Informatieve notitie voor de Dutch Trade Board over de Nederlandse internationale handel

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Informatieve notitie voor de Dutch Trade Board over de Nederlandse internationale handel"

Transcriptie

1 Informatieve notitie voor de Dutch Trade Board over de Nederlandse internationale handel Samenvatting: Deze notitie beschrijft het belang, de samenstelling en de ontwikkeling van de Nederlandse internationale handel in goederen en diensten in Belangrijkste punten daarbij zijn de volgende. In 2006 groeide de Nederlandse economie met 2,9% waarvan 1,4% voor rekening komt van de uitvoer. De buitenlandse handel is daarmee een van de belangrijkste dragers van de economische groei in Nederland. In 2006 bedroeg de totale uitvoer van goederen en diensten 392 miljard. Daar stond een invoer van goederen en diensten van 350 miljard tegenover. Het totale overschot op de gezamenlijke handels- en dienstenbalans bedraagt derhalve 42 miljard, hetgeen overeenkomt met 7,9% BBP. De dienstenhandel maakt al jaren ongeveer 20% van de buitenlandse handel uit. De laatste jaren neemt de dienstenhandel minder snel toe dan de goederenhandel, na eind jaren negentig juist veel sterker toegenomen te zijn. De uitvoer van goederen bestaat voor bijna de helft (45%) uit wederuitvoer. Dat houdt in dat ingevoerde goederen weer worden uitgevoerd zonder hier een wezenlijke bewerking te hebben ondergaan. Maar de wederuitvoer draagt desondanks voor ongeveer 2½% bij aan ons BBP. De belangrijkste handelspartners van Nederland zijn en blijven onze Europese buren. Met de belangrijkste niet-europese handelspartners, China, VS en Rusland, heeft Nederland een groot tekort op de bilaterale handelsrekening. Deze drie landen zijn belangrijkste leveranciers van producten die Nederland doorvoert (mobieltjes uit China), verwerkt (olie uit Rusland) en gebruikt (investeringsgoederen uit de VS). Toelichting: De Nederlandse economie is onlosmakelijk verbonden met het buitenland. Uit recent gepubliceerde cijfers van CBS komt dat allemaal opnieuw naar voren. In deze notitie wordt in de eerste paragraaf ingegaan op de groeicijfers en het belang van de in- en uitvoer voor Nederland. In de tweede paragraaf wordt ingegaan op de omvang en structuur van de internationale goederen- en dienstenhandel van Nederland. 1. Algemeen De Nederlandse economie is in 2006 met 2,9% gegroeid. Dat is aanzienlijk sneller dan in de voorgaande jaren. De groei wordt ook breder gedragen, hetgeen vooral blijkt uit de groei van de particuliere consumptie. Maar net als in de voorgaande jaren werd de groei van de Nederlandse economie vooral gedragen door de internationale handel. In 2006 bedroeg de totale uitvoer van goederen en diensten 392 miljard. Daar stond een invoer van goederen en diensten van 350 miljard tegenover. Het totale overschot op de gezamenlijke handels- en dienstenbalans bedraagt derhalve 42 miljard, hetgeen overeenkomt met 7,9% BBP.

2 Tabel 1 : Economische ontwikkeling Nederland (volumemutaties in %) Particuliere consumptie 0,8 0,5 0,6 2,1 Investeringen -1,5-0,8 3,6 6,1 Invoer 1,8 6,4 5,1 7,9 1,5 8,0 5,5 7,5 BBP 0,3 2,0 1,5 2,9 Bron: CBS In volumetermen nam de totale uitvoer in 2006 met 7,5% toe. De invoer nam met 7,9% toe. Vooral de toename van de invoer geeft aan dat de Nederlandse economie in 2006 sterk herstelde. De groei van de consumptie en investeringen is immers niet echt mogelijk zonder invoer van goederen en diensten uit het buitenland. (Tabel 1) Dat de internationale handel de groei draagt blijkt ook als gekeken wordt naar de bijdrage van de verschillende bestedingscategorieën aan de groei van het Nederlandse product. In de afgelopen jaren draagt de uitvoer eigenlijk de groei van het BBP. Uit de cijfers komt ook naar voren dat de binnenslands geproduceerde uitvoer nu een belangrijker aandeel in de groei voor zijn rekening neemt. Ook voor de komende jaren verwacht het CPB dat de binnenslands geproduceerde uitvoer een belangrijke bijdrage aan de groei zal blijven leveren. De concurrentiepositie van de Nederlandse exporteur lijkt nu toch wezenlijk te verbeteren. De relatief geringe bijdrage van de wederuitvoer 1 in 2007 aan de groei is vooral een gevolg van de verwachte inzinking van de groei in Duitsland ten gevolge van de scherpe verhoging van de BTW. (Tabel 2) Tabel 2: Bijdrage aan de BBP-groei in Nederland * Particuliere consumptie 0,2 0,2 0,4-0,7 (0,7) ½ ½ Investeringen in woningen -0,2 0,3 0,3 0,3 ¼ ¼ Bedrijfsinvesteringen -0,4-0,2-0,1 0,3 ¼ ¼ Overheidsbestedingen 0,8-0,2 0,1 1,8 (0,4) ¼ ¼ -0,2 1,7 0,9 1,4 1¼ 1½ w.v. Binnenslands geproduceerd -0,3 1,0 0,3 0,6 ½ ¾ Wederuitvoer 0,2 0,2 0,3 0,3 ¼ ½ Diensten en energie -0,1 0,5 0,3 0,5 ½ ½ BBP 0,3 2,0 1,5 2,9 2¾ 2¾ * Gecorrigeerd voor invoering zorgstelsel tussen haakjes Bron: CPB Er gaan echter nogal wat verschillende ontwikkelingen schuil achter de in- en uitvoercijfers. De internationale handel in goederen neemt momenteel duidelijk sneller toe dan de handel in diensten (Figuur 1 en ook Tabel 3). Dat is al enige jaren zo en lijkt vooral te maken met de mogelijkheid om het productieproces van goederen te optimaliseren door het in stukken op te knippen. Ieder onderdeel wordt op de bedrijfseconomisch meest aantrekkelijke plek geproduceerd alvorens het eindproduct uit de verschillende intermediaire producten te assembleren. De opkomst van de Aziatische, met name China, en Oost-Europese landen speelt daarin een wezenlijke rol. 1 Van wederuitvoer is sprake als goederen in Nederland worden ingevoerd, van eigenaar veranderen en daarna na een kleine bewerking Nederland weer verlaten

3 Figuur 1: Ontwikkeling van de uitvoer sinds 2000 (volumemutaties in %) Bron CBS Binnenslands geproduceerder uitvoer Wederuitvoer van diensten Datzelfde proces is deels ook de achterliggende reden van de nog steeds snel toenemende wederuitvoer. Nederland is het opslag-, distributie-, en vervoerscentrum van Noord-West Europa is, maar tevens een belangrijk assemblagecentrum 2. Gegeven de aantrekkende wereldeconomie mag verwacht worden dat de wederuitvoer ook in de komende jaren snel blijft groeien. Opvallender is de toename van de binnenslands geproduceerde uitvoer. Het lijkt erop alsof de concurrentiepositie van de Nederlandse exporteur nu toch wezenlijk aan het verbeteren is. Dat is vooral een gevolg van de terughoudende loonontwikkeling van de afgelopen jaren en de goede ontwikkeling van de productiviteit. De appreciatie van de euro lijkt wat dat aangaat momenteel geen echt probleem meer. Tabel 3: en Invoer in volumemutaties tov dezelfde periode een jaar eerder Jaar Kwartaal I II III IV Binnenlands geproduceerde uitvoer 1,3 4,3 5,1 3,3 3,1 5,9 Wederuitvoer 12,6 13,2 14,7 13,3 10,9 13,9 van goederen 6,3 8,4 9,7 7,6 6,6 9,6 van diensten 2,9 4,3 4,9 4,7 3,9 3,6 van goederen en diensten 5,5 7,5 8,8 7,0 6,0 8,3 Invoer van goederen 6,0 9,4 10,0 9,2 8,4 9,9 Invoer van diensten 2,1 3,0 6,6 0,8 1,3 3,8 Invoer van goederen en diensten 5,1 7,9 9,2 7,2 6,6 8,6 Bron: CBS 2. Structuur van de Nederlandse internationale goederen- en dienstenhandel 2.1 Goederenhandel 2 De uitvoer van in Nederland geassembleerde producten is per definitie vaak wederuitvoer.

