NETWERKEN Waarom gaat u netwerken? Voordelen voor uzelf zijn: Voordelen voor de werkgever zijn: Wie zijn uw netwerkcontacten?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "NETWERKEN Waarom gaat u netwerken? Voordelen voor uzelf zijn: Voordelen voor de werkgever zijn: Wie zijn uw netwerkcontacten?"

Transcriptie

1 NETWERKEN De laatste jaren is het de trend dat steeds meer vacatures worden aangeboden via de gesloten arbeidsmarkt. Een werkgever weet bijvoorbeeld dat er een vacature in zijn bedrijf zal ontstaan, omdat een werknemer met pensioen gaat. Hij vindt het echter nog te vroeg om te adverteren. Een van de manieren om achter dit soort vacatures te komen is het opzetten van netwerken. Netwerken is het in kaart brengen, leggen en onderhouden van contacten met een bepaald doel. Via deze contacten kunt u: Informatie verzamelen over uw mogelijkheden op de arbeidsmarkt (marktverkenning). Bovendien presenteert u zichzelf op een actieve maar informele wijze op de markt; Informatie krijgen over een interessant werkveld of functie; Informatie krijgen of uzelf in beeld brengen voor een concrete functie. Waarom gaat u netwerken? Door contacten op te bouwen kunt u de verborgen vacatures van de arbeidsmarkt achterhalen. Netwerken leveren daarnaast voor u en voor de werkgever een groot aantal voordelen op. Voordelen voor uzelf zijn: U hebt minder concurrentie dan wanneer u schrijft op een vacature uit de krant; U bepaalt zelf met wie u contact wil leggen. U bepaalt dus zelf de richting van sollicitaties en bent minder afhankelijk van het toevallige aanbod van vacatures in de krant; Als u veel contacten hebt opgebouwd en dus op verschillende plaatsen een ingang tot de arbeidsmarkt hebt, kunt u meerder vacatures tegelijk op het spoor komen. Voordelen voor de werkgever zijn: Kostenbesparing door het niet plaatsen van een advertentie; Hij hoeft geen stapels sollicitatiebrieven door te nemen. De kandidaat die de werkgever via het netwerkcontact krijgt voorgedragen, is al enigszins bekend met het bedrijf en heeft in ieder geval interesse getoond in het bedrijf. Hij heeft de moeite genomen om de juiste ingangen te vinden om de vacature te achterhalen. Wie zijn uw netwerkcontacten? Bij het opzetten van een netwerk kunt u denken aan twee groepen mensen: personen die u kent en interessante mensen die u nog niet kent. De mensen die u kent zijn uw familie, vrienden, collega s enz. Namen van interessante mensen die u nog niet kent haalt u uit advertenties, Gouden Gidsen, Gidsen voor Handel en Industrie enz. En uiteraard via de mensen die u al kent.

2 Als u ander werk zoekt, kan ieder contact leiden tot een baan. Al bent u zich aan het oriënteren, een van de spelregels van netwerken is, dat u zich ook in deze fase zo goed mogelijk profileert. U laat uw visitekaartje in de vorm van een CV achter. Vraag ook altijd of iemand nog andere mensen kent met wie u contact zou kunnen opnemen. Op deze manier breidt uw netwerk zich steeds verder uit. Benaderen van contactpersonen U kunt contacten zowel persoonlijk, schriftelijk als telefonisch leggen. Maak geen afspraken in vrijblijvende sfeer; dit kan vooral gebeuren bij contacten met mensen die u goed kent. Vertel mensen die u niet kent, door wie en hoe u met hen in contact bent gekomen. Geef duidelijk uw doel van het gesprek aan. Geef aan waarom u met de betreffende persoon contact hebt opgenomen. Hoe voert u netwerkgesprekken? In een netwerkgesprek gaat het vooral om informatie en advies. U vraagt nooit direct naar vacatures. De ander zal zich dan gedwongen voelen u te gaan beoordelen en dat is niet de bedoeling van het gesprek. De informatie die u van uw contact wilt hebben. Kan betrekking hebben op de organisatie of op de functies en de daarbij behorende taken. Stel open vragen deze beginnen met wie, wat, waar, waarom en hoe. Vraag door, zodat u voldoende informatie krijgt. Voorbeelden van informatieve vragen zijn: Hoe is de organisatie opgebouwd? Op welke markt richt de organisatie zich? Heeft de onderneming het afgelopen jaar winst gemaakt? Wat zijn de beleidsplannen voor het komende jaar? Welke functies zijn er zoal in de organisatie? Wat voor opleiding wordt er gevraagd voor functie X? Waaruit bestaan de taken van functie X? Wat voor mensen werken er in de organisatie? Hoe wordt gedacht over leidinggeven? Hoe is de werkgelegenheid in het werkveld in het algemeen? Hoe werft de organisatie zijn personeel? Bedenk wel dat u de ander ook wat te bieden hebt; u kunt voor uw gesprekspartner net zo goed interessante informatie of contacten hebben.

3 Voorbeelden van vragen om advies zijn: Waar sluit mijn aanbod in het betreffende werkveld wel aan en waar niet? Wat vindt de werkgever van mijn aanbod, zoals omschreven in mijn CV? Kent de gesprekspartner mensen in andere organisatie die voor mij van belang kunnen zijn? Kan ik de naam van de gesprekspartner noemen als verwijzer? Oefen netwerkgesprekken met goede bekenden of met iemand buiten de regio waarin u zoekt. U krijgt nooit een tweede kans voor een eerste indruk! Hoe onderhoudt u netwerkcontacten? Om een netwerk goed te kunnen benutten, moet u gegevens vastleggen. Noteer daarom op een overzichtelijke wijze: Naam van de contactpersoon / naam van de organisatie; Adres en telefoonnummer; Acties die u hebt ondernomen; Afspraken. U bent verantwoordelijk voor het onderhouden van de contacten, dus de initiatieven liggen bij u. Stuur de gesprekspartner een bedankbriefje en benoem eventueel de gemaakte afspraken. Neem zelf contact op voor vervolgafspraken. Houdt de persoon met wie u hebt gesproken op de hoogte van de vorderingen die relevant kunnen zijn. Gerichte en oriënterende netwerkgesprekken Het verschil tussen oriënterende en gerichte netwerkgesprekken zit in de beëindiging van het gesprek. Bij gerichte gesprekken bent u op zoek naar vacatures; u vraagt dan ook of er vacatures zijn op dit moment of in de nabije toekomst. Als u op deze vraag een positieve reactie ontvangt, vraag dan aan wie en hoe u uw sollicitatie aan de organisatie kunt richten. Net als bij de oriënterende netwerkgesprekken vraagt u eerst om informatie en advies. Vraagt u rechtstreeks naar vacatures, dan zult u in de meeste gevallen te horen krijgen dat die er niet zijn. De contactpersoon staat dan niet meer open voor een informatief gesprek. En vergeet niet dat ieder gesprek u ook weer een ander contactpersoon kan opleveren: het sneeuwbaleffect. Vraag daar altijd naar.

