ANTONI VAN LEEUWENHOEK

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "ANTONI VAN LEEUWENHOEK"

Transcriptie

1 ANTONI VAN LEEUWENHOEK FEITEN & CIJFERS 2017

2 Beeldgestuurde therapie: TUMOREN NAUWKEURIG EN REALTIME VOLGEN Bij beeldgestuurde therapie wordt een behandel plan uitgevoerd met behulp van beeld technieken. De afgelopen jaren worden beeld vormende technieken steeds meer gebruikt binnen de radiotherapie, de chirurgie en de interventie radiologie. Beelden worden steeds sneller en scherper, waardoor tumoren in de operatiekamer of bestralingsruimte nauwkeuriger en realtime zijn te volgen. Het Antoni van Leeuwenhoek speelt nationaal en internationaal een leidende rol in het ontwikkelen en gebruiken van de nieuwste beeldtechnieken. Het is onze ambitie om in de toekomst de tumor en zijn omgeving gedurende de hele behandeling in plaats, tijd en functie te volgen. We passen de behandeling daar continu op aan en controleren of alle kwaadaardige cellen zijn verwijderd. In 2017 vonden er verschillende belangrijke ontwikkelingen plaats die de mogelijkheden van beeldgestuurde therapie verder zullen verbeteren. Zo zijn de eerste patiënten behandeld in de TALENT-studie. In deze studie wordt een navigatie techniek, Logi-Knife, toegepast die vergelijkbaar is met de TomTom. Tijdens de operatie kan de chirurg met het blote oog tumorweefsel lastig onderscheiden van gezond weefsel. Met deze 3D-navigatietechnologie kan de exacte locatie van de tumor bepaald worden. Door middel van een satelliet, kan de chirurg tijdens de operatie met een speciale pen en 3D-beeldvorming de moeilijk te traceren tumor opsporen en vervolgens verwijderen.

3 Kwaliteit van leven: EUROPEES EXPERTISECENTRUM GEOPEND Op 2 november 2017 opende het Antoni van Leeuwenhoek een nieuw expertisecentrum, dat volledig is gericht op de kwaliteit van leven van patiënten en hun naasten. Want de ziekte en behandeling van kanker veroorzaken vaak lichamelijke klachten, maar kunnen ook psychische en sociale gevolgen hebben. In het Centrum voor Kwaliteit van Leven zijn alle vormen van ondersteunende zorg en behandeling verzameld op een centrale plek en dat is uniek. In het nieuwe Centrum voor Kwaliteit van Leven staan gespecialiseerde en ervaren professionals klaar om te helpen bij problemen op lichamelijk, psychisch, sociaal en spiritueel gebied. Denk aan angst en vermoeidheid, een beperkte motoriek, moeite met concentratie en geheugen, verlies van smaak, dilemma s bij het behoud van werk of een veranderde seksualiteit. Ook onderzoek krijgt een belangrijke plek in het Centrum voor Kwaliteit van Leven. Hoofd onderzoeker, professor Lonneke van de Poll, vertelt: Goede zorg begint met het in kaart brengen en begrijpen van de gevolgen van kanker en kankerbehandeling voor de kwaliteit van leven, en het zoeken naar zinvolle interventies. Waarom krijgt bijvoorbeeld de ene patiënt wel klachten en de andere niet? En hoe kunnen we patiënten en naasten zo goed mogelijk bijstaan bij bepaalde behandelingen zodat we hun kwaliteit van leven kunnen verhogen? Daarom gaan we onderzoek doen naar specifieke klachten en naar de effectiviteit van behandelingen en interventies. Zodat al onze patiënten en hun naasten de best mogelijke persoonlijke en passende ondersteunende zorg krijgen.

4 Immuuntherapie: STEEDS MEER OP MAAT Immuuntherapie is een behandeling die ervoor zorgt dat het eigen afweersysteem kankercellen beter kan vernietigen. Het Antoni van Leeuwenhoek is nauw betrokken bij veel grote onderzoeken en heeft een voortrekkersrol in onderzoek naar en behandeling met immuuntherapie. De ontwikkelingen gaan snel, maar momenteel is immuuntherapie pas voor een paar vormen van kanker een standaard behandeling, zoals melanoom, merkelcelcarcinoom, niet-kleincellig longcarcinoom, blaaskanker, nierkanker en de ziekte van Hodgkin. Internistoncoloog professor John Haanen: Slechts een deel van de patiënten met uitgezaaide kanker reageert op immuuntherapie. Om te kijken hoe dit aantal verbeterd kan worden, zijn de afgelopen twee jaar twee belangrijke onderzoeken gestart in het Antoni van Leeuwenhoek. We proberen patiënten te behandelen met immuuntherapie voordat zij via het bloed verspreide uitzaaiingen hebben. Dit onderzoeken we bij melanoom, hoofdhalstumoren, dikkedarm kanker en blaaskanker, nog voordat de patiënten hiervoor een reguliere operatie ondergaan. Daarnaast zijn we samen met UMCG en UMC St Radboud - met subsidie van KWF Kankerbestrijding- een nationaal instituut aan het oprichten. Hierin verzamelen we weefsel, bloed en andere lichaamsmaterialen. Met state-of-theart technieken ontrafelen we hierin DNA en RNA. Ook kijken we naar de aan- of afwezigheid van afweercellen in de tumorweefsels. Deze resultaten koppelen we aan gegevens van de patiënten na behandeling. Door op deze manier gebruik te maken van big data denken wij sneller antwoord te krijgen op de vraag waarom patiënten wel of juist niet goed reageren op immuuntherapie. Hiermee kunnen we de behandeling met immuuntherapie in de toekomst meer op maat maken.

5 Behandeling op maat: MUTATIES IN HET DNA BEPALEN DE THERAPIE Uit analyse van tienduizenden tumoren op moleculair niveau blijkt dat er geen twee tumoren gelijk zijn. Mutaties in het DNA bepalen hoe een tumor zich gedraagt. Deze mutaties kunnen ontrafeld worden door in het DNA te kijken naar patronen en naar de oorzaak van ontspoorde celgroei. Zo wordt maatwerk in de behandeling van kanker mogelijk. De klassieke benadering kijken in wel orgaan de kanker zich bevindt wordt daarbij gedeeltelijk overboord gezet. Niet de organen, maar de onderliggende genetische afwijkingen geven aanwijzingen over welke therapie de beste kans van slagen heeft. Kennis over behandeling op maat wordt primair opgebouwd in het laboratorium. Op basis van inzichten in de werking van een cel wordt gezocht naar innovatieve therapieën. Nu al geeft immuuntherapie positieve resultaten bij melanoom, borstkanker, prostaatkanker, longkanker en hoofd-halskanker. Recentelijk nog is succes geboekt met een combinatie van bestaande middelen die effectief zijn tegen dikkedarmkanker. Zo heeft het Antoni van Leeuwenhoek de ambitie om in de toekomst nog meer patiënten te kunnen helpen met een behandeling op maat. Het is voor onderzoekers én artsen heel waardevol om te ervaren dat een nieuwe experimentele behandeling die bedacht is in het laboratorium ook echt werkt in de kliniek.

