Bericht Brussel. Geslaagde missie, Twente voor het voetlicht als kennisregio Twentse delegatie bezoekt Open Days in Brussel

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Bericht Brussel. Geslaagde missie, Twente voor het voetlicht als kennisregio Twentse delegatie bezoekt Open Days in Brussel"

Transcriptie

1 2012, nr. 4 Bericht Brussel Bericht Brussel informeert bestuurders, ambtenaren en maatschappelijke partners in Twente over de werkzaamheden van EU Office Twente in Brussel. Ook de werkzaamheden van de partners in Twente en in Brussel bij het uitvoeren van de Internationale Agenda van Twente komen aan bod. Geslaagde missie, Twente voor het voetlicht als kennisregio Twentse delegatie bezoekt Open Days in Brussel Zo n dertig vertegenwoordigers van overheden en kennisinstellingen uit Twente hebben van 8 tot 11 oktober de Open Days in Brussel bezocht. Onder hen waren voorzitter Peter den Oudsten en portefeuillehouders Internationaal Rob Welten en Jan Binnenmars van Regio Twente. EU Office Twente had een afwisselend programma voor de delegatie samengesteld met ruimte voor kennisuitwisseling én netwerken. Tijdens de jaarlijks terugkerende Open Days zet de Europese Commissie de steden en regio s centraal. Zo n bezoekers uit heel Europa lieten zich tijdens meer dan honderd workshops, presentaties en netwerkbijeenkomsten bijpraten over Europees beleid en succesvolle regionale samenwerking. Voor de Twentse delegatie was een programma op maat samengesteld. De focus lag op de typisch Twentse dossiers: innovatie, ICT, toptechnologie (met name High Tech Materials en High Tech Systems) en de Corridor2-verbinding. Goed bestede tijd De Open Days waren voor de Twentse delegatie geslaagd. De vertegenwoordigers zijn uitgebreid geïnformeerd over de nieuwe Europese beleids- en subsidieprogramma s vanaf 2014 niet onbelangrijk om er als regio ook optimaal gebruik van te kunnen maken. Er is concrete vooruitgang geboekt op het dossier Corridor2 (TEN-T-programma). De banden met belangrijke Brusselse partners zijn aangehaald. Twente heeft zich goed kunnen presenteren als toptechnologische kennisregio. En er zijn natuurlijk op persoonlijk niveau talloze waardevolle contacten gelegd. Peter den Oudsten vatte de resultaten goed samen toen hij na afloop twitterde: Brussels bezoek nu afgesloten. Er zijn nuttige gesprekken gevoerd, relaties verstevigd en verhaal van Twente is verteld. Goed bestede tijd! In deze speciale uitgave van Bericht Brussel vatten we een aantal events van de Open Days voor u samen. Kijk op voor verslagen van alle workshops en presentaties.

2 Neelie Kroes onder de indruk van SUNSET Tijdens het Open Days-event Made in Europe, ICT building blocks tackling societal challenges presenteerden verschillende internationale consortia innovatieve ICTprojecten in het Europees Parlement. Een van de acht projecten was het in Twente ontwikkelde SUNSET, gericht op het verbeteren van het reizen in en naar de stad. Eurocommissaris Neelie Kroes, verantwoordelijk voor de Digitale Agenda van de EU, opende het event. Kort voor aanvang van het event had Kroes zich in een informele ontmoeting al uitgebreid laten informeren over SUNSET door Peter den Oudsten (burgemeester van Enschede en voorzitter van Regio Twente), Marcel Bijlsma (Novay), Eric van Berkum (hoogleraar aan UT) en Vera Dethmers (EU Office Twente). SUNSET is ontwikkeld door gemeente Enschede, Universiteit Twente en Novay. Het is een platform voor gepersonaliseerde apps, sociale media-toepassingen en incentives die (milieu)bewust en veilig reisgedrag stimuleren. Dat past perfect in de Digitale Agenda van de EU, die gericht is op maatschappelijke vraagstukken, aldus Kroes. Vooral het gegeven dat ICT wordt ingezet om het gedrag van reizigers positief te beïnvloeden, sprak haar aan. Nieuwe technologie omarmen In haar openingstoespraak stipte Kroes kort alle acht maatschappelijke ICT-projecten aan. Ze roemde de projecten voor e-government, ouderenzorg, Eurocommissaris Neelie Kroes in gesprek met Peter den Oudsten (l), burgemeester van Enschede en voorzitter van Regio Twente, Eric van Berkum, Universiteit Twente, en Vera Dethmers (r), EU Office Twente. efficiënter gebruik van energie en water in huishoudens en SUNSET het terugdringen van spitsverkeer. De projecten die we tijdens dit event presenteren, zijn ongelofelijk waardevol voor onze maatschappij, vertelde Kroes. Laten we die nieuwe technologie omarmen en het gebruiken om de vele uitdagingen die we als maatschappij hebben, aan te pakken. Na deze formele opening konden de bezoekers op hun gemak kennisnemen van de projectresultaten tot nu toe. Voor leden van het Europees Parlement werden rondleidingen in acht talen georganiseerd. Veel parlementsleden, stafleden en genodigden van de parlementsleden hebben van die gelegenheid gebruik gemaakt. Zij zagen onder meer een fraaie 3D-animatie, gemaakt door de Twentse start-up Tingle, over de mogelijkheden en diensten die dankzij het SUNSET-platform mogelijk zijn. Zo n kans om parlementsleden één op één te informeren krijg je niet vaak, merkte Vera Dethmers van EU Office Twente op. Binnenkort start SUNSET met een grootschalige praktijkproef, het living lab, in Enschede. We ontvangen hiervoor subsidie van de EU. Dat we nu ín het Europees Parlement zoveel aandacht hebben kunnen genereren voor SUNSET en voor Twente als innovatieve (ICT-) regio was een unieke kans. Meer informatie: marcel.bijlsma@novay.nl, v.dethmers@enschede.nl De 3D-animatie over SUNSET kunt u online bekijken op sunset-project.eu/?p=289.

3 Bericht Brussel 2012, nr. 4 Avondje Oost-Nederland: Netwerken met een borrel Op dinsdagavond 9 oktober organiseerden de provincies Overijssel en Gelderland, Stadsregio Arnhem-Nijmegen en Regio Twente in Brussel een netwerkbijeenkomst ter gelegenheid van de Open Days. Het was de zevende keer dat er tijdens de Open Days een Oost-Nederland-event werd georganiseerd en veruit de drukst bezochte. Er waren ruim 190 aanwezigen, in een gezonde mix van ambtelijk en bestuurlijk, kennisinstellingen en bedrijfsleven, en regionaal en Brussels. Ook Europarlementariër Wim van de Camp was bij het event aanwezig. Hester Maij, gedeputeerde van Overijssel voor onder meer Europa, opende de bijeenkomst. Maij benadrukte dat Oost- Nederland veel belang heeft bij Europa: We ontmoeten in Brussel en Europa naaste buren en verre vrienden. Oost-Nederland blinkt uit in het bedenken en realiseren van oplossingen op maat en op tijd voor Europese vraagstukken. Daarom hopen wij dat Europa blijft investeren in regio s. Dan kan Europa blijven vertrouwen op onze inzet. Netwerken stond centraal tijdens de bijeenkomst, die werd opgeluisterd door een première van de compositie Muziek voor Europa van David Otten. Meer informatie: j.jagersopakkerhuis@regiotwente.nl Tijdens de Oost-Nederland-bijeenkomst vond de première plaats van de compositie voor twee celli Muziek voor Europa van David Otten, afgestudeerd aan het ArtEZ conservatorium in Enschede. De uitvoerenden zijn Alba Clemente Escrivà en Caterina Trujillo Alonso, twee Spaanse cellistes die aan het ArtEZ Conservatorium in Zwolle en Arnhem hun masterstudie volgen.

