Van verkiezingen tot het bestuur van België en Europa.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Van verkiezingen tot het bestuur van België en Europa."

Transcriptie

1 Naam:.. SOCIO Van verkiezingen tot het bestuur van België en Europa. GBS De Oester 6 de leerjaar meester Pascal

2 Iedereen naar de stembus. 2. Op 14 oktober gaan je ouders naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen. Maar wat is stemmen eigenlijk? Dat betekent dat je uit de verschillende partijleden kiest welke partij en welk partijlid het dichtst bij jouw ideeën aanleunt. Stemrecht. In België bezit men stemrecht voor de parlementsverkiezingen als men: de Belgische nationaliteit bezit; 18 jaar is op de dag van de verkiezingen; ingeschreven is in het bevolkingsregister van een gemeente van het kiesgebied; niet uitgesloten is wegens criminele feiten, of onbekwaam is verklaard. Voor de gemeenteraadsverkiezingen kunnen mensen die niet de Belgische nationaliteit bezitten onder bepaalde voorwaarden ook stemmen. Wist je dat?: * vrouwen pas sinds 1948 mogen deelnemen aan alle verkiezingen. We kunnen niet allemaal tegelijk regeren. Daarom kiezen we politici die dat in onze plaats doen. Dat is precies wat gebeurt bij de verkiezingen: elke burger kiest door wie hij of zij bestuurd en vertegenwoordigd wordt. Dat is het principe van de democratie. De bestuursleden moeten luisteren naar de wensen van de burgers. Een burgemeester wordt voor zes jaar benoemd. Die periode noemt men een mandaat. Maar burgemeester word je niet zomaar! Meestal wordt de persoon die de meeste stemmen behaalde tijdens de gemeenteraadsverkiezingen, burgemeester. Het is dus belangrijk dat de bevolking hem of haar goed kent. De (kandidaat)-burgemeester staat vaak helemaal bovenaan de lijst van zijn partij. Het gebeurt dat een burgemeester eerst schepen was, maar dat hoeft niet. De burgemeester maakt deel uit van de meerderheid. Dat zijn de partijen die de gemeente besturen. De partijen die minder stemmen verzameld hebben, bevinden zich in de oppositie. Zij geven vaak kritiek op de regerende partij. Ze stimuleren zo de regerende partij om hun beloften na te komen. Politiek: ook (iets) voor jou!? Moet je echt wachten tot je 18 bent om deel te nemen aan de politiek? Niet altijd! Sommige gemeenten hebben een kindergemeenteraad. Dat is een groep van kinderen uit het 5 de en 6 de leerjaar. Ze worden in het begin van het schooljaar door kinderen van dezelfde leeftijd verkozen. De kindergemeenteraad bestudeert verschillende projecten in de gemeente, bijvoorbeeld projecten in verband met sport of milieu. Aan de slag! We organiseren onze eigen verkiezingen op school. Doe je mee? We nemen de resultaten van de gemeenteraadsverkiezingen van onze eigen gemeente onder de loep.

3 Stemmen met het potlood. 3. Wat neem je mee? Enkele weken voor de verkiezingen krijg je een oproepingsbrief in de bus. Daarop kun je lezen naar welk stembureau je moet gaan. Je neemt je oproepingsbrief en je identiteitskaart mee. Je oproepingsbrief vergeten is niet zo erg. Zorg wel dat je zeker je identiteitskaart meeneemt. Hoe laat moet ik gaan stemmen? In sommige gemeenten kun je met computer stemmen (zie verder), in andere gemeenten met het potlood. Wie met het potlood stemt, kan gaan stemmen tussen 8 uur en 13 uur. Wie met de computer stemt, kan gaan stemmen tussen 8 uur en 15 uur. Hoe stem ik geldig? Stap 1 In het stemlokaal geef je je identiteitskaart en oproepingsbrief af aan de voorzitter. Stap 2 De voorzitter geeft je het stembiljet voor de Gemeenteraadsverkiezingen. Je gaat het stemhokje in om te stemmen. Geldig stemmen kun je op 4 manieren doen: a. Je kunt een lijststem geven. Wanneer je een lijststem geeft, kleur je het bolletje bovenaan de lijst rood. Een lijststem is een stem voor een partij en niet voor een persoon. Dat wil zeggen dat je akkoord gaat met de volgorde van de kandidaten op de lijst. Je mag maar één lijststem uitbrengen. Breng je meer lijststemmen uit, dan stem je ongeldig. b. Je kunt stemmen voor één of meer kandidaten of opvolgers binnen één lijst. Dat heet een voorkeurstem. Je kunt stemmen voor één kandidaat of opvolger door het bolletje bij zijn of haar naam rood te kleuren. Je mag stemmen voor meerdere kandidaten of opvolgers door meerdere bolletjes rood te kleuren. Let er wel op dat je binnen dezelfde lijst blijft, want anders is je stem ongeldig.

4 4. c. Je mag zowel een lijststem als (een) voorkeurstem(men) uitbrengen. Dan kleur je zowel het bolletje bovenaan de lijst als de bolletjes bij de namen van de personen van je voorkeur rood. Let ook hier op dat je dit op een stembrief steeds binnen dezelfde lijst doet, anders is je stem ongeldig. d. Je kunt ten slotte blanco stemmen: voor geen enkele kandidaat stemmen. Je doet dat als je geen voorkeur hebt voor een partij of voor een kandidaat. Blanco stem je door helemaal niets in te vullen. Als je iets op je stembrief schrijft of tekent, dan is je stem ongeldig. Blanco en ongeldige stemmen tellen niet mee bij de zetelverdeling. Stap 3 Als je klaar bent, stop je het stembiljet in de juiste stembus. Stap 4 Je krijgt je identiteitskaart en oproepingsbrief terug van de voorzitter. Je oproepingsbrief is afgestempeld als bewijs dat je naar het stemlokaal bent gekomen.

5 Stemmen met de computer of elektronisch stemmen. 5. Stap 1 In het stemlokaal geef je je oproepingsbrief en je identiteitskaart af aan de voorzitter. Je krijgt dan een magneetkaart. Stap 2 In het stemhokje steek je de kaart in het toestel met de pijl naar boven en naar het toestel gericht. Stap 3 Er verschijnt eerst een scherm met partijen waarop je voor de verkiezingen kunt stemmen. Kies de partij waarop je wilt stemmen door met de lichtpen loodrecht op de naam van de partij te drukken. Wie blanco wil stemmen, drukt op het speciale vakje blanco. Als je niet blanco stemt, verschijnt de lijst met kandidaten van de partij die je hebt geselecteerd. Stap 4 Je kunt nu op 3 manieren stemmen: a. Je kunt een lijststem geven. Een lijststem is een stem voor een partij en niet voor een persoon. Dat wil zeggen dat je akkoord gaat met de volgorde van de kandidaten op de lijst. Als je een lijststem wilt uitbrengen, druk je de pen loodrecht tegen het scherm op het bolletje bovenaan de lijst van je keuze. b. Je kunt stemmen voor één of meer kandidaten of opvolgers binnen één lijst. Dat heet een voorkeurstem. Als je een voorkeurstem wilt uitbrengen, druk je de pen tegen het scherm op het bolletje of de bolletjes bij de naam of namen van de personen voor wie je wilt stemmen. c. Je mag ook zowel een lijststem als voorkeurstem(men) uitbrengen. Stap 5 Ten slotte moet je op het scherm je stem bevestigen door met de leespen op stem bevestigen te klikken. Zolang je je stem niet bevestigd hebt, kun je die nog veranderen. Stap 6 Als je je laatste keuze bevestigd hebt, komt je kaart terug uit het toestel. Je kunt die nu onmiddellijk weer in het toestel stoppen om na te kijken waarop of op wie je gestemd hebt. Maar je kunt je stem nu niet meer veranderen. Stap 8 Neem ten slotte je kaart terug en geef hem af aan de voorzitter. Die zal de kaart in de bus steken. Je krijgt je identiteitskaart en je afgestempelde oproepingsbrief terug.

6 Woordenlijst om de verkiezingen nog beter te begrijpen. 6. Kandidaat = een persoon die lid is van een partij, zodat je op hem of haar kunt stemmen. Stembureau = de plaats waar je gaat stemmen. Vaak is dat een openbare plaats (zoals een school of sporthal). Stembiljet = papier waarop de kandidaat kiezer de kandidaat van zijn keuze aangeeft. Nadat hij of zij de stembrief heeft ingevuld, steekt de kiezer die in de stembus. In de gemeenten waar je elektronisch kunt stemmen, breng je je stem uit op een computer. Die slaat alles op een magnetische kaart op, die je in de elektronische stembus stopt. Oproepingskaart = een kaart die elke kiezer thuis krijgt. Daarop staat wanneer en waar je moet gaan stemmen. Voorzitter = een burger die aangewezen wordt om het verloop van de verkiezingen in het stembureau in goede banen te leiden. Verkozene = kandidaat die bij de verkiezingen voor een bepaalde functie verkozen werd. Gemeenteraad = een groep van verkozenen die alles regelen wat met de gemeente te maken heeft. De gemeenteraad bestaat uit de burgemeester, schepenen en gemeenteraadsleden. Hij is een beetje het parlement van de gemeente. Democratie = volk (demos) en macht (kratia). In een democratisch land mogen de burgers zelf beslissen wie het land bestuurt en op welke manier. Daarom worden er verkiezingen georganiseerd. Schepen = verkozen gemeenteraadslid dat verantwoordelijk is voor een bepaalde taak in de gemeente. Onderwijs, openbare werken, sport, De schepen is lid van de gemeenteraad. Burgemeesterssjerp = een sjerp (soort van sjaal) die de burgemeester om zijn middel draagt, meestal tijdens een speciale gebeurtenis. De sjerp heeft drie stroken, elk in een van de kleuren van de Belgische vlag. Burgemeester = staat aan het hoofd van het gemeentebestuur. Kiezer = iemand die gaat stemmen. Ongeldige stem = deze stem telt niet, omdat het stembiljet verscheurd werd, omdat men er, buiten zijn stem, andere dingen op geschreven heeft of omdat men op meer dan één partij gestemd heeft. Blanco stem = de kiezer duidt geen enkele kandidaat aan op het stembiljet en geeft dus een leeg of blanco stembiljet af. Lijsttrekker = de kandidaat die helemaal bovenaan op de lijst van een bepaalde partij staat. Voor de gemeenteraadsverkiezingen is dat vaak de kandidaat die de partij als burgemeester wil. Als de kiezer een lijststem uitbrengt, betekent dat ook dat hij of zij akkoord gaar met de volgorde van de kandidaten zoals ze door de partij wordt opgegeven. Lijstduwer = de kandidaat die helemaal onderaan op de lijst van een bepaalde partij staat.