4 Het maken van een netwerkplan Hoe een netwerk het best kan worden opgebouwd is niet duidelijk te stellen. De situatie is voor iedereen verschillend. U moet een goed beeld hebben van uw eigen mogelijkheden en beperkingen. Wel zijn er enkele aandachtspunten te geven. a. Omschrijven van het doel: Wat wilt u aan de weet komen? Beschrijf van tevoren voor uzelf wat u over deze Organisatie of functie wilt weten. Wanneer u helder hebt wat u wilt weten, kunt u beter bepalen met wie u wilt spreken om uw doel te bereiken. Wanneer u uw doel goed hebt omschreven, kunt u gemakkelijker vragen formuleren die concreet en to the point zijn. b. Het verzamelen van materiaal: Het doornemen van bijvoorbeeld een jaarverslag van de betreffende organisatie kan u handvatten bieden voor een gesprek. U kunt tot het inzicht komen of u de juiste organisatie hebt uitgekozen om het doel dat u zichzelf hebt gesteld te realiseren. Het materiaal kan u inzicht geven in de cultuur en de werkzaamheden van de organisatie, maar ook in de problematiek van de organisatie en of er plannen zijn om het aantal personeelsleden uit te breiden. Indien u de informatie voor uzelf op een rijtje hebt, kunt u besluiten een afspraak te maken met een voor u relevante gesprekspartner binnen de organisatie. c. Het voorbereiden van (telefoon-)gesprekken: Zorg dat u een duidelijke beknopte introductie voor uzelf hebt. Probeer van tevoren vragen te formuleren en noteer deze. Tijdens het gesprek kunnen zij als leidraad dienen. Daarnaast voorkomt het haperingen in het gesprek. Belangrijk is dat u bijvoorbeeld in een agenda of in de vorm van een actielijst bijhoudt welke persoon u wanneer kunt spreken of gesproken hebt. Keuze van netwerkcontacten: Afhankelijk van de fase waarin u bent met netwerken en uw routine hiermee, kunt u kiezen voor een lichter of zwaarder contact. Bijvoorbeeld: u bent zich aan het oriënteren en u wilt iets weten van personeelszaken. U kunt dan beter eerst een gesprek hebben met een medewerker van de afdeling PZ in plaats van direct het hoofd PZ te spreken te vragen. De keuze van een netwerkcontact is afhankelijk van een aantal elementen: In welke fase van netwerken bent u op dit moment; Hoe helder is uw doel geformuleerd; Hoe geroutineerd bent u inmiddels met netwerken.

5 Zoals al eerder vermeld, adviseren wij beginnende netwerkers een aantal warme netwerkgesprekken te arrangeren. Dit heeft op een aantal fronten nut: U leert hoe de voorbereiding in zijn werk gaat; U leert een netwerkgesprek te voeren; Door het voeren van een aantal gesprekken krijgt u uw doelen beter op een rijtje; U kunt feedback vragen op uw presentatie; Het levert toch vaak nieuwe inzichten op die eerst moeten worden verwerkt voordat u aan koude netwerkcontacten begint. Op het moment dat u in de oriënterende fase wat zelfvertrouwen hebt opgedaan en u van plan bent koude netwerkcontacten aan te boren, moet u zich bezinnen op het niveau waarop u het koude contact zoekt. Voor het verkrijgen van beeldvorming over een bepaalde bedrijfstak of bedrijfscultuur, kunt u beter niet direct een gesprek met de directeur aanknopen. De directeur heeft het vaak druk, dus geen tijd voor een gesprek en voor u als beginnend netwerker kan zo n gesprek een extra zware belasting betekenen. Verstandiger is om het eerst te proberen met iemand van de productieafdeling of desnoods van de afdeling personeelszaken. Op het moment dat u in staat bent duidelijk te verwoorden binnen welke branche u welke functie zou willen vervullen, wordt het interessant om de wat zwaardere contacten te activeren of op te sporen. Vragen die u in deze fase zou kunnen stellen, zijn vragen over uw CV. Bijvoorbeeld: Ik heb opvoedkunde gestudeerd en ik ben geïnteresseerd in een functie op personeelszaken. Kom ik met dit CV daarvoor in aanmerking of moet ik daarvoor nog een bepaalde cursus volgen?. Netwerken in de praktijk Het opstellen van een netwerkplan heeft voordelen. Een dergelijk plan geeft inzicht in: De vragen en hun achtergronden. Heldere en goed afgebakende vragen lokken goede antwoorden uit; De keuze van netwerkcontacten. Op welke kwaliteiten van het netwerkcontact doet u een beroep? Gaat het om iemand die thuis is in de chemische industrie of bestaat de ondersteuning uit het verhelderen van de sterke kwaliteiten en grenzen van uw kennis en vaardigheden? De kwaliteit en de tijd- en energie-investering van netwerkcontacten; Namen van tussenpersonen. Vaak kan het noemen van de naam van een verwijzer de kans op een gesprek vergroten. (Vergeet niet ook netjes om te gaan met de verwijzer).

6 Telefonisch contact werkt vaak effectiever dan een brief. De netwerker kan tijdens dit contact ook aangeven wat zijn/haar verwachtingen zijn van het gesprek, ook wat de duur van het gesprek betreft. Uiteraard dient de vraag te worden voorgelegd of de betrokkene bereid en in staat is een gesprek te realiseren. Is dit niet het geval, dan kan de betrokkene wellicht naar een ander doorverwijzen. Moeilijkheden bij netwerken Bij het maken van een telefonische afspraak kunnen al de eerste hindernissen ontstaan. De desbetreffende persoon is niet aanwezig of in bespreking. Via de telefoniste of secretaresse kunt u aan de weet komen wanneer deze persoon wel telefonisch bereikbaar is. Noteer deze tijdstippen. Veel mensen in organisaties hebben een zeer strakke planning. Wanneer u deze mensen wilt bereiken, moet u dit op het moment doen dat u is doorgegeven. In de vroege ochtend zijn veel mensen in organisaties telefonisch te bereiken. De vergaderingen zijn dan nog niet begonnen. Als u de juiste persoon aan de telefoon hebt gekregen, vraag hem/haar dan nadat u zich hebt voorgesteld en in het kort uw doel hebt uitgelegd of het gelegen komt dat u belt. Zo niet, vraag naar een ander tijdstip. Zorg dat u in staat bent in het kort duidelijk te maken wat het doel is van het contact en wat u van deze persoon wilt. Noem een aantal gespreksthema s (uw voorbereiding kan u hierbij van nut zijn). Geef ook aan wat de tijdinvestering voor deze persoon zal zijn. Een half uur tot een uur is een redelijke tijd voor een gesprek. Indien de persoon een gesprek toezegt, maakt u een afspraak. Laat het initiatief aan uw gesprekspartner over. Dat kan betekenen dat het voor u een ongunstig tijdstip is. Besef echter dat u iets van deze persoon wilt en dus voor een groot deel akkoord moet gaan met de door deze persoon gestelde voorwaarden. Als de afspraak is gemaakt, kunt u overwegen om een briefje te sturen met daarin de bevestiging van de gemaakte afspraak en de thema s/vragen waarover u wilt praten. U geeft hiermee aan dat het voor u een serieuze zaak is. Daarnaast geeft u uw gesprekspartner hiermee de gelegenheid zich voor te bereiden op het gesprek. Uiteindelijk kan dit alleen in uw voordeel werken. Uw netwerkcontact wil niet met u spreken Dit kan betekenen dat u uw voorbereiding niet goed hebt gedaan. Dat u de betreffende persoon niet voldoende duidelijk hebt kunnen maken waarom het voor u va belang is om met deze persoon te gaan praten.

