijk D. Parlevliet, D. van der Kooy, mei 2003

Profielen van het Mallegat en geologische profielen aan de Pr. Hendrikkade in Katwijk D. Parlevliet, D. van der Kooy, mei 2003 Profielen van het Mallegat en geologische profielen aan de Pr. Hendrikkade in Katwijk D. Parlevliet, D. van der Kooy, mei 2003 Een bouwput tussen de Pr. Hendrikkade en de Tramstraat doorsneed het voormalige

Nadere informatie

Memo. Stuurgroep Zandmotor. resultaat nadere uitwerking alternatieven Zandmotor en voorstel voorkeursalternatief

Memo. Stuurgroep Zandmotor. resultaat nadere uitwerking alternatieven Zandmotor en voorstel voorkeursalternatief Memo Directie Leefomgeving en Bestuur Afdeling Water Contact mw E van Dam T 070-441 66 14 e.van.dam@pzh.nl Datum Aan Stuurgroep Zandmotor Kopie aan Onderwerp resultaat nadere uitwerking alternatieven Zandmotor

Nadere informatie

DE ZANDMOTOR SAMENVATTING MER

DE ZANDMOTOR SAMENVATTING MER DE ZANDMOTOR SAMENVATTING MER FEBRUARI 2010 PILOTPROJECT ZANDMOTOR Het klimaat verandert en de druk van de zee op de Nederlandse kust neemt toe. Daarnaast is in de Zuidvleugel van de Randstad grote behoefte

Nadere informatie

/ DE AFVOERBEPALING VAN DE OVERIJSSELSE VECHT

/ DE AFVOERBEPALING VAN DE OVERIJSSELSE VECHT ~~ -. ~..-... -- -~ -....-.. ~.~ -7 / DE AFVOERBEPALNG VAN DE OVERJSSELSE VECHT NOTA B 62-12 - -- DENST DER ZUDERZEEVERKEN. Waterloopkundige afd. B 62-12. nhoud: par. 1 - nleiding par. 1. DE AFVOERBEPALNG

Nadere informatie

De Waterstanden. Kunstwerk in het kader van het project Nederland leeft met water. Zeezeilen i.s.m. horst4dsign 2016

De Waterstanden. Kunstwerk in het kader van het project Nederland leeft met water. Zeezeilen i.s.m. horst4dsign 2016 De Waterstanden Kunstwerk in het kader van het project Nederland leeft met water Zeezeilen i.s.m. horst4dsign 2016 Waarom een kunstwerk? drieledig: - Vanuit het toeristisch netwerk werd aangegeven dat

Nadere informatie

Tussenresultaten De Zandmotor: Aanjager van innovatief kustonderhoud

Tussenresultaten De Zandmotor: Aanjager van innovatief kustonderhoud Tussenresultaten 2011-2015 De Zandmotor: Aanjager van innovatief kustonderhoud De Zandmotor In 2011 is voor de kust van Ter Heijde en Kijkduin De Zandmotor aangelegd: een grote kunstmatige zandbank in

Nadere informatie

DE Hoek van Holland (ook genoemd de Beer") is door het graven van de

DE Hoek van Holland (ook genoemd de Beer) is door het graven van de 226 DE LEVENDE NATUUR. deelen. Nog kwam Frans Kooymans, ook een jeugdig lid van onze Haagsche Club van Trekwaarnemers" als photografisch medewerker opdagen. Ziehier dan de vrucht van een echt prettige

Nadere informatie

Leggerzones Zandige kust (duinen) Leggerzones Dijk in Duin (Noordwijk)

Leggerzones Zandige kust (duinen) Leggerzones Dijk in Duin (Noordwijk) Voorwoord Voor u ligt de legger van de Primaire Waterkeringen van het hoogheemraadschap van Rijnland. De Primaire Waterkeringen van Rijnland bestaan uit dijken, zandige kust en verholen waterkeringen.

Nadere informatie

d. Met de dy/dx knop vind je dat op tijdstip t =2π 6,28 het water daalt met snelheid van 0,55 m/uur. Dat is hetzelfde als 0,917 cm per minuut.

d. Met de dy/dx knop vind je dat op tijdstip t =2π 6,28 het water daalt met snelheid van 0,55 m/uur. Dat is hetzelfde als 0,917 cm per minuut. Hoofdstuk A: Goniometrische functies. I-. a. De grafiek staat hiernaast. De periode is ongeveer,6 uur. b. De grafiek snijden met y = levert bijvoorbeeld x,00 en x,8. Het verschil is ongeveer,7 uur en dat

Nadere informatie

Bijlage 1.3 Bodemdaling in het Eems-Dollardgebied in relatie tot de morfologische ontwikkeling

Bijlage 1.3 Bodemdaling in het Eems-Dollardgebied in relatie tot de morfologische ontwikkeling Bijlage 1.3 Bodemdaling in het Eems-Dollardgebied in relatie tot de morfologische ontwikkeling........................................................................................ H. Mulder, RIKZ, juni

Nadere informatie

Les 3 Toppen, passen, dalen

Les 3 Toppen, passen, dalen Les 3 Toppen, passen, dalen Fatzoenlijke eilanden Een eiland is omgeven door water. De kustlijn van het eiland is dus op zeeniveau. Op ons eiland zijn er veel hoogteverschillen: er zijn toppen en dalen.

