Invoering Wet maatschappelijke ondersteuning

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Invoering Wet maatschappelijke ondersteuning"

Transcriptie

1 Raadsvergadering: 26 september 2006 Agendapunt: 20 Kenmerk: R HDO-1100 Datum voorstel: 13 september 2006 Portefeuillehouder: Wethouder H. Hutten Informant: De heer H. Donker Onderwerp: Invoering Wet maatschappelijke ondersteuning Voorstel 1. De verordening Voorzieningen maatschappelijke ondersteuning gemeente Staphorst 2007 vast te stellen; 2. Het beleidsplan Wet maatschappelijke ondersteuning 2007 gemeente Staphorst inclusief bijlagen vast te stellen. Inleiding Op 1 januari 2007 wordt de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) van kracht. Met inwerkingtreding van deze wet komt onder meer de Wet voorzieningen gehandicapten (Wvg) te vervallen. De voorzieningen uit de Wvg gaan over naar de Wmo. Daarnaast komt de functie huishoudelijke verzorging (HV) uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) te vervallen. In de Wmo worden gemeenten verantwoordelijk voor de voorziening Hulp bij het huishouden. Evenals de Wvg is de Wmo te beschouwen als een kaderwet, die gemeenten de verplichting oplegt om door middel van een verordening binnen het landelijke wettelijke kader zelf regels te stellen omtrent de verstrekking van individuele Wmo-voorzieningen. Bij het opstellen van deze verordening is uitgegaan van de modelverordening van de VNG. In de verordening wordt een uitwerking gegeven aan aantal wetsartikelen uit de Wmo. Het belangrijkste wetsartikel is artikel 4, waarin het zogeheten compensatiebeginsel wordt verwoord. Het compensatiebeginsel houdt in de algemene verplichting om personen met een beperking een gelijkwaardige uitgangspositie te verschaffen zodat zij zelfredzaam zijn en in staat tot maatschappelijke participatie. Dit beginsel wordt uitgewerkt naar de vier hoofdtypen van voorzieningen, te weten hulp bij het huishouden, woonvoorzieningen, zich lokaal kunnen verplaatsen, en het verplaatsen in en rond de woning. Er is voor gekozen in de verordening alleen de elementaire zaken te regelen. De verordening kent definitiebepalingen, algemeen (bij alle voorzieningentypen) geldende beperkingen, bepalingen omtrent de verstrekkingvorm van voorzieningen, vier hoofdstukken met bepalingen over de vier hoofdtypen voorzieningen en enkele procedurele en restbepalingen. Alle bedragen zijn uit de verordening weggelaten. Deze worden aan het college gedelegeerd. De reden hiervan is gelegen in de Wet dualisering gemeentebestuur. De raad heeft een duidelijke kaderstellende en controlerende rol.

2 Bedragen hebben voornamelijk betrekking op de heffing van eigen bijdragen en het persoonsgebonden budget (PGB). Deze zullen door het college worden vastgelegd in het Besluit maatschappelijke ondersteuning gemeente Staphorst dan wel in de Beleidsregels. De verordening Voorzieningen maatschappelijke ondersteuning gemeente Staphorst 2007 beoogt slechts een deel van de Wmo te regelen. De Wmo kent negen prestatievelden. In het beleidsplan Wet Maatschappelijke Ondersteuning 2007 zijn alle prestatievelden beschreven. In 2007 zal de 4-jarige Wmo-beleidsnota aan de Raad worden voorgelegd. Argumenten 1.1 De verordening moet vóór 1 oktober 2006 door de raad worden vastgesteld. Artikel 41 lid 4 van de WMO gaat over cliënten die een aanvraag hebben ingediend en waarop binnen 3 maanden na vaststelling van de verordening wordt beschikt. Indien de gemeente de verordening niet vóór 1 oktober 2006 heeft vastgesteld, dient tot 3 maanden na vaststelling van de verordening de beschikking te worden genomen op basis van AWBZ wet- en regelgeving. Indien de gemeente vanaf 1 januari 2007 wil gaan werken volgens eigen WMO-beleid, dan moet dus de verordening voorziening maatschappelijke ondersteuning vóór 1 oktober 2006 vastgesteld worden. Eén van de nadelen van een te late vaststelling is dat de gemeente financieel verantwoordelijk wordt voor voorzieningen die vallen onder niet-gemeentelijk beleid. 1.2 De verordening omvat tevens de artikelen uit de oude WVG-verordening. De verordening voorzieningen maatschappelijke ondersteuning omvat zowel bepalingen over de Hulp bij het huishouden als die van de oude WVGverordening. In de verordening zijn uiteraard slechts de bepalingen opgenomen die niet in de wet zelf zijn opgenomen. De verordening bevat de hoofdlijnen welke als opdracht dienen voor de uitvoering van het college. De werkwijze is voortzetting van bestaand beleid. 1.3 De verordening is in DOORS-verband besproken. De verordening is opgesteld in samenwerking met de DOORS-gemeenten (Dalfsen, Olst/Wijhe, Ommen, Raalte en Staphorst). Ten aanzien van het onderdeel Hulp bij het Huishouden is en wordt er naar gestreefd hetzelfde beleid uit te voeren. Ten aanzien van de WVG is de voorliggende tekst eveneens gericht op handhaven van hetzelfde beleid per 1 januari Vastgesteld is dat met name het WVG-beleid per gemeente op geringe onderdelen verschilde. Per gemeente zijn dan ook de specifieke eigen gemeentelijke bepalingen aangepast. 1.4 Gemaakte keuzen in de verordening De modelverordening van de VNG is een advies aan gemeenten. Er kan uiteraard van af worden geweken. Op een aantal plaatsen bevat de modelverordening opties waaruit gekozen moet worden. Aan andere onderdelen dient lokaal invulling te worden gegeven. Onderstaand geven wij aan welke keuzen het college heeft gemaakt en die ter besluitvorming aan de Raad worden voorgelegd.

3 Algemene voorzieningen: In de verordening is het begrip algemene voorzieningen opgenomen en heeft als doel om een snelle oplossing te bieden voor problemen die beperkt in omvang en complexiteit zijn. Voor dergelijke problemen kunnen snel eenvoudige voorzieningen worden verstrekt, zonder veel administratieve rompslomp voor de burger. Voor introductie van deze categorie voorzieningen is gekozen omdat het compensatiebeginsel in artikel 4 Wmo zich uitdrukkelijk niet beperkt tot individuele voorzieningen. De gemeente heeft de opdracht én de mogelijkheid om naast individuele voorzieningen ter compensatie van beperkingen ook meer algemene voorzieningen te organiseren. Als mogelijke algemene voorzieningen valt te denken aan snel beschikbare hulp bij het huishouden zoals een boodschappendienst, scootermobiel- en rolstoelpools, klussendiensten voor eenvoudige aanpassingen aan de woning en vrijwilligersdiensten. De keuze om het primaat bij de algemene voorzieningen te leggen, is niet alleen gekozen om het voorzieningenstelsel op den duur betaalbaar te houden, maar moet er ook voor zorgen dat de Wmo regelarm en klantvriendelijk wordt. Hoewel algemene voorzieningen voordelen bieden voor zowel de burger als voor de gemeente, vormen ze lang niet voor iedereen een uitkomst. Uitgangspunt is dat er altijd een adequate voorziening moet worden geboden. Indien men het niet eens is met het toekennen van een algemene voorziening kan men altijd verzoeken de aanvraagprocedure voor een individuele voorziening op te starten. Toekenning van een algemene voorzieningen houdt dus niet in dat mensen daardoor geen aanspraak op individuele voorzieningen meer zouden kunnen maken; er komt slechts een mogelijkheid bij. Verstrekking van natura voorzieningen of van een PGB: De wetgever heeft met de Wmo gekozen voor de brede invoering van het PGB. Een aanvrager die een indicatie voor een individuele voorziening heeft gekregen moet de keuze worden geboden tussen het ontvangen van de voorziening in natura of een PGB, waarmee hij/zij zelf een voorziening kan aanschaffen of inkopen. De keuzemogelijkheid voor een PGB hoeft alleen niet geboden te worden als daartegen bezwaren van overwegende aard zijn, zoals bijvoorbeeld schuldenproblematiek bij de aanvrager. Bij aanvraag wordt dus eerst bekeken of een algemene voorziening een adequate oplossing voor de beperking kan bieden. Zo niet, dan wordt bekeken of en welke individuele voorziening nodig is. Als die individuele voorziening wordt toegekend, is het aan de aanvrager om te kiezen tussen verstrekking in natura of een PGB. Artikel 6 lid 5 en 6: De besteding van het PGB moet uiteraard wel verantwoord worden. Het college heeft hierbij de behoefte aan verantwoording afgewogen tegen de administratieve belasting die controle met zich mee brengt. Om die reden is gekozen voor een steekproefsgewijze controle in plaats van een intensieve controle.

