Fairfield Deelnemersstatuut. Deelnemersstatuut. De rechten en plichten van de deelnemer

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Fairfield Deelnemersstatuut. Deelnemersstatuut. De rechten en plichten van de deelnemer"

Transcriptie

1 Deelnemersstatuut De rechten en plichten van de deelnemer

2 Voorwoord Dit deelnemersstatuut beschrijft de algemene rechten en plichten van deelnemers die ingeschreven staan bij Fairfield en is tevens van kracht voor alle medewerkers van Fairfield. Dit reglement is gerelateerd aan een aantal relevante documenten die ingaan op de rechten en plichten van betrokken partijen, zoals de onderwijsovereenkomst (OOK), het onderwijs- en examenreglement (OER), de beroepspraktijkovereenkomst, het reglement commissie van beroep voor examens en de studiegids. Dit deelnemersstatuut treedt in werking op 1 augustus 2012 en heeft een geldigheidsduur van drie jaar.

3 Inhoudsopgave 1. Algemene bepalingen Artikel 1.1 Begrippen Artikel 1.2 Totstandkoming deelnemersstatuut Artikel 1.3 Geldigheidsduur Artikel 1.4 Toepassing 2. Het onderwijs Artikel 2.1 Toelating en inschrijving Artikel 2.2 Inhoud en kwaliteit van het onderwijs Artikel 2.3 Studielast Artikel 2.4 Opleidingskosten Artikel 2.5 Toetsing en beoordeling 3. Gedragsregels en maatregelen Artikel 3.1 Gedragsregels en orde Artikel 3.2 Schorsing en verwijdering 4. Klachten, bezwaar en beroep Artikel 4.1 Klachtencommissie Artikel 4.2 Klachtenprocedure Artikel 4.3 Aansprakelijkheid 5. Slotbepaling Artikel 5.1 Slotbepaling

4 1. Algemene bepalingen Artikel 1.1 Begrippen - Beroep Protest tegen een beslissing die genomen is door Fairfield. - Bevoegd gezag Het College van Bestuur van Fairfield. - BPV Beroepspraktijkvorming. Het praktijkdeel van de beroepsopleiding. - College van Bestuur Het College van Bestuur is verantwoordelijk voor het besturen van Fairfield. - Deelnemer Iemand die ingeschreven staat bij Fairfield en deelneemt aan één van de beroepsopleidingen die Fairfield verzorgt. - Deelnemersstatuut Een document waarin de rechten en plichten van de deelnemer, die deelneemt aan een beroepsopleiding van Fairfield, beschreven staan. - Directeur De directeur van Fairfield. - Docent Een medewerker van Fairfield die het onderwijs verzorgt. - Instelling Fairfield - Klachtencommissie De commissie binnen Fairfield die klachten, in de vorm van conflicten aangaande feitelijke beslissingen, behandelt zoals beschreven in artikel 4.2 van dit deelnemersstatuut. - Medewerkers Alle personen in dienst van Fairfield. - Onderwijs- en Examenreglement (OER)

5 Het reglement waarin regels aangaande het onderwijs en examens bij Fairfield staan beschreven. - Onderwijsovereenkomst Een overeenkomst getekend tussen deelnemer en Fairfield, die de rechten en plichten beschrijven tijdens de onderwijs- en examenperiode. - Schorsing Een straf die inhoudt dat de deelnemer tijdelijk geen onderwijs mag volgen bij Fairfield. - Vrijstelling Het niet hoeven deelnemen aan bepaalde onderwijsactiviteiten en/of examens. - WEB Wet Educatie en Beroepsonderwijs. Artikel 1.2 Totstandkoming deelnemersstatuut - Het deelnemersstatuut wordt, met instemming van de medezeggenschapsraad, vastgesteld door het College van Bestuur. - Het deelnemersstatuut kan, met instemming van de medezeggenschapsraad, gewijzigd worden door het College van Bestuur. - Het deelnemersstatuut regelt de rechten en plichten van de studenten van Fairfield. Artikel 1.3 Geldigheidsduur - Het deelnemersstatuut wordt voor een periode van drie jaar vastgesteld en treedt in werking op 1 augustus Het deelnemersstatuut kan tussentijds, met instemming van de medezeggenschapsraad, gewijzigd worden door het College van Bestuur. - Indien het College van Bestuur en/of de medezeggenschapsraad drie maanden voor afloop van de geldigheidsduur geen initiatief tot wijziging heeft genomen, wordt het deelnemersstatuut stilzwijgend voor de periode van drie jaar verlengd.

6 Artikel 1.4 Toepassing - Het deelnemersstatuut is bindend voor: o Deelnemers; o Examendeelnemers; o Overige deelnemers van Fairfield; o Ouders/verzorgers; o Medewerkers; o Medezeggenschapsraad en o College van Bestuur.

7 2. Het onderwijs Artikel 2.1 Toelating - Regels omtrent de inschrijving van deelnemers en toelating tot het onderwijs zijn vastgelegd in Hoofdstuk 8 (Titel 1. Inschrijving en Titel 2. Vooropleidingseisen) van de Wet Educatie en Beroepsonderwijs (WEB). - In het Onderwijs- en Examenreglement (OER) en de studiegids staan de toelatingseisen voor elke opleiding beschreven. Voor elke opleiding zijn specifieke Onderwijs- en Examenreglementen en studiegidsen beschikbaar. - Elke opleiding die Fairfield aanbiedt beschikt over een intakecommissie die bevoegd is om te besluiten over de toelating van de aangemelde student. - Het College van Bestuur zorgt voor voldoende informatie over de gang van zaken aan de deelnemer. - Indien het College van Bestuur een deelnemer weigert toe te laten wordt dit schriftelijk kenbaar gemaakt aan de deelnemer. Hierin wordt kenbaar gemaakt dat om herziening van het besluit kan worden gevraagd. - De deelnemer heeft de mogelijkheid om binnen 20 werkdagen nadat de weigering tot toelating is ontvangen, het College van Bestuur schriftelijk om herziening van het besluit te vragen. Het College van Bestuur neemt binnen 20 werkdagen nadat het verzoek tot herziening is ontvangen, een beslissing. Deze beslissing wordt schriftelijk kenbaar gemaakt aan de deelnemer. - Fairfield zal deelnemers met een chronische ziekte of handicap zo goed mogelijk faciliteren, zodat de opleiding met succes afgerond kan worden. - Indien een deelnemer zich wil inschrijven voor een opleiding van Fairfield, dient hij/zij een intakeformulier in te vullen. Het intakeformulier is als bijlage toegevoegd aan het opleidingsspecifieke Onderwijs- en Examenreglement (OER). - Aan de inschrijving ligt een onderwijsovereenkomst tussen het College van Bestuur en de deelnemer ten grondslag, zoals vastgesteld in artikel van de WEB. In deze overeenkomst worden de rechten en plichten van betrokken partijen geregeld.