4 Twente presenteert plannen voor verkeersnetwerk TEN-T Corridor2 Samen met haar partners EUREGIO, Regio Twente, Hengelo en Enschede heeft EU Office Twente tijdens de Open Days in Brussel een reeks van gesprekken en bijeenkomsten georganiseerd over de gezamenlijke plannen voor het verkeersnetwerk TEN-T Corridor2. De belangen voor Twente zijn groot en er was dus alle reden om de contacten overlegmomenten tijdens de Open Days optimaal te benutten. De Europese Commissie wil onder de naam TEN-T een Europees verkeersnetwerk van wegen, spoor, luchthavens en vaarwegen realiseren. De kern van dit netwerk bestaat uit tien corridors die alle in 2030 voltooid moeten zijn. Daarvoor trekt de EU in totaal maar liefst 31,7 miljard uit. Een van de corridors is de oost-westverbinding Warschau- Berlijn-Amsterdam/Rotterdam- Felixstowe-Midlands, Corridor2 genaamd. Twente ligt in het hart van deze verbinding. Dat biedt uitgelezen kansen om Twente verder te ontwikkelen als logistiek centrum van Noordwest-Europa. Druk programma EU Office Twente had de plannen van de regio voor TEN-T dan ook een prominente plek gegeven in het programma voor de Open Days in Brussel: woensdag 10 oktober stond bijna geheel in het teken van Corridor2. Zo was er voor een aantal delegatieleden een ontmoeting ingepland met de Nederlandse permanente vertegenwoordiging in Brussel en met EUREGIO, om de kansen die TEN-T biedt voor Twente en de EUREGIO (waar Twente deel van uitmaakt) door te nemen. Belangrijk was ook het bezoek dat Günther Alsmeier van EUREGIO en Peter den Oudsten en Jan Bron van Regio Twente aan Désirée Oen brachten. Zij is lid van het kabinet van Eurocommissaris Siim Kallas (Transport) en heeft TEN-T in haar portefeuille. Later die middag was er een speciale netwerkbijeenkomst over TEN-T in EU Office Twente. Tijdens de presentatie werden aanliggende regio s en steden geïnformeerd over de plannen. Ook kon de Twentse delegatie ontspannen kennismaken met vertegenwoordigers van de Europese Commissie en collega s uit Amsterdam en Rotterdam. Er was ook een Russische en een Poolse delegatie aanwezig. Resultaten Behalve dat het programma heeft geleid tot meer inzicht in de kansen en consequenties van TEN-T, werden er ook al enkele concrete resultaten geboekt. Zo gaat er dit jaar nog een call uit voor een corridorbrede studie. EUREGIO en Regio Twente hebben afgesproken om dit onderzoek voor de hele corridor te trekken en om hiervoor begin 2013 een aanvraag in te dienen. Verder hebben Universiteit Twente, die mede aan de wieg stond van het projectinitiatief, en EU Office Twente het voortouw genomen om de universiteiten en kennisinstellingen op de (corridor-) as bij elkaar te brengen. De eerste contacten met University of Cambridge, University of Lodz en de Vrije Universiteit Amsterdam zijn inmiddels gelegd. Het was mooi om te zien dat de eerste contouren voor een Corridor2- consortium langzaam ontstaan!

5 Ook voor Regio Twente is TEN-T meer gaan leven, aldus Rob Welten, portefeuillehouder Internationaal en moderator van de middag. De delegatieleden hebben waardevolle contacten gelegd met nieuwe partners langs de corridor. Ook hebben Regio Twente en EUREGIO in een goede samenwerking hun gemeenschappelijke standpunten naar voren kunnen brengen. Verder kon tijdens de Open Days de internationale conferentie Partnership for Corridor 2 in Osnabrück op 23 november 2012 worden verrijkt met interessante sprekers als de councillor van Suffolk en de marshall van Lubuskie. Deze conferentie belooft een groot internationaal congres te worden met bezoekers van zowel overheden en universiteiten als het bedrijfsleven (Port of Felixtowe, Haven Amsterdam, Nijhof-Wassink etc.). Concreter Jan Bron, portefeuillehouder Mobiliteit van Regio Twente, vatte het succes van de TEN- T-dag tijdens de Open Days nog wel het beste samen. De samenwerking op dit dossier is deze dagen een stuk concreter geworden, aldus Bron. Je ziet het enthousiasme groeien als je gezamenlijk de kansen verkent en nieuwe contacten opdoet. Wat dat aangaat is elkaar even zien en ontmoeten, essentieel. Dat dat allemaal hier in Brussel geregeld kon worden, en met zo n internationale dimensie, heeft absoluut meerwaarde voor ons gehad. Meer informatie: v.dethmers@regiotwente.nl Overleg met Constantijn van Oranje-Nassau over Twentse bijdrage aan Digitale Agenda EU Terwijl op 10 oktober 2012 één deel van de Twentse delegatie het kabinet van Kallas bezocht zie het artikel over Corridor2 zat een ander deel van de delegatie bij het kabinet van Neelie Kroes. Marijke van Hees en Erik Lievers, wethouders van respectievelijk Enschede en Hengelo, spraken met Constantijn van Oranje-Nassau, Deputy Head van het kabinet Kroes. Onderwerp van gesprek was de bijdrage van Twente aan de Digitale Agenda van de EU. Het gesprek tussen Van Hees en Lievers met Van Oranje spitste zich toe op de digitalisering van het onderwijs. Volgens Van Oranje biedt dat twee grote voordelen: iedereen wordt op deze wijze vroeg digivaardig en het tekort aan ICT ers wordt beperkt, blikt Van Hees terug. Dat laatste is ook voor Twente een belangrijk punt. Weliswaar staat de Twentse ICT-sector hoog aangeschreven, maar de krapte op de ICT-arbeidsmarkt is ook in de regio merkbaar. Belangrijk is dat er voldoende digivaardige docenten zijn. Het gebrek daaraan is de zwakke schakel in het digitaliseren van het onderwijs, aldus Van Oranje. Samen met het kabinet Kroes komt binnenkort de European and Regional Affairs Consultancy (ERAC) met een programma gericht op het kennisniveau in het onderwijs. Hierin zitten wetgeving, kaders, subsidies en misschien financiële middelen. Voor Twente opent dit interessante mogelijkheden, juist omdat er al de nodige ervaring is met het digitaliseren van onderwijs. Lievers: We zijn al voortvarend bezig op bijvoorbeeld de brede scholen in Enschede en het VMBO in Hengelo. Met Van Oranje hebben we afgesproken dat we onze ervaringen en ICTspinoffs graag zullen presenteren op relevante bijeenkomsten van de Digitale Agenda. Meer informatie: r.driessen@hengelo.nl Binnenkort komt er meer informatie beschikbaar over de subsidiemogelijkheden van het gezamenlijke programma van het kabinet Kroes en ERAC. EU Office Twente zal de ontwikkelingen hierover nauwkeurig volgen.

6 Eureka: Europese ondersteuning voor innovatieve bedrijven en kennisinstellingen Mehmet Gökgöz is voorzitter van Eureka, een Europese netwerkorganisatie die onderzoeksinspanningen van ondernemingen wil stimuleren en hun innovatiecapaciteit wil aanzwengelen. Als toptechnologische regio op het gebied van High-Tech Systems & Materials heeft Twente veel te bieden. Genoeg reden om tijdens de Open Days de banden tussen Twente en Eureka aan te halen. De voorzitter van Regio Twente Peter den Oudsten ontmoette Gökgöz op dinsdag 9 oktober. Kennismaken en van elkaar leren was de inzet van de ontmoeting. Een van Eureka s taken is het (helpen) opzetten van wetenschappelijke en technologische samenwerkingsprojecten. Er zijn binnen de organisatie al verschillende clusters van bedrijven en onderzoeksinstellingen op specialistische gebieden, bijvoorbeeld op het gebied van nanotechnologie en ICT. Die clusters bieden interessante aanknopingspunten voor Twente. Tegelijkertijd echter heeft Twente als toptechnologische regio veel te bieden aan Eureka, zo verduidelijkte Peter den Oudsten. De Universiteit Twente en de high-techbedrijven in de regio zijn geschikte partners voor samenwerkingsverbanden Mehmet Gökgöz, directeur van Turbo en voorzitter van Eureka, samen met twee Turbo-medewerers. met buitenlandse partners. Thales is een Twents bedrijf dat binnen een consortium van Europese bedrijven en onderzoeksinstellingen al samenwerkt in een Eurekaproject. In het gesprek tussen Den Oudsten en Gökgöz is overigens ook de mogelijkheid voor samenwerking tussen Turkse en Nederlandse kennisbedrijven en -instellingen besproken. Gökgöz is namelijk tevens directeur van Turbo, de Turkish Research and Business Organization. Interesse om in Eureka-verband met Europese partners samen te werken? Zie In Nederland fungeert Agentschap NL als het Eureka-loket : Tweets over Open Days Arie van Eck, gemeente 9 oktober: Op weg naar Brussel met (volgens Tubantia) keurkorps! Hester Maij, gedeputeerde prov. 9 oktober: Heerlijk @weltenrg, Jon Hermans in Brussel en heel #Twente doorgenomen. Rolf Vermeij, Universiteit 10 oktober: SUNSET project presented at #EP MadeInEurope event opened Rolf Oldejans, gemeente 10 oktober: Mooi dat naast Twentse delegatie ook EUREGIO er was. Contacten met onze Duitse buren versterken is nodig. Erik Lievers, gemeente 11 oktober: Met Constantijn van Oranje, kabinetschef van Neelie Kroes, gesproken over opzet Twentse pilot voor digitaal onderwijs.

