AGF en DESIGN THINKING

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "AGF en DESIGN THINKING"

Transcriptie

1 AGF en DESIGN THINKING

2

3 AGF en DESIGN THINKING

4 Tenzij anders vermeld is alles in dit werk gelicenceerd onder een Creative Commons Naamsvermelding-GeenAfgeleideWerken 4.0-licentie. Wanneer je gebruik wilt maken van dit werk, hanteer dan de volgende methode van naamsvermelding: LinksRechts Service Design, AGF en Design Thinking (2014), CC BY-ND 4.0 gelicenseerd. De volledige licentie-tekst is te lezen op:

5 Samenvatting De Design Thinking Day over groente en fruit was een initiatief van LinksRechts Service Design en Fresh Informationmanagement Center en onderdeel van het programma van de Dutch Design Week Zo n 20 deelnemers hebben zich gebogen over de vraag hoe je het consumptiepatroon zo kunt veranderen dat er weer meer groente en fruit gegeten wordt. Er zijn door de deelnemers supermarkten, biologische winkels en lunchrestaurants bezocht, waar met consumenten en personeel is gesproken. Met Design Thinking Tools zijn de resultaten verwerkt tot een aantal service-concepten. Deze kunnen worden gebruikt om de huidige negatieve trend om te buigen naar een groter aandeel verse groente en fruit in de consumptie. De belangrijkste inzichten en resultaten zijn: De consument heeft behoefte aan eerlijke, transparante informatie over zowel de herkomst van de producten als over de drijfveren van de aanbieder van de producten. Men wil geen valse argumenten meer, wil authenticiteit en men gaat de smaak weer belangrijker vinden dan de buitenkant. Klanten willen weer graag worden geholpen door mensen met kennis over de producten en met name jongeren willen informatie over de bereiding van groente en fruit. Klanten willen een fysieke beleving, producten kunnen proeven, iets met de producten doen. Er is geen angst voor ICT, de inzet van beeldschermen en smartphones, maar het moet zo min mogelijk extra handelingen opleveren. Voor een gedragsverandering, met name bij jongeren, wordt gezocht naar concepten die een gewoonte introduceren, een (dagelijks) terugkerend ritueel. Deze resultaten kunnen een goede signaalfunctie hebben en worden gebruikt voor het bepalen van de richting die door de groente- en fruitbranche moet worden ingezet. De opgeleverde concepten kunnen een startpunt zijn voor vervolgonderzoek en verdere ontwikkeling van oplossingen die aansluiten bij de veranderende behoeften van consumenten.

6

7 Inleiding Wij leven in een onzekere tijd waarin grote veranderingen zichtbaar zijn. De opkomst van internationale webwinkels, lokale slowfood initiatieven, een eurocrisis, structurele overheidstekorten en omvallende winkelketens schetsen een beeld waarin iedereen de weg kwijt is. Wie is nog in staat de juiste beslissingen te nemen? Wanneer je verder kijkt zie je dat het antwoord ook al wordt gegeven. Als bijvoorbeeld in de retailsector weer een bedrijf de deuren moet sluiten wordt opvallend vaak hetzelfde argument gebruikt: ze waren niet in staat de veranderende consument bij te houden. De weg naar de oplossing loopt dus via de behoeften van de consument. Design Thinking biedt de mogelijkheden om deze weg te bewandelen. Op woensdag 22 oktober 2014 hebben zo n twintig designers, ambtenaren, ICTers, ouders, studenten en professionals uit de Agri-Food sector zich gebogen over de vraag hoe je het consumptiepatroon zo kunt veranderen dat er weer meer groente en fruit gegeten wordt. De Design Thinking Day, een workshop van LinksRechts Service Design en Fresh Informationmanagement Center, heeft een aantal concepten en inzichten opgeleverd, die in deze brochure worden beschreven. Wij wensen je veel inspiratie en leesplezier toe. Wijnand Renden Margo Lommers LinksRechts Service Design

8

9 Design Thinking Day De Design Thinking Day past in de trend om de visie en aanpak van designers ook buiten het traditionele design-domein in te zetten. Na het inmiddels een beetje sleetse adagium dat de gebruiker centraal moet staan, kan met de Design Thinking aanpak echt worden gewerkt aan oplossingen die aansluiten bij de werkelijke behoeften van de klant, burger, patiënt of andere gebruiker. Dat design al lang niet meer alleen bestaat uit het ontwerpen van producten, maar ook een oplossing kan bieden voor taaie vraagstukken in bedrijven, organisaties en de samenleving zal de ongeveer bezoekers van de Dutch Design Week wel duidelijk zijn. De Design Thinking Day laat zien dat je niet als designer geschoold hoeft te zijn om als design thinker creatief aan realistische en zakelijke oplossingen te werken. De opdracht Het Fresh Informationmanagement Center (FICbv) heeft een actueel vraagstuk geformuleerd voor deze dag. FICbv is een onderdeel van de Agri-Food sector welke worstelt met het probleem dat er, ondanks dat gezondheid steeds belangrijker lijkt te worden, toch minder verse groenten en fruit worden geconsumeerd. De opdracht voor deze dag was een concept te ontwerpen om met de inzet van ICT middelen te werken aan een gedragsverandering die leidt tot meer consumptie van verse groenten en fruit, met een focus op jongeren. De Design Thinking Day werd ook bijgewoond door een vertegenwoordiging van het Fresh Informationmanagement Center, het GroentenFruit Huis en de Veiling Zaltbommel. Voor de deelnemers van de workshop hadden zij frambozen, aardbeien en appels in overvloed meegenomen.

10 De aanpak De door ons gehanteerde Design Thinking aanpak heeft een aantal kenmerkende aspecten om tot een User Centered Design te komen. Allereerst wordt de vraagstelling of opdracht niet als uitgangspunt genomen om direct naar de oplossing toe te werken. De vraagstelling is juist ons vertrekpunt om de relevante problemen, wensen en behoeften van de gebruiker te ontdekken en pas van daaruit naar oplossingen te werken. Dit is de eerste van de vier fasen in onze aanpak. In de tweede worden concepten voor oplossingen gecreëerd. Deze concepten worden ontwikkeld in co-design teams met naast de service designer / moderator ook gebruikers, de dienstenaanbieder en andere betrokkenen. Door inzichten vanuit de verschillende invalshoeken in het ontwerp mee te nemen, is de kans op een succesvol resultaat het grootst. De in deze fase gerealiseerde concepten, worden in de derde fase aan praktijktesten onderworpen. Hiervoor zullen, net als bij het ontwerp van producten, prototypes worden gebruikt. Dit heeft een aantal belangrijke voordelen. Onzichtbare ruis uit het ontwerpproces wordt hiermee blootgelegd en kan direct worden opgelost. Deze kan bijvoorbeeld ontstaan als de teamleden denken dat zij het over hetzelfde hebben, maar er in de praktijk toch verschillende ideeën over de invulling bestaan. Fouten ontdekken en herstellen tijdens het ontwerp is veel minder kostbaar en ingewikkeld dan na het lanceren van de dienstverlening en/of de producten. De laatste fase in de aanpak is het inbedden van de oplossingen in de organisatie van de aanbieder en/of in de omgeving waarin deze gebruikt gaat worden.

11 Impressie Na de Kickoff door Wijnand Renden van LinksRechts Service Design werd de opdracht toegelicht door Harrij Schmeitz van Fresh Informationmanagement Center en Boudewijn van der Wal van Veiling Zaltbommel. De deelnemers begonnen met het inleven in de materie door hun eigen Customer Journey Map uit te werken. Elke deelnemer van de Design Thinking Day is tenslotte zelf ook consument van verse groenten en fruit. Ook werd er kennis gemaakt met andere design tools, zoals de Empathy Map, Associaties/Analogieën en Brainwriting. De rest van de ochtend werd gebruikt om de opdracht te analyseren en om te brainstormen over de vraag voor welke oorzaken er oplossingen gecreëerd moesten worden. De opdracht had twee gezichten. Aan de ene kant was er een relatie tussen versproducten en gezondheid. Aan de andere kant was er de focus op het verhogen van het marktaandeel van groenten en fruit in de dagelijkse boodschappen. Het zijn twee kanten van dezelfde medaille, maar voor de teams was er een keuze nodig om tot een focus te kunnen komen. Daarnaast was in de opdracht de wens geformuleerd voor een gewenste oplossingsrichting: een focus op jongeren en het gebruik van ICT middelen. De deelnemers werden vrij gelaten om hier wel of niet iets mee te doen. Alle ideeën waren welkom; de vraagstelling mag in dit stadium niet belemmerend werken.

