Stresstest schade 2017

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Stresstest schade 2017"

Transcriptie

1 Stresstest schade Inleiding In dit document worden de details van de stresstest schade 2017 gespecificeerd. De stresstest voor schadeverzekeraars is ontwikkeld om de impact van extreme gebeurtenissen op individuele verzekeraars te analyseren. Daarnaast analyseert DNB de impact van de scenario s op de verzekeringssector als geheel. De stresstest bestaat uit twee onderdelen: 1. Natuurramp scenario s 2. AOV- en verzuim scenario s Beide onderdelen bestaan uit meerdere scenario s. Deze worden verder gespecifieerd in paragraaf 2 en 3. Doelstellingen DNB 1. Inzicht krijgen in de stressbestendigheid van de verzekeraar onder de gespecificeerde scenario s. 2. Inzicht krijgen in de door de verzekeraar gehanteerde mitigatiestrategie. 3. Inzicht krijgen in de gevoeligheid ten aanzien van de aannames die ten grondslag liggen aan de scenario s die zijn opgenomen in de Solvency II standaardformule. 4. Inzicht krijgen in de totale verliezen van de sector als gevolg van een extreme gebeurtenis. 5. Inzicht krijgen in de afhankelijkheid van de sector van specifieke herverzekeraars onder de in paragraaf 2 genoemde scenario s. Instructie DNB verzoekt u om in de Excel template de SCR en het beschikbare (en in aanmerking komend) vermogen om te voldoen aan de SCR in te vullen per Daarnaast verzoeken wij u om per scenario de opnieuw berekende SCR, risicomarge en het beschikbare (en in aanmerking komend) vermogen te rapporteren nadat de impact van het scenario verwerkt is. Bij het opnieuw vaststellen van de hoogte van de risicomarge mag een schatting op basis van het schalen van de oorspronkelijke risicomarge (op basis van de opnieuw berekende SCR) worden gehanteerd. Bij het rapporteren van de impact van het scenario op de SCR en het eigen vermogen (Own Funds) moet u ervan uit gaan dat het een instantane gebeurtenis betreft, dat wil zeggen dat u geen rekening houdt met een eventuele verandering in de bedrijfs- of beleggingsstrategie of andere managementacties die volgen op het geleden verlies als gevolg van deze schok. Dit betekent ook dat eventuele voorgenomen dividenduitkeringen naar aanleiding van de schok (nog) niet worden teruggedraaid. Wel vragen wij u de eventuele impact op de Tier-indeling van het eigen vermogen inzichtelijk te maken, evenals de eventuele gevolgen hiervan voor de hoogte van het beschikbare eigen vermogen. In het template vragen wij u tevens om een toelichting te geven op de onderliggende aannames die u heeft gehanteerd bij de herberekening van de SCR na de schok.

2 Voor ieder scenario vragen wij u een schatting te maken van het bruto verlies als gevolg van de extreme gebeurtenis, de verhaalbare herverzekeringsbedragen (en/of de waarde van andere risicomitigatiemiddelen) en het netto verlies. De verhaalbare herverzekeringsbedragen moeten uitgesplitst worden naar de verschillende herverzekeraars, waarbij een materialiteitsgrens mag worden gehanteerd van 2% van de totale verwachte verhaalbare herverzekeringsbedragen. DNB verzoekt u om de impact van alle scenario s door te rekenen, tenzij u kunt aantonen dat de impact van het scenario niet materieel is (minder dan 5% van de netto verdiende premie voor de getroffen LoB of LoBs). Indien u voor de reguliere rapportages aan DNB gebruik maakt van een door DNB goedgekeurd (partieel) intern model dan dient de impact van de scenario s op de hoogte van de SCR berekend te worden met behulp van dit (partieel) intern model. Het intern model hoeft op grond van het zich voordoen van de betreffende scenario s niet opnieuw gekalibreerd te worden. De stresstest dient alleen uitgevoerd te worden door verzekeraars die geselecteerd zijn door DNB. Verzekeraars die geen brief hebben ontvangen over de stresstest, hoeven geen resultaten op te sturen, echter, indien een verzekeraar gebruik maakt van herverzekering binnen de groep, dan dienen de resultaten voor de interne herverzekeraar ook te worden gerapporteerd. Er hoeft geen impact op groepsniveau te worden bepaald. Eventuele belastingeffecten moeten in het kader van deze stresstest voor de berekening van de SCR buiten beschouwing worden gelaten. Dit betekent in het bijzonder dat voor de berekening van de SCR na schok het verlies absorberend vermogen van uitgestelde belastingen (LAC DT) gelijk moet worden verondersteld aan de LAC DT voorafgaand aan de schok. De reden hiervoor is dat daarmee de vergelijkbaarheid van uitkomsten wordt vergroot. De eventuele effecten van de scenario s op de aan belastingen gerelateerde balansposten (Deferred Tax Asset / Deferred Tax Liability) moeten wél worden gerapporteerd. Alle onderdelen van het Excel bestand dienen ingevuld te worden. Deadline De deadline voor het indienen van de resultaten van de stresstest is 15 augustus Contact Bij vragen kan men contact opnemen door een te sturen naar stresstest2017@dnb.nl

3 2. Natuurrampenscenario s 2.1 Winterstormscenario 1 De doelstelling van dit scenario is het verkrijgen van inzicht in de potentiële impact van een grote Europese storm voor de Nederlandse verzekeraars, waarbij tevens mogelijke 2 e orde effecten worden beschouwd (faillissement herverzekeraar en impact op de financiële markten). In dit scenario vindt er een storm plaats met een terugkeerperiode van 1:250 jaar. Het scenario betreft eventnummer uit de Event Loss Table (ELT) van RMS 15. Voor Europa als geheel is de terugkeerperiode van dit evenement gelijk aan ca. 1:500 jaar. Als gevolg van deze Europese storm gaan de voor de verzekeraar twee belangrijkste herverzekeraars (in termen van grootste verhaalbare herverzekeringsbedragen met betrekking tot deze storm) failliet. Er wordt uitgegaan van een Loss Given Default (LGD) van 50%, ofwel dat na het faillissement nog 50% van de uitstaande vordering op de betreffende herverzekeraars kan worden verhaald. Dit betreft alleen de vordering die ontstaat als gevolg van dit scenario. Herverzekeraars die tot dezelfde groep behoren dienen in dit kader als één herverzekeraar beschouwd te worden (NB: in dit geval kunnen er dus meer dan twee herverzekeraars failliet gaan). Indien de herverzekering loopt via een interne herverzekeraar die onderdeel uitmaakt van dezelfde groep als de verzekeraar, dan dient men in dit kader door te kijken bij welke partij en voor welke bedragen de retrocessiedekking is ondergebracht in de markt. In dit geval dient de verzekeraar de gevolgen van dit scenario voor zowel de verzekeraar als voor de interne herverzekeraar te rapporteren.

