De ROI van Social Media: Het waarom, de feiten en hoe deze bepaald wordt.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De ROI van Social Media: Het waarom, de feiten en hoe deze bepaald wordt."

Transcriptie

1 De ROI van Social Media: Het waarom, de feiten en hoe deze bepaald wordt. Copyright: 2012 VeldMerk Social Media. Dit document valt onder de Creative Commons licentie Naamsvermelding 3.0 Nederland, Dit betekent dat u deze uitgave mag kopiëren, verspreiden, doorgeven en bewerken onder voorwaarde dat u de auteursnaam vermeldt.

2 Inhoudsopgave Waarom u dit E-Book moet lezen Hoofdstuk 1: De zoektocht naar het rendement Hoofdstuk 2: Onzekerheid over Social Media ROI Hoofdstuk 3: Waarom Social Media ROI op de agenda staat Hoofdstuk 4: Wat u moet weten over Social Media ROI Hoofdstuk 5: Voorbeelden van een ROI berekening Hoofdstuk 6: Overzicht van Social Media KPI s Over VeldMerk

3 Waarom u dit E-Book moet lezen Veel mensen vragen zich af of ze in Social Media moeten investeren en wat het oplevert. Met andere woorden: mensen zijn op zoek naar de Return on Investment van Social Media. Als u zich daarin heeft verdiept, heeft u ongetwijfeld verschillende discussies gelezen en bronnen geraadpleegd. Dit E-book heb ik geschreven om u antwoorden te geven. Bijvoorbeeld op de vraag waarom dit onderwerp zoveel besproken is. En wat u moet weten over Social Media ROI. Daarnaast laat ik u zien hoe u het rendement van Social Media kunt bepalen. Daarmee wil ik u helpen om eventuele discussies binnen uw organisatie te onderbouwen en kosten voor een Social Media Strategie te verantwoorden. Ik wens u goede inzichten en zakelijk succes. Jos Veldwijk, VeldMerk Social Media

4 Hoofdstuk 1: De zoektocht naar het rendement Als u dit E-Book gedownload heeft, wilt u waarschijnlijk weten wat de toegevoegde waarde van Social Media precies is. Wellicht heeft u daar al veel over gehoord of gelezen. Bijvoorbeeld of het überhaupt wel nodig is om de Return of Investment (ROI) van Social Media te bepalen. Zou u de ROI van een telefoon bepalen? Zou u de ROI van uw schoonmoeder bepalen? Misschien heeft u gehoord of gelezen dat de ROI van Social Media helemaal niet berekend kan worden. Of dat de ROI van Social Media wordt bepaald door de vraag of uw onderneming over 5 jaar nog bestaat. Misschien vindt u sommige standpunten waardevol en andere juist niet. Hoe dan ook: het helpt u niet veel verder in discussies binnen uw onderneming. Misschien bent u sceptisch over dit onderwerp. Waarom zoveel tijd en energie steken in iets dat niet te berekenen lijkt? Hoe gebruikt u de juiste maatstaven om de ROI van Social Media te bepalen? En wanneer weet u of het goed of slecht gaat?

5 Als u een ervaren gebruiker bent van Social Media, heeft u waarschijnlijk gemerkt dat het gedrag van mensen is veranderd. Dat blijkt ook uit verschillende onderzoeken. Zo maakt 60% van zakelijke inkopers uit alle sectoren wereldwijd actief gebruik van Social Media. Bijvoorbeeld om te netwerken en informatie te zoeken. Deze ontwikkeling speelt een steeds grotere rol in het aankoopbeslissingsproces. Zo zijn de meeste mensen erg gevoelig voor de mening en keuzes van anderen. En dat zal bij uw doelgroep niet veel anders zijn. Misschien heeft u positieve ervaringen opgedaan en kunt u de waarde van Social Media gevoelsmatig wel beamen. Maar of u nu sceptisch bent, of juist een ervaren gebruiker: de accountability van Social Media blijft de centrale vraag. Hoe kunt u verantwoorden wat u onderneemt? Op welke manier krijgt u tijd en budget om een Social Media strategie te ontwikkelen en uit te voeren? En hoe wordt u serieus genomen als er een vergelijking wordt gemaakt met de ROI van een mobiele telefoon?

6 Hoofdstuk 2: Onzekerheid over Social Media ROI De waarheid is: zowel uw schoonmoeder als uw mobiele telefoon hebben een ROI. Anders gezegd: alles wat waarde heeft, heeft ook een Return on Investment. Maar het is meestal onduidelijk hoe een ROI berekend wordt. Uit onderzoek van de Lenskold Group blijkt dat slechts 19% van de marketeers weten hoe ze de ROI van Social Media kunnen bepalen (zie figuur 1). Figuur 1: Minder dan 20% kan de ROI van Social Media berekenen. Marketeers die veel prioriteit geven aan de ROI van Social Media (55%), geven daarvoor de volgende redenen: 65% wil de effectiviteit verbeteren 59% wil de integratie met andere marketing verbeteren 48% ervaart druk om kwantitatieve resultaten te presenteren

7 Marketeers die weinig prioriteit geven aan de ROI van Social Media (45%), geven daarvoor de volgende redenen: 41% experimenteert nog met Social Media 19% heeft geen indicatoren of doelstellingen 18% heeft nauwelijks budget voor Social Media Figuur 2: 48% ervaart druk om kwantitatieve resultaten te presenteren.

8 Hoofdstuk 3: Waarom Social Media ROI op de agenda staat Het is een feit dat u de ROI van Social Media kunt bepalen. Maar waarom hebben zoveel bedrijven Social Media omarmt zonder vooraf inzicht te hebben in het rendement? Veel professionals worden geconfronteerd met de vraag om een (financiële) onderbouwing. Veel bedrijven gaan er gewoon me aan de slag, zonder enige analyse van kosten en baten. Dat is interessant, toch? Dus vanwaar die enorme belangstelling voor dit onderwerp? Het antwoord op deze vraag ligt besloten in de veranderende manier waarop marketing verandert. De adoptie van Social Media speelt daarin een belangrijke rol. De innovatietheorie van Everett Rogers helpt ons dit beter te begrijpen. Figuur 3: De adoptie van Social Media (Crossing the Chasm)

9 De theorie van Rogers gaat uit van verschillende groepen: Innovators (2,5%) - Deze groep mensen zijn de eersten die een nieuwe technologie of nieuw product gebruiken. Dit soort mensen overnachten voor de deur van een winkel om de nieuwste iphone of ipad aan te schaffen. Het interesseert ze niet dat alles is uitgezocht. In tegenstelling, ze geven juist graag feedback om het product te verbeteren. Deze mensen zeggen: Wat is de ROI van een mobiele telefoon? Met andere woorden: voor hen is de waarde zo duidelijk dat ze een berekening gewoon overbodig vinden. Early Adoptors (13,5%) - Net na de Innovators bestaat de groep van Early Adopters uit mensen die ook uit zijn op nieuwe producten en technologieën. Dit soort mensen zeggen vaak: De ROI van Social Media is of onze onderneming over 5 jaar nog bestaat. Anders gezegd: Volgens hen kunnen bedrijven niet zonder Social Media. Early Majority (34%) - Dit is de eerste grote groep mensen die nieuwe technologie gaat gebruiken. Zij willen het bewijs dat iets werkt. Ze zoeken concrete informatie wat ze moeten doen en waarom. Dit zijn ook de mensen die vragen naar de ROI van Social Media. Als zij overtuigd zijn, fungeren ze vaak als ambassadeurs in hun omgeving. Late Majority (34%) Een technologie is geaccepteerd, het overgrote deel van de mensen gebruikt het. Deze groep mensen wordt overtuigd door het gebruik en de ervaringen van de Early Majority. Laggards (16%) Deze groep mensen zullen mogelijk nooit gebruik maken van de nieuwe technologie. Bijvoorbeeld omdat deze is vervangen door andere. De reden waarom Social Media ROI zo in de belangstelling staat: we zijn gearriveerd in de derde fase. De eerste fasen werden gedreven door bedrijven die Social Media al geïntegreerd hebben. Zij hebben geen Business Case nodig om de ROI van Social Media te bepalen.