7 Het kan ook betekenen dat het inderdaad niet de juiste persoon binnen de organisatie is. Probeer via deze persoon dan aan een naam te komen van een iemand binnen de organisatie die wel geschikt is/tijd heeft voor een gesprek met u. Het voordeel van deze methode is dat u in ieder geval een doorverwijzing hebt van iemand binnen de organisatie. Het contact loopt dood; ook dit kan voorkomen Houdt er van tevoren rekening mee dat een contact ook door kan lopen. Laat u niet afschrikken door een teleurstelling. Begin met frisse moed aan een ander contact. Let erop dat u netwerkcontacten ook na afloop van een gesprek netjes behandelt. U kunt overwegen deze persoon in geval van een doorverwijzing een briefje te sturen waarin u vermeldt dat u een prettig gesprek hebt gehad met de persoon naar wie u bent doorverwezen. U kunt een verslagje maken en dit met een bedankje voor het gesprek toesturen. Belangrijk is dat u het contact op de een of andere manier warm houdt. Registreer voor uzelf met wie u waarover hebt gesproken. Een kaartenbak of een computer kan u hierbij behulpzaam zijn. Ten slotte: Over netwerken is nog een heleboel meer te schrijven. In deze hand-out hebben we de informatie zo praktisch mogelijk gehouden. Netwerken kunt u leren. Sommigen hebben het van nature in zich, anderen moeten er meer moeite voor doen. Indien u problemen hebt met het opnemen van de telefoon voor het maken van een afspraak, bedenk dan dat mensen graag over zichzelf en hun beroep praten. Wel hebben mensen een hekel aan het verspillen van tijd. Dat betekent dat u zich goed moet voorbereiden op een gesprek en de gewone omgangregels in acht moet nemen. Netwerken is niet echt moeilijk, er is alleen een beetje moed voor nodig. Het is net(jes) werken.. Succes! * * * * * * *

Netwerken, zo doe je dat

Netwerken, zo doe je dat Netwerken, zo doe je dat Wanneer je bij het zoeken van een baan niet netwerkt, loop je 70% van de vacatures en mogelijke vacatures op de arbeidsmarkt mis. Deze vacatures worden via via vervuld en verschijnen

Nadere informatie

Handleiding Sollicitatiebrief

Handleiding Sollicitatiebrief Handleiding Sollicitatiebrief 1. De gerichte sollicitatiebrief Met een gerichte sollicitatiebrief reageer je op een advertentie waarin een werkgever een vacature vermeldt. Voorafgaand aan het schrijven

Nadere informatie

Ik wil een baan! Solliciteren kunt u leren Sollicitatietips voor als u een WW-uitkering heeft VOOR RE-INTEGRATIE EN TIJDELIJK INKOMEN

Ik wil een baan! Solliciteren kunt u leren Sollicitatietips voor als u een WW-uitkering heeft VOOR RE-INTEGRATIE EN TIJDELIJK INKOMEN Ik wil een baan! Solliciteren kunt u leren Sollicitatietips voor als u een WW-uitkering heeft VOOR RE-INTEGRATIE EN TIJDELIJK INKOMEN Waarom deze brochure? Een baan vinden: dat is niet altijd even makkelijk.

Nadere informatie

UITWERKING webcase solliciteren & vacature

UITWERKING webcase solliciteren & vacature UITWERKING webcase solliciteren & vacature mijn leerbedrijf Solliciteren, opdracht 3 opdracht 1 1. Mijn vijf tips voor het mailen van een sollicitatiebrief zijn: Je mailt jouw sollicitatiebrief als de

Nadere informatie

Deelnemers welkom heten Stel medewerkers op hun gemak, maak contact.

Deelnemers welkom heten Stel medewerkers op hun gemak, maak contact. Deelnemers welkom heten Dag 1: Deelnemers welkom heten Introductie trainers Energizer: De deelnemers lopen kriskras door de ruimte. Zij geven elkaar een krachtige hand en zeggen hoe zij heten in verstaanbaar

Nadere informatie

In een sollicitatiebrief zijn drie gedeelten te onderscheiden: 1. De inleiding 2. Het middenstuk 3. De afsluiting

In een sollicitatiebrief zijn drie gedeelten te onderscheiden: 1. De inleiding 2. Het middenstuk 3. De afsluiting Het doel van de sollicitatiebrief is uitgenodigd te worden voor een gesprek. De brief (van brevis wat kort betekent) moet daarom informatief zijn en de belangstelling opwekken van de selecteur om nader

Nadere informatie

Zorg voor je carrière. Neem gerust contact op of maak een afspraak. Telefoon: (030) 602 94 25 of e-mail: zorg@matchcare.nl

Zorg voor je carrière. Neem gerust contact op of maak een afspraak. Telefoon: (030) 602 94 25 of e-mail: zorg@matchcare.nl Neem gerust contact op of maak een afspraak. Telefoon: (030) 602 94 25 of e-mail: zorg@matchcare.nl Hoe presenteer ik mijzelf? Wat wil ik? Zorg voor je carrière Door het dagelijkse contact met mijn coach

Nadere informatie

NETWERKEN 1.1 MOGELIJKE AVERSIE

NETWERKEN 1.1 MOGELIJKE AVERSIE NETWERKEN Iedereen heeft beschikking over een netwerk van contacten: familieleden, kennissen, (ex-)docenten, (ex-)studiegenoten, (ex-)collega s en ga zo maar door. Zij kunnen u behulpzaam zijn tijdens

Nadere informatie

Anita Willemsen & Leander Westerbeek van Eerten

Anita Willemsen & Leander Westerbeek van Eerten Anita Willemsen & Leander Westerbeek van Eerten Programma Solliciteren Zoeken en benaderen Het gesprek Wat als het niet lukt? Hoe zorg je ervoor dat wat er in de motor zit ook uit de wielen komt? Alles

Nadere informatie

Techniekkaart: Het houden van een interview

Techniekkaart: Het houden van een interview WAT IS EEN INTERVIEW? Een interview is een vraaggesprek. Wat een interview speciaal maakt, is dat je met een interview aan informatie kunt komen, die je niet uit boeken kunt halen. Als je de specifieke

Nadere informatie

Effectief een sollicitatiegesprek voeren, voor werkgevers

Effectief een sollicitatiegesprek voeren, voor werkgevers Effectief een sollicitatiegesprek voeren, voor werkgevers Deze tips zijn bedoeld voor managers die kandidaten interviewen voor een vacature. Veel managers hebben geen of weinig ervaring in het effectief

Nadere informatie

Selectie-instrument HARRIE

Selectie-instrument HARRIE Selectie-instrument HARRIE 1 Inleiding Voor u ligt het selectie-instrument HARRIE ; een vragenlijst die u als collega van een medewerker met autisme kan invullen om voor uzelf inzichtelijk te maken of

Nadere informatie

Kosten: laag Tijdinvestering: laag respons: laag Eisen: minder hoog (werkgever hoopt zo op meer reacties uit de organisatie zelf)

Kosten: laag Tijdinvestering: laag respons: laag Eisen: minder hoog (werkgever hoopt zo op meer reacties uit de organisatie zelf) De arbeidsmarkt De werkgeversmarkt Werkgevers proberen in hun marktkraam zoveel mogelijk zaken uit te stallen die werkzoekenden ervan moeten overtuigen dat de baan, waar zij een vacature voor hebben, de

Nadere informatie

Werken in een andere sector of branche: iets voor u?

