Toelichting bij de schema s

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Toelichting bij de schema s"

Transcriptie

1 Toelichting bij de schema s De ervaring leert dat het even wennen is om op schema s te trainen. Belangrijk is natuurlijk, om te beginnen, dat duidelijk is wat de trainer bedoelt. Vandaar deze toelichting. Normaalgesproken gaan sporters die regelmatig trainen vrij snel in conditie vooruit. Dit komt omdat het lichaam zich op het niveau van spieren, longen en hart vrij snel aanpast. Als ik het schema alleen op dat gegeven zou baseren, dan zou de opbouw veel sneller zijn dan nu het geval is. Omdat echter pezen en banden veel langzamer adapteren en de ketting altijd breekt bij de zwakste schakel is de opbouw vrij voorzichtig. Het zou jammer zijn als je, na enige tijd, geblesseerd raakt aan gewrichtsbanden (enkels, knieën), pezen (achillespezen) of aanhechtingen van spieren op het bot (heup, knie, scheenbeen). Wie regelmaat in het trainen weet te combineren met geduld en gezond verstand zal vast en zeker veel plezier aan het trainen gaan beleven. Onderstaande is vooral gericht op de looptrainingen, maar geldt eveneens voor andere trainingsvormen. Beginnende lopers adviseer ik om vanwege de regelmaat en gewenning wel steeds 30 of 40 minuten uit te trekken voor elke looptraining. Ook al staan er maar 10 minuten hardlopen voor die dag op het schema vermeld. Het wandelen mag in een lekker stevig tempo gedaan worden. Langzaam maar zeker wordt er natuurlijk wel steeds minder gewandeld en steeds meer hardgelopen. Als eenmaal 30 minuten non-stop hardlopen geen probleem meer is (wat inhoudt: je loopt dat vrij makkelijk en herstelt er goed van) dan pas breng ik de factor snelheid in. Dit is het instapniveau voor de A- schema s. Er worden dan wat snellere stukken in de trainingen opgenomen, afgewisseld met rustig draven. Ervaren lopers Kunnen meer kilometers per training aan. Het schema B is voor hen geschreven en gaat ervan uit dat één uur hardlopen in een vlot tempo geen problemen oplevert. Zowel schema A, als schema B, werken uiteindelijk toe naar deelname aan de Dam tot Damloop, de 20 km van Parijs en de zevenheuvelenloop.

2 Zoladz. Voor de intensiteit van de trainingen wordt gebruikgemaakt van de indeling die ontwikkeld is door de Poolse wetenschapper Zoladz. Deze gaat uit van een (inschatting van) de maximale hartslag. In de tabel hieronder wordt deze indeling weergegeven. Wie niet op hartslag traint kan enig houvast ontlenen aan de beschrijving van het bijbehorende gevoel. Uitgaande van de maximale hartslag, de HF-max, komt Zoladz tot de volgende indeling: Indeling van trainingszones volgens Zoladz. Trainingszone Hartslag Zonder hartslagmeter geeft dit enig houvast Zone 5 (Z5) HFmax 10 Enkele minuten in dit tempo en u krijgt al zware benen Zone 4 (Z4) HFmax 20 Dit ligt in de buurt van uw 10km wedstrijdtempo (*) Zone 3 (Z3) HFmax 30 Dit tempo moet u zeker minimaal een uur vol kunnen houden (*) Zone 2 (Z2) HFmax 40 Praten wordt al wat lastiger, maar u raakt niet buiten adem Zone 1 (Z1) HFmax 50 Met dit tempo kunt u onderweg nog gemakkelijk een gesprek voeren (*) afhankelijk van de getraindheid. Enkele opmerkingen over deze tabel: ** Bouw een marge van 5 slagen in. Z3 ligt dus 35 tot 25 slagen onder de HFmax. ** Staat er in het programma Z2-3, dan wordt de intensiteit tussen Z2 en Z3 bedoeld (dus HFmax 35) ** Vele lopers hebben problemen om met de lage hartslagen van Z1 en Z2 te lopen. Probeer dan om met behoud van een goede looptechniek de hartslag zo laag mogelijk te houden. Vooral bij de lange duurlopen is dat van groot belang! Normaalgesproken zul je merken dat het steeds makkelijker wordt met lage hartslag te trainen. ** De maximale hartslag kan op een Sport Medisch Adviesbureau (SMA) worden bepaald. Het zelf bepalen van de HFmax is niet zonder gezondheidsrisico s. Beginnende lopers, ouderen en lopers die niet gewend zijn met hoge intensiteit te sporten doen er verstandig aan eerst een huisarts of sportarts te raadplegen. U kunt ook in overleg met een trainer een schatting van uw maximale hartslag te maken. ** U kunt de HFmax zelf als volgt bepalen: loop, na een grondige warming up, 3minuten in een hoog tempo, waarbij de laatste 30 seconden voluit gaan (en dan ook nog liefst iets heuvelop). De waarde die de hartslag dan heeft kunt U beschouwen als de HFmax.

