Pressure Cooker Den Haag. Datum: 1 december uur Locatie: FMO Hoofdkantoor, Anna van Saksenlaan 71, Den Haag

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Pressure Cooker Den Haag. Datum: 1 december 2008 17.30 23.30 uur Locatie: FMO Hoofdkantoor, Anna van Saksenlaan 71, Den Haag"

Transcriptie

1

2 Inleiding Maandagavond 1 december 2008: na kantoortijd verzamelen 25 creatieve geesten uit verschillende disciplines zich in het strak ingerichte bedrijfsrestaurant van de Nederlandse Financieringsmaatschappij voor Ontwikkelingssamenwerking (beter bekend als FMO). FMO is gehuisvest in een kantoortoren met veel donker glas aan de Anna van Saksenlaan. Fraaie kunst en talrijke tropische planten vormen de entourage voor de 1 e Pressure Cooker in Den Haag. Een Pressure Cooker is een creatieve brainstorm waarbij in een beperkte tijd (één avond) een groep jonge creatieven van divers pluimage zich buigt over een case van het deelnemende bedrijf. Daarbij is het de kunst om in korte tijd tot een zo goed mogelijk resultaat te komen. Pressure Cooker is een van de initiatieven van Nieuwe Garde om het klimaat voor jonge creatieven te verbeteren. Op deze manier wil de Nieuwe Garde een brug slaan tussen het bedrijfsleven en jonge creatieven in de stad. Zie voor meer info of

3 Pressure Cooker Den Haag Datum: 1 december 2008 Tijd: uur Locatie: FMO Hoofdkantoor, Anna van Saksenlaan 71, Den Haag Pressure Cooker organisatie Projectleider Sander Westerduin sander@ludenz.nl Brainstorm begeleider Martijn Kramer martijn@nieuwegarde.nl Brainstorm begeleider Richard Slakhorst richard@crossxml.nl Brainstorm begeleider Fleur van Rijn fleur@shoot me.nl Brainstorm begeleider Dounia El Baraka dounia@purejazz.nl Chefkok (inspirator) Steven van Lummel chefsteef@hotmail.com Fotograaf Kim Vermaat kvermaat@yahoo.com Schrijver Froukje Cleton froukje.cleton@telfort.nl website:

4 Contactpersonen FMO Walter van Helvoirt Senior HR advisor René de Sévaux Manager Marketing & Communications Ammarens Bruggenkamp Senior Policy Advisor Chantal Schrijver Portfolio Analyst/Trainee Puck Hegeman Trainee website: Nieuwe Garde Den Haag Voorzitter Ralph de Schipper Secretaris Fleur van Rijn Penningmeester Martijn Kramer website:

5 Deelnemers Team Rood onder leiding van Martijn Kramer: Audrey Soudant, beeldend kunstenaar Suraj Bihari, grafisch kunstenaar Chantal Klaver, organisatieadviseur Carola Straatman, grafisch ontwerper André Pont, Photoproducer hoi.nl Team Blauw onder leiding van Richard Slakhorst: Marielle van Genderen, grafisch ontwerper Bart Huisman, student Psychologie Iman Haghighirad, marketeer Rudi Mol, fotograaf Willem van der Veen, art director Team Groen onder leiding van Fleur van Rijn: Martijn Hoeboer, student CMD Niloufar Siassi, cultural projects direction Bastiaan van Zwieten, grafisch ontwerper Noucky Koole, concept & design Roland Nooteboom, fotograaf FMO Team Oranje onder leiding van Dounia El Baraka: Walter van Helvoirt, senior HR advisor Chantal Schrijver, Portfolio analyst Puck Hegeman, trainee René de Sévaux, marketing manager Ammarens Bruggenkamp, policy advisor Hjarald Agnes, creatief ondernemer cre8ive.com

6 Het programma Terwijl bankmedewerkers vertrekken richting parkeergarage of station en de avondportier zich installeert achter de balie, druppelt tussen en uur een bont gezelschap aan creatieven het hoofdkantoor van FMO aan de Anna van Saksenlaan in Den Haag binnen. Om uur heet Martijn Kramer, voorzitter van Nieuwe Garde Den Haag, de aanwezigen welkom in het restaurant op de begane grond. Kort legt de organisatie nog even uit wat het doel is van deze avond. Ook wordt het strakke tijdschema nog even toegelicht. Vervolgens is het woord aan de host van deze avond: FMO. Linda Broekhuizen vertelt dat FMO een bank is die risicodragend kapitaal aanbiedt aan bedrijven in snelgroeiende en opkomende markten onder de voorwaarde dat zij maatschappelijk verantwoord ondernemen. FMO is actief in vier regio s: Latijns Amerika, Azië, Afrika en Oost Europa. Met ingang van 2009 wordt een reorganisatie ingevoerd waarbij medewerkers niet meer zijn gespecialiseerd in een bepaalde regio, maar in een van de drie sectoren: energie, huisvesting en financiën. Vraag aan de creatieven tijdens deze Pressure Cooker: Hoe kunnen de FMO medewerkers ervaren dat de nieuwe strategie een nieuwe manier van werken betreft?

7 Inspirator Geen Pressure Cooker zonder chefkok. Beeldend kunstenaar Steven van Lummel spreekt het publiek toe als een volleerde stand up comedian. Ter lering en inspiratie vertelt hij over twee hele verschillende kunstenaars, die beiden op hun eigen manier geniaal zijn. Florentijn Hofman ergerde zich aan het feit dat hij in het centrum van steden zo slecht kon parkeren. Hij kocht een tweedehands bestelbusje, spoot het in een andere kleur en voorzag het geheel van de huisstijl van DHL koeriers. Zo kon hij ongestraft parkeren voor de ingang van het stadhuis in Groningen. Gewoon zijn bus voor de deur laten staan en pas twee uur later terugkomen. Hokusai was een Japanse kunstenaar die nooit tevreden was over zijn werk. Hij maakte prachtige, zeer gedetailleerde potloodtekeningen maar was nooit 100% tevreden. Vlak voor zijn dood, op hoge leeftijd, maakte hij eindelijk de perfecte tekening. Het was zijn laatste creatie. Zijn verhaal zet de aanwezige creatieven aan het denken. En dat is maar goed ook, want er is volop werk aan de winkel.

8 Brainstormronde 1 In teams van ongeveer 5 personen vertrekken de creatieven naar verschillende kamers waar zij ongestoord kunnen broeden op geniale ideeën. In elke kamer staat een flip over en liggen post it s en stiften. Op tafel voldoende water, fruit en candybars om de grijze massa op gang te brengen en te houden. Eerst krijgt iedere deelnemer 1 minuut om zichzelf in een powerspeech voor te stellen aan het team. Zo weet iedereen meteen wat ze ongeveer van elkaar kunnen verwachten. Daarna is het de taak van de brainstormleider om de case duidelijk neer te zetten. Volgens het top of mind principe worden zoveel mogelijk ideeën verzameld die FMO kan inzetten om medewerkers enthousiast te krijgen over de reorganisatie binnen de bank.