4 Uit de cijfers van de handelsstatistieken blijkt dat de uitvoer van goederen in miljard bedroeg. De invoer van goederen bedroeg 285 miljard. 3 Uit deze statistieken komt naar voren dat de belangrijkste handelspartners van Nederland nog steeds onze directe buren zijn (zie Figuur 2). Met onze Europese handelspartners uit de top 10 heeft Nederland een handelsoverschot, met de drie niet Europese handelspartners uit de top 10 heeft Nederland een handelstekort. Helemaal verrassend is dat niet. Nederland is nu eenmaal, zoals boven ook al vermeld, de doorvoerhaven bij uitstek in Europa. Opvallend is de hoge plaats van China. Deze is bijna alleen gebaseerd op de omvang van de Nederlandse invoer uit China, de Nederlandse uitvoer naar China is beperkt. Veel Chinese producten vinden hun weg via Nederland weer naar andere, vooral Europese landen. Dat Nederland een handelstekort heeft met China, Rusland en de VS is een overeenkomst, maar wel zo ongeveer de enige overeenkomst. Uit Rusland wordt eigenlijk alleen maar energie, met name ruwe olie en olieproducten, geïmporteerd. China is de bakermat van vele relatief eenvoudige producten, waaronder overigens ook computers, mobieltjes en tvapparatuur vallen. De VS levert vooral hoogwaardige producten aan Nederlandse afnemers. Figuur 2: Belangrijkste handelspartners van Nederland in 2006 Duitsland Belgie Verenigd Koninkrijk Frankrijk VS China Italie Spanje Rusland Zweden Invoer In miljarden 3 Het CBS gebruikt voor deze statistieken iets andere definities dan voor de opstelling van de nationale rekeningen. Deze laatste liggen ten grondslag aan de cijfers in tabellen 1,2 en 3 en de figuren 1 en 4.

5 Figuur 3: Goederensamenstelling van de Nederlandse in- en uitvoer in 2006 Landbouw Grondstoffen Energie Invoer Chemie (Half)fabrikaten Kapitaalgoederen Overige producten Miljarden Met bijna 100 miljard waren de kapitaalgoederen ook in 2006 veruit de belangrijkste inen uitgevoerde goederen (figuur 3). De hoogste groei daarentegen werd geboekt in de sector minerale brandstoffen. Dit betreft echter voor een belangrijk deel prijseffecten die op hun beurt het gevolg waren van de prijsontwikkeling van de olieprijs. Het overschot op de Nederlandse handelsbalans wordt in een drietal sectoren gerealiseerd: landbouw, grondstoffen en chemie. Nederland is en blijft een belangrijke exporteur van landbouwproducten. Met ruim 40 miljard zal ook 2006 een jaar zijn geweest waarin Nederland zich in de wereldtop 3 van exporteurs van landbouwproducten kan handhaven. Het overschot op de sector grondstoffen is feitelijk ook direct aan de landbouwsector toe te schrijven. De uitvoer wordt eigenlijk door twee productcategorieën gedragen; veruit de belangrijkste is de ruwe plantaardige producten nag (niet anders genoemd) die eigenlijk alleen maar uit bloemen en planten bestaat. De andere categorie is schroot. Aan de invoerzijde is sprake van aanzienlijk meer variatie. Nederland is van oudsher een belangrijke producent van chemische stoffen. Dit heeft uiteraard ook te maken met de positie die Nederland heeft als raffinadeur van ruwe aardolie. Veel aardolieproducten zijn de grondstof voor de chemische industrie. Maar het is niet alleen de petro-chemische industrie die verantwoordelijk is voor de positie, ook de farmaceutische industrie vormt een belangrijk onderdeel van de sector. Als de cijfers voor de goederenhandel verder uiteen gerafeld worden, wordt het bovenstaande opnieuw bevestigd. Alleen komen alle facetten van de Nederlandse economie komen in figuur 4 nog sterker naar voren. Computers, machineonderdelen en mobieltjes worden in bijna gelijke mate in- en uitgevoerd, zonder dat er sprake is van veel eigen productie. Dit geeft de positie van Nederland als handels- en distributieland weer. De positie van Nederland als producent komt vooral tot uiting in de categorie bloemen en planten. Maar ook de uitvoer van geneesmiddelen bestaat voor ongeveer een derde uit in Nederland geproduceerde producten. Voor het overige is Nederland ook in deze sectoren weer de distributeur. En Nederland als eindverbruiker komt vooral naar voren in de post personenauto s. Dat Nederland een van de belangrijkste energierotondes is voor Europa als handelaar, verwerker en producent van energiedragers, komt tot uitdrukking in de posities van de productcategorieën ruwe aardolie, aardolieproducten en aardgas en de koolwaterstoffen.

6 Figuur 4: Top 10 (eigenlijk 11) Productcategorieën in 2006 Computers Aardolieproducten Machineonderdelen Ruwe aardolie Zendapparatuur waaronder mobieltjes Aardgas Geneesmiddelen Elektronenbuizen, transistors e.d. Bloemen en planten Automobielen voor personenvervoer Overige koolwaterstoffen Invoer Miljarden Bron: CBS 2.2 Wederuitvoer Zoals hierboven al werd aangegeven vinden veel producten uit China hun weg via Nederland naar hun uiteindelijke bestemming. Maar het zijn niet alleen Chinese producten waar dit voor geldt. In 2006 maakte de wederuitvoer met 143 miljard 45% uit van de totale uitvoer van goederen. Dit percentage vertoont al langere tijd een stijgende tendens en de verwachting is dat ergens in de nabije toekomst meer dan de helft van de goederenuitvoer zal bestaan uit wederuitvoer.

