JAAROVERZICHT REGIOPLAN SPORT. Noord-Limburg Willich A50 A12. gennep. bergen v e n r ay. horst aan de maas. peel en maas venlo.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "JAAROVERZICHT REGIOPLAN SPORT. Noord-Limburg 2012. Willich A50 A12. gennep. bergen v e n r ay. horst aan de maas. peel en maas venlo."

Transcriptie

1 A50 JAAROVERZICHT REGIOPLAN SPORT Noord-Limburg al 2012 A12 gennep Rhein 3 31 bergen v e n r ay horst aan de maas peel en maas venlo beesel 57 Willich

2 VOORWOORD In december 2011 hebben alle colleges in de gemeenten Beesel, Bergen, Gennep, Horst aan de Maas, Peel en Maas, Venlo en Venray, het Regioplan Sport Noord-Limburg vastgesteld. Daarmee hebben deze gemeenten het belang van regionale samenwerking in Noord-Limburg op het gebied van sport en bewegen uitgesproken. En terecht! De regio Noord-Limburg wil zich immers profileren als een aantrekkelijke regio om in te wonen en te werken. Sport kan daaraan een belangrijke bijdrage leveren, door de aanwezigheid van prima faciliteiten om te kunnen sporten. Daarvoor zijn vitale sportverenigingen en een gevarieerd aanbod van kwalitatief goede sportvoorzieningen nodig, die het mogelijk maken dat elke inwoner een sport naar eigen keuze kan beoefenen. Ook (top)sportevenementen leveren een impuls aan de aantrekkingskracht van de regio. Dergelijke evenementen brengen immers veel mensen op de been, zetten mensen zelf tot sport en bewegen aan en dragen op die manier bij aan de kwaliteit van leven van de inwoners van Noord-Limburg. Deze ambitieuze doelstellingen kunnen echter alleen gerealiseerd worden door bundeling van in de regio aanwezige kennis en middelen. Zeker in een tijd waarin de financiële mogelijkheden beperkt zijn. Dat regionale samenwerking in Noord-Limburg werkt, bewijst het samenwerkingsverband Iedereen Kan Sporten al jaren. In 2012 is daarom ook een start gemaakt met samenwerking op andere onderdelen, zoals de bestrijding van overgewicht, verenigingsondersteuning, kwaliteitsverbetering van het bewegingsonderwijs en onderzoek naar de mogelijkheden van een zwembad met een regionale functie. Hierover leest u in dit jaarverslag meer. In 2012 heb ik deze regionale samenwerking met veel plezier bestuurlijk voorgezeten. Dit stokje draag ik in 2013 over aan mijn collega Wim Hermans van de gemeente Peel en Maas. Namens de wethouders sport van de gemeenten Beesel, Bergen, Gennep, Peel en Maas, Venlo en Venray, Paul Driessen, Wethouder Sport Horst aan de Maas

3 AMBITIEUS PLAN VOOR DE REGIO NOORD-LIMBURG Het doel van het Regioplan Sport is om met een regionale inzet van sport en bewegen een positieve bijdrage te leveren aan de kwaliteit van leven van onze inwoners in Noord-Limburg. De ambities van het regioplan zijn hoog: Een verhoogde sportdeelname Gezonde en vitale inwoners Een kwalitatief en op elkaar afgestemd sportvoorzieningenniveau Vitale sportverenigingen Uitblinkende topsportverenigingen en topsporttalenten Een positieve impuls aan het imago van de regio Noord-Limburg Het Regioplan Sport Noord-Limburg is opgesteld door de gemeenten Beesel, Horst aan de Maas, Peel en Maas, Venlo, Bergen, Gennep en Venray.