8 Artikel 2.2 Inhoud en kwaliteit van het onderwijs - De inhoud van het onderwijs staat beschreven in het opleidingsspecifieke Onderwijs- en Examenreglement (OER) en de studiegids. De deelnemer heeft het recht om de gehanteerde OER en/of studiegids in te zien of te ontvangen. - De inhoud van het onderwijs sluit aan op de landelijke kwalificatiestructuur en sluit hiermee aan op artikel van de WEB. - De deelnemer volgt het onderwijs zoals is vastgelegd in de onderwijsovereenkomst. De deelnemer heeft recht op goed onderwijs en passende begeleiding. - Fairfield draagt zorg voor een goede organisatie en kwaliteit van het onderwijsprogramma en de examinering. - Fairfield draagt zorg voor een volledige en tijdige informering over het onderwijsprogramma en de examens. - De docenten en andere medewerkers van Fairfield handelen volgens het kwaliteitshandboek, opgesteld door het College van Bestuur. - Op grond van bewijsstukken en/of een EVC (Erkennen Verworven Competenties) kan de kandidaat vrijstelling(en) voor onderwijs-, leer- en examenactiviteiten aanvragen. Deze aanvraag zal worden beoordeeld door de examencommissie. De aanvraag dient de kandidaat te doen door het aanvraagformulier voor vrijstellingen (als bijlage toegevoegd aan het OER) in te vullen. Artikel 2.3 Studielast - Fairfield biedt uitsluitend opleidingen aan in de Beroepsbegeleidende Leerweg (BBL), omvattend een praktijkdeel van 60% of meer van de studieduur (artikel van de WEB). - De studielasturen per opleiding staan vastgelegd in het Onderwijs- en Examenreglement (OER) en de studiegids. - De deelnemer is verplicht om door de docent opgedragen (praktijk)opdrachten en huiswerk, in welke vorm dan ook, te verrichten en dient de op te leveren documenten op de afgesproken tijd in te leveren.

9 - De deelnemer heeft recht op mondelinge of schriftelijke feedback op het gemaakte huiswerk. - Fairfield streeft naar een studiebelasting die zo goed mogelijk verdeeld is over het jaar. Artikel 2.4 Opleidingskosten - Het College van Bestuur informeert de deelnemer schriftelijk over de opleidingskosten. - In de Onderwijsovereenkomst, die de rechten en plichten van betrokken partijen regelt, staat in artikel 3: financieel beschreven welke kosten met het volgen van een opleiding gemoeid gaan en welke financiële verplichtingen de deelnemer heeft. Artikel 2.5 Toetsing en beoordeling - Bepalingen omtrent toetsing en beoordeling zijn geregeld in het Onderwijs- en Examenreglement (OER) van de opleiding. - Bij de afname van toetsen hebben docenten het recht om de deelnemer om legitimatie te vragen, zodat vastgesteld kan worden dat de juiste deelnemers aanwezig zijn. - De deelnemer ontvangt uiterlijk vijftien werkdagen na het plaatsvinden van de toets of examen zijn/haar resultaat op mondelinge of schriftelijke wijze. - De deelnemer heeft het recht om een klacht in te dienen ten aanzien van de beoordeling. De bezwaarprocedure staat beschreven in het Onderwijsen Examenreglement. - De deelnemer heeft gedurende tien dagen na de beoordeling recht op bespreking van het resultaat.

10 3. Gedragsregels en maatregelen Artikel 3.1 Gedragsregels en orde - Er wordt door Fairfield gestreefd naar een sfeer met wederzijds respect, persoonlijke ontwikkeling, openheid, vertrouwen, samenwerken en verantwoordelijkheidsgevoel. - De betrokken partijen spreken elkaar aan op het verloop van het onderwijsproces. - De deelnemer respecteert de visie en doelstellingen van Fairfield en houdt hier rekening mee in zijn/haar gedrag. - Deelnemers en medewerkers van Fairfield gaan onderling respectvol met elkaar en elkaars eigendommen om. Dit geldt zowel mondeling als in gedrag als schriftelijk. - Op verzoek van de docent is de deelnemer verplicht zijn/haar identiteitsbewijs te tonen. - Zowel kandidaten als medewerkers zijn verplicht zich te houden aan regels die gelden op de afdeling en mogen elkaar hierop wijzen. - Voor alle betrokkenen binnen Fairfield is bekend welke gedragsregels, rechten en plichten en omgangsvormen gelden. Tevens zijn de klachtenregeling en beroepsprocedures bekend. - Tijdens onderwijstijd is het voor de deelnemers niet toegestaan alcohol te nuttigen en/of drugs te gebruiken, dan wel te verhandelen. - Incidenten tijdens lessen van Fairfield en tijdens de BPV worden geregistreerd en van strafbare feiten wordt altijd aangifte gedaan bij de politie. - Er wordt actief opgetreden tegen discriminatie, pesten, bedreigen, etc. Ook indien dergelijk gedrag zich via het internet openbaart. Het dragen van discriminerende symbolen wordt actief bestreden. - Deelnemers en medewerkers hebben recht op een rookvrije werkplek. Er geldt een rookverbod voor alle ruimten waar deelnemers en/of medewerkers kunnen komen, met uitzondering van de aangewezen rookruimtes. - Van deelnemers en medewerkers wordt verwacht dat men zijn/haar eigen afval opruimt.

11 - Het dragen van gezichtsbedekkende kleding is tijdens de lessen van Fairfield en tijdens de BPV niet toegestaan voor deelnemers en medewerkers. - Het gebruik van mobiele telefoons en opname- en geluidsapparatuur is tijdens de lessen van Fairfield en tijdens de BPV niet toegestaan voor deelnemers. - De ICT-voorzieningen voor kandidaten zijn alleen voor opleidingsactiviteiten. Indien er aanleiding voor is, is Fairfield bevoegd hierop controles uit te voeren Artikel 3.2 Schorsing en verwijdering - Time-out of schorsing van de kandidaat kan ingezet worden als dringende ordemaatregel. Bij een time-out is de kandidaat de toegang tot de onderwijslocatie en/of de BPV-plaats voor de rest van de dag ontzegd. Bij schorsing kan dit met maximaal vijf werkdagen worden verlengd als daar aanleiding toe is, tevens kan schorsing voor de duur tot verwijdering van de kandidaat plaatsvinden. Besluit tot schorsing wordt schriftelijk bevestigd onder vermelding van de duur. Dit besluit kan alleen worden genomen door directie van Fairfield. - Bij regelmatige overtreding van de voorschriften van de instelling na schriftelijke waarschuwing met benadrukken van de mogelijke consequenties of bij ernstig wangedrag, kan de kandidaat onmiddellijk verwijderd worden, mits voldaan wordt aan de condities als beschreven in Artikel 9.c. - Bij verwijdering van de kandidaat wordt de volgende procedure gevolgd: o De kandidaat wordt schriftelijk ingelicht over de voorgenomen verwijdering, met opgave van reden. o De kandidaat mag binnen vijf werkdagen na de dagtekening van het voornemen tot verwijdering zijn of haar reactie daarop mondeling of schriftelijk kenbaar maken aan de directie. o Binnen tien werkdagen na de dagtekening stuurt de directeur het definitieve besluit ondertekend. o Beroep tegen dit besluit kan binnen dertig dagen worden ingediend bij FairField Training & Coaching (Dekanijstraat 2, 5688 AR Oirschot). Fairfield neemt binnen dertig dagen na ontvangst van dit beroep een besluit.

12 4. Klachten, bezwaar en beroep Artikel 4.1 Klachtencommissie - De klachtencommissie (Claudia van Herpt, Bart Godding en Jack de Waard), behandelt de klachten van kandidaten via het klachtenformulier dat de kandidaten via de website van Fairfield kunnen opvragen. - De klachtencommissie fungeert ook als vertrouwenspersoon bij wie kandidaten terecht kunnen voor klachten op het gebied van vertrouwensonderwerpen (zoals seksuele intimidatie of misbruik, fysiek en psychisch geweld, discriminatie en extremisme). - De klachtencommissie reageert binnen twintig werkdagen op een klacht, waarbij de direct betrokkenen in ieder geval de indiener van de klacht zo snel mogelijk op de hoogte worden gesteld. - Bij geen of onbevredigend antwoord kan de indiener van de klacht bezwaar aantekenen door het formulier Klacht of bezwaar na klacht in te vullen en af te leveren bij de commissie van beroep (Eric Fleskens (jurist te Breda) en dhr. Michel Kesteloo (eigenaar K consultancy, HRM advies en opleidingen)). - De rechten en plichten van de commissie van beroep voor examens staan vastgelegd in het reglement Commissie van beroep voor examens. - De leden van zowel de klachtencommissie als de commissie van beroep voor examens worden door het bevoegd gezag benoemd voor een termijn van minstens drie en hoogstens vijf jaar. Na deze periode zijn zij opnieuw benoembaar. Artikel 4.2 Klachtenprocedure - Indiening o De klachtencommissie bestaat uit leden van de directie van Fairfield. o Klachten kunnen ingediend worden tegen Fairfield, of werknemers onder verantwoordelijkheid van Fairfield. o Een officieel ingediende klacht bevat ten minste: Schriftelijke ondertekening; Naam en adres van de indiener; De datum; Een omschrijving van het gedrag waartegen de klacht is ingediend