3 Nieuwe Trainingszones. De intensiteit van de trainingen wordt dus aangegeven met Z1 t/m Z5. In de loop der jaren heb ik ervaren dat deze indeling zeer goed bruikbaar is, maar ook enkele tekortkomingen kent. Zo vind ik dat de lagere zones (Z2 en Z1) met name voor sporters met een hoge maximale hartslag te hoog uitkomen. Vandaar dat ik de zones af en toe aanpas bij de sporters waarvan ik denk dat die daarmee gebaat zijn. Ook is het wel eens lekker (en goed!) de hartslagmeter in de kast te laten liggen en op het gevoel te lopen. Om daarin tegemoet te komen heb ik drie nieuwe zones ingevoerd: Zg Lopen op gevoel, zo snel of langzaam als je zelf op dat moment wilt. Zg+ Lopen op gevoel, maak er een lekker pittige training van Zg- Lopen op gevoel, maak er een zeer relaxte training van. Wellicht kom je deze zones de komende periode in je schema s tegen. Voorbeelden van trainingen Hier enkele voorbeelden van trainingen zoals deze in het schema voor kunnen komen, om uit te leggen hoe de notatie met de zones van Zoladz werkt. Vb 1: 60 in Z1 waarin 4 x 6 in Z3-4 p = 4 De training duurt 60 minuten. Uitgangspunt is een looptempo met HF in Z1. Na enige tijd (zelf te bepalen dus) versnel je en loop je 6 min. met een HF in Z3-4. Na dat snellere stuk heb je 4 min. pauze, waarin je rustig doorloopt tot de hartslag weer gezakt is tot Z1. Door blijven lopen tot de 4 min. pauze om is. Dan weer aanzetten voor de tweede keer 6 min. in Z3-4. Zo loop je in totaal 4 keer 6 min. in Z3-4, ertussen neem je steeds 4 min. pauze (niet wandelen) om de hartslag weer te laten zakken. Na de 4 e keer 6 min. loop je rustig door tot de totale training van 60 erop zit. Vb 2: 20 in Z in Z in Z3 + 5 in Z4 Dit is een zgn. climaxduurloop. Deze begint met 20 in Z1. Na 20 wordt het tempo iets opgevoerd tot de hartslag in Z2 zit. Na 15 het tempo verder opvoeren tot Z3, en de laatste 5 zit de HF in Z4. Vb 3: 60 in Z1-2 waarin 2 x (4 x 2 in Z3-4 p = 2) sp = 6 In de rustige duurloop van 60 zijn 8 snellere stukken van 2 in Z3-4 opgenomen. Deze zijn opgedeeld in 2 blokjes van 4. Na de 1 e, 2 e en 3 e loop is de pauze steeds 2 ; na de 4 e zit het eerste blokje erop en is de pauze 6 (sp staat voor seriepauze). Tijdens de pauze dient er gelopen te worden met een snelheid die overeenkomt met Z1-2 Hou er bij alle trainingen rekening mee dat het enige tijd duurt voordat de hartslag in de juiste zone zit. Gun jezelf die tijd, en ga niet extra snel

4 lopen om de hartslag snel in de juiste zone te krijgen, want dan schiet deze er als het ware door. Met als gevolg dat je op de rem moet trappen om de hartslag terug te laten zakken in de juiste zone. Versnellingen. Dat zijn korte loopjes over ongeveer 80 meter. Je loopt heen-en-weer. De heenrichting gaat snel, het stukje terug is bedoeld als herstel en kan heel rustig joggend, maar ook wandelend afgelegd worden. Tijdens het snelle gedeelte wordt de snelheid heel geleidelijk opgebouwd. Je begint rustig joggend, na 20m loop je op 25% van je topsnelheid; na 40m loop je met pakweg 50% daarvan, na 60m zit je al in de buurt van de 75% en de laatste 10m gaan in ongeveer 90%. Ga niet helemaal voluit sprinten, de kans op blessures is dan groot en bovendien verlies je de controle over je beweging. Aan het eind van die 80m niet meteen vol in de remmen, maar rustig uitrollen, omdraaien en weer terugjoggen (of wandelen) naar het begin voor de volgende versnelling. Het doel van deze loopjes is verbetering van de snelheid, coördinatie en kracht. Apestaartjes Een nieuw fenomeen: de Apestaartjes aangegeven als (bijvoorbeeld) 60 in Z1 Dat behoeft natuurlijk nadere toelichting. Het is een gewone duurloop zoals je gewend bent, maar in de laatste 10 minuten gaat er wat veranderen. geeft aan dat je elke minuut gedurende 15 passen moet versnellen. In het voorbeeld van 60 in ga je dus na 50, 51, 52,.. 58, en 59 minuten even 15 passen versnellen. Dat mag best pittig, als je benen goed voelen. Anders gewoon een beetje rustig aan. Tussen de apestaartjes loop je door in het duurlooptempo van die training. In het voorbeeld: het tempo van Z1 dus (de hartslag loopt natuurlijk wat op door de snelle stukken). Overigens bedoel ik met 15 passen dat het linkerbeen 15 keer de grond raakt. In feite zet je dus 30 stappen. Maar het telt wat makkelijker als je maar één been telt. Na de 10 e apestaart zit de training erop (nog wel even doorlopen tot de totale trainingstijd erop zit). Er zijn natuurlijk varianten denkbaar: Varianten die je vroeger of later in je schema tegen kunt Soms stop ik ze ergens midden in een duurloop. Bijvoorbeeld: 1h30 in Z1, na 20, 50, 80 In die duurloop dus 30 x aanzetten! Kom je dit in je schema tegen en begrijp je nog niet helemaal wat de bedoeling is: mail dan eventjes! Communicatie PON FIT biedt je de mogelijkheid om vragen te stellen over de schema s en andere zaken die met hardlopen te maken hebben. Je kunt je vragen mailen naar r.veer@wxs.nl.

