Extra: Ademhaling. Inleiding

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Extra: Ademhaling. Inleiding"

Transcriptie

1 Extra: Ademhaling In dit extra hoofdstuk leer je: Hoe de ademhaling van de pony functioneert Welke overeenkomsten en verschillen er zijn met het functioneren van de ademhaling van de mens Inleiding Als je heel hard rent kom je soms adem te kort. Dan ben je buiten adem. Doorlopen kan dan niet meer. Je moet eerst uitrusten, even op adem komen. Ademhalen is dus heel belangrijk. We kunnen niet zonder. En pony s? Die moeten ook ademhalen. Maar waarom moet je ademhalen, en waar blijft de ingeademde lucht? Dat kun je lezen in deze module. Waarom moeten we ademhalen? Ademhalen is dus heel belangrijk voor mensen en voor pony s. We ademen lucht in omdat we de zuurstof die in de lucht zit nodig hebben. Zonder deze zuurstof kunnen wij niet leven. We ademen niet alleen in, maar ook uit. Als we uitademen geven we lucht af aan de omgeving. In deze lucht zit onder andere de afvalstof koolzuurgas. Hoe krijgt het lichaam zuurstof binnen? Zuurstof moet dus vanuit de lucht ons lichaam en het lichaam van de pony in. Maar hoe gaat dat precies? Wij mensen kunnen inademen door onze mond of door onze neus. Het is voor ons beter om door onze neus te ademen. Dit komt omdat in onze neus kleine haartjes zitten. Neushaartjes noemen we die. De neushaartjes houden slechte stoffen tegen, zoals bacteriën en stof. Niet alleen de neushaartjes zijn belangrijk. Ook het slijmvlies in onze neus is heel nuttig. Het maakt de lucht schoon, doordat vieze stofjes eraan blijven plakken. Ook zorgt het slijmvlies ervoor dat de lucht vochtig en warm wordt. Bij pony s werkt dit op dezelfde manier. Er is één groot verschil. Pony s kunnen alleen ademhalen door de neus. Om te kunnen ademen moeten de neusgaten dus vrij zijn. De luchtwegen in De lucht stroomt door de neus ons lichaam en het lichaam van de pony in. De lucht komt in neusholte, gaat dan naar de keelholte en stroomt vervolgens de luchtpijp in. De luchtpijp is een buis die vanaf de keel naar de longen gaat. De

2 binnenkant van de luchtwegen is bedekt met slijmvlies. Dit slijmvlies zorgt er ook voor dat de lucht schoon, vochtig en warm wordt. luchtpijp rechterlong linkerlong hoofdbronchiën ribbenkast hart De longen in Mensen en pony s hebben twee longen. Deze longen liggen goed beschermd in de ribbenkast. De luchtpijp splitst zich in twee buizen. De ene buis loopt naar de ene long en de andere buis loopt naar de andere long. Deze buizen noemen we hoofdbronchiën. Aan deze buizen zitten kleinere buisjes en deze kleinere buisjes splitsen zich in nog kleinere buisjes. Aan de allerkleinste buisjes zitten de longblaasjes. Deze longblaasjes hebben de vorm van druiventrossen. Langs deze longblaasjes lopen heel veel kleine bloedvaten. De longblaasjes geven zuurstof af aan het bloed in de bloedvaten.

3 longblaasjes bronchiolen longblaasjes uitvergroot longblaasje Het lichaam in Nu zit het zuurstof uit de lucht dus in het bloed. Het bloed stroomt via de bloedvaten door je lichaam. Zo zorgt het bloed ervoor dat je hele lichaam zuurstof krijgt. De hoeveelheid zuurstof in het bloed wordt dus steeds minder. Ondertussen geeft het lichaam een afvalstofje af aan het bloed, dit is koolzuurgas. De hoeveelheid koolzuurgas in het bloed wordt dus steeds groter. Totdat het bloed weer langs de longblaasjes stroomt! Dan geeft het bloed namelijk het koolzuurgas af aan de longblaasjes, terwijl het zuurstof opneemt. De longen en luchtwegen uit De lucht met het koolzuurgas komt dus in de longen en vervolgens in de luchtwegen. Het verlaat jouw lichaam door je neus of je mond. Voor pony s geldt ongeveer hetzelfde. Zij kunnen alleen via de neus uitademen.

4 Verschillen tussen pony en mens Als je de longen uit het lichaam van een pony of een mens haalt en ze helemaal uitspreidt, dan zul je zien dat longen heel groot zijn. De longen van een volwassen mens zijn wel 75 m 2, als ze helemaal uitgespreid zijn. Dat zijn ongeveer twee woonkamers. De uitgespreide longen van een volwassen paard zijn ongeveer 1600 m 2. Dat zijn 34 huiskamers. Nu is het niet zo vreemd dat paarden en pony s grotere longen hebben dan mensen. Als we ervan uitgaan dat een groot paard 700 kilo weegt en een mens ongeveer 70 kilo dan zou je verwachten dat de longen van een paard tien keer zo groot zijn als die van een mens. Dat betekent dat je verwacht dat de longen van een groot paard 10x75 = 750 m 2 zijn. De longen van een groot paard zijn niet 10 keer zo groot maar wel 21 keer zo groot als die van mensen. Dus meer dan twee keer zo groot dan je eigenlijk zou verwachten. Dit komt omdat paarden en pony s hele grote longen hebben gekregen om hard te kunnen lopen. Dit is belangrijk omdat paarden en pony s prooidieren zijn. Zij moeten dus heel lang heel hard kunnen lopen om niet opgegeten te worden door vijanden. De grote longen van de pony hebben ook een nadeel. Pony s hebben veel frisse lucht nodig en zijn heel gevoelig voor vieze lucht waar bijvoorbeeld veel stof in zit. Gaat ademhalen vanzelf? Je kunt je ademhaling voelen door je hand op je buik of borst te leggen. Je merkt dan dat deze omhoog en omlaag gaat. Omhoog als je inademt, omlaag als je uitademt. Ademhalen gaat vanzelf. Je hoeft er niet over na te denken. Ook als je slaapt blijf je ademhalen. Als je je inspant, bijvoorbeeld tijdens het hardlopen, dan heeft je lichaam meer zuurstof nodig dan als je een boek leest. Je lichaam weet hoeveel zuurstof je nodig hebt en zorgt ervoor dat je voldoende zuurstof binnenkrijgt. Meer zuurstof binnen krijgen kan op twee manieren, door vaker adem te halen of door dieper in te ademen. Als je dieper ademhaalt krijg je meer zuurstof binnen. Topsporters kunnen wel tot 200 liter per minuut inademen. Dit is veel meer dan als je je niet inspant want dan krijg je per minuut ongeveer zes tot acht liter lucht binnen. Als je sneller ademhaalt krijg je per minuut ook meer lucht binnen. Als wij mensen ons niet inspannen dan halen wij ongeveer twaalf tot vijftien keer per minuut adem. Daarmee bedoelen we dat we twaalf tot vijftien keer in- en uitademen. Als we ons inspannen gaan we vaker ademhalen. Atleten die een grote inspanning leveren ademen soms wel zeventig keer per minuut.