7 Figuur 5: Wederuitvoer en binnenlands geproduceerde uitvoer (2006) Landbouw Grondstoffen Energie Binnenlands geproduceerde uitvoer Wederuitvoer Chemie (Half)fabrikaten Kapitaalgoederen Overige producten Bron: eigen berekeningen op basis gegevens CBS Miljarden Wederuitvoer is een belangrijke economische activiteit. Dat de toegevoegde waarde per eenheid wederuitvoer relatief laag zal zijn, is duidelijk. Immers, het aantal activiteiten dat met de wederuitvoer van een eenheid product gepaard gaat is relatief gering. Hier geldt echter vooral het spreekwoord dat vele kleintjes één grote maken. In bedroeg de invoer ten behoeve van de wederuitvoer 116 miljard, de wederuitvoer 129 miljard, 5 zodat er, rekening houdende met een ½ á 1 miljard aan invoerrechten, ruim 12,5 miljard aan overgehouden werd, hetgeen overeenkomt met 2½ % BBP. Dan hebben we het dus niet over alle andere economische activiteiten die daar direct dan wel indirect het gevolg van zijn. De verdeling van de uitvoer in wederuitvoer 6 en binnenslands geproduceerde uitvoer van Nederland in 2006 is weergegeven in figuur 5. In alle sectoren is er sprake van een substantieel aandeel van de wederuitvoer. Maar in absolute termen gesproken springt de kapitaalgoederensector eruit. 71% van de kapitaalgoederenuitvoer bestond uit wederuitvoer en daarmee werd 45 % van de totale wederuitvoer in deze sector gerealiseerd. Het betreft hier vooral computers, tv s en mobieltjes. 2.3 Dienstenhandel Over de structuur van de dienstenhandel is minder bekend dan over de structuur van de goederenhandel. Sommige gegevens zijn er simpelweg niet, andere zijn geheim of vertrouwelijk. In 2006 bedroeg de totale Nederlandse uitvoer van diensten 75,7 miljard en de invoer 68,4. In 2006 nam de uitvoer van diensten volgens het CBS met 4,3% in volume toe. De invoer nam met 3,0% duidelijk minder snel toe. 4 Voor 2006 is de invoer tbv de wederinvoer nog niet bekend 5 Bron: CBS. Statline. 6 Wederuitvoer moet goed onderscheiden worden van doorvoer. Bij wederuitvoer is er altijd sprake van eigendomsoverdracht. Als goederen Nederland passeren zonder dat er sprake is van eigendomsoverdracht spreken we van doorvoer.

8 In figuur 6 is de samenstelling van de dienstenhandel weergegeven voor het jaar Aangenomen mag worden dat de verdeling voor 2006 niet wezenlijk anders is. Veruit de grootse post is de overige zakelijke dienstverlening waaronder een heel scala aan diensten valt van marketing en juridische diensten tot en met R&D samenhangende diensten. Gezien de rol van Nederland als distributieland is het niet verwonderlijk dat de vervoersdiensten een wezenlijk onderdeel van het dienstenverkeer voor hun rekening nemen. Het handelssaldo in de categorie reisverkeersdiensten is sterk negatief omdat Nederlanders relatief veel reizen naar het buitenland 7. Opvallend is het aandeel van de handel in royalty s en licenties. Nederland voert op dit terrein meer uit dan dat het invoert, hetgeen impliceert dat Nederland een netto exporteur van kennis is. Ondanks de aanwezigheid van grote banken in de Nederlandse economie komt de financiële en verzekeringssector niet sterk naar voren uit de buitenlandse handelscijfers. Dat heeft vooral te maken met het gegeven dan de financiële sectoren voornamelijk via buitenlandse investeringen haar diensten aanbiedt op buitenlandse markten. Figuur 6: Samenstelling Nederlandse internationale dienstenhandel 2005 (miljarden euro s) Overige zakelijke diensten Vervoersdiensten Reisverkeersdiensten Royalty's en licentierechten Communicatiediensten Computer- en informatiediensten Bouwdiensten Financiële diensten Persoonlijke, cult. en recr. diensten Invoer Verzekeringsdiensten Bron: Uit Internationalisering van diensten: Positie en Perspectieven van Nederland; EZ 2007 BEB/ASP Harry Oldersma 17 maart Overigens omvat deze statistiek de goederen en diensten die reizigers gedurende een verblijf in het buitenland aanschaffen. Er worden hier dus niet alleen diensten gemeten.

Centraal Bureau voor de Statistiek. Persbericht. Vooral opwaartse bijstelling overheidsconsumptie. Kwartaal-op-kwartaalgroei 0,6 procent

Centraal Bureau voor de Statistiek. Persbericht. Vooral opwaartse bijstelling overheidsconsumptie. Kwartaal-op-kwartaalgroei 0,6 procent Centraal Bureau voor de Statistiek Persbericht PB05-144 21 december 2005 9.30 uur Groei economie derde kwartaal 2005 hoger dan eerder geraamd De Nederlandse economie is in het derde kwartaal van 2005 met

Nadere informatie

Internationale handel in goederen van Nederland 2012

Internationale handel in goederen van Nederland 2012 Webartikel 2013 Internationale handel in goederen van Nederland 2012 Wiel Packbier 11-11-2013 gepubliceerd op cbs.nl Samenvatting De internationale handel in goederen is in 2012 wederom minder hard gegroeid.

Nadere informatie

Persbericht. Economie groeit 0,9 procent in eerste kwartaal Centraal Bureau voor de Statistiek. Kwartaal-op-kwartaalgroei aangetrokken

Persbericht. Economie groeit 0,9 procent in eerste kwartaal Centraal Bureau voor de Statistiek. Kwartaal-op-kwartaalgroei aangetrokken Centraal Bureau voor de Statistiek Persbericht PB04-103 1 juli 2004 9.30 uur Economie groeit 0,9 procent in eerste kwartaal 2004 De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal van 2004 met 0,9 procent

Nadere informatie

Centraal Bureau voor de Statistiek. Persbericht. Economie groeit 2,9 procent in Economische groei vierde kwartaal 2,7 procent

Centraal Bureau voor de Statistiek. Persbericht. Economie groeit 2,9 procent in Economische groei vierde kwartaal 2,7 procent Centraal Bureau voor de Statistiek Persbericht PB07-010 13 februari 2007 9.30 uur Economie groeit 2,9 procent in 2006 De Nederlandse economie is in 2006 met 2,9 procent gegroeid. Dit is bijna twee keer

Nadere informatie

Persbericht. Economie verder gekrompen. Centraal Bureau voor de Statistiek. Uitvoer blijft groeien. Minder investeringen

Persbericht. Economie verder gekrompen. Centraal Bureau voor de Statistiek. Uitvoer blijft groeien. Minder investeringen Centraal Bureau voor de Statistiek Persbericht PB13-011 14 februari 2013 9.30 uur Economie verder gekrompen Economie krimpt in vierde kwartaal 0,2 procent t.o.v. kwartaal eerder Ten opzichte van een jaar

Nadere informatie

De internationale handel in goederen van Nederland in 2011

De internationale handel in goederen van Nederland in 2011 121 De internationale handel in goederen van Nederland in 2011 Wiel Packbier Publicatiedatum CBS-website: 18-12-2012 Den Haag/Heerlen Verklaring van tekens. gegevens ontbreken * voorlopig cijfer ** nader

Nadere informatie

Economie groeit met 0,7 procent

Economie groeit met 0,7 procent Persbericht PB14 010 14 februari 08.30 uur Economie groeit met 0,7 procent Economie groeit in vierde kwartaal met 0,7 procent ten opzichte van het derde kwartaal 8 duizend banen minder dan in het derde

Nadere informatie

Persbericht. Economie groeit niet in eerste kwartaal Centraal Bureau voor de Statistiek. Net geen recessie.

