VMBO THEORETISCHE LEERWEG KLAS 2 PILOT IPADKLAS. Bedankt dat ik vanavond de vorderingen omtrent de ipadklas mag komen toelichten.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VMBO THEORETISCHE LEERWEG KLAS 2 PILOT IPADKLAS. Bedankt dat ik vanavond de vorderingen omtrent de ipadklas mag komen toelichten."

Transcriptie

1 VMBO THEORETISCHE LEERWEG KLAS 2 PILOT IPADKLAS Bedankt dat ik vanavond de vorderingen omtrent de ipadklas mag komen toelichten.

2 PROJECTPLAN Ik wil graag beginnen met het projectplan dat we na de brainstorm over een ipadklas gemaakt hebben. We hebben een Wordle oftewel een woordwolk gemaakt d.m.v. een applicatie op internet. De grootte van het woord geeft aan hoevaak het woord in het projectplan voorkomt. Deze Wordle geeft eigenlijk precies weer waar het ons bij de start van deze pilot om draaide: Leerlingen maken onderwijs. Woorden als training, communicatie, ibooks en materiaal hebben we ook als belangrijke punten genoemd. De insteek was en is een zinvolle invulling van de les m.b.v. de ipad. De ipad als middel niet als doel dus. Terugkijkend op de afgelopen periode kan ik u nu al verklappen dat ik me regelmatig enorm blij verrast heb gevoeld over de inzet en creativiteit van docenten, de inventiviteit en flexibiliteit van leerlingen en de enorme kwaliteit die uit de symbiose van die twee elementen is voortgekomen.

3 IPADKLAS T2C WE GAAN ERVOOR! Nadat we ons GO-moment hadden gekregen zijn we docenten gaan enthousiasmeren. Dat was overigens geen groot probleem. Het is ons uiteindelijk gelukt om alle 15 vakken deel te laten nemen.

4 BEGELEIDING Training ibooks Author icamp Bijeenkomsten Onderzoek Master FLOT Kwalitatief Kwantitatief De twee gebieden waar we echt werk van hebben gemaakt zijn de trainingen voor docenten en het onderzoek dat naast de pilot loopt. We hebben een aantal zeer productieve en positieve sessies gehad met onze vaste begeleider vanuit het bedrijf dat we hebben ingehuurd om de trainingen te verzorgen. Trainingen om zelf ibooks (digitale lesboeken) te maken, maar ook trainingen hoe om te gaan met apps die de les kunnen ondersteunen. Hoogtepunt was een tweedaags icamp waar we met 13 van de 15 docenten, Erik van den Hout en ik aan hebben deelgenomen. In mijn 17 jaar op Sint Ursula heb ik nog nooit zoveel zinvolle en respectvolle discussies over onderwijs (in het algemeen) gehad. De evaluatie, hier kom ik later nog op terug, was dan ook erg positief. Het onderzoek kunnen we grofweg verdelen in 4 groepen: kwantitatief (cijfermatig), en kwantitatief (dit zijn de enquêtes onder ouders, leerlingen en vakdocenten). Verderop in de presentatie zullen we daar de tussentijdse resultaten van zien.

5 KRITISCHE SUCCESFACTOREN De leerling laat een positieve attitude zien m.b.t. leren De leerling ervaart een meerwaarde bij het tabletgebruik De resultaten zijn minstens even goed als in de parallelklassen De docenten ervaren een meerwaarde De ouders ervaren een meerwaarde Zoals met deze MR afgesproken waren dit de kritische succesfactoren waarop we steeds gelet hebben en waar het onderzoek steeds op gericht is geweest.

6 DOCENTEN ONTWIKKELEN IBOOKS Ik wil u graag eerst vertellen over hetgeen de docenten gedaan hebben. Er zijn tot nu toe 5 docenten die, zonder dat daar tot nu toe iets tegenover staat, zelf digitale lesboeken (ibooks) hebben gemaakt. Het is zeer inspirerend om te zien hoe enthousiast deze docenten hiermee aan de slag zijn. Er zijn op dit moment ibooks bij Techniek (Wim Kiggen), LO (Robin Ramaekers), NASK (Vivian Verstappen), Beeldende Vorming (Mijke Voermans en Aardrijkskunde (Thomas Beek). Dit is tegelijkertijd een van de meest positieve zaken van deze pilot. Er was en is geen dwang om dit te doen, tegelijkertijd bieden we alle ruimte en training om het wel te doen. Vlak voor de Carnavalsvakantie is er zelfs nog een vakoverstijgend project tussen LO, Wiskunde en NASK ontstaan waarbij de docenten op eigen initiatief experimenteren met filmpjes in het kader van flipping the classroom.

7 VERSPREIDING VAN LESMATERIAAL EN APPS ITUNES U itunes U is een digitale leeromgeving (een soort ELO 2.0) waar docenten cursussen kunnen maken. De leerlingen worden dan geleid door opdrachten, apps en multimedia. Grote universiteiten maken hier ook reeds intensief gebruik van om onderwijs op afstand en afroep mogelijk te maken. Erik en ik hebben een eigen Sint Ursula omgeving aangevraagd bij Apple en deze is officieel goed gekeurd. We hebben dus een eigen plek waar al deze cursussen samen kunnen komen. We hebben tevens een cursus gemaakt waar alles wat we dit jaar gedaan hebben bij de opstart van deze klas in staat.

8 IBOOK LICHAMELIJKE OPVOEDING Graag laat ik u een voorbeeld van een ibook zien zodat u een beter beeld hiervan heeft. Ik kan u niet alle ibooks laten zien dus ik heb een selectie gemaakt. Hiermee wil ik niemand tekort doen echter ik heb onvoldoende tijd om u alle te laten zien. U ziet hier het ibook van LO. Robin heeft in een vakantie filmpjes van zichzelf gemaakt om leerlingen bepaalde sprongen en bewegingen duidelijk uit te leggen. Van turnen tot atletiek, van basketbal tot volleybal

9 LICHAMELIJKE OPVOEDING INSTRUCTIEFILM Een voorbeeld laat ik u hier zien.

10 IBOOK NATUUR- SCHEIKUNDE Een volgend voorbeeld is het ibook van NASK. Ook deze docent maakt gebruik van allerlei filmpjes van internet maar ook van de eigen klas. Daarnaast zitten in zo n ibook veel zaken waarmee leren aantrekkelijker wordt. U ziet hier een puzzel.

11 IBOOK NATUUR- SCHEIKUNDE Hier ziet u waar een ibooks ook toegevoegde waarde heeft. Een leerling kan een woord aanklikken om te markeren, een notitie toe te voegen, op te zoeken in het boek of op internet of laten uitspreken. De social media knoppen ziet u hier ook. In plaats van social media te weren proberen we dit juist te omarmen. Stel een vraag over de betekenis van een begrip via Twitter of Facebook of mail het begrip naar je docent om een vraag te stellen.

12 INSTRUCTIEFILM NATUUR- SCHEIKUNDE U ziet hier hoe leerlingen hun eigen onderwijs maken. Maak filmpjes over het practicum van elkaar, dit maakt het geheel vloeiend en interactief.

13 Twee voorbeelden van hoe de leerlingen tijdens de les hebben gewerkt.

14 LANDKUNDE FRANS We gaan van de ibooks naar de andere onderwijskundige ontwikkelingen om de les aantrekkelijk te maken. De docente Frans laat de leerlingen meer met landkunde doen. Ze kiezen een departement en maken waar een presentatie over. Door het enthousiasme van de leerlingen en de docent kan dit gewoon in de beschikbare tijd want deze klas heeft dezelfde proefwerken als de andere 4 T2-klassen.

15 LANDKUNDE EN SPREEKVAARDIGHEID DUITS Een volgend voorbeeld is bij het vak Duits. Dit vak is overigens het laatste vak dat besloot deel te nemen aan deze pilot. Het is dan mooi om te zien dat ook hier enthousiast geëxperimenteerd wordt met nieuwe lesvormen en lesinhoud. U ziet hier spreekvaardigheid en een Google Form waar de verwerking van de lesinhoud getoetst wordt.