5 Pony s halen ongeveer acht tot veertien keer per minuut adem. Zij krijgen dan per minuut ongeveer 80 liter lucht binnen. Als pony s zich erg moeten inspannen gaan ze net als wij vaker ademhalen. Bij hele grote inspanning wel 130 keer per minuut. Dan krijgen zij per minuut wel 1800 liter lucht binnen. Bij pony s kun je de ademhaling zien aan de beweging van de neusgaten en aan de beweging van de flanken. Problemen met de ademhaling Ademhalen is dus heel belangrijk voor pony s en mensen. Soms zijn er ook problemen met de ademhaling. Deze ontstaan bijvoorbeeld door vieze lucht en infecties, zoals verkoudheid en griep. Hoe herken je problemen? Pony s en mensen kunnen problemen krijgen met ademhalen. De luchtwegen van pony s zijn heel gevoelig. Door stof, schimmels, infecties, allergieën of te weinig frisse lucht kunnen pony s gaan hoesten. Soms komt er ook snot uit de neus. Als een pony hoest is goede verzorging heel belangrijk. Bel daarom een dierenarts als een pony hoest. Hoe ontstaat hoesten? Er zijn verschillende redenen waarom mensen en pony s gaan hoesten. Hoesten kan ontstaan door infecties zoals griep en verkoudheid. Tegen sommige infecties kun je pony s goed beschermen. Dit kun je doen door de pony door de dierenarts in te laten enten. Wij mensen laten ons soms ook enten tegen infecties, bijvoorbeeld de griepprik. Hoesten kan ook ontstaan door schadelijke stoffen. Je kunt dan denken aan stof en schimmels. Pony s en mensen kunnen hier last van hebben. Hoe voorkom je problemen? Frisse lucht is heel belangrijk. Voor pony s en voor mensen. Door te zorgen voor voldoende frisse lucht kun je namelijk veel problemen voorkomen. Het is daarom verstandig dat wij mensen er altijd voor zorgen dat er frisse lucht in onze omgeving is. Dit doen we door een raampje open te zetten in ons huis en in het klaslokaal.

6 aanwezig. In het weiland lopen is dan ook erg goed voor de luchtwegen van een pony. Een vieze stoffige omgeving is niet zo goed voor de luchtwegen van een pony. Het is daarom goed om ervoor te zorgen dat de stal waarin de pony staat schoon is. Hooi, stro of andere stoffige dingen kun je beter niet opslaan boven het hoofd van de pony. Ook is het belangrijk dat er veel frisse lucht in de stal is, bijvoorbeeld door halve deuren die je open kan zetten. Samenvatting Mensen en pony s hebben zuurstof nodig om te kunnen leven. We ademen lucht in, omdat daar zuurstof in zit. Pony s ademen lucht in door de neus. Wij mensen door onze neus of door onze mond. Het is voor ons beter om lucht in te ademen door onze neus. De ingeademde lucht gaat naar onze keelholte en vervolgens door de luchtpijp naar de longen. De longen geven het zuurstof af aan het bloed. Het bloed zorgt ervoor dat het zuurstof verder het lichaam in gaat. Het afvalstofje koolzuurgas gaat via het bloed, de longen en de luchtwegen het lichaam uit.

7 Over ademhaling hoeven wij en pony s niet na te denken. Ons lichaam zorgt ervoor dat we voldoende zuurstof binnenkrijgen. Pony s hebben veel grotere longen dan mensen. Daardoor kunnen zij veel langer hard lopen dan wij. Mensen en pony s kunnen problemen krijgen met ademhalen door stof, schimmels, infecties, allergieën of te weinig frisse lucht. Hoesten is vaak een aanwijzing dat er iets mis is. Frisse lucht is heel belangrijk, voor mensen en pony s. In jouw huis kun je frisse lucht binnen laten door een raampje open te zetten. Pony s krijgen in de wei voldoende frisse lucht. Als de pony op stal staat is het belangrijk dat: De stal schoon is. Er veel frisse lucht in de stal is. Er zo weinig mogelijk stof in de stal is. Je kunt meer lezen over de beweging geznodheid van pony s in het boek Bixie Bieb. De Bixie Bieb kun je bestellen in de KNHS-webshop op

5,2. bs.1 Verbranding. bs 2 Ingeademde en uitgeademde lucht. Samenvatting door een scholier 1756 woorden 7 november keer beoordeeld

5,2. bs.1 Verbranding. bs 2 Ingeademde en uitgeademde lucht. Samenvatting door een scholier 1756 woorden 7 november keer beoordeeld Samenvatting door een scholier 1756 woorden 7 november 2009 5,2 25 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Biologie voor jou Biologie Hoofdstuk 2 Verbranding en ademhaling bs.1 Verbranding Wat is verbranding?

Nadere informatie

basisstof 1 gaswisseling bij dieren om te onthouden

basisstof 1 gaswisseling bij dieren om te onthouden 1 gaswisseling bij dieren Ademhaling: opnemen van zuurstof en afgeven van koolstofdioxide. Een ander woord voor ademhaling is gaswisseling. Zuurstof is nodig voor de verbranding. Koolstofdioxide komt bij

Nadere informatie

Ademhalingsstelsel vmbo-b34. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

Ademhalingsstelsel vmbo-b34. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 12 July 2016 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/73603 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken van Kennisnet.