10 De bedrijven in de Early Majority staan op het punt om Social Media op grotere schaal te gebruiken. En wat hebben ze nodig? Bewijs. Business Cases en Return of Investment. Deze groep is de drijvende kracht achter de enorme belangstelling voor Social Media ROI. Stel uzelf de vraag in welke fase u zit. Dat bepaalt namelijk uw uitgangspunten en benadering om budget en middelen voor Social Media te krijgen. Probeer daarnaast ook in te schatten in welke fase invloedrijke collega s zitten. Stel dat u een Innovator bent en op zoek bent naar budget en middelen om Social Media effectief te gebruiken. Uw leidinggevende en andere stakeholders vallen in de categorie Early Adaptors. Als zij vragen om de ROI van Social Media, kunt u niet antwoorden met Wat is de ROI van een mobiele telefoon?. In dat geval kunt u een budget wel vergeten. De meeste mensen die u moet overtuigen, vallen waarschijnlijk in de categorie Early Adoptors. Zij zien de dingen vaak anders en dus zult u budget aanvragen moeten onderbouwen met Cases, KPI s en structuur. Spreek dezelfde taal als de mensen die het budget verdelen.

11 Hoofdstuk 4: Wat u moet weten over Social Media ROI Als professional bent u verantwoordelijk voor een strategie om resultaten te behalen. Dit is ook noodzakelijk voor Social Media. In dit artikel leest u hoe u een Business Case voor Social Media opstelt. De KPI s die u gebruikt om het succes van Social Media te bepalen, zijn afhankelijk van uw organisatie. Er is daarom geen eenduidig antwoord te geven hoe en wat u moet meten. Iedere onderneming heeft specifieke doelstellingen die gerealiseerd moeten worden. Uit onderzoek van MarketingSherpa blijkt dat veel B2B Marketing Managers de volgende doelen nastreven: Meer websitebezoeken door integratie van Social Media (71%) Vergroten van de naamsbekendheid (66%) Conversie van Social Media gebruikers naar klanten (63%) U kunt de SMART methodiek gebruiken om Social Media doelstellingen te formuleren. Als deze nog niet worden bijgehouden, is het een goed idee om daar mee te beginnen. Betrouwbare meet methodes vragen om tussentijdse evaluaties met dezelfde data. Veel bedrijven hebben daar een eerste start mee gemaakt. Om succesvol te zijn met Social Media, moet u weten wat u daarmee wilt bereiken. Aan welke bedrijfsdoelen wilt u een bijdrage leveren?

12 Het gebruik van Social Media Data en KPI s Veel mensen verwarren Social Media data en KPI s met Return on Investment. Indicatoren geven aan hoe uw business zich ontwikkelt. Het zijn getallen die aangeven welke richting het opgaat. KPI s laten niet zien wat de ROI van Social Media is. Om het rendement te bepalen, moet u een relatie leggen met financiële prestaties. Doe eerst een nulmeting. Veel mensen vergeten data te verzamelen voordat ze een Social Media strategie implementeren. Soms is het mogelijk om dat achteraf nog te herleiden. Het is aan te raden om eerst een benchmark met bedrijfsindicatoren uit te voeren en later te zien hoe deze zich ontwikkelen. Vergeet overigens niet om bij interne rapportages rekening te houden met uw publiek. Directies zijn geïnteresseerd in resultaten op strategisch niveau, zoals extra omzet of kostenbesparingen. Managers hechten vaak meer waarde aan tactische informatie, zoals een verandering in het aantal website bezoekers. Wat is ROI wel en wat is het niet De ROI is een financiële maatstaf en wordt als volgt berekend: ROI = (Opbrengsten Kosten)/Kosten x 100 = % ROI Dit is dus anders dan bijvoorbeeld een stijging van de klanttevredenheid hoe waardevol deze informatie ook kan zijn.

13 Hoofdstuk 5: Voorbeelden van een ROI berekening #1 De ROI van een zakelijk blog Als voorbeeld neem ik hier Louis E Page, een distributeur van hekwerk materialen. Vanaf het moment dat deze onderneming een weblog heeft gestart, is de omzet met 850% gestegen. Via een zakelijk blog laten de medewerkers zien welke passie ze hebben voor de producten die ze bieden. Ze maken daarvoor gebruik van interessante content zoals tips, video s en een whitepaper. Die laatste is meer dan keer gedownload. Helaas heb ik niet meer gegevens beschikbaar. Daarom doe ik hier een aantal realistische aannames om de ROI van dit blog te bepalen. Personeelskosten Voor een weblog is tijd nodig om deze te schrijven. Stel dat er maandelijks 36 uur aan bloggen wordt besteed: 3 artikelen per week met een gemiddelde schrijftijd van 3 uur per artikel. Vervolgens gaan we kijken naar de personeelskosten. Stel dat Erik elke maand 15 uur aan dit blog besteedt en zijn jaarsalaris bedraagt Paul spendeert maandelijks 12 uur aan bloggen en ontvangt een jaarsalaris van Directeur Rutger spendeert maandelijks 9 uur en heeft een jaarsalaris van Laten we elk jaarsalaris delen door (werkzame uren per jaar op basis van een 40-urige werkweek en 5 weken vakantie). Dan krijgen we de gemiddelde loonkosten per uur; respectievelijk 26,60; 39,89 en 79,79. Op basis van deze gegevens worden de maandelijkse personeelskosten voor dit blog: ( 26,60 x 15) + ( 39,89 x 12) + ( 79,79 x 9)= 1.595,79. Houd daarnaast rekening met overheadkosten. Binnen veel bedrijven bedraagt deze 40 tot 50%. Als we uitgaan van 45%, komen de totale personeelskosten voor zakelijk bloggen op 1.595, ,11= 2.313,90.