4 Door onzekerheden in de markt daalt de waarde van aandelen met 20%. Daarnaast neemt als gevolg van een wijziging van de spread de waarde van bedrijfsobligaties af, waarbij de te hanteren schok gelijk is aan 25% van de schok zoals opgenomen in de Solvency II standaardformule (dit geldt ook voor verzekeraars die een (partieel) intern model hanteren). DNB verzoekt u om drie uitkomsten te rapporteren: 1. Impact als gevolg van de winterstorm 2. Impact als gevolg van de winterstorm én faillissement herverzekeraars 3. Impact als gevolg van de winterstorm, faillissement herverzekeraar én economische neergang. In de toelichting vragen wij u om de gehanteerde parameters van het RMS 15 catastrofemodel op te nemen, waaronder de gehanteerde keuzes voor Post Loss Amplification (PLA), clustering-methode en Climate Variability View (CVV). 2.2 Winterstormscenario 2 De doelstelling van dit scenario is het verkrijgen van inzicht in de potentiële impact van meerdere stormen in één jaar voor de Nederlandse verzekeraars, waarbij opnieuw tevens mogelijke 2 e orde effecten worden beschouwd (faillissement herverzekeraar). In dit scenario vinden er drie stormen plaats die ongeveer de volgende relatieve terugkeertijden hebben: een (bij benadering) 1:80-storm, een 1:50 storm en een 1:25 storm. Deze stormen hebben een totale schadelast op jaarbasis die correspondeert met een terugkeerperiode van 1:200 jaar. Dit scenario betreft de event nummers , en in de Event Loss Table van RMS 15. Deze stormen vallen niet binnen dezelfde hours clause.

5 Dit scenario dient gecombineerd te worden met faillissement van de voor de verzekeraar twee belangrijkste herverzekeraars (in termen van grootste verhaalbare herverzekeringsbedragen met betrekking tot deze storm). De betreffende herverzekeraars gaan failliet na de derde storm uit dit scenario. Er wordt uitgegaan van een Loss Given Default (LGD) van 50%, ofwel dat na het faillissement nog 50% van de uitstaande vordering op de betreffende herverzekeraars kan worden verhaald. Dit betreft alleen de vordering die ontstaat als gevolg van de derde storm. Indien de herverzekering loopt via een interne herverzekeraar die onderdeel uitmaakt van dezelfde groep als de verzekeraar, dan dient men in dit kader door te kijken bij welke partij en voor welke bedragen de retrocessiedekking is ondergebracht in de markt. In dit geval dient de verzekeraar zowel de gevolgen van dit scenario voor zowel de verzekeraar als voor de interne herverzekeraar te rapporteren.

6 DNB verzoekt u twee uitkomsten te rapporteren: 1. Impact als gevolg van de winterstorm 2. Impact als gevolg van de winterstorm én faillissement herverzekeraars In de toelichting vragen wij u om de gehanteerde parameters van het RMS 15 catastrofemodel op te nemen, waaronder de gehanteerde keuzes voor Post Loss Amplification (PLA), clustering-methode en Climate Variability View (CVV). 2.3 Lokaal extreem weer scenario De doelstelling van dit scenario is het verkrijgen van inzicht in de potentiële impact van zeer lokale extreme weersomstandigheden voor de Nederlandse verzekeraars. Het scenario is geïnspireerd op het extreme weer van 23 juni Dit betrof een combinatie van een lokale storm (tornadoachtig), een zware hagelbui en extreme regenval. Bij dit scenario vragen wij u om de blootstellingen in de branches Verzekeringen tegen brand en andere schade aan goederen en Overige motorrijtuigenverzekeringen te beschouwen. De omvang van het gebied dat in dit scenario geraakt wordt, is vergelijkbaar met het gebied dat geraakt werd door het extreme weer op 23 juni Als benadering hiervoor wordt het 3-cijferige postcodegebied gebruikt waar de verzekeraar zijn grootste risicoconcentratie heeft. De blootstellingen in het postcodegebied worden geschokt met de door DNB voorgeschreven Loss Ratio s. De voorgeschreven Loss Ratio s zijn daarbij niet afhankelijk van de locatie van het postcodegebied. Binnen de branche Verzekeringen tegen brand en andere schade aan goederen wordt onderscheid gemaakt tussen glastuinbouw en andere vastgoed inclusief inhoud, bedrijfsschade en goederen. De voorgeschreven Loss Ratio s, de schadelasten als percentages van de verzekerde bedragen, zijn: 1. Glastuinbouw: 35%; 2. Andere gebouwen inclusief inhoud, bedrijfsschade en goederen: 2,5%; 3. Motorrijtuigen: 15%. Het gebied met de maximale risicoconcentratie is het 3-cijferige postcodegebied waar de som van de blootstellingen voor deze drie klassen maximaal is. (voor de motorvoertuigen is hierbij het polisadres leidend). Vervolgens dienen de voorgeschreven Loss Ratio s te worden toegepast op de blootstellingen voor de drie klassen in dit 3-cijferige postcodegebied.

7 3. AOV- en verzuimscenario s 3.1 Spaanse griep scenario, grieppandemie De doelstelling van dit scenario is het verkrijgen van inzicht in de potentiële impact van een pandemie voor de Nederlandse verzekeraars. Door een gemuteerd griepvirus raakt 40% van bevolking (exposure) ziek en 0,5-1% sterft. De duur van de ziekte is 4 weken. Er dient alleen gekeken te worden naar het verzekeringstechnisch effect; het operationele aspect van de bedrijfsvoering dient buiten beschouwing te worden gelaten. De volgende verzekeringen worden geraakt: verzuimverzekeringen en het A-risico voor AOV. Dit is een variant op het pandemiescenario in de berekening van het catastroferisico van de standaardformule. De gevraagde exposure in cel R4420C1430 van staat S XXII wordt nu gevraagd voor een blootstelling van 4 weken en een instroomkans van 40%. 3.2 Alternatief arbeidsongeschiktheidsscenario De doelstelling van dit scenario is het verkrijgen van inzicht in de gevoeligheid van Nederlandse verzekeraars voor een wijziging van de parameters voor het arbeidsongeschiktheidsscenario zoals opgenomen in de Solvency II standaardformule. In dit scenario worden de instroomkans (ix) en herstelkans (rx) uit de berekening van de arbeidsongeschiktheidsschok uit de standaardformule geschokt. De parameters worden geschokt op basis van de volgende drie scenario s: % ix, +0 % rx % ix, -50% rx % ix, -50% rx De impact van bovenstaande verandering in de parameters op het eigen vermogen en de SCR dient voor alle drie de gevallen apart berekend te worden. Bij het opnieuw berekenen van de SCR na schok moeten als basis de bovenstaande instroom- en uitstroomkansen gebruikt worden. Producten die betrokken moeten worden zijn alle producten die onder Solvency II in de categorie Health Similar to Life Techniques vallen. 3.3 AO-schok realiseert zich in combinatie met een door rechter uitgesproken verbod op toepassing en-bloc clausule De doelstelling van dit scenario is het verkrijgen van inzicht in de gevoeligheid van Nederlandse verzekeraars voor een meerjarige AO-schok, waarbij er geen mogelijkheid is om de premies tussentijds te herzien. In dit scenario doet zich precies het arbeidsongeschiktheidsscenario uit de standaardformule gedurende vijf aansluitende jaren voor. Dit leidt tot een stijging van 35% van de invaliditeits- en morbiditeitscijfers in het eerste projectiejaar en tot een stijging van 25% van de invaliditeits- en morbiditeitscijfers in de vier daarop volgende projectiejaren. Verder zijn de gerealiseerde percentages van herstel van invaliditeit en morbiditeit 20% lager voor de eerste vijf projectiejaren. Na deze vijf jaar normaliseren de kansen zich tot het op peildatum ingeschatte niveau voor deze jaren. Verzekeraars hebben goede risico-indicatoren op hun plaats en signaleren de hogere instroom snel en starten voorbereidingen om premies te verhogen door zich

