VOORBEELDTESTS VAN PILOTTEAMS VOOR DEELNEMERS DICHTERBIJ LIGHT

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VOORBEELDTESTS VAN PILOTTEAMS VOOR DEELNEMERS DICHTERBIJ LIGHT"

Transcriptie

1 VOORBEELDTESTS VN PILOTTES VOOR DEELNEERS DICHTERBIJ LIGHT PLN DO STUDY CT Datum, plan(netje)? Welke test? Wie? Hoe wordt t uitgevoerd? Klaar op? Welk resultaat? Wat geleerd? Welke vervolgstap? 1 et cliënten bespreken over welke kwaliteiten zij beschikken. 2 an cliënten vragen hoe ze hun kwaliteiten in kunnen zetten. 3 Deelnemers aan buurtactiviteiten (geen vrijwilligers!) vragen of ze actief iets willen doen voor cliënten in de wijk. 4 et cliënten bespreken hoe ze meer gebruik kunnen maken van hun sociale netwerk. 5 Caseload nalopen op inzetten familienetwerkberaad. 6 Introductiepraatje over betrekken sociale netwerk tijdens cliëntgesprek. 7 De netwerkkaart aanpassen voor gebruik met cliënten. J/I Beginnen met cliënten die we kennen Bij 2 cliënten: kwaliteiten in beeld. J/I Idem Bij 1 cliënt: kan kwaliteit concreet ingezet worden, bij andere cliënt nog doorpraten over inzet. J E Groepen in wijkcentrum de bezoeken. Eigen caseload nalopen: met wie ga ik dit wel en met wie niet bespreken. 25/9 1 Deelnemer wil iets doen met jongeren. 1 Deelnemer heeft zich aangemeld als vrijwilliger llen: bij bijna iedereen gelukt om netwerk in kaart te brengen en actief te betrekken (soms familie, soms vrijwilliger of bekende). Heel ander gesprek met klanten, verhelderend. Zelfs als cliënten zelf grote problemen hebben, willen ze nog wel van betekenis voor anderen en de maatschappij zijn. Direct benaderen van mensen werkt goed. E: Ik doe dit al regelmatig, maar nu ik er beter op let kan ik toch bij 7 klanten nog veel meer doen! E Leverde niets op. Inzet van familienetwerk beraad is een te grote stap. W Iedereen bij 2 cliënten die komende twee weken een gesprek hebben. Zo aanpassen dat hij overzichtelijk wordt voor cliënt om in te vullen eeste collega s konden het onderwerp introduceren in een natuurlijk verloop van het gesprek ensen reageren enthousiast op het huiswerk om de netwerkkaart in te vullen. 1 cliënt had niet genoeg aan een vel papier om alle contacten in te vullen, maar maakte zelf kopietjes bij! Het is vanzelfsprekender om dit als standaard werkwijze te introduceren. Het is handig om de VIP kaart vast neer te leggen. Vooral de kolom met de naam van de personen die steun geven en de mate van de ervaren steun geven goede aanknopingspunten voor gesprek. Er was ook een cliënt bij wie het goed werkte tijdens het gesprek samen een netwerkcirkel in te vullen. Doorgaan met onderzoeken van kwaliteiten van cliënten. Doorgaan met vragen hoe cliënten hun talenten kunnen inzetten. Eén cliënt wil wel bezoeken afleggen aan eenzame mensen. Doorgaan met bezoeken van groepen en mensen vragen of ze iets willen doen. Dit ga ik uitvoeren bij deze 7 klanten. Ik ga dit nogmaals doen, maar dan meer de inzet van het brede netwerk bespreken. Bij zoveel mogelijk cliënten introduceren. Nog wat meer ingevulde VIP kaarten verzamelen. Daarnaast de mogelijkheid netwerkcirkel gebruiken als dat beter past.

2 8 Na het introductiepraatje netwerkkaart meegeven aan cliënt (cliënt gaat opschrijven wie hem allemaal tot steun zijn). 9 Vervolg PDS 4 Eigen caseload nalopen en met cliënten bespreken hoe ze meer gebruik kunnen maken van familie en/of netwerk. 10 Registratie in casus DichtErBij. 11 Bij overleg partners onze plannen verhelderen over familienetwerkberaad. 12 Netwerkcirkel gaan gebruiken. 13 Genogram gaan gebruiken. E I Cliënt krijgt uitleg over de kaart en krijgt het mee als huiswerk. et wie ga ik wel en met wie niet bespreken om meer gebruik te maken van familie en/of netwerk en hier eventueel verdere afspraken over te maken. Korte instructie, we gaan uitproberen hoe dit werkt en vragen/opmerkingen doorgeven aan PL. Uitleg aan partners over sociale netwerkstrategieen, DichtErBij en PSD s. Ik vul de netwerkcirkel samen met een cliënt in. Overleg met collega I, die veel weet van genogram. Daarna samen met cliënt genogram maken Door de netwerkkaart te introduceren blijken mensen zelf na te gaan denken over hun netwerk. Het leidde bij een cliënt meteen tot nieuwe handvatten om sociale contacten aan te gaan. Huiswerk wordt bijna altijd gedaan! ls je samen met de cliënt invult zie je wat er gebeurt, je krijgt zicht op proces Cliënt gevraagd iemand uit het netwerk mee te nemen naar W. 2. Kinderen betrekken bij hulpverlening 3. Inzet vrijwilliger opnieuw besproken bij klant 4. Cliënt samen met zijn moeder gesproken Enthousiasme over de nieuwe registratie bij sommigen, anderen moeten het nog uitproberen Het doel is verbreed, kleiner en handzamer geworden. Partners gaan het overnemen en willen info. 25/10 We hebben beide een beter beeld van het netwerk van de cliënt. Door de ingevulde VIP kaart is het sociale netwerk op een logische manier onderwerp van gesprek. Een collega betrok meteen in het gesprek erna een ander gezinslid. Bij schuldhulpverlening is het beter de kaart/ cirkel te introduceren nadat acute zaken geregeld zijn. Bij een cliënt bleek de VIP kaart ook geschikt voor rouwverwerking. Wierp nl. ook licht op onverwachte steunpersonen.?? Werkt fijn, printen behoeft aandacht, netwerk is lastig vast te leggen. Partners zijn enthousiast. Ik heb zaken gedeeld en ben enthousiast over het in kleinere stappen uiteen halen. Helder voor de cliënt dat haar netwerk beperkt is en uitbreiding behoeft. 7/11??? 14 Sociogram gaan E Samen met cliënt 7/11??? Onderzoeken hoe de ingevulde VIP kaart of netwerkcirkel effectief kan worden ingezet in het vervolg van de hulpverlening. We denken na over hoe het netwerk op andere manier vast te leggen. Gaan werken met de casus bij nieuwe klanten. Ik mail storyboard naar partners. Ze neemt haar partner mee naar de volgende afspraak.