5 W-up en C-down In de trainingen zijn geen warming-up of cooling down opgenomen. Toch is het zeer aanbevolen om niet meteen de deur uit te rennen en met de training van het schema te beginnen. De warming up: De inhoud van de warming up hangt vooral af van de omstandigheden, de inhoud van de training en de getraindheid van de sporter. Hoe intensiever de training, des te belangrijker de warming up. Een rustige duurloop vraagt een andere voorbereiding dan een snelle intervaltraining. Inlopen Beginnende lopers kunnen 5 minuten stevig wandelen voorafgaande de looptraining. Gevorderde lopers dribbelen meestal een tiental minuten. Diagnostisch rekken Het is verstandig om even de belangrijkste spiergroepen langs te lopen door ze heel voorzichtig op lengte te brengen. Indien alles goed voelt, kan er normaal getraind worden. Soms is er aanleiding om de inhoud van de training aan te passen. Even goed luisteren naar het lichaam dus. Loopscholing De loopscholing-oefeningen lenen zich uitstekend als warming-up oefeningen. Voor techniekverbetering is echter meer tijd nodig en dient de loopscholing als een aparte trainingseenheid opgenomen te worden. Gymnastiek Om de doorbloeding over het hele lichaam goed op gang te brengen, de spieren soepel te maken en de lichaamstemperatuur verder te verhogen kunnen vervolgens een aantal gymnastiek-oefeningen gedaan worden. Deze kunnen zowel in stand, als lopend gedaan worden. Werk in stand even alle onderdelen los, van boven naar beneden, door actieve zwaaioefeningen of buig-enstrekoefeningen te doen. Verend rekken is voorafgaande aan de training geen probleem. Statisch rekken wordt niet aanbevolen. Al lopend kunnen allerlei vormen van huppen en zijwaartse oefeningen (aansluitpas, kruispas, met of zonder arminzet, etc) gedaan worden over een afstand van meter. Versnellingen Ter afsluiting van een warming up worden er nog 3 tot 5 versnellingslopen gedaan over een afstand van 60 tot 100 meter. Begin in dribbeltempo en voer het tempo geleidelijk aan op tot bijna maximale snelheid. Terug wandelen of dribbelen. Wie de warming-up consequent verwaarloosd zal op termijn steeds minder soepel worden en minder efficiënt kunnen hardlopen. Cooling down De inhoud van de cooling down hangt eveneens, maar in iets mindere mate af van de omstandigheden en de inhoud van de training. Hoe intensiever de training, des te meer tijd voor de cooling down. Kleding Meteen na afloop van de training droge en warme kleding aantrekken. Het lichaam is nog lekker warm, maar het afkoelen is al begonnen. In de winter is een muts noodzakelijk. Vooral de wind is een grote risicofactor.

6 De weerstand is kort na het sporten verlaagd, zodat met op dat moment vatbaarder is voor, bijv, verkoudheid Uithijgen Neem even lekker de tijd om uit te hijgen. Het is niet nodig om direct aansluitend de kern van de training uit te gaan lopen. Uitlopen Als je weer op adem bent gekomen, is het goed om nog een minuutje of tien in een zeer rustig tempo uit te lopen. Zo mogelijk op zachte ondergrond. Statisch rekken Ten slotte kunnen een aantal rekkingsoefeningen gedaan worden. Drinken en eten Na de training zo snel mogelijk het verloren vocht aanvullen. Dit heeft geen negatieve invloed op het lichaamsgewicht. Het werkt wel herstelbevorderend. Liefst kort na de training ook de koolhydraten aanvullen, bijv met sportdrank. Binnen 2 uur na de training een maaltijd nemen (met veel koolhydraten) bevordert het herstel aanzienlijk. Tenslotte Heb je vragen, opmerkingen, bedenkingen of klachten schroom dan niet deze meteen door te mailen. Kritiek is tenslotte gratis advies en dat helpt mij weer de schema s en de begeleiding verder te optimaliseren. Volledigheidshalve vermeld ik nog dat al je activiteiten, ook die op aangeven van de schema s, voor eigen risico zijn. Blessurevrij hardlopen begint met het juiste schoeisel. Ga je nieuwe schoenen kopen, neem dan altijd je oude exemplaren mee. Ga altijd naar een speciaalzaak, waar een goede analyse van je houding en looppatroon wordt gemaakt, bijvoorbeeld Lafoot (zie Ga altijd hardloopschoenen kopen op een rustig tijdstip, dan hebben de verkopers alle tijd voor je! Veel succes met trainen! Rob Veer.

Hardlopen. Conditie opbouwen en onderhouden

Hardlopen. Conditie opbouwen en onderhouden Hardlopen Conditie opbouwen en onderhouden Conditie opbouwen en onderhouden Deze folder kan u helpen op een verantwoorde wijze aan uw conditie te werken. Lees de folder eerst eens rustig door en trek dan

Nadere informatie

TRAININGSSCHEMA, DE EERSTE 6 WEKEN

TRAININGSSCHEMA, DE EERSTE 6 WEKEN TRAININGSSCHEMA, DE EERSTE 6 WEKEN VOORAF: UITLEG VAN DE TRAININGS VOOR JE HARDLOOPSCHEMA Er zijn verschillende manieren om de intensiteit van trainingen aan te geven. Je kunt de intensiteit bepalen met

Nadere informatie

TRAININGSSCHEMA, DE EERSTE 6 WEKEN

TRAININGSSCHEMA, DE EERSTE 6 WEKEN TRAININGSSCHEMA, DE EERSTE 6 WEKEN VOORAF: UITLEG VAN DE TRAININGS VOOR JE HARDLOOPSCHEMA Er zijn verschillende manieren om de intensiteit van trainingen aan te geven. Je kunt de intensiteit bepalen met

Nadere informatie

DOEL VAN LANGE DUURLOPEN Wat is het doel van lange duurlopen op weg naar je marathon?

DOEL VAN LANGE DUURLOPEN Wat is het doel van lange duurlopen op weg naar je marathon? TRAINEN VOOR DE KUSTMARATHON ZEELAND Dat lange rustige duurlopen de basis zijn voor een goede marathontraining, weet iedere hardloper. Maar velen weten niet, of willen niet weten, dat deze duurlopen heel

Nadere informatie

Hoe gebruik je een hartslagmeter bij je training?

Hoe gebruik je een hartslagmeter bij je training? Hoe gebruik je een hartslagmeter bij je training? Looptraining is in de eerste plaats leren efficiënt met je energie omgaan. Dit betekent niet voor elke loper hetzelfde. Een sprinter zal zijn beschikbare

Nadere informatie

TRAININGSSCHEMA, DE EERSTE 6 WEKEN

TRAININGSSCHEMA, DE EERSTE 6 WEKEN TRAININGSSCHEMA, DE EERSTE 6 WEKEN VOORAF: UITLEG VAN DE TRAININGS VOOR JE HARDLOOPSCHEMA Er zijn verschillende manieren om de intensiteit van trainingen aan te geven. Je kunt de intensiteit bepalen met

Nadere informatie

De voordelen van hardlopen

De voordelen van hardlopen Hardloop tips De voordelen van hardlopen Zodra het buiten lekker weer wordt zie je overal om je heen mensen in hun hardloopschoenen springen. Op een mooie lenteof zomerdag is het heerlijk om na het werk