Nadere informatie

Kenmerk ZKS Doorkiesnummer +31 (0) (0)

Kenmerk ZKS Doorkiesnummer +31 (0) (0) Memo Aan Jasper Fiselier (DHV) Datum Van Pieter Koen Tonnon Jan Mulder Kenmerk Doorkiesnummer +31 (0)88 33 58 464 +31 (0)88 33 58 446 Aantal pagina's 9 E-mail pieterkoen.tonnon @deltares.nl jan.mulder@deltares.nl

Nadere informatie

Bijlage 2: Onderbouwing concept suppletieprogramma 2016-2019

Bijlage 2: Onderbouwing concept suppletieprogramma 2016-2019 Bijlage 2: Onderbouwing concept suppletieprogramma 2016-2019 1 Concept suppletieprogramma 2016-2019 n.a.v. toetsing basiskustlijn Uit de toetsing van de kustlijn blijkt dat de basiskustlijn (BKL) tussen

Nadere informatie

Onderzoeksrapportage naar het functioneren van de IT-Duiker Waddenweg te Berkel en Rodenrijs

Onderzoeksrapportage naar het functioneren van de IT-Duiker Waddenweg te Berkel en Rodenrijs Notitie Contactpersoon ir. J.M. (Martin) Bloemendal Datum 7 april 2010 Kenmerk N001-4706565BLL-mya-V02-NL Onderzoeksrapportage naar het functioneren van de IT-Duiker Waddenweg te Berkel en Rodenrijs Tauw

Nadere informatie

Verrassende uitkomsten in stromingen

Verrassende uitkomsten in stromingen Verrassende uitkomsten in stromingen Deel 2 G.A. Bruggeman De wiskundige theorie van de grondwaterstroming biedt nu en dan uitkomsten die opvallen door hun eenvoud of anderszins door hun bijzonder structuur,

Nadere informatie

Creëer oppervlakken.

Creëer oppervlakken. Creëer oppervlakken. Hiernaast het iconenblok dat de mogelijkheden tot het creëren van oppervlakte weergeeft. Bovenste rij iconen. Het eerste links bovengeeft de mogelijkheid weer op een oppervlak te maken

Nadere informatie

NIEUWE HONDSBOSSCHE DUINEN

NIEUWE HONDSBOSSCHE DUINEN NIEUWE HONDSBOSSCHE DUINEN Het zand dat tegen de oude basalten dijk is gestort, zal aangroeien en weer wegstromen, ophopen en weer verstuiven. Een grillig en dynamisch spel dat de Noordzeekust tussen Petten

Nadere informatie

Basiskustlijn Herziening van de ligging van de basiskustlijn. Datum 30 januari 2018

Basiskustlijn Herziening van de ligging van de basiskustlijn. Datum 30 januari 2018 Basiskustlijn 2017 Herziening van de ligging van de basiskustlijn Datum 30 januari 2018 Status Definitief 1 Colofon Bestuurskern Dir. Algemeen Waterbeleid en Veiligheid Den Haag Contactpersoon F.P. Hallie

Nadere informatie

Samenvatting SAMENVATTING AI eeuwenlang wardt er in Nederland gestreden met de zee. Erosie van de kust zorgt voar een grote bedreiging van het achterland van overstromingen met vaak grote schade tot gevolg.

Nadere informatie

De ophoging van de zeebodem in de baai van Knokke-Heist

De ophoging van de zeebodem in de baai van Knokke-Heist De ophoging van de zeebodem in de baai van Knokke-Heist Beschrijving van het fenomeen overzicht van de uitgevoerde studies Foto: BMM - KBIN 10 november 2009 Ir. Job Janssens Overzicht Even voorstellen...

Nadere informatie

De Noordzee HET ONTSTAAN

De Noordzee HET ONTSTAAN De Noordzee De Noordzee is de zee tussen Noorwegen, Groot-Brittannië, Frankrijk, België, Nederland, Duitsland en Denemarken. De Noordzee is een ondiepe (30-200 m) randzee van de Atlantische oceaan met

Nadere informatie

2 Bemesting 44 2.1 Meststoffen 44 2.2 Soorten meststoffen 46 2.3 Grondonderzoek 49 2.4 Mestwetgeving 49

2 Bemesting 44 2.1 Meststoffen 44 2.2 Soorten meststoffen 46 2.3 Grondonderzoek 49 2.4 Mestwetgeving 49 Inhoud Voorwoord 5 Inleiding 6 1 Bodem en grond 9 1.1 Grond, bodem en grondsoorten 9 1.2 Eigenschappen van grond 20 1.3 Problemen met de grond 23 1.4 Verbeteren van landbouwgronden 30 1.5 Transport van

Nadere informatie

Antwoorden Wiskunderoute Museum Boerhaave. 01A) 14 kerktorens 01B)

