Bericht Brussel. Geslaagde match EU Office Twente: 1 miljoen subsidie voor Warmtenet Hengelo. 2012, nr. 3

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Bericht Brussel. Geslaagde match EU Office Twente: 1 miljoen subsidie voor Warmtenet Hengelo. 2012, nr. 3"

Transcriptie

1 2012, nr. 3 Bericht Brussel Bericht Brussel informeert bestuurders, ambtenaren en maatschappelijke partners in Twente over de werkzaamheden van EU Office Twente in Brussel. Ook de werkzaamheden van de partners in Twente en in Brussel bij het uitvoeren van de Internationale Agenda van Twente komen aan bod. Geslaagde match EU Office Twente: 1 miljoen subsidie voor Warmtenet Hengelo De Europese Commissie heeft Warmtenet Hengelo 1 miljoen subsidie toegekend voor het opzetten van een lokale energie-infrastructuur. De subsidie valt binnen het programma Intelligent Energy Europe (IEE). Warmtenet Hengelo heeft op aanraden van EU Office Twente van deze regeling gebruikgemaakt. Shining example Warmtenet Hengelo, een initiatief van gemeente Hengelo, is bezig met het opzetten van een warmtenet (een warmwatervoorziening voor huishoudens en bedrijven) dat gebruik maakt van bio-energie en restwarmte. De 1 miljoen subsidie wordt gebruikt om de technische bedrijfsvoering rond te krijgen. De Europese Commissie was erg te spreken over Warmtenet Hengelo. Volgens de toetsingscommissie is het heel bijzonder dat een lokale overheid een warmtenetbedrijf opricht. Dat het beoogde systeem gebruikmaakt van industriële restwarmte en andere duurzame bronnen, maakt het bovendien tot een shining example van een schone en duurzame energie-oplossing, aldus de Europese Commissie. Foto: Europarlementariër Bas Eickhout (rechts) bezoekt Warmtenet Hengelo tijdens een door EU Office Twente georganiseerd werkbezoek aan Twente. Geslaagde match Dat Warmtenet Hengelo de subsidie heeft gekregen, is mede te danken aan EU Office Twente, vertelt Raymond Frank, projectleider techniek en duurzame energie bij Warmtenet Hengelo. De informatie van EU Office Twente over de mogelijkheden van Intelligent Energy Europe heeft er zeker aan bijgedragen dat wij een aanvraag hebben ingediend, vertelt hij. Het koppelen van Europese subsidieprogramma s en Twentse projecten door het leggen van de juiste contacten en lobby is een van de activiteiten van EU Office Twente. Bij het project Warmtenet heeft dat geleid tot een meer dan geslaagde match. Ook bij de uitvoering van het project blijven we EU Office Twente betrekken, aldus Frank. Een van de subsidievoorwaarden is het delen van de resultaten van het project met andere regio s in Europa. Het netwerk van EU Office Twente in Brussel komt daarbij goed van pas! Meer weten? Mail j.jagersopakkerhuis@regiotwente.nl of r.frank@hengelo.nl. Zie ook RegioTwente.nl voor meer informatie over de activiteiten van EU Office Twente.

2 Open Days in Brussel: schijnwerpers op SUNSET en TEN-T Voor de Open Days in Brussel, van 8 tot en met 11 oktober, heeft EU Office Twente weer een boeiend programma samengesteld voor Twentse gemeenten, kennisinstellingen en bedrijven. Twee hoogtepunten van het programma lichten we er hieronder uit. Twente ontmoet eurocommissaris Kroes bij presentatie SUNSET Op maandag 8 oktober 2012 ontmoet Peter den Oudsten, burgemeester van Enschede en voorzitter van Regio Twente, eurocommissaris Neelie Kroes, Digitale Agenda. Kroes opent die dag het driedaagse event Made in Europe, ICT building blocks tackling societal challenges. Tijdens dit congres wordt onder meer het innovatieve ICT-project SUNSET gepresenteerd. SUNSET staat voor Sustainable Network Services for Transport. Het is ontwikkeld door de gemeente Enschede, de Universiteit Twente en Novay. De SUNSET Made in Europe - presentatie wordt ondersteund door een 3D-animatie gemaakt door de Twentse start-up Tingle. Tingle vertaalt technische innovaties naar begrijpelijke en toegankelijke beelden en producten. In de 3D-animatie worden de SUNSET innovaties en impact van deze innovaties op een aantrekkelijk visuele manier inzichtelijk gemaakt. De ontmoeting tussen burgemeester Den Oudsten en eurocommissaris Kroes in het Europees Parlement, met alle Europarlementariërs en officials van de Europese Commissie, biedt Twente een prima gelegenheid om zich te presenteren als toptechnologische en innovatieve kennisregio. Twente is toonaangevend in High Tech Systems & Materials en heeft een sterke reputatie op het gebied van ICT. Er zijn veel spin-off bedrijven van de Universiteit Twente en Kennispark Twente, zoals Booking.com en Thuisbezorgd.nl. Ook scoort Twente goed in innovatieve projecten in het onderzoeksprogramma KP7 (SUNSET is een van die KP7-projecten). Recent heeft Twente ook haar strategie Innovatiesprong gepresenteerd, een programma van de Twentse partners voor de periode Bovendien is een gezamenlijk innovatiefonds opgezet. Netwerkbijeenkomst TEN-T Corridor2 Op woensdag 10 oktober organiseert EU Office Twente een netwerkevent rondom TEN -T, in samenwerking met EUREGIO en de gemeenten Hengelo en Enschede. Dit als aanloop naar de conferentie op 23 november 2012 zie het bericht op de volgende bladzijde. De tijd dringt om de potentiële internationale partners in Corridor2 te mobiliseren en om de Europese Commissie en politici te interesseren voor de plannen. Voor dat laatste zijn een helder verhaal en een eenduidige lobbystrategie essentieel. EU Office Twente is daarom hard aan het werk om de EU Office-kantoren die belang hebben bij de corridor te informeren en om haar overige Brusselse contacten op de hoogte te brengen van dit bijzondere crossborder initiatief. Voor meer informatie over SUNSET en de Netwerkbijeenkomst TEN-T Corridor2: v.dethmers@regiotwente.nl.