13 - Ontvangst klacht o Fairfield bevestigt de ontvangst van de klacht. o Zodra Fairfield aan de klacht van de klager tegemoet is gekomen, vervalt de verplichting tot verder doorlopen van de procedure. o De behandeling gebeurt door iemand die niet betrokken is geweest bij de klacht, met uitzondering van de directie van Fairfield. o Alle klachten worden behandeld, met uitzondering van: Klachten die al eerder zijn ingediend en behandeld; Klachten over gedragingen die langer dan een jaar geleden plaatsvonden; Klachten waarbij de klager al gelegenheid heeft gehad tot bezwaar; Klachten die behandeld worden door andere rechterlijke instanties; Klachten die onvoldoende belang van de klager hebben of onvoldoende ernstig zijn; o Als een klacht niet wordt behandeld, wordt de klager daar uiterlijk vier weken na indiening van op de hoogte gesteld. - Behandeling van de klacht o Degene op wie de klacht betrekking heeft, wordt schriftelijk op de hoogte gesteld. o Fairfield stelt zowel de klager als degene op wie de klacht betrekking heeft, in de gelegenheid zijn/haar verhaal te doen. Uitzondering is als de klacht ongegrond is of als de betrokkenen geen gebruik willen maken van dit recht. Hier wordt verslag van gemaakt. o De klacht wordt binnen zes weken na ontvangst behandeld, waarbij uitstel van ten hoogste vier weken kan worden gedaan. - Afronding van de klacht o Fairfield stelt de klager schriftelijk en gemotiveerd in kennis van de bevindingen van het onderzoek naar de klacht, het oordeel daarover en eventuele conclusies. Tevens wordt vermeld binnen welke termijn de klager een bezwaarschrift kan indienen. o Fairfield draagt zorg voor de registratie van de klachten, deze klachten worden jaarlijks gepubliceerd. Artikel 4.3 Aansprakelijkheid - Bij het niet (behoorlijk) nakomen van regelingen uit de onderwijsovereenkomst, is Fairfield aansprakelijk voor maximaal het lesof cursusgeld van betreffende cursusjaar.

14 - Fairfield is niet aansprakelijk voor schade die de kandidaat lijdt door verwijdering; de kandidaat heeft dan ook geen recht op terugbetaling van de door hem/haar reeds betaalde kosten voor de opleiding. - Fairfield is niet aansprakelijk voor diefstal, verduistering, verlies en/of beschadiging van eigendommen van de kandidaat, mits er sprake is van opzet en/of grove schuld.

15 5. Slotbepaling Artikel 5.1 Slotbepaling - In gevallen waarin dit deelnemersstatuut niet voorziet beslist het College van Bestuur. - De werking van dit deelnemersstatuut wordt jaarlijks geëvalueerd.

IVIO-Opleidingen Bolderweg AT Almere DEELNEMERSSTATUUT

IVIO-Opleidingen Bolderweg AT Almere DEELNEMERSSTATUUT IVIO-Opleidingen Bolderweg 2 1332 AT Almere DEELNEMERSSTATUUT Kenmerk document: Deelnemersstatuut Versie: 2.1 februari 2016 Vastgesteld door het bevoegd gezag van IVIO-Opleidingen op: Van: IVIO-Opleidingen,

Nadere informatie

Onderwijsovereenkomst Educatie

Onderwijsovereenkomst Educatie Onderwijsovereenkomst Educatie Algemene Voorwaarden Algemeen - De Studentenraad heeft ingestemd met deze onderwijsovereenkomst; - Op deze overeenkomst is uitsluitend Nederlands recht van toepassing; -

Nadere informatie

ONDERWIJSOVEREENKOMST ROC FRIESE POORT Algemene Voorwaarden (cohort )

ONDERWIJSOVEREENKOMST ROC FRIESE POORT Algemene Voorwaarden (cohort ) ONDERWIJSOVEREENKOMST ROC FRIESE POORT Algemene Voorwaarden (cohort 2019-2020) - De studentenraad van ROC Friese Poort heeft ingestemd met de model onderwijsovereenkomst van ROC Friese Poort - Op deze

Nadere informatie

Deelnemersstatuut Gilde Educatie BV

Deelnemersstatuut Gilde Educatie BV Deelnemersstatuut Gilde Educatie BV Vastgesteld door: Directeur Gilde Educatie BV Vastgesteld op: 17 juli 2017 Geldig per: 1 augustus 2017 Deelnemersstatuut Gilde Educatie BV 1 1. Over het deelnemersstatuut

Nadere informatie

Algemene voorwaarden Threewise Zorgacademie

Algemene voorwaarden Threewise Zorgacademie Algemene voorwaarden Threewise Zorgacademie De algemene voorwaarden van Threewise zorgacademie zijn opgedeeld in twee categorieën: trainingen en e-learning & MBO-opleidingen. Lees de voorwaarden die op

Nadere informatie

ONDERWIJSOVEREENKOMST ROC FRIESE POORT Algemene Voorwaarden (cohort )

ONDERWIJSOVEREENKOMST ROC FRIESE POORT Algemene Voorwaarden (cohort ) ONDERWIJSOVEREENKOMST ROC FRIESE POORT Algemene Voorwaarden (cohort 2016-2017) - De studentenraad van ROC Friese Poort heeft ingestemd met de model onderwijsovereenkomst van ROC Friese Poort - Op deze

Nadere informatie

Examenreglement. Da Vinci College

Examenreglement. Da Vinci College Examenreglement van het Regionaal Opleidingencentrum Zuid-Holland Zuid Da Vinci College Dit reglement is vastgesteld op 01-04-2015 door dhr. H. van Gorkom, directeur onderwijs namens het College van Bestuur

Nadere informatie

Onderwijsovereenkomst

Onderwijsovereenkomst Onderwijsovereenkomst Algemene Voorwaarden Algemeen - De Studentenraad heeft ingestemd met deze onderwijsovereenkomst; - Op deze overeenkomst is uitsluitend Nederlands recht van toepassing; - In gevallen

Nadere informatie

Onderwijsovereenkomst

Onderwijsovereenkomst Onderwijsovereenkomst Algemene Voorwaarden - De studentenraad van MBO SGB Bonaire heeft ingestemd met deze onderwijsovereenkomst voor het MBO m.i.n. 1-8-2013; - Op deze overeenkomst is Caribisch en Nederlands

Nadere informatie

1.1 De deelnemersraad heeft ingestemd met de model onderwijsovereenkomst van het SOMA College.

1.1 De deelnemersraad heeft ingestemd met de model onderwijsovereenkomst van het SOMA College. Algemene voorwaarden Onderwijsovereenkomst 1. Randvoorwaarden 1.1 De deelnemersraad heeft ingestemd met de model onderwijsovereenkomst van het SOMA College. 1.2 Op deze overeenkomst is uitsluitend Nederlands

Nadere informatie

Onderwijsovereenkomst : Algemene Voorwaarden

Onderwijsovereenkomst : Algemene Voorwaarden Onderwijsovereenkomst : Algemene Voorwaarden 2018.1 De studentenraad van SVO vakopleiding food heeft ingestemd met de model onderwijsovereenkomst van SVO. Op deze overeenkomst is uitsluitend Nederlands