6 Fundamenteel onderzoek: DE BASIS VOOR ALLE VERBETERINGEN Fundamenteel onderzoek kijkt naar de grondbeginselen en basismechanismen in cellen. Dit is essentieel voor betere kankerbehandelingen. Pas als we begrijpen hoe een gezonde cel functioneert, kunnen we ook begrijpen hoe een kankercel functioneert. Een belangrijk uitgangspunt bij fundamenteel onderzoek is dat het écht origineel is en niet voortborduurt op resultaten uit eerder onderzoek. Alleen dan levert het ook nieuwe basiskennis op. Het mooie in het Antoni van Leeuwenhoek vind ik de hoge mate van interactie tussen onderzoekers en afdelingen, en de gemeenschappelijke drive om voorop te lopen. Zodra er een nieuwe techniek is ontwikkeld, wordt deze snel gedeeld met elkaar en toegepast waar dat kan, aldus René Medema, voorzitter Raad van Bestuur en onderzoeksdirecteur. Fundamenteel onderzoek vormt de basis voor alle verdere verbeteringen in het kankeronderzoek. De behandelingen die we nu tot onze beschikking hebben, en daadwerkelijk verbetering aanbrengen in de overleving, zijn er omdat we hebben geïnvesteerd in het vergaren van fundamentele kennis over kanker. Immuuntherapie is daar een mooi voorbeeld van. Jarenlang wisten we niet of het afweersysteem de tumorcel kon zien en doden. Fundamenteel onderzoek gaf uiteindelijk doorbraken en maakte de werking van het afweersysteem op de tumorcellen inzichtelijk. Fundamenteel onderzoek is ook heel belangrijk voor het ontwikkelen van nieuwe onderzoekstechnieken. Zo heeft kennis over cellen en genen ervoor gezorgd dat we nu de mammaprint en DNA-sequencing hanteren in diagnostiek en trials.

7 Prijzen en bijzondere subsidies Ook dit jaar mochten weer vele onderzoekers van het Antoni van Leeuwenhoek een prijs of subsidie in ontvangst nemen. Hun inzet en deskundigheid wordt nationaal en internationaal erkend en daar zijn we trots op. Een selectie: JAN HENDRIKS PRIJS Arts-onderzoeker Lotte Elshof heeft de Jan Hendriks prijs ontvangen voor haar onderzoek naar de behandeling van borstkanker. AVL PRIJS 2017 Judith Haarhuis, uit de onderzoeksgroep van Benjamin Rowland, heeft de AVL prijs 2017 ontvangen voor haar onderzoek naar de vouwing van DNA in de celkern. JOZEF STEINER AWARD Onderzoeker Jacco van Rheenen heeft de prestigieuze Jozef Steiner Award ontvangen voor het bestuderen van het gedrag van kankercellen door deze te filmen in het lichaam van een muis. NIKON SMALL WORLD AWARD Bram van den Broek heeft voor zijn microscopische opname van een kankercel een prijs gewonnen; de foto stond in vele (inter) nationale tijdschriften en kranten. ERC AWARDS Tineke Lenstra, Ton Schumacher en Fabricio Loayza hebben elk een ERC Award gewonnen, variërend van 1,5 tot 2,4 miljoen euro, waarmee ze gedurende 5 jaar onderzoek kunnen doen. GRAND CHALLENGE AWARD Een consortium onder leiding van patholoog-onderzoeker Jelle Wesseling heeft 17 miljoen euro ontvangen van KWF Kankerbestrijding en Cancer Research UK voor onderzoek naar borstkanker. AMERICAN BREAST CANCER RESEARCH FOUNDATION Marleen Kok, arts-onderzoeker, is toegevoegd aan de galerij van kankeronderzoekers; zij is de derde Nederlandse onderzoeker die deze eer te beurt valt.

8 Comprehensive Cancer Centre Het Antoni van Leeuwenhoek loopt al meer dan honderd jaar voorop in de strijd tegen kanker. Een bijzondere prestatie, die alleen mogelijk is dankzij een combinatie van onderzoek van wereldklasse en zorg van de hoogste kwaliteit. In 2011 is het Antoni van Leeuwenhoek OECI-geaccrediteerd en in 2017 opnieuw geaccrediteerd als Comprehensive Cancer Center (CCC). Het Antoni van Leeuwenhoek is het enige ziekenhuis in Nederland die dit Europese kwaliteitskeurmerk heeft. Deze accreditatie geeft aan dat in het Antoni van Leeuwenhoek oncologische zorg, onderwijs en onderzoek samen hangend en op hoog niveau worden aangeboden. Ook de benoeming van het Antoni van Leeuwenhoek tot Centre of Excellence door de European Academy of Cancer Sciences (EACS) is een bijzondere erkenning, waarop we zeer trots zijn. ONZE KERNTAKEN: Patiëntenzorg Onderzoek Onderwijs en uitdragen van kennis VORMEN VAN (INTER)NATIONALE SAMENWERKING: Kennisuitwisseling Gezamenlijk onderzoek Consulentschappen & second opinions VOORBEELDEN SAMENWERKING (2017): Cancer Core Europe Center for Personalised Cancer Treatment (CPCT) Oncode Institute Organization of European Cancer Institutes (OECI) Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenverenigingen (NFK) We werken samen met vrijwel alle universiteiten en medisch centra, waaronder het Amsterdam UMC ONDERZOEKSINSTITUUT (HET NEDERLANDS KANKER INSTITUUT) GESPECIALISEERDE KLINIEK (ANTONI VAN LEEUWENHOEK ZIEKENHUIS) ANTONI VAN LEEUWENHOEK COMPREHENSIVE CANCER CENTER

9 Patiëntenzorg Het Antoni van Leeuwenhoek werkt elke dag aan de beste zorg voor mensen met kanker. Multidisciplinaire teams van chirurgen, oncologen, radiotherapeuten en verpleegkundigen zoeken continu naar de beste behandel plannen voor elke individuele patiënt. Eerlijke voorlichting over verschillende behandel vormen, de slagingskansen en gevolgen ervan, zijn hierbij belangrijke uitgangspunten. Het Antoni van Leeuwenhoek vindt het belangrijk om samen met de patiënt een keuze te maken voor een behandeling of een combinatie van behandelingen. Daarom wordt per situatie besproken welke behandelopties en zorg geboden kunnen worden en wat daarvan de voor- en nadelen zijn. Het Antoni van PATIËNTEN BEHANDELD Bestaande patiënten Nieuwe patiënten Leeuwenhoek begrijpt dat elke patiënt de keuze voor een behandeling baseert op verschillende factoren, zoals de risico s en bijwerkingen van een behandeling, zijn persoonlijke leefstijl, werk en wensen. Vanuit de voortdurende ambitie kanker te ontrafelen en de behandeling ervan te verbeteren, combineert het Antoni van Leeuwenhoek de zorg voor kankerpatiënten met hoogstaand en grensverleggend onderzoek. Hierdoor zijn de nieuwste inzichten en technieken direct beschikbaar voor patiënten. Andersom geven ervaringen in de dagelijkse zorg het onderzoek richting. Zo ontstaan er steeds nieuwe, betere behandelingen, die meteen in de praktijk toepasbaar zijn. 212 BEDDEN (TOTAAL) Bedden dagbehandeling 54 Bedden IC 12 Overige bedden OPGENOMEN PATIËNTEN BESTRALING Bestralingstoestellen 10 BESTRALINGSSESSIES Teletherapie Brachytherapie POLIKLINIEKBEZOEKEN 17 KEURMERKEN EN ACCREDITATIES