8 voor zover mogelijk op basis van de polisvoorwaarden en overige uitingen te beroepen op de en-bloc clausule voor schadeverzekeringen. Enkele polishouders die bericht krijgen van de voorgenomen premieverhoging tekenen protest aan wegens deze forse premieverhogingen. De rechter doet uitspraak en beslist dat in deze casus toepassing van de en-bloc clausule niet redelijk en billijk is en verplicht daarmee verzekeraars het arbeidsongeschiktheidsrisico voor bestaande contracten te verzekeren tot en met de overeengekomen eindleeftijd voor de premie van voor de verhoging, behoudens de al bekende premieverhogingen op , ondanks het toegenomen risico. Dit betekent dat eventuele toekomstige management acties niet effectief zijn en dat deze uitspraak impact heeft voor de resterende duur van de overeenkomst (overeengekomen eindleeftijd) en daarmee de SCR. De contractgrenzen voor gebruik in de kasstroomprojectie is hiermee de contractueel vastgelegde eindleeftijd. Ook het toepassen van premieverhogingen om eventuele solvabiliteitsproblemen op te vangen wordt in dit scenario voor vergelijkbaarheid van de cijfers van verschillende verzekeraars niet toegestaan. Aanvullend moeten bij het opnieuw berekenen van de SCR na schok als basis de nieuwe instroom- en uitstroomkansen en de langere contractgrenzen gebruikt worden. Producten die in dit scenario geraakt worden zijn alle op individuele basis gesloten producten die onder Solvency II in de categorie Health Similar to Life Techniques vallen.

Clima V en Stresstest Schade. Gerlof Wiersma en Michiel van Dellen Verzekeringsmiddag Bussum, 25 april 2018

Clima V en Stresstest Schade. Gerlof Wiersma en Michiel van Dellen Verzekeringsmiddag Bussum, 25 april 2018 Clima V en Stresstest Schade Gerlof Wiersma en Michiel van Dellen Verzekeringsmiddag Bussum, 25 april 2018 Agenda Klimaatrisico s voor schadeverzekeraars (Gerlof Wiersma) Verder kijken dan je SCR lang

Nadere informatie

Marktrisico Non-life risico Tegenpartij kredietrisico Operationeel risico Correlatie effecten totaalniveau 500,0% 400,0% 300,0% 200,0% 100,0% 0,0%

Marktrisico Non-life risico Tegenpartij kredietrisico Operationeel risico Correlatie effecten totaalniveau 500,0% 400,0% 300,0% 200,0% 100,0% 0,0% Aan: Van: Directie, XYZ verzekeraar Arcturus Datum: 25 oktober 2010 Betreft: Rapportage QIS 5 op basis boekjaar 2009 (FICTIEF) Management Samenvatting DNB heeft in augustus 2010 verzekeraars gevraagd om

Nadere informatie

Ontwikkeling schademarkt

Ontwikkeling schademarkt Ontwikkeling schademarkt Waardering Technische Voorzieningen SII Michiel van Dellen & Harold Hendriks DNB heeft zorgen over de Schadesector FD 26-11-2014: Voor verzekeraars zijn er geen eenvoudige oplossingen

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst. Solvency II Basic Dry run 2014 25 maart 2015

Informatiebijeenkomst. Solvency II Basic Dry run 2014 25 maart 2015 Informatiebijeenkomst Solvency II Basic Dry run 2014 Programma 14:00 Opening 14:10 Dry run op hoofdlijnen 14:30 Balans, beleggingen, eigen vermogen 15:15 Pauze 15:30 Kapitaalvereiste en technische voorzieningen

Nadere informatie

HOOFDTAKEN VAN DE ACTUARIËLE FUNCTIE

HOOFDTAKEN VAN DE ACTUARIËLE FUNCTIE HOOFDTAKEN VAN DE ACTUARIËLE FUNCTIE 1. Actuariële functie ADDACTIS Worldwide heeft ervaren en gekwalificeerde consultants die u kunnen ondersteunen bij de acuariële functie. De steun die kan worden geboden

Nadere informatie

17 juni Concept-toelichting bij het invullen van de staat Organisatie en Risico

17 juni Concept-toelichting bij het invullen van de staat Organisatie en Risico 17 juni 2013 Concept-toelichting bij het invullen van de staat Organisatie en Risico Inhoudsopgave 1. Inleiding...3 2. Onderdeel organisatie...3 3. Onderdeel scenarioanalyses...4 3.1 Renterisico...4 3.2

Nadere informatie

decem Solven cy II Kapita alsber ekenin g (10 spatie s) voette kst wijzig en via Invoeg en Kopte kst en voette kst

decem Solven cy II Kapita alsber ekenin g (10 spatie s) voette kst wijzig en via Invoeg en Kopte kst en voette kst 141 decem Traini ber ng 2012 Solven cy II Kapita alsber ekenin g Klantn 13 juni 1 aam 2013 (10 spatie s) voette kst wijzig en via Invoeg en Kopte kst en voette kst SOLVENCY II TOEPASSEN IN DE PRAKTIJK

Nadere informatie

Interne Modellen vragen en antwoorden (Q&A) Juni 2012

Interne Modellen vragen en antwoorden (Q&A) Juni 2012 Interne Modellen vragen en antwoorden (Q&A) Juni 2012 Categorie Nr Vraag Datum Diversificatie 1 Hoe kan men diversificatieeffecten binnen een intern model onderbouwen in lijn met de voorwaarden die daaraan

Nadere informatie

T.a.v. de directie. Geachte directie,

T.a.v. de directie. Geachte directie, Toezicht verzekeraars Postbus 98 1000 AB Amsterdam T.a.v. de directie Datum Uw kenmerk Behandeld door Hijl, V.S.M. (ir. mw) RC Veenstra, D. Doorkiesnummer Bijlage(n) 2 Onderwerp Toepassing EIOPA Preparatory

Nadere informatie

DE STRUCTUUR VAN DE KWALITATIEVE RAPPORTAGE OVER DE SOLVABILITEIT EN FINANCIËLE TOESTAND IN DE JAARLIJKSE TOEZICHTRAPPORTAGE

DE STRUCTUUR VAN DE KWALITATIEVE RAPPORTAGE OVER DE SOLVABILITEIT EN FINANCIËLE TOESTAND IN DE JAARLIJKSE TOEZICHTRAPPORTAGE DE STRUCTUUR VAN DE KWALITATIEVE RAPPORTAGE OVER DE SOLVABILITEIT EN FINANCIËLE TOESTAND IN DE JAARLIJKSE TOEZICHTRAPPORTAGE Deze kwalitatieve rapportage dient volledig en zelfstandig leesbaar te zijn,

Nadere informatie

ziektekostenverzekeringsbedrijf bij de berekening van het solvabiliteitskapitaalvereiste met behulp van de standaardformule

ziektekostenverzekeringsbedrijf bij de berekening van het solvabiliteitskapitaalvereiste met behulp van de standaardformule de Berlaimontlaan 14 BE-1000 Brussel tel. +32 2 221 38 12 fax + 32 2 221 31 04 ondernemingsnummer: 0203.201.340 RPR Brussel www.nbb.be Circulaire Brussel, 25 april 2016 Kenmerk: NBB_2016_18 uw correspondent:

Nadere informatie

Uitkomsten DNB macro-stresstest zomer 2009

Uitkomsten DNB macro-stresstest zomer 2009 Uitkomsten DNB macro-stresstest zomer 2009 Stresstesting wordt door DNB al een aantal jaren gebruikt als instrument voor het financiële stabiliteitsbeleid en het prudentiële toezicht. Deze zomer is opnieuw

Nadere informatie

Geachte directie, De Nederlandsche Bank N.V. Toezicht verzekeraars. Postbus 98 1000 AB Amsterdam 020 524 91 11 www.dnb.nl. Handelsregister 3300 3396

Geachte directie, De Nederlandsche Bank N.V. Toezicht verzekeraars. Postbus 98 1000 AB Amsterdam 020 524 91 11 www.dnb.nl. Handelsregister 3300 3396 De Nederlandsche Bank N.V. Toezicht verzekeraars Postbus 98 1000 AB Amsterdam 020 524 91 11 www.dnb.nl Handelsregister 3300 3396 Onderwerp Aandachtspunten Day One rapportage Geachte directie, Vanaf 1 januari

Nadere informatie

Tabel 1: Algemene gegevens van de ondernemingen waarop de aanvraag van de ondernemingsspecifieke parameters (USP s) betrekking heeft.