Nadere informatie

Onderwijsovereenkomst (OOK) 2015-2016 voor de afdeling Educatie ROC Leiden

Onderwijsovereenkomst (OOK) 2015-2016 voor de afdeling Educatie ROC Leiden Onderwijsovereenkomst (OOK) 2015-2016 voor de afdeling Educatie ROC Leiden Opleidingsblad en Algemene Voorwaarden Versie: definitief 1.0 Datum: 24 maart 2015 Documentnummer: Intern/1509349 Onderwijsovereenkomst

Nadere informatie

Examenreglement. Da Vinci College

Examenreglement. Da Vinci College Examenreglement van het Regionaal Opleidingencentrum Zuid-Holland Zuid Da Vinci College Dit reglement is vastgesteld op 2013 door het College van Bestuur en treedt in werking op 1 augustus 2013 Da Vinci

Nadere informatie

STUDENTENSTATUUT 2015-2016 LEIDSE INSTRUMENTMAKERS SCHOOL

STUDENTENSTATUUT 2015-2016 LEIDSE INSTRUMENTMAKERS SCHOOL STUDENTENSTATUUT 2015-2016 LEIDSE INSTRUMENTMAKERS SCHOOL Leidse instrumentmakers School (LiS) Einsteinweg 61 2333 CC Leiden 071 568 11 68 www.lis.nl Studentenstatuut 2015-2016 1 Studentenstatuut 2015-2016

Nadere informatie

Onderwijsovereenkomst / algemene voorwaarden

Onderwijsovereenkomst / algemene voorwaarden Onderwijsovereenkomst / algemene voorwaarden 1. Aard van de overeenkomst 1.1. De algemene voorwaarden vormen samen met opleidingsblad(en) de onderwijsovereenkomst als bedoeld in artikel 8.1.3. van de Wet

Nadere informatie

Algemene voorwaarden. Onderwijsovereenkomst Aventus Lyceum

Algemene voorwaarden. Onderwijsovereenkomst Aventus Lyceum Algemene voorwaarden Onderwijsovereenkomst Aventus Lyceum Algemene voorwaarden onderwijsovereenkomst 1 Aventus Lyceum De studentenraad van Aventus heeft ingestemd met de model onderwijsovereenkomst van

Nadere informatie

Bijlage Onderwijsovereenkomst vavo

Bijlage Onderwijsovereenkomst vavo Bijlage Onderwijsovereenkomst vavo Bijlage onderwijsovereenkomst vavo - Met elke student wordt voor de inschrijving van de opleiding een onderwijsovereenkomst gesloten. De bijlage bij de onderwijsovereenkomst

Nadere informatie

4 AARD VAN DE OVEREENKOMST

4 AARD VAN DE OVEREENKOMST ALGEMENE VOORWAARDEN ONDERWIJSOVEREENKOMST Met elke student wordt voor de inschrijving in de opleiding een onderwijsovereenkomst gesloten: de student heeft zich ingeschreven voor een opleiding op grond

Nadere informatie

Algemene voorwaarden

Algemene voorwaarden Pagina 1 van 5 Algemene voorwaarden Algemeen - De Studentenraad heeft ingestemd met deze onderwijsovereenkomst; - Op deze overeenkomst is uitsluitend Nederlands recht van toepassing; - In gevallen waarin

Nadere informatie

Regeling klachten van algemeen zakelijke aard

Regeling klachten van algemeen zakelijke aard Regeling klachten van algemeen zakelijke aard Vastgesteld 3 januari 2011 Inhoud 1. TOELICHTING VOORAF OP REGELING KLACHTEN VAN ALGEMEEN ZAKELIJKE AARD... 3 2. REGELING KLACHTEN VAN ALGEMEEN ZAKELIJKE AARD...

Nadere informatie

Klachtenreglement van. Het Oranje Kruis. Datum van ingang: 1 januari 2015

Klachtenreglement van. Het Oranje Kruis. Datum van ingang: 1 januari 2015 Klachtenreglement van Het Oranje Kruis 2015 Datum van ingang: 1 januari 2015 Inleiding Het Oranje Kruis streeft voortdurend naar een hoge kwaliteit van de dienstverlening. Het serieus nemen en correct

Nadere informatie

Procedure. Schorsen en verwijderen van een student

Procedure. Schorsen en verwijderen van een student Procedure Schorsen en verwijderen van een student Colofon Uitgave van : MBO Amersfoort Instemming studentenraad : 23 januari 2017 Vastgesteld college van bestuur : 24 januari 2017 Kenmerk : MBOA-15-2591

Nadere informatie

Regeling Klachten, Bezwaar en Beroep Examinering

Regeling Klachten, Bezwaar en Beroep Examinering Regeling Klachten, Bezwaar en Beroep Examinering Voorgenomen besluit College van Bestuur d.d. 30 oktober 2012 Instemming Ondernemingsraad (WOR 27 lid 1j) d.d. 22 november 2012 Instemming Studentenraad

Nadere informatie

Het bevoegd gezag van Stichting Ultiem, gehoord de gemeenschappelijke medezeggenschapsraad, stelt de volgende Klachtenregeling vast.

Het bevoegd gezag van Stichting Ultiem, gehoord de gemeenschappelijke medezeggenschapsraad, stelt de volgende Klachtenregeling vast. Stichting Ultiem Openbaar Basisonderwijs Hoogezand-Sappemeer Postbus 202, 9600 AE Hoogezand Gorecht-Oost 157, 9603 AE Hoogezand Formele klachtenregeling Stichting Ultiem Het bevoegd gezag van Stichting

Nadere informatie

SVOZ onderscheidt twee soorten klachten en heeft hiervoor twee verschillende regelingen:

SVOZ onderscheidt twee soorten klachten en heeft hiervoor twee verschillende regelingen: KLACHTENPROCEDURE SVOZ 2015 SVOZ onderscheidt twee soorten klachten en heeft hiervoor twee verschillende regelingen: A. Klachten met betrekking tot de examinering; B. Overige klachten. A. Klachten m.b.t.

Nadere informatie

Bepalingen onderwijsovereenkomst artikel 1 t/m 18

Bepalingen onderwijsovereenkomst artikel 1 t/m 18 Bepalingen onderwijsovereenkomst artikel 1 t/m 18 1. Geldigheid en reikwijdte: 1.1 Het opleidingsblad vormt samen met de bepalingen en eventuele bijlage(n) de tussen de partijen gesloten onderwijsovereenkomst

Nadere informatie

2. De student is verplicht het desbetreffende onderwijs volgens het voor hem geldende rooster te volgen.

2. De student is verplicht het desbetreffende onderwijs volgens het voor hem geldende rooster te volgen. Algemene Voorwaarden Artikel 4 Aard van de overeenkomst 1. De Algemene Voorwaarden vormen samen met het opleidingsblad de onderwijsovereenkomst als bedoeld in artikel 8.1.3. van de Wet educatie en beroepsonderwijs.