7 Bidbook Rusland: Twentse MKB mee op handelsmissie naar Sint-Petersburg Brussel, 10 oktober 2012 Jan Binnenmars, wethouder Twenterand en portefeuillehouder Internationaal voor Regio Twente, heeft tijdens de Open Days in Brussel het bidbook From Contact to Contract aangeboden aan Inga Ivanova, voorzitter van het Dutch- Russian International Center. Dit bidbook van de stichting Rusland- Twente 2013 bevat de plannen voor Twente en de gemeente Twenterand voor de viering van 2013, het jaar waarin de handelsbetrekkingen tussen Twente(rand) en Sint-Petersburg 200 jaar bestaan. Dit Nederland-Rusland jaar wordt gebruikt om Twenterand en Twente op de kaart te zetten en om de contacten met de regio Sint-Petersburg te vernieuwen, te intensiveren en uit te breiden. Doel is het regionale bedrijfsleven in Twente extra kansen te geven. Eén interessant project uit het bidbook is de handelsmissie van het Twentse midden- en kleinbedrijf naar Sint-Petersburg. De bedoeling is de MKB ers kennis te laten maken met de Russische markt en de mogelijkheden om deze te betreden. Rabobank is een van de partners in het MKB-project. Focus op BRIC-landen Voor de EU zijn het MKB en hun handel met de zogenaamde BRIClanden (economieën Brazilië, Rusland, India en China) erg belangrijk. De komende tijd zal er extra aandacht en ondersteuning voor worden georganiseerd. EU Office Twente neemt hier al een voorschot op door te experimenteren met de SME Service. Doel van de service is om het MKB in Twente te stimuleren en ondersteunen om meer gebruik te maken van de kansen en mogelijkheden in Europa. De Open Days zijn voorbij. Hoe verder? Op donderdagochtend 11 oktober werd een afsluitende bijeenkomst Kansen voor Twente gehouden met de leden van de Twentse delegatie. Wat waren hun ervaringen tijdens de Open Days in Brussel? Maar vooral: hoe nu verder? De delegatieleden waren erg positief over de Open Days en het Twentse programma. Tijdens de Open Days konden we laten zien wat Twente de EU en andere regio s te bieden heeft en inventariseren wat Europa óns kan bieden. Want in 2014 begint de nieuwe Europese begrotingsperiode en worden nieuwe subsidies aan regio s toegekend, aldus Liesbeth de Jong van gemeente Hengelo. Jan Binnenmars van Regio Twente, voorzitter van de bijeenkomst, benadrukte dat het programma ook een eye-opener voor de delegatie zelf was. Tijdens workshops, bijeenkomsten en netwerkcontacten wordt nog eens extra duidelijk hoe belangrijk de EU voor Twente als toptechnologische kennis- en grensregio is.

8 Vervolgacties in Twente Afgesproken is dat er de komende tijd in Twente extra aandacht zal worden besteed aan de nieuwe Europese begrotingsperiode EU Office Twente organiseerde eerder al specials over onder meer de nieuwe programma s op het gebied van Cultuur, de structuurfondsen en het educatieprogramma Erasmus for All. Universiteit Twente en Kennispark hadden een bijeenkomst over Horizon 2020, de opvolger van FP7. En in de komende maanden zullen EU Office Twente en haar partners andere programma s belichten. We moeten er serieus werk van maken om Brussel ook ná de Open Days springlevend te houden, meenden de delegatieleden. In dit verband zijn ook de activiteiten van de Werkgroep Internationaal Twente interessant, het permanente Twentse EU-overleg. Volgens Rianne Driessen, gemeente Hengelo, is het platform High Young professionals in Europe (HYPE), een internationale netwerkorganisatie van jonge Europese beleidsadviseurs, een interessante ontmoetingsplek voor Twente. Hetzelfde geldt voor Eurocities, vertelde ze. Ook dat samenwerkingsverband, waar Netwerkstad Twente lid van is, heeft veel meerwaarde doordat je snel informatie bij elkaar op kunt halen, van best practices kunt leren en ideeën kunt overnemen. Driessen nodigde de delegatieleden uit om het Twente in Europa Netwerkcafé te bezoeken dat maandelijks in het Metropool in Hengelo wordt georganiseerd. De inspanningen in aanloop naar de nieuwe Europese begroting zullen zich vooral moeten richten op Europese programma s die aansluiten bij de Twentse focus op innovatie en High Tech, sloot Binnenmars dit onderwerp af. Samenwerken met regio s De ervaringen tijdens de Open Days hebben alle delegatieleden ervan overtuigd dat Twente de samenwerking met andere regio s moet zoeken. Onze belangrijkste kracht is wel dat we elkaar hier bínnen Twente weten te vinden, aldus Josh Sijbom van Hof van Twente. Als we die binnenlijnen kort houden, dan kunnen we ook succesvol samenwerken met buiten, meende hij. Rob Straver van gemeente Hengelo benadrukte die noodzaak als volgt: Twente is met inwoners te klein om helemaal zelfstandig binnen Europa te opereren. We moeten gericht allianties zoeken op onderwerpen die voor Twente van belang zijn, zei Rolf Vermeij van Universiteit Twente. EUREGIO en MONT (het netwerk van Münster, Osnabrück en Netwerkstad Twente), samenwerkingsverbanden waar Twente al deel van uit maakt, zijn al partners in Europees verband, aldus Joop Noppen van Regio Twente. De samenwerking rond TEN-T Corridor2 is een goed voorbeeld van de manier waarop EUREGIO, Regio Twente en Twentse partners samen optrekken. Omdat het vinden van internationale partners en het smeden van coalities een belangrijke taak van EU Office Twente is, blijft nauw en frequent contact tussen Twente en het Brusselse kantoor belangrijk. Voorzitter Binnenmars: Dat we hier permanent vertegenwoordigd zijn door EU Office Twente, is van grote waarde voor de regio. Tot slot Binnenmars riep de delegatieleden op de ervaringen en conclusies van de Open Days in zijn of haar eigen organisatie uit te dragen. We moeten de opgedane kennis delen en vertalen naar beleid en projecten. Als we onze Europese successen breed communiceren en vieren, zal de EU-gerichtheid in Twente alleen maar groeien.

9 Contact EU Office Twente in Brussel J.W. (Joke) Jagers op Akkerhuis V.I. (Vera) Dethmers L. (Lisanne) Kranenberg (Saxion) European Affairs Twente Region EU Office Twente Avenue Palmerston 3 B 1000 Brussels Belgium j.jagersopakkerhuis@regiotwente.nl Mobiel: v.dethmers@regiotwente.nl Mobiel: Voor het aanmelden of afmelden van Bericht Brussel kunt u een mail sturen naar een van bovenstaande adressen.

Bericht Brussel. Geslaagde match EU Office Twente: 1 miljoen subsidie voor Warmtenet Hengelo. 2012, nr. 3

Bericht Brussel. Geslaagde match EU Office Twente: 1 miljoen subsidie voor Warmtenet Hengelo. 2012, nr. 3 2012, nr. 3 Bericht Brussel Bericht Brussel informeert bestuurders, ambtenaren en maatschappelijke partners in Twente over de werkzaamheden van EU Office Twente in Brussel. Ook de werkzaamheden van de

Nadere informatie

Twente op de kaart zetten in Europa als innovatieve, toptechnologische kennisregio

Twente op de kaart zetten in Europa als innovatieve, toptechnologische kennisregio Bericht Brussel 2012, nr. 1 Bericht Brussel informeert bestuurders, ambtenaren en maatschappelijke partners in Twente over de werkzaamheden van EU Office Twente in Brussel en over de werkzaamheden van

Nadere informatie

Twente op de kaart zetten in Europa als innovatieve, toptechnologische kennisregio

Twente op de kaart zetten in Europa als innovatieve, toptechnologische kennisregio Bericht Brussel 2012, nr. 2 Bericht Brussel informeert bestuurders, ambtenaren en maatschappelijke partners in Twente over de werkzaamheden van EU Office Twente in Brussel en over de werkzaamheden van

Nadere informatie

Bezoek aan Esther de Lange, Europarlementariër voor het CDA, in het Europarlement

Bezoek aan Esther de Lange, Europarlementariër voor het CDA, in het Europarlement Bericht Brussel 2011, nr. 4 Special Werkbezoek regioraad Bericht Brussel informeert bestuurders, ambtenaren en maatschappelijke partners in Twente over de uitvoering van de Internationale Agenda van Twente.

