AV LICHAMELIJKE OPVOEDING AV SPORT (TOPSPORT: BASKETBAL)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "AV LICHAMELIJKE OPVOEDING AV SPORT (TOPSPORT: BASKETBAL)"

Transcriptie

1 LEERPLAN SECUNDAIR ONDERWIJS Vakken: AV LICHAMELIJKE OPVOEDING AV SPORT (TOPSPORT: BASKETBAL) Basisvorming Keuzegedeelte/basisoptie 2/2 lt/w 4/6 lt/w Studierichting Topsport Onderwijsvorm: Graad: Leerjaar: A-STROOM eerste graad eerste en tweede leerjaar Leerplannummer: 2007/002 (nieuw) Nummer inspectie: 2007 / 53 // 1 / T / BV / 1 / I / / D/ Pedagogische begeleidingsdienst GO! Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap Emile Jacqmainlaan Brussel

2 1 INHOUD Inhoud...1 Visie...2 Beginsituatie...3 Algemene doelstellingen...5 Leerplandoelstellingen...7 Leerinhouden...11 Pedagogisch-didactische wenken en timing...15 Minimale materiële vereisten...19 Evaluatie...20 Bibliografie...21

3 2 VISIE Topsport is het uitvoeren van bewegingsvaardigheden en -technieken en tactische vaardigheden op een zeer hoog niveau. Hiervoor zijn een degelijke fysieke conditie en een aantal mentale vaardigheden noodzakelijk. Bij topsport is de doelstelling het realiseren van sportprestaties op internationaal niveau (wereldtop) waarbij de eigen prestaties binnen een team van doorslaggevend belang zijn. Topsport speelt zich (bijna) steeds samen met anderen af of tegen anderen en dit in een sterk georganiseerd verband waardoor sociale vaardigheden uiterst belangrijk zijn om optimaal te kunnen functioneren. Topsport houdt ook in dat de eigen prestaties steeds vergeleken worden met die van anderen. Daarom zijn mentale vaardigheden om hiermee om te gaan belangrijk voor het leveren van goede prestaties. Topsportprestaties leveren staat voorop maar andere aspecten zoals het verwerven van theoretische inzichten en het onderkennen van het belang van sport voor zichzelf en anderen, komen ook aan bod, zij het dat ze altijd geplaatst worden in een internationale context. Dit specifieke leerplan topsport Basketbal vertrekt vanuit de sportbeoefening. Het beoogt sportbeoefening met prestaties van hoog internationaal niveau en het is uitgeschreven op basis van de componenten die het onderwijs van de lichamelijke opvoeding en de pool topsport vormgeven: fitheid, gezonde en veilige levensstijl; motorische vaardigheid; situatief denken en handelen; sociaal functioneren en zelfconcept ontwikkelen. Hoofddoel is de leerlingen op deze jeugdige leeftijd degelijk voor te bereiden op de zwaardere fysieke en mentale belastingen welke zij zullen ondervinden in hun specifieke topsportopleiding en om een evenwicht te vinden tussen topsport en studie.

4 3 BEGINSITUATIE 1 Niveau van de leerlingen De leerplandoelstellingen en de leerinhouden steunen op de verworven kennis, inzichten, vaardigheden en attitudes uit de lagere school. Ze richten zich naar die leerling die aanleg heeft voor basketbal en in deze sport al een meer dan behoorlijke sporttechnische bagage heeft. De leerlingen beschikken over voldoende motorische vaardigheden en hebben een positieve bewegingsingesteldheid. Een hoge graad van fysieke motorische geschiktheid is een conditio sine qua non om deze studierichting aan te vatten. Doorzettingsvermogen, beheersing, zelfstandigheid en zin voor samenwerking worden sterk aangesproken. Om toegelaten te worden tot een eerste graad Topsport moet de leerling aan de volgende criteria voldoen: - volgens de geldende onderwijsreglementering toegelaten worden tot het beoogde leerjaar; - in het bezit zijn van een topsportstatuut A of B. Verder beschikken deze leerlingen over: - een sportieve aanleg of sportieve talenten; - een medisch geschiktheidsattest voor sport, afgeleverd door één van de erkende medische keuringscentra. 2 Medisch Vanzelfsprekend mag de kandidaat geen contra-indicaties vertonen door intensief te trainen. Het voorafgaand medische onderzoek moet volgende aspecten aan de verantwoordelijke kunnen meedelen: - morfologische en statische onevenwichten die de versterking van het spierstelsel en de repetitieve fasen van de trainingen zouden kunnen belemmeren; - visuele problemen die de perceptie of het algemene evenwicht van de rug in de weg staan; - tandproblemen die de oorzaak zouden kunnen zijn van belangrijke ontstekingen; - de mogelijkheid bezitten om de trainingsbelasting te verhogen; - de bekwaamheid bezitten van lenigheid en elasticiteit. Het medisch onderzoek zal ons nochtans niet kunnen inlichten over de evolutiemogelijkheden van sommige aandoeningen bij de verhoging van trainingsbelasting. In ieder geval mag het volume van de trainingen niet verminderd, maar wel aangepast worden aan de mogelijkheden van de speler. 3 De medische begeleiding Een uitgebreid sportmedisch begeleidend team is voorhanden. Momenteel bestaat dit team uit: - het sportmedisch adviescentrum van de KU Leuven - een sportkinesist(e) - een sportpsycholoog - een voedingsdiëtist(e). Alle leerlingen topsport zullen bij een laatste screening onderworpen worden aan een aantal medische, conditionele, mentale en basketbalspecifieke testen alvorens voorgedragen te worden aan de selectiecommissie. Op regelmatige tijdstippen worden deze factoren onderzocht en geëvalueerd. 4 Selectie- en herselectiecriteria Hier gelden de criteria zoals ze goedgekeurd werden door de selectiecommissie. Deze commissie is samengesteld uit de Vlaamse topsportmanager, de vertegenwoordigers van BLOSO, BOIC en de Vlaamse Basketbal Liga.

5 4 De topsportschool behandelt de leerlingen/topsporters als individuen en biedt hen de mogelijkheid om individueel te groeien in hun sport. De school zal hen mentaal, fysiek, conditioneel, technisch, tactisch, sociaal en cognitief voorbereiden, om een betere en liefst een elite-basketbalspeler te worden. Indien er voldoende talent aanwezig is, kunnen zij een professionele carrière ambiëren. De topsportschool beschouwt het als een taak de tekorten van de leerling/topsporter, die door de club gesignaleerd worden, bij te werken. Beide partijen wisselen ervaringen uit en hebben slechts één doel: samenwerken in de begeleiding van de leerling/topsporter.

6 5 ALGEMENE DOELSTELLINGEN 1 Ontwikkelen van motorische en cognitieve competenties - Het nastreven van een goede basisvorming in functie van basketbal. - Het verfijnen van de reeds beschikbare basistechnieken. - Het toepassen van tactische basisprincipes in wedstrijden. - Het kunnen aanpakken en oplossen van tactische opdrachten in welbepaalde spelsituaties. - Het kennen van de sportspecifieke spel- en gedragsregels en bereid zijn deze toe te passen. - Het leren evalueren en reflecteren op zichzelf en op de eigen mogelijkheden. 2 Gezonde en veilige levensstijl - Het nastreven van een optimale fysieke fitheid. - Het beleven van voldoening aan fysieke inspanning met aandacht voor een aangepaste hygiëne en lichaamsverzorging. - Zich op een optimale wijze voorbereiden op competitiewedstrijden. - Het kunnen inschatten en vermijden van de risico s voor gezondheid en veiligheid verbonden aan tafeltennis. - Het kennen en toepassen van belangrijke gezondheidsaspecten van tafeltennis, zoals: het gebruik van aangepaste kledij en schoeisel, het belang van de actieve opwarming en cooling down - Een eigen preventieprogramma kunnen opmaken en toepassen om overbelasting en kwetsuren te vermijden. - Inzicht verkrijgen in medebepalende gezondheidsfactoren zoals hygiëne, voeding, gebruik van genot- en geneesmiddelen, nachtrust, schoolritme en trainingsfrequentie. 3 Zelfconcept en sociaal functioneren - Het bevorderen van fair play en teamgeest. - Het ervaren van bewegingsvreugde. - Het opbrengen van verantwoordelijkheidszin zowel t.o.v. anderen als t.o.v. omgeving en materieel. - Bereid zijn tot zelfstandig oefenen. - Het opbrengen van respect voor elkaars mogelijkheden en individuele verschillen kunnen inschatten. 4 Vakoverschrijdende eindtermen - Het belang inzien van een evenwichtige tijdsverdeling tussen schoolwerk en training. - Leren omgaan met lichamelijke veranderingen in de puberteit. - Weten dat het gebruik van genots- en geneesmiddelen een invloed heeft op sportprestaties. - Op een gepaste manier raadgevingen kunnen uiten en aanvaarden. - De invloed van het gedrag op de eigen veiligheid en die van anderen inschatten. - Het identificeren van enkele veilige en onveilige situaties en voorbeelden geven van preventieve maatregelen.

7 - Weten wat fout is en hoe fouten kunnen vermeden worden. - Ordelijk, systematisch en regelmatig oefenen. - Leiding geven in spelsituaties. - Ongelijk of onmacht kunnen toegeven in spelsituaties. - 6 Hoewel het leerplan is ingedeeld volgens graden dient elke graad als niveau beschouwd te worden. Afhankelijk van het sportspecifieke niveau van een speler kan hij zo in een hoger niveau oefenen dan hetgeen waarin hij volgens zijn studiejaar dient te zitten.