Nadere informatie

Trainingsvormen. Opbouw

Trainingsvormen. Opbouw Run2Day http://www.run2day.nl/hardloopschema-marathon Met dit schema train je voor je eerste marathon. Als je lange afstanden loopt is het extra belangrijk dat je goed eet en drinkt. Een gezond en gevarieerd

Nadere informatie

Opbouwfase Begin met hardlopen volgens de eerste richtsnelheid. Als je je goed voelt, verhoog dan je tempo en houd

Opbouwfase Begin met hardlopen volgens de eerste richtsnelheid. Als je je goed voelt, verhoog dan je tempo en houd Marathon 2/04/2017 Wedstrijddatum 3:31:51 Voorspelde tijd 25 weken Looptijd plannen 100 afstanden Totaal aantal loopsessies 1014,5 kilometer Totale afstand Zwaar Intensiteit Fases Trainingssessies Voorbereidende

Nadere informatie

Basis trainingsschema 42 km

Basis trainingsschema 42 km Basis trainingsschema 42 km De basis trainingschema s van de Veenlopers zijn volgens de Souplesse Methode / EMI opgebouwd. Deze trainingsmethode heeft ten opzichten van andere trainingschema s veel voordelen

Nadere informatie

Trainingsschema voor de marathon in München 2013

Trainingsschema voor de marathon in München 2013 Trainingsschema voor de marathon in München 2013 Nr Datum MAAN- DAG 5 trainingen per week (kan ingekort worden tot 4 trainingen per week: dinsdag, donderdag, zaterdag en zondag) DINSDAG Variabele tempoloop

Nadere informatie

Aanvangsniveau van dit schema is minimaal 5 km (30-40 minuten) achter elkaar kunnen hardlopen!

Aanvangsniveau van dit schema is minimaal 5 km (30-40 minuten) achter elkaar kunnen hardlopen! De Veenlopers Basis trainingsschema 10 km De basis trainingschema s zijn volgens de SouplesseMethode / EMI (Ervaren Mate van Inspanning) opgebouwd. Deze trainingsmethode heeft ten opzichten van andere

Nadere informatie

Basis trainingsschema 10 km

Basis trainingsschema 10 km Basis trainingsschema 10 km De basis trainingschema s van Mijnhardlooptrainer.nl zijn volgens de SouplesseMethode / EMI opgebouwd. Deze trainingsmethode heeft ten opzichten van andere trainingschema s

Nadere informatie

D.IJ.C. Bertus 1. Doelstelling loopgroepen D.IJ.C. Bertus 1. Intensiteit van de trainingszones 3. Warming-up 4. Veiligheid 5.

D.IJ.C. Bertus 1. Doelstelling loopgroepen D.IJ.C. Bertus 1. Intensiteit van de trainingszones 3. Warming-up 4. Veiligheid 5. c. D.IJ.C. - Bertus D.IJ.C. Bertus 1 Doelstelling loopgroepen D.IJ.C. Bertus 1 Intensiteit van de trainingszones 3 Warming-up 4 Veiligheid 5 Schema 6 DIJC Bertus is ontstaan uit een fusie van de Delftse

Nadere informatie

De temponummers zijn ook te vervangen voor het trainen met hartslagzones.

De temponummers zijn ook te vervangen voor het trainen met hartslagzones. De Veenlopers Basis trainingsschema 5 km De basis trainingschema s van de Veenlopers zijn volgens de SouplesseMethode / EMI (Ervaren Mate van Inspanning) opgebouwd. Deze trainingsmethode heeft ten opzichten

Nadere informatie

De Veenlopers. De temponummers zijn ook te vervangen voor het trainen met hartslagzones.

De Veenlopers. De temponummers zijn ook te vervangen voor het trainen met hartslagzones. De Veenlopers Basis trainingsschema 10 km De basis trainingschema s van de Veenlopers zijn volgens de SouplesseMethode / EMI opgebouwd. Deze trainingsmethode heeft ten opzichten van andere trainingschema

Nadere informatie

Beginnersschema. Hardloopaanbiedingen.nl wenst je heel veel succes en plezier met hardlopen!

Beginnersschema. Hardloopaanbiedingen.nl wenst je heel veel succes en plezier met hardlopen! Beginnersschema In het beginnersschema wordt er gewerkt met hardlopen en wandelen. De bedoeling van de wandelpauzes is dat men actief kan herstellen van de looppas. In de eerste maanden van je opbouw werk

Nadere informatie

TRAININGSSCHEMA 300 KILOMETER

TRAININGSSCHEMA 300 KILOMETER Onderstaand trainingsschema is geschikt voor beginnende fietsers die binnen vijf maanden 100 tot 300 kilometer willen. Het schema is gebaseerd op je Hmax, dit is je maximale hartslag. Dit kun je berekenen

Nadere informatie

Hardloopschema voor semi-gevorderden

Hardloopschema voor semi-gevorderden Hardloopschema voor semi-gevorderden Heb je je eerste tien trainingsweken erop zitten? Dan kun je de overstap maken naar het onderstaande schema voor semi-gevorderden. Dit hardloopschema is opgebouwd als

Nadere informatie

Trainingschema locatie Voorschoten 2016

Trainingschema locatie Voorschoten 2016 = Minuut = Seconde HP = Herstelpauze Wandelen AH + ( ) = Actieve pauze Dribbelen SP = Ø = Seriepauze Rondje Hf-max = Maximale hartslagfrequentie Zie: http://www.runmedical.nl/downloads/hoe_gebruik_ik_een_trainingsschema.pdf

Nadere informatie

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal februari 2018

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal februari 2018 Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal februari 2018 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig. Om dit

Nadere informatie

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal september 2017

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal september 2017 Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal september 2017 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig. Om dit

Nadere informatie

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal juli 2017

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal juli 2017 Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal juli 2017 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig. Om dit te bereiken

Nadere informatie

Wedstrijdschema halve marathon

Wedstrijdschema halve marathon Wedstrijdschema halve marathon Voor de meeste lopers is de halve marathon een aantrekkelijke afstand. Recreanten verkrijgen door de training en de wedstrijd de verlangde goede conditie, en ervaren lopers

Nadere informatie

Start to Run Trainingsschema

Start to Run Trainingsschema Start to Run Trainingsschema Begin elke training met 5 minuten stevig, daarna doe je wat rek- en strekoefeningen als je dat prettig vind; tijdens de groepstrainingen leer je er een aantal, probeer ze voor

Nadere informatie

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal april 2017

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal april 2017 Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal april 2017 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig. Om dit te

Nadere informatie

algemene tips schema voor beginners schema voor gevorderden schema opslaan als PDF

algemene tips schema voor beginners schema voor gevorderden schema opslaan als PDF Schema voor gevorderden algemene tips schema voor beginners schema voor gevorderden schema opslaan als PDF Schema voor gevorderden Schema voor hardlopers(sters) die al een ½ uur aan een stuk kunnen hardlopen.