Werken in een andere sector of branche: iets voor u? Werken in een andere sector of branche: iets voor u? Uw hele loopbaan blijven werken in dezelfde sector of branche? Voor veel werknemers is het bijna vanzelfsprekend om te blijven werken in de sector of

Nadere informatie

Solliciteren (2) Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? De sollicitatiebrief

Solliciteren (2) Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? De sollicitatiebrief Waar gaat deze kaart over? Deze kaart gaat over de sollicitatiebrief en het curriculum vitae (c.v.). Wat wordt er van je verwacht? Na het bestuderen van deze kaart kun je: vertellen wat je schrijft in

Nadere informatie

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid 18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid Goed, gezond en gemotiveerd aan het werk tot je pensioen? Dat bereik je door kansen te pakken op het werk. Leer aan de hand van onderstaande punten hoe je

Nadere informatie

HANDLEIDING AAN DE SLAG MET 50 CLUB

HANDLEIDING AAN DE SLAG MET 50 CLUB HANDLEIDING AAN DE SLAG MET 50 CLUB Introductie Welkom bij 50 Club! Leuk dat we u als nieuw lid mogen verwelkomen. In deze handleiding vindt u alle informatie die u nodig hebt om uw profiel in 50 Club

Nadere informatie

Leerjaar 3: Lesopbouw en suggesties (incl. bewijzenblad) voor leerroute A

Leerjaar 3: Lesopbouw en suggesties (incl. bewijzenblad) voor leerroute A Leerjaar 3: Lesopbouw en suggesties (incl. bewijzenblad) voor leerroute A Thema 12: Het vinden van werk Praktijkkern c: Kiezen en solliciteren naar passende stageplek Thema Praktijkkern 12. Het vinden

Nadere informatie

STAGEVERSLAG VMBO LEERLING INSTRUCTIE

STAGEVERSLAG VMBO LEERLING INSTRUCTIE STAGEVERSLAG VMBO LEERLING INSTRUCTIE Naam: Klas: Bedrijf: Stageperiode: Maak een inhoudsopgave zoals hieronder is afgebeeld. Indien nodig je eigen onderdelen tussen voegen en uiteindelijk de inhoudsopgave

Nadere informatie

LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK!

LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK! LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK! In dit E-book leer je hoe je door het inzetten van je eigen netwerk je bedrijf kan laten groeien. WAAROM DIT E-BOOK? Veel ondernemers beginnen

Nadere informatie

WERKBOEK Loopbaanbegeleiding

WERKBOEK Loopbaanbegeleiding WERKBOEK Loopbaanbegeleiding DOELEN STRATEGIEËN JE CV STERKTES EN ZWAKTES VAARDIGHEDEN SOLLICITATIE BRIEF SOLLICITATIE GESPREK LEREN OMGAAN MET STRESS KOM OP VOOR JEZELF LEREN OMGAAN MET CONFLICTEN Zes

Nadere informatie

EEN SUCCESVOL SOLLICITATIEGESPREK

EEN SUCCESVOL SOLLICITATIEGESPREK EEN SUCCESVOL SOLLICITATIEGESPREK INHOUD Over ons 1 Finance 2 Business support 3 Voorbereiding 4 De juiste indruk achterlaten 5 Het sollicitatiegesprek 7 Sollicitatievragen beantwoorden 8 OVER ONS Walters

Nadere informatie

A. Wat vertelt u over uzelf in relatie tot uw functie en over het onderzoeksbureau waar u werkzaam bent?

A. Wat vertelt u over uzelf in relatie tot uw functie en over het onderzoeksbureau waar u werkzaam bent? Opdracht 1 A. Wat vertelt u over uzelf in relatie tot uw functie en over het onderzoeksbureau waar u werkzaam bent? Beschrijf vijf aspecten over uzelf 1. Ik heb het diploma particulier onderzoeker behaald;

Nadere informatie

De loopbaanchecklist

De loopbaanchecklist De loopbaanchecklist Met deze checklist ga je voor je zelf na hoe het gesteld is met de manier waarop je jouw loopbaan stuurt. Bij het beantwoorden van de vragen gaat het niet direct om andere banen, je

Nadere informatie

Bereikt en bereid. Gastvrijheid van werkgevers onder de loep. Amsterdam, Februari 2014. www.b2bees.nl

Bereikt en bereid. Gastvrijheid van werkgevers onder de loep. Amsterdam, Februari 2014. www.b2bees.nl Bereikt en bereid. Gastvrijheid van werkgevers onder de loep. Amsterdam, Februari 2014 Inhoudsopgave: Bereikt en bereid; Gastvrijheid van werkgevers onder de loep. P. 3 Conclusie. P. 3 Inleiding. P. 4

Nadere informatie

een functioneringsgesprek verschilt naar aard en doel van een evaluatie of beoordelingsgesprek

een functioneringsgesprek verschilt naar aard en doel van een evaluatie of beoordelingsgesprek Het functioneringsgesprek Wat Een functioneringsgesprek is een periodiek gesprek tussen de medewerker en de direct leidinggevende over het werk (inhoud en uitvoering van het werk, werksfeer en werkomstandigheden)

Nadere informatie

sollicitatie gesprek Handleiding droombanen voor Technisch talent

sollicitatie gesprek Handleiding droombanen voor Technisch talent sollicitatie gesprek Handleiding droombanen voor Technisch talent waarom deze handleiding? We krijgen vaak de vraag hoe je je nu het beste kunt voorbereiden op een sollicitatiegesprek. Een goede voorbereiding

Nadere informatie

Training Netwerken Forum 12-5-2014

Training Netwerken Forum 12-5-2014 Training Netwerken Forum 12-5-2014 Inhoudsopgave Inleiding 3 Doelen 4 Deelnemers 4 Werkvormen 4 Programma 4 Voorstellen & introductie 5 Inleiding 6 Opdracht Je eigen netwerk 7 Theorie 8 Opdracht In gesprek

Nadere informatie

Het gesprek is een eerste kennismaking voor beide partijen en heeft als doel een antwoord te krijgen op de volgende twee vragen:

Het gesprek is een eerste kennismaking voor beide partijen en heeft als doel een antwoord te krijgen op de volgende twee vragen: Sollicitatiegesprek De uitnodiging En dan is het zover: je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Je bent nu door de eerste selectie heen en dat betekent in ieder geval dat je brief, CV en eventueel

Nadere informatie

SO8. Leerwerk centrum. oefening in informatie inwinnen naar aanleiding van. doel informatie inwinnen na. een afwijzing. De afwijzing.