Persbericht.   Economie groeit niet in eerste kwartaal Centraal Bureau voor de Statistiek. Net geen recessie. Centraal Bureau voor de Statistiek Persbericht PB02-095 17 mei 2002 9.30 uur Economie groeit niet in eerste kwartaal 2002 De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal van 2002 niet gegroeid. Dit blijkt

Nadere informatie

De internationale handel in goederen van Nederland in 2009

De internationale handel in goederen van Nederland in 2009 De internationale handel in goederen van Nederland in 2009 109 Wiel Packbier Publicatiedatum CBS-website: 23 december 2010 Den Haag/Heerlen Verklaring van tekens. = gegevens ontbreken * = voorlopig cijfer

Nadere informatie

De agrarische handel van Nederland in 2012

De agrarische handel van Nederland in 2012 De agrarische handel van Nederland in 2012 1. Opvallende ontwikkelingen Totale wereldhandel in agrarische producten groeit voor tweede opeenvolgende jaar met ruim 10% Nederlandse agrarische export groeit

Nadere informatie

Internationale handel visproducten

Internationale handel visproducten Internationale handel visproducten Marktmonitor ontwikkelingen 27-211 en prognose voor 212 Januari 213 Belangrijkste trends 27-211 Ontwikkelingen export De Nederlandse visverwerkende industrie speelt een

Nadere informatie

Centraal Bureau voor de Statistiek. Persbericht. Economische groei derde kwartaal 2008 vertraagt tot 1,8 procent

Centraal Bureau voor de Statistiek. Persbericht. Economische groei derde kwartaal 2008 vertraagt tot 1,8 procent Centraal Bureau voor de Statistiek Persbericht PB08-077 14 november 2008 9.30 uur Economische groei derde kwartaal 2008 vertraagt tot 1,8 procent Bijna een halvering in vergelijking met eerste halfjaar

Nadere informatie

De agrarische handel van Nederland in 2010

De agrarische handel van Nederland in 2010 De agrarische handel van Nederland in 1. Opvallende ontwikkelingen Wereldhandel in agrarische producten daalde in met ruim 10%, maar vertoont in weer herstel Nederlandse agrarische export groeit in naar

Nadere informatie

Centraal Bureau voor de Statistiek. Persbericht. Economie krimpt 4,5 procent in eerste kwartaal 2009

Centraal Bureau voor de Statistiek. Persbericht. Economie krimpt 4,5 procent in eerste kwartaal 2009 Centraal Bureau voor de Statistiek Persbericht PB09-038 15 mei 2009 9.30 uur Economie krimpt 4,5 procent in eerste kwartaal 2009 Grootste krimp na de Tweede Wereldoorlog Export en investeringen vallen

Nadere informatie

Bijlage: Actuele CBS-cijfers met betrekking tot de handel met het VK

Bijlage: Actuele CBS-cijfers met betrekking tot de handel met het VK 1 Bijlage: Actuele CBS-cijfers met betrekking tot de handel met het VK De Nederlandse economie is sterk verbonden met de Britse economie. In de Internationaliseringsmonitor 2017/1 van het Centraal Bureau

Nadere informatie

De internationale handel in goederen van Nederland in 2010

De internationale handel in goederen van Nederland in 2010 11 0 De internationale handel in goederen van Nederland in 2010 Wiel Packbier Publicatiedatum CBS-website: 13-12-2011 Den Haag/Heerlen Verklaring van tekens. = gegevens ontbreken * = voorlopig cijfer **

Nadere informatie

Flashraming CBS: export zorgt voor economische groei

Flashraming CBS: export zorgt voor economische groei Persbericht PB14-050 14 augustus 2014 09.30 uur Flashraming CBS: export zorgt voor economische groei - Economie groeit volgens de flashraming met 0,5 procent ten opzichte van eerste kwartaal 2014 - Volgens

Nadere informatie

Centraal Bureau voor de Statistiek. Persbericht. Economie groeit 3,5 procent in Economische groei vierde kwartaal liefst 4,4 procent

Centraal Bureau voor de Statistiek. Persbericht. Economie groeit 3,5 procent in Economische groei vierde kwartaal liefst 4,4 procent Centraal Bureau voor de Statistiek Persbericht PB08-008 14 februari 2008 9.30 uur Economie groeit 3,5 procent in 2007 De Nederlandse economie is in 2007 met 3,5 procent gegroeid. Dit is de hoogste groei

Nadere informatie

De internationale handel in goederen van Nederland in 2004

De internationale handel in goederen van Nederland in 2004 Publicatiedatum CBS-website Centraal Bureau voor de Statistiek 27 september 26 De internationale handel in goederen van Nederland in 24 Wiel Packbier Centraal Bureau voor de Statistiek, Voorburg/Heerlen,

Nadere informatie

Handels- en investeringscijfers Ierland-Nederland 1

Handels- en investeringscijfers Ierland-Nederland 1 Handels- en investeringscijfers Ierland-Nederland 1 1. Goederenexport van Ierland naar andere landen Tabel 1: Voornaamste Ierse exportpartners (bedragen x 1.000 euro) IMPORTERENDE LANDEN WAARDE EXPORT

Nadere informatie

Economie groeit met 0,1 procent, 46 duizend banen minder

Economie groeit met 0,1 procent, 46 duizend banen minder Persbericht PB13-070 14 november 2013 09.30 uur Economie groeit met 0,1 procent, 46 duizend banen minder - Economie groeit in derde kwartaal met 0,1 procent ten opzichte van tweede kwartaal - 46 duizend

Nadere informatie

Handels- en investeringscijfers Spanje-Nederland 1

Handels- en investeringscijfers Spanje-Nederland 1 Handels- en investeringscijfers Spanje-Nederland 1 1. Goederenexport van Spanje naar andere landen Tabel 1: Voornaamste Spaanse exportpartners (bedragen x 1.000 euro) IMPORTERENDE LANDEN WAARDE EXPORT

Nadere informatie

Handels- en investeringscijfers Verenigd Koninkrijk-Nederland 1

Handels- en investeringscijfers Verenigd Koninkrijk-Nederland 1 Handels- en investeringscijfers Verenigd Koninkrijk-Nederland 1 1. Goederenexport van het Verenigd Koninkrijk naar andere landen Tabel 1: Voornaamste Britse exportpartners (bedragen x 1.000 euro) IMPORTERENDE

Nadere informatie

Opkomende e groeimarkten voor Nederland steeds belangrijker

Opkomende e groeimarkten voor Nederland steeds belangrijker 7 Opkomende e groeimarkten voor Nederland steeds belangrijker Marjolijn Jaarsma Publicatiedatum CBS-website: 9 april 28 Voorburg/Heerlen Verklaring van tekens. = gegevens ontbreken * = voorlopig cijfer

Nadere informatie

Handels- en investeringscijfers Zwitserland-Nederland 1

Handels- en investeringscijfers Zwitserland-Nederland 1 Handels- en investeringscijfers Zwitserland-Nederland 1 1. Goederenexport van Zwitserland naar andere landen Tabel 1: Voornaamste Zwitserse exportpartners (bedragen x 1.000 euro) IMPORTERENDE LANDEN WAARDE

Nadere informatie

De agrarische handel van Nederland in 2013

De agrarische handel van Nederland in 2013 De agrarische handel van Nederland in 2013 1. Opvallende ontwikkelingen Totale handelsoverschot groeit met 4,5 miljard; aandeel agrarische producten 2 miljard Nederlandse agrarische export neemt in 2013

Nadere informatie

Handels- en investeringscijfers Canada-Nederland 1

Handels- en investeringscijfers Canada-Nederland 1 Handels- en investeringscijfers Canada-Nederland 1 1. Goederenexport van Canada naar andere landen Tabel 1: Voornaamste Canadese exportpartners (bedragen x 1.000 euro) IMPORTERENDE LANDEN WAARDE EXPORT

Nadere informatie

De agrarische handel van Nederland in 2014

De agrarische handel van Nederland in 2014 De agrarische handel van Nederland in 1. Opvallende ontwikkelingen Totale Nederlandse handelsoverschot is in gelijk gebleven aan het niveau van ( 47,6 mld.); handelsoverschot agrarische producten komt