12 Rond het middaguur gingen de deelnemers op pad. Een team ging op bezoek bij een Albert Heijn en sprak daar met de filiaalmanager en met enkele klanten. Een ander team bezocht de Philips Fruittuin, een biologische winkel waarbij een groot deel van het aanbod uit de eigen boomgaard kwam. Hier werd uitgebreid gesproken met het personeel en met een aantal klanten. De rest van de deelnemers sprak op Strijp-S, waar de workshop plaatsvond, met bezoekers van de Dutch Design Week over hun consumptiegedrag. Dit gebeurde o.a. in Caffee Allee. Na terugkomst bij LinksRechts in de Apparatenfabriek werden er in drie teams concepten uitgewerkt. Een team werkte aan een concept om het gedrag van jongeren te beïnvloeden door game elementen te gebruiken bij de bereiding van fruit. Een ander team werkte aan een informatiesysteem dat in de supermarkt recepten samenstelt door de inhoud van de koelkast thuis te combineren met het aanbod in de winkel. Het was geen vooropgezet plan, maar in grote lijnen lag de focus bij het ene team op jongeren en bij het andere team op een ICT systeem. Het derde team richtte zich op een aantal kernwaarden die onderdeel moeten zijn van een goede oplossing. Dit komt overeen met een aantal belangrijke trends die in de samenleving zichtbaar zijn en ook terugkomen in de oplossingen van de eerste twee teams. Op de volgende pagina s worden deze drie richtingen verder uitgewerkt.

13

14

15 Grootmoeder Bij dit concept is het team vooral bezig geweest met beleving rondom het kopen, bereiden en consumeren van groente en fruit. Mede door het veldonderzoek bij de Philips Fruittuin zijn zij tot waardevolle inzichten gekomen. Het concept Grootmoeder is gebaseerd op drie kernwaarden: vertrouwen, kennis en smaak. Vertrouwen Het vertrouwen in supermarkten is bij een groep mensen niet groot. Men is sceptisch ten opzichte van de producten zoals biologische groente en fruit die bijvoorbeeld worden aangeboden door de Albert Heijn. Omdat men de organisatie, de winkel, erachter niet vertrouwt, twijfelt men of de (biologische) producten wel met zorg geproduceerd en geselecteerd zijn. De beweegredenen van een supermarkt om bijvoorbeeld biologische producten aan te bieden, economische in plaats van gezondheid of milieu, spelen daarbij een rol. De klant vraagt zich af: is it just a marketingtool vs real?. Men heeft wel vertrouwen in kleinschalige boerderijwinkels. Sommige klanten, zoals een moeder en dochter bij de Philips Fruittuin, zijn bereid om een langere reis te maken voor hun boodschappen als ze het vertrouwen hebben dat de producten en de organisatie erachter wel in orde zijn. Smaak De smaak van groente en fruit wordt belangrijker dan het uiterlijk. Bij de Philips Fruittuin stond een bak appels uit de boomgaard die er minder perfect uitzien dan de appels die in de supermarkt worden aangeboden, maar door de aandacht niet te leggen op het uiterlijk van de appels krijgt de klant het idee dat het meer om de smaak gaat dan om de buitenkant. Het team stelt voor om de consument nog bewuster te maken van de smaak van groente en fruit door mensen op de markt bijvoorbeeld verschillende tomaten blind te laten proeven. Ook smaakcompetities tussen scholen of op festivals behoort tot de mogelijkheden. Kennis Met name mensen tussen de jaar zijn nauwelijks in staat om verse groente en fruit zelf smaakvol te bereiden. Vaak ontbreekt het aan kennis over de producten en de bereiding ervan. Het wordt door de klant als waardevol en prettig ervaren dat het personeel bij de Philips Fruittuin, maar ook de marktkoopman en groenteboer, kennis hebben over de groente en het fruit dat zij verkopen en dat delen met de klant. Daarnaast wil de klant anno 2014 weten waar de groente en het fruit vandaan komen. Het concept Het team heeft gezocht naar een metafoor voor de kernwaarden. Die hebben ze gevonden in grootmoeder. Grootmoeder heeft kennis over groente en fruit, grootmoeder heeft het vertrouwen dat zij op een juiste manier, met aandacht omgaat met groente en fruit. En voor haar is een goede pure, natuurlijke smaak van het eten dat ze bereid belangrijk. Het team wil grootmoeder inzetten om haar kennis te delen met jongere generaties. Door een soort Grandma-Community, waar grootmoeder gratis kookles geeft met als voorwaarde dat de deelnemers de kennis weer doorgeven aan nieuwe deelnemers. De Grandma-Community wil met sharing games competities en new knowledge of become a grandma badges voor degenen die beschikken over de kennis van grootmoeder de community zichtbaar maken.

16 Fruitautomaat Tijdens deze Design Thinking Day is één team zich vooral gaan focussen op kinderen en jongeren. Er is gekeken naar voedsel en gewoontes, imago-verbetering, stomach share in plaats van wallet share, gamification en fysieke beleving. Imago Groenten en fruit hebben geen stoer imago onder jongeren. Het probleem is niet dat jongeren groenten en fruit niet lekker vinden, zoals een jongen van 14 jaar in Caffee Allee vertelde. Hij vindt sla juist lekker, maar daar durft hij niet zo goed openlijk voor uit te komen. Ook vinden ze fruit maar onhandig. Een 13-jarig meisje: Ik vind fruit net zo lekker als een koekje of andere snack. Maar ik kies vaak als ik uit school kom voor een koekje in plaats van fruit. Want fruit is niet zo gemakkelijk, je moet het wassen, pellen of schillen, je krijgt er vieze handen van en er blijft een klokhuis, schil of steeltje over. Vanzelfsprekendheid De meeste jongeren in Nederland hebben geen routine ontwikkeld als het om het eten van groente en fruit gaat. Een Italiaanse deelneemster vertelde dat het anders is in Italië. Daar hoeven de basisschoolkinderen geen eten of drinken mee naar school te nemen. De lunch en de tussendoortjes worden verzorgd door de school. De tussendoortjes bestaan uit fruit dat op vaste tijdstippen gegeten wordt. De deelneemster vertelde dat zij hierdoor een routine in het eten van fruit heeft aangeleerd waar zij nu nog profijt van heeft. Een andere deelneemster vertelde dat elke keer na de gymles op haar middelbare school de lerares klaar stond met een mand met appels. Het lijkt alsof ze nu geconditioneerd is, elke keer na het sporten heeft zij trek in fruit, alsof het onlosmakelijk met elkaar is verbonden. Het team wil een oplossing bedenken waarbij wordt aangestuurd op het ontwikkelen van een routine onder kinderen en jongeren, een vanzelfsprekendheid, tot het consumeren van fruit. Het concept Om het imago zet het team gamification en fysieke beleving in. Het concept bestaat onder andere uit een fruitautomaat waar echt fruit uitkomt. Het is gebaseerd op het succes van de Zumex sinaasappelpers in de supermarkt dat vooral veel jongeren aanspreekt. De fruitautomaten uit het concept staan in kantines van middelbare scholen. Scholieren kunnen daarop spelen met speciale muntjes die ze hebben gekregen bij aankoop van groente of fruit in de supermarkt of groentespeciaalzaak. Daarnaast kunnen de scholieren met het gewonnen fruit smoothies en sapjes maken in een blender. Het team heeft smoothie-competitions bedacht, wedstrijden onder scholieren om wie de origineelste en lekkerste smoothie kan maken. Dit idee is geïnspireerd op de wedstrijdjes die één van de deelneemster succesvol met haar kinderen hield om de lekkerste smoothie te maken en zo haar kinderen meer groente en fruit te laten eten. Het team hoopt met het concept het imago van groente en fruit te verbeteren, positieve associaties rondom fruit te bewerkstelligen en het consumeren ervan vanzelfsprekend te maken.