SO8. Leerwerk centrum. oefening in informatie inwinnen naar aanleiding van. doel informatie inwinnen na. een afwijzing. De afwijzing. De voorbereiding het goed voorbereiden van een sollicitatiegesprek De reis en reistijd plannen Wat is belangrijk op de dag van de sollicitatie? Waarom is dat belangrijk? Waarom is het prettig om op tijd

Nadere informatie

KansRijker Portfolio. Naam: Adres: Woonplaats: Telefoonnummer:

KansRijker Portfolio. Naam: Adres: Woonplaats: Telefoonnummer: KansRijker Portfolio Naam: Adres: Woonplaats: Telefoonnummer: 1 Inhoudsopgave KANSRIJKER Stap 1 Ken je wensen en talenten Je persoonlijk profiel Stap 2 Vind die baan! Je netwerkplan Je gespreksplan voor

Nadere informatie

van tevoren vragen opschrijven om bij een sollicitatiegesprek te stellen.

van tevoren vragen opschrijven om bij een sollicitatiegesprek te stellen. CP2 solliciteren Als u in Nederland belangstelling heeft voor een vacature, kunt u gaan solliciteren. Meestal gaat u dan praten bij een bedrijf. Soms kunt u ook telefonisch solliciteren. In cruciale praktijksituatie

Nadere informatie

17 valkuilen die je moet vermijden bij telefonische acquisitie

17 valkuilen die je moet vermijden bij telefonische acquisitie Beste lezer, Fijn dat je de moeite hebt genomen om dit e-book te downloaden, met daarin 17 valkuilen die je moet vermijden bij telefonische acquisitie. Veel ondernemers worstelen met het maken van kwaliteitsafspraken

Nadere informatie

Handboek maatschappelijke stage MAATSCHAPPELIJKE STAGES, BEST TE DOEN!

Handboek maatschappelijke stage MAATSCHAPPELIJKE STAGES, BEST TE DOEN! Naam: Heerbeeck college Best Schooljaar 2014-2015 MAATSCHAPPELIJKE STAGES, BEST TE DOEN! -handen ineen -elkaar helpen -samenwerken -iets voor een ander doen -sociaal Stage coördinator: mevr. A. Luteyn

Nadere informatie

Help! Verzuim voorkomen

Help! Verzuim voorkomen TIP: dit is een interactieve pdf. de inhoudsopgave en het menu onder aan de pagina s zijn clickable. Help! Verzuim voorkomen Een leidraad voor werkoverleg met medewerkers over verzuim Deze publicatie is

Nadere informatie

13 Acquisitietips. AngelCoaching. Coaching en training voor de creatieve sector www.angelcoaching.nl

13 Acquisitietips. AngelCoaching. Coaching en training voor de creatieve sector www.angelcoaching.nl 13 Acquisitietips AngelCoaching Coaching en training voor de creatieve sector Tip 1 Wat voor product/dienst ga je aanbieden? Maak een keuze, niemand kan alles! Tip 1 Veel ondernemers zijn gezegend met

Nadere informatie

Opbouw sollicitatiegesprek

Opbouw sollicitatiegesprek Opbouw sollicitatiegesprek Voorbereiding Bespreek vooraf met collega( s) waarmee u de selectie doet welke punten beslist aan de orde moeten komen. Maak vooraf afspraken met de collega( s) waarmee u de

Nadere informatie

jan-mrt 2011 Contactenkrant Samen boodschappen doen op de markt? Wie fietst er ook graag? Ik zoek een kaartmaatje

jan-mrt 2011 Contactenkrant Samen boodschappen doen op de markt? Wie fietst er ook graag? Ik zoek een kaartmaatje jan-mrt 2011 Contactenkrant Wie vindt het leuk om samen af en toe te koken? Wie wil samen met mij gaan wandelen? Samen zwemmen? Samen boodschappen doen op de markt? Ik zoek een kaartmaatje Gezocht: vriend(in)

Nadere informatie

Start van de begeleiding

Start van de begeleiding Start van de begeleiding Leidraad voor coaches Situering: Fase 1 intake Gebruik: - Doel: reflectieopdracht om te achterhalen waarom de coachee de begeleiding komt volgen - Het (onsamenhangend) verhaal

Nadere informatie

LOB excursie opdracht

LOB excursie opdracht LOB excursie opdracht VMBO Groen Kesteren Naam: Klas: Opdracht excursie Inleiding In het LOB-programma gaat het er vooral om een beeld te geven van de mogelijkheden voor het vervolg van je studie na VMBO

Nadere informatie

Thema Op zoek naar werk

Thema Op zoek naar werk http://www.edusom.nl Thema Op zoek naar werk Lesbrief 8. Opbellen naar een bedrijf. Wat leert u in deze les? Een telefoongesprek naar een bedrijf begrijpen. Een gesprek over een advertentie begrijpen.

Nadere informatie

Orienterende filmpjes (hoe het wel of niet moet): https://www.blendspace.com/lessons/jg7knapaigvgmq/lerensolliciteren

Orienterende filmpjes (hoe het wel of niet moet): https://www.blendspace.com/lessons/jg7knapaigvgmq/lerensolliciteren Het sollicitatiegesprek Lesdoel: Korte inhoud: Organisatie: Lesduur: Onderwerp Werkvorm Oriëntatie Uitvoering De student weet meer over het sollicitatiegesprek en heeft een keer geoefend. De vacature is

Nadere informatie

Ik heb een gesprek met de arts of de arbeidsdeskundige

Ik heb een gesprek met de arts of de arbeidsdeskundige Ik heb een gesprek met de arts of de arbeidsdeskundige Waarom bent u uitgenodigd? Hoe gaat zo n gesprek over uw WIA-, WAO-, WAZ- of Wajong-uitkering? VOOR RE-INTEGRATIE EN TIJDELIJK INKOMEN Werk boven

Nadere informatie

De vragen sluiten aan bij de belevingswereld van de leerlingen en zijn onderverdeeld in de volgende vijftien categorieën:

De vragen sluiten aan bij de belevingswereld van de leerlingen en zijn onderverdeeld in de volgende vijftien categorieën: > Categorieën De vragen sluiten aan bij de belevingswereld van de leerlingen en zijn onderverdeeld in de volgende vijftien categorieën: 1 > Poten, vleugels, vinnen 2 > Leren en werken 3 > Aarde, water,

Nadere informatie

Rotaryclub Eindhoven-Welschap. Cursus solliciteren. Jan-Marc Luchies Ton Tangena

Rotaryclub Eindhoven-Welschap. Cursus solliciteren. Jan-Marc Luchies Ton Tangena Rotaryclub Eindhoven-Welschap Cursus solliciteren Jan-Marc Luchies Ton Tangena Introductie Deze cursus is samengesteld om het vrijwilligerspunt Eindhoven te ondersteunen vanuit de Rotary Welschap Enkele

Nadere informatie

U leert in deze les "toestemming vragen". Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen.

U leert in deze les toestemming vragen. Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen. TOESTEMMING VRAGEN les 1 spreken inleiding en doel U leert in deze les "toestemming vragen". Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen. Bij toestemming vragen is het belangrijk dat je het op een

Nadere informatie

Het komt vaak voor dat je informatie moet inwinnen voordat je begint met het opstellen van een activiteitenplan.