16 GRAMMATICA ENGELS We gaan naar zware kost. Engelse grammatica. Door middel van filmpjes geven leerlingen aan elkaar uitleg over de past simple en de present perfect. Door op een andere manier bezig te zijn met de stof is de motivatie in de les merkbaar beter voor deze docent.

17 GAMIFICATION WISKUNDE Een apart onderdeel is gamification of te wel spelenderwijs leren. Leren door te gamen. U ziet hier de app Dragon Box zoals deze bij Wiskunde gebruikt wordt. Er zijn al leerlingen gesignaleerd die tussen lessen en in pauzes gamen om maar zoveel mogelijk sterren te krijgen. Het idee achter deze app is dat leerling spelenderwijs leren vergelijkingen op te lossen. De wiskunde docent is van positief kritisch naar enthousiast gegaan over de toepassing van deze app.

18 METHODE-APP NEDERLANDS WISKUNDE DUITS FRANS ENGELS AARDRIJKSKUNDE GESCHIEDENIS ECONOMIE BIOLOGIE Er zijn nog talloze voorbeelden maar daar ontbreekt nu de tijd voor. De basis was boek-vervangend. Dit is bij deze vakken dan ook gelukt met behulp van een app van de uitgever. Het boek dus digitaal met de mogelijkheden tot het maken van notities en arceringen.

19 KWANTITATIEF ONDERZOEK ANALYSE VAN DE CIJFERS 10" 10" 9" 9" 8" 8" 7" 7" 6" 6" 5" 5" 4" 4" ipad"vg1" ipad"ts" 3" 2" 1" 0" Aardrijkskunde" Beeldend"vormen" Duits" Economie" Engels" Frans" Geschiedenis" Lichamelijke"opvoeding" Levensbeschouwing" Muziek" Nederlands" NatuurK"en"Scheikunde" Techniek" Wiskunde" Gemiddelde"cijfer" controle"vg1" 3" 2" 1" 0" Aardrijkskunde" Beeldend"vormen" Duits" Economie" Engels" Frans" Geschiedenis" Lichamelijke"opvoeding" Levensbeschouwing" Muziek" Nederlands" NatuurK"en"Scheikunde" Techniek" Wiskunde" Gemiddelde"cijfer" controle"ts" We gaan van het onderwijskundige stuk naar het kwantitatief onderzoek. Onderzoek naar de cijfers per vak en de gemiddelden. We horen Erik uitleg geven.

20 KWANTITATIEF ONDERZOEK ANALYSE VAN DE CIJFERS RAPPORT 1 TUSSENSTAND Gezegd moet worden dat erg veel tijd en energie gestoken is in deze cijferanalyses. We blijven dit ook doen bij naar aanleiding van rapport 2 en natuurlijk het eindrapport. Dit zeer uitgebreide rapport komt zoals net vermeld natuurlijk beschikbaar.

21 KWALITATIEF ONDERZOEK ( ) ATTITUDE DOCENTEN GEEF HET ICAMP EEN CIJFER WELK CIJFER GEEF JE DE TOTALE PILOT TOT NU TOE? 10,0$ 9,0$ 8,0$ 7,0$ 6,0$ 5,0$ 4,0$ 3,0$ 2,0$ 1,0$ 0,0$ 8,6$ ZOU JE OPNIEUW DEELNEMEN AAN DE PILOT MET DE KENNIS VAN NU? UITGEBREIDE RESPONS BESCHIKBAAR Van kwantitatief naar kwalitatief onderzoek. We hebben regelmatig leerlingen, ouders en docenten bevraagd. U ziet hier wat voorbeelden van resultaten. Uit deze enquete van eind januari blijkt dat de docenten deze pilot met een 7,5 en het icamp met een 8,6 waarderen. Dit lijkt me prima. 12 van de 14 (het vak Biologie is hier niet meegenomen in verband met de periodisering) docenten geven aan opnieuw deel te willen nemen. De score van 1 is overigens een docent die zegt dat we gewoon helemaal om moeten in alle klassen.

22 KWALITATIEF ONDERZOEK MOTIVATIE LEERLINGEN 10,0# 9,0# 8,0# 7,0# 6,0# 5,0# 4,0# 3,0# 2,0# 1,0# 0,0# 8,8# 7,1# 7,4# 1# 2# 6,8# T2C T2A, T2B, T2D, T2E VRAAG 1:HOEVEEL ZIN HEB JE OM AAN DIT JAAR TE BEGINNEN? VRAAG 2:HOE LEUK VIND JE SCHOOL OP DIT MOMENT?! UITGEBREIDE RESPONS BESCHIKBAAR We gaan naar de leerlingen. Ook hier komen zeer uitgebreide respons-lijsten beschikbaar maar hier alvast een samenvatting. De motivatie (leerlingen geven een cijfer). Het nieuwe van de ipad gaat er vanaf en dat is goed. We zien dat de motivatie hoger blijft dan de controlegroep.

23 KWALITATIEF ONDERZOEK VRAGENLIJST RESPONS 18/27 VRAGENLIJST: RESPONS: 16/26 REACTIES OUDER(S)/VERZORGER(S) 10$ 9$ 8$ 7$ 6$ 5$ 4$ 3$ 2$ 1$ 0$ 8,6$ 7,9$ 7,9$ 7,6$ 7,8$ 6,7$ 1$ 2$ 3$ 4$ 5$ 6$ VRAAG 1:WAT VINDT U VAN DE OPSTART VAN DEZE IPADKLAS? VRAAG 2:HOE GEMOTIVEERD VINDT U UW ZOON/DOCHTER AAN HET BEGIN VAN DIT SCHOOLJAAR? VRAAG 3:HOE GEMOTIVEERD VINDT U UW ZOON/DOCHTER VOOR SCHOOL OP DIT MOMENT? VRAAG 4:GEEF EEN CIJFER VOOR DE PILOT IPADKLAS TOT NU TOE. VRAAG 5:HOE VINDT U DE COMMUNICATIE VANUIT SCHOOL MET BETREKKING TOT DE AANSCHAF, HET GEBRUIK EN ANDERE ZAKEN VAN DE IPAD TOT NU TOE? VRAAG 6:HOE VINDT U DE COMMUNICATIE VANUIT SCHOOL MET BETREKKING TOT DE IPAD TOT NU TOE?! U ziet hier een samenvatting van een aantal vragen aan ouders/verzorgers. Ook hier zijn er veel meer vragen gesteld die in de uitgebreide rapport komen. Er zijn hier twee momenten geweest waarop de ouders bevraagd zijn. U ziet de totale groep met 1 afnemen, dit is de leerling die tussentijds is opgestroomd naar 2 HAVO.

24 KWALITATIEF ONDERZOEK REACTIES OUDER(S)/VERZORGER(S) 14" 13" 12" 11" 10" 9" 8" 7" 6" 5" 4" 3" 2" 1" 0" 13" 11" 11" 9" 7" 5" 5" 3" 1" 2" 3" 4" JA" NEE" VRAAG 1:MERKT U EEN VERSCHIL IN MOTIVATIE VOOR SCHOOL TEN OPZICHTE VAN HET VORIG JAAR? VRAAG 2:VINDT U DAT DE IPAD HELPT BIJ HET STUDEREN? VRAAG 3:STEL DAT U OPNIEUW VOOR DE KEUZE STOND OM DEEL TE NEMEN AAN DE PILOT IPADKLAS OP T2, ZOU U DAAR DAN OPNIEUW VOOR KIEZEN? VRAAG 4:INDIEN ER VOLGEND JAAR EEN IPADKLAS KOMT OP T3, VERWACHT U DAN DAT UW ZOON OF DOCHTER! DAAR AAN WIL DEELNEMEN? UITGEBREIDE RESPONS BESCHIKBAAR U ziet hier een samenvatting van reacties van ouders / verzorgers. Wij mogen hier voorzichtig uit afleiden dat ouders/verzorgers overwegend positief zijn. Het grote leerpunt voor de leerlingen en dus ook voor ons is het omgaan met afleiding. Niet onderwijs gerichte spelletjes en berichten leiden de leerling af. Indien er een vervolg komt op deze pilot zullen we daar dus in de mentorlessen meer en duidelijkere aandacht aan moeten besteden. Zowel op het technische vlak (hoe zet je die berichtgeving uit of tijdelijk uit) als op het sociale vlak. Hoe ga je om met groepsdruk? Is het erg om een uur later pas te reageren om een SMS?