7 Opvolger(s) = Zij nemen de plaats in van een verkozene als die persoon ontslag zou nemen of zou overlijden. Ook als een verkozene minister wordt, neemt de opvolger zijn of haar plaats in. 7. Politieke partij = groep van mensen die dezelfde ideeën belangrijk vinden. Ze groeperen zich in een partij, zodat ze verkozen kunnen worden. Meerderheid = de partijen die samen de regering (België/Gemeenschappen) of het schepencollege (gemeenten) vormen. Oppositie = de partijen die niet in de regering zitten. Zij nemen wel deel aan de debatten in de Kamer en Senaat (België), het Vlaams, Waals of Brussels Parlement (gemeenschappen) of de gemeenteraad (gemeenten). Er zijn verkiezingen op verschillende niveaus. Op de verkiezingskalender hieronder krijg je er een overzicht van: Politiek in België en Europa. Dit schema maakt veel duidelijk.

8 8. Een stukje geschiedenis. In het oude Athene werd door lottrekking bepaald wie zou gaan besturen. Elke Atheense burger (niet de vrouwen, de slaven en de niet-atheners) had dus evenveel kans om geselecteerd te worden. In ons democratisch systeem wijzen we onze politici en bestuurders aan door verkiezingen. Verkiezingen zijn met andere woorden een methode om te selecteren wie een rol zal spelen bij het besturen van de samenleving. We organiseren verkiezingen omdat we het belangrijk vinden om verantwoordelijken te kunnen aanwijzen die in onze naam zullen spreken, handelen, wetten zullen maken en opleggen. Algemeen stemrecht kan vanzelfsprekend lijken, maar het bestaat in België nog maar sinds In 1830, bij de oprichting van België, mochten alleen diegenen stemmen die minstens een bepaald minimum aan belastingen betaalden. Bovendien mochten alleen mannen kiezen. Onder druk van onder meer de socialisten en de progressieve liberalen werd in 1893 het algemeen meervoudig stemrecht voor mannen ingevoerd. Elke man van minstens 25 jaar kreeg één stem. Als je een bepaalde belasting betaalde, gezinshoofd was of een erkend diploma had behaald, kreeg je een tweede en soms zelfs een derde stem. Nog altijd mochten alleen mannen stemmen. De socialisten en de progressieve liberalen wilden het gewone enkelvoudige stemrecht invoeren: één man, één stem. Na de Eerste Wereldoorlog kon men nog moeilijk anders dan het enkelvoudig stemrecht invoeren: elke mannelijke Belg één stem. In 1919 keurde het parlement dus het algemeen stemrecht voor mannen vanaf 21 jaar goed. In 1948 werd het algemeen enkelvoudig stemrecht ingevoerd: vrouwen kregen nu ook stemrecht op alle niveaus. Overal democratie? Je weet ondertussen dat inwoners van een democratisch land, zoals België, Frankrijk, Nederland, Amerika, het recht hebben om een stem uit te brengen. Verkiezingen zorgen ervoor dat je een stem kan uitbrengen op een (politieke) partij of een vertegenwoordiger van een politieke partij die het dichts aanleunt bij jou ideeën. Jammer genoeg zijn er nog heel veel landen in de wereld waar er nog steeds geen sprake is van de stem van het volk. In zo n land is er sprake van dictatuur.

9 Leven in een dictatuur. 9. Chili, Generaal Pinochet pleegde een staatsgreep met de hulp van het leger. Hij zette president Salvador Allende aan de kant. Allende was door het volk verkozen, omdat hij beloofd had de levensomstandigheden van de armste mensen te verbeteren. Duitsland, de jaren 30. Hitler kwam aan de macht. Alleen de Nazi-partij was toegelaten. Door een schrikbewind zette hij de mensen aan tot haat tegen de joden. Zijn macht berustte op de leiderscultus. Hij wilde Führer (leider) genoemd worden. Hitler wou in korte tijd heel veel landen veroveren om zijn dictatuur uit te breiden. Een land waar dictators aan de macht zijn, leven mensen in een wereld van geweld en oorlog. Vaak worden mensen uitgesloten, omdat ze het niet eens zijn met het systeem. Soms worden ze zelfs gemarteld en vermoord, alleen omdat ze anders zijn of andere ideeën hebben. Je kunt heel wat redenen vinden om mensen te verstoten: ze zien er anders uit, hebben een andere godsdienst of leven anders. In een dictatuur speelt propaganda een heel belangrijke rol. De media: radio, kranten en televisie wordt beïnvloed. Het doel is natuurlijk de ideeën van de dictator te verspreiden en tegengestelde ideeën te verbieden. In de scholen en de jeugdbewegingen is het heel makkelijk om de kinderen van jongs af aan de ideeën van de dictator in te prenten. Leg uit: staatsgreep = dictator= martelen = schrikbewind = propaganda = aanhangers = Ken je deze dictators? Noteer hun naam en het land waar ze als dictator regeerden Ook vandaag nog lijden landen in de wereld onder het bewind van een dictator. Blader eens door de krant of kijk eens naar het nieuws.

10 10. België een moeilijke puzzel. Wij zijn een klein land. Toch hebben we een heel ingewikkeld politiek systeem! Eigenlijk is België een federale staat. Dat betekent dat het land uit deelstaten bestaat. Elke deelstaat heeft zijn eigen functie en macht. We zullen dit eens even bekijken vanaf het grootste niveau tot het kleinste niveau. De federale staat. De federale staat is het grootste niveau. Die behandelt alles wat voor alle Belgische burgers van belang is. Bijvoorbeeld het gerecht of het leger. De federale staat keurt ook de wetten goed die voor alle Belgen van kracht zijn en ziet erop toe dat ze naar behoren uitgevoerd worden. Aan het hoofd van de federale regering staat de Eerste Minister : Elio Di Rupo. Verder bestaat de huidige (sinds 6 december 2011) regering uit 13 ministers en 6 staatssecretarissen. Een staatssecretaris heeft een eigen beleidsterrein, legt zelf verantwoording af tegenover het parlement en is lid van de Belgische regering. In de ministerraad heeft hij/zij geen stemrecht. Wat doet België? Defensie. Buitenlandse zaken. Overheidsbedrijven. - het leger, - België vertegenwoordigen - de Belgische - sturen van troepen bij de VN, spoorwegen (blauwhelmen) naar - ambassades, (NMBS), oorlogsgebieden. - ontwikkelingssamenwerking - de post. Sociale Zekerheid. Economie. Financiën. - ziekte- en - consumentenzaken, - federale invaliditeitsverzekering, - handelspraktijken, belastingen (o.a. - werkloosheid, - auteursrechten. btw), - pensioenen, - prijs- en - kinderbijslag. inkomensbeleid. Binnenlandse zaken. Mobiliteit en Vervoer. Justitie. - federale politie, - nummerplaten, - rechtbanken, - staatsveiligheid, - beheer van luchtverkeer, - gevangenissen. - rampenplannen, - verkeersregels, - asielbeleid - rijbewijzen.

11 11. De gewesten. België wordt in 3 gewesten verdeeld: het Vlaams Gewest, het Waals Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Elk gewest neemt beslissingen die geldig zijn in de gebieden die tot dat gewest behoren. Zo regelt elk gewest bijvoorbeeld het tram- en busverkeer op zijn gebied. De gemeenschappen. De gemeenschappen hangen niet af van het grondgebied, maar van de taal die men er spreekt. Er zijn drie gemeenschappen in België, omdat er ook drie officiële talen gesproken worden: de Vlaamse Gemeenschap, de Franse Gemeenschap en de Duitstalige Gemeenschap. De gemeenschappen zijn verantwoordelijk voor onder andere onderwijs en cultuur. Als je naar een Nederlandstalige school gaat, wordt je vakantie of het loon van de juf of meester bepaald door de Vlaamse Gemeenschap. De provincies. België telt tien provincies: vijf Waalse en vijf Vlaamse. Elke provincie wordt bestuurd door het gewest waartoe ze behoort. Een provincie bevindt zich een beetje tussen het gewest en de gemeente in. Enerzijds overstijgt een provincie het niveau van de gemeenten, anderzijds moet ze de gemeenten ook ondersteunen. De gemeenten. De gemeente staat het dichtst bij de gewone burgers. In totaal zijn er 589 gemeenten in België. Elke gemeente wordt bestuurd door de gemeenteraad, met aan het hoofd de burgemeester. De gemeente speelt een belangrijke rol in het dagelijks leven van de burgers. Ze regelt bijvoorbeeld al het papierwerk. Voor een nieuwe identiteitskaart, een rijbewijs, een adresverandering De gemeente organiseert ook de vuilnisophaling, het onderhoud van de straten en de bibliotheek en de sportcentra. Op vind je een lijst terug van alle Belgische gemeenten. Neem zeker eens een kijkje.