9 Bij het FMO team ontstaat veel hilariteit over de twee hoofdgroepen binnen het bedrijf: de dino s versus de hippo s. Met dino s worden oudere medewerkers aangeduid. Hippo s zijn de jongeren, waarbij de leeftijdsgrens van de gezelligheidsclub inmiddels al naar boven (32 jaar) is bijgesteld. Verder blijken sommige teams moeite te hebben met het duidelijk formuleren van de probleemstelling, waar anderen juist meteen beginnen met spuien. Na een uur zit de eerste ronde erop en gaat iedereen terug naar het restaurant. Daar staat een uitgebreid Indonesisch buffet klaar voor de hongerige brainstormers. Tijd om rustig uit te buiken is er niet, want na een half uur is het alweer tijd voor de tweede ronde. Dus: kop koffie mee en weer aan het werk.

10

11 Brainstormronde 2 Om uur zijn alle teams weer terug in hun kamers. Tijdens deze tweede ronde moeten de ideeën worden geconvergeerd tot een werkbaar en realistisch advies. Knopen moeten worden doorgehakt. Wat zijn de beste concepten? Hoe kunnen we de ideeën nog verder verbeteren? Ook de presentatie moet nu worden voorbereid. De bedoeling is om de presentatie samen te vatten op één flip over vel. Ieder team krijgt straks namelijk maar 5 minuten om hun advies te presenteren (keep it stupid and simple!). De Pressure Cooker maakt zijn naam waar; met nog een kwartier te gaan leggen alle teams de laatste hand aan hun presentatie. Er wordt gepraat, nagedacht, gelachen, getwijfeld, nog meer getwijfeld, geschreven, getekend en dan komt Sander zeggen dat de tijd om is. Klaar voor de presentatie!

12 De presentaties Alle teams verzamelen weer in het restaurant. Als aan een kant de verlichting niet optimaal blijkt voor een heldere presentatie, worden de stoelen allemaal even omgedraaid. Daar blijkt de verlichting beter. De FMO jury neemt plaats op de eerste rij. Zij moeten de output nu gaan beoordelen. De stemming is nog steeds prima. Het zwaarste werk is immers gedaan.

13 Presentatie Team Rood FMO Markt Team Rood trapt af en presenteert hun idee om een markt te organiseren in de centrale hal bij FMO. Elke afdeling krijgt een marktkraam aangeboden die zij zelf mogen inrichten. Ze moeten dus bedenken wat ze gaan verkopen. Maar ook hoe ze dat op een leuke manier gaan doen. Samenwerken is belangrijk en dat is goed voor de teambuilding. Er kan ook nog een wedstrijdelement aan worden toegevoegd: Wie is de beste verkoper? Op deze manier kunnen medewerkers van FMO goed nadenken over hun nieuwe specialisme. De markt maakt de reorganisatie concreet. Deze marktdag kun je beleven en herbeleven. Reactie FMO: Het is een goede gedachte om de reorganisatie concreet te maken. Tot nu toe heeft iedereen vooral veel tekstuele informatie gekregen. Terwijl veel mensen zich afvragen waarom ze nu eigenlijk op een andere manier moeten gaan werken. Veel mensen twijfelen: Is het wel goed voor mij? De organisatie van een markt is in ieder geval een goede manier om het allemaal wat luchtiger te maken.

14 Presentatie Team Blauw Street of FMO De kop is eraf als Team Blauw aan de beurt is. Zij komen met het idee om een straat in te richten in de bank met aan weerszijde een lange wand waarop alle afdelingen zich kunnen presenteren. De drie sectoren: energy, housing en finance krijgen dus de ruimte om hun creativiteit aan te spreken. Onder het motto: YOU + ME = WE moeten ze gaan samenwerken om hun afdeling zo goed mogelijk voor het voetlicht te brengen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld met koffers een kijkdoos maken, of foto s en filmbeelden op de wand projecteren. Reactie FMO: Een heel mooi idee. De straat fungeert als verzamelpunt binnen het bedrijf, en qua concept sluit het goed aan op de nieuwe strategie waarbij werken in teamverband centraal staat. Ook zien wij mogelijkheden om een dergelijke wand te koppelen aan intranet. Bij uitvoering moet worden gelet op: actualiteit, continuïteit en duurzaamheid.

15 Presentatie Team Groen Het 4 stappenplan Team Groen presenteert een 4 stappenplan om de neuzen van alle FMO ers dezelfde kant op te krijgen. Zij stellen voor om in 2008 op: 17/12 alle klokken te verzetten naar de Nederlandse tijd (nu allemaal verschillende tijdzones). 18/12 afdelingen Finance, Energy en Housing kiezen een Ambassadeur In 2009: t/m 18 2 houden alle afdelingen een dagboek bij met tekst en beeld, zodat iedereen op de hoogte blijft van alle ontwikkelingen. Toekomst: in de centrale hal komt een klimmuur met gekleurde steunen als symbolen voor targets die gehaald zijn of nog gehaald moeten worden. Reactie FMO: We horen een heleboel sexy woorden die met veel elan worden gepresenteerd. Met alle respect voor het denken in verschillende fasen, maar de klimwand springt er wat ons betreft het meeste uit. Een sterk idee, dat goed aansluit op de visie van FMO.

16 Presentatie FMO Team Oranje Puzzel & video Natuurlijk is iedereen reuze benieuwd naar de concepten van het FMO team onder leiding van Dounia en bijgestaan door Hjarald. Hebben zij nog een frisse kijk op hun eigen bedrijf? Ook dit team komt met een stappenplan (gelukkig wel andere stappen dan hun groene collega s). Zo is daar het idee om puzzelstukjes via de mail te verspreiden over de verschillende afdelingen. In januari moet dan per afdeling één grote puzzel worden gemaakt van alle stukjes. Daarmee ontstaat dan een afbeelding die betrekking heeft op hun sector. Op 18/12 krijgen alle teams de gelegenheid om zichzelf te presenteren in zelfgemaakte en geproduceerde video s. Alles wordt met camera s vastgelegd en is daarna te zien op intranet. Beide ideeën zijn goed voor de teambuilding en sfeer op de afdeling. Collega s leren elkaar op een andere manier kennen, en moeten samenwerken om tot een goed resultaat te komen.

17 Afsluiting De voorzitter van de Nieuwe Garde Den Haag bedankt alle aanwezigen voor hun inzet, de fotograaf en de verslaggeefster, de mensen van FMO voor de samenwerking en het team van Pressure Cooker voor de organisatie. FMO is enthousiast over de werkwijze en resultaten van deze Pressure Cooker. Zij gaan met de concepten aan de slag en zullen de Nieuwe Garde op de hoogte houden van de ontwikkelingen rondom de reorganisatie. Daarna kan er stoom worden afgeblazen (of rook worden uitgeblazen op het balkon) en wordt er gezellig nagepraat onder het genot van een glaasje en een knabbeltje. Rond uur verlaten de laatste deelnemers het gebouw. De nachtportier blijft alleen achter.