Nadere informatie

Handels- en investeringscijfers Australië-Nederland 1

Handels- en investeringscijfers Australië-Nederland 1 Handels- en investeringscijfers Australië-Nederland 1 1. Goederenexport van Australië naar andere landen Tabel 1: Voornaamste Australische exportpartners (bedragen x 1.000 euro) IMPORTERENDE LANDEN WAARDE

Nadere informatie

Export-update Noord- en Zuid-Amerika - juli 2014

Export-update Noord- en Zuid-Amerika - juli 2014 Export-update Noord- en Zuid-Amerika - juli 2014 1. Samenvatting en conclusies De Nederlandse uitvoerwaarde is in 2013 met 1,0% gestegen t.o.v. dezelfde periode in 2012 tot 433,8 miljard euro. De bescheiden

Nadere informatie

Handels- en investeringscijfers Zuid-Korea-Nederland 1

Handels- en investeringscijfers Zuid-Korea-Nederland 1 Handels- en investeringscijfers Zuid-Korea-Nederland 1 1. Goederenexport van Zuid-Korea naar andere landen Tabel 1: Voornaamste Zuid-Koreaanse exportpartners (bedragen x 1.000 euro). Bron: International

Nadere informatie

De handelsbetrekkingen van België met Bolivia

De handelsbetrekkingen van België met Bolivia De handelsbetrekkingen van België met Bolivia Algemeen: 2010 (schattingen) BBP 19,4 miljard USD Groeipercentage van het BBP 4,2% Inflatie 7,2% Uitvoer van goederen (FOB) Invoer van goederen (FOB) Handelsbalans

Nadere informatie

Jaarmonitor goederenvervoer

Jaarmonitor goederenvervoer Jaarmonitor goederenvervoer Goederenvervoer blijft groeien in 2018 In 2018 werd 1,71 miljard ton goederen vanuit, naar en in Nederland vervoerd. Dit was een stijging van 1,2 procent in vergelijking met

Nadere informatie

De agrarische handel van Nederland in 2013

De agrarische handel van Nederland in 2013 De agrarische handel van Nederland in 1. Opvallende ontwikkelingen Totale handelsoverschot groeit met 4,5 miljard; aandeel agrarische producten 2 miljard Nederlandse agrarische export neemt in opnieuw

Nadere informatie

Internationaliseringsmonitor

Internationaliseringsmonitor Internationaliseringsmonitor 2014 Tweede kwartaal Internationaliserings- monitor 2014 Tweede kwartaal Verklaring van tekens. Gegevens ontbreken * Voorlopig cijfer ** Nader voorlopig cijfer x Geheim Nihil

Nadere informatie

Trends in de internationale orientatie van het Nederlandse bedrijfsleven en de Nederlandse economie voorlopige data.

Trends in de internationale orientatie van het Nederlandse bedrijfsleven en de Nederlandse economie voorlopige data. Trends in de internationale orientatie van het Nederlandse bedrijfsleven en de Nederlandse economie voorlopige data CBS 9 mei 2007 Contactpersonen: Fabienne Fortanier (FFOR@cbs.nl) Martin Luppes (MLPS@cbs.nl)

Nadere informatie

Handels- en investeringscijfers Verenigde Arabische Emiraten- Nederland 1

Handels- en investeringscijfers Verenigde Arabische Emiraten- Nederland 1 Handels- en investeringscijfers Verenigde Arabische Emiraten- Nederland 1 1. Goederenexport van de Verenigde Arabische Emiraten naar andere landen Tabel 1: Voornaamste exportpartners van de Verenigde Arabische

Nadere informatie

Handels- en investeringscijfers China-Nederland februari 2019

Handels- en investeringscijfers China-Nederland februari 2019 Handels- en investeringscijfers China-Nederland februari 2019 Dit overzicht is gemaakt in opdracht van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Beijing West treinstation, China Wat kunt u verwachten bij

Nadere informatie

De handel tussen België en de Verenigde Staten: enkele cijfers. http://economie.fgov.be

De handel tussen België en de Verenigde Staten: enkele cijfers. http://economie.fgov.be De handel tussen België en de Verenigde Staten: enkele cijfers De goederenuitvoer naar de VS in 2014 De Belgische goederenuitvoer naar de VS bedroeg 19,18 miljard euro, een toename in lopende prijzen met

Nadere informatie

Centraal Bureau voor de Statistiek. Persbericht. Economische groei valt terug

Centraal Bureau voor de Statistiek. Persbericht. Economische groei valt terug Centraal Bureau voor de Statistiek Persbericht PB11-069 15 november 2011 9.30 uur Economische groei valt terug Economie 1,1 procent gegroeid op jaarbasis in derde kwartaal Kwartaal op kwartaal 0,3 procent

Nadere informatie

Marktontwikkelingen varkenssector

Marktontwikkelingen varkenssector Marktontwikkelingen varkenssector 1. Inleiding In de deze nota wordt ingegaan op de marktontwikkelingen in de varkenssector in Nederland en de Europese Unie. Waar mogelijk wordt vooruitgeblikt op de te

Nadere informatie

Centraal Bureau voor de Statistiek. Persbericht. Economie 0,7 procent gekrompen

Centraal Bureau voor de Statistiek. Persbericht. Economie 0,7 procent gekrompen Centraal Bureau voor de Statistiek Persbericht PB12-009 15 februari 2012 9.30 uur Economie 0,7 procent gekrompen In vierde kwartaal 0,7 procent krimp t.o.v. een jaar eerder Consumptie 1,8 procent lager

Nadere informatie

Handels- en investeringscijfers Brazilië-Nederland mei 2019

Handels- en investeringscijfers Brazilië-Nederland mei 2019 Handels- en investeringscijfers Brazilië-Nederland mei 2019 Dit overzicht is gemaakt in opdracht van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Thaysey Pixabay, Brazilië Wat kunt u verwachten bij deze handelscijfers:

Nadere informatie

De Nederlandse landbouwexport De publicatie is tot stand gekomen in samenwerking met: De Nederlandse landbouwexport 2017

De Nederlandse landbouwexport De publicatie is tot stand gekomen in samenwerking met: De Nederlandse landbouwexport 2017 De Nederlandse landbouwexport 2017 De publicatie is tot stand gekomen in samenwerking met: De Nederlandse landbouwexport 2017 Uitgave 2018 Verklaring van tekens. Gegevens ontbreken * Voorlopig cijfer **

Nadere informatie

Handels- en investeringscijfers Denemarken-Nederland april 2019

Handels- en investeringscijfers Denemarken-Nederland april 2019 Handels- en investeringscijfers Denemarken-Nederland april 2019 Dit overzicht is gemaakt in opdracht van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Nyhavn in Kopenhagen, Denemarken Wat kunt u verwachten bij

Nadere informatie

Handels- en investeringscijfers Canada-Nederland maart 2019

Handels- en investeringscijfers Canada-Nederland maart 2019 Handels- en investeringscijfers Canada-Nederland maart 2019 Dit overzicht is gemaakt in opdracht van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Skyline Calgary, Canada Wat kunt u verwachten bij deze handelscijfers:

Nadere informatie

Handels- en investeringscijfers België-Nederland juni 2019

Handels- en investeringscijfers België-Nederland juni 2019 Handels- en investeringscijfers België-Nederland juni 2019 Dit overzicht is gemaakt in opdracht van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. David Mark via Pixabay - brouwerij, België Wat kunt u verwachten

