Trainingsopbouw Rotterdam marathon.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Trainingsopbouw Rotterdam marathon."

Transcriptie

1 Trainingsopbouw Rotterdam marathon.

2 Wegen ontstaan pas als we ze ingaan, grenzen bestaan slechts in het hoofd. Harry Neumann Waarom loop je eigenlijk? Door hardlopen leef je langer, heb je kans op minder ziektes, betere mentale gezondheid, meer sociale contacten of gewoon omdat je er plezier in vind? Waarschijnlijk het laatste, omdat alles om het lopen heen, gewoon leuk is. Er wordt veel gesproken over de zin of onzin van 42,2 km hardlopen. Ongezond, slopend, slecht voor je gewrichten. Het eerste wat mij verteld werd na een knieoperatie ga zo snel mogelijk bewegen. Dus een marathon lopen is voor mij niet ongezond mits. Ik ben gegrepen door het concept Sportrusten van Koen de Jong. Ontspannen in een stressvol bestaan. Een van de belangrijkste trainingsbouwstenen: ademhaling. Ontspannen ademen spaart energie. Energie die je kunt omzetten naar jouw ultieme droom het lopen van de Rotterdam marathon. Vier trainingen in de week met als langste duurloop een ¼ marathon? Dat is mogelijk, mits. Mits je doseert! Hard trainen is niet erg, als je maar voldoende rust inbouwt. Onder een bekende grafiek. Neem je voldoende rust dan wordt jouw gouden droom, de finish op de Coolsingel. Train je te intensief, te veel omvang met onvoldoende herstel dan stapel je vermoeidheid op vermoeidheid en volg je de rode lijn genoemd roofbouw.

3 Als basis gaan we uit van het sportrustenschema. Als ik dat uitvergroot is het best pittig in tegenstelling wat wordt beweerd. In 100 dagen is de totale omvang ± 500 km verdeeld over 55 uur! De verdeling van de belasting is onder weergegeven. Doseren is de sleutel tot succes! Hoe grenzen bepalen? De tijd op een 10 km onlangs gelopen in combinatie met een 6 minuten maximaaltest geeft een goed beeld van je maximale zuurstofopname per kg / lichaamsgewicht. Aan de hand van de twee uitkomsten wordt het omslagpunt / verzuringsdrempel / anaerobedrempel vastgesteld. De marathon loop je op je vetverbranding. Je duurlooptempo is gelijk aan je berekende marathontempo. Het grote voordeel is dat je went aan het langzame tempo en je suikervoorraad spaart! Onder een voorbeeld van de hartslagbelasting als uitkomst van de 10 km wedstrijd en 6 minuten test. Je suikervoorraad, een belangrijke energieleverancier voor je spieren is beperkt. Je voorraad opgeslagen in spieren en lever bedraagt ongeveer 90 minuten. Loop je te snel, rond je anaerobedrempel, dan raak je uitgeput. Door te trainen op je vetverbranding spaar je je suikervoorraad! Een keer in de week doe je een pittige training om je suikerverbranding te stimuleren. Door de wekelijkse regelmaat zal de opslagcapaciteit toenemen. Na de intensieve training ga je vogels kijken. Een belangrijke trainingsbouwsteen. Je herstelt van de intensieve training en je oefent tijdens het lopen je ademhaling. Beide zorgen voor een versneld herstel!