12 12. En hoe zit het met Europa? Hoe het allemaal begon? Na WO II beseften de bestuurders van ons land dat het belangrijk is om samen sterk te staan. Daarom richtten ze de Benelux op in Dat is een verbond tussen België, Nederland en (Groot-Hertogdom)-Luxemburg. Door de jaren heen komen er heel wat landen bij, omdat zij er een pak voordelen in zien. Het verbond krijgt ook verschillende namen. In 1952 wordt de EGKS opgericht. Luxemburg, Frankrijk, Duitsland, Italië, Nederland en België richtten samen de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal op. Samen werkten ze aan een aantal projecten. In 1957 breidden ze hun taken en doelen uit. De EEG, de Europese Economische Gemeenschap, was geboren. Vandaag heet het de Europese Unie (EU) en telt in 2012 maar liefst 27 lidstaten. Dat is meer dan 500 miljoen inwoners! Eén van de belangrijkste verwezenlijkingen van de EU is de invoering van de euro in En niet te vergeten, ook al meer dan zestig jaar vrede in Europa! Als lid van de EU moet je vaak beslissingen volgen die daar zijn genomen. De Europese Unie heeft een Europees Parlement. Eens per maand vergaderen zij in Straatsburg, een stad in Frankrijk. In het Europees Parlement zetelen mensen die in de landen van de Europese Unie werden verkozen. België heeft momenteel 22 vertegenwoordigers. Andere gebouwen en diensten van de EU zitten in Brussel. Onze hoofdstad wordt wereldwijd beschouwd als de hoofdstad van de Unie. Waarom Brussel? Daar zijn verschillende redenen voor. De eerste is aardrijkskundig. In de tijd van de EEG werd de stad door Europa gekozen om haar centrale ligging. Brussel ligt op het kruispunt van de grote Europese verkeerswegen. De tweede reden is historisch. Een van de oprichters van de EU was namelijk een Belg: Paul-Henri Spaak. Hij was een grote verdediger van een verenigd Europa. Het Berlaymontgebouw in Brussel, het belangrijkste EU-gebouw in onze hoofdstad. Verder is er ook een culturele reden. In België worden officieel drie talen gesproken: Nederlands, Frans en Duits. Brussel is zowel de hoofdstad van Vlaanderen als van België en dus een meertalige stad. De stad staat ook open voor verschillende culturen. In het Berlaymontgebouw (zie foto) zetelt de Europese Commissie. Zij stelt wetten op en controleert of die in alle landen goed toegepast worden.

13 13. Hoe neemt men beslissingen in de Europese Unie? Om met alle landen van de EU samen beslissingen te kunnen nemen, werden er allerlei instellingen opgericht. De Europese Raad beslist welke grote lijnen gevolgd moeten worden en welke projecten er moeten komen in de EU. Hij is samengesteld uit de staatshoofden en eerste ministers van de lidstaten en de voorzitter van de Europese Commissie. Hij komt ten minste twee keer per jaar samen in het land dat op dat moment voorzitter is van de EU. Elk land mag om de beurt voorzitter zijn, telkens zes maanden lang. De huidige voorzitter van de EU is Cyprus. Tijdens het eerste semester (januari tot juli) was Denemarken aan de beurt. België was van juli 2010 tot en met december 2010 aan de beurt. Sinds 1 januari 2010 heeft de Europese Raad een verkozen voorzitter. De eerste president van de EU is een Belg! Weet jij hoe hij heet? De Europese Commissie stelt wetten voor. Ze zorgt ervoor dat de beslissingen van de Europese Raad toegepast worden. Om de vijf jaar zijn er Europese verkiezingen. In elke lidstaat (landen die lid zijn van de EU) worden de inwoners opgeroepen om te komen stemmen voor het Europees Parlement. De verkozenen (parlementsleden) bespreken de voorstellen van de Commissie en keuren de begroting van de EU goed. De Raad van de EU (Ministerraad) neemt de uiteindelijke beslissingen en keurt de wetten goed of af. Europees Parlement in Straatsburg (Frankrijk).

14 lidstaten. Oostenrijk Duitsland Nederland België Griekenland Polen Bulgarije Hongarije Portugal Cyprus Ierland Roemenië Tsjechië Italië Slowakije Denemarken Letland Slovenië Estland Litouwen Spanje Finland Luxemburg Zweden Frankrijk Malta Verenigd Koninkrijk 1 toetredend land. Kroatië 5 kandidaat-lidstaten en 3 potentiële kandidaten. Macedonië Servië Albanië IJsland Turkije Bosnië en Herzegovina Montenegro Kosovo

15 We werken de volgende les(sen) aan een voorstelling van een land dat lid is van de Europese Unie. Maak een keuze uit de 27 lidstaten die je hiernaast afgebeeld ziet staan. Je krijgt een stappenplan van de juf/meester om je voorstelling zo volledig mogelijk te maken. Gebruik je atlas. Kleur de landen die lid zijn van de Europese Unie geel. Kleur de landen die graag lid willen worden (kandidaat lidstaten) groen. Duid de volgende zeeën aan: de Noordzee, Atlantische Oceaan, Middellandse Zee, Oostzee, Adriatische Zee, Egeïsche Zee en de Zwarte Zee. 15.

16 16. HOE IS DE EUROPESE UNIE ONTSTAAN? Het begon allemaal met de oprichting van de EGKS =Europese in het jaar met de idee: NOOIT MEER 6 landen werkten samen op het gebied van kolen en staal. Dit zijn: Frankrijk, Duitsland, De samenwerking werd uitgebreid. De EEG werd opgericht in het jaar = Europese Deze 6 landen maakten niet langer enkel afspraken over kolen en staal, maar ze werkten ook samen op economisch gebied. Economisch heeft betrekking op Vanaf de jaren 70 worden nog andere Europese landen lid van de EEG. In 1992 namen de toenmalige 12 leden een besluit: EEG wordt EU. = Europese Op dit moment telt de EU landen en bijna miljoen inwoners. En er zijn nog kandidaten!

17 17. Europa in het dagelijkse leven. Europese steden in de kijker. Ieder jaar mogen twee Europese steden zich culturele hoofdstad van Europa noemen. De gekozen steden organiseren dan een jaar lang allerhande activiteiten en zetten hun bezienswaardigheden in de kijker. Zo wil Europa zijn culturele verscheidenheid benadrukken en de Europese burgers dichter bij elkaar brengen. Dit Europese initiatief betekent op langere termijn ook een economische en culturele stimulans voor deze steden, bijvoorbeeld door subsidies voor de restauratie van monumenten. In 1985 werd Athene de allereerste culturele hoofdstad van Europa. Voor België kregen Antwerpen, Brussel en Brugge de voorbije jaren al eens de titel van culturele hoofdstad van Europa. De Europese culturele hoofdsteden in : Guimarães (Portugal) en Maribor (Slovenië) 2013: Marseille (Frankrijk) en Košice (Slowakije) 2014: Umeå (Zweden) en Riga (Letland) 2015: Bergen (België) en Plzen (Tsjechische Republiek) Eerlijke handel. Eerlijke handel of fair trade betekent dat bijvoorbeeld koffieboeren, cacaoboeren of bananenboeren in Latijns-Amerika, Afrika en Zuidoost-Azië een eerlijke prijs krijgen voor hun exportproducten. Een prijs die in verhouding staat tot de werkelijke productiekosten. Fairtrade-producten dienen daarnaast te voldoen aan strenge milieueisen. Fairtrade-producten zijn in Nederland en België herkenbaar aan het Max Havelaarkeurmerk en worden verkocht in wereldwinkels, WAAR-winkels, supermarkten, warenhuizen en natuurvoedingswinkels.

18 18. Milieu. Ga op school en thuis op zoek naar deze logo s. Waar vind je ze terug? Weet jij ook wat ze betekenen? Waarop vindt je het? Wat betekent het? Energie.

19 19. Ik lees. Ik kan. Ik ken. Ik weet. Ik leer. Na het doorlopen van dit thema: VERKIEZINGEN. Kan je het begrip stemrecht verklaren (p.2). Kan je opsommen wie stemrecht heeft (p.2). Weet je dat het niet altijd vanzelfsprekend is geweest om voor verschillende groepen (armen, vrouwen, ) het stemrecht te verwerven (p.8). Kan je met eigen woorden de verschillende stappen van een verkiezing uitleggen (p.3-4-5) Kan je de begrippen (p.6-7) met betrekking tot de verkiezingen verklaren. DICTATUUR. Kan je de woorden dictator en dictatuur verklaren (p.9). Kan je de begrippen staatgreep, propaganda, martelen, schrikbewind verklaren (p.9). Ken je de namen van de dictators die in de klas aan bod kwamen (p.9). BELGIË. Weet je dat België een ingewikkelde puzzel is, d.w.z. (p.10-11): - je kan taken van de federale regering opsommen, - je kent onze Eerste Minister, - je kan de 10 provincies en hun provinciehoofdplaats opsommen (zie huistaak), - je kan de 3 gewesten en de 3 gemeenschappen benoemen. EUROPESE UNIE. Kan je de werking van de Europese Unie verwoorden, d.w.z.(p.12-13): - de taken van de Europese Raad, - de taken van de Europese Commissie, - de taken van het Europees Parlement, - de taken van de Raad van de EU. Kan je de lidstaten van de EU opsommen (p.14). Kan je op een blinde kaart de lidstaten van de EU aanduiden (p.15). Kan je het schema (p.16) van de evolutie van de Europese Unie (EU) aanvullen. Kan met voorbeelden illustreren hoe Europa voor eerlijke handel zorgt (p.17). Kan je aan de hand van een voorbeeld verklaren hoe Europa voor het milieu (p.18) zorgt. Kan je verschillende vormen van energie(p.18) benoemen. d.w.z. = dit wil zeggen

20 We maken samen een mindmap. Deze mindmap helpt jou nadien bij het leren van je les. SOCIO 20.

21 Bronnen: Afbeeldingen Zonneland 2, schooljaar , uitgeverij Averbode Zonneland 9, schooljaar , uitgeverij Averbode Zonneland 2, schooljaar , uitgeverij Averbode Zonneland 20, schooljaar , uitgeverij Averbode Zonneland 22, schooljaar , uitgeverij Averbode Zonneland, schooljaar n 4, 11, 20, 27, 35, uitgeverij Averbode Bronnenboek Mundo 6, uitgeverij die Keure Website:

