Vóór Zelfstandigheid. Verkiezingsprogramma Gemeenteraad Oegstgeest v

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Vóór Zelfstandigheid. Verkiezingsprogramma Gemeenteraad Oegstgeest v"

Transcriptie

1 Vóór Zelfstandigheid Verkiezingsprogramma v

2 Pagina Thema 2 Welkom bij de Libertarische Partij 3 Kernpunten 4 Gemeente 5 Verkeer en vervoer 6 Wonen en omgeving 7 De Oegstgeestse schuldenberg 8 Belasting 9 Inwoners 10 Bedrijven 11 Leefmilieu 12 Toerisme & vrije tijd 13 Er moet meer geld naar 14 Overige & toekomstige thema s 15 Waarom doet de LP mee? 16 Contact & onze lijst 1

3 WELKOM BIJ DE LIBERTARISCHE PARTIJ 2 Historie De LP is een sterk groeiende partij en is sinds 1994 politiek actief. In 1994 en 2012 was de LP verkiesbaar tijdens de Tweede Kamerverkiezingen. In 2014 doet de LP mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in 9 gemeenten. Daarnaast zijn we van plan om ons dit jaar te kandideren voor de verkiezingen voor het Europees Parlement. Links of rechts? De LP heeft het goede van links en rechts met elkaar verenigd. Het is een gezonde mix van Piraat en Klassiek- Liberaal. De vogelkooi De vogelkooi representeert de dwangbuis van regelgeving waar de grote politieke partijen u in proberen te dwingen. Wij halen het slot van de kooi en laten u weer zo vrij mogelijk zijn. Het logo waaraan u de LP kunt herkennen.

4 KERNPUNTEN 3 Belastingverlaging Verlagen belastingen en heffingen voor bedrijven Afschaffen hondenbelasting Schuldverlaging Belastingconcurrentie voor bedrijven met omliggende gemeenten Bestemmingsplan Nieuw- Rhijngeest wijzigen indien nodig voor snelle vestiging andersoortige bedrijvigheid Groen U mag zo groen zijn als u zelf wilt Minder regelhinder Minder beperkingen Snellere besluitvormingsprocessen door delen van het proces zelf uit te voeren of te financieren. Kostenverlaging Minder doen als gemeente Extreme zuinigheid Uitbesteding gemeentetaken aan bedrijven, andere gemeenten of inwoners(initiatieven) Afbouw subsidies binnen 4 jaar Oegstgeest zelfstandig Oegstgeest moet een zelfstandige gemeente blijven Samenwerking met andere gemeentes daar waar dat kostenvoordelen oplevert Grote woorden over groen en duurzaam lijken deze polder niet te kunnen redden.

5 GEMEENTE 4 Zelfstandigheid Oegstgeest blijft zelfstandig. Per gemeentetaak bekijken of samenwerking met bedrijven of andere gemeentes kostenefficiënt is. Bij gedwongen fusie met een andere gemeente per wijk een bindend referendum over de gemeente waarmee de wijk zélf mee wil fuseren. Nieuwe bij wet verplichte gemeentetaken Onder andere WMO en nieuwe zorgtaken zo veel mogelijk uitbesteden aan de markt (bijv. ZZPers) of andere gemeenten. Gemeente houdt regiefunctie Niet-verplichte gemeentetaken Zo veel mogelijk mee stoppen. Gekozen Burgemeester Voorstander van een gekozen burgemeester. Te kiezen tijdens reeds geplande verkiezingen. Recepties, feestjes, openingen Afschaffen. Tenzij externe financier(s) de kosten wil(len) dragen. Gemeentehuis Alleen indien realistische business case positief is, dan verhuizing naar geschikt leegstaande kantoorruimte in of aan de rand van Oegstgeest. Social Media Geen doel op zich. Alleen gebruiken indien het leidt tot kostenbesparingen voor de gemeente. Het gemeentehuis, waar besloten wordt wat goed voor u is.

6 VERKEER EN VERVOER 5 Verkeersveiligheid Verkeersveiligheid is een verantwoordelijkheid van de gemeente en de weggebruikers gezamenlijk. Als er op dit gebied goedkope en snelle verbeteringen mogelijk zijn, zullen we zo veel mogelijk moeten proberen dit te realiseren. Eigen en zelf bekostigde initiatieven zijn welkom. Parkeren Blijft gratis voor de bestaande voorzieningen in de huidige staat. Aanpak spitsfiles Vervelend, maar geen grote noodzaak deze aan te pakken. Slechts een klein deel van de dag staan er files. Goedkope en effectieve maatregelen wellicht doorvoeren. Openbaar Vervoer Hoogwaardig openbaar vervoer wordt niet meer gefinancierd door de gemeente. Het staat daarnaast eenieder vrij om met welk vervoermiddel ook, gratis of tegen betaling, personen mee te nemen naar iedere gewenste locatie. Laadpalen elektrische voertuigen De gemeente steekt geen geld in laadpalen. Particuliere initiatieven daarvoor zijn welkom en zullen zo min mogelijk gehinderd worden. Maar deze initiatieven zullen zichzelf moeten zien te financieren. De fiets is in Oegstgeest het populairste vervoermiddel op de korte afstanden.

7 WONEN EN OMGEVING 6 Openbare veiligheid Geen wijzigingen ten aanzien van de huidige veiligheidsvoorzieningen. Als straten of wijken zich aanvullend willen beschermen middels beveiligingsdiensten of hekwerken (bijv. een gated community), staan zij hierin vrij. Bestemmingsplannen We houden voor nu vast aan de huidige indeling. Indien u zelf de handen op elkaar kunt krijgen voor een wijziging zullen wij zo snel mogelijk proberen deze wijziging doorgevoerd te krijgen door deze wijziging niet te hinderen. Groenvoorzieningen De LP gaat voor keuzevrijheid voor de burger en ondernemer. Terugtrekking gemeente uit onderhoud van groenvoorziening die aanliggend bewoond wordt mét de keuze om gemeente wél in te huren. Ruimte voor bewoners voor Urban Farming en Urban Gardening. Respectering eigendom Geen gedwongen onteigeningen door de gemeente. Uw eigendom is het allerbelangrijkst en u alleen mag erover beschikken. Startersleningen De gemeente is geen bank. Geen startersleningen dus. Onbewoonbaar gemaakte woningen aan de Rhijnhofweg.

8 DE OEGSTGEESTSE SCHULDENBERG 7 Oegstgeester Zalmnorm De helft van de toename van het eigen vermogen van de gemeente in een jaar gaat naar belastingverlaging. De andere helft naar aflossing van de schulden. Aanpak schuldenberg Aantrekkelijker maken verkoop niet renderende grond door het bestemmingsplan indien nodig aan te passen Provincie grond laten opkopen Verkoop gemeentelijke bezittingen Besparen op en binnen gemeentelijke organisatie Braakliggende grond tijdelijk een andere (productieve) bestemming geven De gevolgen van de enorme Oegstgeestse Schuldenberg duiken overal op.

