Hoofdlijnen voor de regeling voor het financiële toezicht op pensioenfondsen in de Pensioenwet.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Hoofdlijnen voor de regeling voor het financiële toezicht op pensioenfondsen in de Pensioenwet."

Transcriptie

1 1 Hoofdlijnen voor de regeling voor het financiële toezicht op pensioenfondsen in de Pensioenwet. A. Uitgangspunten 1. Het Nederlandse pensioenstelsel is een groot goed. Om dat te behouden moet er met een hoge 1 mate van zekerheid op kunnen worden vertrouwd dat toegezegde pensioenen ook daadwerkelijk tot uitkering komen. Die mate van zekerheid kan alleen worden gerealiseerd door een kwalitatief hoogwaardig toezicht. In dat toezicht moeten strenge toezichtsnormen een efficiënte uitvoering van pensioenregelingen mogelijk maken 2. In dat toezicht is de bescherming van de deelnemer enig uitgangspunt. 2. De hoofduitgangspunten van het toezicht moeten helder en duidelijk zijn. Alleen dan kunnen keuzen worden geaccepteerd en wordt het vertrouwen in het stelsel gediend. In Nederland worden ook veel (kleine) pensioenregelingen uitgevoerd die in het toezicht gebruik maken van standaardmodellen. Dit betekent dat die standaardmodellen ook helder en duidelijk moeten zijn. 3. Pensioenregelingen zijn financiële producten. Kenmerkend verschil tussen pensioenregelingen en andere financiële producten is dat beslissingen op het terrein van pensioen met betrekking tot de rechten en plichten van werkgevers en deelnemers / pensioengerechtigden 3, uiteindelijk worden genomen door werkgevers en deelnemers / pensioengerechtigden zelf. Daarnaast leidt de arbeidsovereenkomst tot deelname aan de pensioenregeling van de werkgever. Deze omstandigheden geven niet alleen het arbeidsvoorwaardelijk karakter van pensioen aan: zij bepalen ook de condities waaronder pensioenafspraken worden nagekomen en de uitgangspunten van het toezicht daarop. Pensioenregelingen die worden uitgevoerd door een pensioenfonds hebben voor de deelnemer/gepensioneerde als voordeel dat het gaat om collectieve regelingen (ze leiden tot betere / duurzame beleggingsresultaten en tot het beter afdekken van verzekeringsrisico s dan op individuele wijze mogelijk is), terwijl de afwezigheid van commerciële aspecten (zoals winstdoelstelling en acquisitie) leidt tot lagere kosten dan bij 1 Overweging 6 van de richtlijn pensioeninstellingen (zie punt 10). 2 Overweging 6 van de richtlijn pensioeninstellingen. 3 Het begrip deelnemer / pensioengerechtigde wordt in deze notitie in ruime zin gebruikt. In de uitwerking zal de invulling in de concrete situatie worden aangegeven.

2 2 andere pensioenuitvoerders. 4. Een overeenkomst tussen een pensioenregeling en andere financiële producten/diensten is dat ook bij pensioenregelingen het uitgangspunt afspraak is afspraak geldt. Dat uitgangspunt komt ook in de discussie over de internationale boekhoudregels indringend naar voren. Bij een pensioenovereenkomst 4 moet er met hoge 5 mate van zekerheid op kunnen worden vertrouwd dat de overeenkomst wordt nagekomen. 5. Om invulling te kunnen geven aan het uitgangspunt afspraak is afspraak, is het vereist dat de pensioenovereenkomst helder wordt gecommuniceerd met de deelnemers / gepensioneerden. In de arbeidsovereenkomst, de pensioenregeling en de financieringsovereenkomst c.q. het equivalent daarvan moet over de pensioenovereenkomst volstrekte helderheid worden geboden. Echter daar kan niet mee worden volstaan. Ook de communicatie naar de deelnemer / gepensioneerde dient zodanig te zijn dat deze ook weet wat de afspraken zijn. Die communicatie is mede bepalend voor het karakter van de pensioenovereenkomst Een afspraak omtrent pensioen is te onderscheiden in een harde afspraak 7 en een zachte afspraak 8. Een harde afspraak is dat deel van de pensioenovereenkomst dat met een hoge mate van zekerheid wordt omkleed (veelal de nominale uitkering). Een zachte afspraak is dat deel van de pensioenovereenkomst waarbij de nakoming van de afspraak afhankelijk is van een in de toekomst door het pensioenfonds te nemen beslissing (veelal is dit het geval met de indexatie). Bij een zachte afspraak voeren de werkgever en pensioenuitvoerder een beleid gericht op het tot stand komen van dat deel van de pensioenovereenkomst, maar er is onzekerheid dat de afspraak daadwerkelijk wordt nagekomen. Naast de harde afspraken zijn de zachte afspraken (zoals indexering) dus een kwaliteitskenmerk (van de solidariteit) in pensioenregelingen. Tussen harde afspraken en zachte afspraken zijn veel gradaties te onderscheiden. Een 4 In de Pensioenwet zal de term pensioentoezegging worden vervangen door de term pensioenovereenkomst. 5 Overweging 6 van de richtlijn pensioeninstellingen. 6 pt 305 van ontwerp-richtlijn 271 van de Raad voor de Jaarverslaggeving. 7 Ook wel genoemd: onvoorwaardelijke afspraak of resultaatverbintenis of onvoorwaardelijke kasstromen.

3 3 afspraak die afhankelijk is van een in de toekomst te nemen besluit en die tevens afhankelijk is van duidelijk van te voren kenbaar gemaakte geobjectiveerde criteria, heeft een ander karakter dan een afspraak waarbij de instelling zich veel beleidsvrijheden heeft voorbehouden. Het is aan sociale partners de daarbij gewenste duidelijkheid te formuleren. Daarbij zijn de bij punt 5 genoemde documenten en communicatie bepalend. 7. Uit het aanvullend advies van de SER over de nieuwe Pensioenwet van 15 februari 2002 en uit de brief van de Staatssecretaris van SZW, de heer Hoogervorst, van 27 maart 2002 aan de Tweede Kamer met de notitie over de Hoofdlijnen voor een nieuwe Pensioenwet 9 (hierna: de brief van 27 maart 2002) blijkt dat er overeenstemming is om te komen tot een eigen solvabiliteitstoets voor pensioenfondsen. Die eigen solvabiliteitstoets voor pensioenfondsen zal de huidige herverzekeringsplicht in de Pensioen- en Spaarfondsenwet (PSW) vervangen. Zoals hierna zal worden aangegeven (punt 28), zal de toezichthouder (hierna: de PVK) in de Pensioenwet de bevoegdheid behouden om - indien de situatie bij het fonds daartoe aanleiding geeft - bij het fonds een bewindvoerder aan te stellen c.q. het fonds te verplichten zich te herverzekeren dan wel over te gaan tot verplichte overdracht aan een andere pensioenuitvoerder. Evenzeer zullen in de wet bepaalde situaties worden omschreven waarin herverzekering verplicht is. 8. Bij gesloten fondsen zal de plicht tot herverzekering uitgangspunt blijven. Wel zal worden bezien of daarop een uitzondering kan worden gemaakt indien sprake is van een, naar het oordeel van de PVK, gezonde financiële opzet en een toereikende administratieve organisatie. 9. Tevens zal worden bezien beneden welk aantal deelnemers / pensioengerechtigden geen verzekeringstechnisch verantwoord reserveringsbeleid en beleggingsbeleid meer kan worden gevoerd en waarbij het wenselijk is de portefeuille over te dragen aan een verzekeringstechnisch groter geheel. 10. Die eigen solvabiliteitstoets voor pensioenfondsen zal worden gerealiseerd door in de Pensioenwet expliciet in te gaan op de (kaders voor de) technische voorzieningen (de 8 Ook wel genoemd: voorwaardelijke afspraak of inspanningsverbintenis of voorwaardelijke kasstromen. 9 Kamerstukken II, 2001/02, , nr. 1