17

18

19 ICT middelen Het derde team heeft zich verdiept in de mogelijkheden om ICT in te zetten om de klant te helpen de juiste keuzes te maken in de supermarkt of groentespeciaalzaak. Hierbij is met niet uitgegaan van het aanbod van de winkel, maar van de maaltijd van de consument. Aandachtspunten hierbij waren tijd, gemak, informatie en verspilling. Tijd Omdat veel consumenten weinig tijd hebben, of dat de prioriteiten elders liggen, is het belangrijk dat er snel gehandeld kan worden om de juiste keuzes te maken voor het samenstellen van de maaltijd. De klant kan zonder boodschappenlijstje de winkel in komen en toch snel een antwoord vinden op de vraag wat er gekookt gaat worden. Gemak Vanwege de haast en omdat mensen sowieso geen zin hebben in gedoe, wordt er in de winkel een touchscreen geplaatst. Dat is handiger dan het raadplegen van een smartphone. Je probeert een oplossing aan te bieden waar zo min mogelijk handelingen voor nodig zijn. Informatie Jongeren en jong volwassenen kunnen nauwelijks nog gevarieerd koken en hebben daarom behoefte aan recepten en informatie over de aangeboden groenten en fruit. De recepten en informatie kan extra waardevol worden voor de klanten als er wordt gecombineerd met zowel bekende als onbekende of minder voor de hand liggende groenten en fruit. De drempel om bijvoorbeeld iets met aardperen of schorseneren te maken kan worden verlaagd door deze in een recept te combineren met voor de klant bekende ingrediënten. Verspilling Om verspilling tegen te gaan wil de klant niet alleen versproducten kopen, maar ook de groenten gebruiken die thuis al in de koelkast liggen. Het concept Bij het zoeken naar een recept wordt door de klant aangegeven welke versproducten er al thuis in de koelkast liggen. Er worden dan recepten gezocht waar deze producten zoveel mogelijk in gebruikt kunnen worden. De producten die nog moeten worden aangeschaft verschijnen dan op het scherm bij het recept. Bij voorkeur wordt deze touchscreen toepassing ingezet in een omgeving met een vakman, een ervaren groentespecialist. Als de klant dan ook nog iets mag proeven of uitproberen, krijgt men een fysieke beleving die inspeelt op de behoefte aan authenticiteit. De gekozen recepten kunnen eenvoudig met de smartphone mee naar huis worden genomen, bijvoorbeeld met behulp van een QR code of een NFC touchpoint.

20 Conclusie De Design Thinking Day over groente en fruit heeft een aantal belangrijke inzichten en concepten opgeleverd die gebruikt kunnen worden om de negatieve trend om te buigen naar een groter aandeel verse groente en fruit in de consumptie. Hierbij zijn een aantal zaken opgevallen: De consument heeft behoefte aan eerlijke, transparante informatie over zowel de herkomst van de producten als over de drijfveren van de aanbieder van de producten. Men wil geen valse argumenten meer. De consument wil authenticiteit, gaat de smaak weer belangrijker vinden dan de buitenkant. Men wil weer graag worden geholpen door mensen met kennis over de producten. Er is behoefte aan informatie over de bereiding van groente en fruit, omdat veel jongeren niet langer in staat zijn om zelfstandig een goede maaltijd te bereiden. Door de geringe huidige kennis, ontstaat er een nieuwe behoefte aan het ontdekken van onbekende groenten en fruit. Klanten willen een fysieke beleving, producten kunnen proeven, iets met de producten doen. Er is geen angst voor ICT, de inzet van beeldschermen en smartphones, maar het moet zo min mogelijk extra handelingen opleveren. In de communicatie moet de taal van de klant gesproken worden; zoals gamification bij jongeren en het combineren van het winkelaanbod met andere producten bij recepten. Voor een gedragsverandering, met name bij jongeren, wordt gezocht naar concepten die een gewoonte introduceren, een (dagelijks) terugkerend ritueel. Daarnaast is het de deelnemers opgevallen hoe groot de bereidheid was van de geïnterviewden om mee te werken en hun verhalen te vertellen. Een aantal zaken in de bovenstaande opsomming zijn niet nieuw. In het rapport Mag het iets meer zijn? van het GroentenFruit Huis en LEI Wageningen UR wordt bijvoorbeeld ook gesproken over het belang van gewoonten voor het consumptiegedrag. Andere conclusies zoals het vertrouwen in de aanbieder van groente en fruit en het spreken van de taal van de klant worden in dat rapport niet genoemd. Een belangrijk verschil kan zijn dat het GroentenFruit Huis rapport werkt met representatieve onderzoeksgegevens over Nederlandse consumenten. Deelnemers tijdens de Dutch Design Week zullen zich meer bevinden in de voorhoede van trends en verschuivingen in de markt. De conclusies kunnen daarom een goede signaalfunctie hebben en worden gebruikt voor het bepalen van de richting die moet worden ingezet.

21 LinksRechts Service Design LinksRechts Service Design, in 2012 gestart door Wijnand Renden en Margo Lommers, ontwerpt concepten voor dienstverlening vanuit de behoefte van de gebruikers. In deze tijd van veranderingen en crisis, is het voor veel bedrijven en organisaties duidelijk dat er een herbezinning moet komen om het contact met klanten of andere afnemers van diensten opnieuw te definiëren. Mensen ruilen zonder pardon hun vaste energieleverancier, ziektekostenverzekering, supermarkt en boekhandel in voor een alternatief, zowel online als offline. Het vertrouwen in de overheid en politiek lijkt ook te zijn verdwenen. Toch is de behoefte aan vertrouwen en waardering dezelfde gebleven. Ergens is het misgegaan, is men het echte contact kwijtgeraakt. De oplossing kan gevonden worden door opnieuw te beginnen bij de behoeften van de klant, de burger, de patiënt. LinksRechts gebruikt Design Thinking om beter werkende concepten te ontwikkelen en deze in te passen in bestaande of nieuwe organisatiestructuren en business modellen. Ook verzorgen wij trainingen, workshops en cursussen om kennis te laten maken met Design Thinking en om organisaties op een andere manier naar taaie vraagstukken en klantgerichte oplossingen te laten kijken. Bel ons gerust voor een oriënterend gesprek. Wij houden van espresso. Met dank aan Maartje Baede Remco van Dam Marloes Kirpestein Fenna Klein Tuente Matthijs Kleverlaan Peter Laan Erik Mooij Mymy Ngo Marjolein Okkinga Iris Ploum Anne Reijnders Ilaria Scarpellini Harrij Schmeitz Hilde Swets Rares Tatu Boudewijn van der Wal Maud van Zandvoort

22 Afbeelding/Logo Dutch Design Week Eindhoven Dutch Design Week Afbeelding/Logo Fresh Informationmanagement Center BV Fresh Informationmanagement Center BV Afbeelding/Logo Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen Ministerie van Economische Zaken Afbeelding/Logo LinksRechts Service Design LinksRechts Service Design

23

24 Fresh Informationmanagement Center B.V. Bezuidenhoutseweg AX Den Haag LinksRechts Service Design Torenallee BD Eindhoven

Duurzaamheidk. Duurzaamheid nog niet top-of-mind bij online shopper. Duurzaamheidkompas meting #16 (online) boodschappen doen april 2016

Duurzaamheidk. Duurzaamheid nog niet top-of-mind bij online shopper. Duurzaamheidkompas meting #16 (online) boodschappen doen april 2016 Duurzaamheidk mpas Duurzaamheid nog niet top-of-mind bij online shopper Duurzaamheidkompas meting #16 (online) boodschappen doen april 2016 Inleiding Duurzaamheidkompas #16 boodschappen Antwoord op duurzaamheidvragen