14 Kosten voor Content en Design Als deze werkzaamheden zijn uitbesteed, worden simpelweg de kosten gebruikt die door derden zijn gemaakt. Als deze werkzaamheden binnen de onderneming zijn uitgevoerd, gebruik dan de eerder beschreven methodiek. Laten we er in dit voorbeeld vanuit gaan dat de kosten voor het creëren van content en het ontwerpen van het blog op jaarbasis bedragen. Dat betekent een maandelijkse kostenpost van 750. Kosten voor hosting en applicaties Stel dat de maandelijkse kosten voor hosting neerkomt op 20. Daarnaast wordt er gebruikt gemaakt van applicaties om de ranking in zoekmachines te verbeteren. De maandelijkse kosten hiervan zijn 40. Daarmee komen de totale kosten op 60 per maand. De totale kosten voor het blog van Louis E Page bedragen 3.123,90 De opbrengsten van zakelijk bloggen Vervolgens is het tijd om de opbrengsten te bepalen. Dit hangt af van de mogelijkheden om het gedrag van lezers te vertalen naar omzet. Voor de meeste B2B bedrijven gaat het in dit verband om Leadgeneratie. Bij Louis E Page is in ieder geval duidelijk dat de omzet fors is toegenomen. Maar wat is hier toe te rekenen aan zakelijk bloggen? We weten dat de whitepaper van deze onderneming keer gedownload is. In dit voorbeeld ga ik ervan uit dat deze via het blog onder de aandacht is gebracht. Laten we hier uitgaan van een conversie van 5%: 75 mensen zijn binnen een jaar overgaan tot de aanschaf van herwerk materialen. Uit het managementsysteem blijkt vervolgens dat de gemiddelde omzet per order bedraagt. Dat komt neer op een jaaromzet van Rekening houdend 10% kosten voor reclamaties zou de daadwerkelijke jaaromzet dan bedragen. Oftewel ,50 omzet per maand. In dit voorbeeld is de ROI van zakelijk bloggen dus: (( , ,90) / ( 3.123,90)) x 100 = 350% (afgerond)

15 #2 De ROI van Leadgeneratie via Slideshare Een eenvoudiger voorbeeld is afkomstig van Fujitsu. Deze onderneming gebruikt het Social Media platform Slideshare, waar presentaties en andere documenten gedeeld kunnen worden. Met behulp van een betaald account is het mogelijk om leads te genereren. Figuur 4: Slideshare Dashboard met statistieken (voorbeeld) De kosten van Leadgeneratie via Slideshare Een betaald account kost (omgerekend) tussen de 15 en 187 per maand. In dit voorbeeld ga ik uit van het duurste account (Platinum). Vervolgens kijken we naar de kosten voor het optimaliseren en onderhouden van een Slideshare account. Het eenmalig optimaliseren kost bijvoorbeeld 8 uur en het maandelijkse onderhoud (publiceren van content) ook 8 uur. Op jaarbasis komt dit neer op 104 personeelsuren. Bij een uurtarief van 30 komen deze maandelijks personeelskosten op (104 x 30 / 12) = 260. Een lead is nog geen klant. Laten we er vanuit gaan dat er maandelijks 200 leads binnen komen. Daarvan is 10% direct geschikt voor Sales. Het opvolgen van deze leads kost dan bijvoorbeeld 20 x 1 uur, dus 20 uur per maand. Bij een uurtarief van 60 komen de Sales kosten dan op per maand.

16 De opbrengsten van Leadgeneratie via Slideshare Een accountmanager is verantwoordelijk voor het opvolgen van leads. Stel dat hij erin slaagt om maandelijks 10% van de leads te converteren naar klanten. In dit voorbeeld worden er 20 kwalitatieve leads per maand bij hem aangeleverd. Op deze manier worden maandelijks 2 nieuwe klanten geworven. Uit managementsystemen blijkt vervolgens dat de gemiddelde waarde per klant neerkomt op Dat betekent een extra maandomzet van De ROI van Leadgeneratie via Slideshare komt daarmee op: (( ) / ( 1.647)) x 100 = 507% (afgerond)

17 Hoofdstuk 6: Overzicht van Social Media KPI s Hieronder staat een selectie van KPI s die u kunt gebruiken: Distributie Interactie Invloed Actie en ROI Intern Twitter Volgers Facebook Fans Mentions Inbound Links RSS aanmeldingen ReTweets Linkedin Likes Blog reacties Reviews Tijdsduur op weblog/website Website bezoekers van Social Media Net Promotor Score Positief/negatief sentiment Klout score / Peer Index Online conversie ( nieuwsbrief, downloads etc.) Totale Omzet Omzet per klant Aantal leads Klantwaarde Kosten per lead Aantal blog artikelen Aantal Video s Social Media Budget Personele inzet NB: Doe eerst een nulmeting. Kies maximaal 5 belangrijke KPI s waarop u kunt sturen en vergeet niet om een relatie te leggen met financiële resultaten.

18 Over VeldMerk VeldMerk is een advies- en projectbureau gespecialiseerd in Social Media voor Business to Business. Oprichter Jos Veldwijk beschikt over uitgebreide ervaring en heeft een duidelijke focus op maatwerk en toegevoegde waarde. VeldMerk biedt concrete oplossingen op het gebied van strategie, trainingen en implementatie. VeldMerk werkt samen met professionals op aanverwante gebieden zoals Online Video, Websites, Tekst & Design en Zoekmachine optimalisatie. Op die manier profiteren opdrachtgevers van gecombineerde expertise met behoud van één aanspreekpunt. De opdrachtgevers van VeldMerk bestaan uit bedrijven binnen verschillende branches zoals Food, Media, Zakelijke Dienstverlening, ICT, Automotive en Vastgoed. Contactgegevens Sassenstraat 53 Telefoon: PB Zwolle Website: KvK Gebruikte bronnen: Wikipedia, ROI of Social Media (Radian6), Dreamgrow.com, Veldmerk.nl, MarketingSherpa.com, Lenskold Group, Convinceandconvert.com, SimplyZesty.

Hoe meet je het effect van online content marketing?

Hoe meet je het effect van online content marketing? WHITEPAPER Hoe meet je het effect van online content marketing? Een handig stappenplan voor marketeers Inleiding Wat levert het nu eigenlijk op? Vroeg of laat krijgt iedereen die zich bezighoudt met content

Nadere informatie

Hoe gebruikt u Google, Bloggen en Social Media om online goed gevonden te worden?

Hoe gebruikt u Google, Bloggen en Social Media om online goed gevonden te worden? Webinar Social Media Marketing Hoe gebruikt u Google, Bloggen en Social Media om online goed gevonden te worden? Bram van Ast TeamForce Online Marketing Solutions Bazoon Marketing Services Welkom en Introductie

Nadere informatie

LinkedIn als marketingtool gebruiken, zo doet u dat!

LinkedIn als marketingtool gebruiken, zo doet u dat! LinkedIn als marketingtool gebruiken, zo doet u dat! Social media en content marketing gaan tegenwoordig hand in hand. Waar Facebook veel gebruikt wordt voor B2C-marketing, is LinkedIn juist meer geschikt

Nadere informatie

Meer succes met je website

Meer succes met je website Meer succes met je website Hoeveel geld heb jij geïnvesteerd in je website? Misschien wel honderden of duizenden euro s in de hoop nieuwe klanten te krijgen. Toch levert je website (bijna) niets op Herkenbaar?

