i-opener Genomineerden 2017

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "i-opener Genomineerden 2017"

Transcriptie

1 i-opener Genomineerden 2017

2 Geef een korte omschrijving van de innovatie: Samen & Anders is een nieuwe samenlevingsvorm waarbij mensen langer thuis kunnen blijven wonen, door het principe van wederkerigheid. Ouderen en jongeren wonen in een verticale buurt (voormalig verzorgingshuis). Met een levendig dorpsplein in de plint. Wat is de doelstelling van de innovatie? Doelstelling is om een manier van samen leven tot stand te brengen waar (sociaal-maatschappelijk en/of financieel) kwetsbare mensen een veilige en betaalbare woning en woonomgeving hebben en waar zij elkaar kunnen ondersteunen en er minder beroep gedaan wordt op professionele hulp. Er wordt gekeken naar de mogelijkheden van elke bewoner in plaats van te kijken naar de onmogelijkheden. En met de inzet van de huurders wordt er gezamenlijk gewerkt aan een veilig en prettig woonmilieu, waar nodig met informele hulp langer thuis kan worden gewoond. Door de juiste samenstelling van huurders moet deze synergie ontstaan. Wat is de aanleiding voor de innovatie? Aanleiding was de transitie van een van de grootste verzorgingshuizen van Nederland. Door de afname van het aantal bedden en de toekomstige verhuizing van het verzorgingshuis naar nieuwbouw wilde Laurens Wonen een nieuwe bestemming aan dit traditionele verzorgingshuis Simeon & Anna in de Rotterdamse wijk Feijenoord (voorheen 280 plaatsen). Geleidelijk is het woonconcept Samen & Anders ontwikkeld (nomadisch), een vitale woongemeenschap waar kwetsbare en minder kwetsbare mensen betaalbaar wonen en diensten voor elkaar uitvoeren.wij w illen een coöperatieve samenleving waarbij bewoners van het gebouw elkaar helpen. Nomadisch ontwikkelen betekent dat het doel helder is maar de weg er naar toe tijdens het volgen ontstaat. Wat zijn de innovatieve aspecten van het project? Het is een wooncomplex voor jong en oud gericht op sociaal-maatschappelijk en financieel kwetsbare mensen; 10 uur wederkerigheid activiteiten per maand wordt vastgelegd in het huurcontract en geldt voor iedereen, ook ouderen en mensen met een lichte verstandelijke handicap; Een (magic) mix van kwetsbare en minder kwetsbare mensen; Binnen het gebouw (gebaseerd op de gedachte van een social enterprise) gericht op het prettig wonen, liefst door huurders georganiseerd (bijvoorbeeld kledingbank), maar ook door ondernemers uit de buurt, zoals een kledingherstelbedrijf, haarstyling. Hamrah,een organisatie voor taallessen en integratie t.b.v. nieuwkomers; We zetten het op samen met kernpartners:

3 Via Pameijer, een organisatie die werkt voor mensen met een verstandelijke beperking, werken mensen in het restaurant, de facilitaire dienstverlening en de huishouding. Studenten van het wijkleerbedrijf van Calibris Advies ondersteunen mensen en geven de benodigde hulp. Het Expertisecentrum Maatschappelijke Innovatie (EMI) en de Hogeschool Rotterdam werken binnen Samen & Anders aan diverse vraagstukken. De Afrikaanderwijk Coöperatie verbindt initiatieven en initiatiefnemers met elkaar. Een vrijwilligersorganisatie voert werkzaamheden uit. Wat zijn de sterke punten van de innovatie? Hergebruik van een verzorgingshuis van 45 jaar oud; Sociale impact first en een financieel haalbaar concept als randvoorwaarde Streven naar de coöperatieve gedachte; De meerwaarde van een gelijkwaardige samenwerking tussen de bovengenoemde partijen en de georganiseerde huurders waarbij de wensen van de huurders, verpleeghuisbewoners en de buurt als leidraad gelden; Het zogenaamde nomadisch denken en werken, er is geen vastomlijnde weg naar het einddoel; De zwerm gedachte het aansluiten van partijen uit de buurt passend bij de fase van ontwikkeling van het project; Samen & Anders past bij de gemeentelijk plannen voor Langer Thuis en wordt als zodanig ook als een arrangement gezien; Om voor een appartement (lage huur: 190, exclusief servicekosten) in aanmerking te komen hoeft men niet ingeschreven te staan als woningzoekende; De inzet van een Sociaal Huismeester ter verhoging van de veiligheid en sociale actie in en om het gebouw en directe omgeving; De inzet van een extern en onafhankelijk innovatie-project manager (zie ) Wat zijn de zwakke punten van de innovatie? Om het project Samen & Anders ook op lange termijn tot een succes te maken, hangt grotendeels af van de vastgoedexploitatie. Het is niet eenvoudig om een verouderd en voormalig verzorgings- en verpleeghuis geschikt te houden, het aan te passen aan de veranderende eisen en bewoners en dit op een financieel rendabele manier te doen. Dat vraagt om een andere wijze van exploitatie. De gemeente Rotterdam subsidieert Samen & Anders (nog) niet om de voorzieningen in en om het gebouw met vrijwilligers ( wederkerigheids uren huurders en vrijwilligers van buiten) in stand te houden voor ouderen en kwetsbare mensen met een beperking binnen en in de omgeving van samen & Anders. Het initiatief van Laurens Wonen past goed in het gemeentelijke beleid van de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). De subsidies worden echter gegund aan de welzijnspartijen die hiermee ook de huizen van de wijk dien te exploiteren. We hopen dat Samen & Anders (met de komst van de nieuwe welzijnsaanbieder in 2018) een Huiskamer van de wijk wordt. Is dit project herhaalbaar en op grote schaal toe te passen? Ja, het project is herhaalbaar, echter per buurt of wijk zullen er aanpassingen nodig zijn die passen bij de doelgroepen, de beschikbare ruimten/gebouwen en passen bij de wijk.

4 Hoeveel effect heeft dit project op het thema wonen/zorg? Beschrijf het effect zoveel mogelijk vanuit wat het de huurder oplevert. OPEN Rotterdam (de lokale omroep) heeft een reportage gemaakt over huurders en verpleeghuisbewoners van Laurens Simeon & Anna. Mevrouw de Graaf, één van de bewoners, wordt geholpen door medebewoner Ben van der Ven. Hij was werkloos voordat hij in het zorgcentrum woonde. Een jaar later heeft hij het prima naar zijn zin, hij heeft stabiliteit en een baan gevonden. Vooral het contact met de ouderen vindt hij belangrijk: "Ik kan wat leren van hun levenservaring. Het effect is dat bewoners ondersteund worden in het langer zelfstandig wonen, dat bewoners minder eenzaamheid zijn omdat ze elkaar ontmoeten in de gezamenlijk woonkamer, waar ze soms koken. Bewoners die eerst geen dak boven hun hoofd hadden nu werk vinden en gaan samenwonen in samen en anders. Ook voor de verpleeghuisbewoners bieden de huurders soms een helpende hand of gezelligheid. Kijk eens op:

5 Geef een korte omschrijving van de innovatie Woningstichting Domus gaat in de periode tussen een aanleuncomplex in Roermond slopen en een nieuw (innovatief) complex hiervoor terugbouwen. Om dit te bewerkstelligen is een samenwerking aangegaan met de Technische Universiteit Eindhoven met als thema 'Het Nieuwe Wonen': "op weg naar een slimme woonzorgomgeving". Wat is de doelstelling van de innovatie Samen met de TU/e willen we bouwen aan slimme woonomgevingen en zorggeschikte woningen voor nu en in de toekomst. Het innovatie aspect komt nadrukkelijk als een concept: "de empathische woning". Het resultaat is een woning en omgeving die meevoelen met de bewoners. Wat is de aanleiding voor de innovatie Nederland vergrijst. Waren er in ,8 miljoen 65-plussers (16,8 % van de bevolking), in 2030 zijn dat er naar verwachting 4,2 miljoen (23,9 %) en in 2050 zelfs 4,7 miljoen (26,2 %). Daarbij is het overheidsbeleid erop gericht om ouderen zo lang mogelijk zelfstandig te laten wonen en dat mensen met een beperking of zorgvraag zoveel mogelijk in een reguliere leefomgeving wonen. Maar er is een tekort aan woningen die aan de behoeften en diverse eisen van senioren voldoen. En wat als technologische oplossingen daarbij kunnen helpen? Woningstichting Domus is in Roermond dé specialist op het gebied van zorghuisvesting en kiest daarbij nadrukkelijk om zich in te zetten voor kwetsbare burgers met in het bijzonder mensen met een zorgvraag (verstandelijk/ geestelijk gehandicapten en senioren). Daarnaast heeft Domus onlangs een nieuw ondernemingsplan vastgesteld waarbij de thema`s duurzaamheid en verbinding een belangrijk rol spelen. Vandaar dat deze bijzondere samenwerking (met Tu/E maar ook andere partijen zoals Aedes-Actiz) past binnen onder ambities. Wat zijn de innovaties aspecten van het project? Er zijn drie "living labs" opgericht waarbinnen 3 afgestudeerde bouwkundigen/architecten van TU/e het concept van de empathische woning in de praktijk testen en een aantal concrete elementen in de praktijk toepassen. In een woonomgeving die meevoelt met de ouder wordende bewoner en dus de functie vervult of ondersteunt van mantelzorger. Denk bijvoorbeeld aan slimme sensoren ingebed in de muren of vloer, maar ook aan oplossingen van ecologische aard zoals een eetbare wand in de woonkamer van de senior. In de living labs wordt direct het effect van bepaalde slimme innovaties onderzocht. Ook is er in samenwerking met een dertigtal bedrijven een

6 experimentenlaboratorium opgezet. Het project wordt verder begeleid door een denktank van hoogleraren en groepen medewerkers en bewoners uit de zorgsector. Wat zijn de sterkte punten van de innovatie Een nieuw concept gericht om de empathische woning en woonomgeving (een nieuw stadium van huisautomatisering). Samenwerking met TU/e. Ondersteuning door hoogleraren (massi Mohammadi). Living labs. Nieuwe innovatieve toepassingen worden onderzocht, getoetst en toegepast in de nieuwe planontwikkeling. Wat zijn de zwakke punten van de innovatie Risico`s zijn dat de samenwerking met TU/e niet goed verloopt waardoor er geen product/ concept wordt opgeleverd. Dit zou betekenen dat het nieuwbouwcomplex toch wordt gebouwd maar zonder speciale innovaties. Echter wel levensloopbestendig, duurzaam en Nul op de Meter. Is dit project herhaalbaar en op grote schaal toe te passen? Als het project succesvol wordt gerealiseerd kunnen zowel bouwers, ontwikkelaars en uiteraard corporaties toepassingen overnemen in nieuwe bouwprojecten. Op grote schaal is dan ook mogelijk. Hoeveel effect heeft dit project op het thema wonen/zorg? Beschrijf het effect zoveel mogelijk vanuit wat het de huurder oplevert. Binnen het thema wonen en zorg is dit een zeer innovatief onderzoek/ ontwikkeling. De uitkomsten kunnen namelijk leiden tot een verbetering van de woonomgeving door slimme toepassingen (zoals al eerder hierboven beschreven). De woning "anticipeert" op de behoefte van de huurder en zorgt dat de huurder bijvoorbeeld voldoende beweegt, verzorging op maat, draagt bij aan behoud van de gezondheid en ondersteunt de huurder bij zijn dagelijkse activiteiten.

7 Geef een korte omschrijving van de innovatie In mei 2016 zou de leegstandsvergunning verlopen van circa 70 appartementen van Portaal aan de Thomas á Kempisweg in Utrecht, vanwege een jaren geleden genomen sloopbesluit. In 2015 werden de plannen gesmeed om het pand een nieuwe maatschappelijke bestemming te geven, want slopen en nieuwbouw zou op deze beperkte plek veel te kostbaar zijn. Portaal stak met Stichting de Tussenvoorziening en gemeente Utrecht de handen ineen om hier een nieuwe vorm van community te realiseren. En zo ontstond in die samenwerking gaandeweg iets moois: in september 2016 opende Majella Wonen haar deuren. Dit gebeurde bijzonder feestelijk, zie: In de appartementen wonen nu dragende en vragende bewoners samen. Nieuw is de verhouding van fifty/fifty, dat huurders minder betalen dan normaal én dat het om een permanent project gaat: totaal zo n 70 bewoners verdeeld over de 6 trappenhuizen, variërend van alleenstaand, tot samenwonend en gezinnen. Samen vormen zij een actieve woonvereniging. Hoe dat reilt en zeilt beschreef het AD begin 2017: De circa 35 vragende bewoners zijn sociaal kwetsbare volwassenen, omdat zij dakloos zijn geweest. Zij zijn huurders én cliënten van de Tussenvoorziening en hebben stabiliserende begeleiding en ondersteuning nodig bij het voeren van regie over hun wonen en leven. Deze begeleiding financiert de gemeente Utrecht. Na maximaal 3 jaar klapt hun huurcontract om en worden zij een volwaardige Portaal huurder. Hierna worden ze indien nodig begeleid door het buurtteam. De circa 35 dragende bewoners zijn mensen met een grote sociale betrokkenheid die een actieve bijdrage willen en kunnen leveren aan de leefsituatie in het gebouw en de woonomgeving. Hiervoor ontstond al snel een wachtlijst, bewoners verzorgen zelf de coöptatie. Portaal rekent voor de woningen een huur van zogenoemd 70% maximaal redelijk, omdat de woningen van binnen iets meer verouderd zijn. Dit is een bewuste keuze geweest, technisch zijn de woningen goed en hiermee kan Portaal nog beter betaalbare woningen bieden voor deze doelgroep. Wat is de doelstelling van de innovatie? Het doel van Majella Wonen is het bieden van betaalbare huisvesting voor mensen uit de Maatschappelijke Opvang én het realiseren van een prettige woonbuurt in een zogenoemde Magic Mix. Het plaatsen van mensen uit de maatschappelijke opvang in reguliere complexen geeft problemen en heel vaak ontstaat er een situatie

8 waarin niemand blij is, bij zowel de omwonenden als de mensen uit de maatschappelijke opvang zelf. In Majella Wonen kunnen cliënten, met begeleiding, een nieuwe start maken en na drie jaar zelfstandig wonen met een huurcontract op eigen naam. Zij krijgen weer de regie over hun eigen leven en kunnen als goede buur samenleven. Hier ligt het ontstaan van eenzaamheid niet zo snel op de loer, wat elders wel het geval is voor deze doelgroep. Men voelt zich hier welkom en daardoor thuis, wat bijdraagt aan een betere kwaliteit van leven. De verwachting is dat minimaal 90% van de bewoners binnen drie jaar zelfstandig kan wonen zodat de woning op naam van de bewoner kan komen te staan. Wat is de aanleiding voor de innovatie? Voor kwetsbare groepen in onze samenleving zoekt Portaal in samenwerking met andere organisaties naar mogelijkheden om mensen zo lang mogelijk thuis te laten wonen. In dit geval gaat het om het project Majella Wonen. Cliënten van de Tussenvoorziening en andere bewoners wonen in één gebouw. Samen bouwen zij een thuis en een buurt waar zij zich prettig voelen. Maar al te vaak blijkt in de praktijk dat de overgang van intramuraal naar extramuraal een te grote stap is voor deze kwetsbare mensen. De kwaliteit van leven daalt zeer vaak of ze keren terug naar een intramurale setting met een deuk in hun zelfvertrouwen omdat ze het weer niet hebben gered. Wat zijn de innovatieve aspecten van het project? - Gemengd wonen van verschillende (doel) groepen in een verhouding van 50/50 %. - Werving van dragende huurders die passen, een goede selectie is van belang; doet een beroep op positieve krachten in plaats van tegen weerstand in te (moeten) werken; geft meer en beter draagvlak in de buurt - Inzet van alle bewoners binnen een woonvereniging met als doel een positieve community vorming. - Het wijzigen van de bestemming en bewonerssamenstelling van een bestaand complex, al was de aanloop niet elegant: die ruimte ontstond door het terugdraaien van een eerder genomen sloopbesluit - Omklap van contracten op deze schaal tot permanente bewoning. - Een aangepaste huur van 70% maximaal redelijk. - Deze ontwikkeling biedt reële kansen voor een passend aanbod bij extramuralisatie. Wat zijn de sterke punten van de innovatie? Vertrouwen in de samenwerking tussen de Tussenvoorziening, de gemeente Utrecht en Portaal. Op basis hiervan is ook het draagvlak in de buurt gecreëerd door onder andere actief en open te communiceren, informeren en uit te nodigen voor inloopavonden.