Antwoorden Wiskunderoute Museum Boerhaave. 01A) 14 kerktorens 01B) Antwoorden Wiskunderoute Museum Boerhaave 01A) 14 kerktorens 01B) 1+) Wassenaar en Noordwijk aan Zee 250 cm is, Voorhout en Wassenaar ongeveer 262 cm is, Noordwijk aan Zee en Voorhout 80 cm is, Voorhout

Nadere informatie

Memo. 1 Introductie. +31(0) Kees den Heijer Roeland de Zeeuw (Shore Monitoring & Research)

Memo. 1 Introductie. +31(0) Kees den Heijer Roeland de Zeeuw (Shore Monitoring & Research) Memo Aan Saskia Huijs (Rijkswaterstaat Zee en Delta) Datum Kenmerk Doorkiesnummer Van +31(0)88335 7945 Kees den Heijer Roeland de Zeeuw (Shore Monitoring & Research) Aantal pagina's 9 E-mail kees.denheijer

Nadere informatie

Morfologie kwelders en. platen Balgzand

Morfologie kwelders en. platen Balgzand Morfologie kwelders en platen Balgzand Autonome ontwikkeling Hoogwatervluchtplaatsen Werkdocument RIKZ/AB - 99.607x ir. B.B. van Marion December 1999 Samenvatting In het kader van het project GRADIËNTEN

Nadere informatie

Een stroming ontstaat als er op een bepaalde watermassa een kracht. wordt uitgeoefend. De belangrijkste aandrijfmechanismen voor kuststromingen

Een stroming ontstaat als er op een bepaalde watermassa een kracht. wordt uitgeoefend. De belangrijkste aandrijfmechanismen voor kuststromingen Aandrijfmechanisme voorkuststromingen. Een stroming ontstaat als er op een bepaalde watermassa een kracht wordt uitgeoefend. De belangrijkste aandrijfmechanismen voor kuststromingen zijn het getij, de

Nadere informatie

Deltaprogramma Waddengebied. Deltaprogramma 2012 Probleemanalyse Waddengebied

Deltaprogramma Waddengebied. Deltaprogramma 2012 Probleemanalyse Waddengebied Deltaprogramma Waddengebied Deltaprogramma 2012 Probleemanalyse Waddengebied Colofon Deltaprogramma Waddengebied Nieuwe Uitleg 1 Den Haag PROBLEEMANALYSE DELTAPROGRAMMA WADDEN Datum 10 augustus 2011 Status

Nadere informatie

De duinen hebben een belangrijke functie in ons land:

De duinen hebben een belangrijke functie in ons land: De duinen De duinen hebben een belangrijke functie in ons land: 1 Zeewering 2 Waterwingebied en waterberging 3 Recreatie 4 Natuurwetenschappelijk onderzoek en natuurstudie Laatst las ik: Als de zeespiegel

Nadere informatie

het noordelijk deel (nabij de woningen) en het zuidelijk deel. Vanwege de invloed naar de omgeving is alleen het noordelijk deel beschouwd.

het noordelijk deel (nabij de woningen) en het zuidelijk deel. Vanwege de invloed naar de omgeving is alleen het noordelijk deel beschouwd. partner in bouwputadvies en grondwatertechniek 1/5 Project : HT140056 Park Waterrijk Hekelingen Datum : 1 September 2014 Betreft : Nota waterhuishouding Opsteller : M. (Marco) Zieverink, MSc Documentstatus

Nadere informatie

Averboodse Baan (N165), Laakdal

Averboodse Baan (N165), Laakdal Programma van Maatregelen Auteur: A. Schoups (veldwerkleider) Autorisatie: J.A.G. van Rooij (OE/ERK/Archeoloog/2017/00169) 1 Inleiding In opdracht heeft Vlaams Erfgoed Centrum in juni 2017 een archeologienota

Nadere informatie

FLIPIT 5. (a i,j + a j,i )d i d j = d j + 0 = e d. i<j

FLIPIT 5. (a i,j + a j,i )d i d j = d j + 0 = e d. i<j FLIPIT JAAP TOP Een netwerk bestaat uit een eindig aantal punten, waarbij voor elk tweetal ervan gegeven is of er wel of niet een verbinding is tussen deze twee. De punten waarmee een gegeven punt van

Nadere informatie

Ecobeach. Een duurzaam strand door drainage. Brouwersdam, 3-10-2014. Bas Reedijk. Hoofd afdeling kustwaterbouw BAM Infraconsult

Ecobeach. Een duurzaam strand door drainage. Brouwersdam, 3-10-2014. Bas Reedijk. Hoofd afdeling kustwaterbouw BAM Infraconsult Ecobeach Een duurzaam strand door drainage Brouwersdam, 3-10-2014 Bas Reedijk Hoofd afdeling kustwaterbouw BAM Infraconsult Inhoud Wat is Ecobeach De ervaring met Ecobeach bij Egmond Toepassing van Ecobeach

Nadere informatie

Een symmetrische gebroken functie

Een symmetrische gebroken functie Een symmetrische gebroken functie De functie f is gegeven door f( x) e x. 3p Bereken exact voor welke waarden van x geldt: f( x). 00 F( x) xln( e x) is een primitieve van f( x) e x. 4p Toon dit aan. Het

Nadere informatie

Lesbrief ZAND BOVEN WATER OPDRACHT 1 - NEDERLAND EN WATERBOUW

Lesbrief ZAND BOVEN WATER OPDRACHT 1 - NEDERLAND EN WATERBOUW Lesbrief Primair onderwijs - BOVENBOUW ZAND BOVEN WATER Rotterdam is de belangrijkste haven van Europa. Steeds meer spullen reizen via Rotterdam. Sinds 2008 wordt hard gewerkt om de haven uit te breiden.