4 SAMENWERKEN OPENT DEUREN Henk Mensink, gemeentesecretaris van de gemeente Peel en Maas is de ambtelijk opdrachtgever voor het regioplan sport. Hij blikt met ons terug op het afgelopen jaar en kijkt vooruit naar zijn sportieve uitdagingen voor het komende jaar. U BENT AMBTELIJK OPDRACHTGEVER VOOR HET REGIOPLAN SPORT, VERTEL EENS? Toen de projectleider Rob Pingen (inmiddels heeft Rob afscheid genomen en is de functie van projectleider overgenomen door Ed Claassens) mij vroeg als ambtelijk opdrachtgever heb ik geen moment geaarzeld. Ik vind sport een van de mooiste dingen die er zijn en ik ben ervan overtuigd dat we in de regio veel meer kunnen als we samenwerken. Het is eigenlijk van de gekke dat we in zeven gemeentehuizen zeven keer hetzelfde doen, dat we niet zouden profiteren van elkaars kennis, dat we er niet over na zouden denken om bijvoorbeeld accommodaties met elkaar te delen. HOE ERVAART U DE REGIONALE SAMENWERKING? We werken ondertussen al op vele terreinen samen: met de drie grote decentralisaties, bij gezamenlijke inkoop trajecten, bij economische ontwikkelingen. Sinds een paar jaar zit daar veel vaart in en leren we elkaar steeds beter kennen. Ik merk dat het op een ontspannen en tegelijkertijd serieuze manier gaat. Aan de andere kant zullen we moeten omgaan met demografische ontwikkelingen en met afnemende middelen. Dat zal ons nog meer stimuleren om samen te werken. WAT IS VOOR U ALS OPDRACHTGEVER DE SPORTIEVE UITDAGING VOOR HET KOMENDE JAAR? Vorig jaar stond de fiets centraal: ik heb meegedaan met Alpe d HuZes en met een aantal collega s van Peel en Maas hebben we tijdens het WK in Zuid Limburg meegedaan aan de bedrijven ploegentijdrit. Dat was echt kicken, vol gas, geen auto s op de weg en flink afzien. Mijn sportieve uitdagingen van dit jaar zijn vrij eenvoudig: ik loop voor de vijfde keer mee met de Venloop op de halve marathon en wil in juli de Kennedymars van Someren wandelen. En voor de rest fit blijven door te blijven fietsen, hard- lopen en wandelen!

5 SAMENWERKING COMBINATIEFUNCTIONARISSEN De combinatiefunctie is een belangrijk instrument om de lokale en regionale sport- ambities waar te maken. Het is daarom onderdeel van het regioplan, waarbij we combinatiefunctionarissen regionaal kunnen inzetten voor bijvoorbeeld Iedereen Kan Sporten, jongeren op gezond gewicht en verenigingsondersteuning. ONDERSTEUNING SCHOLEN BERGEN De eerste regionale samenwerkingsvorm is al een feit. De gemeente Venlo heeft twee combinatiefunctionarissen gedetacheerd bij de gemeente Bergen. Anita Bergmans en Freek Thoone zijn daarmee de eerste combinatiefunctionarissen die concreet voor een andere gemeente aan de slag zijn. Bergen was op zoek naar twee ervaren combinatiefunctionarissen, zodat er snel resultaten geboekt konden worden om de politiek te overtuigen financiën beschikbaar te stellen voor de toekomst. Anita ondersteunt de leerkrachten in Bergen met het bewegingsonderwijs: De scholen hadden in eerste instantie wel even moeite met de veranderingen. Af en toe gingen ze met de hakken in het zand, vooral omdat ze het al zo druk hebben. Nadat we met ze in gesprek zijn gegaan, bleek toch dat ze allemaal open staan voor ondersteuning. Peter Freij, adviseur welzijn bij de gemeente Bergen, is blij met de gekozen vorm van samenwerking: De resultaten die na een paar maanden al geboekt zijn, hadden we nooit geboekt zonder de ervaren krachten. Zij hebben een bulk ervaring waar we meteen gebruik van konden maken. In principe hoefden we alleen te zorgen voor een goede opdracht en een ander trainingspak. KENNISDELEN Naast de detachering bij de gemeente Bergen is er veel aandacht voor het delen van kennis en ervaringen. De combinatiefunctionarissen van alle zeven gemeenten komen daarom regelmatig bij elkaar. Ze bespreken actuele zaken en bekijken of ze elkaar ergens mee kunnen helpen. Dit is nuttig, want vaak blijkt dat vraagstukken in meerdere gemeenten spelen of terugkomen.

