Het Nederlands Kanker Instituut - Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis. Dit was het nieuws. Populair jaarbericht 2010

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Het Nederlands Kanker Instituut - Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis. Dit was het nieuws. Populair jaarbericht 2010"

Transcriptie

1 Het Nederlands Kanker Instituut - Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis Dit was het nieuws Populair jaarbericht 2010

2 1 Het Nederlands Kanker Instituut - Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis Populair jaarbericht 2010

3 2 NKI-AVL Inhoud Het NKI-AVL: Center of Excellence 3 Prijzen, bijzondere subsidies en benoemingen 6 Betrokken bij het NKI-AVL 22 In de media 25 Patientenzorg 31 Research 43 Promoties 45 Publicaties 48 Jezelf ontwikkelen 53 Deskundigheidsbevordering 60

4 Populair jaarbericht Het NKI-AVL: Center of Excellence Onderzoek en behandeling van kanker samen onder één dak: daarin is het Nederlands Kanker Instituut - Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL) uniek in Nederland. Het instituut, dat bestaat uit een wetenschappelijk onderzoekslaboratorium en een gespecialiseerde kliniek, heeft koningin Beatrix als beschermvrouwe. Het NKI-AVL is een Center of Excellence; een topinstituut dat zowel nationaal als internationaal wordt erkend en waar belangrijk onderzoek plaatsvindt. Patiënten krijgen de beste behandeling die momenteel beschikbaar is.

5 4 NKI-AVL De hoogste kwaliteit bieden in zorg, onderzoek en onderwijs, dat is wat het NKI-AVL als Center of Excellence nastreeft. Dagelijks zetten ruim medewerkers zich hiervoor in. We werken samen met academische ziekenhuizen, universiteiten en wetenschappelijke onderzoeksinstituten in binnen- en buitenland. De kerntaken van het NKI-AVL zijn: Onderzoek; Patiëntenzorg; Onderwijs. Onderzoek Het wetenschappelijk onderzoek beweegt zich op een breed gebied dat fundamentele biologische vraagstellingen, translationeel en klinisch onderzoek, epidemiologie en psychosociaal onderzoek omvat. De ambitie is onderzoek verrichten op internationaal topniveau. Patiëntenzorg De patiëntenzorg van het NKI-AVL houdt in: patiëntenscreening, diagnostiek, behandeling, verpleging en verzorging van patiënten, gericht op het voorkomen en bestrijden van kanker. Hoge kwaliteit, het ontwikkelen van nieuwe behandelmethoden en het verbeteren van bestaande methoden staan daarbij voorop.

6 Populair jaarbericht Onderwijs De onderwijstak wil de deskundigheid op het terrein van de kankerbestrijding ook buiten het instituut bevorderen door het overdragen van kennis en het opleiden van artsen, onderzoekers, verpleegkundigen en andere werkers in de oncologie.

7 6 NKI-AVL Prijzen, bijzondere subsidies en benoemingen Prijzen en bijzondere subsidies De inzet en deskundigheid van onze medewerkers bleef ook in 2010 niet onopgemerkt. We zijn trots op de prijzen, bijzondere subsidies en benoemingen die hun ten deel vielen. Enkele voorbeelden: Grote subsidie voor onderzoek naar de stamboom van immuuncellen De European Research Council (ERC) heeft een Advanced Investigators Grant van 2,5 miljoen euro toegekend aan Ton Schumacher. De ERC, sinds 2006 actief om grensverleggend onderzoek te stimuleren, is een Europese organisatie die jaarlijks grants toekent aan de grootste wetenschappelijke talenten in Europa. Het onderzoek van Schumacher richt zich op de

8 Populair jaarbericht ontwikkeling van nieuwe technologieën waarmee individuele (immuun)cellen kunnen worden voorzien van genetische markers. Deze genetische markers stellen de onderzoeker in staat om te bepalen of celpopulaties, met bijvoorbeeld een verschillende functie of locatie, van dezelfde voorlopercellen afkomstig zijn. Tevens heeft NKI-AVL-onderzoeker Jacques Neefjes 2,3 miljoen euro gekregen. Dit wordt gebruikt om een volledig inzicht te krijgen over de regulatie van een centrale organisator in het afweersysteem; MHC klasse II. Deze moleculen bepalen de afweer reactie tegen infecties en kankercellen maar kunnen ook auto-immuunziekten veroorzaken. Neefjes poogt stoffen te vinden om het afweersysteem te verbeteren bij kanker en infecties en te verzwakken bij auto-immuunziekten.

9 8 NKI-AVL Zes miljoen voor onderzoek naar innovatieve individuele aanpak radiotherapie Dankzij een subsidie van zes miljoen euro van de Europese Commissie in mei 2010 start het NKI-AVL in samenwerking met Europese partners met een nieuw project dat als doel heeft de radiotherapeutische behandeling van hoofdhals- en longkanker te verbeteren. De verwachting is dat een individuelere behandeling met waar mogelijk een hogere, maar beter gerichte stralingsdosis en een scherpe kwaliteitscontrole positieve resultaten zal laten zien. Initiatiefnemer van het project is Coen Rasch, radiotherapeutoncoloog bij het NKI-AVL. TOP-subsidie NWO naar Anastassis Perrakis en Wouter Moolenaar De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft in oktober 2010 een gebiedsoverschrijdende TOPsubsidie toegekend aan Anastassis Perrakis en Wouter Moolenaar, onderzoekers van het NKI-AVL. Zij ontvangen deze subsidie, die hen de gelegenheid en vrijheid moet bieden om excellente, uitdagende en innovatieve onderzoekslijnen te versterken en/of uit te breiden voor hun onderzoek aan autotaxin. Aan de subsidie is een bedrag van euro verbonden. Drie NWO VIDI subsidies Ondanks dat het NWO in 2010 vanwege de beperkte middelen slechts 88 van de 556 vidi-aanvragen kon honoreren, het laagste percentage ooit, is het NKI-AVL erin geslaagd om in december drie van dergelijke beurzen in de wacht te slepen. Fijs van Leeuwen (diagnostische oncologie) ontving zijn beurs voor zijn onderzoek

10 Populair jaarbericht naar het oplichten van tumorweefsel, opdat het eenvoudiger gedetecteerd kan worden. Deze identificatie is belangrijk bij het chirurgisch verwijderen van de tumor. Sven Rottenberg (moleculaire biologie) ontving de subsidie voor een project waarbij hij in muismodellen de resistentie tegen chemotherapie onderzoekt. Deze modellen lijken sterk op borst kanker bij de mens. De resistentie die Rottenberg onderzoekt is een grote handicap bij de bestrijding van borstkanker. Thijn Brummelkamp (biochemie) kreeg zijn beurs voor onderzoek naar hoe weefsels weten wanneer ze moeten stoppen met groeien. Kennis over dit mechanisme kan mogelijk verklaren hoe tumoren hier juist aan kunnen ontsnappen. Nieuw onderzoekscentrum in het NKI-AVL hoopt werking borsttumoren in kaart te brengen Het NKI-AVL ontving in februari ,5 miljoen euro van het NWO voor het opzetten van een nieuw onderzoekscentrum, met als doel om de ingewikkelde regelmechanismen die betrokken zijn bij het ontstaan en gedrag van borstkanker te doorgronden en in kaart te brengen. Het Cancer Systems Biology Centre (CSBC) zal verschillende onderzoekslijnen samenbrengen om computer modellen te ontwikkelen die in de nabije toekomst gebruikt kunnen worden voor een betere diagnose en voorspelling welke behandeling het beste aan zal slaan. Onderzoekers Lodewyk Wessels, Roderick Beijersbergen, Jos Jonker en René Bernards bundelen de krachten: vanuit verschillende invalshoeken en expertises zal de link worden gelegd tussen fundamenteel onderzoek en concrete behandeling van patiënten in de klinische praktijk.

11 10 NKI-AVL KWO-prijs Floor van Leeuwen Net als de vorige jaren is eind 2010 opnieuw een van de drie KWO-prijzen naar een onderzoeker van het NKI-AVL gegaan. Epidemioloog Floor van Leeuwen ontving een subsidie van twee miljoen euro voor haar onderzoek naar de late (neven)effecten van een behandeling met chemo- en radiotherapie bij patiënten met Hodgkin-lymfoom. Kennis hiervan is van groot belang voor het ontwikkelen van nieuwe behandelingsstrategieën en het aanpassen van het huidige follow-upbeleid voor patiënten die weliswaar genezen zijn verklaard, maar desondanks een verhoogd risico houden. Gedrag van cellen beter zichtbaar Via een nieuwe geautomatiseerde microscoopopstelling zullen onderzoekers van het NKI-AVL vanaf mei 2011 geneffecten op celgedrag en celdeling preciezer kunnen meten en vergelijken.

12 Populair jaarbericht Het gaat om een soort robot die gebruikt wordt voor het maken van plaatjes van cellen. Deze geautomatiseerde opstelling zorgt ervoor dat een hele serie van opnames kan worden gemaakt met maximale resolutie. Via deze zogenaamde confocal live-cell imaging kunnen we de genfuncties in celdeling beter begrijpen. Dit begrip is nodig om de kankertherapieën te kunnen verbeteren, aldus onderzoeker Rob Wolthuis. Deze toekomstige aanschaf wordt mogelijk gemaakt door een subsidie van euro van NWO die in 2010 is toegekend. Algemeen Klinisch Laboratorium wint Wetenschapsprijs Klinische Chemie 2009 In april 2010 werd de Wetenschapsprijs Klinische Chemie 2009 uitgereikt. Winnaar was het Algemeen Klinisch Chemisch Laboratorium (AKL) van het NKI-AVL. De prijs werd in ontvangst genomen door Tiny Korse, eerste auteur van de winnende publicatie. Sinds 2006 wordt de wetenschapsprijs jaarlijks toegekend aan de afdeling met de hoogst gewaardeerde wetenschappelijke publicatie op het gebied van klinische chemie en laboratoriumgeneeskunde, gepubliceerd in het voorafgaande jaar. De prijs is ingesteld door de Nederlandse Vereniging voor Klinische Chemie (NVKC). Het is voor het eerst dat het NKI-AVL deze in dit vakgebied belangrijke prijs voor een publicatie in de wacht sleept. Het artikel, getiteld Chromoganin-A and N-terminal pro-brain natriuretic peptide: an excellent pair of biomarkers for diagnostics in patients with neuroendocrine tumor, werd gepubliceerd in de Journal of Clinical Oncology.

13 12 NKI-AVL Prestigieuze beurs voor onderzoek naar celdelingsprocessen Een nieuw samenwerkingsproject, opgezet door Rob Wolthuis van het NKI-AVL, ontving in maart 2010 een subsidie van ruim een miljoen dollar van het Human Frontiers Science Program (HFSP). Met dit geld zullen methoden worden ontwikkeld die de veranderingen in cellen tijdens het delingsproces in kaart brengen. Dat is nodig om te begrijpen hoe het besluitvormingsproces om wel of niet te delen is ontspoord in kankercellen. Innovatief, interdisciplinair en internationaal, dat zijn de drie i s waar het toonaangevende HFSP streng op selecteert bij het uitkeren van de jaarlijkse program grants. Eén van deze zeer prestigieuze internationale beurzen van meer dan een miljoen dollar ging in 2010 naar een consortium van drie internationale topinstituten die elk veel ervaring hebben met het volgen van cellen met behulp van microscopie. Naast het NKI-AVL zijn dit het Broad Institute uit Boston (VS) en de University of Singapore.

14 Populair jaarbericht Reuven Agami winnaar ESCI Award 2010 Reuven Agami was in 2010 de winnaar van de ESCI Award for Excellence in Basic/Translational Research. Deze prijs, waaraan euro is verbonden, is bedoeld voor jonge onderzoekers tot 45 jaar, die uitmunten in fundamenteel of translationeel onderzoek. Aan het NKI-AVL is Agami sectieleider van de sectie Genregulatie. In de lofrede werd hij beschreven als one of the world s leading scientists in the field of cancer research and microrna biology. De uitreiking vond plaats in februari 2010 tijdens de jaarlijkse conferentie van de ESCI (de European Society for Clinical Investigation).

