Bundel. 103 pagina s. Noten lezen voor gitaar. Inleidende oefeningen. Mijn eerste noten en akkoorden voor gitaar. Mijn eerste gitaar akkoorden

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Bundel. 103 pagina s. Noten lezen voor gitaar. Inleidende oefeningen. Mijn eerste noten en akkoorden voor gitaar. Mijn eerste gitaar akkoorden"

Transcriptie

1 undel itaarles boeken voor de snelcursus gitaar pagina s Noten lezen voor gitaar nleidende oefeningen Mijn eerste noten en akkoorden voor gitaar Mijn eerste gitaar akkoorden Mijn eerste song boek. oor leerlingen van Dingeman oumou

2 Noten lezen voor gitaar oor leerlingen, die met gitaarlessen beginnen, maar nog niet met het notenbeeld bekend zijn. ernieuwde editie: ekst geredigeerd door H. oumou-erbrandy.

3 - - Noten leren lezen. Muzieknoten leren lezen is net zo iets als een vreemde taal leren. enoteerde muziek bestaat hoofdzakelijk uit symbolen, tekens en uitdrukkingen, die allemaal hun eigen betekenis hebben. Elementaire kennis van het notenschrift maakt de structuur van muziek beter te begrijpen. Daarom is het van belang dat je noten leert lezen, omdat dit je de toegang verschaft tot oneindig veel genoteerde muziek. De notenbalk. De notenbalk bestaat uit vijf lijnen met vier ruimtes daartussen. De muzieknoten kunnen op, onder of door de lijnen gezet worden. Muziekklanken (de tonen) worden aangegeven met symbolen die we noten noemen. Die worden veelal aangeduid met de eerste 7 letters van het alfabet. De,,,D E, F en. n veel landen zijn ook de namen Do, Re, Mi, Fa Sol, La en Si in gebruik, die staan voor de letters:, D, E, F,, en. De namen van de vijf noten dóór de lijnen zijn: De namen van de noten tussen de vijf lijnen zijn: Hulplijnen. oor de noten, die hoger of lager dan de notenbalk liggen, gebruikt men hulplijnen onder of boven de notenbalk. De noten komen er eveneens op, onder of door te staan.

4 - - De -sleutel. Dit is de -sleutel. (ook wel vioolsleutel genoemd.) rijwel alle muziek voor gitaar wordt in deze sleutel genoteerd. n wezen legt men met deze sleutel vast dat de noot dóór de e lijn van onder een is. Er zijn meer sleutels in omloop waarvan de F sleutel de belangrijkste is. (oor gitaar wordt die zelden gebruikt. Het komt nog minder voor dat gitaarmuziek geschreven wordt in een systeem met notenbalken onder elkaar waarin een en een F sleutel gecombineerd worden zoals dat voor piano gewoon is.) Zo ziet een noot eruit. Noten Soorten noten met verschillende lengtes. Rusten. oor iedere waarde van een noot bestaat een apart gelijkwaardig rustteken, dat gebruikt wordt op die momenten dat er niets mag klinken. Soorten rusten met verschillende lengtes.

5 - 4 - Maatstrepen. Maatstrepen zijn verticale lijnen die de notenbalk in maten verdelen. lle muziek is verdeeld in maten. Een dubbele maatstreep waarvan het laatste lijntje dikker is betekent het einde van een melodie of van een deel van een muziekstuk. Het maatsoortteken. Een maat bestaat uit verschillende maatdelen (tellen). Meestal heeft elke maat even veel tellen. Om het aantal tellen in de maat aan te geven plaatst men het maatsoortteken aan het begin van de notenbalk vlak achter de sleutel. n het maatsoortteken geeft het bovenste cijfer aan hoeveel tellen er in elke maat zijn en het onderste cijfer de soort noot die één tel krijgt.

6 - 5 - Hoe noten van verschillende lengte zich in één maat kunnen bevinden. De genoteerde tellen onder de muziek geven aan hoe je de verschillende lengtes van de noten uit kunt tellen. Later zul je als je muziek maakt leren dat je met alleen tellen ritmes niet zuiver kunt spelen. De accent structuur binnen een maat maakt mede deel uit van een ritme. ellen is echter wel een hulpmiddel om noten hun juiste lengte in tijd te geven. Noten met een punt. anneer er een punt achter een noot staat wordt die noot anderhalf maal zo lang: de helft van de waarde van die noot komt er bij. Dat geldt ook voor een punt achter een rustteken.

7 - 6 - Herhalingstekens. Een dubbele punt vóór de dubbele (eind) maatstreep betekent dat het muziekstuk in zijn geheel vanaf het begin herhaald moet worden. anneer in een muziekstuk meerdere dubbele maatstrepen voorkomen moet het deel tussen de dubbele punten herhaald worden. Het komt wel eens voor dat een melodie of een stuk herhaald moet worden, waarbij het einde van de herhaling iets afwijkt. Speel het stuk dan bij punt door tot de dubbele punt en herhaal datzelfde deel waarbij je het gedeelte onder overslaat en in plaats daarvan het deel onder speelt. Dynamische tekens. Dit zijn de tekens die aangeven hoe zacht of hoe hard de muziek gespeeld moet worden. n genoteerde muziek worden ze onder de notenbalk geplaatst waar harder of zachter gespeeld moet worden. ls dit geleidelijk moet gebeuren wordt de term crescendo bij geleidelijk harder spelen gebruikt en diminuendo bij het geleidelijk zachter gaan spelen. Het laatste wordt ook wel decrescendo genoemd. Ook de volgende tekens komen voor als er nog zachter of harder gespeeld moet worden: Nog zachter. Zo zacht als mogelijk. Zo hard als mogelijk. pp (pianissimo) ppp (piano pianissimo) fff (fortissimo possible) crescendo teken decrescendo teken

8 - 7 - empo benamingen. Een tempo geeft aan hoe snel of langzaam een stuk gespeeld moet worden. Een aanduiding van het tempo staat boven de notenbalk aan het begin van een muziekstuk. De belangrijkste tempi zijn: Lento (zeer langzaam), ndante (gaande, matig langzaam), Moderato (matig snel), llegro (vrolijk, snel), Presto (zeer snel) Een gebruikelijke indeling in verschillende klassen is: Zeer langzame tempi met aanduidingen als: lento, largo, adagio, grave. Langzame tempi met aanduidingen als: andante, andantino, calmo, tranquillo, quieto. Matig snelle tempi met aanduidingen als: moderato, allegretto, comodo. Snelle tempi met aanduidingen als: allegro, vivace, animato, mosso. Zeer snelle tempi met aanduidingen als: presto, prestissimo, agile, rapido, veloce, volante. eranderingen in tempo. eranderingen in tempo worden met de volgende termen aangegeven: accelerando (accel.) is sneller wordend, rallentando (rall.) is langzamer wordend. ritenuto (rit.) is terughoudend, a tempo weer terug in het gewone tempo. Metronoomwaarden. Ook kan het tempo eact worden aangegeven in een metronoomwaarde. Men kiest dan een notenwaarde waarvan men bepaalt hoeveel van die notenwaarden in één minuut gaan. n principe worden hiervoor vaak de kwartnoot of de halve noot gekozen. n het onderstaande voorbeeld moet dus zo snel gespeeld worden dat 76 kwartnoten in één minuut gaan. Een hulp bij het bepalen van deze snelheid is de metronoom, een apparaat waarmee het aantal tikken in één minuut kunt instellen.

9 - 8 - abel van noten en rusten. n principe kunnen er ook nog kortere waarden voorkomen zoals de ste noot en rust, de 64 ste en zelfs soms de 8 ste. De waarde halveert telkens en het wordt aangegeven met steeds meer vlaggetjes. oorbeeld van een ste noot: y ntimetrische figuren. ls men een tijdseenheid verdeelt in een oneven aantal noten is dit een antimetrische figuur. Een groep van drie noten in één tijdseenheid noemt men een triool. Dat geeft men als volgt aan: Ook is het mogelijk een tijdseenheid in vijf te verdelen (de kwintool) of zeven (de septimool) De toets. De afstand van de ene fret tot de volgende fret is een halve toonsafstand.

10 - 9 - Overzicht van de noten op de gitaar. n het bovenstaand overzicht kun je alle noten tot en met de 5 de positie van de gitaar vinden. Op de hals zijn ze met letters aangegeven. Op de notenbalk zie je de namen van de noten eronder staan en boven de notenbalk is aangeven op welke snaren je één en dezelfde toon kunt vinden.

11 - - Het lezen van een akkoord diagrammen en tabulatuur. ot nog toe hebben we het alleen over het notenschrift gehad, waarbij in principe een klank genoteerd wordt die ook op andere instrumenten gespeeld kan worden. (lank notatie) Om de vertaling van een klank naar een handeling op je gitaar te vergemakkelijken wordt er vaak gebruik gemaakt van akkoord diagrammen of tabulatuur. (Handelingsnotatie) Hierin wordt dus niet aangegeven wat er klinkt maar wat je moet doen op de gitaar. ls je de volgende afbeeldingen met toelichtingen bekijkt wordt snel duidelijk hoe je akkoord diagrammen en gitaartabulatuur moet interpreteren. De hoofdletter is de naam van het akkoord. Je ziet in dit akkoord diagram: De (lage) 6 e E snaar met een kruisje mag niet meeklinken. De 5 e snaar, waarvan het derde vakje moet worden ingedrukt. De 4 e D snaar waarvan het e vakje moet worden ingedrukt. De e (open) snaar met een nulletje die mee moet klinken. De e snaar waarvan het ste vakje moet worden in gedrukt. De ste (open) E snaar met een nulletje die mee moet klinken. n het onderstaande voorbeeld zie je een notenbalk met daaronder een balk met 6 lijnen. Deze 6 lijnen stellen weer de snaren voor van de gitaar, maar nu liggend in plaats van staand. De vakjes die je moet indrukken worden d.m.v. cijfertjes worden aangegeven. n de notenbalk erboven kun je zien hoelang de noten moeten duren. n meer gecompliceerde muziek zie je ook hoe de stemmen ten opzichte van elkaar bewegen. Het is dus zeer aan te bevelen om gebruik te maken van tabulaturen (tabs) waar ook het notenbeeld boven genoteerd staat. Slotopmerking. ls je met gitaarspelen begint verdient het aanbeveling altijd met noten lezen te beginnen (dus niet vanuit tabs te spelen) omdat het notenschrift je inzicht verschaft hoe muziek in elkaar zit. ls muziek erg ingewikkeld wordt (door bijvoorbeeld het gebruik van hogere posities of van een afwijkende stemming) kan de tabulatuur een heel nuttig hulpmiddel zijn. erder is het goed te bedenken dat de instrumentale gitaar en luitmuziek vanuit tabulaturen is ontstaan.

12 nleidende oefeningen voor klassiek gitaar Methode om in de eerste gitaarlessen de juiste houding van de linker en rechter hand te leren. Samengesteld door Dingeman oumou

13 a er maar zo bij zitten

14 Snaar nummer: as snaren-- --Melodie snaren-- een aap die geen bananen eet Dingeman oumou.

15 ingersymbolen Rechterhand Linkerhand Duim P of * - ijsvinger i of. Middelvinger m of.. Ringvinger a of Pink (e) of - 4

16 anslag oefeningen van de rechter hand op losse snaren. allende aanslag met de vingers. e slaan de volgende oefeningen afwisselend met de middelvinger (m) en de wijsvinger (i) vallend aan waarbij we de duim (P) op de 6 e lage E snaar plaatsen. allend aanslaan (apoyando) wil zeggen dat als je snaar aanslaat je vinger tegen snaar terechtkomt, bij de aanslag van snaar val je tegen de e snaar, bij tegen 4, bij 5 tegen 6. Snaar 6 zelf slaan we bij deze oefening niet aan. De ste snaar: De e snaar: De e snaar: De 4 e snaar: De 5 e snaar: De 6 e snaar slaan we niet op deze manier aan.

17 Duim aanslagen op losse snaren. De volgende oefeningen slaan we aan met de duim (P). ls steun zetten we de wijsvinger (i), middelvinger (m) en ringvinger (a) naast elkaar op de eerste snaar. De duim hoeft niet vallend aangeslagen te worden. Dus als je de 6 e snaar aanslaat moet je de 5 e niet raken. Ook bij de aanslag van de 5 e raak je de 4 e niet, bij snaar 4 de e niet, bij snaar de e niet en bij snaar de ste niet. De 6 e snaar: De 5 e snaar: De 4 e snaar: De e snaar: De e snaar: De eerste snaar slaan we niet op deze manier aan.

