Lezingen & Workshops FORENSICON. Lezingen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Lezingen & Workshops FORENSICON. Lezingen"

Transcriptie

1 Lezingen & Workshops FORENSICON Lezingen 1. CSI vs. de Werkelijkheid Aan de hand van een aflevering van CSI wordt uitgelegd wat de verschillen zijn tussen CSI op televisie en de werkelijkheid van forensisch onderzoek. Tijdens een aflevering van CSI wordt in een uur tijd één (of meer) moord(en) opgelost. De hoofdpersonen nemen verschillende rollen op zich; ze zijn zowel onderzoeker op de plaats delict, verhoorder van getuigen en verdachte(n) en onderzoeker in het laboratorium. Tevens worden onderzoeken uitgevoerd die resultaten opleveren die in de werkelijkheid niet mogelijk zijn of in een tijdsduur worden uitgevoerd wat in de werkelijkheid veel meer tijd in beslag neemt. Aan de hand van een aflevering wordt uitgelegd op welke punten de televisieserie niet overeenkomt met de werkelijkheid, en op welke wijze een dergelijke situatie in de werkelijkheid zal worden onderzocht. Na het volgen van de lezing zullen de deelnemers met andere ogen naar de televisieserie CSI kijken. Deze lezing is geschikt voor deelnemers van alle leeftijden. Ook voor deelnemers die CSI niet kijken, is de lezing goed te volgen en leuk om te beleven. 2. De moderne Sherlock- Prive Detective van de 21 e Eeuw De lezing betreft een uitleg van het werk van de Prive Detective. Wat kan en mag een particulier onderzoeker en hoe gaat de politie daarmee om? De gadgets worden geavanceerder en veel informatie is via internet toegankelijk. Maar wordt het werk daarmee ook makkelijker? De toehoorder wordt meegenomen in de wereld van de prive-detective en de moderne forensische onderzoekstechnieken die hij kan gebruiken om de waarheid te achterhalen. Verschillende vormen van forensisch onderzoek worden besproken en uitgelegd. Aan de hand van filmpjes en korte praktijktestjes worden de deelnemers bewust van het gemak waarmee men relevante details in verschillende situaties mist of verkeerd interpreteert. Tevens worden facetten die belangrijk zijn bij forensische opsporing en laboratorium onderzoek besproken tijdens de lezing. De lezing is geschikt voor deelnemers van alle leeftijden. Op een begrijpelijke laagdrempelige wijze komen de verschillende vormen van particulier (forensisch) onderzoek aan bod.

2 3. Moord op Nederland kent (helaas) verschillende grote moordzaken. Veel moordzaken worden zeer snel opgelost, maar bij sommige moordzaken is intensief speurwerk nodig. En sommige andere zijn nog steeds niet opgelost. Aan de hand van verschillende moorzaken wordt uitgelegd op welke wijze de speurtocht naar de dader wordt uitgevoerd en hoe forensische technieken een bijdrage leveren aan de opsporing. De Deventer Moordzaak, de moord op Marianne Vaatstra, De Puttense moordzaak, De Schiedammer Parkmoord, de Zaanse Paskamermoord, De Balpenmoord, de Snelkookpanmoord, De Barbequemoorden Vele moordzaken die landelijke bekendheid genoten, maar nu niet meer bij iedereen bekend zijn. Al deze moorden hebben een bijzonder opsporingsverhaal. Tijdens de lezing gaan we in op deze opsporingsverhalen. We blijven niet lang stil staan bij de gruwelijke gebeurtenissen, maar gaan juist dieper in op de bijzondere wijze waarop de moorden zijn onderzocht en de daders zijn gevonden. De lezing is geschikt voor deelnemers van 14 jaar en ouder. Er zullen geen expliciete foto s of dergelijke worden getoond tijdens de lezing. Het verhaal van de verschillende moordzaken is echter niet geschikt voor zeer jonge deelnemers. 4. Burgerparticipatie bij strafzaken Van tijd tot tijd laait de discussie weer op. Moet Nederland naar een vorm van burgerparticipatie bij rechtszaken? Verschillende landen van de EU, bijvoorbeeld België en Frankrijk, en de VS, kennen een vorm van lekenrechtspraak, met name bij strafzaken. Laten we het gezonde boeren verstand van een jury beslissen, waar rechters nu vaak verzanden in ingewikkelde processen en wettelijke regels omtrent de bewijsvoering. Is dit een oplossing? Mogen we van leken verwachten dat zij hun persoonlijke situatie en emoties niet laten meewegen in hun besluitvorming? Hoe lastig is het om met een groep vreemden tot een gedeelde visie te komen? Dit is slechts een greep uit de aandachtsgebieden die de revue passeren. In de lezing wegen we de verschillende argumenten en gaan we hierover samen in discussie. U kunt meedenken in een fictieve situatie, door een oordeel te vellen over de schuld van de verdachte en de straf, die opgelegd moet worden.

3 De lezing is geschikt voor alle leeftijden. Er zullen geen expliciete foto s of dergelijke worden getoond tijdens de lezing. Wel is onze ervaring dat de meningen behoorlijk kunnen verschillen en dat de discussie hoog kan oplopen. Een enerverende bijeenkomst die u absoluut aan het denken zal zetten.

4 Workshops 1. DNA-kettinkjes Een belangrijk forensisch sporenmateriaal is DNA. Ieder persoon heeft een uniek DNA profiel in zijn/haar cellen. Dit DNA kan worden gebruikt om een persoon (dader of slachtoffer) mee te identificeren. Met behulp van een set materiaal is het mogelijk om met de deelnemers in ongeveer 1,5 a 2 uur het DNA van de deelnemers te extraheren uit celmateriaal (wangslijmvliescellen) en in een kettinkje te plaatsen. De deelnemers halen met een swab zelf wangslijmvliescellen uit hun mond en na een makkelijk te volgen procedure wordt dit DNA zichtbaar als een witte substantie. Deze substantie wordt in een kettinkje geplaatst waarna de deelnemers het kettinkje mee naar huis kunnen nemen. Bij deze workshop leren de deelnemers alles over DNA. Het zichtbaar maken van DNA en de waarde van DNA in een forensisch onderzoek komen aan bod. Duur Het proces van het maken van de DNA-kettinkjes duurt ongeveer anderhalf uur. Inclusief inleiding, uitleg en uitloop duurt deze workshop ongeveer 2 uur. Materialen Voor de workshop heeft Forensicon een internetaansluiting, een beamer en een scherm nodig. De materiaalkosten voor het maken van DNA kettinkjes bedragen 200,-. Met deze materialen kunnen ongeveer 30 kettinkjes worden gemaakt. Tevens is een tot 50 C verwarmd waterbad benodigd. Forensicon kan zorgdragen voor de beschikbaarheid van het materiaal en het waterbad. Voor het waterbad is een stopcontact benodigd.