8 7 LEERPLANDOELSTELLINGEN LEERPLANDOELSTELLINGEN ET LO De leerlingen kunnen Motorische competenties 2 1 de belangrijkste basisregels van houdings- en rugscholing in bewegingssituaties toepassen. - Ruim te verwerken tijdens de conditietrainingen waar rompstabiliteit op musculair en coördinatief vlak als essentiële start geldt in het kader van efficiënt bewegen. in bewegingssituaties verantwoordelijkheid opnemen omtrent elkaars veiligheid door afspraken en regels na te leven tijdens spelsituaties aandacht hebben voor de toepassing van de spelregels. - Ruim te verwerken tijdens de coördinatie- en conditietrainingen. 3 gebruikmaken van de aangepaste uitrusting en kledij bij het uitvoeren van de bewegingsactiviteiten. - De trainingen op een normale manier afwerken is de evidentie zelf in een topsportschool; bovendien behoort dit tot de vaste regels van het huis: aangepast schoeisel i.f.v. indoor of outdoor activiteiten, voor conditie- of baskettraining enz. 4 zelfstandig en onder begeleiding oefenen in kleine groepen en het materiaal opstellen en wegbergen. - Zowel in de basketbal- als in de conditietraining helpen de leerlingen het materiaal plaatsen en opruimen. Soms voert men opdrachten uit in kleine groepjes of individueel onder begeleiding van een coach. 5 de belangrijkste onderdelen van een bewegingsverloop benoemen. - Om een nieuw bewegingsverloop correct te kunnen uitvoeren en om een tekort in een bepaalde bewegingsuitvoering te kunnen veranderen, is dit inzicht noodzakelijk. Daarom worden de leerlingen intensief betrokken bij de evaluatiemomenten waar door videofeedback en vergelijkende beelden uit een vroeger stadium of vergelijkende beelden met andere (evt. top)spelers, dit inzicht wordt aangewakkerd en opgebouwd. 6 op basis van een aantal afgesproken criteria bij zichzelf en anderen aangeven waarom een bewegingsopdracht wel of niet lukt. - Het spreekt voor zich dat om het vorige punt (zelfevaluatie) te kunnen realiseren de leerling voldoende inzicht over bewegingsopdrachten en - verlopen zal moeten hebben en dat de leraar bij elke leerproces voldoende tijd moet besteden om dat inzicht aan de leerlingen mee te geven. Dit inzicht moet bij alle factoren (techniek, tactiek, mentaal en conditie) aanwezig zijn om topsporters te kunnen vormen. - Dit inzicht zal ook aanwezig moeten zijn om de atleten met de nodige zelfstandigheid te doen trainen en spelen. 7 evenwicht zoeken, behouden en herstellen in verschillende situaties, alleen en met anderen. - Evenwicht is één van de zeer belangrijke elementen die optimaal moeten ontwikkeld worden om in alle wedstrijdsituaties controle te bewaren. Het evenwicht tijdens bewegingsuitvoeringen met en zonder bal.

9 ET LO De leerlingen kunnen LEERPLANDOELSTELLINGEN 8 8 in omgekeerde houding kunnen hangen en steunen. - Dit komt aan bod tijdens de coördinatie- en krachttrainingen. 9 vrije sprongen en steunsprongen uitvoeren. - Dit komt aan bod tijdens de coördinatie- en krachttrainingen. - Naast eenvoudige gymnastieksprongen, zijn loopsprongen en hordelopen een essentieel onderdeel van de looptechniektraining. 10 hangen, steunen, zwaaien en beheerst landen. - Dit komt aan bod tijdens de coördinatie- en krachttrainingen. 11 een draaibeweging om de breedte as uitvoeren. - Coördinatie trainingen i.f.v. kracht met basketballen en medecin ballen - Bij algemene vaardigheidstrainingen. 12 klimmen. - Dit komt aan bod tijdens de coördinatie- en krachttrainingen. 13 gekende oefeningen in een eenvoudige combinatie uitvoeren. - Basketbalbewegingen van eenvoudige naar samengestelde vormen oefenen. 14 een duurloop en een sprint uitvoeren. - Uithoudingstrainingen in de vorm van duurlopen, intervaltrainingen, fietsen, roeien, zwemmen zijn allen vaste onderdelen van het programma in de conditietraining. - Sprints on en off court zijn een vast onderdeel van onze conditietrainingen (specifiek en algemeen). 15 verspringen en hoogspringen en op een veilige manier landen. - Zijn sportspecifieke basketbalelementen die in diverse vormen voorkomen, zoals rebound, sprongshot. - Inherent aan deze bewegingen kan het veilig landen getraind worden. 16 werpen en stoten. - Vanzelfsprekend komen deze algemene coördinatieve vaardigheden aan bod in de conditionele opbouw en coördinatieve voorbereiding op het efficiënt uitvoeren van de motorische ketens bij basketbaltechnieken, gaande van passen en vangen tot doelworpen ritmische en dansante bewegingsvormen op verschillende tempo s uitvoeren en beleven. - Tijdens de loop-, coördinatie-, stretching- en relaxatietrainingen komt deze vorm aan bod. Ook het ritmisch verloop van een lay-up past in deze doelstelling.

10 ET LO De leerlingen kunnen LEERPLANDOELSTELLINGEN 9 19 deelnemen aan een vorm van doelspel en terugslagspel. - Buiten de evidente aanwezigheid van het doelspel, komen terugslagspelen voor in de reactietrainingen. 20 spelen volgens afgesproken en aangepaste regels. 21 verschillende rollen vervullen binnen spelsituaties. - Een polyvalente opleiding zorgt ervoor dat de jongeren alle functies op het terrein kunnen uitvoeren. Daarbuiten wordt hen zowel de rol van speler, scheidsrechter als coach toebedeeld. 22* leren omgaan met elementen als spanning, verliezen, winnen en fairplay. - Leren omgaan met winnen en verliezen is een leerproces op zich. Dit leerproces zal tot een goed einde moeten worden gebracht willen we topsporters vormen. 23 deelnemen aan een eenvoudige vorm van verdedigingssport met het oog op veilig vallen; evenwicht bewaren, verstoren en herstellen; lichamelijk contact durven nemen binnen de grenzen van de gestelde opdracht. - Een eenvoudige vorm van verdedigingssport maakt deel uit van de coördinatietrainingen. - Het lichamelijk contact is eigen aan een contactsport als basketbal. 24 binnen verantwoorde en milieuvriendelijke omstandigheden bewegingservaringen opdoen in de natuur. - Deze eindterm moet bereikt worden door het afwerken van het programma van de actieve rustperiodes waar activiteiten zoals mountainbike, fartlek ruim aan bod komen en tijdens de uithoudingstrainingen in de natuur één zwemslag doeltreffend uitvoeren en voorbereidende vormen van reddend zwemmen beheersen. Gezonde en veilige levensstijl 27 fitheid ontwikkelen gebaseerd op uithouding, kracht, lenigheid en snelheid in verschillende bewegingssituaties. 28 het belang van opwarming en cool down kennen en toepassen. - Opwarming is een vast onderdeel van elke training. Sommige opwarmingen gebeuren zelfstandig door de leerlingen (vast standaardschema), andere worden geleid door de trainer (meer variatie fun en doelgerichtheid). - Voor cool down wordt dagelijks ruimte gereserveerd op het einde van elke trainingssessie. 29 hygiënische basisregels toepassen. - Naast de klassieke basisregels van hygiënisch sporten zoals verplicht douchen moet er ook veel aandacht gegeven worden aan alle sportspecifieke verplichtingen. 30* positief staan tegenover regelmatig oefenen en hun prestaties vergelijken met voorgaande. - Zelfevaluatie is een enorm belangrijk element om snel te vorderen. De prestaties tijdens conditietrainingen zijn goed meetbaar.

11 ET LO De leerlingen kunnen LEERPLANDOELSTELLINGEN 10 Ontwikkelen van het zelfconcept en het sociaal functioneren 31 in groepsactiviteiten verschillende taken uitvoeren en afspraken nakomen. - Dit is een leerproces doorheen het ganse trainings- en competitieaanbod. 32 respect hebben voor materiaal. - Dit zit als een leerproces door het ganse trainings- en competitieaanbod verweven. 33 alle leerlingen, zonder onderscheid van geslacht, etnische origine of motorische aanleg betrekken in het spel en andere groepsactiviteiten. - Er wordt regelmatig gewerkt met gemengde trainingsgroepen. 34* hun eigen mogelijkheden kennen en ze naar waarde schatten. - Een goed zelfbeeld is de basis van vele mentale kwaliteiten (zelfvertrouwen, motivatie, plezier in het sporten ) en een noodzaak om gezond kritisch aan zelfevaluatie te doen. - Het correct inschatten van de eigen mogelijkheden is ook een noodzaak om de best mogelijke prestatie te kunnen leveren. Het leren analyseren van tegenstrevers om hun sterke en zwakke punten te ontdekken moet hier ruim aan bod komen om in staat te zijn aangepast te reageren. - Voor leerlingen van de topsportschool is dit zelfbeeld ook noodzakelijk om niet te dagdromen van een topsportcarrière maar goed te weten wat er nog allemaal moet gebeuren om die droom te realiseren. 35* inzet en volharding tonen en eigen grenzen verleggen. - Zonder dagdagelijkse werkdiscipline is topsport niet mogelijk. Dit stadium van de opleiding moet men dan ook benutten om te leren trainen en om zijn grenzen qua inzet, concentratie, doorzetting optimaal te ontwikkelen. Dit neemt echter niet weg dat men ook moet kunnen luisteren naar zijn eigen lichaam.