18 rpeggio akkoord aanslag. okkelende oefeningen Plaats de duim (P) op de 6 e snaar (E), de wijsvinger (i) op de e snaar (), de middelvinger (m) op de e snaar () en de ringvinger op de ste snaar (E). De duim staat dus op de laagst klinkende bassnaar en de vingers staan op de melodiesnaren. rek de vingers en de duim enigszins naar elkaar toe, zodat er spanning op de snaren komt te staan. rek ze er vervolgens tegelijk van af zodat er een 4-stemmig akkoord ontstaat. Plaats daarna je vingers terug zodat je op nieuw het zelfde akkoord kunt aanslaan. Maak akkoorden van 4 tellen. Dus elke keer een akkoord op de ste tel van de 4/4 maat. Probeer nu ook akkoorden van tellen in elke maat te zetten. Dan speel je dus een akkoord op de ste en de e tel van de 4/4 maat. kkoorden tokkelen. e gaan nu in de volgende oefeningen met deze akkoorden de noten achter elkaar spelen. Om ze mooi door elkaar te laten klinken kun je geen vallende aanslag (apoyando) meer gebruiken. Je moet bij een aanslag in dit geval je vinger dus niet tegen de naastliggende snaar laten vallen. oordat je met de volgende oefening begint moet je eerst je vingers voorplaatsen. Plaats je vingers net als eerst alsof je een heel akkoord tegelijk wil spelen. Je slaat nu met je duim (P) de 6 e snaar aan terwijl je vingers nog op de melodie snaren blijven staan. Je zet je duim niet terug! nders demp je de klank weg. ervolgens sla je de e snaar met je wijsvinger aan. Niet vallend! De middelvinger en de ringvinger staan dan nog op respectievelijke de e en de ste snaar. ervolgens sla je de middelvinger (m) aan. Niet vallend! Je ringvinger nog blijft nog even staan. ervolgens sla je die aan. Op dit moment staan er geen vingers meer op de snaren en je hoort nu het complete 4 stemmige akkoord. Plaats je vingers en duim terug en herhaal de oefening. N.. Opmerking voor gitaar docenten: ij de strikt total planting techniek zet je de duim terug op het moment van de ringvinger aanslag en plaats je de vingers tegelijkertijd terug op de melodie snaren op het moment van de duim aanslag. oor een begin leerling is dit nog te ingewikkeld. De beschreven werkwijze laat echter ruimte de arpeggio techniek in later stadium te perfectioneren.

19 Duim (P), wijsvinger (i), middelvinger (m), ringvinger (a) aanslag: Duim (P), ringvinger (a), middelvinger (m), wijsvinger (i) aanslag: anwijzing: Plaats nu alleen je Duim (P) en ringvinger (a) voor. Probeer bij de ringvinger aanslag zo snel mogelijk je middelvinger op de e snaar te plaatsen, bij de middelvinger aanslag je wijsvinger op de e snaar en bij de wijsvinger aanslag je duim terug te plaatsen op de 6 e snaar. ontinueer zo de beweging. Opmerking voor gitaardocenten: ij strikt sequentieel planting dient het voorplaatsen tegelijkertijd met de voorliggende aanslag te gebeuren. Ook dit is voor een begin leerling niet haalbaar. Maar deze oefening kan wel als een voorbereiding voor de sequentiële planting techniek worden gezien. Duim (P), wijsvinger (i), middelvinger (m), ringvinger (a), middelvinger (m), wijsvinger (i aanslag: anwijzing: Start deze oefening op de zelfde manier als de eerste oefening van deze bladzijde en dus plaats Duim (p), wijsvinger (i), middelvinger (m) ringvinger (a) voor. Sla de duim, wijsvinger, middelvinger, ringvinger achtereenvolgens aan, waarbij je de vingers die nog niet moeten aanslaan laat staan op de snaren. Plaats bij het aanslaan van de ringvinger de middelvinger terug, bij het aanslaan van de middelvinger de wijsvinger en bij het aanslaan van de wijsvinger de duim. ij het aanslaan van de duim kun je de vingers weer tegelijkertijd terugplaatsen op de melodie snaren. Opmerking voor gitaardocenten: Dit is een combinatie van de total planting en de sequential planting techniek.

20 rpeggio oefeningen, waarbij de vingers soms meerdere snaren tegelijkertijd aanslaan. anslag oefening: Duim, vingers maal tegelijkertijd in een ¾ maat. anslag oefening: Duim, vingers maal tegelijkertijd, dit maal in een 4/4 maat: anslag oefening: Duim, wijsvinger, middelvinger en ringvinger tegelijk, wijsvinger: ombinatie van tokkelend (arpeggio) en vallend (apoyando) spel. Deze oefening lijkt hetzelfde als de laatste oefening van de bladzijde hiervoor. ij deze oefening is het echter de bedoeling dat je alleen de ringvinger (a) bij de aanslag van snaar laat vallen tegen snaar, waarna deze vinger direct plaatsmaakt voor de middelvinger (m) op snaar zodat die nu aangeslagen kan worden met die vinger. Het resultaat is een aanslag van de ringvinger die in volume (dynamiek) duidelijk beter hoor baar is. n het klassieke gitaarspel wordt de combinatie van deze technieken gebruikt om een solo partij uit te laten komen boven de andere begeleidende partijen. Opmerking voor gitaardocenten: Deze oefening geef ik in dit stadium al om de optimale balans tussen een te lage en te hoge rechterhand pols te realiseren.

21 Linkerhand oefeningen. Plaats je vingers allemaal op de gevraagde snaar in positie. Zet je vingers vlak achter de fretjes. Je wijsvinger () staat dan in het 5 de vakje, je middelvinger () in het 6 de vakje, je ringvinger () in het 7 de vakje en je pink (4) in het 8 ste vakje. Je duim staat achter op het midden van de hals, globaal tegenover je wijsvinger. eef als je vingers netjes in de vakjes staan alleen druk op je pink. Speel de hoogste noot van het 8 ste vakje 4 maal. Haal je pink nu weg, geef druk op je derde vinger en speel 4 maal de noot uit het 7 de vakje. Haal vervolgens ook je ringvinger weg geef druk op je e vinger en speel de noot 4 maal in het 6 de vakje. Haal vervolgens je middelvingerweg en geef druk op je ste vinger en speel de noot 4 maal in het 5 de vakje. Plaats daarna telkens vinger bij waarbij je de druk naar die vinger verplaatst en speel de daarbij behorende noot ook weer 4 maal. De oefening hoeft niet herhaald te worden. De gegeven volgorde van de snaren is wel van belang. Positie, e snaar: Positie, e snaar: doe het zelfde op de e snaar. Positie, 4 e snaar: doe het zelfde op de 4 e snaar. Positie, 5 e snaar: doe het zelfde op de 5 e snaar. Positie, 6 e snaar: doe het zelfde op de 6 e snaar. Positie, ste snaar: doe het zelfde op de ste snaar. N.. De notenbalk heb je voor deze oefeningen niet nodig en ontbreekt dus.

22 Positie ij de 4 de positie staat je wijsvinger in het 4 e vakje, Je middelvinger in het 5 de vakje, je ringvinger in het 6 e vakje en je pink in het 7 e vakje. e gaan nu dezelfde oefening in de 4 de positie doen. e slaan elke noot nog maar keer aan. Je kunt nu gewoon bij de ste snaar beginnen en door gaan tot de 6 e snaar. Ook deze oefening hoeft niet herhaald te worden. Positie l je vingers moet je weer een positie lager zetten. e maken nu één doorlopende lange chromatische toonladder naar beneden van snaar naar snaar 6 in de e positie. Positie l je vingers moet je weer een positie lager zetten. erplaats na de vorige oefening je wijsvinger van het e naar het e vakje van de 6 e snaar en speel de hele oefening terug. Positie Zet je hand in de ste positie. Je wijsvinger staat dan in het ste vakje, je middelvinger in het e vakje, je ringvinger in het e vakje en je pink in het 4 e vakje. e spelen weer een hele chromatische toonladder over alle snaren naar beneden en boven. akje is een open snaar. N.. Ook deze oefening hoeft niet herhaald te worden.

23 Hoe nu door? Je hebt in wezen met het doorspelen van de oefeningen in dit boekje genoeg geleerd om in elke willekeurige andere methode verder te gaan. Ook al zou de hierna gebruikte methode in technische zin niet de meest ideale zijn. n de meeste methodes zul je geleidelijk aan als eerste alle noten in de ste positie leren, die in deze onderstaande oefening staan. Je ziet waar ze op de notenbalk genoteerd staan en in de tabulatuur kun je zien waar je ze op de gitaarhals moet grijpen. De snelheid waarmee je de onderstaande noten leert verschilt nog al in de verschillende methodes. Sommige methodes leren je eerst al deze noten eenstemmig gebruiken, maar andere leren bijvoorbeeld je eerst de noten van de melodie snaren en het meerstemmig gebruik daarvan alvorens je de noten van de lage bassnaren te leren. Met de techniek van voorgaande oefeningen kun je ze in ieder geval allemaal spelen. n principe is er in technische zin ook geen belemmering om dit te gaan doen. Noten in de eerste positie. Liedje : Huup, huup, huup, mijn paardje. Met behulp van bovenstaande noten kun je dit liedje al eens proberen: Liedje : u lair de la Lune. Liedje 4: u lair de la Lune. Een octaaf lager.

24 Mijn eerste noten en akkoorden op gitaar Samengesteld door Dingeman oumou

25 E F Noten op de eerste snaar. Oefening : oonladder Oefening Oefening Oefening 4 Oefening 5

26 D Noten op de snaar. Oefening 6: oonladder Oefening 7 Oefening 8 Oefening 9 Oefening.

27 Je kent nu genoeg noten om drie sfeer stukjes van de Jslandse gitarist Sveinn Eythorsson te spelen. ls je ze kan spelen, start dan eens de mp track met een begeleiding op digitale piano en speel mee. Dat is dan je eerste samenspeel ervaring als voorbereiding op het spelen in een orkest. Oefening a: Looking at the clouds. Oefening b: t my grandparents. Oefening c: hocolate cecream.

28 Noten op de e snaar en een losse op de e snaar. Oefening : oonladder Oefening Oefening Oefening 4 Oefening 5

29 Je hebt tot nu toe de volgende noten geleerd. D E F Speel de ladder ook nog een keer in omgekeerde volgorde. F E D Speel de ladder nog een keer heen en weer. n de bovenstaande toonladder kun je nog eens zien dat de losse snaar even hoog klinkt als de van het 4 e vakje van de snaar. Op de notenbalk zie je daar dus geen verschil tussen. Meestal gebruik je de losse snaar. Het is nu tijd om liedjes te gaan spelen.

30 6. Mieke heeft een lammetje. (Merrily we roll along) op de snaar. {Let niet op de letters (akkoordtekens) boven de notenbalk.} 7. Mieke heeft een lammetje. (Merrily we roll along) op de en E snaar. 8. Yankee Doodle

31 9. u lair de la Lune. Meiliedje. Old Mac Donald

32 . redeslied.. ol Dodie, ol Dodie 4. Oh when the Saints

33 e gaan nu alle liedjes nog een keer zonder tabulatuur balk spelen. Mieke heeft een lammetje op de snaar. Mieke heeft een lammetje op de en E snaar. Yankee Doodle redeslied ol Dodie, ol Dodie Oh when the Saints

34 D E F Noten op de D snaar. Oefening 5: oonladder Oefening 6 Oefening 7 Oefening 8 Oefening 9

35 Noten op de snaar Oefening : oonladder. Oefening Oefening Oefening Oefening 4

36 E F Noten op de lage E snaar. Oefening 5: oonladder. Oefening 6 Oefening 7 Oefening 8 Oefening 9

37 Je hebt nu de volgende noten er op de bassnaren bijgeleerd. E F D E F Speel de ladder ook nog een keer in de omgekeerde volgorde. F E D F E Speel de ladder nog een keer heen en weer. Speel nu alle geleerde noten van hoog tot laag. Speel nu alle geleerde noten van laag naar hoog en weer terug. E F D E F D E F F E D F E D F E Je hebt nu meer noten ter beschikking waar je nog meer liedjes mee kunt spelen.