3 gebruiken. 15 Cliënten van ouderenadviseurs zijn eigenaar van eigen dossier. 16 Cliënten van maatschappelijk werk zijn eigenaar van eigen dossier. 17 Vervolg PDS 16 Cliënten van maatschappelijk werk zijn eigenaar van eigen dossier. 18 Gebruik zelfredzaamheidsmatrix met cliënten. 19 Cliënt weet wie hij uit z n omgeving om een klusje of hulp kan vragen. sociogram maken. In meerdere gesprekken proberen. We gaan allemaal standaard het eigen dossier gebruiken om te laten invullen. We houden bij waar we tegen aan lopen, wat werkt en wat niet werkt Loopt steeds tegen bepaalde zaken aan, zoals de cliënten hebben geen directe hulpvraag Er zijn diverse ervaringen: niet alle cliënten hebben een eigen dossier, we denken nog teveel kan het nu wel of niet, we komen er niet aan toe door de urgentie van de situatie van de cliënt Niet bij alle cliënten toegepast. Bij cliënten met een bepaalde niveau aan opleiding blijkt het gemakkelijker. Deze groep geeft aan dat het helpend is. T Is de matrix in deze opzet bruikbaar? De mw er bespreekt de VIP-kaart of netwerkcirkel Is nu te moeilijk voor cliënten vanwege teveel jargon De kaart of cirkel biedt aanknopingspunten voor vervolgstappen. Door concrete namen te noemen gaan cliënten serieus nadenken over mogelijke steuncontacten voor de vraag die ze hebben. Bij een cliënt die heel weinig in kon vullen op de VIP kaart maakte het bespreken dat zij een eerste stap kon zetten naar een steunende persoon. Er is veel concrete dienstverlening bij de ouderenadviseurs of eenmalige gesprekken. Weinig sprake van procesmatige hulpverlening. Waar allen tegen aanlopen is dat het nog niet in ons werkwijze/denken geïntegreerd is. Cliënten hebben bepaalde vaardigheden nodig om het dossier zelf in te vullen. ls het niet lukt: samen doen. In alle gevallen werkt het verhelderend, mensen ontdekken dingen die ze eerst niet begrepen. Wanneer er een bedreigende situatie is, dan is dit niet bruikbaar. Eerst een eenvoudiger taalgebruik toepassen op de matrix. Bij het zelfstandig invullen van de VIP kaart hebben cliënten vaak de neiging om alleen de dichtbijstaande mensen in te vullen. Samen invullen netwerkcirkel is goede manier om het breder te trekken. Bij een paar cliënten was het heel confronterend, omdat zij weinig in konden vullen. aar zelfs dan bood het opening voor gesprek, een keer verschafte het inzicht in het probleem. Punt verder bespreken met andere ouderenadviseurs en hen betrekken bij DichtErBij. Blijven aan denken en doen! De bijeenkomsten zijn daarbij helpend. fhankelijk van de hulpvraag bepalen wanneer je het dossier samen gaat invullen, bijvoorbeeld tijdens eerste of tweede gesprek. Wordt vervolgd Toevoegen van een extra cirkel waar steuncontacten uit het verleden kunnen worden geplaatst. Doorgaan met het bespreken van deze kaart/cirkel tijdens cliëntgesprekken. Nieuw repertoire zoeken waar je als W er uit kunt putten voor mensen die hun netwerk willen vergroten.

4 20 Cliënt vraagt daadwerkelijk om hulp. 21 Cliënt kent mensen aan wie hij/zij zelf steun kan bieden. De mw er onderzoekt met de cliënt welke acties de cliënt zelf kan ondernemen en vervult daarin een coachende rol. fspraken worden opgeschreven en meegegeven aan cliënt. w er vraagt cliënt aan wie hij/zij zelf steun zou kunnen bieden Er zijn met een aantal cliënten concrete afspraken gemaakt over wie hij/ zij gaat vragen en waarvoor. Cliënten kunnen na het bedenken goed zelf de vervolgstap oppakken Komt nog niet echt van de grond. Wel wordt besproken voor wie cliënt reeds steun is. Het helpt veel als je namen weet van de mensen uit het netwerk, hierdoor zijn afspraken beter en concreter te maken. antal cliënten gaat meer actief meedenken, komt zelf met voorstellen/namen. We zijn daar zelf nog ongemakkelijk mee, voelt als voor wat, hoort wat. Doorgaan, coachende rol vasthouden. 22 Welke vaardigheden hebben cliënten nodig om deel te kunnen nemen aan een collectieve voorziening, zoals budgettraining/ formulieren inloop? 23 Hoe kom je aan de deelnemers voor de collectieve activiteiten? 24 Wat is er elders in het land aanwezig wat betreft budgetteren en coachen van mensen. Wat sluit aan bij de doelgroep? 25 Hoe sluiten wij aan bij de doelgroep(en)? Dit ook i.v.m. onze eerdere ervaring dat mensen niet komen. J V E Op internet zoeken en het concept doornemen wat betreft hulpmiddelen om dit in kaart te brengen. Informatie inwinnen bij evt. andere organisaties. Intern in gesprek met collega s. Informatie zoeken wat betreft werving. Op internet zoeken naar informatie. Informatie inwinnen bij andere organisaties. Informatie inwinnen d.m.v. gesprekken met collega s, doorzoeken van internet en evt. bij andere organisatie informatie inwinnen. Bij de afhakers van de 25/9 25/9 Op verschillende manieren kan er geworven worden. Er kan in de caseload van collega s gekeken worden. Er kan ook voor gekozen worden om een open inloop te organiseren in bv. een buurtcentrum. 23/ (duidelijke internetsite) 23/10 Navraag gedaan bij afhakers van de budgettraining over het waarom. Er zijn vele manieren om te werven. De verschillende manieren kunnen aansluiten bij verschillende type cliënten. Wat D momenteel in huis heeft sluit niet aan bij de cliënten. Er moet een combinatie komen. Buddy/collectief/betere toegankelijkheid op het internet. Cliënten die via budgetbeheer leefgeld ontvangen hebben weinig of geen kijk op hun werkelijke inkomsten. Er zijn verschillende trainingen nodig. Verder onderzoeken bij welke manier aansluit bij welk type cliënt. Samen met J om de tafel gaan zitten en kijken wat de IT-mogelijkheden zijn bij D. Vooral gelet op de mogelijkheden betreffende de internetsite. Navraag doen bij over mogelijkheden nieuwe cursus voor trainers. Verder navragen over mogelijkheden anders manier van werven bv via huis aan huisblad.