10 Onderzoek Ons wetenschappelijk onderzoek is breed. Van fundamentele biologische vraagstellingen tot translationeel en klinisch onderzoek, epidemiologie en psychosociaal onderzoek. Door dit brede spectrum kunnen nieuwe (be)- vindingen uit het laboratorium verder worden ontwikkeld tot verbeterde behandelmethoden voor patiënten. 45 HOOGLERAREN 29 ONDERZOEKERS PROMOVEERDEN 124 KLINISCHE STUDIES PATIËNTEN NAMEN DEEL AAN EEN WETENSCHAPPELIJKE STUDIE 790 PUBLICATIES IN WETENSCHAPPE LIJKE TIJD SCHRIFTEN Antoni van Leeuwenhoek Foundation Het is de ambitie van het Antoni van Leeuwenhoek om iedere patiënt de juiste zorg te geven. Er overlijden nog steeds te veel mensen aan kanker omdat er nog geen geschikte behandeling is. Daar hebben we topwetenschappers, apparatuur, tijd en vooral geld voor nodig. De Antoni van Leeuwenhoek Foundation werft middelen voor de financiering van onderzoek in het Antoni van Leeuwenhoek. Zij doet dit in nauwe samenwerking met KWF Kankerbestrijding. GIFTEN IN EURO WAARVAN: DOOR GROTE GEVERS DOOR STRUCTURELE DONATEURS DOOR ACTIES DOOR BEDRIJVEN DOOR NALATENSCHAPPEN EN STICHTINGEN

11 Onderwijs en uitdragen van kennis Bijdragen aan de strijd tegen kanker betekent voor het Antoni van Leeuwenhoek ook het verder ontwikkelen en opleiden van vakspecialisten. Door vakbekwaamheid excelleren medewerkers in hun vak, zodat zij voor patiënten het verschil kunnen blijven maken. Het Antoni van Leeuwenhoek vervult deze kerntaak door iedere medewerker de kans te geven om te groeien in zijn of haar talenten, kennis en vaardigheden. We bieden een breed spectrum aan opleidingen, bij- en nascholing aan de medisch specialisten, paramedici, verpleegkundig en verzorgend personeel, onderzoekers en medewerkers van stafafdelingen. ONDERWIJS & OPLEIDING 11 Verpleegkundig specialisten in opleiding 230 Onderzoekers in opleiding 4 Proefdierverzorgers in opleiding 49 Oncologieverpleegkundigen in opleiding 3 4 Ziekenhuisapothekers in opleiding IC verpleegkundigen in opleiding 81 Medische vervolgopleidingen 2 Radiodiagnostisch laboranten in opleiding 9 Radiotherapeutisch laboranten in opleiding

12 Medewerkers Erkenning voor de kwaliteit waarmee we onderzoek verrichten en zorg verlenen komt alleen als medewerkers eensgezind en betrokken aan hetzelfde doel werken. Ons succes is dan ook te danken aan alle medewerkers en vrijwilligers die in 2017 met veel flexibiliteit en inzet hun werk doen. Door deze inzet zijn we in staat op het hoogste niveau oncologische zorg te verlenen en wetenschappelijk onderzoek te doen. AANTAL MEDEWERKERS Medisch specialisten 200 Verpleegkundigen (inclusief 416 verpleegkundig specialisten en zorgassistenten) MAN/VROUW VERDELING Man 847 Vrouw Medewerkers onderzoek 579 Overigen Totaal INSTROOM NIEUWE MEDEWERKERS Instroom 772 nieuwe medewerkers Aantal sollicitanten LEEFTIJDSOPBOUW Jonger dan Tussen 30 en Ouder dan NATIONALITEITEN VRIJWILLIGERS Vrijwilligers Antoni van Leeuwenhoek ca. 160 inclusief kerkvrijwilligers Vrijwilligers Stichting Patiëntenzorg ca. 45 uitsluitend inzetbaar voor het Antoni van Leeuwenhoek Vrijwilligers Gasthuis ca. 75 Bij het Antoni van Leeuwenhoek werken 73 verschillende nationaliteiten.

13 Financieel De financiële positie van het Antoni van Leeuwenhoek is stabiel. Door de samenwerking met KWF Kankerbestrijding zijn we verzekerd van structurele financiële middelen voor fundamenteel onderzoek. Dit is van groot belang voor de voortgang van hoogwaardig onderzoek naar het ontstaan en de behandeling van kanker. TOTALE OMZET IN ,8 MILJOEN EURO INKOMSTEN ZIEKENHUIS 216,4 MILJOEN EURO VAN ZORGVERZEKERAARS INKOMSTEN ONDERZOEKSINSTITUUT 17,3 MILJOEN EURO VAN OVERHEID (MINISTERIE VWS) 16,1 MILJOEN EURO VAN KWF DOELSUBSIDIE 26 MILJOEN EURO VAN OVERHEID (MINISTERIE VWS) 11,3 MILJOEN EURO VAN KWF PROJECTSUBSIDIES 34,9 MILJOEN EURO AAN PROJECTSUBSIDIES OVERIGE INKOMSTEN 24,8 MILJOEN EURO

14 CONTACT Antoni van Leeuwenhoek Plesmanlaan CX Amsterdam Tel ONLINE CONCEPT & ONTWERP Room for ID s FOTOGRAFIE André Jagt en Martin Hogeboom SAMENSTELLING EN EINDREDACTIE Marketing, Communicatie & Fondsenwerving Antoni van Leeuwenhoek

ANTONI VAN LEEUWENHOEK

ANTONI VAN LEEUWENHOEK ANTONI VAN LEEUWENHOEK SPEERPUNTEN & CIJFERS 2016 PRECIEZE BESTRALING ZAL DE KWALITEIT VAN LEVEN VOOR PATIËNTEN AANZIENLIJK VERBETEREN Beeldgestuurde therapie: ONTWIKKELINGEN GAAN DOOR Het uitvoeren van

Nadere informatie

ANTONI VAN LEEUWENHOEK

ANTONI VAN LEEUWENHOEK ANTONI VAN LEEUWENHOEK SPEERPUNTEN & CIJFERS 2015 SOMS IS EEN TUMOR HEEL MOEILIJK TE VINDEN; JE ZIET HEM NIET MET HET BLOTE OOG EN VOELT HEM NIET Beeldgestuurd opereren : H E L E G O E D E R E S U LTATE

Nadere informatie

2014-2015. Antoni van Leeuwenhoek

2014-2015. Antoni van Leeuwenhoek FEITEN & CIJFERs 2014-2015 Antoni van Leeuwenhoek Comprehensive Cancer CentRE Onderzoeksinstituut (Het Nederlands Kanker Instituut) Gespecialiseerde kliniek (Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis) Antoni van

Nadere informatie

Behandelingen bij longkanker. inclusief klinische studie immuuntherapie

Behandelingen bij longkanker. inclusief klinische studie immuuntherapie Behandelingen bij longkanker inclusief klinische studie immuuntherapie 1 Longkanker Longkanker is niet één ziekte: er bestaan meerdere vormen van longkanker. In deze brochure bespreken we de twee meest

Nadere informatie

OPEN DAG ANTONI VAN LEEUWENHOEK

OPEN DAG ANTONI VAN LEEUWENHOEK PROGRAMMA 6 & 7 OKTOBER OPEN DAG ANTONI VAN LEEUWENHOEK Zaterdag 6 oktober 2018, 10.00 16.00 uur 180239_AVL_ProgrOpenDag_A5.indd 1 27-09-18 12:27 BEGANE GROND Bezoekadres Amsterdam Plesmanlaan 121 (naar

Nadere informatie

100 jaar Antoni van Leeuwenhoek

100 jaar Antoni van Leeuwenhoek 100 jaar Antoni van Leeuwenhoek Onze toekomstdroom Het Antoni van Leeuwenhoek koos 100 jaar geleden al voor de grensverleggende weg door onderzoek en specialistische zorg samen te voegen met één scherp