38 Oefening 4: Roodborstje. (Long, long ago) Spoor zoeken: Speel regel, speel regel, daarin staat het segno teken boven de e maatstreep. Daar hoef je nog niets mee. Speel regel, daarin zie je boven de laatste maat Fine staan, daar hoef je ook nog niets mee.), speel regel 4, (Deze staat tussen dubbele balken met puntjes, dus die moet je maal spelen. oven de laatste maat zie je DS al fine staan. (Dal Segno al Fine) Dat betekent dat je terug moet naar het Segno teken in de e balk. ls je dan opnieuw bij Fine aankomt aan het einde van de e balk is het liedje uit. Oefening 4: anon: June, June, Lovely June.

39 Oefening 4: Early one morning. Oefening 4: redeslied (laag)

40 Oefening 44a: empo di Marcia (hoog) Oefening 44b: empo di Marcia (laag) Oefening 45: ass run Dingeman oumou

41 e proberen weer een aantal nieuw geleerde liedjes zonder tabualatuur balk te spelen. Roodborstje (Long, long, ago) anon (June, June, Lovely June) Early one morning empo di Marcia (laag) ass run Dingeman oumou

42 Fis F Dit is het kruis teken. ls je dit teken voor een noot tegen komt dan moet je die noot een vakje hoger grijpen. De noot klinkt dan hoger. n principe kan dit teken voor elke noot voorkomen. an die verhoogde noot voegen we dan het woordje is toe om aan te geven waar die van afgeleid is. n de notenbalk hierboven zie je dat het teken vlak na de sleutel door de f lijn is geplaatst. ls het kruisteken aan het begin van de notenblak staat, moet niet alleen de f die door de eerste lijn eerste lijn van de notenblak genoteerd staat verhoogd worden, maar ook alle andere f noten. Een verhoogde f noemen we een fis. n het bovenstaande voorbeeld kun je zien dat er een fis op het e vakje van de ste snaar zit, één op het 4 e vakje van de 4 e snaar en één op het e vakje van de 6 e snaar. Oefening 46: Met een kruis aan het begin van de noten balk gaat je toonladder er zo uitzien. Oefening 47: Nog een oefening met een etra kruis in maat. Dit is een etra kruis waardoor er na de c nog een cis komt. Dit teken is in de volgende maat niet meer geldig!

43 es Dit is het mol teken. ls je dit teken voor een noot tegen komt dan moet je die noot een vakje lager grijpen. De noot klinkt dan lager. n principe kan dit teken voor elke noot voorkomen. an die verlaagde noot voegen we dan het woordje es toe om aan te geven waar die van afgeleid is. n de notenbalk hierboven zie je dat het teken vlak na de sleutel door de b lijn is geplaatst. ls het molteken aan het begin van de notenblak staat, moet niet alleen de b die door de middelste lijn van de notenblak genoteerd staat verlaagd worden, maar ook alle andere b noten. De verlaagde noot noemen we es. n het bovenstaande voorbeeld kun je zien dat er een es op het e vakje van de e e snaar zit en één op het e vakje van de 5 e snaar. N.. Een losse snaar kun je niet verlagen, de gelijkklinkende noot op het 4 e vakje van de e snaar wel! Oefening 48: Met een mol aan het begin van de noten balk gaat je toonladder er zo uitzien. Oefening 49: Nog een oefening met een etra mol in maat. Dit is een etra mol waardoor de e een es wordt. Dit teken is in de volgende maat niet meer geldig!

44 Herstellingsteken Maat : ij de sleutel staat kruis, de fis. lle f noten moeten dus als fis gespeeld worden. ls je in maat toch een F wil spelen moetje dus een herstellingsteken gebruiken. Maat : Een herstellingsteken blijft maar maat geldig, als je dus in de volgende maat weer een f nodig hebt zul je het weer moeten plaatsen. ls je daarna toch ook weer een fis nodig hebt moet je na het gebruik van het herstellingsteken in die maat ook weer een kruis plaatsen ter opheffing van het herstellingsteken. Maat 4: Na de dubbele maatstreep staat er een mol, die nu vanaf hier nu geldig blijft voor alle volgende noten. ls je na de es een wil hebben kun je daar ook het herstellingsteken voor gebruiken. Maat 5: n maat 5 is er een Es bijgekomen, die alleen maar in die maat geldig blijft. ls je nu toch in die maat daarna nog een E wil gebruiken kun je de es weer opheffen met een herstellingsteken. Oefening 5: Zo ziet de laatste linkerhandoefening, voordat je noten leerde lezen, eruit met een notenbalk! N.. n deze ladders kun je zien dat dezelfde noten dus verschillende namen kunnen hebben, afhankelijk waar ze van afgeleid zijn.

45 Oefening 5: De Dromedaris Oefening 5: Sur le pont d vignon Oefening 5: Oud olks Melodietje. Oefening 54: Happy birthday to you.

46 Oefening 55: Lang zal zij (hij) leven. Oefening 56: orreblanca. Oefening 57: Midnight in Moscow.

47 Oefening 58: reensleeves. Oefening 59: hat if a Day. (Merck toch hoe sterck.) Oefening 6: oogie oogie lues.

48 e spelen de liedjes weer zonder tabulatuur balk. De dromedaris. Sur le pont d vignon. Oud olks melodietje. Happy irthday to you. Lang zal zij (hij) leven. orreblanca. Midnight in Moscow

49 reensleeves. hat if a Day. (Merck toch hoe sterck.) oogie oogie lues. e gaan nu met stemmen tegelijk spelen. Je kent nu alle noten in de ste positie. Dat wil zeggen alle noten in de eerste 4 vakjes van de gitaar op alle snaren. anaf nu kun je dan ook bijna alle melodietjes spelen, ook al is de muziek niet specifiek voor gitaar geschreven. a dit vooral proberen! Je zult in muziek die in principe door elk instrument gespeeld moet kunnen worden niet een tabulatuur balk tegenkomen. ant die manier van noteren vertelt je alleen maar op welk vakje je een bepaalde noot op de gitaar moet grijpen. Daar heeft een andere muzikant dus niets aan. oor alle andere informatie, zoals kruizen, mollen, herstellingstekens, maatsoort en de lengte van de noten had je in dit boek ook al de noten balk nodig. Nu we de stap van stemmig naar stemmig gaan maken, heb je de notenbalk nog meer nodig. Stokken naar boven geven de melodie aan en die speel je met je vingers. Stokken naar beneden geven de bas aan en die speel je met je duim. Het komt ook voor dat je in de onder of bovenstem een rust tegen komt, wat betekent dat die stem op dat moment niet moet klinken, terwijl de andere stem moet doorklinken. erder kun je ook precies zien als de basstem onder de melodiestem moet doorklinken of de melodiestem over de basstem heen. Dat is in een tabulatuur balk niet aan te geven. assen speel je meestal niet vallend. (poyando) ls de bovenstem een melodie is speel je die wel vaak vallend, als het een akkoord begeleiding is niet. (rpeggio) olg voor wat dat betreft de aanwijzingen.

50 stemmig spelen Oefening 6: ovenstem met de vingers vallend spelen, onderstem met de duim niet vallend spelen. De linkerhand heb je nog niet nodig. Nu heb je ook je linkerhand nodig. Oefening 6: Sagreras. nr 4.

51 Oefening 6: Milestone oefening 5. Oefening 64: Milestone On skies. Oefening 65: Milestone ll in a play. Oefening 66: Skip to my lou. Milestone journey to the wilderness.

52 e vinger e vinger ste vinger

53 e vinger e vinger ste vinger

54 egeleiden met akkoorden. (Slaggitaar spelen) n deze serie oefeningen hieronder leer je hoe je m.b.v. akkoorden een liedje kunt begeleiden. Oefening 67a: egeleiding van Skip to my Lou Sla snaren van het akkoord (/) en snaren van het 7 akkoord met je duim naar beneden aan om de 4 tellen. Oefening 67 b Sla 4 snaren van het akkoord (/E) en 4 snaren van het 7/D akkoord met je duim naar beneden aan om de 4 tellen. Oefening 67 c Sla 5 snaren van het akkoord en 5 snaren van het 7/) akkoord met je duim naar beneden aan om de 4 tellen. Oefening 67 d Sla 5 snaren of 4 snaren aan bij het zoals aangegeven. 5 snaren bij en 7/. 4 snaren bij /E en 7/D

55 Oefening 67 e Sla 5 snaren van het akkoord en 6 snaren van het 7 akkoord met je duim naar beneden aan om de 4 tellen. Het mooiste is om altijd de grondtoon van een akkoord als laagste toon te kiezen. ij een akkoord zit die op de 5 e snaar, bij een 7 op de grondtoon op de 6 e snaar. Oefening 67 f Sla 5 snaren van het akk. en 6 snaren van het 7 akkoord met je duim naar beneden aan om de tellen, dus op de e en de e tel. Oefening 67 g Sla op tel met je duim een akkoord of 7 aan (5 bij het akkoord 6 snaren bij het 7 akkoord). Op tel sla met je wijsvinger 4 snaren naar beneden aan (zo wel bij het als het 7 akkoord). Op tel sla je met de duim nog een keer een of 7 akkoord van tellen aan. Oefening 67 h Sla met je duim op tel en het en 7 akkoord aan. Sla op tel met je wijsvinger ook een of 7 aan, maar dan 4 snaren naar beneden (neer) en snaren naar boven (op).

56 Oefening 67 i Sla met je duim een c akkoord of 7 naar benden aan (neer) op tel en. sla op tel en 4 de wisselslag met je wijsvinger aan, 4 snaren neer en snaren op. Je hebt nu een doorlopend ritme gekregen, met op tel en een duim aanslag en op tel en 4 een zogenaamde (wijsvinger) wisselslag. Sluit in de laatste maat af met een akkoord van tellen op de e tel. Oefening 67 j Sla nu op tel en alleen maar één bassnaar aan. ij het akkoord is dit de 5 e snaar en bij het 7 akkoord de 6 e snaar, omdat dat de grondtonen van het betreffende akkoord zijn. Op tel en 4 speel je gewoon de wisselslag met de wijsvinger zoals je dat inde vorige oefening deed. N.. Er zijn nog veel meer ritmes mogelijk, maar de wijze van instuderen kun je blijven toepassen, dus eerst niet al te veel akkoorden in de maat spelen en als de akkoord wisselingen goed gaan kun je het ritme uitbreiden. Op akkoorden kan ook getokkeld worden. Daarom is het goed de open snaaroefeningen van uit het begin van het boek nog een keer te herhalen.

57 Zet in eerst vinger in het eerste vakje van de e snaar, vinger in het e vakje van de e snaar en vinger in het e vakje van de vierde snaar. Je heb nu een F akkoord, waarvan je alleen de e, e en 4 e snaar van kunt aanslaan. Speel daarmee de volgende oefening. Laat nu al je vingers staan, maar leg je ste vinger plat over de ste vakjes van de ste en e snaar. Je heb nu een F akkoord, waarbij je naast snaar 4,, en ook de eerste snaar kun aanslaan. Speel met dit F akkoord de volgende oefening. Laat nu vinger en staan op de melodie snaren, maar zet vinger naar het e vakje van de 5 e snaar en je pink erbij op het e vakje van de 4 e snaar, waar je net je e vinger weghaalde. Je hebt nu een F/ akkoord. Speel daarmee de volgende oefening. Laat tot slot al je vingers staan behalve de ste. Die leg je plat over de zes snaren en wel zodanig dat je het ste vakje de ste, e en zesde snaar indrukt. Je heb nu een F akkoord gekregen waarbij je alle 6 snaren kunt gebruiken, Speel hier mee de volgende oefening. N. Dit F akkoord met een grote barré is moeilijk. Het kost een tijdje voordat je dit akkoord snel kunt pakken. Je kunt ter vervanging ook het akkoord uit de e oefening gebruiken, als je niet meer dan 4 snaren nodig hebt.

58 anslagen met de duim naar beneden. e vinger e vinger ste vinger anslagen met de duim naar beneden. asaanslagen met de duim en wijsvingeraanslagen naar beneden.

59 e vinger, e of 4 e vinger, ste vinger. lles met de duim aanslaan. Maat en : assen met de duim, melodiesnaren met de vingers tegelijkertijd. Maat en : okkelen met P i m a.

60 e vinger ste vinger Sla bassnaren achterelkaar met de duim aan, de melodie snaren met de vingers, laat alle snaren door elkaar klinken. Sluit af met een duimaanslag over alle snaren. assen met de duim, melodie snaren met de vingers. okkelen, waarbij de middelvinger en ringvinger, tegelijk aanslaan.