Nadere informatie

SALESLEADS GENEREREN MET UW WEBSITE

SALESLEADS GENEREREN MET UW WEBSITE Webinar SALESLEADS GENEREREN MET UW WEBSITE Bram van Ast TeamForce Online Marketing Solutions Bazoon Marketing Services Welkom en Introductie Onderwerpen Kennismaking met TeamForce en Bazoon Hoe Internet

Nadere informatie

Social Media Marketing strategie

Social Media Marketing strategie Social Media Marketing strategie --= werkboek =-- 1. Bepaal je doelstelling Vaak zal SMM een onderdeel zijn van bestaande marketingcommunicatieplannen. Een extra kanaal om je doelgroep te bereiken. Soms

Nadere informatie

Community Oplossingen Interactie met en tussen klanten op een eigen Klant Community

Community Oplossingen Interactie met en tussen klanten op een eigen Klant Community Community Oplossingen Interactie met en tussen klanten op een eigen Klant Community Opkomst van Social Media verandert klant contact Trend Beschrijving Consequenties Gebruik Social Media Ruim 70% van de

Nadere informatie

INBOUND MARKETING STRATEGIE

INBOUND MARKETING STRATEGIE Webinar INBOUND MARKETING STRATEGIE voor GROEI! Bram van Ast TeamForce Online Marketing Solutions Bazoon Marketing Services Welkom en Introductie Onderwerpen Kennismaking met TeamForce en Bazoon Hoe Internet

Nadere informatie

Social Key Performance Indicators en meetbare resultaten Door: Rob van den Brink

Social Key Performance Indicators en meetbare resultaten Door: Rob van den Brink Social Key Performance Indicators en meetbare resultaten Door: Rob van den Brink Wat is de ROI van sociale media? Dat is misschien wel de meest gestelde vraag in zakelijke media het afgelopen jaar. Er

Nadere informatie

Bazoon PREMIUM. Inbound Marketing. Bazoon SERVICES

Bazoon PREMIUM. Inbound Marketing. Bazoon SERVICES Bazoon PREMIUM Inbound Marketing Bazoon SERVICES Inbound Marketing meer traffic, meer leads, meer klanten Bedrijven zoeken naar meer efficiency en effectiviteit in marketing. Er is een verschuiving waar

Nadere informatie

Presenteert de workshop Social Media

Presenteert de workshop Social Media Presenteert de workshop Social Media Juice BV Canadabaan 18 5388 RT NISTELRODE 0412-611453 info@juicebv.nl www.facebook.com/juicebv www.twitter.com/juicebv Wat doen wij? Onze klanten 1 Onze klanten Onze

Nadere informatie

Whitepaper 9 Hardnekkige Misverstanden Over Facebook

Whitepaper 9 Hardnekkige Misverstanden Over Facebook Whitepaper 9 Hardnekkige Misverstanden Over Facebook FACEBOOK: NR. 1 SOCIAAL MEDIUM Facebook is veruit het grootste sociale medium van dit moment. Dit maakt Facebook voor veel bedrijven en marketeers een

Nadere informatie

18 december 2012. Social Media Onderzoek. MKB Nederland

18 december 2012. Social Media Onderzoek. MKB Nederland 18 december 2012 Social Media Onderzoek MKB Nederland 1. Inleiding Er wordt al jaren veel gesproken en geschreven over social media. Niet alleen in kranten en tijdschriften, maar ook op tv en het internet.

Nadere informatie

HOE ZET IK LINKEDIN SPONSORED UPDATES IN VOOR MEER LEADS? In 7 stappen naar een converterende LinkedIn-campagne

HOE ZET IK LINKEDIN SPONSORED UPDATES IN VOOR MEER LEADS? In 7 stappen naar een converterende LinkedIn-campagne HOE ZET IK LINKEDIN SPONSORED UPDATES IN VOOR MEER LEADS? In 7 stappen naar een converterende LinkedIn-campagne E-BOOK 2017 1 Er zijn meerdere betaalde manieren om relevante bezoekers naar uw website te

Nadere informatie

WHITEPAPER INBOUND MARKETING

WHITEPAPER INBOUND MARKETING WHITEPAPER INBOUND MARKETING TeamForce Web Solutions BV Energieweg 47 4906 CG Oosterhout Nederland Postbus 6015 4900 HA Oosterhout Nederland Tel. +31 (0)162 468190 Fax +31 (0)162 468199 E mail:info@teamforce.com

Nadere informatie

Haal het maximale uit je marketing budget. Sander Jacobs, Search Science Internetmarketing

Haal het maximale uit je marketing budget. Sander Jacobs, Search Science Internetmarketing Haal het maximale uit je marketing budget Sander Jacobs, Search Science Internetmarketing 1 Over Search Science en Sander, Search Science Team van ervaren online marketeers Ervaring in marketing en sales

Nadere informatie

A picture paints a 1.000 words

A picture paints a 1.000 words Online Content Publiceren Kennismarketing naar de next level Omdat publiceren steeds belangrijker wordt, is de gedachte ontstaan om het zelf kunnen publiceren zeer laagdrempelig te maken en daarbij geheel

Nadere informatie

HANDLEIDING MARKTONDERZOEK MET GOOGLE ANALYTICS. Inhoudsopgave Basisbeginselen online marktonderzoek met Google Analytics... 3

HANDLEIDING MARKTONDERZOEK MET GOOGLE ANALYTICS. Inhoudsopgave Basisbeginselen online marktonderzoek met Google Analytics... 3 HANDLEIDING MARKTONDERZOEK MET GOOGLE ANALYTICS Inhoudsopgave Basisbeginselen online marktonderzoek met Google Analytics... 3 Wat zijn de kenmerken van je bezoekers?... 3 Welke apparaten gebruiken je website

Nadere informatie

IN 5 STAPPEN NAAR EEN SUCCESVOLLE CONTENTMARKETING-CAMPAGNE. En waarom u moet starten met contentmarketing

IN 5 STAPPEN NAAR EEN SUCCESVOLLE CONTENTMARKETING-CAMPAGNE. En waarom u moet starten met contentmarketing IN 5 STAPPEN NAAR EEN SUCCESVOLLE CONTENTMARKETING-CAMPAGNE En waarom u moet starten met contentmarketing WHITEPAPER 2015 Hoe zet u van A tot Z een contentmarketing-campagne op? In deze whitepaper behandelen

Nadere informatie

12-1-2015 SOCIAL MEDIA PLAN NETIDENTITY. MySuperfood Priscilla

12-1-2015 SOCIAL MEDIA PLAN NETIDENTITY. MySuperfood Priscilla 12-1-2015 NETIDENTITY SOCIAL MEDIA PLAN MySuperfood Priscilla Inhoud Je bedrijf in één zin... 3 Wat wordt er over je gezegd?... 3 Formuleer de doelstellingen... 3 Analyse zoekresultaten... 3 Analyseer

Nadere informatie

INBOUND MARKETING. Webinar. Website (Re-)Design met Online Marketing in Gedachte WEBSITE REDESIGN

INBOUND MARKETING. Webinar. Website (Re-)Design met Online Marketing in Gedachte WEBSITE REDESIGN Webinar Website (Re-)Design met Online Marketing in Gedachte Bram van Ast TeamForce Online Marketing Solutions Bazoon Marketing Services Onderwerpen Welkom en Introductie Kennismaking met TeamForce en

Nadere informatie

Content marketing: weet u wat het oplevert?

Content marketing: weet u wat het oplevert? Content marketing: weet u wat het oplevert? Het succes van uw content marketingactiviteiten meten Zet u als organisatie content marketing in? Zo ja, dan heeft u inmiddels ongetwijfeld ook gemerkt dat structurele

Nadere informatie

Wat is Inbound Marketing?

Wat is Inbound Marketing? 1-7 Inbound Marketing Wat is Inbound Marketing? Inbound Marketing is een marketing strategie die ervoor zorgt dat uw potentiële klanten u vinden op het internet, op het moment dat zij u nodig hebben. Om

Nadere informatie

Klanten vinden, binden, boeien en behouden Realiseer, optimaliseer en registreer uw Social Media succes!

