Zoeken naar netwerken, partners, contacten, subsidies voor de Agenda van Twente

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Zoeken naar netwerken, partners, contacten, subsidies voor de Agenda van Twente"

Transcriptie

1 Bericht Brussel Januari - februari 2010 In het Bericht Brussel willen wij bestuurders, ambtenaren en maatschappelijke partners in Twente breed informeren over de uitvoering van de Internationale Agenda van Twente. In deze editie: - Subsidieprogramma IEE - WALK project - Kickoff meeting Twentse Pyrolysefabriek - Open Days Week van de Duurzame Energie - Van Lissabon naar Twente Twente scoort zeer goed in KP7 - Vier O s concretiseren intentieverklaring - Netwerkcafé Twente in Europa - Kalender Zoeken naar netwerken, partners, contacten, subsidies voor de Agenda van Twente Subsidieprogramma Intelligent Energy-Europe (IEE) Op 3 februari 2010 werd er in Brussel informatie gegeven over een subsidie programma van de Europese Commissie op het gebied van intelligente energie. Uit dit programma kunnen projecten op het gebied van energy efficiency en renewable energy sources in aanmerking komen voor subsidie. Bij energy efficiency kan gedacht worden aan het energie verbruik van bestaande gebouwen en aan activeren van consumenten op het gebied van energieverbruik. Bij renewable energy sources kan het bijvoorbeeld gaan om projecten op het gebied van groene energie in gebouwen en bio-energie. De IEE subsidie is vooral bedoeld voor het creëren en verspreiden van effectieve methodes, training en educatie, kennis overdracht, marktonderzoek en beleidsontwikkeling. Het uiteindelijke doel van dit subsidieprogramma is om door middel van innovatieve lokale projecten er voor te zorgen dat de doelstellingen van Europa 2020 worden gehaald. Europa 2020 is de opvolger van de Lissabonstrategie en kent drie strategische thema s: de meerwaarde van kennis als basis van groei kansen bieden in een samenleving die niemand uitsluit een competitieve en groenere netwerkeconomie creëren De projecten die voor het subsidieprogramma IEE in aanmerking komen moeten binnen één of meerdere van deze thema s passen. De call voor subsidieverzoeken gaat medio maart open (datum nog niet bekend) en subsidieverzoeken kunnen tot medio juni worden ingediend. Begin maart volgt meer informatie over de subsidievoorwaarden en de data van indiening. Het te subsidiëren project moet een samenwerkingsverband zijn van minimaal 3 zelfstandige partners uit 3 verschillende landen van de EU. Op de website is ook een lijst te vinden van projecten die eerder subsidie hebben gekregen. Voor meer informatie over het aanmelden en criteria: of neem contact op met het Twents kantoor in Brussel.

2 WALK project Regio Twente gaat deelnemen aan een Europees onderzoeksproject. In dit project, genaamd Welfare Arrangements and Local Knowledge (WALK), wordt onderzoek gedaan naar de welzijnssituatie in voornamelijk stedelijke gemeenten. Het is een internationaal vergelijkend project, met participatie vanuit meerdere landen, waarvoor een aanvraag is ingediend in het kader van het EU Zevende Kaderprogramma (KP7). Bij een positieve beslissing over de subsidie zullen voor het onderzoek onder meer twee Twentse gemeenten worden geselecteerd. In deze gemeenten wordt onderzocht wat lokale partijen in het welzijnsveld doen om de sociale cohesie in de gemeenten te bevorderen en hoe effectief deze maatregelen zijn. De onderzoeksresultaten kunnen van belang zijn voor veel andere stedelijke gebieden in Europa, omdat problemen met sociale cohesie in heel Europa voorkomen. Regio Twente is bij dit onderzoek betrokken vanwege het programma Mensen in Twente, onderdeel van de Agenda van Twente. Het onderzoek wordt onder leiding van prof. Dr. Bas Denters uitgevoerd. Hij is verbonden aan het Institute of Governance Studies van de Universiteit Twente en tevens wetenschappelijk directeur van KISS, het KennisInstituut Stedelijke Samenleving. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Piet Brouwer (p.brouwer@regiotwente.nl). Kickoff meeting in Brussel voor Twentse Pyrolysefabriek In het Twents kantoor in Brussel werd op 14 en 15 januari de kickoff meeting gehouden van een Europees project gericht op het realiseren van een pyrolysefabriek in Twente. Met de bouw van de installatie is een investering van ongeveer dertien miljoen euro gemoeid, een belangrijk deel hiervan wordt verkregen uit Europese subsidie in het kader van een demonstratieproject. Patrick Reumerman van het Enschedese bedrijf BTG Biomass Technology Group BV gebruikte de locatie van het Twents kantoor in Brussel graag voor de ontmoeting met zijn internationale projectpartners en contacten in Brussel. De pyrolysefabriek gaat 5 ton droog hout per uur omzetten in olie, stoom en elektriciteit. De gebruikte techniek is van BTG Bioliquids en heeft zich al bewezen in Maleisië, waar een fabriek draait op de restproducten van een palmolie fabriek. De nieuwe pyrolyse installatie zal de grootste van Europa worden. De installatie krijgt een hoogte van 20 meter en komt te staan op een terrein van 1 ha nabij Akzo Nobel in Hengelo. Nog dit jaar wordt met de bouw van de installatie een begin gemaakt. Pyrolyse is het zeer snel opwarmen van biomassa zonder dat er zuurstof bijkomt. Door deze snelle opwarming verdampt de biomassa in een groot aantal lange koolstofketens. Na condensatie ontstaan er drie producten: pyrolyse olie, gas en kool. Op het gebied van bio-energie zet Oost-Nederland zich met deze techniek internationaal op de kaart.

3 Twente op de kaart zetten in Europa als innovatieve toptechnologische kennisregio Open Days 2010 Ook dit jaar zal Regio Twente deelnemen aan de Open Days in Brussel. Een prima gelegenheid om Twente als innovatieve regio op de kaart te zetten. Dit jaar zijn er drie verschillende thema s waarbinnen een workshop kan worden georganiseerd. Deze thema s zijn: Competitiveness Co-operation Cohesion Twente is leadpartner van het project DC NOISE, een project gericht op de demografische veranderingen in Europa en Twente de komende jaren. De resultaten van dit project op het gebied van arbeidsmarkt en innovatieve woonvormen komen in 2010 beschikbaar. Daarom zal tijdens de Open Days een accent op de resultaten van dit project gelegd worden. Met een consortium van regio s uit verschillende landen wordt een workshop georganiseerd binnen het thema co-operation. Ook zal de Regio Twente op de Meeting Place staan tijdens de Open Days in Brussel. Dit is een beurs in het gebouw van het Comité van de Regio s waar de Regio Twente een stand heeft en hier informatie zal geven over DC NOISE en natuurlijk de regio zelf. In de komende Berichten Brussel zullen wij updates geven over de gang van zaken van de Open Days. Voor meer informatie kijk op of neem contact op met het Twents kantoor in Brussel. Twente neemt deel aan de week van de duurzame energie in Brussel Twente is dit jaar vertegenwoordigd tijdens de European Union Sustainable Energy Week (EUSEW). Een week vol workshops, netwerkbijeenkomsten en activiteiten waaraan meer dan 3000 Europeanen deelnemen. Het Directoraat Generaal voor Transport en Energie (DG TREN) organiseert dit evenement. Op 24 maart presenteert het netwerk eseia zich, the European Sustainable Energy Innovation Alliance. De Universiteit Twente is partner in eseia, samen met universiteiten van Graz (Steiermark, Oostenrijk), Hamburg (Duitsland) en Trentino (Italie). Het netwerk eseia richt zich op het vergroten van de innovatieve kracht van Europese regio s. Dit doet zij door de kennis van onderzoeksinstellingen, bedrijven en publieke organisaties op het gebied van innovatie, onderwijs en educatie in Europa bij elkaar te brengen. Vanuit de regio s worden beleidsmakers bij presentatie van regionale best practices betrokken. Met het motto: Take a week to change tomorrow wil de EUSEW bijdragen aan het halen van de doelen van de Europese Unie op het gebied van renewable energy sources, energy efficiency, clean transport and alternative fuels. Inschrijven voor diverse activiteiten is nog mogelijk op de website:

4 Van Lissabon naar Twente 2020: de kracht van de regio In 2000 heeft de Europese Commissie met de Lissabon Strategie de economische doelstellingen voor de jaren tot en met 2010 vastgesteld. De gestelde ambities lijken niet gehaald te gaan worden. Reden voor Europa om een nieuwe agenda op te stellen om haar duurzame economische ambities te verwezenlijken: Europa Binnenkort zal de nieuwe Europese commissie met een concreet voorstel komen. Daarna volgt uitwerking in concrete doelstellingen per lidstaat. Bureau BCI heeft onderzocht wat er in Nederland gebeuren moet. Een van de conclusies is dat regio s en steden hun regionale profiel nog scherper moeten definiëren en beleid op regiospecifieke pieken moeten omzetten in actie. Dat kan door te kiezen voor een clusteraanpak een aanpak die in Twente al wordt gehanteerd. BCI heeft haar bevindingen in Twente gepresenteerd. Aanbevelingen van BCI voor Twente zijn: - Verdieping in clusters meer focus - Betere positionering van speerpunten (inter)nationaal - Nadenken over vestigingslocaties - Van subsidie naar kredietfaciliteiten Tijdens de bespreking van de aanbevelingen in Twente kwamen de volgende aandachtspunten naar voren: - Groot pluspunt is dat er in Twente al een langjarig commitment met betrekking tot innovatie is, in de vorm van de Twentse Innovatieroute (IPT). -Wil je internationaal werkelijk opvallen, dat moet je een goede niche zoeken. Het scherper krijgen van het onderscheidende vermogen ten opzichte van andere regio s is belangrijk. Twente moet haar energie daar inzetten waar ze goed in is. -Het IPT is bezig innovatie-indicatoren voor Twente te ontwikkelen, zodat Twente zich kan vergelijken met andere gebieden. -Duurzaamheid is een hot item. Twente doet veel op dat gebied. Toch blijkt telkens weer dat het niet goed lukt om dat helder over het voetlicht te brengen. Er zal meer naar buiten getreden moeten worden. -Meer samen optrekken met onderwijs (UT, Saxion, ROC) en ondernemers in Twente heeft meerwaarde. Twente scoort zeer goed in KP7 De Europese Commissie heeft voor de periode ruim 50 miljard gereserveerd voor het stimuleren van innovatie. Dit geld wordt via het Zevende Kaderprogramma (KP7) besteed aan onderzoek en ontwikkeling. EG Liaison heeft de resultaten van Nederland in de eerste twee jaren van KP7 in beeld gebracht. Nederland is netto-ontvanger van KP7 gelden. Twente wordt in het rapport Nederland in KP beschreven als zeer goed presterende regio. Het zwaartepunt van de toekenningen in Twente ligt op de thema s: Energy, ICT, nanotechnologie, materialen, nieuwe productietechnologie, environment en transport en onderzoek ten behoeve van het Midden en kleinbedrijf. Het volledige rapport is te vinden op de website

5 De internationale oriëntatie in Twente vergroten Vier O s concretiseren de intentieverklaring over internationale samenwerking Op 2 oktober 2009 is bij de Saxion Hogeschool in Enschede de werkconferentie Internationaal Twente georganiseerd. De conferentie was een initiatief van samenwerkende Twentse ondernemers en koepelorganisaties, de Twentse onderwijs- en onderzoeksinstellingen en Regio Twente. De conferentie is afgesloten met het ondertekenen van een intentieverklaring waarin deze partijen zich uitspreken voor een verdergaande internationale samenwerking. Een werkgroep waarin de vier O s deelnemen (Onderzoek, Onderwijs, Ondernemingen, Overheid) werkt aan het concretiseren van de intentieverklaring. Hierin nemen deel: de Universiteit Twente, Saxion, ROC, VNO NCW, Kamer van Koophandel, IKT, WTC, Netwerkstad Twente, Regio Twente en het Twents kantoor in Brussel. De activiteiten die in verschillende samenstellingen van partners zullen worden uitgevoerd richten zich onder andere op de internationale profilering van Twente, het bevorderen van internationale handel, het benutten van subsidieprogramma s, internationaal netwerken en het bevorderen van mobiliteit op de onderwijs- en arbeidsmarkt. Meer informatie in de volgende editie van Bericht Brussel. Houd je van samenwerken, dan houd je vast ook van Europa Op woensdag 27 januari vond in café MacBerlijn het eerste Netwerkcafé Twente in Europa plaats. collega s uit Twente waren afgekomen op de toespraak van oud-collega Martien Haasjes, nu werkzaam als Europaman van de provincie Drenthe. Hij vertelde ons over zijn passie voor Europa. Die passie ontstond toen hij als trainee in 2008 de stoute schoenen aantrok en naar de Open Days in Brussel kwam, waar hij Toon Bom ontmoette. Nadien kon hij een baan bij de provincie Drenthe krijgen, waar hij zich bezighoudt met de promotie van Europa binnen Drenthe en met het profileren van Drenthe binnen Europa. Drenthe heeft het geluk dat zij een sterk samenwerkingsverband hebben met de provincies Groningen en Friesland en een bevlogen gedeputeerde. En binnen de provincie wordt ook nog eens goed samengewerkt, waardoor men in elk geval als een sterke eenheid naar buiten treedt. Dit zijn volgens Martien punten waar we in Twente, Overijssel en Oost-Nederland wat van kunnen leren. Aan de andere kant is er in Drenthe veel minder drive dan in Twente om op te vallen. Martien ervaart vooral dat het in Europa draait om samenwerken. Het volgende Netwerkcafé Twente in Europa vindt plaats op 25 februari vanaf uur in Mac Berlijn. Dan komt Hans Kok, burgemeester van Hof van Twente en lid van het Europese Comité van de Regio s, vertellen wat de meerwaarde van Europa is voor Twente. Tot dan!

