Employee Support en Menea

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Employee Support en Menea"

Transcriptie

1 Employee Support en Menea Sinds de aankondiging in april heb je de adviseurs van Employee Support bij Philip Morris kunnen zien om jou en je collega's te ondersteunen en bij te staan. Gelukkig hebben veel collega's gebruik van ons gemaakt en hebben wij ze kunnen helpen in deze moeilijke en onzekere periode. En wellicht hebben wij jou ook gesproken. Maar wie zijn deze mensen nou eigenlijk? En wat kunnen zij nog meer voor jou betekenen de komende periode? Wij zijn van Menea. Menea is een van de bureaus die outplacementbegeleiding gaat uitvoeren voor Philip Morris. Menea (Mens en Arbeid) is opgericht in 1989 en doet alles op het gebied van ontwikkeling van mensen. Een van onze belangrijkste diensten is outplacement. Deze flyer geeft duidelijkheid op vragen als: Wat is outplacement? Wat kan ik daarvan verwachten / hoe gaat het in zijn werk? Outplacement (Van werk naar werk begeleiding) Je hebt in april te horen gekregen dat de fabriek in Bergen op Zoom gaat sluiten en dat jouw functie komt te vervallen. Je zult dus op zoek moeten naar een nieuwe baan. Er is een sociaal plan afgesproken tussen Philip Morris en de vakorganisaties waarin is opgenomen dat de medewerkers die boventallig zijn gebruik kunnen maken van outplacement. In een outplacementtraject word je geholpen bij het vinden van een nieuwe baan die bij je past, buiten Philip Morris. Hoe ziet een traject er uit? Als je een outplacementtraject bij Menea volgt, dan ziet het traject er in principe als volgt uit. In het intakegesprek bepalen we samen met jou de beste weg naar een nieuwe baan. Menea gaat altijd uit van maatwerk. Het outplacementtraject bestaat uit de volgende onderdelen: Kennismaking met de adviseur en intake. Persoonlijk inzicht (Wie ben ik?) Arbeidsmarktverkenning (Welk beroep past bij mij en wat is haalbaar?) Arbeidsmarktbenadering (Het daadwerkelijk zoeken en vinden van het wensberoep) Plaatsing en nazorg.

2 Kennismaken met de adviseur en intake Je maakt kennis met de adviseur en je bespreekt de doelstellingen en verwachtingen. Daarnaast wordt de werkwijze besproken. Menea vindt dit gesprek erg belangrijk omdat het moet klikken tussen jou en je adviseur. Tijdens het intakegesprek ligt de nadruk op het nader kennismaken met elkaar, het bepalen van de gevraagde begeleiding en wordt de werkervaring tot nu toe besproken. Daarnaast bepalen we samen met jou de beste weg naar een nieuwe baan. Persoonlijk plan Op basis van het intakegesprek wordt het plan opgesteld waarin de onderdelen worden benoemd die voor jou van toepassing zijn. Wij onderscheiden zes verschillende trajecten. Deze trajecten zijn verschillend van inhoud en hierdoor zo goed mogelijk passend bij jouw situatie. Vanzelfsprekend kijken we, samen met jou, naar de exacte inhoud van je traject (zie bijlage voor een overzicht van de trajecten en de inhoud). Voor leidinggevenden hebben wij speciale (aangepaste) trajecten. De zes trajecten zijn de volgende: 1. Nieuwe loopbaan keuzes. 2. Direct in de sollicitatie-actie. 3. Zelfstandig ondernemerschap. 4. Een baan die past bij ziekte of beperking. 5. Geen baan maar wel iets blijven betekenen. 6. Tijdelijk contract of uitzendkracht. Hoewel ieder traject maatwerk is, zullen de meeste trajecten toch een vaste structuur volgen. Hieronder volgen de verschillen fasen die de trajecten doorlopen. Persoonlijk inzicht In deze fase staat de zelfanalyse centraal. Je maakt verschillende (huiswerk)-opdrachten die, samen met de gesprekken daarover, bijdragen aan het uitbreiden van het zelfinzicht. In deze fase kunnen ook diverse testinstrumenten worden ingezet. In individuele gesprekken worden de bevindingen besproken, waarna de kwaliteiten en eigenschappen in kaart worden gebracht in een persoonsprofiel. Onderwerpen die aan bod komen: persoonlijke betekenis van werk en beweegredenen/ prikkels ten aanzien van werk; prestaties, successen en jarenlange werkervaring; kwaliteiten en vaardigheden op het werk.