Klanten vinden, binden, boeien en behouden Realiseer, optimaliseer en registreer uw Social Media succes! Klanten vinden, binden, boeien en behouden Realiseer, optimaliseer en registreer uw Social Media succes! Social Media Ontzorging voor bedrijven en ondernemers MKB-ers met ambitie zien hun kans: social

Nadere informatie

Social Media Plan in 10 Stappen. In 10 simpele stappen jouw. Social Media voor elkaar. made with

Social Media Plan in 10 Stappen. In 10 simpele stappen jouw. Social Media voor elkaar. made with Social Media Plan in 10 Stappen In 10 simpele stappen jouw Social Media voor elkaar made with Inhoud 1. Bedankt! 2. Iets over mijzelf 3. 10 stappenplan 4. Social Media in 10 stappen 5. Veel succes Bedankt!

Nadere informatie

Deelnemers... 8. Marketing & organisatie... 11. Online marketing in de praktijk... 15. Kennis & belang van online marketing... 26

Deelnemers... 8. Marketing & organisatie... 11. Online marketing in de praktijk... 15. Kennis & belang van online marketing... 26 Deelnemers... 8 Sectoren... 8 Functies... 9 Grootte van de zorginstellingen... 0 Marketing & organisatie... Medewerkers... Budgetten voor online marketing... 2 Online marketing in de praktijk... 5 Toepassing

Nadere informatie

Workshop gevonden worden door mijn doelgroep

Workshop gevonden worden door mijn doelgroep Workshop gevonden worden door mijn doelgroep Nooit meer koude acquisitie Kennismakingsbrochure Bloemen maken nectar die precies de gewenste doelgroep aantrekt Wat is jouw nectar? Inhoud 1. Voor wie is

Nadere informatie

INBOUND MARKETING WAT IS HET? DE 5 ONDERDELEN HOE TE STARTEN?

INBOUND MARKETING WAT IS HET? DE 5 ONDERDELEN HOE TE STARTEN? INBOUND MARKETING WAT IS HET? DE 5 ONDERDELEN HOE TE STARTEN? 02 WAT IS INBOUND MARKETING? Gevonden worden door potentiële klanten vanuit de doelgroep, zonder deze te storen met traditionele marketing-instrumenten.

Nadere informatie

Social media pakketten

Social media pakketten Social media pakketten Social media Vergroot uw netwerk en vindbaarheid door de inzet van social media Bij Social media denkt u direct aan Facebook, Twitter, Linkedin, Youtube en Pinterest. Leuk, maar

Nadere informatie

Seminar Social Media Marketing IFFI netwerk. Thursday 16 February 12

Seminar Social Media Marketing IFFI netwerk. Thursday 16 February 12 Seminar Social Media Marketing IFFI netwerk @mcoster Social Media Social media is de, ook in het Nederlandse taalgebied gangbare, Engelse benaming voor online platformen waar de gebruikers, met geen of

Nadere informatie

Creat4u. www.icreat4u.nl COMPLETE WEBSITE. voor ondernemers. 47,50,- per maand zonder opstartkosten. ONZE VOORDELEN! EEN ALL-IN WEBSITE

Creat4u. www.icreat4u.nl COMPLETE WEBSITE. voor ondernemers. 47,50,- per maand zonder opstartkosten. ONZE VOORDELEN! EEN ALL-IN WEBSITE COMPLETE WEBSITE voor ondernemers 47,50,- per maand zonder opstartkosten. Een complete website voor uw onderneming en die ook nog goed vindbaar is, dat is wat we willen! Maar hoe? EEN ALL-IN WEBSITE ONZE

Nadere informatie

Hoe bedrijven social media gebruiken

Hoe bedrijven social media gebruiken Hoe bedrijven social media gebruiken SMO_214 Powered by Pondres Onderzoek Rob van Bakel Auteurs Milou Vanmulken Sjors Jonkers Beste lezer, Ook in 214 publiceren Pondres en MWM2 het Social Media Onderzoek.

Nadere informatie

Georges Dockx JUISTE MARKETING. Voor kmo s en zelfstandigen die meer resultaat willen met minder budget

Georges Dockx JUISTE MARKETING. Voor kmo s en zelfstandigen die meer resultaat willen met minder budget Georges Dockx DE JUISTE MARKETING Voor kmo s en zelfstandigen die meer resultaat willen met minder budget Uitgegeven door Georges Dockx in samenwerking met BOEK MAKERIJ.be D/2015/Georges Dockx, auteur-uitgever

Nadere informatie

Hoe stel je goede online marketingdoelen op? checklist

Hoe stel je goede online marketingdoelen op? checklist Hoe stel je goede online marketingdoelen op? checklist Hoe stel je goede online marketingdoelen op? 2 Veel marketeers kennen de pijn: het stellen van nieuwe marketingdoelen. Het blijft een uitdaging om

Nadere informatie

Waarom dit e-book. De vele mogelijkheden van LinkedIn zal in dit e-book uitgebreid uitgelegd worden. Ik wens je veel leesplezier!

Waarom dit e-book. De vele mogelijkheden van LinkedIn zal in dit e-book uitgebreid uitgelegd worden. Ik wens je veel leesplezier! Waarom dit e-book Breng jezelf en je bedrijf onder de aandacht bij LinkedIn. LinkedIn is voor iedereen die zichzelf, product of dienst en bedrijf onder de aandacht wilt brengen. Met dit e-book laat ik

Nadere informatie

Start getting Social, Networker!

Start getting Social, Networker! Start getting Social, Networker! Tom Zoethout Internet Marketing Specialist 2 1 Wat gaan we doen? ) Internet Marketing: the bottom line + Wanneer gaan we zaken doen? & Wat moet je met Web2.0? % Basisregels

Nadere informatie

Stelling. Hoe kunnen we Social Media toepassen als dienstverleners?

Stelling. Hoe kunnen we Social Media toepassen als dienstverleners? Stelling Hoe kunnen we Social Media toepassen als dienstverleners? Tim Cosson Internet Strateeg Eigenaar mindworkz 26 jaar oud Woon samen Voetbal Geloof in samenwerken 1.Wat is social media? 2.Welke doelen

Nadere informatie

Checkit maakt u vindbaar!

Checkit maakt u vindbaar! Checkit maakt u vindbaar! Neem voor meer informatie vrijblijvend contact op met één van onze Search Engine Marketing professionals of kijk op www.checkit.nl Pagina 2 van 12 Inhoud 1. Over Checkit... 3

Nadere informatie

Online marketing succesvol inzetten: content strategie

Online marketing succesvol inzetten: content strategie WHITEPAPER Content strategie & lead nurturing Online marketing succesvol inzetten: content strategie De opzet van de online marketing aanpak is voor veel marketing managers een lastig te visualiseren geheel.