6 Kalender Datum Activiteit 23 februari Startbijeenkomst Hype netwerk in Brussel voor jonge professionals in Europa 24 februari Towards Competitive, Sustainable and Inclusive EU Cities 2020 (CvdR) 25 februari Elke vierde donderdag van de maand: Netwerkcafé Twente in Europa uur Mac Berlijn Enschede gastspreker: Hans Kok, Comité van de Regio s 11 maart Bijeenkomst European Consortium of Innovative Universities in Brussel 24 maart Midterm conferentie project DC NOISE in Hamburg 22 tot 26 maart Week van de Duurzame energie in Brussel 24 maart Presentatie Universiteit Twente en Regio Twente tijdens de Week van de Duurzame Energie in Brussel 28 april Innoversum Innovatiecongres in Twente 25 mei Inkomende handelsmissie Turkije 27 en 28 mei Koepel van Nederlandse Hogescholen waaronder Saxion bezoekt Brussel 4 t/m 7 oktober Open Days in Brussel Contact Twents kantoor in Brussel J.W. (Joke) Jagers op Akkerhuis V. (Vera) Engelbertink European Affairs Officers Regio Twente/Netwerkstad Twente Rue des Aduatiques B 1040 Brussels Belgium Phone j.jagersopakkerhuis@regiotwente.nl Mobile v.engelbertink@regiotwente.nl Mobile

Zoeken naar netwerken, partners, contacten, subsidies voor de Agenda van Twente

Zoeken naar netwerken, partners, contacten, subsidies voor de Agenda van Twente Bericht Brussel maart - april 2010 In het Bericht Brussel willen wij bestuurders, ambtenaren en maatschappelijke partners in Twente breed informeren over de werkzaamheden van het Twents kantoor in Brussel.

Nadere informatie

Twente op de kaart zetten in Europa als innovatieve toptechnologische kennisregio

Twente op de kaart zetten in Europa als innovatieve toptechnologische kennisregio Bericht Brussel 2011, nr 1 In het Bericht Brussel willen wij bestuurders, ambtenaren en maatschappelijke partners in Twente breed informeren over de werkzaamheden van EU Office Twente in Brussel. Twente

Nadere informatie

Zoeken naar netwerken, partners, contacten, subsidies voor de Agenda van Twente

Zoeken naar netwerken, partners, contacten, subsidies voor de Agenda van Twente Bericht Brussel Nummer 3 / 2010 In het Bericht Brussel willen wij bestuurders, ambtenaren en maatschappelijke partners in Twente breed informeren over de werkzaamheden van het Twents kantoor in Brussel

Nadere informatie

Bericht Brussel. Geslaagde match EU Office Twente: 1 miljoen subsidie voor Warmtenet Hengelo. 2012, nr. 3

Bericht Brussel. Geslaagde match EU Office Twente: 1 miljoen subsidie voor Warmtenet Hengelo. 2012, nr. 3 2012, nr. 3 Bericht Brussel Bericht Brussel informeert bestuurders, ambtenaren en maatschappelijke partners in Twente over de werkzaamheden van EU Office Twente in Brussel. Ook de werkzaamheden van de

Nadere informatie

Bericht Brussel. Nr 4 Special Open Days 2010

Bericht Brussel. Nr 4 Special Open Days 2010 Bericht Brussel Nr 4 Special Open Days 2010 In het Bericht Brussel willen wij bestuurders, ambtenaren en maatschappelijke partners in Twente breed informeren over de werkzaamheden van EU Office Twente

Nadere informatie

UW NETWERK VOOR EUROPESE SAMENWERKING EN EUROPESE SUBSIDIEPROGRAMMA S

UW NETWERK VOOR EUROPESE SAMENWERKING EN EUROPESE SUBSIDIEPROGRAMMA S UW NETWERK VOOR EUROPESE SAMENWERKING EN EUROPESE SUBSIDIEPROGRAMMA S Wat is H2020? H2020 staat voor Horizon 2020, het programma van de Europese Commissie om Europees onderzoek en innovatie te stimuleren.

Nadere informatie

Bezoek aan Esther de Lange, Europarlementariër voor het CDA, in het Europarlement

Bezoek aan Esther de Lange, Europarlementariër voor het CDA, in het Europarlement Bericht Brussel 2011, nr. 4 Special Werkbezoek regioraad Bericht Brussel informeert bestuurders, ambtenaren en maatschappelijke partners in Twente over de uitvoering van de Internationale Agenda van Twente.

Nadere informatie

Voorstel regioraad. Auteur. : A.Traag Datum : 18 november 2009 Code : 2009/5 Reg.nr. : 09006001 Agendapunt: 5

Voorstel regioraad. Auteur. : A.Traag Datum : 18 november 2009 Code : 2009/5 Reg.nr. : 09006001 Agendapunt: 5 Voorstel regioraad Auteur : A.Traag Datum : 18 november 2009 Code : 2009/5 Reg.nr. : 09006001 Agendapunt: 5 Onderwerp : Uitvoering Internationale Agenda van Twente Samenvatting Afgelopen jaar is op verschillende

Nadere informatie

Doel Doel van het programma VvW:

Doel Doel van het programma VvW: Doel Doel van het programma VvW: Een strategie en bijbehorende actielijnen opleveren en (laten) uitvoeren ten behoeve van de gewenste economische structuurversterking van de Vierkant voor Werk regio. Dit

Nadere informatie

Europese Ster. Definitief akkoord toekomstig landbouwbeleid. Europese Ster 709-01 juli 2013. Roo, Marijke de. Een nieuwsbrief van:

Europese Ster. Definitief akkoord toekomstig landbouwbeleid. Europese Ster 709-01 juli 2013. Roo, Marijke de. Een nieuwsbrief van: Roo, Marijke de Van: Europese Ster Verzonden: maandag 01 juli 2013 15:03 Aan: Statengriffie provinsje Fryslân Onderwerp: Europese Ster 709-01 juli 2013 Opvolgingsmarkering: Markeringsstatus:

Nadere informatie

Horizon 2020 Kansen voor Hogescholen

Horizon 2020 Kansen voor Hogescholen Horizon 2020 Kansen voor Hogescholen DG Onderzoek en Innovatie mei 2013 Inhoud presentatie Opzet toekomstig Europees R&I beleid Hoofdlijnen Horizon 2020 Waar staan we nu? Kansen voor hogescholen in Horizon

Nadere informatie

Nr. 2 2011, Special Werkbezoek Bas Eickhout Europarlementariër voor GroenLinks

Nr. 2 2011, Special Werkbezoek Bas Eickhout Europarlementariër voor GroenLinks Bericht Brussel Nr. 2 2011, Special Werkbezoek Bas Eickhout Europarlementariër voor GroenLinks Jaarlijks organiseert Regio Twente / EU Office Twente voor Europarlementariërs een werkbezoek aan Twentse

Nadere informatie

Twente op de kaart zetten in Europa als innovatieve toptechnologische kennisregio

Twente op de kaart zetten in Europa als innovatieve toptechnologische kennisregio Bericht Brussel 2011, nr 3 In het Bericht Brussel informeren wij bestuurders, ambtenaren en maatschappelijke partners in Twente over de werkzaamheden van EU Office Twente in Brussel en over de werkzaamheden

Nadere informatie

Nieuwsbrief KP7 en Eureka: R&D over de grens

Nieuwsbrief KP7 en Eureka: R&D over de grens Nieuwsbrief KP7 en Eureka: R&D over de grens In het Kaderprogramma draait alles om onderzoek en innovatie. Deelnemers aan een project moeten aan allerlei Brusselse regels voldoen, waaronder het bijhouden

Nadere informatie

REGIOBRANDING TWENTE. Eric Nijkamp Voorzitter

REGIOBRANDING TWENTE. Eric Nijkamp Voorzitter REGIOBRANDING TWENTE Eric Nijkamp Voorzitter Doel regiobranding Twente zowel nationaal als internationaal positioneren als innovatieve, ondernemende kennisregio in de komende 10 jaar. Een krachtige en

Nadere informatie

Ik hoop dus dat dit congres nieuwe ideeën gaat opleveren.