Nadere informatie

Twente op de kaart zetten in Europa als innovatieve toptechnologische kennisregio

Twente op de kaart zetten in Europa als innovatieve toptechnologische kennisregio Bericht Brussel 2011, nr 1 In het Bericht Brussel willen wij bestuurders, ambtenaren en maatschappelijke partners in Twente breed informeren over de werkzaamheden van EU Office Twente in Brussel. Twente

Nadere informatie

Bericht Brussel. Nr 4 Special Open Days 2010

Bericht Brussel. Nr 4 Special Open Days 2010 Bericht Brussel Nr 4 Special Open Days 2010 In het Bericht Brussel willen wij bestuurders, ambtenaren en maatschappelijke partners in Twente breed informeren over de werkzaamheden van EU Office Twente

Nadere informatie

Zoeken naar netwerken, partners, contacten, subsidies voor de Agenda van Twente

Zoeken naar netwerken, partners, contacten, subsidies voor de Agenda van Twente Bericht Brussel maart - april 2010 In het Bericht Brussel willen wij bestuurders, ambtenaren en maatschappelijke partners in Twente breed informeren over de werkzaamheden van het Twents kantoor in Brussel.

Nadere informatie

Hoe geven we zorg en gezondheid vorm in de informatiesamenleving?

Hoe geven we zorg en gezondheid vorm in de informatiesamenleving? Hoe geven we zorg en gezondheid vorm in de informatiesamenleving? ECP en de zorg E-healthweek Gemeenten en digitale zorg Platform zorg en ICT ECP ZORG Digivaardig in de zorg Zorg en privacy Data en zorg

Nadere informatie

Bericht Brussel. Twente zet ook in Brussel in op High-tech Systems and Materials. 2013, nr. 1

Bericht Brussel. Twente zet ook in Brussel in op High-tech Systems and Materials. 2013, nr. 1 2013, nr. 1 Bericht Brussel Bericht Brussel informeert bestuurders, ambtenaren en maatschappelijke partners in Twente over de werkzaamheden van EU Office Twente in Brussel. Ook de werkzaamheden van de

Nadere informatie

Dé ondernemingsvereniging van Brabant en Zeeland

Dé ondernemingsvereniging van Brabant en Zeeland Dé ondernemingsvereniging van Brabant en Zeeland VERBINDT VERSTERKT VERTEGENWOORDIGT BRABANT ZEELAND IS HET STERKSTE ONDERNEMINGSNETWERK VAN UW REGIO. We hebben een voortrekkersrol in vernieuwing en innovatie,

Nadere informatie

Geachte voorzitter Flierman, beste familieleden, geachte burgemeester, geacht College van Bestuur, geachte aanwezigen,

Geachte voorzitter Flierman, beste familieleden, geachte burgemeester, geacht College van Bestuur, geachte aanwezigen, Toespraak van Commissaris van de Koningin drs. Ank Bijleveld-Schouten bij het afscheid van Dr. Anne Flierman als voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit Twente op 24 april 2013. Geachte

Nadere informatie

Twente op de kaart zetten in Europa als innovatieve toptechnologische kennisregio

Twente op de kaart zetten in Europa als innovatieve toptechnologische kennisregio Bericht Brussel 2011, nr 3 In het Bericht Brussel informeren wij bestuurders, ambtenaren en maatschappelijke partners in Twente over de werkzaamheden van EU Office Twente in Brussel en over de werkzaamheden

Nadere informatie

Twente op de kaart zetten in Europa als innovatieve toptechnologische kennisregio

Twente op de kaart zetten in Europa als innovatieve toptechnologische kennisregio Bericht Brussel Nr 5, oktober 2011 Bericht Brussel informeert bestuurders, ambtenaren en maatschappelijke partners in Twente over de werkzaamheden van EU Office Twente in Brussel en over de werkzaamheden

Nadere informatie

Voorstel voor regioraad Registratienummer

Voorstel voor regioraad Registratienummer Voorstel voor regioraad Registratienummer 15004514 Datum vergadering 1 juli 2015 Agendapunt 6 Portefeuillehouder(s) J. Bron Domein, behandelend ambtenaar, tel. Leefomgeving, G.Niezink / J.Jagers op Akkerhuis,

Nadere informatie

Het college van Gedeputeerde Staten verzoekt de leden van Provinciale Staten om:

Het college van Gedeputeerde Staten verzoekt de leden van Provinciale Staten om: STATENBRIEF Eindverslag EFRO-programma GO 2007-2013 Portefeuillehouder: M. Scheffer Kerntaak/plandoel: Economie Doel van deze brief: Het college van Gedeputeerde Staten verzoekt de leden van Provinciale

Nadere informatie

Driekwart ondernemend Nederland doet niets aan ICT

Driekwart ondernemend Nederland doet niets aan ICT Nieuwsbrief JUNI 2014 Juni 2014: Een maand van inspirerende bijeenkomsten, awarduitreikingen en nieuwe ICT campagnes. We wensen u veel leesplezier! Laatste kans! Deelnemers Special 3D Printing Aankomende

Nadere informatie

Zoeken naar netwerken, partners, contacten, subsidies voor de Agenda van Twente

Zoeken naar netwerken, partners, contacten, subsidies voor de Agenda van Twente Bericht Brussel Januari - februari 2010 In het Bericht Brussel willen wij bestuurders, ambtenaren en maatschappelijke partners in Twente breed informeren over de uitvoering van de Internationale Agenda

Nadere informatie

dé communicatiekans van 2015

dé communicatiekans van 2015 - OVER INNOVATION CHALLENGE dé communicatiekans van 2015 X-OVER X-OVER OVERSTEKENDE ONDERNEMERS De Cross-over Innovation Challenge is hét innovatie congres voor de Regio Zwolle. Ondernemers worden gestimuleerd

Nadere informatie

OPLEGNOTITIE. Vergadering : Bestuurlijk Overleg Op : 6 april 2017 Onderwerp : Vaststellen van de voorlopige jaarrekening 2016 agendapunt : 5

OPLEGNOTITIE. Vergadering : Bestuurlijk Overleg Op : 6 april 2017 Onderwerp : Vaststellen van de voorlopige jaarrekening 2016 agendapunt : 5 OPLEGNOTITIE Vergadering : Bestuurlijk Overleg Op : 6 april 2017 Onderwerp : Vaststellen van de voorlopige jaarrekening 2016 agendapunt : 5 Beslispunten - Vaststellen van de voorlopige jaarrekening. -

Nadere informatie

REGIOBRANDING TWENTE. Eric Nijkamp Voorzitter

REGIOBRANDING TWENTE. Eric Nijkamp Voorzitter REGIOBRANDING TWENTE Eric Nijkamp Voorzitter Doel regiobranding Twente zowel nationaal als internationaal positioneren als innovatieve, ondernemende kennisregio in de komende 10 jaar. Een krachtige en

Nadere informatie

Besluitenlijst dagelijks bestuur van 13 april 2015

Besluitenlijst dagelijks bestuur van 13 april 2015 DATUM 13 april 2015 PLAATS Enschede, kamer H 3.00 TIJDSTIP 14:30 uur VOORZITTER De heer G.J. de Graaf SECRETARIS G.J.M. Vos PAGINA 1 De heren G.J. de Graaf, J.H. Coes, H. van Agteren, R.G. Welten, P. van

Nadere informatie

Raadsmededeling - Openbaar

Raadsmededeling - Openbaar Raadsmededeling - Openbaar Nummer : 8/2014 Datum : 15 januari 2014 B&W datum : 21 januari 2014 Portefeuillehouder : H.J. Rijks Onderwerp : Active Ageing; digitaal platform voor professionals Aanleiding