3 23 november, Osnabrück: Internationale TEN-T-conferentie Partnership for Corridor2 In het nieuwe Trans European Transport Network-programma (TEN-T) is de verbinding Warschau-Berlijn-Amsterdam Rotterdam-Felixstowe-Midlands opgenomen. Voor de periode is voor deze Corridor2 een TEN-T-budget van 31,7 miljard voorzien. Alle reden dus om aanwezig te zijn op de conferentie Partnership for Corridor2 op 23 november 2012 in Osnabrück. De internationale conferentie wordt georganiseerd door EUREGIO en haar partners, waaronder EU Office Twente. De conferentie is bedoeld voor overheden, bedrijfsleven in of verbonden met de logistieke sector in de corridor, kennisinstellingen, koepelorganisaties, EU Officekantoren en vertegenwoordigers van EU-instellingen van de EU. Siim Kallas, vicevoorzitter van de Europese Commissie en commissaris voor Transport, zal de conferentie met een videoboodschap openen. Peter van Dalen en Matthias Groote, beiden lid van het Europese Parlement, hebben hun deelname in november al toegezegd. De partners in het EUREGIOgebied willen in een nog te formuleren internationaal project al hun kennis en knowhow inzetten om een concurrerende CO 2 -neutrale corridor te realiseren waarin slimme milieumaatregelen en intelligente verkeersoplossingen (ITS) alle ruimte krijgen. Die hightech insteek zal zeker kansen bieden voor ook Twentse bedrijven en kennisinstellingen. EU Office Twente volgt het programma dan ook op de voet. Voor meer informatie: m.maes@euregio.de of v.dethmers@regiotwente.nl. Studenten Saxion volgen lobbytraining in Brussel Op 25 september 2012 bezochten bijna vijftig studenten HBO Rechten van Saxion Hogeschool het EU Office Twente in Brussel. EU Office Twente organiseerde voor hen een lobby-spel, waarin zij rollen speelden om inzicht te krijgen in het Europese wetgevingsproces en de lobby daaromheen. Tijdens het spel werden de stellingen met verve verdedigd en beargumenteerd, onder meer ook door Lisanne Kranenberg, stagiair van Saxion bij EU Office Twente in Brussel. Ondanks het grote aantal deelnemers hoewel nog bescheiden vergeleken met de echte Europese besluitvorming werden het Europees Parlement en de Raad het in één ronde eens over het wetsvoorstel. Het spel is een prima vorm om inzicht te krijgen in het Europese wetgevingsproces. Het werd ontwikkeld en beschikbaar gesteld door Marloes van Nistelrooij, medewerker van het Huis van de Nederlandse Provincies. Voor meer informatie: l.kranenberg@regiotwente.nl.

4 Twentse presentatie op slotcongres SURF De gemeenten Almelo, Enschede en Hengelo en Saxion hebben deelgenomen aan het Interreg IVBproject SURF (Sustainable Urban Fringes, duurzame stadsranden). Op 27 en 28 juni 2012 vond het slotcongres van dit project plaats in het Schotse Aberdeen. Tijdens het congres werden de projecten van de deelnemers gepresenteerd. De Twentse deelnemers verzorgden een gezamenlijke presentatie. Aan bod kwamen het Almelose Noorderpark, Rondje Enschede en het Hengelose Weusthagpark. Er was aandacht voor de spin-offs van SURF, de stadsrandenvisie Netwerkstad Twente en het stadsrandenuitvoeringsprogramma van de Groene Kennispoort Twente. Saxion presenteerde de eerste versie van de stadsrandentoolkit. Ook werden de voorlopige aanbevelingen met de deelnemers besproken. Bij het congres waren naast ambtenaren en wetenschapers ook een aantal bestuurders en een vertegenwoordiging uit de Europese Commissie aanwezig. Vanuit de EC was er veel interesse voor de Groene Kennispoort Twente. De Schotse staatssecretaris Nicola Sturgeon kon niet aanwezig zijn, maar sprak de aanwezigen via een videoboodschap toe. De SURF-partners kregen tijdens het congres de uitnodiging om deel te nemen aan het PURPLEnetwerk, dat binnen Europa de lobby rondom stadplattelandverbindingen aanvoert. Voor meer informatie: Werkconferentie (Be)leefbaar platteland Twente Op donderdag 1 november a.s. organiseert Regio Twente de werkconferentie (Be)leefbaar platteland Twente over trends en ontwikkelingen in het landelijk gebied. Het initiatief voor deze middag werd genomen door de regioraad Twente, tijdens een werkbezoek aan EU Office Twente in Brussel. De middag is bedoeld voor (regio-)raadsleden, bestuurders en ambtenaren van de Twentse gemeenten en voor de stakeholders in het gebied. Het doel van de werkconferentie is kennis delen over de ontwikkelingen op het platteland, zoals leefbaarheid, demografische veranderingen, duurzaamheid en de gevolgen van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid van de EU. Een van de sprekers is Europarlementariër Esther de Lange. Zij houdt een inleiding over het Europees Landbouwbeleid en de noodzaak tot innovatie. De werkconferentie is opiniërend en biedt naast kennisuitwisseling ook de gelegenheid om kansen voor het platteland te benoemen en om te bespreken hoe deze kunnen worden verzilverd. De conferentie bestaat uit plenaire sessies en themagerichte parallelsessies, en duurt van tot uur. Voor meer informatie: a.stumpel@regiotwente.nl.

5 Contact EU Office Twente in Brussel J.W. (Joke) Jagers op Akkerhuis V.I. (Vera) Dethmers L. (Lisanne) Kranenberg (Saxion) European Affairs Twente Region EU Office Twente Avenue Palmerston 3 B 1000 Brussels Belgium j.jagersopakkerhuis@regiotwente.nl Mobiel: v.dethmers@regiotwente.nl Mobiel: Voor het aanmelden of afmelden van Bericht Brussel kunt u een mail sturen naar een van bovenstaande adressen.

Bezoek aan Esther de Lange, Europarlementariër voor het CDA, in het Europarlement

Bezoek aan Esther de Lange, Europarlementariër voor het CDA, in het Europarlement Bericht Brussel 2011, nr. 4 Special Werkbezoek regioraad Bericht Brussel informeert bestuurders, ambtenaren en maatschappelijke partners in Twente over de uitvoering van de Internationale Agenda van Twente.

Nadere informatie

Bericht Brussel. Geslaagde missie, Twente voor het voetlicht als kennisregio Twentse delegatie bezoekt Open Days in Brussel

Bericht Brussel. Geslaagde missie, Twente voor het voetlicht als kennisregio Twentse delegatie bezoekt Open Days in Brussel 2012, nr. 4 Bericht Brussel Bericht Brussel informeert bestuurders, ambtenaren en maatschappelijke partners in Twente over de werkzaamheden van EU Office Twente in Brussel. Ook de werkzaamheden van de

Nadere informatie

Twente op de kaart zetten in Europa als innovatieve toptechnologische kennisregio

Twente op de kaart zetten in Europa als innovatieve toptechnologische kennisregio Bericht Brussel 2011, nr 1 In het Bericht Brussel willen wij bestuurders, ambtenaren en maatschappelijke partners in Twente breed informeren over de werkzaamheden van EU Office Twente in Brussel. Twente

Nadere informatie

Twente op de kaart zetten in Europa als innovatieve toptechnologische kennisregio

Twente op de kaart zetten in Europa als innovatieve toptechnologische kennisregio Bericht Brussel 2011, nr 3 In het Bericht Brussel informeren wij bestuurders, ambtenaren en maatschappelijke partners in Twente over de werkzaamheden van EU Office Twente in Brussel en over de werkzaamheden