61 egeleiding ol Dodie, ol Dodie

62 Pink! Zet je Pink in het e vakje van de ste snaar. ls je de melodie snaren aanslaat heb je een akkoord. ls je 4 snaren gebruikt heb je een /D akkoord. Speel hier mee de volgende oefening. Plaats nu je e vinger erbij op de 5 e snaar. Je hebt dan een / akkoord waarbij je 5 snaren kunt gebruiken. Speel hier mee de volgende oefening. Probeer nu ook je e vinger op het e vakje van de 6 e snaar erbij te plaatsen. Dit is moeilijk en lukt niet altijd meteen. och is het van groot belang dat je het zo doet. Speel nu de volgende oefening. Speel met hetzelfde akkoord ook de volgende oefening.

63 e vinger ste vinger e vinger. Speel de volgende oefening tokkelend. Speel ook deze oefening tokkelend. Speel ook deze oefening met een duimaanslag op tel en tokkelend op tel en 4. ij deze oefening sla je de bassen met de duim aan en met de wijsvinger maak je de wisselslagjes. Let hier bij op de richting! (neer op) en (op neer op)

64 Oefening 68: egeleiding Mieke heeft een lammetje op de snaar. Oefening 69: egeleiding Mieke heeft een lammetje op de en de E snaar. Oefening 7: egeleiding Yankee Doodle

65 Oefening 7: Oh Susanna

66 e vinger e vinger

67 e vinger, ste vinger, e vinger, 4 e vinger

68 Oefening 7: egeleiding orreblanca. Oefening 7: egeleiding empo di Marcia. Oefening 7: egeleiding Happy irthday to you.

69 kkoorden tabel Orka kkoorden die je in dit boek geleerd hebt.

70 Nog een aantal akkoorden, waarmee de in dit boek gebruikte liedjes begeleid kunnen worden en die ook veel in andere liedjes voorkomen.

71 Mijn eerste gitaarakkoorden De in dit boekje behandelde akkoorden kunnen beoefend worden met tracks op deze website. Dingeman oumou

72 oonsoort en m (Deze toonsoort heeft geen kruizen of mollen aan de sleutel) Speel de akkoorden in de gegeven volgorde. n deze volgorde komen ze het meeste voor. Zowel akkoorden als m komen in deze volgorde een keer terug! 4 (4) anwijzingen voor het wisselen: an naar F: laat vinger staan. an 7 naar : maak de beweging met de vingers en parallel en zo klein mogelijk. an naar m: laat vinger en staan. an E7 naar m: maak de beweging met de vingers en parallel en zo klein mogelijk. Speel de akkoorden nu nog een keer in deze volgorde: 7 F m E7 Dm m Het is goed om nu al vast te weten hoe het E akkoord moet: (ls je bij dit akkoord je pink nog in het e vakje van de b snaar plaatst heb je een goed alternatief voor een E7 akkoord.)

73 oonsoort en Em (Deze toonsoort is in het notenschrift te herkennen aan kruis bij de sleutel) Speel de akkoorden in de gegeven volgorde. n deze volgorde komen ze het meeste voor. Zowel akkoorden als Em komen in deze volgorde een keer terug! 4 4 anwijzingen voor de vingerzetting en het wisselen: let op de vingerzetting van het akkoord! ingert op snaar 6 en vinger 4 op snaar. Dat is niet voor niets zo aangegeven! Een juist alternatief voor het akkoord vind je onder aan deze pagina. isseling van naar : maak de beweging met devingers en parallel en zo klein mogelijk. isseling van naar : laat vinger staan. isseling van naar Em: laat vinger staan. isseling van Em naar m: maak de beweging met de vingers en parallel en zo klein mogelijk. isseling van 7 naar Em: laat vinger staan. isseling van Em naar : laat vinger staan. Speel de akkoorden nu nog een keer in de volgorde: Em 7 m Em

74 oonsoort D en m (Deze toonsoort is in het notenschrift te herkennen aan kruizen bij de sleutel) Speel de akkoorden in de gegeven volgorde. n deze volgorde komen ze het meeste voor. Zowel akkoorden D als m komen in deze volgorde een keer terug! anwijzingen voor de vingerzetting en het wisselen: isseling van 7 naar D: maak de beweging met de vingers en parallel en zo klein mogelijk. oor het. akkoord is het geen probleem als je een barré over 6 snaren legt. De 6 e snaar mag alleen in eerste instantie niet mee aangeslagen worden. isseling van F#7 naar m: maak de beweging met de vingers en parallel en zo klein mogelijk. ij de overgang van F#7 naar m kun je de barré in de 4 e positie laten liggen. Speel de akkoorden nu nog een keer in de volgorde: D 7 D m F#7 Em m

75 oonsoort en F#m (Deze toonsoort is in het notenschrift te herkennen aan kruizen bij de sleutel) Speel de akkoorden in de gegeven volgorde. n deze volgorde komen ze het meeste voor. Zowel akkoorden als F#m komen in deze volgorde een keer terug! # ( 4) (-- ) an wijzingen voor de vingerzetting: 4 fr betekent dat je de barré nu in de 4 e positie moet leggen. #7 en Db7 zijn twee benamingen voor hetzelfde akkoord. ij de overgang van Fm naar m kun je de barré in de 4 e positie laten liggen. Speel de akkoorden nu nog een keer in de volgorde: E7 D F#m #7 m F#m

76 oonsoort E en #m (Deze toonsoort is in het notenschrift te herkennen aan 4 kruizen bij de sleutel) Speel de akkoorden in de gegeven volgorde. n deze volgorde komen ze het meeste voor. Zowel akkoorden E als #m komen in deze volgorde een keer terug! #m #7 #m ( 4) ( ) an wijzingen voor de vingerzetting: 4 fr betekent dat je de barré nu in de 4 e positie moet leggen. #7 en b7 zijn twee benamingen voor hetzelfde akkoord. ij de overgang van #7 naar #m kun je de barré in de 4 e positie laten liggen. Het akkoord kun je op verschillende wijze grijpen. betekent datje met de ste vinger het e vakje van snaar en 4 indrukt. Speel de akkoorden nu nog een keer in de volgorde: E 7 E #m #7 F#m #m

77 oonsoort F en Dm (Deze toonsoort is in het notenschrift te herkennen aan mol bij de sleutel) Speel de akkoorden in de gegeven volgorde. n deze volgorde komen ze het meeste voor. Zowel akkoorden F als Dm komen in deze volgorde een keer terug! an wijzingen voor de vingerzetting: ij de overgang van F naar es kun je de barré in de e positie laten liggen. ij de overgang 7 naar F kun je de e vinger laten staan. ij de overgang van F naar Dm kun je de e vinger laten staan. Speel de akkoorden nu nog een keer in de volgorde: F 7 b F Dm 7 m Dm

78 Mijn eerste Song boek begeleidingen van bekende liedjes met akkoorden voor akoestisch gitaar Dingeman oumou (geschreven bij de methode gitaarspelen van Marc N. erlinden)

79 . nhoud. u lair de la Lune 4. Meiliedje (Signir Sol) 5. Old Mac Donald 6. redeslied 7. Oh when the Saints 8. Sur le Pont d vignon 9. Lang zal zij (hij) leven. Happy irthday. Jingle ells. Stille Nacht 4. egeleiding Minor Rock 5. egeleiding oogie oogie lues 6. Scarborough Fair 7. Rock my Soul 8. louette 9. ortjakje e wish you a merry hristmas. Mary nn. Drunken Sailor. Long long ago. 4. egeleiding Little eplorer lues. 5. hat if a day. 6. reensleeves

80 Dingeman oumou enerated using the Power ab Editor by rad Larsen. LR DE L LNE rranged by Dingeman oumou 7 m Dm Melodie ste positie m Dm m Dm 7 9 Dm m m Dm 7 egeleiding: m Dm 7 Fine Neerslagen met de duim naar beneden, de wisselslagen op tel en 4 voor zover aanwezig met de wijsvinger. Dm m g 7 D.. al Fine

81 Dingeman oumou enerated using the Power ab Editor by rad Larsen. MELEDJE (SNR SÓL) rranged by Dingeman oumou 7 Melodie: ste stem egeleiding: 7 7 neerslagen op ste tel met duim, e tel met wijsvinger, e tel met duim, 4e tel indien aanwezig metwijsvinger

82 Dingeman oumou enerated using the Power ab Editor by rad Larsen. OLD M DONLD rranged by Dingeman oumou / F 7 Melodie ste positie 4 4 / F 7 / / F 7 / 9 / / / / / F 7 egeleiding met wisselbas 7 j / j F j j j g 7 j f j / j Sla de bassen aan met de duim en de wisselslagen op tel en 4 met de wijsvinger. j / j j / j j / j j / j 5 j / j F j j j g 7 j f j

83 Dingeman oumou enerated using the Power ab Editor by rad Larsen. REDESLED Music by Ludwig van eethoven m 7 Melodie: ste postie 4 4 m u 7 m 7 u 9 m m 7 u egeleiding. 7 m g 7 f m g 7 Sla de akkoorden neerwaards met de duim aan. 5 m g m g 7

84 Dingeman oumou enerated using the Power ab Editor by rad Larsen. OH HEN HE SNS rranged by Dingeman oumou 7 7 F Fm / 7/ Melodie: ste positie 4 4 j () () F Fm () / 7 egeleding: wisselbas. 7 PP P D P R j / j j j j j j j j j Sla de bassen met P aan en de wisselslag op tel en 4 met i, / kun je laten staan voor de wisselbas in. / latenstaan... j j 7 j j j j j / j 7 j e 7/ j... 7 F j j Fm j e j / j j 7 j H u j j / j

85 Dingeman oumou enerated using the Power ab Editor by rad Larsen. SR LE PON D'NON rranged by Dingeman oumou Em m Melodie: ste postie g4 4 4 Em m 7 g Em m 4 Fine D.. al Fine egeleiding: Slaggitaar. g Em m el en : Duim aanslag naar beneden, tel en 4: enkele of wisselslag met wijsvinger. 9 g Em m Fine D.. al Fine

86 Dingeman oumou enerated using the Power ab Editor by rad Larsen. LN ZL ZJ (HJ) LEEN rranged by Dingeman oumou F F/ ` 7 7/ E E/ 7 7/Fb Melodie: ste positie e 4 4 F ` 7 5 e F ` F/ ` F/ 7 F Met apo op : E = F, E/ = F/, = b, 7 = 7, 7/F# = 7/ egeleiding: slaggitaar. 9 e F F/ F F/ F ` 7 7/ e F ` F ` F/ 7 F

87 Dingeman oumou enerated using the Power ab Editor by rad Larsen. HPPY RHDY rranged by Dingeman oumou / / m /D Melodie: ste positie g g 4 m /D egeleiding: Slaggitaar g j / / / / el en tel : Duimaanslag naar beneden, tel wisselslag met de wijsvinger. 5 g / m /D

88 Dingeman oumou enerated using the Power ab Editor by rad Larsen. JNLE ELLS rranged by Dingeman oumou m / Em 7 7 7/ / /E /D m/e 7/E Melodie: ste positie g4 4 7/ m 4 ouplet 9 g 7/ m 4 g 7 g 7 m u Refrein g Em. 7.