Nadere informatie

Nieuwsbrief Grenzeloos Samenwerken nummer 5

Nieuwsbrief Grenzeloos Samenwerken nummer 5 Nieuwsbrief van de Gemeenschappelijke Regeling Alblasserwaard-Vijfheerenlanden (GR AV) Bekijk deze e-mail in uw browser Nieuwsbrief Grenzeloos Samenwerken nummer 5 AV werkt grenzeloos verder in 2017! Na

Nadere informatie

Logistieke uitdagingen en kansen binnen Horizon 2020

Logistieke uitdagingen en kansen binnen Horizon 2020 Logistieke uitdagingen en kansen binnen Horizon 2020 Martin Bakker, november 2013 Samenvatting Het nieuwe kaderprogramma voor onderzoek & innovatie van de Europese Unie, Horizon 2020, geeft een breed scala

Nadere informatie

Oplossingen. ambtelijke mobiliteit

Oplossingen. ambtelijke mobiliteit Oplossingen voor ambtelijke mobiliteit Regionale expertisebijeenkomsten Hoe organiseer ik ambtelijke mobiliteit? Van vraagstuk naar frictie 2 Platform Ambtelijke Mobiliteit Platform Ambtelijke Mobiliteit

Nadere informatie

Europa 2014-2020 voor gemeenten en provincies

Europa 2014-2020 voor gemeenten en provincies Europa 2014-2020 voor gemeenten en provincies Vincent Ketelaars ERAC B.V. Binnenlands Bestuur Europa-debat Houten, 21 november 2013 Inhoud van presentatie Indeling 1 Uw ervaringen in eerdere projecten?

Nadere informatie

Werken aan mobiliteit levert winst op.

Werken aan mobiliteit levert winst op. Werken aan mobiliteit levert winst op. www.twentemobiel.nl Werken aan mobiliteit levert winst op Onze werk- en leefomgeving verandert. De digitale wereld, globalisering en toenemende verkeersdrukte vragen

Nadere informatie

ZET VOET IN EEN ANDERE BRANCHE

ZET VOET IN EEN ANDERE BRANCHE ZET VOET IN EEN ANDERE BRANCHE - OVER INNOVATION CHALLENGE dé communicatiekans van 2016 De Cross-over Innovation Challenge is hét innovatie congres voor de Regio Zwolle. Ondernemers worden gestimuleerd

Nadere informatie

Innovatieplatform Twente S a m e n w e r k e n a a n i n n o v a t i e

Innovatieplatform Twente S a m e n w e r k e n a a n i n n o v a t i e Innovatieplatform Twente S a m e n w e r k e n a a n i n n o v a t i e Twente is een innovatieve regio die nationaal en internationaal sterk in opkomst is. Daarom is op initiatief van de provincie Overijssel

Nadere informatie

Zoeken naar netwerken, partners, contacten, subsidies voor de Agenda van Twente

Zoeken naar netwerken, partners, contacten, subsidies voor de Agenda van Twente Bericht Brussel Nummer 3 / 2010 In het Bericht Brussel willen wij bestuurders, ambtenaren en maatschappelijke partners in Twente breed informeren over de werkzaamheden van het Twents kantoor in Brussel

Nadere informatie

Europese EFRO-subsidies voor innovatie en CO 2 -reductie

Europese EFRO-subsidies voor innovatie en CO 2 -reductie Europese EFRO-subsidies voor innovatie en CO 2 -reductie Europese EFRO-subsidies voor innovatie en CO 2 -reductie Via het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) stimuleert Europa de regionale

Nadere informatie

Voorzitterschapseditie van de

Voorzitterschapseditie van de Tamsma, Hendrik Van: Verzonden: Aan: Onderwerp: Opvolgingsmarkering: Markeringsstatus: Europese Ster dinsdag 17 mei 2016 15:26 Statengriffie provinsje Fryslân Algemene Verordening

Nadere informatie

Memo. AAN Aan de leden van de regioraad. VAN Peter den Oudsten en Pieter van Zwanenburg. DATUM April AFDELING Leefomgeving

Memo. AAN Aan de leden van de regioraad. VAN Peter den Oudsten en Pieter van Zwanenburg. DATUM April AFDELING Leefomgeving AAN Aan de leden van de regioraad VAN Peter den Oudsten en Pieter van Zwanenburg DATUM April 2013 AFDELING Leefomgeving ONDERWERP Fonds Innovatie in gemeenten Memo Tijdens de regioraad van 13 februari

Nadere informatie

Europese programma s in Nederland

Europese programma s in Nederland Het cohesiebeleid van de Europese Commissie Europese programma s 2014-2020 in Nederland Vincent Ketelaars ERAC B.V. 28 mei 2013 Neth-ER 01 Inhoud van presentatie Indeling 01 Inhoud van presentatie 02 Introductie

Nadere informatie

Beleef het! RobotXperience, brengt innovatie tot leven

Beleef het! RobotXperience, brengt innovatie tot leven Beleef het! RobotXperience, brengt innovatie tot leven Hartelijk dank voor uw interesse in onze high tech belevenissen! Wij willen mensen graag op een verrassende en toegankelijke manier in contact brengen

Nadere informatie

UW NETWERK VOOR EUROPESE SAMENWERKING EN EUROPESE SUBSIDIEPROGRAMMA S

UW NETWERK VOOR EUROPESE SAMENWERKING EN EUROPESE SUBSIDIEPROGRAMMA S UW NETWERK VOOR EUROPESE SAMENWERKING EN EUROPESE SUBSIDIEPROGRAMMA S Wat is H2020? H2020 staat voor Horizon 2020, het programma van de Europese Commissie om Europees onderzoek en innovatie te stimuleren.

Nadere informatie

Bezoek Provinciale Staten P4 aan de Regio Randstad Brussel

Bezoek Provinciale Staten P4 aan de Regio Randstad Brussel Bezoek Provinciale Staten P4 aan de Regio Randstad Brussel 30 en 31 januari 2014 Provinciale Staten van de provincies Noord- Holland, Zuid-Holland, Flevoland en Utrecht bezoeken Brussel De statenleden

Nadere informatie

Nr. 2 2011, Special Werkbezoek Bas Eickhout Europarlementariër voor GroenLinks

Nr. 2 2011, Special Werkbezoek Bas Eickhout Europarlementariër voor GroenLinks Bericht Brussel Nr. 2 2011, Special Werkbezoek Bas Eickhout Europarlementariër voor GroenLinks Jaarlijks organiseert Regio Twente / EU Office Twente voor Europarlementariërs een werkbezoek aan Twentse

Nadere informatie

Realisatie. Deelnemersbrochure DE PILOTSTARTER. Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening

Realisatie. Deelnemersbrochure DE PILOTSTARTER. Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening Realisatie Deelnemersbrochure DE PILOTSTARTER Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening DE PILOTSTARTER Werk je ook aan innovaties om gemeentelijke dienstverlening

Nadere informatie

Besluitenlijst dagelijks bestuur van 18 mei 2015

Besluitenlijst dagelijks bestuur van 18 mei 2015 DATUM 18 mei 2015 PLAATS Enschede, kamer H 3.00 TIJDSTIP 14:30 uur VOORZITTER De heer G.J. de Graaf SECRETARIS G.J.M. Vos PAGINA 1 De heren G.J. de Graaf, J.H. Coes, H. van Agteren, R.G. Welten, M. Sijbom

Nadere informatie

17/ 18/ 19/ 20 JAN 2018

17/ 18/ 19/ 20 JAN 2018 17/ 18/ 19/ 20 JAN 2018 GRONINGEN NL ONDERNEMERSCLUB THE EUROPEAN MUSIC PLATFORM BESTE ONDERNEMER, Het is elk jaar weer goed te zien dat er zoveel Groningse bedrijven op Eurosonic Noorderslag aanwezig

Nadere informatie

Ruimte voor innovatie en samenwerking

Ruimte voor innovatie en samenwerking Ruimte voor innovatie en samenwerking Kantoor of werkruimte huren in dit karakteristieke industriele pand? Ga naar: www.gebouw-n.nl Nog 6000 dynamische high tech m2 beschikbaar Gebouw N Haaksbergerstraat