Nadere informatie

DOELGROEP ONDERZOEK MOBIDICK

DOELGROEP ONDERZOEK MOBIDICK DOELGROEP ONDERZOEK MOBIDICK Tadek de Ruijter Niek Schadenberg Guillermo Peroti CMD2d Inhoudsopgave Inleiding 2 Vragenlijst 3 Albert Heijn Allerhande 4 Albert Heijn doelgroep 5 Interview 1 6 Interview

Nadere informatie

Smakelijke Vermarkting groente en fruit

Smakelijke Vermarkting groente en fruit Smakelijke Vermarkting groente en fruit Segmentatie van consumenten op leefstijl Waarom? Daarom! Er wordt te weinig en steeds minder groente en fruit gegeten. Verhoging van de groente en fruit consumptie

Nadere informatie

Opinieonderzoek. Inleiding

Opinieonderzoek. Inleiding Opinieonderzoek Inleiding Voor deze rapportage is gebruik gemaakt van twee opinieonderzoeken. Prominent in dit deel is het Onderzoek consumentenzorgen, Residuen bestrijdingsmiddelen van het Voedingscentrum

Nadere informatie

Duurzaamheidk. Denken en doen over groente Duurzaamheidkompas meting #12 Mei 2014

Duurzaamheidk. Denken en doen over groente Duurzaamheidkompas meting #12 Mei 2014 Duurzaamheidk mpas Denken en doen over groente Duurzaamheidkompas meting #12 Mei 2014 Inleiding Het Duurzaamheidkompas Antwoord op duurzaamheidvragen In deze tijd van milieu-, klimaat-, voedsel- en economische

Nadere informatie

Met het hele gezin gezond het nieuwe jaar in

Met het hele gezin gezond het nieuwe jaar in Met het hele gezin gezond het nieuwe jaar in LINDA AMMERLAAN KINDERVOEDINGSCOACH Inleiding Wie ben ik? Als moeder van 2 kinderen weet ik hoe lastig het is om in deze tijd je kinderen gezond te laten opgroeien.

Nadere informatie

HET KLOKHUIS ZOEKT ONTWERPERS

HET KLOKHUIS ZOEKT ONTWERPERS HET KLOKHUIS ZOEKT ONTWERPERS Lesbrief Naam Groep Naam ontwerpteam Iedereen aan tafel Bij jullie thuis staat vast een tafel in de woon- of eetkamer. Ook hebben jullie vast stoelen, bestek en servies. Allemaal

Nadere informatie

Bewust, Bereikbaar & Betaalbaar eten in Breda

Bewust, Bereikbaar & Betaalbaar eten in Breda Bewust, Bereikbaar & Betaalbaar eten in Breda Voor studenten door scholieren Studenten bewust maken van gezond en lekker eten voor een goede prijs. Een initiatief van leerlingen van De Nassau: Joppe Schutselaars,

Nadere informatie

Kookworkshops op de gemengde boerderij

Kookworkshops op de gemengde boerderij Battle of Concepts Taskforce Multifunctionele Landbouw Augustus 2010 Kookworkshops op de gemengde boerderij Inleiding Het Taskforce Multifunctionele Landbouw is op zoek naar een vernieuwend concept voor

Nadere informatie

Eerste moodboard. Tweede moodboard

Eerste moodboard. Tweede moodboard Sprekende kopregel 1 Eerste moodboard Het eerste moodboard hebben wij voorgelegd aan de mannen die meededen aan de groepsdiscussie. Zij hebben er op- en aanmerkingen over gegeven, waardoor wij het moodboard

Nadere informatie

Hoe schrijf ik tekst voor mijn website?

Hoe schrijf ik tekst voor mijn website? Hoe schrijf ik tekst voor mijn website? Heb je een eigen website, maar worstel je met de teksten die je daarop kwijt wil? Volg dan dit stappenplan. Met een paar handige tips kom je vast een heel eind.

Nadere informatie

Service Design. Denise van der Burg (0840384)

Service Design. Denise van der Burg (0840384) Service Design Denise van der Burg (0840384) 1 Inhoud 3 Inleiding 4 Huidige costumer journey 5 Toelichting 6 Doelgroep 6 persona 7 Brainstorm 8 Nieuwe service 8 Conceptbeschrijving 11 Verantwoording 13

Nadere informatie

In twee dagen een jaar verder

In twee dagen een jaar verder In twee dagen een jaar verder The 48 hrs by Laboratorivm Met The 48 hrs introduceert Laboratorivm een nieuwe methode om binnen 48 uur een diepgaande merkstrategie te ontwikkelen, inclusief creatieve vertalingen

Nadere informatie

Hoe bouw ik een goede website?

Hoe bouw ik een goede website? Hoe bouw ik een goede website? Inleiding Stel, u heeft een eigen bedrijf en u wilt een website. U hebt gezien dat u zelf een site kunt bouwen met behulp van gratis tools die sommige providers aanbieden.

Nadere informatie

Dutch Agri Food Week

Dutch Agri Food Week Dutch Agri Food Week Over Dutch Agri Food Week 2 e editie van 12-25 oktober 2016 Events en activiteiten in regio s verspreid over NL Doelen Helder en open zijn als sector, deuren openen en maatschappelijke

Nadere informatie

Advies en verkoop versproducten

Advies en verkoop versproducten Advies en verkoop versproducten Een gastvrije en vriendelijke verkoper draagt veel bij aan de omzet in een winkel. Vriendelijk zijn kost geen cent. Een deskundige verkoper(ster), een vakspecialist, die

Nadere informatie

Streekkantine. Achterhoek. een kantine is meer dan alleen eten.

Streekkantine. Achterhoek. een kantine is meer dan alleen eten. STREEKKANTINE ACHTERHOEK Met het concept Streekkantine streven we ernaar om minimaal 20% procent van het assortiment in kantines te vervangen voor streekproducten. Hiermee geef je als gemeente een goed

Nadere informatie

Steeds meer mensen zijn bewust flexitariër

Steeds meer mensen zijn bewust flexitariër bezoekadres Marnixkade 109 1015 ZL Amsterdam postadres Postbus 15262 1001 MG Amsterdam E moti@motivaction.nl T +31 (0)20 589 83 83 F +31 (0)20 589 83 00 W www.motivaction.nl Steeds meer mensen zijn bewust

Nadere informatie

Alles draait om beleving

Alles draait om beleving Samen ondernemen Alles draait om beleving Samen beleven Samenvatting Strategisch Businessplan Ondernemersfonds Tilburg Het is 2020 experience marketing horeca dienstensector beleving detailhandel events

Nadere informatie

De Boerenmoestuin. Bedenk een innovatief agrotoerisme concept! Concept voor Taskforce Multifunctionele Landbouw, via BattleofConcepts.

De Boerenmoestuin. Bedenk een innovatief agrotoerisme concept! Concept voor Taskforce Multifunctionele Landbouw, via BattleofConcepts. De Boerenmoestuin Bedenk een innovatief agrotoerisme concept! Concept voor Taskforce Multifunctionele Landbouw, via BattleofConcepts. Verkenning Ik ben zelf opgegroeid in het centrum van Nijmegen en woon

Nadere informatie

Toekomst van uw biologische boerderijwinkel.

Toekomst van uw biologische boerderijwinkel. Toekomst van uw biologische boerderijwinkel. Naam: William Ton (1604410) Docent: Rob van den Idsert Specialisatie: Concept Periode: 2015-D Datum: 27-05-2015 Toekomst van uw biologische boerderijwinkel.

Nadere informatie

Gezonde appels, sappige sinaasappelen Consumentenonderzoek in Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk

Gezonde appels, sappige sinaasappelen Consumentenonderzoek in Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk Gezonde appels, sappige sinaasappelen Consumentenonderzoek in Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk PT 2012-13 April 2012 - Anne Marie Borgdorff Productschap Tuinbouw, Markt & Innovatie Gezonde

Nadere informatie

Smakelijke Vermarkting groente en fruit

Smakelijke Vermarkting groente en fruit Smakelijke Vermarkting groente en fruit Segmentatie van consumenten op smaakvoorkeur tomaat in Nederland, Duitsland en Engeland. Waarom? Daarom! Er wordt te weinig en steeds minder groente en fruit gegeten.

