!!!! Beroepsproduct!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "!!!! Beroepsproduct!"

Transcriptie

1 Beroepsproduct Herfst Auteurs: DanielleGroen CarlijnGroenen Studentnummer: Opdrachtgever: ZitmetPit Datum: 12januari2015 HogeschoolvanAmsterdam

2 2 Auteurs: D.Groen C.Groenen Studentnummer: Hogeschool: HogeschoolvanAmsterdam Opdrachtgever: ZitmetPit Projectbegeleider: A.Timmerman Medebeoordelaar: A.Klerk Datum: 12januari2015

3 Voorwoord Ditberoepsproductisopgesteldinhetkadervandebachelorthesis.Hetonderzoekisin opdrachtvan ZitmetPit uitgevoerddoordaniëllegroenencarlijngroenen,studenten vandeopleidingoefentherapiemensendieckaandehogeschoolvanamsterdam. HetberoepsproductomvathetmeetinstrumentbestaandeuiteeninstapUeneindtoets. Vervolgenszaleentoelichtingsformulierenhandleiding,diebetrekkinghebbenophet meetinstrument,telezenzijn.totslotzijndekeuzesdiegemaaktzijnbijdetotstandkoming vanhetmeetinstrumentonderbouwd. GraagdankenwijdeopdrachtgeversNandaFelderhofenYolandavanHoornvan Zitmet Pit voorhetopenstellenvandeopdrachtvoordebachelorthesis.hunkritischebliken waardevollefeedbackheeftmeegeholpenbijdetotstandkomingvanhetmeetinstrument. DaarnaastwillenwijonzedocentbegeleidsterAnnieckTimmermanbedankenvoorhaar professionelebegeleidingenadvies.eveneenswillenwijonzedankuitbrengennaarde deelnemersvanhetonderzoek. 3

4 Inhoudsopgave Blz.% Voorwoord 3" Inhoudsopgave 4" Instaptoets 5" Eindtoets 11 Uitgebreidetoelichtingvanhetmeetinstrument 17 HandleidingInstapUeneindtoets ZitmetPit 22 Onderbouwingvanhetmeetinstrument 24 Literatuurlijst " " " " " " 26" " 4

5 Instaptoets Naam:... Groep: Omcirkel het goede antwoord 1. Omcirkel wat je ziet op het plaatje hieronder? A. Een gekleurde pen B. De voorkant en de zijkant van een wervelkolom C. Een slurf D. De voorkant en de zijkant van een been 2. Omcirkel de letter waar je de tussenwervelschijf ziet?

6 3. Waar zitten de zitbotjes? A. In de elleboog C. In de tenen B. In de knieën D. In de billen 4. Omcirkel de letter waar je de buikspieren ziet zitten? 5. Op welke foto is de rug zijwaarts gebogen? A. C. B. D.

7 6. Wat is niet goed aan de zithouding van deze vrouw? A. De vrouw zit op een verkeerde stoel B. De rug is krom C. De voeten staan niet goed op de grond D. Er is niets fout aan deze houding 7. Wat hoort er volgens jou bij een goede zithouding? Je mag meerdere antwoorden aankruisen. Op je zitbotjes zitten Onderuit gezakt zitten Beide voeten op de grond De stoel op de juiste hoogte Een mooie pen Billen achterin de stoel Warme kleren aan Een rechte rug Omgedraaid zitten Benen gekruist Schouders opgetrokken Grote schoenen aan 8. Wat is belangrijk bij een goede schrijfhouding? A. Scheef op je stoel zitten C. Met je schouders opgetrokken zitten B. Met een rechte rug zitten D. Je neus dicht bij het blaadje houden 9. Op welke foto wordt de computerhouding goed uitgevoerd? A. B. C. D.

8 10. Hoe komt het dat je pijn kunt krijgen tijdens het computeren? A. Door tussendoor te bewegen C. Door langer dan 30 minuten stil te zitten B. Door in een goede houding te zitten D. Door tijdens het computeren oefeningen te doen 11. Wat moet je doen om geen pijn te krijgen tijdens het computeren? A. Langer dan 30 minuten stil zitten C. Tussendoor bewegen en oefeningen doen B. In de verkeerde houding zitten D. Onderuit gezakt in je stoel zitten 12. Wanneer ben je aan het bewegen? A. Als je aan het tv kijken bent C. Als je aan het slapen bent B. Als je aan het tennissen bent D. Als je aan het computeren bent 13. Sporten is goed voor je spieren. A. Waar B. Niet waar 14. Je moet 5 van de 7 dagen in de week één uur per dag bewegen. A. Waar B. Niet waar Je houding 15. Ik vind het belangrijk om aan mijn houding te denken tijdens het zitten, schrijven en computeren? A. Ja, ik vind het belangrijk. B. Nee, ik vind het niet belangrijk. 16. Ik let op mijn houding tijdens het zitten, schrijven en computeren? A. Ik let hier altijd op. C. Ik wil het wel, maar ik vergeet het of het lukt me niet. B. Ik let hier soms op. D. Ik let er niet op. Sport 17. Op welke sport zit je? Je mag meerdere antwoorden aankruisen. Voetbal Zwemmen Dansen Handbal Hockey Paardrijden Gymnastiek/turnen Judo Volleybal Mijn sport staat er niet tussen, ik zit op 18. Hoeveel keer per week sport/train je? Vul het antwoord in. Ik sport/train.. keer per week. Een training en wedstrijd mag je bij elkaar optellen. Ik heb keer per week schoolgym.

9 Overig 19. Hoeveel uur per dag kijk je televisie? Minder dan 1 uur per dag 3 tot 4 uur per dag 1 tot 2 uur per dag Meer dan 4 uur per dag 20. Hoeveel uur per dag zit je thuis op de computer/tablet/telefoon? Wat je op school achter de computer/tablet doet, hoef je niet mee te rekenen. Minder dan 1 uur per dag 3 tot 4 uur per dag 1 tot 2 uur per dag Meer dan 4 uur per dag 21. Heb je ergens pijn? Zet dan een rondje op de plek waar jij pijn hebt. Als je geen pijn hebt, dan hoef je geen cirkel te zetten. 22. Ik heb pijn als ik Als je geen pijn hebt, dan hoef je deze vraag niet te maken. Aan het computeren ben Lang stil heb gezeten Aan het sporten ben of daarna Aan het spelen ben Aan het schrijven ben Gevallen ben Mijn antwoord staat er niet tussen. Ik heb pijn als ik.

10

11 Eindtoets Naam:... Groep: Omcirkel het goede antwoord 1. Omcirkel wat je ziet op het plaatje hieronder? A. Een gekleurde pen B. De voorkant en de zijkant van een wervelkolom C. Een slurf D. De voorkant en de zijkant van een been 2. Omcirkel de letter waar je de tussenwervelschijf ziet?

12 3. Waar zitten de zitbotjes? A. In de elleboog C. In de tenen B. In de knieën D. In de billen 4. Omcirkel de letter waar je de buikspieren ziet zitten? 5. Op welke foto is de rug zijwaarts gebogen? A. C. B. D.

13 6. Wat is niet goed aan de zithouding van deze vrouw? A. De vrouw zit op een verkeerde stoel B. De rug is krom C. De voeten staan niet goed op de grond D. Er is niets fout aan deze houding 7. Wat hoort er volgens jou bij een goede zithouding? Je mag meerdere antwoorden aankruisen. Op je zitbotjes zitten Onderuit gezakt zitten Beide voeten op de grond De stoel op de juiste hoogte Een mooie pen Billen achterin de stoel Warme kleren aan Een rechte rug Omgedraaid zitten Benen gekruist Schouders opgetrokken Grote schoenen aan 8. Wat is belangrijk bij een goede schrijfhouding? A. Scheef op je stoel zitten C. Met je schouders opgetrokken zitten B. Met een rechte rug zitten D. Je neus dicht bij het blaadje houden 9. Op welke foto wordt de computerhouding goed uitgevoerd? A. B. C. D.