18 Reactie vanuit FMO In ons saaie bankiersbestaan maakten wij ons op voor weer een saaie after work avond. Maar toen wisten we het weer: vanavond Pressure Cooker! Een opgewonden maar toch angstig gevoel maakte zich van ons meester. Als risk avoiding bankiers waren we zo n gedurfd concept niet gewend, zouden die creatievelingen van de Nieuwe Garde één spaan van ons en onze nieuwe strategie heel laten? Toen de avond daar was en alle creatievelingen binnen waren bleek deze angst ongegrond. De creatievelingen waren weliswaar geen bankiers, maar de aansluiting was snel gevonden. En opvallend genoeg begrepen ze heel snel waar FMO voor staat en voelden aan wat de cultuur van FMO is. De vragen die werden gesteld over de strategie toonden opmerkelijke overeenkomsten met vragen die medewerkers eerder gesteld hadden toen de nieuwe strategie aan hen werd gepresenteerd. Het was dan ook geen verrassing dat de ideeën die gebracht werden voor het overbrengen van de nieuwe strategie heel goed binnen de cultuur van FMO passen. We waren verrast over de verschillen tussen de concepten. In alle concepten zitten wat ons betreft aspecten die teamwork centraal stellen en die de nieuwe focus van FMO visualiseren. Als FMO ers zelf hebben we ook een brainstorm sessie gehouden. Dounia wist de creatieve kant in ons naar boven te halen, en zorgde ervoor dat we op een nieuwe manier naar onszelf keken. Wat ons betreft is dit één van de belangrijkste lessons learned voor FMO deze avond: samen met creatievelingen brainstormen zorgt ervoor dat we inzien hoe we buiten de betreden paden kunnen treden. We zijn dan ook geïnteresseerd in verdere samenwerking en hebben de eerste stappen reeds gezet. Voor ons kennismaking evenement gaan we langs bij PIP, waarbij ook Steven en Kim aanwezig zullen zijn. Het Financial Institutions team gaat op deze dag het marktkraam idee in de praktijk brengen. Over meer FMO brede activiteiten gaan we de komende weken nadenken, maar we weten jullie te vinden! Met vriendelijke groeten, namens het FMO Team, Puck Hegeman Ammarens Bruggenkamp Walter van Helvoirt Chantal Schrijver

19 Verslag Pressure Cooker FMO 1 December 2008 Tekst: Froukje Cleton froukje.cleton@telfort.nl Foto s Kim Vermaat kvermaat@yahoo.com Ontwerp: Sander Westerduin sander@ludenz.nl 2008 Pressure Cooker Den Haag Pressure Cooker is een project van de Nieuwe Garde, en erop gericht om jonge creatieven in contact te brengen met commerciële partijen. Kijk voor meer informatie over Nieuwe Garde op

DINEREN IN DE HOFTRAMMM

DINEREN IN DE HOFTRAMMM DINEREN IN DE HOFTRAMMM De bijzondere creatie van Bobby van Galen en Pierre Wind Foto s en tekst: Martien Versteegh Eigenaar en gastheer Bobby van Galen heet u van harte welkom Het begon met een droom

Nadere informatie

Interview met de Nederlandse studenten in de werkgroepen.

Interview met de Nederlandse studenten in de werkgroepen. Wie zijn wij: Daag! Mijn naam is Jorrit en ik ben 23 jaar jong. Ik ben geboren en getogen in Leeuwarden. Ik zit nu in het 2e jaar van de lerarenopleiding Economie. Bij deze wil ik jullie veel plezier en

Nadere informatie

Shoeby Fashion groeit gestaag STARTERS THEMA. Dé marktplaats voor de samenwerkende ondernemer. www.franchiseplus.nl. losse nummers 6,75

Shoeby Fashion groeit gestaag STARTERS THEMA. Dé marktplaats voor de samenwerkende ondernemer. www.franchiseplus.nl. losse nummers 6,75 www.franchiseplus.nl 16e jaargang nummer 2 april 2008 losse nummers 6,75 Dé marktplaats voor de samenwerkende ondernemer THEMA STARTERS Shoeby Fashion groeit gestaag In dit nummer: Bestaande vestiging

Nadere informatie

fotowerkgroep Ommoord Introductieboekje

fotowerkgroep Ommoord Introductieboekje fotowerkgroep Ommoord Introductieboekje COLOFON FOTO WERKGROEP OMMOORD Opgericht: 5 februari 1974 Clubavond: Donderdag van 20.00 tot 22.30 uur Zaal open om 19.30 uur Contactgegevens: Joliottoren (nabij

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding 3. Mijn artfiact 3. Proces 4. Mijn beoordelingsblad en presentatie 5. Autotic Selfie eindproduct (ware grootte) 6

Inhoudsopgave. Inleiding 3. Mijn artfiact 3. Proces 4. Mijn beoordelingsblad en presentatie 5. Autotic Selfie eindproduct (ware grootte) 6 1 Inhoudsopgave Inleiding 3 Mijn artfiact 3 Proces 4 Mijn beoordelingsblad en presentatie 5 Autotic Selfie eindproduct (ware grootte) 6 2 Autobiotic Selfie Inleiding De autobiotic selfie heeft mij heel

Nadere informatie

28 feb. 2008 Rabobank Rotterdam

28 feb. 2008 Rabobank Rotterdam 28 feb. 2008 Rabobank Rotterdam Verslag Pressure Cooker # 2 Inleiding Een kantoortoren in Rotterdam op donderdag 28 februari 2008: 25 creatieve geesten uit alle hoeken en gaten, met uiteenlopende achtergronden

Nadere informatie

Inspire. Eindborrel. Presentaties

Inspire. Eindborrel. Presentaties 1 Inspire Inspire is een interactieve fysieke ruimte. In het concept inspire is het belangrijk om mensen te inspireren en te enthousiasmeren. per kwartaal komen er experts, passiedragers en ideedragers

Nadere informatie

Kraak de geest van de DJ

Kraak de geest van de DJ Kraak de geest van de DJ Een observatie Door Nicky van Veen Inleiding Hoe komt het dat creatievelingen zo goed kunnen performen en zo creatief kunnen zijn op het moment dat ze moeten schitteren. Om dit

Nadere informatie

stichting Magneet Festival - 22 september 2009 Fotografie Zie 't Zo

stichting Magneet Festival - 22 september 2009 Fotografie Zie 't Zo Eindelijk is het zover! De Magneetbar - bekend van de gelijknamige Magneetbar op Lowlands - heeft een eigen festival in het leven geroepen: Het Magneet Festival. As we speak wordt de motor aangeslingerd

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent? Workshop Handleiding Verhalen schrijven wat is jouw talent? Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Les 1: Even voorstellen stelt zich kort voor en vertelt

Nadere informatie

Welkom bij de meest veelzijdige evenementenlocatie van Midden-Nederland

Welkom bij de meest veelzijdige evenementenlocatie van Midden-Nederland Welkom bij de meest veelzijdige evenementenlocatie van Midden-Nederland Evenementenlocatie met eindeloze mogelijkheden! Central Studios te Utrecht Evenementenlocatie met mogelijkheden Deze voormalige televisiestudio

Nadere informatie

KUNSTRONDE KUNSTEILANDEN AMSTERDAM. Speciale Kunstronde van zondag 11 December 2011 Extra Events : Wijnproeverij, Muziek & Kunstloterij

KUNSTRONDE KUNSTEILANDEN AMSTERDAM. Speciale Kunstronde van zondag 11 December 2011 Extra Events : Wijnproeverij, Muziek & Kunstloterij KUNSTRONDE KUNSTEILANDEN AMSTERDAM Speciale Kunstronde van zondag 11 December 2011 Extra Events : Wijnproeverij, Muziek & Kunstloterij Extra KEA evenementen... Wijnproeverij van de Wijnkelder Brouwersgracht.