Nadere informatie

Goedgekeurd Centrale directie 02 oktober 2015 Managementteam 23 oktober 2015 MR 03 februari Klachtenregeling

Goedgekeurd Centrale directie 02 oktober 2015 Managementteam 23 oktober 2015 MR 03 februari Klachtenregeling Goedgekeurd Centrale directie 02 oktober 2015 Managementteam 23 oktober 2015 MR 03 februari 2016 2016-2019 Soms gebeuren er op school dingen die niet kunnen Een goede klachtenregeling is belangrijk voor

Nadere informatie

Reglement klachtencommissie

Reglement klachtencommissie . Summa College Versie Datum Omschrijving Door 0.1 02mei2017 Wetswijziging WEB WINA Goedkeuring Klachtencommissie Instemming SR Instemming OR Vaststelling CvB Datum: 02 mei 2017 Versie: 0.1 Auteur: Nadine

Nadere informatie

Klachtenregeling Deelnemers ROC Rivor

Klachtenregeling Deelnemers ROC Rivor Klachtenregeling Deelnemers ROC Rivor 2009-2010 ROC Rivor d.d. 31 augustus 2009 Klachtenregeling voor Deelnemers ROC Rivor Voor wie is deze klachtenregeling bedoeld? Deze regeling is bedoeld voor deelnemers

Nadere informatie

Regeling klachten van algemeen zakelijke aard

Regeling klachten van algemeen zakelijke aard Regeling klachten van algemeen zakelijke aard Inhoud 1 Toelichting vooraf op regeling klachten van algemeen zakelijke aard 3 2 Regeling klachten van algemeen zakelijke aard 5 Artikel 1 Begripsbepalingen

Nadere informatie

Onderwijsovereenkomst: opleidingsblad

Onderwijsovereenkomst: opleidingsblad Onderwijsovereenkomst: opleidingsblad Onderwijsovereenkomst als bedoeld in artikel 8.1.3 van de Wet Educatie en Beroepsonderwijs Ondergetekenden: Stichting regionaal opleidingencentrum ID College, gevestigd

Nadere informatie

Examenovereenkomst BBL Bedrijfsgroepen

Examenovereenkomst BBL Bedrijfsgroepen Examenovereenkomst BBL Bedrijfsgroepen Inhoud 1 Opleidingsblad examenovereenkomst BBL Bedrijfsgroepen 2 2 Algemene voorwaarden examenovereenkomst BBL Bedrijfsgroepen 3 studentenraad op 5 juni 2013 treedt

Nadere informatie

4.8 De student en in het geval van minderjarigheid de ouder(s)/wettelijk vertegenwoordiger(s) heeft altijd recht op inzage in het eigen dossier.

4.8 De student en in het geval van minderjarigheid de ouder(s)/wettelijk vertegenwoordiger(s) heeft altijd recht op inzage in het eigen dossier. ALGEMENE VOORWAARDEN ONDERWIJSOVEREENKOMST ROC TOP 2015-2016 4 Aard van de overeenkomst 4.1. De Algemene Voorwaarden vormen samen met het opleidingsblad de onderwijsovereenkomst als bedoeld in artikel

Nadere informatie

Reglement Bezwaar en Beroep. Nimeto Utrecht

Reglement Bezwaar en Beroep. Nimeto Utrecht Reglement Bezwaar en Beroep Nimeto Utrecht Vooraf... 3 Inleiding... 4 De summatieve fase; procedure bij bezwaar tegen een examenuitslag... 4 Artikel 1 : Bezwaar bij de Examencommissie... 4 Artikel 2 :

Nadere informatie

REGLEMENT BEZWARENCOMMISSIE DEELNEMERS

REGLEMENT BEZWARENCOMMISSIE DEELNEMERS REGLEMENT BEZWARENCOMMISSIE DEELNEMERS Reglement vastgesteld op: 11 januari 2011 Door het College van Bestuur Reglement geldig per 11 januari 2011 REGLEMENT BEZWARENCOMMISSIE DEELNEMERS 1 Artikel 1: Begripsbepalingen

Nadere informatie

Bijlage 2: Algemene voorwaarden bij het voorblad praktijkovereenkomst

Bijlage 2: Algemene voorwaarden bij het voorblad praktijkovereenkomst Bijlage 2: Algemene voorwaarden bij het voorblad praktijkovereenkomst 1. Randvoorwaarden 1.1 De studentenraad van het Da Vinci College heeft ingestemd met de modelpraktijkovereenkomst van het Da Vinci

Nadere informatie

Examenovereenkomst mbo - Stichting STC-Group

Examenovereenkomst mbo - Stichting STC-Group Opleidingsblad Deze examenovereenkomst wordt gesloten door een examendeelnemer of extraneus die niet eerder door de onderwijsinstelling is ingeschreven als deelnemer aan een beroepsopleiding en die uitsluitend

Nadere informatie

Klachtenregeling. Deel. Van Beleid Klachten bij Scholengroep LeerTij

Klachtenregeling. Deel. Van Beleid Klachten bij Scholengroep LeerTij Klachtenregeling Deel 1 Van Beleid Klachten bij Scholengroep LeerTij 1 Het bevoegd gezag van Scholengroep LeerTij, stichting voor openbaar, PC en RK-onderwijs, statutair gevestigd te Terneuzen, gelet op

Nadere informatie

Onderwijsovereenkomst. ROC Menso Alting

Onderwijsovereenkomst. ROC Menso Alting Onderwijsovereenkomst ROC Menso Alting Algemene Voorwaarden De studentenraad van ROC Menso Alting heeft ingestemd met de model onderwijsovereenkomst van ROC Menso Alting; Op deze overeenkomst is uitsluitend

Nadere informatie

Onderwijsovereenkomst. NCVBBedrijfsopleidingen

Onderwijsovereenkomst. NCVBBedrijfsopleidingen Onderwijsovereenkomst NCVBBedrijfsopleidingen onderdeel van ROC Tilburg Opgesteld door : Juridische Zaken Versie: 1.1 Datum: 9 januari 2019 Vastgesteld: College van Bestuur d.d. 18 januari 2019 (BB 1819-021)

Nadere informatie

Het bevoegd gezag van Vivente, stichting voor christelijke primair onderwijs, gevestigd te Zwolle,

Het bevoegd gezag van Vivente, stichting voor christelijke primair onderwijs, gevestigd te Zwolle, Het bevoegd gezag van Vivente, stichting voor christelijke primair onderwijs, gevestigd te Zwolle, gelet op de bepalingen van de Wet op het primair onderwijs, de Wet op de expertisecentra en de Wet op

Nadere informatie

Praktijkovereenkomst (POK) voor de beroepsopleidingen van ROC Leiden. Algemene Voorwaarden

Praktijkovereenkomst (POK) voor de beroepsopleidingen van ROC Leiden. Algemene Voorwaarden Praktijkovereenkomst (POK) 2016-2017 voor de beroepsopleidingen van ROC Leiden Algemene Voorwaarden Versie: definitief, 1.0, Datum: 16 juni 2016 Documentnummer: Intern/1609838 (vastgesteld door het College

Nadere informatie

Studentenstatuut

Studentenstatuut Datum: 23 augustus 2018 Auteur(s): FAC Bergmans Versie: 3.0 Status: Vastgesteld 2018 Summa College Versie Datum Omschrijving Door 1.0 2.0 2.1 2.2 2.3 15-9-2011 04-07-2014 07-01-2016 01-11-2017 12-06-2018

Nadere informatie

Onderwijsovereenkomst BBL Bedrijfsgroepen

Onderwijsovereenkomst BBL Bedrijfsgroepen Onderwijsovereenkomst BBL Bedrijfsgroepen Inhoud 1 Formulier onderwijsovereenkomst BBL Bedrijfsgroepen 2 2 Bijlage onderwijsovereenkomst BBL Bedrijfsgroepen 4 ROC West-Brabant Onderwijsovereenkomst BBL

Nadere informatie

KLACHTENROUTE VOOR STUDENTEN VAN ROC LEIDEN 2015-2016

KLACHTENROUTE VOOR STUDENTEN VAN ROC LEIDEN 2015-2016 KLACHTENROUTE VOOR STUDENTEN VAN ROC LEIDEN 2015-2016 Versie: definitief, 1.0 Datum: 15 september 2015 Documentnummer: Intern/2015/9508 Klachtenroute voor studenten 2015-2016 (vastgesteld College van Bestuur

Nadere informatie

1 Inleiding... 2 2 Examencommissie... 3 3 Toelating... 4. 3.1 Toelatingseisen... 4 3.2 Vrijstellingen... 4. 4 De inrichting van toetsen...