4 Artikel 17: Onder de Wvg konden woningaanpassingen duurder dan ,00 gedeclareerd worden bij het Ministerie van VWS. Onder de Wmo vervalt deze mogelijkheid en zullen de kosten voor rekening van de gemeente komen. Als het gaat om grote aanpassingen aan huurwoningen die opnieuw kunnen worden verhuurd voor de huisvesting van mensen met beperkingen, kan de investering over een langere periode afgeschreven worden. In gevallen waarin dat niet speelt is gekozen om uit te gaan van het primaat van losse woonunits. Artikel 19: Een bovenwettelijke voorziening uit de Wvg die in de verordening is gehandhaafd, is het bezoekbaar maken van een woning voor AWBZ-bewoners. In de praktijk hebben alle gemeenten onder de Wvg gekozen voor het aanbieden van deze vorm van woonvoorziening. Het in de Wvg-verordening geregelde bezoekbaar maken, waarvoor een forfaitair bedrag werd toegekend, was daarop een bovenwettelijke uitzondering, die in de Wmo-verordening is gehandhaafd. Artikel 20 lid d: Een woonvoorziening kan geweigerd worden als men kon voorzien dat een voorziening in de toekomst noodzakelijk zou worden. Dit geldt dus niet voor een onverwacht optreden noodzaak. In dit lid wordt met name gedoeld op verhuiskostenvergoedingen; veel verhuizingen zijn als algemeen gebruikelijk te beschouwen, ook los van de beperking die men heeft. Te denken valt aan verhuizingen van het ouderlijke huis naar een zelfstandige woonruimte, verhuizing van senioren naar een kleinere woning, omdat de eengezinswoning te bewerkelijk is geworden en kinderen reeds zelfstandig wonen. 1.5 Er worden nog nadere regels vastgesteld. Naast de verordening is er ook een Besluit maatschappelijke ondersteuning. In dit besluit zijn bij elkaar gebracht alle bedragen, die op basis van de verordening moeten worden vastgesteld. Daarnaast zijn alle regels waarvoor de verordening een delegatiebepaling voor het college bevat in het besluit ingevuld. Het voordeel van het opnemen van alle bedragen in een besluit is dat bij wijziging van de bedragen (bijvoorbeeld omdat er aan de hand van de prijsindex een bijstelling van bedragen plaatsvindt) niet de verordening gewijzigd moet worden en dus in de Raad besproken en opnieuw vastgesteld moet worden. 1.6 Voor de huidige cliënten huishoudelijke verzorging is een overgangsprotocol opgesteld. Met de inwerkingtreding van de Wmo zijn de zorgkantoren per 1 januari 2007 niet langer belast met de uitvoering van de huishoudelijke verzorging. Om de overgang van bestaande cliënten uit de AWBZ zorgvuldig te laten verlopen is er een overgangsprotocol opgesteld. Het protocol is tot stand gekomen op basis van afspraken tussen het Ministerie van VWS, de VNG en Zorgverzekeraars Nederland.

5 1.7 Er is voldoende gelegenheid gegeven tot inspraak In het kader van de uitvoering van een deel van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning is de commissie Inwonerszaken in de vergadering van 3 april 2006 in principe akkoord gegaan met de uitgangspunten uit de notitie Wmo - Hulp bij het huishouden. De notitie is vervolgens besproken tijdens een tweetal informatiebijeenkomsten (een bijeenkomst voor cliëntvertegenwoordigers en een bijeenkomst voor professionele instellingen/organisaties). Met de gemaakte opmerkingen tijdens de commissievergadering alsmede tijdens de informatiebijeenkomsten is rekening gehouden bij het opstellen van de definitieve notitie. De uitgangspunten zoals in de definitieve notitie zijn opgenomen zijn vertaald naar de nu voorliggende verordening. Kanttekeningen 2.1. Stichting Platform Gehandicapten heeft de verordening afgekeurd De concept-verordening is op 13 juni 2006 besproken met het Platform Gehandicapten. In de schriftelijke reactie van het Platform Gehandicapten van 17 juli 2006 hebben zij te kennen gegeven de concepttekst van de verordening af te keuren. De afkeuring is gebaseerd op advies van onder andere Coördinatieorgaan Samenwerkende Ouderenorganisaties (CSO). De VNG heeft inmiddels overleg gehad over de modelverordening met de CG- Raad, Coördinatie-orgaan Samenwerkende Ouderenorganisaties (CSO), de Federatie van Ouderverenigingen (FvO) en de vereniging van houders van een persoonsgebonden budget Per Saldo. Dit heeft geleidt tot diverse aanpassingen in de tekst. Die aanpassingen hebben niet in alle opzichten tot tevredenheid bij de genoemde organisaties geleidt. De VNG heeft de afspraak gemaakt om in 2007 gezamenlijk met de genoemde organisaties te kijken naar mogelijkheden om de modelverordening te verbeteren. De komende jaren zal blijken hoe rechters en de Centrale Raad van Beroep de lokale verordeningen beoordelen. Gelet op de inspanningen van de VNG heeft het college het schrijven van het Platform Gehandicapten voor kennisgeving aangenomen. 2.2 Stichting Platform Gehandicapten adviseert gebruik te maken van het overgangsrecht. De overgangsbepalingen genoemd in artikel 41 van de Wmo regelen dat, zolang de gemeente geen verordening heeft vastgesteld, zij moet handelen conform de bepalingen van de AWBZ. De overgangsperiode kan en mag met het oog op de Europese aanbestedingsprocedure niet onnodig opgerekt worden,. Als richtlijn geldt dat de overgangstermijn niet langer mag zijn dan nodig is voor een zorgvuldige gemeentelijke besluitvorming. De gemeente dient te handelen in de geest van de Europese regelgeving en is verplicht zo spoedig mogelijk te starten met de aanbestedingsprocedure. Nieuwe aanbieders mogen namelijk niet buitengesloten worden. Als de overgangsperiode onnodig wordt opgerekt loopt de gemeente het risico daarop aangesproken te worden door nieuwe aanbieders. De publicatie voor Europese aanbesteding heeft reeds op 21 juli 2006 plaatsgevonden. Bovenstaande is voor het college reden geweest geen gebruik te maken van de overgangsbepalingen.

6 Financiën De Wmo gaat uit van een aantal inkomstenbronnen voor gemeenten om de uitvoering van de wet te bekostigen. Daarin valt onderscheid te maken tussen de reeds bestaande inkomsten en nieuwe inkomsten. Bestaande inkomsten: Gemeentefonds De gemeente ontvangt jaarlijks algemene middelen via het gemeentefonds. De gemeentelijke uitgaven voor het welzijnsbeleid worden hieruit bekostigd. Ook de kosten voor de WVG worden uit de algemene middelen betaald. Nieuwe inkomsten: Integratie-uitkering via het gemeentefonds In het kader van de Wmo komen nieuwe taken, zoals hulp bij het huishouden naar de gemeente. Het betreft hier overheveling van een bijbehorend deel van de AWBZmiddelen. Dit geschiedt middels een integratie-uitkering. Een integratie-uitkering maakt deel uit van het gemeentefonds, maar kent een eigen, afwijkende verdelingsen volumeregeling. Het zijn algemene dekkingsmiddelen en het is dus geen doeluitkering. Daarnaast wordt een viertal subsidieregelingen uit de AWBZ overgeheveld, evenals twee specifieke uitkeringen die behoren bij de WVG. Voor de bedragen wordt verwezen naar de notitie Wmo hulp bij het huishouden. De hoogte van de integratie-uitkering is voor 2007 vastgesteld op basis van historische gegevens. Voor deze historische gegevens is het jaar 2005 als uitgangsjaar genomen. Vanaf 2008 wordt er toegewerkt naar een objectieve verdeling. Uit de meicirculaire 2006 blijkt dat de Wmo-integratie-uitkering 2007 voor de gemeente Staphorst als volgt is opgebouwd: Hulp bij het huishouden als een verstrekking in natura ,00 Hulp bij het huishouden als een PGB , ,00 Vergoeding uitvoeringskosten De uitvoering van de Wmo brengt een toename van de apparaatskosten met zich mee. De gemeente wordt hiervoor gecompenseerd door het rijk. Op basis van de meicirculaire ontvangt de gemeente Staphorst voor een 2007 een bedrag van ,-. Hiervoor moeten, volgens het rijk, de volgende activiteiten verricht worden: a. algemeen beleid b. indicatiestelling c. inkoop van zorg d. verstrekking van PGB s en ondersteuning aan PGB-houders e. organisatie en administratie van zorgverlening f. (één-loket)