Nadere informatie

BENCHMARK WOZ-KOSTEN

BENCHMARK WOZ-KOSTEN BENCHMARK WOZ-KOSTEN 2007 - Inleiding In 1999 is de Waarderingskamer begonnen met het organiseren van een benchmark over de kosten voor de uitvoering van de Wet WOZ. Eind 2003 heeft dit geleid tot een

Nadere informatie

Wijzigingsbesluit Natura 2000-gebied Voordelta

Wijzigingsbesluit Natura 2000-gebied Voordelta Wijzigingsbesluit Natura 2000-gebied Voordelta De Staatssecretaris van Economische Zaken Gelet op de artikelen 10a en 15 van de Natuurbeschermingswet 1998; BESLUIT: Artikel 1 Het besluit van 19 februari

Nadere informatie

Zaterdag 15 oktober. Even een terugblik, mijn handschoenen moet ik duidelijk nog aandoen. En mijn veiligheidslijn is ook nog niet vastgeklikt.

Zaterdag 15 oktober. Even een terugblik, mijn handschoenen moet ik duidelijk nog aandoen. En mijn veiligheidslijn is ook nog niet vastgeklikt. Zaterdag 15 oktober Met de kajak op de Nieuwe Merwede van Oosthaven naar de Beneden Merwede. De Nieuwe Merwede loopt door het natuurpark De Biesbosch. En dat is te zien ook, tot bijna aan de Beneden Merwede

Nadere informatie

2.2.1 Noordelijke kust

2.2.1 Noordelijke kust In opdracht van Rijkswaterstaat RIZA is onderzoek gedaan naar de ergst denkbare overstroming voor verschillende regio s. Dit onderzoek is uitgevoerd door adviesbureau HKV in juli en augustus 2007. Hierbij

Nadere informatie

TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN. Tentamen OGO Fysisch Experimenteren voor minor AP (3MN10) Tentamen Inleiding Experimentele Fysica (3AA10)

TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN. Tentamen OGO Fysisch Experimenteren voor minor AP (3MN10) Tentamen Inleiding Experimentele Fysica (3AA10) TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN Tentamen OGO Fysisch Experimenteren voor minor AP (3MN10) Tentamen Inleiding Experimentele Fysica (3AA10) d.d. 30 oktober 2009 van 9:00 12:00 uur Vul de presentiekaart

Nadere informatie

Didactische documenten van de eigen leefomgeving

Didactische documenten van de eigen leefomgeving Nele Boven 1SA4 wiskunde-aardrijkskunde 2014-2015 1 Didactische documenten van de eigen leefomgeving Balen-Mol 2 1 http://www.khleuven.be 2 http://www.delcampe.be 16 Inhoudsopgave Inhoudstafel p.1 Lijst

Nadere informatie

Geokunststoffen in de kustwaterbouw. Zeespiegelstijging, Erosie en Kustbescherming. Creatieve sessie NGO. 6 juni Wim Voskamp.

Geokunststoffen in de kustwaterbouw. Zeespiegelstijging, Erosie en Kustbescherming. Creatieve sessie NGO. 6 juni Wim Voskamp. Geokunststoffen in de kustwaterbouw Zeespiegelstijging, Erosie en Kustbescherming Creatieve sessie NGO 6 juni 2019 Wim Voskamp 2 Inhoud Inleiding Dynamisch kustbeheer Zeespiegelstijging Harde elementen

Nadere informatie

Hoe overleef ik...op een golfbreker?

Hoe overleef ik...op een golfbreker? Golfbrekers of strekdammen zijn dammetjes die loodrecht op de kust zijn aangelegd om het wegspoelen van het strand tegen te gaan en de aanvoer van zeezand te bevorderen. Ze zijn gemaakt van basalt of beton.

Nadere informatie

Roestig land. De Wijstgronden

Roestig land. De Wijstgronden Roestig land De Wijstgronden Verslag van de lezing en excursie van Professor R. T. van Balen en Nico Ettema voor de Werkgroep Geologie en Landschap. Bedafse Bergen, Uden. 10.00-1600 uur. Een mooie herfstdag.