Nadere informatie

Europese EFRO-subsidies voor innovatie en CO 2 -reductie

Europese EFRO-subsidies voor innovatie en CO 2 -reductie Europese EFRO-subsidies voor innovatie en CO 2 -reductie Europese EFRO-subsidies voor innovatie en CO 2 -reductie Via het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) stimuleert Europa de regionale

Nadere informatie

Voorstel regioraad. Auteur. : A.Traag Datum : 18 november 2009 Code : 2009/5 Reg.nr. : 09006001 Agendapunt: 5

Voorstel regioraad. Auteur. : A.Traag Datum : 18 november 2009 Code : 2009/5 Reg.nr. : 09006001 Agendapunt: 5 Voorstel regioraad Auteur : A.Traag Datum : 18 november 2009 Code : 2009/5 Reg.nr. : 09006001 Agendapunt: 5 Onderwerp : Uitvoering Internationale Agenda van Twente Samenvatting Afgelopen jaar is op verschillende

Nadere informatie

ons kenmerk DIR/EUI/U201401037 Lbr. 14/037

ons kenmerk DIR/EUI/U201401037 Lbr. 14/037 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8393 betreft Dienstverlening Directie Europa VNG uw kenmerk ons kenmerk DIR/EUI/U201401037 Lbr. 14/037 bijlage(n) datum

Nadere informatie

Raadsvergadering. Grondslag Samenwerkingsverband U10; strategische agenda (Stepping Stones) en jaarlijks werkplan uit te voeren door EBU

Raadsvergadering. Grondslag Samenwerkingsverband U10; strategische agenda (Stepping Stones) en jaarlijks werkplan uit te voeren door EBU RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 12-05-2016 16-023 Onderwerp Afsluiten convenant tussen EBU en U10 regio Aan de raad, Onderwerp Afsluiten convenant tussen EBU en U10 regio Gevraagde beslissing 1.

Nadere informatie

Nieuwsbrief KP7, Horizon 2020 en Eureka maart 2013

Nieuwsbrief KP7, Horizon 2020 en Eureka maart 2013 Page 1 of 5 Schoten, Beppie van Van: Agentschap NL - EiOI Verzonden: donderdag 4 april 2013 16:24 Aan: Agentschap NL - EiOI Onderwerp: Nieuwsbrief KP7, Horizon 2020 en Eureka - maart 2013 maart 2013 Nieuwsbrief

Nadere informatie

SNN <communicatie=snn.eu@mail203.atl81.rsgsv.net> namens SNN <communicatie@snn.eu> Verzonden: donderdag 21 mei 2015 15:17 Aan:

SNN <communicatie=snn.eu@mail203.atl81.rsgsv.net> namens SNN <communicatie@snn.eu> Verzonden: donderdag 21 mei 2015 15:17 Aan: Rienks, Diane Van: SNN namens SNN Verzonden: donderdag 21 mei 2015 15:17 Aan: Statengriffie provinsje Fryslân Onderwerp: Waar verdient

Nadere informatie

Beleidsregel Operationeel Programma EFRO 2014-2020 Oost-Nederland

Beleidsregel Operationeel Programma EFRO 2014-2020 Oost-Nederland 3 februari 2015 - zaaknummer 2014-016804 Beleidsregel Operationeel Programma EFRO 2014-2020 Oost-Nederland GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND Gelet op de goedkeuring van deze beleidsregel door het Comité

Nadere informatie

Ik hoop dus dat dit congres nieuwe ideeën gaat opleveren.

Ik hoop dus dat dit congres nieuwe ideeën gaat opleveren. Alleen de uitgesproken tekst geldt. Toespraak bij de opening van het Innoversum Innovatiecongres door Commissaris van de Koningin, drs. Ank Bijleveld-Schouten, op woensdag 25 mei 2011 om 9:20 te Enschede.

Nadere informatie

Open voor aanvragen: Creatieve industrie Kennis Innovatie Mapping (KIEM)

Open voor aanvragen: Creatieve industrie Kennis Innovatie Mapping (KIEM) Nieuwsbrief Mei 2016 Website Contact Open voor aanvragen: Creatieve industrie Kennis Innovatie Mapping (KIEM) Open voor aanvragen: Wiskundeleraar in Onderzoek Aankomende call: Regulering, regeldruk en

Nadere informatie

Verkennen van digitale zorginnovaties in samenwerking met de (eind)gebruikers

Verkennen van digitale zorginnovaties in samenwerking met de (eind)gebruikers Verkennen van digitale zorginnovaties in samenwerking met de (eind)gebruikers Geleerde lessen uit de praktijk (versie 1.0) Digitale Steden Agenda, Zorgende Stad Daniëlle Branje - november 2014 1 Deze leaflet

Nadere informatie

Speech jaarvergadering oud ambtenaren Europese Instellingen op 21 april 2017 in PH Zwolle -------------------------------------------------------------------------------------------- dames en heren, Hartelijk

Nadere informatie

EU subsidies voor KRW opgaven

EU subsidies voor KRW opgaven EU subsidies voor KRW opgaven Themabijeenkomst op 26 november 2015 Govert Kamperman en Wimjan van der Heijden Waar staan we bij stil Kerndoelstellingen Europa Europa 2020-strategie EU subsidies, waar begint

Nadere informatie

Nieuwsbrief juni 2015

Nieuwsbrief juni 2015 Nieuwsbrief juni 2015 In deze zomerse nieuwsbrief maken we het thema van het Jaarcongres ECP 2015 bekend, zoomen we in op het congres Digitaal Zakendoen en eid met als hoogtepunt de presentatie van het

Nadere informatie

Grensoverschrijdende samenwerking

Grensoverschrijdende samenwerking Grensoverschrijdende samenwerking Woensdag 19 september 2012 Groningen, 13 mei 2011 Eems Dollard Regio (EDR) Op 28 februari 1977 opgericht en vanaf 1997 openbaar lichaam. 100 leden (gemeenten, Landkreise,

Nadere informatie

Europese Ster. Definitief akkoord toekomstig landbouwbeleid. Europese Ster 709-01 juli 2013. Roo, Marijke de. Een nieuwsbrief van:

Europese Ster. Definitief akkoord toekomstig landbouwbeleid. Europese Ster 709-01 juli 2013. Roo, Marijke de. Een nieuwsbrief van: Roo, Marijke de Van: Europese Ster Verzonden: maandag 01 juli 2013 15:03 Aan: Statengriffie provinsje Fryslân Onderwerp: Europese Ster 709-01 juli 2013 Opvolgingsmarkering: Markeringsstatus:

Nadere informatie

Met het op stoom komen van de economie, barst de strijd op de arbeidsmarkt in volle hevigheid los. Het voert druk uit op succesvolle werving en

Met het op stoom komen van de economie, barst de strijd op de arbeidsmarkt in volle hevigheid los. Het voert druk uit op succesvolle werving en RECRUITMENT EVENT EEN KRACHTIG MIDDEL OM BRILJANT TOPTALENT VAN MORGEN TE VERLEIDEN Om een plek te verkrijgen in de drukke agenda van scholieren en young professionals moet het event de nodige triggers

Nadere informatie

PLAN VAN AANPAK EU BELEID DEVENTER

PLAN VAN AANPAK EU BELEID DEVENTER PLAN VAN AANPAK EU BELEID DEVENTER AANLEIDING EN CONTEXT Op 9 november 2011 heeft de gemeenteraad van Deventer de nota EU beleid Deventer (nr. 573735) vastgesteld. De nota is een koersbepaling: we staan

Nadere informatie

Hoe kunnen we de kracht van de samenleving benutten om uitdagingen op sociaal, economisch en fysiek domein het hoofd te bieden?

Hoe kunnen we de kracht van de samenleving benutten om uitdagingen op sociaal, economisch en fysiek domein het hoofd te bieden? Openingstoespraak CdK Ank Bijleveld-Schouten bij de jaarconferentie van het Kennisinstituut Stedelijke Samenleving op 24 november 2011 in het provinciehuis Overijssel. Dank u wel, meneer Kristen, voor

Nadere informatie

Verslag Dagelijks Bestuur van 6 mei 2013

Verslag Dagelijks Bestuur van 6 mei 2013 DATUM 6 mei 2013 PLAATS Enschede TIJDSTIP 14:30 uur VOORZITTER Dhr. P.E.J. den Oudsten SECRETARIS dr. ing. G.J.M. Vos PAGINA 1 AANWEZIG AFWEZIG De heren P.E.J. den Oudsten, J.H. Coes, H. van Agteren, drs.