Nadere informatie

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal mei 2018

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal mei 2018 Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal mei 2018 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig. Om dit te bereiken

Nadere informatie

Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal februari 2018

Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal februari 2018 Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal februari 2018 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig.

Nadere informatie

Hardlopen Voor Beginners

Hardlopen Voor Beginners Hardlopen Voor Beginners Loopgroep Noord Nederland Klazienaveen DE LUNA" DE LEEUW 1 7891 TS KLAZIENAVEEN. Inhoudsopgave * Verantwoord beginnen met hardlopen * Starten zonder loopervaring * Alles over de

Nadere informatie

Trainen met je hartslag. Pieter Breeuwsma Looptrainer 3 Runnersclub Woerden www.runnersclub.nl

Trainen met je hartslag. Pieter Breeuwsma Looptrainer 3 Runnersclub Woerden www.runnersclub.nl Trainen met je hartslag Pieter Breeuwsma Looptrainer 3 Runnersclub Woerden www.runnersclub.nl Waarom trainen we eigenlijk? Ik ben niet aan het trainen, ik loop gewoon lekker.. Conditieverbetering of conditiebehoud?

Nadere informatie

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal augustus 2018

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal augustus 2018 Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal augustus 2018 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig. Om dit

Nadere informatie

Trainingsschema assistent scheidsrechters amateur voetbal september 2017

Trainingsschema assistent scheidsrechters amateur voetbal september 2017 Trainingsschema assistent scheidsrechters amateur voetbal september 2017 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig.

Nadere informatie

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal juli 2017

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal juli 2017 Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal juli 2017 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig. Om dit te bereiken

Nadere informatie

Dit trainingsschema is ontwikkeld i.s.m. Michael Zijlaard (o.a. ploegleider en coach van team AA Drink/Leontien.nl) en Dick Siliakus (fysiotherapeut)

Dit trainingsschema is ontwikkeld i.s.m. Michael Zijlaard (o.a. ploegleider en coach van team AA Drink/Leontien.nl) en Dick Siliakus (fysiotherapeut) Inleiding trainingsschema Onderstaand trainingsschema is geschikt voor beginnende fietsers die binnen vijf maanden 100 tot 300 kilometer willen fietsen. Het schema is gebaseerd op je Hmax, dit is je maximale

Nadere informatie

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal oktober 2017

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal oktober 2017 Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal oktober 2017 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig. Om dit te

Nadere informatie

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal juli 2018

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal juli 2018 Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal juli 2018 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig. Om dit te bereiken

Nadere informatie

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal februari 2017

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal februari 2017 Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal februari 2017 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig. Om dit

Nadere informatie

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal oktober 2018

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal oktober 2018 Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal oktober 2018 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig. Om dit te

Nadere informatie

Trainingsschema assistent scheidsrechters amateur voetbal december 2017

Trainingsschema assistent scheidsrechters amateur voetbal december 2017 Trainingsschema assistent scheidsrechters amateur voetbal december 2017 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig.

Nadere informatie

Wat maakt het verschil?

Wat maakt het verschil? Wat maakt het verschil? Waarvoor ben je aan het trainen? Ik train niet, ik loop... (Peter Klos). Wie te weinig traint zal niet finishen, maar wie te hard traint zal niet starten. WAT IS TRAINEN? Het regelmatig,

Nadere informatie

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal februari 2019

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal februari 2019 Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal februari 2019 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig. Om dit

Nadere informatie

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal mei 2019

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal mei 2019 Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal mei 2019 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig. Om dit te bereiken

Nadere informatie

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal september 2019

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal september 2019 Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal september 2019 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig. Om dit

Nadere informatie

TRAININGSSCHEMA 500 KILOMETER

TRAININGSSCHEMA 500 KILOMETER Onderstaand trainingsschema is geschikt voor gevorderde fietsers die al 100 km kunnen fietsen en willen trainen voor 200 tot 500 km. Het schema is gebaseerd op je Hmax, dit is je maximale hartslag. Dit

Nadere informatie

Dit trainingsschema is ontwikkeld i.s.m. Michael Zijlaard (o.a. ploegleider en coach van team AA Drink/Leontien.nl) en Dick Siliakus (fysiotherapeut)

Dit trainingsschema is ontwikkeld i.s.m. Michael Zijlaard (o.a. ploegleider en coach van team AA Drink/Leontien.nl) en Dick Siliakus (fysiotherapeut) Inleiding trainingsschema Onderstaand trainingsschema is geschikt voor gevorderde fietsers die al 100 km kunnen fietsen en willen trainen voor 200 tot 500 km. Het schema is gebaseerd op je Hmax, dit is

Nadere informatie

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal maart 2019

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal maart 2019 Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal maart 2019 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig. Om dit te

Nadere informatie

Algemeen trainingsschema scheidsrechters

Algemeen trainingsschema scheidsrechters Algemeen trainingsschema scheidsrechters Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, is het belangrijk het spel goed te kunnen volgen. Hiervoor heb je een optimale conditie nodig. Om je hierbij te helpen

Nadere informatie

Week 1 50 min in D1 10 min in D2 Fartlek 45 min in D1 met 3 x 2 min versnellen naar/in D2 verspreid over de totale looptijd 45 min in D1 5 min in D2 10 min in D1 Week 2 50 min in D1 10 min in D2 Interval

Nadere informatie

Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal december 2018

Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal december 2018 Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal december 2018 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig.