4 Controle ademhaling. Loop zoals je gewend bent in een rustig duurlooptempo, houd dit vijf minuten vast en begin dan met het verlengen van je uitademing. Adem tijdens twee passen via je neus in en tijdens vier passen via je mond uit. Je mag het niet benauwd krijgen en moet je snelheid vasthouden. Bekijk wat je hartslag na twee minuten is. Als die vijf tot vijftien slagen lager is, dan kun je dit onderweg vaker doen. Gaat de oefening goed, maar gaat je hartslag niet omlaag, dan is je ademhaling waarschijnlijk al goed. Probeer de oefening dan bij een hogere snelheid. Activiteit Aantal ademhalingen Per minuut. Gevoel Gevoel als je ademhaling te snel is Zitten 6-10 gewoon ontspannen Zitten onrustig gewoon Wandelen gewoon ontspannen Zitten gejaagd onrustig Wandelen onrustig gewoon Hardlopen rustige gewoon ontspannen duurloop Zitten Zeer gejaagd gejaagd Wandelen gejaagd onrustig Hardlopen rustige onrustig gewoon duurloop Hardlopen snellere duurloop gewoon ontspannen In het schema zijn drie tien kilometer testlopen opgenomen. Om je trainingstempo s te bewaken is een hartslagmeter aan te bevelen. Trainingen / wedstrijdloopjes kun je naderhand analyseren en tempo s bijstellen! Ik zal de trainingen in het maandschema van de loopgroep op te nemen. Zaterdagen zullen in het teken staan van ademhaling, rompstabiliteit, looptechniek en fartlektraining.

5 Schema 100 dagen sportrusten.

6 Onder de kilometerverdeling grafisch weergegeven. Onder de kilometrage per week.

7 Weektijdbelasting als je uitgaat van een BestePrestatie van 1 uur op 10 km. Voordat je begint te handelen, moet je geest vrij zijn van twijfel.

8 Tips & Trucs. Mag je fietsen / zwemmen? Ja, zeker in plaats van de (herstel-)duurlopen op de dagen voor en na de intensievere trainingen. Zeker in het begin is het ook goed om zo nu en dan in plaats van de lange duurloop (in het weekeinde) te gaan fietsen. Tot besluit: Bij twijfel, opkomende blessures of pijntjes: overleg even. Wen aan de rustige tempo s, te hard trainen gaat ten koste van je basisuithoudingsvermogen. Schenk aandacht aan je voeding, neem extra koolhydraten, zeker na een lange duurloop, het bevordert je herstel. Drink regelmatig, weeg je eens voor en na de loop. Vochtverlies van meer dan 1% van het lichaamsgewicht kan het prestatievermogen negatief beïnvloeden. Is het guur weer, loop dan eerst tegen de wind, het voorkomt afkoeling. Boven alle trainingsschema s gelden de volgende regels: - TRAIN OP GEVOEL, LUISTER NAAR JE LICHAAM - DOE NIET MEER EN PROBEER GEEN TRAINING IN TE HALEN. En lopen.is ontspanning! Warmte. Warmte is een geduchte tegenstander. Je hebt als voordeel dat je traint in een koele periode. Maar pas op met fraai winterweer. Een zonnetje gepaard met wind kunnen leiden tot uitdroging! Voldoende drinken is letterlijk van levensbelang. Tijdens de trainingen om de 30 minuten een stop om te drinken. Controleer je vochtverlies door je voor en na de training te wegen. Gewichtsverlies is vocht- verlies! Compenseren! Let op dat alcohol en (veel) koffie een sterk vocht afdrijvende factor heeft. Drink met mate. Zweetverlies in % van het lichaamsgewicht Gewichtsverlies van een loop(st)er van 80 KG Effecten op lichaam en prestaties. 2% 1,6 kg Vermindering warmteregulatie, lichaamstemperatuur neemt toe, afname duurvermogen 3% 2,4 kg Vergaande afname duurvermogen 4-6% 3,2-4,8 kg > 6% > 4, 8kg Vermindering van kracht, coördinatie problemen, oververhitting. Enorme afname duurvermogen Kramp, coördinatiestoornissen, braken, uitputting, bewustzijnsverlies, shock.