Nadere informatie

Bericht Brussel. Nr 4 Special Open Days 2010

Bericht Brussel. Nr 4 Special Open Days 2010 Bericht Brussel Nr 4 Special Open Days 2010 In het Bericht Brussel willen wij bestuurders, ambtenaren en maatschappelijke partners in Twente breed informeren over de werkzaamheden van EU Office Twente

Nadere informatie

Twente op de kaart zetten in Europa als innovatieve, toptechnologische kennisregio

Twente op de kaart zetten in Europa als innovatieve, toptechnologische kennisregio Bericht Brussel 2012, nr. 2 Bericht Brussel informeert bestuurders, ambtenaren en maatschappelijke partners in Twente over de werkzaamheden van EU Office Twente in Brussel en over de werkzaamheden van

Nadere informatie

Twente op de kaart zetten in Europa als innovatieve, toptechnologische kennisregio

Twente op de kaart zetten in Europa als innovatieve, toptechnologische kennisregio Bericht Brussel 2012, nr. 1 Bericht Brussel informeert bestuurders, ambtenaren en maatschappelijke partners in Twente over de werkzaamheden van EU Office Twente in Brussel en over de werkzaamheden van

Nadere informatie

Zoeken naar netwerken, partners, contacten, subsidies voor de Agenda van Twente

Zoeken naar netwerken, partners, contacten, subsidies voor de Agenda van Twente Bericht Brussel maart - april 2010 In het Bericht Brussel willen wij bestuurders, ambtenaren en maatschappelijke partners in Twente breed informeren over de werkzaamheden van het Twents kantoor in Brussel.

Nadere informatie

Bericht Brussel. Twente zet ook in Brussel in op High-tech Systems and Materials. 2013, nr. 1

Bericht Brussel. Twente zet ook in Brussel in op High-tech Systems and Materials. 2013, nr. 1 2013, nr. 1 Bericht Brussel Bericht Brussel informeert bestuurders, ambtenaren en maatschappelijke partners in Twente over de werkzaamheden van EU Office Twente in Brussel. Ook de werkzaamheden van de

Nadere informatie

Voorstel voor regioraad Registratienummer

Voorstel voor regioraad Registratienummer Voorstel voor regioraad Registratienummer 15004514 Datum vergadering 1 juli 2015 Agendapunt 6 Portefeuillehouder(s) J. Bron Domein, behandelend ambtenaar, tel. Leefomgeving, G.Niezink / J.Jagers op Akkerhuis,

Nadere informatie

Zoeken naar netwerken, partners, contacten, subsidies voor de Agenda van Twente

Zoeken naar netwerken, partners, contacten, subsidies voor de Agenda van Twente Bericht Brussel Januari - februari 2010 In het Bericht Brussel willen wij bestuurders, ambtenaren en maatschappelijke partners in Twente breed informeren over de uitvoering van de Internationale Agenda

Nadere informatie

Besluitenlijst dagelijks bestuur van 13 april 2015

Besluitenlijst dagelijks bestuur van 13 april 2015 DATUM 13 april 2015 PLAATS Enschede, kamer H 3.00 TIJDSTIP 14:30 uur VOORZITTER De heer G.J. de Graaf SECRETARIS G.J.M. Vos PAGINA 1 De heren G.J. de Graaf, J.H. Coes, H. van Agteren, R.G. Welten, P. van

Nadere informatie

Voorstel regioraad. Auteur. : A.Traag Datum : 18 november 2009 Code : 2009/5 Reg.nr. : 09006001 Agendapunt: 5

Voorstel regioraad. Auteur. : A.Traag Datum : 18 november 2009 Code : 2009/5 Reg.nr. : 09006001 Agendapunt: 5 Voorstel regioraad Auteur : A.Traag Datum : 18 november 2009 Code : 2009/5 Reg.nr. : 09006001 Agendapunt: 5 Onderwerp : Uitvoering Internationale Agenda van Twente Samenvatting Afgelopen jaar is op verschillende

Nadere informatie

OPLEGNOTITIE. Vergadering : Bestuurlijk Overleg Op : 6 april 2017 Onderwerp : Vaststellen van de voorlopige jaarrekening 2016 agendapunt : 5

OPLEGNOTITIE. Vergadering : Bestuurlijk Overleg Op : 6 april 2017 Onderwerp : Vaststellen van de voorlopige jaarrekening 2016 agendapunt : 5 OPLEGNOTITIE Vergadering : Bestuurlijk Overleg Op : 6 april 2017 Onderwerp : Vaststellen van de voorlopige jaarrekening 2016 agendapunt : 5 Beslispunten - Vaststellen van de voorlopige jaarrekening. -

Nadere informatie

REGIOBRANDING TWENTE. Eric Nijkamp Voorzitter

REGIOBRANDING TWENTE. Eric Nijkamp Voorzitter REGIOBRANDING TWENTE Eric Nijkamp Voorzitter Doel regiobranding Twente zowel nationaal als internationaal positioneren als innovatieve, ondernemende kennisregio in de komende 10 jaar. Een krachtige en

Nadere informatie

Zoeken naar netwerken, partners, contacten, subsidies voor de Agenda van Twente

Zoeken naar netwerken, partners, contacten, subsidies voor de Agenda van Twente Bericht Brussel Nummer 3 / 2010 In het Bericht Brussel willen wij bestuurders, ambtenaren en maatschappelijke partners in Twente breed informeren over de werkzaamheden van het Twents kantoor in Brussel

Nadere informatie

UW NETWERK VOOR EUROPESE SAMENWERKING EN EUROPESE SUBSIDIEPROGRAMMA S

UW NETWERK VOOR EUROPESE SAMENWERKING EN EUROPESE SUBSIDIEPROGRAMMA S UW NETWERK VOOR EUROPESE SAMENWERKING EN EUROPESE SUBSIDIEPROGRAMMA S Wat is H2020? H2020 staat voor Horizon 2020, het programma van de Europese Commissie om Europees onderzoek en innovatie te stimuleren.