3 Arbeidsmarktverkenning Tijdens de arbeidsmarktverkenning ligt het accent op de oriëntatie ten aanzien van functie, organisatie en bedrijfscultuur. Met andere woorden: welke functies, bij welk bedrijf en welk soort bedrijf passen nou echt bij jou! Op basis van het persoonsprofiel, de ambities en de werkervaring en jouw werk- en denkniveau worden de mogelijkheden besproken. Hierbij worden mogelijke beroepsopleidingen, cursussen en andere trainingen zeker ook meegenomen. Ook tijdens deze fase krijgt je (huiswerk-) opdrachten en worden er gesprekken gevoerd die je helpen bij het bepalen van het wensberoep. Het resultaat van deze fase is een zoekprofiel. Onderwerpen die onder andere aan bod komen: het definiëren van een passende en haalbare beroepswens; branches, sectoren; werkomstandigheden en arbeidsvoorwaarden. Arbeidsmarktbenadering Deze fase staat in het teken van het gericht zoeken naar passende vacatures die aansluiten bij jouw talenten en persoonlijkheid. Jouw adviseur begeleidt je in alle fasen van de sollicitatiebegeleiding. Samen gaan jullie de arbeidsmarkt benaderen om een baan te vinden. Onderwerpen en activiteiten die aan bod komen: het bepalen van een zoek- en sollicitatiestrategie; het opstellen van een actieplan; het opstellen van een curriculum vitae; het schrijven van gerichte en open sollicitatiebrieven; het voeren van een sollicitatiegesprek en een goede persoonlijke presentatie; je netwerk onderzoeken en inzetten (bijvoorbeeld via social media als LinkedIn of Facebook). Plaatsing en nazorg Als je een nieuwe functie hebt gevonden, dan kan je je adviseur nog met vragen benaderen. De adviseur houdt contact met je om te kijken hoe het met je gaat in je nieuwe functie. Groepstrainingen Afhankelijk van de situatie en samenstelling van de groep, kan ervoor gekozen worden om het outplacementtraject te starten met groepstrainingen. In overleg met jou zal worden besproken of inzet van een groepstraining nut heeft om jouw doel te bereiken.

4 Maatwerk Hoeveel tijd je aan welke fase besteedt is afhankelijk van jezelf. De ene medewerker heeft veel moeite met de veranderingen en heeft extra aandacht nodig dit te verwerken. Een ander heeft juist meer tijd nodig om een goed persoonsprofiel te kunnen vaststellen. Weer een ander weet al precies welke functie het best bij hem/haar past en vraagt extra aandacht op het gebied van het aanleren van sollicitatievaardigheden. Ook lopen de diverse fasen in de praktijk vaak door elkaar heen. Zo kan er bijvoorbeeld al met de arbeidsmarktbenadering worden gestart als er zich een passende vacature aandient terwijl het persoonsprofiel nog niet helder is en/of de sollicitatievaardigheden nog niet optimaal zijn. Jobhunter Menea heeft speciaal voor Philip Morris medewerkers een jobhunter aangesteld die jou meehelpt in de zoektocht naar vacatures. Deze jobhunter kent de arbeidsmarkt in de regio Bergen op Zoom als geen ander en heeft jarenlang binnen de arbeidsbemiddeling gewerkt. Adviseurs De (loopbaan)adviseurs van Menea hebben allemaal veel werk- en levenservaring. Ze zetten hun kennis en ervaring op het gebied van outplacement graag in, om met jou die nieuwe functie te vinden. Gedurende het traject heb je een eigen adviseur waarbij je terecht kunt met alle vragen omtrent jouw situatie, op dat moment. Hij of zij zal je ondersteunen bij het zoeken naar een nieuwe baan. Een groot deel van de adviseurs die de begeleiding gaan doen zijn wellicht al bekend. Dit zijn de mensen van Employee Support die de afgelopen maanden hard gewerkt hebben en met veel inzet en enthousiasme geprobeerd hebben jou of je collega's van dienst te zijn. Zij hebben dus veel kennis van de werkzaamheden binnen Philip Morris, kennen jou en/of je collega's goed, weten wat er speelt (en heeft gespeeld). Kortom; dit zijn vertrouwde gezichten. Klanttevredenheid Menea beschikt over de Cedeo-erkenning met een score van 96% klanttevredenheid op het gebied van outplacement, loopbaanbegeleiding en coaching. Uit het rapport van Cedeo blijkt dat opdrachtgevers en kandidaten van Menea zeer tevreden zijn over: de samenwerking met de opdrachtgever; het netwerk, de kennis van de organisatie en kennis van de lokale arbeidsmarkt; snelheid van werken, nakoming van de afspraken en verwachtingen; de professionaliteit; het leveren van maatwerk; persoonlijke betrokkenheid en de "klik" met de medewerker.