6 GOED BEWEGEN AAN DE BASIS Op 31 oktober 2012 vond de studiedag bewegingsonderwijs op de basisschool plaats bij de Talentencampus in Venlo. Een werkgroep van meerdere gemeenten (Horst aan de Maas, Peel en Maas, Venray en Venlo) en de Pabo stond garant voor een leuke en leerzame dag. Deelnemers konden kiezen uit tien verschillende workshops om hun kennis en vaardigheden bij te spijkeren. Dankzij het grote animo en enthousiasme is besloten de studiedag jaarlijks te organiseren voor alle leerkrachten uit het basisonderwijs uit de hele regio.

7 IEDEREEN KAN SPORTEN; VOORBEELD VAN SUCCESVOLLE REGIONALE SAMENWERKING Als er de afgelopen jaren een project is geweest dat laat zien dat regionale samenwerking vruchten afwerpt, dan is dat wel Iedereen Kan Sporten. Het is dan ook logisch dat de gemeenten dit project integreren in het regioplan sport. Iedereen Kan Sporten heeft vanaf 2006 een positieve impuls gegeven aan de gehandicaptensport in Noord-Limburg. Henri Akkersdijk, directeur Dichterbij, regio Horst Venray e.o.: Iedereen Kan Sporten is de afgelopen jaren een podium geweest en heeft als aanjager van de gehandicaptensport gefungeerd. Niet alleen voor de doelgroep, maar ook richting sportaanbieders. GOEDE CIJFERS De cijfers uit de eindrapportage liegen er dan ook niet om. Bij de in 2008 bekende sportaanbieders is het aantal actieve leden met een beperking toegenomen met 20,8%. Daarnaast heeft het regionale sportaanbod een flinke groei doorgemaakt van maar liefst 40,5%. Wethouder Vandermeulen van gemeente Gennep: Ik ben er trots op dat verenigingen, mede dankzij dit project mogelijkheden hebben gecreëerd, waardoor deze specifieke doelgroep de kans krijgt om mee te doen. BLIK VOORUIT De afgelopen jaren is er een succesvol netwerk ontstaan met partners op het gebied van zorg en onderwijs. Vooral 2012 was hierin een belangrijk jaar. Een jaar waarin er naar de toekomst is gekeken en er een grote cultuuromslag heeft plaatsgevonden. Aan de ene kant wordt er steeds beter gekeken naar de daadwerkelijke behoefte van de doelgroep. Aan de andere kant is er sprake van een terugtredende overheid en een steeds grotere inbreng vanuit de zorg en het onderwijs. Samen met de partners zijn afgelopen jaar de speerpunten voor 2013 en verder bepaald. Gezamenlijk plannen we jaarlijks activiteiten. Het uiteindelijke streven is om samen, mogelijk in de toekomst ook met het bedrijfsleven, een regionaal vangnet te creëren om alle kwetsbare doelgroepen -en hiermee dus iedereen- te kunnen laten sporten.