Nadere informatie

Naar een persoonlijke behandeling van kanker

Naar een persoonlijke behandeling van kanker Naar een persoonlijke behandeling van kanker We weten tegenwoordig ongelooflijk veel meer over hoe kanker werkt, maar helaas heeft dat nog niet geleid tot grote veranderingen in de manier waarop we kanker

Nadere informatie

De unieke Maastro-behandeling van niet uitgezaaide longkanker

De unieke Maastro-behandeling van niet uitgezaaide longkanker De unieke Maastro-behandeling van niet uitgezaaide longkanker Deze folder is bedoeld voor onze patiënten en de mensen in hun omgeving. Wij willen u graag informeren over onze succesvolle behandelingsmethode

Nadere informatie

De unieke Maastro-behandeling van niet uitgezaaide longkanker

De unieke Maastro-behandeling van niet uitgezaaide longkanker De unieke Maastro-behandeling van niet uitgezaaide longkanker Deze folder is bedoeld voor onze patiënten en de mensen in hun omgeving. Wij willen u graag informeren over onze succesvolle behandelingsmethode

Nadere informatie

verouderde versie Mogen wij uw toestemming?

verouderde versie Mogen wij uw toestemming? Mogen wij uw toestemming? Toestemming voor gebruik van uw (medische) gegevens, beeldmateriaal en resterend lichaamsmateriaal voor medisch wetenschappelijk onderzoek naar de voorkoming, behandeling en genezing

Nadere informatie

Samen komen we verder. Draag bij aan onderzoek naar kanker, steun stichting VUmc CCA

Samen komen we verder. Draag bij aan onderzoek naar kanker, steun stichting VUmc CCA Samen komen we verder Draag bij aan onderzoek naar kanker, steun stichting VUmc CCA Uw bijdrage zorgt voor vooruitgang Juan Garcia, onderzoeker bij VUmc CCA: Ik studeerde geneeskunde omdat ik mensen wilde

Nadere informatie

CoRPS. 'Cancer survivorship' onderzoek in Zuid Oost Nederland: van epidemiologische bevindingen naar interventies

CoRPS. 'Cancer survivorship' onderzoek in Zuid Oost Nederland: van epidemiologische bevindingen naar interventies 'Cancer survivorship' onderzoek in Zuid Oost Nederland: van epidemiologische bevindingen naar interventies Center of Research on Psychology in Somatic diseases Lonneke van de Poll Franse, Integraal Kankercentrum

Nadere informatie

Docentenhandleiding. Niveau: expert. Lees de taal van de tumor Organisatieniveaus

Docentenhandleiding. Niveau: expert. Lees de taal van de tumor Organisatieniveaus Docentenhandleiding Niveau: expert Lees de taal van de tumor Organisatieniveaus Ontwikkeld door het Cancer Genomics Centre in samenwerking met het Freudenthal Instituut voor Didactiek van Wiskunde en Natuurwetenschappen

Nadere informatie

2009 over de Universit Feiten en cijfers air Medische Centra

2009 over de Universit Feiten en cijfers air Medische Centra In één oogopslag Feiten en cijfers over de Universitair Medische Centra 2009 Bronvermelding: voor deze uitgave zijn de meest recente gegevens gebruikt van Prismant, Price Waterhouse Coopers, VSNU en NFU.

Nadere informatie

Twee high-tech centra voor behandeling kanker op komst

Twee high-tech centra voor behandeling kanker op komst Een kankerpatiënt wordt bestraald in de bestralingsruimte ANP Twee high-tech centra voor behandeling kanker op komst Nederland krijgt in elk geval twee nieuwe centra voor de behandeling van kanker met

Nadere informatie

Basisbegrippen Oncologie

Basisbegrippen Oncologie Basisbegrippen Oncologie Tumor afmeting Diagnose periode Behandel periode Preventie/interventie periode Invasie interventie Tijd Detectie drempel Van normale naar kankercel Normale cel Van celkern naar

Nadere informatie

Hersentumorcentrum Amsterdam

Hersentumorcentrum Amsterdam Cancer Center Amsterdam Locatie VUmc Hersentumorcentrum Amsterdam De polikliniek 2 Amsterdam UMC Cancer Center Amsterdam Inleiding Neuro-oncologie is het specialisme dat zich concentreert op ziekten van

Nadere informatie

ZIEKTE EN BEHANDELING

ZIEKTE EN BEHANDELING Patiënteninformatiedossier (PID) Longkanker (longcarcinoom) onderdeel ZIEKTE EN BEHANDELING LONGKANKER 2 INHOUD De longen... 4 Kanker... 4 Longkanker/longvlieskanker... 5 Behandeling... 7 3 De longen Ieder

Nadere informatie

9.1 Chemotherapie na een operatie bij borstkanker

9.1 Chemotherapie na een operatie bij borstkanker 9.1 Chemotherapie na een operatie bij borstkanker Uw behandelend chirurg heeft in overleg met u en de internist-oncoloog (internist gespecialiseerd in de behandeling van kanker), besloten om na uw operatie

Nadere informatie

Uitgezaaid melanoom, wat nu?

Uitgezaaid melanoom, wat nu? Uitgezaaid melanoom, wat nu? U hebt een melanoom in het stadium III of stadium IV. Wat kunt u verwachten? Waar moet u op letten? Welke behandelingen zijn mogelijk? Deze folder geeft u informatie zodat

Nadere informatie

Stichting Hematologisch-Oncologisch. Wetenschapsonderzoek (SHOW) Research en patiëntenzorg

Stichting Hematologisch-Oncologisch. Wetenschapsonderzoek (SHOW) Research en patiëntenzorg Stichting Hematologisch-Oncologisch Wetenschapsonderzoek (SHOW) Research en patiëntenzorg Comité van aanbeveling Ria Bremer, journalist Prof. Dr. Jan Wouter ten Cate, vasculair geneeskundige Peter Faber,

Nadere informatie

9.1 Chemotherapie voorafgaand aan de operatie bij borstkanker

9.1 Chemotherapie voorafgaand aan de operatie bij borstkanker 9.1 Chemotherapie voorafgaand aan de operatie bij borstkanker Uw behandelend chirurg heeft na overleg met de internist-oncoloog (internist gespecialiseerd in de behandeling van kanker) en in overleg met

Nadere informatie

Darmkanker. darmkanker nederland. lotgenotencontact voorlichting belangenbehartiging

Darmkanker. darmkanker nederland. lotgenotencontact voorlichting belangenbehartiging Darmkanker en uw DNA darmkanker nederland lotgenotencontact voorlichting belangenbehartiging Darmkanker Nederland Darmkanker Nederland wordt gesteund door een Raad van Advies. Deze bestaat uit specialisten

Nadere informatie

Radiotherapie. Inwendige bestraling van de vagina

Radiotherapie. Inwendige bestraling van de vagina Radiotherapie Inwendige bestraling van de vagina Radiotherapie Inleiding Na overleg met u, is door uw radiotherapeut-oncoloog en gynaecoloog besloten u verder te behandelen met inwendige bestraling. Soms

Nadere informatie

Patiënteninformatiedossier (PID) MAMMACARE. onderdeel BORSTKANKER

Patiënteninformatiedossier (PID) MAMMACARE. onderdeel BORSTKANKER Patiënteninformatiedossier (PID) MAMMACARE onderdeel BORSTKANKER Inhoud Wat is borstkanker?... 3 Vormen van kanker... 4 DCIS... 4 Ductaal carcinoom... 4 Lobulair carcinoom... 4 Erfelijke en familiare belasting...