4 4 waardering van de verplichtingen), het minimaal vereist eigen vermogen 10 en het vereist eigen vermogen. Daarnaast zal uiteraard worden ingegaan op de beleggingen. Daarbij zijn de bepalingen uit de Richtlijn van het Europees Parlement en de Raad 2003/41/EG van 3 juni 2003 betreffende de werkzaamheden van en het toezicht op instellingen voor bedrijfspensioenvoorziening (hierna: de richtlijn pensioeninstellingen) een dwingend gegeven. Voorts zal rekening worden gehouden met de discussie op het terrein van de waardering en de consequenties daarvan voor de jaarrekening van pensioenfondsen. Tot slot zal daarbij rekening worden gehouden met de specifieke kenmerken en omstandigheden van het fonds. 11. Het bestuur van een pensioenfonds handelt in het belang van de deelnemers / pensioengerechtigden. Het bestuur van een pensioenfonds doet dus al het mogelijke om ervoor te zorgen dat het fonds in de toekomst aan zijn verplichtingen kan voldoen, waarbij zij ook de nodige voorzichtigheidsmarges in acht dient te nemen. Ondanks deze inspanningen is de afgelopen tijd gebleken dat de financiële situatie bij een pensioenfonds zelfs zodanig kan verslechteren, dat een pensioenfonds een dekkingsgraad heeft onder de 100%. Het spreekt voor zich dat dan alle inzet er op moet worden gericht weer boven die 100% uit te komen. Ook de richtlijn pensioeninstellingen gaat van deze mogelijkheid en van deze uitgangspunten uit. Wel is er een samenhang tussen de inspanningen die zijn verricht om te voorkomen dat men onder de 100% komt en de mogelijkheden om weer snel boven die 100% te komen. Als men ondanks vele inspanningen toch onder de 100% is gezakt, zal het ook moeilijk zijn snel weer boven die 100 % te komen. Er is ook verschil of die situatie optreedt als gevolg van de individuele omstandigheden bij een fonds of dat er sprake is van marktbrede omstandigheden. De situaties die zijn te onderscheiden en de bevoegdheden die de PVK in die situaties heeft, zullen in en krachtens de Pensioenwet worden aangegeven (zie hierna punt 28). B. Uitwerking Hierbij zal eerst worden ingegaan op de passiva in de balans van een pensioenfonds (de technische voorzieningen en het eigen vermogen) en daarna worden ingegaan op de activa (de 10 Het Besluit solvabiliteitsmarge verzekeringsbedrijf 1994 (Stb 1994, 478) noemt dit: de vereiste solvabiliteitsmarge. Dit wordt ook wel genoemd: de minimumtoets.

5 5 beleggingen). B.1 De technische voorzieningen 12. De technische voorzieningen moeten tenminste voldoende zijn om te waarborgen dat de uitbetaling van de reeds verschuldigde pensioenen en uitkeringen kan worden voortgezet en moeten de verplichtingen weerspiegelen die voortvloeien uit de opgebouwde rechten van de deelnemers / pensioengerechtigden In de Pensioenwet zal worden bepaald dat in de arbeidsovereenkomst, de pensioenregeling, de financieringsovereenkomst c.q. het equivalent daarvan, en in de communicatie aan de deelnemers / pensioengerechtigden moet worden aangegeven hoe naast de harde afspraken, de ambitie ten aanzien van de zachte afspraken (veelal tot uiting komend in premie/reserverings- en beleggingsbeleid) zal worden ingevuld. Dit betekent dat naast de technische voorzieningen voor de harde afspraken, een voorziening moet worden opgenomen voor de zachte afspraken. Daarbij heeft de instelling de mogelijkheid daaraan de invulling te geven die zij wenst, afhankelijk van de mate waarin het fonds over die zachte afspraken risico loopt zoals dat blijkt uit de bij punt 5 genoemde documenten en communicatie. 14. Uiteraard heeft deze gewenste duidelijkheid met betrekking tot het karakter van zachte afspraken consequenties voor de effectiviteit van sturingsmiddelen en voor de hoogte van de voorzieningen die moeten worden aangehouden. Het is de taak van de PVK er op toe te zien dat die ambitie wordt nagekomen op de wijze waarop deze is vastgelegd en is gecommuniceerd. 15. In het verlengde van het uitgangspunt afspraak is afspraak geldt tevens als uitgangspunt dat terugstortingen en premieholidays alleen dan kunnen plaatsvinden als de dekking voor de harde afspraken en de ambitie voor de zachte afspraken in dat jaar en voor de langere termijn kunnen worden nagekomen Overweging 23 + artikel 15, lid 4a) van de richtlijn pensioeninstellingen. 12 Zie het antwoord op de vragen Mosterd (TK, , Aanhangsel 395)

6 6 16. In en krachtens de Pensioenwet zullen de elementen voor het bepalen van de kostendekkende premie worden aangegeven. Die elementen voor de kostendekkende premie zullen nog nader worden bepaald. Die premie zal tenminste bestaan uit: - de actuarieel benodigde premie voor de inkoop van de harde afspraken; - de actuarieel benodigde premie voor de inkoop van de zachte afspraken (zie pt. 13); - een opslag voor de kosten; - een opslag voor het eigen vermogen (zie pt. 17). Daarnaast zal worden bepaald dat het pensioenfonds deze kostendekkende premie en de feitelijke premie voor dat jaar in zijn jaarrekening dient te vermelden en zal worden bepaald hoe die moeten worden toegelicht. In dit verband zal tevens, mede ter implementatie van de richtlijn pensioeninstellingen 13, de hoogte van de te gebruiken disconteringsvoet (de rekenrente) worden bepaald. B.2 Het eigen vermogen Om verschillen op te vangen tussen verwachte en feitelijke uitgaven en (beleggings)rendementen 15 dient een pensioenfonds over een eigen vermogen te beschikken (als veiligheidskapitaal (permanent) naast de technische voorzieningen). 16 Het eigen vermogen bestaat uit een vereist eigen vermogen waarbinnen een minimaal vereist eigen vermogen is te onderscheiden. 18. Voor de berekening van het minimaal vereist eigen vermogen zijn de voorschriften in de richtlijn pensioeninstellingen bepalend. Dit minimaal vereist eigen vermogen bedraagt ca. 5% 17 van de technische voorzieningen. De richtlijn pensioeninstellingen biedt lidstaten de mogelijkheid dit percentage hoger vast te stellen. Het kabinet nodigt de sociale partners gaarne uit hun opvattingen terzake te geven. 13 Artikel 15, lid 4 a) van de richtlijn pensioeninstellingen: 14 Artikel 17 van de richtlijn pensioeninstellingen hanteert de term eigen vermogen. Om die reden en vanwege de bekendheid van het begrip eigen vermogen wordt dit begrip ook in deze notitie gebruikt, ofschoon vaak ook de term solvabiliteit wordt gebruikt. 15 Artikel 17, lid 1 van de richtlijn pensioeninstellingen hanteert de term winsten. 16 Artikel 17 van de richtlijn pensioeninstellingen. 17 Deze 5 % is de implementatie van artikel 28, lid 2 van Richtlijn 2002/83/EG van het Europees Parlement en de Raad van 5 november 2002 betreffende levensverzekering (Pb EG L 345 van blz. 1). Dat artikel is van toepassing op grond van artikel 17, lid 2 van de richtlijn pensioeninstellingen.

7 7 19. De omvang van het vereist eigen vermogen is afhankelijk van de aard en de risico s (dus het risicoprofiel) van het pensioenfonds. Die risico s zijn vooral gelegen in de beleggingen, in de afstemming van de beleggingen op de verplichtingen en in de onzekerheden in die verplichtingen (zoals bv. loonontwikkeling). Voor de omvang van het vereist eigen vermogen dient rekening te worden gehouden met de risico s die zich met een hoge mate van waarschijnlijkheid bij een pensioenfonds op een korte termijn (voorshands wordt uitgegaan van 1 jaar) kunnen voordoen. Het vereist eigen vermogen dient zodanig te worden vastgesteld dat met een hoge mate van zekerheid kan worden voorkomen dat het fonds op die termijn van 1 jaar, te maken krijgt met een situatie van onderdekking. Zoals bekend, wordt dit uitgangspunt thans door de PVK uitgewerkt in het kader van de solvabiliteitstoets. In en krachtens de Pensioenwet zullen richtinggevende bepalingen worden opgenomen voor de zekerheidsmaatstaf (kans), de te hanteren scenario s en de termijn die ten aanzien van die zekerheidsmaatstaf in acht dient te worden genomen. Daarbij zal ook worden bezien of die genoemde termijn van 1 jaar voor pensioenfondsen geschikt is, gelet op de pensioendoelstellingen op de langere termijn, de op de langere termijn gerichte beleggingen en de toch beperkte mogelijkheden om te kunnen sturen op de kortere termijn. Voorts zal, mede in relatie tot die zekerheidsmaat, worden bezien welke perioden voor hersteltermijnen wenselijk zijn. Bij de vaststelling van die zekerheidsmaatstaf zal ook rekening worden gehouden met de internationale discussie op dit terrein en met de vraag in hoeverre hierbij onderscheid kan worden gemaakt tussen de verschillende soorten pensioenfondsen. Het kabinet zal voor die invulling te rade gaan bij de deskundigheid op dit terrein bij het CPB en bij DNB/PVK. Vervolgens zal het kabinet die invulling in het overleg met de sociale partners aan de orde stellen. 20. Naast de formulering van het vereist eigen vermogen op de korte termijn, zal ook moeten worden bezien in hoeverre rekening moet worden gehouden met het eigen vermogen op de langere termijn, mede gelet op de bijsturingsmogelijkheden waarover het fonds beschikt. Door de PVK wordt dit genoemd: de continuïteitstoets. 21. De uitgangspunten en de systematiek voor de vaststelling van het minimaal vereist en het vereist eigen vermogen en het vereist eigen vermogen op de langere termijn zullen in en