5 Vervolg PDS van We starten binnen twee weken met een groep voor mensen die heel weinig geld hebben. 26 We gaan nog gerichter en sterker de eigen draagkracht van de cliënt en het gezin versterken. 27 Cliënt voelt zich eigenaar en bestuurder van het eigen hulpproces. 28 Eigen kracht van gezin vergroten. Enke len JJP = jeugd maat scha ppeli jk werk team JJPer budgettraining navraag doen. We vragen de cursus op van DEB-pilot Ijsselkring: Hoe kom ik rond met 50 euro per week?. En starten als we vier mensen hebben en breiden langzaam uit via zwaan-kleef-aan principe. We benaderen het directe netwerk. JPP-er inventariseert met jongere en ouder(s) wie in aanmerking komen. Ouder(s) benaderen hun directe omgeving (opa, oma, buren, vrienden, school enz.) om op afspraak met JPP-er te komen. JPP-er kan hierin ook een rol hebben, bijv. om school te benaderen. Cliënt en JPP-er vullen samen het dossier in. JPP-er gebruikt verschillende methodieken om inzicht te geven/ te laten ervaren in de verschillende interpretaties van taal en dit bevordert de Resultaat is wisselend: Enkele ouders vinden het lastig om hulp te vragen aan directe omgeving. Ze willen het zelf oplossen en voelen zich tot last. ndere ouders vinden het fijn dat ze weten bij wie er voor wat iets kan betekenen voor ze Cliënt wil soms zelf schrijven. Cliënt denkt zelf mee over leerdoelen en eigen situatie Reacties van betrokkenen zijn zeer positief. Ik pas het nu ook toe in andere situaties. Ik leg deze methode ook uit aan mensen om me heen. Hulp vragen is niet voor iedereen makkelijk. oeilijke situaties, zoals dood van een ouder/partner kunnen beter in directe omgeving worden opgevangen. Ik voel me minder alleen staan. Sommige jongeren die niet gemotiveerd waren, zagen dat er werd opgeschreven wat zij dachten. Dat is een andere manier dan praten. Jongeren worden actiever betrokken bij eigen verhaal. De een loopt naar de ander toe en kijkt vanuit zijn/haar gezichtspunt (belevingswereld). De ander doet hetzelfde. Ieder kijkt op een andere manier naar de W. Doorgaan met inventariseren van directe netwerk bij hulpvraag (vragen) cliënten. Proberen uit te zoeken wanneer of waarom ouders niet willen en wat hen dan wel zou kunnen helpen. Jongeren blijven aanbieden om ze te betrekken bij beheren eigen dossier. llen

6 29 Cliënt meer betrekken bij eigen hulpverlening. 30 Cliënt leren omgaan met moeilijke levenservaring. 31 Het bereiken van de cliënt door de keuze van de plaats van de gesprekken/ hulpverlening aan de cliënt te laten. Outreachend. 32 ethode sluit aan bij de cliënt. communicatie en oplossend vermogen van de cliënt. Bijvoorbeeld door gebruikt te maken van het voorbeeld W. W= er ligt een W op tafel. Voor de een is het een W en voor de ander (er tegenover) een. Iedere Jongere (cliënt) krijgt online dossier aangeboden. Samen met JPP-er bekijkt hij/zij hoe het werkt. JPP-er kan online opdrachten opsturen en/of cliënt kan op elk moment verhaal kwijt. JPP-er bekijkt samen met cliënt wat een creatieve manier is van de cliënt om met verwerking om te gaan. Dit kan d.m.v. tekenen, gedichten schrijven, enz. JPP-er vraagt in het eerste gesprek waar de cliënt het fijn vindt om af te spreken. Bijv. thuis, jongeren centrum, school of kantoor. JPP-er probeert diverse manieren uit om contact te leggen met de jongere, zoals face-toface, online, een stuk wandelen, autorijden, klusjes doen, enz Resultaat is wisselend: Sommigen maken veel gebruik van het online dossier. Ze geven aan dit voor een hun een goede manier te vinden. Sommigen doen hier niks mee 4-12 Resultaat: Cliënten geven aan opgelucht te zijn/ het los te kunnen laten. Voorbeeld: eisje met pestverleden: JPP-er heeft samen met meisje ballonnen met helium met briefjes met pestuitspraken erin losgelaten op het strand. eisje had dit zelf bedacht Cliënt geeft aan fijn te vinden dat JPP-er naar bepaalde locatie komt Jongeren vertellen makkelijker hun verhaal. Iedereen heeft zijn eigen manier van loslaten/ verwerken. ls hulpverlener is het dus belangrijk samen met de cliënt hun eigen manier te zoeken. Zelf meedenken van de cliënt heeft beter resultaat dan dat de hulpverlener het aandraagt. otivatie cliënt om aanwezig te zijn wordt vergroot. Gespreksomgeving biedt veiligheid voor cliënt Ongedwongen. Blijven toepassen. Doorgaan. Doorgaan.

Dichterbij: een nieuwe werkwijze voor (de startfase van) sociaal werk

Dichterbij: een nieuwe werkwijze voor (de startfase van) sociaal werk Dichterbij: een nieuwe werkwijze voor (de startfase van) sociaal werk Workshop Hart van het sociaal domein IJsselstein, 21 november 2013 Margot Scholte, Ard Sprinkhuizen, Irma Vroegop Programma Vertrekpunten

Nadere informatie

Een goed leven voor.

Een goed leven voor. Een goed leven voor. Juultje Holla - Perspectief - maart 2013 Als onderdeel van het ZonMW project Zeggenschap en Inclusie Met dank aan Rob, die mij hierbij enorm geholpen heeft. Een goed leven voor. Een

Nadere informatie

Het keukentafelgesprek

Het keukentafelgesprek Het keukentafelgesprek Informatie over het keukentafelgesprek Waarom een keukentafelgesprek? De Wmo heeft andere uitgangspunten dan de AWBZ. De AWBZ kent een recht op zorg. Er zijn landelijke richtlijnen

Nadere informatie

Reflectiegesprekken met kinderen

Reflectiegesprekken met kinderen Reflectiegesprekken met kinderen Hierbij een samenvatting van allerlei soorten vragen die je kunt stellen bij het voeren van (reflectie)gesprekken met kinderen. 1. Van gesloten vragen naar open vragen

Nadere informatie

Eenzaam. De les. Inhoud. Doel. Materiaal. Belangrijk. les

Eenzaam. De les. Inhoud. Doel. Materiaal. Belangrijk. les 8 Inhoud 1 Eenzaam De Soms ben je alleen en vind je dat fijn. Als alleen zijn niet prettig aanvoelt, als je niet in je eentje wilt zijn, dan voel je je eenzaam. In deze leren de leerlingen het verschil

Nadere informatie

Tool: Netwerkcirkel en netwerkkaart

Tool: Netwerkcirkel en netwerkkaart Tool: Netwerkcirkel en netwerkkaart 1 Tool gebruiken? Lees eerst de bijsluiter Voor wie? Mensen die hun netwerk in kaart willen brengen. Deze hulpmiddelen zijn niet geschikt om te gebruiken bij mensen

Nadere informatie

Instructie supervisie training MZO 2 (2017)

Instructie supervisie training MZO 2 (2017) Instructie supervisie training MZO 2 (2017) Voor het behalen van het certificaat MZO zelfonderzoek moeten de cursisten een supervisietraject doorlopen. Hieronder de opzet van de supervisie. Mochten er

Nadere informatie

WERKVORMEN MAGAZIJN. Wat is netwerken? Landelijk Stimuleringsproject LOB in het mbo

WERKVORMEN MAGAZIJN. Wat is netwerken? Landelijk Stimuleringsproject LOB in het mbo WERKVORMEN MAGAZIJN Wat is netwerken? Landelijk Stimuleringsproject LOB in het mbo Voorwoord Voor u heeft u Thema boekje 1 Wat is netwerken? Dit themaboekje is een onderdeel van de lessenserie Netwerken.