12 11 LEERINHOUDEN Techniek Aanleren en automatiseren van de belangrijke technische items: SHOOTING, DRIBBLING, PASSING, FOOTWORK, REBOUNDING. De technieken moeten bij aanvang van de studierichting reeds voldoende gekend zijn. Aangezien de grote belangrijkheid van de technische ontwikkeling in de topsport, zal de techniek tijdens de eerste graad het belangrijkste werkitem blijven van de trainers. De leerlingen/topsporter leren omgaan met techniektraining. Deze vorm van training eist van hen zeer veel concentratie en zelfdiscipline. Het opvangen en verwerken van nieuwe informatie zal doorslaggevend zijn voor het verbeteren van bepaalde technische bewegingen. De verschillende items (techniek, fundamentals en conditie) kunnen niet los van elkaar worden gekoppeld. Zij worden in grote mate met elkaar gelinkt en vloeien over in elkaar. Het aanleren van technische vaardigheden, kan onder verschillende vormen gebeuren: aanleren automatiseren van verschillende basketbalspecifieke technieken; trainen van technieken in verschillende toestanden (vermoeidheid, fysieke druk, mentale druk, tijdsdruk). Tevens zullen verschillende variaties van het techniekitem worden aangeleerd en zal bij het trainen het oneindig veel herhalen van de te leren technische vaardigheid. De beweging dient geautomatiseerd te worden vanuit verschillende situaties. Het geven van feedback is een belangrijk aspect in het leerproces omtrent beslissingen. De leerlingen dienen bewust te zijn wat en hoe zij in welke situatie gebruik dienen te maken van technische vaardigheden. Hierbij kan gebruik worden gemaakt van videobeelden om een genomen beslissing te beoordelen en bij te sturen. De volgende basketbalspecifieke vaardigheden (technieken) zullen steeds vanuit bovenstaande vormen aangeleerd worden en telkens in 3 fasen voorbereidingsfase uitvoeringsfase - afwerkingsfase: shooting (variaties set shot / vrijworp / jumpshot / lay-up varianten) voetenwerk (evenwicht / houding / stabiliteit / offensief voetenwerk / defensief voetenwerk / sprongen / loopcoördinatie rebounding (boxing out / rebound off + def. / landing / perifeer zicht / evenwicht / gebruik van contact / timing / def. voetenwerk) vangen en werpen (passing 2 handen: borstpas / botspas / overheadpas / side armpas passing 1 hand: baseball pas / curl pas / push pas). Vangen (i.f.v. balbescherming / i.f.v. scoren / algemene houding balontvangst) dribbling (ballhandling / gecontroleerde dribbel / snelle dribbel / verandering van richting / verandering van snelheid / back up dribble / hesitation dribble / gebruik van schijnbewegingen / cross over dribble / inside-out dribble / behind the back / between the legs / reverse dribble / combinatie in meerdere richtingen / keuze welke dribbel op welk moment en met welk doel (voordeel open court creëren shot voor zichzelf creëren shot ploegmaat betere passinghoek om uit moeilijke situatie te geraken)

13 12 Techniektraining is binnen de topsportschool Basketbal één van de belangrijkste werkitems van onze trainers, ook tijdens specialisatietrainingen zullen we ons hoofdzakelijk richten op de techniek van de bewegingen. Leer de leerlingen/topsport omgaan met techniektraining. Deze vorm van training eist van de leerlingen zeer veel concentratie, zelfdiscipline, het opvangen en verwerken van nieuwe informatie zal doorslaggevend zijn voor het verbeteren van bepaalde technische bewegingen. De technieken van specifieke bewegingen dienen liefst in geïsoleerde vormen aangeleerd, geautomatiseerd en geperfectioneerd te worden daar dit het leerproces zal vereenvoudigen. Dit is verschillend met het fundamenteel gedeelte waar we werken met een opeenvolging van acties via het principe Voor Tijdens Na. Tactiek Het situatief denken en handelen zullen we hoofdzakelijk terug vinden in het onderdeel fundamentals ; hier zullen de leerlingen in bewust gekozen probleemsituaties geplaatst worden wat hen zal aanzetten tot nadenken en handelen. Probleemoplossend denken en werken vanuit is hier de boodschap. Basketbal is een situatiesport, het spel vereist een grote aanpassing van de leerling aan situaties die in een korte tijdspanne continu veranderen. Een sport met dergelijk bewegingsconcept wordt niet gekenmerkt door louter technische acties, maar zullen de motorische handelingen een aangepast antwoord geven op signalen uit de omgeving. Tijdens het aanbrengen van de verschillende fundamentals dient elke situatie aangeboden te worden vanuit volgende afspraken: - gebruik van principes - actie reactie regel - anticipatievermogen - keuzemogelijkheid i.f.v. het doel De opbouw van de fundamentals gaan van het spelen van 1 tegen 1 tot het spelen van 3 tegen 3. Deze fundamentals zullen telkens in een beperkt aantal per blok en verschillend qua moeilijkheidsgraad per opleidingsniveau aangeboden worden. Leerinhouden fundamentals : offensieve fundamentals individueel: 1 1 perimeterspel (1-1 i.f.v. balbezit / 1-1 i.f.v. balbescherming / 1-1 i.f.v. scoren / 1-1 i.f.v. medespelers) offensieve fundamentals team play 2 men game : 1-1 i.f.v. medespelers / give & go offensieve fundamentals team play 3 men game : 3-3 outside (gebruik penetratie + pas / outside game i.f.v. medespelers / outside game combinatie penetratie en cutting) / screen) defensieve fundamentals individueel: defensieve beweging outside / 1 tegen 1 on ball defense / help defense defensieve fundamentals team play 2 men game : 2-2 outside / help & recover / jump to the ball / early help defensieve fundamentals team play 3men game : 3-3 outside / defense cutting / 3-3 help defense offensieve fundamentals team play: motion offense / wedstrijdsituaties offensieve fundamentals transitie: meerderheidssituaties

14 13 De aangeleerde technieken of fundamentals zullen aan de hand van criteria om bewegingsopdrachten te analyseren en te beoordelen in alle mogelijke vormen van het geven van feedback aan bod komen (bij zichzelf / bij andere / individueel / in groep / taakgericht werken). Vanaf de 2e graad zullen we overgaan van leraarsturing naar gedeelde sturing als bijdrage tot de ontwikkeling van het sociaal functioneren en het ontwikkelen van het zelfconcept. Fysiek De fysieke begeleiding gebeurt in 3 fases: Fase 1 - Elke speler ondergaat eerst een medische controle. Op basis van deze controle worden er per speler individuele oefeningen gegeven ter preventie van blessures. Fase 2 - Elke speler ondergaat een fysieke controle. Op basis van deze test krijgt elke speler een individueel conditieprogramma dat om de drie maanden geactualiseerd wordt. Fase 3 - Globaal wordt er een aantal oefeningen voorzien voor de belangrijkste spiergroepen die aan bod komen bij basketbal. Opwarming en cooling down - Opwarming: variatie in functie van trainingsdoel. - Cooling down: uitgebreide rekking van de gebruikte spiergroepen volgens specifiek stretchingsprogramma. Uithouding - Allerlei cardiovasculaire programma s op basis van hartslagcontrole. Snelkracht - Met eigen lichaamsgewicht. - Met lichte gewichten. Mentaal Op basis van een mentale screening krijgen de leerlingen en begeleiders een programma om aan bepaalde aspecten te werken om de leerling mentaal sterker te maken in verschillende situaties. Verder worden technieken aangeleerd zoals relaxatie visualisatie en het creëren van omstandigheden om prestaties te leveren.

15 Algemeen Balsporten - Zie programma basketbal - Sporten: basketbal, voetbal, handbal, hockey en frisbee 14 Combinatievermogen - Bijv: Rope skipping oefening met grote en kleine ballen - Oefeningen op lateralisatie: L R harmonie Looptechniektraining - Technische onderdelen van snel en traag lopen Zwemmen - Uithoudings- en revalidatieprogramma s Specifieke coördinatietraining - Benenspel - oefeningen zonder en met bal - Oog-hand coördinatie - Loopcoördinatie Voeding en slaap - Voedingsbegeleiding via voedingsboekje en analyse door diëtiste - Tips naar spelers ter verbetering van hun eetgewoontes - Aanleren goede slaapgewoontes: voor optimale trainings- en wedstrijdvoorbereiding

16 15 PEDAGOGISCH-DIDACTISCHE WENKEN EN TIMING De uitgebreide leerstof dient uiteraard aangebracht te worden langs een didactisch verantwoorde weg met het accent op het gebruikmaken van een aangename en leerrijke leermethode. Deze tekst heeft niet tot doel de didactische en methodologische benadering van sportlessen uit te schrijven, maar het belang van de pedagogische, didactische en methodologische aanpak is zo groot dat dit speciale aandacht vraagt in de opleidingscursussen basketbal van de Vlaamse Trainersschool. (Initiator, Trainer B en Trainer A cursus) Aangezien het technisch en tactisch leerproces zeer belangrijk is, gaan we hier toch even dieper op in. Technische trainingen moeten altijd in verband met de tactiek aangebracht worden. De topsporter moet op het juiste moment steeds de juiste beslissing kunnen nemen, met de meest efficiënte techniek. Het continu implementeren van mentale training mag uiteraard nooit uit het oog verloren worden. De kwaliteit van de opleiding vereist volgende parameters: duidelijke controle op de kwaliteit van de gerekruteerde spelers; verhoging van de auto-evaluatie van de trainingen; verhoogde stiptheid in de opvolging van de atleten; duidelijke individualisering van de trainingen van de atleten; sterkere verantwoordelijkheidszin van de atleten ten aanzien van hun taken en lichaamshygiëne. Het programma basketbal binnen het curriculum dat in 2e en 3e graad wordt gegeven, verdelen we onder in 3 verschillende items: TECHNIEK FUNDAMENTALS CONDITIE Aangezien de grote belangrijkheid van de technische ontwikkeling in deze leeftijdsfase, zal techniektraining een belangrijke werkvorm zijn voor de trainers. De leerlingen-topsport leren omgaan met techniektraining. Deze vorm van training eist van hen zeer veel concentratie en zelfdiscipline. Het opvangen en verwerken van nieuwe informatie zal doorslaggevend zijn voor het verbeteren van bepaalde technische bewegingen. De verschillende onderdelen, techniek, fundamentals en conditie, kunnen niet los gekoppeld worden van elkaar. Zij worden in grote mate met elkaar gelinkt en vloeien over in elkaar. TECHNIEK SHOOTING DRIBBLING PASSING & CATCHING FOOTWORK (AANVALLEND EN VERDEDIGEND) REBOUNDING In eerste instantie zullen deze 5 verschillende onderdelen apart aangeleerd worden en geïsoleerd getraind worden. Het is evident dat er ook hier een overlapping komt van het aanleren en trainen van de verschillende onderdelen. Bijvoorbeeld: een lay-up (shooting) na het maken van een richtingsverandering met bal (dribbling). Het aanleren van de technische vaardigheden kan onder verschillende vormen gebeuren. Verschillend met de 1e graad zal de aandacht vaak verder gaan dan het aanleren van technieken, hier zullen we technieken in verschillende toestanden trainen. De conditionele ontwikkeling van deze jongeren zal een belangrijke factor worden in het doorgroeien van deze jongeren naar het internationale niveau

17 16 TECHNIEK Leren TECHNIEK automatiseren BESLISSINGEN TIJDSDRUK OVERWINNEN Succes van een techniek in een wedstrijd VERMOEIDHEID MENTALE DRUK OVERWINNEN FYSIEKE DRUKOVERWINNEN 1 TECHNIEK leren In de eerste fase zal de technische vaardigheid correct moeten aangeleerd worden tot in detail. Hierbij kan men gebruik maken van: Demonstratie Demo-video Beeldopnames van het individu zelf Verschillende variaties van het techniekitem wordt aangeleerd. Bijvoorbeeld: shooting; setshot, jumpshot, lay-up 2 TECHNIEK - trainen In de aangebrachte oefenstof wordt de nadruk voornamelijk gelegd bij het oneindig veel herhalen van de te leren technische vaardigheid. De beweging dient geautomatiseerd te worden. We drijven de snelheid van uitvoering stelselmatig op, van slow motion tot game like speed, vanuit verschillende situaties.