9 BELASTING 8 Hondenbelasting Afschaffen hondenbelasting. Uiteraard zorgen hondenbezitters ervoor dat hun trouwe viervoeter geen overlast voor anderen veroorzaakt. Belasting voor bedrijven Belastingen en heffingen voor bedrijven zo veel mogelijk verlagen om te concurreren met andere gemeenten in de regio. Daarnaast bestaande regels zoveel mogelijk afschaffen of verlichten. Mogelijkheid inhuren externe partij om papierwerk binnen gemeente zelf versneld af te handelen. Huisvuil Keuzemogelijkheid voor andere (goedkopere/betere) vuilophaaldienst. Milieustraat afrekenen per kilo. OZB Maximaal verlagen. De ruimte voor deze verlaging is afkomstig van de 50% van de totale besparingen (op basis van de Oegstgeester Zalmnorm). Belasting betalen ontslaat u niet van de verplichting ook zelf goed voor uw omgeving te zorgen.

10 INWONERS 9 Sportvoorzieningen Sportvoorzieningen zijn belangrijk. Individuele voorkeuren hoeven echter niet door iedereen te worden gefinancierd. Maak van sportverenigingen ANBI s en gebruik belastingverlaging voor donaties. Subsidies binnen 4 jaar of sneller tot nul reduceren. Geen bijdrage aan verhuizing ASC naar Overveerpolder. AirBnB of equivalenten Geen probleem mee. Overlast voor de omgeving dient beperkt of gecompenseerd te worden. Werkplicht Bijstandsontvangers Geen voorstander van. Er zijn goede websites met overzicht van gevraagde vrijwilligers in de regio. Hulp hieraan wordt gewaardeerd. Religie Voor iedere religie is er plaats in Oegstgeest. Zonder bijdrage van de gemeente. Oegstgeest en de Civil Society Iedereen is van harte welkom dergelijke initiatieven te starten. Zonder subsidie. Overname van een deel van gemeentetaken is altijd bespreekbaar. Sociale woningbouw Er wordt geen aandacht en geld meer besteed aan sociale woningbouw. Inkomensondersteuning Afschaffen van alle voorzieningen die niet strikt noodzakelijk zijn volgens de wet. Inwoners en ondernemers zijn het belangrijkst. Daarna pas de gemeente zelf.

11 BEDRIJVEN 10 Regelhinder Zo min mogelijk de ambities van bedrijven in de weg zitten, ervan uitgaande dat deze bedrijven verandering in de overlast overeenkomen/compenseren met de omwonenden. Winkels Mogen zich overal in Oegstgeest vestigen indien eventuele overlast die dat met zich meebrengt acceptabel gevonden wordt. Hiervoor passen we graag het bestemmingsplan aan. Opening buiten wettelijke openingstijden geen probleem zolang dat zonder overlast gaat. Bedrijf aan huis Geen probleem indien de omwonenden de mogelijke extra overlast accepteren. Daarvoor passen we graag het bestemmingsplan aan. Bio Science & Health Park Het Bio Science & Health concept is niet heilig. Indien het nodig is om de komst van andersoortige bedrijfsvestiging op het Oegstgeestse deel te bespoedigen dan zullen we niet aarzelen dat toe te laten. Rommelmarkt / Farmers Market Mogen elke dag plaatsvinden, op elke plek waar dat geen hinder oplevert, vergunning- en voorzieningvrij. Regie is in handen van omwonenden, niet de gemeente. Ondernemers creëren welvaart voor de inwoners en dienen daarom gekoesterd te worden. ZZP, multinational én MKB.

12 LEEFMILIEU 11 Luchtkwaliteit Bewoners worden gewaarschuwd wanneer de luchtkwaliteit in hun omgeving niet aan de eisen voldoet. Zij kunnen dan kiezen om te verhuizen of de huidige luchtkwaliteit te accepteren. Milieu algemeen Als gemeente zo min mogelijk het milieu belasten door zo min mogelijk gemeentetaken uit te voeren. Daar waar er een groene optie is, daarvoor alleen kiezen als dit niet tot belastingverhoging leidt. Omgevingslawaai Accepteren. De bevolking wordt gevraagd alles te doen dit omgevingslawaai uit zichzelf zoveel mogelijk te beperken. Groen Het groene karakter van Oegstgeest kan behouden blijven met uw steun. U kunt bijvoorbeeld zelf groene delen van Oegstgeest met uw buurt helpen te onderhouden of herinrichten. Of groene delen van de gemeente te kopen en deze groen te houden. Vuurwerk Verkleinen venstertijd legaal vuurwerk afsteken tussen 31 december 22:00 en 1 januari 2:00. Bewoners die vuurwerk afsteken worden geacht de rommel zelf op te ruimen. Met de buurt een vuurwerkvrije zone afspreken is uiteraard geen probleem. Geen door de gemeente gefinancierde vuurwerkshow. Drukbezocht park Landskroon in Nieuw-Rhijngeest.

13 TOERISME & VRIJE TIJD 12 Toerisme Ondernemers die op dit gebied Oegstgeest verder willen ontwikkelen zijn van harte welkom en zullen zo min mogelijk worden tegengewerkt. Horeca Horeca is van harte welkom in Oegstgeest en zal met zo min mogelijk regels lastiggevallen worden. Daar waar overlast ontstaat voor de omgeving mag dat in eerste instantie zelf met de directe omgeving worden geregeld. Zelfde geldt ook voor sportkantines. Alcoholbeleid 16- en 17-jarigen De LP is voor een overgangsbeleid alcoholconsumptie in de horeca voor 16- (2014) en 17-jarigen (2015). De Eiffeltoren van Oegstgeest.

14 ER MOET MEER GELD NAAR 13 Er moet meer geld naar In het geval u vindt dat er meer geld ergens naar toe moet, zullen we een speciaal rekeningnummer openen waarop u geld kunt overmaken onder vermelding van een bepaald doel. Een gemeenteambtenaar zal vervolgens dit geld overmaken naar het gewenste doel nadat het bedrag is verminderd met de kosten voor deze handeling. Maar u kunt natuurlijk ook zélf het geld direct overmaken aan het doel. U bepaalt zelf waar uw geld naartoe gaat.

15 OVERIGE & NIEUWE THEMA S 14 Ons vierjarenplan Niemand heeft van het leven een program, ook de gemeente Oegstgeest niet. Toch kunnen we een aardige indicatie geven van ons stemgedrag de komende jaren. We stemmen ALTIJD VOOR als aan de volgende voorwaarden wordt voldaan: Oegstgeest verliest haar zelfstandigheid niet met het voorstel er geen sprake is van gedwongen onteigening alle overlasthebbenden van een nieuwe ontwikkeling worden voldoende gecompenseerd de onderliggende business case lijkt te kloppen Overige afwegingen bij stemgedrag De volgende afwegingen worden ten opzichte van elkaar beoordeeld bij het nemen van een besluit. End-2-end kosten (gemeente, bewoner, ondernemer) van voorstel moet afnemen. Regelhinder moet verminderd worden. Er mag geen groot menselijk leed ontstaan. Praat gerust mee Indien dat voor een bepaald voorstel is toegestaan krijgt u mogelijkheden om mee te praten en mee te denken met de LP. Niet alleen via Facebook of Twitter, maar ook tijdens meepraatsessies op de voor het voorstel relevante locaties in Oegstgeest. Besluitvorming in het recente verleden hebben de gemeente een hoop problemen bezorgd.