9 Huurders via de Tussenvoorziening noemen als grote voordeel zich zeer welkom te voelen binnen dit project, omdat de buren, de woonvereniging en de begeleiding ter plekke hier helemaal op ingericht zijn. De begeleiding is er gedurende 3 jaar ter plekke, de laagdrempeligheid voor elke bewoner is hierin een belangrijke succesfactor. Huurders van Portaal kiezen bewust voor het niet anoniem, maar juist betrokken en actief wonen binnen dit project, wat positief bijdraagt aan de bedoelde magic mix. Er ontstaat hierdoor eerder en makkelijker contact tussen de leden van de woonvereniging: iedereen kiest voor elkaar. Een sterke woonvereniging die echt wat wil betekenen, waarbij het kunnen gebruiken van een gemeenschappelijke binnen en buitenruimte ideaal is. Uit bovenstaande vloeien relatief simpele, maar toch ook wezenlijke zaken voort als meer gezamenlijk aandacht voor elkaar én de woonomgeving: binnen de trappenhuizen, en in de buitenruimtes (gemeenschappelijk groen, aanleg en gebruik van tuinen, ontmoeting en gezamenlijk eten bijv.) Wat zijn de zwakke punten van de innovatie? Het gaat hier eerder om een interessante uitdaging: hoe vorm te geven aan de voortgang ná de projectperiode van 3 jaar? Dit heeft aandacht nodig: door bewoners samen met de Tussenvoorziening en Portaal. De verwachting is echter nu al dat de woonverenging ook dan zijn/haar rol voort wil zetten, wat betreft activiteiten en bewonerswerving. Belangrijk aspect is dat de Hogeschool van Utrecht onderzoekt doet naar gemengde woonvormen, waaronder Majella Wonen. Een onderzoeks - item is bijvoorbeeld: aan welke profiel moet een dragende huurder voldoen en hoe maak je de werving succesvol. De eerste resultaten worden in januari 2018 verwacht en zijn daarmee te gebruiken bij het goed kunnen doorstarten van Majella Wonen. Is dit project herhaalbaar en op grote schaal toe te passen? Sterker nog, in een grotere variant van bijna 500 bewoners is er medio 2017 een project neergezet waarbij de lessen van Majella wonen zijn meegenomen: Place2BU in Utrecht. Alleen hier geldt wel: hoe groter de schaal, hoe uitgebreider de randvoorwaarden. Op de schaal van Majella Wonen bijvoorbeeld creëer je e.e.a. op gebouwniveau, bij Place2BU creëer je o.a. ontmoeting en faciliteiten op buurtniveau. Ook de organisatie van de woonvereniging vraagt op grote schaal een bijna professioneel karakter. Eerdere projecten zijn t Groene Sticht en Parana in Utrecht. En in Nieuwegein is op dit moment het gemengd wonen-project Meander in ontwikkeling. Er begint zich een maatschappelijke beweging, een strategie af te tekenen. Hoeveel effect heeft dit project op het thema wonen/zorg? Beschrijf het effect zoveel mogelijk vanuit wat het de huurder oplevert. De winst ontstaat door de creatie van een inclusieve omgeving, waarin mensen niet worden aangekeken op waar ze vandaan komen. Er is veel meer contact met elkaar. Een beschermde plek waar mensen de ruimte krijgen om in hun eigen tempo weer te herstellen. Juist ook voor de mensen die baat hebben bij meer contact. Het voorkomt isolatie en eenzaamheid en het is een minder grote stap dan een woning ergens in een wijk krijgen zonder aansluiting.

10 De verwachting is dat hierdoor uiteindelijk minder zorg nodig zal zijn, omdat een solide basis gecreëerd wordt voor een betere kwaliteit van leven. Kortom, winst voor iedereen.

SAMEN & ANDERS AMBITIEUS EN VISIONAIR PIONIEREN. september 2016

SAMEN & ANDERS AMBITIEUS EN VISIONAIR PIONIEREN. september 2016 SAMEN & ANDERS AMBITIEUS EN VISIONAIR PIONIEREN september 2016 S&A Visie en concept Wonen Werken Partners Werkwijze Vastgoed Financien Uitdagingen Vragen en discussie INHOUD LAURENS SIMEON EN ANNA Verzorgings-

Nadere informatie

AMBITIEUS EN VISIONAIR PIONIEREN. Presentatie voor Topontmoeting Samen een in Feyenoord 17 mei 2016

AMBITIEUS EN VISIONAIR PIONIEREN. Presentatie voor Topontmoeting Samen een in Feyenoord 17 mei 2016 SAMEN & ANDERS AMBITIEUS EN VISIONAIR PIONIEREN Presentatie voor Topontmoeting Samen een in Feyenoord 17 mei 2016 OPBOUW S&A Visie en concept Partners Werkwijze Planning Uitdagingen LAURENS SIMEON EN ANNA

Nadere informatie

Overleven doe je in je eentje, dingen verwezenlijken doe je samen!

Overleven doe je in je eentje, dingen verwezenlijken doe je samen! Overleven doe je in je eentje, dingen verwezenlijken doe je samen! Samenvatting ondernemingsplan Samenvatting ondernemingsplan Overleven doe je in je eentje, dingen verwezenlijken doe je samen! Dat is

Nadere informatie

Ambitieus en visionair pionieren. September 2017

Ambitieus en visionair pionieren. September 2017 Ambitieus en visionair pionieren September 2017 LAURENS SIMEON EN ANNA Liggend in Rotterdam-Zuid aan de rand van Vreewijk ± 265 studio s (meeste eenpersoons) Veel algemene ruimtes Intramurale capaciteit

Nadere informatie

Weer thuis in de wijk: Experimenteren met de Magic Mix

Weer thuis in de wijk: Experimenteren met de Magic Mix Weer thuis in de wijk: Experimenteren met de Magic Mix Susan van Klaveren - Platform31 Marc Ketelaar De Huischmeesters 18 januari 2018 Wat kunt u verwachten? - Wat is de woonvraag van uitstromers? - Wat

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2016 2017 34 601 Initiatiefnota van de leden Berckmoes-Duindam en Van der Linde over beschermd wonen Nr. 2 INITIATIEFNOTA 1. Inleiding Veel mensen die zich

Nadere informatie

Iedereen in s-hertogenbosch doet volwaardig mee in de samenleving. Breed Welzijn s-hertogenbosch. Nieuwe combinaties in een nieuwe tijd

Iedereen in s-hertogenbosch doet volwaardig mee in de samenleving. Breed Welzijn s-hertogenbosch. Nieuwe combinaties in een nieuwe tijd Nieuwe combinaties in een nieuwe tijd Iedereen in s-hertogenbosch doet volwaardig mee in de samenleving Breed Welzijn s-hertogenbosch Juvans Maatschappelijk Werk en Dienst verlening // Welzijn Divers //

Nadere informatie

ACTIVITEITEN AMERSFOORT

ACTIVITEITEN AMERSFOORT ACTIVITEITEN AMERSFOORT Woningbezit naar woningtype Eengezinswoning Galerijflat Portiekflat Beneden-/ bovenwoning Totaal 5.462 3.588 3.119 598 12.767 Bovenstaand woningbezit is exclusief 540 onzelfstandige

Nadere informatie

Simeon & Anna. Een gezellige locatie in het levendige Rotterdam-Zuid. meer dan zorg. Laurens

Simeon & Anna. Een gezellige locatie in het levendige Rotterdam-Zuid. meer dan zorg. Laurens Laurens Simeon & Anna Een gezellige locatie in het levendige Rotterdam-Zuid meer dan zorg Simeon en Anna Laurens Simeon en Anna is een bekende woonzorglocatie gelegen op het kruispunt van de wijken Vreewijk,

Nadere informatie

De inclusieve wijk: wat is dat eigenlijk?