Nadere informatie

Nr. 2 2011, Special Werkbezoek Bas Eickhout Europarlementariër voor GroenLinks

Nr. 2 2011, Special Werkbezoek Bas Eickhout Europarlementariër voor GroenLinks Bericht Brussel Nr. 2 2011, Special Werkbezoek Bas Eickhout Europarlementariër voor GroenLinks Jaarlijks organiseert Regio Twente / EU Office Twente voor Europarlementariërs een werkbezoek aan Twentse

Nadere informatie

Memo. AAN Aan de leden van de regioraad. VAN Peter den Oudsten en Pieter van Zwanenburg. DATUM April AFDELING Leefomgeving

Memo. AAN Aan de leden van de regioraad. VAN Peter den Oudsten en Pieter van Zwanenburg. DATUM April AFDELING Leefomgeving AAN Aan de leden van de regioraad VAN Peter den Oudsten en Pieter van Zwanenburg DATUM April 2013 AFDELING Leefomgeving ONDERWERP Fonds Innovatie in gemeenten Memo Tijdens de regioraad van 13 februari

Nadere informatie

Twente op de kaart zetten in Europa als innovatieve toptechnologische kennisregio

Twente op de kaart zetten in Europa als innovatieve toptechnologische kennisregio Bericht Brussel 2011, nr. 6 Bericht Brussel informeert bestuurders, ambtenaren en maatschappelijke partners in Twente over de werkzaamheden van EU Office Twente in Brussel en over de werkzaamheden van

Nadere informatie

Louwenaar-Oosterhof, Esther

Louwenaar-Oosterhof, Esther Louwenaar-Oosterhof, Esther Van: De Europese Ster Verzonden: woensdag 24 april 2019 07:30 Aan: Statengriffie Onderwerp: LIFE maakt eerste emissievrije afvalinzameling in de EU mogelijk

Nadere informatie

Speech jaarvergadering oud ambtenaren Europese Instellingen op 21 april 2017 in PH Zwolle -------------------------------------------------------------------------------------------- dames en heren, Hartelijk

Nadere informatie

Europese programma s in Nederland

Europese programma s in Nederland Het cohesiebeleid van de Europese Commissie Europese programma s 2014-2020 in Nederland Vincent Ketelaars ERAC B.V. 28 mei 2013 Neth-ER 01 Inhoud van presentatie Indeling 01 Inhoud van presentatie 02 Introductie

Nadere informatie

VOORAANKONDIGING. Najaarsconferentie. Europese Eemland Conferentie EUROPESE EEMLAND CONFERENTIE VEELZIJDIG PLATTELAND! Het platteland leeft!

VOORAANKONDIGING. Najaarsconferentie. Europese Eemland Conferentie EUROPESE EEMLAND CONFERENTIE VEELZIJDIG PLATTELAND! Het platteland leeft! VOORAANKONDIGING Het platteland leeft! De Europese Eemland Conferentie en het Netwerk Platteland hebben de handen ineengeslagen om in het najaar een bruisende driedaagse plattelandsconferentie te organiseren.

Nadere informatie

Twente op de kaart zetten in Europa als innovatieve toptechnologische kennisregio

Twente op de kaart zetten in Europa als innovatieve toptechnologische kennisregio Bericht Brussel Nr 5, oktober 2011 Bericht Brussel informeert bestuurders, ambtenaren en maatschappelijke partners in Twente over de werkzaamheden van EU Office Twente in Brussel en over de werkzaamheden

Nadere informatie

Europese EFRO-subsidies voor innovatie en CO 2 -reductie

Europese EFRO-subsidies voor innovatie en CO 2 -reductie Europese EFRO-subsidies voor innovatie en CO 2 -reductie Europese EFRO-subsidies voor innovatie en CO 2 -reductie Via het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) stimuleert Europa de regionale

Nadere informatie

Intentieverklaring ter verbetering van de bereikbaarheid (MONT-topoverleg op )

Intentieverklaring ter verbetering van de bereikbaarheid (MONT-topoverleg op ) LETTER OF INTENT Enschede, 13 november 2017 STADTEDREIECK mont ) EUREGIO Intentieverklaring ter verbetering van de bereikbaarheid (MONT-topoverleg op 13-11-2017) Partners: stedennetwerk MONT en de EUREGIO

Nadere informatie

Nederland: de Maritieme Wereldtop

Nederland: de Maritieme Wereldtop 1 Nederland: de Maritieme Wereldtop Veilig, duurzaam en economisch sterk Maritiem Cluster in de Topsector Water: Innovatiecontract en Topconsortium Kennis en Innovatie V2.0, Samenvatting, 23 december 2011

Nadere informatie

''Eigen Europese energie is macht, veiligheid en bedrijvigheid'' Deze week: Roo, Marijke de. Kunt u de nieuwsbrief niet goed lezen? Bekijk deze online

''Eigen Europese energie is macht, veiligheid en bedrijvigheid'' Deze week: Roo, Marijke de. Kunt u de nieuwsbrief niet goed lezen? Bekijk deze online Roo, Marijke de Van: Europese Ster Verzonden: maandag 02 maart 2015 17:28 Aan: Statengriffie provinsje Fryslân Onderwerp: Eigen Europese energie is macht, veiligheid en bedrijvigheid

Nadere informatie

Horizon 2020 Kansen voor Hogescholen

Horizon 2020 Kansen voor Hogescholen Horizon 2020 Kansen voor Hogescholen DG Onderzoek en Innovatie mei 2013 Inhoud presentatie Opzet toekomstig Europees R&I beleid Hoofdlijnen Horizon 2020 Waar staan we nu? Kansen voor hogescholen in Horizon

Nadere informatie

Jaarplan 2013 Bureau Brussel Januari 2013

Jaarplan 2013 Bureau Brussel Januari 2013 Jaarplan 2013 Bureau Brussel Januari 2013 Missie Bureau Brussel Bureau Brussel streeft ernaar de belangen van de Stadsregio Arnhem Nijmegen in Europa zo goed mogelijk te behartigen. Bureau Brussel werkt

Nadere informatie

Commissie Economie, Mobiliteit en Grote Stedenbeleid

Commissie Economie, Mobiliteit en Grote Stedenbeleid Griffie Commissie Economie, Mobiliteit en Grote Stedenbeleid Datum commissievergadering : - DIS-stuknummer : 1521160 Behandelend ambtenaar : Hans Zwepink Directie/bureau : Griffie / PE Nummer commissiestuk

Nadere informatie

Tussenstand OP EFRO Noord-Nederland 2014 2020. SNN PS bijeenkomst 25 juni Yvonne van Mastrigt

Tussenstand OP EFRO Noord-Nederland 2014 2020. SNN PS bijeenkomst 25 juni Yvonne van Mastrigt Tussenstand OP EFRO Noord-Nederland 2014 2020 SNN PS bijeenkomst 25 juni Yvonne van Mastrigt Noordelijke specialisatie in beeld Samengestelde behoeften Samengestelde oplossingen Achtertuin als proeftuin/

Nadere informatie

Het college van Gedeputeerde Staten verzoekt de leden van Provinciale Staten om:

Het college van Gedeputeerde Staten verzoekt de leden van Provinciale Staten om: STATENBRIEF Eindverslag EFRO-programma GO 2007-2013 Portefeuillehouder: M. Scheffer Kerntaak/plandoel: Economie Doel van deze brief: Het college van Gedeputeerde Staten verzoekt de leden van Provinciale

Nadere informatie

Nieuwsbrief juni 2015

Nieuwsbrief juni 2015 Nieuwsbrief juni 2015 In deze zomerse nieuwsbrief maken we het thema van het Jaarcongres ECP 2015 bekend, zoomen we in op het congres Digitaal Zakendoen en eid met als hoogtepunt de presentatie van het

Nadere informatie

De Groene Kennispoort Twente Regionale voedselketen Twente. Woensdag 25 april Dagmar Essing