8 KENNIS DELEN OM TOPSPORTERS EEN STAPJE VERDER TE HELPEN In het regioplan is de ambitie uitgesproken om topsporttalenten te ondersteunen en topsport in te zetten als inspiratie voor de breedtesport. Ferry Greevink, oud-wereldkampioen Taekwondo en nu werkzaam voor Topsport Limburg vertelt wat er het afgelopen jaar gedaan is op dit gebied. JE BENT MANAGER TOPSPORT TALENTBEGELEIDING, WAT HOUDT DAT IN? Wij maken Limburgse topsporters en talenten wegwijs in wat er allemaal bij komt kijken om topsporter of talent te zijn. Het gaat specifiek om de sporters die een landelijke status hebben gekregen van sportbonden en NOC*NSF of een regionale status van Topsport Limburg. Met welke organisaties krijg je te maken, welke speciale regelingen zijn er. En we hebben een faciliteitennetwerk voor topsporters en talenten die in het bezit zijn van een topsportpas. Met mijn eigen achtergrond weet ik ook hoeveel waardering een sporter daarvoor heeft. WAT IS VOLGENS JOU HET VOORDEEL VAN REGIONALE SAMENWERKING VOOR TOPSPORTERS? Het voordeel zit vooral in kennisuitwisseling en het contact tussen topsportverenigingen, gemeenten en organisaties die bij Topsport Limburg zijn aangesloten. Zo hebben we Official Suppliers die deel uit maken van het faciliteitennetwerk waar topsporters en talenten gebruik van kunnen maken. Het is absoluut belangrijk dat die regionale samenwerking in stand blijft en dat die zelfs verder uitgebreid wordt. WAT IS ER HET AFGELOPEN JAAR AL GEDAAN OP REGIONAAL NIVEAU VOOR TOPSPORTERS? In samenwerking met de gemeente Venlo, VVV-Venlo en de topsportverenigingen die bij ons zijn aangesloten hebben wij een informatieavond georganiseerd. Er waren verschillende sprekers, zoals een sportdiëtiste die vertelde over sportvoeding. Die eerste informatieavond is echt supergoed bezocht door 115 sporters. Ook hebben we een project gedaan met Via-VVV waarbij topsporters, die aangesloten zijn bij Topsport Limburg, naar basisscholen zijn geweest om jonge talenten te inspireren en te enthousiasmeren. HOE KAN VERDERE REGIONALE SAMENWERKING CONCREET VORMGEGEVEN WORDEN IN DE TOEKOMST? Laatst ben ik bij een bijeenkomst geweest die bedoeld was om de kennisuitwisseling tussen alle combinatiefunctionarissen te stimuleren. Dat soort initiatieven zijn erg goed. Verder kun je denken aan gezamenlijke faciliteiten. Niet elke gemeente heeft een zwembad dat voldoet aan de afmetingen om er te kunnen trainen. Daarvoor zou je eventueel in samenwerking met andere gemeenten kunnen zorgen, zodat sporters toch hun trainingen kunnen doen. Ik denk dat op dat vlak nog wel winst valt te behalen. Ik denk dat de topsporters en talenten ook gezien moeten worden als uithangborden van gemeenten om ook een stukje sportstimulering, en dan vooral bij de jeugd, tot stand te brengen.

9 ONDERZOEK NAAR ZWEMPARADIJS VOOR DE REGIO In het najaar van 2012 hebben een aantal gemeenten in de regio besloten de handen in een te slaan en gezamenlijk te bekijken wat de mogelijkheden zijn voor een regionaal zwembad. De Venlose wethouder Ramon Testroote verklaart deze keuze: veel gemeenten denken na over de toekomst van hun zwembad. Ga je als gemeente nog veel geld stoppen in het onderhoud en eventueel opknappen of ga je privatiseren. De kosten voor een zwembad drukken toch zwaar op de begroting, zeker in tijden dat de portemonnee voor iedereen krapper wordt. Een derde oplossing is een zwembad voor de regio. Waar het regionale zwembad zou moeten komen en hoe het eruit komt te zien zijn onderwerp van onderzoek. Dat de verschillende watersportverenigingen uit de regio terecht moeten kunnen in het zwembad staat als een paal boven water. Zorgen voor een passende accommodatie voor onze verenigingen is een basistaak van elke gemeente, zegt wethouder Ramon Testroote. Het idee is dat een private partij het zwembad gaat ontwikkelen en beheren en daarbij ook zorgt voor die basisvoorzieningen die we als gemeenten belangrijk vinden. INSPIRATIEBEZOEK BELGIË In november ging een aantal wethouders en medewerkers sport op bezoek bij twee zwembaden in België. In Overpelt werd een zwembad bezocht dat is gerealiseerd door twee gemeenten in samenwerking met een private partij. Een compact zwembad dat gemeentelijke faciliteiten combineert met allerhande fun en leisure elementen en jaarlijks zo n bezoekers trekt. In Gent werd een groot sportcomplex bezocht waar bijna alle gemeentelijke binnensport faciliteiten gehuisvest zijn; oa. sporthallen, dojo, turnhal, 50 meter bad, glijbanen en welness en horeca Onder begeleiding van een extern adviseur kijken de gemeenten Peel en Maas, Horst aan de Maas en Venlo nu naar de voorwaarden om te komen tot regionale nieuwbouw. Lukt het om een geschikte locatie te kiezen en wat is het wensenpakket van elke gemeente. Verenigingen denken hierbij mee om zo te komen tot een goed programma van eisen. Wethouder Testroote is ambitieus: We hopen in 2015/2016 het nieuwe multifunctionele zwembad te kunnen openen. Een concretere vorm van regionale samenwerking kan ik me niet voorstellen.