De inclusieve wijk: wat is dat eigenlijk? De inclusieve wijk: wat is dat eigenlijk? Susan van Klaveren & Jeroen van der Velden Platform31 Grabbelton-termen - Inclusieve wijken - Leefbare wijken - Gemengde wijken - Ongedeelde stad - Participatie-samenleving?

Nadere informatie

De sociale top 2018 in Utrecht. 25 juni 2018

De sociale top 2018 in Utrecht. 25 juni 2018 De sociale top 2018 in Utrecht. 25 juni 2018 De sociale top 2018 in Utrecht. Op 11 juni 2018 kwamen 650 betrokken professionals, vrijwilligers en creatieve denkers bij elkaar in Utrecht. In kleine groepen

Nadere informatie

Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg Activiteitenplan 2018

Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg Activiteitenplan 2018 Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg Activiteitenplan 2018 Transitie naar programmatische brede samenwerking op wonen, welzijn, zorg Inleiding 2018 is een transitiejaar voor het Aedes-Actiz Kenniscentrum

Nadere informatie

Vastgoed en Zorg Informatiebijeenkomst eerste planvorming

Vastgoed en Zorg Informatiebijeenkomst eerste planvorming Vastgoed en Zorg Informatiebijeenkomst eerste planvorming Hartelijk Welkom! Voorstellen Informele bijeenkomst, vooruitlopend op formele procedures Fase van planontwikkeling -> nog geen vastomlijnd plan

Nadere informatie

In gesprek met u. Nieuwsbrief Magic Mix Zandewierde September 2016

In gesprek met u. Nieuwsbrief Magic Mix Zandewierde September 2016 Nieuwsbrief Magic Mix Zandewierde September 2016 In gesprek met u Op woensdagavond 21 september spraken diverse medewerkers van Sité Woondiensten en de gemeente Bronckhorst met omwonenden van het pand

Nadere informatie

Wie is er bang voor flexibel wonen?

Wie is er bang voor flexibel wonen? Wie is er bang voor flexibel wonen? Flexibele huurvormen & De Magic Mix Jeroen van der Velden Platform31 Kwantitatieve vraag flexibel wonen Spoedzoekers - Arbeidsmigranten - 340.000 - Statushouders -

Nadere informatie

DE CONSUMENT AAN HET STUUR. Stichting SIR-55 Tel. 040 242 32 23 info@sir-55.nl. www.sir-55.nl. www.sir-55.nl

DE CONSUMENT AAN HET STUUR. Stichting SIR-55 Tel. 040 242 32 23 info@sir-55.nl. www.sir-55.nl. www.sir-55.nl DE CONSUMENT AAN HET STUUR Stichting SIR-55 Tel. 040 242 32 23 info@sir-55.nl www.sir-55.nl www.sir-55.nl SIR-55 CREËERT BETROKKEN BEWONERS Wie zijn medioren? Medioren zijn actieve, vitale en maatschappelijk

Nadere informatie

(Hoe komen we) Weer thuis! Passende woonconcepten. Ede 18 januari 2018 Rienk Buter, Jolanda van Loon en Margrieta Haan

(Hoe komen we) Weer thuis! Passende woonconcepten. Ede 18 januari 2018 Rienk Buter, Jolanda van Loon en Margrieta Haan (Hoe komen we) Weer thuis! Passende woonconcepten Ede 18 januari 2018 Rienk Buter, Jolanda van Loon en Margrieta Haan Programma Kwintes Vraagstuk aanbieden van woonruimte Wonen o Woonconcept: Wijck Wonen

Nadere informatie

Rapport sluiting verzorgingshuizen

Rapport sluiting verzorgingshuizen Rapport sluiting verzorgingshuizen ActiZ is een ondernemende branchevereniging die haar leden faciliteert om een gezonde onderneming te kunnen exploiteren die hoogwaardige zorg en ondersteuning biedt.

Nadere informatie

HOF VAN BATENSTEIN WONEN MET ZORG

HOF VAN BATENSTEIN WONEN MET ZORG HOF VAN BATENSTEIN WONEN MET ZORG IN VIANEN HOF VAN BATENSTEIN De vraag naar goede zorg in combinatie met wonen is de afgelopen jaren gegroeid. Ook in Vianen. Daarom hebben LEKSTEDEwonen, ZorgSpectrum

Nadere informatie

Welkom! Helderheid in chaos? Aad Wubben. Willekeurige items. Wet Maatschappelijke Ondersteuning 2015 (WMO) Welke vragen komen op?

Welkom! Helderheid in chaos? Aad Wubben. Willekeurige items. Wet Maatschappelijke Ondersteuning 2015 (WMO) Welke vragen komen op? Welkom! Workshop Ruimtelijke Ordening - Ouderenhuisvesting in Westland Aad Wubben Architect Wubben.Chan Architecten De weg naar de workshops Helderheid in chaos? Willekeurige items ouderen 55 huisvesting

Nadere informatie

Iedereen in s-hertogenbosch doet volwaardig mee in de samenleving. Breed Welzijn s-hertogenbosch. Nieuwe combinaties in een nieuwe tijd

Iedereen in s-hertogenbosch doet volwaardig mee in de samenleving. Breed Welzijn s-hertogenbosch. Nieuwe combinaties in een nieuwe tijd Nieuwe combinaties in een nieuwe tijd Iedereen in s-hertogenbosch doet volwaardig mee in de samenleving Breed Welzijn s-hertogenbosch Juvans Maatschappelijk Werk en Dienst verlening // Welzijn Divers //

Nadere informatie

- 9 JULI I~~ Cj. De extramuralisering versnelt. De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer \dir/cb. Geachte heer, mevrouw,

- 9 JULI I~~ Cj. De extramuralisering versnelt. De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer \dir/cb. Geachte heer, mevrouw, De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250 2130 AG Hoofddorp Bezoekadres: Raadhuisplein 1 Hoofddorp Telefoon 0900 1852 Telefax 023 563 95 50 I~~ Cj Contactpersoon Martijn van der Linden,

Nadere informatie

Wonen met zorg en support

Wonen met zorg en support 7 Wonen met zorg en support visie en doelstellingen wonen met zorg en support Door de vergrijzing en door grote veranderingen in de zorg, wonen steeds meer mensen met een zorgvraag in een gewone woning.