18 17 3 BESLISSINGEN Daar waar de oefenstof rond vermoeidheid gelinkt wordt met het conditionele aspect, kan het werken rond beslissingen gelinkt worden met het fundamentele aspect. Leerlingen leren beslissen welke technische vaardigheden te gaan gebruiken. We bouwen dit op van een gesloten, eenvoudige tot een open, complexe bewegingscontext. Eenvoudige * Verdediger ver bij balontvangst Bewegingscontext = Shot * Verdediger dicht bij balontvangst = Drive Complexe Bewegingscontext * Verdediger varieert positie * extra ploegmaat Het geven van feedback is een belangrijk aspect in dit leerproces. De leerlingen moeten weten wat en hoe zij in welke situatie moeten gebruik maken van technische vaardigheden. Hierbij kan het gebruik maken van videobeelden een middel zijn om de genomen beslissing te beoordelen en bij te sturen. 4 VERMOEIDHEID Het behalen van succes in een wedstrijd, zal gedeeltelijk afhangen van de mate waarin men de technische vaardigheden nog correct kan uitvoeren in vermoeide omstandigheden. Dit kan aangeleerd worden onder verschillende vormen: Lange reeksen maken, een bepaald aantal geslaagde acties uitvoeren, techniek uitvoeren na lopen, sprint, fysieke inspanning, techniek na krachttraining. Hier vinden we snel de link terug met het conditioneel gedeelte. We dienen bij het werken onder vermoeidheid rekening te houden met de nog prille fysieke ontwikkelingsfase waarin het kind zich bevindt. Individualisering zal hierbij een zeer belangrijk aspect zijn. Deze aanleervorm kan snel aanleiding geven tot het creëren van bad habits! De trainer mag niet vergeten dat het correct uitvoeren van de techniek boven het fysieke aspect staat. 5 OVERWINNEN FYSIEKE DRUK In de eerste fase worden technische vaardigheden aangeleerd en getraind zonder uitwendige weerstand. De speler zal door het individueel werken zich beter kunnen concentreren op de juiste uitvoering van de beweging. Basketbal is een situatiesport met tegenstrevers die op verschillende manieren druk kunnen geven. Alle technische vaardigheden zullen daarom dan ook getraind worden eerst onder een gesimuleerde druk om daarna over te gaan naar de effectieve fysieke wedstrijddruk. * Hoogte overwinnen (blokshot) Gesimuleerde druk * Duwkussen (verdediger op de bal) Effectieve fysieke wedstrijddruk * Actieve, agressieve aanvaller en verdediger

19 18 6 MENTALE DRUK OVERWINNEN Een belangrijk onderdeel in het aanleerproces van basketbaltechnieken, is het behalen van resultaat. Onder mentale druk wordt er getraind om de beweging correct uit te voeren. Hiervoor kan je voornamelijk spelletjes gebruiken als oefenvorm waar plus of minpunten kunnen gegeven worden: Shooting: bonusbal pestbal, simuleren van wedstrijdsituaties: laatste vrijworp beslissend. 7 TIJDSDRUK OVERWINNEN Deze oefenvorm richt zich naar het behalen van een bepaald aantal gelukte pogingen in een beperkte tijd. Het overwinnen van tijdsdruk hangt nauw samen met het overwinnen van mentale druk. Deze laatste 2 oefenvormen dienen met enige voorzichtigheid gebruikt te worden gezien de nog jonge leeftijd van de spelers. Zij moeten zeker en vast opgenomen worden in de trainingen daar bijna alle wedstrijdacties gepaard gaan met het overwinnen van mentale druk en tijdsdruk. FUNDAMENTALS Hieronder verstaan we de fundamentele basketbalitems die het vervolg van de techniek en de prétactische voorbereiding op de tactiek zullen omvatten. Het basisidee waarin de fundamentals zullen onderwezen worden zal quick decision zijn. De opbouw zal niet in geïsoleerde vormen gebeuren zoals bij het techniekgedeelte maar er zal gebruik gemaakt worden van het voor tijdens na concept. Deze manier van werken zal leerlingentopsport toelaten een aantal opdrachten die elkaar cyclisch opvolgen aan te kunnen. Elke actie is slechts een tijdelijk onderdeel van een situatie. Basketbal is een situatiesport: het spel vereist namelijk een grote aanpassing van de speler aan situaties die in een korte tijdspanne continu veranderen. Een sport met dergelijk bewegingsconcept wordt niet gekenmerkt door louter technische acties, maar zullen de motorische handelingen een aangepast antwoord geven op signalen uit de omgeving. Tijdens het aanbrengen van verschillende fundamentals dient elke situatie aangeboden te worden vanuit volgende afspraken: Gebruik van principes; actie reactie regel; anticipatievermogen; keuzemogelijkheden i.f.v. het doel. De opbouw van de fundamentals gaan van het spelen van 1 tegen 1 tot het spelen van 3 tegen 3. Deze fundamentals zullen telkens in een beperkt aantal per blok en verschillend qua moeilijkheidsgraad per opleidingsniveau aangeboden worden.

20 19 MINIMALE MATERIËLE VEREISTEN 1 De leerlingen moeten beschikken over: de juiste sportschoenen, van goede kwaliteit zodat de kans op kwetsuren minimaal is; de juiste sportkledij. De infrastructuur: Accommodatie: 1 basketbalterrein per 10 leerlingen extra shooting doelstellen (mogelijk verplaatsbaar) fitness ruimte / power zaal in omgeving van basketbalterrein Materiaal: klein materiaal: ballen kegels spots paaltjes springtouwen agilityladder enz. fitness materiaal: losse halters fitness toestellen (specifiek basketbal) afname conditionele testen (testmateriaal bijv. hartslagmeters krachtenplatform enz.) Middelen Personeel: ter beschikking stellen van een voltijdse verantwoordelijke. Infrastructuur: sporthal, looppiste, fitnesszaal, verzorgingskamer, vergaderzaal, video-installatie. Schoolstructuur: convenant met een onderwijsinstelling die de nodige opties aanbiedt, zowel in ASO als TSO. Financiering: Departement Onderwijs, Ministerie van Sport en Cultuur BLOSO, Vlaamse Basketbal Liga, de school, de stedelijke sportdienst. 1 Inzake veiligheid is de volgende wetgeving van toepassing: - Codex, - ARAB, - AREI, - Vlarem. Deze wetgeving bevat de technische voorschriften die in acht moeten genomen worden m.b.t.: - de uitrusting en inrichting van de lokalen; - de aankoop en het gebruik van toestellen, materiaal en materieel. Zij schrijven voor dat: - duidelijke Nederlandstalige handleidingen en een technisch dossier aanwezig moeten zijn; - alle gebruikers de werkinstructies en onderhoudsvoorschriften dienen te kennen en correct kunnen toepassen; - de collectieve veiligheidsvoorschriften nooit mogen gemanipuleerd worden; - de persoonlijke beschermingsmiddelen aanwezig moeten zijn en gedragen worden, daar waar de wetgeving het vereist.

21 20 EVALUATIE Om te kunnen evalueren, moeten de doelstellingen uiteraard eerst concreet omschreven worden en aanvaard zijn door de selectiecommissie. De federatie en haar trainers zijn dan verplicht om bij de aanvang van het schooljaar deze criteria te bespreken met de leerling en kenbaar te maken. De leerling maakt in samenspraak met de trainers een sterkte zwakte balans op en legt zijn trainingsprioriteiten vast. De trainer moet vanuit dit document zijn strategie bepalen om tot de ideale doelen op jaarbasis te komen. Stemmen de doelen van de leerling en de trainer overeen, dan is er uiteraard geen probleem. Indien trainer en leerling een verschillende kijk hebben op de noden van de speler, is het aan de trainer om, aan de hand van wedstrijdanalyses en/of videobeelden, de speler tot een beter zelfbeeld te brengen. Naast deze jaarlijkse doelstellingen moeten er uiteraard ook individuele en kortetermijndoelen bepaald worden. Deze doelen moeten haalbaar zijn en zullen zeer belangrijk zijn om de motivatie in elke training optimaal hoog te houden en om tijdens de tussentijdse evaluaties de leerling in staat te stellen zijn vorderingen in te schatten (procesevaluatie). De tussentijdse en langetermijndoelen staan onder supervisie van de verantwoordelijke trainer en de topsport coördinator VBL. Tijdens de eindevaluatie (productevaluatie) op het einde van het schooljaar komt het er dus op aan na te gaan in hoeverre de leerling - topsporter zijn doelen heeft bereikt en het recht krijgt zijn herselectie af te dwingen. Het spreekt voor zich dat de tussentijdse evaluatie en het continu werken met doelen noodzakelijk is om maximale leervorderingen te verkrijgen. Het basketbal topsport evaluatiesysteem bestaat uit verschillende evaluatievormen: Evaluatie techniek en fundamentals Na iedere periode (blok) van 6 weken zullen verschillende items techniek fundamentals conditioneel geëvalueerd worden. Dit zal gebeuren aan de hand van specifieke evaluatieformulieren die aan de leerlingen worden meegegeven. Evaluatie dagdagelijkse trainingen Na iedere training zal de leerling van de betrokken coach een score krijgen voor de afgewerkte training. Deze is vooral gebaseerd op werkernst, leergierigheid, inzet en correctheid van werken tijdens de trainingen. Evaluatie wedstrijden topsportschool Aan de hand van een evaluatiefiche zullen de wedstrijden gespeeld met de topsportschool geëvalueerd worden. Daarnaast wordt die ondersteund door scoutinggegevens en beeldmateriaal. Evaluatie wedstrijden club/landelijke en nationale selectie Aan de hand van een evaluatiefiche zullen de wedstrijden gespeeld met de club of landelijke en nationale selectie geëvalueerd worden. Indien mogelijk wordt dit ondersteund door scoutinggegevens en beeldmateriaal. Eindevaluatie topsportschool basketbal Deze zal bestaan uit een samenstelling van de tussentijdse evaluaties aangevuld met een ondersteunende mening van de sporttechnische staf topsportschool. Indien deze evaluaties niet voldoen aan de vooropgestelde progressie zal de positie van de leerling-topsporter in vraag worden gesteld. Positieve tussentijdse evaluaties en een positieve eindevaluatie door het sporttechnisch kader zijn noodzakelijk voor een herselectie topsportstatuut.