22 EINDTERMEN & LEERPLANDOELEN MENS. ET WO 3.4 De leerlingen kunnen in concrete situaties verschillende manieren van omgaan met elkaar herkennen, erover praten en aangeven dat deze op elkaar inspelen. WO-MNS-SC De leerlingen kunnen in concrete situaties verschillende manieren van omgaan met elkaar herkennen, erover praten en aangeven dat deze op elkaar inspelen. ET WO 3.7* De leerlingen hebben aandacht voor de onuitgesproken regels die de interacties binnen een groep typeren en zijn bereid er rekening mee te houden. WO-MNS-SV De leerlingen zijn bereid rekening te houden met de onuitgesproken regels die de interacties binnen hun groep bepalen. MAATSCHAPPIJ. ET WO 4.3 De leerlingen kunnen met een zelf gekozen voorbeeld het nut en het belang aangeven van een collectieve voorziening, waarvoor de overheid zorg draagt. WO-MAA-SEV-22 De leerlingen kunnen met een zelfgekozen voorbeeld het nut en het belang aangeven van een collectieve voorziening, waarvoor de overheid geheel of gedeeltelijk zorg draagt. ET WO 4.9 De leerlingen kunnen voorbeelden geven van mogelijkheden die in onze samenleving bestaan voor de zorg en opvang van bejaarden en mensen met een handicap. WO-MAA-SCV-20 De leerlingen kunnen voorbeelden geven van mogelijkheden die in onze samenleving bestaan voor de zorg en opvang van bejaarden en mensen met een handicap. ET WO 4.11 De leerlingen kunnen illustreren dat arbeidsmigratie en het probleem van vluchtelingen een rol hebben gespeeld bij de ontwikkeling van onze multiculturele samenleving. WO-MAA-SCV-12 De leerlingen kunnen illustreren dat arbeidsmigratie en het probleem van vluchtelingen een rol hebben gespeeld bij de ontwikkeling van de multiculturele samenleving.

23 ET WO 4.14 De leerlingen kunnen op een eenvoudige wijze uitleggen dat verkiezingen een basiselement zijn van het democratisch functioneren van onze instellingen. WO-MAA-PJV-27 De leerlingen kunnen op een voor hen bevattelijke wijze uitleggen dat de verkiezingen een basiselement zijn van het democratisch functioneren van onze instellingen. ET WO 4.16 De leerlingen weten dat Vlaanderen één van de gemeenschappen is van het federale België en dat België deel uitmaakt van de Europese Unie. Ze weten daarbij dat elk een eigen bestuur heeft waar beslissingen worden genomen. WO-MAA-PJV-21 WO-MAA-PJV-22a WO-MAA-PJV-29 De leerlingen weten dat Vlaanderen één van de gemeenschappen is van het federale België. De leerlingen kunnen illustreren dat er tussen het bestuur van Vlaanderen en dat van België een taakverdeling is. De leerlingen weten dat België deel uitmaakt van de Europese Unie en weten dat elk een eigen bestuur heeft waar beslissingen worden genomen. ET WO 4.17 De leerlingen kennen de erkende symbolen van de Vlaamse Gemeenschap (met name feestdag, wapen, vlag, volkslied en memoriaal). WO-MAA-PJV-25 De leerlingen kennen de erkende symbolen van de Vlaamse Gemeenschap (met name feestdag, wapen, vlag, volkslied, memoriaal). TIJD. ET WO 5.1 De leerlingen kunnen de tijd die ze nodig hebben voor een voor hen bekende bezigheid realistisch schatten. WO-TIJD-26 De leerlingen kunnen de tijd schatten die men nodig heeft voor een bekende bezigheid. ET WO 5.3 De leerlingen kunnen in een kleine groep voor een welomschreven opdracht een taakverdeling en planning in de tijd opmaken. WO-TIJD-41 De leerlingen kunnen in een kleine groep voor een welomschreven opdracht een taakverdeling en planning in de tijd opmaken. BRONGEBRUIK. ET WO 7 De leerlingen kunnen op hun niveau verschillende informatiebronnen raadplegen.

AEG deel 3 Naam:. Klas:.

AEG deel 3 Naam:. Klas:. AEG deel 3 Naam:. Klas:. 1-Video Grensverleggend Europa; Het moet van Brussel. a-in welke Europese stad staat Jan Jaap v.d. Wal? b-beschrijf in het kort waarom een betere Europese samenwerking nodig was.

Nadere informatie

Verkiezingen. Mensen met dezelfde ideeën vormen gemeenten besturen.

Verkiezingen. Mensen met dezelfde ideeën vormen gemeenten besturen. Verkiezingen Op zondag 7 juni moeten alle inwoners tegelijk verkiezen we ook kandidaten van België die ouder zijn dan 18 jaar naar voor het Europees Parlement, waar men de stembus. Ze moeten mensen kiezen

Nadere informatie

MODULE III BESLISSINGEN NEMEN IN EUROPA? BEST LASTIG!!!

MODULE III BESLISSINGEN NEMEN IN EUROPA? BEST LASTIG!!! MODULE III BESLISSINGEN NEMEN IN EUROPA? BEST LASTIG!!! De Europese Unie bestaat uit 27 lidstaten. Deze lidstaten hebben allemaal op dezelfde gebieden een aantal taken en macht overgedragen aan de Europese

Nadere informatie

Verkiezingen 2010! Vóór de verkiezingen... Auteur: Stijn Dekelver. parlement. Maar hoe werken die. verplicht naar de stembus.

Verkiezingen 2010! Vóór de verkiezingen... Auteur: Stijn Dekelver. parlement. Maar hoe werken die. verplicht naar de stembus. Auteur: Stijn Dekelver Op zondag 13 juni moeten alle Belgen die ouder zijn dan 18 jaar naar de stembus. Ze moeten mensen kiezen die hun stem vertegenwoordigen in het federaal parlement. Maar hoe werken

Nadere informatie

Wie bestuurt de Europese Unie?

Wie bestuurt de Europese Unie? Wie bestuurt de Europese Unie? 2 De Europese Unie (EU) is een organisatie waarin 28 landen in Europa samenwerken. Eén ervan is Nederland. Een aantal landen werkt al meer dan vijftig jaar samen. Andere

Nadere informatie

Verkiezingen 2010! Waarom kiezen? Overal foto's. Auteur: Stef Van Malderen. In ons land zijn er veel ministers. Zij zorgen er samen met hun

Verkiezingen 2010! Waarom kiezen? Overal foto's. Auteur: Stef Van Malderen. In ons land zijn er veel ministers. Zij zorgen er samen met hun Auteur: Stef Van Malderen Overal foto's Waarom kiezen? In ons land zijn er veel ministers. Zij zorgen er samen met hun medewerkers voor dat alles goed loopt in ons land. Het verkeer, de politie, de school,...

Nadere informatie

ECONOMIE. Begrippenlijst H7 VMBO-T2. PINCODE 5 e editie vmbo-kgt onderbouw. Bewerkt door D.R. Hendriks. Sint Ursula Scholengemeenschap, Horn

ECONOMIE. Begrippenlijst H7 VMBO-T2. PINCODE 5 e editie vmbo-kgt onderbouw. Bewerkt door D.R. Hendriks. Sint Ursula Scholengemeenschap, Horn ECONOMIE VMBO-T2 Begrippenlijst H7 PINCODE 5 e editie vmbo-kgt onderbouw Bewerkt door D.R. Hendriks Sint Ursula Scholengemeenschap, Horn Versie 1 2013-2014 Hoofdstuk 7 Europese grenzen? Paragraaf 7.1 Wat

Nadere informatie

Van-A-3 Verkiezingen

Van-A-3 Verkiezingen Van-A-3 Verkiezingen Didactische suggesties Doelen Dit Actua-magazine verschijnt naar aanleiding van de Europese en Vlaamse verkiezingen op 07 juni 2009. De leerlingen kunnen individueel de Van-A-3 krant

Nadere informatie

VERKIEZINGEN EUROPEES PARLEMENT Donderdag 23 mei 2019 BEPAAL MEE WIE IN DE EUROPESE UNIE BESLISSINGEN GAAN NEMEN. Den Haag

VERKIEZINGEN EUROPEES PARLEMENT Donderdag 23 mei 2019 BEPAAL MEE WIE IN DE EUROPESE UNIE BESLISSINGEN GAAN NEMEN. Den Haag VERKIEZINGEN EUROPEES PARLEMENT Donderdag 23 mei 2019 BEPAAL MEE WIE IN DE EUROPESE UNIE BESLISSINGEN GAAN NEMEN. Den Haag WAT DOET DE EUROPESE UNIE? Nederland is lid van de Europese Unie (EU). In de EU

Nadere informatie

Thema 2 Om ons heen. Samenvatting. Meander Samenvatting groep 7. Landschappen. Klimaten. Samenwerking. de regering. Onder de loep.

Thema 2 Om ons heen. Samenvatting. Meander Samenvatting groep 7. Landschappen. Klimaten. Samenwerking. de regering. Onder de loep. Meander Samenvatting groep 7 Thema 2 Om ons heen Samenvatting Landschappen Landschappen in Europa zijn heel verschillend. Nederland is een heel vlak land. Frankrijk is een land met heuvels en bergen. Zweden

Nadere informatie

Ontstaan van de EU Opdrachtenblad Schooltv-beeldbank

Ontstaan van de EU Opdrachtenblad Schooltv-beeldbank Ontstaan van de EU Opdrachtenblad Schooltv-beeldbank GROEP / KLAS.. Naam: Ga www.schooltv.ntr.nl Zoek op trefwoord: EU Bekijk de clip Het ontstaan van de EU en maak de volgende vragen. Gebruik de pauzeknop

Nadere informatie

Wie bestuurt de Europese Unie?

Wie bestuurt de Europese Unie? Wie bestuurt de Europese Unie? De Europese Unie (EU) is een organisatie waarin 28 landen in Europa samenwerken. Eén ervan is Nederland. Een aantal landen werkt al meer dan vijftig jaar samen. Andere landen

Nadere informatie

Wie bestuurt de Europese Unie?

Wie bestuurt de Europese Unie? Wie bestuurt de Europese Unie? De Europese Unie (EU) is een organisatie waarin 28 landen in Europa samenwerken. Eén ervan is Nederland. Een aantal landen werkt al meer dan vijftig jaar samen. Andere landen

Nadere informatie

Instructie: Wat weet je van de landen van de EU?