25 HUIDIGE STAND VAN ZAKEN KRITISCHE SUCCESFACTOREN De leerling laat een positieve attitude zien m.b.t. leren De leerling ervaart een meerwaarde bij het tabletgebruik De resultaten zijn minstens even goed als in de parallelklassen De docenten ervaren een meerwaarde De ouders ervaren een meerwaarde Terug naar de kritische succesfactoren zoals deze bij de start geformuleerd zijn. Op basis van alle uitgebreide respons en cijferanalyse waarvan u de samenvatting van heeft gezien durven we de volgende tussentijdse conclusie te trekken.

26 PILOT IPADKLAS ZIJN ER VRAGEN?

27 IPADS IN HET ONDERWIJS Ik wil graag afsluiten met onze visie op deze pilot. Deze strekking van deze visie is uitgebreid besproken tijdens het icamp en wordt breed gedragen onder de deelnemende docenten.

28 PILOT IPADKLAS BEDANKT VOOR UW AANDACHT ERIK VAN DEN HOUT MARK VAN DE MORTEL Rest mij u te bedanken voor uw aandacht en instemming om deze pilot te mogen starten.

ipad enquête - ouders - 18 reacties (van 29 ouders)!

ipad enquête - ouders - 18 reacties (van 29 ouders)! 18 responses View all Publish analytics 18 responses ipad enquête - ouders - 18 reacties (van 9 ouders) Summary View all responses Publish analytics In welke mate ziet u uw zoon of dochter de ipad thuis

Nadere informatie

LOB Loopbaan Oriëntatie & Begeleiding

LOB Loopbaan Oriëntatie & Begeleiding LOB Loopbaan Oriëntatie & Begeleiding Namens de mentoren mijn naam: Bas Kuiper Onderwerp vanavond: LOB programma waar zijn we? keuzekaart met oa: Gemengde Leerweg; mevr. Noordergraaf Havo algemeen Havo

Nadere informatie

1. Inleiding. Hallo allemaal,

1. Inleiding. Hallo allemaal, 1. Inleiding Hallo allemaal, Voor jullie ligt het carrouselboekje voor 2 VMBO-t. Met dit boekje willen wij jullie en je ouders zo vroeg mogelijk inlichten over het verloop van dit schooljaar, 2010 2011,

Nadere informatie

keuzeformulier uiterlijk vrijdag 15 maart

keuzeformulier uiterlijk vrijdag 15 maart Aan de ouders/verzorgers van leerlingen uit het derde leerjaar TL. UCN 18/19 170 Zaandam, januari 2019 Geachte ouders/verzorgers, Wij nodigen u uit op dinsdag 5 februari voor een informatieavond over de

Nadere informatie

Wij verzoeken u het keuzeformulier uiterlijk vrijdag 15 maart, door uw zoon/dochter te laten inleveren bij de mentor.

Wij verzoeken u het keuzeformulier uiterlijk vrijdag 15 maart, door uw zoon/dochter te laten inleveren bij de mentor. Aan de ouders/verzorgers van leerlingen uit het derde leerjaar GL UCN 18/19 170 Zaandam, januari 2019 Geachte ouders/verzorgers, Wij nodigen u uit op dinsdag 5 februari voor een informatieavond over de

Nadere informatie

Leerlingen 1 e leerjaar; 108 responses / 194 = 55%

Leerlingen 1 e leerjaar; 108 responses / 194 = 55% Leerlingen 1 e leerjaar; 108 responses / 194 = 55% Ben je in het bezit van een mobiele telefoon? Nee 0 0% Ja, maar geen smartphone (telefoon met apps en toegang tot internet) 7 6% Ja, een smartphone, maar

Nadere informatie

ipad-enquête Uitkomsten november/december 2013 en mei/juni 2014

ipad-enquête Uitkomsten november/december 2013 en mei/juni 2014 ipad-enquête Uitkomsten november/december 2013 en mei/juni 2014 Evaluatie leerlingen en ouders/verzorgers Rsg Simon Vestdijk 1.0 Inleiding - Ipads op rsg Simon Vestdijk Sinds dit schooljaar, 2013-2014,

Nadere informatie

a.roland holst c ollege QUEST een avontuurlijke zoektocht...

a.roland holst c ollege QUEST een avontuurlijke zoektocht... a.roland holst c ollege QUEST een avontuurlijke zoektocht... de uitdaging... Hallo, ik ben Hanna. Dit jaar ben ik begonnen aan QUEST. QUEST past prima bij mij. Dat denk ik zelf, dat denken mijn ouders

Nadere informatie

INFORMATIEBOEKJE PAKKETKEUZE VMBO 2014-2015

INFORMATIEBOEKJE PAKKETKEUZE VMBO 2014-2015 1. VMBO: DE THEORETISCHE LEERWEG (TL)... 2 2. SECTORKEUZE... 2 3. VAKKENPAKKETKEUZE VAN KLAS 2 VMBO-TL/TL-HAVO NAAR KLAS 3 VMBO-TL... 3 KEUZEFORMULIER VAN KLAS 2 NAAR 3 VMBO... 4 4. VAKKENPAKKETKEUZE VAN

Nadere informatie

LOB Loopbaan Oriëntatie & Begeleiding

LOB Loopbaan Oriëntatie & Begeleiding LOB Loopbaan Oriëntatie & Begeleiding Namens de mentoren mijn naam: Bas Kuiper Onderwerp vanavond: LOB programma waar zijn we? keuzekaart met oa: Gemengde Leerweg; mevr. Noordergraaf Nieuw vak: Kunst2

Nadere informatie

OVERGANGSNORMEN. LEERWERKHUIS (bovenbouw vmbo)

OVERGANGSNORMEN. LEERWERKHUIS (bovenbouw vmbo) OVERGANGSNORMEN LEERWERKHUIS (bovenbouw vmbo) Overgangsnormen van VMBO 3 naar VMBO 4 BBL en KBL 1. De vakken per afdeling: Handel en Verkoop Verzorging Uiterlijke Verzorging Sport Dienstverlening en Veiligheid

Nadere informatie

Informatieboekje Voortgezet Onderwijs

Informatieboekje Voortgezet Onderwijs Informatieboekje Voortgezet Onderwijs 1 2 Voorwoord Dit informatieboekje geeft een overzicht van de belangrijkste gegevens over het VMBO, Havo en VWO. Hoe het VMBO is opgebouwd, welke vakken in de onderbouw

Nadere informatie

Vragenlijst voor Begeleiders

Vragenlijst voor Begeleiders Competentie Vakinhoud Overzicht vakken Vragenlijst voor Begeleiders Alfa Cijfer Sterk Zwak Nederlands Engels Duits Frans Grieks Latijn Beta Cijfer Sterk Zwak Wiskunde Natuurkunde Scheikunde Biologie Gamma

Nadere informatie

LOB Loopbaan Oriëntatie & Begeleiding

LOB Loopbaan Oriëntatie & Begeleiding 1 LOB Loopbaan Oriëntatie & Begeleiding Namens de mentoren mijn naam: Bas Kuiper Onderwerp vanavond: 2 LOB programma waar zijn we? keuzekaart Havo algemeen Havo Muurhuizen door dhr. v/der Belt MBO nog

Nadere informatie

Thema Kinderen en school

Thema Kinderen en school http://www.edusom.nl Thema Kinderen en school Lesbrief 20. Het adviesgesprek. Wat leert u in deze les? Advies vragen. / woorden die hetzelfde betekenen. Advies geven. / woorden die hetzelfde betekenen.