7 De activiteit Eén-loket is indicatief opgenomen. Het rijk kende deze functie niet en draagt hiervoor geen middelen over. Momenteel wordt er in de gemeente Staphorst een onderzoek verricht naar de benodigde formatie. De uitkomsten van dit onderzoek worden eind september 2006 verwacht. Het rijk heeft aangegeven dat men na de start van de Wmo wil bezien hoeveel kosten een doelmatige uitvoering van de Wmo met zich meebrengt. Eigen bijdragen De gemeente kan middels een verordening aan personen aan wie maatschappelijke ondersteuning is verleend, een eigen bijdrage opleggen. Deze eigen bijdrage geldt voor alle individuele voorzieningen. Bij de vaststelling van de hoogte van de integratie-uitkering is er van uit gegaan dat de gemeente ook een eigen bijdrage heft, overeenkomstig het AWBZ-beleid. Op de integratie-uitkering voor hulp bij het huishouden in natura is de eigen bijdrage al in mindering gebracht. Uitgaande van gelijkblijvend volume als in 2005 betekent dit een bedrag van ,- aan additionele middelen bovenop de integratie-uitkering. Voor alle middelen geldt dat er nog bijstellingen zullen volgen in de komende septembercirculaire Communicatie In de periode van september tot en met december 2006 zal de potentiële doelgroep van de Wmo uitvoerig geïnformeerd moeten worden. De gemeentelijk informatievoorziening over de Wmo geschiedt op verschillende manieren: Publicaties in de Staphorster De potentiële doelgroep van de Wmo bestaat over het algemeen uit mensen met een beperking of chronische ziekte, of oudere mensen. Het is bekend dat deze mensen huis-aan-huisbladen goed lezen. Algemene brochure Voor huidige cliënten en de nieuwe cliënten van de Wmo is het handig om alles in één overzicht te hebben staan. Een algemene brochure geeft inzicht in wat er allemaal mogelijk is in ondersteuning en zorg, van Wmo tot AWBZ. Gemeentelijke website Vanuit de gemeentelijke website kan men doorgeleid worden naar de gemeentelijke WMO-site. De bedoeling is om op deze site, naast het geven van informatie, het digitale loket te integreren. Mailing Wvg-gebruikers In de mailing naar de huidige WVG-gebruikers komt kort en krachtig te staan welke gevolgen de Wmo heeft.

8 AWBZ-cliënten VWS beschikt over de NAW-gegevens van de huidige gebruikers van de AWBZ. Het is een taak van het ministerie om samen met het CVZ de huidige gebruiker te informeren over de wijzigingen die komen gaan en welke gevolgen deze wijzigingen hebben op hun persoonlijke situatie. Communicatie richting verwijzers Veel cliënten zullen via de huisarts of fysiotherapeut in aanraking komen met de Wmo. Daar waar mogelijk neemt de gemeente contact op met de verschillende verwijzers. VWS zal de verwijzers informeren door middel van artikelen in vakbladen. De commissie Inwonerszaken heeft in haar vergadering van 12 september 2006 ingestemd met dit voorstel. Burgemeester en wethouders van Staphorst, J.D. Alssema, burgemeester. mr. J. Smit, secretaris.

Voorzieningen in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning

Voorzieningen in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning Voorzieningen in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning Samenvatting Verordening voorzieningen maatschappelijke ondersteuning en Besluit maatschappelijke ondersteuning Drechtsteden Waarover

Nadere informatie

16 november 2010/35607 Datum :

16 november 2010/35607 Datum : Agendapunt 16 Aan de raad van de gemeente IJsselstein Raadsstuknummer 16 november 2010/35607 Datum : : 2010 Programma : Welzijn Blad : 1 van 8 Cluster : Samenleving Portefeuillehouder mw. M. van Beukering-Huijbregts

Nadere informatie

WMO Wet maatschappelijke ondersteuning

WMO Wet maatschappelijke ondersteuning WMO Wet maatschappelijke ondersteuning 6 maart 2007 1 Programma Kennismaking Uitleg door ABVAKABO FNV Uitleg door vertegenwoordiger gemeente Vragen en antwoorden 6 maart 2007 2 Inwerkingtreding 1 januari

Nadere informatie

Wijzigingen Verordening maatschappelijk ondersteuning gemeente Strijen:

Wijzigingen Verordening maatschappelijk ondersteuning gemeente Strijen: Wijzigingen Verordening maatschappelijk ondersteuning gemeente Strijen: Wijziging nr. 1: Artikel 6. Persoonsgebonden budget Lid 5. b. 2. de budgethouder is verplicht om op verzoek van het college schriftelijk

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Betreft startnotitie over Besluit nadere regels maatschappelijke ondersteuning gemeente Eindhoven (aoo7).

gemeente Eindhoven Betreft startnotitie over Besluit nadere regels maatschappelijke ondersteuning gemeente Eindhoven (aoo7). gemeente Eindhoven Raadsnummer O6. RZ8 5q.. OOZ Inboeknummer o6bstozzzz Dossiernummer 644.4SS sr oktober zoo6 Commissie notitie Betreft startnotitie over Besluit nadere regels maatschappelijke ondersteuning

Nadere informatie

Raadsvoorstel OP.09A

Raadsvoorstel OP.09A Raadsvoorstel OP.09A Vergadering: : 20 december 2016 Agendanummer : Opiniërende vergadering : 6 december 2016 Portefeuillehouder : C.J. Schreuders Onderwerp : aanpassen Eigen bijdragen Wmo Aan de raad,

Nadere informatie

Nota Hulp bij het Huishouden, een nieuwe individuele WMO voorziening, gemeente Drimmelen

Nota Hulp bij het Huishouden, een nieuwe individuele WMO voorziening, gemeente Drimmelen Aan de Raad Made, 16 mei 2006 Raadsvergadering: 22 juni 2006 Nummer raadsnota: 19 Onderwerp: Nota Hulp bij het Huishouden, een nieuwe individuele WMO voorziening, gemeente Drimmelen Portefeuillehouder:

Nadere informatie

Onderwerp: Nieuwe Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Boxmeer.

Onderwerp: Nieuwe Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Boxmeer. Gemeente Boxmeer Onderwerp: Nieuwe Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Boxmeer. Nummer: 8a. AAN de Raad van de gemeente Boxmeer Boxmeer, 6 maart 2012 Aanleiding De Wet maatschappelijke

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL 08.0080 Herzien bij B&W besluit 08.0959, d.d. 7 oktober 2008. Rv. nr. : 08.0080 B&W-besluit d.d.: 2-9-2008 B&W-besluit nr.: 08.