Nadere informatie

NATIONALE REKENINGEN Derde kwartaal. Kwartaalaggregaten. Instituut voor de Nationale Rekeningen

NATIONALE REKENINGEN Derde kwartaal. Kwartaalaggregaten. Instituut voor de Nationale Rekeningen NATIONALE REKENINGEN 1999 - Derde kwartaal Kwartaalaggregaten Instituut voor de Nationale Rekeningen Dienst Financiële en Economische Statistieken Nationale Bank van België, Brussel Inhoud van de publicatie

Nadere informatie

Conjunctuurbericht. Mei Centraal Bureau voor de Statistiek

Conjunctuurbericht. Mei Centraal Bureau voor de Statistiek Centraal Bureau voor de Statistiek Conjunctuurbericht PB00-120 25 mei 2000 10.30 uur Mei 2000 Algemeen: overwegend positief nieuws De indicatoren voor de ontwikkeling van de Nederlandse conjunctuur blijven

Nadere informatie

Conclusies onderzoek douanegegevens

Conclusies onderzoek douanegegevens Conclusies onderzoek douanegegevens Onderzoek naar de mogelijkheden om de gegevens van de biobrandstoffen in het HBE systeem te toetsen Datum 3 augustus 2017 Versie 1 Inhoud 1. Samenvatting 2 2. De motie

Nadere informatie

Handels- en investeringscijfers Australië-Nederland mei 2019

Handels- en investeringscijfers Australië-Nederland mei 2019 Handels- en investeringscijfers Australië-Nederland mei 2019 Dit overzicht is gemaakt in opdracht van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Orange Opera House Wat kunt u verwachten bij deze handelscijfers:

Nadere informatie

NATIONALE REKENINGEN Eerste kwartaal. Kwartaalaggregaten. Instituut voor de Nationale Rekeningen

NATIONALE REKENINGEN Eerste kwartaal. Kwartaalaggregaten. Instituut voor de Nationale Rekeningen NATIONALE REKENINGEN 1999 Eerste kwartaal Kwartaalaggregaten Instituut voor de Nationale Rekeningen Dienst Financiële en Economische Statistieken Nationale Bank van België, Brussel Inhoud van de publicatie

Nadere informatie

Persbericht. Prijzen industrie hoger door dure aardolie. Centraal Bureau voor de Statistiek

Persbericht. Prijzen industrie hoger door dure aardolie. Centraal Bureau voor de Statistiek Centraal Bureau voor de Statistiek Persbericht PB00-148 30 juni 2000 9.30 uur Prijzen industrie hoger door dure aardolie Het prijsniveau van Nederlandse industriële producten ligt in mei van dit jaar 2,2%

Nadere informatie

De buitenlandse handel van België

De buitenlandse handel van België De buitenlandse handel van België 1 ste kwartaal 2010 1 De buitenlandse handel van België na het eerste kwartaal van 2010 (Bron: NBB communautair concept*) Analyse van de cijfers van het eerste kwartaal

Nadere informatie

Statistisch Magazine Internationale economische ontwikkelingen in de periode 2010 tot en met 2012

Statistisch Magazine Internationale economische ontwikkelingen in de periode 2010 tot en met 2012 Internationale economische ontwikkelingen in de periode 2010 tot en met 2012 Inleiding Lorette Ford De economische ontwikkeling van een land kan door middel van drie belangrijke economische indicatoren

Nadere informatie

Persbericht. Economie groeit in 2000 met 3,9% Centraal Bureau voor de Statistiek

Persbericht. Economie groeit in 2000 met 3,9% Centraal Bureau voor de Statistiek Centraal Bureau voor de Statistiek Persbericht PB01-035 15 februari 2001 9.30 uur Economie groeit in 2000 met 3,9% De Nederlandse economie heeft ook in 2000 een goed jaar doorgemaakt. De volumegroei van

Nadere informatie

- De herexamenvragen mag u houden! -

- De herexamenvragen mag u houden! - Datum : donderdag 30 juni 2011 Opleiding : CCM16 Herexamen : Module 3 IB&CM Tijd : 3 klokuren Herexamen: Dit herexamen bestaat uit 5 opgaven, verdeeld over 8 pagina s. Controleer dit! De vragen van dit

Nadere informatie

Toename exportaandeel Nederland in wereldhandel

Toename exportaandeel Nederland in wereldhandel De Nederlandse economie Toename exportaandeel Nederland in wereldhandel Rick de Kruijf Mei 218 CBS De Nederlandse economie, 1 Inhoud 1. Inleiding 3 2. Ontwikkeling wereldhandel 4 2.1 Aandeel Europese economieën

Nadere informatie

HANDELSBETREKKINGEN VAN BELGIË MET SURINAME

HANDELSBETREKKINGEN VAN BELGIË MET SURINAME HANDELSBETREKKINGEN VAN BELGIË MET SURINAME De handelsbetrekkingen van België met Suriname 0 Bron: CIA World Factbook De handelsbetrekkingen van België met Suriname 1 1 Enkele economische indicatoren -

Nadere informatie

Wijnimport Nederland naar regio

Wijnimport Nederland naar regio DO RESEARCH Wijnimport Nederland naar regio Sterke opmars wijn uit Chili Jeroen den Ouden 1-10-2011 Inleiding en inhoudsopgave Pagina I De invoer van wijn in Nederland 1 II De invoer van wijn naar herkomst

Nadere informatie

2018D19763 LIJST VAN VRAGEN

2018D19763 LIJST VAN VRAGEN 2018D19763 LIJST VAN VRAGEN De vaste commissie voor Financiën, heeft over de brief van de Minister van Financiën van 16 februari 2018 met zijn toelichting op de opbouw van het Nederlandse handelsoverschot

Nadere informatie

1.4 Factoren die bepalend zijn voor reële convergentie

1.4 Factoren die bepalend zijn voor reële convergentie Productiviteit, concurrentiekracht en economische ontwikkeling Concurrentiekracht wordt vaak beschouwd als een indicatie voor succes of mislukking van economisch beleid. Letterlijk verwijst het begrip

Nadere informatie

Persbericht. Economische groei in de eerste negen maanden 4,1% Centraal Bureau voor de Statistiek

Persbericht. Economische groei in de eerste negen maanden 4,1% Centraal Bureau voor de Statistiek Centraal Bureau voor de Statistiek Persbericht PB00-265 23 november 2000 9.30 uur Economische groei in de eerste negen maanden 4,1% De volumegroei van het bruto binnenlands product (BBP) komt in het derde

Nadere informatie

Economische outlook Nederlandse regio s 2 e kwartaal 2011

Economische outlook Nederlandse regio s 2 e kwartaal 2011 Economische outlook Nederlandse regio s 2 e kwartaal 2011 Verwachtingen in West-Nederland positiefst De productie van industriële bedrijven in Nederland groeide in april 2011 met 0,8% nauwelijks ten opzichte

Nadere informatie

Centraal Bureau voor de Statistiek. Persbericht. Economie 1,1 procent gekrompen

Centraal Bureau voor de Statistiek. Persbericht. Economie 1,1 procent gekrompen Centraal Bureau voor de Statistiek Persbericht PB12-032 15 mei 2012 9.30 uur Economie 1,1 procent gekrompen In eerste kwartaal 1,1 procent krimp t.o.v. een jaar eerder Investeringen 4,2 procent lager Consumptie