5 Enkele uitspraken van kandidaten die onlangs door Menea begeleid zijn Hoewel ik nog geen ander werk heb gevonden, was de begeleiding bij het zoeken naar een nieuwe baan zoals ik had verwacht. Heb (o.a.) zinvolle tips gekregen voor het aanpassen van mijn cv. En goede tips voor banensites. Daarnaast was er, buiten mijn verwachting, een heel goede begeleiding bij het verwerken van de traumatische consequenties van het niet-voorziene ontslag na bijna zeventien jaar dienstverband bij deze werkgever. Ik heb door de goede begeleiding mijn zelfvertrouwen teruggekregen, hetgeen belangrijk is voor mijn sollicitaties. De Menea adviseur heeft mij goed opgevangen en een hoop wegwijs gemaakt met name hoe ik moet solliciteren en ook met het opmaken van mijn brieven. Ik was ook zeer pessimistisch over mijn kansen op de arbeidsmarkt, gezien mijn leeftijd. Ik heb goede gesprekken gehad met de Menea adviseur, die mij hulp hebben geboden om aan de slag te gaan met het zoeken naar werk. Jullie adviseur heeft mij inspiratie en moed gegeven om niet bij de pakken neer te zitten. Het heeft geholpen en het vertrouwen in mijzelf terug te krijgen. Op het moment dat het traject inging, was ik vooral moe en teleurgesteld. Ik had niet heel veel vertrouwen meer. Jullie adviseur begreep me vanaf het eerste moment. Dat deed me ontzettend goed. De gesprekken die we voerden, hielpen mij de zaken weer in perspectief te plaatsen. Ik begreep mezelf en mijn emoties ook beter. Hoewel ik erg sceptisch was over het succes van mijn traject ben ik enorm geholpen en kan ik zeggen dat ik nu een hele leuke nieuwe baan gevonden heb. Dankzij Menea. Om je aan bij ons aan te melden hoef je slechts het inschrijfformulier in te vullen. Wij maken dan zo snel mogelijk een afspraak met je! Meer informatie nodig? Bel: of ga naar

EXTERNE HERPLAATSING/OUTPLACEMENTTRAJECT

EXTERNE HERPLAATSING/OUTPLACEMENTTRAJECT EXTERNE HERPLAATSING/OUTPLACEMENTTRAJECT Algemeen De loopbaanadviseurs van Middelhoff Personele Diensten zijn professionele duizendpoten: vakkundig en creatief in de aanpak. Vanuit hun mensenkennis kiezen

Nadere informatie

Werkwijze en Productbeschrijvingen Maas groep 2012

Werkwijze en Productbeschrijvingen Maas groep 2012 Werkwijze en Productbeschrijvingen Maas groep 2012 Wie alleen maar een hamer heeft ziet elk probleem als een spijker Re-integratie bij Maas groep is altijd maatwerk. Dit wil zeggen dat wij niet werken