14 10. Hoe komt het dat je pijn kunt krijgen tijdens het computeren? A. Door tussendoor te bewegen C. Door langer dan 30 minuten stil te zitten B. Door in een goede houding te zitten D. Door tijdens het computeren oefeningen te doen 11. Wat moet je doen om geen pijn te krijgen tijdens het computeren? A. Langer dan 30 minuten stil zitten C. Tussendoor bewegen en oefeningen doen B. In de verkeerde houding zitten D. Onderuit gezakt in je stoel zitten 12. Wanneer ben je aan het bewegen? A. Als je aan het tv kijken bent C. Als je aan het slapen bent B. Als je aan het tennissen bent D. Als je aan het computeren bent 13. Sporten is goed voor je spieren. A. Waar B. Niet waar 14. Je moet 5 van de 7 dagen in de week één uur per dag bewegen. A. Waar B. Niet waar Je houding 15. Ik vind het belangrijk om aan mijn houding te denken tijdens het zitten, schrijven en computeren? A. Ja, ik vind het belangrijk. B. Nee, ik vind het niet belangrijk. 16. Ik let op mijn houding tijdens het zitten, schrijven en computeren? A. Ik let hier altijd op. C. Ik wil het wel, maar ik vergeet het of het lukt me niet. B. Ik let hier soms op. D. Ik let er niet op. Sport 17. Op welke sport zit je? Je mag meerdere antwoorden aankruisen. Voetbal Zwemmen Dansen Handbal Hockey Paardrijden Gymnastiek/turnen Judo Volleybal Mijn sport staat er niet tussen, ik zit op 18. Hoeveel keer per week sport/train je? Vul het antwoord in. Ik sport/train.. keer per week. Een training en wedstrijd mag je bij elkaar optellen. Ik heb keer per week schoolgym.

15 Overig 19. Hoeveel uur per dag kijk je televisie? Minder dan 1 uur per dag 3 tot 4 uur per dag 1 tot 2 uur per dag Meer dan 4 uur per dag 20. Hoeveel uur per dag zit je thuis op de computer/tablet/telefoon? Wat je op school achter de computer/tablet doet, hoef je niet mee te rekenen. Minder dan 1 uur per dag 3 tot 4 uur per dag 1 tot 2 uur per dag Meer dan 4 uur per dag 21. Heb je ergens pijn? Zet dan een rondje op de plek waar jij pijn hebt. Als je geen pijn hebt, dan hoef je geen cirkel te zetten. 22. Ik heb pijn als ik Als je geen pijn hebt, dan hoef je deze vraag niet te maken. Aan het computeren ben Lang stil heb gezeten Aan het sporten ben of daarna Aan het spelen ben Aan het schrijven ben Gevallen ben Mijn antwoord staat er niet tussen. Ik heb pijn als ik.

16

17 Uitgebreidetoelichtingvanhetmeetinstrument Instap'(en(eindtoets( Zit(met(Pit ( 12januari2015 DanielleGroen CarlijnGroenen 1. Algemenegegevens Hetmeetinstrumentheeftbetrekkingopdevolgendecategorieën: Kennis Kennisophetgebiedvananatomie,oorzakenenpreventievan pijnklachten,gunstigehoudingenenbeweegnormtoetsen. Gedragsverandering Hettoetsenvandeaspectenvangedragsveranderingoverdeeigen houdingsjenbewegingsgedrag. Houdingsgedrag InzichtelijkmakenvankennisvandezitJ,schrijfJ,encomputerhouding. Beweeggedrag Inzichtkrijgeninhetbeweegpatroonvanhetkind. Korte&toelichting:HetmeetinstrumentgeeftinzichtinhetverschiltussenhetbeginJen eindmetingvankinderenuitgroep5en6diegebruikmakenvanhetlesprogramma Zitmet Pit.Hetmeetinstrumentbestaatuit22vragen.Hetisverdeeldonderverschillende categorieëndiehierbovenvermeldstaan.omhetvoordekindereneenvoudigtemaken,zijn zeonderverdeeldindekopjes:kennis,houding,sportenoverig.erwordtgebruikgemaakt vanmeerkeuzeantwoorden.eriseennormeringvoordeafzonderlijkeitems.uiteindelijkzal eenalgeheelcijfergegevenwordendoordedesbetreffendeoefentherapeut. Deafnamenwordtzelfstandigdoorhetkindgedaan,onderbegeleidingvandelesgevende oefentherapeut. Doelgroep:Kindereningroep5en6vanderegulierebasisschoolmetvoldoendebeheersing vandenederlandsetaal. Auteur:Oorspronkelijke&versie, InstapJeneindtoets (Groen&Groenen,2015) 2. Doelvanhetmeetinstrument MetbehulpvanhetmeetinstrumentkanhetverschiltussendebeginJeneindmetinginzichtelijk gemaaktworden.hetgaathierbijomdekennisengedragsveranderingvanhethoudingsjen bewegingsgedragvanhetkind. 17

18 3. Soort/vormvanhetmeetinstrument Vragenlijst Opbouw:Totaal22vragen,4categorieën Subcategorie:Kennis Houding Sport Overig Invulinstructie:Doorhetkindzelfstandigintevullen Antwoordmogelijkheden:Dichotoom Lijst Enkelvoudigeantwoordmogelijkheid Meervoudigeantwoordmogelijkheden Halfopenantwoordmeteenrestcategorie(Verhoeven,2014) Meetniveau:Nominaalmeetniveau 4. Handleiding Herhalingscriterium: Uitvoering,& instructie: Aanheteindevanhetlesprogrammavan ZitmetPit wordtdetoets nogmaalsafgenomen.hierdoorwordtinzichtelijkwathetverschiltussen debeginjeneindmetingis. Deelaaniederkindeenvollediguitgeprinteversievandetoetsuit.Geef aandatdetoetszelfstandiggemaaktmoetworden.tijdenshetafnemen magernietoverlegdwordentussenklasgenoten,leerkrachtenende oefentherapeut.allevragenmoeteningevuldworden,ookwanneerhet antwoordopdevraagvoorhetkindonbekendis.nadeafnameworden alletoetseningenomendoordeoefentherapeut. Voormeerrelevanteinformatiewordtverwezennaar HandleidingInstapJeneindtoets ZitmetPit (Groen&Groenen,2015) 18

19 5. Scores De#vraag# Het#goede#antwoord# Aantal#punten# 1 B 2 2 C D B A 1 6 C: JOpjezitbotjeszitten JDestoelopdejuistehoogte JEenrechterug JBeidevoetenopdegrond JBillenachterindestoel Pergoedantwoord 0.5punten,intotaal 2.5punttebehalen. 8 B 1 9 D 1 10 C C B 1 13 A A 1 In&totaal&zijn&20&punten&te&behalen.& Vraag&15&tot&en&met&22&zijn&geen&kennisvragen.&Om&deze&& reden&worden&aan&deze&vragen&geen&punten&toegekend.&& 6. Censuur Aantal#punten# Cijfer# # Aantal#punten# Cijfer#

20 7. Verkrijgbaarheid Opvraagbaar&bij: ZitmetPit. Geschatte&kosten:Gratisindienmenlicentiehoudervan ZitmetPit is. Copyright:&Ja 8. Methodologischekwaliteitseisen Validiteit: J FaceJvaliditeit:Vandekinderenvond70%deplaatjesinhetmeetinstrumentleuken duidelijk.deoefentherapeutenbeoordelendefacejvaliditeitvanhetmeetinstrument alssprankelendinspirerend,maarookalslang.deeersteindrukvande vraagstellingenwordtomschrevenalshelder,goedenafwisselend. J ContentJvaliditeit:Alleaspectenvanhetlesprogrammakomenteruginhet meetinstrument. Betrouwbaarheid: J Uitgebreidepilotvan12kinderen. J Geheleonderzoekdoorbeideonderzoekerssamenuitgevoerd,hierdoorééndezelfde werkwijze. J Omgevingsfactorenopdebezochtescholenwarengelijktijdensdeafname. Dezelfdeinstructievoorafgaandaandeafname; Geeninhoudelijkevragentijdensdeafname; Geentoetsopstelling; Ruisbinnenklaslokaalwasvergelijkbaarmetandereklassen; Klassenwarenvanvergelijkbaregrootte. Praktische&hanteerbaarheid: J InzichtinverschilT0enT1 J Tijdsduur:±15minuten J Gemakkelijkafneembaarvoorzoweloefentherapeutalskind J Lagekosten Interne&consistentie:Nietvantoepassing Voormeerrelevantieinformatieoverdemethodologischekwaliteitseisenvanhet meetinstrumentwordtverwezennaarhetartikel Nieuwmeetinstrumentisgemetenomte weten (Groen&Groenen,2015) 9. Praktischehanteerbaarheid Taal:Nederlands Benodigdheden:Meetinstrumentenpen/potlood Randvoorwaarden:Leerlingmoetzelfstandigdevrageninhetmeetinstrumentinvullen Benodigde&tijd:±15minuten Gebruikershandleiding:Zie HandleidingInstapJeneindtoets ZitmetPit (Groen&Groenen, 2015) 20

21 10. Literatuurlijst Groen,D.,&Groenen,C.(2015).Handleiding&InstapO&en&eindtoets& Zit&met&Pit. Groen,D.,&Groenen,C.(2015).InstapO&en&eindtoets. Groen,D.,&Groenen,C.(2015).Nieuw&meetinstrument&is&gemeten&om&te&weten Verhoeven,N.(2014).&Wat&is&onderzoek?&DenHaag:BoomLemmaUitgevers. 21