8 8 krachtens de Pensioenwet worden opgenomen (zie punt 31). Zoals ook is aangegeven in de brief van 27 maart 2002 zal daarbij ook worden aangegeven hoe garanties, achtergestelde leningen, herverzekering of anderszins een bijdrage kunnen leveren aan de financiële positie van het fonds. B.3 De beleggingen 22. De bepalingen in de Pensioenwet inzake de beleggingen zullen worden overgenomen uit de PSW en zullen worden aangepast aan de richtlijn pensioeninstellingen. Dit betekent dat in de Pensioenwet geen kwantitatieve beleggingsrestricties zullen worden opgenomen. Uitzondering daarop vormt de (bestaande) restrictie ten aanzien van het beleggen in de aangesloten onderneming Het betekent ook dat de eis zal blijven gelden dat de beleggingen op een solide wijze moeten moeten geschieden, d.w.z. de activa moeten worden belegd in het belang van de deelnemers / pensioengerechtigden op een wijze die strookt met de aard en duur van de verwachte toekomstige pensioenuitkeringen. Daarbij dient de veiligheid, kwaliteit en liquiditeit en het rendement van de portefeuille als geheel te worden gewaarborgd In de Pensioenwet zal ten slotte worden bepaald dat de waarde van de aanwezige activa (onder aftrek van eventueel aanwezig vreemd vermogen) ten minste gelijk moeten zijn aan de waarde van de verplichtingen (de technische voorzieningen). De dekkingsgraad wordt in dit verband opgevat als de waarde van de aanwezige activa (onder aftrek van eventueel aanwezig vreemd vermogen) uitgedrukt als percentage van de waarde van de aldus berekende technische voorzieningen. B.4 Individuele behandeling 25. In het toekomstig toezicht zal rekening worden gehouden met de verschillende soorten en groottes van pensioenfondsen en de verschillende risicoprofielen waarvoor pensioenfondsen zouden wensen te kiezen 20. In dat toezicht kan dus worden gevarieerd van standaardmethoden tot interne modellen (maatwerk), daar waar dat naar het oordeel van de 18 Artikel 18 f) van de richtlijn pensioeninstellingen. 19 Artikel 18 b) van de richtlijn pensioeninstellingen. 20 Er zal dus rekening worden gehouden met het onderscheid tussen een klein fonds en een groot fonds, met het onderscheid tussen een jong fonds en een rijp fonds, met het onderscheid tussen risico-mijdend en

9 9 PVK gerechtvaardigd is. B.5 Als het niet goed gaat 26. Het toezicht moet zijn gericht op het zo tijdig mogelijk voorkomen dat een instelling niet voldoet aan bepaalde minimum grenzen. Alleen dan zijn mogelijkheden voor herstel afdoende aanwezig, zonder forse ingrepen. De instrumenten die de PVK uit hoofde van de PSW heeft (zoals de aanwijzingsbevoegdheid, de bevoegdheid om een bewindvoerder aan te stellen, etc.) zullen dan ook in de Pensioenwet worden opgenomen. Reeds is aangegeven dat het ondanks allerlei inspanningen mogelijk is dat de financiële situatie bij een pensioenfonds verslechtert, zelfs zodanig dat een pensioenfonds te maken krijgt met een dekkingsgraad onder de 100%. (De uitleg van het begrip dekkingsgraad is aangegeven bij punt 24.) Het spreekt voor zich dat dan alle inzet er op moet zijn gericht weer boven die 100% uit te komen. 27. Het is gewenst helderder dan thans vast te leggen dat pensioenfondsen in diverse stadia van lagere (afnemende) vermogensposities inspanningen moeten verrichten om de dalende trend te keren en de instrumenten aan te geven die uit hoofde van het toezicht daarbij beschikbaar zijn. Het is dus gewenst om naast de instrumenten die de PVK reeds heeft uit hoofde van de PSW en die ook in de Pensioenwet zullen worden (zie punt 26)opgenomen, te komen tot heldere alarmbellen in het toezicht zonder dat dit de flexibiliteit ondergraaft die voor het toezicht en voor een efficiënte uitvoering van pensioenregelingen vereist is. 28. N.B. De te onderscheiden situaties zijn als volgt aan te geven. Situatie 1 Er is een dekkingsgraad waarbij de waarde van de activa groter of gelijk is aan: a. het niveau dat behoort bij de technische voorzieningen + b. het niveau dat behoort bij het vereist eigen vermogen opdat met een hoge mate van zekerheid kan worden voorkomen dat het fonds op een termijn van 1 jaar te maken krijgt met een situatie van onderdekking + c. het niveau dat behoort bij het vereist eigen vermogen (op de langere termijn). In die situatie voert het pensioenfonds het reguliere beleid. De PVK oefent regulier toezicht risicovol.

10 10 uit. Situatie 2 Dezelfde situatie als bij situatie 1, maar de waarde van de activa voldoet niet meer aan het vereiste bij c.: het niveau dat behoort bij het vereist eigen vermogen (op de langere termijn). In die situatie zal het pensioenfonds maatregelen moeten nemen om een verdergaande daling tegen te gaan en eventueel terug te keren naar het oorspronkelijke niveau. Daarbij zal ook moeten worden aangegeven hoe de premie voor de nieuwe aanspraken op een kostendekkend niveau zal worden gebracht en hoe de dekking van de oude aanspraken kan worden hersteld. Deze maatregelen dienen van te voren te zijn vastgelegd en gecommuniceerd met de deelnemers / pensioengerechtigden. Die maatregelen dienen ook aan de PVK van te voren te worden gemeld. De PVK zal vanuit het reguliere toezicht bezien of de maatregelen worden uitgevoerd. Mocht het nodig zijn, dan kan de PVK met het haar ter beschikking staande instrumentarium die maatregelen afdwingen. Tevens kan het aanleiding zijn tot een verhoogde rapportageplicht (frequentie / detaillering) door het pensioenfonds aan de PVK over haar beleggingen en over de berekening van haar technische voorzieningen. Situatie 3 Dezelfde situatie als bij situatie 1, maar de waarde van de activa voldoet niet meer aan het vereiste bij b.: het niveau dat behoort bij het vereist eigen vermogen opdat met een hoge mate van zekerheid kan worden voorkomen dat het fonds op een termijn van 1 jaar te maken krijgt met een situatie van onderdekking. Deze situatie dient onverwijld te worden gemeld aan de PVK. Voorts moet het fonds zo spoedig mogelijk een herstelplan indienen bij de PVK. Het herstelplan moet concreet en haalbaar aangeven hoe tijdig herstel kan worden bereikt. De inspanningen moeten er op zijn gericht dat de situatie niet verslechtert. Deze maatregelen dienen van te voren te zijn vastgelegd en gecommuniceerd met de deelnemers / pensioengerechtigden. Voor de beoordeling van het herstelplan maakt het verschil of de dan ontstane situatie het gevolg is van incidentele oorzaken (waarbij eerdere corrigerende maatregelen niet het gewenste effect hebben gehad), of dat er sprake is van algemene oorzaken met gevolgen voor alle pensioenfondsen (zoals bv. het geval is bij een grote algemene daling van de

11 11 beurskoersen). Bij een incidentele situatie zullen in het herstelplan de redenen centraal moeten staan waarom men meent dat de voorgestelde maatregelen wel effectief zullen zijn en waarom eerdergenoemde maatregelen niet hebben geholpen. Bij de beoordeling van het herstelplan beziet de PVK tevens de positie van het fonds op de langere termijn zoals dat in de continuïteitstoets (zie punt 20) tot uitdrukking komt. Daarbij bepaalt de financiële positie van het fonds tevens de termijn waarbinnen oplossingen gerealiseerd moeten zijn. Zoals is aangegeven in punt 26, zal het toezicht er op zijn gericht dat situatie 3 zo kort mogelijk duurt. Situatie 4 Dezelfde situatie als bij situatie 1, maar de waarde van de activa voldoet niet meer aan het vereiste bij a.: het niveau dat behoort bij de technische voorzieningen. In die situatie is dus het eigen vermogen van het fonds niet meer aanwezig en is de dekkingsgraad gezakt onder het niveau van 100 %. Ook in deze situatie moet het fonds een herstelplan bij de PVK indienen. Daarbij gelden dezelfde voorschriften als bij situatie 3. Er zijn vervolgens 2 mogelijkheden te onderscheiden: Situatie 4a. De PVK ziet perspectief voor herstel. In die situatie zal de PVK de situatie bij het fonds zeer nauwlettend volgen en op strikte naleving van het herstelplan toezien. Het is zelfs denkbaar dat dit perspectief voor herstel ook nog aanwezig is als de situatie bij het pensioenfonds verder verslechtert en onderdekking ontstaat. De richtlijn pensioeninstellingen 21 biedt de mogelijkheid om een pensioenfonds toe te staan gedurende een korte periode over onvoldoende activa te beschikken om de technische voorzieningen te dekken. Dit is een essentieel verschil tussen het toezichtskader voor pensioenfondsen en het toezichtskader voor verzekeraars. Het houdt verband met de bij punt 3 aangegeven omstandigheden. Een situatie van onderdekking dient zo spoedig mogelijk te worden beëindigd. Het aspect dat bij onderdekking de mogelijkheden van (individuele) waardeoverdacht ten zeerste 21 Artikel 16, lid 2 a) van de richtlijn pensioeninstellingen.