Ik hoop dus dat dit congres nieuwe ideeën gaat opleveren. Alleen de uitgesproken tekst geldt. Toespraak bij de opening van het Innoversum Innovatiecongres door Commissaris van de Koningin, drs. Ank Bijleveld-Schouten, op woensdag 25 mei 2011 om 9:20 te Enschede.

Nadere informatie

Twente: de arbeidsmarktregio

Twente: de arbeidsmarktregio Twente: de arbeidsmarktregio oktober 2011 Twente in cijfers en feiten (algemeen) Regio met ca. 625.000 inwoners, + 2,5 miljoen binnen één uur rij-afstand Waarde van regio: 8 e stadsregio in Nederland in

Nadere informatie

Samenwerkingsagenda Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en de Provincie Gelderland

Samenwerkingsagenda Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en de Provincie Gelderland en de Provincie Gelderland 22 maart 2016 Overwegende dat: De provincie Gelderland veel waarde hecht aan de aanwezigheid van onderwijs/kennisinstellingen in haar Provincie. Uiteraard in hun functie van

Nadere informatie

STEER en cofinanciering voor stedelijke distributie

STEER en cofinanciering voor stedelijke distributie STEER en cofinanciering voor stedelijke distributie 25/02/2013 Olav Luyckx Project Officer Uitvoerend Agentschap voor concurrentievermogen en innovatie (EACI) Brugge, 26 Februari 2013 EACI IEE - STEER

Nadere informatie

Voorstel voor regioraad Registratienummer

Voorstel voor regioraad Registratienummer Voorstel voor regioraad Registratienummer 15004514 Datum vergadering 1 juli 2015 Agendapunt 6 Portefeuillehouder(s) J. Bron Domein, behandelend ambtenaar, tel. Leefomgeving, G.Niezink / J.Jagers op Akkerhuis,

Nadere informatie

Grensoverschrijdende samenwerking

Grensoverschrijdende samenwerking Grensoverschrijdende samenwerking Woensdag 19 september 2012 Groningen, 13 mei 2011 Eems Dollard Regio (EDR) Op 28 februari 1977 opgericht en vanaf 1997 openbaar lichaam. 100 leden (gemeenten, Landkreise,

Nadere informatie

Europastrategie van Velsen EU-strategie die als leidraad geldt voor alle activiteiten en investeringen van Velsen op dit vlak

Europastrategie van Velsen EU-strategie die als leidraad geldt voor alle activiteiten en investeringen van Velsen op dit vlak Europastrategie van Velsen EU-strategie die als leidraad geldt voor alle activiteiten en investeringen van Velsen op dit vlak 1. Wat willen wij: Visie op Velsen Met het vaststellen van de Visie op Velsen

Nadere informatie

Logistieke uitdagingen en kansen binnen Horizon 2020

Logistieke uitdagingen en kansen binnen Horizon 2020 Logistieke uitdagingen en kansen binnen Horizon 2020 Martin Bakker, november 2013 Samenvatting Het nieuwe kaderprogramma voor onderzoek & innovatie van de Europese Unie, Horizon 2020, geeft een breed scala

Nadere informatie

Europese EFRO-subsidies voor innovatie en CO 2 -reductie

Europese EFRO-subsidies voor innovatie en CO 2 -reductie Europese EFRO-subsidies voor innovatie en CO 2 -reductie Europese EFRO-subsidies voor innovatie en CO 2 -reductie Via het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) stimuleert Europa de regionale

Nadere informatie

Met plezier heb ik de uitnodiging aangenomen hier vandaag te spreken.

Met plezier heb ik de uitnodiging aangenomen hier vandaag te spreken. De gesproken tekst geldt. Toespraak van drs. A.Th.B. Bijleveld- Schouten, commissaris van dekoningin in de provincie Overijssel, bij de Nieuwjaarsbijeenkomst van TSE Overijssel, op donderdag 27 januari

Nadere informatie

SNN <communicatie=snn.eu@mail203.atl81.rsgsv.net> namens SNN <communicatie@snn.eu> Verzonden: donderdag 21 mei 2015 15:17 Aan:

SNN <communicatie=snn.eu@mail203.atl81.rsgsv.net> namens SNN <communicatie@snn.eu> Verzonden: donderdag 21 mei 2015 15:17 Aan: Rienks, Diane Van: SNN namens SNN Verzonden: donderdag 21 mei 2015 15:17 Aan: Statengriffie provinsje Fryslân Onderwerp: Waar verdient

Nadere informatie

Speech jaarvergadering oud ambtenaren Europese Instellingen op 21 april 2017 in PH Zwolle -------------------------------------------------------------------------------------------- dames en heren, Hartelijk

Nadere informatie

Innovatieplatform Twente S a m e n w e r k e n a a n i n n o v a t i e

Innovatieplatform Twente S a m e n w e r k e n a a n i n n o v a t i e Innovatieplatform Twente S a m e n w e r k e n a a n i n n o v a t i e Twente is een innovatieve regio die nationaal en internationaal sterk in opkomst is. Daarom is op initiatief van de provincie Overijssel

Nadere informatie

Europese EFRO-subsidies voor innovatie en CO 2 -reductie

Europese EFRO-subsidies voor innovatie en CO 2 -reductie Europese EFRO-subsidies voor innovatie en CO 2 -reductie Europese EFRO-subsidies voor innovatie en CO 2 -reductie Via het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) stimuleert Europa de regionale

Nadere informatie

Noordelijk cultuurprogramma We the North

Noordelijk cultuurprogramma We the North Noordelijk cultuurprogramma We the North 2017-2020 Jaarverslag 2017 2 Symposium Zin-tuigen Station Noord 2.0 - Pluk de Dag - Mohamed Yusuf Boss Station Noord 2.0 - Sijas de Groot - Tussenland 3 We the

Nadere informatie

Expertmeeting Sociaal Aanbesteden 15 oktober 2016

Expertmeeting Sociaal Aanbesteden 15 oktober 2016 Expertmeeting Sociaal Aanbesteden 15 oktober 2016 Presentatie Social Return en de Aanbestedingswet Dr.mr. Petra Oden, lector Juridische Aspecten van de Arbeidsmarkt Introductie 1. Europese Aanbestedingsrichtlijnen

Nadere informatie

Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed in Vlaanderen

Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed in Vlaanderen Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed in Vlaanderen Een initiatief van de EU Sinds 2010 actie door Europese middenveld en lidstaten voor een dergelijk jaar Inspiratie 1975 Europees Jaar van het Bouwkundig

Nadere informatie

Kenniscentrum Risicomanagement

Kenniscentrum Risicomanagement Deskundigheid op het gebied van veiligheid High Tech Human Touch Samenwerking Het is de ambitie van het om opdrachtgevers, zoals bedrijven, overheden, nationale en internationale organisaties, te ondersteunen

Nadere informatie

Meerjarig Financieel Kader (MFK) Connecting Europe Facility Energie. VLEVA 4 oktober Jan Hensmans Adviseur-Diensthoofd FOD Economie AD Energie

Meerjarig Financieel Kader (MFK) Connecting Europe Facility Energie. VLEVA 4 oktober Jan Hensmans Adviseur-Diensthoofd FOD Economie AD Energie Meerjarig Financieel Kader (MFK) Connecting Europe Facility Energie VLEVA 4 oktober 2018 Jan Hensmans Adviseur-Diensthoofd FOD Economie AD Energie Achtergrond en historiek Christophersen Group Trans Europese