5 2. Vingerafdrukken Een zeer bekend voorbeeld van sporen voor forensisch onderzoek zijn vingerafdrukken. Iedereen heeft unieke vingerafdrukken op alle tien zijn vingers. Deze vingerafdrukken kunnen worden gebruikt om een persoon (dader of slachtoffer) mee te identificeren. Tijdens de workshop leggen we eerst alle vingerafdrukken van de deelnemers vast. Met behulp van inkt plaatsen de deelnemers zelf hun afdrukken op een vingerafdrukkenblad. Tevens kunnen vingerafdrukken van plastic bekers worden opgenomen. Wanneer alle deelnemers een bekertje drinken aangeboden krijgen, kunnen de bekertjes later worden behandeld met poeder, waarmee de afdrukken zichtbaar worden. De deelnemers kunnen vervolgens zelf kijken welke vinger op hun vingerafdrukkenblad overeenkomt met de afdruk die op het bekertje is achtergelaten. Ook kunnen de deelnemers hun vingerafdrukbladen en bekertjes uitwisselen en bij de verkregen afdrukken de vergelijking maken. Duur Deze workshop heeft een duur van ongeveer 1,5 uur. Materialen Iedere deelnemer krijgt een klein fingerprint-pakket mee naar huis, een pakketje waar materialen in zitten waarmee de deelnemers thuis zelf hun eigen vingerafdrukken kunnen vastleggen en vergelijken. De kosten voor deze pakketten bedragen 7,50 per deelnemer. Voor de presentatie is een beamer, scherm en internetaansluiting nodig. Het maximum aantal deelnemers per workshop van 1,5 uur is 40 personen.

6 Maatwerk Heeft u zelf een leuk idee voor een workshop of een actueel onderwerp waarover u graag een lezing wilt krijgen? Eerdere maatwerklezingen betroffen bijvoorbeeld: Hoe zit dat nu met Willem Holleeder? Hoe wordt het onderzoek aan MH17 uitgevoerd? Laat het ons weten en wij bekijken met u de mogelijkheden. Sprekers De mensen die voor u de lezing of workshop verzorgen zijn werkzaam voor het particulier forensisch instituut FORENSICON. Zij maken zich sterk voor de toegang tot kennis en onderzoek op het gebied van de forensische wetenschap. Voor iedereen toegankelijk is daarbij het motto. Het bedrijf heeft zich een stevige positie verworven op het gebied van kenniscirculatie, onderzoek en advies. De communicatieve vaardigheden, open uitstraling en het feit geen angst te hebben om reflectie te geven op bestaande structuren hebben bijgedragen aan de opbouw van een groot netwerk. Met dit netwerk heeft het bedrijf het private forensische werkveld en met name de samenwerking tussen justitie, politie en de particuliere branche naar een hoger niveau weten te brengen. Forensische toepassingen vinden hun weg naar de civiele rechtspraktijk en zijn voor advocaten, verzekeringsmaatschappijen en banken in dit segment een waardevolle aanvulling in de ondersteuning van cliënten en de opsporing van fraude. Samenwerken is, volgens directeur Marco Bosmans, de enige manier om alle beschikbare kennis en kwaliteit goed te kunnen bundelen en inzetten om te komen tot waardevolle oplossingen voor bestaande problematieken. Om deze redenen zijn de mensen van FORENSICON te omschrijven als generalist in het forensische werkveld en is het mogelijk een veelvoud aan lezingen en workshop te verzorgen. Vooral de maatschappelijke thema s (bv tunnelvisie, gerechtelijke dwalingen) die bij forensisch onderzoek vaak voorkomen, de verhouding tussen de particuliere en justitiële recherche diensten en de uitleg van mogelijkheden van forensische ondersteuning worden vaak goed ontvangen en worden zowel praktisch als theoretisch toelichten. Kenmerken van de presentaties zijn: Interactief, Praktijkgerichte voorbeelden, Humor, Onderhoudend en Educatief.

7 Kosten De kosten van een workshop of lezing bestaan uit drie onderdelen: 1. Spreker per workshop of lezing 195,- 2. Materialen (afhankelijk van de workshop of lezing) DNA Ketting (Max. 30 deelnemers) 200,- Vingerafdrukken 7,50 per deelnemer 3. Reiskosten a 0,28 per km Genoemde prijzen zijn Excl. 21% BTW.

Lezingen Forensisch Onderzoek. Aanbod 2017

Lezingen Forensisch Onderzoek. Aanbod 2017 Lezingen Forensisch Onderzoek Aanbod 2017 Een lezing over forensisch onderzoek Forensisch onderzoek is een bekend fenomeen in de opsporing en vervolging van - daders van - strafbare feiten. Toch is er

Nadere informatie

CSI Ontmaskerd. School: Bedrijf: Titel project:

CSI Ontmaskerd. School: Bedrijf: Titel project: CSI Ontmaskerd School: Bedrijf: Titel project: 1. De opdracht CSI Ontmaskerd Opdrachtgever De opdrachtgever is Edmond de Cuba, docent Life Science and Technology aan de Hanzehogeschool in Groningen. Situatie

Nadere informatie

Verdieping: DNA alleen onvoldoende bewijs

Verdieping: DNA alleen onvoldoende bewijs Verdieping: DNA alleen onvoldoende bewijs Korte omschrijving werkvorm: De leerlingen luisteren naar een radiofragment van Goedemorgen Nederland en lezen een tekst uit dagblad Trouw over de bewijsvoering

Nadere informatie

Activiteitendagen V3. Thema: Sporenonderzoek. Activiteit: bloedspattenproef

Activiteitendagen V3. Thema: Sporenonderzoek. Activiteit: bloedspattenproef Activiteitendagen V3 Dag 1 13 januari 2012 en 23 januari 2012 Thema: Sporenonderzoek Activiteit: bloedspattenproef Gebaseerd op NLT module havo Opzet en Handleiding begeleiders 1. Korte inleiding over

Nadere informatie

DNA-onderzoek bij veroordeelden

DNA-onderzoek bij veroordeelden Regelingen en voorzieningen CODE 6.5.2.3 DNA-onderzoek bij veroordeelden algemene informatie bronnen ministerie van Veiligheid en Justitie: www.rijksoverheid.nl, januari 2011 brochure de wet DNA-onderzoek