Tabel 1: Algemene gegevens van de ondernemingen waarop de aanvraag van de ondernemingsspecifieke parameters (USP s) betrekking heeft. Tabel 1: Algemene gegevens van de ondernemingen waarop de aanvraag van de ondernemingsspecifieke parameters (USP s) betrekking heeft. Algemene gegevens 1 Statutaire naam en relatienummer van de onderneming

Nadere informatie

WIA. Effect Kansenstelsel op premie WIA producten 18 juni 2019

WIA. Effect Kansenstelsel op premie WIA producten 18 juni 2019 WIA Effect Kansenstelsel op premie WIA producten 18 juni 2019 AGENDA 1. Introductie 2. WIA Producten 3. Effecten Kansenstelsel op Premie 4. Overige effecten op Premie 5. Toevoegingen standaard verbondsmodel

Nadere informatie

Richtsnoeren voor de ondermodule rampenrisico in de ziektekostenverzekeringsbranche

Richtsnoeren voor de ondermodule rampenrisico in de ziektekostenverzekeringsbranche EIOPA-BoS-14/176 NL Richtsnoeren voor de ondermodule rampenrisico in de ziektekostenverzekeringsbranche EIOPA Westhafen Tower, Westhafenplatz 1-60327 Frankfurt Germany - Tel. + 49 69-951119-20; Fax. +

Nadere informatie

Toelichting bij het invullen van de (her)verzekeringstechnische tabellen. Versie met ingang van rapportagejaar 2013

Toelichting bij het invullen van de (her)verzekeringstechnische tabellen. Versie met ingang van rapportagejaar 2013 Toelichting bij het invullen van de (her)verzekeringstechnische tabellen Versie met ingang van rapportagejaar 2013 De Nederlandsche Bank 10 februari 2014 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Toelichting

Nadere informatie

Invulling Solvency II proportioneel. Presentatie voor FOV, Nardus, Verbond van Verzekeraars 13 oktober 2010

Invulling Solvency II proportioneel. Presentatie voor FOV, Nardus, Verbond van Verzekeraars 13 oktober 2010 Invulling Solvency II proportioneel Presentatie voor FOV, Nardus, Verbond van Verzekeraars 13 oktober 2010 Solvency II proportioneel In vorig overleg werd nog gesproken over het schrappen van elementen

Nadere informatie

1. Introductie. 2. Codering CONFIDENTIEEL. Solvency II rapportage codes voor S.14.01

1. Introductie. 2. Codering CONFIDENTIEEL. Solvency II rapportage codes voor S.14.01 CONFIDENTIEEL Onderwerp: Solvency II rapportage codes voor S.14.01 Toezicht verzekeraars Expertisecentrum financiële risico's verzekeraars 1. Introductie Verzekeraars dienen jaarlijks in template S.14.01

Nadere informatie

Private premie versus Publieke premie. Max Kaspers 14 november 2016

Private premie versus Publieke premie. Max Kaspers 14 november 2016 Private premie versus Publieke premie Max Kaspers 14 november 2016 1 Agenda Premiestelling Terugkijkend Vergelijking met UWV Vooruitkijkend Toelichting premiemodel Privaat Publiek Kansen voor privaat Casus

Nadere informatie

Aankondiging aanvullende nationale staten. Geachte,

Aankondiging aanvullende nationale staten. Geachte, De Nederlandsche Bank N.V. Toezicht beleid Verzekeraars Postbus 98 1000 AB Amsterdam 0205249111 www.dnb.nl Onderwerp Aankondiging aanvullende nationale staten Handelsregister 3300 3396 Geachte, Met deze

Nadere informatie

Het voorstel van wet wordt gewijzigd als volgt:

Het voorstel van wet wordt gewijzigd als volgt: 34 842 Wijziging van de Wet op het financieel toezicht en enige andere wetten in verband met de herziening van het kader voor herstel en afwikkeling van verzekeraars (Wet herstel en afwikkeling van verzekeraars)

Nadere informatie

Circulaire betreffende de opties voor nationale toezichthouders in de Solvency II rapportage

Circulaire betreffende de opties voor nationale toezichthouders in de Solvency II rapportage de Berlaimontlaan 14 BE-1000 Brussel tel. +32 2 221 38 12 fax + 32 2 221 31 04 ondernemingsnummer: 0203.201.340 RPR Brussel www.nbb.be Circulaire Brussel, 13 juli 2016 Kenmerk: NBB_2016_33 uw correspondent:

Nadere informatie

Versie Pagina 1

Versie Pagina 1 Stress test Onderlinge Waterland U.A. opgesteld : penningmeester, december 2016, aangepast 6 januari 2017 vastgesteld: RvC, d.d. 10 januari 2017 goedgekeurd 5 pagina s. Verantwoording Deze stress test

Nadere informatie

Handleiding invullen kwartaalrapportage verzekeraars

Handleiding invullen kwartaalrapportage verzekeraars Handleiding invullen kwartaalrapportage verzekeraars Inhoudsopgave 1. Inleiding...2 2. Doel van deze handleiding...2 3. In te dienen documenten...3 4. Kwartaalrapportage op hoofdlijnen...3 a) Algemene

Nadere informatie

WIA Opvang Polis. www.vkg.com. Het antwoord van de Van Kampen Groep op de WIA (Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen) Terecht méér dan verzekeraars

WIA Opvang Polis. www.vkg.com. Het antwoord van de Van Kampen Groep op de WIA (Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen) Terecht méér dan verzekeraars WIA Opvang Polis Het antwoord van de Van Kampen Groep op de WIA (Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen) Terecht méér dan verzekeraars www.vkg.com WIA Opvang Polis Versie 2008 Hoe wordt de hoogte van

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 1432 18 nuari 2016 Regeling van De Nederlandsche Bank N.V. van 7 nuari 2016 houdende regels met betrekking tot het prudentieel

Nadere informatie

1 Financieel overzicht 2012

1 Financieel overzicht 2012 1 Financieel overzicht 2012 Dit is een bijlage bij het persbericht jaarcijfers 2012 en vormt daar integraal onderdeel van Geconsolideerde balans In miljoenen euro 31 december 2012 31 december 2011 1 januari

Nadere informatie

Jaarcijfers 2012. 6 maart 2013

Jaarcijfers 2012. 6 maart 2013 Jaarcijfers 2012 6 maart 2013 Overzicht Klantbelang gediend met stevig financieel fundament Resultaat 255 miljoen Dividendvoorstel 88 miljoen Solvabiliteit 293% Kosten verder verlaagd met 6% Eigen Vermogen

Nadere informatie

Algemene informatie over het governancesysteem (richtsnoer 21 en 27)

Algemene informatie over het governancesysteem (richtsnoer 21 en 27) Disclaimer Dit document bevat Guidance van DNB met betrekking tot de kwalitatieve rapportage die verzekeraars als onderdeel van de Preparatory Guidelines rapportages indienen in 2015. Deze Guidance beschrijft

Nadere informatie

Beleid inzake Kapitaalbeheer

Beleid inzake Kapitaalbeheer Beleid inzake Kapitaalbeheer Break-out sessie Proportionaliteit Marcel Bleyenberg, Menno van Diermen en Teguh Sugihartono Agenda sessie proportionaliteit 1. Aanleiding thema en sectorbrief 2. Proportionaliteit

Nadere informatie

Kapitaalbeleid Onderlinge Waarborgmaatschappij AVIPOL

Kapitaalbeleid Onderlinge Waarborgmaatschappij AVIPOL Kapitaalbeleid Onderlinge Waarborgmaatschappij AVIPOL Versie 1 Vastgesteld door het Bestuur op 1 september 2015 15AVI0244 Inhoudsopgave 1 Algemene uitgangspunten... 3 2 Governance ten aanzien van het kapitaalbeleid...