Nadere informatie

The next Erasmus+ Lem van Eupen Director Nationaal Agentschap Erasmus+ 7 december 2017

The next Erasmus+ Lem van Eupen Director Nationaal Agentschap Erasmus+ 7 december 2017 The next Erasmus+ Lem van Eupen Director Nationaal Agentschap Erasmus+ 7 december 2017 Het huidige Erasmus+ Erasmus+ helps European countries to modernise and improve their education and training systems

Nadere informatie

Twente op de kaart zetten in Europa als innovatieve toptechnologische kennisregio

Twente op de kaart zetten in Europa als innovatieve toptechnologische kennisregio Bericht Brussel Nr 5, oktober 2011 Bericht Brussel informeert bestuurders, ambtenaren en maatschappelijke partners in Twente over de werkzaamheden van EU Office Twente in Brussel en over de werkzaamheden

Nadere informatie

Voorzitterschapseditie van de

Voorzitterschapseditie van de Tamsma, Hendrik Van: Verzonden: Aan: Onderwerp: Opvolgingsmarkering: Markeringsstatus: Europese Ster dinsdag 17 mei 2016 15:26 Statengriffie provinsje Fryslân Algemene Verordening

Nadere informatie

OPLEGNOTITIE. Vergadering : Bestuurlijk Overleg Op : 6 april 2017 Onderwerp : Vaststellen van de voorlopige jaarrekening 2016 agendapunt : 5

OPLEGNOTITIE. Vergadering : Bestuurlijk Overleg Op : 6 april 2017 Onderwerp : Vaststellen van de voorlopige jaarrekening 2016 agendapunt : 5 OPLEGNOTITIE Vergadering : Bestuurlijk Overleg Op : 6 april 2017 Onderwerp : Vaststellen van de voorlopige jaarrekening 2016 agendapunt : 5 Beslispunten - Vaststellen van de voorlopige jaarrekening. -

Nadere informatie

URBACT Interactive Cities zitten samen in Gent

URBACT Interactive Cities zitten samen in Gent URBACT Interactive Cities zitten samen in Gent Vertegenwoordigers van tien Europese steden zaten op dinsdag 7 en woensdag 8 november 2017 in Gent samen in het kader van het Europees project 'Urbact, Interactive

Nadere informatie

Design for what? Your customers (future) success!

Design for what? Your customers (future) success! 5 JAAR INSPIRATIE Design for what? Your customers (future) success! KENNISDELING NETWERKEN 5 JAAR Innoversum Innovatiecongres - achtergrond Het Innoversum Innovatiecongres is een jaarlijks terugkerend

Nadere informatie

Verslag dagelijks bestuur van 15 september 2014

Verslag dagelijks bestuur van 15 september 2014 DATUM 15 september 2014 PLAATS Enschede TIJDSTIP 14:30 uur VOORZITTER De heer J.H. Coes SECRETARIS H.M. Bolhaar, plv. PAGINA 1 De heren J.H. Coes, H. van Agteren, drs.mr. R.G. Welten, P. van Zwanenburg,

Nadere informatie

SAMENWERKINGSVERBAND NOORD-NEDERLAND (SNN) IS EEN SAMENWERKING VAN DE DRIE NOORDELIJKE PROVINCIES FRYSLÂN, GRONINGEN EN DRENTHE. DEZE SAMENWERKING IS

SAMENWERKINGSVERBAND NOORD-NEDERLAND (SNN) IS EEN SAMENWERKING VAN DE DRIE NOORDELIJKE PROVINCIES FRYSLÂN, GRONINGEN EN DRENTHE. DEZE SAMENWERKING IS 14 SAMENWERKINGSVERBAND NOORD-NEDERLAND (SNN) IS EEN SAMENWERKING VAN DE DRIE NOORDELIJKE PROVINCIES FRYSLÂN, GRONINGEN EN DRENTHE. DEZE SAMENWERKING IS VASTGELEGD IN EEN GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING IN

Nadere informatie

Operationeel Programma EFRO Noord-Nederland

Operationeel Programma EFRO Noord-Nederland Samenvatting Operationeel Programma EFRO Noord-Nederland 2014-2020 Inzet op innovatie en een koolstofarme economie In het Europa van 2020 wil Noord-Nederland zich ontwikkelen en profileren als een regio

Nadere informatie

Energie uit hout. Inzet van lokaal en niet-lokaal hout en borging van duurzaamheid. Your partner in bioenergy

Energie uit hout. Inzet van lokaal en niet-lokaal hout en borging van duurzaamheid. Your partner in bioenergy Energie uit hout Inzet van lokaal en niet-lokaal hout en borging van duurzaamheid Auteur Datum Martijn Vis 31-10-2013 Your partner in bioenergy BTG Biomass Technology Group B.V. Bestaat 26 jaar 100% focus

Nadere informatie

We zien een datagedreven wereld vol kansen. Toepassingscentrum voor big data oplossingen

We zien een datagedreven wereld vol kansen. Toepassingscentrum voor big data oplossingen We zien een datagedreven wereld vol kansen Toepassingscentrum voor big data oplossingen We zien succesvolle organisaties groeien door big data 50% van de meest succesvolle organisaties Volg ons op twitter:

Nadere informatie

Ir. R. Staartjes 1/20. Seminar Kennisnetwerken 10 oktober 2007

Ir. R. Staartjes 1/20. Seminar Kennisnetwerken 10 oktober 2007 Ir. R. Staartjes 1/20 Wij zijn erin geslaagd om een coherent plan op te stellen dat recht doet aan alle facetten van de chemie: de industrie, de kennisinfrastructuur, het imago en de human capital agenda.

Nadere informatie

Oplossingen. ambtelijke mobiliteit

Oplossingen. ambtelijke mobiliteit Oplossingen voor ambtelijke mobiliteit Regionale expertisebijeenkomsten Hoe organiseer ik ambtelijke mobiliteit? Van vraagstuk naar frictie 2 Platform Ambtelijke Mobiliteit Platform Ambtelijke Mobiliteit

Nadere informatie

Profielschets vacatures commissie Europa & Internationaal Juni 2017

Profielschets vacatures commissie Europa & Internationaal Juni 2017 Profielschets vacatures commissie Europa & Internationaal Juni 2017 Inleiding De commissie Europa & Internationaal heeft twee vacatures in de delegatie naar het Comité van de Regio s (CvdR). Hieronder

Nadere informatie

WTC Twente: visievorming en draagvlakverkenning

WTC Twente: visievorming en draagvlakverkenning WTC Twente: visievorming en draagvlakverkenning Projectvoorstel Inhoud Blz. 1 Inleiding 1 2 Projectopzet 2 3 Organisatie, kosten en tijdschema 5 26 januari 2006 1 Inleiding Het project Hart van Zuid omvat

Nadere informatie

De Netbeheerder laat kansen liggen met slimme meter-gegevens

De Netbeheerder laat kansen liggen met slimme meter-gegevens De Netbeheerder laat kansen liggen met slimme meter-gegevens Presentatie Dutch Energy Day Roel Stijl, Eefje Jacques (BearingPoint) Het gebruik van de data uit slimme meters door de netbeheerders blijft

Nadere informatie

Tussenstand OP EFRO Noord-Nederland 2014 2020. SNN PS bijeenkomst 25 juni Yvonne van Mastrigt