Nadere informatie

Samenwerkingsagenda Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en de Provincie Gelderland

Samenwerkingsagenda Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en de Provincie Gelderland en de Provincie Gelderland 22 maart 2016 Overwegende dat: De provincie Gelderland veel waarde hecht aan de aanwezigheid van onderwijs/kennisinstellingen in haar Provincie. Uiteraard in hun functie van

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Bezuidenhoutseweg 67 2594 AC Den Haag Postbus 20061 Nederland www.rijksoverheid.nl Uw Referentie 2016Z00246 Datum 13 januari

Nadere informatie

De beurs van de openbare sector

De beurs van de openbare sector Organisatie: 4Instance De beurs van de openbare sector Innovatie & Performantie in de overheidssector Virtuele, permanente en multi-level beurs www.publicsectorfair.com www.overheidsbeurs.com Exposanten

Nadere informatie

Realisatie. Indienersbrochure DE PILOTSTARTER. Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening

Realisatie. Indienersbrochure DE PILOTSTARTER. Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening Realisatie Indienersbrochure DE PILOTSTARTER Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening DE PILOTSTARTER Werk je ook aan innovaties om gemeentelijke dienstverlening

Nadere informatie

Operationeel Programma EFRO Noord-Nederland

Operationeel Programma EFRO Noord-Nederland Samenvatting Operationeel Programma EFRO Noord-Nederland 2014-2020 Inzet op innovatie en een koolstofarme economie In het Europa van 2020 wil Noord-Nederland zich ontwikkelen en profileren als een regio

Nadere informatie

Inschrijving RBB- AWARD 2018

Inschrijving RBB- AWARD 2018 Inschrijving RBB- AWARD 2018 Organisatie: Kamer van Koophandel Contactpersoon voor de RBB over deze good practice: Menno Zwart E- mail adres: menno.zwart@kvk.nl Mobiele telefoon: 06 1135 8182 Akkoord lid

Nadere informatie

Hét netwerk voor ambitieuze ondernemers die hun business willen laten groeien én de wereld een beetje beter willen maken.

Hét netwerk voor ambitieuze ondernemers die hun business willen laten groeien én de wereld een beetje beter willen maken. Hét netwerk voor ambitieuze ondernemers die hun business willen laten groeien én de wereld een beetje beter willen maken. De Floriade Business Club. Sluit jij je ook aan? De Floriade Business Club is een

Nadere informatie

Uitnodiging B2B event

Uitnodiging B2B event Build the links in your supply chain Uitnodiging B2B event 4 oktober 2010 - Ipswich, Suffolk (UK) www.dryport.org B2B event: build the links in your supply chain Hoe is uw supply chain? Kostenefficiënt?

Nadere informatie

Platform Bèta Techniek. Connect 05 2015. Chemiedag 2015. Hoe kunnen onderwijs en bedrijfsleven succesvol samenwerken?

Platform Bèta Techniek. Connect 05 2015. Chemiedag 2015. Hoe kunnen onderwijs en bedrijfsleven succesvol samenwerken? Platform Bèta Techniek Connect 05 2015 Chemiedag 2015 Hoe kunnen onderwijs en bedrijfsleven succesvol samenwerken? Succesvolle samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven is de basis voor groei van

Nadere informatie

EVALUATIE 5 PROVINCIALE INFOSESSIES 'EUROPESE

EVALUATIE 5 PROVINCIALE INFOSESSIES 'EUROPESE Nota Ref: N62x-15-05b Brussel, 17 april 2015 EVALUATIE 5 PROVINCIALE INFOSESSIES 'EUROPESE SUBSIDIES VOOR DE SOCIALE ECONOMIE' 1 INFOSESSIES IN DE 5 PROVINCIES De voorbije maanden organiseerde Kenniscentrum

Nadere informatie

Ellen van Selm. P10 - Ingrediënten. Wij zijn de bestuurders van het platteland, van 16 gemeenten met:

Ellen van Selm. P10 - Ingrediënten. Wij zijn de bestuurders van het platteland, van 16 gemeenten met: en wat het te bieden heeft een bodem voor de borrel bij de P10 Ellen van Selm voorzitter P10 & burgemeester gemeente Opsterland P10 - Wij zijn de bestuurders van het platteland, van 16 gemeenten met: Veel

Nadere informatie

Prof.dr. Henk W. Volberda Rotterdam School of Management, Erasmus University Wetenschappelijk directeur INSCOPE Bestuurslid NCSI

Prof.dr. Henk W. Volberda Rotterdam School of Management, Erasmus University Wetenschappelijk directeur INSCOPE Bestuurslid NCSI Prof.dr. Henk W. Volberda Rotterdam School of Management, Erasmus University Wetenschappelijk directeur INSCOPE Bestuurslid NCSI Erasmus Concurrentie & Innovatie Monitor 2008 Bedrijven presteren beter

Nadere informatie

HOE PAK IK DIT AAN? Handvatten voor de invulling van de Dag van de Mobiliteit

HOE PAK IK DIT AAN? Handvatten voor de invulling van de Dag van de Mobiliteit HOE PAK IK DIT AAN? Handvatten voor de invulling van de Dag van de Mobiliteit INHOUD Tips en trucs... 3 Ter inspiratie: verslagen van deelnemers... 5 2 Tips en trucs Tips om tot een goede invulling van

Nadere informatie

Nieuwsbrief december 2014

Nieuwsbrief december 2014 Nieuwsbrief december 2014 Het einde van het jaar hebben we afgesloten met een inspirerend Jaarcongres, een dynamische Eindejaarssociëteit, het eerste online ECP Jaarverslag, en nog veel meer.. Bekijk het

Nadere informatie

Nieuwsbrief KP7 en Eureka: R&D over de grens

Nieuwsbrief KP7 en Eureka: R&D over de grens Nieuwsbrief KP7 en Eureka: R&D over de grens In het Kaderprogramma draait alles om onderzoek en innovatie. Deelnemers aan een project moeten aan allerlei Brusselse regels voldoen, waaronder het bijhouden

Nadere informatie

Data Value Center Smart Industry (DVC-SI)

Data Value Center Smart Industry (DVC-SI) Data Value Center Smart Industry (DVC-SI) Wat kunt u in deze sessie verwachten? 1. Het Data Value Center Smart Industry in een notendop 2. De ervaringen en uitdagingen van een hightech bedrijf 3. De partners

Nadere informatie

KvK dienstverlening topsectoren

KvK dienstverlening topsectoren MIT regeling 2014 KvK dienstverlening topsectoren Bon Uijting senior adviseur KvK 15 mei 2014 KvK verzorgt vele MKB loketten topsectoren Telnr MKB Loket MKB loketten topsectoren MKB loket Agro Food 088-585

Nadere informatie

Project 'Smart tooling procesindustrie'

Project 'Smart tooling procesindustrie' Project 'Smart tooling procesindustrie' Partners zijn o.a.: Het project draagt bij aan: Versnelling overgang kenniseconomie + innovatieve bedrijfsomgeving Uitwisseling kennis & best practices Versterking

Nadere informatie

Naar meer scherpte in de Rijk-Regio agenda voor innovatiestimulering. Berry Roelofs Principal Consultant

Naar meer scherpte in de Rijk-Regio agenda voor innovatiestimulering. Berry Roelofs Principal Consultant Naar meer scherpte in de Rijk-Regio agenda voor innovatiestimulering Berry Roelofs Principal Consultant Utrecht, 17 december 2015 Goede uitgangssituatie, maar Nederland doet het goed 16 e economie van

Nadere informatie

Oplegvel Collegebesluit

Oplegvel Collegebesluit Onderwerp Versterking Europa-aanpak in Haarlem Oplegvel Collegebesluit Portefeuille J. Nieuwenburg Auteur Catherine Konijnenbelt Telefoon 0235113064 E-mail: ckonijnenbelt@haarlem.nl CS/ Reg.nr. CS/SB 2012/435176

Nadere informatie

Samen sterker in het buitenland met de overheid als partner

Samen sterker in het buitenland met de overheid als partner Internationaal Ondernemen Samen sterker in het buitenland met de overheid als partner >> Als het gaat om duurzaamheid, innovatie en internationaal Partners for International Business Overheid als strategische

Nadere informatie

CULTUUR EN ONDERNEMERSCHAP ONTMOETEN ELKAAR BIJ DIT PRACHTIGE FESTIVAL

CULTUUR EN ONDERNEMERSCHAP ONTMOETEN ELKAAR BIJ DIT PRACHTIGE FESTIVAL 13/14/15/16 JAN 2016 GRONINGEN NL CULTUUR EN ONDERNEMERSCHAP ONTMOETEN ELKAAR BIJ DIT PRACHTIGE FESTIVAL PETER DEN OUDSTEN, BURGEMEESTER GRONINGEN ONDERNEMERSCLUB EUROSONIC NOORDERSLAG 2016 WWW.EUROSONIC-NOORDERSLAG.NL

Nadere informatie

25-3-2013. 01 Inhoud van presentatie. Het subsidiebeleid van de toekomst Europese programma s 2014 2020 in Nederland. Vincent Ketelaars ERAC B.V.