15 14 NKI-AVL NWO-subsidie voor electronenmicroscoop Mede op initiatief van Peter Peters van het NKI-AVL heeft het NWO in juni 2010 een subsidie van 6,1 miljoen euro toegekend aan een samenwerkingsverband van verschillende universiteiten waardoor verschillende life sciences onderzoekers de nieuwste en krachtigste elektronenmicroscoop van Nederland kunnen aanschaffen. Deze microscoop, die in Leiden komt te staan, kan van afstand bediend worden. Naast bijvoorbeeld afwijkingen van cellen bij hart- en vaatziekten en de interactie tussen geneesmiddelen en targeteiwitten, kunnen met behulp van deze zeer krachtige nanoscoop ook moleculaire processen worden bestudeerd die kanker veroorzaken. Het NKI-AVL is een van de instituten, verenigd in het Netherlands Centre for Electron Nanoscopy (NeCEN), die er gebruik van gaan maken om de moleculaire bouwstenen van het leven te bestuderen. Inventor Award voor onderzoekers NKI-AVL en Sanquin Onderzoekers Huib Ovaa en Ton Schumacher van het NKI-AVL hebben in juni 2010 samen met Sanquin de Amsterdam Inventor Award gewonnen. De Award is dé prijs in de regio Amsterdam voor teams met de meest veelbelovende uitvinding. De onderzoekers hebben een technologie ontwikkeld om afweercellen die kleine eiwitfragmenten van virussen en kankercellen herkennen, in het bloed op te sporen. Via dit herkenningsmechanisme zijn deze afweercellen in staat om specifieke virussen te doden of sommige kankers te genezen. De gecombineerde kennis over eiwitfragmenten en afweercellen is de sleutel tot een snelle en effectieve ontwikkeling van nieuwe therapieën die de individuele

16 Populair jaarbericht behandeling van kankerpatiënten kunnen verbeteren. De prijs is een initiatief van de Amsterdamse Innovatie Motor, Avantium en Economische Zaken van de Gemeente Amsterdam. Medicijnenprijs Jos Beijnen De tweejaarlijkse Dr. Saal van Zwanenberg Prijs voor geneesmiddelen onderzoek is in oktober 2010 uitgereikt aan Jos Beijnen, hoofd apotheek bij het Slotervaartziekenhuis en het NKI-AVL en hoogleraar Analytische Geneesmiddelentoxicologie aan de Universiteit Utrecht. Beijnen kreeg de onderscheiding voor zijn rijke wetenschappelijke oeuvre en grote maatschappelijke inzet. Hij staat onder meer aan het hoofd van het Netherlands Laboratory of Anticancer Drug Formulation (NLADF), dat werkt aan de ontwikkeling van nieuwe medicijnen tegen kanker.

17 16 NKI-AVL Piet Borst geëerd voor strijd tegen kwakzalverij De Vereniging tegen de Kwakzalverij heeft in oktober 2010 de Gebroeders Bruinsma Erepenning toegekend aan Piet Borst. Deze prijs is bedoeld voor personen of instellingen die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt bij het bestrijden van kwakzalverij. Piet Borst is voormalig directeur van het NKI-AVL waaraan hij na zijn aftreden als directeur nog steeds als onderzoeker verbonden is. Hij is, behalve een gerenommeerd wetenschapper, een belangrijk opinion leader in de gezondheidszorg en popularisator van de medische wetenschap. Hij heeft talloze columns op zijn naam staan waarin hij in heldere taal uitlegt wat er mis is met alternatieve behandelwijzen. Hij is daarmee een actief en effectief bestrijder van kwakzalverij. Een miljoen euro voor Cancer Genomics Centre Het Cancer Genomics Centre (CGC) - een samenwerkingsverband waar het NKI-AVL deel van uitmaakt- was een van de twee

18 Populair jaarbericht winnaars van de jaarlijkse Valorisation Award van het Netherlands Genomics Initiative (NGI). De prijs van een miljoen euro werd uitgereikt tijdens het Life Sciences Momentum dat in november 2010 plaatsvond. Het Cancer Genomics Centre stelt zich tot doel het genomics onderzoek naar kanker in Nederland te stimuleren om zo een beter begrip te krijgen van de processen die tot kanker leiden. Deze kennis vormt een goede basis waarop nieuwe detectie- en behandelmethoden kunnen worden ontwikkeld. Naast het NKI-AVL zijn ook het UMC Utrecht, het Hubrecht laboratorium in Utrecht en het ErasmusMC partners in het CGC. IQ Award toegekend aan chirurg Michel Wouters De IQ Award van het Universitair Medisch Centrum St Radboud, die in 2010 voor het eerst werd uitgereikt, is in september 2010 toegekend aan Michel Wouters, chirurg in het NKI-AVL. De prijs is bestemd voor het beste wetenschappelijk artikel over het verbeteren van de kwaliteit van de gezondheidszorg.

19 18 NKI-AVL EANM Eckert & Ziegler Abstract Award aan arts-onderzoeker Tjeerd Aukema Tjeerd Aukema won de EANM Eckert & Ziegler Abstract Award Hij kreeg de prijs in oktober 2010 uitgereikt tijdens het congres van de European Association of Nuclear Medicine (EANM) in Wenen. Jaarlijks worden er door deze organisatie twee Europese prijzen uitgereikt voor onderzoek op het terrein van Nucleaire Geneeskunde. De EANM Eckert & Ziegler Abstract Award gaat naar de beste jonge onderzoeker. Vier BBMRI-NL-projectsubsidies naar NKI-AVL NKI-AVL-onderzoekers Marjanka Schmidt, Matti Rookus en Laura van t Veer hebben in juli 2010 vier van de 42 onderzoekssubsidies van het BBMRI-NL binnengehaald. Aan elk van deze subsidies is een bedrag van ten hoogste euro verbonden. Met het geld zullen de onderzoekers zich voornamelijk bezighouden met het beschikbaar maken van de gegevens van borstkankerpatiënten voor onderzoek. BBMRI-NL is de Nederlandse tak van het Europese BBMRI (Biobanking and Biomolecular Resources Research Infrastructure). Dit samenwerkingsverband wil de infrastructuur aanleggen waardoor materialen uit biobanken beschikbaar komen voor veel meer onderzoekers. Op die manier kan sneller en beter onderzoek worden gedaan naar de oorzaken van ziekten, zoals borstkanker.

20 Populair jaarbericht Celia Berkers wint Antoni van Leeuwenhoekprijs 2010 Onderzoekster Celia Berkers ontving de Antoni van Leeuwenhoekprijs 2010 vanwege haar onderzoek naar proteasoomactiviteit en verschillende chemische tools om deze te bestuderen, waar ze in oktober 2010 cum laude op was gepromoveerd. Collega s en groepsleiders omschrijven haar als de drijvende kracht achter talloze experimenten, die zij vaak onafhankelijk wist uit te voeren. Daarbij was zij niet bang om zich op allerlei terreinen te begeven, van biochemie tot immunologie. De Antoni van Leeuwenhoekprijs wordt jaarlijks toegekend aan een veelbelovende onderzoeker in het NKI-AVL en bestaat uit een bedrag van euro, te besteden aan studie of onderzoek. Het bedrag wordt beschikbaar gesteld door Roche Diagnostics Nederland BV.

21 20 NKI-AVL Benoemingen Professor Marcel Verheij voorzitter NVRO In november 2010 is Marcel Verheij, radiotherapeut en clusterhoofd Radiotherapie in het NKI-AVL, benoemd tot voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Radiotherapie en Oncologie (NVRO). De NVRO treedt op als belangenbehartiger voor de verschillende beroepsgroepen, participeert in diverse landelijke multidisciplinaire werkgroepen en stimuleert wetenschappelijk onderzoek. Benoeming professor Theo Ruers Theo Ruers, chirurg en medisch clusterhoofd HOD in het NKI-AVL, is op 1 april 2010 benoemd tot hoogleraar Oncologie aan de faculteit Technische Natuurwetenschappen van de Universiteit Twente. Deze leerstoel focust zich op nieuwe biomedische technieken voor de beeldvorming, diagnose en behandeling van kanker.

22 Populair jaarbericht Bas van Steensel bijzonder hoogleraar De Erasmus Universiteit Rotterdam heeft Bas van Steensel, groepsleider bij de sectie Genregulatie, op 14 december 2010 benoemd tot bijzonder hoogleraar. Van Steensel wordt in Rotterdam bijzonder hoogleraar Chromosoombiologie aan het Erasmus Medisch Centrum. Longarts Paul Baas professor De Universiteit van Amsterdam heeft in december 2010 longarts Paul Baas benoemd tot hoogleraar Pulmonale Oncologie aan het Academisch Medisch Centrum te Amsterdam. De pulmonale oncologie behelst het gebied van de longen.

23 22 NKI-AVL Betrokken bij het NKI-AVL Jaarlijks bezoeken duizenden mensen het NKI-AVL als patiënt, als bezoeker of in een andere hoedanigheid. De betrokkenheid bij ons instituut is groot. Veel mensen willen die betrokkenheid tonen. Ze organiseren een inzamelingsactie, worden vaste donateur, of nemen het instituut op in hun testament. We noemen hier enkele voorbeelden. Pixels tegen Darmkanker In september 2010 overhandigde initiatiefnemer van de stichting Pixels tegen Darmkanker, Marthen Bakker, een eerste cheque van euro aan chirurg Victor Verwaal voor zijn onderzoek Colorectaal carcinoom en gen-expressie.

24 Populair jaarbericht Movember Campagne 2010 November stond voor het tweede jaar in het teken van de Movember Campagne. Mannen hebben hun snor laten staan, lieten deze sponsoren en haalden hiermee geld op voor het NKI-AVL Fonds. In totaal is in 2010 een bedrag opgehaald van euro voor prostaatkanker onderzoek. Schenking ten behoeve van de Glazen Zaal Uit handen van de heer en mevrouw Hertz mocht het NKI-AVL een bedrag van euro ontvangen voor de renovatie van de Glazen Zaal. Deze gift kwam voort uit de inzameling die is gehouden ter ere van de zestigste verjaardag van mevrouw Hertz.

25 24 NKI-AVL Gift uit Verenigde Staten AON Foundation Chicago heeft een bedrag van USD geschonken voor kankeronderzoek in het NKI-AVL. Deze gift is tot stand gekomen dankzij de heer P.J. Kalff. Vrienden en donateurs Het NKI-AVL is grote dank verschuldigd aan al diegene het kanker onderzoek steunen met hun giften en door middel van het lidmaatschap van onze vriendenstichting. In 2010 steunden 2628 donateurs ons instituut. Vrijwilligers Een bijzondere plaats in de organisatie hebben de vrijwilligers. Zij zijn van onschatbare waarde voor onze organisatie. Zij helpen

26 Populair jaarbericht patiënten, familie en vrienden tijdens een bezoek aan ons ziekenhuis door een luisterend oor te bieden, dat extra beetje aandacht en door extra faciliteiten te creëren. In de media De afdeling PR&Voorlichting krijgt steeds meer verzoeken van de media om mee te werken aan tv- en radio-uitzendingen en artikelen in tijdschriften en dagbladen. Soms op initiatief van media zelf, een andere keer op ons initiatief. Enkele voorbeelden: NKI-AVL in vier afleveringen Het Academisch Ziekenhuis De serie van Teleac waar nieuwe en niet alledaagse behandelingen worden toegelicht, trok in 2010 wekelijks bijna een miljoen kijkers. Het NKI-AVL heeft aan vier afleveringen mee mogen werken. Aan de orde kwamen een patiënte waarbij de borst moest worden geamputeerd en tijdens dezelfde operatie werd gereconstrueerd, de afdeling Gelaatsprothetiek waarbij een patiënt een nieuwe neusprothese kreeg aangemeten en een behandeling met Photo Dynamische Therapie. Met deze laatste behandeling werd toegelicht hoe een tumor in het gezicht kon worden verwijderd door middel van straling in combinatie met speciale vloeistof die de patiënt een paar dagen daarvoor toegediend kreeg. Met de betrekkelijk nieuwe behandeling voor onder meer uitzaaiingen in de lever, de zogenaamde RFA-behandeling, was het NKI-AVL te zien in de tweede serie van het Academisch Ziekenhuis.