Nadere informatie

Smoothiegoodness De introductie

Smoothiegoodness De introductie Smoothiegoodness De introductie Hoera!! Hier begint jouw groene smoothieavontuur. Dit betekent een geweldige stap vooruit in je gezondheid en energieniveau, fantastisch dat je eraan gaat beginnen. Misschien

Nadere informatie

Kleinschalige voedselinitiatieven in Nederland. Almanak

Kleinschalige voedselinitiatieven in Nederland. Almanak Kleinschalige voedselinitiatieven in Nederland Almanak Almanak kleinschalige initiatieven Van en voor iedereen die zich sterk maakt voor duurzaam voedsel Dit is een dummy met een paar pagina s van de

Nadere informatie

IMAGO VAN VRIESVERS CATEGORIE EIND-RAPPORT

IMAGO VAN VRIESVERS CATEGORIE EIND-RAPPORT IMAGO VAN VRIESVERS CATEGORIE EIND-RAPPORT September 2012 INHOUDSOPGAVE 1. INTRODUCTIE 2. RESULTATEN KENNIS VAN / ASSOCIATIES BIJ VRIESVERS GEVOELENS BIJ VRIESVERS, IN MOODBOARDS ONDERSCHEIDENDE, BEÏNVLOEDENDE

Nadere informatie

Over Smaak. Willen we datgene veranderen wat we willen veranderen, dan moet het hele systeem van producent tot consument op de schop.

Over Smaak. Willen we datgene veranderen wat we willen veranderen, dan moet het hele systeem van producent tot consument op de schop. Over Smaak Willen we datgene veranderen wat we willen veranderen, dan moet het hele systeem van producent tot consument op de schop. Frank van Oirschot Oprichter online supermarkt Smaak Wat is het? Smaak

Nadere informatie

25 Ideeën voor (zakelijke) blogposts

25 Ideeën voor (zakelijke) blogposts 25 Ideeën voor (zakelijke) blogposts Als ondernemer heb je vanzelfsprekend al veel kennis en expertise op jouw vakgebied. En meer dan je wellicht zou denken. Waarschijnlijk kun je tot in de lengte der

Nadere informatie

Zoete kers en sappige pruim Kwantitatief online onderzoek onder consumenten in Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk

Zoete kers en sappige pruim Kwantitatief online onderzoek onder consumenten in Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk Zoete kers en sappige pruim Kwantitatief online onderzoek onder consumenten in Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk PT 2012-28 September 2012 - Anne Marie Borgdorff Productschap Tuinbouw, Markt

Nadere informatie

ZALMEN, HARINGEN, en de SERVICE LOGICA. Luk Warlop KU Leuven & Norwegian Business School

ZALMEN, HARINGEN, en de SERVICE LOGICA. Luk Warlop KU Leuven & Norwegian Business School ZALMEN, HARINGEN, en de SERVICE LOGICA Luk Warlop KU Leuven & Norwegian Business School DE STELLING UW KLANTEN ZIJN BANG (VOOR U) DE OPLOSSING (of een begin ervan) ERKEN DAT ZE VAN U EEN DIENST VERLANGEN.

Nadere informatie

LESPROGRAMMA LES 1. INTRODUCTIELES

LESPROGRAMMA LES 1. INTRODUCTIELES LESPROGRAMMA LES 1. INTRODUCTIELES Inhoud In de introductieles gaat u met de leerlingen aan de slag met het thema duurzaam en eerlijk eten. Samen met de leerlingen bekijkt u drie filmpjes die uitleggen

Nadere informatie

Ik Eet Het Beter. Een lekkere en gezonde lunch! Ik Eet Het Beter

Ik Eet Het Beter. Een lekkere en gezonde lunch! Ik Eet Het Beter Een lekkere en gezonde lunch! Ik eet het beter Hallo, allemaal ik ben Gaby en zit in groep8. En ik ga jullie iets vertellen over wat we twee weken geleden hebben gedaan. Het was 20 maart toen we van de

Nadere informatie

W H I T E P A P E R I N 5 M I N U T E N J U N I 2 0 1 3. 07. De app in een goede mobiele strategie

W H I T E P A P E R I N 5 M I N U T E N J U N I 2 0 1 3. 07. De app in een goede mobiele strategie W H I T E P A P E R I N 5 M I N U T E N J U N I 2 0 1 3 07. De app in een goede mobiele strategie Introductie We ontwikkelden de afgelopen jaren verschillende consumenten apps. De wens van bedrijven om

Nadere informatie

Maak van bezoekers klanten

Maak van bezoekers klanten Maak van bezoekers klanten Dag 4 van deze challenge! Hoe gaat het tot nu toe? Heb je de opdrachten van de afgelopen dagen al gemaakt? Loop je vast, laat het me weten in de besloten Facebookgroep, ik denk

Nadere informatie

Vraag naar duurzame producten blijkt crisisproof Duurzaamheidkompas #9 thema: Duurzaamheid in tijden van crisis

Vraag naar duurzame producten blijkt crisisproof Duurzaamheidkompas #9 thema: Duurzaamheid in tijden van crisis Vraag naar duurzame producten blijkt crisisproof Duurzaamheidkompas #9 thema: Duurzaamheid in tijden van crisis November 2012 Inleiding Duurzaamheidkompas Antwoord op duurzaamheidvragen In deze tijd van

Nadere informatie

RESEARCH COMMUNITIES HEEN KUNNEN

RESEARCH COMMUNITIES HEEN KUNNEN DE 7 REDENEN WAAROM MARKETEERS NIET OM RESEARCH COMMUNITIES HEEN KUNNEN Odette Vlek Senior marktonderzoeker Ruigrok NetPanel November 2015 INTRODUCTIE Online research communities zijn al enige jaren hot.

Nadere informatie

Business Lounge: uw klant aan de bestuurstafel!

Business Lounge: uw klant aan de bestuurstafel! Gaby Remmers: senior onderzoeker Blauw Research Drijfveer: organisaties helpen inzicht te krijgen in de kansen op een nog klantgerichtere dienstverlening Andre Heeling: onderzoeker Blauw Research Drijfveer:

Nadere informatie

Duurzaamheidk. Consument wil gezond kiezen tijdens dagje uit: aanbod blijft achter. Duurzaamheidkompas meting #14 mei 2015

Duurzaamheidk. Consument wil gezond kiezen tijdens dagje uit: aanbod blijft achter. Duurzaamheidkompas meting #14 mei 2015 Duurzaamheidk mpas Consument wil gezond kiezen tijdens dagje uit: aanbod blijft achter. Duurzaamheidkompas meting #14 mei 2015 Er is markt voor verkoop van gezonde producten bij attracties Gezond eten

Nadere informatie

Maatschappelijke waardering van Nederlandse Landbouw en Visserij

Maatschappelijke waardering van Nederlandse Landbouw en Visserij Nederlandse Landbouw en Visserij Inhoud 1 Inleiding 03 2 Samenvatting en conclusies landbouw en visserij 3 Maatschappelijke waardering landbouw 09 4 Associaties agrarische sector 13 5 Waardering en bekendheid

Nadere informatie

Flexibiliteit! Kwaliteit! Gastvrijheid! Kostenbesparing!

Flexibiliteit! Kwaliteit! Gastvrijheid! Kostenbesparing! Flexibiliteit! Kwaliteit! Gastvrijheid! Kostenbesparing! Flavours to go Het flexibele concept voor uw interne catering waar u de smaak van te pakken krijgt! Flexibiliteit! Kwaliteit! Gastvrijheid! Kostenbesparing!