9 Sportdranken kun je grofweg verdelen in 2 groepen: Dorstlessers. Energiedranken. Isotone dorstlessers bevatten een gelijk aantal opgeloste deeltjes die overeenkomen met je bloedconcentratie en hebben een snelle maagwandpassage. Hypotone drankjes zijn meer geconcentreerde en hypertone drankjes bevatten een hoge concentratie aan koolhydraten en hebben daarom een slechte maagwandpassage (kramp). Een eenvoudige dorstlesser heeft het beste effect. (water met een schepje glucose en een snufje zout=isotoon). Wees voorzichtig met extra (druiven) suiker vlak voor de inspanning. Als je vlak voor je inspanning extra suikers inneemt stijgt je bloedsuikerspiegel. Je alvleesklier gaat het hormoon insuline produceren. Suiker wordt in de spieren en lever opgenomen. Door inspanning (na het startschot) wordt nog eens extra insuline opgenomen met het effect: duizelig, vermoeit, zware benen. Voeding: Heel simpel, eet gevarieerd volgens de maaltijdenschijf. Bij duurtrainingen aandacht voor extra koolhydraten. Lopen met een volle maag gaat slecht, even uitproberen, een lichte vezelarme voeding is het beste. Voor de marathon moet je onderweg energie bijtanken. Energiegels zijn erg handig. In de opbouw zijn duurlopen opgenomen van 14 km. Het is handig als je went aan een bepaald type gel om maagproblemen te voorkomen. Ik kom daar nog uitgebreid op terug. (zie ook pagina 151 van het boek ik hardloper van Stans van der Poel en Koen de Jong). Hardloopschoenen: De laatste jaren is er een ontwikkeling gaande om naast de huidige hardloopschoen ook schoenen aan te bieden die het natuurlijke hardlopen op blote voeten (natural running) benadert. Er zijn bijvoorbeeld hardloopschoenen met een hoogteverschil tussen hiel en voorvoet van slechts 4 mm in plaats van de gebruikelijke mm, waardoor het eerste contact met de grond meer naar de midvoet plaatsvindt en het blootsvoets lopen wordt ervaren. De visie mag dan juist zijn maar vooral oudere lopers krijgen te maken met achillespees en kuitklachten. Wees kritisch en vraag altijd naar de hakhoogte (heeldrop). Er is inmiddels een nieuwe trend gaande, hardloopschoenen met demping. Ervaringen zijn heel positief. Overweeg je nieuwe hardloopschoenen, wacht niet te lang! Kleding: Geen katoen, dat wordt nat en droogt slecht op. Odlo, Craft, e.d. zijn vochtregulerend. Meerdere laagjes bij koud weer geeft het beste effect. Hartslagmeter: Je steun en toeverlaat, geloof in je trainingszones! Wie te hard traint zal niet finishen! Schema: Word er geen slaaf van, het is een leidraad. Vermoeide dag, niet trainen en zeker niet inhalen! Koorts: Nooit trainen.

10 Looptechniek: Lopen is reactiviteit. Je loopt doordat de opgeslagen energie in spieren en pezen werken als elasticiteit. Loopefficiëntie betekent kort aan de grond. Het achter (stand) been wordt snel naar voren getrokken en het zwaaibeen niet te ver voor het lichaamszwaartepunt geplaatst. Lopen is een totale beweging, veel spieren moeten samenwerken om tot een goede looptechniek te komen. Een goede looptechniek bespaart energie. Rompstabiliteit draagt bij tot een goede loophouding. Een vaste onderrug geeft beperkingen in heupen, knieën en voeten. Aandachtspunten voor looptechniek: Onderhoudende rug en buikspieroefeningen. Oefeningen op de grote bal. Bewust zijn van je looptechniek door: Snel bijtrekken achterbeen. Niet te ver naar voren plaatsen zwaaibeen (net voor je lichaamszwaartepunt). Voet achter los, tenen omhoog. Kaatsend lopend. Rechtop. Bekken naar voren. Loopscholingsvormen. Heel succes met de opbouw en vooral loopplezier! Henk van Driel. Mobiel: Website:www.vandrielsports.nl

Fit op de keuring. Goed gekeurd. DienstenCentum Medische Keuringen www.defensiekeuring.nl April 2010