22 21 BIBLIOGRAFIE BERGHMANS, I., Rug- en nekklachten klein krijgen, PVLO BORMS, J., PION, J. en VAN ASSCHE, E., Eurofit Remediëring, BLOSO, Commissariaat generaal voor de bevordering van de lichaamsontwikkeling, de sport en de openluchtrecreatie, DE KNOP, P., Op weg naar een verantwoord jeugdsportbeleid, BLOSO Jeugdsportcampagne, Koning Boudewijnstichting, DE KNOP, P. en VAN PUYMBROECK, L.. e.a., Organisatie van sportieve evenementen, ISBN DE WITTE, Instructiefilm Rugscholing, Erembodegem DIELS, A., VBL Topsportopleidingsplan, DUFOUR, W., 4000 Conditieoefeningen voor thuis, school en club, Sint-Amandsberg/Gent, Publicatiefonds voor Lichamelijke Opvoeding, MERTENS, B., De voorwaardelijke vereenvoudiging van de basketballeergang, Tijdschrift voor Lichamelijke Opvoeding - Theorie,Praktijk, 115, 1988, p. 15, MERTENS, B. en MUSCH, E., e.a., Het Doelspelcompetentie Model toegepast op basketbal (cd-rom), ESEP 2005, VRIJENS, J., BOURGOIS, J., LENOIR, M., Basis voor Verantwoord Trainen, 5e en volledig herwerkte uitgave, Monografie voor LO nr. 42, Sint-Amandsberg/Gent, Publicatiefonds voor Lichamelijke Opvoeding, 2001.

Lichamelijke opvoeding: leerlijnen leerplandoelen en leerinhouden 1 ste 2 de 3 de graad

Lichamelijke opvoeding: leerlijnen leerplandoelen en leerinhouden 1 ste 2 de 3 de graad 1 2 3 4 5 6 ALGEMENE DOELENKADERS 1 ste 2 de 3 de graad: leerlijnen (resultaatsverplichting - *inspanningsverplichting) 1 e graad 2 e graad 3 e graad kunnen onder begeleiding veiligheidsvoorschriften,

Nadere informatie

DOELENKADERS 1 ste 2 de 3 de graad: leerlijnen (resultaatsverplichting - *inspanningsverplichting)

DOELENKADERS 1 ste 2 de 3 de graad: leerlijnen (resultaatsverplichting - *inspanningsverplichting) Reflecteren over bewegen Zelfstandig leren Verantwoord en veilig bewegen DOELENKADERS 1 ste 2 de 3 de graad: leerlijnen (resultaatsverplichting - *inspanningsverplichting) De leraar kiest uit het doelenkader

Nadere informatie

AV Lichamelijke opvoeding AV Sport (topsport basketbal)

AV Lichamelijke opvoeding AV Sport (topsport basketbal) LEERPLAN SECUNDAIR ONDERWIJS Vakken: AV Lichamelijke opvoeding AV Sport (topsport basketbal) Basisvorming Specifiek gedeelte 2/2 lt/w 10/10 lt/w Studierichtingen: Studiegebied: Onderwijsvorm: Graad: Leerjaar:

Nadere informatie

Het verbeteren van de split-vision adhv ball-handling/passing en combinatiedrills :

Het verbeteren van de split-vision adhv ball-handling/passing en combinatiedrills : Het verbeteren van de split-vision adhv ball-handling/passing en combinatiedrills : -> Waarom dit onderwerp? - Iedereen spreekt over READ the defense in het modern basketball, dus, is het belangrijk om

Nadere informatie

COMPLEMENTAIR GEDEELTE

COMPLEMENTAIR GEDEELTE SECUNDAIR ONDERWIJS Onderwijsvorm: ASO, BSO, TSO Graad: tweede graad Jaar: eerste en tweede leerjaar COMPLEMENTAIR GEDEELTE Vak(ken): AV Sport 1 of 2 / 1 of 2 lt/w Vakkencode: EX-s Leerplannummer: 2004/307

Nadere informatie

Jaarplan Jaarplan LO 5SV Patteet Gina

Jaarplan Jaarplan LO 5SV Patteet Gina Schooljaar 2011-2012 Leerkracht(en): Gina Patteet Vak: Jaarplan LO 5SV Patteet Gina Klassen: 5SV Schooljaar: 2011-2012 Algemene gegevens Leerjaar en studierichting: 5 SV Vak: Lichamelijke Opvoeding Leerplannummer:

Nadere informatie

Overzicht trainingsfasen:

Overzicht trainingsfasen: Overzicht trainingsfasen: Fase Trainingstrap Leeftijd Organisatiestructuur 1 Initiële training 6-10 jaar Talentdetectie door de club in samenwerking met scholen 2 Basistraining 11-12 jaar Detectie- en/of

Nadere informatie

Advies over de Decretale Specifieke Eindtermen Topsport (ASO en TSO)

Advies over de Decretale Specifieke Eindtermen Topsport (ASO en TSO) ADVIES Raad Secundair Onderwijs 22 november 2005 RSO/RLE/ADV/002 Advies over de Decretale Specifieke Eindtermen Topsport (ASO en TSO) VLAAMSE ONDERWIJSRAAD, LEUVENSEPLEIN 4, 1000 BRUSSEL www.vlor.be Advies

Nadere informatie

TALENTONTWIKKELING platform AV 9 juni 2017

TALENTONTWIKKELING platform AV 9 juni 2017 TALENTONTWIKKELING platform AV 9 juni 2017 TALENTONTWIKKELING wat moet het opleveren? (1) BETER HANDELEN betere spelers maken sneller en betere keuzes (BESLISGEDRAG) Betere teams stemmen het handelen beter

Nadere informatie

OPLEIDINGSSESSIES: 29/11/12 EN 6/12/12

OPLEIDINGSSESSIES: 29/11/12 EN 6/12/12 LEERLIJN VBL OPLEIDINGSSESSIES: 29/11/12 EN 6/12/12 INHOUD SESSIE 3 Feedback op de afgenomen eqûete Analyse beheersingsniveau 3 (praktijksessie) Aanvallend ½ terrein Volledig terrein Verdedigend ½ terrein

Nadere informatie

Inleiding OPLEIDING INITIATOR VOETBAL - GETUIGSCHRIFT C. Voorbereiding Training - Wedstrijd. 5-5 (U7-U8-U9 Duiveltjes) 2/04/2017

Inleiding OPLEIDING INITIATOR VOETBAL - GETUIGSCHRIFT C. Voorbereiding Training - Wedstrijd. 5-5 (U7-U8-U9 Duiveltjes) 2/04/2017 OPLEIDING INITIATOR VOETBAL - GETUIGSCHRIFT C Voorbereiding Training - Wedstrijd 5-5 (U7-U8-U9 Duiveltjes) Inleiding Ontwikkeling > wedstrijdresultaat fase 1: plannen fase 2: voorbereiden fase 3: uitvoeren

Nadere informatie

LESFICHE Nr. 1. LESONDERWERP: Handbal : De harmonicabeweging en de enkelvoudige wissel

LESFICHE Nr. 1. LESONDERWERP: Handbal : De harmonicabeweging en de enkelvoudige wissel Faculteit LK (BETR) Pleinlaan 2 1050 Brussel Tel 02/6292725 Fax 02/6292721 E-mail: mcrombez@vubacbe LESFICHE Nr 1 Student : Raf Cambré Datum : 25 03-2011 Klas: 2 BALO Aantal lln: 20 School Adres : VUB

Nadere informatie

19/12/2010. Vakconcept LO. Soorten ET/OD. Vakgebonden ET/OD LO. Vakconcept LO. Eindtermen/Ontwikkelingsdoelen. Regiovergaderingen LO

19/12/2010. Vakconcept LO. Soorten ET/OD. Vakgebonden ET/OD LO. Vakconcept LO. Eindtermen/Ontwikkelingsdoelen. Regiovergaderingen LO Eindtermen/Ontwikkelingsdoelen In 1993 door overheid ingevoerd Algemene, kwalitatieve doelen die aangeven wat leerlingen van een bepaalde leeftijd en onderwijsvorm moeten bereiken (ET) of nastreven (OD)

Nadere informatie

Opleidingsplan Keepers FC Maasland NO

Opleidingsplan Keepers FC Maasland NO Opleidingsplan Keepers FC Maasland NO Woordje vooraf In ons specifiek opleidingsplan van de club, hebben we in grote lijnen al neergeschreven wat we juist verwachten van onze keepers. Omdat een goede opleiding

Nadere informatie

Lichamelijke opvoeding en de vakoverschrijdende eindtermen (VOET) en ontwikkelingsdoelen (VOOD)

Lichamelijke opvoeding en de vakoverschrijdende eindtermen (VOET) en ontwikkelingsdoelen (VOOD) Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel Lichamelijke opvoeding en de vakoverschrijdende eindtermen (VOET) en ontwikkelingsdoelen (VOOD) Werken aan de vakoverschrijdende

Nadere informatie

Leidraad bij de ontwikkeling van het jeugdbeleid bij KFC Lint. Fédérico Perez, Jeugdcoördinator KFC Lint, 0496/404569

Leidraad bij de ontwikkeling van het jeugdbeleid bij KFC Lint. Fédérico Perez, Jeugdcoördinator KFC Lint, 0496/404569 Leidraad bij de ontwikkeling van het jeugdbeleid bij KFC Lint Fédérico Perez, Jeugdcoördinator KFC Lint, 0496/404569 Samenstelling Opvattingen Leerplan Juniors F Leerplan Juniors E Leerplan Juniors D Leerplan

Nadere informatie

AV Lichamelijke opvoeding AV Sport (topsport tafeltennis)

AV Lichamelijke opvoeding AV Sport (topsport tafeltennis) LEERPLAN SECUNDAIR ONDERWIJS Vakken: AV Lichamelijke opvoeding AV Sport (topsport tafeltennis) Basisvorming Specifiek gedeelte 2/2 lt/w 10/10 lt/w Studierichtingen: Moderne talen-topsport (ASO 3), Wetenschappen-topsport