Nadere informatie

Ademhalingsstelsel vmbo-b34

Ademhalingsstelsel vmbo-b34 Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres VO-content 12 july 2016 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie https://maken.wikiwijs.nl/73603 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs van

Nadere informatie

Samenvatting Biologie Thema 3 Verbranding en ademhaling

Samenvatting Biologie Thema 3 Verbranding en ademhaling Samenvatting Biologie Thema 3 Verbranding en ademhaling Samenvatting door een scholier 1370 woorden 8 juni 2011 5,6 79 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Biologie voor jou H3.1 Wat is verbranding? Bij

Nadere informatie

> waterdamp < zuurstof Aan ingeademde lucht = stikstof

> waterdamp < zuurstof Aan ingeademde lucht = stikstof Biologie Samenvatting Hoofdstuk 1 1. Wat is verbranding? Brandstof: Stof die verbrandt Energie: Komt vrij tijdens verbranding --> Beweging, Warmte, Licht Verbrandingsproducten: De stoffen die ontstaan

Nadere informatie

Samenvatting Biologie Hoofdstuk 1

Samenvatting Biologie Hoofdstuk 1 Samenvatting Biologie Hoofdstuk 1 Samenvatting door Y. 1221 woorden 23 oktober 2014 5,9 7 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Biologie voor jou Doelstelling 1 De verbranding van een kaars Brandstof: stof

Nadere informatie

hart longen Werkboekje van...

hart longen Werkboekje van... & hart longen Werkboekje van... Woordveld woordveld Hart & Longen adem in, adem uit adem in, adem uit Om goed te kunnen werken heeft het lichaam zuurstof nodig. De ademhaling zorgt dat je lichaam zuurstof

Nadere informatie

Gaswisseling. Samenvatting voor de toets

Gaswisseling. Samenvatting voor de toets Gaswisseling Samenvatting voor de toets Inhoudsopgave Gaswisseling bij verschillende diergroepen Ademhalingsstelsel Route van ingeademde lucht Longblaasjes en haarvaten Huig en strotklepje Ribademhaling

Nadere informatie

Antwoorden door een scholier 1481 woorden 26 februari keer beoordeeld. Biologie voor jou

Antwoorden door een scholier 1481 woorden 26 februari keer beoordeeld. Biologie voor jou Antwoorden door een scholier 1481 woorden 26 februari 2005 6 79 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Biologie voor jou Opdracht 1 practicum 1 de vlam die gaat uit als ik het potje over de kaars heen zet

Nadere informatie

Verbranding bij een kaars: kaarsvet + zuurstof --> water+ koolstofdioxide (+ energie)

Verbranding bij een kaars: kaarsvet + zuurstof --> water+ koolstofdioxide (+ energie) Samenvatting door S. 894 woorden 27 januari 2014 9,5 1 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Biologie voor jou Zie bijlage (rechts) voor de afbeeldingen. Biologie Samenvatting Hoofdstuk 1 1. Wat is verbranding?

Nadere informatie

5,5. Verslag door A woorden 2 maart keer beoordeeld. Biologie voor jou. Basisstof 1 : Wat is verbranding?

5,5. Verslag door A woorden 2 maart keer beoordeeld. Biologie voor jou. Basisstof 1 : Wat is verbranding? Verslag door A. 2709 woorden 2 maart 2014 5,5 24 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Biologie voor jou Basisstof 1 : Wat is verbranding? Een auto kan rijden doordat er in de motor benzine wordt verbrand,

Nadere informatie

Intensive Care, afdeling R1 TRACHEOSTOMA. Een opening in de hals waardoor een buis in de luchtpijp wordt geplaatst

Intensive Care, afdeling R1 TRACHEOSTOMA. Een opening in de hals waardoor een buis in de luchtpijp wordt geplaatst Intensive Care, afdeling R1 TRACHEOSTOMA Een opening in de hals waardoor een buis in de luchtpijp wordt geplaatst U krijgt een tracheostoma. In deze folder leest u wat een tracheostoma is en hoe deze wordt

Nadere informatie

Fysiotherapie en ademhaling

Fysiotherapie en ademhaling Paramedische afdeling Fysiotherapie en ademhaling Inleiding Het is voor u erg belangrijk om ademhalingsoefeningen te doen. Dit is omdat u het risico loopt op het krijgen van longproblemen of omdat u longproblemen

Nadere informatie

adviezen na een hernia-operatie HYPERVENTILATIE ZorgSaam

adviezen na een hernia-operatie HYPERVENTILATIE ZorgSaam adviezen na een hernia-operatie HYPERVENTILATIE ZorgSaam 1 2 Hyperventileren Ventileren = luchten Om uw huis te luchten zet u een raam en een deur open, er waait frisse lucht door uw huis. Hyper-ventileren

Nadere informatie

Hyperventilatie. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg

Hyperventilatie. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg Hyperventilatie Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies Jouw gezondheid is onze zorg Hyperventilatie Hyperventilatie wordt veroorzaakt door verkeerde manier van ademhalen. Hyper betekent

Nadere informatie

Samenvatting Biologie Hoofdstuk 2

Samenvatting Biologie Hoofdstuk 2 Samenvatting Biologie Hoofdstuk 2 Samenvatting door Babette 935 woorden 2 november 2014 5,5 2 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Biologie voor jou Doelstelling 1 Brandstof : de stof die verbrandt Verbrandingsproducten:

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Hyperventilatie, een adembenemend verschijnsel. Wat is hyperventilatie, wat zijn symptomen en hoe bestrijd je een aanval?

Patiënteninformatie. Hyperventilatie, een adembenemend verschijnsel. Wat is hyperventilatie, wat zijn symptomen en hoe bestrijd je een aanval? Patiënteninformatie Hyperventilatie, een adembenemend verschijnsel Wat is hyperventilatie, wat zijn symptomen en hoe bestrijd je een aanval? Hyperventilatie, een adembenemend verschijnsel Wat is hyperventilatie,

Nadere informatie

Longrevalidatie kan ook zinvol zijn voor patiënten die zich voorbereiden op een longoperatie of daarvan herstellen.

Longrevalidatie kan ook zinvol zijn voor patiënten die zich voorbereiden op een longoperatie of daarvan herstellen. Longrevalidatie Ongeveer één miljoen Nederlanders krijgen te maken met een longziekte. Bij patiënten met een longaandoening is vaak meer aan de hand dan alleen een longziekte. De aandoening beïnvloedt

Nadere informatie

aerobe dissimilatie gaswisseling ademhaling

aerobe dissimilatie gaswisseling ademhaling Gaswisseling Ademhaling Het lichaam heeft energie nodig, die door de aerobe dissimilatie wordt geleverd. Voor verbranding hebben de cellen zuurstof nodig. Na de verbranding geven de cellen koolstofdioxide

Nadere informatie

THEMA 6 Gaswisseling EXAMENTRAINER OEFENVRAGEN 4 VMBO-bk

THEMA 6 Gaswisseling EXAMENTRAINER OEFENVRAGEN 4 VMBO-bk Examentrainer Vragen vmbo-bk Uitademing meten Bij een onderzoek naar de conditie van een aantal leerlingen wordt gemeten hoeveel lucht ze kunnen uitademen. Hierbij wordt gebruikgemaakt van een spirometer.