Instructie: Wat weet je van de landen van de EU? Instructie: Wat weet je van de landen van de EU? Korte omschrijving werkvorm De leerlingen gaan in tweetallen aan de slag en krijgen een werkblad. Welk land hoort bij de omschrijving? Elke lidstaat van

Nadere informatie

PAV [VERKIEZINGEN 2014]

PAV [VERKIEZINGEN 2014] PAV [VERKIEZINGEN 2014] INLEIDING Als je 18 jaar bent, moet je in ons land voor het eerst gaan stemmen. Dat brengt vaak vragen met zich mee. Op wie moet ik stemmen? Hoe zit ons land precies in elkaar?

Nadere informatie

6,6. Werkstuk door een scholier 1980 woorden 16 november keer beoordeeld. Aardrijkskunde

6,6. Werkstuk door een scholier 1980 woorden 16 november keer beoordeeld. Aardrijkskunde Werkstuk door een scholier 1980 woorden 16 november 2006 6,6 197 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde De Geo Inhoud: Voorwoord 3. - Wat verwachten we van dit werkstuk? - Hoe gaan we het aanpakken?

Nadere informatie

De activiteit in het Brussels Parlement voorbereiden of verwerken in de klas? Niet verplicht, wel leuk!

De activiteit in het Brussels Parlement voorbereiden of verwerken in de klas? Niet verplicht, wel leuk! De activiteit in het Brussels Parlement voorbereiden of verwerken in de klas? Niet verplicht, wel leuk! Je vindt in dit document authentiek materiaal van het parlement waarmee je zelf aan de slag kan.

Nadere informatie

Wie beslist wat? Duur: 30 45 minuten. Wat doet u?

Wie beslist wat? Duur: 30 45 minuten. Wat doet u? Wie beslist wat? Korte omschrijving werkvorm: De werkvorm Wie-Beslist-Wat is een variant op het spel Ren je rot. De leerlingen worden ingedeeld in teams. Elk team strijdt om de meeste punten. Er zijn kennisvragen

Nadere informatie

Verkiezingen - Methodologie

Verkiezingen - Methodologie Verkiezingen - Methodologie Verkiezingen - Methodologie... 1 1. Gemeenteraadsverkiezingen... 2 2. Verkiezingen voor het parlement van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest... 3 3. Verkiezingen van de Brusselse

Nadere informatie

KIJK VOOR MEER INFORMATIE EN LESTIPS OP WWW.EUROPAEDUCATIEF.NL HET STARTPUNT VOOR EUROPA IN HET ONDERWIJS. werkvel - 1. Tweede Fase Havo/vwo

KIJK VOOR MEER INFORMATIE EN LESTIPS OP WWW.EUROPAEDUCATIEF.NL HET STARTPUNT VOOR EUROPA IN HET ONDERWIJS. werkvel - 1. Tweede Fase Havo/vwo werkvel - 1 De Europese Unie (EU). Je hebt er dagelijks mee te maken. Al is het alleen al omdat je niet alleen Nederlander bent, maar ook Europeaan. Of dat er bijvoorbeeld euro s in je portemonnee zitten.

Nadere informatie

40 jaar Vlaams parlement

40 jaar Vlaams parlement Hugo Vanderstraeten 40 kaarsjes eenheidsstaat of een unitaire staat: één land met één parlement en één regering. De wetten van dat parlement golden voor alle Belgen. In de loop van de 20ste eeuw hadden

Nadere informatie

LOKALE EN PROVINCIALE VERKIEZINGEN 2012

LOKALE EN PROVINCIALE VERKIEZINGEN 2012 LOKALE EN PROVINCIALE VERKIEZINGEN 2012 Actualiteit ORIËNTEREN De slimste kiezer. Los de verschillende puzzels op en maak kennis met de verschillende politieke partijen in België. In deze fotopuzzel zie

Nadere informatie

Instructie: Quiz EU - Test je kennis!

Instructie: Quiz EU - Test je kennis! Instructie: Quiz EU - Test je kennis! Korte omschrijving werkvorm De leerlingen worden ingedeeld in teams. Elk team strijdt om de meeste punten. Er zijn kennisvragen en blufvragen. Bij kennisvragen kiest

Nadere informatie

Volume: 0-49 zendingen per jaar Europa 0 2 kg 2-10 kg kg kg

Volume: 0-49 zendingen per jaar Europa 0 2 kg 2-10 kg kg kg Wanneer u op basis van uw daadwerkelijkaantal zendingen boven de 49 zendingen per jaar uitkomt, dan kunt u ons contacteren voor verbeterde tarieven. Wij passen uw prijzen dan direct aan. Volume: 0-49 zendingen

Nadere informatie

Docentenvel opdracht 18 (De grote klimaat- en Europa- quiz)

Docentenvel opdracht 18 (De grote klimaat- en Europa- quiz) Docentenvel opdracht 18 (De grote klimaat- en Europa- quiz) Lees ter voorbereiding de volgende teksten en bekijk de vragen en antwoorden van de quiz. De juiste antwoorden zijn vetgedrukt. Wat wil en doet

Nadere informatie

DE EUROPESE UNIE MAVO Naam: Klas:

DE EUROPESE UNIE MAVO Naam: Klas: DE EUROPESE UNIE MAVO 2 2016 Naam: Klas: INLEIDING De Eerste Wereldoorlog vernietigde grote delen van Europa en de wereld. Nog nooit had een strijd tussen landen voor zoveel doden, gewonden, materiële

Nadere informatie

TRACTATENBLAD VAN HET. Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie; (met Bijlagen) Rome, 25 maart 1957

TRACTATENBLAD VAN HET. Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie; (met Bijlagen) Rome, 25 maart 1957 13 (1957) Nr. 18 TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN JAARGANG 2010 Nr. 40 A. TITEL 1) Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie; (met Bijlagen) Rome, 25 maart 1957 B. TEKST De Franse

Nadere informatie

Eureka Europa! Een didactisch pakket voor leerlingen van het 5de en 6de leerjaar basisonderwijs

Eureka Europa! Een didactisch pakket voor leerlingen van het 5de en 6de leerjaar basisonderwijs Eureka Europa! Een didactisch pakket voor leerlingen van het 5de en 6de leerjaar basisonderwijs 1.1 Een blik op een eeuw Europa Deel 1: Een beetje geschiedenis Dankzij onze vrienden, Marie en Alexander,

Nadere informatie

1. Democratie blz De staatsinrichting van Nederland blz Het kabinet en het parlement. 3. De Grondwet blz

1. Democratie blz De staatsinrichting van Nederland blz Het kabinet en het parlement. 3. De Grondwet blz Inhoudsopgave 1. Democratie blz. 3 2. De staatsinrichting van Nederland blz. 4 2.1. Het kabinet en het parlement 3. De Grondwet blz. 6 3.1. De Grondrechten 4. Europa blz. 7 Afsluitende opdracht De Klassengrondwet

Nadere informatie

De verkiezingen van 26 mei 2019 Over deze verkiezingen

De verkiezingen van 26 mei 2019 Over deze verkiezingen De verkiezingen van 26 mei 2019 Over deze verkiezingen Op 26 mei 2019 trekken alle kiesgerechtigde Belgen opnieuw naar de stembus voor de Europese, federale en regionale verkiezingen. De Brusselaars stemmen

Nadere informatie

Procedure voor de benoeming van de leden van het CvdR. De procedures in de verschillende lidstaten

Procedure voor de benoeming van de leden van het CvdR. De procedures in de verschillende lidstaten Procedure voor de benoeming van de leden van het CvdR De procedures in de verschillende lidstaten SAMENVATTING In de preambule van het Verdrag betreffende de Europese Unie luidt het dat één van de doelstellingen

Nadere informatie

DE BRIEVEN BRIGADE HET VERHAAL VAN DE EUROPESE UNIE TIJDSLIJN

DE BRIEVEN BRIGADE HET VERHAAL VAN DE EUROPESE UNIE TIJDSLIJN DE BRIEVEN BRIGADE HET VERHAAL VAN DE EUROPESE UNIE TIJDSLIJN INTRO VOOR DE LEERKRACHT Deze tijdslijn illustreert het verhaal van de Europese Unie. U kunt de tijdslijn in verschillende stukken afdrukken

Nadere informatie

Verkiezingen 2010! Wat is BHV? Vervroegde verkiezingen op 13 juni 2010. Auteur: Hugo Vanderstraeten. minderheid in de rand rond Brussel.

Verkiezingen 2010! Wat is BHV? Vervroegde verkiezingen op 13 juni 2010. Auteur: Hugo Vanderstraeten. minderheid in de rand rond Brussel. Auteur: Hugo Vanderstraeten Vervroegde verkiezingen op 13 juni 2010 Op maandag 26 april 2010 bood premier Yves Leterme het ontslag van de federale regering aan aan Koning Albert II. De regering viel over

Nadere informatie

Stemmen Verkiezingen Europees Parlement 2019

Stemmen Verkiezingen Europees Parlement 2019 Stemmen Verkiezingen Europees Parlement 2019 2 Voorwoord Dit boek gaat over de verkiezingen voor het Europees Parlement op 23 mei 2019. Het boek is gemaakt door de medewerkers van Leren & Ontwikkelen Cliënten.