89 JNLE ELLS - rtist Page of enerated using the Power ab Editor by rad Larsen. egeleiding: as akkoord 7 g j / j /D j / j j 7/ j f j /E j m j m/e j j / j j / j j j Sla de bassen op tel en met je duim (P) aan en de akoorden op tel en 4 met i m a. ouplet 5 g j / j /D j / j j 7/ j f j /E j m j m/e j j / j j / j j j 4 g j / j /D j / j j / j /D j 7/ j f j m j Refrein 48 g j Em j. 7 j g 7/E j j / j. j / j j

90 Dingeman oumou enerated using the Power ab Editor by rad Larsen. SLLE NH Music by Fr. rüber (79-844) rranged by Dingeman oumou 7 7 F m / Melodie ste positie 4 c c 7 7 F u c apo Met een capo op staat dit lied in de meest voorkomende toonsoort van de gebruikelijke zangbundels. F u c u 7 u m / c c 7 () egeleiding: Slaggitaar e F Duim (tel: ) afwisselend met wijsvinger (tel: ) arpeggio achtige aanslag naar beneden. apo: 7 F 7 m / 7

91 Dingeman oumou enerated using the Power ab Editor by rad Larsen. EELEDN J MNOR RO ranscribed by Dingeman oumou rranged by Dingeman oumou E E/ 7 7/E 7 7/Fb E7 Em m 4 4 E g l E/ l E g l E/ l E g l E/ l E g l E/ l el : P aanslag neer over snaren, tel : wisselslag met i, neerwaards gedempt (PM), tel : P neer en i op, tel 4 als tel. 5 7 g l 7/E l 7 g l 7/E l 7 g l 7/E l 7 g l 7/E l 9 7 g g l 7/Fb g l 7 g g l 7/Fb g l 7 g l 7/E l 7 g l 7/E l. E g l E/ l 7 g l 7 l 7 g g l 7/Fb g l 7 g g 7. E g l E/ l 7 g l 7/E l E g l E/ l E7 g

92 Dingeman oumou enerated using the Power ab Editor by rad Larsen. EELEDN J OOE OOE LES ranscribed by Dingeman oumou rranged by Dingeman oumou / 7 7/ /E / / 7 7/ 4 4 PP P D P R l / l l / l l / l 7 l 7/ l anslag: Permanente wisselslag in achsten: P i i i P i i i met gedempte (PM) neerwaardse slag op en 4. 5 l /E l l / l l / l 7 l 7/ l 9. g l / l 7 e l 7/ l l 7/ l g l. g l / l 7 e l 7/ l l / l 7

93 Dingeman oumou enerated using the Power ab Editor by rad Larsen. SROROH FR rranged by Dingeman oumou m Em D Esus4 E Melodie: ste postie. 4 m Em u m j 5 D g Esus4 E () 5 m 5 5 m D Em m () okkelbegeleiding. 9 m Em m Met : P i m a m i 5 D g Esus4 E g m m D g Em m

94 Dingeman oumou enerated using the Power ab Editor by rad Larsen. RO MY SOL rranged by Dingeman oumou /E /E (type ) E E/ E7 E7/ Melodie: ste postie g g g 44 /E /E (type ) E E/ E7 E7/ 5 g g g /E /E (type ) E j egeleiding. 9 g g g /E /E (type ). E E/ E7 E7/. E rpeggio met P i m a en wisselbas. egeleiding. 5 g g g j /E j j H u j /E (type ). E j E/ j E7 j H u j E7/. E j H u j j isselbas met hammer on en wijsvinger wisselslag op tel en 4.

95 Dingeman oumou enerated using the Power ab Editor by rad Larsen. LOEE rranged by Dingeman oumou D D/ 7 7/E Melodie e pos. met bas. g g 4 4 tr D c 7 D c 7 Fine D 5 g g D D.. al Fine egeleiding. 9 g g D D/ 7 D D D/ 7 D j okkelen en wisselbas met wijsvinger wisselslag, let op de aanslagrichting en het bijbehorende ritme. Fine g g D j 7 k c k D k c 7 k c 7/E k 7 7/E k D al Fine

96 Dingeman oumou enerated using the Power ab Editor by rad Larsen. ORJJE rranged by Dingeman oumou D E E7 E7 (type ) (type ) D/Fb /E Melodie meerstemmig g g g 44 D D/Fb /E E7 D/Fb E7 7 g g g D/Fb E7 D D/Fb /E E7 egeleiding. g g g D D/Fb /E E7 D/Fb E7 (type ) 9 g g g D/Fb E7 (type ) D D/Fb /E E7 5

97 Dingeman oumou enerated using the Power ab Editor by rad Larsen. E SH YO MERRY HRSMS rranged by Dingeman oumou F 7 E7 m Melodie: ste postie. 4 F 7 E7 m 7 egeleiding. j F g 7 E7 g m g 7 f egeleiding 9 j F g 7 E7 g m g 7 f D egeleiding 8 j F g 7 E7 g E m g 7 f

98 Dingeman oumou enerated using the Power ab Editor by rad Larsen. MRY NN rranged by Dingeman oumou /E E7 Melodie: ste positie g g g 44 E7 () () 9 g g g E7 () () egeleiding. 7 g g g j j j H u j E7 j j j H u j j j j H u j isselbas met hammer on en wijsvinger wisselslag. g g g j j j H u j j j j H u j E7 j j j H u j 9 g g g j j j H u j j H u j E7

99 Dingeman oumou enerated using the Power ab Editor by rad Larsen. DRNEN SLOR rranged by Dingeman oumou m m/e m/e (type ) Em E Melodie: ste postie 4 4 m m g 5 Em m 9 m u u m u g 5 Em m egeleiding 7 m j H u j j j j H u j j H u j isselbas met hammer on en wisselslag met de wijsvinger. m j j j H u j Em j H u j m j

100 Dingeman oumou enerated using the Power ab Editor by rad Larsen. LON LON O rranged by Dingeman oumou Melodie en begeleiding. 4 4 tr j j j j j 7 j 7 j j j j j j j 7 j j Fine 7 7 j j j j D.S. al Fine

101 Dingeman oumou enerated using the Power ab Editor by rad Larsen. LN SS J LLE EXPLORER LES ranscribed by Dingeman oumou. rranged by Dingeman oumou 7 7 g4 4 tr P = 6 (PP P D P R ) 7 f 5 g 7 f 9 g. 7 e j j j j j j g. 7 e 7 f

102 Dingeman oumou ww.coumou.nl enerated using the Power ab Editor by rad Larsen. H, F DY ranscribed by Dingeman oumou Music by anoniem 6e eeuw rranged by Dingeman oumou m E Esus4 7 / Melodie 4 4 tr m g E m E m m Esus4 E m 6 m E m 7 g E m / m / m Esus4 E m egeleiding 4 m E g m E g m m Esus4 E g m Met de duim langzaam arpeggio's naar benden aanslaan 9 m E g m 7 g g E g m / m / m Esus4 E g m

103 Dingeman oumou enerated using the Power ab Editor by rad Larsen. REENSLEEES ranscribed by Dingeman coumou Music by noniem, Engeland, 6de eeuw. rranged by Dingeman oumou m E Melodie 4 tr m u g c m c g E g m u g c m u E g 4 c g m 8 u g c m c g E g 6 u g c m E g 4 c g m egeleiding 4 j m m E g g m m E g m Langzame arpeggio's met de duim naar beneden. 5 m E g g m E g m

Noten lezen voor gitaar

Noten lezen voor gitaar Noten lezen voor gitaar Voor leerlingen, die met gitaarlessen beginnen, maar nog niet met het notenbeeld bekend zijn. www.coumou.nl Vernieuwde editie: Tekst geredigeerd door H. Coumou-Gerbrandy. - 2 -

Nadere informatie

Mijn eerste noten en akkoorden op gitaar

Mijn eerste noten en akkoorden op gitaar Mijn eerste noten en akkoorden op gitaar Samengesteld door Dingeman Coumou www.coumou.nl E F G 3 Noten op de eerste snaar. Oefening 1: Toonladder Oefening 2 Oefening 3 Oefening 4 Oefening 5 B C D 3 Noten

Nadere informatie

Orka boek. voor gitaar. Samengesteld door. Dingeman Coumou. www.coumou.nl

Orka boek. voor gitaar. Samengesteld door. Dingeman Coumou. www.coumou.nl Orka boek voor gitaar Samengesteld door Dingeman Coumou www.coumou.nl Dit boek is gratis te downloaden: http://www.coumou.nl/edu/orka/orka_boek.pdf Ga er maar zo bij zitten Snaar nummer: 6 5 4 3 2 1 --Bas

Nadere informatie

Dingeman Coumou www.coumou.nl

Dingeman Coumou www.coumou.nl Inleidende oefeningen voor klassiek gitaar Methode om in de eerste gitaarlessen de juiste houding van de linker en rechter hand te leren. Samengesteld door Dingeman Coumou www.coumou.nl Ga er maar zo bij

Nadere informatie

Bundel. Gitaarlesboeken voor het 1ste lesjaar. 82 pagina s. Noten lezen voor gitaar. Inleidende oefeningen. First Guitar Milestone.

Bundel. Gitaarlesboeken voor het 1ste lesjaar. 82 pagina s. Noten lezen voor gitaar. Inleidende oefeningen. First Guitar Milestone. undel itaarlesboeken voor het ste lesjaar 8 pagina s Noten lezen voor gitaar nleidende oefeningen First uitar Milestone hord version oor leerlingen van Dingeman oumou www.coumou.nl Noten lezen voor gitaar

Nadere informatie

Lesweek 11: Overzicht. Vervolgcursus

Lesweek 11: Overzicht. Vervolgcursus Vervolgcursus Lesweek 11: Overzicht Inleiding Deze bonus lesweek krijgt u van onlinepianoles.nl omdat wij graag willen dat u in de toekomst nog veel meer gaat pianospelen en u zichzelf hierin verder ontwikkelt.

Nadere informatie

Mijn eerste gitaarakkoorden

Mijn eerste gitaarakkoorden Mijn eerste gitaarakkoorden De in dit boekje behandelde akkoorden kunnen beoefend worden met tracks op deze website. Dingeman Coumou www.coumou.nl Toonsoort C en Am (Deze toonsoort heeft geen kruizen of

Nadere informatie

Theorie A examen G I T A A R

Theorie A examen G I T A A R Theorie A examen G I T A A R De stemming van de gitaar is e b g D A E E E N P A A R S P E C I A L E E F F E C T E N Z I J N : G O L P E : T I K O P D E K L A N K K A S T G L I S S A N D O : H O O R B A

Nadere informatie

THEORIE A INHOUD. Hoofdstuk 1 Het muziekschrift blz. 2. Hoofdstuk 2 Notenwaarden en rusttekens blz. 2 / 3. Hoofdstuk 3 Maatsoorten I blz.

THEORIE A INHOUD. Hoofdstuk 1 Het muziekschrift blz. 2. Hoofdstuk 2 Notenwaarden en rusttekens blz. 2 / 3. Hoofdstuk 3 Maatsoorten I blz. THEORIE A INHOUD Hoofdstuk 1 Het muziekschrift blz. 2 Hoofdstuk 2 Notenwaarden en rusttekens blz. 2 / 3 Hoofdstuk 3 Maatsoorten I blz. 3 Hoofdstuk 4 Tempo blz. 4 Hoofdstuk 5 Dynamische tekens blz. 4 Hoofdstuk

Nadere informatie

ALGEMENE MUZIEKLEER VOOR HET B-EXAMEN

ALGEMENE MUZIEKLEER VOOR HET B-EXAMEN ALGEMENE MUZIEKLEER VOOR HET B-EXAMEN INHOUDSOPGAVE TEMPO AANDUIDINGEN... 3 INTERVALLEN... 4 MAATSOORTEN EN RITME TRIOLEN... 5 MAATSOORTEN EN RITME - SYNCOPEN... 6 MAATSOORTEN EN RITME - HET SWINGRITME...

Nadere informatie

ANTWOORDBLAD A-EXAMEN SLAGWERK THEORIE 2017

ANTWOORDBLAD A-EXAMEN SLAGWERK THEORIE 2017 ANTWOORDBLAD A-EXAMEN SLAGWERK THEORIE 2017 LUISTERVRAGEN 1 Op de opname staan 6 klanken van het drumstel, omcirkel de volgorde van de gespeelde instrumenten. Voor dat de oefening begint hoor je een voorbeeld

Nadere informatie

THEORIE B. Begrippen : toonsoort,toonladder,akkoord,drieklank,grondtoon,leidtoon. Een melodie die voorgespeeld wordt opschrijven (melodisch dictee).

THEORIE B. Begrippen : toonsoort,toonladder,akkoord,drieklank,grondtoon,leidtoon. Een melodie die voorgespeeld wordt opschrijven (melodisch dictee). THEORIE B Wat moet je leren : Basisstof (laatste twee bladen). Begrippen : toonsoort,toonladder,akkoord,drieklank,grondtoon,leidtoon. De grote terts toonladders t/m drie kruizen en mollen. Voortekens van

Nadere informatie

Theorie op de gitaar. Muziektermen. Een woordenlijst

Theorie op de gitaar. Muziektermen. Een woordenlijst Theorie op de gitaar Muziektermen Een woordenlijst Inhoud Dynamiek... 3 Tempo... 4 Techniek... 5 Vorm... 6 De gitaaronderdelen... 7 2 Dynamiek Alles wat met hard en zacht te maken heeft. Volume zouden

Nadere informatie

?Theorie. Kort overzicht met de belangrijkste dingen die je wilt of moet weten over muzieknotatie.