Het komt vaak voor dat je informatie moet inwinnen voordat je begint met het opstellen van een activiteitenplan. Theorie Inleiding Als je een taak moet uitvoeren, kom je in actie. Vaak is het verstandig om eerst te bedenken wat je gaat doen en hoe je dit gaat doen voordat je een taak gaat uitvoeren. Tijdens het bedenken

Nadere informatie

INHOUD Over ons Finance 2 Business support Voorbereiding De juiste indruk achterlaten Het sollicitatiegesprek Sollicitatievragen beantwoorden 8

INHOUD Over ons Finance 2 Business support Voorbereiding De juiste indruk achterlaten Het sollicitatiegesprek Sollicitatievragen beantwoorden 8 INTERVIEWGIDS INHOUD Over ons 1 Finance 2 Business support 3 Voorbereiding 4 De juiste indruk achterlaten 5 Het sollicitatiegesprek 7 Sollicitatievragen beantwoorden 8 OVER ONS Walters People is een specialist

Nadere informatie

Individuele Reïntegratie Overeenkomsten (IRO)

Individuele Reïntegratie Overeenkomsten (IRO) // NOMIA CONSULTANTS Routeplanner naar Werk Individuele Reïntegratie Overeenkomsten (IRO) Zit u in de WW of WAO dan is het nu mogelijk uw eigen reïntegratiebureau te kiezen. Ook kunt u naar Nomia overstappen

Nadere informatie

Formulier A. Inventarisatie takenpakket

Formulier A. Inventarisatie takenpakket Formulier A. Inventarisatie takenpakket Om met uw leidinggevende afspraken over werkhervatting of werkuitbreiding te kunnen maken is een globaal inzicht nodig in uw takenpakket. Op basis hiervan kunt u

Nadere informatie

Solliciteren via de uitzendsector DECEMBER 2014

Solliciteren via de uitzendsector DECEMBER 2014 Solliciteren via de uitzendsector DECEMBER 2014 algemeen 2 Algemene principes 3 PARTIJEN BIJ UITZENDARBEID Volwaardig werk = rechten en plichten Werk zoeken via uitzend? Snel, ervaring, CV, korte opeenvolgende

Nadere informatie

Leren en werken bij De Belvertshoeve

Leren en werken bij De Belvertshoeve Themabundel Leren en werken bij De Belvertshoeve Assistent medewerker Dit project is mede mogelijk gemaakt met een bijdrage uit het Europees Sociaal Fonds Voorwoord Deze themabundel is bedoeld als werkboek

Nadere informatie

Administratie. Secretariële beroepen Bedrijfsadministratieve beroepen Commerciële beroepen

Administratie. Secretariële beroepen Bedrijfsadministratieve beroepen Commerciële beroepen Administratie Secretariële beroepen Bedrijfsadministratieve beroepen Commerciële beroepen Ben je behulpzaam? Vind je het leuk om met veel verschillende mensen om te gaan? Hou je ervan om teksten te verwerken?

Nadere informatie

CV EN SOLLICITATIEBRIEF

CV EN SOLLICITATIEBRIEF CV EN SOLLICITATIEBRIEF Analyse van een personeelsadvertentie Het bedrijf In welk werkgebied (sector, beroepsgroep) is het bedrijf actief? Wat voor product of dienst biedt het bedrijf aan? Hoeveel medewerkers

Nadere informatie

Aflevering 1: Oriëntatie op de arbeidsmarkt

Aflevering 1: Oriëntatie op de arbeidsmarkt Aflevering 1: Oriëntatie op de arbeidsmarkt Vragen vooraf: Heb je wel eens werk gezocht in je eigen land? Hoe deed je dat? Welke manieren ken je om in Nederland werk te zoeken? Hoofditem Fragment 1 Korte

Nadere informatie

Acquisitie & Zakelijk netwerken

Acquisitie & Zakelijk netwerken E-boek 3 bedrijfsblogs Acquisitie & Zakelijk netwerken Nu lezen. Praktische adviezen. Morgen toepassen. Nog succesvoller ondernemen! 1. Acquisitie is veel meer dan alleen gunnen 2. Alleen met glimlach

Nadere informatie

MINI-WHITEPAPER Personeel werven de mogelijkheden

MINI-WHITEPAPER Personeel werven de mogelijkheden MINI-WHITEPAPER Personeel werven de mogelijkheden Als uw bedrijf groeit of als één van uw werknemers het bedrijf verlaat, heeft u nieuw personeel nodig. U heeft echter zelf niet de tijd en/of de kennis

Nadere informatie

Weekschema maken. Je gaat praten over de dingen die jij in één week doet. Deze activiteiten ga je in een schema op de computer uitwerken.

Weekschema maken. Je gaat praten over de dingen die jij in één week doet. Deze activiteiten ga je in een schema op de computer uitwerken. Weekschema maken Je gaat praten over de dingen die jij in één week doet. Deze activiteiten ga je in een schema op de computer uitwerken. Leer en oefen: Neem samen me de docent/assistent het fotoboek de

Nadere informatie

BIJLAGE DE GOUDEN TIPS KAART

BIJLAGE DE GOUDEN TIPS KAART BIJLAGE DE GOUDEN TIPS KAART VAAK GESTELDE SOLLICITATIEVRAGEN: 1. Wat trekt je in deze functie aan? 2. Vertel eens iets over jezelf? 3. Waarom solliciteer je juist bij ons bedrijf? 4. Wat zijn je sterke

Nadere informatie

U leert in deze les "om raad vragen". Als u niet weet wat u moet doen, kunt u iemand om raad vragen. U vraagt of iemand u kan helpen met advies.

U leert in deze les om raad vragen. Als u niet weet wat u moet doen, kunt u iemand om raad vragen. U vraagt of iemand u kan helpen met advies. OM RAAD VRAGEN les 3 spreken inleiding en doel U leert in deze les "om raad vragen". Als u niet weet wat u moet doen, kunt u iemand om raad vragen. U vraagt of iemand u kan helpen met advies. Het is belangrijk

Nadere informatie

Programma. Theorie voorbereiding sollicitatiegesprek (20 minuten) Het interview (rollenspellen) (45 minuten) Evaluatie (15 minuten)

Programma. Theorie voorbereiding sollicitatiegesprek (20 minuten) Het interview (rollenspellen) (45 minuten) Evaluatie (15 minuten) Programma Theorie voorbereiding sollicitatiegesprek (20 minuten) Het interview (rollenspellen) (45 minuten) Evaluatie (15 minuten) Voorbereiding Sollicitatiegesprek Vacature Bedrijf website, social media

Nadere informatie

PRIORITEITEN. drs. Ellen Bulder 1 SITUATIE

PRIORITEITEN. drs. Ellen Bulder 1 SITUATIE PRIORITEITEN drs. Ellen Bulder 1 SITUATIE Ook zo druk, druk, druk? Hebt u het gevoel dat u geleefd wordt door de waan van de dag en dat u altijd tijd te kort hebt? Of hebt u uw zaakjes prima onder controle

Nadere informatie

tips voor het sollicitatiegesprek

tips voor het sollicitatiegesprek tips voor het sollicitatiegesprek algemeen In elk gesprek komen vragen voor die op meer manieren te beantwoorden zijn. Hiermee probeert een selecteur duidelijkheid te krijgen over je echte motivatie, persoonlijkheid