Nadere informatie

Leggerzones Zandige kust (duinen) Voor de zandige kust gelden ander criteria betreffende de Kernzone, Beschermingszone en de Buitenbeschermingszone:

Leggerzones Zandige kust (duinen) Voor de zandige kust gelden ander criteria betreffende de Kernzone, Beschermingszone en de Buitenbeschermingszone: Voorwoord -- Voor u ligt de legger van de Primaire Waterkeringen van het hoogheemraadschap van. De Primaire Waterkeringen van bestaan uit dijken, zandige kust en verholen waterkeringen. De primaire Waterkering

Nadere informatie

Meetkunde 015. Opgave 1 Teken een route. Opgave 2 Teken een route. Hoeveel kilometer is je route? km. Naam: Meetkunde 015 September / 11

Meetkunde 015. Opgave 1 Teken een route. Opgave 2 Teken een route. Hoeveel kilometer is je route? km. Naam: Meetkunde 015 September / 11 Meetkunde 015 Liniaal Eiland : Doel : Kaartlezen Tekenen van een route op een kaart met schaal Potlood Opgave 1 Teken een route. Hoeveel kilometer is je route? km Opgave 2 Teken een route. Hoeveel kilometer

Nadere informatie

SAMENVATTING. www.woerden.nl/onderwerpen/wonen-en-leefomgeving/grondwaterstand en funderingen

SAMENVATTING. www.woerden.nl/onderwerpen/wonen-en-leefomgeving/grondwaterstand en funderingen SAMENVATTING Aanleiding In het westelijke deel van het Schilderskwartier zijn de woningen gefundeerd op houten palen met betonopzetters. Uit onderzoeken in de jaren 90 is gebleken dat de grondwaterstand

Nadere informatie

Monitoren van klein zeegras, Oosterschelde, september 2008

Monitoren van klein zeegras, Oosterschelde, september 2008 Monitoren van klein zeegras, Oosterschelde, 25-26 september 2008 - Wim Giesen, 2 oktober 2008 25-26 september is een bezoek gebracht aan de mitigatielocaties op Tholen (Dortsman Noord en Krabbenkreek Zuid),

Nadere informatie

Deel I: algemene toelichting op het kustontwerp (breedte en hoogte duin)

Deel I: algemene toelichting op het kustontwerp (breedte en hoogte duin) Deel I: algemene toelichting op het kustontwerp (breedte en hoogte duin) Hieronder is met behulp van een aantal figuren het mechanisme van kustversterking met zand en Dijk-in-Duin in relatie tot hoogte

Nadere informatie

Waar komt het water vandaan

Waar komt het water vandaan Waar komt het water vandaan Veiligheidssituatie van Nederland Staat van de Delta Waar komt het rivierwater vandaan Inleiding Het water in Nederland komt voor het grootste deel uit de rivieren de Rijn en

Nadere informatie

Doel van het spel Het hoogste aantal punten bezitten, wat wordt bepaald door het speelgeld en de waarde van de huizen.

Doel van het spel Het hoogste aantal punten bezitten, wat wordt bepaald door het speelgeld en de waarde van de huizen. WIND CITY Een stormachtig familiespel voor 2 tot 5 spelers van Reinhold Wittig Materiaal Spelbord, spelregels, een windsteen*, 25 spelkaarten, 60 huizen (blokjes) in 5 kleuren, speelgeld (90 houten schijven

Nadere informatie

RAAP-rapport Resultaten geofysisch onderzoek

RAAP-rapport Resultaten geofysisch onderzoek verkavelingspatronen, graven en andere zeer lokale archeologische resten in kaart te brengen. 122 De boringen zijn uitgezet in enkele losse punten en een tweetal raaien langs de oostelijke en noordelijke

Nadere informatie

Meten om te weten: 2,5 jaar Zandmotor

Meten om te weten: 2,5 jaar Zandmotor : 2,5 jaar Carola van Gelder-Maas Projectmanager WVL Rijkswaterstaat 31 maart 2014 Hoe zat het ook alweer? Eroderende kustlijn NL kust 12 Mm³ zandsuppleties per jaar Zeespiegelstijging Zwakke schakels

Nadere informatie

gelet op het Strandbeleid Schagen 2016 en de Algemene plaatselijke verordening Schagen 2016;

gelet op het Strandbeleid Schagen 2016 en de Algemene plaatselijke verordening Schagen 2016; Uitwerkingsbesluit Strandbepalingen APV Schagen 2017 Burgemeester en wethouders van de gemeente Schagen, overwegende dat zij bij besluit van 15 maart 2016 het Strandbeleid Schagen 2016 en het Uitwerkingsbesluit

Nadere informatie

Figuur 7.21: Het Voronoi diagram van zes supermarkten, genummerd 1 t/m 6.

Figuur 7.21: Het Voronoi diagram van zes supermarkten, genummerd 1 t/m 6. Samenvatting. Voronoi diagrammen. Stel je alle supermarkten in een stad voor. De stad is te verdelen in sectoren door naar de dichtstbijzijnde supermarkt te kijken: alle mensen die wonen in de sector van

Nadere informatie

-21- GETIJDEN (2) De veelvormigheid van het getij: de Noordzee

-21- GETIJDEN (2) De veelvormigheid van het getij: de Noordzee -21- GETIJDEN (2) De veelvormigheid van het getij: de Noordzee In deze aflevering zullen we eens gaan kijken hoe het getij zich voordoet op verschillende plaatsen. Om te beginnen beperken we ons tot de

Nadere informatie

EVALUATIE VAN DE VOOROEVERSUPPLETIE BIJ HEEMSKERK (2011-2012) EINDVERSLAG, BACHELOR EINDOPDRACHT, CIVIELE TECHNIEK, UNIVERSITEIT TWENTE