Nadere informatie

Fysiotherapie bij COPD

Fysiotherapie bij COPD FYSIOTHERAPIE Fysiotherapie bij COPD het longrevalidatieprogramma ADVIES Fysiotherapie bij COPD het longrevalidatieprogramma Bij u is COPD vastgesteld. Uw longarts heeft u verwezen naar de afdeling Fysiotherapie

Nadere informatie

U heeft last van hyperventilatie. Hyperventilatie heeft te maken met uw ademhaling. Dat wil zeggen dat u te snel en/of te diep ademt.

U heeft last van hyperventilatie. Hyperventilatie heeft te maken met uw ademhaling. Dat wil zeggen dat u te snel en/of te diep ademt. Hyperventilatie Inleiding U heeft last van hyperventilatie. Hyperventilatie heeft te maken met uw ademhaling. Dat wil zeggen dat u te snel en/of te diep ademt. Ademhaling Om te kunnen ademen gebruiken

Nadere informatie

De ademhaling. Wand van het haarvat Wand van het longblaasje. Rood bloedlichaampje. longblaasje. zuurstof kooldioxide

De ademhaling. Wand van het haarvat Wand van het longblaasje. Rood bloedlichaampje. longblaasje. zuurstof kooldioxide De ademhaling Een mens kan een aantal weken zonder voedsel, een paar dagen zonder water, maar zonder zuurstof leven we niet langer dan een paar minuten. Zuurstof is essentieel voor ons voortbestaan en

Nadere informatie

Inleiding Symptomen Werking van de neus

Inleiding Symptomen Werking van de neus VERKOUDHEID 202 Inleiding U komt op de polikliniek Keel-, Neus- en Oorheelkunde, omdat u last heeft van verkoudheid. Verkoudheid is een ontsteking van het slijmvlies in uw neus, bijholten en uw keel. Verkoudheid

Nadere informatie

Benauwdheid bij kinderen

Benauwdheid bij kinderen Benauwdheid bij kinderen Actieplan Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding In deze folder leest u hoe benauwdheid kan ontstaan en hoe u benauwdheidsklachten bij uw

Nadere informatie

BENAUWDHEID BIJ KINDEREN

BENAUWDHEID BIJ KINDEREN BENAUWDHEID BIJ KINDEREN 1009 Inleiding Uw kind heeft last van terugkomende benauwdheidaanvallen. Dit wordt astma genoemd of, als uw kind nog erg jong is, bronchiale hyperreactiviteit. Wij kunnen ons voorstellen

Nadere informatie

Ademhalingsorganen/luchtwegen. Ademhaling. De neus. De neus. De keelholte. De keelholte 16-9-2014. Bouw algemeen Van binnen naar buiten

Ademhalingsorganen/luchtwegen. Ademhaling. De neus. De neus. De keelholte. De keelholte 16-9-2014. Bouw algemeen Van binnen naar buiten Ademhaling Lesstof Beauty Level Basics 2 Blz. 132-141 Ademhalingsorganen/luchtwegen algemeen Van binnen naar buiten Slijmvlies en trilhaarepitheel Circulair verlopend glad spierweefsel Bindweefsel De neus

Nadere informatie

Samenvatting Biologie 1-1 tot 1-3

Samenvatting Biologie 1-1 tot 1-3 Samenvatting Biologie 1-1 tot 1-3 Samenvatting door K. 1464 woorden 10 december 2012 5,6 11 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Nectar 8.1 Het werkt! Hoe werkt je lichaam? Organen: delen van het lichaam

Nadere informatie

Werkstuk door een scholier 1892 woorden 18 december keer beoordeeld. Verzorging

Werkstuk door een scholier 1892 woorden 18 december keer beoordeeld. Verzorging Werkstuk door een scholier 1892 woorden 18 december 2003 7 303 keer beoordeeld Vak Verzorging "Wat is astma?" Astma is een ontsteking aan de luchtwegen. De wetenschappelijke naam is: asthma bronchiale.

Nadere informatie

De 7 ademhalingsopeners

De 7 ademhalingsopeners De 7 ademhalingsopeners Inhoud: Algemeen blz. 2 Richtlijnen blz. 3 Oefeningen blz. 3/6 Algemeen De 7 ademhalingsopeners zijn oefeningen die je helpen om je longen, hart en je afweer energie te versterken.

Nadere informatie

Hyperventilatie, een adembenemend verschijnsel

Hyperventilatie, een adembenemend verschijnsel Patiënteninformatie Hyperventilatie, een adembenemend verschijnsel Wat is hyperventilatie, wat zijn symptomen en hoe bestrijd je een aanval? 1234567890-terTER_ Inhoudsopgave Pagina Algemeen 4 Wat zijn

Nadere informatie

Ademhalingsoefeningen. neuromusculaire aandoeningen

Ademhalingsoefeningen. neuromusculaire aandoeningen Ademhalingsoefeningen bij neuromusculaire aandoeningen In overleg met uw behandelend fysiotherapeut en/of revalidatiearts komt u in aanmerking voor ademhalingsoefeningen. Zoals u weet kan dit bij Neuromusculaire

Nadere informatie

Herhalingsles Het lichaam. Ademhaling. Benoem de aangeduide delen op onderstaande tekeningen aan.

Herhalingsles Het lichaam. Ademhaling. Benoem de aangeduide delen op onderstaande tekeningen aan. Herhalingsles Het lichaam Ademhaling Benoem de aangeduide delen op onderstaande tekeningen aan. Als we ademen, stroomt er lucht binnen in ons lichaam. Welke weg legt deze lucht af? Vul het schema aan.