Nadere informatie

Tarieven Europa: staffel 1

Tarieven Europa: staffel 1 Tarieven Europa: staffel 1 Wanneer u op basis van uw daadwerkelijkaantal zendingen boven de 49 zendingen per jaar uitkomt, dan kunt u ons contacteren voor verbeterde tarieven. Wij passen uw prijzen dan

Nadere informatie

1. 31958 Q 1101: EAEC Raad: De Statuten van het Voorzieningsagentschap van Euratom (PB 27 van 6.12.1958, blz. 534), gewijzigd bij:

1. 31958 Q 1101: EAEC Raad: De Statuten van het Voorzieningsagentschap van Euratom (PB 27 van 6.12.1958, blz. 534), gewijzigd bij: 9. ENERGIE 1. 31958 Q 1101: EAEC Raad: De Statuten van het Voorzieningsagentschap van Euratom (PB 27 van 6.12.1958, blz. 534), gewijzigd bij: 31973 D 0045: Besluit 73/45/Euratom van de Raad van 8 maart

Nadere informatie

INSCHRIJVING VAN DE BURGERS VAN DE EUROPESE UNIE DIE IN BELGIE VERBLIJVEN, ALS KIEZERS VOOR DE VERKIEZING VAN HET EUROPEES PARLEMENT

INSCHRIJVING VAN DE BURGERS VAN DE EUROPESE UNIE DIE IN BELGIE VERBLIJVEN, ALS KIEZERS VOOR DE VERKIEZING VAN HET EUROPEES PARLEMENT BERICHTEN UGA TM Division of Continuga TM nv 8501 KORTRIJK-HEULE tel. 056 36 32 00 fax 056 35 60 96 e-mail: sales@uga.be Januari 2009 Gelijktijdige verkiezingen van het Europees Parlement en de gemeenschapsen

Nadere informatie

GEAUTOMATISEERDE STEMMING VOORSTELLING VAN DE SCHERMEN.

GEAUTOMATISEERDE STEMMING VOORSTELLING VAN DE SCHERMEN. GEAUTOMATISEERDE STEMMING VOORSTELLING VAN DE SCHERMEN. 1. Algemene procedure. a. Inleiding. De stemprocedure wordt op gedetailleerde wijze beschreven in artikel 7 van de wet van 11 april 1994 houdende

Nadere informatie

STEM JIJ OOK? WAAR STEM JE VOOR? WAAROVER GAAT DE EUROPESE UNIE? HOE MOET IK STEMMEN? Kijk voor meer informatie op:

STEM JIJ OOK? WAAR STEM JE VOOR? WAAROVER GAAT DE EUROPESE UNIE? HOE MOET IK STEMMEN? Kijk voor meer informatie op: STEM JIJ OOK? Kijk voor meer informatie op: www.stemjijook.nu WAAR STEM JE VOOR? WAAROVER GAAT DE EUROPESE UNIE? HOE MOET IK STEMMEN? VERKIEZINGEN EUROPEES PARLEMENT Donderdag 23 mei 2019 WAAR STEM JE

Nadere informatie

Publicatieblad van de Europese Unie L 165 I. Wetgeving. Niet-wetgevingshandelingen. 61e jaargang. Uitgave in de Nederlandse taal. 2 juli 2018.

Publicatieblad van de Europese Unie L 165 I. Wetgeving. Niet-wetgevingshandelingen. 61e jaargang. Uitgave in de Nederlandse taal. 2 juli 2018. Publicatieblad van de Europese Unie L 165 I Uitgave in de Nederlandse taal Wetgeving 61e jaargang 2 juli 2018 Inhoud II Niet-wetgevingshandelingen BESLUITEN Besluit (EU) 2018/937 van de Europese Raad van

Nadere informatie

WIJ STEMMEN! JIJ OOK?

WIJ STEMMEN! JIJ OOK? MEI 26 WIJ STEMMEN! JIJ OOK? REGIONALE, FEDERALE EN EUROPESE VERKIEZINGEN Met steun van de Vlaamse overheid Vlaanderen verbeelding werkt INHOUD INLEIDING 3 VERKIEZINGEN : WA S DA?! 4 WAAROM ZIJN ER VERKIEZINGEN?

Nadere informatie

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 26 november 2003 (27.11) (OR. fr) 15314/03 Interinstitutioneel dossier: 2003/0274 (COD) CULT 66 CODEC 1678

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 26 november 2003 (27.11) (OR. fr) 15314/03 Interinstitutioneel dossier: 2003/0274 (COD) CULT 66 CODEC 1678 RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 26 november 2003 (27.11) (OR. fr) 15314/03 Interinstitutioneel dossier: 2003/0274 (COD) CULT 66 CODEC 1678 VOORSTEL van: de Europese Commissie d.d.: 18 november 2003

Nadere informatie

Eureka Europa! Een didactisch pakket voor leerlingen van het 5de en 6de leerjaar basisonderwijs

Eureka Europa! Een didactisch pakket voor leerlingen van het 5de en 6de leerjaar basisonderwijs Eureka Europa! Een didactisch pakket voor leerlingen van het 5de en 6de leerjaar basisonderwijs 1.1 Een blik op een eeuw Europa Deel 1: Een beetje geschiedenis Dankzij onze vrienden, Marie en Alexander,

Nadere informatie

Arbeidsmarkt allochtonen

Arbeidsmarkt allochtonen Streekpact 2013-2018 Cijferanalyse Publicatiedatum: 30 september 2013 Contactpersoon: Kim Nevelsteen Arbeidsmarkt allochtonen Samenvatting 1.176 werkzoekende allochtone Kempenaren (2012) vaak man meestal

Nadere informatie

Kandidatenlijsten en Geldig Stemmen: een voorbeeld met 3 lijsten. Verkiezing van 8 vertegenwoordigers. 2 Sport & Spel Troef

Kandidatenlijsten en Geldig Stemmen: een voorbeeld met 3 lijsten. Verkiezing van 8 vertegenwoordigers. 2 Sport & Spel Troef Kandidatenlijsten en Geldig Stemmen: een voorbeeld met 3 lijsten Verkiezing van 8 vertegenwoordigers 1 De Cultuurlijst 2 Sport & Spel Troef 1 Waes Tom 1 De Bruyne Kevin 1 2 Thielemans Joy Anna 2 Van Acker

Nadere informatie

DE RAAD VAN EUROPA HOEDER VAN DE MENSENRECHTEN OVERZICHT

DE RAAD VAN EUROPA HOEDER VAN DE MENSENRECHTEN OVERZICHT DE RAAD VAN EUROPA HOEDER VAN DE MENSENRECHTEN OVERZICHT Niet-lidstaat van de Raad van Europa (Wit-Rusland) LIDSTATEN HOOFDZETEL EN VESTIGINGEN BEGROTING Albanië, Andorra, Armenië, Azerbeidzjan, België,

Nadere informatie

5,2. 1.Het ontstaan van de Europese Unie. 2.Geschiedenis van de EU: Werkstuk door een scholier 1839 woorden 10 oktober keer beoordeeld

5,2. 1.Het ontstaan van de Europese Unie. 2.Geschiedenis van de EU: Werkstuk door een scholier 1839 woorden 10 oktober keer beoordeeld Werkstuk door een scholier 1839 woorden 10 oktober 2002 5,2 13 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer Hoofdstuk 1 1.Het ontstaan van de Europese Unie Op 18 april 1951 werd de eerste stap gezet richting een

Nadere informatie

Brochure geldige identiteitsdocumenten. Voor gebruik bij verkiezingen in het stemlokaal vanaf 2014

Brochure geldige identiteitsdocumenten. Voor gebruik bij verkiezingen in het stemlokaal vanaf 2014 Brochure geldige identiteitsdocumenten Voor gebruik bij verkiezingen in het stemlokaal vanaf 2014 Brochure geldige identiteitsdocumenten Voor gebruik bij verkiezingen in het stemlokaal vanaf 2014 1 Inleiding

Nadere informatie

Brochure Geldige identiteitsdocumenten. Voor gebruik bij verkiezingen en referenda in het stemlokaal vanaf 2016

Brochure Geldige identiteitsdocumenten. Voor gebruik bij verkiezingen en referenda in het stemlokaal vanaf 2016 Brochure Geldige identiteitsdocumenten Voor gebruik bij verkiezingen en referenda in het stemlokaal vanaf 2016 Brochure Geldige identiteitsdocumenten Voor gebruik bij de Tweede Kamerverkiezing van 15

Nadere informatie

Samenstelling van het Europees Parlement met het oog op de verkiezingen van 2014

Samenstelling van het Europees Parlement met het oog op de verkiezingen van 2014 P7_TA(2013)0082 Samenstelling van het Europees Parlement met het oog op de verkiezingen van 2014 Resolutie van het Europees Parlement van 13 maart 2013 over de samenstelling van het Europees Parlement

Nadere informatie

TRACTATENBLAD VAN HET

TRACTATENBLAD VAN HET 23 (2008) Nr. 2 TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN JAARGANG 2013 Nr. 147 A. TITEL Stabilisatie- en associatieovereenkomst tussen de Europese Gemeenschappen en hun lidstaten, enerzijds en

Nadere informatie

WIJ STEMMEN! JIJ OOK? Met steun van de Vlaamse overheid. Vlaanderen verbeelding werkt

WIJ STEMMEN! JIJ OOK? Met steun van de Vlaamse overheid. Vlaanderen verbeelding werkt WIJ STEMMEN! JIJ OOK? Met steun van de Vlaamse overheid Vlaanderen verbeelding werkt INHOUD INLEIDING 3 VERKIEZINGEN : WA S DA?! 4 WAAROM ZIJN ER VERKIEZINGEN? 4 DE GEMEENTERAADSVERKIEZING 5 MIJN STEM

Nadere informatie

GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2006

GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2006 BERICHTEN UGA 8501 KORTRIJK-HEULE Tel. 056 36 32 00 Fax 056 35 60 96 E-mail: sales@uga.be januari 2006 GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2006 INSCHRIJVING IN DE KIEZERSLIJSTEN VAN NIET-BELGISCHE BURGERS I. NIET-BELGISCHE

Nadere informatie

PGI 2. Europese Raad Brussel, 19 juni 2018 (OR. en) EUCO 7/1/18 REV 1

PGI 2. Europese Raad Brussel, 19 juni 2018 (OR. en) EUCO 7/1/18 REV 1 Europese Raad Brussel, 19 juni 2018 (OR. en) Interinstitutionele dossiers: 2017/0900 (E) 2013/0900 (E) EUCO 7/1/18 REV 1 INST 92 POLGEN 23 CO EUR 8 RECHTSHANDELINGEN Betreft: BESLUIT VAN DE EUROPESE RAAD

Nadere informatie

Brochure Geldige identiteitsdocumenten. Voor gebruik bij verkiezingen en referenda in het stemlokaal vanaf 2018

Brochure Geldige identiteitsdocumenten. Voor gebruik bij verkiezingen en referenda in het stemlokaal vanaf 2018 Brochure Geldige identiteitsdocumenten Voor gebruik bij verkiezingen en referenda in het stemlokaal vanaf 2018 Brochure Geldige identiteitsdocumenten Voor gebruik bij verkiezingen en referenda in het

Nadere informatie

De organisatie van de EU

De organisatie van de EU I De organisatie van de EU 1 Inleiding De Europese Unie (EU) bestaat inmiddels uit 28 lidstaten. Nadat zes lidstaten het samenwerkingsverband begonnen, hebben de EU en haar rechtsvoorgangers verschillende

Nadere informatie

MODULE I EUROPA: NOOIT MEER OORLOG!