RAADSVOORSTEL 08.0080 Herzien bij B&W besluit 08.0959, d.d. 7 oktober 2008. Rv. nr. : 08.0080 B&W-besluit d.d.: 2-9-2008 B&W-besluit nr.: 08. RAADSVOORSTEL 08.0080 Herzien bij B&W besluit 08.0959, d.d. 7 oktober 2008 Rv. nr. : 08.0080 B&W-besluit d.d.: 2-9-2008 B&W-besluit nr.: 08.0822 Naam programma +onderdeel: Programma Welzijn en Zorg onderdeel

Nadere informatie

Gemeente Boxmeer. Onderwerp: Verordening maatschappelijke ondersteuning Nummer: 8c. AAN de Raad van de gemeente Boxmeer

Gemeente Boxmeer. Onderwerp: Verordening maatschappelijke ondersteuning Nummer: 8c. AAN de Raad van de gemeente Boxmeer Gemeente Boxmeer Onderwerp: Verordening maatschappelijke ondersteuning 2015. Nummer: 8c. AAN de Raad van de gemeente Boxmeer Boxmeer, 16 september 2014 Aanleiding In de Transitie Wmo worden taken overgeheveld

Nadere informatie

gelet op de Verordening voorzieningen maatschappelijke ondersteuning gemeente Culemborg 2011;

gelet op de Verordening voorzieningen maatschappelijke ondersteuning gemeente Culemborg 2011; Gem: 0612099 Besluit maatschappelijke ondersteuning Culemborg Het College van burgemeester en wethouders van de gemeente Culemborg; gelet op artikel 5 de Wet maatschappelijke ondersteuning, gelet op de

Nadere informatie

Toelichting Besluit voorzieningen maatschappelijke ondersteuning gemeente Beemster 2011

Toelichting Besluit voorzieningen maatschappelijke ondersteuning gemeente Beemster 2011 Toelichting Besluit voorzieningen maatschappelijke ondersteuning gemeente Beemster 2011 Toelichting op het besluit voorzieningen maatschappelijke ondersteuning gemeente Beemster 2011 2 INHOUDSOPGAVE Toelichting

Nadere informatie

Onderwerp : Verordening maatschappelijke ondersteuning 2015

Onderwerp : Verordening maatschappelijke ondersteuning 2015 Zaaknummer Documentnummer I-SZ/2014/1129 Raadsvergadering : 30 oktober 2014 Agendapunt : 12a Onderwerp : Verordening maatschappelijke ondersteuning 2015 Aanleiding In de Transitie Wmo worden taken overgeheveld

Nadere informatie

B E S L U I T : vast te stellen de navolgende verordening tot wijziging van de Verordening voorzieningen maatschappelijke

B E S L U I T : vast te stellen de navolgende verordening tot wijziging van de Verordening voorzieningen maatschappelijke Nummer: 106-10 Portefeuillehouder: Onderwerp: B.G. Schalkwijk vaststellen van wijzigen van de Verordening voorzieningen maatschappelijke ondersteuning gemeente Waterland 2007 De raad van de gemeente Waterland,

Nadere informatie

IJsselstein. Raadsvoorstel. agendapunt I. Aan de raad van de gemeente IJsselstein. Zaaknummer Programma Regie

IJsselstein. Raadsvoorstel. agendapunt I. Aan de raad van de gemeente IJsselstein. Zaaknummer Programma Regie Raadsvoorstel Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer 523493 Programma Regie Commissie : Samenleving Portefeuillehouder: dhr. drs. A M. de Regt Informatie bij : L. Kamphaus E-mail/tel.nr. :

Nadere informatie

Raadsvoorstel. 1. Samenvatting. 2. Voorstel. 3. Inleiding. 3.1 Aanleiding, achtergrond. Agenda nr.12

Raadsvoorstel. 1. Samenvatting. 2. Voorstel. 3. Inleiding. 3.1 Aanleiding, achtergrond. Agenda nr.12 Raadsvoorstel Agenda nr.12 Onderwerp: Vaststellen Verordening Maatschappelijke Ondersteuning Peelgemeente Someren 2015 Soort: Besluitvormend Opsteller: M. Peijnenburg Portefeuillehouder: T.C.W. Maas Zaaknummer:

Nadere informatie

Nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)

Nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Opzet presentatie Wat zijn de veranderingen t.o.v. van huidige Wmo? Opdracht gemeente Maatwerkvoorzieningen specifiek begeleiding Vervolgstappen tot 1 januari

Nadere informatie

MEMO van college aan de raad

MEMO van college aan de raad MEMO van college aan de raad datum : 25 februari 2010 (binnengekomen bij de griffie 1 maart 2010) aan : Gemeenteraad van : College onderwerp : Besluit individuele maatschappelijke ondersteuning 2010 Portefeuillehouder:

Nadere informatie

Beoogd effect Actuele en toepasbare gemeentelijke regelgeving op het vlak van de voorzieningen voor onderwijshuisvesting.

Beoogd effect Actuele en toepasbare gemeentelijke regelgeving op het vlak van de voorzieningen voor onderwijshuisvesting. Portefeuillehouder Datum raadsvergadering M.C.T. Bakker-Smit 18 december 2014 Datum voorstel 04 november 2014 Agendapunt Onderwerp Regelgeving voorzieningen onderwijshuisvesting De raad wordt voorgesteld

Nadere informatie

B&W-voorstel. Persgesprek : 23 december 2014

B&W-voorstel. Persgesprek : 23 december 2014 B&W-voorstel Onderwerp : Financieel Besluit Wmo, Besluit Jeugdhulp en beleidsregels Wmo B&W-vergadering : 23 december 2014 Registratienummer : BW14.00998 Registratiecode : *BW14.00998* Auteur : André Goudriaan

Nadere informatie

Beleidsregels Wmo. Commissie Samen Leven 5 februari 2015

Beleidsregels Wmo. Commissie Samen Leven 5 februari 2015 Beleidsregels Wmo Commissie Samen Leven 5 februari 2015 Agenda Introductie Wethouder Proces Inhoud Discussie Vervolg Taak gemeenteraad Op basis van de Wmo Kaders stellen 1. Wmo-Beleidsplan (artikel 2.1.2)

Nadere informatie

Toelichting Besluit maatschappelijke ondersteuning Drechtsteden

Toelichting Besluit maatschappelijke ondersteuning Drechtsteden Toelichting Besluit maatschappelijke ondersteuning Drechtsteden Inleiding. Naast de Verordening voorzieningen maatschappelijke ondersteuning Drechtsteden is er ook een Besluit maatschappelijke ondersteuning

Nadere informatie

Wetstechnische informatie

Wetstechnische informatie Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie gemeente Capelle aan den IJssel Officiële naam regeling Besluit maatschappelijke ondersteuning Capelle aan den IJssel 2015 Citeertitel

Nadere informatie

Nr Houten, 19 mei 2009

Nr Houten, 19 mei 2009 Raadsvoorstel BARCODE STICKER Nr. 2009-026 Houten, 19 mei 2009 Onderwerp: Persoonsgebonden budget Hulp bij het Huishouden en beleidsregels schrijnende situaties bij gebruikelijke zorg. Beslispunten: 1.

Nadere informatie

Toelichting Besluit maatschappelijke ondersteuning Drechtsteden

Toelichting Besluit maatschappelijke ondersteuning Drechtsteden Toelichting Besluit maatschappelijke ondersteuning Drechtsteden Inleiding. Naast de Verordening voorzieningen maatschappelijke ondersteuning Drechtsteden is er ook een Besluit maatschappelijke ondersteuning

Nadere informatie

Afdeling Sociaal Beleid Participatie en Onderwijs. Aan de gemeenteraad. Onderwerp: Eigen bijdrage onder de WMO

Afdeling Sociaal Beleid Participatie en Onderwijs. Aan de gemeenteraad. Onderwerp: Eigen bijdrage onder de WMO Aan de gemeenteraad 7 november 2006 Onderwerp: Eigen bijdrage onder de WMO 1. Voorstel Bij de toepassing van de eigen bijdrage binnen de WMO wordt uitgegaan van variant 3 handhaven status quo. Het beleid

Nadere informatie

vast te stellen de Verordening tot wijziging van de Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Roosendaal 2015

vast te stellen de Verordening tot wijziging van de Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Roosendaal 2015 De raad van de gemeente Roosendaal, gelezen het voorstel van het college van 24 maart 2015, gelet op de artikelen 2.1.3, 2.1.4, eerste, tweede, derde en zevende lid, 2.1.5, eerste lid, 2.1.6, 2.1.7, 2.3.6,

Nadere informatie

OplegvelRaadsvoorstel inzake de financiele verwerking van de Wet maatschappelijke ondersteuning

OplegvelRaadsvoorstel inzake de financiele verwerking van de Wet maatschappelijke ondersteuning gemeente Eindhoven Dienst Maatschappelijke Onnvikkeling Raadsnummer 07. R205$. OOI Inboeknummer opbstoosbb Beslisdatum BSP B april 2007 Dossiernummer yrq.qs6 OplegvelRaadsvoorstel inzake de financiele

Nadere informatie

1.1. Verstrekking van een toegekende individuele voorziening in de vorm van een persoonsgebonden budget vindt plaats op verzoek van belanghebbende.