Nadere informatie

9 Content Marketing Fouten

9 Content Marketing Fouten 9 Content Marketing Fouten Meer rendement uit online content marketing voor zoekmachines en sociale media http://www.frankhusmann.nl Copyright 2013 Fout #1: Onbekend zijn met je doelgroep... 3 Fout #2:

Nadere informatie

Social media checklist

Social media checklist Social media checklist In 15 minuten klaar om klanten te benaderen Sociale media audit? Elk bedrijf weet wel dat ze iets met sociale media moeten doen en hebben daarom ook (toen ze wat tijd over hadden)

Nadere informatie

1 2 3 Wellicht bent u de term Inbound Marketing al een paar keer tegengekomen. Dat kan kloppen, want er is steeds meer aandacht voor deze nieuwe vorm van marketing! Inbound Marketing werkt op een hele

Nadere informatie

Facto Magazine. Redactionele formule

Facto Magazine. Redactionele formule Facto Magazine Facto Magazine is dé community voor facility management en inkoop. Met een toonaangevend vakblad met de hoogste oplage in de markt, een hoogwaardige website, een wekelijkse e-mailnieuwsbrief

Nadere informatie

ONDERZOEKSRAPPORT CONTENT MARKETING EEN ONDERZOEK NAAR DE BEHOEFTE VAN HET MKB IN REGIO TWENTE AAN HET TOEPASSEN VAN CONTENT MARKETING

ONDERZOEKSRAPPORT CONTENT MARKETING EEN ONDERZOEK NAAR DE BEHOEFTE VAN HET MKB IN REGIO TWENTE AAN HET TOEPASSEN VAN CONTENT MARKETING ONDERZOEKSRAPPORT CONTENT MARKETING EEN ONDERZOEK NAAR DE BEHOEFTE VAN HET MKB IN REGIO TWENTE AAN HET TOEPASSEN VAN CONTENT MARKETING VOORWOORD Content marketing is uitgegroeid tot één van de meest populaire

Nadere informatie

Handleiding impact branding marketing bepalen met Google Analytics

Handleiding impact branding marketing bepalen met Google Analytics Handleiding impact branding marketing bepalen met Google Analytics Inhoudsopgave Inleiding... 2 Basisbeginselen doormeten effect branding marketing... 3 Bepaal het effect van je branding marketing... 4

Nadere informatie

HAKAPERO. Marketing Software VS Marketing Automatisering

HAKAPERO.  Marketing Software VS Marketing Automatisering Email Marketing Software VS Marketing Automatisering Wij merken in ons dagelijks werk dat er veel verwarring bestaat hoe email marketing zich verhoudt met marketing automatisering. Het blijkt dat veel

Nadere informatie

Social Media Strategie Plan

Social Media Strategie Plan Social Media Strategie Plan Creëren van de strategie en planning van de uitvoering Een stappenplan met daarin vastgelegd waar je merk staat, waar je heen wilt en en hoe er te komen. Houd in gedachten dat

Nadere informatie

Online marketing. De weg naar online succes. Presentatie door: Eelke Kuipers

Online marketing. De weg naar online succes. Presentatie door: Eelke Kuipers Online marketing De weg naar online succes Presentatie door: Eelke Kuipers Inhoud Wat is online marketing? Internet strategie Marketing middelen - Zoekmachine marketing - Social media - E-mailmarketing

Nadere informatie

Social Media Marketing

Social Media Marketing Social Media Marketing Get Social But, How? And Where? Tom Zoethout KvK Netwerkevent 23 nov 09 2 1 Moet je sociaal meedoen op het internet? 3 Social Media Marketing Quiz Wat weet ik eigenlijk al over Social

Nadere informatie

Website optimalisatie zorgt voor omzet!

Website optimalisatie zorgt voor omzet! Inleiding Pakketten en tarieven Hoe werkt een zoekmachine? Maatwerk SEO diensten Uitgebreid adviesrapport Contact Website optimalisatie zorgt voor omzet! Inleiding Hoe werkt een zoekmachine? De zoektocht

Nadere informatie

Facto Magazine. Redactionele formule

Facto Magazine. Redactionele formule Facto Magazine Facto Magazine is dé community voor facility management en inkoop. Met een toonaangevend vakblad met de hoogste oplage in de markt, een hoogwaardige website, een wekelijkse e-mailnieuwsbrief

Nadere informatie

KBP Relatiedag. Digitale trends en ondernemen met Social Media. 17 september 2015

KBP Relatiedag. Digitale trends en ondernemen met Social Media. 17 september 2015 KBP Relatiedag Digitale trends en ondernemen met Social Media 17 september 2015 FACEBOOK LINKEDIN TWITTER OPLEIDING EVENTS ONLINE CAMPAGNES EVENTS Social Media Training & Advies Social Media Expert Businesscoach

Nadere informatie

Wat is marketing dan wel? De beste omschrijving komt uit het Engels.

Wat is marketing dan wel? De beste omschrijving komt uit het Engels. KENNETH NIEUWEBOER M arketing is meer dan het ontwikkelen van een logo en het bewaken van je huisstijl. Als er een goede strategie achter zit, levert marketing een wezenlijke bijdrage aan het rendement

Nadere informatie

Webfixers Website Whitepaper

Webfixers Website Whitepaper Versie 2.1 jun 16 Webfixers Website Whitepaper Alles wat je moet weten om je website te laten doen wat je verwacht En wat je moet weten om te voorkomen dat je net als meer dan 50% van de ZZP ers en MKB

Nadere informatie

Virtueel Succes in de Praktijk

Virtueel Succes in de Praktijk Virtueel Succes in de Praktijk Lanceringsplan maken 11 maart 2015 Waar staan we? Doel bepaald Plan van Aanpak gemaakt Start samenwerking met VA Start uitvoering: Website maken / teksten aanpassen Gratis

Nadere informatie

Adverteren op Marketingmed.nl

Adverteren op Marketingmed.nl 1. Online? - profiteer van scherpe prijzen Adverteren kost u altijd geld, de vraag is vooral: wat levert het op? Is dat meetbaar wanneer u in een krant of tijdschrift adverteert? Niet echt. U kunt uiteraard

Nadere informatie

31-10-2012. Agenda WIE IS WEBMONNIK.NL? WIE IS WEBMONNIK.NL? Wat gaan we doen? WIE IS WEBMONNIK.NL?

31-10-2012. Agenda WIE IS WEBMONNIK.NL? WIE IS WEBMONNIK.NL? Wat gaan we doen? WIE IS WEBMONNIK.NL? WIE IS WEBMONNIK.NL? Eigenaar online marketingbureau Webmonnik.nl Online marketeer Auteur en trainer Doel: bedrijven succesvoller maken met behulp van online marketing Zowel strategisch als operationeel

Nadere informatie

De verbinding tussen de boer en uw producten.