Nadere informatie

Kiezen in het VMBO/MAVO!!

Kiezen in het VMBO/MAVO!! Kiezen in het VMBO/MAVO!! Waarom nú, na 1 1/2 jaar al kiezen? 1. Uw kind moet de juiste leerweg volgen/kiezen!! 2. Binnen de leerweg moet de leerling een sector kiezen. Dit hoeft bij ons niet nu, maar

Nadere informatie

Overgangsnormering van klas 1 naar klas 2 SCHOOLJAAR Overgangsnormering van klas 1 naar klas Pagina 1

Overgangsnormering van klas 1 naar klas 2 SCHOOLJAAR Overgangsnormering van klas 1 naar klas Pagina 1 Overgangsnormering van klas 1 naar klas 2 SCHOOLJAAR 2018-2019 Overgangsnormering van klas 1 naar klas 2 2018-2019 Pagina 1 Betreft: Algemene aanwijzingen en uitgangspunten resultaten 1. De resultaten

Nadere informatie

Ouderavond VMBO/T leerjaar Theoretische leerweg

Ouderavond VMBO/T leerjaar Theoretische leerweg Ouderavond VMBO/T leerjaar 3 11-09-18 Theoretische leerweg 1 Keuze in klas twee: Twee uit: Frans, natuurkunde, geschiedenis, aardrijkskunde. 2 AENDA: Welke profielen en vakken kunnen er worden gekozen

Nadere informatie

KEUZE IN KLAS 3. Decanaat 2015-2016 Ouderavond VMBO tl 3 22-09-2015

KEUZE IN KLAS 3. Decanaat 2015-2016 Ouderavond VMBO tl 3 22-09-2015 KEUZE IN KLAS 3 Decanaat 2015-2016 Ouderavond VMBO tl 3 22-09-2015 VMBO 4 leerwegen: 1. Basisberoepsgerichte leerweg 2. Kaderberoepsgerichte leerweg 3. Gemengde leerweg 4. Theoretische leerweg VMBO op

Nadere informatie

Overgangsnormering van klas 2 naar klas 3 SCHOOLJAAR Overgangsnormering klas 2 naar klas 3, schooljaar Pagina 1

Overgangsnormering van klas 2 naar klas 3 SCHOOLJAAR Overgangsnormering klas 2 naar klas 3, schooljaar Pagina 1 Overgangsnormering van klas 2 naar klas 3 SCHOOLJAAR 2016-2017 Overgangsnormering klas 2 naar klas 3, schooljaar 2016-2017 Pagina 1 Betreft: Algemene aanwijzingen en uitgangspunten rapportage 1. Leerlingen

Nadere informatie

BEVORDERINGSNORMEN 2 HAVO en 2 (T)VWO

BEVORDERINGSNORMEN 2 HAVO en 2 (T)VWO 2016-2017 BEVORDERINGSNORMEN 2 HAVO en 2 (T)VWO De volgende vakken worden in 2 HAVO en 2 (T)VWO aangeboden: NE FA DU EN GS AK WI NA BI MU LO AD TC BV* OO* BA = Nederlands = Frans = Duits = Engels = Geschiedenis

Nadere informatie

BROCHURE VERDER NA DE TWEEDE KLAS IN 2015-2016

BROCHURE VERDER NA DE TWEEDE KLAS IN 2015-2016 BROCHURE VERDER NA DE TWEEDE KLAS IN 2015-2016 Geachte ouder(s)/verzorger(s), Uw zoon of dochter zit op dit moment in het tweede leerjaar van de onderbouw vwo en havo. Na het tweede rapport ontvangen de

Nadere informatie

KEUZE IN KLAS 3. Decanaat Ouderavond VMBO tl

KEUZE IN KLAS 3. Decanaat Ouderavond VMBO tl KEUZE IN KLAS 3 Decanaat 2013-2014 Ouderavond VMBO tl 3 10-09-2013 Geschiedenis In de brugklas volgt de definitieve keuze voor een bepaalde afdeling VMBO 4 leerwegen: 1. Basisberoepsgerichte leerweg 2.

Nadere informatie

Info-avond zomerschool 16 t/m 27 juli Welkom

Info-avond zomerschool 16 t/m 27 juli Welkom Info-avond zomerschool 16 t/m 27 juli 2018 Welkom Info-avond zomerschool 16 t/m 27 juli 2018 mevr. De Bruin (1-hv) mevr. Willemsen (1-, 2- en 3-vwo) dhr. Geluk (1-th & 2-vmbo-t) dhr. De Bie (2- en 3- havo)

Nadere informatie

VMBO Theoretische/Gemengde leerweg / aardrijkskunde

VMBO Theoretische/Gemengde leerweg / aardrijkskunde VMBO Theoretische/Gemengde leerweg 2016-2018 / aardrijkskunde 4 9 4.1 to0 25 Dit is het eindcijfer behaald in leerjaar 3 nee Cijfer1-10 10 4.1 to09 6 Bevolking en ruimte 1 t/m 5 topo Europa nee Cijfer1-10

Nadere informatie

Vragenlijst voor leerlingen

Vragenlijst voor leerlingen Competentie Vakinhoud Vragenlijst voor leerlingen Zet in het onderstaande overzicht je gemiddelde cijfer voor elk vak. Daarnaast kun je opschrijven waar je sterk en zwak in bent. Overzicht vakken Alfa

Nadere informatie

OVERGANGSNORMEN VMBO SALLAND

OVERGANGSNORMEN VMBO SALLAND OVERGANGSNORMEN VMBO SALLAND Inleiding In de overgangsvergadering wordt vastgesteld of een leerling het onderwijsproces in voldoende mate heeft afgesloten om te worden bevorderd. Onze school gaat uit van

Nadere informatie

BEVORDERINGSNORMEN 3 HAVO en 3 (T)VWO

BEVORDERINGSNORMEN 3 HAVO en 3 (T)VWO 2016-2017 BEVORDERINGSNORMEN 3 HAVO en 3 (T)VWO De volgende vakken worden in 3 HAVO en 3 (T)VWO aangeboden: NE = Nederlands FA = Frans DU = Duits EN = Engels GS = Geschiedenis AK = Aardrijkskunde WI =

Nadere informatie

Locatie Buitenbaan Je doet ertoe!

Locatie Buitenbaan Je doet ertoe! JENAPLAN Locatie Buitenbaan Je doet ertoe! BUITENGEWOON JENA een andere, succesvolle aanpak In Heerenveen kunnen leerlingen sinds 1997 in de onderbouw van Jenaplan-onderwijs volgen in heterogene klassen:

Nadere informatie

Overgangsnormering van klas 2 naar klas 3. Schooljaar Overgangsnormering van klas 2 naar klas Pagina 1

Overgangsnormering van klas 2 naar klas 3. Schooljaar Overgangsnormering van klas 2 naar klas Pagina 1 Overgangsnormering van klas 2 naar klas 3 Schooljaar 2018-2019 Overgangsnormering van klas 2 naar klas 3 2017-2018 Pagina 1 Betreft: Algemene aanwijzingen en uitgangspunten resultaten 1. De resultaten

Nadere informatie

Geef bijles in / en aan (klassen) Onderbouw. Wiskunde, Natuurkunde, Scheikunde, Engels. Klas 1 t/m 3. Nederlands, Frans, Spaans, Engels, Geschiedenis:

Geef bijles in / en aan (klassen) Onderbouw. Wiskunde, Natuurkunde, Scheikunde, Engels. Klas 1 t/m 3. Nederlands, Frans, Spaans, Engels, Geschiedenis: Naam 4 +PLUSSER Klas e-mailadres Onderbouw Geef bijles in / en aan (klassen) Profiel Arthur van der Weiden Geslaagd voor HAVO 2011-2012 arthurweiden1@gmail.com Lalaine Faber lalainelf@gmail.com Wiskunde,