Nadere informatie

KFC Turnhout Techniektraining

KFC Turnhout Techniektraining WAT IS FUNCTIONEEL TECHNIEKTRAINEN? Om functioneel te trainen gaan we dus wedstrijdechte situaties trainen. Naast het aanbieden van droge technieken maken we de echte realiteit nl. het bewust maken in

Nadere informatie

Voetbalontwikkelingsmodel Algemeen

Voetbalontwikkelingsmodel Algemeen Voetbalontwikkelingsmodel Algemeen 1. Technisch-tactische ontwikkelingsdoelen 2. Mentale ontwikkelingsdoelen 3. Fysische ontwikkelingsdoelen 4. Algemeen overzicht leerplandoelstellingen per ontwikkelingsfase

Nadere informatie

AV Lichamelijke opvoeding AV Sport (topsport tafeltennis)

AV Lichamelijke opvoeding AV Sport (topsport tafeltennis) LEERPLAN SECUNDAIR ONDERWIJS Vakken: AV Lichamelijke opvoeding AV Sport (topsport tafeltennis) Basisvorming Specifiek gedeelte 2/2 lt/w 10/10 lt/w Studierichtingen: Studiegebied: Onderwijsvorm: Graad:

Nadere informatie

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal oktober 2018

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal oktober 2018 Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal oktober 2018 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig. Om dit te

Nadere informatie

Zaterdag 21 maart 2015 Informatiesessie KidsTennis 1

Zaterdag 21 maart 2015 Informatiesessie KidsTennis 1 Zaterdag 21 maart 2015 Informatiesessie KidsTennis 1 Wat is KidsTennis? Gestructureerde tennisopleiding met doelstellingen: Kinderen op correcte en prettige manier leren tennissen (evolutie) Interesse

Nadere informatie

Pupillen 6-7 en 8 jaar 1 OSSMI JEUGD LEERPLAN

Pupillen 6-7 en 8 jaar 1 OSSMI JEUGD LEERPLAN Pupillen 6-7 en 8 jaar 1 OSSMI JEUGD LEERPLAN Speelvorm 1 tegen 1 Omschakeling B- naar B+ 3 tegen 1 Overtal 4 tegen 4 Positiespel Doelstelling Spelomgeving Ervoor zorgen dat het kind geen angst voor de

Nadere informatie

VVG. GolfVlaanderen.be. slagkrachtig & doelgericht. VVG Junior Golf. Bijlage - Selectiecriteria Golf schooljaar

VVG. GolfVlaanderen.be. slagkrachtig & doelgericht. VVG Junior Golf. Bijlage - Selectiecriteria Golf schooljaar Vlaamse Vereniging voor Golf VVG GolfVlaanderen.be slagkrachtig & doelgericht VVG Junior Golf Bijlage - Selectiecriteria Golf schooljaar 2009-2010 Instapcriteria (1 ste inschrijving in Topsportschool)

Nadere informatie

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal augustus 2018

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal augustus 2018 Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal augustus 2018 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig. Om dit

Nadere informatie

TRAININGSKAART U12. Learn to Train. Stefan Mes

TRAININGSKAART U12. Learn to Train. Stefan Mes TRAININGSKAART U12 Learn to Train De trainingskaarten geven richting en structuur aan de jeugdopleiding van BV Hoofddorp door stapsgewijs te benoemen wat basketballers in iedere leeftijdsgroep aangeboden

Nadere informatie

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal juli 2018

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal juli 2018 Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal juli 2018 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig. Om dit te bereiken

Nadere informatie

Trainingsschema assistent scheidsrechters amateur voetbal december 2017

Trainingsschema assistent scheidsrechters amateur voetbal december 2017 Trainingsschema assistent scheidsrechters amateur voetbal december 2017 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig.

Nadere informatie

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal oktober 2017

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal oktober 2017 Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal oktober 2017 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig. Om dit te

Nadere informatie

CREATIVITEIT BIJ HET SWINGEN VAN DE BAL. Jan Callewaert - Kaderweekend 2014

CREATIVITEIT BIJ HET SWINGEN VAN DE BAL. Jan Callewaert - Kaderweekend 2014 CREATIVITEIT BIJ HET SWINGEN VAN DE BAL Jan Callewaert - Kaderweekend 2014 Inleiding en algemene bedenkingen : -> Clinic moet veel ruimer gezien worden : "creatieve/polyvalente spelers vormen". Jeugdopleiding

Nadere informatie

Long Term Player Development. Meer voetbal-atleten opleiden

Long Term Player Development. Meer voetbal-atleten opleiden Long Term Player Development Meer voetbal-atleten opleiden Long Term Player Development Aspecifiek trainen om specifiek beter te worden Actieve Blessurepreventie CLINIC 3 2 april 2011 PUBERTEITSFASE Module

Nadere informatie

Leerlijn Een Basketbal Vlaanderen leerlijn Ontstaan Doel Voorwaarden Visie op jeugdopleiding. Creatief Coachen vzw

Leerlijn Een Basketbal Vlaanderen leerlijn Ontstaan Doel Voorwaarden Visie op jeugdopleiding. Creatief Coachen vzw Leerlijn Een Basketbal Vlaanderen leerlijn Ontstaan Doel Voorwaarden Visie op jeugdopleiding Creatief Coachen vzw Definitie Leerlijn is een didactische term die verwijst naar de opbouw van de trainingen

Nadere informatie

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal april 2017

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal april 2017 Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal april 2017 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig. Om dit te

Nadere informatie

! "#$#$! %& $#' ( ##! $ )&#$ *&# # # $ # # $ + $! $ # $ $, $$' -.-#- %& # --# &#& -'& # # + -. $$ #&, /0 %& # #& + $ & & &$!!& # '&$ '!& &1213134!

! #$#$! %& $#' ( ##! $ )&#$ *&# # # $ # # $ + $! $ # $ $, $$' -.-#- %& # --# &#& -'& # # + -. $$ #&, /0 %& # #& + $ & & &$!!& # '&$ '!& &1213134! !"!" #! "##! %& #' ##! )&# *&# # # # # +! # #, ' -.-#- %& # --# &#& -'& # # + -. #&, /0 %& # #&,1 + & & &!!& # '& '!& &1213134! 56&&' &! +!' & 7& 8 *! 7 8 9 # # %&&''# &'%&&'#, 1 #&! )%%*++%&&''),+-').)'.)/&+#!!7&

Nadere informatie

C L U B V I S I E

C L U B V I S I E C L U B V I S I E Doelstelling en missie K.F.C.M.D. HALEN wil aan zijn jeugdspelers een gezond alternatief aanbieden als vrije tijdsbesteding in 2 niveaus (Provinciaal/Bijzondere reeks of gewestelijk),

Nadere informatie

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal februari 2017

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal februari 2017 Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal februari 2017 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig. Om dit

Nadere informatie

Het opleiden van 9- tot 11-jarige voetballers vereenvoudigen / leren / herhalen. Thomas Vlaminck

Het opleiden van 9- tot 11-jarige voetballers vereenvoudigen / leren / herhalen. Thomas Vlaminck Het opleiden van 9- tot 11-jarige voetballers vereenvoudigen / leren / herhalen Thomas Vlaminck Inhoud Doel Enkele bedenkingen Trainingen - organisatorisch - inhoudelijk - oefenstof Wedstrijden - belang

Nadere informatie

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal juli 2017

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal juli 2017 Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal juli 2017 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig. Om dit te bereiken

Nadere informatie

Frank Vanderkimpen Peter Vanheule

Frank Vanderkimpen Peter Vanheule Frank Vanderkimpen Peter Vanheule Waarom 3 tegen 3? Vergelijking met andere landen Vb. Zweden, Frankrijk, Engeland, Israël, Rusland, Spanje: op leeftijd U8 en U10: geen georganiseerd basketbal, 3-3 of

Nadere informatie

Algemeen trainingsschema scheidsrechters

Algemeen trainingsschema scheidsrechters Algemeen trainingsschema scheidsrechters Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, is het belangrijk het spel goed te kunnen volgen. Hiervoor heb je een optimale conditie nodig. Om je hierbij te helpen

Nadere informatie

Technisch Ontwikkeling Plan voor de voetballers uit de jeugd van Klein Dochteren TOP!

Technisch Ontwikkeling Plan voor de voetballers uit de jeugd van Klein Dochteren TOP! Technisch Ontwikkeling Plan voor de voetballers uit de jeugd van Klein Dochteren TOP! Datum: 27-2-2013 Auteur: Herman Pasman, Technisch Jeugd Coördinator Voetbal Voetbal is een complex spel doordat er

Nadere informatie

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal februari 2019

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal februari 2019 Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal februari 2019 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig. Om dit

Nadere informatie

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal mei 2019

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal mei 2019 Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal mei 2019 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig. Om dit te bereiken

Nadere informatie

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal juli 2017

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal juli 2017 Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal juli 2017 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig. Om dit te bereiken

Nadere informatie

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal maart 2019

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal maart 2019 Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal maart 2019 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig. Om dit te

Nadere informatie

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal september 2017

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal september 2017 Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal september 2017 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig. Om dit

Nadere informatie

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal mei 2018

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal mei 2018 Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal mei 2018 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig. Om dit te bereiken

Nadere informatie

Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal december 2018

Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal december 2018 Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal december 2018 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig.

Nadere informatie

Onderzoek naar de onderwijskwaliteit in basisonderwijs: Lager - Gesprek lln. Verantwoord en veilig bewegen 1.3

Onderzoek naar de onderwijskwaliteit in basisonderwijs: Lager - Gesprek lln. Verantwoord en veilig bewegen 1.3 Onderzoek naar de onderwijskwaliteit in basisonderwijs: Lager - Gesprek lln Verantwoord en veilig bewegen 1.3 kennen de gevaren en risico's van bewegingssituaties en kunnen deze inschatten en signaleren.

Nadere informatie

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal februari 2018

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal februari 2018 Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal februari 2018 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig. Om dit

Nadere informatie

Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal april 2019

Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal april 2019 Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal april 2019 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig.

Nadere informatie

Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal februari 2018

Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal februari 2018 Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal februari 2018 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig.