Tussenstand OP EFRO Noord-Nederland 2014 2020. SNN PS bijeenkomst 25 juni Yvonne van Mastrigt Tussenstand OP EFRO Noord-Nederland 2014 2020 SNN PS bijeenkomst 25 juni Yvonne van Mastrigt Noordelijke specialisatie in beeld Samengestelde behoeften Samengestelde oplossingen Achtertuin als proeftuin/

Nadere informatie

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 26 november 2003 (27.11) (OR. fr) 15314/03 Interinstitutioneel dossier: 2003/0274 (COD) CULT 66 CODEC 1678

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 26 november 2003 (27.11) (OR. fr) 15314/03 Interinstitutioneel dossier: 2003/0274 (COD) CULT 66 CODEC 1678 RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 26 november 2003 (27.11) (OR. fr) 15314/03 Interinstitutioneel dossier: 2003/0274 (COD) CULT 66 CODEC 1678 VOORSTEL van: de Europese Commissie d.d.: 18 november 2003

Nadere informatie

Creëren van een innovatief Europa Verslag van de Onafhankelijke Expertengroep inzake O&O en innovatie, aangesteld na de top van Hampton Court

Creëren van een innovatief Europa Verslag van de Onafhankelijke Expertengroep inzake O&O en innovatie, aangesteld na de top van Hampton Court Creëren van een innovatief Europa Verslag van de Onafhankelijke Expertengroep inzake O&O en innovatie, aangesteld na de top van Hampton Court SAMENVATTING Januari 2006 Het volledige verslag is beschikbaar

Nadere informatie

Kick-off programma Kwaliteit van de Samenleving in Zuid-Holland 10 december 2015

Kick-off programma Kwaliteit van de Samenleving in Zuid-Holland 10 december 2015 Kick-off programma Kwaliteit van de Samenleving in Zuid-Holland De aftrap Op heeft JSO met u de aftrap gegeven van het programma Kwaliteit van de Samenleving in Zuid- Holland. Het programma voorziet in

Nadere informatie

Valorisatie Technosprong. Paul Althuis, 10-10-2011

Valorisatie Technosprong. Paul Althuis, 10-10-2011 Valorisatie Technosprong Paul Althuis, 10-10-2011 Visie Op regionaal niveau heeft Technosprong over 2010-2016 bijgedragen aan de realisatie van een optimaal starterklimaat in een regio vol open innovatie

Nadere informatie

Voordracht aan Provinciale Staten. van Gedeputeerde Staten. Mei Ontwerpbesluit. Provinciale Staten van Zuid-Holland,

Voordracht aan Provinciale Staten. van Gedeputeerde Staten. Mei Ontwerpbesluit. Provinciale Staten van Zuid-Holland, Voordracht aan Provinciale Staten van Gedeputeerde Staten Vergadering Mei 2009 Nummer 6060 onderwerp Subsidieverzoek Krimpen aan den IJssel innovatieve bestuurskrachtmeting 1 Ontwerpbesluit Provinciale

Nadere informatie

DORDRECHT. Aan. de gemeenteraad

DORDRECHT. Aan. de gemeenteraad *P DORDRECHT Retouradres: Postbus 8 3300 AA DORDRECHT Aan de gemeenteraad Gemeentebestuur Spuiboulevard 300 3311 GR DORDRECHT T 14 078 F (078) 770 8080 www.dordrecht.nl Datum 4 december 2012 Begrotingsprogramma

Nadere informatie

Subsidiemogelijkheden EFRO 2007-2013 Oost-Nederland

Subsidiemogelijkheden EFRO 2007-2013 Oost-Nederland Subsidiemogelijkheden EFRO 2007-2013 Oost-Nederland 2 Europees stimuleringsprogramma versterkt positie Oost-Nederland Let s GO Gelderland en Overijssel toonaangevend in innovatie Oost-Nederland is een

Nadere informatie

Strekt ter vervanging. Bijlage bij begroting. Plan van aanpak lokale invulling Floriade.

Strekt ter vervanging. Bijlage bij begroting. Plan van aanpak lokale invulling Floriade. Bijlage bij begroting Strekt ter vervanging Plan van aanpak lokale invulling Floriade. Inleiding Het Floriade-evenement is voor onze regio wellicht het meest in het oog springende evenement van de laatste

Nadere informatie

Burgemeester Kerckhaert, beste Frank, beste Annemie, geachte raadsleden, leden van het college, geachte aanwezigen,

Burgemeester Kerckhaert, beste Frank, beste Annemie, geachte raadsleden, leden van het college, geachte aanwezigen, Toespraak Drs. Ank Bijleveld-Schouten, Commissaris van de Koningin in Overijssel, bij het afscheid van de heer Frank Kerckhaert als burgemeester van Hengelo op zaterdag 29 september 2012. Burgemeester

Nadere informatie

Groen in de stad. Onderzoek naar handelingsperspectief voor provincies. Marijke Dijkshoorn, Stijn Reinhard en Rob Messelink

Groen in de stad. Onderzoek naar handelingsperspectief voor provincies. Marijke Dijkshoorn, Stijn Reinhard en Rob Messelink Groen in de stad Onderzoek naar handelingsperspectief voor provincies IPO werkgroep Natuurbeleid, 5 april 2016 Marijke Dijkshoorn, Stijn Reinhard en Rob Messelink Op zoek naar nieuw handelingsperspectief

Nadere informatie

Hartelijk dank aan de Raad voor het Openbaar Bestuur voor dit advies over de relatie tussen decentrale overheden en Europa.

Hartelijk dank aan de Raad voor het Openbaar Bestuur voor dit advies over de relatie tussen decentrale overheden en Europa. Het gesproken woord geldt Speech VNG-voorzitter Jorritsma Rob, 25 november 2013 Hartelijk dank aan de Raad voor het Openbaar Bestuur voor dit advies over de relatie tussen decentrale overheden en Europa.

Nadere informatie

Horizon 2020 Secure, clean and efficient energy Q-meeting TKI wind op Zee

Horizon 2020 Secure, clean and efficient energy Q-meeting TKI wind op Zee Horizon 2020 Secure, clean and efficient energy Q-meeting TKI wind op Zee Julie Teuwen Ashna Raghoebarsing Content Overview H2020 en Europa H2020 Energy: - welke programma's zijn relevant voor off shore

Nadere informatie

Bioenergie in Oost-Nederland

Bioenergie in Oost-Nederland Bio-energie cluster Oost Nederland Bioenergie in Oost-Nederland www.bioenergieclusteroostnederland.nl Inhoud 1. inleiding - het bioenergiecluster BEON - duurzame energie en de rol van bio-energie slide

Nadere informatie

Bijeenkomst VNG. Frank van de Ven & Jan Hartholt Netwerk Platteland

Bijeenkomst VNG. Frank van de Ven & Jan Hartholt Netwerk Platteland Bijeenkomst VNG Frank van de Ven & Jan Hartholt Netwerk Platteland Europees landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland 18 september 2015 1 Programma verder toegelicht

Nadere informatie

Excellente partnerschappen binnen Europa: de KIC s

Excellente partnerschappen binnen Europa: de KIC s Excellente partnerschappen binnen Europa: de KIC s Martin Bakker, 18 februari 2014 Eind 2014 gaan twee nieuwe Europese samenwerkingsverbanden van start. Verspreid over Europa zullen universiteiten, kennisinstellingen,