16 WAAROM DOET DE LP MEE? 15 Waarom doen we mee? Gezond financieel verstand lijkt de afgelopen 10 jaar afwezig te zijn geweest binnen de lokale politiek. Oegstgeest is aan de rand van de afgrond gebracht. Passief aan de zijlijn wachten was niet langer een optie. Nu is er een duidelijke keuze vóór onafhankelijkheid en een pragmatische aanpak van de schuldenproblematiek. Oegstgeest heeft weer een onbesmette optie voor verstandige én mens-georiënteerde politiek. Waar staat de LP? Waar de grote klassieke partijen er aan werken om uw vrijheden op alle niveaus te beperken (zie grafiek boven) is de LP juist de enige partij die juist naar MEER VRIJHEID streeft. Prachtig natuurgebied in Oegstgeest-Noord

17 CONTACT & ONZE LIJST 16 Contact Website: Onze lijst 1 kandidaat. Lukas Teijema Lijsttrekker. Lijstduwer. Facebook oegstgeest@libertarischepartij.nl Voic De LP steunen? Ons budget is precies 0. Een interessante uitdaging, dat wel. Wilt u ons steunen met kennis, ervaring, ondersteuning of geld? Neem dan a.u.b. contact met ons op om te bepalen hoe hier het best vorm aan te geven. Wij zijn een ANBI. Woont in Oegstgeest sinds 2008 Samenwonend. Vader van 2 kinderen. Beroep: senior proces & software consultant Studeerde Technische Bestuurskunde (Informatie Infrastructuur) aan de TU Delft Naast werk en gezin nog een aantal interessante vrijwilligerjobs Binnen de LP bekend als Klassiek Liberaal Politieke ervaring: Kandidaat Europees Parlement 2009 voor Libertas Kandidaat Tweede Kamer 2012 voor de Libertarische Partij Organiseerde diverse politieke bijeenkomsten met libertarisch sausje Liberate Amsterdam Workshop: Wat als de LP de verkiezingen wint? Verder dan hier gaat het niet.

Vraag en antwoord LP Oegstgeest

Vraag en antwoord LP Oegstgeest Vraag en antwoord LP Oegstgeest Versie: 17 maart 2014 Aan de hand van vragen via telefoon, email, Twitter, Facebook, tijdens debatten, op straat en op internetfora hierbij een overzicht van vragen en het

Nadere informatie

Ons verkiezingsprogramma is tot stand gekomen op een manier die bij Trots Pijnacker-Nootdorp past: onderscheidend met lef en

Ons verkiezingsprogramma is tot stand gekomen op een manier die bij Trots Pijnacker-Nootdorp past: onderscheidend met lef en VERKIEZINGS- PROGRAMMA VOORWOORD Het is met veel plezier dat ik het voorwoord schrijf voor het verkiezingsprogramma van Trots Pijnacker-Nootdorp (TPN). Op 21 maart aanstaande zal Trots wederom meedoen

Nadere informatie

Trendsportal Slimme mobiliteit voor morgen

Trendsportal Slimme mobiliteit voor morgen Trendsportal Slimme mobiliteit voor morgen Geachte partijprogrammamakers voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2018, U werkt momenteel aan het verkiezingsprogramma van uw partij voor de gemeenteraadsverkiezingen

Nadere informatie

Kansen voor Delft in 5 minuten Kansen. voor Delft

Kansen voor Delft in 5 minuten Kansen. voor Delft Kansen voor Delft in 5 minuten Kansen voor Delft Goed onderwijs voor iedereen D66 wil extra aandacht voor: > > (dreigende) achterstanden > > cultuur, sport, techniek, digitale en sociale vaardigheden en

Nadere informatie

www.liberaalhardenberg.com Verkiezingsprogramma "Naar een transparante en eerlijke toekomst"

www.liberaalhardenberg.com Verkiezingsprogramma Naar een transparante en eerlijke toekomst Verkiezingsprogramma 2014 2018 "Naar een transparante en eerlijke toekomst" Inleiding De afgelopen vier jaar heeft Liberaal Hardenberg als eenmansfractie steeds de strijd aangebonden met gevestigde opvattingen

Nadere informatie

Veelgestelde vragen huisvesting arbeidsmigranten Wat is een arbeidsmigrant eigenlijk?

Veelgestelde vragen huisvesting arbeidsmigranten Wat is een arbeidsmigrant eigenlijk? Veelgestelde vragen huisvesting arbeidsmigranten Misschien roept de brief rondom de huisvesting van arbeidsmigranten vragen bij u op. Hieronder hebben we vast een selectie gemaakt van de vragen en bijbehorende

Nadere informatie

MINDER OVERHEID MEER VRIJHEID DE MENS CENTRAAL. Verkiezingsprogramma 2015 Libertarische Partij Gelderland

MINDER OVERHEID MEER VRIJHEID DE MENS CENTRAAL. Verkiezingsprogramma 2015 Libertarische Partij Gelderland MINDER OVERHEID MEER VRIJHEID DE MENS CENTRAAL In vrijheid met vertrouwen: krachtig en sociaal! Verkiezingsprogramma 2015 Libertarische Partij Gelderland 1 MINDER OVERHEID, MEER VRIJHEID Ieder mens heeft

Nadere informatie

Een betrouwbare overheid. Gemeentelijke samenwerking en financiën

Een betrouwbare overheid. Gemeentelijke samenwerking en financiën Een betrouwbare overheid Gemeentelijke samenwerking en financiën 1 Een betrouwbare overheid Bij de ChristenUnie staat de samenleving centraal. Een samenleving die niet het werk is van de overheid maar

Nadere informatie

Wijkraad Leidsche Rijn, de ogen en oren van de wijk

Wijkraad Leidsche Rijn, de ogen en oren van de wijk Datum: 25 oktober 2012 Wijkraad Leidsche Rijn vraagt aandacht voor verbetering ondernemersklimaat in Leidsche Rijn In de afgelopen jaren is de Wijkraad Leidsche Rijn vaak in contact gekomen met ondernemers

Nadere informatie

7 december Onderzoek: Vuurwerkverbod?

7 december Onderzoek: Vuurwerkverbod? 7 december 2017 Onderzoek: verbod? Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag

Nadere informatie

Den Helder moet een herbergzame gemeente zijn die niet alleen zorgt voor bed, bad, brood maar ook voor begeleiding.

Den Helder moet een herbergzame gemeente zijn die niet alleen zorgt voor bed, bad, brood maar ook voor begeleiding. 1. Den Helder moet afgewezen asielzoekers opvang bieden met bed, bad en brood. Den Helder moet een herbergzame gemeente zijn die niet alleen zorgt voor bed, bad, brood maar ook voor begeleiding. 2. Jongeren

Nadere informatie

Uitkomsten enquête Nieuw-Weerdinge

Uitkomsten enquête Nieuw-Weerdinge Uitkomsten enquête Nieuw-Weerdinge We zijn in Nieuw-Weerdinge bezig met het maken van een dorpsprogramma. Hierin staat wat de organisaties en de bewoners de komende vijf jaar met elkaar willen bereiken

Nadere informatie

Gespreksresultaten Werksessie De toekomst van LV Voorburg

Gespreksresultaten Werksessie De toekomst van LV Voorburg Gespreksresultaten Werksessie De toekomst van LV 28-08-2017 - Voorburg Leidschendam-Voorburg, 22 september 2017 Aan de werksessie op 28 augustus 2017 deden ongeveer 20 inwoners mee. De bijeenkomst vond

Nadere informatie

Nota beantwoording zienswijzen omgevingsvergunning speelparadijs Groenhovenpark 1.