De Groene Kennispoort Twente Regionale voedselketen Twente. Woensdag 25 april Dagmar Essing De Groene Kennispoort Twente Regionale voedselketen Twente Woensdag 25 april Dagmar Essing Programma vandaag Verwachtingen kenniswerkplaats? Voorstel ronde (5 min) Presentatie Groene Kennispoort Twente

Nadere informatie

Actualisering Binnenhavenvisie Twentekanalen

Actualisering Binnenhavenvisie Twentekanalen Actualisering Binnenhavenvisie Twentekanalen Presentatie informatiebijeenkomst Peter Colon Partner 1 maart 2017 Buck Consultants International Postbus 1456 6501 BL Nijmegen Telnr : 024 379 02 22 Fax :

Nadere informatie

Europa 2014-2020 voor gemeenten en provincies

Europa 2014-2020 voor gemeenten en provincies Europa 2014-2020 voor gemeenten en provincies Vincent Ketelaars ERAC B.V. Binnenlands Bestuur Europa-debat Houten, 21 november 2013 Inhoud van presentatie Indeling 1 Uw ervaringen in eerdere projecten?

Nadere informatie

Voorstel regioraad. De concrete doelstellingen van het fonds Innovatie in Gemeenten zijn: spreiding van innovatieve projecten;

Voorstel regioraad. De concrete doelstellingen van het fonds Innovatie in Gemeenten zijn: spreiding van innovatieve projecten; DATUM 13 februari CODE 2013/1 PAGINA 1/6 AUTEUR drs. T. Windmulder REGISTRATIENUMMER 13000647 ONDERWERP Innovatie in gemeenten AGENDAPUNT 7e Voorstel regioraad Samenvatting Twente zet de komende jaren

Nadere informatie

Lijst van uitnodigingen te behandelen in de vergadering van burgemeester en wethouders van dinsdag 25 september 2018

Lijst van uitnodigingen te behandelen in de vergadering van burgemeester en wethouders van dinsdag 25 september 2018 Lijst van uitnodigingen te behandelen in de vergadering van burgemeester en wethouders van dinsdag 25 september 2018 Ingekomen van en activiteit: Afgevaardigde: VNG Smart Society meets Design samen organiseren

Nadere informatie

Europese EFRO-subsidies voor innovatie en CO 2 -reductie

Europese EFRO-subsidies voor innovatie en CO 2 -reductie Europese EFRO-subsidies voor innovatie en CO 2 -reductie Europese EFRO-subsidies voor innovatie en CO 2 -reductie Via het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) stimuleert Europa de regionale

Nadere informatie

Hoe geven we zorg en gezondheid vorm in de informatiesamenleving?

Hoe geven we zorg en gezondheid vorm in de informatiesamenleving? Hoe geven we zorg en gezondheid vorm in de informatiesamenleving? ECP en de zorg E-healthweek Gemeenten en digitale zorg Platform zorg en ICT ECP ZORG Digivaardig in de zorg Zorg en privacy Data en zorg

Nadere informatie

Subsidiemogelijkheden EFRO 2007-2013 Oost-Nederland

Subsidiemogelijkheden EFRO 2007-2013 Oost-Nederland Subsidiemogelijkheden EFRO 2007-2013 Oost-Nederland 2 Europees stimuleringsprogramma versterkt positie Oost-Nederland Let s GO Gelderland en Overijssel toonaangevend in innovatie Oost-Nederland is een

Nadere informatie

Holland High Tech High Tech Solutions for Global Challenges Topsector High Tech Systemen en Materialen

Holland High Tech High Tech Solutions for Global Challenges Topsector High Tech Systemen en Materialen Holland High Tech High Tech Solutions for Global Challenges Topsector High Tech Systemen en Materialen Amandus Lundqvist Voorzitter Topteam HTSM 21 maart 2014 Topteam HTSM advies toename private én publieke

Nadere informatie

Nieuws. Schrijf u in voor het Keyport 2020 symposium donderdag 21 april

Nieuws. Schrijf u in voor het Keyport 2020 symposium donderdag 21 april A.van Beerendonk Van: Keyport 2020 Verzonden: dinsdag 15 maart 2016 9:44 Aan: digitaleleeszaal Onderwerp: Keynotes #83 21 april Keyport Symposium glasvezelnetwerk bedrijventerreinen

Nadere informatie

EU subsidies voor KRW opgaven

EU subsidies voor KRW opgaven EU subsidies voor KRW opgaven Themabijeenkomst op 26 november 2015 Govert Kamperman en Wimjan van der Heijden Waar staan we bij stil Kerndoelstellingen Europa Europa 2020-strategie EU subsidies, waar begint

Nadere informatie

Ik hoop dus dat dit congres nieuwe ideeën gaat opleveren.

Ik hoop dus dat dit congres nieuwe ideeën gaat opleveren. Alleen de uitgesproken tekst geldt. Toespraak bij de opening van het Innoversum Innovatiecongres door Commissaris van de Koningin, drs. Ank Bijleveld-Schouten, op woensdag 25 mei 2011 om 9:20 te Enschede.

Nadere informatie

Profielschets vacatures commissie Europa & Internationaal Juni 2017

Profielschets vacatures commissie Europa & Internationaal Juni 2017 Profielschets vacatures commissie Europa & Internationaal Juni 2017 Inleiding De commissie Europa & Internationaal heeft twee vacatures in de delegatie naar het Comité van de Regio s (CvdR). Hieronder

Nadere informatie

Design for what? Your customers (future) success!

Design for what? Your customers (future) success! 5 JAAR INSPIRATIE Design for what? Your customers (future) success! KENNISDELING NETWERKEN 5 JAAR Innoversum Innovatiecongres - achtergrond Het Innoversum Innovatiecongres is een jaarlijks terugkerend

Nadere informatie

Regio Rivierenland Team Onderzoek & Ontwikkeling J.S. de Jongplein WG Tiel Telefoon Businessplan: A15-corridor

Regio Rivierenland Team Onderzoek & Ontwikkeling J.S. de Jongplein WG Tiel Telefoon Businessplan: A15-corridor Regio Rivierenland Team Onderzoek & Ontwikkeling J.S. de Jongplein 2 4001 WG Tiel Telefoon 0344-638555 INHOUD 1. Doelstelling van het Team Onderzoek en Ontwikkeling... 2 2. A15: wat is de huidige situatie?...

Nadere informatie

Oprichting van internationaal verbond van regionale dagbladen (IOCBN) http://www.eunonce.eu/

Oprichting van internationaal verbond van regionale dagbladen (IOCBN) http://www.eunonce.eu/ EMR Newsletter juli 2013 EUREGIO MAAS-RIJN beleidsinfo-projectoproepen-activiteiten In het kader van de uitvoering van de toekomststrategie EMR2020 (http://www.emr2020.eu/wp-content/uploads/2013/03/emr-2020-nl.pdf)

Nadere informatie

Nieuwsbrief KP7, Horizon 2020 en Eureka februari 2013

Nieuwsbrief KP7, Horizon 2020 en Eureka februari 2013 Page 1 of 8 Schoten, Beppie van Van: Agentschap NL - EiOI Verzonden: donderdag 4 april 2013 16:22 Aan: Agentschap NL - EiOI Onderwerp: Nieuwsbrief KP7, Horizon 2020 en Eureka - februari 2013 februari 2013

Nadere informatie

Verslag jubileum congres Groene Kennispoort Twente. Leer mij Twente kennen..