1 Inleiding... 2 2 Examencommissie... 3 3 Toelating... 4. 3.1 Toelatingseisen... 4 3.2 Vrijstellingen... 4. 4 De inrichting van toetsen... Inhoudsopgave 1 Inleiding... 2 2 Examencommissie... 3 3 Toelating... 4 3.1 Toelatingseisen... 4 3.2 Vrijstellingen... 4 4 De inrichting van toetsen... 5 4.1 Toelating tot de toetsing... 5 4.2 Schriftelijke

Nadere informatie

Algemene voorwaarden BPV-blad

Algemene voorwaarden BPV-blad Algemene voorwaarden BPV-blad 1. Randvoorwaarden 1.1. De leerlingenraad van het Hout- en Meubileringscollege heeft ingestemd met de modelpraktijkovereenkomst van het Hout- en Meubileringscollege en de

Nadere informatie

Praktijkovereenkomst Algemene voorwaarden

Praktijkovereenkomst Algemene voorwaarden Praktijkovereenkomst Algemene voorwaarden 5. Randvoorwaarden 5.1. De studentenraad van ROC Leeuwenborgh heeft op 30 juni 2016 ingestemd met de model-praktijkovereenkomst van ROC Leeuwenborgh en de bijbehorende

Nadere informatie

Klachtenregeling/vertrouwenspersoon Stichting TOPKI

Klachtenregeling/vertrouwenspersoon Stichting TOPKI Klachtenregeling/vertrouwenspersoon Stichting TOPKI Paragraaf 1. Begripsbepalingen Artikel 1. Begrippen Klacht: een schriftelijk ingediende uiting van onvrede of teleurstelling van een student of medewerker

Nadere informatie

Juni 2015 STUDENTENSTATUUT ROC TER AA

Juni 2015 STUDENTENSTATUUT ROC TER AA Juni 2015 STUDENTENSTATUUT ROC TER AA COLOFON Versie Geldig tot Auteur Soort document Datum vaststelling Document naamcode 20150702.1.CVB.DEF 3 jaar na datum vaststelling Antoinette Knoet, College van

Nadere informatie

Studentenstatuut 2014-2017

Studentenstatuut 2014-2017 1. Definitief Versie Datum Omschrijving Door 1.0 2.0 15-9-2011 04-07-2014 Vervalt 15-09-2014 Vervalt 01-08-2017 Instemming: Studentenraad dd. juni 2014. Vastgesteld door: CvB dd. juli 2014 VOORWOORD Het

Nadere informatie

HET DEELNEMERSSTATUUT

HET DEELNEMERSSTATUUT HET DEELNEMERSSTATUUT NCVB Bedrijfsopleidingen (verder NCVB ) is een onderdeel van ROC Tilburg. Een deelnemer is degene die is ingeschreven voor een opleiding van het NCVB. Om te worden ingeschreven als

Nadere informatie

KLACHTENREGELING RSG WOLFSBOS EN DE MEANDER

KLACHTENREGELING RSG WOLFSBOS EN DE MEANDER KLACHTENREGELING RSG WOLFSBOS EN DE MEANDER PREAMBULE De is, namens het bestuur van de Stichting Openbaar Voortgezet Onderwijs Hoogeveen, door de Algemeen Directeur van RSG Wolfsbos en De Meander vastgesteld

Nadere informatie

PRAKTIJKOVEREENKOMST ROC FRIESE POORT Algemene Voorwaarden (cohort )

PRAKTIJKOVEREENKOMST ROC FRIESE POORT Algemene Voorwaarden (cohort ) PRAKTIJKOVEREENKOMST ROC FRIESE POORT Algemene Voorwaarden (cohort 2016-2017) 1. Randvoorwaarden 1.1 De studentenraad van naam instelling heeft ingestemd met de modelpraktijkovereenkomst van naam instelling

Nadere informatie

Reglement voor De Commissie van Beroep voor de examens Grafisch Lyceum Rotterdam. Gewijzigd en vastgesteld op 4 juli 2007

Reglement voor De Commissie van Beroep voor de examens Grafisch Lyceum Rotterdam. Gewijzigd en vastgesteld op 4 juli 2007 Reglement voor De Commissie van Beroep voor de examens Grafisch Lyceum Rotterdam Gewijzigd en vastgesteld op 4 juli 2007 Artikelen reglement commissie van beroep voor de examens: Artikel 1: Algemene Bepalingen

Nadere informatie

Ten behoeve van de klachtenregeling IVA opleiding en training zal de benoeming van een klachtfunctionaris geregeld worden.

Ten behoeve van de klachtenregeling IVA opleiding en training zal de benoeming van een klachtfunctionaris geregeld worden. Preambule IVA opleiding en training wil inhoud geven aan de kwaliteit van het onderwijs, bewaken dat die kwaliteit wordt gerealiseerd en vaststellen welke maatregelen ter verbetering nodig zijn. Het klachtrecht

Nadere informatie

Algemene klachtenregeling Onderwijs

Algemene klachtenregeling Onderwijs Algemene klachtenregeling Onderwijs Juridisch kader De Wet op het primair onderwijs behandelt in artikel 14 de klachtenregeling. Ouders dan wel verzorgers, en personeelsleden kunnen bij de klachtencommissie,

Nadere informatie

Lid 3. De OER is voor elke onderwijsdeelnemer op een toegankelijke plaats in te zien.

Lid 3. De OER is voor elke onderwijsdeelnemer op een toegankelijke plaats in te zien. BIJLAGE BEHORENDE BIJ DE BPV PRAKTIJKOVEREENKOMST Artikel 1. Inhoud van de beroepspraktijkvorming Uitgangspunt van de beroepspraktijkvorming zijn de voor de opleiding geldende onderwijs- en vormingsdoelen

Nadere informatie

Algemene voorwaarden. Onderwijsovereenkomst beroepsonderwijs

Algemene voorwaarden. Onderwijsovereenkomst beroepsonderwijs Algemene voorwaarden Onderwijsovereenkomst beroepsonderwijs Algemene voorwaarden onderwijsovereenkomst 1 beroepsonderwijs De studentenraad van Aventus heeft ingestemd met de model onderwijsovereenkomst

Nadere informatie

Praktijkovereenkomst Deltion College

Praktijkovereenkomst Deltion College Praktijkovereenkomst Deltion College Algemene Voorwaarden Geldig vanaf 1 januari 2017 4. Randvoorwaarden 4.1 De Studentenraad van Deltion College heeft ingestemd met de model-praktijkovereenkomst van Deltion

Nadere informatie

Deelnemersstatuut: Rechten en plichten deelnemers

Deelnemersstatuut: Rechten en plichten deelnemers Deelnemersstatuut: Rechten en plichten deelnemers 2011-2014 Regio College Vastgesteld door College van Bestuur op 20 juli 2011 Na instemming Deelnemersraad en positief advies Ondernemingsraad Deelnemersstatuut

Nadere informatie

Klachtenregeling. 1 oktober 2017 dt Postbus AW Zwolle Nijverheidstraat DZ Zwolle

Klachtenregeling. 1 oktober 2017 dt Postbus AW Zwolle Nijverheidstraat DZ Zwolle Klachtenregeling 1 oktober 2017 dt-17-251 Postbus 868 8000 AW Zwolle Nijverheidstraat 11 8031 DZ Zwolle 038 454 69 44 info@cibap.nl www.cibap.nl Inhoud Processchema klacht over communicatie, begeleiding,

Nadere informatie

Praktijkovereenkomst (Algemene Voorwaarden) versie

Praktijkovereenkomst (Algemene Voorwaarden) versie Praktijkovereenkomst (Algemene Voorwaarden) versie 2017.1 5. Randvoorwaarden 5.1. De studentenraad van SVO vakopleiding food heeft ingestemd met de modelpraktijkovereenkomst van SVO vakopleiding food en