De verbinding tussen de boer en uw producten. De verbinding tussen de boer en uw producten. Maak snel uw nieuwe producten bekend en maak contact met betrokken boeren via Boerderij Connect Wat is Boerderij Connect? Boerderij Connect is het nieuwe professionele

Nadere informatie

WNF: Social Media meetbaar maken

WNF: Social Media meetbaar maken WNF: Social Media meetbaar maken... http://www.youtube.com/watch?v=4mxjbip6y04 ... Programma 1. WNF Social Media strategie & uitvoering 2. Social Media meten in 4 dimensies: a. Involvement b. Interesse

Nadere informatie

De ambtenaar als ambassadeur aan de slag met social business Door: Jochem Koole

De ambtenaar als ambassadeur aan de slag met social business Door: Jochem Koole De ambtenaar als ambassadeur aan de slag met social business Door: Jochem Koole Sociale media hebben individuen meer macht gegeven. De wereldwijde beschikbaarheid van gratis online netwerken, zoals Facebook,

Nadere informatie

www.implementatieacademy.nl

www.implementatieacademy.nl Implementatie Stappenplan naar Succes Ben jij trainer, coach, heb je een eigen praktijk, kortom, ben jij een kleine ondernemer? Als je je business wilt doen laten groeien in de nieuwe economie dan moet

Nadere informatie

Reputatie en social media

Reputatie en social media Reputatie en social media Themadag Communicatie Pensioenfederatie Zeist 11 december 2012 1 Actualiteit Online reacties op berichtgeving rond de nieuwe pensioenregeling Speciale pagina op de website: 30.000

Nadere informatie

Door Driek Geurtsen & Tobias Pasma. Closed Loop Reportage

Door Driek Geurtsen & Tobias Pasma. Closed Loop Reportage Door Driek Geurtsen & Tobias Pasma Closed Loop Reportage 1 Inhoud 1. Het Closed-Loop rapportage proces 3 2. Wat je nodig hebt 6 3. De rollen van Sales en Marketing 7 Stap 1: Bezoeker komt op uw site 7

Nadere informatie

Social Media Onderzoek 2014

Social Media Onderzoek 2014 1 Index Onderwerp Pagina Management Samenvatting 3 Rol binnen de organisatie 4 Voor welke doelen zet je social media in? 5 Welke kanalen zet je in? 5 Maakt de organisatie gebruik van een blog? 6 Hoe komt

Nadere informatie

Presentatie Social Media Content

Presentatie Social Media Content Presentatie Social Media Content 4 februari 2015 Inhoud Workshop Wie zij wij? Wat is content marketing? In 6 stappen naar content strategie Champagne? Cases Vragen Prominent & Molenaar 16 januari 2015

Nadere informatie

Online B2B Leadgeneratie

Online B2B Leadgeneratie Brochure 2016 Online B2B Leadgeneratie Bereik 500.000 beslissers en beïnvloeders Reed Business Lead Solutions is de grootste aanbieder van B2B-leads in Nederland, met meer dan 10 jaar internationale ervaring

Nadere informatie

Uitgangspunten Crossretail

Uitgangspunten Crossretail Uitgangspunten Crossretail Crossretail is geen kant en klare succesoplossing. U bent mede verantwoordelijk voor het slagen hiervan. Vandaag proberen wij u handvatten aan te reiken om dit te bewerkstelligen.

Nadere informatie

Van strategie naar praktijk: een case uit Den Haag

Van strategie naar praktijk: een case uit Den Haag Van strategie naar praktijk: een case uit Den Haag Door: Patrick Rancuret En wat levert het nu op? Dat is de vraag die menig manager in de gemeente Den Haag stelt als het gaat over het gebruik van sociale

Nadere informatie

INBOUND MARKETING LIVE WEBSITE SEO - ZOEKMACHINE OPTIMALISATIE DE GOOGLE MAGIC SHOW

INBOUND MARKETING LIVE WEBSITE SEO - ZOEKMACHINE OPTIMALISATIE DE GOOGLE MAGIC SHOW Webinar LIVE WEBSITE SEO - ZOEKMACHINE OPTIMALISATIE DE GOOGLE MAGIC SHOW Bram van Ast TeamForce Online Marketing Solutions Bazoon Marketing Services Onderwerpen Welkom en Introductie Kennismaking met

Nadere informatie

WSI Social Media Strategy Kit v1.1

WSI Social Media Strategy Kit v1.1 Socialemedia succesverhalen, modellen, checklists, middelenen en bronnen EenStarters Handleiding voorhet Lancerenvan een SocialeMedia Strategie voor Uw Bedrijf INHOUD Introductie: WSI Social Media Strategy

Nadere informatie

Handleiding aangepaste rapporten

Handleiding aangepaste rapporten Handleiding aangepaste rapporten Inhoudsopgave 1. Wat zijn aangepaste rapporten?... 3 2. Naar welke statistieken kijk je eigenlijk?... 4 3. Hoe stel je aangepaste rapporten in?... 7 4. Gebruik je tabbladen

Nadere informatie

Van big data naar smart data. Stappenplan voor B2B leadgeneratie.

Van big data naar smart data. Stappenplan voor B2B leadgeneratie. Van big data naar smart data. Stappenplan voor B2B leadgeneratie. Van big data naar smart data Door big data te verzamelen en om te zetten in werkelijk bruikbare smart data creëert u nieuwe inzichten,

Nadere informatie

Online Marketing Vraagstuk: Content Marketing Datum: juni 2016

Online Marketing Vraagstuk: Content Marketing Datum: juni 2016 Online Marketing Vraagstuk: Content Marketing Datum: juni 2016 Content marketing De consument stelt steeds meer eisen. Technologische ontwikkelingen volgen elkaar in rap tempo op. Als gevolg daarvan stijgen

Nadere informatie

Social Media en webanalyse Social media analytics en Social reports

Social Media en webanalyse Social media analytics en Social reports Social Media en webanalyse Social media analytics en Social reports Roel Willems Consultant, OrangeValley 21 maart 2012 Even voorstellen Wat is Social Media Waarom Social Media marketing Social media web

Nadere informatie

Content marketing trends 2017

Content marketing trends 2017 Content marketing trends 2017 Wat zijn de belangrijkste voorspelde trends? Het aantal organisaties dat zich de resultaten van content marketing inziet is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Hierdoor neemt

Nadere informatie

Contentstrategie. Hoorcollege 3 16 september 2013

Contentstrategie. Hoorcollege 3 16 september 2013 Contentstrategie Hoorcollege 3 16 september 2013 Agenda HC3 Doelstellingen (KPI s) Funnel De belangrijkste content KPI s Case 2 3 KPI s KPI s Key Performance Indicator Variabelen om doelstellingen van

Nadere informatie

Online recruitment marketing

Online recruitment marketing Online recruitment marketing Plaats uw vacature niet langer willekeurig op diverse mediakanalen, maar bereik uw doelgroep snel én Effectief werven? Kies voor een online recruitment campagne! Als werkgever

Nadere informatie

Hoe bouw ik een goede website?

Hoe bouw ik een goede website? Hoe bouw ik een goede website? Inleiding Stel, u heeft een eigen bedrijf en u wilt een website. U hebt gezien dat u zelf een site kunt bouwen met behulp van gratis tools die sommige providers aanbieden.