Nadere informatie

Voor het beste van elk moment

Voor het beste van elk moment Woning huren U wilt het liefst zo lang mogelijk zelfstandig in uw eigen huis blijven wonen. Maar soms lukt dat niet meer of voelt u zich niet meer prettig of veilig in uw woning. In dat geval kan Marga

Nadere informatie

Achtergrondinformatie Groen Verbindt

Achtergrondinformatie Groen Verbindt Achtergrondinformatie Groen Verbindt Inleiding Groene buurtinitiatieven laten vele mooie resultaten zien, juist ook op sociaal gebied: er vindt ontmoeting plaats, mensen komen uit een isolement, ze voelen

Nadere informatie

Prestatieafspraken 2018 Bijlage 2. Uitvoeringsagenda WoonzorgNederland

Prestatieafspraken 2018 Bijlage 2. Uitvoeringsagenda WoonzorgNederland Prestatieafspraken 2018 Bijlage 2 Uitvoeringsagenda WoonzorgNederland 1 Overzicht bezit Woonzorg Nederland 2017 Bezit 's Hertogenbosch % Landelijk % Aantal huurwoningen (eenheden) - Huurprijs < 592,55

Nadere informatie

Samen beter in Transwijk Wonen, welzijn en zorg in Utrecht - Kanaleneiland

Samen beter in Transwijk Wonen, welzijn en zorg in Utrecht - Kanaleneiland Samen beter in Transwijk Wonen, welzijn en zorg in Utrecht - Kanaleneiland Met kleinzoon Stijn trekt meneer Zijlstra er vroeg op uit. Samen vangen ze die snoekbaars wel. Wonen bij Vecht en IJssel betekent

Nadere informatie

Hoe in de toekomst om te gaan met sociaal ondernemers als huurder van gemeentelijk Maatschappelijk Vastgoed?

Hoe in de toekomst om te gaan met sociaal ondernemers als huurder van gemeentelijk Maatschappelijk Vastgoed? Hoe in de toekomst om te gaan met sociaal ondernemers als huurder van gemeentelijk Maatschappelijk Vastgoed? 1. Context In het Coalitieakkoord Utrecht maken we samen hecht de gemeente Utrecht veel waarde

Nadere informatie

Wonen met zorg in een hofje rondom een centraal plein/voorziening

Wonen met zorg in een hofje rondom een centraal plein/voorziening Concept opdrachtomschrijving Woonbuurt Lauwerscollege. d.d. 13 juli 2018 Versie; opgesteld na dialoog met Initiatiefgroep Wonen & Zorg Wonen met zorg in een hofje rondom een centraal plein/voorziening

Nadere informatie

Wonen in t Nieuwe Kampje

Wonen in t Nieuwe Kampje Wonen in t Nieuwe Kampje Uitleg over de toewijzing van woningen in t Nieuwe Kampje januari 2018 Wonen in t Nieuwe Kampje De bewoners van t Nieuwe Kampje vormen samen met de bewoners van Ter Beekhof en

Nadere informatie

Bewonerspanel Woonvormen

Bewonerspanel Woonvormen Interne Bedrijven, Gemeente Utrecht onderzoek@utrecht.nl / 030 286 1350 www.utrecht.nl/onderzoek Bewonerspanel Woonvormen Extra ruimte is belangrijkste wens voor toekomstige woning Bijna de helft van de

Nadere informatie

WORKSHOP WONEN EN ZORG

WORKSHOP WONEN EN ZORG WORKSHOP WONEN EN ZORG 4 OKTOBER 2016 September 2013 WAT GAAN WE DOEN Inleiding Hervorming Langdurige Zorg Financiering Zorg en Zorgvastgoed Effecten Wat betekent dit voor corporaties Aantal praktijkvoorbeelden

Nadere informatie

Uitstroom naar zelfstandig wonen: Hoe organiseer je dat?

Uitstroom naar zelfstandig wonen: Hoe organiseer je dat? Uitstroom naar zelfstandig wonen: Hoe organiseer je dat? Mieke Hogervorst Gemeente Leiden Susan van Klaveren Platform31 Agenda Doorstroming Uitstroom, wat is het probleem? Voorwaarden De Opgave: Wonen

Nadere informatie

Laurens Simeon en Anna

Laurens Simeon en Anna Laurens Simeon en Anna Een gezellige locatie in het levendige Rotterdam-Zuid Lekker thuis in een vertrouwde omgeving. Wat kunnen wij voor u betekenen? Laurens Simeon en Anna Woonzorglocatie voor ouderen

Nadere informatie

KLAAR VOOR DE VERGRIJZING?

KLAAR VOOR DE VERGRIJZING? KLAAR VOOR DE VERGRIJZING? YVONNE WITTER BRUSSEL, 25 MAART 2019 Y.WITTER@AEDES.NL Y OP NAAR DE 100! Op dit moment is 1 op de 6 mensen in Nederland ouder dan 65 jaar. In 2050 zal 1 op de 4 mensen ouder

Nadere informatie

Zorgvastgoed. De business case op zijn kop

Zorgvastgoed. De business case op zijn kop Zorgvastgoed De business case op zijn kop Guus Verduijn Directeur Woonzorg Nederland 23 september 2014 Programma Korte introductie Woonzorg Nederland De nieuwe klant Scheiden Wonen en Zorg Onderzoek onder

Nadere informatie

Woningcorporaties: oplosser of veroorzaker van zorg- en veiligheidsproblemen? Sander Koomen (Aedes) Simone van Raak (Zayaz)

Woningcorporaties: oplosser of veroorzaker van zorg- en veiligheidsproblemen? Sander Koomen (Aedes) Simone van Raak (Zayaz) Woningcorporaties: oplosser of veroorzaker van zorg- en veiligheidsproblemen? Sander Koomen (Aedes) Simone van Raak (Zayaz) Agenda De sector Taak en rol corporaties Zorg en veiligheid > actuele vraagstukken

Nadere informatie

ZorgButler: wonen in een verzorgingshuis nieuwe stijl

ZorgButler: wonen in een verzorgingshuis nieuwe stijl ZorgButler: wonen in een verzorgingshuis nieuwe stijl In Rotterdam is een nieuw woonconcept gelanceerd in een voormalig verzorgingshuis: de ZorgButler. Drie ZorgButlers bieden aan ouderen in 123 woningen

Nadere informatie

Scheiden van wonen en zorg

Scheiden van wonen en zorg in essentie geen vastgoedvraagstuk René Hendriks In essentie geen vastgoedvraagstuk Effect op de zorgexploitatie vele malen groter Zorg ontvangen in een wooncomplex Ga ik zelf verhuren? Wonen in een OF

Nadere informatie

c A r i n t r E g g E L A n D h u i s DE ELshOf A L M E LO

c A r i n t r E g g E L A n D h u i s DE ELshOf A L M E LO carintreggeland huis De Elshof ALMELO Een warme sfeer met een lokale knipoog Van harte welkom! Wilt u graag wonen in een mooie en comfortabele studio? Vindt u een gezellige en veilige woonomgeving belangrijk?

Nadere informatie

Doet scheiden lijden?

Doet scheiden lijden? Doet scheiden lijden? Extramuralisering na Zorgakkoord en Kamerbrief Jasper Klapwijk Strateeg Espria Woonzorg Nederland Apeldoorn, 30 mei 2013 Extramuralisering voor zorgaanbieders Waar staan we? Zorgakkoord

Nadere informatie

Collegebesluit Collegevergadering: 11 december 2018

Collegebesluit Collegevergadering: 11 december 2018 ONDERWERP Prestatieafspraken 2019 SAMENVATTING Gemeente, de Heemsteedse woningcorporaties Elan Wonen en Pre Wonen en hun huurdersorganisaties Bewonersraad Elan Wonen en Bewonerskern Pre streven een gemeenschappelijk

Nadere informatie

Laurens Blijdorp. Wonen en zorg op een bruisende locatie. meer dan zorg

Laurens Blijdorp. Wonen en zorg op een bruisende locatie. meer dan zorg Laurens Blijdorp Wonen en zorg op een bruisende locatie meer dan zorg Blijdorp Laurens Blijdorp is een woonzorglocatie voor ouderen, gelegen in de wijk Blijdorp, in het noorden van Rotterdam. De locatie

Nadere informatie

Hidde Dirks b1372564

Hidde Dirks b1372564 Hidde Dirks b1372564 Strategie Kwetsbare wijk Capaciteiten scoren onvoldoende Sociaal aspect is voldoende COS Strategie COS COS Strategie COS Middel Aantrekken en vasthouden van hoger opgeleiden/koopkrachtige