Nadere informatie

bijlage 3 - PagiNa 1 bijlage 3: RegleMeNT COMMiSSie VaN beroep VOOR De examens albeda COllege RegleMeNT COMMiSSie VaN beroep VOOR De examens

bijlage 3 - PagiNa 1 bijlage 3: RegleMeNT COMMiSSie VaN beroep VOOR De examens albeda COllege RegleMeNT COMMiSSie VaN beroep VOOR De examens Bijlage 3 - PAGINA 1 bijlage 3: REGLEMENT COMMISSIE VAN BEROEP VOOR DE EXAMENS Albeda college Bijlage 3 - PAGINA 2 Artikelen Reglement commissie van beroep voor de examens: Artikel 1: begrippen 3 Artikel

Nadere informatie

Onderwijsovereenkomst Algemene voorwaarden

Onderwijsovereenkomst Algemene voorwaarden Onderwijsovereenkomst Algemene voorwaarden 4. Aard van de overeenkomst 4.1. De Algemene Voorwaarden vormen samen met het opleidingsblad de onderwijsovereenkomst als bedoeld in artikel 8.1.3. van de Wet

Nadere informatie

Vastgesteld door College van Bestuur, na verkregen instemming van de Studentenraad: 29-06-2015

Vastgesteld door College van Bestuur, na verkregen instemming van de Studentenraad: 29-06-2015 Bepalingen Praktijkovereenkomst MBO Utrecht Model 2015-2016 Vastgesteld door College van Bestuur, na verkregen instemming van de Studentenraad: 29-06-2015 I. Begrippen in de praktijkovereenkomst Beroepspraktijkvorming

Nadere informatie

Klachtenregeling Stedelijk Dalton Lyceum Inleiding. 1 Mondelinge klachten. 2 schriftelijke klachten. 2.1 Interne afhandeling op locatieniveau

Klachtenregeling Stedelijk Dalton Lyceum Inleiding. 1 Mondelinge klachten. 2 schriftelijke klachten. 2.1 Interne afhandeling op locatieniveau Klachtenregeling Stedelijk Dalton Lyceum Inleiding Uitgangspunt van het Stedelijk Dalton Lyceum is klachten zoveel mogelijk te voorkomen. In een schoolomgeving waarin zoveel mensen met elkaar samen leven

Nadere informatie

Klachtenregeling Openbaar Primair Onderwijs Zuid Kennemerland

Klachtenregeling Openbaar Primair Onderwijs Zuid Kennemerland Openbaar Primair Onderwijs Zuid Kennemerland Het bevoegd gezag van de Stichting Openbaar Primair Onderwijs Zuid-Kennemerland te Bloemendaal; gelet op de bepalingen van de Wet op het primair onderwijs en

Nadere informatie

Onderwijsovereenkomst (OOK) 2015-2016 voor het Boerhaave College van ROC Leiden

Onderwijsovereenkomst (OOK) 2015-2016 voor het Boerhaave College van ROC Leiden Onderwijsovereenkomst (OOK) 2015-2016 voor het Boerhaave College van ROC Leiden Algemene Voorwaarden Versie: definitief 1.0 Datum: 24 maart 2015 Documentnummer: Intern/1509348 (vastgesteld door College

Nadere informatie

Algemene voorwaarden onderwijsovereenkomst artikel 1 t/m 20

Algemene voorwaarden onderwijsovereenkomst artikel 1 t/m 20 Algemene voorwaarden onderwijsovereenkomst artikel 1 t/m 20 1. Geldigheid en reikwijdte: 1.1 Het opleidingsblad vormt samen met de bepalingen en eventuele bijlage(n) de tussen de partijen gesloten onderwijsovereenkomst

Nadere informatie

Examenreglement competentiegerichte opleidingen. Da Vinci College

Examenreglement competentiegerichte opleidingen. Da Vinci College Examenreglement competentiegerichte opleidingen van het Regionaal Opleidingencentrum Zuid-Holland Zuid Da Vinci College Dit examenreglement is een bijlage van de onderwijs- en examenregeling en is van

Nadere informatie

Klachtenregeling Studenten ROC Rivor

Klachtenregeling Studenten ROC Rivor Klachtenregeling Studenten ROC Rivor 17 juli 2014 1 Klachtenregeling voor Studenten ROC Rivor Inleiding Voor wie is deze klachtenregeling bedoeld? Deze regeling is bedoeld voor studenten van ROC Rivor

Nadere informatie

Algemene voorwaarden Onderwijsovereenkomst

Algemene voorwaarden Onderwijsovereenkomst Algemene voorwaarden Onderwijsovereenkomst Algemene Voorwaarden Arcus OOK, maart 2015 Pagina 1 van 12 VOORWAARDEN De Centrale Studentenraad van Stichting Arcus College (hierna te noemen: Arcus) heeft ingestemd

Nadere informatie

Reglement Bezwaar en Beroep. Nimeto Utrecht

Reglement Bezwaar en Beroep. Nimeto Utrecht Reglement Bezwaar en Beroep Nimeto Utrecht Concept versie d.d. 26 september 2013 Vooraf... 3 Inleiding... 4 De formatieve fase; procedure bij een bezwaar tegen beoordeling of studieadvies... 4 Artikel

Nadere informatie

Praktijkovereenkomst Beroepsonderwijs

Praktijkovereenkomst Beroepsonderwijs Praktijkovereenkomst Beroepsonderwijs Inhoud 1 Formulier praktijkovereenkomst 3 2 Bijlage praktijkovereenkomst 5 20 maart 2013 treedt in werking op 1 augustus 2013 2 1. Formulier praktijkovereenkomst Dit

Nadere informatie

tegen personeel. -seksueel misbruik; seksuele intimidatie; ongewenst seksueel gedrag tegen personeel

tegen personeel. -seksueel misbruik; seksuele intimidatie; ongewenst seksueel gedrag tegen personeel Algemeen: De regeling schorsen en verwijderen van leerlingen bevat de hierin te nemen stappen met inachtneming van de Wet op het voortgezet onderwijs; het Inrichtingsbesluit wet op het voortgezet onderwijs;

Nadere informatie

Dit protocol treedt in werking als er sprake is van ernstig ongewenst/grensoverschrijdend gedrag.

Dit protocol treedt in werking als er sprake is van ernstig ongewenst/grensoverschrijdend gedrag. Inhoudsopgave 1. ALGEMENE BEPALINGEN... 3 Artikel 1. Begripsbepalingen... 3 2. INLEIDING... 3 Artikel 2. Inwerkingtreding protocol... 3 Artikel 3. Grensoverschrijdend gedrag... 3 Artikel 4. Schorsen en

Nadere informatie

Klachtenreglement dt december 2018

Klachtenreglement dt december 2018 Klachtenreglement dt-17-251 december 2018 Inhoudsopgave Processchema klacht over communicatie, begeleiding, schoolbeleid 3 Uitwerking processchema klacht over communicatie, begeleiding, schoolbeleid 4

Nadere informatie

Algemene voorwaarden Beroepspraktijkvormingsovereenkomst artikel 1 t/m 15

Algemene voorwaarden Beroepspraktijkvormingsovereenkomst artikel 1 t/m 15 Algemene voorwaarden Beroepspraktijkvormingsovereenkomst artikel 1 t/m 15 1. Voorwaarden 1.1 De studentenraad van Zone.college heeft ingestemd met deze Beroepspraktijkvormingsovereenkomst (BPV-overeenkomst)

Nadere informatie

Deze bepalingen van de praktijkovereenkomst behoren bij het bpv-blad van de praktijkovereenkomst ROC TOP.