Nadere informatie

Naar wettig en overtuigend bewijs

Naar wettig en overtuigend bewijs Naar wettig en overtuigend bewijs Who never doubted never half believed. Where doubt there truth is t is her shadow Philip James Bailey Over bewijs in strafzaken Strafproces neemt onzekerheid over misdrijf

Nadere informatie

FORENSISCH DNA-ONDERZOEK HET PRACTICUM

FORENSISCH DNA-ONDERZOEK HET PRACTICUM FORENSISCH DNA-ONDERZOEK HET PRACTICUM Melanie Rosenhart werkt bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Bij het NFI werken wetenschappers die allerlei vragen proberen te beantwoorden die met strafrecht

Nadere informatie

FORENSISCH DNA-ONDERZOEK VOORBEREIDENDE LES

FORENSISCH DNA-ONDERZOEK VOORBEREIDENDE LES FORENSISCH DNA-ONDERZOEK VOORBEREIDENDE LES Melanie Rosenhart werkt bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Bij het NFI werken wetenschappers die allerlei vragen proberen te beantwoorden die met

Nadere informatie

11 mei Onderzoek: Privacy vs opsporing

11 mei Onderzoek: Privacy vs opsporing 11 mei 2015 Onderzoek: Privacy vs opsporing Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek.

Nadere informatie

PR VE DETECTIVE RECHERCHEBUREAU VOOR ZAKELIJK EN PARTICULIER

PR VE DETECTIVE RECHERCHEBUREAU VOOR ZAKELIJK EN PARTICULIER PR VE DETECTIVE RECHERCHEBUREAU VOOR ZAKELIJK EN PARTICULIER Geregistreerd en erkend door het Ministerie van Veiligheid en Justitie onder POB-nummer 1400. RECHERCHEBUREAU De Privé Detective biedt u een

Nadere informatie

Complexe DNA-profielen

Complexe DNA-profielen Complexe DNA-profielen Inleiding Bij een DNA-onderzoek worden DNA-profielen bepaald en met elkaar vergeleken. Bij forensisch DNA-onderzoek wordt bijvoorbeeld een DNA-profiel van een verdachte vergeleken

Nadere informatie

Specialisatie Opleiding Faillissementsfraude. Integrale aanpak Faillissementsfraud e. Kennisplatform Faillissementsfraude

Specialisatie Opleiding Faillissementsfraude. Integrale aanpak Faillissementsfraud e. Kennisplatform Faillissementsfraude Specialisatie Opleiding Faillissementsfraude Integrale aanpak Faillissementsfraud e Kennisplatform Faillissementsfraude www.faillissements-fraude.nl Specialisatie Opleiding Faillissementsfraude Integrale

Nadere informatie

Praktische opdracht ANW DNA

Praktische opdracht ANW DNA Praktische opdracht ANW DNA Praktische-opdracht door een scholier 2164 woorden 16 april 2002 7,2 35 keer beoordeeld Vak ANW Inhoudsopgave Inleiding Verslag DNA Onderzoek: -Hoe werkt het -In de praktijk

Nadere informatie

De Minister van Justitie

De Minister van Justitie POSTADRES Postbus 93374, 2509 AJ Den Haag BEZOEKADRES Juliana van Stolberglaan 4-10 TEL 070-88 88 500 FAX 070-88 88 501 E-MAIL info@cbpweb.nl INTERNET www.cbpweb.nl AAN De Minister van Justitie DATUM 18

Nadere informatie

Project CSI. Leerlingenmateriaal

Project CSI. Leerlingenmateriaal Project CSI Een project voor de ontwikkeling van algemene vaardigheden in combinatie met biologie, Nask 1 en 2 en Nederlands, voor leerjaar 3 van vmbo-gtl. Leerlingenmateriaal 1 Verantwoording 2017 SLO

Nadere informatie

Forensisch onderzoek. Ingmar de Heiden Forensische opsporing Amsterdam

Forensisch onderzoek. Ingmar de Heiden Forensische opsporing Amsterdam Forensisch onderzoek Ingmar de Heiden Forensische opsporing Amsterdam Inhoud Wat is forensisch onderzoek? Rol van de forensische opsporing Forensische onderzoeksmogelijkheden Gebruik van verpakkingsmateriaal

Nadere informatie

Betoog Nederlands DNA databank

Betoog Nederlands DNA databank Betoog Nederlands DNA databank Betoog door een scholier 3687 woorden 14 mei 2003 6,3 132 keer beoordeeld Vak Nederlands Op de vraag wat Nederlanders het belangrijkste probleem in de samenleving vinden,

Nadere informatie

Samenvatting Dutch summary

Samenvatting Dutch summary Samenvatting Dutch summary SAMENVATTING INTRODUCTIE De afgelopen jaren zijn er in Nederland verschillende moordzaken geweest die vanaf de aanvang van het opsporingsonderzoek verkeerd werden geïnterpreteerd

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2018 2019 31 415 DNA-onderzoek in strafzaken Nr. 22 BRIEF VAN DE MINISTER VAN JUSTITIE EN VEILIGHEID Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

Module E: Van wie zijn de haren op het dode lichaam?

Module E: Van wie zijn de haren op het dode lichaam? Module E: Van wie zijn de haren op het dode lichaam? Situatieschets Bij het onderzoek door de politie is gebleken dat er op het lichaam van Willem enkele haren zijn gevonden. Die kunnen afkomstig zijn

Nadere informatie

Het museum van de misdaad

Het museum van de misdaad Stadsmuseum Gent De gerechtelijke politie van Gent bewaart sinds de jaren 1930 een bijzondere verzameling. Ze bestaat uit foto s, objecten en dossiers die illustreren hoe misdaden werden opgelost. Deze

Nadere informatie

De Wet DNA-onderzoek bij veroordeelden

De Wet DNA-onderzoek bij veroordeelden De Wet DNA-onderzoek bij veroordeelden Inhoud Inleiding 2 DNA-onderzoek 2 De Wet DNA-onderzoek bij veroordeelden 3 Voor wie? 4 Waar? 6 De afname 7 Hoe lang blijven gegevens bewaard? 7 Voordelen 8 Bezwaar

Nadere informatie

DNA in strafzaken: een analyse van het gebruik. Caroline Stappers 26 april 2018

DNA in strafzaken: een analyse van het gebruik. Caroline Stappers 26 april 2018 DNA in strafzaken: een analyse van het gebruik Caroline Stappers 26 april 2018 DNA Bevat genetisch informatie Uniek voor ieder individu (m.u.v. identieke tweelingen) Gelijk in iedere cel (bv. speeksel,

Nadere informatie

leerlinghandleiding Afsluitende module Complexe DNA-profielen

leerlinghandleiding Afsluitende module Complexe DNA-profielen leerlinghandleiding Afsluitende module Complexe DNA-profielen Ontwikkeld door het Forensic Genomics Consortium Netherlands in samenwerking met Its Academy Tekst Melanie Rosenhart Vormgeving Identim, Wageningen

Nadere informatie

Aangifte doen En dan?