Nadere informatie

Slikken en kokhalzen

Slikken en kokhalzen Slikken en kokhalzen Centrum Bijzondere Tandheelkunde Locatie Veldhoven In deze folder vindt u informatie over het slikproces en kokhalsneigingen. Het centrum bijzondere tandheelkunde (CBT) is een onderdeel

Nadere informatie

Non invasieve beademing

Non invasieve beademing Non invasieve beademing Deze folder geeft uitleg over non invasieve beademing (NIV). Heeft u na het lezen van deze folder vragen of zijn er onduidelijkheden, dan kunt u terecht bij de verpleegkundige

Nadere informatie

BENAUWDHEID BIJ KINDEREN

BENAUWDHEID BIJ KINDEREN BENAUWDHEID BIJ KINDEREN 1009 Inleiding Uw kind heeft last van terugkomende benauwdheidaanvallen. Dit kan astma genoemd worden of, als uw kind nog erg jong is, bronchiale hyperreactiviteit. Wij kunnen

Nadere informatie

Wat staat er in deze folder

Wat staat er in deze folder Astma Wat staat er in deze folder Inleiding voor ouders 3 Astma 3 Je longen 4 Wat is astma? 5 Hoe ontstaat astma? 8 Symptomen 9 Soorten astma 10 Medicijnen 11 Wat kun je zelf doen? 16 Leven met astma 18

Nadere informatie

Antwoordvel Longquiz. Dat geldt zowel iedereen (ongeachte je gezondheid of conditie voor je met oefenen begon)

Antwoordvel Longquiz. Dat geldt zowel iedereen (ongeachte je gezondheid of conditie voor je met oefenen begon) Antwoordvel Longquiz 1. Uit welke onderdelen bestaan de luchtwegen? a. Neus, mond, luchtpijp, bronchiën, luchtblaasjes b. neus, mond, luchtpijp, bronchiën, luchtblaartjes c. neus, mond, luchtpijp, bronchiën,

Nadere informatie

Spreekbeurtpakket - organen

Spreekbeurtpakket - organen Spreekbeurtpakket - organen Inleiding spreekbeurt voor de leerling: de organen De voorbereiding van de spreekbeurt over organen: 10 tips 1. Start met het verzamelen van materiaal. Heel veel over de organen

Nadere informatie

5,9. Werkstuk door een scholier 2073 woorden 16 juli keer beoordeeld

5,9. Werkstuk door een scholier 2073 woorden 16 juli keer beoordeeld Werkstuk door een scholier 2073 woorden 16 juli 2001 5,9 68 keer beoordeeld Vak Biologie Dit biologiewerkstuk gaat over longziekten en speciaal over taaislijmziekte. Dit is naar aanleiding van de video

Nadere informatie

Hyperventilatie. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Hyperventilatie. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Hyperventilatie Wanneer u gespannen bent of angstig, kunnen verschillende lichamelijke klachten ontstaan. Eén van die klachten is hyperventileren. Hyperventileren wil zeggen dat u te snel of te diep ademt.

Nadere informatie

maakt uw luchtwegen van binnenuit vrij

maakt uw luchtwegen van binnenuit vrij maakt uw luchtwegen van binnenuit vrij bij problemen met hoesten met vastzittend slijm Nieuw! U heeft het flink te pakken: last van een verkoudheid, vastzittend slijm en problemen met ophoesten? Wilt u

Nadere informatie

Maximale inspanningstest

Maximale inspanningstest Maximale inspanningstest Je komt bij ons in het ziekenhuis voor een test. Die test heet maximale inspanningstest. Het is een onderzoek waarbij de dokter onderzoekt: Hoe jouw conditie is. Hoe je longen,

Nadere informatie

PATIËNTENBROCHURE. Kinesitherapie bij COPD

PATIËNTENBROCHURE. Kinesitherapie bij COPD PATIËNTENBROCHURE Kinesitherapie bij COPD INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding... 3 2. Ademhalingsoefeningen 4 Ademen met geperste lippen. 4 Buikademhaling.. 4 Hoesten en verwijderen van slijmen. 6 3. Houdingen

Nadere informatie

Scriptie Biologie Cara

Scriptie Biologie Cara Scriptie Biologie Cara Scriptie door een scholier 1532 woorden 4 februari 2003 7,4 78 keer beoordeeld Vak Biologie Hoofdstuk 1 Ademhalen Ieder mens haalt vele malen per dag adem. Bij volwassenen is dat

Nadere informatie

BRAND EN ROOK Veelgestelde vragen en antwoorden

BRAND EN ROOK Veelgestelde vragen en antwoorden BRAND EN ROOK Veelgestelde vragen en antwoorden 1. Tijdens een brand Brand in mijn buurt. Wat moet ik doen? Waait de rook uw kant op? Blijf uit de rook! In rook zitten altijd gevaarlijke stoffen. Sluit

Nadere informatie

A. de hersenen en het ruggenmerg B. het hersenvlies en de hersenstam C. het cerebrospinaal vocht en de gevoelszenuwen D. de klieren en de lymfevaten

A. de hersenen en het ruggenmerg B. het hersenvlies en de hersenstam C. het cerebrospinaal vocht en de gevoelszenuwen D. de klieren en de lymfevaten Hoofdstuk 1 Meerkeuzevraag 1.1 Meerkeuzevraag 1.2 Meerkeuzevraag 1.3 Meerkeuzevraag 1.4 Meerkeuzevraag 1.5 Meerkeuzevraag 1.6 Meerkeuzevraag 1.7 Waar ligt de lever in de buikholte? A. Boven rechts B. Boven

Nadere informatie

Roken en een (orthopedische) operatie

Roken en een (orthopedische) operatie Roken en een (orthopedische) operatie U krijgt binnenkort een operatie op de afdeling Orthopedie in het Radboudumc. Het is algemeen bekend dat roken ongezond is en verschillende gezondheidsproblemen tot

Nadere informatie

Afdrukken pagina 2-19 dubbelzijdig formaat A4 naar behoefte kunnen lege A4-pagina s worden tussengevoegd

Afdrukken pagina 2-19 dubbelzijdig formaat A4 naar behoefte kunnen lege A4-pagina s worden tussengevoegd Gebruiksaanwijzing leerdagboek Exempel De klop van jouw hart Afdrukken pagina 2-19 dubbelzijdig formaat A4 naar behoefte kunnen lege A4-pagina s worden tussengevoegd Aanwijzingen Schrijf- en tekenruimte

Nadere informatie

U kunt wijzigingen of aanvullingen op deze informatie door geven per

U kunt wijzigingen of aanvullingen op deze informatie door geven per Astma Onder ouders verstaan wij ook verzorger(s), pleeg- of adoptieouder(s) U kunt wijzigingen of aanvullingen op deze informatie door geven per e-mail: patienteninformatiewkz@umcutrecht.nl Wat staat er

Nadere informatie

In 3 stappen naar een ONTSPANNEN ADEMHALING

In 3 stappen naar een ONTSPANNEN ADEMHALING In 3 stappen naar een ONTSPANNEN ADEMHALING Stel je voor dat je eindelijk kan zingen zonder enige moeite. Dat je die hoge noot haalt zonder te knijpen en geen last krijgt van je stem? Hoe zou je je dan

Nadere informatie

Hoe werken jouw longen als je je inspant Inspanningsprovocatietest

Hoe werken jouw longen als je je inspant Inspanningsprovocatietest UMC Utrecht Locatie WKZ Lundlaan 6 3584 EA Utrecht Tel 088 75 555 55 www.umcutrecht.nl www.hetwkz.nl Hoe werken jouw longen als je je inspant Inspanningsprovocatietest Wilhelmina Kinderziekenhuis Onder

Nadere informatie

Wat kan uw apotheek voor u doen? Wanneer kunt u beter contact opnemen met uw huisarts?