Nadere informatie

KENNISMAKINGSAVOND KLAS 3 VMBO TL

KENNISMAKINGSAVOND KLAS 3 VMBO TL KENNISMAKINGSAVOND KLAS 3 VMBO TL Maandag 29 september 2014 Welkom Even voorstellen Team 3 TL Mentoren 3T1: de heer Remerij 3T2: de heer van de Velde 3T3: mevrouw Wuytack 3T4: de heer Kemp Teamleider:

Nadere informatie

BEVORDERINGSNORMEN 2 havo en 2 vwo

BEVORDERINGSNORMEN 2 havo en 2 vwo 2017-2018 BEVORDERINGSNORMEN 2 havo en 2 vwo De volgende vakken worden in 2 havo en 2 vwo aangeboden: NE FA DU EN GS AK WI NA BI MU LO BVOO = Nederlands = Frans = Duits = Engels = Geschiedenis = Aardrijkskunde

Nadere informatie

Informatieboekje leerjaar 2

Informatieboekje leerjaar 2 2016 Vakkenpakket TL 3 kiezen Inhoud Beste leerlingen en hun ouder(s) of verzorger(s),... 2 Het vmbo 3 Vakkenkeuze voor de 3 e klas vmbo-tl.4 De gevolgen van je keuze..5 Doorstroom van 4 vmbo -tl naar

Nadere informatie

Bevorderingsrichtlijnen

Bevorderingsrichtlijnen Bevorderingsrichtlijnen 2018-2019 Algemeen klas 1, klas 2 en Mavo 1. Als tekort geldt: 5 = 1 tekort, 4 = 2 tekorten 2. Een rapportcijfer lager dan 4 is niet toegestaan. 3. Om zonder meer bevorderd te kunnen

Nadere informatie

Januari 2015 INFORMATIEBOEKJE KLAS 2 OP WEG NAAR KLAS 3 VMBO 2 TH

Januari 2015 INFORMATIEBOEKJE KLAS 2 OP WEG NAAR KLAS 3 VMBO 2 TH Januari 2015 INFORMATIEBOEKJE KLAS 2 OP WEG NAAR KLAS 3 VMBO 2 TH Inhoudsopgave 1. Inleiding... blz. 1 2. Hoeveel jaar heb je nog voor de boeg op de SGL?... blz. 2 3. Het schooladvies... blz. 3 4. Revisie...

Nadere informatie

Leerjaar 2: Ouderavond Kiezen 7 november 2017

Leerjaar 2: Ouderavond Kiezen 7 november 2017 Leerjaar 2: Ouderavond Kiezen 7 november 2017 Inhoud Qompas: het LOB programma dat leerlingen helpt bij het maken van loopbaankeuzes Kiezen: welk profiel en welke vakken? Qompas https://vmbo.qompas.nl

Nadere informatie

Toetsrooster toetsweken Schooljaar 2018/2019

Toetsrooster toetsweken Schooljaar 2018/2019 Toetsrooster toetsweken Schooljaar 2018/2019 Beste bovenbouw-leerlingen, Hieronder vindt je het toetsrooster van de afdelingen VMBO-TL, HAVO en VWO voor alle toetsweken van dit schooljaar. Met behulp hiervan

Nadere informatie

Programma van Toetsing en Afsluiting. Mavo 3 2015/2016

Programma van Toetsing en Afsluiting. Mavo 3 2015/2016 Programma van Toetsing en Afsluiting Mavo 3 2015/2016 Inhoudsopgave Programma van Toetsing en Afsluiting MAVO 3 2015-2016 Aardrijkskunde blz 3 Beeldende vakken 2 (tekenen) blz 3 Biologie blz 3 Duitse taal

Nadere informatie

Pieter Jonkers Studentnummer: 695247 22 06 2011

Pieter Jonkers Studentnummer: 695247 22 06 2011 MONTESSORI LYCEUM AMSTERDAM Smartboard De mening van de Leerlingen Pieter Jonkers Studentnummer: 695247 22 06 2011 Inhoud 1. Inleiding... 3 Aanleiding... 3 Doel van het onderzoek... 3 2. Onderzoeksvraag...

Nadere informatie

VMBO praktische leerweg VMBO theoretische leerweg HAVO VWO

VMBO praktische leerweg VMBO theoretische leerweg HAVO VWO Page of 7 Enquête voortgezet onderwijs Deze vragenlijst bestaat uit vijf delen, A t/m E. Er zijn in totaal 9 vragen. A. Over jezelf Dit onderdeel bestaat uit zeven vragen. Hoe oud ben je? In welke klas

Nadere informatie

HORN. Bezoekmiddagen Woensdag 14 januari 2015 Woensdag 28 januari 2015 Woensdag 4 februari 2015 Woensdag 11 februari 2015

HORN. Bezoekmiddagen Woensdag 14 januari 2015 Woensdag 28 januari 2015 Woensdag 4 februari 2015 Woensdag 11 februari 2015 HORN Bezoekmiddagen Woensdag 14 januari 2015 Woensdag 28 januari 2015 Woensdag 4 februari 2015 Woensdag 11 februari 2015 WELKOM GEACHTE OUDERS Dit boekje bevat een beknopte, zakelijke weergave van de informatie

Nadere informatie

VMBO Theoretische/Gemengde leerweg / aardrijkskunde

VMBO Theoretische/Gemengde leerweg / aardrijkskunde VMBO Theoretische/Gemengde leerweg 2015-2017 / aardrijkskunde 4 9 4.1 to0 25 Dit is het eindcijfer behaald in leerjaar 3 nee Cijfer1-10 10 4.1 to09 6 Bevolking en ruimte 1 t/m 5 topo Europa 50 Periode

Nadere informatie

Lessentabel CSW Bestevaêr. Leerjaar 1 afdeling vrijeschool

Lessentabel CSW Bestevaêr. Leerjaar 1 afdeling vrijeschool Leerjaar 1 afdeling vrijeschool b Bloklessen Vrije School 2 eu Euritmie 1 flex flex-uur 1 lo Lichamelijke Opvoeding 2 po Vorming Periode Onderwijs Vrije 10 ts School Talent Specials 2 ne Nederlands 3 fa

Nadere informatie

BEVORDERINGSNORMEN 3 havo en 3 vwo

BEVORDERINGSNORMEN 3 havo en 3 vwo 2018-2019 BEVORDERINGSNORMEN 3 havo en 3 vwo De volgende vakken worden in 3 havo en 3 vwo aangeboden: NE FA DU EN GS AK WI NA SK BI EC LO BV 1) O&O 1) = Nederlands = Frans = Duits = Engels = Geschiedenis

Nadere informatie

Programma van Toetsing klas 1 Cobbenhagenmavo 2015/2016

Programma van Toetsing klas 1 Cobbenhagenmavo 2015/2016 Programma van Toetsing klas Cobbenhagenmavo 5/6 Oktober 5, Beste leerlingen, geachte ouders, Voor jullie ligt het Programma van Toetsing zoals dat voor dit schooljaar is vastgesteld. Je kunt daarin vinden

Nadere informatie

LOB Loopbaan Oriëntatie & Begeleiding

LOB Loopbaan Oriëntatie & Begeleiding LOB Loopbaan Oriëntatie & Begeleiding Namens de mentoren mijn naam: Bas Kuiper Onderwerp vanavond: LOB programma waar zijn we? keuzekaart met oa: Gemengde Leerweg; lok. Mvz - mevr. Noordergraaf Havo en

Nadere informatie

Na vmbo-t 4 naar havo 4

Na vmbo-t 4 naar havo 4 Na vmbo-t 4 naar havo 4 decaan vmbo-t: Kitty Bijenhof (bye@hermannwesselinkcollege.nl) teamleider havo 123 en vervangend teamleider havo bovenbouw : Yvette Thorn (tho@hermannwesselinkcollege.nl) Emmie

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting R VMBO-T 4. O.S.G. Willem Blaeu

Programma van toetsing en afsluiting R VMBO-T 4. O.S.G. Willem Blaeu Programma van toetsing en afsluiting 2017-2018 R VMBO-T 4 O.S.G. Willem Blaeu Cohort 2017-2019 In de bovenbouw mavo, havo en vwo komt het cijfer van het schoolexamen geleidelijk tot stand. In het PTA wordt