22 HandleidingInstapJeneindtoets ZitmetPit Samengestelddoor: Doel&test: Groen,D.&Groenen,C. Gerelateerde&items&& lesprogramma:kennis Gedragsverandering Houdingsgedrag Beweeggedrag Insluitingscriterium: Herhalingscriterium: Omgevingscriterium: Benodigdheden: & Uitvoering,& instructie: MetbehulpvanhetmeetinstrumentkanhetverschiltussendebeginJen eindmetinginzichtelijkgemaaktworden.hetgaathierbijomdekennisen gedragsveranderingvanhethoudingsjenbewegingsgedragvanhetkind. Kindereningroep5en6vanderegulierebasisschoolmetvoldoende beheersingvandenederlandsetaal.zenemendeelaanhetlesprogramma ZitmetPit enrondenditvolledigaf. Voordathetkindbegintmethetlesprogrammavan ZitmetPit wordtde toetsalsbeginmetingafgenomen.aanheteindevanhetlesprogramma wordtdetoetsnogmaalsafgenomen.hierdoorwordtinzichtelijkwathet verschiltussendebeginjeneindmetingis. Iederkindzitopzijnofhaareigenplekinhetklaslokaal.Detoetswordtop ééntijdstipafgenomen,watinhouddatdeheleklasgelijktijdigdetoetsaan hetmakenis.hetisnietvanbelangdatdetafelsintoetsopstellingstaan. Hetmeetinstrument Penofpotlood Deelaaniederkindeenvollediguitgeprinteversievandetoetsuit.Geefaan datdetoetszelfstandiggemaaktmoetworden.tijdenshetafnemenmager nietoverlegdwordentussenklasgenoten,leerkrachtenende oefentherapeut.allevragenmoeteningevuldworden,ookwanneerhet antwoordopdevraagvoorhetkindonbekendis.nadeafnamewordenalle toetseningenomendoordeoefentherapeut. Algemeneaanwijzingen: Detoetswordtgeheelzelfstandiggemaakt. Ermagnietoverlegdwordentijdenshetafnemen. Elkevraagwordtingevuld,ookalsmenhetantwoordnietweet. 22

23 & Scoring: De#vraag# Het#goede#antwoord# Aantal#punten# 1 B 2 2 C D B A C: JOpjezitbotjeszitten 1.5 Pergoedantwoord JDestoelopdejuistehoogte 0.5punten,intotaal JEenrechterug 2.5punttebehalen. JBeidevoetenopdegrond JBillenachterindestoel 8 B 1 9 D 1 10 C C B A A 1 Censuur:& In&totaal&zijn&20&punten&te&behalen.& Vraag&15&tot&en&met&22&zijn&geen&kennisvragen.&Om&deze&& reden&worden&aan&deze&vragen&geen&punten&toegekend.&& Aantal#punten# Cijfer# # Aantal#punten# Cijfer#

24 24 Onderbouwingvanhetmeetinstrument Groen,D.&Groenen,C. GedurendehetopstellenvanhetmeetinstrumentisrekeninggehoudenmethetleesJ,schrijfJen kennisniveauvankinderenuitgroep5en6vandebasisschool.indezeonderbouwingzalduidelijk wordenwelkekeuzesgemaaktzijnomtrenthetmeetinstrument. Hetmeetinstrumentbevatverschillendecategorieën,namelijkkennis,gedragsveranderingen houdingsjenbewegingsgedrag.omhetvoordekindereneenvoudigtemaken,zijnzeonderverdeeld indekopjes:kennis,houding,sportenoverig.decategoriekenniswordtalseerstegevraagd,omdat dezedemeestevragenomvat.allevragenomtrentkenniszijnbijelkaargezet.voordeparticipanten ishetbeteromallevragenvaneenonderwerpbijelkaartezetten.hierdoorwordthet overzichtelijkerenbeterbegrijpbaar(baarda,degoede&kalmijn,2007). DelayJoutvanhetmeetinstrumentisrustigensubtielgehouden.Inhetmeetinstrumentwordt gebruikgemaaktvanafbeeldingenomvraagstellingenenantwoordmogelijkhedentebekrachtigen. Omervoortezorgendatditnietafleidendwerkt,zijnergeenoverigeafbeeldingentoegevoegddie nietmethetmeetinstrumentofhetlesmateriaalvan ZitmetPit temakenhebben.tevensis rekeninggehoudenmethetsoortlettertypeendegrootte,regelafstandtussendevrageneneen consistentevormgeving.opdezemanierwordthetmakenvanfoutengeminimaliseerd(baarda,et al.,2007). Hetmakenvanhetmeetinstrumentvaltvooreenkindondergedwongenconcentratie.Eenkindvan 8tot10jaarkanzichgemiddeld15tot20minutenconcentrerenalshetgaatomgedwongen concentratie(algra,dolfsmajtroost&nijenhuis,2008).omdezeredeniserrekeninggehoudenmet hetaantalvragenenhetsoortvragen.erisgekozenvooreenmaximumvan25vragen.tevensis gekozenvoormeerkeuzevragen,aangeziendatvooreenparticipantgemakkelijkerensnellerte beantwoordenisdanopenvragen(saunders,lewis,thornhill,booij&verckens,2011).daarnaastis hetcoderenvanmeerkeuzevragengemakkelijker(baarda,etal.,2007).omdevariatieinmeerkeuze vragenteverhogenzijn,isgekozenvoorverschillendesoortenantwoordmogelijkheden.erisgebruik gemaaktvanantwoordmogelijkhedenalsdichotoom,lijst,enkeljenmeervoudige antwoordmogelijkhedenenhalfopenantwoordmeteenrestcategorie. Kinderenvan6jaarhebbengemiddeldeenpassievevocabulairevanachtduizendtot veertienduizendwoorden.eenkindtussende9en11jaarheefteenpassievewoordenschatvan gemiddelddertienduizendtotnegentienduizendwoorden(feldman,2009).eenvolwasseneheeft eengemiddeldpassievevocabulairevanvijftigduizendtotzeventigduizendwoorden.depassieve woordenschatzijndewoordendieeenpersoonbegrijpt(deutscher,2012).kinderenhebbeneen geringewoordenschattenopzichtevanvolwassenen.hetisnoodzaakdathetmeetinstrument afgestemdisopdedoelgroepkinderen.volgenstromp&rietmeijer(1989)ishetdaaromverstandig omeenvoudigevraagstellingoptestellenmetdaarbijgebruikmakendvangewonewoorden.de vraagstellingenzijnzokortmogelijkgeformuleerd,aangezienlangevraagstellingenvaakmoeilijkte begrijpenzijn(saunders,etal.,2011). Kinderenuitgroep5zijnbekwaamvoorgewoneschriftenmetenkelelijnenalshetgaatomschrijven (Bal,2003).Inhetmeetinstrumentisdaaromgebruikgemaaktvanenkelelijnenwaarhetkindhet antwoordopkanschrijven. Inhetmeetinstrumentisgekozenvoorafbeeldingendiecorresponderenmetdevraagstellingof dienenalsantwoordmogelijkheden.doorhetgebruikvanafbeeldingenwordtdetekstnonjverbaal versterkt.hierdoorwordthetvooreenkindbetertebegrijpen(verhoeven,2009).

25 Indieneenkleineruimtetussendetekstenafbeeldingenwordtgebruikt,wordthetkind aangemoedigdomdeafbeeldingengoedtebestuderen.(mayer&moreno,2003).hierisrekening meegehoudentijdenshetopstellenvanhetmeetinstrument.deafbeeldingendiebijeenbepaalde vraagstellinghoren,zijnopdezelfdepaginaafgebeeld.wanneerditnietgebeurd,kanditleidentot eenverstoringinhetleesproces(schnotz&bannert,2003). Omdeislamitischescholennietbuitentesluiten,zijneruitsluitendplaatjesgebruiktwaarbijlange kledijtezienis.erzullengeenblotelichaamsdelenalsarmenofbenentezienzijn. Bijdescoringvanhetmeetinstrumentwordtbenadruktwathetkindgoedheeftgedaan.Hierdoor wordtdemotivatievanhetkindonbewustaangestuurd.ditwilzeggendatwanneereenkindeen goedcijferhaaltofgoedisineenbepaaldeactiviteit,ditpositieveinvloedheeftopdemotivatievan eenkind(feldman,2009).hetwerktdemotiverendwanneereenkindzietwathij/zijfoutheeft gedaanofeenslechtcijferhaalt(bal,2003). Descoresvanhetmeetinstrumentzijntotstandgekomenmiddelseenonderzoek.Uithetonderzoek isnaarvorengekomenwelkevragendekinderenmakkelijk/moeilijkvondenomtebegrijpenen welkevragengoed/foutbeantwoordzijn.devragendiehetslechtstgemaaktzijn,hebbeneen hogerenormering.devragendiedekinderengemakkelijkvonden,hebbeneenlagerenormering. 25