Nadere informatie

Onderzoeksdocument. Creatieve Bloeiplaats

Onderzoeksdocument. Creatieve Bloeiplaats Onderzoeksdocument Creatieve Bloeiplaats HVA Instituut voor Interactieve Media Amsterdam oktober 2008 Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 Inleiding...3 Doelstellingen...4 Doelgroep...5 De vragen...6 De resultaten...7

Nadere informatie

10 Groene Smoothies Recepten

10 Groene Smoothies Recepten 10 Groene Smoothies Recepten D e t o x e n t h u i s. n l Recept 1 Groene Smoothie met mango, ananas en banaan 100 gram mango 100 gram ananas Spoel eerst de verse in de blender toe samen met het water.

Nadere informatie

het starters lab het Starters Lab starters4communities werkt met jong talent aan maatschappelijke innovatie.

het starters lab het Starters Lab starters4communities werkt met jong talent aan maatschappelijke innovatie. het starters lab In het Starters Lab bouwen jonge talenten in teams sociale ondernemingen. Samen sterker! Jij bent: starters4communities werkt met jong talent aan starters4communities presenteert het Starters

Nadere informatie

Introduceren thema Voeding en Bewegen. Wat doe je als leerkracht? Omschrijving van de opdracht: Thema: Voeding en bewegen

Introduceren thema Voeding en Bewegen. Wat doe je als leerkracht? Omschrijving van de opdracht: Thema: Voeding en bewegen Natuur & Techniek Mijn lijf: Voeding en bewegen Omschrijving van de opdracht: Introductie Thema: Voeding en bewegen In dit thema staan de volgende hogere orde denkvragen centraal rondom voeding en bewegen:

Nadere informatie

Duitse consument grootste fan van asperges Consumentenonderzoek in Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk

Duitse consument grootste fan van asperges Consumentenonderzoek in Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk Duitse consument grootste fan van asperges Consumentenonderzoek in Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk PT 2012-14 Juni 2012 - Anne Marie Borgdorff Productschap Tuinbouw, Markt & Innovatie Consumentenonderzoek

Nadere informatie

Creative Marketing Opdracht 1b Doelgroepanalyse

Creative Marketing Opdracht 1b Doelgroepanalyse Naam: Stefan van Rees Studentnummer: 0235938 Klas: CMD D1 Datum: september 2009 Creative Marketing Opdracht 1b Doelgroepanalyse Doelgroepanalyse welgestelde consument Wat is een welgestelde consument?

Nadere informatie

Prijzengeld: 5.000,- Deadline: 23 November 2014 Battle type: Premium Battle. Hoe voorkomen we piekbelasting van het elektriciteitsnet?

Prijzengeld: 5.000,- Deadline: 23 November 2014 Battle type: Premium Battle. Hoe voorkomen we piekbelasting van het elektriciteitsnet? Prijzengeld: 5.000,- Deadline: 23 November 2014 Battle type: Premium Battle Hoe voorkomen we piekbelasting van het elektriciteitsnet? Introductie Stedin is als netbeheerder verantwoordelijk voor een veilig

Nadere informatie

Van lelijke groenten maak je lekkere soep

Van lelijke groenten maak je lekkere soep Van lelijke groenten maak je lekkere soep Page 1 of 5 Smartmat levert gezonde en lokale ingrediënten bij je thuis zodat je zelf gemakkelijk een gerecht kunt bereiden. Om voedselverspilling tegen te gaan

Nadere informatie

Eataly; de plaats waar foodshopping trends samenkomen

Eataly; de plaats waar foodshopping trends samenkomen Join us: Consumer & Shopper e-news juli 2014 Eataly; de plaats waar foodshopping trends samenkomen COLUMN DOOR CINDY VAN CAUTER Eataly is een droom voor de food liefhebber. Ik bezocht de nieuwe conceptwinkel

Nadere informatie

service design workshop

service design workshop Philippe Martens service design workshop ken ik mijn klanten en gebruikers écht? hoe ervaren mijn klanten mijn huidig dienstenaanbod? Hoe pas ik mijn processen en systemen aan om mijn uniek dienstenaanbod

Nadere informatie

Doorbreek je belemmerende overtuigingen!

Doorbreek je belemmerende overtuigingen! Doorbreek je belemmerende overtuigingen! Herken je het dat je soms dingen toch op dezelfde manier blijft doen, terwijl je het eigenlijk anders wilde? Dat het je niet lukt om de verandering te maken? Als

Nadere informatie

introduceren het concept: Écht vers, zuiver en koel water uit de tap; zowel plat als bruisend

introduceren het concept: Écht vers, zuiver en koel water uit de tap; zowel plat als bruisend en introduceren het concept: Écht vers, zuiver en koel water uit de tap; zowel plat als bruisend Waarom is water een hot item Water is de basis van alle leven Water is een oplosser en een transporteur

Nadere informatie

Customer Value Management bij Congressen

Customer Value Management bij Congressen Customer Value Management bij Congressen Welkom bij Event 13 Welkom bij de CLC-VECTA workshop Ed Peelen Karoline Wiegerink 27 maart 2013 De waarde zit niet in het product of de dienst Maar in het individu

Nadere informatie

The Smart Store of the Future

The Smart Store of the Future Masterclass Smart Shopping ICT Café Den Haag 17 april 2014 The Smart Store of the Future Combines the best of both worlds John Terra SMART wat is dat? SMART = slim? SMART = een auto? SMART = technologie?

Nadere informatie

Hieronder worden enkele creatieve technieken beschreven aan de hand van fictieve cases.

Hieronder worden enkele creatieve technieken beschreven aan de hand van fictieve cases. Creatieve technieken Dit document biedt je een leidraad om te komen tot creativiteit, namelijk door het doorbreken van vastgestelde denkpatronen. Om je op weg te helpen, beschrijven we enkele creatieve

Nadere informatie

Schrijf deze agenda voor dag 1 op een whiteboard. En zorg dat je gedurende de dag activiteiten afvinkt.

Schrijf deze agenda voor dag 1 op een whiteboard. En zorg dat je gedurende de dag activiteiten afvinkt. DAG 01 UNDERSTAND/ DEFINE Op dag 1 kickstart je je sprint en duik je in de behoefte van je gebruiker, je lange termijn doel en het innovatievraagstuk dat je wilt oplossen de komende drie sessies. In de

Nadere informatie

Case 4 - Consultancy

Case 4 - Consultancy Case 4 - Consultancy 27 april 2015 Dennis Langeveld Bert van Loo Lorianne Hooijmans Consultancy opdracht; Halalmakla Ontvangen opdracht Mijn groep werkt voor Halalmakla, een onderneming die is gespecialiseerd

Nadere informatie

Een gezonde snack. School: Bedrijf: Titel project:

Een gezonde snack. School: Bedrijf: Titel project: School: Bedrijf: Titel project: 1. De opdracht Opdrachtgever Sportprojectmanager Alida Pasveer en sportconsulent Britt Tjalma, werkzaam voor JOGG Meppel Situatie Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG) is de

Nadere informatie

Advies aan de stuurgroep CJG & Gemeente Assen

Advies aan de stuurgroep CJG & Gemeente Assen Advies aan de stuurgroep CJG & Gemeente Assen Aanleiding De gemeente Assen en Stuurgroep CJG willen de komende periode meer zicht krijgen op de wensen en behoeftes van jongeren uit Assen als het gaat om

Nadere informatie

www.marktonderzoek.be

www.marktonderzoek.be Wij zetten het jaar vol inspiratie en enthousiasme in met een overzicht van enkele trends waar we als ondernemer in 2015 niet omheen kunnen. Op de hoogte zijn van deze trends en erop inspelen kan uw activiteiten

Nadere informatie

DT: Reframe. De Innovator. Design Thinking stap #3. Kijk eens anders tegen de wereld aan. de Innovator opent de ogen voor nieuwe kansen

DT: Reframe. De Innovator. Design Thinking stap #3. Kijk eens anders tegen de wereld aan. de Innovator opent de ogen voor nieuwe kansen De Innovator DT: Reframe Design Thinking stap #3 Kijk eens anders tegen de wereld aan Design Thinking Design Thinking - zoals de naam al aangeeft - gaat om een manier van denken, Design Thinking: is een