Nadere informatie

LOB Loopbaan Oriëntatie & Begeleiding

LOB Loopbaan Oriëntatie & Begeleiding 1 LOB Loopbaan Oriëntatie & Begeleiding Namens de mentoren mijn naam: Bas Kuiper Onderwerp vanavond: 2 LOB programma waar zijn we? keuzekaart Havo Muurhuizen door dhr. v/der Belt MBO nog niet genoeg /

Nadere informatie

Bevorderingsrichtlijnen

Bevorderingsrichtlijnen Bevorderingsrichtlijnen 2017-2018 Algemeen klas 1, klas 2 en Mavo 1. Als tekort geldt: 5 = 1 tekort, 4 = 2 tekorten 2. Een rapportcijfer lager dan 4 is niet toegestaan. 3. Om zonder meer bevorderd te kunnen

Nadere informatie

Determinatie en Bevordering 2013-2014

Determinatie en Bevordering 2013-2014 Determinatie en Bevordering 2013-2014 Aug. 2013 versie 4 1 Algemeen klas 1, klas 2 en Mavo Als tekort geldt: 5 = 1 tekort, 4 = 2 tekorten Een rapportcijfer lager dan 4 is niet toegestaan. Bij het eindrapport

Nadere informatie

OP WEG NAAR HET EINDEXAMEN

OP WEG NAAR HET EINDEXAMEN Oktober 2015 INFORMATIEBOEKJE KLAS 3 TL OP WEG NAAR HET EINDEXAMEN VMBO 3 TL Inhoudsopgave 1. Inleiding... blz. 2 2. Welke keuzes moet ik als derdeklasser maken?... blz. 3 3. Wanneer ga ik over van klas

Nadere informatie

Voorlichtingsavond 08 04-2014 van VMBO naar HAVO 1

Voorlichtingsavond 08 04-2014 van VMBO naar HAVO 1 Voorlichtingsavond 08 04-2014 van VMBO naar HAVO 1 } Goede redenen voor een HAVO-keuze? Uitstel van keuze??????? Met VMBO kan ik niks..?????? } Profielen en doorstroming HAVO HBO } Ben jij geschikt voor

Nadere informatie

INFORMATIE VMBO BORNEGO COLLEGE GOED VOOR ELKAAR! WWW.BORNEGO.NL

INFORMATIE VMBO BORNEGO COLLEGE GOED VOOR ELKAAR! WWW.BORNEGO.NL INFORMATIE VMBO 2014 BORNEGO COLLEGE GOED VOOR ELKAAR! WWW.BORNEGO.NL Eigenlijk houd ik niet zo van leren, maar meer van doen. Daarom doe ik ook kader. Dan heb je wat minder leerstof en wat meer praktijk.

Nadere informatie

OUDERAVOND DINSDAG 17 NOVEMBER 2015

OUDERAVOND DINSDAG 17 NOVEMBER 2015 OUDERAVOND DINSDAG 17 NOVEMBER 2015 2 OUDERAVOND 3 (T)VWO 2015-16 Dinsdag 17 november 2015 Op deze speciale ouderavond voor de leerlingen van klas 3 tvwo en 3 vwo krijgt u informatie over de inrichting

Nadere informatie

INFOBOEKJE KLAS 4 2013-2014

INFOBOEKJE KLAS 4 2013-2014 INFOBOEKJE KLAS 4 2013-2014 1 Inhoud Inleiding 3 Schoolexamen 4 1. SE PTA. Wat betekenen deze afkortingen? 2. Herkansingen 3. Tijdens het Schoolexamen Rekenexamen 6 Info van de decaan 7 Maatschappelijke

Nadere informatie

Voorlichting. Tweede. Fase

Voorlichting. Tweede. Fase Voorlichting Tweede Fase 3(tweetalig) havo OUDERAVOND 2018-19 15 november 2018 Inleiding Op deze speciale ouderavond voor de leerlingen van klas 3 HAVO en 3 TTO Havo krijgt u informatie over de inrichting

Nadere informatie

Christelijke school voor vmbo met leerwegondersteuning. College de OpMaat. Op maat voor jou!

Christelijke school voor vmbo met leerwegondersteuning. College de OpMaat. Op maat voor jou! Christelijke school voor vmbo met leerwegondersteuning College de OpMaat Op maat voor jou! 2015-2016 College de OpMaat: Op maat voor jou! Leuke activiteiten Ik kan me niet zo goed concentreren in een grote

Nadere informatie

werken voor talent! MET DE IPAD!

werken voor talent! MET DE IPAD! Groene Hart Rijnwoude is kleinschalig met een breed onderwijsaanbod op het gebied van vmbo-b/k, tl en havo. Op onze school staat Leren met uitzicht centraal. We geven onze leerlingen uitzicht op een goede

Nadere informatie

1e klas: met vrienden en vriendinnen van de basisschool in één klas

1e klas: met vrienden en vriendinnen van de basisschool in één klas 1 mavo Intro Deze brochure geeft u informatie over de vmbo-theoretische leerweg op hethml: de mavo. Met vragen kunt u terecht bij de afdelingsleider bovenbouw mavo, Thomas ter Hart. 1e klas: met vrienden

Nadere informatie

U levert maatwerk, wij ook. Zakelijke taaltrainingen op maat.

U levert maatwerk, wij ook. Zakelijke taaltrainingen op maat. Klantbeoordelingen 2015 - zakelijke taaltrainingen januari t/m december 2015, n = 1.247 Klantenwaardering Vraagstelling Uitstekend Goed Voldoende Onvoldoende Slecht Wat vindt u van het gebruikte lesmateriaal?

Nadere informatie

Bevorderen naar Vwo 2 of Havo 2: : Met 69 t/m 71 punten en maximaal 2x5 of 1x4+ 1x5.

Bevorderen naar Vwo 2 of Havo 2: : Met 69 t/m 71 punten en maximaal 2x5 of 1x4+ 1x5. OVERGANGSNORMEN VWO Overgangsnormen vanuit Vwo 1 wordt gegeven, nl.: Nederlands - Cambridge Engels - Frans - Geschiedenis - Aardrijkskunde - Wiskunde - Biologie Muziek - Levensbeschouwing O&O - Cultuur

Nadere informatie

Overzicht rapportmodule

Overzicht rapportmodule Overzicht rapportmodule zoals steeds: alles is aanpasbaar in de maintenance module. Bepaal zelf Uw vakonderdelen - punten - periodes - maatregelen...enz. Zachte evaluatie: bepaal de leergebieden en vragen,

Nadere informatie

Informatieboekje leerjaar 2. Vakkenpakket TL 3 kiezen

Informatieboekje leerjaar 2. Vakkenpakket TL 3 kiezen 2017-2018 Vakkenpakket TL 3 kiezen Inhoud Beste leerlingen en hun ouder(s) of verzorger(s),... 2 Het vmbo 3 Vakkenkeuze voor de 3 e klas vmbo-tl.4 De gevolgen van je keuze..5 Doorstroom van 4 vmbo -tl

Nadere informatie

Schoolportretten bij onderzoek naar examens in extra vakken / vakken op een hoger niveau

Schoolportretten bij onderzoek naar examens in extra vakken / vakken op een hoger niveau Schoolportretten bij onderzoek naar examens in extra vakken / vakken op een hoger niveau Colofon: Dit is een uitgave van het ministerie van OCW, directie Voortgezet Onderwijs Coordinatie: Muriel Cluitmans

Nadere informatie

Schets van het onderwijsprogramma Route 3, 12 16 jaar vmbo kader/gl/tl

Schets van het onderwijsprogramma Route 3, 12 16 jaar vmbo kader/gl/tl Schets van het onderwijsprogramma Route 3, 12 16 jaar vmbo kader/gl/tl De leerlingen in route 3 uitstroomprofiel vmbo k/gl/t worden voorbereid op instroom in de onderbouw van het vmbo (kader, gemengde

Nadere informatie

25 Januari 2016 PROFIELKEUZE INFORMATIEAVOND

25 Januari 2016 PROFIELKEUZE INFORMATIEAVOND 25 Januari 2016 PROFIELKEUZE INFORMATIEAVOND Kiezen is een kunst De profielkeuze (en later de opleidingskeuze) is geen eenmalige beslissing maar een proces. Vragen: Wie ben ik? Wat wil ik? Wat kan ik?