10 GEZOND GEWICHT IN 7 GEMEENTEN: GG7 Het Regioplan sport zet in op de aanpak van overgewicht bij jongeren. De regio geeft dit vorm via de samenwerking GG7; gezond gewicht 7 gemeenten. Aan het woord is Nicole Bosman, namens de GGD projectleider voor GG7. OP WELKE MANIER PARTICIPEERT DE GGD IN HET REGIOPLAN SPORT? De 7 samenwerkende gemeenten hebben de GGD gevraagd om een projectplan te schrijven voor de aanpak van overgewicht bij jongeren; het projectplan GG7. Hierbij heeft de GGD de rol van projectleider en preventie adviseur. WAT IS DE MEERWAARDE VAN REGIONALE SAMENWERKING? Overgewicht is een complex probleem. Verschillende factoren zijn van invloed, zoals leefstijl en de fysieke en sociale omgeving. Inwoners blijven natuurlijk niet binnen de gemeentegrenzen. Scholieren gaan bijvoorbeeld in een buurgemeente naar school of sporten. Daarom is regionale afstemming en samenwerking nodig. Dan kunnen we praten met één mond, efficiënt werken en van elkaar leren. Ook geeft het ons een sterkere positie naar bijvoorbeeld een zorgverzekeraar. In 2012 hebben we de basis gelegd voor een gezonde samenwerking in de komende jaren. In 2013 gaan we belangrijke stappen zetten in de uitvoering. WAT IS ER HET AFGELOPEN JAAR GEREALISEERD OP DIT GEBIED? We hebben in 2012 gewerkt aan de ontwikkeling van de regionale aanpak GG7. Het hoofddoel daarvan is dat er in 2016 geen stijgende lijn meer te zien is in het overgewicht bij jongeren ten opzichte van 2008/2009. Om dit te bereiken hebben we een aantal concrete actiepunten waarmee we aan de slag gaan of al zijn. Zo gaan we in gesprek met alle professionele opvoedondersteuners in de regio. We willen daarmee bereiken dat er in alle gemeenten één boodschap over een gezond gewicht wordt verteld aan ouders van jonge kinderen. Het afgelopen jaar is gestart met een pilot in de gemeente Peel en Maas. Hier inventariseren we bij kinderopvang organisaties het pedagogisch beleid rondom voeding. Op basis hiervan nemen we als het nodig is vervolgstappen. Deze pilot kunnen we later uitrollen naar de andere gemeenten in de regio. En via het (speciaal) voortgezet onderwijs richten we ons op preventie van overgewicht bij jongeren in de leeftijd van 12 tot 19 jaar. Waarbij we vooral structurele aandacht voor voeding en bewegen binnen de scholen willen realiseren.