Nadere informatie

Jaarverslag Stichting jij bent TOV! 2015. Auteur: Wendy Verkerk- Klein

Jaarverslag Stichting jij bent TOV! 2015. Auteur: Wendy Verkerk- Klein Jaarverslag Stichting jij bent TOV! 2015 Auteur: Wendy Verkerk- Klein Voorwoord Voor u ligt het eerste jaarverslag van TOV te Tiel. Februari 2015 is stichting Jij bent TOV opgericht waardoor we dit jaar

Nadere informatie

Voordelen van consumentengedragonderzoek in een virtuele wereld

Voordelen van consumentengedragonderzoek in een virtuele wereld Voordelen van consumentengedragonderzoek in een virtuele wereld Met een virtual reality bril op loopt de respondent door de virtuele supermarkt. Ze loopt door de verschillende gangpaden, kijkt naar alle

Nadere informatie

Schoolimago en identiteit Wat zien de ouders? concept plus design

Schoolimago en identiteit Wat zien de ouders? concept plus design Schoolimago en identiteit Wat zien de ouders? concept plus design Vanille concept plus design Vanille, wat is dat? Vanille is een basissmaak, neutraal. Wij zijn ontwerpers en werken vanuit de basis, kern

Nadere informatie

Resultaat vanuit zingeving

Resultaat vanuit zingeving Resultaat vanuit zingeving WIE ZIJN WE? WAT DOEN WE? Berry de Boer en Edwin Luijendijk 2 training-nu Training-NU We leven in een tijd waarin veranderingen elkaar steeds sneller opvolgen. Eén gouden idee

Nadere informatie

EEN NIEUW VERTREKPUNT. Het kanaal verandert niet, het gedrag verandert. De medewerker is het merk. Een vakantie wordt nooit digitaal.

EEN NIEUW VERTREKPUNT. Het kanaal verandert niet, het gedrag verandert. De medewerker is het merk. Een vakantie wordt nooit digitaal. EEN NIEUW VERTREKPUNT Het kanaal verandert niet, het gedrag verandert. De medewerker is het merk. Een vakantie wordt nooit digitaal. DIGITAAL ZWAAIEN Onderscheidend vermogen reisbureau: De beleving, het

Nadere informatie

Zakelijk Vloggen Idee71 ebook

Zakelijk Vloggen Idee71 ebook Zakelijk Vloggen Idee71 ebook Content Vlog Film en Edit Inspiratie Eigen keuze Pakket Het gezicht van je bedrijf in beeld Leg m wat et een je b v edr ideo u en de k waar ijf doe it me lan t e t ka n h

Nadere informatie

Tips& Tricks HOE KOOP JE ÉCHT DUURZAAM IN?

Tips& Tricks HOE KOOP JE ÉCHT DUURZAAM IN? Tips& Tricks HOE KOOP JE ÉCHT DUURZAAM IN? Op zoek naar een nieuwe cateraar? En je vindt duurzaamheid belangrijk? Vergeet niet de juiste balans te vinden tussen duurzame, gezonde en gewenste voeding. Alleen

Nadere informatie

Stel je gezond weekmenu samen

Stel je gezond weekmenu samen Stel je gezond weekmenu samen Leer je maaltijden op een gezonde manier plannen Lotte De Clercq Auteur: Lotte De Clercq Coverontwerp: Lotte De Clercq ISBN: 978-94-6342-735-7 Uitgeverij mijnbestseller.nl

Nadere informatie

Checklist (re)design website

Checklist (re)design website Checklist (re)design website Inleiding Het maken van een website is een omvangrijk en kostbaar project. Daarom is het goed om eerst inzicht te krijgen in wat je wilt gaan doen, voor wie en waarom. Om op

Nadere informatie

Interview verslag! Anouk van Houten 538565. Interview verslag. Naam: Anouk van Houten, 538565 Klas: INF1c Vak: Interviewen Docent: Ellen Leen

Interview verslag! Anouk van Houten 538565. Interview verslag. Naam: Anouk van Houten, 538565 Klas: INF1c Vak: Interviewen Docent: Ellen Leen Interview verslag Naam: Anouk van Houten, 538565 Klas: INF1c Vak: Interviewen Docent: Ellen Leen Inhoudsopgave: Voorwoord -!!!!! blz. 3 Wempe Webdesign -!!!! blz. 4 Opleiding -!!!!!! blz. 4 Beroepskeuze

Nadere informatie

Betaalbaar bio in 6 stappen

Betaalbaar bio in 6 stappen Betaalbaar bio in 6 stappen Biologisch eten duur? Veel mensen denken dat biologisch eten niet in hun budget past. Ik heb dat ook heel lang gedacht. Tot ik ontdekte dat je door anders boodschappen te doen

Nadere informatie

Duurzaamheidk. Duurzaamheid wordt de norm voor consumenten. Duurzaamheidkompas meting #15 oktober 2015

Duurzaamheidk. Duurzaamheid wordt de norm voor consumenten. Duurzaamheidkompas meting #15 oktober 2015 Duurzaamheidk mpas Duurzaamheid wordt de norm voor consumenten Duurzaamheidkompas meting #15 oktober 2015 Inleiding Duurzaamheidkompas #15 Antwoord op duurzaamheidvragen In deze tijd van een milieu-, klimaat-,

Nadere informatie

eel multifunctionele bedrijven verkopen hun

eel multifunctionele bedrijven verkopen hun Vers voedsel Als je tussenhandel kunt voorkomen, blijft er meer voor de boer over. Dat is een argument voor korte ketens. Die vormen ook een antwoord op de toenemende vraag naar vers en ambachtelijke

Nadere informatie

Opdrachten bij cahier Foodtopia Het voedsel van de toekomst

Opdrachten bij cahier Foodtopia Het voedsel van de toekomst Opdrachten bij cahier Foodtopia Het voedsel van de toekomst BEWAREN EN BEHOUDEN Wij vinden het heel normaal dat de supermarkt vol eten ligt. Vandaag, morgen, volgende week en daarna. Dat is mogelijk doordat

Nadere informatie

Wat is jouw verhaal?

Wat is jouw verhaal? E E N E - B O O K V A N L E T T E R S & C O N C E P T S Wat is jouw verhaal? Passie en plezier overbrengen in een notendop Storytelling Verhalen vertellen is een belangrijk onderdeel van ons leven. Het

Nadere informatie

MEDIABRANDS RETAIL BUYING STUDY

MEDIABRANDS RETAIL BUYING STUDY MEDIABRANDS RETAIL BUYING STUDY LEGT KOOPGEDRAG EN DE ROL VAN MEDIA BLOOT IN DE NIEUWE OMNI CHANNEL REALITEIT ORIËNTATIE EN KOOPGEDRAG WAS NOG NOOIT ZO COMPLEX Retail zit in een turbulente periode. Winkelketens

Nadere informatie

Slimme innovatie in toerisme met Service Design Thinking

Slimme innovatie in toerisme met Service Design Thinking Slimme innovatie in toerisme met Service Design Thinking Customer Journey Mapping Workshop Bas Jansen b.n.jansen@saxion service-design.zeef.com 2 november 2015, Hengelo Programma I. Introductie in Service

Nadere informatie

Online Basistraining Eten naar Behoefte. ande schriftelijke toestemming van de auteur

Online Basistraining Eten naar Behoefte. ande schriftelijke toestemming van de auteur Online Basistraining Eten naar Behoefte ande schriftelijke toestemming van de auteur Waanzin is altijd hetzelfde blijven doen en toch een ander resultaat verwachten. ( Einstein) Inhoudsopgave Inhoudsopgave

Nadere informatie

Onderzoeksopzet Brand Loyalty

Onderzoeksopzet Brand Loyalty Onderzoeksopzet Brand Loyalty School: Avans Hogeschool, s-hertogenbosch Opleiding: Advanced Business Creation Klas: E-fase klas A Vak: Science School Docent: Arthur Rijkers Datum: 20-02- 13 Jorrik Branten

Nadere informatie

KlasseLunch. Kerndoelen basisonderwijs. Educatief platform Ik eet het beter. Doelstellingen. foto kok berry happend in groente