Nota beantwoording zienswijzen omgevingsvergunning speelparadijs Groenhovenpark 1. Nota beantwoording zienswijzen omgevingsvergunning speelparadijs Groenhovenpark 1. 1. Inleiding In deze nota van beantwoording zienswijzen worden de ingekomen zienswijzen in het kader van de omgevingsvergunning

Nadere informatie

Totaaloverzicht voorstellen expertgroepen

Totaaloverzicht voorstellen expertgroepen Totaaloverzicht voorstellen expertgroepen Bezuinigingsvoorstellen 2015 2016 2017 DIENSTVERLENING 1 Gemeentehuis 16.600 16.600 16.600 Dit voorstel betreft de extra huuropbrengst ( 15.000) in het kader van

Nadere informatie

Stellingen voor de bijeenkomst van 8 maart 2018

Stellingen voor de bijeenkomst van 8 maart 2018 Stellingen voor de bijeenkomst van 8 maart 2018 Stelling 1: Voor de economische ontwikkeling van Ouder-Amstel is het beter wanneer Duivendrecht bij Diemen (of Amsterdam) wordt ondergebracht en Ouderkerk

Nadere informatie

Natuurlijk Heerde! Een bloeiende gemeente op de Veluwe. W ij wonen waar anderen op vakantie gaan. CONCEPT Geactualiseerde Toekomstvisie 2025

Natuurlijk Heerde! Een bloeiende gemeente op de Veluwe. W ij wonen waar anderen op vakantie gaan. CONCEPT Geactualiseerde Toekomstvisie 2025 Natuurlijk Heerde! Een bloeiende gemeente op de Veluwe W ij wonen waar anderen op vakantie gaan CONCEPT Geactualiseerde Toekomstvisie 2025 even voorstellen In onze gemeente wonen ruim 18.500 mensen in

Nadere informatie

Gemeente Stichtse Vecht

Gemeente Stichtse Vecht LIJST 11 Programma 2018 Gemeente Stichtse Vecht 1 VOORWOORD Op 21 maart 2018 vinden de gemeenteraadsverkiezingen plaats in gemeente Stichtse Vecht. Voor het eerst stelt LP zich verkiesbaar in onze gemeente

Nadere informatie

Verslag bijeenkomst zorg & ondersteuning 22 maart 2017

Verslag bijeenkomst zorg & ondersteuning 22 maart 2017 Verslag bijeenkomst zorg & ondersteuning 22 maart 2017 In Zaanstad kan iedereen meedenken én praten over (goede) zorg en ondersteuning. Dit jaar heeft de gemeente haar werkwijze vernieuwd. Om zo beter

Nadere informatie

Op VVD Aalsmeer kun je rekenen

Op VVD Aalsmeer kun je rekenen Op VVD Aalsmeer kun je rekenen De lokale VVD-fractie Aalsmeer/Kudelstaart Verkiezingsprogramma 2018-2022 1 Wat heeft VVD Aalsmeer de afgelopen jaren voor jou bereikt? Vanaf 2010 heeft de gemeenteraadsfractie

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma D66 Maastricht 2014-2018. Samen Sterker

Verkiezingsprogramma D66 Maastricht 2014-2018. Samen Sterker Samen Sterker Werk > flexibelere arbeidsmarkt > verminderen bureaucratie > betere kansen voor startende (jonge) ondernemers Werk Algemeen Op dit moment hebben mensen die langs de kant staan te weinig kans

Nadere informatie

Wie bestuurt de gemeente?

Wie bestuurt de gemeente? Wie bestuurt de gemeente? De gemeente iedereen heeft er op een of andere manier mee te maken. Zo zorgt de gemeente ervoor dat uw huishoudelijk afval wordt opgehaald en dat er wegen en fietspaden worden

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma. Kies voor de ander. Gewoon oog voor elkaar

Verkiezingsprogramma. Kies voor de ander. Gewoon oog voor elkaar Verkiezingsprogramma Kies voor de ander Gewoon oog voor elkaar VERKIEZINGSPROGRAMMA IN GEWONE TAAL 2018 2022 Gewoon oog voor elkaar VOORWOORD In november 2018 gaan we stemmen. We kiezen een nieuwe gemeenteraad.

Nadere informatie

Informatieavond reclamebelasting

Informatieavond reclamebelasting Informatieavond reclamebelasting 9 april 2015 2-7-2015 1 Indeling van de avond Openingswoord door wethouder Ricky van den Aker Update over vrij parkeren Toelichting nieuwe reclamebelasting Enkele vragen

Nadere informatie

PRIVILEGE BELEID ELEKTRISCH VERVOER VOOR DE ZAKELIJKE RIJDER

PRIVILEGE BELEID ELEKTRISCH VERVOER VOOR DE ZAKELIJKE RIJDER PRIVILEGE BELEID ELEKTRISCH VERVOER VOOR DE ZAKELIJKE RIJDER Welke stimulerende regelingen kunnen de overstap naar EV versnellen? Interactie Discussie met ondernemers en gemeente Input voor beleid Susanne

Nadere informatie

Een liberaal lokaal Haarlemmermeer En meedenken is meedoen Natuurlijk samenwerken!

Een liberaal lokaal Haarlemmermeer En meedenken is meedoen Natuurlijk samenwerken! Haarlemmermeer, 2 april 2013 Deze tijd vraagt om een nieuwe manier van denken met een duidelijke visie om de problemen aan te pakken. Ons motto; Een liberaal lokaal Haarlemmermeer En meedenken is meedoen

Nadere informatie

Workshop Wijkeconomie

Workshop Wijkeconomie Workshop Wijkeconomie Workshop Wijkeconomie 1. JJJJJJJjjjj 1 Regie over eigen leven en omgeving Burgerkracht van klein tot groot 2 Monopolie op beleid naar de burger MANIFEST VAN ACTIEVE WIJKBEWONERS Gevraagd:

Nadere informatie

PvdA Duiven - Samen Vooruit!

PvdA Duiven - Samen Vooruit! VERKIEZINGSPROGRAMMA PVDA DUIVEN 2018 PvdA Duiven - Samen Vooruit! Voor u ligt het verkiezingsprogramma van de PvdA Duiven voor de verkiezingen van 21 maart 2018. Voor ons is dit de basis om verder te

Nadere informatie

HENGELO BLIJFT VAN ONS

HENGELO BLIJFT VAN ONS HENGELO BLIJFT VAN ONS Verkiezingsprogramma 2018-2022 1 Inhoud 1. Geen islamisering van Hengelo... 3 2. Zorg... 3 3.Veiligheid... 4 4.Werkgelegenheid... 4 5.Milieu... 5 6.Lagere lasten... 5 7.Bereikbaarheid...

Nadere informatie

Coalitieprogramma s regio Oost

Coalitieprogramma s regio Oost Coalitieprogramma s regio Oost Van: Aan: C.c.: Datum: 7 juli 2014 H.M. Immink t +31 (0)55 3 686 868 e h.immink@bouwendnederland.nl Betreft: Coalitieprogramma s gemeenten regio oost Inleiding: 83 coalitieprogramma

Nadere informatie

PvdA Duiven - Samen Vooruit!