12 12 worden beperkt c.q. niet aanwezig zijn, benadrukt dat. Dat betekent dat in die situatie alle mogelijkheden voor een zo spoedig mogelijk herstel moeten worden benut. In deze situatie ( perspectief voor herstel ) is het mogelijk dat het perspectief verdwijnt. Het herstelplan werkt dus niet (afdoende). In dat geval resteert voor het fonds geen andere mogelijkheid dan: - verplichte herverzekering c.q. tot verplichte overdracht van de verplichtingen aan een andere pensioenuitvoerder (waarbij uiteraard rekening dient te worden gehouden met de kosten van herverzekering c.q. overdracht, en/of - vermindering van de rechten / verplichtingen ( afstempelen ). Ten aanzien van het nakomen van de verplichtingen zullen uiteraard de gradaties en de rangorde moeten worden gevolgd zoals die zijn aangegeven in de documenten en de communicatie die zijn genoemd bij punt 5. Een dergelijke vermindering van de rechten / verplichtingen kan pas plaatsvinden als afdoende is gebleken dat het niet mogelijk is om de premie te brengen op het niveau van de kostendekkende premie. 22 Uiteraard neemt dit de mogelijkheid niet weg dat indien de dekkingsgraad dat toelaat, de gedane afstempeling ongedaan kan worden gemaakt. Situatie 4b. De PVK ziet geen perspectief voor herstel. Dit betekent dat de PVK het herstelplan afkeurt. Een dergelijk gebrek aan perspectief is uiteraard ook aan de orde als het fonds geen herstelplan indient. In die situatie resteert geen andere mogelijkheid dan over te gaan tot verplichte herverzekering c.q. tot verplichte overdracht van de verplichtingen aan een andere pensioenuitvoerder en/of vermindering van de rechten / verplichtingen ( afstempelen ). C. De administratieve organisatie 29. De bepalingen over de administratieve organisatie zullen overzichtelijker worden gerangschikt en worden aangepast aan de hand van de bepalingen in de richtlijn pensioeninstellingen. Voorts zal uit de verzekeringswetgeving het uitgangspunt worden toegevoegd dat een pensioenfonds zorg draagt voor een goede administratieve organisatie en voor adequate interne controleprocedures en dat de PVK daarvoor aanbevelingen en algemene richtlijnen kan geven. Daarbij zal gebruik worden gemaakt van de inzichten in de 22 Eerst de premieknop, dan de toezeggingenknop.

13 13 internationale discussie op dit terrein (Basel II en Solvency II). De aanwijzingsbevoegdheid van de PVK in de PSW en de omstandigheid dat de activiteiten van de actuaris en van de accountant bij het pensioenfonds slechts kunnen plaatsvinden zolang de PVK daartegen geen bedenkingen naar voren heeft geuit, blijven bestaan. 30. De actuariele en bedrijfstechnische nota, de jaarrekening, het jaarverslag en de staten zijn de kernstukken op het terrein van de administratieve organisatie en voor het toezicht. De voorzieningen in de PSW op dit terrein blijven onveranderd. Wel is het gewenst het permanente karakter van de staten als essentieel onderdeel van het toezicht te verankeren door voor het voorschrift van de staten een basis in de wet zelf te leggen, in plaats van dit te baseren op een algemene maatregel van bestuur. Tevens zal duidelijker worden aangegeven dat het actuarieel verslag onderdeel uitmaakt van de staten, teneinde te benadrukken dat het actuarieel verslag de goedkeuring van de accountant vergt. Tot slot zal nader worden gekeken naar de indieningtermijn van de staten en naar de wenselijkheid van het openbaar maken van sommige staten. D. Overig 31. Uiteraard zal in de Pensioenwet worden aangegeven welke zaken bij algemene maatregel van bestuur en bij ministeriele regeling nader zullen worden ingevuld en binnen welke kaders de verdere invulling door de PVK zal plaatsvinden. Daarbij bepaalt de PVK hoe zij die invulling op haar terrein uitwerkt in algemene regels dan wel aan de orde stelt in het toezicht in de individuele situatie. 32. In de bestaande regelgeving is, in de situatie van onderdekking, een eventuele afstempeling slechts mogelijk nadat de verplichtingen aan alle andere crediteuren volledig zijn voldaan. Bij het opstellen van de Pensioenwet zal worden bezien of dit aangepast moet worden.

3. De positie van pensioenfondsen in de PSW

3. De positie van pensioenfondsen in de PSW 3. De positie van pensioenfondsen in de PSW 3.1 Inleiding De PSW schrijft voor dat een pensioentoezegging moet worden uitgevoerd door een pensioenfonds of een verzekeraar. De PSW schrijft ook voor dat

Nadere informatie

HOOFDLIJNEN VOOR DE REGELING VAN HET FINANCIËLE TOEZICHT OP PENSIOENFONDSEN IN DE PENSIOENWET

HOOFDLIJNEN VOOR DE REGELING VAN HET FINANCIËLE TOEZICHT OP PENSIOENFONDSEN IN DE PENSIOENWET STICHTING VAN DE ARBEID HOOFDLIJNEN VOOR DE REGELING VAN HET FINANCIËLE TOEZICHT OP PENSIOENFONDSEN IN DE PENSIOENWET februari 2004, Publicatienr. 3/04 STICHTING VAN DE ARBEID Ten geleide Tussen kabinet

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1a 2513 AA s-gravenhage

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1a 2513 AA s-gravenhage Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1a 2513 AA s-gravenhage Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Telefoon

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Parnassusplein 5 T 070 333

Nadere informatie

Nadere uitwerking van de nota met de Hoofdlijnen voor de regeling van het financiële toezicht op pensioenfondsen in de Pensioenwet

Nadere uitwerking van de nota met de Hoofdlijnen voor de regeling van het financiële toezicht op pensioenfondsen in de Pensioenwet Nadere uitwerking van de nota met de Hoofdlijnen voor de regeling van het financiële toezicht op pensioenfondsen in de Pensioenwet Aanleiding en vervolg 1) Het kabinet heeft begin 2004 met sociale partners

Nadere informatie

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Regeling van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van, tot wijziging van de Regeling Pensioenwet en Wet verplichte beroepspensioenregeling in verband met de invulling van het begrip consistentie

Nadere informatie

de pensioengerechtigde leeftijd of bij eerder overlijden, zoals aanspraken op ouderdomsen nabestaandenpensioen en pré-pensioen.

de pensioengerechtigde leeftijd of bij eerder overlijden, zoals aanspraken op ouderdomsen nabestaandenpensioen en pré-pensioen. de pensioengerechtigde leeftijd of bij eerder overlijden, zoals aanspraken op ouderdomsen nabestaandenpensioen en pré-pensioen. De hierna opgenomen bepalingen worden niet alleen toegepast op formeel overeengekomen

Nadere informatie

Toelichting bij de ministeriële regeling toeslagenmatrix.

Toelichting bij de ministeriële regeling toeslagenmatrix. Toelichting bij de ministeriële regeling toeslagenmatrix. Algemene toelichting Artikel 86 van de Pensioenwet schrijft voor dat er bij voorwaardelijke toeslagverlening een consistent geheel dient te zijn

Nadere informatie

CRISISPLAN - SAMENVATTING

CRISISPLAN - SAMENVATTING CRISISPLAN - SAMENVATTING MAATREGELEN ALS DE FINANCIËLE POSITIE IN GEVAAR IS 1 juli 2015 Inleiding Dit crisisplan beschrijft wat het Algemeen Bestuur gaat doen als het Pensioenfonds in een crisissituatie

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Parnassusplein 5 T 070 333

Nadere informatie

10. Doelstellingen, risicohouding en haalbaarheidstoets

10. Doelstellingen, risicohouding en haalbaarheidstoets 10. Doelstellingen, risicohouding en haalbaarheidstoets Conform de Pensioenwet dient het bestuur van een pensioenfonds de doelstellingen en beleidsuitgangspunten (waaronder de risicohouding) van het pensioenfonds

Nadere informatie

Aanpassing pensioenregeling een must. Presentatie: Marcel Brussee / voorzitter SPH Kees Lekkerkerker / directeur HRM

Aanpassing pensioenregeling een must. Presentatie: Marcel Brussee / voorzitter SPH Kees Lekkerkerker / directeur HRM Aanpassing pensioenregeling een must Presentatie: Marcel Brussee / voorzitter SPH Kees Lekkerkerker / directeur HRM 1 Aanpassing pensioenregeling een must Inhoud Marcel Brussee: Achtergrond wijzigingen

Nadere informatie

szw0000578 Aan de Voorzitter van de vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid s-gravenhage, 20 juni 2001 1. Inleiding

szw0000578 Aan de Voorzitter van de vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid s-gravenhage, 20 juni 2001 1. Inleiding szw0000578 Aan de Voorzitter van de vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid s-gravenhage, 20 juni 2001 1. Inleiding Met de brief 24 april jl. (kenmerk 46-01-SZW) gaf u aan te willen vernemen

Nadere informatie

In de Pensioenwet is vastgelegd dat wanneer een pensioenfonds niet langer voldoet aan de gestelde eisen ten aanzien van:

In de Pensioenwet is vastgelegd dat wanneer een pensioenfonds niet langer voldoet aan de gestelde eisen ten aanzien van: Financieel Crisisplan 1. Elementen crisisplan In de Pensioenwet is vastgelegd dat wanneer een pensioenfonds niet langer voldoet aan de gestelde eisen ten aanzien van: vereist eigen vermogen (ultimo 2011