27 26 NKI-AVL EenVandaag over directe reconstructie bij operatie borstkanker In oktober 2010 heeft EenVandaag aandacht besteed aan de mogelijkheid van directe reconstructie bij borstkanker. Na een toelichting van chirurg Jos van der Hage lichtte plastisch chirurg Marieke van den Berg toe dat patiënten vooral moeten kiezen voor ziekenhuizen waar een mammateam aanwezig is. NKI-AVL in Avro s Kunstuur Avro s Kunstuur stond stil bij de betekenis van kunst in ziekenhuizen. In de centrale hal van het NKI-AVL hangt een opvallend kunstwerk van Maria Roosen waarvan de betekenis werd toegelicht in dit programma door Hans Schoo, voorzitter van de kunstcommissie van het NKI-AVL. Wetenschapsprogramma Labyrint over kanker Op 12 oktober 2010 is er in het wetenschappelijke VPROprogramma Labyrint een uitzending over het thema Kanker: onnodig lijden. Het NKI-AVL kwam uitgebreid aan het woord; als deskundigen spraken onder meer onderzoeker René Bernards over personalized medicine, internisten Gabe Sonke over retrospectief onderzoek en Sabine Linn over de tamoxifentest voor vrouwen met borstkanker. Met behulp van deze test kan worden gekeken hoe groot de kans is dat een nabehandeling met tamoxifen zal aanslaan of dat er beter voor een alternatief gekozen kan worden. Dat de uitzending goed bekeken werd, bleek ook uit de vele

28 Populair jaarbericht reacties in de speciale twittersessie direct na afloop van het programma, waarbij Gabe Sonke en Sabine Linn vragen van kijkers via twitter beantwoordden. Sta op tegen kanker Op 10 november 2010 werd het programma Sta op tegen kanker uitgezonden. Aan dit programma van KWF Kankerbestrijding werkten chirurg Victor Verwaal en onderzoeker René Bernards mee. Victor Verwaal lichtte toe welke vooruitgang in overlevingskansen de HIPEC-behandeling voor patiënten kan betekenen. René Bernards legde uit dat door personalized medicine het straks mogelijk is om de behandeling precies af te stemmen op de betreffende patiënt. Fruitvlieg in oktober In oktober 2010 was er veel aandacht voor het onderzoek van de groep van Bas van Steensel. Hun publicatie in Cell (zie Publicaties) over de verpakking van het genoom van de fruitvlieg haalde onder meer de Telegraaf, verschillende radioprogramma s en maar liefst tweemaal de wetenschapsbijlage van het NRC-Handelsblad. Zelftest darmkanker BNR Radio schonk in november 2010 in het programma BNR Gezond aandacht aan de zelftest darmkanker. Aan het woord was maag-lever-darm arts Annemieke Cats uit het NKI-AVL.

29 28 NKI-AVL Media aandacht borstkankermaand Voorafgaand aan en in de maand oktober werd het NKI-AVL veelvuldig benaderd over het thema borstkanker. In het tijdschrift Viva verscheen een artikel met als titel Borstkanker: wat verlaagt je risico nou echt?. Aan het woord was onder andere chirurg Jos van der Hage van het NKI-AVL. Chirurg Marie-Jeanne Vrancken Peeters schoof aan bij Koffietijd en sprak over feiten en fabels bij borstkanker en over zelfonderzoek bij vrouwen. In dagblad Trouw was radiotherapeut Paula Elkhuizen aan het woord over nieuwe ontwikkelingen in de radiotherapie. Hierover werd zij ook geïnterviewd op Radio 5, Wekker Wakker! Radio 5, Eva Radio, gaf het woord aan chirurg Hester Oldenburg over erfelijkheid en borstkanker.

30 Populair jaarbericht Plus Magazine In het decembernummer van Plus! verscheen een artikel over de PDT-i behandeling. Keel-neus-oor arts Bing Tan en een van zijn patiënten gaven uitleg. Zaadbalkanker Het actualiteitenprogramma van RTL4 -Editie.NL- besteedde in december 2010 aandacht aan zaadbalkanker. Cijfers laten zien dat deze vorm van kanker de laatste jaren vaker voorkomt. Internist Sjoerd Rodenhuis gaf een toelichting.

31

32 Patiëntenzorg

33 32 NKI-AVL Patiëntenzorg Het NKI-AVL wil zich verder profileren als integraal kankercentrum waar hoogstaande patiëntenzorg wordt geleverd. De momenteel als speerpunten aangemerkte activiteiten zoals melanoomchirurgie, hoofd-halschirurgie, HIPEC, image guided radiotherapy en de behandeling van mamma- en blaascarcinoom worden uitgebreid met nieuwe behandelmogelijkheden voor long- en prostaat carcinoom. Daarnaast zet het NKI-AVL zich in om resultaten uit de translationele en fundamentele research zo snel mogelijk uit te testen in een klinische setting. Het zal daarbij steeds meer gaan om combinaties van behandelingen, veelal in multidisciplinaire specialistenteams. Patiëntenzorg in cijfers erkende bedden waarvan dagbehandelingsbedden operatiekamers 6 6 bestralingstoestellen 9 10 spreekuurkamers polikliniek polikliniekbezoeken second opinions operatieve verrichtingen klinisch en poliklinisch opnamen dagverpleging inclusief cytostatica verpleegdagen gemiddelde verpleegduur 6,2 6,3 bestralingssessies brachytherapie

34 Populair jaarbericht NKOC Begin 2010 heeft het Nationaal Kinderoncologisch Centrum (NKOC) een initiatief van Stichting Kinderoncologie Nederland (SKION), Vereniging Ouders, Kinderen en Kanker (VOKK) en Odas de wens uitgesproken een nieuw ziekenhuis vorm te geven voor kinderen met kanker en heeft daarvoor een tender uitgeschreven. Instellingen die geïnteresseerd waren het centrum te worden waar het NKOC naast komt te staan, konden een bod uitbrengen. Het is verheugend dat de keuze op het NKI-AVL is gevallen. Het tweede deel van 2010 heeft in het teken gestaan van het treffen van voorbereidingen op de komst van het NKOC op het NKI-AVL terrein. Huid- en Melanoom Centrum In 2010 heeft het NKI-AVL het initiatief genomen een Huid- en Melanoom Centrum op te richten. In dit centrum kunnen patiënten met een verdenking op huidkanker sneller gediagnosticeerd en behandeld worden dankzij een goed op elkaar ingespeeld team van specialisten. Huidtumoren vormen een toenemend medisch en maatschappelijk probleem in de westerse wereld. Naar schatting worden alleen al in Nederland jaarlijks minstens nieuwe huidtumoren gevonden en dit getal neemt elk jaar toe. Het grootste deel van deze huidkankers kan snel en eenvoudig behandeld worden, maar vaak krijgen patiënten in de loop der tijd nieuwe huidkankers, waardoor ze in feite chronisch patiënt blijven. Door de oprichting van het Huid- en Melanoom Centrum wordt het mogelijk om de groeiende stroom patiënten beter en sneller te behandelen.

35 34 NKI-AVL Bestralingsruimte met Ambient Experience In augustus 2010 werd de eerste bestralingsruimte ter wereld geopend die is ingericht met een zogenaamde Ambient Experience. Ambient Experience maakt op creatieve wijze gebruik van omgevingsverlichting en dynamische projectie. De patiënt kiest zelf voor een passend thema dat gekoppeld is aan een bepaalde kleurstelling, wandprojectie en eventueel bijpassende muziek, met als doel zo ontspannen mogelijk de bestralingsbehandeling te ondergaan. Satellietvestiging radiotherapie Vanwege een landelijke groei van drie tot vijf procent van het aantal radiotherapiebehandelingen per jaar door onder andere vergrijzing en de toename van de incidentie, ziet het NKI-AVL zich genoodzaakt het radiotherapiecentrum uit te breiden. Om die

36 Populair jaarbericht reden heeft het NKI-AVL met zowel het Spaarne Ziekenhuis in Hoofddorp als de Tergooi ziekenhuizen in Hilversum de intentie uitgesproken tot het realiseren van een satellietvestiging van de afdeling radiotherapie van het NKI-AVL op het terrein van het Spaarne Ziekenhuis en de Tergooi Ziekenhuizen. Het doel is te komen tot het bieden van optimale radio therapeutische zorg op een voor patiënten bereikbare locatie, met state-ofthe-art apparatuur in een patiëntvriendelijk gebouw, qua logistiek geïntegreerd in beide ziekenhuizen. Naar verwachting zal de eerste patiënt medio 2012 in Hoofddorp worden bestraald. Het openen van een locatie in Hilversum heeft vertraging opgelopen vanwege het feit dat Tergooiziekenhuizen besloot om hun bouwplannen in heroverweging te nemen. NKI-AVL is bereid om als de plannen definitief zijn opnieuw te kijken naar de mogelijkheden voor het openen van een satellietvestiging bij Tergooiziekenhuizen.

37 36 NKI-AVL Patiëntenorganisaties geven NKI-AVL groen vinkje Het NKI-AVL voldoet aan de voorwaarden, die de patiëntenorganisaties stellen aan de zorg rondom bloed-, lymfklier- en darmkanker. Het NKI-AVL komt daarom in aanmerking voor het groene vinkje. Dit vinkje is bedoeld om patiënten per ziekenhuis inzicht te geven in de kwaliteit van de oncologische zorg. NKI-AVL krijgt roze lintje van BorstkankerVereniging Nederland Het NKI-AVL heeft van de BorstkankerVereniging Nederland (BVN) een roze lintje ontvangen op de online Monitor Borstkankerzorg die de borstkankervereniging heeft ontwikkeld. Het ziekenhuis voldoet hiermee aan de criteria die de BVN heeft gesteld aan goede zorg voor borstkankerpatiënten. TopZorg-predikaat Menzis Sinds 1 oktober 2008 heeft NKI-AVL het Menzis TopZorg-predikaat voor borstkanker. Om voor dit predikaat in aanmerking te komen moet een instelling voldoen aan hoge eisen met betrekking tot de kwaliteit van de behandeling. De kwaliteitseisen voor de Menzis Topzorg behandelingen bij borstkanker zijn gemaakt in nauw overleg met de BorstkankerVereniging Nederland (BVN), de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) en de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF).

38 Populair jaarbericht Het TopZorg-predikaat is in 2010 verlengd, omdat NKI-AVL wederom voldoet aan de gestelde TopZorg eisen. NKI-AVL opent nieuwe polikliniek Om uitbreiding mogelijk te maken, opende het NKI-AVL in januari 2010 een polikliniek op het voorterrein. In deze tijdelijke polikliniek is onder andere de mammapoli gevestigd. Hierdoor ontstaat er ruimte op de polikliniek in het hoofdgebouw en kunnen er meer patiënten worden behandeld. Het gebouw zal voor een periode van drie jaar op het voorterrein van het NKI-AVL staan. Vulva spreekuur Vanaf september 2010 start de van Leeuwenhoek Kliniek - een dochteronderneming van het NKI-AVL- een gynaecologisch spreek uur voor vrouwen met langdurige of onbegrepen vulvovaginale klachten. In Nederland bestaan slechts weinig centra waar deze speciale spreekuren gehouden worden. Door de samen werking tussen gynaecoloog en dermatoloog kunnen vrouwen nu snel en goed geholpen worden. Het spreekuur vindt plaats op de dinsdagavonden.