PvdA Duiven - Samen Vooruit! v 1 PvdA Duiven - Samen Vooruit! Voor u ligt het verkiezingsprogramma van de PvdA Duiven voor de verkiezingen van 21 maart 2018. Voor ons is dit de basis om verder te werken aan concrete plannen om samen

Nadere informatie

Mijn Weerselo Centrum. Gesprek met de raadscommissie 31 mei 2016

Mijn Weerselo Centrum. Gesprek met de raadscommissie 31 mei 2016 Mijn Weerselo Centrum. Gesprek met de raadscommissie 31 mei 2016 Inhoud presentatie Waar is Weerselo mee bezig in het centrum? Waar heeft dat toe geleid? Wat heeft de inloopbijeenkomst ons geleerd? Hoe

Nadere informatie

VVD- Best. Verkiezingsprogramma Best in Balans

VVD- Best. Verkiezingsprogramma Best in Balans VVD- Best Verkiezingsprogramma 2014-2018 Best in Balans 20 oktober 2013 Best in Balans Voor u ligt het verkiezingsprogramma 2014-2018 genaamd Best in Balans. Met dit verkiezingsprogramma willen we u laten

Nadere informatie

Vragenlijst Delft Internet Panel Delftse Participatie Aanpak 2016

Vragenlijst Delft Internet Panel Delftse Participatie Aanpak 2016 Vragenlijst Delft Internet Panel Delftse Participatie Aanpak 2016 Introductie In de uitnodigingsmail komt: In 2019 wordt de Omgevingswet landelijk ingevoerd. Die wet vervangt alle wet- en regelgeving voor

Nadere informatie

Communicatievisie 2015

Communicatievisie 2015 Communicatievisie 2015 Inleiding Communicatievisie gemeente Enschede De gemeente Enschede werkt aan een nieuwe Communicatievisie: hoe en op welke manier gaat de gemeente in de toekomst met haar inwoners

Nadere informatie

Uitdagingen voor gemeente en ontwikkelaar bij het loslaten van parkeernormen

Uitdagingen voor gemeente en ontwikkelaar bij het loslaten van parkeernormen Uitdagingen voor gemeente en ontwikkelaar bij het loslaten van parkeernormen door Vita Bolsius (Heijmans) en Adriaan Nuijten (Gemeente Den Haag) 13 februari 2019 Agenda 1. Even voorstellen 2. Het Energiekwartier

Nadere informatie

Stemwijzer - de toelichtingen

Stemwijzer - de toelichtingen Stemwijzer - de toelichtingen 1 De gemeenteraad moet blijven vergaderen in Huize Swaensteyn in Voorburg. D66 vindt dat de gemeenteraad een efficiënte vergaderlocatie verdient. Als Huize Swaensteyn de enige

Nadere informatie

2015 BEtrokken Noord-Beveland. juli BEetrokken Noord-Beveland. Pagina: 1

2015 BEtrokken Noord-Beveland. juli BEetrokken Noord-Beveland. Pagina: 1 juli -2015 BEetrokken Noord-Beveland Pagina: 1 Toekomstvisie voor Noord-Beveland BEN is bezig met de ontwikkeling van een lange(re)termijnvisie voor Noord-Beveland. Daarbij maken wij o.a. gebruik van de

Nadere informatie

i Een minister is politiek verantwoordelijk voor een bepaald onderwerp in

i Een minister is politiek verantwoordelijk voor een bepaald onderwerp in Als ik minister ben, dan pak ik alles anders aan! De verkiezingen komen er weer aan en dat betekent dat er ook nieuwe ministers benoemd worden die het één en ander willen veranderen in Nederland. Wat zou

Nadere informatie

In Arnhem worden op woensdag 21 maart gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Je mag dan stemmen welke mensen in de gemeenteraad komen.

In Arnhem worden op woensdag 21 maart gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Je mag dan stemmen welke mensen in de gemeenteraad komen. Gemeenteraadsverkiezingen op woensdag 21 maart In Arnhem worden op woensdag 21 maart gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Je mag dan stemmen welke mensen in de gemeenteraad komen. Wat vind jij belangrijk?

Nadere informatie

Stappenplan Begin uw eigen indoor speeltuin en/of trampolinepark

Stappenplan Begin uw eigen indoor speeltuin en/of trampolinepark Stappenplan Begin uw eigen indoor speeltuin en/of trampolinepark Stappenplan Het openen van een indoor speeltuin of trampolinepark doet u niet van de ene op de andere dag. Om u goed op weg te helpen hebben

Nadere informatie

Utrecht. De partij zal sociale windmolens actief stimuleren, ook solitair staande sociale molens.

Utrecht. De partij zal sociale windmolens actief stimuleren, ook solitair staande sociale molens. CDA 2040: 100% Ja. Het CDA wil windmolens bij voorkeur plaatsen op en bij grote industrieterreinen. Ook ondersteunen wij van harte (agrarische) initiatieven voor kleine windmolens met draagvlak in de omgeving.

Nadere informatie

Wie bestuurt de gemeente?

Wie bestuurt de gemeente? Wie bestuurt de gemeente? De gemeente iedereen heeft er op een of andere manier mee te maken. Zo zorgt de gemeente ervoor dat uw huishoudelijk afval wordt opgehaald en dat er wegen en fietspaden worden

Nadere informatie

Helmond, stad van het doen. Programmabegroting gemeente Helmond HELMOND

Helmond, stad van het doen. Programmabegroting gemeente Helmond HELMOND Helmond, stad van het doen Het Helmond dat we voor ogen hebben is aantrekkelijk om te wonen, te leven en te werken. Er is plaats voor iedereen, ook voor hen die minder makkelijk meedoen in een samenleving

Nadere informatie

DE NATUUR ALS UW NAASTE BUUR! HOE HET OOIT WAS

DE NATUUR ALS UW NAASTE BUUR! HOE HET OOIT WAS DE NATUUR ALS UW NAASTE BUUR! HOE HET OOIT WAS MET GOOGLE EARTH IS HET MEOB GOED TE ZIEN ONZE BUREN GEDRAGEN ZICH SLECHT KAALSLAG ZONDER INFORMATIE VOORAF NIEMAND WEET WAT HET ZAL WORDEN, DIT IS ZOALS

Nadere informatie

Veldwerkopdracht Utrecht in ontwikkeling

Veldwerkopdracht Utrecht in ontwikkeling Veldwerkopdracht Utrecht in ontwikkeling Herstructurering van de Schepenbuurt en omgeving Maarten Seerden Inleiding Schepenbuurt en omgeving Bouwperiode: jaren 40-50 van de 20e eeuw Wijk is verouderd behoefte

Nadere informatie

Rapport sluiting verzorgingshuizen

Rapport sluiting verzorgingshuizen Rapport sluiting verzorgingshuizen ActiZ is een ondernemende branchevereniging die haar leden faciliteert om een gezonde onderneming te kunnen exploiteren die hoogwaardige zorg en ondersteuning biedt.