Nadere informatie

Levensverzekering Schadeverzekering

Levensverzekering Schadeverzekering CENTRALE BANK VAN CURACAO EN SINT MAARTEN (CENTRALE BANK) Richtlijn Liability Adequacy Test Levensverzekering Schadeverzekering WILLEMSTAD, September 2015 1 Inhoudsopgave Introductie... 3 Toekomstige betalingsverplichtingen...

Nadere informatie

Voorwaarden. WIA AO minder dan 35%-werkgever Inkomensverzekeringen FGD-A

Voorwaarden. WIA AO minder dan 35%-werkgever Inkomensverzekeringen FGD-A Voorwaarden WIA AO minder dan 35%-werkgever Inkomensverzekeringen FGD-A 2017-1 Inhoudsopgave Algemene voorwaarden 3 Artikel 1 Begripsomschrijvingen 3 Artikel 2 De grondslag van uw verzekering WIA AO minder

Nadere informatie

TAF Maandlastbeschermer

TAF Maandlastbeschermer TAF Maandlastbeschermer Woning, baan en inkomen zijn helemaal naar uw wens. Maar u leest of ziet ook dagelijks dat dit snel kan veranderen. Een ongeluk, ziekte of verlies van uw baan: het kan ook ú overkomen.

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2017 2018 34 842 Wijziging van de Wet op het financieel toezicht en enige andere wetten in verband met de herziening van het kader voor herstel en afwikkeling

Nadere informatie

Good practice Kostentoerekening. Good practice Kostentoerekening

Good practice Kostentoerekening. Good practice Kostentoerekening Good practice Kostentoerekening Inleiding Dit document bevat een good practice ten aanzien van het onderwerp kostentoerekening. De geformuleerde standpunten vormen een nadere concretisering van de vigerende

Nadere informatie

Nationale Staat: Natura-uitvaart

Nationale Staat: Natura-uitvaart Nationale Staat: Natura-uitvaart Summary doc 1 Doel Om goed toezicht te kunnen houden worden er specifieke natura-uitvaart-kenmerken uitgevraagd bij levensverzekeraars die ook een natura-uitvaartvergunning

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN Casco Eigendommen Vrijwilligers V1611

ALGEMENE VOORWAARDEN Casco Eigendommen Vrijwilligers V1611 ALGEMENE VOORWAARDEN Casco Eigendommen Vrijwilligers V1611 Arcadialaan 36a 1813 KN Alkmaar Postbus 1015 1810 KA Alkmaar T 072 541 41 51 F 072 540 82 66 home@raetsheren.nl www.raetsheren.nl Deze Algemene

Nadere informatie

Risicomanagement functie verzekeraars onder Solvency II

Risicomanagement functie verzekeraars onder Solvency II Risicomanagement functie verzekeraars onder Solvency II AG Commissie ERM Leidraad: overzicht wetgeving en vereisten Introductie In dit document is een overzicht opgenomen van de vereisten aan de risicomanagement

Nadere informatie

<WERKGEVER> Contractnr. <REG>/001

<WERKGEVER> Contractnr. <REG>/001 NETTOPENSIOENREGELING Uitvoeringsovereenkomst Contractnr. /001 Versiedatum: 1-1-2016 Pagina 2 van 10 Overeenkomst Nettopensioenregeling /001 (uitvoeringsovereenkomst in de zin van

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Gelet op artikel 24a1, vierde lid, van het Besluit prudentiële regels Wft;

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Gelet op artikel 24a1, vierde lid, van het Besluit prudentiële regels Wft; STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 35109 17 december 2013 Regeling van de Minister van Financiën van 9 december 2013, FM 2013/2204 M, directie Financiële

Nadere informatie

Netto resultaat H1 163 miljoen Actieve benadering klanten beleggingsverzekeringen in volle gang

Netto resultaat H1 163 miljoen Actieve benadering klanten beleggingsverzekeringen in volle gang Netto resultaat H1 163 miljoen Actieve benadering klanten beleggingsverzekeringen in volle gang Toelichting op de halfjaarcijfers 2011 door: Jos Baeten, Voorzitter Raad van Bestuur Roel Wijmenga, CFO Ontwikkelingen

Nadere informatie

Impactstudie 2013 Theoretisch Solvabiliteitscriterium

Impactstudie 2013 Theoretisch Solvabiliteitscriterium Impactstudie 2013 Theoretisch Solvabiliteitscriterium 6 juni 2013 1 Wanneer gaat wat gelden? Theoretisch solvabiliteitscriterium eerste rapportage juni 2014 grote en middelgrote levensverzekeraars natura-uitvaart

Nadere informatie

TOELICHTING BIJ HET INVULLEN VAN DE SOLVENCY II BASIC VERZEKERINGSTATEN. (in concept) Handleiding voor de Dry run boekjaar 2014

TOELICHTING BIJ HET INVULLEN VAN DE SOLVENCY II BASIC VERZEKERINGSTATEN. (in concept) Handleiding voor de Dry run boekjaar 2014 TOELICHTING BIJ HET INVULLEN VAN DE SOLVENCY II BASIC VERZEKERINGSTATEN (in concept) Handleiding voor de Dry run boekjaar 2014 De Nederlandsche Bank N.V. Amsterdam, maart 2015 1 2 Inhoudsopgave 1. Inleiding...

Nadere informatie

Welkom Perspresentatie jaarcijfers ASR 2011

Welkom Perspresentatie jaarcijfers ASR 2011 Welkom Perspresentatie jaarcijfers ASR 2011 Jos Baeten, voorzitter Raad van Bestuur Roel Wijmenga, CFO 29 februari 2012 ASR in 2011 Resultaat 212 miljoen Dividendvoorstel 71 miljoen Solvabiliteit naar

Nadere informatie

Richtsnoeren inzake ondernemingsspecifieke parameters

Richtsnoeren inzake ondernemingsspecifieke parameters EIOPA-BoS-14/178 NL Richtsnoeren inzake ondernemingsspecifieke parameters EIOPA Westhafen Tower, Westhafenplatz 1-60327 Frankfurt Germany - Tel. + 49 69-951119-20; Fax. + 49 69-951119-19; email: info@eiopa.europa.eu

Nadere informatie

Zorgverzekeraars in 2013

Zorgverzekeraars in 2013 Zorgverzekeraars in 2013 (Campagne 2014) Consumentenbond Ramona de Jong September 2014 Index Management Samenvatting 1. Introductie 2. Winst zorgverzekeraars 3. Solvabiliteit zorgverzekeraars 4. Bedrijfskosten

Nadere informatie

Risicomanagement functie verzekeraars onder Solvency II

Risicomanagement functie verzekeraars onder Solvency II Risicomanagement functie verzekeraars onder Solvency II Hoofdindeling: Leidraden Opgesteld door: Commissie Enterprise Risk Management (ERM) Vastgesteld door: Commissie Enterprise Risk Management (ERM)

Nadere informatie

Juridische basis De Wet : wet van dd mm jj op het statuut van en het toezicht op verzekerings- of herverzekerings-ondernemingen.