Fit op de keuring. Goed gekeurd. DienstenCentum Medische Keuringen www.defensiekeuring.nl April 2010 Fit op de keuring Goed gekeurd DienstenCentum Medische Keuringen www.defensiekeuring.nl April 2010 Inhoud 2 Inleiding 5 3 Trainingsprogramma voor de keuring 6 4 Trainingsprogramma voor de militaire opleiding

Nadere informatie

Gratis Rapport : Wat Te Doen Voor, Tijdens En Na Je Eerste Marathon. - Eelco de Boer -

Gratis Rapport : Wat Te Doen Voor, Tijdens En Na Je Eerste Marathon. - Eelco de Boer - Gratis Rapport : Wat Te Doen Voor, Tijdens En Na Je Eerste Marathon - Eelco de Boer - Gratis Rapport : Wat Te Doen Voor, Tijdens En Na Je Eerste Marathon Beste lezer, Ik hoop dat jouw doorzettingsvermogen

Nadere informatie

De eerste 6 weken na de bevalling: tips en oefeningen

De eerste 6 weken na de bevalling: tips en oefeningen De eerste 6 weken na de bevalling: tips en oefeningen Voorwoord De bevalling heb je achter de rug, nu op naar je herstel. Zeker bij de eerste bevalling kun je dagen na de bevalling het idee hebben dat

Nadere informatie

Trainen voor meerdaagse wandeltochten en trekkings Deze gids is voor iedereen die een reis met Sawadee gaat maken waarin een trektocht is opgenomen.

Trainen voor meerdaagse wandeltochten en trekkings Deze gids is voor iedereen die een reis met Sawadee gaat maken waarin een trektocht is opgenomen. Trainen voor meerdaagse wandeltochten en trekkings Deze gids is voor iedereen die een reis met Sawadee gaat maken waarin een trektocht is opgenomen. Deze gids is voor iedereen die een reis met Sawadee

Nadere informatie

Loop-je-fit. Voordelen op een rijtje

Loop-je-fit. Voordelen op een rijtje Loop-je-fit CM-fit Loop-je-fit Joggen is een echte aanrader voor wie een goedkope, ontspannende sportactiviteit zoekt met tal van gezondheidsvoordelen. Deze folder geeft je tips om op een gezonde manier

Nadere informatie

Preventieprogramma Start to Run

Preventieprogramma Start to Run Preventieprogramma Start to Run Inhoudstafel Samenvatting preventieprogramma start to run... 2 1. Warming Up & Cooling down... 4 Wat is het doel van opwarmen?... 4 Hoelang en aan welke intensiteit moet

Nadere informatie

Introductie. Toegewijd aan jouw resultaat, Jesse van der Velde. Copyright 2012-2014 Jessevandervelde.com 2

Introductie. Toegewijd aan jouw resultaat, Jesse van der Velde. Copyright 2012-2014 Jessevandervelde.com 2 Introductie Mijn naam Jesse van der Velde en ik wil je feliciteren met het downloaden van de gratis introductie versie van het Lekker in Bikini e-book. De reden waarom ik je wil feliciteren is omdat je

Nadere informatie

Ironman Kraichgau (7-6-2015)

Ironman Kraichgau (7-6-2015) Ironman Kraichgau (7-6-2015) Zoals ik na de Challenge Almere al had aangekondigd heb ik in 2015 twee sportieve doelen op de triathlon om naar toe te pieken. De eerste is de Ironman Kriachgau met als doel

Nadere informatie

DE BRUSSELSE LOOPGIDS EEN UITGAVE IN HET KADER VAN BRUSSEL LOOPT, DE LOOPCAMPAGNE VAN DE VGC-SPORTDIENST

DE BRUSSELSE LOOPGIDS EEN UITGAVE IN HET KADER VAN BRUSSEL LOOPT, DE LOOPCAMPAGNE VAN DE VGC-SPORTDIENST DE BRUSSELSE LOOPGIDS EEN UITGAVE IN HET KADER VAN BRUSSEL LOOPT, DE LOOPCAMPAGNE VAN DE VGC-SPORTDIENST INHOUD 1. Voorwoord 2 2. Moeder, waarom lopen wij? 4 Tien uitstekende redenen om te lopen 5 3. Algemene