Nadere informatie

Samen beter in Zuylenstede Wonen, welzijn en zorg in Utrecht - Overvecht

Samen beter in Zuylenstede Wonen, welzijn en zorg in Utrecht - Overvecht Samen beter in Zuylenstede Wonen, welzijn en zorg in Utrecht - Overvecht Mevrouw Somers en meneer De Bruijn oefenen samen de passen. Morgen is er een dansavond met buurtgenoten. Wonen bij Vecht en IJssel

Nadere informatie

All-inclusive pension. Annette Duivenvoorden Platform31

All-inclusive pension. Annette Duivenvoorden Platform31 All-inclusive pension Annette Duivenvoorden Platform31 Nieuwe spelregels: bedrijfsmodel zorg en vastgoed op z n kop - Intramuraal: productiegebonden bekostiging zorg- en vastgoedexploitatie - Extramuralisering:

Nadere informatie

Echt thuis. Ondernemingsplan 2011-2015

Echt thuis. Ondernemingsplan 2011-2015 Echt thuis Ondernemingsplan 2011-2015 2 INLEIDING Mooiland is een woningcorporatie met circa 27.000 woningen verspreid over ruim 150 gemeenten in heel Nederland. Daarmee zijn wij een van de twintig grootste

Nadere informatie

Introductie. Project Mijn eigen Voordeur. Monique Kemner procesbegeleider bij VanMorgen

Introductie. Project Mijn eigen Voordeur. Monique Kemner procesbegeleider bij VanMorgen Introductie Project Mijn eigen Voordeur Monique Kemner procesbegeleider bij VanMorgen Programma Werkwijze project Mijn eigen Voordeur Service design in een veranderproces in zorg en welzijn Proces en resultaat

Nadere informatie

Bijeenkomst Lang zult u wonen. 31 januari 2017

Bijeenkomst Lang zult u wonen. 31 januari 2017 Bijeenkomst Lang zult u wonen 31 januari 2017 Programma 15.20 uur Welkomstwoord door dagvoorzitter, Jan Bart Wilschut 15.30 uur Opening door Joris Wijsmuller, wethouder Stadsontwikkeling, Wonen, Duurzaamheid

Nadere informatie

wonen met zorg vanuit een nieuw perspectief

wonen met zorg vanuit een nieuw perspectief wonen met zorg vanuit een nieuw perspectief scheiden van Verblijf van wonen naar Wonen en zorg & van verblijf naar wonen door extramuralisering en scheiden wonen/zorg Programma Doel van vandaag Meer grip

Nadere informatie

/ Een bewonerscommissie opzetten Iets voor u?

/ Een bewonerscommissie opzetten Iets voor u? 2015-072/72015 Een bewonerscommissie opzetten Iets voor u? Meedenken en meedoen De woning waarin u woont maakt deel uit van een groter geheel, een zogenoemd complex. In zo n complex hebben de bewoners

Nadere informatie

Ouder worden in Maassluis

Ouder worden in Maassluis Ouder worden in Maassluis Samenvatting discussiebijeenkomsten Ouderen ten behoeve van de Heroriëntatie van het ouderenbeleid in de gemeente Maassluis. Sector Welzijn Juli 2003 Voorwoord Nederland vergrijst

Nadere informatie

Blik op de toekomst van wonen, welzijn en zorg

Blik op de toekomst van wonen, welzijn en zorg Blik op de toekomst van wonen, welzijn en zorg Regio Rijnmond 22 april 2015 Penny Senior Langer zelfstandig wonen Thema s: Meer variatie in woonwensen én woonaanbod Meer regie bij burgers Andere vormen

Nadere informatie

Wmo-Menukaart. Mede mogelijk gemaakt door:

Wmo-Menukaart. Mede mogelijk gemaakt door: Wmo-Menukaart Mede mogelijk gemaakt door: Keuzemenu, onze specialiteit Onder het motto Ieder z n kracht wil Abrona werken aan een sterke samenleving, die mensen ondersteunt die het echt nodig hebben. Daardoor

Nadere informatie

uw persoonlijke keuze laurens Simeon en Anna

uw persoonlijke keuze laurens Simeon en Anna Simeon en Anna, uw persoonlijke keuze laurens Simeon en Anna Simeon en Anna Laurens Simeon en Anna is het bekende woonzorgcentrum in de deelgemeente Feijenoord, waar alles erop is gericht om tot op hoge

Nadere informatie

Kernboodschappen Woningcorporaties Nederland dicht bij huis

Kernboodschappen Woningcorporaties Nederland dicht bij huis Kernboodschappen Woningcorporaties Nederland dicht bij huis Oktober 2014 Thema 1 Goed wonen en een goede dienstverlening We vinden het in Nederland normaal dat iedereen goed kan wonen. Maar niet iedereen

Nadere informatie

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Afdeling Beleidsontwikkeling Innovatie atelier Beschermd Wonen en Opvang Bezoekadres Kreupelstraat 1 Openings t i j d e n Zie gemeente.groningen.nl De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN

Nadere informatie

Vereniging van Eigenaren. Vastgoeddiensten in vertrouwde handen. mijn-thuis.nl

Vereniging van Eigenaren. Vastgoeddiensten in vertrouwde handen. mijn-thuis.nl Vereniging van Eigenaren in vertrouwde handen thuis ondersteunt op alle niveaus en neemt initiatief Vereniging van Eigenaren in vertrouwde handen thuis is specialist op het gebied van beheer van vastgoed.

Nadere informatie

Laurens Huize Sint Petrus. Gezellige locatie met een lange traditie. meer dan zorg

Laurens Huize Sint Petrus. Gezellige locatie met een lange traditie. meer dan zorg Laurens Huize Sint Petrus Gezellige locatie met een lange traditie meer dan zorg Huize Sint Petrus Laurens Huize Sint Petrus is een woonzorglocatie voor ouderen in Berkel en Rodenrijs. De locatie bestaat

Nadere informatie

Lesbrief: Zorg verlenen in een woonvorm Thema: Wat is er?

Lesbrief: Zorg verlenen in een woonvorm Thema: Wat is er? Lesbrief: Zorg verlenen in een woonvorm Thema: Wat is er? Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Mensen die niet zelfstandig kunnen wonen verblijven in een woonvorm.

Nadere informatie

Startnotitie Herstructurering woningen Rijsoord Versie 1.1 Datum 21 mei 2014

Startnotitie Herstructurering woningen Rijsoord Versie 1.1 Datum 21 mei 2014 Startnotitie Herstructurering woningen Rijsoord Versie 1.1 Datum 21 mei 2014 Openbaar wat willen we bereiken? (doel) Het doel voor de gemeente is om, in samenwerking met Woonvisie, de (ruimtelijke) kaders

Nadere informatie

Schouwen-Duiveland Levensloopbestendig? Eric Schellekens 26 mei

Schouwen-Duiveland Levensloopbestendig? Eric Schellekens 26 mei Schouwen-Duiveland Levensloopbestendig? Eric Schellekens 26 mei 2016 06-23169709 Inleiding Trends in de woningmarkt (m.n. voor senioren) Trends in de zorg Trends onder ouderen Levensloopbestendigheid??

Nadere informatie

Doe mee & maak elkaar sterk!

Doe mee & maak elkaar sterk! Doe mee & maak elkaar sterk! De uitgangspunten Voor alle maatschappelijke partners en professionals in Noordoostpolder Ondersteuning Krachtig Noordoostpolder Wmo Werk In Noordoostpolder kan iedereen meedoen.

Nadere informatie

Raadsinformatiebrief Beschermd Wonen en Maatschappelijke Opvang. Beschermd Wonen en Maatschappelijke Opvang Lekstroom. Uitgave nr.