25-3-2013. 01 Inhoud van presentatie. Het subsidiebeleid van de toekomst Europese programma s 2014 2020 in Nederland. Vincent Ketelaars ERAC B.V. Het subsidiebeleid van de toekomst se programma s 2014 2020 in Nederland Vincent Ketelaars ERAC B.V. 11 april 2013 Elsevier subsidiecongres 01 Inhoud van presentatie Indeling 01 Inhoud van presentatie

Nadere informatie

Het Europese subsidieprogramma Erasmus+ (2014-2020) is de opvolger van onder andere het Leven Lang Leren programma (LLP, 2007-2013).

Het Europese subsidieprogramma Erasmus+ (2014-2020) is de opvolger van onder andere het Leven Lang Leren programma (LLP, 2007-2013). Het Europese subsidieprogramma Erasmus+ (2014-2020) is de opvolger van onder andere het Leven Lang Leren programma (LLP, 2007-2013). Deze FAQ (frequently asked questions) is samengesteld om subsidieontvangers

Nadere informatie

Tussenstand OP EFRO Noord-Nederland 2014 2020. SNN PS bijeenkomst 25 juni Yvonne van Mastrigt

Tussenstand OP EFRO Noord-Nederland 2014 2020. SNN PS bijeenkomst 25 juni Yvonne van Mastrigt Tussenstand OP EFRO Noord-Nederland 2014 2020 SNN PS bijeenkomst 25 juni Yvonne van Mastrigt Noordelijke specialisatie in beeld Samengestelde behoeften Samengestelde oplossingen Achtertuin als proeftuin/

Nadere informatie

Living Tomorrow, gekend van het Huis van de Toekomst, presenteert haar nieuwe innovatie- en sensibiliseringsproject Zorgwoning van de Toekomst.

Living Tomorrow, gekend van het Huis van de Toekomst, presenteert haar nieuwe innovatie- en sensibiliseringsproject Zorgwoning van de Toekomst. Een innovatie- en sensibiliseringsproject rond zorg, wellness, comfort en gezondheid vandaag en morgen Living Tomorrow Zorgwoning vd Toekomst 2013-2016 Living Tomorrow, gekend van het Huis van de Toekomst,

Nadere informatie

KRACHTEN BUNDELING SMART MOBILITY O K TO B E R

KRACHTEN BUNDELING SMART MOBILITY O K TO B E R KRACHTEN BUNDELING SMART MOBILITY O K TO B E R 2 0 1 8 Wij Rijk, provincies, G5, metropoolen vervoerregio s kiezen ervoor om onze krachten te bundelen om met Smart Mobility maximale impact te hebben. Om

Nadere informatie

De onzichtbare slagbomen bij de Duitse grens. Deze week: Rienks, Diane. Kunt u de nieuwsbrief niet goed lezen? Bekijk deze online

De onzichtbare slagbomen bij de Duitse grens. Deze week: Rienks, Diane. Kunt u de nieuwsbrief niet goed lezen? Bekijk deze online Rienks, Diane Van: Europese Ster Verzonden: maandag 08 juni 2015 17:48 Aan: Statengriffie provinsje Fryslân Onderwerp: De onzichtbare slagbomen bij de Duitse grens Opvolgingsmarkering:

Nadere informatie

Topsectoren. Hoe & Waarom

Topsectoren. Hoe & Waarom Topsectoren Hoe & Waarom 1 Index Waarom de topsectorenaanpak? 3 Wat is het internationale belang? 4 Hoe werken de topsectoren samen? 5 Wat is de rol voor het MKB in de topsectoren? 6 Wat is de rol van

Nadere informatie

Woord van de Teamleider. In deze nieuwsbrief. Agenda 2013. Twente Academy www.twenteacademy.nl info@twenteacademy.nl

Woord van de Teamleider. In deze nieuwsbrief. Agenda 2013. Twente Academy www.twenteacademy.nl info@twenteacademy.nl In deze nieuwsbrief 1 Woord van de Teamleider 2 Profielwerkstukkenwedstrijd 3 Voorbereiding Techniek Meidenkamp 2013 4 Profielschets Net-Les 5 Evaluatie Nieuwjaarskamp 2013 Deze nieuwsbrief is mede mogelijk

Nadere informatie

Horizon 2020 Kansen voor Hogescholen

Horizon 2020 Kansen voor Hogescholen Horizon 2020 Kansen voor Hogescholen DG Onderzoek en Innovatie mei 2013 Inhoud presentatie Opzet toekomstig Europees R&I beleid Hoofdlijnen Horizon 2020 Waar staan we nu? Kansen voor hogescholen in Horizon

Nadere informatie

Nieuwsbrief Wederom een maand vol interessante evenementen en activiteiten. We wensen jullie veel leesplezier :)

Nieuwsbrief Wederom een maand vol interessante evenementen en activiteiten. We wensen jullie veel leesplezier :) NIEUWSBRIEF JUNI 2016 WERKPLEIN TWENTE Nieuwsbrief Wederom een maand vol interessante evenementen en activiteiten. We wensen jullie veel leesplezier :) Jongerenspeeddate Vrijdag 24 juni 2016 stond in het

Nadere informatie

Masterclass IT Savvy. Impact van trends

Masterclass IT Savvy. Impact van trends Masterclass IT Savvy Impact van trends Regelmatig komen onderzoeksbureaus zoals Gartner en McKinsey met rapporten waarin nieuwe trends worden aangekondigd. Belangrijke vraag, en niet eenvoudig te beantwoorden,

Nadere informatie

Samen sterker in het buitenland met de overheid als partner

Samen sterker in het buitenland met de overheid als partner Internationaal Ondernemen Samen sterker in het buitenland met de overheid als partner In opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken Partners for International Business Internationaal ondernemen

Nadere informatie

Hierbij gaan voor de delegaties de conclusies die de Europese Raad op bovengenoemde bijeenkomst heeft aangenomen.

Hierbij gaan voor de delegaties de conclusies die de Europese Raad op bovengenoemde bijeenkomst heeft aangenomen. Europese Raad Brussel, 14 december 2017 (OR. en) EUCO 19/1/17 REV 1 CO EUR 24 CONCL 7 BEGELEIDENDE NOTA van: het secretariaat-generaal van de Raad aan: de delegaties Betreft: Bijeenkomst van de Europese

Nadere informatie

Twente: de arbeidsmarktregio

Twente: de arbeidsmarktregio Twente: de arbeidsmarktregio oktober 2011 Twente in cijfers en feiten (algemeen) Regio met ca. 625.000 inwoners, + 2,5 miljoen binnen één uur rij-afstand Waarde van regio: 8 e stadsregio in Nederland in

Nadere informatie

Commissie Economie, Mobiliteit en Grote Stedenbeleid

Commissie Economie, Mobiliteit en Grote Stedenbeleid Griffie Commissie Economie, Mobiliteit en Grote Stedenbeleid Datum commissievergadering : - DIS-stuknummer : 1521160 Behandelend ambtenaar : Hans Zwepink Directie/bureau : Griffie / PE Nummer commissiestuk

Nadere informatie

Holland Space Cluster

Holland Space Cluster Deze nieuwsbrief informeert alle geïnteresseerden en betrokkenen over het Holland Space Cluster in oprichting. Fotoverslag bijeenkomst Holland Space Cluster 3 juli: De ruimtevaartsector in Nederland moet

Nadere informatie

de pilotstarter Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening deelnemersbrochure

de pilotstarter Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening deelnemersbrochure de pilotstarter Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening deelnemersbrochure de pilotstarter werk je ook aan innovaties om gemeentelijke dienstverlening te optimaliseren?

Nadere informatie