Nadere informatie

Trainingsschema assistent scheidsrechters amateur voetbal oktober 2017

Trainingsschema assistent scheidsrechters amateur voetbal oktober 2017 Trainingsschema assistent scheidsrechters amateur voetbal oktober 2017 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig.

Nadere informatie

FC Landen. Ontwikkelingsfase 5 tegen 5 = LEERPLAN

FC Landen. Ontwikkelingsfase 5 tegen 5 = LEERPLAN 1. Opleidingsvisie FC Landen Jeugdopleidingsvisie ONDERBOUW (U7 tot U9) Ontwikkelingsfase 5 tegen 5 = LEERPLAN Vanaf U6 wordt er gewerkt met jaarprogramma s. Spelertjes moeten zich GOED voelen door : -

Nadere informatie

Jeugd beleidsplan SGO. Seizoen

Jeugd beleidsplan SGO. Seizoen Jeugd beleidsplan SGO Seizoen 2018 2019 Introductie Sinds 2014 heeft SGO weer jeugdvoetballers binnen zijn vereniging. Met de introductie van kaboutervoetbal is het gelukt om in 2014 met deze spelers competitie

Nadere informatie

Evaluatie 3t/ Op basis van de evaluatie enquête

Evaluatie 3t/ Op basis van de evaluatie enquête Evaluatie 3t/3 2014-2015 Op basis van de evaluatie enquête Cijfers clubs die de enquête ingevuld hebben Aantal clubs die deelnemen aan U8 en/of U10 spelvorm 40 35 30 7 6 25 20 15 10 5 1 18 6 12 31 2 19

Nadere informatie

AV Lichamelijke opvoeding AV Sport (topsport tennis) A-STROOM. (vervangt 2006/149) Topsport. eerste graad LEERPLAN SECUNDAIR ONDERWIJS

AV Lichamelijke opvoeding AV Sport (topsport tennis) A-STROOM. (vervangt 2006/149) Topsport. eerste graad LEERPLAN SECUNDAIR ONDERWIJS LEERPLAN SECUNDAIR ONDERWIJS Vakken: AV Lichamelijke opvoeding AV Sport (topsport tennis) Basisvorming Keuzegedeelte/basisoptie 2/2 lt/w 4/6 lt/w Studierichting: Topsport Onderwijsvorm: Graad: Leerjaar:

Nadere informatie

Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal oktober 2018

Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal oktober 2018 Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal oktober 2018 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig.

Nadere informatie

Long Term Player Development

Long Term Player Development Long Term Player Development VOETBALCLINIC TECHNIEK TRAINEN C L I N I C O U D - T U R N H O U T 1 7 A P R I L 2 0 1 3 B E T E R E C O O R D I N A T I E F V E R M O G E N A L S B A S I S V O O R E E N O

Nadere informatie

Fysieke training in praktijk

Fysieke training in praktijk Fysieke training in praktijk Ralf Kosters 18 juni 2016 Tafeltennistrainers congres Verwachtingsmanagement Workshop van vandaag: 1. Te kort 2. Te weinig diepgang 3. Beperkt 4. Leren van elkaar 5. Nieuwsgierig

Nadere informatie

VERDIEPINGSSTOF LEEREENHEID 2

VERDIEPINGSSTOF LEEREENHEID 2 VERDIEPINGSSTOF LEEREENHEID 2 1.1 Verdiepingsstof - Gedragsaspecten Als we het gedrag van mensen nader bekijken, kunnen we daarin drie belangrijke aspecten onderscheiden: motorisch gedrag cognitief gedrag

Nadere informatie

Protocol Interne Scouting

Protocol Interne Scouting Protocol Interne Scouting 1. DOEL 1.1 Het doel is om uiteindelijk iedere speler op het juiste niveau en met plezier te laten spelen en trainen binnen de v.v. Hekelingen 1.2 Het scouten binnen de vereniging

Nadere informatie

Trainingsschema assistent scheidsrechters amateur voetbal september 2017

Trainingsschema assistent scheidsrechters amateur voetbal september 2017 Trainingsschema assistent scheidsrechters amateur voetbal september 2017 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig.

Nadere informatie

EINDTERMEN (ET) LICHAMELIJKE OPVOEDING LAGER ONDERWIJS

EINDTERMEN (ET) LICHAMELIJKE OPVOEDING LAGER ONDERWIJS EINDTERMEN (ET) LICHAMELIJKE OPVOEDING LAGER ONDERWIJS In de linkerkolom vind je de eindtermen (https://www.onderwijsdoelen.be/lichamelijkeopvoeding-lager-onderwijs-0 ) In de rechterkolom wordt een link

Nadere informatie

DOEL VAN DEZE CURSUS? WAT DENK JE TE LEREN OP DEZE CURSUS? WAT IS TRAINEN? WAT HOUDT TRAINING GEVEN IN?

DOEL VAN DEZE CURSUS? WAT DENK JE TE LEREN OP DEZE CURSUS? WAT IS TRAINEN? WAT HOUDT TRAINING GEVEN IN? DOEL VAN DEZE CURSUS? VOLDOENDE VAARDIGHEDEN VERWERVEN OM KOMEND SEIZOEN ACTIEF EN ENTHOUSIAST TRAINING TE KUNNEN GEVEN AAN DE JEUGD VAN UNION WAT DENK JE TE LEREN OP DEZE CURSUS? Schrijf allemaal minimaal

Nadere informatie

Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal augustus 2019

Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal augustus 2019 Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal augustus 2019 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig.

Nadere informatie

BIJLAGE 1 Tips en tricks per leeftijdsgroep. 1. Benjamins en mini s. Benjamins (F- jeugd): Leeftijdskenmerken F - jeugd:

BIJLAGE 1 Tips en tricks per leeftijdsgroep. 1. Benjamins en mini s. Benjamins (F- jeugd): Leeftijdskenmerken F - jeugd: BIJLAGE 1 Tips en tricks per leeftijdsgroep 1. Benjamins en mini s Benjamins (F- jeugd): Leeftijdskenmerken F - jeugd: Grote speldrang; ze doen dingen voor het plezier van het doen. Grote drang tot nabootsen.

Nadere informatie

SELECTIECRITERIA SECUNDAIR ONDERWIJS TOPSPORTSCHOOL GOLF 2015 2016

SELECTIECRITERIA SECUNDAIR ONDERWIJS TOPSPORTSCHOOL GOLF 2015 2016 SELECTIECRITERIA SECUNDAIR ONDERWIJS TOPSPORTSCHOOL GOLF 2015 2016 Vlaamse Vereniging voor Golf Leuvensesteenweg 643, 1930 Zaventem Tel. 02/752.83.30 Fax. 02/752.83.39 www.golfvlaanderen.be INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal augustus 2018

Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal augustus 2018 Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal augustus 2018 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig.

Nadere informatie

Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal juli 2019

Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal juli 2019 Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal juli 2019 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig. Om

Nadere informatie

Development of the big man (4-5)

Development of the big man (4-5) VBL-VTS Clinic : Lucien Van Kers Niveau Trainer B GENT 13/04/07 De as tussen guard and big men Development of the big man (4-5) Om een kampioenen ploeg te maken zijn de 1 (passer) en 5 (receiver) positie

Nadere informatie

SECUNDAIR ONDERWIJS. eerste graad. A-stroom. eerste en tweede leerjaar. Topsport. Basisvorming + basisoptie. 2/2 lt/w 4/6 lt/w

SECUNDAIR ONDERWIJS. eerste graad. A-stroom. eerste en tweede leerjaar. Topsport. Basisvorming + basisoptie. 2/2 lt/w 4/6 lt/w SECUNDAIR ONDERWIJS Graad: eerste graad A-stroom Jaar: eerste en tweede leerjaar Basisoptie: Topsport Basisvorming + basisoptie Vak(ken): AV Lichamelijke opvoeding AV Sport (topsport: tennis) 2/2 lt/w

Nadere informatie

Leidraad JO6 SVV 04. SVV 04 Schoonebeekse Voetbal Vereniging. Technisch Jeugd Coördinatie SVV 04 Maart 2017

Leidraad JO6 SVV 04. SVV 04 Schoonebeekse Voetbal Vereniging. Technisch Jeugd Coördinatie SVV 04 Maart 2017 2017 Leidraad JO6 SVV 04 Technisch Jeugd Coördinatie SVV 04 Maart 2017 SVV 04 Schoonebeekse Voetbal Vereniging Tel 0524-531656 De Kampen 18 7761 CK Schoonebeek www.svv04.nl info@svv04.nl Revisie 0 2017

Nadere informatie

15/12/2014. Opleiding van jonge handballers in Frankrijk: Oriëntering. 4 invloedrijke factoren mbt de opleiding van jonge spelers

15/12/2014. Opleiding van jonge handballers in Frankrijk: Oriëntering. 4 invloedrijke factoren mbt de opleiding van jonge spelers Opleiding van jonge handballers in Frankrijk: Oriëntering 4 invloedrijke factoren mbt de opleiding van jonge spelers 1) De eigenheid van de activiteit Petitgirard Guy - Entraineur National FFHB 4 invloedrijke

Nadere informatie

Inleiding. It's the difference in mental capacities that will determine who the real winners are." Sven Goran Eriksson

Inleiding. It's the difference in mental capacities that will determine who the real winners are. Sven Goran Eriksson Inleiding Eigenlijk kan je als sporter niet verliezen. Het wedstrijdresultaat staat voorop, maar er is duidelijk meer. Wie of wat bepaalt het resultaat? Talent. Conditie. Motivatie. Maar ook je mentale

Nadere informatie

Selectiecriteria Tafeltennis. augustus 2017

Selectiecriteria Tafeltennis. augustus 2017 Selectiecriteria 2018 2019 Tafeltennis augustus 2017 Vlaamse Tafeltennisliga Selectiecriteria topsport & Studie Voorblad Inhoudstafel Doelstellingen/eindcompetenties topsportschool: Selectiecriteria voor

Nadere informatie

VC Groot Dilbeek Denkcel opleidingen

VC Groot Dilbeek Denkcel opleidingen Coördinatie Technische handelingssnelheid Opleiding Coördinatie Technische-Tactische handelingssnelheid VC Groot Dilbeek Denkcel opleidingen QUOTE Een goede coördinatie en hoge technische handelingssnelheid

Nadere informatie

Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal maart 2019

Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal maart 2019 Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal maart 2019 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig.