Wat kan uw apotheek voor u doen? Wanneer kunt u beter contact opnemen met uw huisarts? Hoest Iedereen moet wel eens hoesten. Hoest komt vaak voor bij griep of verkoudheid en gaat meestal na twee weken vanzelf weer over. Heeft u er last van, dan kunt u in uw apotheek om advies vragen. Hoest

Nadere informatie

Wat is astma? Longgeneeskunde

Wat is astma? Longgeneeskunde Wat is astma? Longgeneeskunde Inhoudsopgave WAT IS ASTMA? 4 Een nieuwe naam 4 Hoe werken de luchtwegen? 5 Ontsteking van de luchtwegen 7 Verschil met longontsteking 7 Soorten klachten 8 Aanvallen en periodes

Nadere informatie

maximale inspanningstest

maximale inspanningstest Wilhelmina Kinderziekenhuis maximale inspanningstest Wat staat er in deze folder Inleiding voor ouders 2 Informatie voor jongeren vanaf 12 jaar 4 De maximale inspanningstest 6 Tips 14 Wil je meer weten?

Nadere informatie

Als het bloed uit de holle ader verder stroomt, in welk bloedvat komt het dan?

Als het bloed uit de holle ader verder stroomt, in welk bloedvat komt het dan? De lever is gelegen in de buikholte? A. Boven rechts B. Boven links C. Onder rechts D. Onder links Als het bloed uit de holle ader verder stroomt, in welk bloedvat komt het dan? A. De aorta B. De holle

Nadere informatie

1. Temperatuurregeling

1. Temperatuurregeling 1. Temperatuurregeling Afb. 1 Als je het warm hebt, wordt je gezicht rood. Dit komt doordat de bloedvaatjes net onder je huid wijder worden doordat bepaalde spieren zich samentrekken. Zo staat je lichaam

Nadere informatie

STUDENTENGEZONDHEIDSCENTRUM

STUDENTENGEZONDHEIDSCENTRUM STUDENTENGEZONDHEIDSCENTRUM Hyperventilatie Hyperventilatie betekent een te snelle en/of een te diepe ademhaling. Wat is ademhalen? Door middel van de borstkas en de buikspieren ademen wij lucht in en

Nadere informatie

Geen vuiltje aan de lucht? voor gezond en veilig werken

Geen vuiltje aan de lucht? voor gezond en veilig werken Geen vuiltje aan de lucht? voor gezond en veilig werken Of toch wel? 66,0% 64,0% 62,0% 60,0% 58,0% 56,0% 54,0% 52,0% 50,0% Klachten over stof Dakdekkers (n=129) Bouwplaatspersoneel in totaal (n=28.584)

Nadere informatie

Thuisbeademing. Beademing die plaats vindt buiten het ziekenhuis. Thuisbeademing

Thuisbeademing. Beademing die plaats vindt buiten het ziekenhuis. Thuisbeademing Thuisbeademing Beademing die plaats vindt buiten het ziekenhuis Thuisbeademing Inleiding 3 Ademhaling 3 Ademhalingsproblemen 5 Thuisbeademing 6 neus-, mond-, maskerbeademing 6 endotracheale beademing 7

Nadere informatie

Thoracoscopie/ thoracotomie bij kinderen

Thoracoscopie/ thoracotomie bij kinderen Thoracoscopie/ thoracotomie bij kinderen I In overleg met uw behandelend specialist is besloten tot opname van uw kind op een van de verpleegafdelingen van het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis.. Op deze

Nadere informatie

Roken? Laat kinderen rookvrij opgroeien Longziekten

Roken? Laat kinderen rookvrij opgroeien Longziekten Roken? Laat kinderen rookvrij opgroeien Longziekten Beter voor elkaar 2 Meeroken is gevaarlijk Als je zelf niet rookt, maar de rook van een sigaret of sigaar inademt, rook je mee. In tabaksrook zitten

Nadere informatie

Dieren ademen hv12. banner. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/62522

Dieren ademen hv12. banner. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/62522 banner Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres VO-content 14 juni 2017 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/62522 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs van

Nadere informatie

NL/SPI-141419 ASTMA Wat is

NL/SPI-141419 ASTMA Wat is Wat is ASTMA Astma Als u deze brochure leest, is dat waarschijnlijk omdat u een vermoeden heeft van astma, net de diagnose heeft gekregen of iemand in uw omgeving heeft astma. En daar wilt u graag iets

Nadere informatie

Ik ga je wat vertellen, je hoeft alleen maar te volgen wat ik zeg, mijn stem is nu het enige wat voor jou belangrijk is om te volgen.

Ik ga je wat vertellen, je hoeft alleen maar te volgen wat ik zeg, mijn stem is nu het enige wat voor jou belangrijk is om te volgen. Oefening 1: Nodig: 2 personen en een boom of een huisdier: Zoek een plek op bij een boom of in de buurt bij je paard of ander huisdier waar je even niet gestoord wordt en veilig even je ogen dicht kunt

Nadere informatie

CURSUS. Vergroot & test je gezondheidskennis. Alles over de. luchtwegen

CURSUS. Vergroot & test je gezondheidskennis. Alles over de. luchtwegen e CURSUS Vergroot & test je gezondheidskennis Alles over de luchtwegen 2 van 20 Luchtwegen Inhoudsopgave 1 De luchtwegen algemeen 2 Verkoudheid en oorzaken 3 Neusverkoudheid 10 2 types hoest 10a Kriebelhoest

Nadere informatie

Hoe werken jouw longen als je je inspant Inspanningsprovocatietest

Hoe werken jouw longen als je je inspant Inspanningsprovocatietest Wilhelmina Kinderziekenhuis Hoe werken jouw longen als je je inspant Inspanningsprovocatietest Wat staat er in deze folder Inleiding voor ouders 2 Informatie voor jongeren vanaf 12 jaar 4 De inspanningsprovocatietest