KlasseLunch. Kerndoelen basisonderwijs. Educatief platform Ik eet het beter. Doelstellingen. foto kok berry happend in groente KlasseLunch Met KlasseLunch krijgen uw leerlingen plezier in het maken van bewuste keuzes voor de middagmaaltijd. Dat kan gaan om gezond of wat minder gezond, maar ook om duurzaamheid, om gewoontes en

Nadere informatie

Food en Flowers - Business Models

Food en Flowers - Business Models Food en Flowers - Business Models Tijdens de tweede workshop op 26 september zijn in teams drie concepten uitgewerkt tot business model: de vriendenpas en twee varianten van de stamboom. Dit gebeurde aan

Nadere informatie

Trusted Information Source

Trusted Information Source Trusted Information Source Rapport behorend bij PT-projectnummer 14972 GroentenFruit Huis Achtergronden respondenten Individuele interviews gehouden. Respondenten hadden het volgende profiel: Alle respondenten

Nadere informatie

10 VERFRISSENDE RECEPTEN MET TARWEGRAS WWW.OPTIMALEGEZONDHEID.COM

10 VERFRISSENDE RECEPTEN MET TARWEGRAS WWW.OPTIMALEGEZONDHEID.COM 10 VERFRISSENDE RECEPTEN MET 10 VERFRISSENDE RECEPTEN MET Wie heeft er inmiddels niet van gehoord: Tarwegras! Een ontzettend populair voedingsmiddel met een extreem hoge concentratie aan supergezonde voedingsstoffen.

Nadere informatie

Het koken en eten mag je zelf doen, maar ik begeleid je daarbij. Stap voor stap.

Het koken en eten mag je zelf doen, maar ik begeleid je daarbij. Stap voor stap. Het koken en eten mag je zelf doen, maar ik begeleid je daarbij. Stap voor stap. EET PALEO 3 Inhoudsopgave Inleiding 6 Mijn Paleo verhaal 8 De 7 stappen in het kort 12 Stap 1 Richt je op de praktijk 14

Nadere informatie

Voedselcollectief Emmeloord

Voedselcollectief Emmeloord Voedselcollectief Emmeloord Boer en consument vinden elkaar De themagroep Voedsel van Stichting Pioniers van de Toekomst heeft de wens om een voedselcollectief te starten in Emmeloord. Een voedselcollectief

Nadere informatie

LEREN DOOR TE DOEN DESIGN THINKING TRAINING VOOR COMMUNICATIE PROFESSIONALS

LEREN DOOR TE DOEN DESIGN THINKING TRAINING VOOR COMMUNICATIE PROFESSIONALS DESIGN THINKING TRAINING VOOR COMMUNICATIE PROFESSIONALS Deze energieke, tweedaagse training resulteert in hands-on ervaring en meer inzicht in de Design Thinking principes, de belangrijkste tools en terminologie.

Nadere informatie

Lesbrief: Je gaat wat beleven Thema: Mens & Dienstverlenen in de toekomst

Lesbrief: Je gaat wat beleven Thema: Mens & Dienstverlenen in de toekomst Lesbrief: Je gaat wat beleven Thema: Mens & Dienstverlenen in de toekomst Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Welke winkels vind jij leuk om te shoppen? Wat

Nadere informatie

Beter voorkomen dan genezen.

Beter voorkomen dan genezen. Hoe raar is dat? Zorgorganisaties zijn er om mensen beter te maken, beter te laten functioneren en zich beter te laten voelen. Natuurlijk zijn allereerst de zorg en begeleiding daar op gericht, maar zou

Nadere informatie

Proeven doe je met je tong. Op je tong zitten allemaal smaakpapillen. Je herkent daardoor dat banaan zoet smaakt en citroen zuur.

Proeven doe je met je tong. Op je tong zitten allemaal smaakpapillen. Je herkent daardoor dat banaan zoet smaakt en citroen zuur. Over de Tong Op heel veel scholen ga ik smaakproeven doen. Ook op jullie school! En jullie kunnen me daarbij helpen door aan mijn experimenten mee te doen. Als goede proefpersonen willen jullie je natuurlijk

Nadere informatie

Meer betalen voor duurzaam? Alleen als de consument weet waarom Duurzaamheidkompas #7 thema: Ken de prijs. December 2011

Meer betalen voor duurzaam? Alleen als de consument weet waarom Duurzaamheidkompas #7 thema: Ken de prijs. December 2011 Meer betalen voor duurzaam? Alleen als de consument weet waarom Duurzaamheidkompas #7 thema: Ken de prijs December 2011 Inleiding Duurzaamheidkompas Antwoord op duurzaamheidvragen In deze tijd van milieu-,

Nadere informatie

BENUT DE KRACHT VAN UW MOOD MAKERS

BENUT DE KRACHT VAN UW MOOD MAKERS BENUT DE KRACHT VAN UW MOOD MAKERS ORGANISATIE ONTWIKKELING Welkom, Maak kennis met ons gedachtegoed. We vertellen u over onze visie, onze overtuiging, de Mood Maker filosofie, de GINK aanpak en ontwikkelen

Nadere informatie

Stageverslag Danique Beeks

Stageverslag Danique Beeks Stageverslag Danique Beeks Waarom deze stage en hoe zag de stage eruit? Ik heb via Mirthe informatie gekregen over deze stage. Haar achterneef is een van de eigenaren van dat bedrijf. Ze heeft mij deze

Nadere informatie

Maak van je kind een maker!

Maak van je kind een maker! Maak van je kind een maker! En word er zelf ook één. Zes regels waarmee dat waarschijnlijk best wel lukt. 1 Welkom In dit boekje vertellen we over maken. Het is speciaal gemaakt voor ouders die samen met

Nadere informatie

Duurzaamheidk. Consument zoekt manieren om minder voedsel te verspillen Duurzaamheidkompas meting #13 December 2014

Duurzaamheidk. Consument zoekt manieren om minder voedsel te verspillen Duurzaamheidkompas meting #13 December 2014 Duurzaamheidk mpas Consument zoekt manieren om minder voedsel te verspillen Duurzaamheidkompas meting #13 December 2014 Het Duurzaamheidkompas Antwoord op duurzaamheidvragen In deze tijd van een milieu-,

Nadere informatie

Word jij Bakker Bart?

Word jij Bakker Bart? Word jij Bakker Bart? Welkom bij Bakker Bart Je kent Bakker Bart. Net als tienduizenden andere mensen, die dagelijks bij één van de Bakker Bartwinkels komen voor heerlijk vers brood, zo n beroemde supersaucijs

Nadere informatie

BIOLOGISCH VERS VAN HET LAND

BIOLOGISCH VERS VAN HET LAND OOGSTEN BEREIDEN BELEVEN PRODUCTEN BIOLOGISCH VERS VAN HET LAND Kom zelf plukken koken, genieten op de boerderij www.sprankenhof.com Udenhout 013 511 64 94 Inhoud Oogsten 4 Bereiden 6 Beleven 8 Producten

Nadere informatie

Bedenk een opt-in actie met win-win situatie voor retailer én klant!

Bedenk een opt-in actie met win-win situatie voor retailer én klant! Bedenk een opt-in actie met win-win situatie voor retailer én klant! Prijzengeld: 1.000,- Deadline: 21 april 2013 Battle type: Brainstorm Battle Introductie Yourzine helpt merken en organisaties bij het

Nadere informatie

Onderzoeksopzet. Marktonderzoek Klantbeleving

Onderzoeksopzet. Marktonderzoek Klantbeleving Onderzoeksopzet Marktonderzoek Klantbeleving Utrecht, september 2009 1. Inleiding De beleving van de klant ten opzichte van dienstverlening wordt een steeds belangrijker onderwerp in het ontwikkelen van

Nadere informatie

Introductie propositieontwikkeling

Introductie propositieontwikkeling Introductie propositieontwikkeling 17 september 2013 Heeft u nog vragen of behoefte aan een nadere toelichting op dit document? Neem dan contact op met Isolde Schram van VODW (ischram@vodw.com; 033 432

Nadere informatie