26 Literatuurlijst Algra,H.,DolfsmaJTroost,I.,&Nijenhuis,M.(2008).Kinderen&en &rust,&aandacht&en&concentratie:& informatie,&plan&van&aanpak&en&oefeningen&van&alle&basisschoolgroepen.&amersfoort:kwintessens. Baarda,B.,Goede,M.de.,&Kalmijn,M.(2007).Basisboek&Enquêteren.Groningen/Houten: NoordhoffUitgeversB.V. Bal,I.(2003).Didactische&onderstelling&OA&4.61.Arnhem:UitgeverijAngerenstein.Blz.133,152,302 Deutscher,G.(2012).&Door&de&bril&van&de&taal:&hoe&woorden&de&wereld&kleuren.&Houten:Spectrum, UitgeverijUnieboek. Feldman,R.S.(2009).Ontwikkelingspsychologie&(4edruk).Amsterdam:PearsonEducationBenelux. Mayer,R.,&Moreno,R.(2003).Nine&ways&to&reduce&cognitive&load&in&multimedia&learning.& & Saunders,M.,Lewis,P.,Thornhill,A.,Booij,M.,&Verckens,J.(2011).Methoden&en&technieken&van& onderzoek.amsterdam:pearsoneducationbenelux. Schnotz,W.,&Bannert,M.(2003).Construction&and&interference&in&learning&from&multiple& representation.&learning&and&instruction.& Tromp,J.H.M.,&Rietmeijer,E.F.H.(1989).De&aanpak&van&onderzoek.&Houten:BohnStafleuVan Loghum. Verhoeven,L.(2009).Begrijpend&lezen&van&geïllustreerde&teksten.& Verhoeven,N.(2014).&Wat&is&onderzoek?&DenHaag:BoomLemmaUitgevers. 26

27 27

!!! !!! !!2014&2015! !!!!!!!

!!! !!! !!2014&2015! !!!!!!! 2014&2015 Nieuwmeetinstrumentvoorlesprogramma ZitmetPit isgemeten omteweten Een$methodologisch$kwalitatief$meetinstrument$dat$kennis$meet$rondom$gezond$houdings6$en$ bewegingsgedrag$van$kinderen$uit$groep$5/6$die$het$lesprogramma$

Nadere informatie

-Samen op zoek naar bewegen-

-Samen op zoek naar bewegen- Leerlingen werkboek DE KRACHT VAN KRACHT -Samen op zoek naar bewegen- September 2015 Les 1 Persoonlijke code:. HOEVEEL SPORT IK? Schrijf hieronder op hoeveel je sport buiten de gymlessen op school. Dit

Nadere informatie

De Top 5: Beste Oefeningen Tegen Rugpijn

De Top 5: Beste Oefeningen Tegen Rugpijn De Top 5: Beste Oefeningen Tegen Rugpijn 5 DOELTREFFENDE OEFENINGEN TEGEN LAGE RUGPIJN, THUIS UIT TE VOEREN Door Peter Arentsen Voorwoord Gefeliciteerd met het aanvragen van dit e-book waarmee je de basis

Nadere informatie

Fysiotherapie na hernia

Fysiotherapie na hernia Fysiotherapie na hernia Deze informatie gaat over fysiotherapie na een herniaoperatie in de lage rug. Hoewel deze operaties niet allemaal hetzelfde zijn, kan er toch een aantal oefeningen worden aangegeven

Nadere informatie

10 OEFENINGEN VOOR THUIS

10 OEFENINGEN VOOR THUIS 10 OEFENINGEN VOOR THUIS Zoek een rustig plekje voor jezelf en neem deze 20 minuten voor jou en jouw lijf. Een gezonde start van de dag, als opwarmer of goede afsluiter. En vergeet niet te genieten! Start:

Nadere informatie

Hernia met een radiculair syndroom in de lage rug Adviezen & oefeningen. Afdeling Fysiotherapie IJsselland Ziekenhuis

Hernia met een radiculair syndroom in de lage rug Adviezen & oefeningen. Afdeling Fysiotherapie IJsselland Ziekenhuis Hernia met een radiculair syndroom in de lage rug Adviezen & oefeningen Afdeling Fysiotherapie IJsselland Ziekenhuis Inleiding U bent patiënt op de afdeling neurologie van het IJsselland Ziekenhuis. Er

Nadere informatie

Fysiotherapie na een hernia

Fysiotherapie na een hernia Fysiotherapie na een hernia Oefeningen voor herniapatiënten Algemeen Deze informatie heeft betrekking op de fysiotherapeutische behandeling, die u krijgt na een hernia-operatie in de lage rug. Hoewel deze

Nadere informatie

MINDFUL. Abs Challenge

MINDFUL. Abs Challenge WEEK 1 WEEK 2 WEEK 3 WEEK 4 MINDFUL Abs Challenge Een sterkere en strakkere core: daar heb je maar één maand voor nodig. Met een sterkere core-stability verbeter je je sportprestaties en je houding. Bovendien

Nadere informatie

MASSAGECENTRUM DE KRACHTBRON RUGSPIEROEFENINGEN

MASSAGECENTRUM DE KRACHTBRON RUGSPIEROEFENINGEN Dendermondsesteenweg 29 9270 LAARNE-KALKEN 0474 30 85 84 www.dekrachtbron.be info@dekrachtbron.be MASSAGECENTRUM DE KRACHTBRON RUGSPIEROEFENINGEN LAGE RUGPIJN Lage rugpijn komt vaak voor bij acht op tien

Nadere informatie

Geen tijd om elke dag te sporten? Kom thuis in actie met 1-minuut oefeningen!

Geen tijd om elke dag te sporten? Kom thuis in actie met 1-minuut oefeningen! Geen tijd om elke dag te sporten? Kom thuis in actie met 1-minuut oefeningen! Astrid Witte zomer 2014 Even vooraf: - Deze oefeningen zijn bedoeld voor gezonde volwassenen - Heb je klachten, overleg dan

Nadere informatie

Fysiotherapie na een lage rugoperatie

Fysiotherapie na een lage rugoperatie Fysiotherapie na een lage rugoperatie Inleiding U wordt binnenkort geopereerd aan een lage rughernia. In het algemeen wordt de dag na de operatie gestart met fysiotherapie. De behandelend fysiotherapeut

Nadere informatie

Op schoot en in een stoeltje. Algemeen

Op schoot en in een stoeltje. Algemeen Als uw baby in de eerste levensmaanden een voorkeurshouding heeft, kan hij een afgeplat hoofd krijgen. Deze folder geeft u tips om dit te verhelpen. Wat is er aan de hand? Voorkeurshouding is een probleem

Nadere informatie

E-BOOK. Krachtschema. Wil jij fitter en sterker worden? DOE MEE. Voor 1 dag

E-BOOK. Krachtschema. Wil jij fitter en sterker worden? DOE MEE. Voor 1 dag E-BOOK Wil jij fitter en sterker worden? DOE MEE Krachtschema Voor 1 dag Hi, super leuk dat je mijn E-book hebt aangevraagd! Wil jij graag fitter en sterker worden? Met dit krachtschema voor 1 dag help

Nadere informatie

Krachtoefeningen bij hartrevalidatie

Krachtoefeningen bij hartrevalidatie Paramedische ziekenhuiszorg - fysiotherapie Krachtoefeningen bij hartrevalidatie U krijgt deze folder omdat we u willen helpen bij het lichamelijke herstel van de gevolgen van uw hartaandoening. Daarnaast

Nadere informatie

Fysiotherapie na een operatie aan een hernia of stenose in de lage rug. Afdeling Fysiotherapie IJsselland Ziekenhuis

Fysiotherapie na een operatie aan een hernia of stenose in de lage rug. Afdeling Fysiotherapie IJsselland Ziekenhuis Fysiotherapie na een operatie aan een hernia of stenose in de lage rug Afdeling Fysiotherapie IJsselland Ziekenhuis Inhoudsopgave 1. Inleiding 2 2. Algemene informatie rug en hernia 2 2.1 Bouw van de wervelkolom

Nadere informatie

buikspieroefeningen voor een ideale sixpack

buikspieroefeningen voor een ideale sixpack buikspieroefeningen voor een ideale sixpack 5 GRATIS SIXPACK OEFENINGEN Introductie Zo snel mogelijk een sixpack krijgen, wie wil dat nou niet? Wij van buikspierprogramma hebben de afgelopen jaren studie

Nadere informatie

Kinderfysiotherapie na een scoliose operatie

Kinderfysiotherapie na een scoliose operatie Sophia Kinderziekenhuis Kinderfysiotherapie na een scoliose operatie Na een scoliose operatie krijgt uw kind tijdens de opname kinderfysiotherapie. Voor de operatie De kinderfysiotherapeut houdt zich bezig

Nadere informatie

Oefeningen tegen Ischias en klachten van de tussenwervelschijven

Oefeningen tegen Ischias en klachten van de tussenwervelschijven Oefeningen tegen Ischias en klachten van de tussenwervelschijven Ischias is een vorm van zenuwpijn, beginnend in de heup en verdergaand langs de achterzijde van het been tot aan de voet, veroorzaakt door

Nadere informatie

Werkblad. LES 9: Ouders. www.gavoorgezond.nl GROEP 1-2. Bijlage 1. Rood actief inspannen/ sporten. Oranje middelmatig inspannen.