?Theorie. Kort overzicht met de belangrijkste dingen die je wilt of moet weten over muzieknotatie. ?Theorie Kort overzicht met de belangrijkste dingen die je wilt of moet weten over muzieknotatie Deel2: Muziektheorie Tom Overtoom - De Muziekclub TH - pag 27 Noten en notatie = hele noot ( tellen) = hele

Nadere informatie

NOTEN LEZEN VOOR DUMMIES

NOTEN LEZEN VOOR DUMMIES NOTEN LEZEN VOOR DUMMIES Door Ingrid Brandse Beste Harlem Nocturners, Als nieuw redactielid van Jif & Vim werd mij onlangs gevraagd om het één en ander uit te leggen over het notenschrift. De bedoeling

Nadere informatie

De namen van de noten komen uit het alfabet. We gebruiken de eerste zeven letters: A B C D E F G Na de G komt opnieuw de noot A.

De namen van de noten komen uit het alfabet. We gebruiken de eerste zeven letters: A B C D E F G Na de G komt opnieuw de noot A. blz. 1 Toonhoogte a Eeuwen lang hebben mensen gezocht naar een goede manier om muziek op te schrijven. De eerste voorbeelden van genoteerde muziek komen uit de 9e eeuw. Deze vorm van muziekschrift was

Nadere informatie

Afdeling I. 1. Zet er zelf een G- of F-sleutel voor (Wat voor instrument speel je?) en benoem dan de volgende noten:

Afdeling I. 1. Zet er zelf een G- of F-sleutel voor (Wat voor instrument speel je?) en benoem dan de volgende noten: - 1 - Notatie en toonstelsel Afdeling I 1. Zet er zelf een G- of F-sleutel voor (Wat voor instrument speel je?) en benoem dan de volgende noten:. Noteer de noten op de notenbalk. Zet weer de juiste sleutel

Nadere informatie

THEORIE C. Begrippen : toonsoort,toonladder,akkoord,drieklank,grondtoon,leidtoon

THEORIE C. Begrippen : toonsoort,toonladder,akkoord,drieklank,grondtoon,leidtoon THEORIE C Wat moet je leren : Basisstof (laatste twee bladen) Begrippen : toonsoort,toonladder,akkoord,drieklank,grondtoon,leidtoon De grote en kleine terts toonladders t/m drie kruizen en mollen De grote

Nadere informatie

Hoe hoog of laag je de toon moet spelen kun je zien aan de plek van de noot op de notenbalk.

Hoe hoog of laag je de toon moet spelen kun je zien aan de plek van de noot op de notenbalk. Als je muziek gaat opschrijven moet je van elke toon het volgende aangeven: De toonhoogte: - Hoe hoog/laag moet je de toon spelen Het ritme: - Hoe lang moet je de toon laten doorklinken - Wanneer precies

Nadere informatie

De hele noot Deze noot duurt 4 tellen

De hele noot Deze noot duurt 4 tellen HERHALING KLAS 1. In de eerste klas heb je geleerd hoe je een melodie of een ritme moet spelen. Een ritme is een stukje muziek dat je kunt klappen of op een trommel kunt spelen. Een ritme bestaat uit lange

Nadere informatie

De notenbalk met vijf lijntjes

De notenbalk met vijf lijntjes Klas 2 Het notenschrift Ieder land heeft zijn eigen taal. In Frankrijk spreken ze Frans, in Engeland Engels en in Nederland Nederlands. Er is één taal die in ieder land gesproken wordt: Het notenschrift!

Nadere informatie

Hoofdstuk 7. 1. Introductie video

Hoofdstuk 7. 1. Introductie video Hoofdstuk 7 1. Introductie video 2.Techniek vinger 4/ pinky! De pink is een best moeilijke vinger om noten/ tonen mee te spelen maar met frequent en structureel oefenen zal het snel makkelijker worden.

Nadere informatie

THEORIE EXAMEN A 2019

THEORIE EXAMEN A 2019 THEORIE EXAMEN A 2019 LUISTERVRAGEN VRAAG 1 Je hoort 4 grote tertstoonladders, geef aan of ze goed of fout klinken. Je hoort eerst een voorbeeld: Voorbeeld: goed fout Toonladder 1 goed fout Toonladder

Nadere informatie

algemene muziekleer voor het schriftelijke examen ALGEMENE MUZIEKLEER VOOR HET C-EXAMEN

algemene muziekleer voor het schriftelijke examen ALGEMENE MUZIEKLEER VOOR HET C-EXAMEN ALGEMENE MUZIEKLEER VOOR HET C-EXAMEN 1 INHOUDSOPGAVE VOORTEKENS... 3 DE KWINTENCIRKEL... 4 DE KWINTENCIRKEL - HULP... 5 ARTICULATIE... 5 INTERVALLEN CONSONANT EN DISSONANT... 7 DE STAMTONEN EN DE MAJEUR-

Nadere informatie

HOOFDSTUK 3. 1. Introductie video. 2.Noten in muziek

HOOFDSTUK 3. 1. Introductie video. 2.Noten in muziek HOOFDSTUK 3 1. Introductie video 2.Noten in muziek Muziek bestaat uit tonen. Een toon is een een geluid wat een bepaalde (klank) hoogte heeft. We hebben lage tonen en hoge tonen. In de westerse muziek,

Nadere informatie

Goed les 7, wat gaan we doen nu je de snaren kent, wel akkoorden en tabs leek ons een goed vervolg.

Goed les 7, wat gaan we doen nu je de snaren kent, wel akkoorden en tabs leek ons een goed vervolg. Hallo, Leuk dat je er weer bent. Heb je het allemaal begrepen, de vorige lessen? En zit het goed in je vingers? Zo niet; uitleg over iets kan je altijd vragen op het forum, dat weet je he? Want we helpen

Nadere informatie

Basale muziektheorie. Basale Muziek Theorie.

Basale muziektheorie. Basale Muziek Theorie. Basale muziektheorie Basale Muziek Theorie www.rogierijmker.nl 2 Inleiding 3 De notenbalk 4 Het systeem 4 De sleutels 5 De notennamen 5 Voortekens 6 Notenwaarden 8 Verbindingsbogen en legatobogen 10 Herhalingstekens

Nadere informatie

A-EXAMEN THEORIE Slagwerk 2018

A-EXAMEN THEORIE Slagwerk 2018 A-EXAMEN THEORIE Slagwerk 2018 1 Naam: LUISTERVRAGEN 1 Op de band staan 7 noten. Luister goed of de gespeelde noot lager, hoger of gelijk is aan de voorafgaande noot. Noot 2 is lager hoger gelijk dan noot

Nadere informatie

algemene muziekleer voor het schriftelijke examen ALGEMENE MUZIEKLEER VOOR HET A-EXAMEN

algemene muziekleer voor het schriftelijke examen ALGEMENE MUZIEKLEER VOOR HET A-EXAMEN ALGEMENE MUZIEKLEER VOOR HET A-EXAMEN 1 INHOUDSOPGAVE DE SLEUTELS... 3 DE NAMEN VAN DE NOTEN... 4 NOTEN EN RUSTEN... 5 VOORTEKENS... 6 HERHALINGSTEKENS... 7 HERHALINGSTEKENS - OVERZICHT... 8 DYNAMIEK...

Nadere informatie

Gitaarakkoorden. Wat zijn gitaarakkoorden

Gitaarakkoorden. Wat zijn gitaarakkoorden Gitaarakkoorden Ben je opzoek naar gitaarakkoorden? Wil je graag gitaarakkoorden leren spelen op de juiste manier? Op deze pagina vind je namelijk alle informatie over gitaarakkoorden. Om gitaar te leren

Nadere informatie

wat betekent: wat betekent: al fine allegro wat betekent: wat betekent: andante crescendo cresc. wat betekent: wat betekent: da capo

wat betekent: wat betekent: al fine allegro wat betekent: wat betekent: andante crescendo cresc. wat betekent: wat betekent: da capo al fine allegro andante crescendo cresc. da capo decrescendo decresc. diminuendo dim. forte levendig en snel tot het einde versterken gaande verzachten herhalen vanaf het begin luid verzachten legato lento

Nadere informatie

Begrippenlijst muziektheorie

Begrippenlijst muziektheorie Begrippenlijst muziektheorie Hieronder staat de begrippenlijst muziektheorie. De meeste begrippen worden uitgelegd in diverse video s op pabowijzer als onderdeel van het boek Nieuw Geluid. ISBN: 978 90

Nadere informatie

sample INLEIDING Beste gitarist,

sample INLEIDING Beste gitarist, Beste gitarist, INLEIDING Welkom op deze ontdekkingsreis! Om je wegwijs te maken, volgen hieronder enkele aanwijzingen. Het boekje start met het prille begin. e begint met de rechterhand en leert snaar

Nadere informatie

Inhoudstafel DEEL 1: THEORIE EN TECHNIEK

Inhoudstafel DEEL 1: THEORIE EN TECHNIEK Inhoudstafel DEEL 1: THEORIE EN TECHNIEK 1. Wat heb je nodig 2. De onderdelen van de gitaar 3. De houding 4. De vier steunpunten 5. De 6 snaren en hun kleuren 6. De 6 snaren en hun noten 7. Kaartjes knippen:

Nadere informatie

5-Daagse starters workshop

5-Daagse starters workshop 5-Daagse starters workshop Met 2 akkoorden naar je 1 e liedje Dag 2: Akkoordendiagram en A-mineur Copyright 2018 Arvid Kuipers - Gitaarstarters, Haaren. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit document

Nadere informatie

Voorwoord voor docenten

Voorwoord voor docenten Voorwoord voor docenten Dit is de eerste versie van de lesmethode van het Leerorkest in Amsterdam. In de toekomst willen we deze methode graag nog verder uitwerken met extra oefeningen, werkbladen en een

Nadere informatie

Theorie voor het HAFABRA examen A

Theorie voor het HAFABRA examen A Theorie voor het HAFABRA examen A Versie 1 - oktober 2009. Theorie voor het HAFABRA examen A Inleiding... 3 Hoofdstuk 1: noten, notennamen, notenbalk en sleutels... 4 1.1 Stamtonen, notenbalk en sleutels...

Nadere informatie

Onthoud wel dat dit alleen een oefening is. Als je dit examen goed maakt, betekent dat niet dat je genoeg weet voor het echte examen!

Onthoud wel dat dit alleen een oefening is. Als je dit examen goed maakt, betekent dat niet dat je genoeg weet voor het echte examen! Theorie Examen A01 Niveau A Dit examen kun je maken om te oefenen voor je theorie examen. Het examen bestaat uit 3 onderdelen; Luistervragen, Leervragen en Inzichtvragen. Je kunt in totaal 8 halen, maar

Nadere informatie

Hagelandse Academie voor Muziek en Woord L 1 NAAM:... Hagelandse academie voor Muziek en Woord - AMV L1 : Theorie p.

Hagelandse Academie voor Muziek en Woord L 1 NAAM:... Hagelandse academie voor Muziek en Woord - AMV L1 : Theorie p. Hagelandse Academie voor Muziek en Woord THEORIE L 1 NAAM:... Hagelandse academie voor Muziek en Woord - AMV L1 : Theorie p. We schrijven noten op een NOTENBALK. Die bestaat uit 5 lijnen. We tellen ze

Nadere informatie

Voorwoord voor docenten

Voorwoord voor docenten Voorwoord voor docenten Dit is de eerste versie van de lesmethode van het Leerorkest in Amsterdam. In de toekomst willen we deze methode graag nog verder uitwerken met extra oefeningen, werkbladen en een

Nadere informatie

Syllabus PDF van www.snelgitaarles.nl. Introductie

Syllabus PDF van www.snelgitaarles.nl. Introductie Syllabus PDF van www.snelgitaarles.nl Introductie Deze documentatie is bedoeld als naslagwerk voor de online gitaarlessen op www.snelgitaarles.nl. Het is documentatie waarin de lessen nader toegelicht

Nadere informatie

Hoofdstuk 4. 1. Introductie video. 2. Techniek vinger 3

Hoofdstuk 4. 1. Introductie video. 2. Techniek vinger 3 Hoofdstuk 4 1. Introductie video 2. Techniek vinger 3 We zijn toe aan het leren spelen met onze 3e vinger, de ringvinger. De wijsvinger is nr. 1, de middelvinger krijgt nr. 2 dus de ringvinger nr. 3 :)

Nadere informatie

Inleiding. Beste cursist, ... Waarom deze cursus?