Nadere informatie

behandelingen-bij-borstkanker/

behandelingen-bij-borstkanker/ https://www.isala.nl/patientenfolders/6682-borstkanker-pid-h3- behandelingen-bij-borstkanker/ Borstkanker (PID): H3 Behandelingen bij borstkanker Als borstkanker is vastgesteld, bespreekt een team van

Nadere informatie

Borstcentrum Bernhoven. Yvonne Paquay Chirurg

Borstcentrum Bernhoven. Yvonne Paquay Chirurg Borstcentrum Bernhoven Yvonne Paquay Chirurg Klachten van de borst? Verwijzing naar het borstcentrum voor analyse en zonodig behandeling 2 3 4 Verwijsredenen: > Knobbeltje voelbaar > BOBZ (de bus) > Controle

Nadere informatie

Informatie voor patiënten DNA profiel van uw tumor

Informatie voor patiënten DNA profiel van uw tumor Informatie voor patiënten DNA profiel van uw tumor 1 2 Waarom deze brochure? U heeft deze brochure ontvangen omdat uw arts overweegt een DNA profiel van uw tumor te laten bepalen. Het bepalen van een DNA

Nadere informatie

Visie op toekomst voor nierkankerzorg in Nederland

Visie op toekomst voor nierkankerzorg in Nederland Visie op toekomst voor nierkankerzorg in Nederland Inleiding De zorg voor nierkankerpatiënten vindt momenteel plaats in vrijwel alle ziekenhuizen. Patiëntenorganisatie Leven met blaas- of nierkanker vindt

Nadere informatie

PROGRAMMA. 100 jaar Antoni van Leeuwenhoek. 10.30-16.00 uur

PROGRAMMA. 100 jaar Antoni van Leeuwenhoek. 10.30-16.00 uur PROGRAMMA 100 jaar Antoni van Leeuwenhoek zaterdag 12 oktober 2013 10.30-16.00 uur Welkom Op 10 oktober 1913 werd de Vereeniging Het Nederlandsch Kankerinstituut opgericht met als doel een ziekenhuis en

Nadere informatie

DERMATOLOGIE/CHIRURGIE

DERMATOLOGIE/CHIRURGIE Zorgpad: Melanoom Algemene informatie U bent door uw huisarts verwezen naar de dermatoloog op verdenking van huidkanker (melanoom). Indien u al onder behandeling bent bij de chirurg, komt u bij de chirurg

Nadere informatie

Werkstuk Biologie Hersenkanker/tumor

Werkstuk Biologie Hersenkanker/tumor Werkstuk Biologie Hersenkanker/tumor Werkstuk door een scholier 1349 woorden 19 oktober 2003 6 70 keer beoordeeld Vak Biologie Inleiding: Mijn werkstuk gaat over hersentumoren. Ik heb het gekozen omdat

Nadere informatie

Verslag Vriendenbijeenkomst Antoni van Leeuwenhoek Foundation donderdag 12 november 2015

Verslag Vriendenbijeenkomst Antoni van Leeuwenhoek Foundation donderdag 12 november 2015 Verslag Vriendenbijeenkomst Antoni van Leeuwenhoek Foundation donderdag 12 november 2015 tekst: Bart de Haas Inleiding Dagvoorzitter Jacqueline Stouthard, internist-oncoloog in het Antoni van Leeuwenhoek,

Nadere informatie

Van klacht naar diagnose, therapie en nabehandeling. Dr J.C. Reijneveld Neuroloog VUmc / AMC, voorzitter Landelijke Werkgroep Neuro-oncologie (LWNO)

Van klacht naar diagnose, therapie en nabehandeling. Dr J.C. Reijneveld Neuroloog VUmc / AMC, voorzitter Landelijke Werkgroep Neuro-oncologie (LWNO) Van klacht naar diagnose, therapie en nabehandeling Dr J.C. Reijneveld Neuroloog VUmc / AMC, voorzitter Landelijke Werkgroep Neuro-oncologie (LWNO) Klachten mijn Ik man loop is de laatste ze...en laatste

Nadere informatie

Polikliniek familiaire tumoren. voor patiënten met familiaire belasting voor borst- en / of eierstokkanker

Polikliniek familiaire tumoren. voor patiënten met familiaire belasting voor borst- en / of eierstokkanker Polikliniek familiaire tumoren voor patiënten met familiaire belasting voor borst- en / of eierstokkanker Inleiding U bent doorverwezen naar de polikliniek familiaire tumoren van het UMC Utrecht, Cancer

Nadere informatie

7,3. Werkstuk door een scholier 1419 woorden 9 december keer beoordeeld. Botkanker (oftewel: beentumoren)

7,3. Werkstuk door een scholier 1419 woorden 9 december keer beoordeeld. Botkanker (oftewel: beentumoren) Werkstuk door een scholier 1419 woorden 9 december 2002 7,3 166 keer beoordeeld Vak Biologie Botkanker (oftewel: beentumoren) Inleiding Een kwaadaardige (of maligne) primaire beentumor (=botkanker) is

Nadere informatie

8.1 Intra Operatieve Radiotherapie (IORT) bij borstkanker

8.1 Intra Operatieve Radiotherapie (IORT) bij borstkanker 8.1 Intra Operatieve Radiotherapie (IORT) bij borstkanker Van uw arts heeft u te horen gekregen dat u in aanmerking komt voor Intra Operatieve Radiotherapie (IORT). In dit hoofdstuk leggen we u in het

Nadere informatie

Kanker in het hoofd-halsgebied

Kanker in het hoofd-halsgebied Kanker in het hoofd-halsgebied Afdeling Mond-, Kaak-, Aangezichtschirurgie Deze patiënteninformatie map is eigendom van: Naam: Adres: Postcode: Plaats: Telefoon: 09-2015-6212 Geachte... U heeft een bezoek

Nadere informatie

Cover Page. The handle holds various files of this Leiden University dissertation

Cover Page. The handle  holds various files of this Leiden University dissertation Cover Page The handle http://hdl.handle.net/1887/38737 holds various files of this Leiden University dissertation Author: Goeij, Bart E.C.G. de Title: Antibody-drug conjugates in cancer Issue Date: 2016-04-13

Nadere informatie

Algemene informatie kinderkanker

Algemene informatie kinderkanker Algemene informatie kinderkanker De behandeling van kinderen met kanker is in Nederland gecentraliseerd in 5 kinderkanker (kinderoncologische) centra en 2 beenmergtransplantatie centra. De 5 kinderkanker

Nadere informatie

Patiënteninformatiedossier (PID) PROSTAATKANKER. onderdeel RADIOTHERAPIE. Radiotherapie

Patiënteninformatiedossier (PID) PROSTAATKANKER. onderdeel RADIOTHERAPIE. Radiotherapie Patiënteninformatiedossier (PID) PROSTAATKANKER onderdeel RADIOTHERAPIE PROSTAATKANKER INHOUD Wat is radiotherapie eigenlijk?...3 Uitwendige bestraling...3 Inwendige bestraling...5 Gang van zaken...7 Eerste

Nadere informatie

Borstsparende operatie bij borstkanker

Borstsparende operatie bij borstkanker Chirurgie Borstsparende operatie bij borstkanker www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Hoe ontstaat kanker?... 3 Voorbereiding op de operatie... 4 De opname... 4 De operatie... 4 Na de operatie... 5 Mogelijke

Nadere informatie

Onderzoek gestart naar behandeling van ouderen met longkanker

Onderzoek gestart naar behandeling van ouderen met longkanker Page 1 of 5 Maastricht UMC+ 4 augustus 2016 Onderzoek gestart naar behandeling van ouderen met longkanker Actueel (/actueel) Nieuws (/actueel/nieuws) Onderzoek gestart naar behandeling van ouderen met