Nadere informatie

ENTANGLE - Nieuwsbrief

ENTANGLE - Nieuwsbrief INHOUD Projectachtergrond 1 Projectomschrijving 2 Partners 3 Kick ck-off meeting in Brussel 4 Rethinking Education 4 Contactgegevens en LLP 5 ENTANGLE vindt zijn oorsprong in de dagelijkse praktijk binnen

Nadere informatie

Structuur van Europese (Informele) Netwerken voor regio s en steden

Structuur van Europese (Informele) Netwerken voor regio s en steden Structuur van Europese (Informele) Netwerken voor regio s en steden Masterclass Europa, Kenniscentrum Vlaamse Steden, Module 2, Jan Maarten de Vet, ECORYS, 14 december 2009 Vooraf Europese netwerken voor

Nadere informatie

Profilering. De kracht van uw school meten en laten weten

Profilering. De kracht van uw school meten en laten weten Profilering De kracht van uw school meten en laten weten De grote gezondheidsenquête Op 1 oktober hebben de leerlingen van groep 2 t/m 8 een enquête ingevuld met vragen over de gezonde school. 74 leerlingen

Nadere informatie

Horizon 2020 Secure Societies

Horizon 2020 Secure Societies Horizon 2020 Secure Societies hét Europese programma voor onderzoek en innovatie Paul Kruis, Agentschap NL 12 november 2013 European Union, 2013 Van KP7 naar H2020 Het Zevende Kaderprogramma Security en

Nadere informatie

Informatiebrief TBT.pdf; Persbericht Aeronextlife.pdf

Informatiebrief TBT.pdf; Persbericht Aeronextlife.pdf Nanuru, MH (Anna) Van: BijeenkomstEnschede [bijeenkomst@enschede.nl] Verzonden: dinsdag 18 augustus 2015 13:07 Onderwerp: Informatiebrief en persbericht Bijlagen: Informatiebrief TBT.pdf; Persbericht Aeronextlife.pdf

Nadere informatie

Workshop ICT Innovatie Platform Duurzame ICT. 18 januari 2008. Grand Hotel Karel V. Utrecht. 18 januari 2008 2008 Stichting GreenICT 1

Workshop ICT Innovatie Platform Duurzame ICT. 18 januari 2008. Grand Hotel Karel V. Utrecht. 18 januari 2008 2008 Stichting GreenICT 1 Workshop ICT Innovatie Platform Duurzame ICT 18 januari 2008 Grand Hotel Karel V Utrecht 18 januari 2008 2008 Stichting GreenICT 1 introductie Mr. Roel L. Croes Mede-oprichter / bestuurslid Stichting GreenICT

Nadere informatie

Overzicht EU fondsen voor R&D naar Duurzame Energie voor Nederland

Overzicht EU fondsen voor R&D naar Duurzame Energie voor Nederland Overzicht EU fondsen voor R&D naar Duurzame Energie voor Nederland Fonds KP7 Thema Energie IEE CIP - Entrepreneurship and Innovation Programme (EIP) Structuurfondsen Budget R&D en/of DE 2,35 miljard voor

Nadere informatie

PROEFTUIN VOOR HET EUROPESE ENERGIESYSTEEM VAN DE TOEKOMST

PROEFTUIN VOOR HET EUROPESE ENERGIESYSTEEM VAN DE TOEKOMST NOORD-NEDERLAND: PROEFTUIN VOOR HET EUROPESE ENERGIESYSTEEM VAN DE TOEKOMST PROEFTUIN ENERGIE- TRANSITIE REGIONALE PARTNER IN DE EUROPESE ENERGIE UNIE Noord-Nederland is een grensoverschrijdende proeftuin

Nadere informatie

Europa 2014-2020 voor gemeenten en provincies

Europa 2014-2020 voor gemeenten en provincies Europa 2014-2020 voor gemeenten en provincies Vincent Ketelaars ERAC B.V. Binnenlands Bestuur Europa-debat Houten, 21 november 2013 Inhoud van presentatie Indeling 1 Uw ervaringen in eerdere projecten?

Nadere informatie

ACADEMY KALENDER 2013 HOLLAND INNOVATIVE

ACADEMY KALENDER 2013 HOLLAND INNOVATIVE ACADEMY KALENDER 2013 HOLLAND INNOVATIVE Academy 2013 ACADEMY 2013 is toonaangevend wanneer het gaat om het begeleiden van organisaties bij Projectmanagement, Product- & Procesontwikkeling en Reliability

Nadere informatie

VOORAANKONDIGING. Najaarsconferentie. Europese Eemland Conferentie EUROPESE EEMLAND CONFERENTIE VEELZIJDIG PLATTELAND! Het platteland leeft!

VOORAANKONDIGING. Najaarsconferentie. Europese Eemland Conferentie EUROPESE EEMLAND CONFERENTIE VEELZIJDIG PLATTELAND! Het platteland leeft! VOORAANKONDIGING Het platteland leeft! De Europese Eemland Conferentie en het Netwerk Platteland hebben de handen ineengeslagen om in het najaar een bruisende driedaagse plattelandsconferentie te organiseren.

Nadere informatie

ons kenmerk DIR/EUI/U201401037 Lbr. 14/037

ons kenmerk DIR/EUI/U201401037 Lbr. 14/037 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8393 betreft Dienstverlening Directie Europa VNG uw kenmerk ons kenmerk DIR/EUI/U201401037 Lbr. 14/037 bijlage(n) datum

Nadere informatie

KvK dienstverlening topsectoren

KvK dienstverlening topsectoren MIT regeling 2014 KvK dienstverlening topsectoren Bon Uijting senior adviseur KvK 15 mei 2014 KvK verzorgt vele MKB loketten topsectoren Telnr MKB Loket MKB loketten topsectoren MKB loket Agro Food 088-585

Nadere informatie

Uitdagingen voor jongeren en EU beleid

Uitdagingen voor jongeren en EU beleid Uitdagingen voor jongeren en EU beleid Floor van Houdt Plv afdelingsleider voor Europese Commissie Date: in 12 pts Europa 2020 Strategie voor slimme, duurzame en inclusieve groei Aandacht voor jongeren

Nadere informatie

= = Raadsvergadering d.d. 10 juni 2014 Agendanr. 4. Onderwerp: Lidmaatschap internationaal netwerk Cittaslow

= = Raadsvergadering d.d. 10 juni 2014 Agendanr. 4. Onderwerp: Lidmaatschap internationaal netwerk Cittaslow = = Raadsvergadering d.d. 10 juni 2014 Agendanr. 4. Aan de Raad No.ZA.13-25626/DV.14-367, afdeling Ruimte. Sellingen, 2 juni 2014 Onderwerp: Lidmaatschap internationaal netwerk Cittaslow Inleiding Cittaslow

Nadere informatie

Provinciale Staten van Noord-Holland

Provinciale Staten van Noord-Holland Provinciale Staten van Noord-Holland Voordracht 65 Haarlem, 21 augustus 2001 Onderwerp: EU-programma innovatieve acties art. 4 EFRO Bijlage: ontwerpbesluit Inleiding Het EU-programma de regio s in de nieuwe

Nadere informatie

IKT Bijeenkomst 6 juni 2017

IKT Bijeenkomst 6 juni 2017 IKT Bijeenkomst 6 juni 2017 Sociaal innoveren bij Talentgroep Twente en Flexxolutions Martin Nieuwmeijer Regina Nieuwmeijer Agenda bijeenkomst Sociaal innoveren 3 vragen Wat is sociaal innoveren? Hoe pakt

Nadere informatie

Nationaal Agentschap Erasmus+ volwasseneneducatie. Peter van Deursen Hannah Achterbosch

Nationaal Agentschap Erasmus+ volwasseneneducatie. Peter van Deursen Hannah Achterbosch Nationaal Agentschap Erasmus+ volwasseneneducatie Peter van Deursen Hannah Achterbosch Wat is Erasmus+ Subsidieprogramma van de Europese Unie voor onderwijs, training, jeugd en sport. Looptijd: 2014-2020.