Inleiding. Beste cursist, ... Waarom deze cursus? LEER NOTEN LEZEN INLEIDING Inleiding Beste cursist, Waarom deze cursus? Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je wilt leren noten lezen: Misschien ben je een zanger(es) die het fijn vindt om mee

Nadere informatie

Algemene muziektheorie. Algemene. A-examen. Muziektheorie. Samenstelling: Hans Buld Hans Hilgerink Rob Holleman 1

Algemene muziektheorie. Algemene. A-examen. Muziektheorie. Samenstelling: Hans Buld Hans Hilgerink Rob Holleman 1 Algemene muziektheorie Algemene A-examen Muziektheorie Samenstelling: Hans Buld Hans Hilgerink Rob Holleman 1 Inhoud 1 Noten en notenbalken 3 2 Sleutels 4 4 De maat 6 5 Maatsoorten 6 6 De opmaat 7 7 Tempo

Nadere informatie

NOTENSCHRIFT. Jeanne qui sautte uit de 17e eeuw, melodie en baspartij.

NOTENSCHRIFT. Jeanne qui sautte uit de 17e eeuw, melodie en baspartij. NOTENSCHRIFT Inleiding Als je duizend mensen de vraag zou stellen: Wat is muziek? zou je waarschijnlijk duizend en één antwoorden krijgen. Een goede vergelijking is misschien wel die met een internationale

Nadere informatie

HOOFDSTUK Introductie video. 2.Houding gitaarspelen linker hand

HOOFDSTUK Introductie video. 2.Houding gitaarspelen linker hand HOOFDSTUK 2 1. Introductie video 2.Houding gitaarspelen linker hand Als we kijken naar de houding van de linkerhand kunnen we het beste er even een A4 papiertje bij pakken. Bij de basis houding voor je

Nadere informatie

Dit keer ga je aan de slag met het fantastische stuk River flows van Yurima waarin je zult ontdekken;

Dit keer ga je aan de slag met het fantastische stuk River flows van Yurima waarin je zult ontdekken; River flows Yiruma Dit keer ga je aan de slag met het fantastische stuk River flows van Yurima waarin je zult ontdekken; - dat het eigenlijk uit 2 thema s bestaat waarop gevarieerd wordt - de basistheorie

Nadere informatie

De Notenboom. AMV-methode - Deel 1. Johan Peeters. Leerlingenboek

De Notenboom. AMV-methode - Deel 1. Johan Peeters. Leerlingenboek De Notenboom AMV-methode - Deel 1 Johan Peeters Leerlingenboek INHOUD Solsleutel (vioolsleutel). pagina 3 Hoog en laag.. pagina 4 Noten schrijven.. pagina 5 Notenbalk.. pagina 5 Sol en mi.. pagina 6 Ademhalingsteken.

Nadere informatie

Gehoor AMV1. deel 1. mi sol la vierde noot 2 achtste noten vierde rust. Cecilia Gehoor deel1.indd 1 18/06/ :11:48

Gehoor AMV1. deel 1. mi sol la vierde noot 2 achtste noten vierde rust. Cecilia Gehoor deel1.indd 1 18/06/ :11:48 Gehoor MV1 deel 1 of mi sol la vierde noot 2 achtste noten vierde rust 1 ecilia Gehoor deel1.indd 1 18/06/2014 10:11:48 Naam: Oefening 1 Welke prent past bij de muziek? Welke niet? lfred Schnittke Geboren:

Nadere informatie

Ik speel op mijn Gitaar

Ik speel op mijn Gitaar Ik speel op mijn Gitaar auurk ed. 07 by auurk vzw belgium - ISMN 7068 - Voorwoord Toen ik in 000 begon met gitaarles geven, ging ik op zoek naar een methode die start met tokkelen in plaats van met eenstemmig

Nadere informatie

Hagelandse Academie voor Muziek en Woord THEORIE L2 NAAM:... Hagelandse academie voor muziek en woord - AMV L2 : Theorie p.

Hagelandse Academie voor Muziek en Woord THEORIE L2 NAAM:... Hagelandse academie voor muziek en woord - AMV L2 : Theorie p. Hagelandse Academie voor Muziek en Woord THEORIE L2 NAAM:... Hagelandse academie voor muziek en woord - AMV L2 : Theorie p. Wijzigingstekens 3 Toonladder van Fa groot 3-4 Fasleutel 4 Syncope 4 Triool 5

Nadere informatie

Lesweek 7: Het Notenschrift In the Hall of the Mountain King (Grieg) Vervolgcursus

Lesweek 7: Het Notenschrift In the Hall of the Mountain King (Grieg) Vervolgcursus Vervolgcursus Lesweek 7: Het Notenschrift In the Hall of the Mountain King (Grieg) Inleiding Deze lesweek staat in het teken van het muziekstuk In the Hall of the Mountain King van Edward Grieg. Ook deze

Nadere informatie

HOOFDSTUK Introductie video

HOOFDSTUK Introductie video HOOFDSTUK 1 1. Introductie video 2. Houding gitaarspelen/ solo gitaar Het aannemen van een goede houding tijdens het gitaarspelen is erg belangrijk. Gitaarspelen is erg intensief en vraagt veel van de

Nadere informatie

DOWNLOAD OR READ : OP DE SNAREN VAN APOLLO PDF EBOOK EPUB MOBI

DOWNLOAD OR READ : OP DE SNAREN VAN APOLLO PDF EBOOK EPUB MOBI DOWNLOAD OR READ : OP DE SNAREN VAN APOLLO PDF EBOOK EPUB MOBI Page 1 Page 2 op de snaren van apollo op de snaren van pdf op de snaren van apollo Akkoorden op de gitaar. Marvin van Gessel - PDF Free Download

Nadere informatie

algemene muziekleer voor het schriftelijke examen ALGEMENE MUZIEKLEER VOOR HET D-EXAMEN

algemene muziekleer voor het schriftelijke examen ALGEMENE MUZIEKLEER VOOR HET D-EXAMEN ALGEMENE MUZIEKLEER VOOR HET D-EXAMEN 1 INHOUDSOPGAVE MAATSOORTEN... 3 - ENKELVOUDIG SAMENGESTELD REGELMATIG en ONREGELMATIG... 3 VORMLEER - DE LIEDVORM... 4 VORMLEER - DE POPSONG... 5 VORMLEER - HET MENUET...

Nadere informatie

Het verschil tussen mp en mf is niet erg groot. Het verschil tussen ppp en fff is heel groot!

Het verschil tussen mp en mf is niet erg groot. Het verschil tussen ppp en fff is heel groot! Week 7 Muziektekens Muziektekens In deze les laat ik je kennis maken met de meest voorkomende muziektekens. Je leert ze niet allemaal, want dat zou veel te moeilijk en te veel zijn. In deze les staan geen

Nadere informatie

MUZIEK EN WISKUNDE: samen klinkt het goed! INTERVALLEN: KWINT EN OCTAAF

MUZIEK EN WISKUNDE: samen klinkt het goed! INTERVALLEN: KWINT EN OCTAAF LES 1 INTERVALLEN: KWINT EN OCTAAF Basis notenleer We hebben 7 notennamen: do re mi fa- sol la si (-do) Deze notennamen kunnen we ook wel in letters weergeven: C D E F G A B (-C) Als we dan terug bij do

Nadere informatie

Het Notenschrift The Entertainer (Joplin)

Het Notenschrift The Entertainer (Joplin) Vervolgcursus Lesweek 6: Het Notenschrift The Entertainer (Joplin) Inleiding Deze lesweek leert u The Entertainer spelen van Scott Joplin. Dit bekende nummer herkent u ongetwijfeld en zal u helpen beter

Nadere informatie

Akkoorden (1) Lesweek 3:

Akkoorden (1) Lesweek 3: Lesweek 3: Akkoorden (1) Inleiding Deze week leert u de basisbeginselen van akkoorden. Wat is een akkoord, hoe wordt dit genoteerd en hoe kan ik het spelen? Bekijk eerst de video: Akkoorden Hoofdstuk 1

Nadere informatie

Week 2 Kruizen en Mollen

Week 2 Kruizen en Mollen Week 2 Kruizen en Mollen Meteen door naar de volgende stap In de vorige les heb je de noten van C tot C geleerd. Dat was al een flinke hap, maar wie denkt dat je het al bijna gehad hebt, heeft het helemaal

Nadere informatie

Theorie voor het HAFABRA examen B

Theorie voor het HAFABRA examen B Theorie voor het HAFABRA examen B Versie 1 - oktober 2009. Theorie voor het HAFABRA examen B Inleiding... 3 Hoofdstuk 1: maat en ritme... 4 1. Maataccenten. Zware en lichte maatdelen... 4 Dus:... 6 1.2

Nadere informatie

Les 4. keer zo lang als een kwartrust, een kwartrust is weer twee keer zo lang als een achtste rust, en een achtste is twee keer een zestiende.

Les 4. keer zo lang als een kwartrust, een kwartrust is weer twee keer zo lang als een achtste rust, en een achtste is twee keer een zestiende. Notenwaarden en rusten Les 4 TELLEN TELLEN! Om muziek duidelijk op te schrijven gebruiken we noten van verschillende lengte. Anders gezegd: we gebruiken verschillende notenwaarden. En bij elke notenwaarde

Nadere informatie

1. Het ritme wat ik voor ga spelen bestaat uit twee bouwstenen en extra halve noot. Schrijf de nummers van de goede bouwstenen op de juiste plek.

1. Het ritme wat ik voor ga spelen bestaat uit twee bouwstenen en extra halve noot. Schrijf de nummers van de goede bouwstenen op de juiste plek. Werkblad B Les 1 Naam:. 1. Het ritme wat ik voor ga spelen bestaat uit twee bouwstenen en extra halve noot. Schrijf de nummers van de goede bouwstenen op de juiste plek.. Het ritme wat ik voor ga spelen

Nadere informatie

EPTA. Muziektheorie A1-A2-B. MANSARDA - SINTRA muziekuitgaven. Landelijk Graadexamen Systeem. European Piano Teachers Association

EPTA. Muziektheorie A1-A2-B. MANSARDA - SINTRA muziekuitgaven. Landelijk Graadexamen Systeem. European Piano Teachers Association MANSARDA - SINTRA muziekuitgaven e-mail: mansarda-sintra@planet.nl internet: www.mansarda-sintra.com Rozenstraat 23 1271 NS Huizen tel: 035-5239454 Muziektheorie Landelijk Graadexamen Systeem A1-A2-B EPTA

Nadere informatie

2 punten. 3 punten. 4 punten. 1 punt. 3 punten

2 punten. 3 punten. 4 punten. 1 punt. 3 punten Speel het vierde stuk uit één van je boeken. Hoeveel verschillende tonen kennen we. 1 2 Schrijf in ritme het woord pianoleerling in kwarten en achtsten. Is dit het ritme van Kortjakje, Vader Jacob, Zie

Nadere informatie

Het notenschrift De basis

Het notenschrift De basis Vervolgcursus Lesweek 1: Het notenschrift De basis Inleiding In deze eerste lesweek van de gevorderden cursus wordt de basis besproken van het notenschrift. Hoe ziet het notenschrift eruit en hoe kunt

Nadere informatie

AANVULLENDE PROEFLES ACCORDEON

AANVULLENDE PROEFLES ACCORDEON AANVULLENDE PROEFLES ACCORDEON WWW.KLAVARVERENIGING.NL Speel binnen 0 minuten je eerste melodie! Inleiding Aanvulling op de proefles voor de baskant van de accordeon. Deze aanvulling is nodig omdat de

Nadere informatie

Ta, titi, tiritiri, too

Ta, titi, tiritiri, too NOTATIE VAN DE TOONDUUR Toonduur In de muziek wordt de duur van de tonen niet uitgedrukt in seconden, maar in tellen. Een toon kan één tel lang zijn, of twee of drie De toonduur wordt genoteerd door de

Nadere informatie

ANTWOORDBLAD B-EXAMEN SLAGWERK THEORIE 2017 LUISTERVRAGEN

ANTWOORDBLAD B-EXAMEN SLAGWERK THEORIE 2017 LUISTERVRAGEN ANTWOORDBLAD B-EXAMEN SLAGWERK THEORIE 2017 LUISTERVRAGEN Je hoort het liedje Sweet Home Alabama. A. Met wat voor een Instrument begint dit liedje? Punten 1 Gitaar B. In welke maat begint de Drummer te

Nadere informatie

1. Het ritme wat ik voor ga spelen, bestaat uit 2 bouwstenen en een extra halve noot. Schrijf de nummers van de juiste bouwstenen op de goede plek.