Aangifte doen En dan? www.politie.nl/slachtoffer Aangifte doen En dan? 17035-1 Informatie voor slachtoffers van een misdrijf 1 Bent u slachtoffer van een misdrijf? Is er bijvoorbeeld bij u ingebroken? Of heeft iemand u mishandeld?

Nadere informatie

Op de voordracht van Onze Minister van Veiligheid en Justitie van 2015, directie Wetgeving en Juridische Zaken, nr. ;

Op de voordracht van Onze Minister van Veiligheid en Justitie van 2015, directie Wetgeving en Juridische Zaken, nr. ; -` Besluit van houdende wijziging van het Besluit DNA-onderzoek in strafzaken Op de voordracht van Onze Minister van Veiligheid en Justitie van 2015, directie Wetgeving en Juridische Zaken, nr. ; Gelet

Nadere informatie

Forensisch onderzoek. Sector: Techniek, Biologie, Wiskunde en Nask. Begeleider: Dhr.Korteweg. Fenna Hoekstra T4B Amarins Mink T4C Bornego College

Forensisch onderzoek. Sector: Techniek, Biologie, Wiskunde en Nask. Begeleider: Dhr.Korteweg. Fenna Hoekstra T4B Amarins Mink T4C Bornego College Forensisch onderzoek Sector: Techniek, Biologie, Wiskunde en Nask Begeleider: Dhr.Korteweg Fenna Hoekstra T4B Amarins Mink T4C Bornego College Inleverdatum: 17-1-2016 Inhoudsopgave Inleiding... 2 Middenstuk...

Nadere informatie

Over de grens bij (on)toerekeningsvatbaarheid, slachtoffer- en daderschap in de forensische psychiatrie. Swanny Kremer

Over de grens bij (on)toerekeningsvatbaarheid, slachtoffer- en daderschap in de forensische psychiatrie. Swanny Kremer Over de grens bij (on)toerekeningsvatbaarheid, slachtoffer- en daderschap in de forensische psychiatrie Swanny Kremer 24 November 2017 Programma 2 Wie is Swanny Kremer? Vooraf Daderschap en slachtofferschap

Nadere informatie

Puzzel: Wie is wie in de kinderrechtszaal?

Puzzel: Wie is wie in de kinderrechtszaal? Puzzel: Wie is wie in de kinderrechtszaal? Korte omschrijving werkvorm De docent en leerlingen bekijken samen wie waar zit en wat doet in de rechtszaal. Hierbij staat de rol van het kind in de rechtszaal

Nadere informatie

Onderzoek door het Openbaar Ministerie Informatiefolder voor de medewerker

Onderzoek door het Openbaar Ministerie Informatiefolder voor de medewerker Informatie folder Onderzoek door het Openbaar Ministerie Informatiefolder voor de medewerker Pagina 2 van 16 Onderzoek door het Openbaar Ministerie Informatiefolder voor de medewerker Landelijke versie,

Nadere informatie

Conflict en aangifte. module 3. Sport, dienstverlening en veiligheid

Conflict en aangifte. module 3. Sport, dienstverlening en veiligheid Conflict en aangifte module 3 INHOUDSOPGAVE INLEIDING...3 AANGIFTE DOEN...4 Hoe kan een aangifte worden gedaan?... 4 Wat gebeurt er met de aangifte?... 4 AMBTSHALVE VERVOLGBARE DELICTEN EN KLACHTDELICTEN...6

Nadere informatie

Hieronder vindt u antwoorden op veel gestelde vragen over het VISAGE project en het VISAGE consortium.

Hieronder vindt u antwoorden op veel gestelde vragen over het VISAGE project en het VISAGE consortium. Hieronder vindt u antwoorden op veel gestelde vragen over het VISAGE project en het VISAGE consortium. 1. Waarom wordt binnen het VISAGE project onderzoek gedaan aan forensische DNAfenotypering? Het VISAGE

Nadere informatie

In Beeld: Misdaadcijfers

In Beeld: Misdaadcijfers In Beeld: Misdaadcijfers Korte omschrijving werkvorm Leerlingen analyseren grafieken en tabellen die inzicht geven in misdaadcijfers met betrekking tot minderjarigen. Leerlingen leren bijvoorbeeld hoe

Nadere informatie

HAALT VEEL UIT WEINIG 2018

HAALT VEEL UIT WEINIG 2018 HAALT VEEL UIT WEINIG 2018 NATIONAAL INSTITUUT VOOR CRIMINALISTIEK EN CRIMINOLOGIE VILVOORDSESTEENWEG 100, 1120 BRUSSEL TEL. +32 (0)2 240 05 00 NICC-INCC@JUST.FGOV.BE WWW.NICC.FGOV.BE FEDERALE OVERHEIDSDIENST

Nadere informatie

De nieuwe bril van de rechter

De nieuwe bril van de rechter De nieuwe bril van de rechter Edwin Kreulen 2:00, 11 oktober 2018 Studio Vonq Zijn de rechterlijke dwalingen definitief de wereld uit? Een wetswijziging leverde in zes jaar tijd een paar spectaculaire

Nadere informatie

Digitale sporen Kansen voor de opsporing. Christianne de Poot

Digitale sporen Kansen voor de opsporing. Christianne de Poot Digitale sporen Kansen voor de opsporing Christianne de Poot opsporing en bewijs Opsporing en vervolging van misdrijven (strafrechtelijk onderzoek) Reactief onderzoek: Inzetten van opsporingsmiddelen om

Nadere informatie

Videoverhoor van volwassenen

Videoverhoor van volwassenen Videoverhoor van volwassenen Leuvens Instituut voor Criminologie (LINC) Leuven, 23 april 2009 Marc Bockstaele, hoofdcommissaris Federale Politie Gent Voor welke misdrijven? Personeel en materieel toepassingsgebied

Nadere informatie

Betreft: Brief inzake het verzoek om nader onderzoek op de voet van 461 Sv ingediend namens de veroordeelde [verzoeker] door mr. K.D.