Nadere informatie

Overgewicht Hart- en vaatziekten Diabetes Depressie

Overgewicht Hart- en vaatziekten Diabetes Depressie Overgewicht Hart- en vaatziekten Diabetes Depressie Realisatie en tekst: Jolinda van Hoogdalem Eindredactie: Erik Robbemont is een uitgave van: De Fietsersbond Postbus 2828 3500 GV Utrecht. Telefoon:

Nadere informatie

Twee kwartier beweegplezier

Twee kwartier beweegplezier Twee kwartier beweegplezier Twee kwartier beweegplezier Meer dan 60 % van de Belgen beweegt te weinig. Nochtans kan twee kwartier matig intensief bewegen per dag een belangrijke gezondheidswinst opleveren.

Nadere informatie

Ik kan winnen, maar ik ben ook klaar om te verliezen

Ik kan winnen, maar ik ben ook klaar om te verliezen Ik kan winnen, maar ik ben ook klaar om te verliezen Over het formuleren van doelstellingen vanuit NLP (Neuro Lingustisch Programmeren) ging mijn artikel in de vorige Eekhoorn. NLP houdt zich vooral bezig

Nadere informatie

Mix up your running: Variatie niet alleen leuker maar ook belangrijk voor adaptatie

Mix up your running: Variatie niet alleen leuker maar ook belangrijk voor adaptatie Mix up your running: Variatie niet alleen leuker maar ook belangrijk voor adaptatie Deel dit bericht op Twitter Deel dit bericht op Facebook Hardlopen is hot, de trend lijkt onstuitbaar. De commercie en

Nadere informatie

HANDIG OM TE WETEN NA HET KRAAMBED algemeen Tips van Verloskundigenpraktijk Montferland Wehl

HANDIG OM TE WETEN NA HET KRAAMBED algemeen Tips van Verloskundigenpraktijk Montferland Wehl HANDIG OM TE WETEN NA HET KRAAMBED algemeen Tips van Verloskundigenpraktijk Montferland Wehl DE LIGGING VAN DE BABY Geadviseerd wordt de baby op de rug te leggen. Buikligging alleen in de box als je er

Nadere informatie

Omgaan met vermoeidheidsklachten

Omgaan met vermoeidheidsklachten Omgaan met vermoeidheidsklachten bij MS OMGAAN MET VERMOEIDHEIDSKLACHTEN Tijdens de ergotherapiebehandeling krijgt u informatie over allerlei aspecten die met vermoeidheidsklachten te maken hebben. Doel

Nadere informatie

Oefeningen en adviezen na een keizersnede

Oefeningen en adviezen na een keizersnede Oefeningen en adviezen na een keizersnede afdeling fysiotherapie Inleiding U heeft een keizersnede gehad. Na deze ingreep is het belangrijk om de volgende oefeningen/adviezen op te volgen. Deze folder

Nadere informatie

SLIM in 12 weken. Een duurzaam betere lifestyle voor iedereen. door. Dr. Leonard Hofstra

SLIM in 12 weken. Een duurzaam betere lifestyle voor iedereen. door. Dr. Leonard Hofstra SLIM in 12 weken Een duurzaam betere lifestyle voor iedereen door Dr. Leonard Hofstra The difference between what we do and what we are capable of doing would suffice to solve most of the world s problems.

Nadere informatie

Tips, trucs en oefeningen voor een perfecte concentratie!