11 LEERBEDRIJF SPORT MATCHT ONDERWIJS EN SPORTWERELD IN DE REGIO Sinds medio 2012 kunnen alle gemeenten, scholen, sportverenigingen en -evenementen uit de regio Noord-Limburg in hun zoektocht naar een stagiaire terecht bij het leerbedrijf sport. Leerbedrijf sport is sinds mei 2011 het officieel erkende stagebedrijf van de gemeente Venlo. In het eerste jaar heeft het leerbedrijf vooral matches gemaakt voor de sport in Venlo. Vanuit het Regioplan Sport is dit in 2012 uitgebreid naar de regio. De gemeente Horst aan de Maas plaatste medio 2012 al een vacature voor twee stagiaires voor bewegingsonderwijs en naschoolse sportactiviteiten. De gemeenten Bergen en Venlo hebben dit najaar een stagiaire ingeschakeld voor een project om het overgewicht bij kinderen in de gemeente Bergen aan te pakken. Stagiaire Niek Buskes over het project in Bergen: Het project bestaat uit drie onderdelen; het opzetten van een programma van buitenschoolse activiteiten, het ondersteunen/ verbeteren van het bewegingsonderwijs en ten slotte verenigingsondersteuning. Het is mijn taak om de beginsituatie in kaart te brengen. Daarvoor heb ik een digitale enquête ontwikkeld en zijn alle basisschoolleerlingen van de groepen drie tot en met acht gemeten en gewogen. MATCHMAKER Het leerbedrijf is dé matchmaker tussen de sportwereld van Noord-Limburg en de diverse sportopleidingen. Via worden studenten en stage aanbieders aan elkaar gekoppeld. Het leerbedrijf heeft contacten opgebouwd met o.a. Hogeschool Arnhem Nijmegen, Cios Sittard / Venlo, Fontys Sporthogeschool, NHTV (Breda) en SPECO (Tilburg). Het leerbedrijf is er niet alleen voor studenten die een sport gerelateerde opleiding volgen. Ook andere studenten kunnen een interessante stageplek vinden in de sportwereld. Zo kan een vereniging bijvoorbeeld behoefte hebben aan hulp bij het bouwen van een nieuwe website. Niek: Als stagiaire kunnen we verenigingen of gemeenten helpen om specifieke klussen toch geklaard te krijgen. BELANG VAN STAGIAIRES Steeds meer verenigingen en evenementen staan onder druk, enerzijds door de vele bezuinigingen en anderzijds doordat het voor verenigingen steeds lastiger blijkt om voldoende vrijwilligers te vinden en te binden. Stagiaires kunnen dan uitkomst bieden.

12 COLOFON Het jaaroverzicht Regioplan Sport Noord-Limburg 2012 is opgesteld door de gemeenten Beesel, Bergen, Gennep, Horst aan de Maas, Peel en Maas, Venlo en Venray, met medewerking van de GGD, Dichterbij en Topsport Limburg. EINDREDACTIE Gemeente Venlo FOTO S Gemeenten Beesel, Peel en Maas en Venlo en Ferry Greevink VORMGEVING meneer DE WIT Hannelore Behnke

Inzet combinatiefunctionarissen. plan van aanpak schooljaar

Inzet combinatiefunctionarissen. plan van aanpak schooljaar Inzet combinatiefunctionarissen plan van aanpak schooljaar 2012-2013 Voorstellen Freek Thoone Combinatiefunctionaris NSA Anita Bergmans Combinatiefunctionaris bewegingsonderwijs 2 Taken algemeen Combinatiefunctionarissen

Nadere informatie

Doelgoep: Iedereen, maar in het bijzonder mensen met een beperking, ouderen en chronisch zieken.

Doelgoep: Iedereen, maar in het bijzonder mensen met een beperking, ouderen en chronisch zieken. Goed voorbeeld De Haamen Thema: - Sport- Zorg - Sport en gezondheid - Decentralisaties - Wmo Doelgoep: Iedereen, maar in het bijzonder mensen met een beperking, ouderen en chronisch zieken. Waar: Sportzone

Nadere informatie

Maak van uw gemeente. een sportgemeente! Olympische ambities van morgen als motor voor lokale vernieuwing en ontwikkeling vandaag

Maak van uw gemeente. een sportgemeente! Olympische ambities van morgen als motor voor lokale vernieuwing en ontwikkeling vandaag Maak van uw gemeente een sportgemeente! Olympische ambities van morgen als motor voor lokale vernieuwing en ontwikkeling vandaag Op 3 maart 2010 gaat Nederland naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Nadere informatie