Juridische basis De Wet : wet van dd mm jj op het statuut van en het toezicht op verzekerings- of herverzekerings-ondernemingen. de Berlaimontlaan 14 BE-1000 Brussel tel. +32 2 221 38 12 fax + 32 2 221 31 04 ondernemingsnummer: 0203.201.340 RPR Brussel www.nbb.be Circulaire Brussel, dd mm 2015 Kenmerk: NBB_2015_xx uw correspondent:

Nadere informatie

Huidige stand van zaken nftk. drs. Lonneke Thissen AAG

Huidige stand van zaken nftk. drs. Lonneke Thissen AAG Huidige stand van zaken nftk drs. Lonneke Thissen AAG juli 2014 1. Huidige stand van zaken nftk Wetsvoorstel naar de Raad van State op 4 april 2014 Gebaseerd op nominaal kader - De komende tijd wordt gekeken

Nadere informatie

Regeling theoretisch solvabiliteitscriterium levensverzekeraars Wft

Regeling theoretisch solvabiliteitscriterium levensverzekeraars Wft Regeling theoretisch solvabiliteitscriterium levensverzekeraars Wft Reactie van het Koninklijk Actuarieel Genootschap op consultatie Utrecht, 21 november 2013 Koninklijk Actuarieel Genootschap Postbus

Nadere informatie

Richtsnoeren voor de toepassing van uitgaande herverzekeringsovereenkomsten op de ondermodule schadeverzekeringstechnisch risico

Richtsnoeren voor de toepassing van uitgaande herverzekeringsovereenkomsten op de ondermodule schadeverzekeringstechnisch risico EIOPA-BoS-14/173 NL Richtsnoeren voor de toepassing van uitgaande herverzekeringsovereenkomsten op de ondermodule schadeverzekeringstechnisch risico Inleiding 1.1. Overeenkomstig artikel 16 van Verordening

Nadere informatie

zorg financiering in 2014 en verder Anja van Balen Sector Banker Zorg ABNAMRO

zorg financiering in 2014 en verder Anja van Balen Sector Banker Zorg ABNAMRO zorg financiering in 2014 en verder Anja van Balen Sector Banker Zorg ABNAMRO Financiering in een reguliere bancaire omgeving Miti ganten Jaar verslag Basel 3 kosten van financiering Basel 3 Wat houdt

Nadere informatie

Toelichting bij het invullen van de Wft verzekeringsstaten voor herverzekeraars. Augustus 2008

Toelichting bij het invullen van de Wft verzekeringsstaten voor herverzekeraars. Augustus 2008 Toelichting bij het invullen van de Wft verzekeringsstaten voor herverzekeraars Augustus 2008 1. INLEIDING De Richtlijn herverzekeren 1 wordt in Nederland geïmplementeerd in de Wet op het financieel toezicht

Nadere informatie

Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG

Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20201 2500 EE Den Haag Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Korte Voorhout 7 2511 CW Den Haag Postbus 20201 2500 EE Den Haag www.rijksoverheid.nl

Nadere informatie

Regeling particuliere beleggingsverzekeringen De Goudse

Regeling particuliere beleggingsverzekeringen De Goudse Regeling particuliere beleggingsverzekeringen De Goudse De Goudse heeft kennis genomen van de Aanbeveling van de Ombudsman Financiële Dienstverlening van 4 maart 2008. Aanvullend daarop heeft zij een aantal

Nadere informatie

Versie 4. Kapitaalbeleid Onderlinge Zeevang- Edam U.A.

Versie 4. Kapitaalbeleid Onderlinge Zeevang- Edam U.A. Versie 4 Kapitaalbeleid Onderlinge Zeevang- Edam U.A. Inhoudsopgave 1 Algemene uitgangspunten...3 2 Governance ten aanzien van het kapitaalbeleid...4 3 Eigen normsolvabiliteit...4 4 Onderbouwing eigen

Nadere informatie

DNB-intern. 27 januari Gedeeltelijk herverzekerde fondsen 2011/ Vinken, W.C.M. Geacht bestuur,

DNB-intern. 27 januari Gedeeltelijk herverzekerde fondsen 2011/ Vinken, W.C.M. Geacht bestuur, Toezicht Pensioenfondsen en beleggingsondernemningen Postbus 98 1000 AB Amsterdam DNB-intern Gedeeltelijk herverzekerde fondsen 27 januari 2011 Uw kenmerk Behandeld door Vinken, W.C.M. Doorkiesnummer Bijlage(n)

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden SnappCar ZAV 13 en WBW 13 Centraal Beheer Achmea. Nadere voorwaarden ZAV13 en WBW13. Rubriek Wettelijke Aansprakelijkheid

Algemene Voorwaarden SnappCar ZAV 13 en WBW 13 Centraal Beheer Achmea. Nadere voorwaarden ZAV13 en WBW13. Rubriek Wettelijke Aansprakelijkheid Verhuurpolis deelauto SnappCar Postbus 13067 3507 LB Utrecht Relatienummer: 467508 Polisnummer: 92335601 Voorwaarden: Dekkingen: Eigen risico: Algemene Voorwaarden SnappCar ZAV 13 en WBW 13 Centraal Beheer

Nadere informatie

Rapport Triple A - Risk Finance B.V. terzake Vergelijking pensioenproduct met de markt voor

Rapport Triple A - Risk Finance B.V. terzake Vergelijking pensioenproduct met de markt voor Rapport Triple A - Risk Finance B.V. terzake Vergelijking pensioenproduct met de markt voor Zwitserleven N.V. Inhoudsopgave 1. Management samenvatting...1 2. Zwitserleven DC Product...2 3. Beschrijving

Nadere informatie

DNB-intern. 27 januari Volledig herverzekerde fondsen 2011/ Vinken, W.C.M. Geacht bestuur,

DNB-intern. 27 januari Volledig herverzekerde fondsen 2011/ Vinken, W.C.M. Geacht bestuur, Toezicht Pensioenfondsen en beleggingsondernemingen Amsterdam Postbus 98 1000 AB Amsterdam DNB-intern Volledig herverzekerde fondsen 27 januari 2011 Uw kenmerk Behandeld door Vinken, W.C.M. Doorkiesnummer

Nadere informatie

: Monuta Verzekeringen N.V., gevestigd te Apeldoorn verder te noemen Verzekeraar

: Monuta Verzekeringen N.V., gevestigd te Apeldoorn verder te noemen Verzekeraar Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2016-324 (mr. J.S.W. Holtrop, voorzitter, mr. R.J. Paris en drs. W. Dullemond, leden en mr. R.A.F. Coenraad, secretaris) Klacht ontvangen op

Nadere informatie

Nationale Staat: Natura-uitvaart (T4A tot en met T4B)

Nationale Staat: Natura-uitvaart (T4A tot en met T4B) Nationale Staat: Natura-uitvaart (T4A tot en met T4B) Summary doc 1 Doel Om goed toezicht te kunnen houden worden er specifieke natura uitvaart kenmerken uitgevraagd bij levensverzekeraars die ook een

Nadere informatie

goedkeuringsprocessen van Solvabiliteit II (art. 308bis Phasing-in) V. Vereisten inzake het indienen van informatie bij de Bank in het kader van de

goedkeuringsprocessen van Solvabiliteit II (art. 308bis Phasing-in) V. Vereisten inzake het indienen van informatie bij de Bank in het kader van de de Berlaimontlaan 14 BE-1000 Brussel tel. +32 2 221 38 12 fax + 32 2 221 31 04 ondernemingsnummer: 0203.201.340 RPR Brussel www.nbb.be Circulaire Brussel, 31 maart 2015 Kenmerk: NBB_2015_15 uw correspondent:

Nadere informatie

Pensioenverplichtingen

Pensioenverplichtingen Pensioenverplichtingen Het nieuwe IAS 19R: commercieel vs. fiscaal Sebastiaan Reenders Jurjen Bevers Pensioenen: IAS 19R en fiscaal Wijzigingen IAS 19R Hoofdlijnen IAS 19 en belangrijkste wijzigingen per

Nadere informatie

2020 in de (fiscale) praktijk. Amsterdam, 8 november 2016 Jan-Olivier Kuijkhoven

2020 in de (fiscale) praktijk. Amsterdam, 8 november 2016 Jan-Olivier Kuijkhoven 2020 in de (fiscale) praktijk Amsterdam, 8 november 2016 Jan-Olivier Kuijkhoven Inhoud 1. Hoe hoog is de maximale gelijkblijvende premie in 2020 2. Gelijkblijvende premie inzetten voor degressief middelloon

Nadere informatie

Kerncijfers ONVZ Holding B.V. In de onderstaande tabel zijn alle bedragen in duizenden euro s opgenomen tenzij anders vermeld.

Kerncijfers ONVZ Holding B.V. In de onderstaande tabel zijn alle bedragen in duizenden euro s opgenomen tenzij anders vermeld. Kerncijfers ONVZ Holding B.V. In de onderstaande tabel zijn alle bedragen in duizenden euro s opgenomen tenzij anders vermeld. Jaarcijfers Basisverzekering ONVZ Ziektekostenverzekeraar N.V. 2017 in

Nadere informatie

Nationale Staat: Zorg

Nationale Staat: Zorg Nationale Staat: Zorg Samenvatting 1 Doel Het Nederlandse zorgstelsel is onder meer door het vereveningssysteem uniek in Europa en mede hierom is deze nationale staat ontwikkeld. Doel is inzicht krijgen

Nadere informatie

Winstdeling Polishouders. Nationale-Nederlanden Levensverzekering Maatschappij N.V.

Winstdeling Polishouders. Nationale-Nederlanden Levensverzekering Maatschappij N.V. Winstdeling Polishouders Nationale-Nederlanden Levensverzekering Maatschappij N.V. Juridische fusie Nationale-Nederlanden Levensverzekering Maatschappij N.V. en RVS Levensverzekering N.V. De juridische

Nadere informatie

WIA Opvang Polis. op de WIA. Het antwoord van de. Van Kampen Groep. (Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen)

WIA Opvang Polis. op de WIA. Het antwoord van de. Van Kampen Groep. (Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen) WIA Opvang Polis Het antwoord van de Van Kampen Groep op de WIA (Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen) Pagina 1 WIA Opvang Polis. Hoe wordt de hoogte van de WIA-uitkering berekend? De hoogte van de

Nadere informatie

Benodigde formatie Stichting Geynwijs Een toelichting op de berekening

Benodigde formatie Stichting Geynwijs Een toelichting op de berekening Benodigde formatie Stichting Geynwijs Een toelichting op de berekening 26 september 2017 Angela Liebregts MSc. Benodigde formatie Stichting Geynwijs Een toelichting op de berekening Inhoud Pagina 1. Toelichting

Nadere informatie

1. Het verzekerde bedrag Het verzekerde bedrag is het jaarbedrag dat u wenst uitgekeerd te krijgen wanneer er sprake is van arbeidsongeschiktheid.

1. Het verzekerde bedrag Het verzekerde bedrag is het jaarbedrag dat u wenst uitgekeerd te krijgen wanneer er sprake is van arbeidsongeschiktheid. Hieronder vindt u de verschillende variabelen waarmee u tijdens de vergelijking te maken krijgt. Deze variabelen zijn ieders van invloed op de premie de AOV. Aan de hand van deze variabelen kunt u uw AOV

Nadere informatie

(Voor de EER relevante tekst)

(Voor de EER relevante tekst) L 310/30 25.11.2017 UITVOERINGSVERORDENING (EU) 2017/2190 VAN DE COMMISSIE van 24 november 2017 tot wijziging en rectificatie van Uitvoeringsverordening (EU) 2015/2452 tot vaststelling van technische uitvoeringsnormen

Nadere informatie

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr (prof. mr. M.L. Hendrikse, voorzitter, terwijl mr. M. Veldhuis als secretaris)

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr (prof. mr. M.L. Hendrikse, voorzitter, terwijl mr. M. Veldhuis als secretaris) Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2017-114 (prof. mr. M.L. Hendrikse, voorzitter, terwijl mr. M. Veldhuis als secretaris) Klacht ontvangen op : 8 december 2015 Ingediend door

Nadere informatie

Overige. Wijziging rente. Rendement. Toeslagen. Uitkeringen. Premies

Overige. Wijziging rente. Rendement. Toeslagen. Uitkeringen. Premies Memo Aan : Het bestuur van Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Meubelindustrie en de Meubileringsbedrijven Van : Remco Dijkstra Datum : 08 maart 2019 Betreft : Herstelplan 2019 Kenmerk : SV-2019-0379

Nadere informatie

Nieuwe solvabiliteitsrichtlijnen DNB vanaf 2009

Nieuwe solvabiliteitsrichtlijnen DNB vanaf 2009 Nieuwe solvabiliteitsrichtlijnen DNB vanaf 2009 Ontwikkelde oplossingen voor FOV-leden Out of the box actuaries and risk professionals 1 INTRODUCTIE In 2012 worden op Europese schaal nieuwe solvabiliteitseisen

Nadere informatie

Nationale Staat: Zorg

Nationale Staat: Zorg Nationale Staat: Zorg SAMENVATTING 1 Doel Het Nederlandse zorgstelsel is onder meer door het vereveningssysteem uniek in Europa en mede hierom is deze nationale staat ontwikkeld. Het doel van deze nationale

Nadere informatie

Verzekeraars en klimaatverandering. Timo Brinkman 20 april 2016

Verzekeraars en klimaatverandering. Timo Brinkman 20 april 2016 Verzekeraars en klimaatverandering Timo Brinkman 20 april 2016 Agenda Wat doen het Verbond en de verzekeraars? Welke schades zien verzekeraars? Climate Two Degrees Gezamenlijk risicomanagement: Techniek

Nadere informatie

CO2-prestatieladder Periodieke voortgangsrapportage 1e helft 2014

CO2-prestatieladder Periodieke voortgangsrapportage 1e helft 2014 CO2-prestatieladder Periodieke voortgangsrapportage 1e helft 2014 Verheij Infra b.v. Prisma 89 3364 DJ Sliedrecht Tel : 0184-433095 Getekend: Email Site : info@verheijsliedrecht.nl : www.verheijsliedrecht.nl

Nadere informatie

Formulier voor de kennisgeving van de uitoefening van activiteiten in het kader van het vrij verrichten van diensten

Formulier voor de kennisgeving van de uitoefening van activiteiten in het kader van het vrij verrichten van diensten de Berlaimontlaan 14 BE-1000 Brussel tel. +32 2 221 35 88 fax +32 2 221 31 04 Ondernemingsnummer: 0203.201.340 RPR Brussel www.nbb.be Brussel, 2 juni 2017 (bijlage geactualiseerd op 12 december 2018) Bijlage

Nadere informatie

Jaarlijks verslag Boekjaar 2010

Jaarlijks verslag Boekjaar 2010 GEMEENSCHAPPELIJK MOTORWAARBORGFONDS O.V.V. goedgekeurd door K.B. van 12 april 2004 Liefdadigheidstraat 33 Bus 1 1210 Brussel Jaarlijks verslag voorgesteld aan de Gewone Algemene Vergadering van 30 mei