Nadere informatie

Datum Briefnummer Behandeld door Doorkiesnummer 15-2-2012 20120215 N.W. Dijkhuizen 630

Datum Briefnummer Behandeld door Doorkiesnummer 15-2-2012 20120215 N.W. Dijkhuizen 630 Pensioenfonds Productschappen Bezoekadres Laan van Zuid Hoorn 165 2289 DD Rijswijk Postadres Postbus 3042 2280 GA Rijswijk Telefoon 070 4138630 Fax 070 4138650 E-mail info@pbodnl Website wwwpbodnl KvK

Nadere informatie

Nadere uitwerking van de nota met de Hoofdlijnen voor de regeling van het financiële toezicht op pensioenfondsen in de Pensioenwet

Nadere uitwerking van de nota met de Hoofdlijnen voor de regeling van het financiële toezicht op pensioenfondsen in de Pensioenwet Nadere uitwerking van de nota met de Hoofdlijnen voor de regeling van het financiële toezicht op pensioenfondsen in de Pensioenwet Aanleiding en vervolg 1) Het kabinet heeft begin 2004 met sociale partners

Nadere informatie

Stichting Will Niemeijer Pensioenfonds. Financieel crisisplan

Stichting Will Niemeijer Pensioenfonds. Financieel crisisplan Stichting Will Niemeijer Pensioenfonds Financieel crisisplan Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Doel en kader van het financieel crisisplan... 4 2.1 Crisissituatie... 4 2.2 Kritische dekkingsgraad... 5 2.3 Richtlijn...

Nadere informatie

Stichting Pensioenfonds Caribisch Nederland. Uitvoeringsreglement als bedoeld in artikel 11f van de Pensioenwet ambtenaren BES

Stichting Pensioenfonds Caribisch Nederland. Uitvoeringsreglement als bedoeld in artikel 11f van de Pensioenwet ambtenaren BES Stichting Pensioenfonds Caribisch Nederland Uitvoeringsreglement als bedoeld in artikel 11f van de Pensioenwet ambtenaren BES Juni 2017 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen... 3 Artikel 1 Algemene

Nadere informatie

ADDENDUM BIJ DE PENSIOENOVEREENKOMST

ADDENDUM BIJ DE PENSIOENOVEREENKOMST ADDENDUM BIJ DE PENSIOENOVEREENKOMST In aanvulling op de eerder tussen de werkgever en diens werknemers gesloten pensioenovereenkomst maken met ingang van 1 januari 2008 de hierna vermelde bepalingen deel

Nadere informatie

Vergelijking Nederland-België

Vergelijking Nederland-België Vergelijking Nederland-België Anne Claes BELGIUM Mei 2008 2 Vergelijking Nederland - België Prudentiële regels Financiering Beleggingen Solvabiliteit Afzonderlijke vermogens Belastingen Communicatievereisten

Nadere informatie

Financieel crisisplan Centraal Beheer APF Collectiviteitskring RBS 2017 Hoofdstukindeling

Financieel crisisplan Centraal Beheer APF Collectiviteitskring RBS 2017 Hoofdstukindeling Financieel crisisplan Centraal Beheer APF Collectiviteitskring RBS 2017 Hoofdstukindeling Het financieel crisisplan van Centraal Beheer APF Collectiviteitskring RBS bevat de volgende hoofdstukken: 1. Inleiding

Nadere informatie

Allen, die deze zullen zien of horen lezen, saluut! doen te weten:

Allen, die deze zullen zien of horen lezen, saluut! doen te weten: Voorstel van wet tot wijziging van de Pensioen- en spaarfondsenwet en enige andere wetten in verband met de implementatie van richtlijn nr. 2003/41/EG van het Europees Parlement en de Raad van de Europese

Nadere informatie

Bijlage 3. Crisisplan

Bijlage 3. Crisisplan Bijlage 3 Crisisplan Crisisplan PME versie 2015.1 1 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Huidige situatie bezien vanaf 2008... 4 3. Wanneer is sprake van een crisis?... 5 4. Wat is de kritische ondergrens van de

Nadere informatie

Achtergrond en uitdagingen van het FTK

Achtergrond en uitdagingen van het FTK Achtergrond en uitdagingen van het FTK Prof. dr. K.H.W. Knot Divisiedirecteur Toezichtbeleid De Nederlandsche Bank 16 mei 006 Agenda Kenmerken Nederlandse pensioenstelsel Doelstelling risicogebaseerd toezicht

Nadere informatie

Deutsche Bank Nederland Stichting Pensioenfonds Deutsche Bank Nederland

Deutsche Bank Nederland Stichting Pensioenfonds Deutsche Bank Nederland In deze nieuwsbrief Voorwoord Wat betekenen de nieuwe pensioenmaatregelen voor u? De informatie in dit document is eigendom van en mag noch in haar geheel noch gedeeltelijk van. Page 2 of 5 Voorwoord In

Nadere informatie

2013 verkort in beeld. Ontwikkelingen. Pensioenen Beleggingen Organogram

2013 verkort in beeld. Ontwikkelingen. Pensioenen Beleggingen Organogram 02 verkort in beeld 03 Ontwikkelingen 05 08 10 Pensioenen Beleggingen Organogram Aantal deelnemers dat pensioen opbouwt Aantal personen dat een ouderdomspensioen ontvangt Aantal deelnemers met slapende

Nadere informatie

27 september Deelnemersvergadering

27 september Deelnemersvergadering 27 september 2007 Deelnemersvergadering Kernpunten 2006 Goed jaar, dekkingsgraad van 117,1% naar 122,7% Geen herstelplan meer nodig in 2007 Indexatie in 2006 verleend over 2005 van: - 0,63% voor de actieve

Nadere informatie

Advies W /III

Advies W /III Advies W12.18.0366/III Datum: woensdag 28 november 2018 Soort: Voorlichting Ministerie: Sociale zaken en Werkgelegenheid Vindplaats: Kamerstukken I 2018/19, 34934, nr. E Verzoek om voorlichting van de

Nadere informatie

Buitengewone vergadering van deelnemers 22 november 2010

Buitengewone vergadering van deelnemers 22 november 2010 Buitengewone vergadering van deelnemers 22 november 2010 Agenda 1. Opening, mededelingen en ingekomen stukken 2. Pensioenregeling uitgevoerd door BNPF 3. Vergelijking andere pensioenfondsen 4. Herstelplan

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Ministerie van Turfmarkt 147 Den Haag Postbus 20011 2500 EA Den Haag

Nadere informatie

In het crisisplan worden verschillende parameters gebruikt die voor het pensioenfonds belangrijk zijn:

In het crisisplan worden verschillende parameters gebruikt die voor het pensioenfonds belangrijk zijn: Crisisplan ABTN Bijlage 4 Inleiding In hoofdstuk 9 van de Actuariële en Bedrijfstechnische Nota (ABTN) - Het weerstandsvermogen van het pensioenfonds, sturingsmiddelen en beleidskader - zijn de risico

Nadere informatie

Verslag bijeenkomst SVG 9 maart 2016

Verslag bijeenkomst SVG 9 maart 2016 Verslag bijeenkomst SVG 9 maart 2016 Op woensdagmiddag 9 maart, aansluitend aan de jaarbijeenkomst van de Vereniging Gepensioneerden Getronics (VGG), organiseerde Stichting Voorzieningsfonds Getronics

Nadere informatie

betreffende de werkzaamheden van en het toezicht op instellingen voor bedrijfspensioenvoorziening

betreffende de werkzaamheden van en het toezicht op instellingen voor bedrijfspensioenvoorziening Toets aan de bestaande en voorziene Europese toezichteisen 1. Inleiding en conclusie De brief inzake het Pensioenakkoord van 10 juni 2011 (Kamerstukken II 2010/11 30 413, nr. 157) bevat de toezegging dat

Nadere informatie

RESULTATEN ENQUÊTE CONSULTATIE NIEUW FTK ACTUARIEEL. Vraag 1

RESULTATEN ENQUÊTE CONSULTATIE NIEUW FTK ACTUARIEEL. Vraag 1 RESULTATEN ENQUÊTE CONSULTATIE NIEUW FTK ACTUARIEEL Vraag 1 Onder het huidige FTK krijgen pensioenfondsen te maken met de zogenaamde beleggings -spagaat: aan de ene kant kan er weinig risico worden genomen

Nadere informatie

1.1 Datum in herstel (dd.mm.jj) 31.12.14 1.2 Gekozen hersteltermijn (in jaren) 10

1.1 Datum in herstel (dd.mm.jj) 31.12.14 1.2 Gekozen hersteltermijn (in jaren) 10 Staat/formulier K0 blad 2 Datum in herstel (ddmmjj) 2 2 Gekozen hersteltermijn (in jaren) 0 Onderbouwing gekozen hersteltermijn Er is voor een termijn van 0 jaar gekozen omdat een relatief lange termijn