Raadsinformatiebrief Beschermd Wonen en Maatschappelijke Opvang. Beschermd Wonen en Maatschappelijke Opvang Lekstroom. Uitgave nr. Gemeente IJsselstein postadres Postbus 26, 3400 AA IJsselstein De raad van gemeente IJsselstein Postbus 26 3400 AA IJsselstein bezoekadres Overtoom 1 3401 BK IJsselstein t 14 030 f 030 6884350 e info@ijsselstein.nl

Nadere informatie

Vooruit naar de oorsprong

Vooruit naar de oorsprong Vooruit naar de oorsprong strategisch kader 2014-2016 1 Strategisch kader in 12 puntjes 1 We zien goed en plezierig wonen als basis van bestaan 2 We bieden mensen met lagere inkomens goede, passende woonruimte

Nadere informatie

Intramurale Zorg. Gastvrij - Aandacht - Vertrouwen - Eerbied

Intramurale Zorg. Gastvrij - Aandacht - Vertrouwen - Eerbied Intramurale Zorg Gastvrij - Aandacht - Vertrouwen - Eerbied Intramurale zorg Zorgcentrum Mennistenerf Meer dan wat ook is van belang dat elke bewoner zich thuis, welkom en goed verzorgd voelt. Daarom zet

Nadere informatie

BELEID WIJKGERICHTE BIJDRAGE 2016

BELEID WIJKGERICHTE BIJDRAGE 2016 BELEID WIJKGERICHTE BIJDRAGE 2016 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 2 1.1 Aanleiding... 2 1.2 Kernwaarden... 2 2. Beleid Wijkgerichte bijdrage... 3 3. Leefbaarheidsfonds... 5 Bijlage 1: Aanvraagformulier Leefbaarheidsfonds...

Nadere informatie

Vitaal ZorgVast over wonen met zorg en dienstverlening. Ontwikkelen voor de zorg van morgen

Vitaal ZorgVast over wonen met zorg en dienstverlening. Ontwikkelen voor de zorg van morgen Vitaal ZorgVast over wonen met zorg en dienstverlening Ontwikkelen voor de zorg van morgen Bijzonder Wonen: mensgerichte woon- en leefomgevingen Het bouwen voor senioren én voor mensen met een ziekte of

Nadere informatie

Maatwerkafspraken Woonruimteverdeling

Maatwerkafspraken Woonruimteverdeling Maatwerkafspraken Woonruimteverdeling Voor bezit van Habeko wonen in de kernen: Koudekerk aan den Rijn/Hazerswoude-Rijndijk, Hazerswoude-Dorp en Benthuizen datum:10 november 2014 Vastgesteld door het college

Nadere informatie

REACTIE OP HET ADVIES VAN DE WMO ADVIESRAAD DE BILT INZAKE CONCEPT GEZONDHEIDSNOTA

REACTIE OP HET ADVIES VAN DE WMO ADVIESRAAD DE BILT INZAKE CONCEPT GEZONDHEIDSNOTA 1. We zouden graag zien dat de komende jaren de samenwerking op dit terrein wordt verstevigd. Zo kan de gemeente de interactie tussen instellingen als scholen en sportclubs onderling faciliteren en het

Nadere informatie

Opstart met WeHelpen voor (zorg)instellingen

Opstart met WeHelpen voor (zorg)instellingen Opstart met WeHelpen voor (zorg)instellingen Opgesteld door: Vilans in opdracht van coöperatie WeHelpen Datum: 9 juni 2013 Versie: 1.0 Opstart met WeHelpen In dit document bieden we een aantal handvatten

Nadere informatie

1. Woonzorgzone / woonservicegebied. 2. Serviceflat. 3. Verzorgingshuis. 4. Verpleeghuis. 5. Zorghotel. (Nieuwe) woonvormen voor senioren

1. Woonzorgzone / woonservicegebied. 2. Serviceflat. 3. Verzorgingshuis. 4. Verpleeghuis. 5. Zorghotel. (Nieuwe) woonvormen voor senioren (Nieuwe) woonvormen voor senioren Inhoud 1. Toelichting woonvormen 2. Hoe wonen senioren 3. Enige cijfers 4. Sociaal beheer 5. Voorbeeld Aedes/Actiz 6. Odensehuis: initiatieven mantelzorgers 7. Beschermd

Nadere informatie

Langer zelfstandig wonen in de praktijk

Langer zelfstandig wonen in de praktijk Langer zelfstandig wonen in de praktijk Annette Duivenvoorden Platform31 Verbinden van onderzoek, beleid en praktijk Opgave Langer thuis - (Langer) zelfstandig thuis wonen: de norm - Niet alleen overheidsgedreven,

Nadere informatie

Innovatiebudget Sociaal Domein regio Arnhem

Innovatiebudget Sociaal Domein regio Arnhem Innovatiebudget Sociaal Domein regio Arnhem Eind juli is de eerste ronde afgerond voor de besteding van het regionale Innovatiebudget Sociaal Domein. In deze ronde is niet het volledige beschikbare budget

Nadere informatie

STANDPUNT EN PLEIDOOI OVER EXTRAMURALE BEGELEIDING

STANDPUNT EN PLEIDOOI OVER EXTRAMURALE BEGELEIDING VERENIGING BEDRIJFSTAK ZORG 400.11/me november 2011 STANDPUNT EN PLEIDOOI OVER EXTRAMURALE BEGELEIDING De verplaatsing van (extramurale) begeleiding van de AWBZ naar de WMO en dus de gemeenten biedt nieuwe

Nadere informatie

GEZAMENLIJKE PRESTATIEAFSPRAKEN WONEN KRIMPENERWAARD

GEZAMENLIJKE PRESTATIEAFSPRAKEN WONEN KRIMPENERWAARD GEZAMENLIJKE PRESTATIEAFSPRAKEN WONEN KRIMPENERWAARD 2022 In dit document zijn de gezamenlijke prestatieafspraken vastgelegd die de Huurdersorganisaties, de gemeente en de Federatie van woningcorporaties

Nadere informatie

Familieparticipatie en mantelzorg

Familieparticipatie en mantelzorg Familieparticipatie en mantelzorg Inleiding: Mantelzorg en familieparticipatie zijn twee begrippen die vaak door elkaar gebruikt worden. Norschoten maakt onderscheid in deze twee begrippen. In deze notitie

Nadere informatie

Verslag bijeenkomst Lang Zult U Wonen op 31 januari 2017

Verslag bijeenkomst Lang Zult U Wonen op 31 januari 2017 Verslag bijeenkomst Lang Zult U Wonen op 31 januari 2017 Dit is de tweede bijeenkomst van de gemeente Den Haag en Bouwend Nederland. De eerste stond in het teken van transformatie van zorgvastgoed. Deze

Nadere informatie

ENQUÊTE WOONWENSEN LATTROP & BREKLENKAMP 10 minuten van uw tijd voor een beter woningbeleid en leefbaarheid!

ENQUÊTE WOONWENSEN LATTROP & BREKLENKAMP 10 minuten van uw tijd voor een beter woningbeleid en leefbaarheid! ENQUÊTE WOONWENSEN LATTROP & BREKLENKAMP 10 minuten van uw tijd voor een beter woningbeleid en leefbaarheid! Beste inwoner(s) van Lattrop en Breklenkamp, Je hebt binding met Lattrop en Breklenkamp. Misschien

Nadere informatie

Wonen met zorg. Individueel of kleinschalig groepswonen

Wonen met zorg. Individueel of kleinschalig groepswonen 0348-44 17 14 Wonen met zorg Individueel of kleinschalig groepswonen Een thuis voor ouderen. Met zelfstandigheid waar mogelijk. En precies de zorg die nodig is. Welkom bij De Rijnhoven. info@rijnhoven.nl

Nadere informatie

Voor de buurt met de buurt

Voor de buurt met de buurt Voor de buurt met de buurt Wij willen een samenleving die ruimte en kansen biedt aan iedereen. Van jong tot oud, van gezond tot ziek, van onafhankelijk tot hulpbehoevend en van werkend tot niet-werkend.

Nadere informatie

Vraag en antwoord. 1. Wat typeert straks de nieuwe organisatie?