Nadere informatie

Belangrijkste punten van deze folder:

Belangrijkste punten van deze folder: Longkanker: wat nu? HMC (Haaglanden Medisch Centrum) en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) werken intensief samen binnen het Universitair Kankercentrum Leiden - Den Haag (UKC). De belangrijkste

Nadere informatie

Mens en kanker. Nederlandse Federatie van Kankerpatiënten organisaties

Mens en kanker. Nederlandse Federatie van Kankerpatiënten organisaties Mens en kanker Nederlandse Federatie van Kankerpatiënten organisaties De stem van de kankerpatiënt NFK NFK staat voor de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties. Binnen deze koepel zijn 20

Nadere informatie

Belangrijke kenmerken van tumoren in het spijsverteringskanaal. Nicole van Grieken, patholoog Amsterdam UMC, locatie VUmc

Belangrijke kenmerken van tumoren in het spijsverteringskanaal. Nicole van Grieken, patholoog Amsterdam UMC, locatie VUmc Belangrijke kenmerken van tumoren in het spijsverteringskanaal + Nicole van Grieken, patholoog Amsterdam UMC, locatie VUmc Vragen? Inhoud Introductie Diagnostiek Biomarkers Biobanken Wetenschappelijk onderzoek

Nadere informatie

Risicofactoren Niet erfelijke factoren: Erfelijke factoren:

Risicofactoren Niet erfelijke factoren: Erfelijke factoren: Zoals bij alle soorten kanker, is er bij borstkanker sprake van cellen met een ontregelde celdeling. Door deze ontregeling kunnen cellen zich ongeremd vermenigvuldigen en uitgroeien tot een tumor. Deze

Nadere informatie

UW BEZOEK AAN HET ANTONI VAN LEEUWENHOEK. Grensverleggend in onderzoek en zorg

UW BEZOEK AAN HET ANTONI VAN LEEUWENHOEK. Grensverleggend in onderzoek en zorg UW BEZOEK AAN HET ANTONI VAN LEEUWENHOEK Grensverleggend in onderzoek en zorg Hoofdstuk 1 Voorbereiding op uw eerste afspraak 4 Hoofdstuk 2 Na uw eerste afspraak 7 Hoofdstuk 3 Uw positie als patiënt 8

Nadere informatie

Zorgtraject borstkanker

Zorgtraject borstkanker Zorgtraject borstkanker Wie kunt u bellen als u vragen heeft? Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U wordt behandeld voor borstkanker en die behandeling gaat in stappen.

Nadere informatie

Stichting Hematologisch-Oncologisch. Wetenschapsonderzoek (SHOW) Research en patiëntenzorg

Stichting Hematologisch-Oncologisch. Wetenschapsonderzoek (SHOW) Research en patiëntenzorg Stichting Hematologisch-Oncologisch Wetenschapsonderzoek (SHOW) Research en patiëntenzorg Comité van aanbeveling Ria Bremer, journalist Prof. Dr. Jan Wouter ten Cate, vasculair geneeskundige Peter Faber,

Nadere informatie

Net de diagnose gekregen

Net de diagnose gekregen Net de diagnose gekregen Vragen die u kunt stellen Hieronder vindt u een lijst met vragen die in verschillende stadia van het onderzoek, de behandeling en de verzorging van patiënten van pas komen. Deze

Nadere informatie

8.1 Radiotherapie bij borstkanker

8.1 Radiotherapie bij borstkanker 8.1 Radiotherapie bij borstkanker Uw behandelend chirurg heeft met u besproken dat u in aanmerking komt voor bestraling (radiotherapie). Dit advies is gegeven nadat de uitslagen van het weefselonderzoek

Nadere informatie

borstbesparende operatie

borstbesparende operatie patiënteninformatie borstbesparende operatie U wordt opgenomen in het ziekenhuis voor een borstbesparende operatie in verband met borstkanker. Hieronder leest u meer informatie over de operatie. Dit is

Nadere informatie

Patiënteninformatiedossier (PID) Longkanker (longcarcinoom) onderdeel. Radiotherapie. LONGKANKER Radiotherapie

Patiënteninformatiedossier (PID) Longkanker (longcarcinoom) onderdeel. Radiotherapie. LONGKANKER Radiotherapie Patiënteninformatiedossier (PID) Longkanker (longcarcinoom) onderdeel LONGKANKER INHOUD Inleiding... 3 Eerste gesprek... 4 Eerste bezoek... 4 Tijdens de behandeling... 5 Nacontrole... 6 Contact... 6 2

Nadere informatie

Veelbelovend onderzoek van de afdeling Hematologie

Veelbelovend onderzoek van de afdeling Hematologie NIEUWE PERSPECTIEVEN Veelbelovend onderzoek van de afdeling Hematologie De diagnose leukemie, lymfklierkanker of multipel myeloom heeft een enorme impact op het leven van patiënten en hun omgeving. Vaak

Nadere informatie

Radiotherapie Medische Oncologie Chemoradiotherapie gevolgd door chirurgie bij slokdarmkanker

Radiotherapie Medische Oncologie Chemoradiotherapie gevolgd door chirurgie bij slokdarmkanker Radiotherapie Medische Oncologie Chemoradiotherapie gevolgd door chirurgie bij slokdarmkanker Uitwendige bestraling van slokdarmkanker in combinatie met chemotherapie, voorafgaand aan een operatie van

Nadere informatie

AMC: voorop in onderzoek, onderwijs en patiëntenzorg

AMC: voorop in onderzoek, onderwijs en patiëntenzorg AMC: voorop in onderzoek, onderwijs en patiëntenzorg Stichting AMC Foundation Het AMC wil vooroplopen met wetenschappelijk onderzoek, patiëntenzorg en onderwijs. Zodat onze innovaties direct verschil maken

Nadere informatie

DISCLOSURE BELANGEN SPREKER

DISCLOSURE BELANGEN SPREKER DISCLOSURE BELANGEN SPREKER Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties Sponsoring of onderzoeksgeld Aandeelhouder Adviseur Venture partner BMS, MSD Neon Therapeutics Adaptive, Amgen, Neon Therapeutics,

Nadere informatie

Kanker in het hoofd-halsgebied

Kanker in het hoofd-halsgebied Kanker in het hoofd-halsgebied Afdeling Keel- Neus- en Oorheelkunde Deze patiënteninformatie map is eigendom van: Naam: Adres: Postcode: Plaats: Telefoon: 10-2015-6094 Geachte... U heeft een bezoek gebracht

Nadere informatie

Blaaskanker 6 november 2017

Blaaskanker 6 november 2017 Martini Ziekenhuis Groningen Blaaskanker 6 november 2017 Dr. L.F.A. Wymenga, uroloog Inhoud Blaaskanker Oppervlakkig/ niet-spierinvasief blaaskanker Spierinvasief blaaskanker Robot cystectomie Functie

Nadere informatie

Intra- Operatieve Radiotherapie. Eenmalige bestraling bij borstkanker

Intra- Operatieve Radiotherapie. Eenmalige bestraling bij borstkanker IntraOperatieve Radiotherapie Eenmalige bestraling bij borstkanker Belangrijkste punten van deze folder: U wordt geopereerd voor borstkanker en tijdens de operatie eenmalig inwendig bestraald. De operatie

Nadere informatie

Nieuwe middelen voor sarcomen

Nieuwe middelen voor sarcomen Nieuwe middelen voor sarcomen Anneke Westermann, internist-oncoloog AMC Amsterdam Contactdag Sarcomen 26 mei 2018 Vooruitgang behandeling wekedelensarcoom Vooruitgang behandeling botsarcoom Chemotherapie