1. Het ritme wat ik voor ga spelen, bestaat uit 2 bouwstenen en een extra halve noot. Schrijf de nummers van de juiste bouwstenen op de goede plek. Werkblad A Les 1 Naam:... 1. Het ritme wat ik voor ga spelen, bestaat uit 2 bouwstenen en een extra halve noot. Schrijf de nummers van de juiste bouwstenen op de goede plek. a. b. c. d. 2. Het ritme wat

Nadere informatie

B-EXAMEN THEORIE Slagwerk 2018

B-EXAMEN THEORIE Slagwerk 2018 B-EXAMEN THEORIE Slagwerk 2018 Naam: LUISTERVRAGEN 1 Je hoort het liedje Light my Fire A. Met wat voor een Instrument begint dit liedje? B. In welke maat begint de Drummer te spelen? Punten In maat op

Nadere informatie

Hagelandse Academie voor Muziek en Woord THEORIE L3. Naam:...

Hagelandse Academie voor Muziek en Woord THEORIE L3. Naam:... Hagelandse Academie voor Muziek en Woord THEORIE L3 Naam:.... INHOUDSTABEL A. Herhaling grote en kleine tertstoonladders... 3 1. Grote tertstoonladders... 3 2. Kleine tertstoonladders... 3 3. Volgorde

Nadere informatie

1 Notatie en toonstelsel

1 Notatie en toonstelsel -3- Inhoud 1 Notatie en toonstelsel 5 2 De notenwaarden en de rusttekens 7 3 Maat en ritme.. 7 4 Maatsoorten. 8 5 De opmaat 8 6 Rusttekens in maatsoorten 9 7 Een stip (of 2 stippen) achter de noot, de

Nadere informatie

Orfeus in de onderwereld : French Cancan. sample. Noteer het ritme. ( Golden River Music

Orfeus in de onderwereld : French Cancan. sample. Noteer het ritme. ( Golden River Music 2. Orfeus in de onderwereld : rench ancan Jacques Offenbach 2 4 2 4 2 4 $ $ $ Noteer het ritme. ( 2 4 1 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 3 olden River Music LES 19 De hele toon = grote secunde

Nadere informatie

5-Daagse starters workshop

5-Daagse starters workshop 5-Daagse starters workshop Met 2 akkoorden naar je 1 e liedje Dag 1: Basiskennis over je gitaar Copyright 2018 Arvid Kuipers - Gitaarstarters, Haaren. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit document

Nadere informatie

Piano / Keyboardles deel 1

Piano / Keyboardles deel 1 Piano / Keyboardles deel 1 Les 1 Inleiding Welkom bij deze eerste les en leuk dat je je hebt aangemeld voor de cursus! We zullen in deze les een aantal basisvaardigheden trainen om te zorgen dat je zo

Nadere informatie

ETUDES VOOR DE CF TREKHARMONICA

ETUDES VOOR DE CF TREKHARMONICA ETUDES VOOR DE TREKHRMONI www.harry-dijkstra.nl ETUDE No. 1 REPETERENDE TONEN Doel van deze oefeningen: het verbeteren van de 'repeterendetonen' techniek. Deze techniek bestaat uit het herhalen van ETUDE

Nadere informatie

Bij het muzikaal spelen wordt gebruik gemaakt van dynamiek en articulatie.

Bij het muzikaal spelen wordt gebruik gemaakt van dynamiek en articulatie. Muzikaliteit en ritmiek Muzikaliteit is emotie toevoegen aan tonen en de verbanden van tonen. Emotie uit zich heel verschillend: van droevig tot agressief en van gevoelloos tot romantisch. Bij het muzikaal

Nadere informatie

Week 3 Nog meer noten

Week 3 Nog meer noten LEER NOTEN LEZEN WEEK 3 NOG MEER NOTEN Week 3 Nog meer noten Nog meer... In de eerste les leerde je de noten van c tot c zonder kruizen of mollen ervoor. In deze les leer je nog meer noten die verder gaan

Nadere informatie

Hoofdstuk Introductie video. 2. OCTAVEN Techniek

Hoofdstuk Introductie video. 2. OCTAVEN Techniek Hoofdstuk 9 1. Introductie video 2. OCTAVEN Techniek Wat is de Octaven techniek? Met het spelen van octaven kun je een noot voller laten klinken. Je speelt 2 dezelfde noten maar op een verschillende toonhoogte,

Nadere informatie

op een constant tempo leert lezen. Nemen we onderstaande eens door : Eerst bekijk je de ritmische parameter

op een constant tempo leert lezen. Nemen we onderstaande eens door : Eerst bekijk je de ritmische parameter Om in het begin het noorden niet te verliezen gaan we alle parameters opsplitsen in verschillende hoofdstukken, zodat je alle informatie in stukken leert kennen. Voorlopig gebruiken we 2 parameters ; toonhoogte/notennaam

Nadere informatie

Verdeling vakinhoud leerlijn muziek groep 1-8

Verdeling vakinhoud leerlijn muziek groep 1-8 Verdeling vakinhoud leerlijn muziek groep 1-8 Definities Puls: in de maat (in een vierkwartsmaat 1,2,3,4 en in een driekwartsmaat 1,2,3) Afterbeat: Op de beat speel je op de tellen 1 en 3 van de maat,

Nadere informatie

Les 2. Wat ga je leren in deze tweede les?

Les 2. Wat ga je leren in deze tweede les? Les 2 Wat heb je al geleerd? Je weet dat het toetsenbord van een orgel een klavier heet en dat de toetsen namen hebben. Als iemand je een letter van a tot en met g noemt, kun je daarbij de bijbehorende

Nadere informatie

THEORIEBOEK fase 1. Inhoudsopgave

THEORIEBOEK fase 1. Inhoudsopgave THEORIEBOEK fase Inhoudsopgave Het notenstelsel Waarde van noten en rusten 3 Verlenging van noten en rusten 4 Metrum, maat en ritme 5 Maatsoorten 6 Maatsoorten voorbeelden 7 Toonsterkte 8 Articulatie 9

Nadere informatie

samengesteld bovenste cijfer is 4 of meer

samengesteld bovenste cijfer is 4 of meer Werkblad C Les 1 Naam:.. enkelvoudig bovenste cijfer is 2 of samengesteld bovenste cijfer is 4 of meer regelmatig onregelmatig 2-delig (binair) -delig (ternair) 2 2 2 2 4 8 2 4 8 4 4 4 6 6 12 4 2 8 4 8

Nadere informatie

Hagelandse Academie voor Muziek en Woord L 1 NAAM:... Hagelandse Academie voor Muziek en woord - AMV L1 - Oefeningenboek p. 1

Hagelandse Academie voor Muziek en Woord L 1 NAAM:... Hagelandse Academie voor Muziek en woord - AMV L1 - Oefeningenboek p. 1 Hagelandse Academie voor Muziek en Woord OEFENINGEN BOEK L 1 NAAM:... Hagelandse Academie voor Muziek en woord - AMV L1 - Oefeningenboek p. 1 Oefenblad 1 Solsleutel - sol - mi 3 Oefenblad 2 Vierde noot,

Nadere informatie

Leerstof AMV L1 SLAC/Conservatorium Leuven Toelatingsproef naar L2. Ï J î. î Î. Î ä

Leerstof AMV L1 SLAC/Conservatorium Leuven Toelatingsproef naar L2. Ï J î. î Î. Î ä Leerstof AMV L1 SLAC/Conservatorium Leuven Toelatingsproef naar L2 Theorie Notenwaarden: Rusten: c w ú. ú Ï Ï Ï ÏÏÏÏ Ï. Ï J î. î Î. Î ä of Ï Ï Ï Ï ä J ä J Ï Maten: 2/4, 3/4 en 4/4of C en juiste maatslag.

Nadere informatie

Opmerkingen en tips die van belang kunnen zijn bij het Overzetten van accordeonmuziek voor orkest.

Opmerkingen en tips die van belang kunnen zijn bij het Overzetten van accordeonmuziek voor orkest. Vertalen van accordeonmuziek voor orkest (diskant) van de trad. notatie naar klavar. Het is wel erg handig als je al wat vaardigheid hebt met het vertalen van piano of orgelmuziek met behulp van SharpEye

Nadere informatie

In Evacuate the dancefloor van Cascada wordt een langer motief gebruikt. Meteen daarna wordt een variatie gespeeld.

In Evacuate the dancefloor van Cascada wordt een langer motief gebruikt. Meteen daarna wordt een variatie gespeeld. Naam:.... Klas:. Herhalen is iets nog een keer spelen zonder er iets aan te veranderen. Als je in een muziekstuk het motief alleen maar herhaalt, wordt het wel een beetje saai. Daarom maakt een componist

Nadere informatie

Module 3e. Algemene muziekleer, componeren en gehoortraining met Music Ace

Module 3e. Algemene muziekleer, componeren en gehoortraining met Music Ace Module 3e Algemene muziekleer, componeren en gehoortraining met Music Ace Studielast: 4-14 uur. Doel: Leren omgaan met dit softwarepakket of onderdelen ervan (zoals het Doodle pad om mee te componeren).

Nadere informatie

De akkoorden worden aangeduid met hoofdletters, eventueel gevolgd door één of meerdere aanduidingen in de vorm van letters of een cijfer.

De akkoorden worden aangeduid met hoofdletters, eventueel gevolgd door één of meerdere aanduidingen in de vorm van letters of een cijfer. 1 GITAAR CURSUS De basis van het gitaar-spel steunt op akkoorden. Verschillende noten (minimum 3) die op een harmonische manier samenklinken vormen een akkoord. Deze akkoorden worden in één beweging met

Nadere informatie

Boomwhackers. pag. 1. Boomwhackers. Deel I. Ritme

Boomwhackers. pag. 1. Boomwhackers. Deel I. Ritme 1 Boomwhackers Deel I Ritme Ritme-woorden voor de BoomWhackers leeuw (een twee) di-no-sau-rus (e-ne-twee-e) struis-vo-gel (een-twee-e) o-li-fant (e-ne-twee) tij-ger (een-twee) Les 1 Schrijf de ritme-woordjes

Nadere informatie

Oefen het lied Do-re-mi

Oefen het lied Do-re-mi Lesbrief 1. UIT DE VIDEO Oefen het lied Do-re-mi Muzikale activiteit: Zingen Moeilijkheidsgraad: Tijdsduur: 5 10 minuten minuten Voorbereidingstijd: 5 10 minuten minuten Benodigdheden: karaokeband (hier

Nadere informatie

Les 1 C 1 D 1 E 1/2 F 1 G 1 A 1 B 1/2 C. Zeven letters voor alle noten. De zwarte toetsen. Deze kom je niet vaak tegen!

Les 1 C 1 D 1 E 1/2 F 1 G 1 A 1 B 1/2 C. Zeven letters voor alle noten. De zwarte toetsen. Deze kom je niet vaak tegen! Zeven letters voor alle noten Les 1 HET MUZIKALE ALFABET We gebruiken de eerste 7 letters van het alfabet om de muzieknoten een naam te geven: A, B, C, D, E, F en G. Als je die op een piano speelt, gebruik

Nadere informatie

Klas 1 vmbo-t. Docent:...

Klas 1 vmbo-t. Docent:... Klas 1 vmbo-t Naam: Klas: Docent:... Inleiding In deze reader behandelen we Algemene Muziekleer, Solfège en Instrumentenleer. Deze onderdelen worden elk jaar meer uitgebreid. In de reader vind je de lesstof

Nadere informatie

Nakijkblad. Analyse opdrachten Schumann Wiegenliedchen Beluister het stuk

Nakijkblad. Analyse opdrachten Schumann Wiegenliedchen Beluister het stuk Nakijkblad Analyse opdrachten Schumann Wiegenliedchen Beluister het stuk Eenvoudig 1. Wat is de maatsoort? weekwarts maat 2. Wat is de toonsoort? G-majeur 3. Wat is het tempo in een italiaanse aanduiding?

Nadere informatie

Akkoorden op de gitaar. Marvin van Gessel

Akkoorden op de gitaar. Marvin van Gessel Akkoorden op de gitaar Marvin van Gessel 1 Inleiding Vele gitaristen hebben niet in de gaten dat er achter de akkoorden die zij spelen een zeer logische theorie schuilt. Zij leren de diverse akkoorden

Nadere informatie

Tip: De vele manieren om te tokkelen op je gitaar

Tip: De vele manieren om te tokkelen op je gitaar GITAAR TOKKELEN.NL Tip: De vele manieren om te tokkelen op je gitaar Tokkelen is voor iedereen weggelegd. Het lijkt een ingewikkelde techniek, maar met het volgen van de juiste methode, is alles aan te

Nadere informatie