Deze bepalingen van de praktijkovereenkomst behoren bij het bpv-blad van de praktijkovereenkomst ROC TOP. ALGEMENE VOORWAARDEN PRAKTIJKOVEREENKOMST ROC TOP 2018-2019 Deze bepalingen van de praktijkovereenkomst behoren bij het bpv-blad van de praktijkovereenkomst ROC TOP. 1. Randvoorwaarden 1.1 De studentenraad

Nadere informatie

ONDERWIJSOVEREENKOMST nummer..

ONDERWIJSOVEREENKOMST nummer.. ONDERWIJSOVEREENKOMST nummer.. Opleidingsblad Aan de inschrijving van de student bij het Friesland College ligt een overeenkomst als bedoeld in artikel 8.1.3 van de Wet educatie en beroepsonderwijs tussen

Nadere informatie

Klachtenregeling Avondopleidingen SKO

Klachtenregeling Avondopleidingen SKO Avondopleidingen SKO Postbus 2227 5260 CE Vught tel: 073-656 22 77 fax:073-657 16 63 e-mail: info@avondopleidingen.info De opleidingen van SKO worden verzorgd op het: Maurick College Titus Brandsmalaan

Nadere informatie

Reglement. Klachtencommissie

Reglement. Klachtencommissie Reglement Klachtencommissie Scholengemeenschap Panta Rhei Amstelveen, 2011 Inleiding Als medewerkers, ouders of leerlingen het niet eens zijn met de gang van zaken op school, is het van belang dat er mogelijkheden

Nadere informatie

Algemene voorwaarden behorende bij

Algemene voorwaarden behorende bij Algemene voorwaarden behorende bij het Opleidingsblad van ROC Rivor De Studentenraad van de Stichting Regionaal Opleidingen Centrum Rivor (hierna: ROC Rivor) heeft ingestemd met het Opleidingsblad van

Nadere informatie

Voorwaarden behorend bij de onderwijsovereenkomst

Voorwaarden behorend bij de onderwijsovereenkomst Voorwaarden behorend bij de onderwijsovereenkomst Artikel 1 Begrippen 1. Student: de persoon die is ingeschreven bij het ROC Ter AA voor het volgen van een opleiding of een onderdeel daarvan. 2. Leerbedrijf:

Nadere informatie

Examenreglement eindtermgerichte opleidingen. Da Vinci College

Examenreglement eindtermgerichte opleidingen. Da Vinci College Examenreglement eindtermgerichte opleidingen van het Regionaal Opleidingencentrum Zuid-Holland Zuid Da Vinci College Dit examenreglement is een bijlage van de onderwijs- en examenregeling, zoals bedoeld

Nadere informatie

LEERLINGENSTATUUT SCHOLENGEMEENSCHAP WERE DI

LEERLINGENSTATUUT SCHOLENGEMEENSCHAP WERE DI LEERLINGENSTATUUT SCHOLENGEMEENSCHAP WERE DI 1. OVER DIT STATUUT 1.1 Betekenis Een leerlingenstatuut is een overzicht van de rechten en plichten van een leerling. 1.2 Doel. Het leerlingenstatuut biedt

Nadere informatie

Proceduremaatregelen bij schorsing, voornemen tot verwijdering en verwijdering leerplichtige leerlingen

Proceduremaatregelen bij schorsing, voornemen tot verwijdering en verwijdering leerplichtige leerlingen BIJLAGE 3 Proceduremaatregelen bij schorsing, voornemen tot verwijdering en verwijdering leerplichtige leerlingen Verschillende maatregelen Er gelden regels ten aanzien van de gang van zaken binnen de

Nadere informatie

Reglement. Beroepscommissie. Deelnemers. Zadkine

Reglement. Beroepscommissie. Deelnemers. Zadkine Reglement Beroepscommissie Deelnemers Zadkine Vastgesteld op 31-10-2011 het College van Bestuur Zadkine Ingangsdatum 1 november 2011 Reglement Beroepscommissie Deelnemers Zadkine Artikel 1: Begripsbepalingen

Nadere informatie

Klachtenregeling Studenten

Klachtenregeling Studenten Klachtenregeling Studenten 17 juli 2014 Inleiding Voor wie is deze klachtenregeling bedoeld? Deze regeling is bedoeld voor studenten van ROC Rivor en is overeenkomstig van toepassing op externe belanghebbenden,

Nadere informatie

Klachtenregeling Lyceum Sancta Maria

Klachtenregeling Lyceum Sancta Maria Klachtenregeling Lyceum Sancta Maria Binnen een school werken leerlingen, ouders, docenten, ondersteunende medewerkers en directie intensief samen. Overal waar mensen samen werken ontstaan meningsverschillen,

Nadere informatie

ROC Horizon College. Reglement. Commissie van Beroep voor de Examens RVE Reglement Commissie van Beroep voor de Examens

ROC Horizon College. Reglement. Commissie van Beroep voor de Examens RVE Reglement Commissie van Beroep voor de Examens ROC Horizon College Reglement Commissie van Beroep voor de Examens Document 1.0.181001.RVE Reglement Commissie van Beroep voor de Examens Status Vaststelling door College van Bestuur: 30 oktober 2018 Instemming

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD. Nr Klachtenregeling gemeente Doetinchem 2017

GEMEENTEBLAD. Nr Klachtenregeling gemeente Doetinchem 2017 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Doetinchem Nr. 68019 26 april 2017 Klachtenregeling gemeente Doetinchem 2017 Artikel 1 Kenbaar maken van de klacht Lid 1 Klachten over gedragingen van de

Nadere informatie

Reglement voorfase klachtbehandeling H 3 O ten behoeve van het primair en voortgezet onderwijs

Reglement voorfase klachtbehandeling H 3 O ten behoeve van het primair en voortgezet onderwijs 1600 Reglement voorfase klachtbehandeling H 3 O ten behoeve van het primair en voortgezet onderwijs Artikel 1 1. In dit reglement wordt verstaan onder betrokkene: een lid van het personeel, een lid van

Nadere informatie

Bezwarencommissie TCR

Bezwarencommissie TCR Bezwarencommissie TCR Reglement Bezwarencommissie TCR versie januari 2019 Artikelen reglement bezwarencommissie Inhoud Artikel 1: Begrippen... 3 Artikel 2: Bevoegdheid... 4 Artikel 3: Samenstelling commissie...

Nadere informatie

Reglement Klachtencommissie Friesland College

Reglement Klachtencommissie Friesland College Reglement Klachtencommissie Friesland College I. definities Aangeklaagde: een ieder die deel uitmaakt van de instelling, zowel personeel als cursist en tegen wie een klacht is ingediend. Bevoegd gezag:

Nadere informatie

Algemene Klachtenregeling ROC A12

Algemene Klachtenregeling ROC A12 Algemene Klachtenregeling ROC A12 Instemming OR ROCA12 22 september 2017 Instemming Studentenraad ROC A12 5 oktober 2017 Vaststelling door CvB COG 30 oktober 2017 Algemene Klachtenregeling ROC A12 Waar

Nadere informatie

1. Centraal Examenreglement Beroepsopleidingen ROC Mondriaan

1. Centraal Examenreglement Beroepsopleidingen ROC Mondriaan 1. Centraal Examenreglement Beroepsopleidingen ROC Mondriaan Artikel 1 Artikel 2 Artikel 3 Artikel 4 Artikel 5 Artikel 6 Artikel 7 Artikel 8 Artikel 9 Regeling van de examens Het examen Herkansen van examens

Nadere informatie

Algemene voorwaarden praktijkovereenkomst. Graafschap College Doetinchem

Algemene voorwaarden praktijkovereenkomst. Graafschap College Doetinchem Algemene voorwaarden praktijkovereenkomst Graafschap College Doetinchem Geldig per 1 augustus 2015 1 Jouw praktijkovereenkomst Een belangrijk onderdeel van jouw opleiding is de beroepspraktijkvorming.

Nadere informatie