Nadere informatie

Jaar Werkboek 4 weken Challenge

Jaar Werkboek 4 weken Challenge Coach jezelf naar succes Jaar Werkboek 4 weken Challenge 10 Focus Sociaal zijn, jezelf kunnen wegcijferen en altijd klaar staan voor anderen zijn mooie eigenschappen, en... Jij bent ook belangrijk Hij

Nadere informatie

6.2.1 Dealen met afleiding onderweg

6.2.1 Dealen met afleiding onderweg Stap 6: Deel 2 6.2.1 Dealen met afleiding onderweg In het tweede deel van jullie experiment ga je verder met het ondernemen van ACTies die je met de anderen hebt afgesproken te doen. Daarnaast krijg je

Nadere informatie

VoorleesExpress. Samen met ouders aan de slag. Praktische tips

VoorleesExpress. Samen met ouders aan de slag. Praktische tips VoorleesExpress Samen met ouders aan de slag Praktische tips Samen met ouders aan de slag Ouders betrekken bij het voorlezen Je gaat straks via de VoorleesExpress twintig weken voorlezen bij een of meerdere

Nadere informatie

Instructieboek Koken. Voor de Mpower-coach

Instructieboek Koken. Voor de Mpower-coach Instructieboek Koken Voor de Mpower-coach juni 2014 Mpower-coach Instructieboek Versie 1.2014 blz. 2 Inhoud: Inhoudsopgave blz. 3 Mpower-coach blz. 5 Thema koken : blz. 7 Module 0: Beginnen met koken blz.

Nadere informatie

Sociaal netwerk. Handleiding voor begeleiders

Sociaal netwerk. Handleiding voor begeleiders Sociaal netwerk Handleiding voor begeleiders Algemene tips voor begeleider Het beste uit jezelf! Philadelphia vindt het belangrijk dat cliënten zich net als ieder ander mens kunnen ontwikkelen. Hierbij

Nadere informatie

Sociale leeromgeving. Wie zit er in jouw netwerk? Leeromgeving sociale leeromgeving

Sociale leeromgeving. Wie zit er in jouw netwerk? Leeromgeving sociale leeromgeving Sociale leeromgeving Bij sociale leeromgeving gaat het om de mensen die jij kent en hoe je je bij hen voelt. Hoe voel je je in de klas?, kun je goed omgaan met je klasgenoten?, hoe zijn de docenten op

Nadere informatie

Weet wat je kan Samenvatting op kaarten

Weet wat je kan Samenvatting op kaarten Samenvatting op kaarten 16 kaarten met samenvattingen van de inhoud van de module, psychoeducatie over een Lichte verstandelijke Beperking (LVB) voor cliënten en hun naasten. De kaarten 1 14 volgen de

Nadere informatie

Creatief en flexibel toepassen van Triplep. Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus

Creatief en flexibel toepassen van Triplep. Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus Creatief en flexibel toepassen van Triplep Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus Programma Overzicht Kennismaking Persoonlijke werving van ouders Een goede relatie opbouwen met de ouders

Nadere informatie

Aan de slag met de Werk Ster!

Aan de slag met de Werk Ster! Aan de slag met de Werk Ster! Werk Ster Copyright EgberinkDeWinter 2013-2014 Werk Ster Stappen naar werk De Werk Ster helpt je duidelijk te krijgen waar jij op dit moment staat op weg naar werk. Je krijgt

Nadere informatie

Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting

Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting Zwijsen Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting Inhoud Inleiding 3 Materialen 3 Voor het eerst naar school 4 Doelstelling 4 Opbouw prentenboek en plakboek 4 Werkwijze 5 Ouders 5 2 Inleiding Voor

Nadere informatie

Evaluatie Acquisitietraining Kaap11

Evaluatie Acquisitietraining Kaap11 Evaluatie Acquisitietraining Kaap11 1. Hoe duidelijk was de aankondiging van de bijeenkomst? Uitermate duidelijk 40,0% 4 Zeer duidelijk 60,0% 6 Redelijk duidelijk 0,0% 0 Niet erg duidelijk 0,0% 0 Helemaal

Nadere informatie

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen.

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Wat is PDD-nos? 4 PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Eigenlijk vind ik stoornis een heel naar woord. Want zo lijkt het net of er iets niet goed aan me

Nadere informatie

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen.

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen. De familieblues Tot mijn 15e noemde ik mijn ouders papa en mama. Daarna niet meer. Toen noemde ik mijn vader meester. Zo noemde hij zich ook als hij lesgaf. Hij was leraar Engels op een middelbare school.

Nadere informatie

Hoe Yulius jongeren met autisme kan helpen

Hoe Yulius jongeren met autisme kan helpen Jongeren Hoe Yulius jongeren met autisme kan helpen Vragen? Voor wie is deze brochure? Je hebt deze brochure gekregen omdat je autisme hebt of nog niet zeker weet of je autisme hebt. Je bent dan bij Yulius

Nadere informatie

HEY WAT KAN JIJ EIGENLIJK GOED? VERKLAP JE TALENT IN 8 STAPPEN

HEY WAT KAN JIJ EIGENLIJK GOED? VERKLAP JE TALENT IN 8 STAPPEN E-blog HEY WAT KAN JIJ EIGENLIJK GOED? VERKLAP JE TALENT IN 8 STAPPEN In talent & groei Het is belangrijk om je talent goed onder woorden te kunnen brengen. Je krijgt daardoor meer kans om het werk te

Nadere informatie

Module Outreachend Werken programma dag 5. Kenniscentrum Maatschappij en Recht Hogeschool van Amsterdam

Module Outreachend Werken programma dag 5. Kenniscentrum Maatschappij en Recht Hogeschool van Amsterdam Module Outreachend Werken programma dag 5 Kenniscentrum Maatschappij en Recht Hogeschool van Amsterdam Programma 1. Multiple Choice toets bespreken 2. Cirkel van onmacht: Klara Zwart 3. Miranda deel twee

Nadere informatie

2: vergaderen VASTE VOORZITTER EN NOTULIST

2: vergaderen VASTE VOORZITTER EN NOTULIST 2: vergaderen Als je lid bent van een studentenraad, vergader je vaak. Je hebt vergaderen met de studentenraad, maar ook vergaderingen met het College van Bestuur en de Ondernemingsraad (OR). Gemiddeld

Nadere informatie

De Keukentafel Uitdaging

De Keukentafel Uitdaging De Keukentafel Uitdaging MAG HET WAT RUSTIGER AAN DE KEUKENTAFEL Gemaakt in het kader van het Swing project Een cliëntproces; tools voor samenwerking Door Nic Drion Aan de keukentafel Aan de keukentafel

Nadere informatie

GESPREKKEN VOEREN NEDERLANDS AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG:

GESPREKKEN VOEREN NEDERLANDS AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG: AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG: - Kun je een verzorgde brief schrijven. - Kun je op een juiste manier werkwoorden vervoegen. - Schrijf je op een juiste manier in meervoud. - Gebruik je hoofdletters op een

Nadere informatie

Mantelzorgbeleid AYA Thuiszorg B.V.