Nadere informatie

Monique Bos Internist-oncoloog ErasmusMC KLINISCH ONDERZOEK BIJ PATIËNTEN MET GEMETASTASEERDE BORSTKANKER IN NEDERLAND

Monique Bos Internist-oncoloog ErasmusMC KLINISCH ONDERZOEK BIJ PATIËNTEN MET GEMETASTASEERDE BORSTKANKER IN NEDERLAND Monique Bos Internist-oncoloog ErasmusMC KLINISCH ONDERZOEK BIJ PATIËNTEN MET GEMETASTASEERDE BORSTKANKER IN NEDERLAND Disclosures: none Borstkanker komt veel voor in Nederland Niet iedereen krijgt uitzaaiingen

Nadere informatie

KANKER EN KANKERONDERZOEK

KANKER EN KANKERONDERZOEK DE GEMENE DELER KANKER EN KANKERONDERZOEK Naam: Klas: Datum: INLEIDING Kanker is een veelvoorkomende ziekte. Bijna een derde van de Nederlanders krijgt er vroeg of laat zelf mee te maken. Op dit moment

Nadere informatie

informatie over uw zorgpad borstkanker

informatie over uw zorgpad borstkanker informatie over uw zorgpad borstkanker Oncologisch Centrum Amsterdam Oncologisch Centrum Amsterdam is het grootste oncologisch samenwerkingsverband van Amsterdam, een initiatief van BovenIJ ziekenhuis,

Nadere informatie

St. Anna Borstzorg (mammapoli)

St. Anna Borstzorg (mammapoli) St. Anna Borstzorg (mammapoli) Uw huisarts heeft u doorverwezen naar St. Anna Borstzorg (mammapoli), van het St. Anna Ziekenhuis. In deze folder geven wij u meer informatie over de werkwijze binnen St.

Nadere informatie

Deze patiënteninformatie is eigendom van: Naam: Adres: Postcode: Woonplaats: Telefoon:

Deze patiënteninformatie is eigendom van: Naam: Adres: Postcode: Woonplaats: Telefoon: Deze patiënteninformatie is eigendom van: Naam: Adres: Postcode: Woonplaats: Telefoon: Inhoudsopgave: 1. Inleiding 2. Belangrijke namen en telefoonnummers 3. Wat is kanker (algemeen) 4. Behandeling van

Nadere informatie

Kwaliteitsnormen. Blaascarcinoom

Kwaliteitsnormen. Blaascarcinoom Kwaliteitsnormen Blaascarcinoom Versie 6 September 2018 Achtergrond herziening 2017 De NVU heeft eind 2010 de eerste kwaliteitsnormen blaascarcinoom openbaar gemaakt en deze in 2012 en 2014 herzien. Sinds

Nadere informatie

PROFILES infrastructuur voor (online) data verzameling. Lonneke van de Poll-Franse

PROFILES infrastructuur voor (online) data verzameling. Lonneke van de Poll-Franse PROFILES infrastructuur voor (online) data verzameling Lonneke van de Poll-Franse Eindhoven Cancer Registry (ECR) Onderdeel van de Nederlandse Kankerregistratie* Gebied van 2,4 miljoen inwoners 10 ziekenhuizen

Nadere informatie

Aandeel van patiënten met invasieve borstkanker waarbij een ER, PR en/of HER2 statusbepaling werd uitgevoerd vóór enige systemische behandeling

Aandeel van patiënten met invasieve borstkanker waarbij een ER, PR en/of HER2 statusbepaling werd uitgevoerd vóór enige systemische behandeling Status bepaling: 99,4% Aandeel van patiënten met invasieve borstkanker waarbij een ER, PR en/of HER2 statusbepaling werd uitgevoerd vóór enige systemische behandeling Vóór het starten van de behandeling

Nadere informatie

Bloedafname CAIRO5. Coördinerend Radiologen: Dr. K. van Lienden, Dr. M Engelbrecht, afdeling Radiologie, AMC Amsterdam

Bloedafname CAIRO5. Coördinerend Radiologen: Dr. K. van Lienden, Dr. M Engelbrecht, afdeling Radiologie, AMC Amsterdam Bloedafname CAIRO5 Een gerandomiseerde fase 3 studie naar behandelingsstrategieën voor patiënten met dikke darmkanker met metastasen in alleen de lever, welke (nog) niet in aanmerking komen voor chirurgische

Nadere informatie

Uitgezaaid melanoom Wat nu?

Uitgezaaid melanoom Wat nu? Uitgezaaid melanoom Wat nu? Uitgezaaid melanoom, wat nu? Stadium III melanoom U hebt een melanoom in het stadium III of stadium IV. Wat kunt u verwachten? Waar moet u op letten? Welke behandelingen zijn

Nadere informatie

Borstverwijdering bij borstkanker

Borstverwijdering bij borstkanker Chirurgie Borstverwijdering bij borstkanker www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Hoe ontstaat kanker?... 3 De opname... 4 Voorbereiding op de operatie... 4 De operatie... 4 Na de operatie... 5 Drains... 5

Nadere informatie

Focused on What Really Matters. Focused on What Really Matters. Gepersonaliseerde kankertherapie. Focused on What Really Matters 1

Focused on What Really Matters. Focused on What Really Matters. Gepersonaliseerde kankertherapie. Focused on What Really Matters 1 Focused on What Really Matters. Focused on What Really Matters. Gepersonaliseerde kankertherapie Focused on What Really Matters 1 Gepersonaliseerde kankertherapie - hoe het werkt nucleus met gezond DNA

Nadere informatie

Beentumoren (=bottumoren)

Beentumoren (=bottumoren) Beentumoren (=bottumoren) Inleiding Gezwellen in beenderen worden beentumoren genoemd. Er zijn verschillende typen beentumoren te onderscheiden. Zo zijn er vormen waarbij de tumor of het gezwel direct

Nadere informatie

Nationaal AYA Jong & Kanker Platform

Nationaal AYA Jong & Kanker Platform Nationaal AYA Jong & Kanker Platform www.aya4net.nl Epidemiologie? Epidemiologie is de medische wetenschap die de frequentie van ziekte bestudeerd. AYA kankerpatiënten: een unieke groep?! Bevinden zich

Nadere informatie

Chemotherapie voorafgaand aan de borstoperatie

Chemotherapie voorafgaand aan de borstoperatie Chemotherapie voorafgaand aan de borstoperatie Neo-adjuvante chemotherapie Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Waarom vooraf chemotherapie? 1 Onderzoeken en afspraken 1 Evaluatie van

Nadere informatie

Chemotherapie voorafgaand aan de borstoperatie

Chemotherapie voorafgaand aan de borstoperatie Chemotherapie voorafgaand aan de borstoperatie Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U heeft samen met de chirurg of verpleegkundig specialist gekozen om de behandeling

Nadere informatie

Invasief blaascarcinoom

Invasief blaascarcinoom Invasief blaascarcinoom U bent patiënt bij de afdeling urologie van VU medisch centrum (VUmc). VU medisch centrum is een universitair medisch centrum waar medisch specialisten worden opgeleid. Zij doen

Nadere informatie

Tamil Study version 1.0 PatInfo (NKI)/ (AMC)

Tamil Study version 1.0 PatInfo (NKI)/ (AMC) Titel van het onderzoek Onderzoek naar door de behandeling veroorzaakte veranderingen in de omringende cellen van het folliculaire Non Hodgkin lymfoom. De TAMIL studie Inleiding Geachte heer/mevrouw, Wij