Tips, trucs en oefeningen voor een perfecte concentratie! Tips, trucs en oefeningen voor een perfecte Vincent van Broeckhoven Tips, trucs en oefeningen voor een perfecte concentratie Versie 1.1 Auteur: Vincent van Broeckhoven www.verbeterjeconcentratie.com www.zelfdiscipline.com

Nadere informatie

alcohol roken zwangerschap vóór, tijdens en na de Wat je moet weten over Over deze brochure

alcohol roken zwangerschap vóór, tijdens en na de Wat je moet weten over Over deze brochure Over deze brochure Heb je een kinderwens of is er een kindje op komst? Dan wil je er alles aan doen om een gezonde baby te krijgen. De meeste mensen weten wel dat roken en drinken tijdens de zwangerschap

Nadere informatie

REIZEN OP GROTE HOOGTE i

REIZEN OP GROTE HOOGTE i REIZEN OP GROTE HOOGTE i ii REIZEN OP GROTE HOOGTE OVER DIT BOEKJE Dit boekje is geschreven door mensen die graag in de bergen zijn en geïnteresseerd zijn in geneeskunde en de problemen die kunnen voorkomen

Nadere informatie

Bespreek je vak man! Waarom een goed gesprek? Een goed gesprek tussen werk nemer en werkgever over thema s als bijblijven

Bespreek je vak man! Waarom een goed gesprek? Een goed gesprek tussen werk nemer en werkgever over thema s als bijblijven bespreek je vak man Bespreek je vak man! Of je nou tractorchauffeur, kraanmachinist of grondwerker bent, ondernemer of werknemer, feit is dat je in een prachtige sector werkt. Natuurlijk wil je dat zo

Nadere informatie

het Let-op-jeleefstijl-boekje

het Let-op-jeleefstijl-boekje het Let-op-jeleefstijl-boekje Wat je kunt doen aan het voorkomen van psychische en fysieke problemen Je leefstijl: wat is dat? Leefstijl gaat over de manier waarop je leeft. Dus hoe je eet, hoeveel je

Nadere informatie

Jouw bevalling: Hoe ga je om met pijn?

Jouw bevalling: Hoe ga je om met pijn? Jouw bevalling: Hoe ga je om met pijn? Nu je zwanger bent, ga je je misschien een paar dingen afvragen. Bijvoorbeeld over pijn bij de bevalling. Hoe erg zal die zijn? Wat als je er niet tegen kunt? Kun

Nadere informatie

Ik word ouder. Cursus over ouder worden voor mensen met een beperking. www.kennispleingehandicaptensector.nl

Ik word ouder. Cursus over ouder worden voor mensen met een beperking. www.kennispleingehandicaptensector.nl Ik word ouder Cursus over ouder worden voor mensen met een beperking www.kennispleingehandicaptensector.nl Voorwoord Mensen met een beperking worden steeds ouder. Dat heeft gevolgen voor alle leefgebieden.

Nadere informatie

Albert Sonnevelt. minicursus leven zonder stress: deel 1. 1 minicursus: leven zonder stress. deel 1

Albert Sonnevelt. minicursus leven zonder stress: deel 1. 1 minicursus: leven zonder stress. deel 1 Albert Sonnevelt minicursus: leven zonder stress deel 1 1 minicursus: leven zonder stress STRESS inleiding 2 STRESS Het lijkt of je het voortdurend van iedereen die je kent hoort: Ik ben ZO gestresst!.

Nadere informatie

Instructies na een operatie voor overgewicht

Instructies na een operatie voor overgewicht Het Slotervaart, een ziekenhuis met ambitie Het Slotervaartziekenhuis, een opmerkelijk en ambitieus ziekenhuis in Amsterdam. In een informele en vertrouwde omgeving werken wij aan innovatieve medische

Nadere informatie

Sportgezondheid : Warming-up : Hoe en Waarom? Versie september 2005 Bron: KNHB / R.Meeus / J.Etienne / B.Bams

Sportgezondheid : Warming-up : Hoe en Waarom? Versie september 2005 Bron: KNHB / R.Meeus / J.Etienne / B.Bams Sportgezondheid : Warming-up : Hoe en Waarom? Versie september 2005 Bron: KNHB / R.Meeus / J.Etienne / B.Bams De noodzaak van een warming-up voor een wedstrijd of training is algemeen aanvaard in de sportwereld.

Nadere informatie