Nadere informatie

LOOPBAANADVIES 7 COACHING 11 TRAININGEN & WORKSHOPS 13 SOLLICITATIETRAINING INDIVIDUEEL 15 SOLLICITATIETRAINING GROEPSVERBAND 17

LOOPBAANADVIES 7 COACHING 11 TRAININGEN & WORKSHOPS 13 SOLLICITATIETRAINING INDIVIDUEEL 15 SOLLICITATIETRAINING GROEPSVERBAND 17 2 Mensen terugbrengen naar de arbeidsmarkt of ze begeleiden naar een ander beroep. Dat is de missie van WerkCompleet. We beschikken over alle competenties en kwaliteiten die voor dit inspirerende werk

Nadere informatie

trainen Doen wat werkt

trainen Doen wat werkt trainen Doen wat werkt Gewoon-Trainen combineert theoretische kennis met ruime werk- en trainingservaring bij zeer verschillende organisaties waardoor praktijkgerichte programma s ontstaan die tot veranderingen

Nadere informatie

TRAININGSGIDS CONVERGE

TRAININGSGIDS CONVERGE TRAININGSGIDS CONVERGE 2014 1 Inhoud 1. Inleiding Converge Converge loopbaanadvisering en replacement BV is een van de leidende adviesbureaus op het gebied van loopbaanbegeleiding, (executive) coaching

Nadere informatie

WERK-NAAR-WERK-GIDS Almere, 2 april 2015

WERK-NAAR-WERK-GIDS Almere, 2 april 2015 WERK-NAAR-WERK-GIDS Almere, 2 april 2015 Inhoud Inleiding 3 Beljon + Westerterp 5 Menea 7 Traject Consult Werkt! 8 WorkForce Holland 10 2 Inleiding Arbeidsmarktsituatie Gezien de arbeidsmarktsituatie bij

Nadere informatie

Het loopbaan-/pop-gesprek -informatie voor medewerkers -

Het loopbaan-/pop-gesprek -informatie voor medewerkers - Het loopbaan-/pop-gesprek -informatie voor medewerkers - Deze informatie is opgesteld door Qidos, in opdracht van de Taskforce Samenhangend Inzetbaarheidsbeleid 1 Inhoud Het belang en het doel van een

Nadere informatie

Arbeidstoeleiding en Jobcoaching

Arbeidstoeleiding en Jobcoaching Arbeidstoeleiding en Jobcoaching Arbeidstoeleiding & Jobcoaching 2 Inhoudsopgave Arbeidstoeleiding en Jobcoaching Inleiding blz. 4 Kennismakingsgesprek blz. 6 Individuele Re-integratie Overeenkomst (IRO)

Nadere informatie

Informatiebrochure voor bedrijven en organisaties

Informatiebrochure voor bedrijven en organisaties Informatiebrochure voor bedrijven en organisaties SAM& Brochure Organisaties 2012, SAM& Uitgegeven in eigen beheer Info@SAMEN.nu Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd,

Nadere informatie

September 2014 nr 1. Outplacement. Investeren in nieuw werk loont!

September 2014 nr 1. Outplacement. Investeren in nieuw werk loont! September 2014 nr 1 Outplacement Investeren in nieuw werk loont! Inhoudsopgave Inleiding... 3 Outplacement als oplossing voor boventalligheid... 4 Vormen van outplacement... 6 Beslisboom... 9 Resultaten

Nadere informatie

Waar werk ik in 2015? VOOR WERKNEMERS FORD EN TOELEVERANCIERS

Waar werk ik in 2015? VOOR WERKNEMERS FORD EN TOELEVERANCIERS Waar werk ik in 2015? VOOR WERKNEMERS FORD EN TOELEVERANCIERS Oriënteren op een job? p.4 Solliciteren? Waar werk ik in 2015? Lees meer over de diensten die Opleiding? p.12 je kunnen helpen. p.3 p.7 Andere

Nadere informatie

Het functioneringsgesprek

Het functioneringsgesprek Het functioneringsgesprek Gewoon betrokken Werknemer Het functioneringsgesprek Gewoon betrokken Inhoudsopgave Inleiding... 5 Wat is een functioneringsgesprek?... 7 Waarom is een functioneringsgesprek