Nadere informatie

PeerEducatie Handboek voor Peers

PeerEducatie Handboek voor Peers PeerEducatie Handboek voor Peers Handboek voor Peers 1 Colofon PeerEducatie Handboek voor Peers december 2007 Work-Wise Dit is een uitgave van: Work-Wise info@work-wise.nl www.work-wise.nl Contactpersoon:

Nadere informatie

ORIËNTATIE OP DE NEDERLANDSE ARBEIDSMARKT

ORIËNTATIE OP DE NEDERLANDSE ARBEIDSMARKT WOORDENLIJST ORIËNTATIE OP DE NEDERLANDSE ARBEIDSMARKT Arbeidsmarkt De arbeidsmarkt is de markt van werk. Op de arbeidsmarkt wordt werk aangeboden en op de arbeidsmarkt zoeken mensen naar een baan. Bijvoorbeeld:

Nadere informatie

Aflevering 2: Solliciteren

Aflevering 2: Solliciteren Aflevering 2: Solliciteren Vragen vooraf: Heb je wel eens gesolliciteerd naar een baan? Hoe deed je dat? Heb je een curriculum vitae? Hoofditem Fragment 1 Korte inhoud: Milouska en Bayu kijken hoe je kunt

Nadere informatie

AVONTURENKAART. Reflectieopdrachten

AVONTURENKAART. Reflectieopdrachten AVONTURENKAART Reflectieopdrachten Je hebt aangegeven dat je het niet weet; je hangt niet erg aan je huidige baan maar hebt ook niet de ambitie om naar een andere baan op zoek te gaan. Geef hieronder kort

Nadere informatie

Solliciteren, een vak apart. De Sollicitatiebrief

Solliciteren, een vak apart. De Sollicitatiebrief De Sollicitatiebrief Vacatures en brieven schrijven Als je een passende vacature tegenkomt is het belang rijk de juiste brief te schrijven. Dit vergt ook voorwerk, zoals: wat weet je van het bedrijf, hun

Nadere informatie

Netwerktips lid bereid te geven een tip Bereid je voor Onderhoud je contacten Schrijf Mis geen kansen positief niet al te moeilijk

Netwerktips lid bereid te geven een tip Bereid je voor Onderhoud je contacten Schrijf Mis geen kansen positief niet al te moeilijk Netwerktips Hieronder een aantal tips op een rijtje: niet uitputtend, maar gewoon een selectie van mogelijkheden om in contact te komen met potentiele nieuwe klanten. 1. Word lid van een club, een mailinglist,

Nadere informatie

DE ULTIEME SOLLICITATIEGIDS

DE ULTIEME SOLLICITATIEGIDS DE ULTIEME SOLLICITATIEGIDS HOOFDSTUK 1 9 feiten over het zoeken van een baan. 1. Jij moet zelf het heft in handen nemen. In plaats van via de traditionele manier te zoeken en te reageren op vacatures,

Nadere informatie

DE BAAN OP! Een interessant bedrijf kiezen. Inhoud. Doelgroep. Vakgebied. Materialen. Doelen STERKE SCHAKELS

DE BAAN OP! Een interessant bedrijf kiezen. Inhoud. Doelgroep. Vakgebied. Materialen. Doelen STERKE SCHAKELS DE BAAN OP! De jongeren organiseren zelf één of meerdere bedrijfsbezoeken. Ze verzamelen informatie over verschillende bedrijven en op basis hiervan kiezen ze met de hele klas het meest interessante bedrijf

Nadere informatie

ORIËNTATIE OP DE NEDERLANDSE ARBEIDSMARKT

ORIËNTATIE OP DE NEDERLANDSE ARBEIDSMARKT TOELICHTING ORIËNTATIE OP DE NEDERLANDSE ARBEIDSMARKT TOELICHTING OP HET PORTFOLIO EN EXAMEN Het examen Oriëntatie op de Nederlandse arbeidsmarkt gaat over werk vinden en werk houden in Nederland. Als

Nadere informatie

RECHTEN VAN DE SOLLICITANT

RECHTEN VAN DE SOLLICITANT Niets uit deze uitgave mag worden verveeldvoudigd, in enigerlei vorm of op enige wijze, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever K.Brouwer, Groningen, 18 november 1997 _ RECHTEN VAN

Nadere informatie

o Gericht op verleden o Focus op oordelen o Eenrichtingsverkeer o Passieve bijdrage van de medewerker o Gericht op formele consequenties

o Gericht op verleden o Focus op oordelen o Eenrichtingsverkeer o Passieve bijdrage van de medewerker o Gericht op formele consequenties Het zorgen voor een goede basis. Elk bedrijf wil een goed resultaat halen. Dat lukt beter als u regelmatig met uw medewerkers bespreekt hoe het gaat, hoe dingen beter zouden kunnen en wat daarvoor nodig

Nadere informatie

Interim als opstap voor. Young Graduates. Régis Birgel Jobat Career Launch 27/03/2013

Interim als opstap voor. Young Graduates. Régis Birgel Jobat Career Launch 27/03/2013 Interim als opstap voor Young Graduates. Régis Birgel Jobat Career Launch 27/03/2013 AGENDA 1. De arbeidsmarkt in cijfers. 2. Wat is uitzendarbeid? 3. Wanneer doen bedrijven beroep op een uitzendkracht?

Nadere informatie

Netwerken. Dit is een uitgave van het Philips Employability Center

Netwerken. Dit is een uitgave van het Philips Employability Center Netwerken Dit is een uitgave van het Philips Employability Center Netwerken Wat is netwerken? Netwerken is het actief opzetten en onderhouden van relaties met als doel het vragen van informatie en advies.

Nadere informatie

Aan de slag met de Werk Ster!

Aan de slag met de Werk Ster! Aan de slag met de Werk Ster! Werk Ster Copyright EgberinkDeWinter 2013-2014 Werk Ster Stappen naar werk De Werk Ster helpt je duidelijk te krijgen waar jij op dit moment staat op weg naar werk. Je krijgt

Nadere informatie

CP15. functioneringsgesprek

CP15. functioneringsgesprek CP5 functioneringsgesprek In Nederland voert de leidinggevende een of meer keren per jaar een functioneringsgesprek met de werknemer over het werk. Dit gesprek gaat over wat wel en niet goed gaat in het

Nadere informatie

NET WERK ABONNE MENT

NET WERK ABONNE MENT NET WERK ABONNE MENT NETWERK- ABONNEMENT Als u op zoek bent naar een nieuwe baan, dan wordt er regelmatig tegen u gezegd dat u moet netwerken. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. 50 Company is een

Nadere informatie

1 Je hebt werkelijk contact gemaakt, zonder dat je gesprekspartner zich verplicht voelde. De informatie kwam als vanzelf.

1 Je hebt werkelijk contact gemaakt, zonder dat je gesprekspartner zich verplicht voelde. De informatie kwam als vanzelf. NETWERKEN Putten uit steeds wijdere/uitgebreide kringen. Netwerken is een vorm van doelgericht rondneuzen. Iedereen heeft om zich heen een kring van mensen met kennis, informatie, vaardigheden en interesses.

Nadere informatie

Sollicitatiebrief. De 10 Stappen. Op zoek naar werk? Wij maken jou sterk!