Betreft: Brief inzake het verzoek om nader onderzoek op de voet van 461 Sv ingediend namens de veroordeelde [verzoeker] door mr. K.D. mr Regter Strafadvocaat T.a.v. de heer mr. K.D. Regter Akerstraat 104 6417 BN HEERLEN Datum 22 september 2014 Zaaknummer S 14/00487 H Betreft: Brief inzake het verzoek om nader onderzoek op de voet van

Nadere informatie

PROJECT. CSI Ontmaskerd

PROJECT. CSI Ontmaskerd PROJECT CSI Ontmaskerd [1] PROJECT [Technasium] september 2014 O&O - PROJECT Informatie voor de leerlingen De CSI series zijn tegenwoordig niet meer van de televisie weg te denken. Elke aflevering weer

Nadere informatie

Werkstuk Maatschappijleer putterse moordzaak

Werkstuk Maatschappijleer putterse moordzaak Werkstuk Maatschappijleer putterse moordzaak Werkstuk door een scholier 2339 woorden 19 januari 2009 6,5 13 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer Verslag van de Puttense moordzaak Op 9 januari 1994 wordt

Nadere informatie

Puzzel: De rechtszaal

Puzzel: De rechtszaal Puzzel: De rechtszaal Korte omschrijving werkvorm: De leerlingen vullen in wie waar zit of staat in de rechtszaal. Leerdoel: De leerlingen kennen de opstelling van een rechtszaal en ze weten welke actoren

Nadere informatie

Deelnemers leren spelenderwijs over de rechtspraak; een paar veel gehoorde misverstanden over rechtspraak worden behandeld.

Deelnemers leren spelenderwijs over de rechtspraak; een paar veel gehoorde misverstanden over rechtspraak worden behandeld. QUIZ: BEFJE OM BEFJE AF KORTE OMSCHRIJVING Alle deelnemers vouwen van papier een witte bef en gaan staan. Het vouwen is heel simpel. Op pagina 6 staat een printvorm van een witte bef. Je stelt steeds een

Nadere informatie

6 tips voor het selecteren van uw echtscheidingsadvocaat

6 tips voor het selecteren van uw echtscheidingsadvocaat UW ADVOCAAT ZOEKEN VIA DE ADVOCATENMAKELAAR 6 tips voor het selecteren van uw echtscheidingsadvocaat 6 tips voor het selecteren van uw echtscheidingsadvocaat Helaas hebben u en uw partner besloten om te

Nadere informatie

Leerlingenhandleiding

Leerlingenhandleiding Leerlingenhandleiding Afsluitende module Complexe DNA-profielen Ontwikkeld door het Forensic Genomics Consortium Netherlands (opgeheven in 2013) in samenwerking met Its Academy en de Faculteit der Natuurwetenschappen,

Nadere informatie

Aanbod Trajekt januari 2013 T 043-763 00 00

Aanbod Trajekt januari 2013 T 043-763 00 00 Aanbod Trajekt januari 2013 T 043-763 00 00 1. Morele dilemma discussie methode 50 minuten Maximale groepsgrootte: 15 leerlingen Benodigdheden: klaslokaal of andere ruimte, stoelen in kring, ruimte in

Nadere informatie

Samenvatting. Forensisch assistenten. Inzet, resultaten en ervaringen

Samenvatting. Forensisch assistenten. Inzet, resultaten en ervaringen Samenvatting Forensisch assistenten Inzet, resultaten en ervaringen Aanleiding en doel onderzoek Als onderdeel van de verbeteringen van de forensische opsporing naar aanleiding van de Schiedammer Parkmoord,

Nadere informatie

Figuur 1. Foto van de gevonden jas.

Figuur 1. Foto van de gevonden jas. Stille getuigen Introductie In het practicum Puzzelen met pieken heb je kennis gemaakt met verschillende forensische technieken tijdens het oplossen van een overval. In deze les ga je aan de slag met een

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Over kiezen

Hoofdstuk 1 Over kiezen Hoofdstuk 1 Over kiezen Een keuze (of beslissing) is een afweging tussen meerdere opties. Hoe gelijkwaardiger de opties, hoe moeilijker de keuzes. Onzekerheid is daarmee het belangrijkste kenmerk van een

Nadere informatie

VIII NIEUW FORENSISCH-TECHNISCH FEIT: DE PIEKENPROFIELEN EN IMPACT OP BEWIJSCONSTRUCTIE HOF

VIII NIEUW FORENSISCH-TECHNISCH FEIT: DE PIEKENPROFIELEN EN IMPACT OP BEWIJSCONSTRUCTIE HOF VIII NIEUW FORENSISCH-TECHNISCH FEIT: DE PIEKENPROFIELEN EN IMPACT OP BEWIJSCONSTRUCTIE HOF 1. Een vijfde novum in forensisch-technische zin wordt gevormd door het volgende feit. Zoals hiervoor aangetoond

Nadere informatie

Kennislink.nl. Reizende criminelen langer uit handen van de politie. Slechts kwart van misdrijven opgehelderd

Kennislink.nl. Reizende criminelen langer uit handen van de politie. Slechts kwart van misdrijven opgehelderd Kennislink.nl Discussieer mee: Allemaal de beste van de klas?! Onderwerpen Publicaties Over Kennislink Nieuwsbrief Zoek Leven, Aarde & Heelal Gezondheid, Hersenen & Gedrag Mens & Maatschappij Energie &

Nadere informatie

HET WERK VAN DE OFFICIER VAN JUSTITIE

HET WERK VAN DE OFFICIER VAN JUSTITIE HET WERK VAN DE OFFICIER VAN JUSTITIE Opsporen en vervolgen Wie doet dat eigenlijk? De ene moord is nog niet gepleegd of je ziet alweer de volgende ontvoering. Politieseries en misdaadfilms zijn populair

Nadere informatie

Driedaagse Training Mediation in Strafzaken

Driedaagse Training Mediation in Strafzaken Driedaagse Training Mediation in Strafzaken De Mediation Academie Groningen is opgericht met als doel trainingen aan te bieden voor en vanuit de beroepspraktijk. Wij zijn verheugd dat mevr. Kitty Duell

Nadere informatie

HAALT VEEL UIT WEINIG 2017

HAALT VEEL UIT WEINIG 2017 HAALT VEEL UIT WEINIG 2017 NATIONAAL INSTITUUT VOOR CRIMINALISTIEK EN CRIMINOLOGIE VILVOORDSESTEENWEG 100, 1120 BRUSSEL TEL. +32 (0)2 240 05 00 NICC-INCC@JUST.FGOV.BE WWW.NICC.FGOV.BE FEDERALE OVERHEIDSDIENST