Nadere informatie

Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal augustus 2019

Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal augustus 2019 Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal augustus 2019 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig.

Nadere informatie

Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal oktober 2018

Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal oktober 2018 Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal oktober 2018 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig.

Nadere informatie

Trainingsschema assistent scheidsrechters amateur voetbal oktober 2017

Trainingsschema assistent scheidsrechters amateur voetbal oktober 2017 Trainingsschema assistent scheidsrechters amateur voetbal oktober 2017 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig.

Nadere informatie

Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal april 2019

Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal april 2019 Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal april 2019 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig.

Nadere informatie

De opzet van het boek 9 De trainingsblokken 10 Complete schema s 11 Een rondleiding door het boek 11

De opzet van het boek 9 De trainingsblokken 10 Complete schema s 11 Een rondleiding door het boek 11 INHOUDSOPGAVE 1 Inleiding 9 De opzet van het boek 9 De trainingsblokken 10 Complete schema s 11 Een rondleiding door het boek 11 2 3 4 5 Doelen stellen 15 Waarom wil ik hardlopen? 16 Wat wil ik bereiken?

Nadere informatie

Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal juli 2019

Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal juli 2019 Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal juli 2019 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig. Om

Nadere informatie

Bereik je ideale gewicht

Bereik je ideale gewicht Robert van der Wulp Beste Lezer, Gewicht speelt een belangrijke rol bij het fietsen. Het is niet alleen maar een gezondheidsaspect. Sterker nog: veel fietsers willen graag richting ondergewicht. Alles

Nadere informatie

Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal augustus 2018

Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal augustus 2018 Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal augustus 2018 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig.

Nadere informatie

Toelichting. TOELICHTING schema halve marathon De Heurne GW Enschede +31(0)

Toelichting. TOELICHTING schema halve marathon De Heurne GW Enschede +31(0) Toelichting TOELICHTING schema halve marathon 2018 @looppatroon Uitgangspunt is dat je bij aanvang van dit schema al een basis hebt van 3 trainingen per week. Beschik je niet over deze basis, begin dan

Nadere informatie

Trainingsschema. PS: Volg het schema en laat me weten wat je resultaten zijn. Stuur me een berichtje naar

Trainingsschema. PS: Volg het schema en laat me weten wat je resultaten zijn. Stuur me een berichtje naar Beste Lezer, Jaar in jaar uit trainen is wat je beter kan maken. Ik zeg heel bewust kan, want er is meer. Je kunt namelijk nog zoveel trainen, maar als je niet de juiste voeding neemt, niet op tijd naar

Nadere informatie

3 Oefeningen Voor Strakke Benen & Billen

3 Oefeningen Voor Strakke Benen & Billen 3 Oefeningen Voor Strakke Benen & Billen Vooraf 1. Lees eerst de algemene trainingsinstructies, deze vind je als bijlage bij dit schema. 2. Doe altijd een warming up van 10 minuten voordat je gaat trainen.

Nadere informatie

Run2Day Training - Dam tot Damloop

Run2Day Training - Dam tot Damloop wk Training 1 Training 2 Training 3 maan dag Kort Interval Lang 14 30-3 25' 5 x 3' 30' + 10' 6.30/km Rust: steeds 1min. Wandelen 6.30/km + 6.00/km 15 6-4 25' 5 x 2' + 1 x 10' 30' + 10' 6.30/km Rust: steeds

Nadere informatie

Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal november 2018

Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal november 2018 Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal november 2018 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig.

Nadere informatie

Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal maart 2019

Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal maart 2019 Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal maart 2019 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig.

Nadere informatie

Periodisering jaarplan 2013: Prestatiegroep 1

Periodisering jaarplan 2013: Prestatiegroep 1 Periodisering jaarplan 2013: Prestatiegroep 1 maand jan. feb. maart april mei juni juli aug. sept. okt. nov. dec. week 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31

Nadere informatie

De Veenlopers. De temponummers zijn ook te vervangen voor het trainen met hartslagzones.

De Veenlopers. De temponummers zijn ook te vervangen voor het trainen met hartslagzones. De Veenlopers Basis trainingsschema 5 km De basis trainingschema s van de Veenlopers zijn volgens de SouplesseMethode / EMI opgebouwd. Deze trainingsmethode heeft ten opzichten van andere trainingschema

Nadere informatie

Run2Day Training - Dam tot Damloop

Run2Day Training - Dam tot Damloop wk Training 1 Training 2 Training 3 maan dag Kort Interval Lang 14 30-3 25' 7 x 4' 30' + 10' 4.50/km Rust: steeds 1min. wandelen 4.50/km + 4.30/km 15 6-4 25' 5 x 4' + 2 x 10' 30' + 10' 4.50/km Rust: steeds

Nadere informatie

YOUR ROAD TO 10KM HARDLOOPSCHEMA BEGINNER

YOUR ROAD TO 10KM HARDLOOPSCHEMA BEGINNER YOUR ROAD TO 10KM HARDLOOPSCHEMA BEGINNER Beste Sportcenter Balance bestormer, Dit schema bouwt in 13 weken op naar 10 KM hardlopen. Duur schema = 13 weken x 3 trainingen per week. Enkele tips en uitleg

Nadere informatie

3 Super Oefeningen Voor Je Buik

3 Super Oefeningen Voor Je Buik 3 Super Oefeningen Voor Je Buik Vooraf 1. Lees eerst de algemene trainingsinstructies, deze vind je als bijlage bij dit schema. 2. Doe altijd een warming up van 10 minuten voordat je gaat trainen. 3. Sluit

Nadere informatie

HARDLOOPSCHEMA'S VOOR BEGINNERS

HARDLOOPSCHEMA'S VOOR BEGINNERS HARDLOOPSCHEMA'S VOOR BEGINNERS Beginnen met hardlopen?...de tips en schema s vind je in dit boekje! Maar al te vaak zie je dat beginnende hardlopers door onvoldoende voorbereiding al weer snel afhaken.