Nadere informatie

Presentatie Tekst Top plan (talentontwikkelingsplan) Amy Kouwenberg OABCE1A

Presentatie Tekst Top plan (talentontwikkelingsplan) Amy Kouwenberg OABCE1A Presentatie Tekst Top plan (talentontwikkelingsplan) Amy Kouwenberg OABCE1A INLEIDING Ik heb vandaag een cadeautje meegenomen. Niet voor jullie, maar voor mijzelf. Het cadeautje staat voor de verrassingen

Nadere informatie

straatjutten de workshops

straatjutten de workshops straatjutten de workshops inleiding De beste kansen & ideeën liggen op straat, maar de meeste mensen zien ze niet. Met de Straatjutmethode leer je ze te vinden en te vertalen naar concepten voor je eigen

Nadere informatie

Ouderinfo donderdag 3 december 2015

Ouderinfo donderdag 3 december 2015 Ouderinfo donderdag 3 december 2015 Geplande evenementen 4-12-2015 Sinterklaasviering www.antoniusbest.nl 0499-371250 Beste ouders, verzorgers, 1. Pepernoten bakken Afgelopen maandag begon de Sinterklaasweek

Nadere informatie

PRESENTATIE NML DESIGN, VT W ONEN&DESIGN BEURS. W aarom zou jij m oeten kiezen voor een interieurstylist?

PRESENTATIE NML DESIGN, VT W ONEN&DESIGN BEURS. W aarom zou jij m oeten kiezen voor een interieurstylist? PRESENTATIE NML DESIGN, VT W ONEN&DESIGN BEURS W aarom zou jij m oeten kiezen voor een interieurstylist? Ik ben Nathali Meurs-Pas, mijn bedrijf heet NML Design Interieurontwerp & Styling. Ik woon in Amsterdam,

Nadere informatie

Voorwoord. AHA! De Grafisch Vormgever Voor Communicatie en Multimedia Design studenten.

Voorwoord. AHA! De Grafisch Vormgever Voor Communicatie en Multimedia Design studenten. Anne H Heijkoop eijkoop Assesment Assesment Anne Anne AnneHeijkoop Heijkoop Assesment Assesment Anne Anne Heijkoop Heijkoop Assesment Assesment DE GRAFISCH VORMGEVER Voorwoord AHA! De Grafisch Vormgever

Nadere informatie

Q1 Hoe beoordeelt u de informatieverstrekking voorafgaand aan uw event?

Q1 Hoe beoordeelt u de informatieverstrekking voorafgaand aan uw event? Q1 Hoe beoordeelt u de informatieverstrekking voorafgaand aan uw event? Beantw oord: 53 Ov ergeslagen: 1 Duidelijk en v olledig Duidelijk maar onv olledig Onduidelijk en onv olledig Duidelijk en volledig

Nadere informatie

OBSERVATIE. Hoe kom je in een creatieve mindset? De observatie van een kunstenaar en hoe hij aan zijn creativiteit komt. Robbert Kooiman G&I 1-C

OBSERVATIE. Hoe kom je in een creatieve mindset? De observatie van een kunstenaar en hoe hij aan zijn creativiteit komt. Robbert Kooiman G&I 1-C OBSERVATIE Hoe kom je in een creatieve mindset? De observatie van een kunstenaar en hoe hij aan zijn creativiteit komt Robbert Kooiman G&I 1-C Contents Inleiding... 2 Covert of Overt... 2 Analyse... 3

Nadere informatie

make things ETA by Boudewijn Naaijkens

make things ETA by Boudewijn Naaijkens ET S make things ETA by Boudewijn Naaijkens VISUAL IDENTITY Student Boudewijn Naaijkens 2060969 Avans Hogeschool 42CM04 (O) Vakcoördinator Brenda Renssen Avans Hogeschool Overige betrokken docent(en) Marcel

Nadere informatie

Jawel, omdat ik vooral grafisch werk zijn fysieke producten ook een mooie aanwinst voor mijn portfolio

Jawel, omdat ik vooral grafisch werk zijn fysieke producten ook een mooie aanwinst voor mijn portfolio Naam student: Teake Naam feedbackgever: Bart Omdat de invalshoek mij interessant leek en de mogelijkheid tot extra portfoliowerk. Samenwerken aan een product of dienst Ja hij heeft de opdracht geformuleerd

Nadere informatie

Design Pressure Cooker. motor voor innovatie

Design Pressure Cooker. motor voor innovatie Design Pressure Cooker motor voor innovatie Design Pressure Cooker motor voor innovatie Inhoud: 2. Voorwoord 3. Onderzoek naar werking DPC 4. Wat is een Design Pressure Cooker 5. Design als motor voor

Nadere informatie

Afval Anne en de Sorteerbrigade

Afval Anne en de Sorteerbrigade Afval Anne en de Sorteerbrigade Verhaal ontwikkeld voor educatieproject Afval groep 3 School en Cultuur Veenendaal 2014 Geschreven door: Sanne Heymann Tekeningen door: Sjoerd Kreijns Dit is Afval Anne.

Nadere informatie

0-3 maanden zwanger. Zwanger. Deel 1

0-3 maanden zwanger. Zwanger. Deel 1 Zwanger Ik was voor het eerst zwanger. Ik voelde het meteen. Het kon gewoon niet anders. Het waren nog maar een paar cellen in mijn buik. Toch voelde ik het. Deel 1 0-3 maanden zwanger Veel te vroeg kocht

Nadere informatie

De bruistablet. Creatief zoeken naar

De bruistablet. Creatief zoeken naar De bruistablet Creatief zoeken naar sprankelende oplossingen Op de jeugddienst word je dagdagelijks geconfronteerd met kleine en/of grote problemen, vraagstukken, uitdagingen die een antwoord van je vragen.

Nadere informatie

Info- event bestuur 2015-2016

Info- event bestuur 2015-2016 Info- event bestuur 2015-2016 Content Waar het allemaal begint De AFC-organisatiestructuur Alle bestuursfuncties En praktisch dan? Onze voorzitster hebben we al! Waar het allemaal begint Waar het allemaal

Nadere informatie

Te huur HOOFDSTUK 4 WOORDEN. Kies het goede woord. 1 Ik woon in een flat op de vierde... a verdieping b appartement

Te huur HOOFDSTUK 4 WOORDEN. Kies het goede woord. 1 Ik woon in een flat op de vierde... a verdieping b appartement 51 51 HOOFDSTUK 4 Te huur WOORDEN 1 1 Ik woon in een flat op de vierde.... a verdieping b appartement 2 Het is een rijtjeshuis met een grote woonkamer en drie.... a tuinen b slaapkamers 3 Mijn woonkamer

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF Het nieuwe Koningin Wilhelmina

NIEUWSBRIEF Het nieuwe Koningin Wilhelmina NIEUWSBRIEF Het nieuwe Koningin Wilhelmina 1 In dit nummer 2. De gemeente laat weten 2. Veilig en weer goed zicht 3. Pendelbus is succes 3. Interne verhuizing loopt goed 4. Mevr. Reijneke over haar interne

Nadere informatie

Business Lounge: uw klant aan de bestuurstafel!