Nadere informatie

Bijlage: sjabloon voor het langetermijnherstelplan en toelichting invulling

Bijlage: sjabloon voor het langetermijnherstelplan en toelichting invulling Bijlage: sjabloon voor het langetermijnherstelplan en toelichting invulling In deze bijlage wordt het sjabloon voor het door de fondsen met een reservetekort vanaf januari 27 aan te leveren langetermijnherstelplan

Nadere informatie

Position Paper DNB Concept Wetsvoorstel variabele pensioenuitkeringen 14 augustus 2015

Position Paper DNB Concept Wetsvoorstel variabele pensioenuitkeringen 14 augustus 2015 Position Paper DNB Concept Wetsvoorstel variabele pensioenuitkeringen 14 augustus 2015 Het Wetsvoorstel variabele pensioenuitkering (kortweg wetsvoorstel ) maakt voor deelnemers aan een premieovereenkomst

Nadere informatie

Reglement arbeidsongeschiktheidspensioen Stichting Voorzieningsfonds Getronics

Reglement arbeidsongeschiktheidspensioen Stichting Voorzieningsfonds Getronics Reglement arbeidsongeschiktheidspensioen Stichting Voorzieningsfonds Getronics Inhoud REGLEMENT ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSPENSIOEN STICHTING VOORZIENINGSFONDS GETRONICS Begripsomschrijvingen... 3 Artikel 1

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2018 2019 34 934 Wijziging van de Pensioenwet, de Wet verplichte beroepspensioenregeling en de Wet op het financieel toezicht in verband met de implementatie

Nadere informatie

Herstelplan 2015 Compartiment SPDHV

Herstelplan 2015 Compartiment SPDHV Herstelplan 2015 Compartiment SPDHV Versie 1.0 17 juni 2015 Auteur: Corné van Bokhoven Status: vastgesteld door bestuur Inleiding Nadat Stichting Pensioenfonds DHV in 2008 in dekkingstekort kwam heeft

Nadere informatie

Pensioenakkoord. Spelregels vanuit de accountant bezien. Nico Pul Ernst & Young

Pensioenakkoord. Spelregels vanuit de accountant bezien. Nico Pul Ernst & Young Pensioenakkoord Spelregels vanuit de accountant bezien Nico Pul Ernst & Young Pensioenakkoord Korte vergelijking oud versus nieuw Gevolgen voor de jaarrekening Bijdrage accountants aan het debat Oud versus

Nadere informatie

Regeling parameters pensioenfondsen. Artikel 1. Artikel 2. Regeling parameters pensioenfondsen

Regeling parameters pensioenfondsen. Artikel 1. Artikel 2. Regeling parameters pensioenfondsen Regeling parameters pensioenfondsen Regeling van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 19 december 2006, nr. AV/ PB/2006/102565b, tot vaststelling van de parameters voor pensioenfondsen

Nadere informatie

De staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid De heer drs. M. Rutte Postbus 90801 2509 LV 's-gravenhage

De staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid De heer drs. M. Rutte Postbus 90801 2509 LV 's-gravenhage De staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid De heer drs. M. Rutte Postbus 90801 2509 LV 's-gravenhage DATUM 4 december 2003 UW REFERENTIE B.N. Groot KENMERK 3.89/02-9994 UW BRIEF AV/PB/2003/90582

Nadere informatie

Financieel crisisplan Centraal Beheer APF Kring Premie Hoofdstukindeling

Financieel crisisplan Centraal Beheer APF Kring Premie Hoofdstukindeling Financieel crisisplan Centraal Beheer APF Kring Premie - 2018 Hoofdstukindeling Het financieel crisisplan bevat de volgende hoofdstukken: 1. Inleiding 2. Beschrijving financiële crisissituaties 3. Kritische

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2015 2016 33 972 Wijziging van de Pensioenwet, de Wet verplichte beroepspensioenregeling en de Invoerings- en aanpassingswet Pensioenwet in verband met aanpassing

Nadere informatie

De Nederlandsche Bank NV T.a.v. de heer S. Keereweer AA Postbus 98 1000 AB AMSTERDAM

De Nederlandsche Bank NV T.a.v. de heer S. Keereweer AA Postbus 98 1000 AB AMSTERDAM De Nederlandsche Bank NV T.a.v. de heer S. Keereweer AA Postbus 98 1000 AB AMSTERDAM Wormerveer, 12 december 2011 Betreft: Herstelplan Stichting Pensioenfonds De Fracties Geachte heer Keereweer, De dekkingsgraad

Nadere informatie

Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten

Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten Richtlijn Abtn Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten 9 augustus 2013 2 Agenda Aanleiding Wat is een Abtn en waartoe dient het Wat staat er in de Richtlijn Abtn Punten vanuit de sector Status van de

Nadere informatie

Datum 24 november 2015 Betreft Kamervragen van het lid Krol over het bericht 'In 2020 veel meer mensen gekort dan ufr-rapport veronderstelt'

Datum 24 november 2015 Betreft Kamervragen van het lid Krol over het bericht 'In 2020 veel meer mensen gekort dan ufr-rapport veronderstelt' > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Parnassusplein 5 T 070 333

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE. Datum Betreft Financiële positie pensioenfondsen

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE. Datum Betreft Financiële positie pensioenfondsen > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Parnassusplein 5 T 070 333

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2017 2018 34 934 Wijziging van de Pensioenwet, de Wet verplichte beroepspensioenregeling en de Wet op het financieel toezicht in verband met de implementatie

Nadere informatie

Beleid bij collectieve waardeoverdracht

Beleid bij collectieve waardeoverdracht Beleid bij collectieve waardeoverdracht Voor een collectieve waardeoverdracht zijn geen wettelijke of gemeenschappelijke rekenregels, daarom stelt FNV Bondgenoten haar eigen uitgangspunten vast. FNV Bondgenoten

Nadere informatie

Doelstellingen, risicohouding en haalbaarheidstoets

Doelstellingen, risicohouding en haalbaarheidstoets Doelstellingen, risicohouding en haalbaarheidstoets Conform de Pensioenwet dient het bestuur van een pensioenfonds de doelstellingen en beleidsuitgangspunten (waaronder de risicohouding) van het pensioenfonds

Nadere informatie

Ballast Nedam Pensioenfonds. Informatiebijeenkomst Premievrijen en gepensioneerden. Theo Bruijninckx 1 november 2004

Ballast Nedam Pensioenfonds. Informatiebijeenkomst Premievrijen en gepensioneerden. Theo Bruijninckx 1 november 2004 Ballast Nedam Pensioenfonds Informatiebijeenkomst Premievrijen en gepensioneerden Theo Bruijninckx 1 november 2004 Onderwerpen Agendapunt 1: Jaarverslag 2003 Overzicht 2003 Herstelplan 2002 Agendapunt

Nadere informatie

IORP II De implementatie is nu een feit: Communicatie

IORP II De implementatie is nu een feit: Communicatie Nieuwsbericht Datum: 28 januari 2019 Van: Swalef pensioenjuristen en academie Onderwerp: IORP II De implementatie is nu een feit: Communicatie Nieuwsbericht 2 van 4 In werking! Op 13 januari 2019 is de

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2002 101 Besluit van 5 februari 2002 tot vaststelling van een algemene maatregel van bestuur als bedoeld in de artikelen 2b, vijfde lid, 2c, tweede

Nadere informatie

WAT SPEELT ER ROND UW PENSIOEN BIJ SPUN?

WAT SPEELT ER ROND UW PENSIOEN BIJ SPUN? WAT SPEELT ER ROND UW PENSIOEN BIJ SPUN? Bijeenkomst voor pensioengerechtigden Dick Vis, voorzitter Stichting Pensioenfonds Urenco Nederland 20 september 2016 Agenda 1. Samenvatting jaarverslag 2015 2.

Nadere informatie

Op de voordracht van van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van [[Datum openlaten]], nr. [[nr invullen]];

Op de voordracht van van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van [[Datum openlaten]], nr. [[nr invullen]]; Ontwerpbesluit van [[ ]] tot wijziging van het Besluit uitvoering Pensioenwet en Wet verplichte beroepspensioenregeling vanwege wijziging van het inkooptarief voor nettopensioen Op de voordracht van van

Nadere informatie

Financieel. Crisisplan. Stichting Pensioenfonds Cindu International

Financieel. Crisisplan. Stichting Pensioenfonds Cindu International Financieel Crisisplan Stichting Pensioenfonds Cindu International versie: Goedgekeurd tijdens bestuursvergadering van 29 januari 2018 1 Inhoudsopgave FINANCIEEL CRISISPLAN... 3 Hoofdstuk 1: Inleiding...