Nadere informatie

Informatie DE CLUEDO MOORD

Informatie DE CLUEDO MOORD Informatie DE CLUEDO MOORD Mijn naam is Rowin Ik geef je graag wat meer informatie over Cluedo Rowin@leef7.nl / 0643946533 Informatie Asten, 15 februari 2019 INFORMATIE AANVRAAG CLUEDO Beste, Gefeliciteerd,

Nadere informatie

Hoe beleven leerlingen de rechtsstaat? Workshop: rechtsstaat in de les; leerlingen activeren

Hoe beleven leerlingen de rechtsstaat? Workshop: rechtsstaat in de les; leerlingen activeren Hoe beleven leerlingen de rechtsstaat? Workshop: rechtsstaat in de les; leerlingen activeren Rollenspel Befje op Befje af Hoger Lager Dilemma s Hoe lossen we dit op? Opgepakt, wat dan? Rechtenteller Landenspel

Nadere informatie

Onderzoek 57: Handschriftherkenning

Onderzoek 57: Handschriftherkenning Onderzoek 57: Handschriftherkenning 1. Onderzoeksvraag Hoe herken ik een handschrift? 2. Voorbereiding a. Materiaal Geschreven brief Pen Papier Stappenplan handschriftherkenning b. Opstelling (foto) Zorg

Nadere informatie

Inleiding: het complot

Inleiding: het complot Inleiding: het complot Wie heeft het gedaan, de boekhouder of de klusjesman? Dat is de vraag die als eerste gesteld wordt als het onderwerp de Deventer moordzaak ter sprake komt. De boekhouder is Ernest

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2002 640 Besluit van 16 december 2002, houdende wijziging van het Besluit DNA-onderzoek in strafzaken, het besluit van 4 december 1925 tot uitvoering

Nadere informatie

Opgeschminkte lijkvlekken

Opgeschminkte lijkvlekken De waarheid vinden met forensische opsporing Opgeschminkte lijkvlekken Forensics is een wondermiddel, maar ook noeste arbeid. Jeroen Hofman ging mee op oefening met studenten. foto s Jeroen Hofman tekst

Nadere informatie

Module F: Van wie zijn de vingerafdrukken op het wapen?

Module F: Van wie zijn de vingerafdrukken op het wapen? Module F: Van wie zijn de vingerafdrukken op het wapen? Situatieschets Bij het onderzoek door de politie is gebleken dat er op de dolk die bij het lichaam van Willem lag, een vingerafdruk is gevonden.

Nadere informatie

NFI Academy. Sleutel tot de expertise van het Nederlands Forensisch Instituut

NFI Academy. Sleutel tot de expertise van het Nederlands Forensisch Instituut NFI Academy Sleutel tot de expertise van het Nederlands Forensisch Instituut NFI Academy Sleutel tot de expertise van het Nederlands Forensisch Instituut Met ruim 500 professionals en expertise in meer

Nadere informatie

Datum 4 juni 2018 Onderwerp Antwoorden Kamervragen over dat particulieren steeds vaker een privédetective inhuren

Datum 4 juni 2018 Onderwerp Antwoorden Kamervragen over dat particulieren steeds vaker een privédetective inhuren 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den Haag www.rijksoverheid.nl/jenv

Nadere informatie

www.kinderrechtswinkel.be juni 2008 Voor kinderen die meer willen weten over de rechtbank, wetten en de rechter Voor kinderen die meer willen weten over de rechtbank, wetten en de rechter Hebben kinderen

Nadere informatie

Kindvriendelijke verhoorstudio

Kindvriendelijke verhoorstudio Het horen van kinderen door de politie HET HOREN VAN KINDEREN DOOR DE POLITIE Jannie van der Sleen Binnen een strafrechtelijk onderzoek: Doel van het verhoor is waarheidsvinding/feiten: Is er al dan niet

Nadere informatie

Plan van aanpak. Protocol. pilot camera s op. GGD/ Ambulances. in de Regio Haaglanden

Plan van aanpak. Protocol. pilot camera s op. GGD/ Ambulances. in de Regio Haaglanden Plan van aanpak en Protocol pilot camera s op GGD/ Ambulances in de Regio Haaglanden 1 Inhoudsopgave pag 1. Aanleiding 3 2. Doel en reikwijdte 3 3. Organisatie 4 4. Aanpak en planning 4 5. Financiering

Nadere informatie

Criteria. Profielendag voor derdejaars

Criteria. Profielendag voor derdejaars Criteria Sector vmbo basis vmbo kader / theoretisch havo / vwo mbo niveau 1-2 mbo niveau 3-4 Fase van de opleiding begin van de opleiding tijdens de opleiding einde van de opleiding Loopbaancompetentie

Nadere informatie

Kijktip: het Openbaar Ministerie en de zaak-deurne

Kijktip: het Openbaar Ministerie en de zaak-deurne Kijktip: het Openbaar Ministerie en de zaak-deurne Korte omschrijving werkvorm De leerlingen bekijken drie fragmenten van de NOS over de ontwikkelingen in de afgelopen dagen rondom de overval op de juwelier

Nadere informatie

Deze week was er wederom nogal schokkend nieuws te lezen over de zaak Natalee Holloway in het AD:

Deze week was er wederom nogal schokkend nieuws te lezen over de zaak Natalee Holloway in het AD: Net zoals de moordzaak van Marianne Vaatstra de gemoederen bezig blijft houden, zo is het ook met de verdwijning in 2005 van de Amerikaanse Natalee Holloway. Joran van der Sloot wordt beschouwd als de

Nadere informatie

Praktische opdracht ANW DNA bij misdrijven

Praktische opdracht ANW DNA bij misdrijven Praktische opdracht ANW DNA bij misdrijven Praktische-opdracht door een scholier 1587 woorden 21 maart 2007 7,2 10 keer beoordeeld Vak ANW Hoofdstukkenindeling 1. Inleiding 2. DNA 3. Hoe gaat men te werk

Nadere informatie

Samenvatting Maatschappijleer Hoofdstuk rechtsstaat &4-6-7

Samenvatting Maatschappijleer Hoofdstuk rechtsstaat &4-6-7 Samenvatting Maatschappijleer Hoofdstuk rechtsstaat &4-6-7 Samenvatting door Aylin 1392 woorden 7 maart 2018 8,5 3 keer beoordeeld Vak Methode Maatschappijleer Thema's maatschappijleer 4 Strafrecht: de

Nadere informatie

Doel In de klas wordt middels de socratische methode het gesprek gevoerd over controversiële onderwerpen.