Mantelzorgbeleid AYA Thuiszorg B.V. 1 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 : Visie op werken met mantelzorgers Hoofdstuk 2 : Wat kunnen mantelzorgers doen bij AYA Thuiszorg? Hoofdstuk 3 : Ondersteuning van mantelzorgers Hoofdstuk 4 : Mantelzorg en

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

Instructie voor leerlingen.. 5. Gebruik van de lesbrieven. 6. Lesbrief: Wat wil je zijn en worden.. 7. Wat wil je zijn en worden.

Instructie voor leerlingen.. 5. Gebruik van de lesbrieven. 6. Lesbrief: Wat wil je zijn en worden.. 7. Wat wil je zijn en worden. VOORBEELD DE KLAS ALS TEAM (LEERLINGENBOEK) INHOUDSOPGAVE Instructie voor leerlingen.. 5 Gebruik van de lesbrieven. 6 Lesbrief: Wat wil je zijn en worden.. 7 Wat wil je zijn en worden. 11 Wat wil je zijn

Nadere informatie

Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS)

Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS) Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS) Stel dat dat (te grote wonder) gebeurt, ik betwijfel of dat zal gebeuren, maar stel je voor dat, wat zou je dan doen dat je nu niet doet? (p36)

Nadere informatie

Onderzoek Alcohol en Zwangerschap

Onderzoek Alcohol en Zwangerschap Pagina 1 Onderzoek Alcohol en Zwangerschap Juni 2011 - Nieuwsbrief Nr 3 Beste verloskundige en assistente, Dit is de derde nieuwsbrief over het onderzoek Alcohol en Zwangerschap van het Nederlands Instituut

Nadere informatie

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd 1 Joppe (13): Mijn ouders vertelden alle twee verschillende verhalen over waarom ze gingen

Nadere informatie

met de wmo doet iedereen gewoon mee

met de wmo doet iedereen gewoon mee De Wet maatschappelijke ondersteuning eenvoudig verteld Dit boekje met informatie over de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) legt de belangrijkste onderdelen van de Wmo uit. Wilt u meer weten over

Nadere informatie

FEEDBACK GEVEN IN ZELFSTURENDE TEAMS. Yvette Paludanus

FEEDBACK GEVEN IN ZELFSTURENDE TEAMS. Yvette Paludanus FEEDBACK GEVEN IN ZELFSTURENDE TEAMS Yvette Paludanus 2 Dit boekje is tot stand gekomen dankzij de vragen en verhalen van medewerkers in de zorg. Wil je een exemplaar van dit boekje bestellen? Wil je begeleiding

Nadere informatie

Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen?

Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen? Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen? Samenwerkingsverband NIP-NVO zorg voor mensen met een verstandelijke beperking 2014 1 Inhoud Voorwoord 3 Wat doet de psycholoog of orthopedagoog? 5

Nadere informatie

Meten van mediawijsheid. Bijlage 6. Interview. terug naar meten van mediawijsheid

Meten van mediawijsheid. Bijlage 6. Interview. terug naar meten van mediawijsheid Meten van mediawijsheid Bijlage 6 Interview terug naar meten van mediawijsheid Bijlage 6: Het interview Individueel interview Uitleg interview Ik zal je uitleggen wat de bedoeling is vandaag. Ik ben heel

Nadere informatie

De Budget Ster: omgaan met je schulden

De Budget Ster: omgaan met je schulden De Budget Ster: omgaan met je schulden Budget Ster Copyright EffectenSter BV 2014 Budget Ster MOTIVATIE EN VERANTWOORDELIJKHEID STRESS DOOR SCHULDEN BASISVAARDIGHEDEN STABILITEIT FINANCIEEL ADMINISTRATIEVE

Nadere informatie

Wanneer vertel je het de kinderen? Kies een moment uit waarop je zelf en de kinderen niet gestoord kunnen worden.

Wanneer vertel je het de kinderen? Kies een moment uit waarop je zelf en de kinderen niet gestoord kunnen worden. Hoe vertel je het de kinderen? Op een gegeven moment moet je de kinderen vertellen dat jullie gaan scheiden. Belangrijk is hoe en wat je hen vertelt. Houd rekening daarbij rekening met de leeftijd van

Nadere informatie

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Vrienden & Relaties

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Vrienden & Relaties MEE Ondersteuning bij leven met een beperking Vrienden & Relaties s Avonds en in het weekend zit ik vaak alleen thuis. Ik bel dan wel eens met mijn vrienden, maar ze bellen me nooit terug. Ik heb verkering,

Nadere informatie

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster [PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster! Hoofdzaken Ster Copyright EffectenSter BV 2014 Hoofdzaken Ster SOCIALE VAARDIGHEDEN VERSLAVING DOELEN EN MOTIVATIE 10 9 8 10 9 8 7 6 4 3 2 1 7 6 4 3 2 1 10 9

Nadere informatie

Goede zorg & ondersteuning

Goede zorg & ondersteuning Goede zorg & ondersteuning voor ouderen met een verstandelijke beperking voor familie en vertegenwoordigers, cliëntenraden, begeleiders Mensen worden steeds ouder. Ook mensen met een verstandelijke beperking

Nadere informatie

Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W

Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W 1 Naam student: Studentnummer: Datum: Naam leercoach: Inleiding Voor jou ligt het meetinstrument ondernemende houding. Met dit meetinstrument

Nadere informatie

ZO WORDEN VERGADERINGEN INTERESSANT VOOR JE. 4 SIMPELE TACTIEKEN

ZO WORDEN VERGADERINGEN INTERESSANT VOOR JE. 4 SIMPELE TACTIEKEN E-BLOG ZO WORDEN VERGADERINGEN INTERESSANT VOOR JE. 4 SIMPELE TACTIEKEN In carriere Zo worden vergaderingen interessant voor je. 4 simpele tactieken De vergadering is bij uitstek een plaats waar je kunt

Nadere informatie

Opdracht U bekijkt uw leven tot nu toe en denkt na over wat u allemaal heeft meegemaakt.

Opdracht U bekijkt uw leven tot nu toe en denkt na over wat u allemaal heeft meegemaakt. Uw levensweg U bekijkt uw leven tot nu toe en denkt na over wat u allemaal heeft meegemaakt. a Kijk naar de levensweg. Waar bent u nu? Wat bent u op uw weg tegengekomen? Mist u nog iets op de tekening?

Nadere informatie

Benodigdheden: Thuiswerkblad, voor kind en ouder(s) (afhankelijk van niveau meer of minder hulp van ouders hierbij) Kringopstelling

Benodigdheden: Thuiswerkblad, voor kind en ouder(s) (afhankelijk van niveau meer of minder hulp van ouders hierbij) Kringopstelling Titel van deze les: De piekerparkeerplaats Uitdaging: Overtuigingen (attributiestijlen) Denkwolk onderwerp: Piekeren (blz. 21) Vakgebied(en): Psycho-educatie, sociaal emotionele ontwikkeling Doelgroep

Nadere informatie

Les 1 Integratie Leestekst: Een bankrekening. Introductiefase

Les 1 Integratie Leestekst: Een bankrekening. Introductiefase Les 1 Integratie Leestekst: Een bankrekening "Welkom:... " Introductiefase 1. "In de afgelopen weken hebben we veel teksten gelezen. Deze teksten hebben we samengevat, we hebben vragen erbij gesteld, gekeken

Nadere informatie

Waarde-volle zorg is ook nog JONG!