Vraag en antwoord. 1. Wat typeert straks de nieuwe organisatie? Vraag en antwoord 1. Wat typeert straks de nieuwe organisatie? 2. Maasduinen en Zorggroep Elde hebben de kwaliteit op orde en zijn financieel gezond. Waarom gaan zij samenwerken? 3. Wie is Maasduinen en

Nadere informatie

c A r i n T r E g g E L A n d h u i s TiTus BrAndsMAhOf A L M E LO

c A r i n T r E g g E L A n d h u i s TiTus BrAndsMAhOf A L M E LO carintreggeland huis Titus Brandsmahof ALMELO Thuis in een veilige en moderne omgeving Van harte welkom! Wilt u graag wonen in een mooi en comfortabel appartement? Vindt u een gezellige en veilige woonomgeving

Nadere informatie

Wonen met zorg. Gemeente Boxmeer. Voelt beter

Wonen met zorg. Gemeente Boxmeer. Voelt beter Wonen met zorg Gemeente Boxmeer Voelt beter Wonen met zorg Zorgcentra Pantein besteedt veel aandacht aan een aangename, huiselijke woonomgeving voor haar bewoners. Welzijn, persoonlijke aandacht en wederzijds

Nadere informatie

Managementcontract 2013. Beatrijs Kortman, adviseur strategie Portaal Utrecht

Managementcontract 2013. Beatrijs Kortman, adviseur strategie Portaal Utrecht Managementcontract 2013 Beatrijs Kortman, adviseur strategie Portaal Utrecht Programma 2 Wat is het? Ondernemingsplan Managementcontract: 3 thema s - De wensen van de klant zijn de start - Goede en betaalbare

Nadere informatie

Postbus AA Bezoekadres Stadsplein LZ IBAN: NL49 BNGH BIC: BNGHNL2G

Postbus AA Bezoekadres Stadsplein LZ   IBAN: NL49 BNGH BIC: BNGHNL2G Postbus 1 3430 AA Bezoekadres Stadsplein 1 3431 LZ www.nieuwegein.nl IBAN: NL49 BNGH 0285 0043 87 BIC: BNGHNL2G ( Nieuwegein 12 0,1 7-3 9 8 Ruimtelijk Domein Contactpersoon Rinze van Veen Telefoon (030)

Nadere informatie

#zorgvastgoed. Aangesloten bij:

#zorgvastgoed. Aangesloten bij: 1 #zorgvastgoed 2 Korte enquête. HEB JE DE MENSEN WAARMEE JE WOONT ZELF UITGEZOCHT? 3 Korte enquête. HEB JE DE WONING OF WOONVORM WAARIN JE WOONT ZELF UITGEZOCHT? 4 Korte enquête. HEB JE DE PLAATS/ DE

Nadere informatie

Intramurale Zorg. Gastvrij - Aandacht - Vertrouwen - Eerbied

Intramurale Zorg. Gastvrij - Aandacht - Vertrouwen - Eerbied Intramurale Zorg Gastvrij - Aandacht - Vertrouwen - Eerbied Intramurale zorg Zorgcentrum Mennistenerf Meer dan wat ook is van belang dat elke bewoner zich thuis, welkom en goed verzorgd voelt. Daarom zet

Nadere informatie

Uit zorg voor elkaar

Uit zorg voor elkaar Informatiegids Uit zorg voor elkaar Oprechte aandacht voor elkaar en zorg uit een goed hart. Zo zullen veel bewoners hun ervaringen met Westerkim en Horizon samenvatten. Voor de meesten van hen was de

Nadere informatie

BUITENSTE BINNEN. Op weg naar een nieuwe werkelijkheid

BUITENSTE BINNEN. Op weg naar een nieuwe werkelijkheid BUITENSTE BINNEN Op weg naar een nieuwe werkelijkheid Aanleiding 1. Visie kabinet hervorming langdurige zorg 2. Transitie AWBZ Wmo-Jeugdwet-Participatiewet: Overheveling taken rijk gemeenten Bezuiniging

Nadere informatie

Woonvorm De Bolder. Kick-off Projectgroep op 21 februari 2012

Woonvorm De Bolder. Kick-off Projectgroep op 21 februari 2012 Woonvorm De Bolder Kick-off Projectgroep op 21 februari 2012 Agenda Voorgeschiedenis Doelgroep en zorginhoud Pand en bouwtekeningen Projectstructuur Werkgroepen Voorgeschiedenis Start in 2007 WZF en Kwintes:

Nadere informatie

BELEG NU IN ZORGVASTGOED met een eerlijk rendement

BELEG NU IN ZORGVASTGOED met een eerlijk rendement BELEG NU IN ZORGVASTGOED met een eerlijk rendement Zorgwoningfonds Hermelijn 15 Met dit Fonds biedt Sonneborgh maatschappelijk betrokken beleggers de mogelijkheid te beleggen in een courant en maximaal

Nadere informatie

Ontwikkelingen. in zorg en welzijn. Wij houden daarbij onverkort vast aan de Koers 2010-2013,

Ontwikkelingen. in zorg en welzijn. Wij houden daarbij onverkort vast aan de Koers 2010-2013, KOERS 2014-2015 3 Het (zorg)landschap waarin wij opereren verandert ingrijpend. De kern hiervan is de Kanteling, wat inhoudt dat de eigen kracht van burgers over de hele breedte van de samenleving uitgangspunt

Nadere informatie

Skaeve Huse. Presentatie voor en participatie door omwonenden

Skaeve Huse. Presentatie voor en participatie door omwonenden Skaeve Huse Presentatie voor en participatie door omwonenden Agnes de Boer Gemeente Velsen 14 maart 2017 G E M E E N T E V E L S E N V E L I S O N W O N E N W O N I N G B E D R I J F V E L S E N Opzet

Nadere informatie

MAATSCHAPPELIJKE OPVANG EN BESCHERMD WONEN IN DE REGIO OOST-VELUWE

MAATSCHAPPELIJKE OPVANG EN BESCHERMD WONEN IN DE REGIO OOST-VELUWE MAATSCHAPPELIJKE OPVANG EN BESCHERMD WONEN IN DE REGIO OOST-VELUWE ONZE AGENDA VOOR 2016-2020 NA INSPRAAK Sommige mensen hebben zo weinig grip op hun dagelijks leven, dat ze niet zelfstandig kunnen wonen.

Nadere informatie

Leefbaarheid. prettig wonen. in uw wijk. Samen werken aan

Leefbaarheid. prettig wonen. in uw wijk. Samen werken aan Leefbaarheid Samen werken aan prettig wonen in uw wijk Plezierig wonen wordt niet alleen bepaald door uw woning. Minstens zo belangrijk is een schone, veilige buurt, waarin de bewoners prettig met elkaar

Nadere informatie

Wonen. Basisinspanning. Ambities. Kansen. Voorkomen

Wonen. Basisinspanning. Ambities. Kansen. Voorkomen Basisinspanning Een evenwichtige bevolkingsopbouw, die in 2025 gegroeid is naar minimaal 25.000 inwoners. Voor iedere (toekomstige) inwoner moet een woning beschikbaar zijn die past in zijn/haar leefsituatie.

Nadere informatie

Laurens Maasveld. Een modern, multicultureel woonzorgcentrum. meer dan zorg

Laurens Maasveld. Een modern, multicultureel woonzorgcentrum. meer dan zorg Laurens Maasveld Een modern, multicultureel woonzorgcentrum meer dan zorg Maasveld Laurens Maasveld is een modern, multicultureel woonzorgcentrum voor ouderen. De locatie ligt aan de Maashaven in de levendige

Nadere informatie

Conferentie Goede buren. Wat werkt in woonprojecten waar verschillende groepen mensen samen wonen en leven?

Conferentie Goede buren. Wat werkt in woonprojecten waar verschillende groepen mensen samen wonen en leven? Conferentie Goede buren. Wat werkt in woonprojecten waar verschillende groepen mensen samen wonen en leven? Foto: Eddy Steenvoorden Vrijdag 26 januari 2018 10:00-17:00 uur Het Huis van Portaal, Beneluxlaan

Nadere informatie