Nadere informatie

Duurzame trainingen in dienstverlening

Duurzame trainingen in dienstverlening Duurzame trainingen in dienstverlening Wat lees je in dit boek? Waarvoor kun je terecht bij PubliContact? 4 Wat gebeurt er allemaal in dienstverlening? 5 Waarom zou je kiezen voor PubliContact? 6 Hoe werkt

Nadere informatie

Resultaat- en ontwikkelgesprekken op universiteiten. Rapportage flitspanelbestand

Resultaat- en ontwikkelgesprekken op universiteiten. Rapportage flitspanelbestand Resultaat- en ontwikkelgesprekken op universiteiten Rapportage flitspanelbestand Over het CAOP Het CAOP is hét kennis- en dienstencentrum op het gebied van arbeidszaken in het publieke domein. Het CAOP

Nadere informatie

o Gericht op verleden o Focus op oordelen o Eenrichtingsverkeer o Passieve bijdrage van de medewerker o Gericht op formele consequenties

o Gericht op verleden o Focus op oordelen o Eenrichtingsverkeer o Passieve bijdrage van de medewerker o Gericht op formele consequenties Het zorgen voor een goede basis. Elk bedrijf wil een goed resultaat halen. Dat lukt beter als u regelmatig met uw medewerkers bespreekt hoe het gaat, hoe dingen beter zouden kunnen en wat daarvoor nodig

Nadere informatie

Addendum bij doorlopend sociaal plan Topaz

Addendum bij doorlopend sociaal plan Topaz Addendum bij doorlopend sociaal plan Topaz Addendum bij doorlopen sociaal plan Topaz, mei 2015 1 Addendum bij doorlopend sociaal plan Topaz 1. Inleiding Topaz ziet zich, als organisatie binnen de zorg,

Nadere informatie

Solliciteren (2) Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? De sollicitatiebrief

Solliciteren (2) Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? De sollicitatiebrief Waar gaat deze kaart over? Deze kaart gaat over de sollicitatiebrief en het curriculum vitae (c.v.). Wat wordt er van je verwacht? Na het bestuderen van deze kaart kun je: vertellen wat je schrijft in

Nadere informatie

Klanttevredenheidsonderzoek

Klanttevredenheidsonderzoek Compaen Groep 17-06-2015 KLANTTEVREDENHEIDSONDERZOEK Dit instituutsrapport belicht de activiteiten van Compaen Groep vanuit verschillende invalshoeken: vanuit de klant (Klanttevredenheidsonderzoek) vanuit

Nadere informatie

Kunstbalie over het belang van een goed netwerk door Jacolien de Nooij

Kunstbalie over het belang van een goed netwerk door Jacolien de Nooij Kunstbalie over het belang van een goed netwerk door Jacolien de Nooij Afgelopen jaar hebben we diverse pioniers op het gebied van Foto s Ad en Clara Cultuur in de Spiegel geïnterviewd om een beeld te

Nadere informatie

Sollicitatiebrief. Waarom een goede sollicitatiebrief?

Sollicitatiebrief. Waarom een goede sollicitatiebrief? Sollicitatiebrief Waarom een goede sollicitatiebrief? In de sollicitatiebrief geef je aan dat je in aanmerking wilt komen voor een baan bij een potentiële werkgever. Aangezien de sollicitatiebrief samen

Nadere informatie

The manager in me. 1. Achtergrond van de methodiek Interactief leren Empowerment Action learning Peercoaching en netwerken Zelfmanagement

The manager in me. 1. Achtergrond van de methodiek Interactief leren Empowerment Action learning Peercoaching en netwerken Zelfmanagement The manager in me Inhoudsopgave pagina 1. Achtergrond van de methodiek Interactief leren Empowerment Action learning Peercoaching en netwerken Zelfmanagement 2. Toepassing van de methodiek Opzet/trainingsonderdelen

Nadere informatie

Moving Forward. Brengt vrouwen een stap dichter bij de arbeidsmarkt

Moving Forward. Brengt vrouwen een stap dichter bij de arbeidsmarkt Methodiekbeschrijving voor (zelf) organisaties die vrouwen helpen deel te nemen aan het economisch verkeer en richting te geven aan hun toekomst. Moving Forward Brengt vrouwen een stap dichter bij de arbeidsmarkt