39 38 NKI-AVL ACaRe2Move In november 2010 is het ACaRe2Move project gestart. Dit is een door KWF Kankerbestrijding gesubsidieerd project dat betaald wordt uit gelden van de jaarlijkse Alpe d HuZes fietsactie. Het project bestaat uit vijf deelprojecten: 1) terugkeer naar werk, 2) implementatie van de landelijke richtlijn oncologische revalidatie, 3) telemonitoring/telerevalidatie van oncologische patiënten, 4) patiënt empowerment door middel van ICT ondersteuning en 5) een kosteneffectiviteitsanalyse. Project vier wordt uitgevoerd door het NKI-AVL en ook de coördinatie van het gehele project wordt door het NKI-AVL verzorgd. Het doel van project vier is om een interactieve webportal in de lucht te hebben voor (in ieder geval) borst en longkankerpatiënten.

40 Populair jaarbericht Vergoeding Mammaprint door Achmea Zilveren Kruis en CZ Zorgverzekeringen De Mammaprint is een test die is gebaseerd op de zogenaamde DNA microarraytechnologie, een vinding die onderzoekers van het NKI-AVL in Nederland als eerste in de praktijk wisten te brengen. Hiermee wordt het risico van uitzaaiingen in een vroegtijdig stadium van borstkanker nauwkeuriger bepaald dan met conventionele methoden mogelijk is. Doordat de test een beter onderscheid maakt in hoog- en laagrisico patiënten kan het aantal borstkankerpatiënten dat met chemotherapie behandeld wordt, verminderen. Deze test werd alleen in onderzoeksverband voorgeschreven. Omdat veel artsen inmiddels zijn overtuigd van de effectiviteit van de test, is het NKI-AVL blij dat zorgverzekeraar Achmea Zilveren Kruis in mei 2010 heeft besloten de Mammaprint te vergoeden. Ook CZ Zorgverzekeringen vergoedt inmiddels de Mammaprint. Eerste HIPEC in VUmc onder leiding van NKI-AVL In oktober 2010 is in het VUmc een eerste HIPEC-operatie uitgevoerd. Dit gebeurde onder leiding van chirurg Victor Verwaal van het NKI-AVL, die de eerste vijf operaties nog zelf mee opereerde. De HIPEC wordt uitgevoerd bij patiënten met darmkanker en uitzaaiingen in het buikvlies.

41 40 NKI-AVL Polikliniek werk en borstkanker ook voor niet NKI-AVL-patiënten In maart 2009 is de polikliniek Werk en Borstkanker van start gegaan. Hier kunnen patiënten met borstkanker advies inwinnen bij een onafhankelijk bedrijfsarts consulent die is gespecialiseerd in werkhervatting bij de ziekte (borst)kanker. De polikliniek is vanaf november 2010 tot november 2011 opengesteld voor borstkankerpatiënten van buiten het NKI-AVL. Veiligheid Het onderwerp veiligheid heeft grote aandacht. Niet alleen vanwege het Veiligheidsmanagementsysteem (VMS) en de tien medische thema s, maar ook vanwege het toenemende belang van informatiebeveiliging en Security Awareness. Het NKI-AVL pakt deze onderwerpen zoveel mogelijk in samenhang met elkaar aan. In het NKI-AVL is al sinds 2007 een systeem van decentrale incidentmeldingen en analyses in werking. In 2010 waren er twaalf zogeheten VIM commissies (Veilig Incident Melden) actief. In februari is een algemene bijeenkomst georganiseerd voor de verschillende VIM commissies. Tijdens deze bijeenkomst is geconstateerd dat er meer uniformiteit gebracht kon worden in de aanpak van de analyses van en rapportages over de incidentmeldingen. Een klankbordgroep, bestaande uit een aantal commissieleden, is opgezet om over deze uniforme manier van werken na te denken. In de algemene bijeenkomst van 2011 zijn deze resultaten gepresenteerd.

42 Populair jaarbericht NKI-AVL genomineerd voor de Nationale Patiëntveiligheid Award Deze award is in het leven geroepen om meer aandacht te vragen voor patiëntveiligheid en werd op 25 november 2010 uitgereikt aan het meest aansprekende project dat de patiëntveiligheid heeft verbeterd. Het NKI-AVL dong mee naar deze award met een succesvol project dat de veiligheid van de bestralingsbehandelingen aanzienlijk heeft verbeterd. De jury schrijft in haar rapport dit een lovenswaardige systematiek te vinden en een voorbeeld is dat door andere ziekenhuizen zo kan worden overgenomen. Er kon via het internet worden gestemd op de verschillende initiatieven. Het Academisch Centrum Maastricht heeft deze stemming gewonnen.

43

44 Research

45 44 NKI-AVL Research In het NKI-AVL werken onderzoekers van wereldfaam. Veel aandacht gaat uit naar fundamenteel onderzoek, daarnaast worden er uitstekende resultaten geboekt in klinisch, translationeel, epidemiologisch en psychosociaal onderzoek. Onze onderzoekers publiceerden hierover in internationaal hoog aangeschreven vaktijdschriften, ze ontvingen uitnodigingen om te spreken op belangrijke internationale congressen en kregen subsidies en prestigieuze prijzen toegekend. Het NKI-AVL heeft 31 professoren in dienst die een leerstoel hebben bij een van de Nederlandse universiteiten. Het wetenschappelijk onderzoek vindt plaats in de laboratoria en de kliniek. In de laboratoria werken 49 wetenschappers met elk een eigen onderzoeksgroep. Zij onderzoeken wat kanker is, hoe tumorcellen werken en hoe ze met behulp van deze kennis mogelijk tot nieuwe behandelmethoden kunnen komen (zogenaamd fundamenteel en translationeel onderzoek). Daarnaast besteedt een groot aantal van de medisch specialisten een deel van zijn/haar tijd aan wetenschappelijk onderzoek. Dat doen zij zowel in de kliniek (bijvoorbeeld via een klinische trial om nieuwe medicijnen te testen of nieuwe behandelmethoden te ontwikkelen) als in het laboratorium.

46 Populair jaarbericht Promoties In het NKI-AVL promoveerden in onderzoekers. Enkele voorbeelden: NKI-AVL voert grote internationale studie uit naar chemoradiotherapie bij maagkanker Edwin Jansen, radiotherapeut in het NKI-AVL, heeft onderzoek gedaan naar een aantal nieuwe vormen van behandeling bij maagkankerpatiënten. Het doel hierbij was het optimaliseren van de chemoradiotherapie door middel van beter gerichte bestraling en meer intensieve interactie tussen de celdodende middelen en bestraling. De voorlopige uitslagen zijn zo hoopgevend dat inmiddels een grootschalig vervolgonderzoek is gestart. In april 2010 promoveerde Jansen op zijn onderzoek bij het Amsterdamse VUmc.

47 46 NKI-AVL Mogelijk verband tussen leefstijl en erfelijke borstkanker Vrouwen die belast zijn met de erfelijke genetische afwijking in het BRCA1 of BRCA2 gen, kunnen hun verhoogde risico op het krijgen van borstkanker mogelijk terugbrengen door hun leefstijl aan te passen. Deze voorlopige conclusie kan getrokken worden uit het proefschrift van Anouk Pijpe, onderzoeker bij het NKI-AVL die hier in juli 2010 op is gepromoveerd bij de Vrije Universiteit. Proteasoomactiviteit en chemische tools In oktober 2010 promoveerde Celia Berkers cum laude aan de Universiteit Leiden op een onderzoek naar de werking van het proteasoom. Het proteasoom is een eiwitcomplex dat verantwoordelijk is voor de afbraak van eiwitten en breekt onder meer eiwitten af die een sleutelrol spelen bij heel veel processen in de cel. Op deze manier zorgt het proteasoom voor de juiste

48 Populair jaarbericht balans en worden de verschillende processen in de cel op de juiste wijze gereguleerd. Omdat tumoren gevoeliger zijn voor de verstoring van deze processen dan gezonde cellen, worden proteasoomremmers vaak gebruikt als antikankermedicijn. De uitdaging is om vooraf te kunnen voorspellen welke varianten hiervan voor welke patiënt geschikt zouden zijn. Hiervoor ontwikkelde Berkers verschillende chemische tools, waarvan er eentje mogelijk maakt dat patiënten in een klinische trial gevolgd worden. Haar onderzoek is zo een goed voorbeeld van hoe fundamenteel onderzoek kan bijdragen aan een betere behandeling. Opsporen tweede longcarcinomen In december 2010 is Tom Geurts gepromoveerd aan de Universiteit van Amsterdam. In zijn proefschrift beschrijft Geurts zijn onderzoek naar verschillende manieren om tweede longcarcinomen op te sporen, met name bij patiënten die eerder een plaveiselcelcarcinoom in het hoofd-halsgebied (HNSCC) hebben overleefd. Zij hebben namelijk een hoog risico op het ontwikkelen van een tweede primair longcarcinoom of longmetastase.

49 48 NKI-AVL Publicaties In 2010 hebben onderzoekers weer vaak in vooraanstaande wetenschappelijke tijdschriften gepubliceerd. Enkele voorbeelden: Uitbehandelde patiënten met tumor in mond en keel hebben baat bij PDT-behandeling Patiënten met een tumor in de mond- en/of keelholte waarvoor geen behandeling meer mogelijk is, blijken baat te hebben bij een behandeling door middel van Photo Dynamische Therapie (PDT). Dit hebben onderzoekers van het NKI-AVL onder leiding van keel-mond-neus arts Bing Tan geconstateerd in een artikel dat in april 2010 is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Head and Neck. Uit het onderzoek blijkt dat 54 procent van de uitbehandelde patiënten met een tumor in de mond- keelholte goed reageert op de PDT-behandeling. De levensverwachting van

50 Populair jaarbericht deze patiëntengroep neemt na een PDT-behandeling aanzienlijk toe: bijna drie jaar, terwijl de levensverwachting van deze patiënten zonder PDT beperkt is. Deze internationale studie onder leiding van het NKI-AVL bevestigt hiermee de uitkomst van een eerder gepubliceerd onderzoek. Prostaatkankerstudie NKI-AVL in top 10 Een artikel over een gerandomiseerde studie naar prostaatkanker, uitgevoerd in het NKI-AVL, stond in september 2010 op de negende plaats van de meest geciteerde artikelen uit het IJROBP van de afgelopen vijf jaar. IJROPB, de International Journal of Radiation Oncology, Biology, Physics, geldt als een van de toonaangevende tijdschriften op het gebied van radiotherapie. Eerste auteurs zijn Stephanie Peeters, inmiddels werkzaam in Leuven, en Wilma Heemsbergen, epidemioloog bij Radiotherapie. Volgens haar is de populariteit te danken aan enerzijds de actualiteit van het onderwerp (toxiciteit bij hogere dosis), en anderzijds aan de gedetailleerde beschrijvingen. Zelden worden klachten zo gespecificeerd als in dit onderzoek. Ook de conclusies van de studie zijn belangrijk: wanneer je de stralingsdosis verhoogt van 68 naar 78 Gy, dan is de toxiciteit wel iets hoger, maar zijn de verschillen over het geheel genomen acceptabel.

51 50 NKI-AVL Mogelijk nieuwe therapie ontdekt tegen gevaarlijke vorm van kinderkanker Een groep Amsterdamse en Amerikaanse onderzoekers onder leiding van onderzoeker René Bernards denkt een antwoord te hebben gevonden op de vraag waarom één van de bestaande behandelmethoden tegen neuroblastoma, een vaak voorkomende en soms levensgevaarlijke vorm van kanker bij zeer jonge kinderen, niet altijd even goed werkt. Een combinatietherapie, zo vermoeden zij, moet de oplossing brengen. In juli 2010 publiceerden de onderzoekers hun bevindingen in Cell. Met behulp van RNA-interferentie, een moderne techniek om genen te identificeren door bepaalde genen uit te schakelen, slaagde de onderzoeksgroep van René Bernards erin om na te gaan hoe een neuroblastomacel resistent kan worden tegen vitamine A zuur. Zij vonden dat als het tumorsuppressorgen NF1 wordt geïnactiveerd, de cellen niet langer op het vitamine A-zuur reageren.