Werkblad. LES 9: Ouders. www.gavoorgezond.nl GROEP 1-2. Bijlage 1. Rood actief inspannen/ sporten. Oranje middelmatig inspannen. Werkblad GROEP 1-2 Bijlage 1 Rood actief inspannen/ sporten Oranje middelmatig inspannen Rust Werkblad GROEP 1-2, vervolg Bijlage 2 Dagen van de week Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag

Nadere informatie

12 handige tips om tabletnekken bij kinderen te voorkome...

12 handige tips om tabletnekken bij kinderen te voorkome... pagina 1 van 5 12 handige tips om tabletnekken bij kinderen te voorkomen Jongeren kampen steeds vaker met rug-, nek- en schouderklachten door verkeerd te zitten of te weinig bewegen, zo blijkt uit onderzoek.

Nadere informatie

Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu?

Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu? Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu? Adviezen voor de hantering van uw baby Als uw baby in de eerste levensmaanden altijd met z n hoofd op dezelfde kant ligt, kan hij een afgeplat hoofd krijgen.

Nadere informatie

Wat je moet weten voordat je start met het doen van de oefeningen:

Wat je moet weten voordat je start met het doen van de oefeningen: Wat je moet weten voordat je start met het doen van de oefeningen: 1. Acute en subacute rug en nek pijn gaan in de regel vanzelf weer over. 2. Soms kan rug of nek pijn een teken zijn van een ernstige aandoening.

Nadere informatie

TIPS EN OEFENINGEN OM UW RUG STERK EN FIT TE MAKEN

TIPS EN OEFENINGEN OM UW RUG STERK EN FIT TE MAKEN TIPS EN OEFENINGEN OM UW RUG STERK EN FIT TE MAKEN Maximale ontspanning voor uw rug De rug is zo maximaal ontspannen. De armen liggen langs het lichaam. De knieën zijn 90 graden gebogen en liggen op een

Nadere informatie

Subject: Taak 1.2.20

Subject: Taak 1.2.20 Taak 1.2.20 Tutor : vd Biggelaar Mentor : vd Biggelaar Klas : MT1A Gemaakt door : Tommy & Paul van der Linden 1 Inhoud! Taak 1.2.20 Inhoud!... 2 Inleiding... 3 Trekken en Duwen... 4 Tillen... 4 Zitten...

Nadere informatie

Bijlage 2: 3.2 onderzoek

Bijlage 2: 3.2 onderzoek Bijlage : 3. onderzoek Ik heb een onderzoek gedaan naar de fitheid van de kinderen van groep 7 en 8 van de Sint Lambertus school in Asten. Ik heb eerst een enquête afgenomen, en heb daarna testjes afgenomen

Nadere informatie

Sessie 3. De adem als anker

Sessie 3. De adem als anker Sessie 3 De adem als anker Hoe doe je dat: terugkeren naar het hier en nu? De afgelopen week heb je tijdens het oefenen ongetwijfeld ervaren dat het lastig om je aandacht te richten op het opmerkzaam zijn

Nadere informatie

kijkwijzers. De voortgezet onderwijs leefstijl cursus voor in de gymles!

kijkwijzers. De voortgezet onderwijs leefstijl cursus voor in de gymles! Schouders Ga met je linkervoet goed stevig op de dynaband staan en houd met je rechterhand de dynaband vast. Strek je arm naar de rechterzijkant uit tot boven je schouder en kijk je rechterhand na. Breng

Nadere informatie

Schouder katrol Instructies en oefeningen

Schouder katrol Instructies en oefeningen Schouder katrol Instructies en oefeningen Bedankt voor uw aankoop! Inhoudsopgave Inhoud Waar wordt de schouderkatrol voor gebruikt? Hoe wordt de schouderkatrol gebruikt? Hoe lang en hoe vaak? Let op Houding

Nadere informatie

Fitnessbal training. Kern training / Core stability

Fitnessbal training. Kern training / Core stability Fitnessbal training Kern training / Core stability De spieren van je buik, billen en onderrug vormen de 'kern'. Deze zone is verantwoordelijk voor alle acties waarbij je draait, reikt en buigt en is het

Nadere informatie

G E S E L E C T E E R D D O O R A U D I O F Y S I O. N L TOP 5 OEFENINGEN TEGEN RUGPIJN DOOR: PETER ARENTSEN

G E S E L E C T E E R D D O O R A U D I O F Y S I O. N L TOP 5 OEFENINGEN TEGEN RUGPIJN DOOR: PETER ARENTSEN G E S E L E C T E E R D D O O R A U D I O F Y S I O. N L TOP 5 OEFENINGEN TEGEN RUGPIJN DOOR: PETER ARENTSEN 5 EFFECTIEVE OEFENINGEN TEGEN LAGE RUGPIJN THUIS UIT TE VOEREN WWW.AUDIOFYSIO.NL V O O R W O

Nadere informatie

Zwanger (geweest)? Spieren rondom uw bekken trainen? Klachten voorkomen en/of verminderen? voorkom bekkenpijn FYSIOHOLLAND

Zwanger (geweest)? Spieren rondom uw bekken trainen? Klachten voorkomen en/of verminderen? voorkom bekkenpijn FYSIOHOLLAND FYSIOHOLLAND voorkom bekkenpijn Zwanger (geweest)? Spieren rondom uw bekken trainen? Klachten voorkomen en/of verminderen? De therapeuten van FysioHolland geven tips. Veel vrouwen krijgen tijdens of na

Nadere informatie

Yogales maart 2019!! Bewust staan

Yogales maart 2019!! Bewust staan Yogales maart 2019 Bewust staan Ga staan met je voeten heupbreedte, voorvoeten licht naar binnen, voel hoe de hiel van je voet contact maakt met de grond, voel de buitenkanten van de voet op de grond voel

Nadere informatie

Be-Fit. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Be-Fit. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Be-Fit U bent opgenomen op de Inter Disciplinaire Afdeling Zevenaar (IDAZ). In deze folder informeren wij u graag over de Be-Fitmethode die wij op onze afdeling hanteren. Neem altijd uw verzekeringsgegevens

Nadere informatie

Oefeningen dynaband. beginpositie uitvoering opbouw Voorbeeld 1. armen voorwaarts. Goed opstrekken Voeten op heupbreedte

Oefeningen dynaband. beginpositie uitvoering opbouw Voorbeeld 1. armen voorwaarts. Goed opstrekken Voeten op heupbreedte Oefeningen dynaband Lees eerst de disclaimer voordat u deze oefeningen begint. Indien u pijnklachten vraag dan eerst uw arts of therapeut om advies. Zorg er voor dat de spieren niet koud zijn, voordat

Nadere informatie

Werkblad. LES 9: Ouders. GROEP 7-8. Bijlage 1. Rood actief inspannen/ sporten. Oranje middelmatig inspannen.

Werkblad. LES 9: Ouders.  GROEP 7-8. Bijlage 1. Rood actief inspannen/ sporten. Oranje middelmatig inspannen. Werkblad Bijlage 1 Rood actief inspannen/ sporten Oranje middelmatig inspannen Rust Werkblad, vervolg Bijlage 2 Deze pagina zal vaker uitgeprint moeten worden om een beweegdagboek voor de hele week te

Nadere informatie

Auditieve oefeningen bij het thema: sport en spel

Auditieve oefeningen bij het thema: sport en spel Auditieve oefeningen bij het thema: sport en spel Boek van de week: 1; Igor Stippelkampioen 2; Boris de kampioen 3; Grote Anna leert hockey spelen 4; Rintje rent het hardst Verhaalbegrip: Bij elk boek

Nadere informatie

Fysiotherapie na een heupprothese (Rapid Recovery) Afdeling Fysiotherapie

Fysiotherapie na een heupprothese (Rapid Recovery) Afdeling Fysiotherapie Fysiotherapie na een heupprothese (Rapid Recovery) Afdeling Fysiotherapie 0 Voor mensen die een nieuwe heup krijgen heeft SJG Weert een programma op maat voor uw revalidatie. Dit programma is er om u na

Nadere informatie

Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu?

Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu? Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu? Adviezen voor de hantering van uw baby Als uw baby in de eerste levensmaanden altijd met z n hoofd op dezelfde kant ligt, kan hij een afgeplat hoofd krijgen.

Nadere informatie

Waarom dit boek? 7. 1 De ik-fabriek, wat is dat? Lichaamsseintjes Je lichaam is net een fabriek 17

Waarom dit boek? 7. 1 De ik-fabriek, wat is dat? Lichaamsseintjes Je lichaam is net een fabriek 17 Inhoud Waarom dit boek? 7 1 De ik-fabriek, wat is dat? 10 2 Lichaamsseintjes 14 3 Je lichaam is net een fabriek 17 4 De ik-fabriek, hoe ziet die eruit? 18 4.1 De eerste verdieping: voelen 20 4.2 De tweede

Nadere informatie

Procare 11: 1. Rotory torso staand mobiliserend

Procare 11: 1. Rotory torso staand mobiliserend Procare 11: 1. Rotory torso staand mobiliserend Zet je voeten op heup breedte uit elkaar en strek de armen horizontal. Draai met de romp zo ver mogelijk naar links en vervolgens naar rechts. Met je hoofd

Nadere informatie

1. De Fiets De zijkant van de buikspieren worden nog wel eens vergeten bij workouts. Met deze oefening richt je je juist op deze groep spieren.

1. De Fiets De zijkant van de buikspieren worden nog wel eens vergeten bij workouts. Met deze oefening richt je je juist op deze groep spieren. 1. De Fiets De zijkant van de buikspieren worden nog wel eens vergeten bij workouts. Met deze oefening richt je je juist op deze groep spieren. Ga op je rug op de vloer liggen met je handen achter je hoofd.

Nadere informatie

Afdeling revalidatie. De wervelfractuur

Afdeling revalidatie. De wervelfractuur Afdeling revalidatie De wervelfractuur Deze folder geeft algemene informatie over de behandeling bij een (in)stabiele wervelfractuur. Deze folder geeft aan hoe de meeste patiënten kunnen worden behandeld,

Nadere informatie

Yoga ebook. Starten met yoga

Yoga ebook. Starten met yoga Yoga ebook Starten met yoga Inleiding Als je nog nooit Yoga gedaan hebt, blijft het vaak een gegeven dat mensen denken dat yoga in feite een soort meditatie is. Zitten in kleermakerszit, de lotushouding,

Nadere informatie

SI- gewrichtsklachten

SI- gewrichtsklachten SI- gewrichtsklachten De sacro-iliacaalgewrichten (SI-gewrichten), ook wel heiligbeengewrichten genoemd, vormen de verbinding tussen het heiligbeen (sacrum) en het bekken en daarmee tussen de rug en de

Nadere informatie

Mijn baby heeft een. voorkeurshouding... Wat nu? Adviezen voor de hantering van uw baby

Mijn baby heeft een. voorkeurshouding... Wat nu? Adviezen voor de hantering van uw baby Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu? Adviezen voor de hantering van uw baby Als uw baby in de eerste levensmaanden een voorkeurshouding heeft, kan hij een afgeplat hoofd krijgen. Deze folder

Nadere informatie

Oefeningen bij osteoporose

Oefeningen bij osteoporose Oefeningen bij osteoporose Algemeen In deze folder staan oefeningen die u kunt doen bij osteoporose. Tips voor het uitvoeren van de oefeningen Ademt u rustig door tijdens de oefeningen (adem niet vasthouden

Nadere informatie

Preventieve oefeningen voor de hardloper

Preventieve oefeningen voor de hardloper 1. Plankje. Uitgangspositie: Buiklig; steun op beide ellebogen. Uitvoering: Steun op beide ellebogen en beide knieën. Romp en benen maken een rechte plank. Foto 1. Aandachtspunten: - Let op rechte rug

Nadere informatie

Trainingsprogramma Spierkrachtversterking

Trainingsprogramma Spierkrachtversterking Trainingsprogramma Spierkrachtversterking Ook zonder blessures kun je bepaalde spieren of spiergroepen te versterken. Als spierversterkende oefeningen deel uitmaken van een trainingsprogramma met als einddoel

Nadere informatie

Inleiding pag. 1. De werkplek pag. 5. Zittend pag. 5 Tillend pag. 9 Thuis pag. 10. Wat te doen bij pijn pag. 13. Voeding pag. 14. Oefeningen pag.

Inleiding pag. 1. De werkplek pag. 5. Zittend pag. 5 Tillend pag. 9 Thuis pag. 10. Wat te doen bij pijn pag. 13. Voeding pag. 14. Oefeningen pag. INHOUD Inleiding pag. 1 De werkplek pag. 5 Zittend pag. 5 Tillend pag. 9 Thuis pag. 10 Wat te doen bij pijn pag. 13 Voeding pag. 14 Oefeningen pag. 15 INLEIDING Fijn dat je mijn e-book Tips Om De Pijn

Nadere informatie

10 tips om goed te leren typen. Beter leren typen is gemakkelijker dan je denkt, maar het start met de basis!

10 tips om goed te leren typen. Beter leren typen is gemakkelijker dan je denkt, maar het start met de basis! 10 tips om goed te leren typen Beter leren typen is gemakkelijker dan je denkt, maar het start met de basis! De 10 basisregels Om goed te kunnen typen zijn er 10 basisregels die jou daarbij helpen. Het

Nadere informatie

Lage Rugpijn, Aspecifieke Lage Rugpijn, Lumbago, Spit,

Lage Rugpijn, Aspecifieke Lage Rugpijn, Lumbago, Spit, Lage Rugpijn, Aspecifieke Lage Rugpijn, Lumbago, Spit, Wat is lage rugpijn? Lage rugpijn zit onderin de rug. Soms straalt de pijn uit naar de billen of naar een of beide bovenbenen. De pijn kan plotseling

Nadere informatie

Mijn baby heeft een. voorkeurshouding... Wat nu? Adviezen voor de hantering van uw baby

Mijn baby heeft een. voorkeurshouding... Wat nu? Adviezen voor de hantering van uw baby Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu? Adviezen voor de hantering van uw baby Als uw baby in de eerste levensmaanden een voorkeurshouding heeft, kan hij een afgeplat hoofd krijgen. Deze folder

Nadere informatie

Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu?

Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu? Jeugdgezondheidszorg Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu? Adviezen voor de hantering van je baby Als je baby in de eerste levensmaanden altijd met z n hoofd op dezelfde kant ligt, kan hij een

Nadere informatie

1- Stretchen Flexie - Sets:3 / Vasthouden:10sec / Rust:10sec. 2- Passieve ROM Extensie - Sets:3 / Vasthouden:10sec / Rust:10sec.

1- Stretchen Flexie - Sets:3 / Vasthouden:10sec / Rust:10sec. 2- Passieve ROM Extensie - Sets:3 / Vasthouden:10sec / Rust:10sec. Notities: 1- Stretchen Flexie - Sets:3 / Vasthouden:10sec / Rust:10sec Ga op handen en knieën liggen (vierpuntspositie) met je knieën recht onder je heupen en je handen recht onder je schouders. Je rug

Nadere informatie

Bekkenkanteling: maak afwisselend een bolle- en holle rug, waarbij romp en hoofd stil blijven liggen op de onderlaag.