MODULE I EUROPA: NOOIT MEER OORLOG! MODULE I EUROPA: NOOIT MEER OORLOG! I.I De geboorte van de Europese Unie Zoals jullie waarschijnlijk wel weten zijn er de vorige eeuwen veel oorlogen in Europa geweest. Vooral de Eerste en de Tweede Wereldoorlog

Nadere informatie

VOORBEREIDEND KNUTSELWERK

VOORBEREIDEND KNUTSELWERK WERKEN MET DE KAART KAART VAN EUROPA Bemachtig een zo groot mogelijke kaart van Europa VOORBEREIDEND KNUTSELWERK Maak knutselmateriaal om de verschillen tussen de landen te duiden. Hieronder staan de benodigde

Nadere informatie

"Culturele Hoofdstad van Europa" voor het tijdvak 2005 tot 2019 ***I

Culturele Hoofdstad van Europa voor het tijdvak 2005 tot 2019 ***I P5_TA(2004)0361 "Culturele Hoofdstad van Europa" voor het tijdvak 2005 tot 2019 ***I Wetgevingsresolutie van het Europees Parlement over het voorstel voor een besluit van het Europees Parlement en de Raad

Nadere informatie

Hoe is de EU tot stand gekomen?

Hoe is de EU tot stand gekomen? Verslag door? 2035 woorden 4 februari 2018 10 2 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer Hoe is de EU tot stand gekomen? de geschiedenis de EU is tegenwoordig niet meer weg te denken van politieke tot economische

Nadere informatie

ANNEX BIJLAGE. bij VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

ANNEX BIJLAGE. bij VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 21.9.2018 COM(2018) 651 final ANNEX BIJLAGE bij VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD over de werking van Richtlijn 2011/24/EU betreffende de toepassing

Nadere informatie

Tarieven Europa: staffel 1

Tarieven Europa: staffel 1 Tarieven Europa: staffel 1 Wanneer u op basis van uw daadwerkelijkaantal zendingen boven de 49 zendingen per jaar uitkomt, dan kunt u ons contacteren voor verbeterde tarieven. Wij passen uw prijzen dan

Nadere informatie

DESKRESEARCH EUROPESE VERKIEZINGEN 2009 Onthouding en stemgedrag bij de Europese verkiezingen van 2009

DESKRESEARCH EUROPESE VERKIEZINGEN 2009 Onthouding en stemgedrag bij de Europese verkiezingen van 2009 Directoraat-generaal voorlichting Afdeling Analyse van de publieke opinie Brussel, 13 november 2012 DESKRESEARCH EUROPESE VERKIEZINGEN 2009 Onthouding en stemgedrag bij de Europese verkiezingen van 2009

Nadere informatie

nr. 726 van ORTWIN DEPOORTERE datum: 27 juni 2017 aan JO VANDEURZEN Kinderbijslag - Kinderen in het buitenland

nr. 726 van ORTWIN DEPOORTERE datum: 27 juni 2017 aan JO VANDEURZEN Kinderbijslag - Kinderen in het buitenland SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 726 van ORTWIN DEPOORTERE datum: 27 juni 2017 aan JO VANDEURZEN VLAAMS MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN Kinderbijslag - Kinderen in het buitenland Kinderen moeten

Nadere informatie

Opdracht 1: Gebruik kaart 1: Europa; Landen en hoofdsteden. Opdracht 2: Gebruik kaart 2: Europa; Wateren en gebergten.

Opdracht 1: Gebruik kaart 1: Europa; Landen en hoofdsteden. Opdracht 2: Gebruik kaart 2: Europa; Wateren en gebergten. 0 1 Werkblad: Geografie van Europa. Opdracht 1: Gebruik kaart 1: Europa; Landen en hoofdsteden. -a-geef de landen van Europa allemaal een eigen kleurtje. (je mag dezelfde kleur vaker gebruiken) -b-zet

Nadere informatie

Ik ben de Hamer. Een wat strenge stem, hij wil graag officiëler klinken dan hij in wezen is. HET BESTUUR VAN DE EUROPESE UNIE GROEP 7 8

Ik ben de Hamer. Een wat strenge stem, hij wil graag officiëler klinken dan hij in wezen is. HET BESTUUR VAN DE EUROPESE UNIE GROEP 7 8 Ik ben de Hamer Een wat strenge stem, hij wil graag officiëler klinken dan hij in wezen is. Aangeboden door Dit verhaal is onderdeel van de Europese Verhalenkoffer. www.eu.nl -> onderwijs Goedendag! Als

Nadere informatie

Brochure Geldige identiteitsdocumenten. Voor gebruik bij verkiezingen en referenda in het stemlokaal vanaf 2018

Brochure Geldige identiteitsdocumenten. Voor gebruik bij verkiezingen en referenda in het stemlokaal vanaf 2018 Brochure Geldige identiteitsdocumenten Voor gebruik bij verkiezingen en referenda in het stemlokaal vanaf 2018 Brochure Geldige identiteitsdocumenten Voor gebruik bij verkiezingen en referenda in het

Nadere informatie

Eindelijk... de regering!

Eindelijk... de regering! Gerwin De Decker Eindelijk, we hebben een regering! Zo staat het in de krant. Maar wat betekent dat eigenlijk? Daar gaat dit krantje over. Een regering? Bij jou thuis regelen je mama of papa alles. Ze

Nadere informatie

DE RAAD VAN EUROPA HOEDER VAN DE MENSENRECHTEN SAMENVATTING

DE RAAD VAN EUROPA HOEDER VAN DE MENSENRECHTEN SAMENVATTING DE RAAD VAN EUROPA HOEDER VAN DE MENSENRECHTEN SAMENVATTING LIDSTATEN Albanië, Andorra, Armenië, Azerbeidzjan, België, Bosnië-Herzegovina, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk,

Nadere informatie

Verkiezingen. Wat gebeurt er op 07/06/09? Vlaamse - en Europese verkiezingen. Van-A-3 gesteld aan een grote groep. A-3 zal in deze editie proberen het

Verkiezingen. Wat gebeurt er op 07/06/09? Vlaamse - en Europese verkiezingen. Van-A-3 gesteld aan een grote groep. A-3 zal in deze editie proberen het Wat gebeurt er op 07/06/09? Deze vraag werd door de redactie van Van-A-3 gesteld aan een grote groep jongeren tussen 11 en 13 jaar. De meeste kinderen wisten spontaan te vertellen dat er die dag verkiezingen

Nadere informatie

Gevolgen van Brexit voor de besluitvorming in de EU

Gevolgen van Brexit voor de besluitvorming in de EU VIVES BRIEFING 2016/06 Gevolgen van Brexit voor de besluitvorming in de EU Klaas Staal Karlstad Universitet 1 GEVOLGEN VAN BREXIT VOOR DE BESLUITVORMING IN DE EU Klaas Staal INLEIDING Op 23 juni 2016 stemmen

Nadere informatie

TRACTATENBLAD VAN HET

TRACTATENBLAD VAN HET 34 (2007) Nr. 7 TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN JAARGANG 2015 Nr. 4 A. TITEL Verdrag van Lissabon tot wijziging van het Verdrag betreffende de Europese Unie en het Verdrag tot oprichting

Nadere informatie

Fiche Kleurrijk West-Vlaanderen ROESELARE. Opsplitsing in nationaliteitsgroepen

Fiche Kleurrijk West-Vlaanderen ROESELARE. Opsplitsing in nationaliteitsgroepen Fiche Kleurrijk West-Vlaanderen ROESELARE HUIDIGE NATIONALITEIT PG2 NATIONALITEIT BIJ GEBOORTE PG 3 HUISHOUDENS PG 4 WERKZOEKENDEN PG 5 NIEUWKOMERS PG 6 Arrondissement Roeselare Opsplitsing in nationaliteitsgroepen

Nadere informatie

Fiche Kleurrijk West-Vlaanderen KORTEMARK. Opsplitsing in nationaliteitsgroepen

Fiche Kleurrijk West-Vlaanderen KORTEMARK. Opsplitsing in nationaliteitsgroepen Fiche Kleurrijk West-Vlaanderen KORTEMARK Arrondissement Diksmuide HUIDIGE NATIONALITEIT PG2 NATIONALITEIT BIJ GEBOORTE PG 3 HUISHOUDENS PG 4 WERKZOEKENDEN PG 5 NIEUWKOMERS PG 6 Opsplitsing in nationaliteitsgroepen

Nadere informatie

***I STANDPUNT VAN HET EUROPEES PARLEMENT

***I STANDPUNT VAN HET EUROPEES PARLEMENT Europees Parlement 2014-2019 Geconsolideerd wetgevingsdocument 13.6.2017 EP-PE_TC1-COD(2016)0186 ***I STANDPUNT VAN HET EUROPEES PARLEMENT in eerste lezing vastgesteld op 13 juni 2017 met het oog op de

Nadere informatie

Fiche Kleurrijk West-Vlaanderen SPIERE-HELKIJN. Opsplitsing in nationaliteitsgroepen

Fiche Kleurrijk West-Vlaanderen SPIERE-HELKIJN. Opsplitsing in nationaliteitsgroepen Fiche Kleurrijk West-Vlaanderen SPIERE-HELKIJN HUIDIGE NATIONALITEIT PG2 NATIONALITEIT BIJ GEBOORTE PG 3 HUISHOUDENS PG 4 WERKZOEKENDEN PG 5 NIEUWKOMERS PG 6 Arrondissement Kortrijk Opsplitsing in nationaliteitsgroepen