52 Populair jaarbericht NKI-AVL brengt verpakking genoom fruitvlieg in kaart Een onderzoeksgroep van het NKI-AVL onder leiding van Bas van Steensel in samenwerking met bioinformaticadeskundigen van Columbia University in New York, is er als eerste ter wereld in geslaagd om in kaart te brengen hoe alle erfelijke informatie van één organisme, in dit geval de fruitvlieg, verpakt zit. Daarbij ontdekten zij en passant een nieuw soort verpakkingsmateriaal, dat maar liefst 48 procent van het genoom bevat. Hun bevindingen stonden half oktober 2010 in het toonaangevende weten schappelijke tijdschrift Cell. Wilt u meer weten over het wetenschappelijk onderzoek in 2010? Kijk voor een gedetailleerde beschrijving in het Scientific Annual Report (op

53

54 Jezelf ontwikkelen in een lerende organisatie

55 54 NKI-AVL Jezelf ontwikkelen in een lerende organisatie Het NKI-AVL biedt medewerkers een werkomgeving waarin eigen verantwoordelijkheid, professionele ontwikkeling en goede arbeidsvoorwaarden en omstandigheden de uitgangspunten zijn. Zowel onze medewerkers in zorg en onderzoek als de medewerkers in de ondersteunende functies krijgen bij ons de ruimte om zich te ontwikkelen. Daarnaast zorgen we samen voor een goede werksfeer, waarin het plezierig werken is. In een sterk gespecialiseerd werkveld als het onze gaan de ontwikkelingen snel. Daarom is het voor ons essentieel om kennis en vaardigheden te blijven ontwikkelen en uit te dragen, zowel intern als extern. Dankzij onze deskundige medewerkers, die zich

56 Populair jaarbericht met betrokkenheid en flexibiliteit inzetten in hun vakgebied, kan het NKI-AVL haar rol als Center of Excellence waarmaken. HR-beleid Het HR-beleid is gebaseerd op de sociale missie van de organisatie: Voor een succesvolle strijd tegen kanker is het NKI-AVL aangewezen op gemotiveerde, flexibele medewerkers met een grote inzet. Het instituut wil en kan die medewerkers een werkomgeving bieden, waarin eigen verantwoordelijkheid, professionele ontwikkeling en zorg voor goede arbeidsvoorwaarden en arbeidsomstandigheden samen met een goede werksfeer vanzelfsprekend zijn. Personeelsbezetting Eind 2010 waren er 2116 medewerkers (1759 fte) in dienst van het NKI-AVL. In vergelijking met 2009 betekent dit een groei van bijna drie procent. De toename is niet evenredig verdeeld over de verschillende clusters. Evenals in 2009 was de toename in aantallen medewerkers bij de Radiotherapie het grootst. Het aantal moeilijk vervulbare vacatures is wat gedaald en gemiddeld hebben de vacatures minder lang opengestaan. Van de 2116 medewerkers die eind 2010 in dienst waren, was 68,8 procent vrouw en 31,2 procent man. Ten opzichte van 2009 is de verdeling nagenoeg gelijk gebleven. Het aantal mannen is met vijf personen afgenomen en het aantal vrouwen is met 55 personen toegenomen. De meeste vrouwen werkten in de kliniek.

57 56 NKI-AVL De leeftijdsopbouw van de totale organisatie laat zien dat 50,2 procent (2009: 51,3 procent) van de medewerkers 40 jaar of ouder is. De helft van deze groep is 50 jaar en ouder. Het aantal medewerkers jonger dan 40 jaar schommelt. Van de medewerkers bij Research is bijna 70 procent jonger dan 40. Dit valt te verklaren uit het feit dat binnen de Research veel promovendi aan hun promotieonderzoeken werken. Door het specialistische karakter van de patiëntenzorg binnen het NKI-AVL werken er relatief weinig verpleegkundigen jonger dan 30 jaar. Om als verpleegkundige te kunnen werken is een specialistische vervolgopleiding verplicht. Bij de clusters Diagnostiek en Radiotherapie wordt veel gewerkt met duale leertrajecten voor bijvoorbeeld laboranten, dit verklaart waarom er binnen genoemde clusters meer medewerkers tussen de 20 en 30 jaar zijn dan binnen andere clusters.

58 Populair jaarbericht Aantrekken van medewerkers Door middel van deelname aan carrièrebeurzen en congressen is geprobeerd meer medewerkers te interesseren voor een functie binnen het NKI-AVL. Alle bezoekers van de NKI-AVL stands op de carrièrebeurzen zijn geregistreerd en ontvangen periodiek informatie over het NKI-AVL. Dit heeft geleid tot een klein aantal aanstellingen en draagt bij aan een doorlopende zichtbaarheid op de arbeidsmarkt. Door het aanbieden van stageplaatsen en het traineeschap is ook in 2010 weer voorzien in een deel van de personeelsbehoefte. Het traineetraject is een traject waarbij net gediplomeerde verpleegkundigen de kans krijgen om twee jaar ervaring op te doen. Binnen de oncologische setting van het NKI-AVL ontwikkelen zij zich als jong gediplomeerde in hun professie. Tijdens of na dit traject kunnen zij behouden blijven voor de organisatie door in te stromen in de vervolgopleiding oncologieverpleegkunde.

59 58 NKI-AVL In 2010 hebben 19 trainees een leertraject doorlopen. Binnen de research zijn er voortdurend studenten en stagiaires aanwezig die hun opleiding deels in het NKI-AVL volgen. Informatiebeveiliging In oktober 2010 gaf de Raad van Bestuur opdracht tot het project informatiebeveiliging. Informatiebeveiliging - het aantoonbaar veilig omgaan met ziekenhuisinformatiesystemen en met name patiëntgegevens, is vanzelfsprekend nodig maar ook een eis van de Inspectie van de Gezondheidszorg. Met de toenemende hoeveelheid (digitale) informatie wordt het urgenter hier zorgvuldig mee om te gaan en goede afspraken over te maken. Het project bestaat uit een aantal onderwerpen waaronder wachtwoordbeveiliging en autorisaties binnen (digitale) systemen, maar ook een actieve campagne gericht op het creëren van bewustwording van alle

60 Populair jaarbericht medewerkers, wat informatiebeveiliging inhoudt en hoe we daar met z n allen mee om zouden moeten gaan. Bouwactiviteiten In 2010 is de tijdelijke poli op het voorterrein van het NKI-AVL in gebruik genomen, de nieuwe versnellerruimte A2 is opgeleverd en er zijn verschillende verbouwactiviteiten in de hal gerealiseerd zoals een nieuw stiltecentrum, een nieuw voorlichtingscentrum en de verbouwing van het bezoekersrestaurant. Tevens is gestart met de bouwplannen voor de uitbreiding radiotherapielocatie Spaarne waarvoor de eerste paal medio april 2011 geslagen wordt. De plannen voor het nieuwe proefdiergebouw zijn afgerond en de aanbesteding is inmiddels gestart. De renovatie van het voormalige research gebouw H vordert gestaag, de oplevering wordt in de lente van 2011 voorzien.

61 60 NKI-AVL Deskundigheidsbevordering Vele professionals van het NKI-AVL dragen hun kennis en kunde over op externe collega s en beroepsbeoefenaren. Zij leveren bijdragen aan cursussen, symposia en opleidingen op universitair, hbo- en mbo-niveau en benutten hun deskundigheid en ervaring in (inter)nationale bestuursfuncties. Ook aanstormende talenten krijgen bij ons de ruimte en aandacht die ze verdienen. Er zijn veel stagemogelijkheden om ook beginnende professionals een goede start te geven.

2014-2015. Antoni van Leeuwenhoek

2014-2015. Antoni van Leeuwenhoek FEITEN & CIJFERs 2014-2015 Antoni van Leeuwenhoek Comprehensive Cancer CentRE Onderzoeksinstituut (Het Nederlands Kanker Instituut) Gespecialiseerde kliniek (Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis) Antoni van

Nadere informatie

Samen komen we verder. Draag bij aan onderzoek naar kanker, steun stichting VUmc CCA

Samen komen we verder. Draag bij aan onderzoek naar kanker, steun stichting VUmc CCA Samen komen we verder Draag bij aan onderzoek naar kanker, steun stichting VUmc CCA Uw bijdrage zorgt voor vooruitgang Juan Garcia, onderzoeker bij VUmc CCA: Ik studeerde geneeskunde omdat ik mensen wilde

Nadere informatie

100 jaar Antoni van Leeuwenhoek

100 jaar Antoni van Leeuwenhoek 100 jaar Antoni van Leeuwenhoek Onze toekomstdroom Het Antoni van Leeuwenhoek koos 100 jaar geleden al voor de grensverleggende weg door onderzoek en specialistische zorg samen te voegen met één scherp

Nadere informatie

ANTONI VAN LEEUWENHOEK

ANTONI VAN LEEUWENHOEK ANTONI VAN LEEUWENHOEK SPEERPUNTEN & CIJFERS 2015 SOMS IS EEN TUMOR HEEL MOEILIJK TE VINDEN; JE ZIET HEM NIET MET HET BLOTE OOG EN VOELT HEM NIET Beeldgestuurd opereren : H E L E G O E D E R E S U LTATE

Nadere informatie

Behandelingen bij longkanker. inclusief klinische studie immuuntherapie

Behandelingen bij longkanker. inclusief klinische studie immuuntherapie Behandelingen bij longkanker inclusief klinische studie immuuntherapie 1 Longkanker Longkanker is niet één ziekte: er bestaan meerdere vormen van longkanker. In deze brochure bespreken we de twee meest

Nadere informatie

De unieke Maastro-behandeling van niet uitgezaaide longkanker

De unieke Maastro-behandeling van niet uitgezaaide longkanker De unieke Maastro-behandeling van niet uitgezaaide longkanker Deze folder is bedoeld voor onze patiënten en de mensen in hun omgeving. Wij willen u graag informeren over onze succesvolle behandelingsmethode

Nadere informatie

De unieke Maastro-behandeling van niet uitgezaaide longkanker

De unieke Maastro-behandeling van niet uitgezaaide longkanker De unieke Maastro-behandeling van niet uitgezaaide longkanker Deze folder is bedoeld voor onze patiënten en de mensen in hun omgeving. Wij willen u graag informeren over onze succesvolle behandelingsmethode

Nadere informatie

behandelingen-bij-borstkanker/

behandelingen-bij-borstkanker/ https://www.isala.nl/patientenfolders/6682-borstkanker-pid-h3- behandelingen-bij-borstkanker/ Borstkanker (PID): H3 Behandelingen bij borstkanker Als borstkanker is vastgesteld, bespreekt een team van

Nadere informatie

Algemene informatie kinderkanker

Algemene informatie kinderkanker Algemene informatie kinderkanker De behandeling van kinderen met kanker is in Nederland gecentraliseerd in 5 kinderkanker (kinderoncologische) centra en 2 beenmergtransplantatie centra. De 5 kinderkanker

Nadere informatie

Radiotherapie Medische Oncologie Chemoradiotherapie gevolgd door chirurgie bij slokdarmkanker

Radiotherapie Medische Oncologie Chemoradiotherapie gevolgd door chirurgie bij slokdarmkanker Radiotherapie Medische Oncologie Chemoradiotherapie gevolgd door chirurgie bij slokdarmkanker Uitwendige bestraling van slokdarmkanker in combinatie met chemotherapie, voorafgaand aan een operatie van

Nadere informatie

Patiënteninformatiedossier (PID) MAMMACARE. onderdeel BORSTKANKER

Patiënteninformatiedossier (PID) MAMMACARE. onderdeel BORSTKANKER Patiënteninformatiedossier (PID) MAMMACARE onderdeel BORSTKANKER Inhoud Wat is borstkanker?... 3 Vormen van kanker... 4 DCIS... 4 Ductaal carcinoom... 4 Lobulair carcinoom... 4 Erfelijke en familiare belasting...