Nadere informatie

Trainingstips voor afstanden langer dan 50 km.

Trainingstips voor afstanden langer dan 50 km. Trainingstips voor afstanden langer dan 50 km. Sommige deelnemers aan wandeltochten vinden training overbodig. Veelal zijn dit personen die regelmatig wandeltochten lopen edoch slechts afstanden van 10

Nadere informatie

Duurmethode. a. Duurloop 1 b. Duurloop 2 c. Duurloop 3

Duurmethode. a. Duurloop 1 b. Duurloop 2 c. Duurloop 3 Duurmethode Trainen volgens de duurmethode houdt in dat je looptraining niet wordt onderbroken door rustpauzes. De trainingsmiddelen in deze methode bestaan uit e doorlopen. Op basis van intensiteit kun

Nadere informatie

1 Inleiding 9 INHOUDSOPGAVE

1 Inleiding 9 INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE 1 Inleiding 9 Voor wie is dit boek? 9 Structuur van het boek 9 Theorie 11 Factoren die het succes op de 10K bepalen 11 Aerobe capaciteit en uithoudingsvermogen 12 Snelheid 17 Efficiëntie

Nadere informatie

Kun je ook als logboek bijhouden o.a.: samen met de groep en met je trainer praten over vooral verantwoord trainen (blessurevrij).

Kun je ook als logboek bijhouden o.a.: samen met de groep en met je trainer praten over vooral verantwoord trainen (blessurevrij). Trainingsprogramma april, mei, juni 2014 Dit trainingsprogramma is een handleiding en ondersteuning en is afhankelijk van je doel: beginnende lopers pakken 1 of 2 traingen per week en minder intensief

Nadere informatie

Basis trainingsschema 5 km

Basis trainingsschema 5 km Basis trainingsschema 5 km De basis trainingschema s van Mijnhardlooptrainer.nl zijn volgens de SouplesseMethode / EMI opgebouwd. Deze trainingsmethode heeft ten opzichten van andere trainingschema s veel

Nadere informatie

5 kilometer Running Coach met Renate Wennemars

5 kilometer Running Coach met Renate Wennemars 5 kilometer Running Coach met Renate Wennemars Wat leuk dat je gaat starten met de 5 kilometer Running Coach van Atletiekunie! Het trainingschema bestaat uit zes weken, wekelijks zijn er drie trainingen

Nadere informatie

Wat geweldig dat je gaat deelnemen aan de Nationale Diabetes Challenge van de Bas van de Goor Foundation (BvdGF).

Wat geweldig dat je gaat deelnemen aan de Nationale Diabetes Challenge van de Bas van de Goor Foundation (BvdGF). Betreft: Trainingsschema NDC Beste organisatoren en deelnemer, Wat geweldig dat je gaat deelnemen aan de Nationale Diabetes Challenge van de Bas van de Goor Foundation (BvdGF). Om je te helpen bij de opzet

Nadere informatie

3. Als u al na korte tijd pijn in de benen krijgt, moet u het tempo verlagen.

3. Als u al na korte tijd pijn in de benen krijgt, moet u het tempo verlagen. DE BEGINNENDE LOPER Algemene adviezen 1. Het lopen ent in het genaamde "praattempo" te geschieden. Dat wil zeggen, dat het tempo slechts hoog mag zijn, dat men daarbij kan blijven praten. Een tweede controle

Nadere informatie

De Veenlopers. De temponummers zijn ook te vervangen voor het trainen met hartslagzones.

De Veenlopers. De temponummers zijn ook te vervangen voor het trainen met hartslagzones. De Veenlopers Basis trainingsschema 5 km De basis trainingschema s van de Veenlopers zijn volgens de SouplesseMethode / EMI opgebouwd. Deze trainingsmethode heeft ten opzichten van andere trainingschema

Nadere informatie

ZOMERPROGRAMMA RESPIRO: THUISTRAINING

ZOMERPROGRAMMA RESPIRO: THUISTRAINING Beste Respiro klant U heeft ervoor gekozen om fit en actief te blijven tijdens de zomersluiting d.m.v. het cardio- en krachttrainingsschema dat u thuis gaat uitvoeren. Het doel van dit schema is om zowel

Nadere informatie

LOOPCLINIC 5 kilometer

LOOPCLINIC 5 kilometer LOOPCLINIC 5 kilometer 1 Informatie loopclinic Oranjerun 2015 wegens succesvolle ervaringen vorig jaar!!!!!!! Doel van de loopclinic: Het uitlopen van 5 km van de Oranjerun op Koningsdag 26 april 2015.

Nadere informatie

ONDERWERPEN. Voordelen Zoladztest

ONDERWERPEN. Voordelen Zoladztest DE ZOLADZTEST 1 ONDERWERPEN Welkom Basis begrippen Waarom harstlagmeting Wat is de Zoladztest Zone berekening Zone betekenis Hoe doe je de test Wat kan je met de test Praktijk Voorbeelden Invloeden op

Nadere informatie

3 Super Oefeningen Voor Je Schoudergordel

3 Super Oefeningen Voor Je Schoudergordel 3 Super Oefeningen Voor Je Schoudergordel Vooraf 1. Lees eerst de algemene trainingsinstructies, deze vind je als bijlage bij dit schema. 2. Doe altijd een warming up van 10 minuten voordat je gaat trainen.