Business Lounge: uw klant aan de bestuurstafel! Gaby Remmers: senior onderzoeker Blauw Research Drijfveer: organisaties helpen inzicht te krijgen in de kansen op een nog klantgerichtere dienstverlening Andre Heeling: onderzoeker Blauw Research Drijfveer:

Nadere informatie

CREATIEF CONCEPTEN OP BASIS VAN CREATIVITEIT HOE? ZO!

CREATIEF CONCEPTEN OP BASIS VAN CREATIVITEIT HOE? ZO! CREATIEF CONCEPTEN OP BASIS VAN CREATIVITEIT HOE? ZO! INHOUDSOPGAVE STARTFASE VOORAF - IS HET EEN ONDERWERP VOOR CREATIVITEIT? - ANALYSEVRAGEN - BRIEFING MET PROBLEEMEIGENAAR DE CREATIEVE SESSIE - SPELREGELS

Nadere informatie

KPN XL 1 KPN XL 1 Titel van de presentatie Classificatie

KPN XL 1 KPN XL 1 Titel van de presentatie Classificatie KPN XL KPN XL 1 Titel van de presentatie Classificatie Ambitie KPN XL: ontwikkelen van een full service formule die past bij merk KPN. Wat willen we? KPN Beste dienstverlener met on-telco hoge klanttevredenheid

Nadere informatie

Hoe schrijf ik tekst voor mijn website?

Hoe schrijf ik tekst voor mijn website? Hoe schrijf ik tekst voor mijn website? Heb je een eigen website, maar worstel je met de teksten die je daarop kwijt wil? Volg dan dit stappenplan. Met een paar handige tips kom je vast een heel eind.

Nadere informatie

BIJEENKOMST. Supporters. van waterland

BIJEENKOMST. Supporters. van waterland BIJEENKOMST Supporters van waterland SEIZOEN 2014-2015 Terugblik seizoen 2013/2014 Agenda Opening Terugblik 2013-2014 Financien Benoeming bestuursleden Ingekomen ideeën - Bordjes en cadeau Gala - Bierviltjes

Nadere informatie

Staatjutten. Opdracht 1. Marketing Concept development. Chantal Aafjes 0834273 CMD2b

Staatjutten. Opdracht 1. Marketing Concept development. Chantal Aafjes 0834273 CMD2b Staatjutten Opdracht 1 Marketing Concept development Chantal Aafjes 0834273 CMD2b Keuze straat De keuze van de straat die ik gekozen heb is misschien niet geheel voor de hand liggend aangezien het een

Nadere informatie

Bronnenbank Onderwijstheorie Tessa van Helden. Inhoudsopgave Pagina. Bron 1 Design Marcel Wanders. 2. Bron 2 ADHD in de klas. 2

Bronnenbank Onderwijstheorie Tessa van Helden. Inhoudsopgave Pagina. Bron 1 Design Marcel Wanders. 2. Bron 2 ADHD in de klas. 2 Bronnenbank Onderwijstheorie Tessa van Helden Inhoudsopgave Pagina Bron 1 Design Marcel Wanders. 2 Bron 2 ADHD in de klas. 2 Bron 3 Recensie over Boijmans van Beunigen 3 Bron 4 Flip in de klas. 4 Bron

Nadere informatie

Hoe bent u bij Little People terecht gekomen?

Hoe bent u bij Little People terecht gekomen? Resultaten enquête Little People Hoe bent u bij Little People terecht gekomen? Via internet Via kennissen/vrienden/bekenden Anders nl. 33% 24% 43% Anders nl. Via directeur Paesacker Advertentie krant Via

Nadere informatie

Rabobank Graafschap-Midden

Rabobank Graafschap-Midden Rabobank Graafschap-Midden Geen gouden kranen. Wel gekleurde banken. Rabobank Graafschap-Midden kiest voor Gispen. Als één woord typerend voor de Achterhoek is, is dat waarschijnlijk nuchterheid. Tijdens

Nadere informatie

Klantgericht (online) communiceren. in 5 stappen. Whitepaper

Klantgericht (online) communiceren. in 5 stappen. Whitepaper Klantgericht (online) communiceren in 5 stappen Whitepaper Index Klantgericht communiceren in 5 stappen 3 Klantgericht communiceren, waarom zou ik? 4 Aan de slag! 5 5-stappenplan klantgericht communiceren

Nadere informatie

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 7 en 8

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 7 en 8 MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 7 en 8 Inleiding In groep 7 of 8 komen leerlingen vaak voor de tweede keer met hun klas naar het van Abbemuseum. Bij het eerste bezoek, in groep 5 of 6, hebben ze

Nadere informatie

Welkom bij Brand instinct! In dit merkpaspoort leggen we uit wie wij zijn, wat we beloven, waarom wij doen wat we doen en waar wij voor staan.

Welkom bij Brand instinct! In dit merkpaspoort leggen we uit wie wij zijn, wat we beloven, waarom wij doen wat we doen en waar wij voor staan. merkpaspoort Welkom bij Brand instinct! In dit merkpaspoort leggen we uit wie wij zijn, wat we beloven, waarom wij doen wat we doen en waar wij voor staan. Dit paspoort is voor iedereen die op een of andere

Nadere informatie

Theo Koot Ivo de Nooijer Raffi Balder

Theo Koot Ivo de Nooijer Raffi Balder HUBspot is een plek waar innoverende studenten, ondernemers, investeerders, docenten en bedrijven elkaar ontmoeten en inspireren, kennis opdoen en samen ondernemen. Met als doel om Leiden innovatiever

Nadere informatie

FASE 1: WAT KAN ER BETER?

FASE 1: WAT KAN ER BETER? FASE 1:? Wat? Wie? Wanneer? Hoe lang? In de eerste maand gaan jullie bekijken wat er beter kan op school! Met het hele team en de begeleider. Dit is de start van het project. Deze fase duurt ongeveer acht

Nadere informatie

Methodieken sessie Kennismaking

Methodieken sessie Kennismaking Methodieken sessie 1 1. Kennismaking Een opwarmertje om de benen en tongen wat losser te maken. Welke vormen moeten nog worden bepaald. De nadruk van de energizers ligt vooral op het leren van elkaars

Nadere informatie

Stageverslag Danique Beeks

Stageverslag Danique Beeks Stageverslag Danique Beeks Waarom deze stage en hoe zag de stage eruit? Ik heb via Mirthe informatie gekregen over deze stage. Haar achterneef is een van de eigenaren van dat bedrijf. Ze heeft mij deze

Nadere informatie

Aan de Schrans in Leeuwarden is één van de meest opvallende orthodontiepraktijken. van Noord-Nederland gevestigd. Daarin werkt

Aan de Schrans in Leeuwarden is één van de meest opvallende orthodontiepraktijken. van Noord-Nederland gevestigd. Daarin werkt Aan de Schrans in Leeuwarden is één van de meest opvallende orthodontiepraktijken van Noord-Nederland gevestigd. Daarin werkt orthodontist Daniël van der Meulen samen met veertien assistentes intensief

Nadere informatie

[Rapport: Visitekaartjes gefilterd (1) Hannie Mommers. Mommersontwerp

[Rapport: Visitekaartjes gefilterd (1) Hannie Mommers. Mommersontwerp ] [Rapport: Visitekaartjes gefilterd (1) Hannie Mommers De Roskam 16a-18a 4851 TE Ulvenhout Nederland M +31 6 51 41 27 70 studio@mommersontwerp.nl www.mommersontwerp.nl ontwerper Hannie Mommers Bezoek

Nadere informatie

Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl.

Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl. Chatten Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl. Colofon Een uitgave van Eenvoudig Communiceren

Nadere informatie

Veren. Look & Inspire Jenna Hardin 1B Game Art

Veren. Look & Inspire Jenna Hardin 1B Game Art Veren Look & Inspire Jenna Hardin 1B Game Art Inhoud: Orientatie van verzamelingen...2 Wie zoekt zal vinden...2 de zoektocht gaat door...2 Veranderen van onderwerp...3 Veren als decoratie object...4 Orienteren

Nadere informatie

Project Interactieve multimedia

Project Interactieve multimedia Project Interactieve multimedia Jerney van Schagen Inleiding: Het eerste idee van het project bij mij was dat het een vrij breed project zou worden, maar in een van de eerste colleges kwam ik er al gauw

Nadere informatie

Vivarium 2015: Lucky #7

Vivarium 2015: Lucky #7 Nieuwsbrief nr.1 Maart 2015 Vivarium 2015: Lucky #7 Na de zeer succesvolle terugkeer van Vivarium in 2014, zijn de voorbereiding op de komende editie al weer in volle gang. Wie de gehele historie van Vivarium

Nadere informatie

Ik wilde een opdracht ontwikkelen voor leerlingen die voldoet aan de uitgangspunten van competentiegericht leren.

Ik wilde een opdracht ontwikkelen voor leerlingen die voldoet aan de uitgangspunten van competentiegericht leren. 1/5 Fase 1: Wat wilde ik bereiken? Handelen/ ervaring opdoen Ik wilde een opdracht ontwikkelen voor leerlingen die voldoet aan de uitgangspunten van competentiegericht leren. De opdracht wilde ik zo ontwikkelen,

Nadere informatie

DE TOEKOMST VAN KATWIJK. Verslag Meet-up #4. Burgt Rijnsburg. detoekomstvankatwijk.nl

DE TOEKOMST VAN KATWIJK. Verslag Meet-up #4. Burgt Rijnsburg. detoekomstvankatwijk.nl Verslag Meet-up #4 19-februari 2019 @de Burgt Rijnsburg detoekomstvankatwijk.nl Meet-up #4 Dit was alweer de vierde meet-up van de Toekomst van Katwijk! Deze keer waren alle inwoners, ondernemers en organisaties

Nadere informatie

Webteksten schrijven. Denise van der Burg 0840384 CMD1I

Webteksten schrijven. Denise van der Burg 0840384 CMD1I Webteksten schrijven Denise van der Burg 0840384 CMD1I Inhoud Inleiding... Analyse websites. De bloemist Zoetermeer. Boom bloembinders Breda Norbets bloemkunst en meer. De bloemenhoek. Mijn keuze. Bouwplan

Nadere informatie

MEDMEC01 Q1 JAAR 1. THEMA: het creatieve proces MODULEWIJZER Mediaencreativiteit.pbwiki.com VAKGROEP MEDIA EN CREATIVITEIT

MEDMEC01 Q1 JAAR 1. THEMA: het creatieve proces MODULEWIJZER Mediaencreativiteit.pbwiki.com VAKGROEP MEDIA EN CREATIVITEIT MEDMEC01 Q1 JAAR 1 THEMA: het creatieve proces MODULEWIJZER Mediaencreativiteit.pbwiki.com VAKGROEP MEDIA EN CREATIVITEIT Vandaag Wat is er in het nieuws? Dummy: show us what you got! Convergerende technieken

Nadere informatie

We zijn heel blij dat we onze bouwdroom hebben gevolgd. www.sibomat.be

We zijn heel blij dat we onze bouwdroom hebben gevolgd. www.sibomat.be We zijn heel blij dat we onze bouwdroom hebben gevolgd. www.sibomat.be Meestal gaat het zo: huisje, boompje, beestje. Zo ging het ook voor Serge V. en Sabine D. Ze woonden al achttien jaar in hun zelfgerenoveerde

Nadere informatie

Met een rugzakje vol info ga ik naar huis, veel gesprekken, leuke manier van middagvulling.

Met een rugzakje vol info ga ik naar huis, veel gesprekken, leuke manier van middagvulling. Leerzaam, leuk, nieuwe contacten opgedaan, nieuwe ideeën. Het open Space concept is geweldig. Met een rugzakje vol info ga ik naar huis, veel gesprekken, leuke manier van middagvulling. Ontspannen maar

Nadere informatie

Ellen Schild. Tineke Groen

Ellen Schild. Tineke Groen Ellen Schild Tineke Groen Jaar in jaar uit besteden we in Mebest aandacht aan fraaie afbouwprojecten. Achter elk van die projecten zitten vakmensen. Vakmensen die het bedenken, vakmensen die het maken.

Nadere informatie

zoekt gepassioneerde creatieve geesten en bedrijven Ben jij erbij?

zoekt gepassioneerde creatieve geesten en bedrijven Ben jij erbij? zoekt gepassioneerde creatieve geesten en bedrijven Ben jij erbij? De nieuwe Creative Cube. Beste vriend en/of relatie, Na 5 jaar met zeer veel plezier gewerkt te hebben in Creative Cube aan de Delftsestraat

Nadere informatie

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet.

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Bezoek op kantoor Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Ton en Toya hebben wat problemen thuis.

Nadere informatie

Sensoren en maatschappij

Sensoren en maatschappij PROJECT Sensoren en maatschappij Informatie voor de leerlingen Inhoud 1 De opdracht 2 Het beroep 3 De organisatie 4 Begeleiding 5 Beoordeling en evaluatie [1] PROJECT Sensoren en maatschappij [Technasium]

Nadere informatie

REGELS. Onderstreep de pluralisvorm in de zin.

REGELS. Onderstreep de pluralisvorm in de zin. 61 61 REGELS 1 Onderstreep de pluralisvorm in de zin. 1 Ik woon met mijn gezin in een rijtjeshuis met vier slaapkamers. 2 De vijf appartementen in deze flat zijn heel klein. 3 Hij heeft een groot huis

Nadere informatie

Informatiebrochure Nacht van de Fooi Stedelijk Bestuur 2016

Informatiebrochure Nacht van de Fooi Stedelijk Bestuur 2016 Informatiebrochure Nacht van de Fooi Stedelijk Bestuur 2016 Stichting Nacht van de Fooi Kromme Nieuwegracht 58, 3512 HL Utrecht contact@nachtvandefooi.nl www.nachtvandefooi.nl Beste geïnteresseerde, Dat

Nadere informatie

Workshop Waarden. Hanneke Kennes Performance Coaching Anneke Oude Kotte Godiva. 2 december 2010

Workshop Waarden. Hanneke Kennes Performance Coaching Anneke Oude Kotte Godiva. 2 december 2010 Workshop Waarden Hanneke Kennes Performance Coaching Anneke Oude Kotte Godiva 2 december 2010 Even smullen Cultuur Cultuur is gedeelde waarden, normen en verwachtingen die aan de basis liggen van hoe:

Nadere informatie

Nieuwe Dingen Doen: projecten voor échte opdrachtgevers. Kjell van der Giessen Nieuwe Dingen Doen