EVALUATIE VAN DE VOOROEVERSUPPLETIE BIJ HEEMSKERK (2011-2012) EINDVERSLAG, BACHELOR EINDOPDRACHT, CIVIELE TECHNIEK, UNIVERSITEIT TWENTE EVALUATIE VAN DE VOOROEVERSUPPLETIE BIJ HEEMSKERK (2011-2012) EINDVERSLAG, BACHELOR EINDOPDRACHT, CIVIELE TECHNIEK, UNIVERSITEIT TWENTE Daan Boot April 2015 Juni 2015 Evaluatie van de vooroeversuppletie

Nadere informatie

aardrijkskunde vwo 2015-I

aardrijkskunde vwo 2015-I Leefomgeving Opgave 7 De kust van Noord-Holland Bestudeer bron 1 die bij deze opgave hoort. Gebruik de atlaskaart Nederland Geologie. De Noordzeekust in de Kop van Noord-Holland was in het verleden een

Nadere informatie

Kustlijnkaarten 2012. december 2011. Colofon Kustlijnkaartenboek 2012

Kustlijnkaarten 2012. december 2011. Colofon Kustlijnkaartenboek 2012 Colofon Kustlijnkaartenboek 2012 Dit rapport is een uitgave van Rijkswaterstaat. Het rapport is tot stand gekomen door samenwerking van de volgende Rijkswaterstaat diensten: RWS Waterdienst RWS Noordzee

Nadere informatie

Leggerzones Zandige kust (duinen) Leggerzones Dijk in Duin (Noordwijk)

Leggerzones Zandige kust (duinen) Leggerzones Dijk in Duin (Noordwijk) Voorwoord Voor u ligt de legger van de Primaire Waterkeringen van het hoogheemraadschap van Rijnland. De Primaire Waterkeringen van Rijnland bestaan uit dijken, zandige kust en verholen waterkeringen.

Nadere informatie

Zandsuppleties en Morfologie langs de Nederlandse kust

Zandsuppleties en Morfologie langs de Nederlandse kust Zandsuppleties en Morfologie langs de Nederlandse kust Sander Boer, Landelijke Kustdagen 2014 Inhoud presentatie Verankering in beleid en wetgeving Kustlijnzorg Toekomstige uitdaging Kustversterking Hondsbossche

Nadere informatie

Eindexamen wiskunde B1-2 vwo 2002-I

Eindexamen wiskunde B1-2 vwo 2002-I Uit de kust Een kustlijn bestaat uit drie rechte stukken AB, BC en CD, die hoeken van 90 met elkaar maken. De lengte van elk recht stuk is 4 kilometer. Zie figuur. In de figuur zijn twee stippellijnen

Nadere informatie

Buitenlandse voorbeeldprojecten Maarten Jansen

Buitenlandse voorbeeldprojecten Maarten Jansen Buitenlandse voorbeeldprojecten Maarten Jansen 28 september 2017 Buitenlandse voorbeelden Type 1: Op de dijk/het strand: Dijkversterking en strandverbetering Boulevard Scheveningen, Nederland Kustsuppleties,

Nadere informatie

IJkingstoets Wiskunde-Informatica-Fysica juli 2018: algemene feedback

IJkingstoets Wiskunde-Informatica-Fysica juli 2018: algemene feedback IJkingstoets wiskunde-informatica-fysica juli 8 - reeks - p. IJkingstoets Wiskunde-Informatica-Fysica juli 8: algemene feedback Positionering ten opzichte van andere deelnemers In totaal namen 8 studenten

Nadere informatie

Leggerzones Zandige kust (duinen) Leggerzones Dijk in Duin (Noordwijk)

Leggerzones Zandige kust (duinen) Leggerzones Dijk in Duin (Noordwijk) Voorwoord Voor u ligt de legger van de Primaire Waterkeringen van het hoogheemraadschap van Rijnland. De Primaire Waterkeringen van Rijnland bestaan uit dijken, zandige kust en verholen waterkeringen.

Nadere informatie

De geomorfologie in het gebied wordt voor een belangrijk deel bepaald door de stuwwalvorming tijdens de Saale-ijstijd (afbeelding I.1).

De geomorfologie in het gebied wordt voor een belangrijk deel bepaald door de stuwwalvorming tijdens de Saale-ijstijd (afbeelding I.1). De geomorfologie in het gebied wordt voor een belangrijk deel bepaald door de stuwwalvorming tijdens de Saale-ijstijd (afbeelding I.1). Afbeelding I.1. Vorming stuwwal Nijmegen en stuwwal Reichswald Zandige

Nadere informatie

Folkert Buiter 2 oktober 2015

Folkert Buiter 2 oktober 2015 1 Nuchter kijken naar feiten en trends van aardbevingen in Groningen. Een versneld stijgende lijn van het aantal en de kracht van aardbevingen in Groningen. Hoe je ook naar de feitelijke metingen van de