Nadere informatie

Fiche Kleurrijk West-Vlaanderen LANGEMARK-POELKAPELLE. Opsplitsing in nationaliteitsgroepen

Fiche Kleurrijk West-Vlaanderen LANGEMARK-POELKAPELLE. Opsplitsing in nationaliteitsgroepen Fiche Kleurrijk West-Vlaanderen LANGEMARK-POELKAPELLE HUIDIGE NATIONALITEIT PG2 NATIONALITEIT BIJ GEBOORTE PG 3 HUISHOUDENS PG 4 WERKZOEKENDEN PG 5 NIEUWKOMERS PG 6 Arrondissement Ieper Opsplitsing in

Nadere informatie

nr. 811 van TOM VAN GRIEKEN datum: 10 augustus 2015 aan JO VANDEURZEN Kinderbijslag - Kinderen die worden opgevoed in het buitenland

nr. 811 van TOM VAN GRIEKEN datum: 10 augustus 2015 aan JO VANDEURZEN Kinderbijslag - Kinderen die worden opgevoed in het buitenland SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 811 van TOM VAN GRIEKEN datum: 10 augustus 2015 aan JO VANDEURZEN VLAAMS MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN Kinderbijslag - Kinderen die worden opgevoed in het buitenland

Nadere informatie

Europese feestdagen 2018

Europese feestdagen 2018 Januari - Februari - Maart Bestemming Januari Februari Maart Nederland (NL) 01-01 Bestemming Januari Februari Maart België (BE) 01-01 Bosnie en Herzegovina (BA) 01-01 02-01 01-03 Bulgarije (BG) 01-01 03-03

Nadere informatie

Herman 1ste president van EU

Herman 1ste president van EU Herman 1ste president van EU Herman for President Een droom van een grijze muis komt uit uit! Heel het land reageerde positief op de aanstelling van Herman Van Rompuy als Europees president. Velen vonden

Nadere informatie

EUROPESE UNIE HET EUROPEES PARLEMENT

EUROPESE UNIE HET EUROPEES PARLEMENT EUROPESE UNIE HET EUROPEES PARLEMENT DE RAAD Brussel, 20 juni 2017 (OR. en) 2016/0186 (COD) PE-CONS 25/17 CULT 69 AELE 49 EEE 27 CODEC 867 WETGEVINGSBESLUITEN EN ANDERE INSTRUMENTEN Betreft: BESLUIT VAN

Nadere informatie

TRACTATENBLAD VAN HET

TRACTATENBLAD VAN HET 66 (1991) Nr. 6 TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN JAARGANG 2014 Nr. 39 A. TITEL Overeenkomst betreffende samenwerking en een douane-unie tussen de Europese Gemeenschap en haar lidstaten,

Nadere informatie

1. (DIA 2) Wie weet welke politieke partijen meedoen?

1. (DIA 2) Wie weet welke politieke partijen meedoen? HOE KIES JE OP WIE JE STEMT? (DIA 1) De deelnemers ontdekken waarom de Europese Parlementsverkiezingen voor hen belangrijk zijn. Aan de hand van actuele thema s die spelen in de EU geven deelnemers hun

Nadere informatie

Kijktip: Nieuwsuur in de Klas

Kijktip: Nieuwsuur in de Klas Kijktip: Nieuwsuur in de Klas Korte omschrijving werkvorm De leerlingen beantwoorden vragen over de Europese politiek aan de hand van korte clips van Nieuwsuur in de Klas. Leerdoel De leerlingen leren

Nadere informatie

Wij ondersteunen, stimuleren en begeleiden het Vlaamse integratie- en inburgeringsbeleid

Wij ondersteunen, stimuleren en begeleiden het Vlaamse integratie- en inburgeringsbeleid Wij ondersteunen, stimuleren en begeleiden het Vlaamse integratie- en inburgeringsbeleid INBURGERINGSPROGRAMMA Trajectbegeleider: TB Nederlands als Tweede Taal: NT2 Maatschappelijke Oriëntatie: MO Toekomstplannen

Nadere informatie

Gemeenteraadsverkiezingen. Stem ook!

Gemeenteraadsverkiezingen. Stem ook! Gemeenteraadsverkiezingen Woensdag 19 maart GEMEENTERAADSverkiezingen Stem ook! Op woensdag 19 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Iedereen vanaf 18 jaar mag dan stemmen. Bepaal mee wie er in de gemeenteraad

Nadere informatie

#BeActive Reglement ondersteuning clubs in het kader van Europese uitwisseling

#BeActive Reglement ondersteuning clubs in het kader van Europese uitwisseling #BeActive Reglement ondersteuning clubs in het kader van Europese uitwisseling Artikel 1: Situering De Europese Week van de Sport is een initiatief van de Europese Commissie om sport en lichaamsbeweging

Nadere informatie

Stemmen Europese verkiezingen 2014

Stemmen Europese verkiezingen 2014 Stemmen Europese verkiezingen 2014 2 Voorwoord Dit boek gaat over de verkiezingen voor het Europees Parlement van 22 mei 2014. Het boek is gemaakt door de medewerkers van het Educatief Centrum voor Cliënten,

Nadere informatie

Europese feestdagen 2017

Europese feestdagen 2017 Januari - Februari - Maart Bestemming Januari Februari Maart Nederland (NL) 01-01 Bestemming Januari Februari Maart België (BE) 01-01 Bosnie en Herzegovina (BA) 01-03 Bulgarije (BG) 01-01 03-03 Denemarken

Nadere informatie

Europese feestdagen 2019

Europese feestdagen 2019 Januari - Februari - Maart Bestemming Januari Februari Maart Nederland (NL) 01-01 Bestemming Januari Februari Maart België (BE) 01-01 Bosnie en Herzegovina (BA) 01-01 02-01 01-03 Bulgarije (BG) 01-01 01-02

Nadere informatie

Eindexamen aardrijkskunde havo 2002-II

Eindexamen aardrijkskunde havo 2002-II Politiek en Ruimte bron 10 Aandeel van de lidstaten in de handel van de Europese Unie in procenten, 1998 30 % 25 20 22 25 Legenda: invoer uitvoer 15 10 8 8 15 15 10 11 9 9 15 12 5 0 6 5 2 2 1 0 België

Nadere informatie

Het Belgische asielbeleid

Het Belgische asielbeleid Het Belgische asielbeleid Waarom vluchten mensen?! Politieke vervolging! Religieuze problemen! Etnische problemen! Problemen met nationaliteit! Problemen met sociale groep! Gewapend conflict, gevaar! Economische

Nadere informatie

Tabel 1: Economische indicatoren (1)

Tabel 1: Economische indicatoren (1) Tabel 1: Economische indicatoren (1) Grootte van de Openheid van de Netto internationale Saldo op de lopende rekening (% economie (in economie (Export + BBP per hoofd, nominaal (EUR) BBP per hoofd, nominaal,

Nadere informatie

Dienst Voogdij. Hoe zal deze dienst je helpen?

Dienst Voogdij. Hoe zal deze dienst je helpen? Dienst Voogdij Hoe zal deze dienst je helpen? Aankomst in België Je bent nog geen 18 en in België aangekomen zonder je vader of moeder. Je zoekt hulp of opvang, of je werd door de politie onderschept.

Nadere informatie

Raad van de Europese Unie Brussel, 9 november 2017 (OR. en)

Raad van de Europese Unie Brussel, 9 november 2017 (OR. en) Raad van de Europese Unie Brussel, 9 november 2017 (OR. en) Interinstitutioneel dossier: 2017/0274 (E) 13588/17 ACP 119 FIN 647 PTOM 20 WETGEVINGSBESLUITEN EN ANDERE INSTRUMENTEN Betreft: BESLUIT VAN DE

Nadere informatie

Wat is de Europese Unie?

Wat is de Europese Unie? Wat is de Europese Unie? De EU is Europees = gelegen in Europa De EU is een Unie = verenigt landen en mensen Laten we eens inzoomen: Wat hebben de Europeanen met elkaar gemeen? Hoe heeft de EU zich ontwikkeld?

Nadere informatie

DE BRIEVEN BRIGADE HET VERHAAL VAN DE EUROPESE UNIE

DE BRIEVEN BRIGADE HET VERHAAL VAN DE EUROPESE UNIE DE BRIEVEN BRIGADE HET VERHAAL VAN DE EUROPESE UNIE DE INSTELLINGEN: WIE DOET WAT? INTRO VOOR DE LEERKRACHT Op de volgende pagina s vindt u materiaal waarmee u de belangrijkste Europese instellingen op

Nadere informatie

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD. ter bepaling van de samenstelling van het Economisch en Sociaal Comité

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD. ter bepaling van de samenstelling van het Economisch en Sociaal Comité EUROPESE COMMISSIE Brussel, 11.6.2014 COM(2014) 227 final 2014/0129 (NLE) Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD ter bepaling van de samenstelling van het Economisch en Sociaal Comité NL NL TOELICHTING

Nadere informatie

> KEN JE GEMEENTE EN GA ERMEE AAN DE SLAG!

> KEN JE GEMEENTE EN GA ERMEE AAN DE SLAG! > KEN JE GEMEENTE EN GA ERMEE AAN DE SLAG! > > DE GEMEENTE: WAT, WAAR, HOE EN WAAROM? Simpel gezegd is een gemeente een stuk grondgebied met een eigen bestuur, dat verkozen is door en verantwoording aflegt

Nadere informatie

de heer Jordi AYET PUIGARNAU, directeur, namens de secretarisgeneraal van de Europese Commissie

de heer Jordi AYET PUIGARNAU, directeur, namens de secretarisgeneraal van de Europese Commissie Raad van de Europese Unie Brussel, 23 mei 2017 (OR. en) 9601/17 ADD 4 JAI 537 ASIM 57 CO EUR-PREP 27 BEGELEIDENDE NOTA van: ingekomen: 17 mei 2017 aan: de heer Jordi AYET PUIGARNAU, directeur, namens de

Nadere informatie