Nadere informatie

Verslag visiebijeenkomst Ledeacker (21 mei 2019)

Verslag visiebijeenkomst Ledeacker (21 mei 2019) Verslag visiebijeenkomst Ledeacker (21 mei 2019) Welkom Iedereen wordt welkom geheten door de gespreksleider. Na een korte uitleg over de avond, wordt stilgestaan bij het herindelingstraject. Herindelingstraject

Nadere informatie

GOED LEVEN IN BERG EN DAL VERKIEZINGSPROGRAMMA

GOED LEVEN IN BERG EN DAL VERKIEZINGSPROGRAMMA GOED LEVEN IN BERG EN DAL VERKIEZINGSPROGRAMMA 2018-2022 1 VOORWOORD Op 21 maart 2018 vinden de volgende gemeenteraadsverkiezingen plaats. De VVD is een volkspartij voor vrijheid van alle burgers, waarbij

Nadere informatie

ES /PB/jdv. Kwartaalmonitor Rotterdam Juli 2005

ES /PB/jdv. Kwartaalmonitor Rotterdam Juli 2005 Kwartaalmonitor Rotterdam 1. Ruimte voor het bedrijfsleven Vragen 1.1 Waar conflicten zijn tussen oprukkende woningbouw en bedrijfsterreinen, moet woningbouw altijd wijken voor bedrijvigheid. Ruim 44%

Nadere informatie

Hoe groen zijn de partijprogramma s

Hoe groen zijn de partijprogramma s Hoe groen zijn de partijprogramma s Een onderzoek over wat er door de verschillende partijen is opgeschreven voor de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart 2014 Werkwijze Alle 8 partijprogramma s zijn

Nadere informatie

Providentia als nieuw dorp: Burgerschap voor cliënten; woondroom voor betrokken burgers

Providentia als nieuw dorp: Burgerschap voor cliënten; woondroom voor betrokken burgers Providentia als nieuw dorp: Burgerschap voor cliënten; woondroom voor betrokken burgers Providentia als nieuw dorp: Burgerschap voor cliënten woondroom voor betrokke Op Providentia in Sterksel wonen mensen

Nadere informatie

Aanleiding Ambities Samenwerkingsvoorstel

Aanleiding Ambities Samenwerkingsvoorstel Aanleiding Ambities Samenwerkingsvoorstel Aanleiding De Leidse regio: Oegstgeest Leiderdorp Zoeterwoude Voorschoten Leiden Een geweldige plek om te wonen, te werken, te studeren, te ondernemen, te bezoeken

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma. Oldambt Aktief

Verkiezingsprogramma. Oldambt Aktief Verkiezingsprogramma Oldambt Aktief 2014 Voor u ligt het verkiezingsprogramma van Oldambt Aktief. Met dit verkiezingsprogramma willen wij proberen om een plek in de gemeenteraad van Oldambt te krijgen

Nadere informatie

Menselijke maat in het landelijk gebied

Menselijke maat in het landelijk gebied Menselijke maat in het landelijk gebied Menselijke maat in het landelijk gebied Mensen maken het landelijk gebied. Het zijn juist de trotse en betrokken bewoners die zorgen voor een landelijk gebied dat

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma van de Partij voor de Dieren in eenvoudige taal Gemeenteraadsverkiezingen 2014 Utrecht

Verkiezingsprogramma van de Partij voor de Dieren in eenvoudige taal Gemeenteraadsverkiezingen 2014 Utrecht Jouw idealen in Utrecht Verkiezingsprogramma van de Partij voor de Dieren in eenvoudige taal Gemeenteraadsverkiezingen 2014 Utrecht 1 Jouw idealen in Utrecht Verkiezingsprogramma van de Partij voor de

Nadere informatie

Wat vindt de ChristenUnie belangrijk. Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal

Wat vindt de ChristenUnie belangrijk. Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal Wat vindt de ChristenUnie belangrijk Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal Hallo Ik ben Lukas Scheijgrond Ik zit in de gemeenteraad voor de politieke partij ChristenUnie. In deze folder leg ik op een

Nadere informatie

Oegstgeest aan de Rijn: realisatie van een woningbouwbehoefte

Oegstgeest aan de Rijn: realisatie van een woningbouwbehoefte Oegstgeest aan de Rijn: realisatie van een woningbouwbehoefte Stap 1 van de Ladder voor Duurzame Verstedelijking schrijft voor dat een stedelijke ontwikkeling past binnen de regionale behoefte. Provincie

Nadere informatie

KING Ondernemingspeiling

KING Ondernemingspeiling KING Ondernemingspeiling Vragenlijst versie december 0 Ondernemingspeiling op Waarstaatjegemeente.nl De vragen gaan over uw bedrijfslocatie in de gemeente XXX. In deze vragenlijst wordt gevraagd naar uw

Nadere informatie

Afdeling Hellendoorn. Inleiding. D66 afdeling Hellendoorn-Nijverdal Secretariaat: Ninaberlaan AD Hellendoorn

Afdeling Hellendoorn. Inleiding. D66 afdeling Hellendoorn-Nijverdal Secretariaat: Ninaberlaan AD Hellendoorn Afdeling Hellendoorn Inleiding Vorig jaar gaven wij aan, dat we trots zijn op onze rol als coalitiepartij, dat is nog steeds zo. Dit houdt echter niet in, dat wij dit college en de plannen die het maakt

Nadere informatie

Workshop C Waarom is stemmen belangrijk en hoe maak ik mijn keuze?

Workshop C Waarom is stemmen belangrijk en hoe maak ik mijn keuze? Workshop C Waarom is stemmen belangrijk en hoe maak ik mijn keuze? Workshop C Waarom is stemmen belangrijk en hoe maak ik mijn keuze? Korte omschrijving workshop In deze workshop ontdekken de deelnemers

Nadere informatie

Samenvatting: Winst en waarde van energie renovaties in de woningbouw

Samenvatting: Winst en waarde van energie renovaties in de woningbouw Samenvatting: Winst en waarde van energie renovaties in de woningbouw De opgave is groot De Rijksoverheid streeft naar een energieneutrale bebouwde omgeving in 2050. Op weg daar naar toe is de ambitie

Nadere informatie

Geachte inwoners en ondernemers van Amsterdam West, geacht dagelijks bestuur en raadsleden,

Geachte inwoners en ondernemers van Amsterdam West, geacht dagelijks bestuur en raadsleden, Financiële beschouwingen, begroting 2014 Stadsdeel Amsterdam West Volkspartij voor Vrijheid en Democratie, 26 november 2013 Voorzitter, Geachte inwoners en ondernemers van Amsterdam West, geacht dagelijks

Nadere informatie

NU WIJ, DE LOKALE PARTIJ!

NU WIJ, DE LOKALE PARTIJ! 1 NU WIJ, DE LOKALE PARTIJ! WaterlandNatuurlijk, lokaal onderscheidend van de landelijke partijen door onafhankelijke politiek. De inwoners van Waterland zijn heel goed in staat om zelf te kiezen waar

Nadere informatie

Verkiezingsdebat maandag 5 maart terugkijken

Verkiezingsdebat maandag 5 maart terugkijken Verkiezingsdebat maandag 5 maart 2018 3. terugkijken : - Woongemeente / woningbouw - Recreatieve ontwikkeling - Nostalgisch en concreet invullen - Jeugdzorg - WMO - Verkiezingsprogramma van 4 jaar geleden

Nadere informatie

Met deze verkiezingseditie informeren wij u over onze motivatie, rode draad en ons verkiezingsprogramma en stellen wij u onze 19 kandidaten voor.

Met deze verkiezingseditie informeren wij u over onze motivatie, rode draad en ons verkiezingsprogramma en stellen wij u onze 19 kandidaten voor. Met deze verkiezingseditie informeren wij u over onze motivatie, rode draad en ons verkiezingsprogramma en stellen wij u onze 19 kandidaten voor. Gemeente Belangen Korendijk Gemeente Belangen Korendijk

Nadere informatie

Grootschalige zonneparken, zo doe je dat! 2017

Grootschalige zonneparken, zo doe je dat! 2017 Grootschalige zonneparken, zo doe je dat! 2017 eric.van.der.gun@solar-ew.com Grootschalige Zonneparken [ 2 ] Programma: Kennismaking en Introductie PV Marktverkenning Waarom grootschalige projecten Haalbaarheid

Nadere informatie

Ideeën, wensen, dromen en toekomstbeelden De Wittenhorst

Ideeën, wensen, dromen en toekomstbeelden De Wittenhorst Ideeën, wensen, dromen en toekomstbeelden De Wittenhorst 1. Onderdeel: Activiteiten Algemeen - De Wittenhorst is het enige hart van Halsteren voor jong en oud. Dit moet zo blijven. - De Wittenhorst is

Nadere informatie

MIDDEN TUSSEN DE MENSEN SPORT EN RECREATIE MOBILITEIT EN BEREIKBAARHEID.