Nadere informatie

Blessurepreventie Wat kun je doen als club? Hedy Goossens, VeiligheidNL en Jac Laros, HAC-Helmond 5 november 2016

Blessurepreventie Wat kun je doen als club? Hedy Goossens, VeiligheidNL en Jac Laros, HAC-Helmond 5 november 2016 Blessurepreventie Wat kun je doen als club? Hedy Goossens, VeiligheidNL en Jac Laros, HAC-Helmond 5 november 2016 Wat kun je verwachten? Wie zijn wij Cijfers Risicofactoren Beschermingsfactoren Medisch

Nadere informatie

Trainingsprogramma scheidsrechters ter voorbereiding op de FIFA conditietest en het nieuwe voetbalseizoen

Trainingsprogramma scheidsrechters ter voorbereiding op de FIFA conditietest en het nieuwe voetbalseizoen Trainingsprogramma scheidsrechters ter voorbereiding op de FIFA conditietest en het nieuwe voetbalseizoen Om je optimaal voor te bereiden op de FIFA conditietest en het nieuwe voetbalseizoen 2016-2017

Nadere informatie

Tabel 2 Trainingsvorm Duur Intensiteit *)

Tabel 2 Trainingsvorm Duur Intensiteit *) Trainen voor De Zestig van Texel Hoe stel je zelf een trainingsschema op? Door Gerrit van Rotterdam (oud-bondscoach ultralange afstand) Deel 3 Trainingsmethoden Om de gewenste aanpassingen in het lichaam

Nadere informatie

Aandachtspunten bij het schema: Mogelijke trainingsvormen:

Aandachtspunten bij het schema: Mogelijke trainingsvormen: Aandachtspunten bij het schema: 1. Het trainingsschema werd opgesteld op basis van de informatie die u ons hebt doorgegeven. Indien u frequenter of langer wenst te trainen dan kan dit uiteraard, doch wij

Nadere informatie

Open Parcourstrainingen Kustmarathon Zeeland 2014. Informatie, data, vertrekplaatsen en tijden.

Open Parcourstrainingen Kustmarathon Zeeland 2014. Informatie, data, vertrekplaatsen en tijden. Open Parcourstrainingen Kustmarathon Zeeland 2014 Informatie, data, vertrekplaatsen en tijden. John Farnham, You re the Voice http://www.youtube.com/watch?v=tbkoztsvrhs. OPEN TRAININGEN KUSTMARATHON ZEELAND

Nadere informatie

55 à 60% volgens de formule van Karvonen of 70à 75% van het omslagpunt.

55 à 60% volgens de formule van Karvonen of 70à 75% van het omslagpunt. Duurtrainingen A. De herstelduurtraining. Trainingseffect: Versnellen van het herstel. Vermoeidheid verdwijnt het snelst door het leveren van lichte inspanningen, waardoor afvalstoffen afgevoerd worden.

Nadere informatie

15 km Zevenheuvelenloop

15 km Zevenheuvelenloop 15 km Zevenheuvelenloop Uitleg trainingsschema Variatie is de basis voor succes! Wil je goed voorbereid aan de start staan van jouw einddoel, dan is het volgen van een trainingsschema een zeer goed plan.

Nadere informatie

7 km Zevenheuvelenloop

7 km Zevenheuvelenloop 7 km Zevenheuvelenloop Uitleg trainingsschema Variatie is de basis voor succes! Wil je goed voorbereid aan de start staan van jouw einddoel, dan is het volgen van een trainingsschema een zeer goed plan.

Nadere informatie

TOELICHTING schema voor een snellere halve marathon Enschede

TOELICHTING schema voor een snellere halve marathon Enschede TOELICHTING schema voor een snellere halve marathon Enschede 2019 @looppatroon Uitgangspunt is dat je bij aanvang van mijn schema al een basis hebt van 3 trainingen per week in de maand december. Beschik

Nadere informatie

3 Super Oefeningen Voor Je Buik

3 Super Oefeningen Voor Je Buik 3 Super Oefeningen Voor Je Buik Vooraf 1. Lees eerst de algemene trainingsinstructies, deze vind je als bijlage bij dit schema. 2. Doe altijd een warming up van 10 minuten voordat je gaat trainen. 3. Sluit

Nadere informatie

VOORBEREIDINGSPROGRAMMA TUSSENSEIZOEN (U14-U15-U16-U17)

VOORBEREIDINGSPROGRAMMA TUSSENSEIZOEN (U14-U15-U16-U17) VOORBEREIDINGSPROGRAMMA TUSSENSEIZOEN (U14-U15-U16-U17) Zorg naast voldoende rust, dat je lichaam af en toe een fysieke prikkel krijgt. Buiten het loopschema dat je hieronder kan terugvinden raden we aan

Nadere informatie

MAANDAG DINSDAG WOENSDAG DONDERDAG VRIJDAG ZATERDAG ZONDAG WEEK 1 4 km Intervaltraining 5 x 1 km Met tussenin 2 rust. 3 x 2 km Tussenin 400m wandelen

MAANDAG DINSDAG WOENSDAG DONDERDAG VRIJDAG ZATERDAG ZONDAG WEEK 1 4 km Intervaltraining 5 x 1 km Met tussenin 2 rust. 3 x 2 km Tussenin 400m wandelen LOOPSCHEMA VAN 5 NAAR 10 KM RECREATIEF 10 WEKEN 4 x per week MAANDAG DINSDAG WOENSDAG DONDERDAG VRIJDAG ZATERDAG ZONDAG WEEK 1 4 km Intervaltraining 5 x 1 km WEEK 2 Extensieve 5 x 1 km Tussenin 200m ig

Nadere informatie

Bewegen tijdens de behandeling van kanker

Bewegen tijdens de behandeling van kanker 1/7 Oncologie / Fysiotherapie Bewegen tijdens de behandeling van kanker Inleiding Veel patiënten met kanker die behandeld worden, hebben last van vermoeidheid en conditieverlies. Patiënten hebben vaak

Nadere informatie

K E R N T R A I N I N G

K E R N T R A I N I N G WEEK 31/6 Dec/Jan W 1 7/13 Jan W 2 14/20 Jan W 3 21/27 Jan W 4 28/3 Jan/Feb W 5 4/10 Feb W 6 11/17 Feb W 7 18/24 Feb W 8 Nieuwjaarsdag Geen Training tempoloop(jes) 3 of 4 x 15 (D1 D2 D3 afwisselen) P4

Nadere informatie

Berekening hartslagzones

Berekening hartslagzones Berekening hartslagzones 1. Formule via maximale hartslag Een eenvoudige en snelle berekening (maar minst betrouwbare). MAN VROUW 220 minus leeftijd 226 minus leeftijd 2. Formule van KARVONEN via het verschil

Nadere informatie