Nieuwe Dingen Doen: projecten voor échte opdrachtgevers. Kjell van der Giessen Nieuwe Dingen Doen Nieuwe Dingen Doen: projecten voor échte opdrachtgevers Kjell van der Giessen Nieuwe Dingen Doen NDD-twee opleidingen AANDACHTSGEBIEDEN: Crossmedia design, Audiovisuele communicatie, Interaction design,

Nadere informatie

Nieuwsbrief 14, september 2010

Nieuwsbrief 14, september 2010 Stichting WoonMere Nieuwsbrief 14, september 2010 Redactie: Mariska Elfrink Hallo allemaal, Eindelijk is het dan gebeurt: we zijn verhuist naar ons eigen appartement! Inmiddels wonen we hier alweer een

Nadere informatie

JULI 2015 REVITALISERING AULA EN CONDOLEANCERUIMTE ZUIDERBEGRAAFPLAATS TE

JULI 2015 REVITALISERING AULA EN CONDOLEANCERUIMTE ZUIDERBEGRAAFPLAATS TE Opdrachtgeverschap Change Ontwerp Kleur JULI 2015 REVITALISERING AULA EN CONDOLEANCERUIMTE ZUIDERBEGRAAFPLAATS TE ROTTERDAM Van Koele saaie tinten naar warme opvallende kleuren die de beleving van een

Nadere informatie

Landelijk Brabant Langenboom juli 2017

Landelijk Brabant Langenboom juli 2017 Landelijk Brabant Langenboom 14-21 juli 2017 Met wie beleefden we deze week Marjolein Rowold Henk Peters Marina Naaijens Antje van Reken Chiel Vrins Nellie Roemer Dag 1 14 juli aankomst De Lummel Caroline,

Nadere informatie

Evaluatie Waterdag 17 maart 2015

Evaluatie Waterdag 17 maart 2015 Evaluatie Waterdag 17 maart 2015 Grafieken uitgedrukt in % Wat vond je van deze activiteit? Wat vond je het meest/minst leuke onderdeel van deze dag? Redenen meest/minst leuk: Workshop Meest Minst Super

Nadere informatie

Geschakelde woning met een persoonlijke

Geschakelde woning met een persoonlijke Geschakelde woning met een persoonlijke inbreng Hans en Wilma hebben lang getwijfeld, verhuizen of verbouwen. De keuze is op het laatste gevallen. Met hulp van Het Fundament Architectuur en Slijkhuis Interieur

Nadere informatie

stop kinderarbeid award 2013 Juryrapport

stop kinderarbeid award 2013 Juryrapport stop kinderarbeid award 2013 Vooraf De Stop Kinderarbeid Award 2013 is een onderdeel van Made by Kids. Made by Kids van Hivos is een actielespakket en een website voor de groepen 5 t/m 8 van basisscholen.

Nadere informatie

In twee dagen een jaar verder

In twee dagen een jaar verder In twee dagen een jaar verder The 48 hrs by Laboratorivm Met The 48 hrs introduceert Laboratorivm een nieuwe methode om binnen 48 uur een diepgaande merkstrategie te ontwikkelen, inclusief creatieve vertalingen

Nadere informatie

Mastertrack Sport- en Prestatiepsychologie. Gerald Weltevreden

Mastertrack Sport- en Prestatiepsychologie. Gerald Weltevreden Mastertrack Sport- en Prestatiepsychologie Gerald Weltevreden Wat is sportpsychologie? Psychologie van mensen in een sportsetting. Voornamelijk: Wedstrijdsporters Prestatieverbetering Maar ook: Exercise

Nadere informatie

December 2013. Vriendelijke groet, betasteunpunt@org.hanze.nl d.j.schorren@pl.hanze.nl 050-595 7821 06-13 222 700/ 050-595 5552.

December 2013. Vriendelijke groet, betasteunpunt@org.hanze.nl d.j.schorren@pl.hanze.nl 050-595 7821 06-13 222 700/ 050-595 5552. December 2013 Het Betasteunpunt van de Hanzehogeschool is het eerste aanspreekpunt voor scholieren en docenten uit het voortgezet onderwijs (VO) met interesse voor techniek en ict. In het schooljaar 2013-2014

Nadere informatie

HET KLOKHUIS ZOEKT ONTWERPERS

HET KLOKHUIS ZOEKT ONTWERPERS HET KLOKHUIS ZOEKT ONTWERPERS Lesbrief Naam Groep Naam ontwerpteam Iedereen aan tafel Bij jullie thuis staat vast een tafel in de woon- of eetkamer. Ook hebben jullie vast stoelen, bestek en servies. Allemaal

Nadere informatie

Nu nog beter... Toegepaste kunst Kunst BV

Nu nog beter... Toegepaste kunst Kunst BV Nu nog beter... Toegepaste kunst Kunst BV H4 ~ periode B Toegepaste vormgeving Autonome kunst Inleiding INLEIDING In de eerste periode ben je vooral bezig geweest met het onderzoeken van vormen, materialen

Nadere informatie

Er was eens een heel groot bos. Met bomen en bloemen. En heel veel verschillende dieren. Aan de rand van dat bos woonde, in een grot, een draakje. Dat draakje had de mooiste grot van iedereen. Lekker vochtig

Nadere informatie

In deze informatiebrief de volgende onderwerpen:

In deze informatiebrief de volgende onderwerpen: Je ontvangt deze email omdat wij elkaar persoonlijk kennen. Stel je deze informatief niet op prijs, meld je dan af via de daarvoor bestemde link. Is dit e-mailadres niet correct? Mail ons dan even, alvast

Nadere informatie

Ook een beetje uitgekeken op al;jd weer dezelfde standvloer? Picture via flickr.com by Michael Coghlan

Ook een beetje uitgekeken op al;jd weer dezelfde standvloer? Picture via flickr.com by Michael Coghlan Ook een beetje uitgekeken op al;jd weer dezelfde standvloer? Picture via flickr.com by Michael Coghlan Hoe zou het zijn als we samen bouwen aan een levendige playground waar mensen iets kunnen beleven?

Nadere informatie

Beurstips. Naar de beurs?

Beurstips. Naar de beurs? Beurstips 1 Naar de beurs? 2 NL EXPO, laat zien wie U bent! Hollandse nuchterheid & creativiteit in combinatie met jarenlange ervaring in presentatieoplossingen. Met een frisse blik helpen wij u uw bedrijf

Nadere informatie

Bij O zit je goed. o-utrecht.nl

Bij O zit je goed. o-utrecht.nl DE VER GADER LOCATIE MET INS PIRATIE Bij O zit je goed o-utrecht.nl TOPVERGADERLOCATIE wat maakt ons dat? sfeervolle vergaderruimtes alle inclusief vaste prijzen verse barista koffie en thee loopafstand

Nadere informatie

Het unieke Team-uitje: Zandsculpturen Bouwen!

Het unieke Team-uitje: Zandsculpturen Bouwen! Het unieke Team-uitje: Zandsculpturen Bouwen! zandsculpturen festival brabant info@zandsculpturenbrabant.nl Beste Zandliefhebber! Hartelijk dank voor jullie interesse in de arrangementen die wij aanbieden

Nadere informatie

PeerEducatie Handboek voor Peers

PeerEducatie Handboek voor Peers PeerEducatie Handboek voor Peers Handboek voor Peers 1 Colofon PeerEducatie Handboek voor Peers december 2007 Work-Wise Dit is een uitgave van: Work-Wise info@work-wise.nl www.work-wise.nl Contactpersoon:

Nadere informatie

Voorwoord. Daarna ging ik praten met Chitra, een Tamilvrouw uit Sri Lanka. Zij zette zich in voor de Tamilstrijd.