Doel In de klas wordt middels de socratische methode het gesprek gevoerd over controversiële onderwerpen. De socratische methode De socratische methode kan worden ingezet om met een groep studenten in het mbo het gesprek aan te gaan over controversiële onderwerpen. Kernbegrippen hierbij zijn: Zoeken naar een

Nadere informatie

(Big) data en opsporing Kansen en valkuilen. Samenwerken met ketenpartners; wat kan wel en niet? 9 november 2018 dr.

(Big) data en opsporing Kansen en valkuilen. Samenwerken met ketenpartners; wat kan wel en niet? 9 november 2018 dr. (Big) data en opsporing Kansen en valkuilen Samenwerken met ketenpartners; wat kan wel en niet? 9 november 2018 dr. Bernd Veldman RA Programma 1. Wat is big data en datamining? 2. Valkuilen big data 3.

Nadere informatie

Specialisatieopleiding. Deskundige in strafzaken

Specialisatieopleiding. Deskundige in strafzaken Specialisatieopleiding Deskundige in strafzaken Specialisatieopleiding De opleiding Deskundige in Strafzaken van Deskundige in strafzaken de samenwerkende faculteiten Rechtsgeleerdheid van de Universiteit

Nadere informatie

Sponsorpakketten PFCongres 2013. 13 en 14 september 2013, Utrecht http://www.pfcongres.nl/

Sponsorpakketten PFCongres 2013. 13 en 14 september 2013, Utrecht http://www.pfcongres.nl/ Sponsorpakketten PFCongres 2013 13 en 14 september 2013, Utrecht http://www.pfcongres.nl/ Over PFCongres PFCongres is een jaarlijks evenement georganiseerd door de vereniging achter PFZ.nl, de grootste

Nadere informatie

Rijksrecherche. Rijksrecherche. Voor objectieve waarheidsvinding

Rijksrecherche. Rijksrecherche. Voor objectieve waarheidsvinding Rijksrecherche Rijksrecherche Voor objectieve waarheidsvinding Dagelijkse realiteit De Rijksrecherche stelt een onderzoek in. Het is misschien wel de meest gebruikte zin in openbare nieuwsberichten over

Nadere informatie

Pdf Brochure april 2011

Pdf Brochure april 2011 Pdf Brochure april 2011 We Love to Shake Beste heer, mevrouw. Allereerst wil ik u bedanken voor de interesse in ons. Daar zijn wij heel blij mee. We Love to Shake is een cocktailcateringbedrijf dat staat

Nadere informatie

SEKSISME TEGENGAAN: EEN UITDAGING VOOR DE GELIJKHEID VAN VROUWEN EN MANNEN. Een woordje uitleg bij de wet tegen seksisme in de openbare ruimte

SEKSISME TEGENGAAN: EEN UITDAGING VOOR DE GELIJKHEID VAN VROUWEN EN MANNEN. Een woordje uitleg bij de wet tegen seksisme in de openbare ruimte SEKSISME TEGENGAAN: EEN UITDAGING VOOR DE GELIJKHEID VAN VROUWEN EN MANNEN Een woordje uitleg bij de wet tegen seksisme in de openbare ruimte EEN WET TEGEN SEKSISME, IS DAT NODIG? Op je werk opmerkingen

Nadere informatie

SEKSISME TEGENGAAN: EEN UITDAGING VOOR DE GELIJKHEID VAN VROUWEN EN MANNEN. Een woordje uitleg bij de wet tegen seksisme in de openbare ruimte

SEKSISME TEGENGAAN: EEN UITDAGING VOOR DE GELIJKHEID VAN VROUWEN EN MANNEN. Een woordje uitleg bij de wet tegen seksisme in de openbare ruimte SEKSISME TEGENGAAN: EEN UITDAGING VOOR DE GELIJKHEID VAN VROUWEN EN MANNEN Een woordje uitleg bij de wet tegen seksisme in de openbare ruimte EEN WET TEGEN SEKSISME, IS DAT NODIG? WAT IS SEKSISME, VOLGENS

Nadere informatie

Peter van Koppen. Gerede twijfel. Over bewijs in strafzaken

Peter van Koppen. Gerede twijfel. Over bewijs in strafzaken Gerede twijfel Peter van Koppen Gerede twijfel Over bewijs in strafzaken De namen in dit boek zijn geanonimiseerd, behalve bij officials en bij zaken die zo bekend en herkenbaar zijn dat anonimisering

Nadere informatie

Product informatie. Pagina 1 van 5

Product informatie. Pagina 1 van 5 Pagina 1 van 5 Product informatie Pagina 2 van 5 SMARTBoards: Voor een leerkracht is het schoolbord een van zijn belangrijkste gereedschappen. Hoe vaak gebruik je niet even het bord om een aantekening

Nadere informatie

overigens niet ongewoon; uit recent onderzoek van Nyenrode blijkt dat 69 % van de bedrijven in Nederland een familiebedrijf is.

overigens niet ongewoon; uit recent onderzoek van Nyenrode blijkt dat 69 % van de bedrijven in Nederland een familiebedrijf is. Beste heer De Haan, Bij deze ga ik graag alsnog in op uw verzoek om nadere informatie. Ik kan en wil niet alles delen omdat een deel nog voorligt bij de rechtbank. Toch hecht ik er aan om met u mijn kant

Nadere informatie

Op de voordracht van Onze Minister van Justitie van 2005, directie Wetgeving, nr. ; De Raad van State gehoord (advies van );

Op de voordracht van Onze Minister van Justitie van 2005, directie Wetgeving, nr. ; De Raad van State gehoord (advies van ); BEATRIX Besluit van houdende wijziging van het Besluit DNA-onderzoek in strafzaken Op de voordracht van Onze Minister van Justitie van 2005, directie Wetgeving, nr. ; Gelet op de artikelen 151a, zesde

Nadere informatie

26 januari Hoe gaat het er in Nederland aan toe? Nederlandse DNA-databank voor Stafzaken (I) Nederlandse DNA-databank voor Stafzaken (II)

26 januari Hoe gaat het er in Nederland aan toe? Nederlandse DNA-databank voor Stafzaken (I) Nederlandse DNA-databank voor Stafzaken (II) Hoe gaat het er in Nederland aan toe? Dr.Ir. C.P. (Kees) van der Beek MBA Beheerder Nederlandse DNA-databank voor strafzaken Brussel 26 januari 2012 Nederlandse DNA-databank voor Stafzaken (I) Op te nemen

Nadere informatie

Landelijk Team Forensische Opsporing

Landelijk Team Forensische Opsporing Landelijk Team Forensische Opsporing Taak Politie: Politietaak Daadwerkelijke handhaving rechtsorde Hulpverlening Handhaving rechtsorde Toezien op naleving wetten Opsporen van mensen die wetten hebben

Nadere informatie

Vliegramp MH juli 2014

Vliegramp MH juli 2014 Vliegramp MH17 17 juli 2014 Inhoud 1. Mijn rol bij MH17 2. Impact van de vliegramp 3. Taak van de politie: a. Zoeken, bergen en repatriëren b. Identificatie c. Strafrechtelijk onderzoek 2 2 Impact van

Nadere informatie

Voordelen: Nascholing in je eigen praktijk op het moment dat jullie goed uitkomt (ochtend / middag / avond in overleg).