Nadere informatie

PROGRAMMA VAN TOETSING EN OVERGANG

PROGRAMMA VAN TOETSING EN OVERGANG PROGRAMMA VAN TOETSING EN OVERGANG 07 08 Voor de leerlingen van de e klassen en ter kennisgeving aan de ouder(s)/ verzorger(s) PTO Klas Beste leerling, geachte ouders/verzorgers, Dit is het programma van

Nadere informatie

Info-avond zomerschool 7 t/m 21 juli Welkom

Info-avond zomerschool 7 t/m 21 juli Welkom Info-avond zomerschool 7 t/m 21 juli 2017 Welkom Info-avond zomerschool 7 t/m 21 juli 2017 mevr. Willemsen (1-, 2- en 3-vwo) dhr. Geluk (2-vmbo-t) dhr. de Bie (2- en 3- havo) dhr. de Jong (4-, 5- en 6-vwo)

Nadere informatie

Onderbouw. Profiel. Geef bijles in / en aan (klassen) 4 +PLUSSER Naam Klas e-mailadres

Onderbouw. Profiel. Geef bijles in / en aan (klassen) 4 +PLUSSER Naam Klas e-mailadres 4 +PLUSSER Naam Klas e-mailadres Onderbouw Bianca van Rossum Gymnasium 4 bpvanrossum@hotmail.nl Nikki Bloemen nikki.bl@hotmail.com Florian Tiggeloven Floriantiggeloven@hotmail.com Geef bijles in / en aan

Nadere informatie

Lessentabel CSW Bestevaêr

Lessentabel CSW Bestevaêr Leerjaar 1 afdeling vrijeschool blv Bloklessen Vrije School 2 eu Euritmie 2 flex flex-uur 1 lo Lichamelijke Opvoeding 2 po Periode Onderwijs Vrije School 10 ne Nederlands 3 fa Frans 2 du Duits 2 en Engels

Nadere informatie

OUDERAVOND HAVO 3 AANWEZIGE DOCENTEN

OUDERAVOND HAVO 3 AANWEZIGE DOCENTEN AANWEZIGE DOCENTEN Sandra Tip mentor H3a Harry Huisken mentor H3b Yvette Oole mentor H3c Joeri Cornelisz mentor H3d Jan Koekkoek Ria Rövekamp decaan conrector PROGRAMMA 20:15 Welkom Ria Rövekamp 20: 35

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar 2015-2016 VMBO-TL 4 (MAVO) RSG Slingerbos Levant. locatie Slingerbos

Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar 2015-2016 VMBO-TL 4 (MAVO) RSG Slingerbos Levant. locatie Slingerbos Schooljaar 2015-2016 VMBO-TL 4 (MAVO) RSG Slingerbos Levant locatie Slingerbos Vak: Nederlands SE3 ne341 Schrijfvaardig-klachtenbrief SE-weging 5% S 5 SE3 ne346 Leesvaardig 1-6 SE-weging 10% S 10 SE4 ne411

Nadere informatie

WolfertCollege OPENBARE SCHOOL VOOR VWO, HAVO, MAVO. Open Dagen. vrijdag 7 februari 2014 19.00 21.30 uur zaterdag 8 februari 2014 10.30 13.

WolfertCollege OPENBARE SCHOOL VOOR VWO, HAVO, MAVO. Open Dagen. vrijdag 7 februari 2014 19.00 21.30 uur zaterdag 8 februari 2014 10.30 13. WolfertCollege OPENBARE SCHOOL VOOR VWO, HAVO, MAVO Open Dagen vrijdag 7 februari 2014 19.00 21.30 uur zaterdag 8 februari 2014 10.30 13.00 uur Walenburgerweg 130 3033 AK Rotterdam Kwaliteitsonderwijs

Nadere informatie

Monitor Haagse Lerarenbeurs. peildatum januari 2015

Monitor Haagse Lerarenbeurs. peildatum januari 2015 Monitor Haagse Lerarenbeurs peildatum januari 2015 Den Haag, april 2015 1 Introductie In december 2011 deed De Rode Loper onderzoek naar het percentage onbevoegd gegeven lessen in de Haagse regio. 1 Uit

Nadere informatie

Welkom Informatieavond MAVO XL van ljr.2 naar ljr. 3

Welkom Informatieavond MAVO XL van ljr.2 naar ljr. 3 Welkom Informatieavond MAVO XL van ljr.2 naar ljr. 3 Loopbaan Oriëntatie Begeleiding De rol van de ouders Tafelgesprekken Zoek mee Toon interesse Stimuleer het zetten van stappen Leer ze zelfstandigheid

Nadere informatie

BEVORDERINGSNORMEN

BEVORDERINGSNORMEN 2015-2016 BEVORDERINGSNORMEN Combinatieklas 2 vmbo-theoretisch / havo (2TH) De volgende vakken worden in klas 2TH : NE = Nederlands FA = Frans DU = Duits EN = Engels GS = Geschiedenis AK = Aardrijkskunde

Nadere informatie

Enquête stichting Parentes Zoetermeer

Enquête stichting Parentes Zoetermeer Enquête stichting Parentes Zoetermeer In de afgelopen weken hebt u de mogelijkheid gehad om d.m.v. onze enquête uw stem te laten horen over diverse punten die spelen binnen onze stichting Parentes. In

Nadere informatie

4-12-2015. Bedoeling infoavond. Welkom INFORMATIEAVOND 3 HAVO de Tweede Fase. Historische achtergronden. Tweede fase. Veranderingen door invoering

4-12-2015. Bedoeling infoavond. Welkom INFORMATIEAVOND 3 HAVO de Tweede Fase. Historische achtergronden. Tweede fase. Veranderingen door invoering Bedoeling infoavond Na afloop heeft u een beter beeld van: Welkom INFORMATIEAVOND 3 HAVO de Tweede Fase de Tweede Fase als onderwijssysteem het keuzeproces van uw zoon/dochter Tweede fase Voortgezet Onderwijs

Nadere informatie

Welkom. Fons Heuvelmans & Bas Reuvers decanen tel.:0495-431030 f.heuvelmans@lvo-weert.nl b.reuvers@lvo-weert.nl

Welkom. Fons Heuvelmans & Bas Reuvers decanen tel.:0495-431030 f.heuvelmans@lvo-weert.nl b.reuvers@lvo-weert.nl Welkom Fons Heuvelmans & Bas Reuvers decanen tel.:0495-431030 f.heuvelmans@lvo-weert.nl b.reuvers@lvo-weert.nl Vanavond. Wat is een geschikt profiel voor mijn zoon of dochter? Welke keuzemogelijkheden

Nadere informatie

Wessel Gansfortcollege vestiging Heerdenpad

Wessel Gansfortcollege vestiging Heerdenpad Wessel Gansfortcollege vestiging Heerdenpad Film bekijken? Scan met Layar! vmbo-theoretisch leerweg (tl) havo, atheneum, atheneum+ 900 leerlingen Uit de kunst! Ongeveer 900 leerlingen komen elke dag naar

Nadere informatie

Handleiding Lesmethode Groep 7 &8 Huiswerk Bikkels. Inkijkexemplaar

Handleiding Lesmethode Groep 7 &8 Huiswerk Bikkels. Inkijkexemplaar Handleiding Lesmethode Groep 7 &8 Huiswerk Bikkels versie 2016 Inhoudsopgave Introductie 5 Verantwoording methodiek 6 Doorgaande lijn Po en Vo 7 Preventief en curatief 8 Organiseer je les 9 Praktische