Nadere informatie

Virtueel Succes in de Praktijk

Virtueel Succes in de Praktijk Virtueel Succes in de Praktijk Lanceringsplan maken 19 oktober 2015 Waar staan we? Doel bepaald Plan van Aanpak gemaakt Start samenwerking met VA Start uitvoering: Gratis e-book/training/download aanbieden

Nadere informatie

Online Marketing Vraagstuk: Conversie Marketing Datum: juni 2016

Online Marketing Vraagstuk: Conversie Marketing Datum: juni 2016 Online Marketing Vraagstuk: Conversie Marketing Datum: juni 2016 Conversie marketing De consument stelt steeds meer eisen. Technologische ontwikkelingen volgen elkaar in rap tempo op. Als gevolg daarvan

Nadere informatie

WAT JE MINIMAAL MOET WETEN OVER ONLINE MARKETING

WAT JE MINIMAAL MOET WETEN OVER ONLINE MARKETING WAT JE MINIMAAL MOET WETEN OVER ONLINE MARKETING INHOUD 1. Over SEO 2. Over Bloggen 3. Over Social Media 4. Over Email marketing 5. Over Google Adwords 6. Over Adverteren op Social Media 7. Over Affiliate

Nadere informatie

Marketing van uw eigen boek

Marketing van uw eigen boek Relatiedag 2013 Relatiedag 2013 Sessie: Marketing van uw eigen boek Jos Groenendaal Marketing 10/25/2013 2 Marketing van uw eigen boek In deze sessie: 1. Gaan we het zo praktisch mogelijk houden 2. Gaan

Nadere informatie

Frans de Hoyer GW Management. E-Mail Marketing (mysterye-mail) E-Mailnieuwsbrief Social media voor de Automotive. De wereld is veranderd

Frans de Hoyer GW Management. E-Mail Marketing (mysterye-mail) E-Mailnieuwsbrief Social media voor de Automotive. De wereld is veranderd Frans de Hoyer GW Management E-Mail Marketing (mysterye-mail) E-Mailnieuwsbrief Social media voor de Automotive De wereld is veranderd 1 We kopen online We plaatsen alles online 2 Dit onderdeel valt ineens

Nadere informatie

SOCIAL MEDIA AGENDA 2014

SOCIAL MEDIA AGENDA 2014 SOCIAL MEDIA AGENDA 2014 Key Opinion Formers onderzoek Martin Kloos & Bram Draaijer SOCIAL MEDIA AGENDA 2014 Wat kunnen we dit jaar verwachten van de social media inzet door merken? Minder focus op likes,

Nadere informatie

1 3 N u t t i g e LinkedIn Tips. Haal direct meer uit je netwerk!

1 3 N u t t i g e LinkedIn Tips. Haal direct meer uit je netwerk! 1 3 N u t t i g e LinkedIn Tips Haal direct meer uit je netwerk! Inleiding Allereerst wil ik u bedanken voor het downloaden van dit e-book. Na weken van voorbereiding kunnen we dan nu eindelijk dit e-book

Nadere informatie

ONLINE VIDEO MONITOR 2013 CUSTOMER TOUCHPOINT

ONLINE VIDEO MONITOR 2013 CUSTOMER TOUCHPOINT 2013 CUSTOMER TOUCHPOINT 1. INLEIDING 2 1A. RESPONDENTEN Distributiematerialen onderzoek Het onderzoek voor de Online Video Monitor is in december 2012 uitgevoerd onder de lezers van Marketingfacts. De

Nadere informatie

Hét model voor krachtige online advertising. See. Think. Do. Van Branding tot Performance. PauwR Digital Marketing

Hét model voor krachtige online advertising. See. Think. Do. Van Branding tot Performance. PauwR Digital Marketing Hét model voor krachtige online advertising See. Think. Do. Van Branding tot Performance. PauwR Digital Marketing Je bent adverteerder. Of je helpt adverteerders. Je besteedt veel geld aan offline en online

Nadere informatie

DRIVING BUSINESS. Werkplaats orders genereren met Social Media

DRIVING BUSINESS. Werkplaats orders genereren met Social Media DRIVING BUSINESS. Werkplaats orders genereren met Social Media Michel van Roon E-mail: mvroon@automotiveretail.nl Twitter: @michelvanroon Facebook: facebook.com/automotiveretail 01 WAT IS ER GEBEURD? 02

Nadere informatie

Social media keuzes. Meetup Business Boost, 17 juni 2014 Door Lieke Muller en Linda Krijns

Social media keuzes. Meetup Business Boost, 17 juni 2014 Door Lieke Muller en Linda Krijns Social media keuzes Meetup Business Boost, 17 juni 2014 Door Lieke Muller en Linda Krijns Wie zijn wij? Lieke Muller Linda Krijns Online marketingbureau Liber Media helpt kleine ondernemers met opzetten

Nadere informatie

10 WEB DESIGN TIPS VOOR EEN SUCCESVOLLE WEBSITE

10 WEB DESIGN TIPS VOOR EEN SUCCESVOLLE WEBSITE 10 WEB DESIGN TIPS VOOR EEN SUCCESVOLLE WEBSITE Is uw website aan vernieuwing toe? Pas deze tips toe en haal meer uit je website De laatste jaren zien we grote veranderingen op het gebied van webdesign.

Nadere informatie

Whitepaper: Vergroot je database op eigen kracht

Whitepaper: Vergroot je database op eigen kracht Whitepaper: Vergroot je database op eigen kracht Engine Stationsplein 12-1 1211 EX Hilversum +31 (0) 35 624 73 43 Hoe vergroot ik mijn database?...is een vraag die vaak gesteld wordt. Er zijn verschillende

Nadere informatie

INTRODUCTIE WIJ GELOVEN IN EEN LANGDURIGE RELATIE

INTRODUCTIE WIJ GELOVEN IN EEN LANGDURIGE RELATIE INTRODUCTIE WIJ GELOVEN IN EEN LANGDURIGE RELATIE Wij zijn gespecialiseerd in het opzetten en optimaliseren van online marketing en het ontwikkelen van websites. Voor het bereiken van uw doelgroep kunnen

Nadere informatie

Samenvatting Brancherapport 2010.

Samenvatting Brancherapport 2010. Samenvatting Brancherapport 2010. De basis van dit rapport wordt gevormd door face-to-face interviews met ervaringsdeskundigen en een groot kwantitatief onderzoek onder meer dan 4.674 marketeers in Nederland

Nadere informatie

Praktische Social Media Tips 8 december 2011

Praktische Social Media Tips 8 december 2011 Praktische Social Media Tips 8 december 2011 Leon Tindemans Wie ben ik? Time To Market Leon Tindemans Oktober 2010 Herwijnen @TTMCommunicatie in/ttmcommunicatie user/ttmcommunicatie 1 Diverse klanten Al

Nadere informatie

SNEAK PREVIEW. 1 GO2socialmedia vinden, binden en houden van klanten

SNEAK PREVIEW. 1 GO2socialmedia vinden, binden en houden van klanten SNEAK PREVIEW 1 GO2socialmedia vinden, binden en houden van klanten SNEAK PREVIEW Leadgeneratie Benchmark 2016: Wat doen succesvolle bedrijven beter? Recentelijk is voor de zesde keer de Nationale B2B

Nadere informatie

Inbound Marketing. Voor meer traffic & gekwalificeerde leads DEEL DIT E-BOOK!

Inbound Marketing. Voor meer traffic & gekwalificeerde leads DEEL DIT E-BOOK! Inbound Marketing Voor meer traffic & gekwalificeerde leads 1 INHOUDSOPGAVE INTRODUCTIE 3 Wat is inbound marketing? 4 Van Outbound naar Inbound 5 Kostenbesparing 6 Inbound Marketing Middelen 7 De voordelen

Nadere informatie

E-sessions Breda woensdag 9 november. 1 jaar Social Media @Roompot

E-sessions Breda woensdag 9 november. 1 jaar Social Media @Roompot E-sessions Breda woensdag 9 november 1 jaar Social Media @Roompot Wie ben ik? Jesper Stoel, 25 jaar Internet Marketeer bij Roompot Vakanties, verantwoordelijk voor alles rondom Social Media! Volg mij via

Nadere informatie