Voordelen: Nascholing in je eigen praktijk op het moment dat jullie goed uitkomt (ochtend / middag / avond in overleg). Thema-bijeenkomst Begeleiding gebaseerd op de KNOV-standaard Prenatale verloskundige begeleiding. Dé gelegenheid om op praktijknivo én op je eigen locatie in slechts 1 dagdeel (4 uur) Methodisch collegiaal

Nadere informatie

Steeds meer uit steeds minder

Steeds meer uit steeds minder Steeds meer uit steeds minder Ate Kloosterman ging in mei 2018 met emeritaat als bijzonder hoogleraar forensische biologie aan de faculteit Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatie van de Universiteit

Nadere informatie

WIE ZIT WAAR IN DE RECHTBANK?

WIE ZIT WAAR IN DE RECHTBANK? WIE ZIT WAAR IN DE RECHTBANK? APRIL 2015 - POLITIEK IN PRAKTIJK #2 DE WERKVORM IN HET KORT De leerlingen vullen bij een plaatje van de rechtszaal in waar de rechter zit, en waar de verdachte, de advocaat,

Nadere informatie

Onderzoek: 23 augustus 2018 Auteur: Lisette van Vliet. DNA afstaan verplichten?

Onderzoek: 23 augustus 2018 Auteur: Lisette van Vliet. DNA afstaan verplichten? Onderzoek: 23 augustus 2018 Auteur: Lisette van Vliet DNA afstaan verplichten? Samenvatting Samenvatting 'Verplicht DNA-afname' Een meerderheid (66%) vindt het een goed idee om DNA-afname bij een bepaalde

Nadere informatie

NCA Practitioner NCA Master Practitioner

NCA Practitioner NCA Master Practitioner NCA Practitioner NCA Master Practitioner Persoonlijke ontwikkeling volgens de regels van de kunst De cognitieve psychologie en de neurowetenschappen geven een precieze en nauwkeurige beschrijving van de

Nadere informatie

Afsluitende les. Leerlingenhandleiding. De Reizende DNA Rechter

Afsluitende les. Leerlingenhandleiding. De Reizende DNA Rechter Afsluitende les Leerlingenhandleiding De Reizende DNA Rechter Dossier HER2 cellijn Achtergrond informatie Mevrouw X is een borstkankerpatiënt. Voor onderzoek zijn bij haar tumorcellen afgenomen en op kweek

Nadere informatie

! LERAREN HANDBOEK!!! 1e Editie, 2014

! LERAREN HANDBOEK!!! 1e Editie, 2014 LERAREN HANDBOEK 1e Editie, 2014 1. Je eerste Workshop Om te beginnen In dit Leraren Handboek vind je een paar tips en tricks die je kunnen helpen bij het voorbereiden van je workshop. Als je nog nooit

Nadere informatie

De Reizende DNA-labs. 2-3 uur practicum met inleidende en afsluitende lessen voor docent

De Reizende DNA-labs. 2-3 uur practicum met inleidende en afsluitende lessen voor docent De Reizende DNA-labs 2-3 uur practicum met inleidende en afsluitende lessen voor docent Brug tussen biologie en scheikunde op school en de life sciences Leerlingen gaan zelf aan de slag met de nieuwste

Nadere informatie

Het Pieter Baan Centrum. Algemene informatie

Het Pieter Baan Centrum. Algemene informatie Het Pieter Baan Centrum Algemene informatie 1 Deze brochure is bedoeld om algemene informatie te geven over het Pieter Baan Centrum (PBC). Het PBC is de forensisch psychiatrische observatiekliniek van

Nadere informatie

* ONTWERPVERSLAG. NL In verscheidenheid verenigd NL 2009/0806(CNS)

* ONTWERPVERSLAG. NL In verscheidenheid verenigd NL 2009/0806(CNS) EUROPEES PARLEMENT 2009-2014 Commissie burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken 16.10.2009 2009/0806(CNS) * ONTWERPVERSLAG over het initiatief van het Koninkrijk Zweden en het Koninkrijk Spanje

Nadere informatie

De opmerkelijke rol van het NFI (Eikelenboom en Kloosterman) bij de Schiedammer Parkmoord en de Deventer Moordzaak

De opmerkelijke rol van het NFI (Eikelenboom en Kloosterman) bij de Schiedammer Parkmoord en de Deventer Moordzaak De opmerkelijke rol van het NFI (Eikelenboom en Kloosterman) bij de Schiedammer Parkmoord en de Deventer Moordzaak Inleiding Zowel bij de Schiedammer Parkmoord als de Deventer Moordzaak spelen de NFI medewerkers

Nadere informatie

PROJECT EXPO PROJECTDOCUMENT

PROJECT EXPO PROJECTDOCUMENT PROJECT EXPO PROJECTDOCUMENT Auteur(s): Bas Aalders, Daryl Dekking, Dion Kruijswijk, Thomas de Luca, Tom Hoogeveen, Koen Veelenturf Schrijver Dion Kruijswijk, Koen Veelenturf Versie: 0.4 Status: Afronding

Nadere informatie

Nieuw DNA-onderzoek Nicky Verstappen. Uw hulp is onmisbaar bij het oplossen van dit misdrijf

Nieuw DNA-onderzoek Nicky Verstappen. Uw hulp is onmisbaar bij het oplossen van dit misdrijf Nieuw DNA-onderzoek Nicky Verstappen Uw hulp is onmisbaar bij het oplossen van dit misdrijf 1 Het mysterie rond de dood van Nicky Verstappen In de nacht van zondag 9 op maandag 10 augustus 1998 verdween

Nadere informatie

naar sporen Zelf casussen oplossen

naar sporen Zelf casussen oplossen Speuren C naar sporen Zelf casussen oplossen 3. De erfenis van meneer D. Op vrijdagmiddag 3 september wordt meneer D. dood aangetroffen in de woonkamer van zijn villa. Hij ligt op zijn rug op de bank.

Nadere informatie