Nadere informatie

RADIOTHERAPIE BIJ HUIDKANKER EN OPPERVLAKKIG GELEGEN TUMOREN. Antoni van Leeuwenhoek

RADIOTHERAPIE BIJ HUIDKANKER EN OPPERVLAKKIG GELEGEN TUMOREN. Antoni van Leeuwenhoek RADIOTHERAPIE BIJ HUIDKANKER EN OPPERVLAKKIG GELEGEN TUMOREN Antoni van Leeuwenhoek HOOFDSTUK INHOUD 1 Hoofdstuk 1 Radiotherapie bij huidkanker en oppervlakkig gelegen tumoren 4 Hoofdstuk 2 Uw behandeling

Nadere informatie

Deze patiënteninformatie is eigendom van: Naam: Adres: Postcode: Woonplaats: Telefoon:

Deze patiënteninformatie is eigendom van: Naam: Adres: Postcode: Woonplaats: Telefoon: Deze patiënteninformatie is eigendom van: Naam: Adres: Postcode: Woonplaats: Telefoon: 14-06-2017 Inhoudsopgave: 1. Inleiding 2. Belangrijke namen en telefoonnummers 3. Wat is kanker (algemeen) 4. Behandeling

Nadere informatie

Deze patiënteninformatie is eigendom van: Naam: Adres: Postcode: Woonplaats: Telefoon:

Deze patiënteninformatie is eigendom van: Naam: Adres: Postcode: Woonplaats: Telefoon: Deze patiënteninformatie is eigendom van: Naam: Adres: Postcode: Woonplaats: Telefoon: 14-06-2017 Inhoudsopgave: 1. Inleiding 2. Belangrijke namen en telefoonnummers 3. Wat is kanker (algemeen) 4. Behandeling

Nadere informatie

Tweedaagse training voor (oncologie)verpleegkundigen. Gemetastaseerd mamma- en longcarcinoom

Tweedaagse training voor (oncologie)verpleegkundigen. Gemetastaseerd mamma- en longcarcinoom Tweedaagse training voor (oncologie)verpleegkundigen Gemetastaseerd mamma- en longcarcinoom Maandag 14 en dinsdag 15 mei 2012 V&VN Oncologie organiseert op 14 en 15 mei 2012 de tweedaagse training: gemetastaseerd

Nadere informatie

Behandelingsmogelijkheden en trials bij het oesophagus- en maagcarcinoom M. Wumkes, Medische Oncologie VUmc

Behandelingsmogelijkheden en trials bij het oesophagus- en maagcarcinoom M. Wumkes, Medische Oncologie VUmc Behandelingsmogelijkheden en trials bij het oesophagus- en maagcarcinoom 2017 M. Wumkes, 21-09-2017 Medische Oncologie VUmc 1 Te bespreken Standaardbehandeling Studiebehandeling Ontwikkeling nieuwe medicijnen

Nadere informatie

Maak kanker kansloos. Steun wetenschappelijk onderzoek in het Erasmus MC Kanker Instituut

Maak kanker kansloos. Steun wetenschappelijk onderzoek in het Erasmus MC Kanker Instituut Vroeger kregen mijn broertjes alle aandacht. Nu ben ik aan de beurt Linda, acute lymfatische leukemie Maak kanker kansloos Steun wetenschappelijk onderzoek in het Erasmus MC Kanker Instituut Even voorstellen

Nadere informatie

Patiëntinformatie Male Breast Cancer

Patiëntinformatie Male Breast Cancer Patiëntinformatie Male Breast Cancer Een studie van de Borstkanker Onderzoek Groep (BOOG); BOOG 2013-02 Prospectieve registratiestudie voor mannen met borstkanker in Nederland Geachte heer, Wij vragen

Nadere informatie

BREATH Online zelfhulpprogramma voor vrouwen met borstkanker

BREATH Online zelfhulpprogramma voor vrouwen met borstkanker BREATH Online zelfhulpprogramma voor vrouwen met borstkanker prof. dr. Judith Prins drs. Sanne vd Berg- dr. Marieke Gielissen dr. Nelleke Ottevanger Medische Psychologie UMC St Radboud Nijmegen 8 maart

Nadere informatie

Kanker. de nieuwe aanpak

Kanker. de nieuwe aanpak Kanker de nieuwe aanpak Tijdens de komende lessen ga je veel meer leren over kanker. Hiervoor gebruik je het cahier Kanker - de nieuwe aanpak van de Stichting Bio- Wetenschappen en Maatschappij. Aan de

Nadere informatie

Non Hodgkin lymfoom. Albert Schweitzer ziekenhuis februari 2014 pavo 1113

Non Hodgkin lymfoom. Albert Schweitzer ziekenhuis februari 2014 pavo 1113 Non Hodgkin lymfoom Albert Schweitzer ziekenhuis februari 2014 pavo 1113 Uw hoofdbehandelaar is: hematoloog dr. Uw specialist is op werkdagen tussen 08.30 17.00 uur bereikbaar via de polikliniek Interne

Nadere informatie

Passantenprijslijst UMC Utrecht - Zorgproducten Geldig vanaf 1 januari 2015 tm 31 december 2015

Passantenprijslijst UMC Utrecht - Zorgproducten Geldig vanaf 1 januari 2015 tm 31 december 2015 Passantenprijslijst UMC Utrecht - Zorgproducten Geldig vanaf 1 januari 2015 tm 31 december 2015 Disclaimers 1. De prijs van een behandeling is de prijs die geldt bij aanvang van de behandeling. Aan onderstaande

Nadere informatie

Hoe kijken we naar het DNA van een patiënt?

Hoe kijken we naar het DNA van een patiënt? Hoe kijken we naar het DNA van een patiënt? Ies Nijman UMC Utrecht Dept of Genetics, Centre for Molecular Medicine Center for Personalized Cancer Treatment (CPCT), Hartwig Medical Foundation 1994 DNA sequenties,

Nadere informatie

mammaprint adviezen hernia-operatie borstkanker ZorgSaam

mammaprint adviezen hernia-operatie borstkanker ZorgSaam mammaprint adviezen na een bij hernia-operatie borstkanker ZorgSaam 1 2 Mammaprint Deze folder geeft u informatie over de Mammaprint, een laboratoriumtest die kan worden ingezet bij de behandeling van

Nadere informatie

Chemotherapie voorafgaand aan de borstoperatie

Chemotherapie voorafgaand aan de borstoperatie Chemotherapie voorafgaand aan de borstoperatie Neo-adjuvante chemotherapie Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Waarom vooraf chemotherapie? 1 Onderzoeken en afspraken 1 Evaluatie van

Nadere informatie

De indicatoren over borstkanker, die in kader van het VIP²-project worden opgevolgd zijn:

De indicatoren over borstkanker, die in kader van het VIP²-project worden opgevolgd zijn: Indicatoren VIP²-project Oncologie In België is, net als in Europa, borstkanker de meest voorkomende oorzaak van overlijden door kanker bij vrouwen (20,6 % van alle overlijdens ingevolge kanker). In 2009

Nadere informatie

Hoe is de sarcomenzorg geregeld binnen Nederland en wat is daarbij de rol van de verpleegkundig specialist

Hoe is de sarcomenzorg geregeld binnen Nederland en wat is daarbij de rol van de verpleegkundig specialist Hoe is de sarcomenzorg geregeld binnen Nederland en wat is daarbij de rol van de verpleegkundig specialist Nicolette Leijerzapf, verpleegkundig specialist MAJ van de Sande, PDS Dijkstra, RJP vd Wal oncologische

Nadere informatie