ALLEENHETRESULTAATTELT

ALLEENHETRESULTAATTELT JAARVERSLAG 2018 Voorwoord Alleen het resultaat telt. Met deze leus willen wij graag als Sport Expertise Centrum laten zien wat er in 2018 gerealiseerd is. In dit jaarverslag is in een oogopslag te zien

Nadere informatie

Samen werken aan talentontwikkeling Almere, 25 januari 2018

Samen werken aan talentontwikkeling Almere, 25 januari 2018 Samen werken aan talentontwikkeling Almere, 25 januari 2018 Veel te vertellen, weinig tijd Dit is ónze manier. 16-2-2017 Was u hierbij? Programma 1. Voorstellen 2. Uitgangspunten AKT 3. Programma op hoofdlijnen

Nadere informatie

De Sportprofessional: ook voor uw vereniging!

De Sportprofessional: ook voor uw vereniging! De Sportprofessional: ook voor uw vereniging! Programma VSU Harten voor Sport Beweegmakelaar Buurtsportcoaches (Mobiele) verenigingsmanager Combinatiefunctionaris Verenigingsmodel Vereniging Sport Utrecht

Nadere informatie

Realiseer je ambities met Verenigingsondersteuning vanuit de Rabobank Tennisverenigingen

Realiseer je ambities met Verenigingsondersteuning vanuit de Rabobank Tennisverenigingen Realiseer je ambities met Verenigingsondersteuning vanuit de Rabobank Tennisverenigingen 24 november 2018 Theo Hermsen Procesbegeleider Achtergrond verenigingsondersteuning Nederland telt ruim 50.000 verenigingen

Nadere informatie

2 de bijeenkomst Contactraad SRM. 19 maart 2018

2 de bijeenkomst Contactraad SRM. 19 maart 2018 2 de bijeenkomst Contactraad SRM 19 maart 2018 AGENDA 1. Opening & toelichting oproep politiek en inspreekbeurt bij Beeldvormende Avond 2. Verslag vorige Contactraad 26 februari jl. 3. Terugblik op BVA

Nadere informatie

Van: het Algemeen Bestuur van de Stichting Topsport Overijssel, Regio Twente

Van: het Algemeen Bestuur van de Stichting Topsport Overijssel, Regio Twente Aan: PHO- Mensen en Sport, Regio Twente Van: het Algemeen Bestuur van de Stichting Topsport Overijssel, Regio Twente Onderwerp: Commitment en financiële ondersteuning vanuit de Regio Twente voor de Stichting

Nadere informatie

Wmo-netwerkbijeenkomst over sport

Wmo-netwerkbijeenkomst over sport Wmo-netwerkbijeenkomst over sport Verslag Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning)-netwerkbijeenkomst gemeente Oud-Beijerland 16 april 2013 Voor de Wmo-netwerkbijeenkomst van 16 april 2013, met als dagvoorzitter

Nadere informatie

Visie. Yfke hoek Kjel de Vries Jorella Croes Joël Wagenaar Jordy Pijpker Marouan Achammachi. Team 13

Visie. Yfke hoek Kjel de Vries Jorella Croes Joël Wagenaar Jordy Pijpker Marouan Achammachi. Team 13 Visie Yfke hoek Kjel de Vries Jorella Croes Joël Wagenaar Jordy Pijpker Marouan Achammachi Team 13 Inhoudsopgave Achtergrond 2 Visie op Kracht van Sport 2 Strategie 3 Betrokken stakeholders 5 Bijlagen

Nadere informatie

RAPPORTAGE 2014 GEMEENTE SCHINNEN

RAPPORTAGE 2014 GEMEENTE SCHINNEN RAPPORTAGE 2014 GEMEENTE SCHINNEN VOORWOORD Beste lezer, Voor u ligt de jaarrapportage 2014 van de sport -, beweeg- en cultuuractiviteiten die door de combinatiefunctionarissen van Ecsplore in Schinnen

Nadere informatie

Team Breda Breda brengt het samen 2

Team Breda Breda brengt het samen 2 Breda 2 Team Breda Onder deze titel is op 6 april 2017 de nieuwe sportbeleidsvisie en het uitvoeringsplan van de gemeente Breda unaniem door de gemeenteraad vastgesteld. De gemeente Breda voert al jaren