Nadere informatie

Welkom. MAVO 2.0 Overstap van leerjaar 2 naar leerjaar 3 3 april 2012

Welkom. MAVO 2.0 Overstap van leerjaar 2 naar leerjaar 3 3 april 2012 Welkom MAVO 2.0 Overstap van leerjaar 2 naar leerjaar 3 3 april 2012 MAVO 2.0 Onze doelstellingen De leerling gaat met plezier naar school. De leerling ontwikkelt zich binnen de eigen mogelijkheden. De

Nadere informatie

Worldcafe ipad in de les. Resultaten groepsdiscussie

Worldcafe ipad in de les. Resultaten groepsdiscussie Worldcafe ipad in de les. Resultaten groepsdiscussie Aan de hand van stellingen (1-5) 1. Vergroot of verkleint de Ipad de bestaande kloof tussen docenten en leerlingen? Esther Cornelissen Contact met leerling

Nadere informatie

Voorlichtingsavond overstap HAVO naar Atheneum. 05 november 2018

Voorlichtingsavond overstap HAVO naar Atheneum. 05 november 2018 Voorlichtingsavond overstap HAVO naar Atheneum 05 november 2018 Dhr. R. Gaj (Fa) COÖRDINATOR HAVO 4/5 Dhr. F. Vervoort (Du) COÖRDINATOR ATHENEUM 5/6 Programma voor vanavond Welkom Dhr. F. Vervoort, coördinator

Nadere informatie

: Met ten minste 60 punten en niet meer dan 2x5 of. Bevorderen naar Vwo 2 of Havo 2 : Met 69 t/m 71 punten en maximaal 2x5 of 1x4 en 1x5.

: Met ten minste 60 punten en niet meer dan 2x5 of. Bevorderen naar Vwo 2 of Havo 2 : Met 69 t/m 71 punten en maximaal 2x5 of 1x4 en 1x5. Overgangsnormen vanuit Vwo 1 wordt gegeven, nl.: Nederlands - Cambridge Engels - Frans - Geschiedenis - Aardrijkskunde - Wiskunde - Biologie - Levensbeschouwing - O&O - Tekenen - Muziek - Lichamelijke

Nadere informatie

WELKOM OUDERAVOND KLAS 3 VOORLICHTING PAKKETKEUZE

WELKOM OUDERAVOND KLAS 3 VOORLICHTING PAKKETKEUZE WELKOM OUDERAVOND KLAS 3 VOORLICHTING PAKKETKEUZE Op weg.. Volgend jaar klas 4 Mei 2017 centraal schriftelijk examen HET EINDEXAMEN Het examen is begonnen aan het begin van de 3e klas. Cijfers klas 3 tellen

Nadere informatie

Welkom! informatie-avond T2 pakketkeuze bovenbouw theoretisch

Welkom! informatie-avond T2 pakketkeuze bovenbouw theoretisch Welkom! informatie-avond T2 pakketkeuze bovenbouw theoretisch ouderavond leerjaar 2 T Welkom tijdpad determinatie & pakketkeuze Jean-Louis van der Veen afdelingsdirecteur OB T Voorbereiding op determinatie

Nadere informatie

Informatieavond over de profielkeuze in de 3 e klas

Informatieavond over de profielkeuze in de 3 e klas Informatieavond over de profielkeuze in de 3 e klas 24 november 2015 26-06-14 1 Na vanavond begrijpt en weet U: Wat profielen zijn. Welke profielen er op het Cosmicus College zijn. Hoe een profiel gekozen

Nadere informatie

Determinatie en Bevordering

Determinatie en Bevordering Determinatie en Bevordering 2014-2015 sept. 2014 def. 1 Algemeen klas 1, klas 2 en Mavo Als tekort geldt: 5 = 1 tekort, 4 = 2 tekorten Een rapportcijfer lager dan 4 is niet toegestaan. Bij het eindrapport

Nadere informatie

Rapportage en Overgangsrichtlijnen Afdeling Bovenbouw Mavo / Havo OSG Echnaton 2014-2015

Rapportage en Overgangsrichtlijnen Afdeling Bovenbouw Mavo / Havo OSG Echnaton 2014-2015 Rapportage en Overgangsrichtlijnen Afdeling Bovenbouw Mavo / Havo OSG Echnaton 2014-2015 1 Inhoud Rapportage... 3 Rapportage klas 1 en 2 mavo en klas 1, 2 en 3 havo/vwo... 3 Rapportage in de examenklassen

Nadere informatie

keuzeformulier uiterlijk vrijdag 15 maart

keuzeformulier uiterlijk vrijdag 15 maart Aan de ouders/verzorgers van leerlingen uit het tweede leerjaar TL. UCN 18/19 169 Zaandam, januari 2019 Geachte ouders/verzorgers, Wij nodigen u uit op dinsdag 5 februari voor een informatieavond over

Nadere informatie

LEERWEGEN IN HET VMBO

LEERWEGEN IN HET VMBO WELKOM LEERWEGEN IN HET VMBO klas 1 2 VMBO: Leerlingen hebben allen hetzelfde vakkenpakket klas 3 en 4: Niveau: KGT VMBO bovenbouw Leerwegen en vakkenpakket Leerlingen werken op eigen niveau De leerwegen

Nadere informatie

Van mavo-4 naar havo-4. 2014-2015 R. Schouten sectordirecteur havo

Van mavo-4 naar havo-4. 2014-2015 R. Schouten sectordirecteur havo Van mavo-4 naar havo-4 2014-2015 R. Schouten sectordirecteur havo Wat we vandaag bespreken: - Waarom naar havo-4? - Toelatingseisen en aanmelding - Profielen en vakken - Aansluiting sectoren - Vragen?

Nadere informatie

OUDERAVOND 3 HAVO. Dinsdag 7 januari 2014

OUDERAVOND 3 HAVO. Dinsdag 7 januari 2014 OUDERAVOND 3 HAVO Dinsdag 7 januari 2014 Agenda: Profielkeuze / vakkenkeuze Structuur onderwijs Tweede fase Welke keuzes moeten worden gemaakt? Hoe maken leerlingen keuzes? Globaal tijdpad Wat te doen

Nadere informatie

Keuzebegeleiding 3 HAVO. Loopbaanoriëntatiebegeleiding (LOB) Vakken en profielen Qompas

Keuzebegeleiding 3 HAVO. Loopbaanoriëntatiebegeleiding (LOB) Vakken en profielen Qompas Keuzebegeleiding 3 HAVO Loopbaanoriëntatiebegeleiding (LOB) Vakken en profielen Qompas Loopbaanoriëntatiebegeleiding (LOB) 3 havo Qompas profielkeuze Beroepenvoorlichting Project De Professional 4 havo

Nadere informatie

Open avond vmbo Voor doeners die denken

Open avond vmbo Voor doeners die denken Open avond vmbo Voor doeners die denken Inhoud 1. Van Lodenstein College locatie Amersfoort 2. De leerwegen in het vmbo: bb/kb/gt 3. Vakken binnen de leerwegen 4. Leerlingenbegeleiding Basisondersteuning

Nadere informatie

Studiekeuzes van uw kind. Voorlichting voor ouders van leerlingen uit klas 2 VMBO-TL/Havo

Studiekeuzes van uw kind. Voorlichting voor ouders van leerlingen uit klas 2 VMBO-TL/Havo Studiekeuzes van uw kind Voorlichting voor ouders van leerlingen uit klas 2 VMBO-TL/Havo Inhoud van vanavond Welke keuzes zijn er? Wat kunt u van de school verwachten? Wat verwachten wij van onze leerlingen?

Nadere informatie

Havo 3 : Het jaar van ontdekken en kiezen van vakken/profielen. Havo 4 : Het jaar van oriënteren op vervolg na havo

Havo 3 : Het jaar van ontdekken en kiezen van vakken/profielen. Havo 4 : Het jaar van oriënteren op vervolg na havo Havo 3 : Het jaar van ontdekken en kiezen van vakken/profielen Havo 4 : Het jaar van oriënteren op vervolg na havo Havo 5 : Het jaar van keuzes maken met betrekking tot vervolgopleiding Havo 3 : Het jaar

Nadere informatie