Nadere informatie

Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal november 2018

Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal november 2018 Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal november 2018 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig.

Nadere informatie

SYMPOSIUM 15 FEBRUARI 2016 TRAINEND GROEIEN EN GROEIEND TRAINEN

SYMPOSIUM 15 FEBRUARI 2016 TRAINEND GROEIEN EN GROEIEND TRAINEN SYMPOSIUM 15 FEBRUARI 2016 TRAINEND GROEIEN EN GROEIEND TRAINEN LEUS GERT Bachelor Lo & Br :Specialisatie Wedstrijd-/competitiesport en fitness Trainer B Wielrennen Jeugdcoördinator Wielerschool Affligem

Nadere informatie

ASV GEEL. Stamnummer KBVB Allemaal Samen Verbroedering Geel vzw. ASV Geel Missie en Visie van de Jeugdopleiding

ASV GEEL. Stamnummer KBVB Allemaal Samen Verbroedering Geel vzw. ASV Geel Missie en Visie van de Jeugdopleiding ASV Geel Missie en Visie van de Jeugdopleiding Missie ASV Geel wenst getalenteerde jonge spelers met de beste mensen en middelen kwaliteitsvol te omringen. Hierdoor krijgen zij maximale kansen om zich

Nadere informatie

Herk Sport: Jouw Club voor Passie & Plezier

Herk Sport: Jouw Club voor Passie & Plezier Herk Sport: Jouw Club voor Passie & Plezier Herk Sport is een club die dag in dag uit drijft op de inzet van vrijwilligers, voetballers en begeleiders, kortom mensen met een hart voor de club. Daarom willen

Nadere informatie

GSO 1 e graad TOPSPORT AV LO BV (2/2 lt./w) + AV Sport CG (4/6 lt/w) 1 (1ste jaar: 4 lestijden/week, 2de jaar: 6 lestijden/week)

GSO 1 e graad TOPSPORT AV LO BV (2/2 lt./w) + AV Sport CG (4/6 lt/w) 1 (1ste jaar: 4 lestijden/week, 2de jaar: 6 lestijden/week) GSO 1 e graad TOPSPORT AV BV (2/2 lt./w) + AV Sport CG (4/6 lt/w) 1 (1ste jaar: 4 lestijden/week, 2de jaar: 6 lestijden/week) VISIE Sport in het algemeen heeft in onze samenleving een vaste stek gevonden.

Nadere informatie

BESCHRIJVING VAN DE SPELOMGEVING

BESCHRIJVING VAN DE SPELOMGEVING Opleidingsplan 2: U7 - U9 Opleidingsplan 2: Collectief spel: dichtbij * De ontwikkelingsfase 5 tegen 5: U7, U8 en U9 K+4/K+4 (duiveltjes) U7 Toepassing 2-2 U8 Uitbreiding naar kort spel U9 Football as

Nadere informatie

OPLEIDINGSPLAN K.S.C. WIELSBEKE JEUGD

OPLEIDINGSPLAN K.S.C. WIELSBEKE JEUGD Wij volgen : Versie seizoen 2015 2016 Pagina 1 Doel : De jonge spelers een maximale kans geven om zich als voetballer optimaal te ontwikkelen, en dit door hen steeds met de best mogelijke mensen (trainers

Nadere informatie

Denkproces van een trainer bij het voorbereiden van een training (probleemanalyse via schema)

Denkproces van een trainer bij het voorbereiden van een training (probleemanalyse via schema) Denkproces van een trainer bij het voorbereiden van een training (probleemanalyse via schema) 4.1.8. Beschrijving van de oefenstof De oefen-, spel- en wedstrijdvormen uit de voorbeeldtrainingen worden

Nadere informatie

De VoetbalTrainer. www.devoetbaltrainer.nl. E-jeugd. Leren samenspelen

De VoetbalTrainer. www.devoetbaltrainer.nl. E-jeugd. Leren samenspelen De VoetbalTrainer www.devoetbaltrainer.nl E-jeugd Leren samenspelen De Voetbaltrainer Onder 11. 1 Leren spelen vanuit de basistaken en de posities 2 2 Leeftijdskenmerken 4 3 Training/coaching 6 4 Wedstrijd

Nadere informatie

Visie op Spel & Spelontwikkeling. KNHB Academie. Nationaal Hockeycongres Paul de Ruijter

Visie op Spel & Spelontwikkeling. KNHB Academie. Nationaal Hockeycongres Paul de Ruijter Visie op Spel & Spelontwikkeling KNHB Academie Nationaal Hockeycongres - 2015 Paul de Ruijter 24-01-2015 Visie op Spel & Spelontwikkeling Spelgericht trainen Leren & Ontwikkelen Invidu en team Motorisch

Nadere informatie

Vlaamse Trainersschool

Vlaamse Trainersschool Secretariaat Arenberggebouw, Arenbergstraat 5 1000 Brussel Tel:02 209 47 21 Fax:02 209 47 15 Vlaamse Trainersschool Opleidingen Catalogus opleidingsstramienen 2014 (Onder voorbehoud van wijzigingen tijdens

Nadere informatie

OPLEIDING VOLLEYBALTRAINER 3

OPLEIDING VOLLEYBALTRAINER 3 OPLEIDING VOLLEYBALTRAINER 3 OPZET De opleiding VT3 leidt op tot een zelfstandige volleybaltrainer die werkzaam is binnen de breedtesport. Het werkterrein van de volleybaltrainer 3 is de volleybalvereniging

Nadere informatie

Inhouden Opleiding Physical coach niveau 1

Inhouden Opleiding Physical coach niveau 1 Inhouden Opleiding Physical coach niveau 1 Docent Joost Desender 1. Opleiding PHYSICAL- coach Niveau 1 Les 1 Inleiding Theorie 60 Praktijk 60 Theorie + Praktijk 105 Module 1 : Introductie les Opleiding

Nadere informatie

SMART trainen. Naar een hoger niveau van de mini-volleybal training. Bert Brinkman, 2001 Terug naar de Volleybal pagina

SMART trainen. Naar een hoger niveau van de mini-volleybal training. Bert Brinkman, 2001 Terug naar de Volleybal pagina SMART trainen Naar een hoger niveau van de mini-volleybal training Bert Brinkman, 2001 Terug naar de Volleybal pagina Structuur Structuur in de training Structuur in het seizoen Doelen stellen Hoger op

Nadere informatie

Overzicht Prestatie Niveau 3 Technische doelen Tactische doelen Sociale Doelen Mentale Doelen

Overzicht Prestatie Niveau 3 Technische doelen Tactische doelen Sociale Doelen Mentale Doelen Overzicht Prestatie Niveau 3 Technische doelen Tactische doelen Sociale Doelen Mentale Doelen Bovenhands en spelverdelen: Bovenhands en spelverdelen: Plezier hebben in het volleybal Weten waar je moet

Nadere informatie

PEDIC. Maandag 9 december tot en met vrijdag 13 december 2013. Week van de leraren lichamelijke opvoeding DAGEN VAN. www.pedic.be

PEDIC. Maandag 9 december tot en met vrijdag 13 december 2013. Week van de leraren lichamelijke opvoeding DAGEN VAN. www.pedic.be Maandag 9 december tot en met vrijdag 13 december 2013 C.P.R. REDDEND ZWEMMEN Vlaamse Reddingscentrale PN231SO/1314 reeks 1 en 2 Dit is de jaarlijks verplichte nascholing voor leraren met een diploma van

Nadere informatie

AV Lichamelijke opvoeding AV Sport (topsport: schermen)

AV Lichamelijke opvoeding AV Sport (topsport: schermen) LEERPLAN SECUNDAIR ONDERWIJS Vakken: AV Lichamelijke opvoeding AV Sport (topsport: schermen) Basisvorming + keuzegedeelte/basisoptie 2/2 lt/w 4/6 lt/w Basisoptie: Topsport Onderwijsvorm: A-STROOM Graad:

Nadere informatie

FC Landen. Jeugdopleidingsvisie MIDDENBOUW (U10 tot U13) Ontwikkelingsfase 8 tegen 8 = LEERPLAN

FC Landen. Jeugdopleidingsvisie MIDDENBOUW (U10 tot U13) Ontwikkelingsfase 8 tegen 8 = LEERPLAN Jeugdopleidingsvisie MIDDENBOUW (U10 tot U13) Ontwikkelingsfase 8 tegen 8 = LEERPLAN 1. Opleidingsvisie Vanaf U10 wordt er gewerkt met een jaarprogramma. Op basis van de basiscompetenties techniek, fysiek,

Nadere informatie

Ontwikkelingsdoelen. 1. Motorische competenties. Fundamentele basiscompetenties Lichaams- en bewegingsbeheersing. Lichaams- en bewegingsorganisatie

Ontwikkelingsdoelen. 1. Motorische competenties. Fundamentele basiscompetenties Lichaams- en bewegingsbeheersing. Lichaams- en bewegingsorganisatie Ontwikkelingsdoelen 1. Motorische competenties Fundamentele basiscompetenties Lichaams- en bewegingsbeheersing 1. De leerling beweegt zich doorheen diverse ruimtelijke hindernissen. 2. De leerling behoudt

Nadere informatie

1. Woord vooraf Ten geleide Opbouw van training Filosofie Indeling van warming-up: voetbalscholing 17

1. Woord vooraf Ten geleide Opbouw van training Filosofie Indeling van warming-up: voetbalscholing 17 Inhoud 1. Woord vooraf 9 2. Ten geleide 13 3. Opbouw van training Filosofie 15 4. Indeling van warming-up: voetbalscholing 17 Fase 1: observatie 17 Fase 2: balgevoel + oefenstof 19 Fase 3: ezelspelen 32

Nadere informatie

Specifieke Handleiding jeugdtrainers

Specifieke Handleiding jeugdtrainers Specifieke Handleiding jeugdtrainers (Mini, F en E pupillen) Inhoudsopgave Leeftijdskenmerken De wedstrijd Coachen/begeleiden tijdens de wedstrijd De training Trainingsaanpak Leeftijdskenmerken Als je

Nadere informatie

Lesvoorbereiding Bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs

Lesvoorbereiding Bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs Lesvoorbereiding Bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs Naam Cluster Lefebure Jonathan Lichamelijke opvoeding - Bewegingsrecreatie Groep C Academiejaar 2009-2010 Stageschool Stageles Naam Koninklijk

Nadere informatie