Nadere informatie

Polikliniek familiaire tumoren. voor patiënten met familiaire belasting voor borst- en / of eierstokkanker

Polikliniek familiaire tumoren. voor patiënten met familiaire belasting voor borst- en / of eierstokkanker Polikliniek familiaire tumoren voor patiënten met familiaire belasting voor borst- en / of eierstokkanker Inleiding U bent doorverwezen naar de polikliniek familiaire tumoren van het UMC Utrecht, Cancer

Nadere informatie

OPEN DAG ANTONI VAN LEEUWENHOEK

OPEN DAG ANTONI VAN LEEUWENHOEK PROGRAMMA 6 & 7 OKTOBER OPEN DAG ANTONI VAN LEEUWENHOEK Zaterdag 6 oktober 2018, 10.00 16.00 uur 180239_AVL_ProgrOpenDag_A5.indd 1 27-09-18 12:27 BEGANE GROND Bezoekadres Amsterdam Plesmanlaan 121 (naar

Nadere informatie

AMC: voorop in onderzoek, onderwijs en patiëntenzorg

AMC: voorop in onderzoek, onderwijs en patiëntenzorg AMC: voorop in onderzoek, onderwijs en patiëntenzorg Stichting AMC Foundation Het AMC wil vooroplopen met wetenschappelijk onderzoek, patiëntenzorg en onderwijs. Zodat onze innovaties direct verschil maken

Nadere informatie

Belangrijkste punten van deze folder:

Belangrijkste punten van deze folder: Longkanker: wat nu? HMC (Haaglanden Medisch Centrum) en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) werken intensief samen binnen het Universitair Kankercentrum Leiden - Den Haag (UKC). De belangrijkste

Nadere informatie

ANTONI VAN LEEUWENHOEK

ANTONI VAN LEEUWENHOEK ANTONI VAN LEEUWENHOEK SPEERPUNTEN & CIJFERS 2016 PRECIEZE BESTRALING ZAL DE KWALITEIT VAN LEVEN VOOR PATIËNTEN AANZIENLIJK VERBETEREN Beeldgestuurde therapie: ONTWIKKELINGEN GAAN DOOR Het uitvoeren van

Nadere informatie

Klinisch onderzoek bij kinderen en jongeren met kanker. wat is het en hoe werkt het?

Klinisch onderzoek bij kinderen en jongeren met kanker. wat is het en hoe werkt het? Klinisch onderzoek bij kinderen en jongeren met kanker wat is het en hoe werkt het? De behandeling van kinderen en jongeren met kanker vindt meestal plaats in combinatie met een klinisch onderzoek. We

Nadere informatie

mammaprint adviezen hernia-operatie borstkanker ZorgSaam

mammaprint adviezen hernia-operatie borstkanker ZorgSaam mammaprint adviezen na een bij hernia-operatie borstkanker ZorgSaam 1 2 Mammaprint Deze folder geeft u informatie over de Mammaprint, een laboratoriumtest die kan worden ingezet bij de behandeling van

Nadere informatie

Naar een persoonlijke behandeling van kanker

Naar een persoonlijke behandeling van kanker Naar een persoonlijke behandeling van kanker We weten tegenwoordig ongelooflijk veel meer over hoe kanker werkt, maar helaas heeft dat nog niet geleid tot grote veranderingen in de manier waarop we kanker

Nadere informatie

Monique Bos Internist-oncoloog ErasmusMC KLINISCH ONDERZOEK BIJ PATIËNTEN MET GEMETASTASEERDE BORSTKANKER IN NEDERLAND

Monique Bos Internist-oncoloog ErasmusMC KLINISCH ONDERZOEK BIJ PATIËNTEN MET GEMETASTASEERDE BORSTKANKER IN NEDERLAND Monique Bos Internist-oncoloog ErasmusMC KLINISCH ONDERZOEK BIJ PATIËNTEN MET GEMETASTASEERDE BORSTKANKER IN NEDERLAND Disclosures: none Borstkanker komt veel voor in Nederland Niet iedereen krijgt uitzaaiingen

Nadere informatie

Van Leeuwenhoek Kliniek. Beleidsplan 2014

Van Leeuwenhoek Kliniek. Beleidsplan 2014 Van Leeuwenhoek Kliniek Beleidsplan 2014 Inhoud 1. Inleiding...3 2. Kernactiviteiten van de Van Leeuwenhoek Kliniek...3 2.1 Plastische chirurgie...3 2.2 Vulvapoli Amsterdam...3 2.3 Screeningscentrum bevolkingsonderzoek

Nadere informatie

2009 over de Universit Feiten en cijfers air Medische Centra

2009 over de Universit Feiten en cijfers air Medische Centra In één oogopslag Feiten en cijfers over de Universitair Medische Centra 2009 Bronvermelding: voor deze uitgave zijn de meest recente gegevens gebruikt van Prismant, Price Waterhouse Coopers, VSNU en NFU.

Nadere informatie

ANTONI VAN LEEUWENHOEK

ANTONI VAN LEEUWENHOEK ANTONI VAN LEEUWENHOEK FEITEN & CIJFERS 2017 Beeldgestuurde therapie: TUMOREN NAUWKEURIG EN REALTIME VOLGEN Bij beeldgestuurde therapie wordt een behandel plan uitgevoerd met behulp van beeld technieken.

Nadere informatie

Nieuwsbrief voor ruim 2 miljoen Nederlanders met reuma. Helpt u mee om reumatoïde artritis (RA) te voorkomen?

Nieuwsbrief voor ruim 2 miljoen Nederlanders met reuma. Helpt u mee om reumatoïde artritis (RA) te voorkomen? 18 e Jaargang Nummer 1 Januari 2019 Nieuwsbrief voor ruim 2 miljoen Nederlanders met reuma Helpt u mee om reumatoïde artritis (RA) te voorkomen? De bloedtest bestaat al. Nu zorgen dat deze snel in de ziekenhuizen

Nadere informatie

Verslag van uitgeoefende activiteiten in 2013. Stichting Vrienden van het Hubrecht Instituut

Verslag van uitgeoefende activiteiten in 2013. Stichting Vrienden van het Hubrecht Instituut Verslag van uitgeoefende activiteiten in 2013 Stichting Vrienden van het Hubrecht Instituut 1 UITNODIGING Dromen worden waarheid Conferentie 2013 Donateurs bedankt voor uw giften in 2013. 2 Hubrecht Instituut

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 30 juni 2011 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 30 juni 2011 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EH Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag www.rijksoverheid.nl Bijlage(n)

Nadere informatie

Twee high-tech centra voor behandeling kanker op komst

Twee high-tech centra voor behandeling kanker op komst Een kankerpatiënt wordt bestraald in de bestralingsruimte ANP Twee high-tech centra voor behandeling kanker op komst Nederland krijgt in elk geval twee nieuwe centra voor de behandeling van kanker met

Nadere informatie

Radiotherapie Medische Oncologie Curatieve chemoradiotherapie

Radiotherapie Medische Oncologie Curatieve chemoradiotherapie Radiotherapie Medische Oncologie Curatieve chemoradiotherapie Uitwendige bestraling van slokdarmkanker in combinatie met chemotherapie Radiotherapie Medische Oncologie Inleiding Na verschillende onderzoeken

Nadere informatie

PROGRAMMA. 100 jaar Antoni van Leeuwenhoek. 10.30-16.00 uur

PROGRAMMA. 100 jaar Antoni van Leeuwenhoek. 10.30-16.00 uur PROGRAMMA 100 jaar Antoni van Leeuwenhoek zaterdag 12 oktober 2013 10.30-16.00 uur Welkom Op 10 oktober 1913 werd de Vereeniging Het Nederlandsch Kankerinstituut opgericht met als doel een ziekenhuis en

Nadere informatie

Docentenhandleiding. Niveau: expert. Lees de taal van de tumor Organisatieniveaus

Docentenhandleiding. Niveau: expert. Lees de taal van de tumor Organisatieniveaus Docentenhandleiding Niveau: expert Lees de taal van de tumor Organisatieniveaus Ontwikkeld door het Cancer Genomics Centre in samenwerking met het Freudenthal Instituut voor Didactiek van Wiskunde en Natuurwetenschappen

Nadere informatie

Elk goed idee kan uitgroeien tot een succesvolle behandeling tegen kanker

Elk goed idee kan uitgroeien tot een succesvolle behandeling tegen kanker Elk goed idee kan uitgroeien tot een succesvolle behandeling tegen kanker Eerst een technische vraag. Wat is een glioblastoom? Een glioblastoom is een hersentumor. Hoe ernstig is het als dit bij je wordt

Nadere informatie

Mens en kanker. Nederlandse Federatie van Kankerpatiënten organisaties

Mens en kanker. Nederlandse Federatie van Kankerpatiënten organisaties Mens en kanker Nederlandse Federatie van Kankerpatiënten organisaties De stem van de kankerpatiënt NFK NFK staat voor de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties. Binnen deze koepel zijn 20

Nadere informatie

Kanker in het hoofd-halsgebied

Kanker in het hoofd-halsgebied Kanker in het hoofd-halsgebied Afdeling Keel- Neus- en Oorheelkunde Deze patiënteninformatie map is eigendom van: Naam: Adres: Postcode: Plaats: Telefoon: 10-2015-6094 Geachte... U heeft een bezoek gebracht

Nadere informatie

Risicofactoren Niet erfelijke factoren: Erfelijke factoren:

Risicofactoren Niet erfelijke factoren: Erfelijke factoren: Zoals bij alle soorten kanker, is er bij borstkanker sprake van cellen met een ontregelde celdeling. Door deze ontregeling kunnen cellen zich ongeremd vermenigvuldigen en uitgroeien tot een tumor. Deze

Nadere informatie

8.1 Intra Operatieve Radiotherapie (IORT) bij borstkanker

8.1 Intra Operatieve Radiotherapie (IORT) bij borstkanker 8.1 Intra Operatieve Radiotherapie (IORT) bij borstkanker Van uw arts heeft u te horen gekregen dat u in aanmerking komt voor Intra Operatieve Radiotherapie (IORT). In dit hoofdstuk leggen we u in het

Nadere informatie

Oncologie. Longkanker, wat nu?