Verslag jubileum congres Groene Kennispoort Twente. Leer mij Twente kennen.. Verslag jubileum congres Groene Kennispoort Twente Leer mij Twente kennen.. The Gallery, Enschede, 19-februari-2014 Verslag congres De voorzitter van de stuurgroep van de Groene Kennispoort Twente, Herman

Nadere informatie

16-20 september 2013 MAANDAG 16 SEPTEMBER

16-20 september 2013 MAANDAG 16 SEPTEMBER BUILDING ENERGY U BENT UITGENODIGD VOOR DE DUTCH GREEN BUILDING WEEK Energie is de belangrijkste grondstof voor succes, daarom gaan wij er zorgvuldig mee om. We realiseren en faciliteren gebouwen die in

Nadere informatie

Samenwerkingsagenda Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en de Provincie Gelderland

Samenwerkingsagenda Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en de Provincie Gelderland en de Provincie Gelderland 22 maart 2016 Overwegende dat: De provincie Gelderland veel waarde hecht aan de aanwezigheid van onderwijs/kennisinstellingen in haar Provincie. Uiteraard in hun functie van

Nadere informatie

25-3-2013. 01 Inhoud van presentatie. Het subsidiebeleid van de toekomst Europese programma s 2014 2020 in Nederland. Vincent Ketelaars ERAC B.V.

25-3-2013. 01 Inhoud van presentatie. Het subsidiebeleid van de toekomst Europese programma s 2014 2020 in Nederland. Vincent Ketelaars ERAC B.V. Het subsidiebeleid van de toekomst se programma s 2014 2020 in Nederland Vincent Ketelaars ERAC B.V. 11 april 2013 Elsevier subsidiecongres 01 Inhoud van presentatie Indeling 01 Inhoud van presentatie

Nadere informatie

Actuele informatie over het project SEPTEMBER 2016

Actuele informatie over het project SEPTEMBER 2016 Actuele informatie over het project SEPTEMBER 2016 Het Bio-economie project presenteerde zich in Emmen Aan het Biobased Business Event in Emmen namen Nederlandse en Duitse projectpartners en bedrijven

Nadere informatie

early bird 5 t m 9 november

early bird 5 t m 9 november early bird 5 t m 9 november 2018 www.like2shareontour.nl 5 t m 9 november 2018 Alles over ICT & Onderwijs bij u in de buurt! Like to Share ON TOUR is een beurs over de impact van Technologie op Leren.

Nadere informatie

Een initiatief van: Nederland milieuranglijst

Een initiatief van: Nederland milieuranglijst Noordstra, lepie Van: Verzonden: Aan: Onderwerp: Europese Ster maandag 26 oktober 2015 15:25 Statengriffie provinsje Fryslân Nederland scoort slecht op milieuranglijst Kunt u de

Nadere informatie

Werkplaats Water & Klimaat

Werkplaats Water & Klimaat Werkplaats Water & Klimaat In de Werkplaats Water & Klimaat werken overheden, kennisinstellingen en bedrijven samen aan nieuwe technieken, maatregelen en oplossingen om onze gebouwen, wijken, dorpen en

Nadere informatie

Specifieke profielschetsen vacatures Commissie Europa & Internationaal

Specifieke profielschetsen vacatures Commissie Europa & Internationaal Specifieke profielschetsen vacatures Commissie Europa & Internationaal December 2016 Inleiding De commissie Europa & Internationaal (E&I)heeft twee vacatures: één vacature in de delegatie naar het Comité

Nadere informatie

STEER en cofinanciering voor stedelijke distributie

STEER en cofinanciering voor stedelijke distributie STEER en cofinanciering voor stedelijke distributie 25/02/2013 Olav Luyckx Project Officer Uitvoerend Agentschap voor concurrentievermogen en innovatie (EACI) Brugge, 26 Februari 2013 EACI IEE - STEER

Nadere informatie

Nieuwsbrief Energie april 2013

Nieuwsbrief Energie april 2013 b6agina 1 van 6 Nieuwsbrief Energie april 2013 Inhoud Nieuws Duurzame energieveiling van start Nieuwe visie ontwikkeling biogas Algen en zeewier: hoe duurzaam is de productie? Kwaliteitsborging helpt bij

Nadere informatie

De Nieuwe Professional komt eraan!

De Nieuwe Professional komt eraan! De Nieuwe Professional komt eraan! Impact van een maatschappelijke trend op innovatie Mr Hylke Oldenboom Webber Vitae Juni 2007 Amsterdam overheid Arnhem Sales Banken/Verz. MOS F&ICT ICT Acc./Fisc. Eindhoven

Nadere informatie

Overheid Mobility Tour Feb 2018

Overheid Mobility Tour Feb 2018 Overheid Mobility Tour 26 28 Feb 2018 Mobile World Congress Van 26 februari tot en met 1 maart 2018 vindt het Mobile World Congres plaats in Barcelona. De telecom/mobile sector uit de gehele wereld is

Nadere informatie

KvK dienstverlening topsectoren

KvK dienstverlening topsectoren MIT regeling 2014 KvK dienstverlening topsectoren Bon Uijting senior adviseur KvK 15 mei 2014 KvK verzorgt vele MKB loketten topsectoren Telnr MKB Loket MKB loketten topsectoren MKB loket Agro Food 088-585

Nadere informatie

Grensoverschrijdende samenwerking

Grensoverschrijdende samenwerking Grensoverschrijdende samenwerking Woensdag 19 september 2012 Groningen, 13 mei 2011 Eems Dollard Regio (EDR) Op 28 februari 1977 opgericht en vanaf 1997 openbaar lichaam. 100 leden (gemeenten, Landkreise,

Nadere informatie

Europese InnovatieStimulering (EIS) Mogelijkheden voor onderzoek in internationale context

Europese InnovatieStimulering (EIS) Mogelijkheden voor onderzoek in internationale context Europese InnovatieStimulering () Mogelijkheden voor onderzoek in internationale context Infosessie Europese onderzoeksfinanciering, 23/01/2007 Annelies Vandamme Inhoud presentatie KMO-definitie Subsidiemogelijkheden

Nadere informatie

Twente: de arbeidsmarktregio

Twente: de arbeidsmarktregio Twente: de arbeidsmarktregio oktober 2011 Twente in cijfers en feiten (algemeen) Regio met ca. 625.000 inwoners, + 2,5 miljoen binnen één uur rij-afstand Waarde van regio: 8 e stadsregio in Nederland in