Waarde-volle zorg is ook nog JONG! Waarde-volle zorg is ook nog JONG! LOC maakte een nieuwe visie op de zorg. Die heet Waarde-volle zorg. Allerlei mensen herkennen zich daar in. Dat komt doordat die gaat over dingen die voor ons allemaal

Nadere informatie

Voor cliënten. Mijn AWBZ-begeleiding vervalt of wordt minder. Wat nu?

Voor cliënten. Mijn AWBZ-begeleiding vervalt of wordt minder. Wat nu? Voor cliënten Mijn AWBZ-begeleiding vervalt of wordt minder. Wat nu? Veel mensen met een beperking krijgen begeleiding. Hiermee kunnen ze hun leven zoveel mogelijk zelf vormgeven en meedoen in de maatschappij.

Nadere informatie

Samenstelling tekst Beppie Brood (teamleider ATC s Amstelduin) Monique van Kollenburg (trainer ATC Amstelduin)

Samenstelling tekst Beppie Brood (teamleider ATC s Amstelduin) Monique van Kollenburg (trainer ATC Amstelduin) Samenstelling tekst Beppie Brood (teamleider ATC s Amstelduin) Monique van Kollenburg (trainer ATC Amstelduin) Lay-out Bob Snel (trainer ATC Amstelduin) Document Versie maart 2007 Meer informatie E-mail:

Nadere informatie

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen. Bidden Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.nl en kinderactiviteiten www.lambertuskerk-rotterdam.nl

Nadere informatie

Welkom bij Centrum Jeugd. Informatie voor kinderen, jongeren en hun familieleden

Welkom bij Centrum Jeugd. Informatie voor kinderen, jongeren en hun familieleden Welkom bij Centrum Jeugd Informatie voor kinderen, jongeren en hun familieleden Welkom bij Centrum Jeugd Je gaat deelnemen aan een van de behandelingen bij Centrum Jeugd van GGz Breburg. De behandelaren

Nadere informatie

Dit boekje is van:..

Dit boekje is van:.. Ik en mijn plan Dit boekje is van:.. Hallo, Jij bent cliënt bij SOVAK. Je hebt bij SOVAK een persoonlijk begeleider. Samen maak je afspraken over wat jij zelf doet en wat SOVAK doet. Die afspraken staan

Nadere informatie

Instructie 1. Heb jij je voelsprieten uitstaan? De relatie met je cliënt

Instructie 1. Heb jij je voelsprieten uitstaan? De relatie met je cliënt Instructie 1 De relatie met je cliënt Heb jij je voelsprieten uitstaan? Met behulp van dit werkblad onderzoek je of je je voelsprieten hebt uitstaan naar de cliënt. Kies een cliënt en vul met die cliënt

Nadere informatie

Spel: Wat heb ik geleerd dit jaar?

Spel: Wat heb ik geleerd dit jaar? Spel: Wat heb ik geleerd dit jaar? Inleiding Traditioneel staat de decembermaand in het teken van jaaroverzichten en top 100 of top 2000 lijstjes. Allemaal bedoeld om terug te kijken op het afgelopen jaar.

Nadere informatie

Grenzeloze vrijheid? Discussiebijeenkomst tienerclub

Grenzeloze vrijheid? Discussiebijeenkomst tienerclub Grenzeloze vrijheid? Discussiebijeenkomst tienerclub Leeftijd: 12-16 jaar Tijdsduur: 1 uur Doelen - De jongeren denken na over de betekenis van de muur tussen Israël en de Palestijnse gebieden in het dagelijks

Nadere informatie

LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK!

LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK! LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK! In dit E-book leer je hoe je door het inzetten van je eigen netwerk je bedrijf kan laten groeien. WAAROM DIT E-BOOK? Veel ondernemers beginnen

Nadere informatie

3. Rouw en verliesverwerking

3. Rouw en verliesverwerking 3. Rouw en verliesverwerking 29 Voor de trainer De belangrijkste begrippen van dit gedeelte zijn: Grote verschillen tussen verschillende getroffenen Breuk in de levenslijn Rouw/Verliesverwerking/chronische

Nadere informatie

TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven.

TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven. TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven. Beginsituatie: De lln doen als inleiding op het project rond geloven en de kerkwandeling, een filosofisch gesprek. Er komen verschillende

Nadere informatie

Talentenverkenning. Wat kan jij? Enthousiasmeren

Talentenverkenning. Wat kan jij? Enthousiasmeren Enthousiasmeren Talentenverkenning Mensen willen best graag wat doen voor hun buurt, maar dan moet u ze er wel voor vragen. Een algemene oproep voor vrijwilligers is niet altijd even effectief. Het werkt

Nadere informatie

Omgaan met een stoma: een versmald levenspad met een ongenode gast?

Omgaan met een stoma: een versmald levenspad met een ongenode gast? Omgaan met een stoma: een versmald levenspad met een ongenode gast? An Lievrouw psycholoog Oncologisch Centrum UZ Gent Stellingen 2 We moeten de patiënt zover krijgen dat hij zijn stoma aanvaardt. Ja Ik

Nadere informatie

Handreiking Zorg- & Welzijnsarrangement

Handreiking Zorg- & Welzijnsarrangement Handreiking Zorg- & Welzijnsarrangement voor duidelijke afspraken in samenwerking tussen formele en informele partijen rondom een persoon met ondersteuningsvraag versie januari 2018 Hoe kom je tot een

Nadere informatie

Meedenken, meepraten en meebeslissen over kwaliteit van zorg Handreiking voor cliëntenraden in de gehandicaptenzorg

Meedenken, meepraten en meebeslissen over kwaliteit van zorg Handreiking voor cliëntenraden in de gehandicaptenzorg Meedenken, meepraten en meebeslissen over kwaliteit van zorg Handreiking voor cliëntenraden in de gehandicaptenzorg Uitgave van het LSR (Landelijk Steunpunt cliëntenraden) Meedenken, meepraten en meebeslissen

Nadere informatie

Handleiding Vrijwilligers Humanitas E-Maatjes systeem

Handleiding Vrijwilligers Humanitas E-Maatjes systeem Handleiding Vrijwilligers Humanitas E-Maatjes systeem Deze handleiding is bedoeld voor vrijwilligers van het project E-Maatjes om te kunnen chatten en e-mailen met de gekoppelde deelnemer in een veilige

Nadere informatie

Stap 6. Stap 6: Deel 1. Changes only take place through action Dalai Lama. Wat ga je doen?