Nadere informatie

Subsidies in de regio

Subsidies in de regio Subsidies in de regio Noord Nederland Subsidies in de regio -- Noord-Nederland Om bepaalde regio s binnen Nederland direct of indirect te versterken zijn er verschillende regionale, nationale en Europese

Nadere informatie

Erasmus+ Femke During, HU Grant Office Liliana Dušati, International Office

Erasmus+ Femke During, HU Grant Office Liliana Dušati, International Office Erasmus+ Femke During, HU Grant Office Liliana Dušati, International Office Agenda Key Action 1 Liliana van International Office Binnen Europa KA103 Buiten Europa KA 107 Key Action 2 Femke van HU Grant

Nadere informatie

Beleidsregels subsidieverlening arbeidsmarkt - onderwijs - sociale innovatie

Beleidsregels subsidieverlening arbeidsmarkt - onderwijs - sociale innovatie Beleidsregels subsidieverlening arbeidsmarkt - onderwijs - sociale innovatie (geconsolideerde versie, geldend vanaf 29-4-2010 tot 1-1-2011) Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie provincie Drenthe

Nadere informatie

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 31 januari 2006 (01.02) (OR. en) 5853/06 Interinstitutioneel dossier: 2006/0010 (CNS) SOC 42 ECOFIN 27

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 31 januari 2006 (01.02) (OR. en) 5853/06 Interinstitutioneel dossier: 2006/0010 (CNS) SOC 42 ECOFIN 27 RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 31 januari 2006 (01.02) (OR. en) 5853/06 Interinstitutioneel dossier: 2006/0010 (CNS) SOC 42 ECOFIN 27 VOORSTEL van: de heer Jordi AYET PUIGARNAU, directeur, namens de

Nadere informatie

Europese InnovatieStimulering (EIS) Mogelijkheden voor onderzoek in internationale context

Europese InnovatieStimulering (EIS) Mogelijkheden voor onderzoek in internationale context Europese InnovatieStimulering () Mogelijkheden voor onderzoek in internationale context Infosessie Europese onderzoeksfinanciering, 23/01/2007 Annelies Vandamme Inhoud presentatie KMO-definitie Subsidiemogelijkheden

Nadere informatie

Cofinanciering Innovatiesprong Twente (ISP)

Cofinanciering Innovatiesprong Twente (ISP) Cofinanciering Innovatiesprong Twente (ISP) De Agenda van Twente is een tienjarig investeringsprogramma van de veertien Twentse gemeenten. Hoofddoel is het versterken van de Twentse economie. Hiervoor

Nadere informatie

Presentatie Actieplan FoodValley

Presentatie Actieplan FoodValley Presentatie Actieplan FoodValley Doorontwikkeling FoodValley Ambitie 26 oktober 2012 FoodValley: kristallisatiepunt voor innovaties in agrofoodsector (1) Sense of urgency: wereldvoedselproblematiek en

Nadere informatie

Het Europese subsidieprogramma Erasmus+ (2014-2020) is de opvolger van onder andere het Leven Lang Leren programma (LLP, 2007-2013).

Het Europese subsidieprogramma Erasmus+ (2014-2020) is de opvolger van onder andere het Leven Lang Leren programma (LLP, 2007-2013). Het Europese subsidieprogramma Erasmus+ (2014-2020) is de opvolger van onder andere het Leven Lang Leren programma (LLP, 2007-2013). Deze FAQ (frequently asked questions) is samengesteld om subsidieontvangers

Nadere informatie

Koolstofarme economie Link met andere EU- subsidieprogramma s. 25 april 2014

Koolstofarme economie Link met andere EU- subsidieprogramma s. 25 april 2014 Gerichte infosessie Interreg: Noordzee Regio en Noordwest Europa 2014-2020 Koolstofarme economie Link met andere EU- subsidieprogramma s 25 april 2014 Vlaams- Europees verbindingsagentschap Joke Hofmans

Nadere informatie

Jaarplan 2013 Bureau Brussel Januari 2013

Jaarplan 2013 Bureau Brussel Januari 2013 Jaarplan 2013 Bureau Brussel Januari 2013 Missie Bureau Brussel Bureau Brussel streeft ernaar de belangen van de Stadsregio Arnhem Nijmegen in Europa zo goed mogelijk te behartigen. Bureau Brussel werkt

Nadere informatie

GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) Nr. /.. VAN DE COMMISSIE. van

GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) Nr. /.. VAN DE COMMISSIE. van EUROPESE COMMISSIE Brussel, 11.3.2014 C(2014) 1410 final GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) Nr. /.. VAN DE COMMISSIE van 11.3.2014 tot aanvulling van Verordening (EU) nr. 1301/2013 van het Europees Parlement

Nadere informatie

Commissie komt met. Roo, Marijke de. Kunt u de nieuwsbrief niet goed lezen? Bekijk deze online. Deze week: Commissie komt met

Commissie komt met. Roo, Marijke de. Kunt u de nieuwsbrief niet goed lezen? Bekijk deze online. Deze week: Commissie komt met Roo, Marijke de Van: Europese Ster Verzonden: maandag 23 februari 2015 15:32 Aan: Statengriffie provinsje Fryslân Onderwerp: Commissie komt met kennisplatform voor regio's (Europese

Nadere informatie

EVALUATIE 5 PROVINCIALE INFOSESSIES 'EUROPESE

EVALUATIE 5 PROVINCIALE INFOSESSIES 'EUROPESE Nota Ref: N62x-15-05b Brussel, 17 april 2015 EVALUATIE 5 PROVINCIALE INFOSESSIES 'EUROPESE SUBSIDIES VOOR DE SOCIALE ECONOMIE' 1 INFOSESSIES IN DE 5 PROVINCIES De voorbije maanden organiseerde Kenniscentrum

Nadere informatie

Ontwikkeling van Europese onderzoeksprojecten

Ontwikkeling van Europese onderzoeksprojecten Ontwikkeling van Europese onderzoeksprojecten Twente Grants Week Workshop Oriëntatie Europese Projecten 8 oktober 2015 Hans Schaffers Lector Ambient Intelligence, ACT, Saxion Research director Aalto University

Nadere informatie

Hoe het begon.. Start, op initiatief van de provincie. Stuurgroep stelt visie vast

Hoe het begon.. Start, op initiatief van de provincie. Stuurgroep stelt visie vast Dinsdag 20 september 2011 Presentatie aan gemeenteraad Coevorden Geert Roeles, wethouder EZ & lid Stuurgroep Dr Zuidas Henk Oortmann Team Economie & lid Regiegroep Dr Zuidas De Drentse Zuidas. = Economische

Nadere informatie

Louwenaar-Oosterhof, Esther

Louwenaar-Oosterhof, Esther Louwenaar-Oosterhof, Esther Van: De Europese Ster Verzonden: woensdag 24 april 2019 07:30 Aan: Statengriffie Onderwerp: LIFE maakt eerste emissievrije afvalinzameling in de EU mogelijk

Nadere informatie