Nadere informatie

Regionale verdeling van de Belgische in- en uitvoer van goederen en diensten,

Regionale verdeling van de Belgische in- en uitvoer van goederen en diensten, PERSCOMMUNIQUÉ 2014-07-18 Links BelgoStat On-line Algemene informatie Regionale verdeling van de Belgische in- en uitvoer van goederen en diensten, 1995-2011. De drie Gewesten en de Nationale Bank van

Nadere informatie

Persbericht. Aardolie drukt prijsniveau industrie. Centraal Bureau voor de Statistiek

Persbericht. Aardolie drukt prijsniveau industrie. Centraal Bureau voor de Statistiek Centraal Bureau voor de Statistiek Persbericht PB01-021 31 januari 2001 9.30 uur Aardolie drukt prijsniveau industrie De prijzen van Nederlandse industrieproducten zijn in december met 2,3% gedaald ten

Nadere informatie

Stijging van export en exportkansen in industrie, diensten en groothandel

Stijging van export en exportkansen in industrie, diensten en groothandel M200515 Stijging van export en exportkansen in industrie, diensten en groothandel Exportthermometer drs. S.C. Oudmaijer Zoetermeer, januari 2006 Exportprestaties en exportpotentieel van de industrie, de

Nadere informatie

Exportmonitor 2011. Het noordelijke bedrijfsleven wordt steeds internationaler

Exportmonitor 2011. Het noordelijke bedrijfsleven wordt steeds internationaler Exportmonitor 2011 Het noordelijke bedrijfsleven wordt steeds internationaler Uit de Exportmonitor 2011 blijkt dat het noordelijk bedrijfsleven steeds meer aansluiting vindt bij de wereldeconomie. De Exportmonitor

Nadere informatie

Persbericht. Economie groeit in 2000 met 3,9% Centraal Bureau voor de Statistiek

Persbericht. Economie groeit in 2000 met 3,9% Centraal Bureau voor de Statistiek Centraal Bureau voor de Statistiek Persbericht PB01-082 12 april 2001 9.30 uur Economie groeit in 2000 met 3,9% De Nederlandse economie heeft ook in 2000 een goed jaar doorgemaakt. De volumegroei van het

Nadere informatie

De Nederlandse landbouwexport De publicatie is tot stand gekomen in samenwerking met: De Nederlandse landbouwexport 2017

De Nederlandse landbouwexport De publicatie is tot stand gekomen in samenwerking met: De Nederlandse landbouwexport 2017 De Nederlandse landbouwexport 2017 De publicatie is tot stand gekomen in samenwerking met: De Nederlandse landbouwexport 2017 Uitgave 2018 Verklaring van tekens. Gegevens ontbreken * Voorlopig cijfer **

Nadere informatie

De handelsbetrekkingen van België met Mozambique

De handelsbetrekkingen van België met Mozambique De handelsbetrekkingen van België met Mozambique Algemeen: 2010 (schattingen) BBP 9,9 miljard USD Groeipercentage van het BBP 7,0% Inflatie 13,0% Uitvoer van goederen (FOB) Invoer van goederen (FOB) Handelsbalans

Nadere informatie

De importen van Latijns-Amerika en het Caribische gebied (LAC),

De importen van Latijns-Amerika en het Caribische gebied (LAC), De importen van Latijns-Amerika en het Caribische gebied (LAC), - Inleiding Joyce Mahabali De internationale handel is de handel tussen landen. Hiervan is sprake wanneer landen bepaalde goederen en diensten

Nadere informatie

Vergelijking tussen sectoren (In (Aandeel procenten) arbeidsplaatsen in procenten)

Vergelijking tussen sectoren (In (Aandeel procenten) arbeidsplaatsen in procenten) Staat van 2014 Sectorstructuur In welke sectoren is sterker vertegenwoordigd dan het s gemiddelde? Zakelijke diensten (16,5%), Informatie en Communicatie (6,5%), Financiële instellingen (4,5%) Vergelijking

Nadere informatie

Internationale 0a ale goederenhandel, trendbreuk

Internationale 0a ale goederenhandel, trendbreuk 07 Internationale 0a ale goederenhandel, trendbreuk 2007 2008 Jasper Roos Publicatiedatum CBS-website: 18 maart 2008 Voorburg/Heerlen, 2008 Verklaring van tekens. = gegevens ontbreken * = voorlopig cijfer

Nadere informatie

HANDELSBETREKKINGEN VAN BELGIË MET NIEUW-ZEELAND

HANDELSBETREKKINGEN VAN BELGIË MET NIEUW-ZEELAND HANDELSBETREKKINGEN VAN BELGIË MET NIEUW-ZEELAND De handelsbetrekkingen van België met Nieuw-Zeeland 0 Inhoudstafel 1. Enkele economische indicatoren - 2011... 3 2. Index van de eenheidsprijs van goederen

Nadere informatie

Trans-Atlantisch vrijhandels- en investeringsverdrag

Trans-Atlantisch vrijhandels- en investeringsverdrag Trans-Atlantisch vrijhandels- en investeringsverdrag Deel I: Overzicht van de goederenhandel tussen België en de VS Burton Florence Claude Grégory De Groote Frederick Foguenne Marielle Van Liedekerke Gerrit

Nadere informatie

De Nederlandse handel met Tsjechië en Slowakije

De Nederlandse handel met Tsjechië en Slowakije DO RESEARCH De Nederlandse handel met Tsjechië en Slowakije Ontwikkeling handelsrelaties sinds toetreding beide landen tot de EU DO Research 9-8-2011 Inleiding en inhoudsopgave Pagina I Profiel Tsjechië

Nadere informatie

Persbericht. Afzetprijzen industrie gestegen. Centraal Bureau voor de Statistiek

Persbericht. Afzetprijzen industrie gestegen. Centraal Bureau voor de Statistiek Centraal Bureau voor de Statistiek Persbericht PB01-071 30 maart 2001 9.30 uur Afzetprijzen industrie gestegen Na drie maanden van prijsdalingen zijn de prijzen van Nederlandse industrieproducten in februari

Nadere informatie

Persbericht. Herzien BBP 2001 ruim 18 miljard euro hoger. Centraal Bureau voor de Statistiek. Consumptie huishoudens ruim 11 miljard hoger

Persbericht. Herzien BBP 2001 ruim 18 miljard euro hoger. Centraal Bureau voor de Statistiek. Consumptie huishoudens ruim 11 miljard hoger Centraal Bureau voor de Statistiek Persbericht PB05-047 20 april 2005 9.30 uur Herzien BBP 2001 ruim 18 miljard euro hoger Het bruto binnenlands product (BBP) van 2001 is door herziening van definities

Nadere informatie

CBS: economie krimpt door lager gasverbruik

CBS: economie krimpt door lager gasverbruik Persbericht PB14-032 15 mei 2014 9.30 uur CBS: economie krimpt door lager gasverbruik - Sterke afname binnenlands verbruik en export van aardgas door milde winter - Mede hierdoor economische krimp van

Nadere informatie

Toerisme in perspectief. NBTC Holland Marketing Afdeling Onderzoek

Toerisme in perspectief. NBTC Holland Marketing Afdeling Onderzoek Toerisme in perspectief NBTC Holland Marketing Afdeling Onderzoek Inleiding In dit rapport wordt op hoofdlijnen een beeld geschetst van trends en ontwikkelingen in het (internationaal) toerisme en de factoren

Nadere informatie

Staatsbezoek van Hunne Majesteiten de Koning en de Koningin der Belgen aan Nederland. Handelsbetrekkingen van België met NEDERLAND