Stap 6. Stap 6: Deel 1. Changes only take place through action Dalai Lama. Wat ga je doen? Stap 6. Changes only take place through action Dalai Lama Wat ga je doen? Jullie hebben een ACTiePlan voor het experiment gemaakt. Dat betekent dat je een nieuwe rol en andere ACTies gaat uitproberen dan

Nadere informatie

Verslag onderzoek Wat Werkt - deel 3

Verslag onderzoek Wat Werkt - deel 3 Verslag onderzoek Wat Werkt - deel 3 ideeën van familie en bekenden bij het geven van steun Ervaringen en ideeën van familie en bekenden bij het geven van steun Jos de Kimpe Carlijn Nieuwenhuis FEBRUARI

Nadere informatie

Lees Zoek op Om over na te denken

Lees Zoek op Om over na te denken Welkom bij de Online Bijbelcursus van Praise De bijbelcursus is wat voor jou als je: 1. Als je wilt weten wat christenen geloven. 2. Als je meer wilt begrijpen van de bijbel. 3. Als je wilt groeien in

Nadere informatie

Lesbrief 14. Naar personeelszaken.

Lesbrief 14. Naar personeelszaken. http://www.edusom.nl Thema Op het werk Lesbrief 14. Naar personeelszaken. Wat leert u in deze les? Wanneer u zeggen en wanneer jij zeggen. Je mening geven en naar een mening vragen. De voltooide tijd gebruiken.

Nadere informatie

Achtergrond informatie Toolkit Ouderbetrokkenheid vakantieschool

Achtergrond informatie Toolkit Ouderbetrokkenheid vakantieschool Achtergrond informatie Toolkit Ouderbetrokkenheid vakantieschool De vakantieschool is een bijzonder moment, waarbij de sfeer op school anders is dan anders. Er is extra aandacht voor de leerlingen en de

Nadere informatie

Verslag ouderavond FIT(s) OP DE KRING

Verslag ouderavond FIT(s) OP DE KRING Verslag ouderavond FIT(s) OP DE KRING In gesprek met elkaar. Uitwerking van de stellingen. De onderstaande stellingen hebben we deze avond besproken onder elke stelling staan een aantal opmerkingen die

Nadere informatie

Algemeen: Antwoorden in rood op vragen gesteld op de bijeenkomst over zorg in Stadsdorp Rivierenbuurt 13 december 2014.

Algemeen: Antwoorden in rood op vragen gesteld op de bijeenkomst over zorg in Stadsdorp Rivierenbuurt 13 december 2014. Antwoorden in rood op vragen gesteld op de bijeenkomst over zorg in Stadsdorp Rivierenbuurt 13 december 2014. Zie ook http://www.amsterdam.nl/zorg-welzijn/zorg-ouderen/ Algemeen: Wat betekenen de bezuinigingen

Nadere informatie

DEEL TWEE: OPDRACHTEN

DEEL TWEE: OPDRACHTEN DEEL TWEE: OPDRACHTEN WAARDEN- VERKENNING DUUR: 20 MINUTEN 2.1 WAARDENVERKENNING Om een beeld te krijgen van de ideeën van WAT? de deelnemers over belangrijke thema s rond arbeidsparticipatie begin je

Nadere informatie

Adviezen in een hulpverlenend gesprek: zegen of vloek? Door: Johan Clarysse, stafmedewerker Tele-Onthaal West-Vlaanderen

Adviezen in een hulpverlenend gesprek: zegen of vloek? Door: Johan Clarysse, stafmedewerker Tele-Onthaal West-Vlaanderen Adviezen in een hulpverlenend gesprek: zegen of vloek? Door: Johan Clarysse, stafmedewerker Tele-Onthaal West-Vlaanderen Adviezen in een hulpverlenend gesprek: zegen of vloek? 1 Advies is vaak iets anders

Nadere informatie

Weekschema maken. Je gaat praten over de dingen die jij in één week doet. Deze activiteiten ga je in een schema op de computer uitwerken.

Weekschema maken. Je gaat praten over de dingen die jij in één week doet. Deze activiteiten ga je in een schema op de computer uitwerken. Weekschema maken Je gaat praten over de dingen die jij in één week doet. Deze activiteiten ga je in een schema op de computer uitwerken. Leer en oefen: Neem samen me de docent/assistent het fotoboek de

Nadere informatie

Leerstraf So-Cool Informatie voor jongeren

Leerstraf So-Cool Informatie voor jongeren Raad voor de Kinderbescherming Ministerie van Veiligheid en Justitie Leerstraf So-Cool Informatie voor jongeren Je gaat de leerstraf So-Cool volgen. Deze brochure legt uit wat de leerstraf is en wat we

Nadere informatie

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid 18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid Goed, gezond en gemotiveerd aan het werk tot je pensioen? Dat bereik je door kansen te pakken op het werk. Leer aan de hand van onderstaande punten hoe je

Nadere informatie

Hoe ben jij KNAP??? >> Doe nu de test! Ga naar de 'Vragenlijst' Howard Gardner

Hoe ben jij KNAP??? >> Doe nu de test! Ga naar de 'Vragenlijst' Howard Gardner Hoe ben jij KNAP??? Je zou talent kunnen omschrijven als ergens heel goed in zijn. Elk mens heeft zo z n eigen talenten. Zelfs de grootste luilak die heeft namelijk een slaaptalent en een lui op de bank

Nadere informatie

Inleiding. Autisme & Communicatie in de sport

Inleiding. Autisme & Communicatie in de sport Sanne Gielen Inleiding Starten met een nieuwe sport is voor iedereen spannend; Hoe zal de training eruit zien? Zal de coach aardig zijn? Heb ik een klik met mijn teamgenoten? Kán ik het eigenlijk wel?

Nadere informatie

Leerstraf TACt Individueel. Informatie voor jongeren

Leerstraf TACt Individueel. Informatie voor jongeren Leerstraf TACt Individueel Informatie voor jongeren Je gaat de leerstraf TACt Individueel volgen. Deze brochure legt uit wat de leerstraf is en wat we van jou verwachten. Inhoud 4 > Wat lees je in deze

Nadere informatie

Wat doet NIM Maatschappelijk Werk?

Wat doet NIM Maatschappelijk Werk? Wat doet NIM Maatschappelijk Werk? Hulp, informatie en advies voor iedereen die het nodig heeft Bij NIM Maatschappelijk Werk kan iedereen die het nodig heeft (in Nijmegen en de regio) aankloppen voor gratis

Nadere informatie

dat ik aan mijn baas en collega s moet doorgeven welke werkzaamheden ik heb gedaan en wat nog gedaan moet worden.

dat ik aan mijn baas en collega s moet doorgeven welke werkzaamheden ik heb gedaan en wat nog gedaan moet worden. CP26 rapporteren Als u in Nederland in de Handel & Dienstverlening werkt, bijvoorbeeld in een winkel of op een kantoor, moet u doorgeven aan uw baas en/of uw collega wat u gedaan heeft en wat er nog moet

Nadere informatie

Communiceren is teamwork

Communiceren is teamwork Communiceren is teamwork Je werkt vaak zelfstandig, maar blijft altijd onderdeel van je team. Samen met je collega s zorg je zo goed mogelijk voor jullie cliënten. Samenwerken vereist veel communicatie.