MIDDEN TUSSEN DE MENSEN SPORT EN RECREATIE MOBILITEIT EN BEREIKBAARHEID. MIDDEN TUSSEN DE MENSEN De uitgangspunten van het CDA Koggenland zijn helder: je wilt werken voor je brood, je ziet om naar elkaar en je laat de wereld knap achter voor je kinderen. Het CDA staat voor

Nadere informatie

Wie bestuurt de gemeente? Wie bestuurt de gemeente?

Wie bestuurt de gemeente? Wie bestuurt de gemeente? Wie bestuurt de gemeente? 1 Wie bestuurt de gemeente? 2 De gemeente iedereen heeft er op een of andere manier mee te maken. Zo zorgt de gemeente ervoor dat uw huishoudelijk afval wordt opgehaald en dat

Nadere informatie

Het Rendement van Schoon Deel sessie 1 Retail & stations omgeving

Het Rendement van Schoon Deel sessie 1 Retail & stations omgeving Vraag Belangrijk Legenda Leestip Met de klok mee Start op 1 uur Van het midden uit naar buiten Per tak van boven naar beneden Deze PDF staat uit meerdere pagina's Welkom Hoop bekende gezichten Leuk mix

Nadere informatie

Een democratie is een staatsvorm waarbij de bevolking direct of indirect invloed uitoefent op de politieke besluitvorming.

Een democratie is een staatsvorm waarbij de bevolking direct of indirect invloed uitoefent op de politieke besluitvorming. Samenvatting door L. 1165 woorden 13 januari 2013 4,8 12 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer Maatschappijleer Hoofdstuk 3: Parlementaire democratie Paragraaf 1 t/m 4 1; Wat is politiek? Deelvraag: Wat

Nadere informatie

Oegstgeest werkt samen aan de toekomst

Oegstgeest werkt samen aan de toekomst Oegstgeest werkt samen aan de toekomst Verkiezingsprogramma VVD Oegstgeest 2014 Samen werken voor Oegstgeest Sterke lokale economie Betaalbare voorzieningen 2 Door initiatief VVD blijft zwembad open 3

Nadere informatie

Geheim van Soest. April Lex Bergers. Pauline Maring

Geheim van Soest. April Lex Bergers. Pauline Maring Geheim van Soest April 2013 Lex Bergers Pauline Maring Inhoud 1. Wie zijn wij? 2. Wat doen wij? 3. Waar ligt onze kracht? 4. Waar hebben we behoefte aan? 2 Wie zijn wij? Óók in Soest woonachtig en belangeloos

Nadere informatie

Buurthuizen en activiteiten

Buurthuizen en activiteiten Invalshoek: een wijkbudget voor activiteiten We stoppen met de financiering van (een gedeelte van) de huidige activiteiten in de wijk en stellen per wijk een budget beschikbaar voor initiatieven van inwoners

Nadere informatie

Module 7 Staatsinrichting en rechtsstaat

Module 7 Staatsinrichting en rechtsstaat Module 7 Staatsinrichting en rechtsstaat 7.1 Onze democratie Tekst 1: Wie is de baas in Nederland? Nederland is een democratie. Dat betekent: de bevolking is de baas. Maar je kunt niet 16,7 miljoen bazen

Nadere informatie

Stemmen Gemeenteraadsverkiezingen 2018

Stemmen Gemeenteraadsverkiezingen 2018 Stemmen Gemeenteraadsverkiezingen 2018 2 Voorwoord Dit boek gaat over de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2018. Het boek is gemaakt door de medewerkers van de afdeling Leren & Ontwikkelen Cliënten,

Nadere informatie

BIJLAGE 1 BIJ PLAN VAN AANPAK. Toelichting afweging per locatie structuurvisie Eibergen

BIJLAGE 1 BIJ PLAN VAN AANPAK. Toelichting afweging per locatie structuurvisie Eibergen BIJLAGE 1 BIJ PLAN VAN AANPAK Toelichting afweging per locatie structuurvisie Eibergen 1 1. Huenderstraat 2 (locatie voormalig kantoor Betula) Centrum 2011, bestemming Maatschappelijk Het perceel is in

Nadere informatie

2 de bijeenkomst Contactraad SRM. 19 maart 2018

2 de bijeenkomst Contactraad SRM. 19 maart 2018 2 de bijeenkomst Contactraad SRM 19 maart 2018 AGENDA 1. Opening & toelichting oproep politiek en inspreekbeurt bij Beeldvormende Avond 2. Verslag vorige Contactraad 26 februari jl. 3. Terugblik op BVA

Nadere informatie

De positieve aanpak. Ruud Hanou - MHHNH Vereniging tot Behoud van het OpenLandschap van Kaag en Braassem e.o 5 maart 2015

De positieve aanpak. Ruud Hanou - MHHNH Vereniging tot Behoud van het OpenLandschap van Kaag en Braassem e.o 5 maart 2015 De positieve aanpak Ruud Hanou - MHHNH Vereniging tot Behoud van het OpenLandschap van Kaag en Braassem e.o 5 maart 2015 It starts with a Why : het juiste beheer van milieu, natuur en het openlandschap

Nadere informatie

Om te beginnen is een korte schets van het dorp gegeven zodat iedereen van gelijke informatie is voorzien, samengevat:

Om te beginnen is een korte schets van het dorp gegeven zodat iedereen van gelijke informatie is voorzien, samengevat: DORPSONTWIKKELING HOOGE ZWALUWE 1. Inleiding Dinsdag 15 februari is een groep actieve bewoners bij elkaar geweest om in kaart te brengen wat hun zorgen en dromen zijn ten aanzien van het leven in Hooge

Nadere informatie

Beste gemeenteraadsleden, college van B&W en overige belangstellenden,

Beste gemeenteraadsleden, college van B&W en overige belangstellenden, Oegstgeest, 15 januari 2015 Beste gemeenteraadsleden, college van B&W en overige belangstellenden, Ik ben Rob Bergers, voorzitter van de Stichting Oegstgeester Kringloop, ook wel SOEK genoemd Vandaag aanwezig

Nadere informatie

Reimerswaal VERKIEZINGSPROGRAMMA RAADSPERIODE HET KAN ANDERS! STEM GEWOON CDA!