Nadere informatie

Uitwerkingen oefeningen hoofdstuk 3

Uitwerkingen oefeningen hoofdstuk 3 Uitwerkingen oefeningen hoofdstuk 3 3.4.1 Basis Tijd meten 1 Juli heeft 31 dagen. Wanneer 25 juli op zaterdag valt, valt 31 juli dus op een vrijdag. Augustus heeft ook 31 dagen. 1 augustus valt dus op

Nadere informatie

Texel Landschappelijke ontwikkelingen

Texel Landschappelijke ontwikkelingen Texel Landschappelijke ontwikkelingen Een LIA-presentatie LIA staat voor: Landschappen ontdekken In een Aantrekkelijke vorm. Lia is ook de geograaf die zich gespecialiseerd heeft in de veranderende Noord-Hollandse

Nadere informatie

Quick scan archeologie, gemeente Loon op Zand, Kaatsheuvel Van Heeswijkstraat / Horst

Quick scan archeologie, gemeente Loon op Zand, Kaatsheuvel Van Heeswijkstraat / Horst Quick scan archeologie, gemeente Loon op Zand, Kaatsheuvel Van Heeswijkstraat / Horst Opsteller: B. van Sprew Opdrachtgever: H. de Jongh (H. de Jongh Advies) Datum: 22-8-2012 Aanleiding en doelstelling

Nadere informatie

Rekenen met de procentenstrook

Rekenen met de procentenstrook Rekenen met de procentenstrook Volgens Bartjens Frans van Galen en Dolly van Eerde Kinderen weten aan het eind van de basisschool heus wel wat procenten zijn: een percentage geeft aan om hoeveel honderdsten

Nadere informatie

Bijlage 1. Geohydrologische beschrijving zoekgebied RBT rond Bornerbroek

Bijlage 1. Geohydrologische beschrijving zoekgebied RBT rond Bornerbroek Bijlage 1 Geohydrologische beschrijving zoekgebied RBT rond Bornerbroek Bijlagel Geohydrologische beschrijving zoekgebied RBT rond Bornerbroek Bodemopbouw en Geohydrologie Inleiding In deze bijlage wordt

Nadere informatie

IJkingstoets Industrieel Ingenieur. Wiskundevragen

IJkingstoets Industrieel Ingenieur. Wiskundevragen IJkingstoets Industrieel Ingenieur Wiskundevragen juli 8 Deel. Basiskennis wiskunde Vraag Het gemiddelde van de getallen 7 4 6, en 4 is Vraag en g met voorschrift g() =. Waaraan is Beschouw de functie

Nadere informatie

Onderzoek elektratechnische installaties bij ondernemers

Onderzoek elektratechnische installaties bij ondernemers Onderzoek elektratechnische installaties bij ondernemers Inleiding Deze rapportage beschrijft de resultaten en conclusies van de uitgevoerde inspecties van de elektrotechnische installatie bij een groep

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 112 28 januari 2016 Voorbereidingsbesluit kavel II windenergiegebied Hollandse Kust (zuid), Ministerie van Economische

Nadere informatie

Wiskunde A. Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs Tijdvak 1 Woensdag 17 mei 13.30 16.30 uur

Wiskunde A. Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs Tijdvak 1 Woensdag 17 mei 13.30 16.30 uur Wiskunde A Examen VWO Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs Tijdvak 1 Woensdag 17 mei 13.30 16.30 uur 20 00 Als bij een vraag een verklaring, uitleg of berekening vereist is, worden aan het antwoord

Nadere informatie

De Afgeleide. ) = 2y. 2 = 4y = 4.(2x+1)

De Afgeleide. ) = 2y. 2 = 4y = 4.(2x+1) De Afgeleide DE AFGELEIDE FUNCTIE VAN EEN GEGEVEN FUNCTIE y = f(x) = u is een andere functie genoteerd met y' die uit f'(x) wordt verkregen door toepassing van enkele basisformules. Zo is (u n ) =n.u n-1.u,

Nadere informatie

Spelen met zand. Zandpaspoort voor kinderen van 7 tot en met 12 jaar

Spelen met zand. Zandpaspoort voor kinderen van 7 tot en met 12 jaar Spelen met zand Zoals je hebt kunnen zien is zand heel interessant, maar zand is ook heel erg leuk. Je kunt er namelijk onwijs goed mee spelen! Zandpaspoort voor kinderen van 7 tot en met 12 jaar Schrijf

Nadere informatie

Onderneming en omgeving - Economisch gereedschap

Onderneming en omgeving - Economisch gereedschap Onderneming en omgeving - Economisch gereedschap 1 Rekenen met procenten, basispunten en procentpunten... 1 2 Werken met indexcijfers... 3 3 Grafieken maken en lezen... 5 4a Tweedegraads functie: de parabool...