Nadere informatie

European Festivals Association

European Festivals Association European Festivals Association De stem van honderden festivals in Europa en daarbuiten Festivals... trekken miljoenen burgers aan presenteren de meest gerenomeerde artiesten en ensembles d.m.v. co-producties

Nadere informatie

Doel Doel van het programma VvW:

Doel Doel van het programma VvW: Doel Doel van het programma VvW: Een strategie en bijbehorende actielijnen opleveren en (laten) uitvoeren ten behoeve van de gewenste economische structuurversterking van de Vierkant voor Werk regio. Dit

Nadere informatie

Koolstofarme economie Link met andere EU- subsidieprogramma s. 25 april 2014

Koolstofarme economie Link met andere EU- subsidieprogramma s. 25 april 2014 Gerichte infosessie Interreg: Noordzee Regio en Noordwest Europa 2014-2020 Koolstofarme economie Link met andere EU- subsidieprogramma s 25 april 2014 Vlaams- Europees verbindingsagentschap Joke Hofmans

Nadere informatie

TEN-T/CEF transport. Informatiebijeenkomst DKTI-transport. Vervoer over water, spoor, weg en door de lucht voor een sterk EUROPA

TEN-T/CEF transport. Informatiebijeenkomst DKTI-transport. Vervoer over water, spoor, weg en door de lucht voor een sterk EUROPA Vervoer over water, spoor, weg en door de lucht voor een sterk EUROPA TEN-T/CEF transport Informatiebijeenkomst DKTI-transport Financiering van duurzame mobiliteit projecten Wim Vergeer, 5 september 2017

Nadere informatie

SNN <communicatie=snn.eu@mail203.atl81.rsgsv.net> namens SNN <communicatie@snn.eu> Verzonden: donderdag 21 mei 2015 15:17 Aan:

SNN <communicatie=snn.eu@mail203.atl81.rsgsv.net> namens SNN <communicatie@snn.eu> Verzonden: donderdag 21 mei 2015 15:17 Aan: Rienks, Diane Van: SNN namens SNN Verzonden: donderdag 21 mei 2015 15:17 Aan: Statengriffie provinsje Fryslân Onderwerp: Waar verdient

Nadere informatie

AL IN JANUARI 2007 BEREIKTEN WE MET HET MINISTERIE VAN ECONOMISCHE ZAKEN (EZ) VOLLEDIGE INSTEMMING OVER DE INHOUD VAN HET NIEUWE PROGRAMMA VOOR

AL IN JANUARI 2007 BEREIKTEN WE MET HET MINISTERIE VAN ECONOMISCHE ZAKEN (EZ) VOLLEDIGE INSTEMMING OVER DE INHOUD VAN HET NIEUWE PROGRAMMA VOOR 20 AL IN JANUARI 2007 BEREIKTEN WE MET HET MINISTERIE VAN ECONOMISCHE ZAKEN (EZ) VOLLEDIGE INSTEMMING OVER DE INHOUD VAN HET NIEUWE PROGRAMMA VOOR ECONOMISCHE STRUCTUURVERSTERKING KOERS NOORD: OP WEG NAAR

Nadere informatie

Een initiatief van: Nieuwe. gepubliceerd

Een initiatief van: Nieuwe. gepubliceerd Looienga, Martina Van: Verzonden: Aan: Onderwerp: Europese Ster maandag 30 november 2015 15:26 Statengriffie provinsje Fryslân Nieuwe drempelbedragen Europese aanbestedingen gepubliceerd

Nadere informatie

\r\ arnhem I \J nijmeġen

\r\ arnhem I \J nijmeġen \r\ arnhem I \J nijmeġen De gemeenteraden van 19 deelnemende gemeenten in het GO Regio Arnhem Nijmegen Datum Uw kenmerk i a.a. leden van het Bestuurlijk Overleg ļlltårekc nmerk Gemeí Contactpersoon l n

Nadere informatie

Opzet en doelstellingen: Strategisch groeiplan DCR Network 2015-2020

Opzet en doelstellingen: Strategisch groeiplan DCR Network 2015-2020 CONCEPTVERSIE Opzet en en: Strategisch groeiplan DCR Network 205-2020 Strategisch groeiplan DCR Network Dit strategisch groeiplan bevat de en voor het Dutch Creative Residency Network (DCR Network) tot

Nadere informatie

ons kenmerk DIR/EUI/U201401037 Lbr. 14/037

ons kenmerk DIR/EUI/U201401037 Lbr. 14/037 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8393 betreft Dienstverlening Directie Europa VNG uw kenmerk ons kenmerk DIR/EUI/U201401037 Lbr. 14/037 bijlage(n) datum

Nadere informatie

Twentenaren, Verenig Oe!

Twentenaren, Verenig Oe! Twentenaren, Verenig Oe! Germaanse stammen bevechten elkaar regelmatig onderling maar trekken samen op als er gevaar van buiten dreigt. Kiezen samen de daarbij passende leider. Publius Cornelius Tacitus

Nadere informatie

Europese Ster. Definitief akkoord toekomstig landbouwbeleid. Europese Ster 709-01 juli 2013. Roo, Marijke de. Een nieuwsbrief van:

Europese Ster. Definitief akkoord toekomstig landbouwbeleid. Europese Ster 709-01 juli 2013. Roo, Marijke de. Een nieuwsbrief van: Roo, Marijke de Van: Europese Ster Verzonden: maandag 01 juli 2013 15:03 Aan: Statengriffie provinsje Fryslân Onderwerp: Europese Ster 709-01 juli 2013 Opvolgingsmarkering: Markeringsstatus:

Nadere informatie

Resultaten samenwerking Programma Regionale Transitie Programma Internationalisering. Ton Stok, Willem Foorthuis, Gonneke Leereveld

Resultaten samenwerking Programma Regionale Transitie Programma Internationalisering. Ton Stok, Willem Foorthuis, Gonneke Leereveld Resultaten samenwerking Programma Regionale Transitie Programma Internationalisering Ton Stok, Willem Foorthuis, Gonneke Leereveld De samenwerking Het contract Aanleiding samenwerking Doelstelling: korte

Nadere informatie

Besluitenlijst dagelijks bestuur van 29 april 2015

Besluitenlijst dagelijks bestuur van 29 april 2015 DATUM 29 april 2015 PLAATS Enschede, kamer H 3.00 TIJDSTIP 15:30 uur VOORZITTER De heer J.H. Coes SECRETARIS H.M. Bolhaar PAGINA 1 De heren J.H. Coes, H. van Agteren, R.G. Welten, P. van Zwanenburg, J.

Nadere informatie

Verslag Commissie Grens Twente d.d. 24 september 2009 te Hengelo (Ov.) Aanwezig/afwezig: zie bijgaande presentielijst

Verslag Commissie Grens Twente d.d. 24 september 2009 te Hengelo (Ov.) Aanwezig/afwezig: zie bijgaande presentielijst Verslag Commissie Grens Twente d.d. 24 september 2009 te Hengelo (Ov.) Aanwezig/afwezig: zie bijgaande presentielijst 1. Opening en vaststelling agenda De voorzitter opent de vergadering. Vervolgens memoreert

Nadere informatie

Waterbewuste gemeenschappen: van bereidheid naar daadwerkelijk handelen om eigen erf waterbestendig te maken.