Oncologie. Longkanker, wat nu? Oncologie Longkanker, wat nu? Belangrijkste punten van deze folder: Het Groene Hart Ziekenhuis en Medisch Centrum Haaglanden (MCH)-Bronovo werken nauw samen op het gebied van longkanker. Dat doen we door

Nadere informatie

Voordelen voor vrienden

Voordelen voor vrienden Voordelen voor vrienden U ontvangt gratis ons kwartaalblad de Antoni (met daarin verhalen van patiënten en medewerkers van het, fondsenwervingsacties en Vriendennieuws). U wordt uitgenodigd voor de jaarlijkse

Nadere informatie

demedisch Specialist Klinisch geneticus Eva Brilstra: Dit vak is dynamisch, booming en nooit saai

demedisch Specialist Klinisch geneticus Eva Brilstra: Dit vak is dynamisch, booming en nooit saai GATEN IN HET ROOSTER In de knel door individualisering opleiding DEAL! Geheimen van goed onderhandelen demedisch Specialist 1 ARTSEN OVER PAPIERWERK Lusten en lasten van registraties APRIL 2016 UITGAVE

Nadere informatie

Darmkanker. darmkanker nederland. lotgenotencontact voorlichting belangenbehartiging

Darmkanker. darmkanker nederland. lotgenotencontact voorlichting belangenbehartiging Darmkanker en uw DNA darmkanker nederland lotgenotencontact voorlichting belangenbehartiging Darmkanker Nederland Darmkanker Nederland wordt gesteund door een Raad van Advies. Deze bestaat uit specialisten

Nadere informatie

Tweedaagse training voor (oncologie)verpleegkundigen. Gemetastaseerd mamma- en longcarcinoom

Tweedaagse training voor (oncologie)verpleegkundigen. Gemetastaseerd mamma- en longcarcinoom Tweedaagse training voor (oncologie)verpleegkundigen Gemetastaseerd mamma- en longcarcinoom Maandag 14 en dinsdag 15 mei 2012 V&VN Oncologie organiseert op 14 en 15 mei 2012 de tweedaagse training: gemetastaseerd

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Longkanker

Patiënteninformatie. Longkanker Patiënteninformatie Longkanker Inhoudsopgave Pagina Wat is longkanker? 4 Onderzoek en diagnose 4 De meest voorkomende onderzoeken. 5 Behandeling 7 De meest voorkomende behandelmethoden 8 Revalidatie 9

Nadere informatie

Borstsparende behandeling

Borstsparende behandeling Borstsparende behandeling Chirurgie Beter voor elkaar Algemeen U heeft van de chirurg en/ of nurse practitioner een schokkend bericht gekregen: u heeft borstkanker. Er komt veel op u af en er zullen ongetwijfeld

Nadere informatie

Non Hodgkin lymfoom. Albert Schweitzer ziekenhuis februari 2014 pavo 1113

Non Hodgkin lymfoom. Albert Schweitzer ziekenhuis februari 2014 pavo 1113 Non Hodgkin lymfoom Albert Schweitzer ziekenhuis februari 2014 pavo 1113 Uw hoofdbehandelaar is: hematoloog dr. Uw specialist is op werkdagen tussen 08.30 17.00 uur bereikbaar via de polikliniek Interne

Nadere informatie

Samenwerking binnen het UKC Gespecialiseerde behandelteams

Samenwerking binnen het UKC Gespecialiseerde behandelteams Onze zorg voor u Voor het verlenen van optimale zorg aan patiënten met kanker, werkt HMC (Haaglanden Medisch Centrum) samen met het Leids Universitair Medische Centrum (LUMC) binnen het Universitair Kanker

Nadere informatie

MOSAIC studie Informatiebrief voor cases

MOSAIC studie Informatiebrief voor cases 1 MOSAIC studie Informatiebrief voor cases Informatiebrief betreffende het onderzoek (MOSAIC studie): de gevolgen van acute hepatitis C virus infectie bij HIV positieve en HIV negatieve mannen die seks

Nadere informatie

Stichting Hematologisch-Oncologisch. Wetenschapsonderzoek (SHOW) Research en patiëntenzorg

Stichting Hematologisch-Oncologisch. Wetenschapsonderzoek (SHOW) Research en patiëntenzorg Stichting Hematologisch-Oncologisch Wetenschapsonderzoek (SHOW) Research en patiëntenzorg Comité van aanbeveling Ria Bremer, journalist Prof. Dr. Jan Wouter ten Cate, vasculair geneeskundige Peter Faber,

Nadere informatie

Behandelingsmogelijkheden en trials bij het oesophagus- en maagcarcinoom M. Wumkes, Medische Oncologie VUmc

Behandelingsmogelijkheden en trials bij het oesophagus- en maagcarcinoom M. Wumkes, Medische Oncologie VUmc Behandelingsmogelijkheden en trials bij het oesophagus- en maagcarcinoom 2017 M. Wumkes, 21-09-2017 Medische Oncologie VUmc 1 Te bespreken Standaardbehandeling Studiebehandeling Ontwikkeling nieuwe medicijnen

Nadere informatie

Verslag van uitgeoefende activiteiten in 2014. Stichting Vrienden van het Hubrecht Instituut

Verslag van uitgeoefende activiteiten in 2014. Stichting Vrienden van het Hubrecht Instituut Verslag van uitgeoefende activiteiten in 2014 Stichting Vrienden van het Hubrecht Instituut UITNODIGING Bestuursleden, Ambassadeurs, Young Ambassadors, Vrienden en Donateurs: bedankt! 2 Het Hubrecht Instituut

Nadere informatie

Strategie SEIN 2013-2016

Strategie SEIN 2013-2016 Strategie SEIN 2013-2016 2016 Vastgesteld 14 mei 2012 Inleiding Gespecialiseerde Epilepsiezorg SEIN biedt gespecialiseerde diagnostiek en behandeling, woonzorg en dagbesteding en onderwijs aan mensen met

Nadere informatie

Erfelijkheid & Borstkanker

Erfelijkheid & Borstkanker Erfelijkheid & Borstkanker Borstkanker komt veel voor en heeft meestal geen erfelijke oorzaak. Bij 5 tot 10% is een erfelijke aanleg de oorzaak van de ziekte. Deze aanleg wordt door de vader of moeder

Nadere informatie

Maastro Cancer Foundation

Maastro Cancer Foundation Maastro Cancer Foundation Kanker? De overlevingskans neemt steeds meer toe! Ruim één op de drie Nederlanders krijgt te maken met kanker. Iedereen kent wel iemand die erdoor getroffen is. Vroeger betekende

Nadere informatie

Kanker in het hoofd-halsgebied

Kanker in het hoofd-halsgebied Kanker in het hoofd-halsgebied Afdeling Mond-, Kaak-, Aangezichtschirurgie Deze patiënteninformatie map is eigendom van: Naam: Adres: Postcode: Plaats: Telefoon: 09-2015-6212 Geachte... U heeft een bezoek

Nadere informatie

hematoloog dr. Uw specialist is op werkdagen tussen uur bereikbaar via de polikliniek Interne geneeskunde, tel. (078)

hematoloog dr. Uw specialist is op werkdagen tussen uur bereikbaar via de polikliniek Interne geneeskunde, tel. (078) Non-Hodgkin lymfoom Uw hoofdbehandelaar is: hematoloog dr. Uw specialist is op werkdagen tussen 08.30 17.00 uur bereikbaar via de polikliniek Interne geneeskunde, tel. (078) 654 64 64. 1 Inleiding U heeft

Nadere informatie

Onderzoek gestart naar behandeling van ouderen met longkanker

Onderzoek gestart naar behandeling van ouderen met longkanker Page 1 of 5 Maastricht UMC+ 4 augustus 2016 Onderzoek gestart naar behandeling van ouderen met longkanker Actueel (/actueel) Nieuws (/actueel/nieuws) Onderzoek gestart naar behandeling van ouderen met

Nadere informatie

Het Nederlands Kanker Instituut - Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis. Dit was het nieuws. Populair jaarbericht 2009

Het Nederlands Kanker Instituut - Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis. Dit was het nieuws. Populair jaarbericht 2009 Het Nederlands Kanker Instituut - Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis Dit was het nieuws Populair jaarbericht 2009 1 Het Nederlands Kanker Instituut - Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis Populair jaarbericht

Nadere informatie

Ka nke r, hoe we meer kunnen bereiken in de strijd ertegen. met het door jouw opgehaalde geld. Dr. Jeanine Boesen-de Cock, MBA

Ka nke r, hoe we meer kunnen bereiken in de strijd ertegen. met het door jouw opgehaalde geld. Dr. Jeanine Boesen-de Cock, MBA Ka nke r, 21 november 2015 hoe we meer kunnen bereiken in de strijd ertegen met het door jouw opgehaalde geld Dr. Jeanine Boesen-de Cock, MBA Het team Geldbesteding Dr. Maaike Alderliesten Onderzoekscoördinator

Nadere informatie

de vraag is niet of we de strijd tegen MS gaan winnen... maar wanneer

de vraag is niet of we de strijd tegen MS gaan winnen... maar wanneer de vraag is niet of we de strijd tegen MS gaan winnen... maar wanneer belofte Onze belofte aan mensen met MS Al meer dan drie decennia neemt Biogen Idec het voortouw in de strijd tegen multiple sclerose.

Nadere informatie

ZIEKTE EN BEHANDELING

ZIEKTE EN BEHANDELING Patiënteninformatiedossier (PID) Longkanker (longcarcinoom) onderdeel ZIEKTE EN BEHANDELING LONGKANKER 2 INHOUD De longen... 4 Kanker... 4 Longkanker/longvlieskanker... 5 Behandeling... 7 3 De longen Ieder

Nadere informatie

Erfelijk diffuus maagkanker

Erfelijk diffuus maagkanker Erfelijk diffuus maagkanker De diagnose maagkanker wordt ieder jaar bij zo n 1700 mensen in Nederland gesteld. Grofweg zijn er twee verschillende soorten maagkanker: 1. het diffuse type maagkanker 2. het

Nadere informatie

Verkorte titel: de effecten van budesonide op de bijwerkingen van cabazitaxel bij patiënten met prostaatkanker

Verkorte titel: de effecten van budesonide op de bijwerkingen van cabazitaxel bij patiënten met prostaatkanker PATIËNTENINFORMATIE EN TOESTEMMINGSVERKLARING SUBSTUDIE BEHOREND BIJ HET ONDERZOEK: Fase II onderzoek bij patiënten met prostaatkanker naar de effecten van budesonide op cabazitaxel (Jevatana ): een gerandomiseerd,

Nadere informatie

Cover Page. The handle holds various files of this Leiden University dissertation

Cover Page. The handle  holds various files of this Leiden University dissertation Cover Page The handle http://hdl.handle.net/1887/38737 holds various files of this Leiden University dissertation Author: Goeij, Bart E.C.G. de Title: Antibody-drug conjugates in cancer Issue Date: 2016-04-13

Nadere informatie

Veelbelovend onderzoek van de afdeling Hematologie

Veelbelovend onderzoek van de afdeling Hematologie NIEUWE PERSPECTIEVEN Veelbelovend onderzoek van de afdeling Hematologie De diagnose leukemie, lymfklierkanker of multipel myeloom heeft een enorme impact op het leven van patiënten en hun omgeving. Vaak

Nadere informatie

CoRPS. 'Cancer survivorship' onderzoek in Zuid Oost Nederland: van epidemiologische bevindingen naar interventies

CoRPS. 'Cancer survivorship' onderzoek in Zuid Oost Nederland: van epidemiologische bevindingen naar interventies 'Cancer survivorship' onderzoek in Zuid Oost Nederland: van epidemiologische bevindingen naar interventies Center of Research on Psychology in Somatic diseases Lonneke van de Poll Franse, Integraal Kankercentrum

Nadere informatie

SLE patiëntensymposium

SLE patiëntensymposium SLE patiëntensymposium 16 november 2017 Amstelzaal, VU medisch centrum Afdeling Reumatologie Amsterdam Rheumatology and immunology Center, locatie Vumc Amsterdam Programma Voorzitter Prof.dr. Alexandre

Nadere informatie

NEDERLANDSE SAMENVATTING

NEDERLANDSE SAMENVATTING 2 NEDERLANDSE SAMENVATTING VOOR NIET-INGEWIJDEN In gezonde personen is er een goede balans tussen cellen die delen en cellen die doodgaan. In sommige gevallen wordt deze balans verstoord en delen cellen

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 13 juni 2013 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 13 juni 2013 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 2008 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Rijnstraat 50 255 XP DEN HAAG T 070 340 79 F 070 340 78 34

Nadere informatie

Borstverwijdering bij borstkanker

Borstverwijdering bij borstkanker Chirurgie Borstverwijdering bij borstkanker www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Hoe ontstaat kanker?... 3 De opname... 4 Voorbereiding op de operatie... 4 De operatie... 4 Na de operatie... 5 Drains... 5

Nadere informatie

The Symphony triple A study

The Symphony triple A study Patiënten informatie en toestemmingsverklaring The Symphony triple A study USING SYMPHONY AS AN ADJUNCT TO HISTOPATHOLOGIC PARAMETERS WHEN THE DOCTOR IS AMBIVALENT ABOUT THE ADMINISTRATION AND TYPE OF