Nadere informatie

Hyperventilatie. Ziekenhuis Gelderse Vallei

Hyperventilatie. Ziekenhuis Gelderse Vallei Hyperventilatie Ziekenhuis Gelderse Vallei Deze folder is bedoeld voor mensen die verwezen zijn door de huisarts naar de eerste hart hulp (EHH) met een bepaald klachtenpatroon dat kan passen bij hart-

Nadere informatie

Afdeling: Longziekten. Onderwerp: Roken? Laat kinderen rookvrij opgroeien

Afdeling: Longziekten. Onderwerp: Roken? Laat kinderen rookvrij opgroeien Afdeling: Longziekten Onderwerp: Roken? Laat kinderen rookvrij opgroeien 1 www.ikazia.nl Roken houd kinderen er buiten 800813 / juni 2014 Meeroken is gevaarlijk Als je zelf niet rookt, maar de rook van

Nadere informatie

1. Temperatuurregeling

1. Temperatuurregeling 1. Temperatuurregeling Afb. 1 Als je het warm hebt, wordt je gezicht rood. Dit komt doordat de bloedvaatjes net onder je huid wijder worden doordat bepaalde spieren zich samentrekken. Zo staat je lichaam

Nadere informatie

Thema 6 Gaswisseling en uitscheiding Basisstof 1

Thema 6 Gaswisseling en uitscheiding Basisstof 1 Samenvatting door een scholier 2022 woorden 18 maart 2007 6.5 100 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Biologie voor jou Basisstof 1 Ademhaling Hier boven zie je het ademhalingsstelsel van de mens. Bij

Nadere informatie

Tracheostoma. Informatie voor familie en bezoekers van het Intensive Care Centrum UMC Utrecht. Afdeling Intensive Care, locatie AZU

Tracheostoma. Informatie voor familie en bezoekers van het Intensive Care Centrum UMC Utrecht. Afdeling Intensive Care, locatie AZU Tracheostoma Informatie voor familie en bezoekers van het Intensive Care Centrum UMC Utrecht Afdeling Intensive Care, locatie AZU Tracheostoma Tracheostoma 1 Inleiding Uw familielid of naaste is opgenomen

Nadere informatie

inhoud blz. Lucht 1. Lucht is leven 2. Adem 3. Vieze lucht 4. Warme lucht 5. Wind: lucht beweegt 6. Lucht is sterk 7. Boeren en winden 8.

inhoud blz. Lucht 1. Lucht is leven 2. Adem 3. Vieze lucht 4. Warme lucht 5. Wind: lucht beweegt 6. Lucht is sterk 7. Boeren en winden 8. Lucht inhoud blz. Lucht 3 1. Lucht is leven 4 2. Adem 5 3. Vieze lucht 6 4. Warme lucht 7 5. Wind: lucht beweegt 8 6. Lucht is sterk 9 7. Boeren en winden 10 8. Vliegen 11 9. Lucht en muziek 12 10. Bellen

Nadere informatie

Ademhalingsoefeningen bij een longaandoening. Afdeling fysiotherapie IJsselland Ziekenhuis

Ademhalingsoefeningen bij een longaandoening. Afdeling fysiotherapie IJsselland Ziekenhuis Ademhalingsoefeningen bij een longaandoening Afdeling fysiotherapie IJsselland Ziekenhuis Wat kan de fysiotherapeut voor u betekenen? Fysiotherapie kan u helpen uw conditie op peil te brengen door inspanningstraining

Nadere informatie

longfunctietest patiënteninformatie Waarom dit onderzoek? Het onderzoek

longfunctietest patiënteninformatie Waarom dit onderzoek? Het onderzoek patiënteninformatie longfunctietest Omdat u longen (tijdelijk) niet goed werken, krijgt u binnenkort een onderzoek van uw longfunctie. Welke soorten onderzoeken zijn er? En wanneer krijgt u de uitslag?

Nadere informatie

Prezi les 1: Website:

Prezi les 1: Website: Les 1 Bouw van het hart Inhoud 1. De leerkracht vertelt dat de leerlingen tijdens deze les het gaan hebben over de bouw van het hart. 2. De leerkracht laat het skelet van een mens zien en vraagt de leerlingen

Nadere informatie

INHALATIE Hanneke van Dijk kinderlongverpleegkundige

INHALATIE Hanneke van Dijk kinderlongverpleegkundige INHALATIE 30-06-2015 Hanneke van Dijk kinderlongverpleegkundige Doelstelling Aan het eind van deze workshop is de groep bekend met wat voor mogelijkheden er zijn om inhalatie medicatie toe te dienen en

Nadere informatie

Persoonlijke hygiëne Voor patiënt en bezoeker

Persoonlijke hygiëne Voor patiënt en bezoeker Persoonlijke hygiëne Voor patiënt en bezoeker Patiënten in een ziekenhuis hebben een verhoogd risico op het krijgen van een infectie. Het risico van besmetting kan voor patiënten groter zijn dan bij gezonde

Nadere informatie

Infectiepreventie. De jaarlijkse griepprik

Infectiepreventie. De jaarlijkse griepprik Infectiepreventie De jaarlijkse griepprik 1 De jaarlijkse griepprik Deze folder informeert u over de vaccinatie tegen de seizoensgriep. U krijgt deze folder omdat u, net als uw collega s, ook dit jaar

Nadere informatie

TRIVIANT BLAUW (uitprinten op blauw papier) Stoornissen in het bewustzijn, de ademhaling en de bloedsomloop

TRIVIANT BLAUW (uitprinten op blauw papier) Stoornissen in het bewustzijn, de ademhaling en de bloedsomloop TRIVIANT BLAUW (uitprinten op blauw papier) Stoornissen in het bewustzijn, de ademhaling en de bloedsomloop Welke drie functies zijn van direct levensbelang en hoe noemen we deze functies? Hersenfunctie

Nadere informatie

MEDISCH CENTRUM Hyperventilatie

MEDISCH CENTRUM Hyperventilatie MEDISCH CENTRUM Hyperventilatie Dit kan ook geen kwaad, maar kan wel leiden tot een aantal verschijnselen als: Benauwd gevoel, kortademigheid; krop in de keel; droge mond; strak gevoel rond de mond; prikkelingen

Nadere informatie

AG eerste hulp opleidingen Best 0499-397404 agopleiding@gmail.com

AG eerste hulp opleidingen Best 0499-397404 agopleiding@gmail.com AG eerste hulp opleidingen Best 0499-397404 agopleiding@gmail.com Algemeen De mens kan ongeveer normaal 1 minuut zonder zuurstof. Hersenen zijn het meest gevoelig voor een tekort aan zuurstof. Typerend