Voorwoord. Daarna ging ik praten met Chitra, een Tamilvrouw uit Sri Lanka. Zij zette zich in voor de Tamilstrijd. Voorwoord In dit boek staan interviews van nieuwkomers over hun leven in Nederland. Ik geef al twintig jaar les aan nieuwkomers. Al deze mensen hebben prachtige verhalen te vertellen. Dus wie moest ik

Nadere informatie

Hesselink Koffie: een bedrijf met allure

Hesselink Koffie: een bedrijf met allure Hesselink Koffie: een bedrijf met allure Het interieur: eigentijds en fris. Strakke lijnen, een diversiteit aan materialen maar ook warm. Alles is van tevoren bedacht. En dat is ook echt te zien. Het bedrijfspand

Nadere informatie

Verslag ouderavond FIT(s) OP DE KRING

Verslag ouderavond FIT(s) OP DE KRING Verslag ouderavond FIT(s) OP DE KRING In gesprek met elkaar. Uitwerking van de stellingen. De onderstaande stellingen hebben we deze avond besproken onder elke stelling staan een aantal opmerkingen die

Nadere informatie

LEVEL UP! Aan de slag in de game-industrie

LEVEL UP! Aan de slag in de game-industrie LEVEL UP! Aan de slag in de game-industrie DE LEVEL UP LESGAME Wie krijgen het rijkste gamebedrijf? Luisteren Kijken Spelen Winnen DEEL 1: KIJKEN EN LUISTEREN Wat doet een game artist? game developer/programmeur?

Nadere informatie

gebrouwen en nog veel meer!

gebrouwen en nog veel meer! 2 Fantaziehuiskrant november 2013 Inleiding: De afgelopen vier maanden hebben we weer van alles meegemaakt op het Fantaziehuis, in deze krant kun je lezen wat er zoal gebeurde! In de zomermaanden hadden

Nadere informatie

Tops Veel aandacht voor het individuele kind Aandacht voor het kind Juffen denken goed mee met "probleem" leerlingen (bijv.

Tops Veel aandacht voor het individuele kind Aandacht voor het kind Juffen denken goed mee met probleem leerlingen (bijv. Tops Veel aandacht voor het individuele kind Aandacht voor het kind Juffen denken goed mee met "probleem" leerlingen (bijv. dyslexie) Persoonlijk: juffen ondersteunend persoon, kennen de kinderen, zijn

Nadere informatie

Eerste nummer. Op kamers Eerst durfde ik de woonkamer niet naar binnen. Eetfobie. Het was moeilijk om te zien dat mijn nichtje van 5 meer at dan ik.

Eerste nummer. Op kamers Eerst durfde ik de woonkamer niet naar binnen. Eetfobie. Het was moeilijk om te zien dat mijn nichtje van 5 meer at dan ik. juni 2014 Op kamers Eerst durfde ik de woonkamer niet naar binnen. Eetfobie Eerste nummer Het was moeilijk om te zien dat mijn nichtje van 5 meer at dan ik. INHOUD juni 2014 Eten als een kind Op kamers

Nadere informatie

Verdieping 2012-2013 Fotobond afdeling Utrecht- t Gooi

Verdieping 2012-2013 Fotobond afdeling Utrecht- t Gooi De Verdieping 2012-2013 Fotobond afdeling Utrecht- t Gooi 1 Ter inspiratie Dit jaar was het de tweede keer dat ik de cursus De Verdieping van de Fotobond afdeling Utrecht t-gooi mocht begeleiden. Het was

Nadere informatie

OCV trucks. Een lange natte en winderige winter is net voorbij en iedereen is dan ook weer blij.

OCV trucks. Een lange natte en winderige winter is net voorbij en iedereen is dan ook weer blij. OCV trucks Oldtimer Contactgroep Veluwe Stroe, april 2016 Verslag van de lenterit 2016. Een lange natte en winderige winter is net voorbij en iedereen is dan ook weer blij. Wat duurt dan zo n winterperiode

Nadere informatie

De workshop Elevator pitch wordt incompany gegeven en op maat aangeboden.

De workshop Elevator pitch wordt incompany gegeven en op maat aangeboden. Workshop Elevator pitch Elevator pitch, laat van je horen Hoe vertel jij krachtig over jezelf in zestig seconden? Sta jij te haperen op een netwerkborrel? Spring je van de hak op de tak tijdens een zakenlunch?

Nadere informatie

Ekelmans & Meijer Advocaten (Rechten)

Ekelmans & Meijer Advocaten (Rechten) Evaluatie-rapport STEP In-housedag bij Ekelmans & Meijer Advocaten (Rechten) -- De Boelelaan N-b, HV Amsterdam info@stepweb.nl T. () F. () postbank rekening K.V.K Amsterdam S INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE.

Nadere informatie

Samen innoveren met onze Creatieve professionals BLOOM CO-CREATIVES IDEATION TOOL

Samen innoveren met onze Creatieve professionals BLOOM CO-CREATIVES IDEATION TOOL Samen innoveren met onze Creatieve professionals BLOOM CO-CREATIVES IDEATION TOOL Wat is Bloom Co-Creatives? Co-Creatives is de nieuwe Ideation tool van Bloom. Met Co-Creatives brengen wij jonge, creatieve

Nadere informatie

Sessieplan Ideeteams Dag 2 Innovatie driedaagse Gemeente Rotterdam

Sessieplan Ideeteams Dag 2 Innovatie driedaagse Gemeente Rotterdam Sessieplan Ideeteams Dag 2 Innovatie driedaagse Gemeente Rotterdam Wat: Dag 2 van de ideeteams die tijdens de Innovatie driedaagse aan de slag gaan bij de gemeente Rotterdam Doelen dag 1: Het bepalen van

Nadere informatie

Gebruikte technieken in Netwerkhotel Conceptpresentatie

Gebruikte technieken in Netwerkhotel Conceptpresentatie Gebruikte technieken in Netwerkhotel Conceptpresentatie 2.1 Kernboodschap De kernboodschap is dat het concept van een netwerkhotel een goede kans van slagen heeft. Dit blijkt zowel uit de positieve resultaten

Nadere informatie

Van de redactie. Namens de redactie Jacqueline van der Maten

Van de redactie. Namens de redactie Jacqueline van der Maten Van de redactie Wat wonen we toch in een prachtige wijk! Ja, zult u zeggen, dat weten we wel. Maar je kijkt toch anders naar je wijk wanneer een buitenstaander, die hier nooit eerder geweest is, dat zegt.

Nadere informatie

Het nieuwe bestuur stelt zich graag even voor

Het nieuwe bestuur stelt zich graag even voor Het nieuwe bestuur stelt zich graag even voor Bestuur Born Atletiek Totaal Even voorstellen, Beste atleten en ouders, wellicht heeft u er nooit zo bij stil gestaan maar achter de schermen is de Stichting

Nadere informatie