Nadere informatie

Borstkanker. Celdeling

Borstkanker. Celdeling Borstkanker In Nederland wordt per jaar bij ongeveer 12.000 vrouwen borstkanker (mammacarcinoom) ontdekt. Daarnaast wordt bij ongeveer 1.300 vrouwen in Nederland een voorstadium van borstkanker (ductaal

Nadere informatie

NBCA: niet het hele verhaal

NBCA: niet het hele verhaal NABON Breast Cancer Audit NBCA: niet het hele verhaal Prof. dr. E.J.Th. Rutgers, hoogleraar Oncologische Chirurgie, Nederlands Kanker Instituut- Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis DICA Congres 25 juni 2013

Nadere informatie

Patiënten informatieformulier

Patiënten informatieformulier Patiënten informatieformulier Geachte mevrouw, mijnheer, In aansluiting op het gesprek met uw behandelend arts ontvangt u hierbij de schriftelijke informatie met betrekking tot het wetenschappelijk onderzoek,

Nadere informatie

Patiënten Informatie Brochure Erfelijkheidsonderzoek: Exoom Sequencing

Patiënten Informatie Brochure Erfelijkheidsonderzoek: Exoom Sequencing 2 Patiënten Informatie Brochure Erfelijkheidsonderzoek: Exoom Sequencing Algemene informatie Exoom Sequencing is een nieuwe techniek voor erfelijkheidsonderzoek. In deze folder vindt u informatie over

Nadere informatie

ONCOLOGIE- en MILESTONEDAGEN

ONCOLOGIE- en MILESTONEDAGEN NEDERLANDSE VERENIGING voor ONCOLOGIE ONCOLOGIE- en MILESTONEDAGEN De Oncologiedagen worden georganiseerd door: NVvO, NKI-AVL en ERASMUS MC 1. Larynx- en hypofarynxafwijkingen 09-05-1970 2. Hormonen en

Nadere informatie

ROSCAN Huidkanker Biobank

ROSCAN Huidkanker Biobank Kanker Instituut Uw behandelend arts in het Erasmus MC heeft u geïnformeerd over het bestaan van de ROSCAN Biobank. Hij/zij heeft u al het een en ander uitgelegd. Wij vragen u vriendelijk om mee te doen

Nadere informatie

PKS TOEKOMSTVISIE OP PK ZORG

PKS TOEKOMSTVISIE OP PK ZORG PKS TOEKOMSTVISIE OP PK ZORG Prof. dr. Harm Kuipers 1 WAAROM NU? TIJD IS ER RIJP VOOR Zorgveld in beweging; steeds meer nadruk op specialisatie en concentratie Oncologische literatuur: 1) relatie tussen

Nadere informatie

Proefpersoneninformatie. Bestralings-geinduceerde hartschade meten d.m.v. het bepalen van bloedwaarden

Proefpersoneninformatie. Bestralings-geinduceerde hartschade meten d.m.v. het bepalen van bloedwaarden Proefpersoneninformatie Bestralings-geinduceerde hartschade meten d.m.v. het bepalen van bloedwaarden Geachte mevrouw, meneer, In aansluiting op het gesprek met uw behandelend arts, ontvangt u hierbij

Nadere informatie

Kenniscentrum patiëntenlogistiek VUmc-VU

Kenniscentrum patiëntenlogistiek VUmc-VU Kenniscentrum patiëntenlogistiek VUmc-VU Prof. Dr. Ger Koole Hoogleraar Optimalisatie van Bedrijfsprocessen VU, Faculteit der Exacte Wetenschappen Wat is er al gebeurd: een terugblik (1) Deelname VUmc

Nadere informatie

8.1 Radiotherapie bij borstkanker

8.1 Radiotherapie bij borstkanker 8.1 Radiotherapie bij borstkanker Uw behandelend chirurg heeft met u besproken dat u in aanmerking komt voor bestraling (radiotherapie). Dit advies is gegeven nadat de uitslagen van het weefselonderzoek

Nadere informatie

Medische Publieksacademie

Medische Publieksacademie Medische Publiekacademie Medisch Centrum Leeuwarden Leeuwarder Courant Aan de winnende hand Borstkanker 27 oktober 2015 Welkom! #mclmpa 1 Borstkanker aan de winnende hand Marloes Emous, oncologisch chirurg

Nadere informatie

Informatiebrief met toestemmingsformulier voor kinderen van jaar bij opname in het Prinses Máxima Centrum

Informatiebrief met toestemmingsformulier voor kinderen van jaar bij opname in het Prinses Máxima Centrum Informatiebrief met toestemmingsformulier voor kinderen van 12-16 jaar bij opname in het Prinses Máxima Centrum Beste, Samen met je ouder(s)/verzorger(s) heb je een gesprek gehad met je behandelend arts

Nadere informatie

1 Epidemiologie van multipel myeloom en de ziekte van Waldenström

1 Epidemiologie van multipel myeloom en de ziekte van Waldenström 1 Epidemiologie van multipel myeloom en de ziekte van Waldenström Dr. S.A.M. van de Schans, S. Oerlemans, MSc. en prof. dr. J.W.W. Coebergh Inleiding Epidemiologie is de wetenschap die eenvoudig gezegd

Nadere informatie

Patient information sheet PATIENTENINFORMATIE TEN BEHOEVE VAN WETENSCHAPPELIJK ONDERZOEK

Patient information sheet PATIENTENINFORMATIE TEN BEHOEVE VAN WETENSCHAPPELIJK ONDERZOEK Patient information sheet PATIENTENINFORMATIE TEN BEHOEVE VAN WETENSCHAPPELIJK ONDERZOEK Titel van het onderzoek Predictieve modellen voor stralingsgeïnduceerde ongewenste neveneffecten bij patiënten met

Nadere informatie

3 e Up-to-date in erfelijke kanker. 14 maart 2013. Is het erfelijk? Oncologische themadag

3 e Up-to-date in erfelijke kanker. 14 maart 2013. Is het erfelijk? Oncologische themadag Oncologische themadag Is het erfelijk? Ewout Boesaard student 3 e Up-to-date in erfelijke kanker 14 maart 2013 Aanvang: 13.30 uur Locatie: Auditorium (route 296) UMC St Radboud Nijmegen De tijd staat niet

Nadere informatie

VARIATIE IN KANKERZORG: EEN ZORG? SABINE SIESLING OUTCOMES RESEARCH AND PERSONALIZED CANCER CARE

VARIATIE IN KANKERZORG: EEN ZORG? SABINE SIESLING OUTCOMES RESEARCH AND PERSONALIZED CANCER CARE VARIATIE IN KANKERZORG: EEN ZORG? SABINE SIESLING OUTCOMES RESEARCH AND PERSONALIZED CANCER CARE aantal per 100.000 (ESR) MAATSCHAPPELIJKE UITDAGING KANKERINCIDENTIE 550 500 450 400 350 300 250 200 150

Nadere informatie

9.1 Chemotherapie na een operatie bij borstkanker

9.1 Chemotherapie na een operatie bij borstkanker 9.1 Chemotherapie na een operatie bij borstkanker Uw behandelend chirurg heeft in overleg met u en de internist-oncoloog (internist gespecialiseerd in de behandeling van kanker), besloten om na uw operatie

Nadere informatie

Borstkanker en Erfelijkheid

Borstkanker en Erfelijkheid Borstkanker en Erfelijkheid Algemeen In Nederland wordt per ar bij ongeveer 10.000 vrouwen borstkanker vastgesteld. Het is de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen: in Nederland krijgt 1 op de

Nadere informatie

The Symphony triple A study

The Symphony triple A study Patiënten informatie en toestemmingsverklaring The Symphony triple A study USING SYMPHONY AS AN ADJUNCT TO HISTOPATHOLOGIC PARAMETERS WHEN THE DOCTOR IS AMBIVALENT ABOUT THE ADMINISTRATION AND TYPE OF

Nadere informatie

Informatiebrief PGx Lung cancer studie

Informatiebrief PGx Lung cancer studie Informatiebrief PGx Lung cancer studie Genetische variaties als risicofactor voor toxiciteit bij longkankerpatiënten die chemoradiotherapie of chemotherapie ondergaan Geachte meneer, mevrouw, U bent door

Nadere informatie

ZONDER CELDELING GEEN KANKER

ZONDER CELDELING GEEN KANKER DE GEMENE DELER ZONDER CELDELING GEEN KANKER Naam: Klas: Datum: ZONDER CELDELING GEEN KANKER HAVO Celdeling is cruciaal voor het leven van organismen, en wordt dan ook heel nauwkeurig gereguleerd. Wanneer

Nadere informatie

Graag informeren wij u hier verder over. Kunnen wij na het lezen van de informatie op uw steun rekenen?

Graag informeren wij u hier verder over. Kunnen wij na het lezen van de informatie op uw steun rekenen? RSIN: 8206.10.033 Stop Darmkanker Nederland Stop Darmkanker Nederland is ontstaan nadat de oprichter van de stichting, Marthen Bakker, het ziekteproces van darmkanker van heel dichtbij had meegemaakt.

Nadere informatie

STRATAEGOS CONSULTING

STRATAEGOS CONSULTING STRATAEGOS CONSULTING EXECUTIE CONSULTING STRATAEGOS.COM WELKOM EXECUTIE CONSULTING WELKOM BIJ STRATAEGOS CONSULTING Strataegos Consulting is een strategie consultancy met speciale focus op strategie executie.

Nadere informatie

Borstkanker? meander medisch centrum. Snel duidelijkheid door gespecialiseerd onderzoek van borstafwijkingen. www.meandermedischcentrum.

Borstkanker? meander medisch centrum. Snel duidelijkheid door gespecialiseerd onderzoek van borstafwijkingen. www.meandermedischcentrum. Borstkanker? Snel duidelijkheid door gespecialiseerd onderzoek van borstafwijkingen meander medisch centrum www.meandermedischcentrum.nl Inleiding Uw huisarts heeft u doorverwezen naar de mammapoli van

Nadere informatie

Plenaire opening. Themamiddag Wil ik het weten? En dan? 28 september 2013

Plenaire opening. Themamiddag Wil ik het weten? En dan? 28 september 2013 Plenaire opening Themamiddag Wil ik het weten? En dan? 28 september 2013 Opening door Anke Leibbrandt Iedereen wordt van harte welkom geheten namens de BVN en de programmacommissie erfelijkheid (betrokken

Nadere informatie

DERMATOLOGIE/CHIRURGIE

DERMATOLOGIE/CHIRURGIE Zorgpad: Melanoom Algemene informatie U bent door uw huisarts verwezen naar de dermatoloog op verdenking van huidkanker (melanoom). Indien u al onder behandeling bent bij de chirurg, komt u bij de chirurg

Nadere informatie

Debat nut en noodzaak van wetenschap in de opleiding

Debat nut en noodzaak van wetenschap in de opleiding Debat nut en noodzaak van wetenschap in de opleiding Wim Timens, hoogleraar Pathologie UMCG, lid raad W&I FMS: inleider debat Vicky Soomers, AIOS Interne Geneeskunde Oncologie RadboudMC, bestuurslid DJS:

Nadere informatie

Translating science into better healthcare. Hartfalen beter opsporen en op maat behandelen

Translating science into better healthcare. Hartfalen beter opsporen en op maat behandelen Translating science into better healthcare Hartfalen beter opsporen en op maat behandelen In deze folder leest u de resultaten van een groot onderzoek naar hartfalen. Onderzoekers, bedrijven en de Hartstichting

Nadere informatie

De indicatoren over borstkanker, die in kader van het VIP²-project worden opgevolgd zijn:

De indicatoren over borstkanker, die in kader van het VIP²-project worden opgevolgd zijn: Indicatoren VIP²-project Oncologie In België is, net als in Europa, borstkanker de meest voorkomende oorzaak van overlijden door kanker bij vrouwen (20,6 % van alle overlijdens ingevolge kanker). In 2009

Nadere informatie