1.1. Verstrekking van een toegekende individuele voorziening in de vorm van een persoonsgebonden budget vindt plaats op verzoek van belanghebbende. Besluit voorzieningen Wmo gemeente Middelburg 2014 Vastgesteld in de collegevergadering van 28 december 2011 Gewijzigd: 11 december 2012, 10 december 2013 Publicatiedatum: 4 januari 2012, 19 december 2012,

Nadere informatie

Checklist invoering Wmo

Checklist invoering Wmo Checklist invoering Wmo Een overzicht van benodigde acties vóór 1 januari 2007 voor gemeenten in het kader van de invoering van de Wet maatschappelijke Ondersteuning Verordening & besluit Heeft u beleid

Nadere informatie

Aan De leden van de Gemeenteraad van Landgraaf Postbus AA LANDGRAAF

Aan De leden van de Gemeenteraad van Landgraaf Postbus AA LANDGRAAF Aan De leden van de Gemeenteraad van Landgraaf 6370 AA LANDGRAAF Landgraaf, Onderwerp Uitspraken van de Centrale Raad van Beroep inzake Hulp bij het huishouden in relatie tot de Landgraafse situatie. Verzonden

Nadere informatie

Besluit maatschappelijke ondersteuning gemeente Oldebroek 2017 Nr

Besluit maatschappelijke ondersteuning gemeente Oldebroek 2017 Nr Besluit maatschappelijke ondersteuning gemeente Oldebroek 2017 Nr. 264157 Burgemeester en wethouders van de gemeente Oldebroek; gelet op het bepaalde in de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015, alsmede

Nadere informatie

Verordening voorzieningen maatschappelijke ondersteuning en Besluit maatschappelijke ondersteuning

Verordening voorzieningen maatschappelijke ondersteuning en Besluit maatschappelijke ondersteuning Oplegnotitie Verordening voorzieningen maatschappelijke ondersteuning en Besluit maatschappelijke ondersteuning 1. Inleiding Op 1 januari 2007 wordt de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) van kracht.

Nadere informatie

categorie agendanr. Stuknr. Raad B. en W RA B 4 17/419

categorie agendanr. Stuknr. Raad B. en W RA B 4 17/419 Raadsvoorstel jaar stuknr. categorie agendanr. Stuknr. Raad B. en W. 2017 RA17.0050 B 4 17/419 Onderwerp: Wijziging Verordening jeugdhulp gemeente Emmen Portefeuillehouder: R.E. Kleine Afdeling: Maatschappelijke

Nadere informatie

1.3 Woonvoorzieningen die uitsluitend in natura kunnen worden verstrekt zijn: mobiele tilliften, en douchebrancards.

1.3 Woonvoorzieningen die uitsluitend in natura kunnen worden verstrekt zijn: mobiele tilliften, en douchebrancards. CVDR Officiële uitgave van Schagen. Nr. CVDR53741_1 30 januari 2018 Besluit maatschappelijke ondersteuning De raad van de gemeente Schagen; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders; gezien het

Nadere informatie

Voorstel Uw raad wordt voorgesteld de Verordening voorzieningen Maatschappelijke ondersteuning Gemeente Kapelle 2011 vast te stellen.

Voorstel Uw raad wordt voorgesteld de Verordening voorzieningen Maatschappelijke ondersteuning Gemeente Kapelle 2011 vast te stellen. Besluitvormende raadsvergadering: 27 september 2011 Portefeuillehouder: L.F. Kosten AAN DE GEMEENTERAAD Nummer : 2011/43 Datum : 23 augustus 2011 Onderwerp : Verordening voorzieningen maatschappelijke

Nadere informatie

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Capelle aan den IJssel,

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Capelle aan den IJssel, GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Capelle aan den IJssel. Nr. 169685 5 december 2016 Besluit maatschappelijke ondersteuning Capelle aan den IJssel 2017 Het college van burgemeester en wethouders

Nadere informatie

Wijzigingen Toelichting Besluit maatschappelijke ondersteuning gemeente Strijen

Wijzigingen Toelichting Besluit maatschappelijke ondersteuning gemeente Strijen Wijzigingen Toelichting Besluit maatschappelijke ondersteuning gemeente Strijen Wijziging nr. 1: Hoofdstuk 1. Begripsbepaling In artikel 1 wordt aangegeven dat voor de omschrijving van de begrippen in

Nadere informatie

voorstel Beslisnota voor de raad Openbaar Huishoudelijke Hulp Toelage (HHT) Versienummer v 3.0 Portefeuillehouder Nelleke Vedelaar

voorstel Beslisnota voor de raad Openbaar Huishoudelijke Hulp Toelage (HHT) Versienummer v 3.0 Portefeuillehouder Nelleke Vedelaar Beslisnota voor de raad Openbaar Onderwerp Huishoudelijke Hulp Toelage (HHT) Versienummer v 3.0 Portefeuillehouder Nelleke Vedelaar Informant Suzanne Bruns Eenheid/Afdeling Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Nadere informatie

BESLUIT VOORZIENINGEN MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING Súdwest-Fryslân

BESLUIT VOORZIENINGEN MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING Súdwest-Fryslân BESLUIT VOORZIENINGEN MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING 2013 Súdwest-Fryslân 1 INHOUDSOPGAVE Artikel 1 Artikel 2 Artikel 3 Artikel 4 Artikel 5 Artikel 6 Artikel 7 Artikel 8 Artikel 9 Artikel 10 Artikel 11

Nadere informatie

*Z009319C333* documentnr.: INT/M/14/10736 zaaknr.: Z/M/14/10411

*Z009319C333* documentnr.: INT/M/14/10736 zaaknr.: Z/M/14/10411 *Z009319C333* documentnr.: INT/M/14/10736 zaaknr.: Z/M/14/10411 Raadsvoorstel Onderwerp : Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Mill en Sint Hubert 2015 Datum college : 30 september 2014

Nadere informatie

Adviesnota raad Verordening maatschappelijke ondersteuning 2015

Adviesnota raad Verordening maatschappelijke ondersteuning 2015 gemeente Datum raad Agendapunt Volgnummer Gewiizigd voorstel Portefeuillehouder 7 oktober 2014 16 14.118 en 14bs00647 nee M. van Dongen-Lamers Datum RA-O Datum B&W Programma begroting Productnummer Veldhoven

Nadere informatie

Notitie inzake nieuwe beleidsregels Wmo

Notitie inzake nieuwe beleidsregels Wmo Notitie inzake nieuwe beleidsregels Wmo Inleiding Eind september 2006 hebben onze vijf gemeenteraden de verordening Wmo vastgesteld 1. In de verordening staan de kaders voor de verstrekking van individuele

Nadere informatie

bijlage 1 fax (0591) onderwerp Aanbieding projectopdracht decentralisatie, budgettaire risico's decentralisatie en aankondiging bijeenkomsten.

bijlage 1 fax (0591) onderwerp Aanbieding projectopdracht decentralisatie, budgettaire risico's decentralisatie en aankondiging bijeenkomsten. Raadhuisplein 1 7811 APEmmen t. 14 0591 f. 0591 685599 Postbus 30001 7800 RA Emmen e. gemeente@emmen.nl i. www.emmen.nl

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD. Nr januari Officiële uitgave van de gemeente Capelle aan den IJssel

GEMEENTEBLAD. Nr januari Officiële uitgave van de gemeente Capelle aan den IJssel GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Capelle aan den IJssel Nr. 8750 15 januari 2018 Besluit maatschappelijke ondersteuning Capelle aan den IJssel 2018 College van Burgemeester en Wethouders