Reimerswaal VERKIEZINGSPROGRAMMA RAADSPERIODE HET KAN ANDERS! STEM GEWOON CDA! Reimerswaal VERKIEZINGSPROGRAMMA RAADSPERIODE 2014-2018 HET KAN ANDERS! STEM GEWOON CDA! Reimerswaal Het kan anders Ons land verandert snel. Niet alleen kennen we op dit moment in Nederland financieel

Nadere informatie

Informeren leden & sympatisanten ontwikkelingen Vomar & verkeer. 3 februari 2014

Informeren leden & sympatisanten ontwikkelingen Vomar & verkeer. 3 februari 2014 Informeren leden & sympatisanten ontwikkelingen Vomar & verkeer 3 februari 2014 KvK: 51354349 Bank: NL15ABNA042.26.78.015 1. Introductie Doel van de bijeenkomst voortgang Vomar en gemeente vertellen voorstel

Nadere informatie

Slochteren: niet aan grenzen gebonden. Programma 2014-2018 Gemeenteraadsverkiezingen

Slochteren: niet aan grenzen gebonden. Programma 2014-2018 Gemeenteraadsverkiezingen Slochteren: niet aan grenzen gebonden Programma 2014-2018 Gemeenteraadsverkiezingen Afdeling PvdA Slochteren Slochteren, oktober 2013 Slochteren: niet aan grenzen gebonden Voor u ligt waarschijnlijk het

Nadere informatie

Inkomstenpost Onderwerp maatregel Omschrijving maatregel Bedrag Onroerendezaakbelasting

Inkomstenpost Onderwerp maatregel Omschrijving maatregel Bedrag Onroerendezaakbelasting Inkomsten Inkomstenpost Onderwerp maatregel Omschrijving maatregel Bedrag Onroerendezaakbelasting te Verhoging OZB 3 opties, weten: De onroerendezaakbelasting (OZB) voor woningen kan omhoog, waardoor huiseigenaren

Nadere informatie

Nieuw perspectief voor Westerveld

Nieuw perspectief voor Westerveld Nieuw perspectief voor Westerveld Verkiezingsprogramma voor de gemeenteraad 2014 2018 1 STERK Westerveld is een nieuwe lokale politieke kiesvereniging in de gemeente Westerveld De politieke missie van

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL NR: mei Onderwerp: Rioolvervanging en herinrichting Engboogerd. Aan de raad,

RAADSVOORSTEL NR: mei Onderwerp: Rioolvervanging en herinrichting Engboogerd. Aan de raad, RAADSVOORSTEL NR: 19-62 Raadsvergadering Zaaknummer 9 mei 2019 654788 Onderwerp: Rioolvervanging en herinrichting Engboogerd Aan de raad, Onderwerp Rioolvervanging en herinrichting Engboogerd Gevraagde

Nadere informatie

BELEIDSREGEL OPENBARE OPLAADPALEN VOOR ELEKTRISCHE AUTO S

BELEIDSREGEL OPENBARE OPLAADPALEN VOOR ELEKTRISCHE AUTO S BELEIDSREGEL OPENBARE OPLAADPALEN VOOR ELEKTRISCHE AUTO S In deze beleidsregel beschrijft de gemeente Hengelo waarom ze meewerkt aan het plaatsen van oplaadpalen voor elektrische auto s. Onder welke voorwaarden

Nadere informatie

TIJD VOOR VERANDERING VERKIEZINGSPROGRAMMA

TIJD VOOR VERANDERING VERKIEZINGSPROGRAMMA TIJD VOOR VERANDERING VERKIEZINGSPROGRAMMA 2018-2022 2 INLEIDING Op 21 maart 2018 zijn er weer verkiezingen. Iedereen mag stemmen op een politieke partij. We kiezen dan de partijen die vier jaar lang samen

Nadere informatie

Gemeente Gouda Postbus 1086 2800 BB Gouda. Gouda, 23 oktober 2013

Gemeente Gouda Postbus 1086 2800 BB Gouda. Gouda, 23 oktober 2013 Stichting Wijkteam Plaswijck p/a De Buurtstee, Gildenburg 1, 2804 VJ Gouda info@wijkteamplaswijck.nl www.wijkteamplaswijck.nl Telefoon 06-239.56.999 Twitter: @wtplaswijck Facebook: wijkteamplaswijckgouda

Nadere informatie

WERK AAN DE WINKEL BEzuINIgINgsvooRstEL sp zwolle

WERK AAN DE WINKEL BEzuINIgINgsvooRstEL sp zwolle WERK AAN DE WINKEL Bezuinigingsvoorstel SP Zwolle Bezuinigingsvoorstel SP Zwolle Zwolle zit in financieel moeilijke tijden. Door het onverantwoorde beleid van vorige colleges om tegen de waarschuwingen

Nadere informatie

WIE BESTUURT DE GEMEENTE?

WIE BESTUURT DE GEMEENTE? WIE BESTUURT DE GEMEENTE? De gemeente dichtbij Dagelijks heeft u met de gemeente te maken. Zo zorgt de gemeente ervoor dat uw vuilnis wordt opgehaald en dat er wegen en fietspaden worden aangelegd. Bij

Nadere informatie

Sessie 2: WENSEN VERKEER

Sessie 2: WENSEN VERKEER Sessie 2: WENSEN VERKEER FIETSEN 17x 3,5x 53x 13x 3x : Autovrij! 7,5x Toelichting: Gedeeld gebruik van de straat Shared space kan net niet Gedeeld gebruik: o Meer balans voet/fiets Fijn: straat 1 niveau,

Nadere informatie

Op weg naar een andere vorm van welzijnswerk

Op weg naar een andere vorm van welzijnswerk Op weg naar een andere vorm van welzijnswerk Van: Johan v.d. Sloot (welzijnsorganisatie STAERK) d.d. 20 september 2012 Geachte raadsleden, Bijgaand stuur ik u deze notitie over een nieuwe vorm van het

Nadere informatie

Enquête Marktplein. Beste inwoner of bezoeker van Neerpelt,

Enquête Marktplein. Beste inwoner of bezoeker van Neerpelt, Enquête Marktplein Beste inwoner of bezoeker van Neerpelt, Fijn dat je mee wil nadenken over de herinrichting van het Marktplein. Het heraanleggen van het Marktplein gaat niet alleen over bakstenen. Om

Nadere informatie

Actieplan Aantrekkelijker Stadscentrum Spijkenisse

Actieplan Aantrekkelijker Stadscentrum Spijkenisse Actieplan Aantrekkelijker Stadscentrum Spijkenisse Aanleiding Het stadcentrum van Spijkenisse is veel besproken in Nissewaard. De algemene beleving bij de inwoners van Nissewaard is dat er door het huidige

Nadere informatie

Noord-Holland. De partij zal sociale windmolens actief stimuleren, ook solitair staande sociale molens.

Noord-Holland. De partij zal sociale windmolens actief stimuleren, ook solitair staande sociale molens. CDA - Het CDA is altijd terughoudend geweest met het plaatsen van wind op land. In het kader van het nationaal klimaatakkoord zien we wel ruimte voor me er wind op land. Hier worden bij voorkeur locaties

Nadere informatie

Minder lokale lasten door afvalinzameling en verwerking goedkoper te maken

Minder lokale lasten door afvalinzameling en verwerking goedkoper te maken Minder lokale lasten door afvalinzameling en verwerking goedkoper te maken Initiatiefvoorstel VVD Rotterdam 14 december 2015 Inhoudsopgave Inleiding 3 Opbouw Afvalstoffenheffing 4 Doelmatigheid verhogen

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD. Officiële publicatie van Gemeente Almere (Flevoland) Dienst: Stadsbeheer Nummer: DSO/2015/ 4346649 hk Datum: 18 november 2015

GEMEENTEBLAD. Officiële publicatie van Gemeente Almere (Flevoland) Dienst: Stadsbeheer Nummer: DSO/2015/ 4346649 hk Datum: 18 november 2015 Verkeersbesluit Gemeente Almere Aanwijzen en inrichten van een locatie ten behoeve van het parkeren en laden van elektrische auto s aan de Frans Halsweg Steller: W. Schrier Dienst: Stadsbeheer Nummer:

Nadere informatie