Nadere informatie

ONDERWERP PRESENTATIE IS EEN STELSELWIJZIGING IN BELANG VAN U ALS DEELNEMER? GENOEMDE ONTWIKKELINGEN / PROBLEMEN OM ONS PENSIOEN STELSEL TE WIJZIGEN

ONDERWERP PRESENTATIE IS EEN STELSELWIJZIGING IN BELANG VAN U ALS DEELNEMER? GENOEMDE ONTWIKKELINGEN / PROBLEMEN OM ONS PENSIOEN STELSEL TE WIJZIGEN ONDERWERP PRESENTATIE IS EEN STELSELWIJZIGING IN BELANG VAN U ALS DEELNEMER? GENOEMDE ONTWIKKELINGEN / PROBLEMEN OM ONS PENSIOEN STELSEL TE WIJZIGEN 1 GEVOLGEN DEMOGRAFISCHE ONTWIKKELINGEN 2 REKENRENTE,

Nadere informatie

Q & A bij brief en persbericht d.d. 6 januari

Q & A bij brief en persbericht d.d. 6 januari Q & A bij brief en persbericht d.d. 6 januari De vragen: Rente 1. Waarom vindt DNB dat aanpassing van de curve gerechtvaardigd is? Naar welke grootheden kijkt DNB bij deze beoordeling? 2. Is de aanpassing

Nadere informatie

RJ-Uiting : ontwerp-richtlijn Pensioenvoorziening en oudedagsverplichting directeuren-grootaandeelhouder

RJ-Uiting : ontwerp-richtlijn Pensioenvoorziening en oudedagsverplichting directeuren-grootaandeelhouder RJ-Uiting 2017-3: ontwerp-richtlijn Pensioenvoorziening en oudedagsverplichting directeuren-grootaandeelhouder Inleiding Op 27 maart 2017 is de gewijzigde Wet uitfasering pensioen in eigen beheer en overige

Nadere informatie

Bijlage 3 Het Financieel Crisisplan

Bijlage 3 Het Financieel Crisisplan Bijlage 3 Het Financieel Crisisplan Dit financieel crisisplan is geschreven in het kader van artikel 145 van de Pensioenwet. Het crisisplan maakt deel uit van de beschrijving van de beheerste en integere

Nadere informatie

30 september /LJ/AH. FNV-beleid bij vaststellen van de pensioenpremie. FNV-beleid bij vaststellen van de pensioenpremie

30 september /LJ/AH. FNV-beleid bij vaststellen van de pensioenpremie. FNV-beleid bij vaststellen van de pensioenpremie Postadres Postbus 9208, 3506 GE Utrecht Team Pensioenen T 0900 9690 (lokaal tarief) F 030 66 30 000 wwwfnvbondgenotennl Datum 30 september 2015 008/LJ/AH Onderwerp FNV-beleid bij vaststellen van de pensioenpremie

Nadere informatie

Veel gestelde vragen kwartaalcijfers pensioenfondsen

Veel gestelde vragen kwartaalcijfers pensioenfondsen Veel gestelde vragen kwartaalcijfers pensioenfondsen 1. De kwartaalcijfers van de pensioenfondsen zijn negatief. Hoe komt dat? Het algemene beeld is dat het derde kwartaal, en dan in het bijzonder de maand

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2015 2016 34 255 Voorstel van wet van het lid Lodders tot wijziging van de Pensioenwet, de Wet verplichte beroepspensioenregeling en de Wet op de loonbelasting

Nadere informatie

REGLEMENT AANVULLEND PENSIOEN STICHTING PENSIOENFONDS ALLIANCE

REGLEMENT AANVULLEND PENSIOEN STICHTING PENSIOENFONDS ALLIANCE REGLEMENT AANVULLEND PENSIOEN STICHTING PENSIOENFONDS ALLIANCE 1 INHOUDSOPGAVE REGLEMENT AANVULLEND PENSIOEN Inhoudsopgave BEGRIPSOMSCHRIJVINGEN... 3 ARTIKEL 1. AANSPRAKEN... 3 ARTIKEL 2. VARIABEL PENSIOENGEVEND

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 1999 2000 26 711 Wijziging van de Pensioen- en spaarfondsenwet en enige andere wetten (recht van keuze voor ouderdomspensioen in plaats van nabestaandenpensioen

Nadere informatie

Financieel crisisplan Centraal Beheer APF Collectiviteitskring Bavaria Hoofdstukindeling

Financieel crisisplan Centraal Beheer APF Collectiviteitskring Bavaria Hoofdstukindeling Financieel crisisplan Centraal Beheer APF Collectiviteitskring Bavaria - 2018 Hoofdstukindeling Het financieel crisisplan bevat de volgende hoofdstukken: 1. Inleiding 2. Beschrijving financiële crisissituaties

Nadere informatie

Bijlage 3 Het Financieel Crisisplan

Bijlage 3 Het Financieel Crisisplan Bijlage 3 Het Financieel Crisisplan Dit financieel crisisplan is geschreven in het kader van artikel 145 van de Pensioenwet. Het crisisplan maakt deel uit van de beschrijving van de beheerste en integere

Nadere informatie

Financieel crisisplan Stichting Achmea Algemeen Pensioenfonds Collectiviteitskring Bavaria 2017 Hoofdstukindeling

Financieel crisisplan Stichting Achmea Algemeen Pensioenfonds Collectiviteitskring Bavaria 2017 Hoofdstukindeling Financieel crisisplan Stichting Achmea Algemeen Pensioenfonds Collectiviteitskring Bavaria 2017 Hoofdstukindeling Het financieel crisisplan van Stichting Achmea Algemeen Pensioenfonds (Centraal Beheer

Nadere informatie

Stichting Pensioenfonds SABIC Innovative Plastics. Verkort Jaarverslag 2009

Stichting Pensioenfonds SABIC Innovative Plastics. Verkort Jaarverslag 2009 Stichting Pensioenfonds SABIC Innovative Plastics Verkort Jaarverslag 2009 Inleiding 2009 is voor de Stichting Pensioenfonds SABIC Innovative Plastics (hierna Pensioenfonds SABIC-IP) weer een bijzonder

Nadere informatie

Indexatiebeleid Financiering Reglement Communicatie

Indexatiebeleid Financiering Reglement Communicatie Matrix 1 ten aanzien van de toeslag pensioenaanspraken en pensioenrechten (is toeslag voor gepensioneerden, gewezen deelnemers en deelnemers) 2 : Indexatiebeleid, A. Geen B. Geen doelgericht indexatiebeleid

Nadere informatie

Voorstel van wet houdende invoering van de Pensioenwet (Invoerings- en aanpassingswet Pensioenwet)

Voorstel van wet houdende invoering van de Pensioenwet (Invoerings- en aanpassingswet Pensioenwet) Voorstel van wet houdende invoering van de Pensioenwet (Invoerings- en aanpassingswet Pensioenwet) Allen die deze zullen zien of horen lezen, saluut! doen te weten: Alzo Wij in overweging genomen hebben,

Nadere informatie

Financieel Crisisplan Stichting Norit Pensioenfonds

Financieel Crisisplan Stichting Norit Pensioenfonds Financieel Crisisplan Stichting Norit Pensioenfonds Inleiding In hoofdstuk 10 van deze Actuariële en Bedrijfstechnische Nota (ABTN) (weerstandsvermogen en sturingsmiddelen) zijn de risico s waaraan het

Nadere informatie

Stichting Pensioenfonds Xerox

Stichting Pensioenfonds Xerox Financieel crisisplan Stichting Pensioenfonds Xerox 1 juli 2015 Artikel 1 ~ Inleiding Het bestuur heeft besloten om een financieel crisisplan op te stellen. Dit is een beschrijving van maatregelen die

Nadere informatie

WOORD VOORAF. Beste deelnemers,

WOORD VOORAF. Beste deelnemers, WOORD VOORAF Beste deelnemers, Voor u ligt de pensioenkrant 2015 van Stichting Pensioenfonds B&S ( het Pensioenfonds ). Hiermee willen wij u informeren over de gebeurtenissen en ontwikkelingen van de afgelopen

Nadere informatie

RJ-Uiting : Richtlijn Pensioenvoorziening en oudedags- verplichting directeuren-grootaandeelhouder

RJ-Uiting : Richtlijn Pensioenvoorziening en oudedags- verplichting directeuren-grootaandeelhouder RJ-Uiting 2017-8: Richtlijn Pensioenvoorziening en oudedags- verplichting directeuren-grootaandeelhouder Algemeen Met RJ-Uiting 2017-3 ontwerp-richtlijn Pensioenvoorziening en oudedagsverplichting directeuren-grootaandeelhouder

Nadere informatie

BIJLAGE. Raad voor de Jaarverslaggeving T.a.v. de voorzitter, de heer H. de Munnik RA Postbus 7984 1008 AD AMSTERDAM. 14 maart 2007 PN/AVs

BIJLAGE. Raad voor de Jaarverslaggeving T.a.v. de voorzitter, de heer H. de Munnik RA Postbus 7984 1008 AD AMSTERDAM. 14 maart 2007 PN/AVs RJ-Comm. 1034 Raad voor de Jaarverslaggeving T.a.v. de voorzitter, de heer H. de Munnik RA Postbus 7984 1008 AD AMSTERDAM Datum BIJLAGE Onze 14 maart 2007 PN/AVs Betreft: pensioenlast uit hoofde van richtlijn

Nadere informatie

Kamervragen van de leden Omtzigt en Van Hijum (beiden CDA)

Kamervragen van de leden Omtzigt en Van Hijum (beiden CDA) De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Telefoon (070) 333 44 44 Fax (070) 333 40 33