Nadere informatie

Onderwerp : wijziging verordening voorziening gehandicapten gemeente Heusden 2003

Onderwerp : wijziging verordening voorziening gehandicapten gemeente Heusden 2003 Raad : 16 december 2003 Agendanr. : 12 Doc.nr : B 2003 14791 Afdeling: : Sociale Zaken en Werkgelegenheid RAADSVOORSTEL Onderwerp : wijziging verordening voorziening gehandicapten gemeente Heusden 2003

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD. Nr

GEMEENTEBLAD. Nr GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Bodegraven-Reeuwijk. Nr. 83924 31 december 2014 Regeling PGB jeugdhulp Bodegraven-Reeuwijk 2015 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk;

Nadere informatie

Gemeente Delft. Verordening voorzieningen maatschappelijke ondersteuning gemeente Delft

Gemeente Delft. Verordening voorzieningen maatschappelijke ondersteuning gemeente Delft Raadsvoorstel Aan de gemeenteraad Van Datum Pfh. Steller tel.nr. e-mail Programma Registratie nr. Stuk College van B&W 28 juni 2011 R. de Prez A. Derix 015-2602730 aderix@delft.nl Zorg, Onderwijs, Wijken

Nadere informatie

Datum: 3 november 2006

Datum: 3 november 2006 Agendanr. : Doc.nr. : B200613322 Team : Ontwikkeling, onderzoek en projecten Steller: A. Dumont/ J. Govaarts Datum: 3 november 2006 Portefeuille: M.G.M. van der Poel College: Datum: 14 november 2006 Openbaar:

Nadere informatie

Rapportage uitvoering Verordening voorzieningen maatschappelijke ondersteuning gemeente Drimmelen Derde en vierde kwartaal 2007

Rapportage uitvoering Verordening voorzieningen maatschappelijke ondersteuning gemeente Drimmelen Derde en vierde kwartaal 2007 Rapportage uitvoering Verordening voorzieningen maatschappelijke ondersteuning gemeente Drimmelen 2007 Derde en vierde kwartaal 2007 Versie : 1 Datum : 15 februari 2008 Samengesteld door : J. van den Hoogen-Stallen

Nadere informatie

Toelichting Besluit Nadere Regelen Maatschappelijke Ondersteuning 2009

Toelichting Besluit Nadere Regelen Maatschappelijke Ondersteuning 2009 Toelichting Besluit Nadere Regelen Maatschappelijke Ondersteuning 2009 Inhoudsopgave: Hoofdstuk 1 Algemene Bepalingen Artikel 1 Begripsbepalingen 3 Hoofdstuk 2 Bijzondere regels over het persoonsgebonden

Nadere informatie

Besluit voorzieningen maatschappelijke ondersteuning gemeente Oude IJsselstreek

Besluit voorzieningen maatschappelijke ondersteuning gemeente Oude IJsselstreek Besluit voorzieningen maatschappelijke ondersteuning gemeente Oude IJsselstreek Inhoudsopgave: Hoofdstuk 1 Bijzondere regels over het 5 persoonsgebonden budget Hoofdstuk 2 Eigen bijdragen, eigen aandeel

Nadere informatie

Geschreven door MdKG dinsdag, 30 maart :38 - Laatst aangepast donderdag, 05 februari :48

Geschreven door MdKG dinsdag, 30 maart :38 - Laatst aangepast donderdag, 05 februari :48 dinsdag, 30 maart 2010 10:38 Laatst aangepast donderdag, 05 februari 2015 08:48 De Wet van 9 juli 2014, houdende regels inzake de gemeentelijke ondersteuning op het gebied van zelfredzaamheid, participatie,

Nadere informatie

Besluit maatschappelijke ondersteuning Heemskerk januari 2009

Besluit maatschappelijke ondersteuning Heemskerk januari 2009 Besluit maatschappelijke ondersteuning Heemskerk 2009 1 januari 2009 BESLUIT MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING HEEMSKERK 2009 Inhoudsopgave Geregistreerd onder nummer Z/2008/148754 Wettelijke grondslag:

Nadere informatie

Besluit maatschappelijke ondersteuning gemeente Oldebroek 2015 Nr. 197229

Besluit maatschappelijke ondersteuning gemeente Oldebroek 2015 Nr. 197229 Besluit maatschappelijke ondersteuning gemeente Oldebroek 2015 Nr. 197229 Burgemeester en wethouders van de gemeente Oldebroek; gelet op het bepaalde in de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015, alsmede

Nadere informatie

Registratienummer: GF Datum collegebesluit: 3 juni 2014 Agendapunt: 3

Registratienummer: GF Datum collegebesluit: 3 juni 2014 Agendapunt: 3 Aan de gemeenteraad Registratienummer: GF14.20056 Datum collegebesluit: 3 juni 2014 Agendapunt: 3 Portefeuillehouder: De heer J.C.F. Broekhuizen Behandelend ambtenaar: Mevrouw M. Mulder Onderwerp: Integrale

Nadere informatie

Wmo. Toelichting Besluit individuele voorzieningen maatschappelijke ondersteuning gemeente Kerkrade Afdeling Zorg

Wmo. Toelichting Besluit individuele voorzieningen maatschappelijke ondersteuning gemeente Kerkrade Afdeling Zorg Wmo Toelichting Besluit individuele voorzieningen maatschappelijke ondersteuning Afdeling Zorg 2 INHOUDSOPGAVE INLEIDING...3 Leeswijzer...3 AFDELING I ALGEMEEN...4 Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen...4 Hoofdstuk

Nadere informatie

Raadsbijlage Voorstel met betrekking tot de huidige en de toekomstige uitvoering van de Wet Voorzieningen Gehandicapten

Raadsbijlage Voorstel met betrekking tot de huidige en de toekomstige uitvoering van de Wet Voorzieningen Gehandicapten gemeente Eindhoven Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid Raadsbijlage nummer r Sr Inboeknummer gguoor SZg Beslisdatum BikW 9 juni 1999 Dossiernummer 923.503 Raadsbijlage Voorstel met betrekking tot de

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Minimabeleidsplan Portefeuillehouder: H.G.Jumelet

Raadsvoorstel. Minimabeleidsplan Portefeuillehouder: H.G.Jumelet svoorstel Onderwerp: Minimabeleidsplan 2013-2014 Portefeuillehouder: H.G.Jumelet Participatie Kwaliteit Werk & Participatie A. Kiewiet, telefoon ((0591)68 56 21) Aan de gemeenteraad Voorgesteld besluit

Nadere informatie

2. Besluit Besluit maatschappelijke ondersteuning Capelle aan den IJssel oktober 2018.

2. Besluit Besluit maatschappelijke ondersteuning Capelle aan den IJssel oktober 2018. GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Capelle aan den IJssel Nr. 225770 24 oktober 2018 Besluit maatschappelijke ondersteuning Capelle aan den IJssel oktober 2018 College van Burgemeester en Wethouders

Nadere informatie

Memo (071) (071) Marieke Ouwerkerk Saskia Lekkerkerker

Memo (071) (071) Marieke Ouwerkerk Saskia Lekkerkerker Memo Aan Van Doorkiesnummer AOZW Onderwerp Marieke Ouwerkerk Saskia Lekkerkerker (071) 516 73 66 (071) 516 57 54 Datum Laatste nieuws rond budgetten Beschermd wonen en Maatschappelijke opvang 29-6-2016

Nadere informatie

Registratie code : 14B *14B.02305* Verordening Wmo & Jeugdhulp Gemeente Veere

Registratie code : 14B *14B.02305* Verordening Wmo & Jeugdhulp Gemeente Veere Registratie code : 14B.02305 *14B.02305* Verordening Wmo & Jeugdhulp Gemeente Veere Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Begripsbepalingen en algemene bepalingen... 4 Artikel 1 Begripsbepalingen... 4 Artikel 2 Vormen

Nadere informatie

Rapportage uitvoering Verordening voorzieningen maatschappelijke ondersteuning gemeente Drimmelen Tweede kwartaal 2007