Nadere informatie

Promens Care GEZINSBEHANDELING

Promens Care GEZINSBEHANDELING GEZINSBEHANDELING Voor gezinnen waarvan ouders of kinderen met een verstandelijke en/of psychische beperking hulp zoeken bij opvoeden en opgroeien Promens Care We helpen u thuis! Opvoeden is een hele klus.

Nadere informatie

JEUGDIGEN. Hulp na seksueel misbruik. vooruitkomen +

JEUGDIGEN. Hulp na seksueel misbruik. vooruitkomen + > vooruitkomen + Hulp na seksueel misbruik JEUGDIGEN Heb jij seksueel misbruik meegemaakt of iemand in jouw gezin, dan kan daarover praten helpen. Het kan voor jou erg verwarrend zijn hierover te praten,

Nadere informatie

Klanttest 2. Sint- Petrusschool Diemen Groep 7. Nicole Blok Top-ondernemen

Klanttest 2. Sint- Petrusschool Diemen Groep 7. Nicole Blok Top-ondernemen Klanttest 2 Sint- Petrusschool Diemen Groep 7 Nicole Blok Top-ondernemen Inhoudsopgave Voorwoord Verwachtingen van de Klanttest De doelgroep Klanttest Conclusie Foto s van de opdracht Voorwoord Op donderdag

Nadere informatie

Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk?

Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk? Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk? Verantwoordelijkheid. Ja, ook heel belangrijk voor school!!! Het lijkt veel op zelfstandigheid, maar toch is het net iets anders. Verantwoordelijkheid

Nadere informatie

BE HAPPY. 90-dagen Goed Gevoel conditionering programma

BE HAPPY. 90-dagen Goed Gevoel conditionering programma BE HAPPY 90-dagen Goed Gevoel conditionering programma Alle rechten voorbehouden. Geen deel van dit boek mag worden gereproduceerd op welke wijze dan ook, zonder voorafgaande toestemming van de uitgever.

Nadere informatie

NASCHOLINGSCENTRUM MAATSCHAPPELIJK WERK

NASCHOLINGSCENTRUM MAATSCHAPPELIJK WERK TEAMNASCHOLING SCHOOLGERICHT MAATSCHAPPELIJK WERK 1 SCHOOLGERICHT MAATSCHAPPELIJK WERK DOEL VAN DE NASCHOLING De training heeft tot doel om de taak van de schoolmaatschappelijk werker te professionaliseren,

Nadere informatie

Samenwerken èn netwerken

Samenwerken èn netwerken Samenwerken èn netwerken Stappenplan voor versterken van zelforganisaties Auteurs Saskia van Grinsven en Jamila Achahchah Fotografie: Guillermo Dazelle MOVISIE Juni 2012 Inleiding Voor je ligt een stappenplan

Nadere informatie

Vaktherapie en groepstrainingen bij De Hoenderloo Groep

Vaktherapie en groepstrainingen bij De Hoenderloo Groep Vaktherapie en groepstrainingen bij De Hoenderloo Groep Therapie en training, iets voor jou? Als je bij De Hoenderloo Groep komt wonen, heb je vaak al veel meegemaakt in je leven. Het valt niet altijd

Nadere informatie

Lesbrief: Bewust sociaal Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen?

Lesbrief: Bewust sociaal Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen? Lesbrief: Bewust sociaal Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen? Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Zonder dat we het door hebben worden we steeds asocialer. Dit

Nadere informatie

Cursus VRIENDEN MAKEN.KUN JE LEREN

Cursus VRIENDEN MAKEN.KUN JE LEREN Cursus VRIENDEN MAKEN.KUN JE LEREN PRAKTISCHE INFORMATIE Wat voor cursus? Het is een cursus voor mensen die, om wat voor reden dan ook, geen stevige vriendenkring (meer) hebben en die actief willen onderzoeken

Nadere informatie

Analyse Project Eigen Kracht in Uitvoering

Analyse Project Eigen Kracht in Uitvoering Analyse Project Eigen Kracht in Uitvoering 2013-2014 Inleiding In de periode 2011 tot en met 2014 hebben Trias Jeugdhulp, Jarabee en Intermetzo subsidie ontvangen van de provincie Overijssel voor het project

Nadere informatie

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN Dit thema is opgesplitst in drie delen; gevoelens, ruilen en familie. De kinderen gaan eerst aan de slag met gevoelens. Ze leren omgaan met de gevoelens van anderen. Daarna

Nadere informatie

Hoe ga ik dit verwerken? (Begrip maken) Dit volume is goed, dit moet ik zo houden.

Hoe ga ik dit verwerken? (Begrip maken) Dit volume is goed, dit moet ik zo houden. Wie Citaat feedback Wat? (Interpreteren) Hoe ga ik dit verwerken? (Begrip maken) Wat & waarom? (Vervolg vraag) Goed volume in je stem. Het volume van mijn stem is zodanig dat de informatie goed te horen

Nadere informatie

Het stroomschema treft u onderaan dit document. Eerst volgt een toelichting op de verschillende onderdelen van het stroomschema.

Het stroomschema treft u onderaan dit document. Eerst volgt een toelichting op de verschillende onderdelen van het stroomschema. Ondersteuning na Jeugdzorg Concept stroomschema warme overdracht December 2013 versie na praktijkatelier december 2013 Op basis van de input uit praktijkatelier 1 (januari 2013) is een concept stroomschema

Nadere informatie

COMMUNICATIE training. effectief communiceren met iedereen

COMMUNICATIE training. effectief communiceren met iedereen COMMUNICATIE training effectief communiceren met iedereen Een training van COMMUNICERENENZO Mensen zijn belangrijk. Resultaten ook Mensen zijn belangrijk en waardevol. Resultaten worden behaald dankzij

Nadere informatie

Hoe kunt u voor uw bijzondere kleinkind zorgen? Tips voor opa s en oma s. Foto Britt Straatemeier. Deze brochure werd mogelijk gemaakt door:

Hoe kunt u voor uw bijzondere kleinkind zorgen? Tips voor opa s en oma s. Foto Britt Straatemeier. Deze brochure werd mogelijk gemaakt door: Hoe kunt u voor uw bijzondere kleinkind zorgen? Tips voor opa s en oma s Foto Britt Straatemeier Deze brochure werd mogelijk gemaakt door: Tips voor grootouders Foto Susanne Reuling Als in het gezin van

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk Vrijwillige hulp

Vrijwilligerswerk Vrijwillige hulp Vrijwilligerswerk Mantelzorg Vrijwillige hulp Burenhulp Maak samen het verschil. Vrijwilligerswerk Vrijwilligers maken het verschil. Hun inzet op het gebied van onder andere cultuur, zorg, sport, natuur

Nadere informatie

Iedereen heeft een verhaal

Iedereen heeft een verhaal informatie voor jongeren Iedereen heeft een verhaal > Goed om te weten als je tijdelijk naar JJC gaat Iedereen heeft een eigen verhaal. Veel verhalen gaan over waarom het niet allemaal gelopen is zoals

Nadere informatie