Nadere informatie

Zwangerschap en vaccinatie tegen Nieuwe Influenza A (H1N1) ZO HOUDEN WE GRIP OP GRIEP

Zwangerschap en vaccinatie tegen Nieuwe Influenza A (H1N1) ZO HOUDEN WE GRIP OP GRIEP Zwangerschap en vaccinatie tegen Nieuwe Influenza A (H1N1) ZO HOUDEN WE GRIP OP GRIEP Zwangerschap en vaccinatie tegen Nieuwe Influenza A (H1N1) Nieuwe Influenza A, ook wel Mexicaanse griep genoemd, geeft

Nadere informatie

Wat je moet weten over roken voor, tijdens en na de zwangerschap Longziekten

Wat je moet weten over roken voor, tijdens en na de zwangerschap Longziekten Wat je moet weten over roken voor, tijdens en na de zwangerschap Longziekten Beter voor elkaar 2 Roken als je zwanger probeert te worden Minder vruchtbaar Roken maakt vrouwen en mannen minder vruchtbaar.

Nadere informatie

Overgevoeligheid van je longen meten Metacholineprovocatietest

Overgevoeligheid van je longen meten Metacholineprovocatietest Wilhelmina Kinderziekenhuis Overgevoeligheid van je longen meten Metacholineprovocatietest Onder ouders verstaan wij ook verzorger(s), pleeg- of adoptieouder(s) U kunt wijzigingen of aanvullingen op deze

Nadere informatie

Overgevoeligheid van je longen meten Metacholineprovocatietest

Overgevoeligheid van je longen meten Metacholineprovocatietest Wilhelmina Kinderziekenhuis Overgevoeligheid van je longen meten Metacholineprovocatietest Wat staat er in deze folder Inleiding voor ouders 2 Informatie voor jongeren vanaf 12 jaar 4 Overgevoeligheid

Nadere informatie

Wat te doen bij luchtwegklachten?

Wat te doen bij luchtwegklachten? Wat te doen bij luchtwegklachten? Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen en Eerstelijns geneeskunde van het UMC Utrecht Inhoud 3 4 6 8 10 Inleiding Oorpijn bij kinderen Verkoudheid Keelpijn Hoesten

Nadere informatie

Patiëntenvoorlichting Verloskunde. Roken en zwangerschap. Inhoudsopgave. Als je zwanger probeert te worden 2. Als je zwanger bent 3

Patiëntenvoorlichting Verloskunde. Roken en zwangerschap. Inhoudsopgave. Als je zwanger probeert te worden 2. Als je zwanger bent 3 Patiëntenvoorlichting Verloskunde Roken en zwangerschap Inhoudsopgave Als je zwanger probeert te worden 2 Als je zwanger bent 3 Na de zwangerschap 5 Stoppen met roken 6 Tips om te stoppen 7 Hulp bij het

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Longfunctie. onderzoek

PATIËNTEN INFORMATIE. Longfunctie. onderzoek PATIËNTEN INFORMATIE Longfunctie onderzoek 2 PATIËNTENINFORMATIE Door middel van deze informatiefolder wil het Maasstad Ziekenhuis u informeren over het longfunctieonderzoek en een aantal onderzoeksmethoden.

Nadere informatie

Thoracoscopie LONGGENEESKUNDE. Kijkoperatie in de borstholte

Thoracoscopie LONGGENEESKUNDE. Kijkoperatie in de borstholte LONGGENEESKUNDE Thoracoscopie Kijkoperatie in de borstholte Binnenkort wordt bij u een thoracoscopie (kijkoperatie in de borstholte) verricht. Dit wordt ook VATS (Video Assisted Thoracoscopic Surgery)

Nadere informatie

Op bezoek. bij Sam op de Intensive Care

Op bezoek. bij Sam op de Intensive Care Op bezoek S bij Sam op de Intensive Care Hoi, ik ben Sam en ik lig op de Intensive Care S Ik heb een fotoboekje gemaakt. Zo kun je alvast zien waar ik ben en wat iedereen op de afdeling doet. Natuurlijk

Nadere informatie

RS virus. Kinderafdeling

RS virus. Kinderafdeling RS virus Kinderafdeling Beter voor elkaar 2 RS virus Wat is het RS virus Het RS virus is de afkorting van Respiratoir Syncytieel Virus. Het is een veel voorkomend virus dat infecties van de luchtwegen

Nadere informatie

8 Longfunctieonderzoeken

8 Longfunctieonderzoeken Patiënteninformatie 8 Longfunctieonderzoeken Inleiding Binnenkort verwachten wij u op de longfunctieafdeling van Amphia voor één of meerdere longfunctieonderzoeken. Op iedere locatie van ons ziekenhuis

Nadere informatie

In de verschillende paragrafen van deze brochure komen de volgende onderwerpen aan bod:

In de verschillende paragrafen van deze brochure komen de volgende onderwerpen aan bod: Kinderen en astma Inleiding In deze brochure willen we u uitleg geven over astma, de werking van de luchtwegen, klachten, onderzoeken, oorzaken van astma en de behandeling met medicatie. In de verschillende

Nadere informatie

maximale inspanningstest

maximale inspanningstest maximale inspanningstest Onder ouders verstaan wij ook verzorger(s), pleeg- of adoptieouder(s) U kunt wijzigingen of aanvullingen op deze informatie door geven per e-mail: patienteninformatiewkz@umcutrecht.nl

Nadere informatie

Longfunctieonderzoeken

Longfunctieonderzoeken Longfunctieonderzoeken Inleiding Uw behandelend arts heeft u geadviseerd een longfunctieonderzoek te laten verrichten. Hierdoor krijgt de arts een indruk van de werking en het functioneren van uw longen.

Nadere informatie

Fysiotherapie bij slokdarmoperaties

Fysiotherapie bij slokdarmoperaties Centrumlocatie Na een operatie waarbij de slokdarm is verwijderd, bestaat er een verhoogde kans op het ontstaan van longcomplicaties. De fysiotherapeut heeft als taak u te helpen om deze complicaties te

Nadere informatie

fysiotherapie na een longoperatie

fysiotherapie na een longoperatie patiënteninformatie fysiotherapie na een longoperatie Binnenkort wordt u geopereerd aan uw long(en) of u heeft onlangs een operatie ondergaan. Waarom is fysiotherapie belangrijk na deze operatie? Hoe kunt

Nadere informatie