Nadere informatie

PERSOONLIJK ONTWIKKELPLAN - POP WERKBOEK HOOGST PERSOONLIJK

PERSOONLIJK ONTWIKKELPLAN - POP WERKBOEK HOOGST PERSOONLIJK PERSOONLIJK ONTWIKKELPLAN - POP WERKBOEK HOOGST PERSOONLIJK 0 INHOUD 1. PERSOONLIJK ONTWIKKELPLAN POP 2 2. GESPEREKSCYCLUS - Gesprekken met je direct leidinggevende 4 3. HOE MAAK JE EEN POP 7 Stap 1 Welke

Nadere informatie

Overzicht van Interventies VIER L

Overzicht van Interventies VIER L Overzicht van Interventies VIER L Versie januari 2015 Vier L B.V. Postbus 5053 5201 GB s-hertogenbosch Tel. 088-1184400 info@vierl.nl www.vierl.nl Inhoud Inleiding... 3 1 Intake... 4 2 Loopbaanassessment...

Nadere informatie

Klanttevredenheidsonderzoek

Klanttevredenheidsonderzoek 5d coaching-training-advies 02-01-2014 KLANTTEVREDENHEIDSONDERZOEK Dit instituutsrapport belicht de activiteiten van 5d coaching-training-advies vanuit verschillende invalshoeken: vanuit de klant (Klanttevredenheidsonderzoek)

Nadere informatie

Expertisecentrum Plato INDIVIDUEEL LOOPBAAN BUDGET. Overzicht van Trainingen & Workshops

Expertisecentrum Plato INDIVIDUEEL LOOPBAAN BUDGET. Overzicht van Trainingen & Workshops Expertisecentrum Plato INDIVIDUEEL LOOPBAAN BUDGET Overzicht van Trainingen & Workshops HET INDIVIDUEEL LOOPBAAN BUDGET OM MEDEWERKERS TE ONDERSTEUNEN EN TE STIMULEREN IN HUN PERSOONLIJKE ONTWIKKELING

Nadere informatie

CNV Cursusprogramma. > Leren werkt!

CNV Cursusprogramma. > Leren werkt! 2013 CNV Cursusprogramma > Leren werkt! 1 WORKSHOPS > Alle workshops duren 1 dag of 2 losse dagdelen. Profileren kun je leren dagdelen worden een aantal netwerken geïntro- Workshops Profileren kun je leren

Nadere informatie

HRC PANORAMA Uitgave van BDO Consultants B.V. en BDO Arbeidsjuristen B.V.

HRC PANORAMA Uitgave van BDO Consultants B.V. en BDO Arbeidsjuristen B.V. MAART 2013 NUMMER 1 WWW.BDO.NL HRC PANORAMA Uitgave van BDO Consultants B.V. en BDO Arbeidsjuristen B.V. SLEUTELROL HR PAGINA 3 AANTREKKEN KREDIET EN OR PAGINA 3 VERZUIMCONSULENT GEEN BEDRIJFSARTS PAGINA

Nadere informatie

Productbeschrijving Assessment, Coaching en Training

Productbeschrijving Assessment, Coaching en Training Productbeschrijving Assessment, Coaching en Training 1. Psychologisch onderzoek en assessment center bij selectie, ontwikkel- en loopbaanvragen 2. Scholing en training 3. Coaching 4. Loopbaancoaching 5.

Nadere informatie

Bespreek je vak man! Waarom een goed gesprek? Een goed gesprek tussen werk nemer en werkgever over thema s als bijblijven

Bespreek je vak man! Waarom een goed gesprek? Een goed gesprek tussen werk nemer en werkgever over thema s als bijblijven bespreek je vak man Bespreek je vak man! Of je nou tractorchauffeur, kraanmachinist of grondwerker bent, ondernemer of werknemer, feit is dat je in een prachtige sector werkt. Natuurlijk wil je dat zo

Nadere informatie