Rapportage uitvoering Verordening voorzieningen maatschappelijke ondersteuning gemeente Drimmelen Tweede kwartaal 2007 Rapportage uitvoering Verordening voorzieningen maatschappelijke ondersteuning gemeente Drimmelen 2007 Tweede kwartaal 2007 Versie : 1 Datum : 3 september 2007 Samengesteld door : J. van den Hoogen-Stallen

Nadere informatie

Raadsplein info/debat. Voorgesteld besluit raad

Raadsplein info/debat. Voorgesteld besluit raad Raadsplein info/debat Datum 12 december 2016 onderwerp Huishoudelijke Hulp Toelage (HHT) (21.20-22.30 uur) portefeuillehouder Nelleke Vedelaar informant Bruns, Suzanne (405) afdeling Maatschappelijke Ontwikkeling

Nadere informatie

BIJLAGE Ib. Toelichting Besluit voorzieningen maatschappelijke ondersteuning ISD De Rijnstreek

BIJLAGE Ib. Toelichting Besluit voorzieningen maatschappelijke ondersteuning ISD De Rijnstreek A. Algemene toelichting 1.0 Omvang van de eigen bijdrage/eigen aandeel In de Verordening is bepaald dat een cliënt een eigen bijdrage betaalt bij een voorziening in natura of een persoonsgebonden budget

Nadere informatie

Besluit voorzieningen Wmo gemeente Veere Vastgesteld in de collegevergadering van 17 december 2013

Besluit voorzieningen Wmo gemeente Veere Vastgesteld in de collegevergadering van 17 december 2013 Besluit voorzieningen Wmo gemeente Veere 2014 Vastgesteld in de collegevergadering van 17 december 2013 Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 Hoofdstuk 1. Bijzondere regels over het persoonsgebonden budget....3

Nadere informatie

In chronologische volgorde behandelen we onderstaand de hoofdstukken uit de concept verordening Wmo 2015.

In chronologische volgorde behandelen we onderstaand de hoofdstukken uit de concept verordening Wmo 2015. Adviesraad Wmo Gemeente Wijk bij Duurstede Aan: College van B&W Gemeente Wijk bij Duurstede Wijk bij Duurstede, 24 september 2014 Betreft: Advies inzake de concept Wmo-verordening 2015, op de versie welke

Nadere informatie

GEMEENTE BOEKEL. De geactualiseerde Verordening is voor advies voorgelegd aan de Adviesraad Sociaal Domein Boekel.

GEMEENTE BOEKEL. De geactualiseerde Verordening is voor advies voorgelegd aan de Adviesraad Sociaal Domein Boekel. GEMEENTE BOEKEL VOORSTEL AAN DE RAAD Datum : 24 oktober 2017 Voorstel van : College van Burgemeester en Wethouders Onderwerp : Geactualiseerde Verordening Wet maatschappelijke ondersteuning 2018 Samenvatting

Nadere informatie

Modelverordening Wmo. Regionale VNG bijeenkomst 3 juni 2014 Rotterdam. Linda Hazenkamp

Modelverordening Wmo. Regionale VNG bijeenkomst 3 juni 2014 Rotterdam. Linda Hazenkamp Modelverordening Wmo Regionale VNG bijeenkomst 3 juni 2014 Rotterdam Linda Hazenkamp Vereniging van Nederlandse Gemeenten Wijzigingen Wmo 2015 Maatwerkvoorziening i.p.v. compensatieplicht (maar let op

Nadere informatie

Officiële uitgave van de gemeente Bergeijk Nummer 10 7 mei 2015

Officiële uitgave van de gemeente Bergeijk Nummer 10 7 mei 2015 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Bergeijk Nummer 10 7 mei 2015 Besluit Maatschappelijke Ondersteuning 2015 Burgemeester en wethouders van de gemeente Bergeijk; gelet op de artikelen 11, 12,

Nadere informatie

De gekantelde Wmo-verordening

De gekantelde Wmo-verordening De gekantelde Wmo-verordening De VNG heeft een Wmo-modelverordening gepubliceerd. Gemeenten kunnen deze tekst gebruiken als voorbeeld om lokaal een eigen Wmo-verordening op te stellen. Voor belangenorganisaties

Nadere informatie

Toelichting. Artikel 2

Toelichting. Artikel 2 Toelichting Algemeen De systematiek van de verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Utrechtse Heuvelrug is dat steeds algemene voorzieningen, waaronder het collectief vervoer, het primaat hebben.

Nadere informatie

Raadsvoorstel 2005/16502

Raadsvoorstel 2005/16502 Raadsvoorstel 2005/16502 Plan van aanpak Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) gemeente Portefeuillehouder M. Steffens-van de Water/ H. Tuning Steller J. Sinke Collegevergadering 21 juni 2005 Raadsvergadering

Nadere informatie

Besluit maatschappelijke ondersteuning 2015

Besluit maatschappelijke ondersteuning 2015 Besluit maatschappelijke ondersteuning 2015 2 december 2014 1 Inhoudsopgave Inleiding...3 Hoofdstuk 1 Rolstoelvoorzieningen en vervoer...4 Artikel 1.1 Persoonsgebonden budget bij een rolstoel...4 Artikel

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL (via commissie) BIJ ZAAKNUMMER: AST/2014/011998

RAADSVOORSTEL (via commissie) BIJ ZAAKNUMMER: AST/2014/011998 RAADSVOORSTEL (via commissie) BIJ ZAAKNUMMER: AST/2014/011998 COMMISSIE Burgers op 27 november 2014 AGENDANUMMER: 7 Onderwerp: Verordening maatschappelijke ondersteuning Peelgemeente Asten 2015 Bijlage(n):

Nadere informatie

Gemeente: 1. Verordening en besluit

Gemeente: 1. Verordening en besluit Gemeente: 1. Verordening en besluit Heb ik invloed op het Wmo beleid? a. Heeft het College van B&W met (representatieve organisaties van) burgers overlegd over de conceptverordening? b. Is de door het

Nadere informatie

BELEIDSKADER SOCIAAL DOMEIN (NIEUWE WMO EN JEUGDWET)

BELEIDSKADER SOCIAAL DOMEIN (NIEUWE WMO EN JEUGDWET) BOB 14/001 BELEIDSKADER SOCIAAL DOMEIN (NIEUWE WMO EN JEUGDWET) Aan de raad, Voorgeschiedenis / aanleiding Per 1 januari 2015 worden de volgende taken vanuit het rijk naar de gemeenten gedecentraliseerd:

Nadere informatie

Aan de Raad Agenda nr. 5 Vaststellen Verordening maatschappelijke ondersteuning Peelgemeente Someren 2014

Aan de Raad Agenda nr. 5 Vaststellen Verordening maatschappelijke ondersteuning Peelgemeente Someren 2014 RAADSVOORSTEL Besluitvormend Aan de Raad Agenda nr. 5 Vaststellen Verordening maatschappelijke ondersteuning Peelgemeente Someren 2014 Datum 31 december 2013 1. Samenvatting Een uniforme Verordening maatschappelijke

Nadere informatie

Op de voordracht van Onze Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, van..., kenmerk

Op de voordracht van Onze Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, van..., kenmerk Besluit van houdende tijdelijke regels voor een tweede experiment in het kader van een integraal persoonsgebonden budget op grond van de Wet langdurige zorg (Besluit experiment integraal pgb 2019) Op de

Nadere informatie

Raadsvoorstel: Onderwerp: Vaststelling Verordening beschermd wonen en opvang 2016

Raadsvoorstel: Onderwerp: Vaststelling Verordening beschermd wonen en opvang 2016 Raadsvoorstel: 2016-1545 Onderwerp: Vaststelling Verordening beschermd wonen en opvang 2016 Datum: 1 maart 2016 Portefeuillehouder: J. Freije Raadsbijeenkomst: 17 maart 2016 Raadsvergadering: 7 april 2016

Nadere informatie

Woonvoorzieningen 2010 2011 2012 Aanvragen totaal 452 351 299 Aanvragen verhuiskostenvergoeding 8 6 4

Woonvoorzieningen 2010 2011 2012 Aanvragen totaal 452 351 299 Aanvragen verhuiskostenvergoeding 8 6 4 De heer P.C. Schultink De heer A.J. de Leeuw Datum: Ons kenmerk: Afdeling: Contactpersoon: Uw brief van: Uw kenmerk: Onderwerp: WMO-- Samenleving A. Bok 21 november 2012 Beantwoording vragen Wmo Datum

Nadere informatie

Antwoorden op vragen over veranderingen Wmo/Awbz

Antwoorden op vragen over veranderingen Wmo/Awbz Antwoorden op vragen over veranderingen Wmo/Awbz BEREIKBAARHEID EN INFORMATIE Hoe word ik als cliënt geïnformeerd over de veranderingen? Met een brief van de gemeente Met een persoonlijk gesprek in 2015

Nadere informatie

Besluit maatschappelijke ondersteuning Versie d.d. 16 oktober 2006

Besluit maatschappelijke ondersteuning Versie d.d. 16 oktober 2006 Besluit maatschappelijke ondersteuning Versie d.d. 16 oktober 2006 Toelichting Inleiding. Naast de Verordening voorzieningen maatschappelijke ondersteuning is er ook een Besluit maatschappelijke ondersteuning.