Nadere informatie

1-D model voor interne grenslagen voor water en land (voorlopig)

1-D model voor interne grenslagen voor water en land (voorlopig) 1-D model voor interne grenslagen voor water en land (voorlopig) Job Verkaik KNMI, Postbus 21, 373 AE De Bilt. Tel: 3 226 6. Fax: 3 22 61. e-mail: job.verkaik@knmi.nl November, 1999 1 Inleiding In het

Nadere informatie

Vertaling Uitgave maart 2014 Bonsaiblad Satsuki Kenkyu

Vertaling Uitgave maart 2014 Bonsaiblad Satsuki Kenkyu Vertaling Uitgave maart 2014 Bonsaiblad Satsuki Kenkyu Les 3: De basis methodes om jonge planten te vormen door bedrading(deel 2) Door Isamu Enomoto (officieel lector van de Japanse Satsuki Vereniging)

Nadere informatie

Morfologische effecten van bodemdaling door gaswinning op Ameland

Morfologische effecten van bodemdaling door gaswinning op Ameland Morfologische effecten van bodemdaling door gaswinning op Ameland Zheng Bing Wang, Wim Eysink, Johan Krol, 9 december 2011, Ameland Onderzochte aspecten Noordzeekust Friesche Zeegat en De Hon Waddenzee

Nadere informatie

Open priemproblemen. Jan van de Craats

Open priemproblemen. Jan van de Craats Open priemproblemen Jan van de Craats Misschien denk je dat over priemgetallen, de bouwstenen van het rekenen, wel zo ongeveer alles bekend is. Dat er op dat terrein geen onopgeloste vraagstukken meer

Nadere informatie

Gemeente Oegstgeest. Onderbouwing Ladder voor duurzame verstedelijking Oude Vaartweg. 11 maart 2015

Gemeente Oegstgeest. Onderbouwing Ladder voor duurzame verstedelijking Oude Vaartweg. 11 maart 2015 Gemeente Oegstgeest Onderbouwing Ladder voor duurzame verstedelijking Oude Vaartweg 11 maart 2015 DATUM 11 maart 2015 TITEL Onderbouwing Ladder voor duurzame verstedelijking Oude Vaartweg OPDRACHTGEVER

Nadere informatie

VIERHOEKEN IN PERSPECTIEF

VIERHOEKEN IN PERSPECTIEF PERSPECTIEFTEKENEN AFLEVERING 3 Het perspectieftekenen is deze jaargang een thema in Pythagoras. In de vorige afleveringen (november en februari) heb je kunnen lezen over evenwijdige lijnen en over afstanden

Nadere informatie

Wandelende Rottums Het veranderende uiterlijk

Wandelende Rottums Het veranderende uiterlijk Wandelende Rottums Het veranderende uiterlijk Natuur van de Kust 2015 Ernst Lofvers Noord-Nederland 27 augustus 2015 I.s.m. DELTARES Huidige situatie (2014) Borkum ROTTUMERPLAAT ROTTUMEROOG Simonszand

Nadere informatie

OVEREENKOMST INZAKE BEHEER EN BEWARING

OVEREENKOMST INZAKE BEHEER EN BEWARING OVEREENKOMST INZAKE BEHEER EN BEWARING ONDERGETEKENDEN: 1. Robeco Institutional Asset Management B.V., gevestigd te Rotterdam en aldaar kantoorhoudende aan de Coolsingel 120; en 2. Stichting Bewaarder

Nadere informatie

Examen VWO. Wiskunde B1,2 (nieuwe stijl)

Examen VWO. Wiskunde B1,2 (nieuwe stijl) Wiskunde B, (nieuwe stijl) Examen VWO Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs Tijdvak Vrijdag 4 mei 3.30 6.30 uur 0 0 Voor dit examen zijn maximaal 86 punten te behalen; het examen bestaat uit 8 vragen.

Nadere informatie

Van Zwakke Schakels naar sterke kust

Van Zwakke Schakels naar sterke kust Van Zwakke Schakels naar sterke kust Informatiebijeenkomst 24 april 2013 Programma De opgave (Bert Kappe) Wat gaan we doen (Anita Willig-Kos) Aanbesteding en aanleg (Menno Steenman) Inspraak en Ruimtelijke

Nadere informatie

BIOFYSICA: Toets I.4. Dynamica: Oplossing

BIOFYSICA: Toets I.4. Dynamica: Oplossing 1 ste jaar Bachelor BIOMEDISCHE WETENSCHAPPEN Academiejaar 006-007 BIOFYSICA: Toets I.4. Dynamica: Oplossing 1 Opgave 1 Een blokje met massa 0, kg heeft onder aan een vlakke helling een snelheid van 7,

Nadere informatie

Eindexamen wiskunde B1-2 vwo 2005-I

Eindexamen wiskunde B1-2 vwo 2005-I Inademen ij controlemetingen aan de ademhaling wordt men gevraagd om diep uit te ademen en vervolgens gedurende vijf seconden zo diep mogelijk in te ademen. Tijdens het inademen is de hoeveelheid verse

Nadere informatie

Van Hopinhoucklian 60 AAN. Van Ho~enhoucklaan 60, ' BiaUVICNIIAUiE.

Van Hopinhoucklian 60 AAN. Van Ho~enhoucklaan 60, ' BiaUVICNIIAUiE. RJKS,WATCiRSTAAT DRECTE BENEDENRVEREN Afdeling Studiedi,enst. 'S -G R A V E N H A G E Van Hopinhoucklian 60 Tililoon 77639015 r L AAN Heer Hoofdinge ieur-. k?reoteur van de hjkswateretaut in de directie

Nadere informatie