Nadere informatie

c) overeenkomstig de artikelen 260 tot en met 263 op verzekerings- of herverzekeringsondernemingen of gemengde financiële holding die

c) overeenkomstig de artikelen 260 tot en met 263 op verzekerings- of herverzekeringsondernemingen of gemengde financiële holding die 2. De lidstaten zien erop toe dat het toezicht op groepsniveau wordt uitgeoefend: a) overeenkomstig de artikelen 218 tot en met 258 die een deelnemende onderneming in ten minste één verzekeringsonderneming,

Nadere informatie

Richtsnoeren voor het verliescompensatievermogen van technische voorzieningen en uitgestelde belastingen

Richtsnoeren voor het verliescompensatievermogen van technische voorzieningen en uitgestelde belastingen EIOPA-BoS-14/177 NL Richtsnoeren voor het verliescompensatievermogen van technische voorzieningen en uitgestelde belastingen EIOPA Westhafen Tower, Westhafenplatz 1-60327 Frankfurt Germany - Tel. + 49

Nadere informatie

ADVIESRAPPORT analyse arbeidsongeschiktheid

ADVIESRAPPORT analyse arbeidsongeschiktheid ADVIESRAPPORT analyse arbeidsongeschiktheid woensdag 1 mei 2019 Kantoornaam Adviseur Telefoonnummer E-mailadres SAMENVATTING Cliënt De financiële gevolgen van arbeidsongeschiktheid hebben we uitgebreid

Nadere informatie

Notitie Weerstandsvermogen Veiligheidsregio Amsterdam Amstelland

Notitie Weerstandsvermogen Veiligheidsregio Amsterdam Amstelland Notitie Weerstandsvermogen Veiligheidsregio Amsterdam Amstelland 2017-2020 Inhoud 1. Aanleiding en Context... 3 2. Doel... 3 3. Methode... 3 3.1 Inventariseren en beoordelen risico s... 3 3.2 Vaststellen

Nadere informatie

De grote accountancykantoren berichten

De grote accountancykantoren berichten René Steen en Auke Jan Hulsker zijn werkzaam bij Sofia Consulting network IFRS 17 INSURANCE CONTRACTS De impact van IFRS 17 op de balans en resultatenrekening van verzekeraars Verzekeraars zijn al jarenlang

Nadere informatie

Bijlage 3 Verwerking latente en discretionaire winstdelingen

Bijlage 3 Verwerking latente en discretionaire winstdelingen Bijlage 3 Verwerking latente en discretionaire winstdelingen In deze bijlage wordt een tweetal casussen uitgewerkt ter toelichting op de ontwerp-richtlijn 605 Verzekeringsmaatschappijen: I latente winstdelingsverplichtingen

Nadere informatie

301454.pdf. s_tcm46-301455.pdf. 2014)_tcm46-239485.pdf

301454.pdf. s_tcm46-301455.pdf. 2014)_tcm46-239485.pdf ORGANISATIE EN RISICO'S (nieuwe opzet) - ALGEMENE VRAGEN Waar vindt u informatie over: 1 Informatie over de vernieuwde staat Organisatie en Risico's http://www.toezicht.dnb.nl/7/50-229114.jsp 2 Regeling

Nadere informatie

Kerncijfers verzekeren in Nederland. augustus 2012

Kerncijfers verzekeren in Nederland. augustus 2012 Kerncijfers verzekeren in Nederland augustus 2012 Nederlandse verzekeraars hebben in 2011: dagelijks gemiddeld 197 miljoen euro uitgekeerd aan personen en bedrijven, 79 miljard euro aan premies ontvangen,

Nadere informatie

qis4 legt de risico s van verzekeraars langs de meetlat

qis4 legt de risico s van verzekeraars langs de meetlat Afgelopen zomer hebben maar liefst 125 Nederlandse verzekeraars vrijwillig de impact van een conceptversie van een nieuw Europees kapitaalraamwerk (Solvency ii) op hun financiële positie berekend. Uit

Nadere informatie

Een akkoord! Wat betekent dat voor u?

Een akkoord! Wat betekent dat voor u? Een akkoord! Wat betekent dat voor u? AEGON heeft in 2009 een akkoord gesloten met de Stichting Woekerpolis Claim en de Stichting Verliespolis over de maximale hoogte van de kosten van particuliere beleggingsverzekeringen.

Nadere informatie

2.2. Aan 3Assurantiën verstrekte opdrachten leiden uitsluitend tot inspanningsverplichtingen van 3Assurantiën, niet tot resultaatsverplichtingen.

2.2. Aan 3Assurantiën verstrekte opdrachten leiden uitsluitend tot inspanningsverplichtingen van 3Assurantiën, niet tot resultaatsverplichtingen. ALGEMENE VOORWAARDEN 3Assurantiën Deze algemene voorwaarden worden gehanteerd door 3Assurantiën, gevestigd te Zaandam aan de J. Breebaardstraat 9, 1507 XD Zaandam, hierna te noemen: 3Assurantiën De wederpartij

Nadere informatie

Capital generation Seminar InAudit, niets is wat het lijkt

Capital generation Seminar InAudit, niets is wat het lijkt Capital generation Seminar InAudit, niets is wat het lijkt 3 oktober 2017 Tom Veerman 1 Agenda 1. Capital generation KPI s in de markt om onder Solvency II op waarde te sturen Inzicht in de wijze waarop

Nadere informatie

KERNCIJFERS VERZEKEREN IN NEDERLAND. december 2016

KERNCIJFERS VERZEKEREN IN NEDERLAND. december 2016 KERNCIJFERS VERZEKEREN IN NEDERLAND december 2016 1 IN 2015 HEBBEN NEDERLANDSE VERZEKERAARS: Dagelijks gemiddeld zo n 200 miljoen euro uitgekeerd aan personen en bedrijven > p. 3 47.000 mensen in dienst

Nadere informatie

Jaarlijks Verslag Boekjaar 2009

Jaarlijks Verslag Boekjaar 2009 GEMEENSCHAPPELIJK MOTORWAARBORGFONDS O.V.V. goedgekeurd door K.B. van 12 april 2004 Liefdadigheidstraat 33 Bus 1 1210 Brussel Jaarlijks verslag voorgesteld aan de Gewone Algemene Vergadering van 31 mei

Nadere informatie

De Noordhollandsche. de zekerheid van prettig zakendoen! Productleeswijzer Motorrijtuigen verzekering

De Noordhollandsche. de zekerheid van prettig zakendoen! Productleeswijzer Motorrijtuigen verzekering De Noordhollandsche de zekerheid van prettig zakendoen! Productleeswijzer Motorrijtuigen verzekering januari 2009 Productleeswijzer Motorrijtuigenverzekering 1 van 2 Algemene informatie de motorrijtuigenverzekering

Nadere informatie

Advies Commissie Parameters

Advies Commissie Parameters Advies Commissie Parameters Voorstel tot herziening van verwachte rendementen Sprenkels&Verschuren Maart 2014 Copyright 2014 Sprenkels & Verschuren. Geen enkele reproductie van het document of een deel

Nadere informatie

1.4 Deze algemene voorwaarden zijn opgesteld in de Nederlandse taal.

1.4 Deze algemene voorwaarden zijn opgesteld in de Nederlandse taal. ALGEMENE VOORWAARDEN VINK VERBEEK VERZEKERINGEN BV Deze algemene voorwaarden worden gehanteerd door Vink Verbeek Verzekeringen BV, gevestigd te Lelystad aan de Tjalk 2504, 8232 MB, hierna te noemen: Vink

Nadere informatie