Bekkenkanteling: maak afwisselend een bolle- en holle rug, waarbij romp en hoofd stil blijven liggen op de onderlaag. www.gezondbewegen.nl Rugoefeningen Algemene adviezen: Creëer een vaste plaats en een vast tijdstip en voer de oefeningen twee keer per dag uit Realiseer u, indien de klachten verminderd of verdwenen zijn,

Nadere informatie

MEDIPREVENTIECENTRUM

MEDIPREVENTIECENTRUM Instructies en oefeningen voor het gebruik van de Body-Band oefenband theraband voor Fitness-Training 1 Geachte klant, Gefeliciteerd met uw aanschaf van de Body-Band oefenband, theraband, fitnessband van

Nadere informatie

Stabiliteitstraining lage rug

Stabiliteitstraining lage rug Nr Oefening Beschrijving 1 Zet de lage rug in een neutrale stand, trek de navel in. 2 Zet de lage rug in een neutrale gebogen op, zonder rug te bewegen. 3 Zet de lage rug in een neutrale gestrekt op, zonder

Nadere informatie

Van lig naar zit en vise-versa. A1: actief

Van lig naar zit en vise-versa. A1: actief til les, les 3 Inhoudsopgave : Algemene structies blz. 1 Van lig naar zit en vise versa blz. 2 A 1 : actief blz. 2 A 2 : geleid actief blz. 3 A 3 : met papegaai blz. 4 A 4 : passief blz. 4 A 5 : 2 hulpverleners

Nadere informatie

Onderdeel 5: 25 cm of minder 3 punten; 26 t/m 30 cm = 2 punten; 31 cm of meer = 1 punt

Onderdeel 5: 25 cm of minder 3 punten; 26 t/m 30 cm = 2 punten; 31 cm of meer = 1 punt BASISHOUDINGDIPLOMA 1. Van zwemmen naar voortbewegende technieken a.25 m schoolslag, de hele baan zonder onderbreking uitzwemmen. b.25 m rugcrawl, de hele baan zonder onderbreking uitzwemmen. 2. Stuwen

Nadere informatie

FUNCTIONAL MOVEMENT SCREEN

FUNCTIONAL MOVEMENT SCREEN FUNCTIONAL MOVEMENT SCREEN BLESSUREVRIJ SPORTEN DOOR FMS SCREENING fysiosportief AUTEURS: MANON HUISKES MANUEEL THERAPEUT fysiosportief SAM FERINGA FYSIOTHERAPEUT fysiosportief BART WEVER STAGIAIRE FYSIOTHERAPIE

Nadere informatie

2. Bridging 3x10 sec. vasthouden. (links & rechts). 10 sec. rust.

2. Bridging 3x10 sec. vasthouden. (links & rechts). 10 sec. rust. Core stability 1. Superman 3 x 10 sec. vasthouden. (links & rechts afwisselen) Aandachtspunten: alles in rechte lijn, geen shifting links/rechts in bekken. 2. Bridging 3x10 sec. vasthouden. (links & rechts).

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

Jullie komen/zitten op een leeftijd waar 'voorbereiding' op wat komt niet enkel meer wenselijk is, maar ook noodzakelijk.

Jullie komen/zitten op een leeftijd waar 'voorbereiding' op wat komt niet enkel meer wenselijk is, maar ook noodzakelijk. Beste speler, Hierbij vinden jullie het individuele programma voor U17/U21 seizoen '19-'20. Jullie komen/zitten op een leeftijd waar 'voorbereiding' op wat komt niet enkel meer wenselijk is, maar ook noodzakelijk.

Nadere informatie

Oefeningen na de bevalling

Oefeningen na de bevalling Oefeningen na de bevalling Hartelijk gefeliciteerd met de geboorte van uw baby. De volgende oefeningen zijn bedoeld om meteen na de bevalling mee te beginnen. Week 1 Tijdens de eerste week na de bevalling

Nadere informatie

Werkblad. LES 9: Ouders. GROEP 5-6. Bijlage 1. Rood actief inspannen/ sporten. Oranje middelmatig inspannen.

Werkblad. LES 9: Ouders.  GROEP 5-6. Bijlage 1. Rood actief inspannen/ sporten. Oranje middelmatig inspannen. Werkblad Bijlage 1 Rood actief inspannen/ sporten Oranje middelmatig inspannen Rust Werkblad, vervolg Bijlage 2 Deze pagina zal vaker uitgeprint moeten worden om een beweegdagboek voor de hele week te

Nadere informatie

Oefeningen. Uitademen als u kracht zet, inademen als u ontspant.

Oefeningen. Uitademen als u kracht zet, inademen als u ontspant. Oefeningen Sterke en geoefende buikspieren zijn belangrijk. Omdat ongetrainde en slappe buik- en rugspieren kunnen zorgen voor een slechte houding en rugklachten. Bouw het oefenen van de buikspieren langzaam

Nadere informatie

PATIËNTENFOLDER Wervelkolomcentrum Fysiotherapie na een Spondylodese

PATIËNTENFOLDER Wervelkolomcentrum Fysiotherapie na een Spondylodese PATIËNTENFOLDER Wervelkolomcentrum Fysiotherapie na een Spondylodese Inleiding In deze folder vindt u adviezen en instructies over houding en beweging en oefeningen. Alle oefeningen die voor u van toepassing

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Hoe ga je met dit boekje om? 7. 2 Lichaamsseintjes waaraan merk jij dat je zenuwachtig wordt? 17

Inhoudsopgave. Hoe ga je met dit boekje om? 7. 2 Lichaamsseintjes waaraan merk jij dat je zenuwachtig wordt? 17 Inhoudsopgave Waarom dit boekje? 6 Hoe ga je met dit boekje om? 7 1 Wat is stotteren? 9 2 Lichaamsseintjes waaraan merk jij dat je zenuwachtig wordt? 17 3 Zenuwachtig? Zet je buikademhaling aan! 19 4 Onzekerheid

Nadere informatie

Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu?

Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu? Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu? Adviezen voor de hantering van uw baby Als uw baby in de eerste levensmaanden altijd met z n hoofd op dezelfde kant ligt, kan hij een afgeplat hoofd krijgen.

Nadere informatie

Wekelijkse Work Out!

Wekelijkse Work Out! Wekelijkse Work Out! Maandag - Conditie Wandeling Dinsdag - Driehoek Push Up Woensdag - Squat Donderdag - De Curl - Up Vrijdag - Boksen Zaterdag - Dips Zondag -Conditie Jumps INTRO Deze work out oefeningen

Nadere informatie

ZOMERPROGRAMMA RESPIRO: THUISTRAINING

ZOMERPROGRAMMA RESPIRO: THUISTRAINING Beste Respiro klant U heeft ervoor gekozen om fit en actief te blijven tijdens de zomersluiting d.m.v. het krachttrainingsschema dat u thuis gaat uitvoeren. Het doel van dit schema is om uw kracht tijdens

Nadere informatie

Hoe kunt u ons bereiken?

Hoe kunt u ons bereiken? Beste trainers, leiders en sporters, De voorbereiding voor het nieuwe seizoen is waarschijnlijk al geschreven en de eerste trainingen gaan weer van start. Het sportseizoen begint weer! Heb je gedacht aan

Nadere informatie

TRAININGSPLAN STRETCHBANDEN

TRAININGSPLAN STRETCHBANDEN TRAININGSPLAN STRETCHBANDEN FITNESSBANDENSET TRAININGSHANDLEIDING Let op: Wees er voor de training van verzekerd dat uw training bij uw fysieke conditie aansluit. Consulteert u, bij twijfel, de huisarts.

Nadere informatie

Calcimatics start steeds met een opwarming. Zo is de overgang dan niet-bewegen naar actief worden niet te bruusk en voorkom je letsels.

Calcimatics start steeds met een opwarming. Zo is de overgang dan niet-bewegen naar actief worden niet te bruusk en voorkom je letsels. CALCIMATICS 1. De opwarming Calcimatics start steeds met een opwarming. Zo is de overgang dan niet-bewegen naar actief worden niet te bruusk en voorkom je letsels. Als een vogel in de lucht - Houding:

Nadere informatie

Gezond computeren in de klas!

Gezond computeren in de klas! Gezond computeren in de klas! Scholingsaanbod ter preventie van CANS bij kinderen in de bovenbouw van het reguliere basisonderwijs. Werkboek voor de leerlingen April 2006 Junioradviseurs Carla Heitkamp

Nadere informatie

ASPECIFIEKE, HOUDINGSGEBONDEN LAGE

ASPECIFIEKE, HOUDINGSGEBONDEN LAGE ASPECIFIEKE, HOUDINGSGEBONDEN LAGE RUGPIJN: OEFENTHERAPIE Aspecifieke lage rugpijn bestaat uit klachten waarvoor geen lichamelijke afwijking kan gevonden worden die deze klachten veroorzaakt. Het probleem

Nadere informatie

Balazs Vloerprogramma Oefeningen Nationale Selectie Schoonspringen

Balazs Vloerprogramma Oefeningen Nationale Selectie Schoonspringen Balazs Vloerprogramma Oefeningen Nationale Selectie Schoonspringen Steunpunt Schoonspringen Amersfoort Publicatie: 03 Datum: januari 2007 Auteur: Wessel Zimmermann Balazs Vloerprogramma Vanaf 01 oktober

Nadere informatie

Fysiotherapie na operatie bij nekhernia of kanaalstenose

Fysiotherapie na operatie bij nekhernia of kanaalstenose Fysiotherapie na operatie bij nekhernia of kanaalstenose Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U bent geopereerd aan een nekhernia of kanaalstenose. De fysiotherapeut

Nadere informatie

Vragenlijst last van geluid

Vragenlijst last van geluid Vragenlijst last van geluid voor kinderen en jongeren Dit is een vragenlijst die bedoeld is voor kinderen en jongeren die last hebben van geluid. Na het invullen van de vragenlijst kun je: - tips krijgen

Nadere informatie

7 fijne yogahoudingen

7 fijne yogahoudingen 7 fijne yogahoudingen voor kinderen Bloesem kinderyoga - Ben je jonger dan 7 jaar dan doe je de oefening zonder het benoemen van de ademhaling. - Yoga kan best een uitdaging zijn, dat is ok. Het is belangrijk

Nadere informatie

Valpreventie: oefeningen ter bevordering van lenigheid, kracht en evenwicht

Valpreventie: oefeningen ter bevordering van lenigheid, kracht en evenwicht Valpreventie: oefeningen ter bevordering van lenigheid, kracht en evenwicht Inleiding: Vallen is een omvangrijk probleem in Nederland, waarbij 24% tot 35% van de thuiswonende 65plussers minstens 1 keer

Nadere informatie

Masseren ter verlichting van de pijn

Masseren ter verlichting van de pijn OPDRACHTFORMULIER Masseren ter verlichting van de pijn Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met medestudenten of je docent.