Staatsbezoek van Hunne Majesteiten de Koning en de Koningin der Belgen aan Nederland. Handelsbetrekkingen van België met NEDERLAND Staatsbezoek van Hunne Majesteiten de Koning en de Koningin der Belgen aan Nederland Handelsbetrekkingen van België met NEDERLAND Publicatiedatum: November 2016 NEDERLAND INHOUDSTAFEL 1 Belang van België

Nadere informatie

De Nederlandse landbouwexport De publicatie is tot stand gekomen in samenwerking met: De Nederlandse landbouwexport 2017

De Nederlandse landbouwexport De publicatie is tot stand gekomen in samenwerking met: De Nederlandse landbouwexport 2017 De Nederlandse landbouwexport 2017 De publicatie is tot stand gekomen in samenwerking met: De Nederlandse landbouwexport 2017 Uitgave 2018 Verklaring van tekens. Gegevens ontbreken * Voorlopig cijfer **

Nadere informatie

HANDELSBETREKKINGEN VAN BELGIË MET DE VERENIGDE STATEN

HANDELSBETREKKINGEN VAN BELGIË MET DE VERENIGDE STATEN HANDELSBETREKKINGEN VAN BELGIË MET DE VERENIGDE STATEN Los Angeles, San Francisco/Silicon Valley HANDELSBETREKKINGEN VAN BELGIË MET DE VERENIGDE STATEN HANDELSBETREKKINGEN 3 Inhoudstafel 1 Enkele economische

Nadere informatie

2009 uitzonderlijk slecht economisch jaar voor Nederland

2009 uitzonderlijk slecht economisch jaar voor Nederland 2009 uitzonderlijk slecht economisch jaar voor Nederland 02 Krimp mondiale economie in 2009 Aziatische landen als eerste uit het dal Economie eurozone krimpt nog sterker dan wereldeconomie Krimp in 2009

Nadere informatie

Handels- en investeringscijfers Nederland-Verenigd Koninkrijk 1

Handels- en investeringscijfers Nederland-Verenigd Koninkrijk 1 Handels- en investeringscijfers Nederland-Verenigd Koninkrijk 1 1. Samenvatting Het Verenigd Koninkrijk behoort tot de vijf belangrijkste exportmarkten van Nederland. De bilaterale goederenhandel met de

Nadere informatie

De economische groei bedraagt 0,2 % in het eerste kwartaal van 2016

De economische groei bedraagt 0,2 % in het eerste kwartaal van 2016 Instituut voor de nationale rekeningen PERSCOMMUNIQUÉ 28-4-2016 Links: Publicatie NBB.Stat Algemene informatie De economische groei bedraagt 0,2 % in het eerste kwartaal van 2016 Over het hele jaar 2015

Nadere informatie

Toerisme in perspectief. NBTC Holland Marketing Afdeling Research

Toerisme in perspectief. NBTC Holland Marketing Afdeling Research Toerisme in perspectief NBTC Holland Marketing Afdeling Research Inleiding In dit rapport wordt op hoofdlijnen een beeld geschetst van trends en ontwikkelingen in het (internationaal) toerisme en de factoren

Nadere informatie

De economische groei bedraagt 0,3 % in het eerste kwartaal van 2015. De economische activiteit stijgt met 1,1 % over het hele jaar 2014

De economische groei bedraagt 0,3 % in het eerste kwartaal van 2015. De economische activiteit stijgt met 1,1 % over het hele jaar 2014 Instituut voor de nationale rekeningen 2015-04-29 Links: Publicatie NBB.stat Algemene informatie De economische groei bedraagt 0,3 % in het eerste kwartaal van 2015 De economische activiteit stijgt met

Nadere informatie

Samenvatting Economie Toetsweek 2

Samenvatting Economie Toetsweek 2 Samenvatting Economie Toetsweek 2 Samenvatting door E. 1301 woorden 3 december 2016 10 1 keer beoordeeld Vak Economie VERKOOPWAARDE 2000 INKOOPWAARDE: (INTERMEDIAIR VERBRUIK) GRONDSTOFFEN 1100 DIENSTEN

Nadere informatie

Persbericht. Economische groei derde kwartaal 3,3 % Centraal Bureau voor de Statistiek

Persbericht. Economische groei derde kwartaal 3,3 % Centraal Bureau voor de Statistiek Centraal Bureau voor de Statistiek Persbericht PB00-014 25 januari 2001 9.30 uur Economische groei derde kwartaal 3,3 % De volumegroei van het bruto binnenlands product (BBP) in het derde kwartaal van

Nadere informatie

Handels- en investeringscijfers Zuid-Afrika-Nederland mei 2019

Handels- en investeringscijfers Zuid-Afrika-Nederland mei 2019 Handels- en investeringscijfers Zuid-Afrika-Nederland mei 2019 Dit overzicht is gemaakt in opdracht van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Dan Pretoria, Zuid -Afrika Wat kunt u verwachten bij deze

Nadere informatie

Leidenincijfers Beleidsonderzoek draagt bij aan de kwaliteit van beleid en besluitvorming

Leidenincijfers Beleidsonderzoek draagt bij aan de kwaliteit van beleid en besluitvorming Leidenincijfers Beleidsonderzoek draagt bij aan de kwaliteit van beleid en besluitvorming - Internationalisering Leidse regio www.leidenincijfers.nl BELEIDSONDERZOEK 071-516 5123 I info@leidenincijfers.nl

Nadere informatie

Handels- en investeringscijfers Luxemburg-Nederland 1

Handels- en investeringscijfers Luxemburg-Nederland 1 Handels- en investeringscijfers Luxemburg-Nederland 1 1. Goederenexport van Luxemburg naar andere landen Tabel 1: Voornaamste Luxemburgse exportpartners (bedragen x 1.000 euro) IMPORTERENDE LANDEN WAARDE

Nadere informatie

Handels- en investeringscijfers Zweden-Nederland 1

Handels- en investeringscijfers Zweden-Nederland 1 Handels- en investeringscijfers Zweden-Nederland 1 1. Goederenexport van Zweden naar andere landen Tabel 1: Voornaamste Zweedse exportpartners (bedragen x 1.000 euro) IMPORTERENDE LANDEN WAARDE EXPORT

Nadere informatie

Focus op export. Export - motor van de Nederlandse economie

Focus op export. Export - motor van de Nederlandse economie Focus op export Economisch Bureau Nederland Nico Klene 020 628 4204 Export - motor van de Nederlandse economie Nederland is een groot exportland. De omvang van de uitvoer van goederen en diensten bedraagt

Nadere informatie

Handels- en investeringscijfers Israël-Nederland 1

Handels- en investeringscijfers Israël-Nederland 1 Handels- en investeringscijfers Israël-Nederland 1 1. Goederenexport van Israël naar andere landen Tabel 1: Voornaamste Israëlische exportpartners (bedragen x 1.000 euro) IMPORTERENDE LANDEN WAARDE EXPORT

Nadere informatie

Veranderingen in de internationale positie van Nederlandse banken

Veranderingen in de internationale positie van Nederlandse banken Veranderingen in de internationale positie van Nederlandse banken De Nederlandse bancaire vorderingen 1 op het buitenland zijn onder invloed van de economische crisis en het uiteenvallen van ABN AMRO tussen

Nadere informatie

Handels- en investeringscijfers Portugal-Nederland 1

Handels- en investeringscijfers Portugal-Nederland 1 Handels- en investeringscijfers Portugal-Nederland 1 1. Goederenexport van Portugal naar andere landen Tabel 1: Voornaamste Portugese exportpartners (bedragen x 1.000 euro) IMPORTERENDE LANDEN WAARDE EXPORT

Nadere informatie