Waterbewuste gemeenschappen: van bereidheid naar daadwerkelijk handelen om eigen erf waterbestendig te maken. Waterbewuste gemeenschappen: van bereidheid naar daadwerkelijk handelen om eigen erf waterbestendig te maken. Een klimaatbestendige stad vraagt inspanningen van iedereen, van waterschap tot particuliere

Nadere informatie

De onzichtbare slagbomen bij de Duitse grens. Deze week: Rienks, Diane. Kunt u de nieuwsbrief niet goed lezen? Bekijk deze online

De onzichtbare slagbomen bij de Duitse grens. Deze week: Rienks, Diane. Kunt u de nieuwsbrief niet goed lezen? Bekijk deze online Rienks, Diane Van: Europese Ster Verzonden: maandag 08 juni 2015 17:48 Aan: Statengriffie provinsje Fryslân Onderwerp: De onzichtbare slagbomen bij de Duitse grens Opvolgingsmarkering:

Nadere informatie

Verslag dagelijks bestuur van 21 april 2016

Verslag dagelijks bestuur van 21 april 2016 DATUM 21 april 2016 PLAATS Enschede, kamer H300 TIJDSTIP 12:00 13:30 uur VOORZITTER G.O. van Veldhuizen SECRETARIS H.M. Bolhaar PAGINA 1 AANWEZIG De heren G.O. van Veldhuizen, R.G. Welten en H.M. Bolhaar

Nadere informatie

Europese Raad WERKBLAD

Europese Raad WERKBLAD Europese Raad Jullie vinden het belangrijk dat mensen sneller en goedkoper met de trein kunnen reizen tussen Europese hoofdsteden. Zo hoeft niet iedereen meer in het vliegtuig te stappen voor korte afstanden.

Nadere informatie

5 minuten versie voor Provinciale Staten

5 minuten versie voor Provinciale Staten 5 minuten versie voor Provinciale Staten Directie DLB Afdeling Bestuur Registratienummer PZH-2014-499716083 (DOS-2012-0011626) Datum vergadering Gedeputeerde Staten Verzenddatum Geheim 13 januari 2015

Nadere informatie

Overdrachtsdossier regionale samenwerking

Overdrachtsdossier regionale samenwerking Overdrachtsdossier regionale samenwerking Dit document geeft een kort en bondig overzicht van de regionale samenwerking in de Metropoolregio Eindhoven. Het overzicht is gesorteerd per gremium, met een

Nadere informatie

Nota inzake Economic Development Board

Nota inzake Economic Development Board Nota inzake Economic Development Board Inleiding De economische ontwikkeling van Noord-Limburg krijgt een grote impuls met de campusontwikkeling, maar daarmee zijn niet alle economische uitdagingen deze

Nadere informatie

INTERREG V Deutschland Nederland. 2 oktober 2014 Peter Paul Knol Gemeenschappelijk INTERREG-Secretariaat

INTERREG V Deutschland Nederland. 2 oktober 2014 Peter Paul Knol Gemeenschappelijk INTERREG-Secretariaat INTERREG V Deutschland Nederland 2 oktober 2014 Peter Paul Knol Gemeenschappelijk INTERREG-Secretariaat Kader Europa 2020 Strategie Slimme groei Duurzame groei Inclusieve groei Europese Verordeningen Structuurfondsen

Nadere informatie

EP io default website

EP io default website Heb je het gemist? Lees hier meer over 'Vrouwen en Europa: deal or no deal? in de Rode Hoed op 7 Ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag organiseerde de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie

Nadere informatie

De koppeling van EU-subsidies aan stadsprojecten:

De koppeling van EU-subsidies aan stadsprojecten: VNG Servicebureau Europa De koppeling van EU-subsidies aan stadsprojecten: Tips vanuit de Nederlandse praktijk Tim te Pas Wat gaan we vanochtend doen? 1. Korte introductie VNG Servicebureau Europa 2. EU

Nadere informatie

DORDRECHT. Aan. de gemeenteraad

DORDRECHT. Aan. de gemeenteraad *P DORDRECHT Retouradres: Postbus 8 3300 AA DORDRECHT Aan de gemeenteraad Gemeentebestuur Spuiboulevard 300 3311 GR DORDRECHT T 14 078 F (078) 770 8080 www.dordrecht.nl Datum 4 december 2012 Begrotingsprogramma

Nadere informatie

De Nederlandse Maritieme Cluster High Tech, Hands On

De Nederlandse Maritieme Cluster High Tech, Hands On De Nederlandse Cluster High Tech, Hands On Speerpunten 2016 FACTS & FIGURES HUMAN CAPITAL Totaal 253.000 mensen werkzaam 25% Havens 15% Offshore 11% Scheepsbouw 10% Binnenvaart 9% toeleveranciers 8% Jachtbouw/

Nadere informatie

TenT corridors. Adriaan Roest Crollius 22 januari 2014

TenT corridors. Adriaan Roest Crollius 22 januari 2014 TenT corridors Adriaan Roest Crollius 22 januari 2014 Panteia NEA, EIM, RVB, Stratus Transport onderzoek & advies (spoor/wegtransport, binnenvaart) Beleidsvragen/kosten/CBA,s/research Een van de grootste

Nadere informatie

Aan de regioraad, Op 20 juni 2012 heeft uw raad ingestemd met het voorstel van de Innovatiesprong Twente,

Aan de regioraad, Op 20 juni 2012 heeft uw raad ingestemd met het voorstel van de Innovatiesprong Twente, DATUM 13 februari 2012 CODE 2013/1 PAGINA 1/5 AUTEUR E. L Ruijs REGISTRATIENUMMER 13000643 ONDERWERP Innovatiefonds Twente AGENDAPUNT 7a Voorstel regioraad Samenvatting Op 20 juni 2012 heeft uw raad ingestemd

Nadere informatie

AgriFood Capital Monitor Belangrijkste feiten en cijfers

AgriFood Capital Monitor Belangrijkste feiten en cijfers AgriFood Capital Monitor 2018 Belangrijkste feiten en cijfers Inleiding AgriFood Capital Monitor In dit boekje presenteren wij de feiten en cijfers van de AgriFood Capital Monitor 2018*. De Monitor geeft

Nadere informatie

DGBC Events. Jaarplanning Versie 12 januari 2016

DGBC Events. Jaarplanning Versie 12 januari 2016 DGBC Events Jaarplanning 2016 Versie 12 januari 2016 Inhoudsopgave Over DGBC Missie en Visie Rollen Onze focus 2015 2017 Onze thema s Hoe pakken wij dat aan? Opleidingen Overzicht Events Jaarplanning Events

Nadere informatie