Sollicitatiebrief. De 10 Stappen. Op zoek naar werk? Wij maken jou sterk! Sollicitatiebrief De 10 Stappen Op zoek naar werk? Wij maken jou sterk! Sollicitatiebrief: De 10 Stappen! Dit stappenplan is bestemd voor iedereen die opzoek is naar een betaalde baan/stageplek en wil

Nadere informatie

werkbladen, telefoons en opnametoestel

werkbladen, telefoons en opnametoestel DE BAAN OP! De jongeren organiseren zelf één of meerdere bedrijfsbezoeken. Ze verzamelen informatie over verschillende bedrijven en op basis hiervan kiezen ze met de hele klas het meest interessante bedrijf

Nadere informatie

Op zoek naar de bakens in het werk. Drs. Marjan Heinink Tel. 06 19 10 40 15 E-mail: m.heinink@hetnet.nl

Op zoek naar de bakens in het werk. Drs. Marjan Heinink Tel. 06 19 10 40 15 E-mail: m.heinink@hetnet.nl MARJAN HEININK BUREAU VOOR COACHING, LOOPBAANADVIES & TRAINING Op zoek naar de bakens in het werk Drs. Marjan Heinink Tel. 06 19 10 40 15 Psycholoog E-mail: m.heinink@hetnet.nl Postadres : Vosmaerlaan

Nadere informatie

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Vrienden & Relaties

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Vrienden & Relaties MEE Ondersteuning bij leven met een beperking Vrienden & Relaties s Avonds en in het weekend zit ik vaak alleen thuis. Ik bel dan wel eens met mijn vrienden, maar ze bellen me nooit terug. Ik heb verkering,

Nadere informatie

Sollicitatietraining: op weg naar stage & werk

Sollicitatietraining: op weg naar stage & werk Sollicitatietraining: op weg naar stage & werk De jongeren die zich aanmelden bij Maljuna Frato hebben een grote afstand tot de arbeidsmarkt en hebben weinig of geen zicht op hun mogelijkheden, kwaliteiten

Nadere informatie

1 SITUATIE 2 TEST. Als ik luister denk ik niet aan andere zaken. Ik laat mensen uitpraten. Ik plaats wat ik hoor in een duidelijk kader

1 SITUATIE 2 TEST. Als ik luister denk ik niet aan andere zaken. Ik laat mensen uitpraten. Ik plaats wat ik hoor in een duidelijk kader LUISTEREN drs. W. Bontenbal 1 SITUATIE Wanneer u naar een lied luistert, luistert u dan naar de tekst of naar de muziek? Stelt u zich voor dat u zojuist bij een enerverende vergadering vandaan komt, u

Nadere informatie

Agenda van vanavond!

Agenda van vanavond! 1 Agenda van vanavond! Welkom + Statusoverzicht! Communicatie: RTL Nieuws Weekblad van Dongen Persoonlijke ervaringen: John de Jager Uitkomsten enquête + uitwerken thema s (werkgroepen) Dialoog + terugkoppeling

Nadere informatie

Succesvol Netwerken BCLR

Succesvol Netwerken BCLR Welkom bij Succesvol Netwerken voor de BCLR Double Winner! Waar kan je Netwerken? Formele netwerk bijeenkomsten Algemene zakelijke evenementen Sociale, familie, vrije tijd evenementen Ad hoc bijeenkomsten

Nadere informatie

CP16. ziek- en betermelden

CP16. ziek- en betermelden CP16 ziek- en betermelden Bent u ziek? Kunt u daarom niet werken? Geef het dan door aan uw baas. Dat is normaal in Nederland. Als u wat langer ziek bent, maakt u een afspraak met de bedrijfsarts. Als u

Nadere informatie

Employee Support en Menea

Employee Support en Menea Employee Support en Menea Sinds de aankondiging in april heb je de adviseurs van Employee Support bij Philip Morris kunnen zien om jou en je collega's te ondersteunen en bij te staan. Gelukkig hebben veel

Nadere informatie

Werkboek LINTSTAGE NAAM: KLAS:

Werkboek LINTSTAGE NAAM: KLAS: Werkboek LINTSTAGE NAAM: KLAS: Inhoudsopgave Gegevens van het talent, de school en het leerbedrijf... 1 Belangrijke regels... 3 Wat wordt er van je verwacht als je stageloopt?... 4 Verslagonderdeel A...

Nadere informatie

Jan de Laat OVERSTAG

Jan de Laat OVERSTAG Jan de Laat VERSTAG Colofon Eindredactie Joost Pool Redactie Boris Goddijn Vormgeving Pien Vermazeren Fotografie Boris Goddijn Beeldbewerking Pien Vermazeren Copyright en disclaimer Het overnemen van teksten

Nadere informatie

Stageverslag Michaël Deslypere

Stageverslag Michaël Deslypere Stageverslag Michaël Deslypere MANPOWER Stagementor: Valerie Milissen Stagebegeleider: Pieterjan Bonne 2 Inhoudsopgave 1.Voorwoord... 3 2.Situering/voorstelling van de stageplaats... 4 3.Beschrijving van

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk loont!

Vrijwilligerswerk loont! Vrijwilligerswerk loont! Informatie voor vrijwilligers van CNV Publieke Zaak Meedenken, meepraten en meedoen! Denkt u er wel eens aan om vrijwilligerswerk te gaan doen? Om iets extra s te betekenen voor

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Lisa Westerman Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Lisa Westerman... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Lisa,

Nadere informatie

Tineke Boudewijns VERSTAG

Tineke Boudewijns VERSTAG Tineke Boudewijns VERSTAG Colofon Eindredactie Joost Pool Redactie Boris Goddijn Vormgeving Pien Vermazeren Fotografie Boris Goddijn Beeldbewerking Pien Vermazeren Copyright en disclaimer Het overnemen

Nadere informatie

POP. Persoonlijk Opleidings Plan. Tim Tegelaar. Lekkerkerk 07-10-2012. De Haagse Hogeschool

POP. Persoonlijk Opleidings Plan. Tim Tegelaar. Lekkerkerk 07-10-2012. De Haagse Hogeschool POP Persoonlijk Opleidings Plan Tim Tegelaar Lekkerkerk 07-10-2012 De Haagse Hogeschool Naam Tim Tegelaar Studentnummer 12090948 origineel 07-10-2012 update - bedrijfsmentor Dhr. P. den Ouden bedrijfscoach

Nadere informatie

WERVINGSCIRKEL. De juiste persoon op de juiste plaats

WERVINGSCIRKEL. De juiste persoon op de juiste plaats WERVINGSCIRKEL De juiste persoon op de juiste plaats Werving gaat om het aantrekken van vrijwilligers die passen bij de organisatie en bij de taken die ze gaan uitvoeren. Kort samengevat: de juiste persoon

Nadere informatie

De JOBBÖRSE via www.arbeitsagentur.de. Simpel en snel een nieuwe baan vinden. Bundesagentur für Arbeit

De JOBBÖRSE via www.arbeitsagentur.de. Simpel en snel een nieuwe baan vinden. Bundesagentur für Arbeit De JOBBÖRSE via www.arbeitsagentur.de I N F O R M AT I E VO O R W E R K N E M E R S Simpel en snel een nieuwe baan vinden Bundesagentur für Arbeit NIEUWE MANIEREN OM WERK TE ZOEKEN Sneller passend werk

Nadere informatie