Nadere informatie

OEFENSCHEMA HARTREVALIDATIE

OEFENSCHEMA HARTREVALIDATIE OEFENSCHEMA HARTREVALIDATIE 17601 Inleiding In deze folder vindt u een algemeen oefenschema en beweegadvies. Deze kunt u gebruiken ter voorbereiding op de revalidatie, maar ook tijdens en na de revalidatieperiode.

Nadere informatie

Waarom bewegen belangrijk is bespreken we samen aan de hand van een aantal stellingen waarbij we al direct in beweging komen.

Waarom bewegen belangrijk is bespreken we samen aan de hand van een aantal stellingen waarbij we al direct in beweging komen. GEZONDER Heerhugowaard, 28 mei 2015 Lekker in je Vel Rode draad door: Olga Commandeur Vitaliteitcoach, presentatrice Nederland in beweging Bewegen speelt een rode draad in het leven van Olga: Als (top)atlete,

Nadere informatie

Informatie Oefeningen na de bevalling

Informatie Oefeningen na de bevalling Informatie Oefeningen na de bevalling s-hertogenbosch, mei 2015 Inleiding Na de bevalling begint er een bijzondere, maar ook drukke periode terwijl je lichaam door de zwangerschap en bevalling toch wel

Nadere informatie

Plank set 1 set 2 set 3 set 4 set 5 20 sec 20 sec 20 sec 20 sec 20 sec

Plank set 1 set 2 set 3 set 4 set 5 20 sec 20 sec 20 sec 20 sec 20 sec Plank set 1 set 2 set 3 set 4 set 5 20 sec 20 sec 20 sec 20 sec 20 sec We beginnen met de normale Plank. Leun op de ellebogen en op te tenen en houd je lichaam in een rechte lijn. Span de buik aan en laat

Nadere informatie

Belangrijke aanwijzingen voordat u met de oefeningen begint:

Belangrijke aanwijzingen voordat u met de oefeningen begint: Belangrijke aanwijzingen voordat u met de oefeningen begint: Rek/Strek oefeningen mogen nooit pijn veroorzaken. Mocht u pijn krijgen stop dan onmiddellijk met de oefening. Het is belangrijk om de rek niet

Nadere informatie

Oefeningen voor reumapatiënten

Oefeningen voor reumapatiënten Oefeningen voor reumapatiënten afdeling fysiotherapie U bent bekend met reuma en heeft oefeningen gekregen voor uw ontstoken gewrichten. In deze folder staan deze oefeningen beschreven. Doel van de oefeningen

Nadere informatie

Praktijkfolder Stabiliteitstraining van de lage rug.

Praktijkfolder Stabiliteitstraining van de lage rug. Praktijkfolder Stabiliteitstraining van de lage rug. Oefeningen met een stok. Uitvoering A: Span de buikspieren aan neutraal blijft.30 herhalingen. Uitvoering B:Span de buikspieren aan neutraal blijft.

Nadere informatie

2. De V-Beweging De V-Beweging of V-sit is een oefening waarmee je vrijwel alle buikspieren goed kunt trainen.

2. De V-Beweging De V-Beweging of V-sit is een oefening waarmee je vrijwel alle buikspieren goed kunt trainen. 1. De Halve Banaan De halve banaan is een van de meest populaire buikspieroefeningen. Het is voor beginners een prima oefening om uit te voeren. Hierbij kun je er zelf voor kiezen hoever je bovenlichaam

Nadere informatie

Hoe train ik mijn buikspieren zonder klachten achteraf?

Hoe train ik mijn buikspieren zonder klachten achteraf? Hoe train ik mijn buikspieren zonder klachten achteraf? Verstevigende oefeningen voor de buikspieren zijn gemakkelijk thuis uit te voeren. Het gevaar hiervan is evenwel dat er altijd een kans bestaat dat

Nadere informatie

Waarom de meeste hardlopers klachten krijgen!

Waarom de meeste hardlopers klachten krijgen! Waarom de meeste hardlopers klachten krijgen! Waarom de meeste hardlopers klachten krijgen! In nederland hebben hebben we ongeveer 1,2 miljoen mensen die hardlopen. Hiervan komen er ongeveer 720.000 per

Nadere informatie

Stenose- en/of herniaoperatie Oefeningen voor herstel

Stenose- en/of herniaoperatie Oefeningen voor herstel Stenose- en/of herniaoperatie Oefeningen voor herstel H15.016-01 Inhoudsopgave Inleiding... 2 Vóór de operatie... 2 Thuis oefenen... 2 Lees deze adviezen vast goed door... 2 De dag van de operatie... 3

Nadere informatie

VRAGENLIJST basisonderwijs 2014 BRIN-code school

VRAGENLIJST basisonderwijs 2014 BRIN-code school www.jeugdmonitorzeeland.nl VRAGENLIJST basisonderwijs 2014 BRIN-code school 1 HALLO! Vul hieronder de letter en het nummer in die jij voor deze vragenlijst van je juf of meester hebt gekregen. code: Achtergronden

Nadere informatie

Inleiding. Disclaimer. Mini Loops Oefeningen. Mini Loop Banded Squat

Inleiding. Disclaimer. Mini Loops Oefeningen. Mini Loop Banded Squat Inleiding Met deze mini loops is het mogelijk veel verschillende oefeningen te doen gefocust op verschillende spieren en spiergroepen. In dit e-book leggen we uit welke oefeningen mogelijk zijn, zowel

Nadere informatie

Fysiotherapie. Fysiotherapie na HNP. www.catharinaziekenhuis.nl

Fysiotherapie. Fysiotherapie na HNP. www.catharinaziekenhuis.nl Fysiotherapie Fysiotherapie na HNP www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl FYS005 / Fysiotherapie na HNP / 01-06-2013 2 Fysiotherapie na HNP U wordt

Nadere informatie

1. UCHI-KOMI (IPPON-SEOI-NAGE)

1. UCHI-KOMI (IPPON-SEOI-NAGE) 1. UCHI-KOMI (IPPON-SEOI-NAGE) 2 2. SIT-UPS met bokje De standaard sit-up is; Rug ligging; voeten stevig op de grond, onderbenen 90, armen tegen voorhoofd houden, of gekruist over borst (makkelijker).

Nadere informatie

Hoofdstuk 1: cursusbijeenkomst 3, werkhoudingen/ statische belasting/ repeterende bewegingen...2

Hoofdstuk 1: cursusbijeenkomst 3, werkhoudingen/ statische belasting/ repeterende bewegingen...2 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1: cursusbijeenkomst 3, werkhoudingen/ statische belasting/ repeterende bewegingen...2 1.1 Introductie 3 1.2 Stellingen en discussie..5 1.3 Praktische oefening en klassikale nabespreking..7

Nadere informatie

Boeken fitness circuit

Boeken fitness circuit Boeken fitness circuit Doelstelling Met dit circuit kun je invulling geven aan een les bewegingsonderwijs of een bewegingsactiviteit binnen de Kinderboekenweek. Daarom zijn er boeken in het circuit verwerkt.

Nadere informatie

M_6_002. Toetsingsformulier "Tillen met behulp van een passieve tillift" M.C. de Vries - Hoefakker ROC Utrecht

M_6_002. Toetsingsformulier Tillen met behulp van een passieve tillift M.C. de Vries - Hoefakker ROC Utrecht Toetsingsformulier "Tillen met behulp van een passieve tillift" M.C. de Vries - Hoefakker Inleiding op transfers en zorg voor een juiste lichaamshouding van een zorgvrager. Liggend, zittend of staand stel

Nadere informatie