Nadere informatie

- 1. afschaffing van doorsneepremiesystematiek

- 1. afschaffing van doorsneepremiesystematiek Aan de besturen van VNO-NCW, MKB, LTO, Bouwend Nederland, FNV, CNV, VCP, HZC Aan de leden van de commissie SZW en/of pensioenwoordvoerders politieke partijen 2 e Kamer 29 mei 2017 Mevrouw, Mijnheer, De

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Parnassusplein 5 T 070 333

Nadere informatie

HOOFDLIJNEN HERSTELPLAN PGB 2009-2014 MAART 2009 PENSIOENFONDS VOOR DE GRAFISCHE BEDRIJVEN

HOOFDLIJNEN HERSTELPLAN PGB 2009-2014 MAART 2009 PENSIOENFONDS VOOR DE GRAFISCHE BEDRIJVEN HOOFDLIJNEN HERSTELPLAN PGB 2009-2014 MAART 2009 PENSIOENFONDS VOOR DE GRAFISCHE BEDRIJVEN VOORWOORD HERSTELPLAN PGB 2009-2014 Al genomen maatregelen: meer zekerheid in beleggingsbeleid Premieverhoging:

Nadere informatie

Stichting Voorzieningsfonds Getronics 9 maart Stand van zaken SVG. 1 van 21

Stichting Voorzieningsfonds Getronics 9 maart Stand van zaken SVG. 1 van 21 Stichting Voorzieningsfonds Getronics 9 maart 2016 Stand van zaken SVG 1 van 21 Programma Pensioenfonds SVG Financiële positie SVG Terugblik 2015 Vooruitblik 2016 Derivaten Vragen 2 van 21 Pensioenfonds

Nadere informatie

Memo. Van TKP. Kenmerk. Datum 15 juni Onderwerp Communicatie-verplichtingen IORP II. Aantal pagina s 7 1/7

Memo. Van TKP. Kenmerk. Datum 15 juni Onderwerp Communicatie-verplichtingen IORP II. Aantal pagina s 7 1/7 Van TKP Datum Onderwerp Communicatie-verplichtingen IORP II Aantal pagina s 7 Inleiding Deze notitie gaat in op de informatieverplichtingen die voortvloeien uit de IORP II-richtlijn en het wetsvoorstel

Nadere informatie

Financieel crisisplan Centraal Beheer APF Kring Koopkracht Hoofdstukindeling

Financieel crisisplan Centraal Beheer APF Kring Koopkracht Hoofdstukindeling Financieel crisisplan Centraal Beheer APF Kring Koopkracht - 2018 Hoofdstukindeling Het financieel crisisplan bevat de volgende hoofdstukken: 1. Inleiding 2. Beschrijving financiële crisissituaties 3.

Nadere informatie

Korte termijn: onnodig korten van rechten voorkomen. Lange termijn: naar een nieuw FTK op basis van nieuwe pensioencontracten

Korte termijn: onnodig korten van rechten voorkomen. Lange termijn: naar een nieuw FTK op basis van nieuwe pensioencontracten Korte termijn: onnodig korten van rechten voorkomen Lange termijn: naar een nieuw FTK op basis van nieuwe pensioencontracten De daling van de dekkingsgraden heeft de afgelopen weken een uitgebreide discussie

Nadere informatie

Pensioen: Onzekere zekerheid

Pensioen: Onzekere zekerheid Commissie Beleggingsbeleid en Risicobeheer Pensioen: Onzekere zekerheid Analyse en aanbevelingen Beleggingsbeleid en Risicobeheer van Nederlandse pensioenfondsen Vereniging van Pensioenrecht 9 maart 2010

Nadere informatie

Reactie op het wetsvoorstel aanpassing financieel toetsingskader (FTK)

Reactie op het wetsvoorstel aanpassing financieel toetsingskader (FTK) Reactie op het wetsvoorstel aanpassing financieel toetsingskader (FTK) Utrecht, 2 september 2014 Koninklijk Actuarieel Genootschap Postbus 2433 3500 GK UTRECHT 1 In deze notitie treft u de reactie aan

Nadere informatie

jaarverslag 2014 Stichting Pensioenfonds Randstad

jaarverslag 2014 Stichting Pensioenfonds Randstad jaarverslag 2014 Stichting Pensioenfonds Randstad 11 - dekkingsgraad SPR gestegen van 102,9% (104,5%) naar 109,1%; - positief resultaat van 51,8 miljoen; - SPR kampt nog met dekkingstekort: geen winstbijschrijving

Nadere informatie

Stichting CRH Pensioenfonds. 20 februari 2013 Utrecht-De Meern

Stichting CRH Pensioenfonds. 20 februari 2013 Utrecht-De Meern Deelnemersvergadering Stichting CRH Pensioenfonds 20 februari 2013 Utrecht-De Meern Agenda 1. Opening 2. Evaluatie herstelplan 31-12-2012 en korting pensioenen 3. Toeslagenbesluit (indexatie) 4. Rondvraag

Nadere informatie

OWASE Pensioenforum 26 juni 2013. 3 juli 2013 OWASE. Welkom. bij

OWASE Pensioenforum 26 juni 2013. 3 juli 2013 OWASE. Welkom. bij Welkom OWASE Pensioenforum 26 juni 2013 OWASE 3 juli 2013 bij Pensioenfonds en solidariteit: één voor allen, allen voor één! www.owase.nl PFO20130626/20130703 2 Programma Pensioenforum De bedoeling van

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Parnassusplein 5 T 070 333

Nadere informatie

CPB Notitie. Samenvatting. Ministerie van SZW. Datum: 30 januari 2017 Betreft: Effecten van bodem in rekenrente voor pensioenfondsen

CPB Notitie. Samenvatting. Ministerie van SZW. Datum: 30 januari 2017 Betreft: Effecten van bodem in rekenrente voor pensioenfondsen CPB Notitie Aan: Ministerie van SZW Datum: 30 januari 2017 Betreft: Effecten van bodem in rekenrente voor pensioenfondsen Centraal Planbureau Bezuidenhoutseweg 30 2594 AV Den Haag Postbus 80510 2508 GM

Nadere informatie

CPB Notitie. Samenvatting. Ministerie van SZW. Aan: Datum: 30 januari 2017 Betreft: Effecten van bodem in rekenrente voor pensioenfondsen

CPB Notitie. Samenvatting. Ministerie van SZW. Aan: Datum: 30 januari 2017 Betreft: Effecten van bodem in rekenrente voor pensioenfondsen CPB Notitie Aan: Ministerie van SZW Datum: 30 januari 2017 Betreft: Effecten van bodem in rekenrente voor pensioenfondsen Centraal Planbureau Bezuidenhoutseweg 30 2594 AV Den Haag Postbus 80510 2508 GM

Nadere informatie

Wat is nu precies de rol van de werkgever, de vakbonden en het bestuur van het pensioenfonds?

Wat is nu precies de rol van de werkgever, de vakbonden en het bestuur van het pensioenfonds? Veelgestelde vragen en antwoorden Ontbinding Stichting Pensioenfonds Bavaria (in liquidatie) Wat gaat er op 1 april 2017 gebeuren? Dan gaan de opgebouwde pensioenaanspraken van de actieve en gewezen deelnemers

Nadere informatie

WAT U ALS WERKNEMER WILT WETEN OVER DE ABP-PENSIOENREGELING

WAT U ALS WERKNEMER WILT WETEN OVER DE ABP-PENSIOENREGELING WAT U ALS WERKNEMER WILT WETEN OVER DE ABP-PENSIOENREGELING 1- Waarom heeft het ABP een herstelplan opgesteld? ABP is, evenals vele andere pensioenfondsen, zwaar geraakt door de crisis op de financiële

Nadere informatie

Vastgesteld 15 juni 2005

Vastgesteld 15 juni 2005 30 104 Wijziging van de Pensioen- en spaarfondsenwet en enige andere wetten in verband met de implementatie van richtlijn nr. 2003/41/EG van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie van 3

Nadere informatie

VERKORT JAARVERSLAG 2017

VERKORT JAARVERSLAG 2017 VERKORT JAARVERSLAG 2017 De belangrijkste ontwikkelingen in 2017 bij Pensioenfonds TNT Express op een rij in deze verkorte en vereenvoudigde versie van het jaarverslag. Het volledige jaarverslag vindt

Nadere informatie

TOETSINGCRITERIA PENSIOENSTELSEL GEZAMENLIJKE OUDERENORGANISATIES

TOETSINGCRITERIA PENSIOENSTELSEL GEZAMENLIJKE OUDERENORGANISATIES TOETSINGCRITERIA PENSIOENSTELSEL GEZAMENLIJKE OUDERENORGANISATIES Doel: Het doel van deze notitie is het formuleren van criteria, waarmee voorstellen op pensioengebied kunnen worden beoordeeld. Strategie:

Nadere informatie

Financieel crisisplan CB APF Kring Premie 2017 Hoofdstukindeling

Financieel crisisplan CB APF Kring Premie 2017 Hoofdstukindeling Financieel crisisplan CB APF Kring Premie 2017 Hoofdstukindeling Het financieel crisisplan van CB APF bevat de volgende hoofdstukken: 1. Inleiding 2. Beschrijving financiële crisissituaties 3. Kritische

Nadere informatie