Nadere informatie

Besluit maatschappelijke ondersteuning citeertitel: Besluit maatschappelijke ondersteuning 2015 Scherpenzeel vastgesteld bij besluit van

Besluit maatschappelijke ondersteuning citeertitel: Besluit maatschappelijke ondersteuning 2015 Scherpenzeel vastgesteld bij besluit van Besluit maatschappelijke ondersteuning 2015 citeertitel: Besluit maatschappelijke ondersteuning 2015 Scherpenzeel vastgesteld bij besluit van Besluit maatschappelijke ondersteuning 2015 Onderwerp: besluit

Nadere informatie

Vraag 1. Vragen over overgang van klassen naar uren voor Pgb-cliënten hulp bij het huishouden

Vraag 1. Vragen over overgang van klassen naar uren voor Pgb-cliënten hulp bij het huishouden Aan de Raad van de gemeente Gouda dienst/afdeling telefoon ion 588672 contactpersoon uw kenmerk B.I.M. Akkerman -- onderwerp raadsvragen nav raadsvergadering woensdag 3 februari 2010 gouda 9 februari 2010

Nadere informatie

Nadere regel maatschappelijke ondersteuning Ede 2017

Nadere regel maatschappelijke ondersteuning Ede 2017 Nadere regel maatschappelijke ondersteuning Ede 2017 Het college van burgemeester en wethouders; gelezen het voorstel aan burgemeester en wethouders, zaaknummer ; gelet op artikel 11, tweede lid, artikel

Nadere informatie

Algemeen advies. Datum : 18 oktober 2017 Kenmerk : ASD Aan : het college van B en W van de Gemeente Oss Betreft : Advies verordening Wmo 2018

Algemeen advies. Datum : 18 oktober 2017 Kenmerk : ASD Aan : het college van B en W van de Gemeente Oss Betreft : Advies verordening Wmo 2018 Datum : 18 oktober 2017 Kenmerk : ASD20170014 Aan : het college van B en W van de Gemeente Oss Betreft : verordening Wmo 2018 Geacht college, Op 15 augustus ontving de ASD de conceptverordening Wmo 2018.

Nadere informatie

: 29 november 2011 : 12 december : J.L.M. Vlaar : E.M. de Rijke

: 29 november 2011 : 12 december : J.L.M. Vlaar : E.M. de Rijke RAADSVOORSTEL ter besluitvorming in de raad Datum Forum vergadering Datum Raadsvergadering : 29 november 2011 : 12 december 2011 Documentnr. Zaaknummer : 733 : Portefeuillehouder Verantwoordelijk MT-lid

Nadere informatie

Voorstel aan de gemeenteraad

Voorstel aan de gemeenteraad Onderwerp: Wijzigingen in Verordening maatschappelijke ondersteuning Almere Beleidsveld: Sociaal domein, Wmo. 23 mei 219 Portefeuillehouder J. Soetekouw Pagina 1 Vragen bij: Afdeling: Telefoon: Jeanine

Nadere informatie

Financieel besluit maatschappelijke ondersteuning Amsterdam 2019

Financieel besluit maatschappelijke ondersteuning Amsterdam 2019 Financieel besluit maatschappelijke ondersteuning Amsterdam 2019 Dit Financieel besluit is op 8 januari 2019 door het college van burgemeester en wethouders vastgesteld en treedt in werking op 1 januari

Nadere informatie

B&W Vergadering. Voorgesteld besluit Het college heeft kennisgenomen van de evaluatie herindicaties nieuwe taken Wmo 2015.

B&W Vergadering. Voorgesteld besluit Het college heeft kennisgenomen van de evaluatie herindicaties nieuwe taken Wmo 2015. 2.2.3 Evaluatie herindicaties nieuwe taken Wmo 2015 1 Dossier 530 voorblad.pdf B&W Vergadering Dossiernummer 530 Vertrouwelijk Nee Vergaderdatum 19 juli 2016 Agendapunt 2.2.3 Omschrijving Evaluatie herindicaties

Nadere informatie

Onderwerp : Beleidsregels en Nadere regels jeugdhulp Molenwaard

Onderwerp : Beleidsregels en Nadere regels jeugdhulp Molenwaard Ambtelijke toelichting / voorstel aan het college zaaknummer : 193734 steller : Jacqueline Gadella-Molhoek portefeuillehouder : wethouder P. (Piet) Vat Onderwerp : Beleidsregels en Nadere regels jeugdhulp

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Koers in het sociale domein. Maatschappelijke participatie kaderstelling Koers in het sociale domein

Raadsvoorstel. Koers in het sociale domein. Maatschappelijke participatie kaderstelling Koers in het sociale domein Titel Nummer 14/63 Datum 21 augustus 2014 Programma Fase Onderwerp Maatschappelijke participatie kaderstelling Gemeentehuis Bezoekadres Kerkbuurt 4, 1511 BD Oostzaan Postadres Postbus 20, 1530 AA Wormer

Nadere informatie

Onderwerp Keuzenota's Wmo 2015/Jeugdwet en Participatie/Maatregelen WWB

Onderwerp Keuzenota's Wmo 2015/Jeugdwet en Participatie/Maatregelen WWB Raadsvoorstel Agendapunt: 04 Onderwerp Keuzenota's Wmo 2015/Jeugdwet en Participatie/Maatregelen WWB Datum voorstel Datum raadsvergadering Bijlagen Ter inzage 23 september 2014 28 oktober 2014 Nota 'Triple

Nadere informatie

*ZE9CFF87C44* Raadsvergadering d.d. 25 november 2014

*ZE9CFF87C44* Raadsvergadering d.d. 25 november 2014 *ZE9CFF87C44* Raadsvergadering d.d. 25 november 2014 Agendanr.. Aan de Raad No.ZA.14-30738/DV.14-404, afdeling Samenleving. Sellingen, 20 november2014 Onderwerp: Beleidsplan Wet maatschappelijke ondersteuning

Nadere informatie

Inspraakrapport bij Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Den Haag 2015

Inspraakrapport bij Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Den Haag 2015 Inspraakrapport bij Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Den Haag 2015 Datum: 13 november 2104 Bijlage bij BSW/2014.247 Inleiding Op 29 september 2014 heeft het College van Burgemeester

Nadere informatie

Startnotitie beleidsplan Wet maatschappelijke ondersteuning 2012-2015

Startnotitie beleidsplan Wet maatschappelijke ondersteuning 2012-2015 Startnotitie beleidsplan Wet maatschappelijke ondersteuning 2012-2015 juli 2011: sector Inwonerszaken, team Openbare Orde, Welzijn en Onderwijs 1 Inleiding Voor u ligt de startnotitie beleidsplan Wet Maatschappelijke

Nadere informatie

AGENDAPUNT voor burgemeester en wethouders

AGENDAPUNT voor burgemeester en wethouders AGENDAPUNT voor burgemeester en wethouders Nummer: Datum vergadering: 19-09-2006 Onderwerp: Wmo prestatieveld 6 : Onderdeel Plan van Aanpak beleid Individuele Wmo voorzieningen Huishoudelijke Verzorging

Nadere informatie