Nadere informatie

Menno van Erkelens BELEIDSADVISEUR GEZONDHEID & SPORT

Menno van Erkelens BELEIDSADVISEUR GEZONDHEID & SPORT Menno van Erkelens BELEIDSADVISEUR GEZONDHEID & SPORT Achtergrond De gemeente is in een andere periode terecht gekomen sinds het meest recente sportbeleid, dat dateert uit 2009. Meer en meer wordt duidelijk

Nadere informatie

Regioplan Sport Noord-Limburg 2012 t/m 2015

Regioplan Sport Noord-Limburg 2012 t/m 2015 Regioplan Sport Noord-Limburg 2012 t/m 2015 De volgende gemeenten participeren in dit regioplan: Beesel Bergen Gennep Horst aan de Maas Peel en Maas Venlo Venray zaak_id bericht_nummer bericht_id ZAAK_ZAAKNUMMER

Nadere informatie

Lokaal Sportakkoord Westvoorne

Lokaal Sportakkoord Westvoorne Lokaal Sportakkoord Westvoorne 1-7-2019 Even voorstellen Sportformateur: Martijn Gommeren Wie zitten er in de zaal? 4-7-2019 2 Wat weten we aan het eind van deze avond? Wat houdt het Nationaal Sportakkoord

Nadere informatie

De combinatiefunctionaris in Zwartewaterland: niet alleen de verbindende factor, vooral ook een verbindende actor!

De combinatiefunctionaris in Zwartewaterland: niet alleen de verbindende factor, vooral ook een verbindende actor! De combinatiefunctionaris in Zwartewaterland: niet alleen de verbindende factor, vooral ook een verbindende actor! Verbindingen leggen en onderhouden. Dat is de belangrijkste taak van de combinatiefunctionaris.

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma D66 Ede Gezond leven

Verkiezingsprogramma D66 Ede Gezond leven Gezond leven 1 > Kijk kritisch naar subsidies > Sport vaste prik op school > Richt de wijk sportief in! > Bewegen is besparen D66 heeft een warm hart voor sport in de ruimste zin van het woord. Sport en

Nadere informatie

Scholder an Scholder Verenigen voor de toekomst Werken met de methodiek scholder an scholder 2.0

Scholder an Scholder Verenigen voor de toekomst Werken met de methodiek scholder an scholder 2.0 Scholder an Scholder 2.0 - Verenigen voor de toekomst Werken met de methodiek scholder an scholder 2.0 Opdracht Bestuurlijk Overleg Sport; 7 december 2016 Evaluatie van scholder an scholder (1.0) leert

Nadere informatie

Gemeente Den Haag Kinderen doen mee!

Gemeente Den Haag Kinderen doen mee! Kinderen doen mee! Ilona Ligtvoet, gemeente Den Haag DSZW Richard van der Zand, ministerie van SZW 1 Achtergrond Kinderen moeten gelijke kansen krijgen om hun talenten te ontplooien, ongeacht het inkomen

Nadere informatie

Sport op Basisscholen in uw gemeente? Waarom? Omdat kinderen de toekomst zijn

Sport op Basisscholen in uw gemeente? Waarom? Omdat kinderen de toekomst zijn Sport op Basisscholen in uw gemeente? Waarom? Omdat kinderen de toekomst zijn Sport op Basisscholen is een initiatief van De Friesland Zorgverzekeraar en Sport Fryslân. Samen met de Friese gemeenten, onderwijs

Nadere informatie

iedereen kan een held zijn! Sporten en bewegen is leuk, geeft kracht en maakt trots! Ook voor leerlingen in het speciaal onderwijs.

iedereen kan een held zijn! Sporten en bewegen is leuk, geeft kracht en maakt trots! Ook voor leerlingen in het speciaal onderwijs. iedereen kan een held zijn! Sporten en bewegen is leuk, geeft kracht en maakt trots! Ook voor leerlingen in het speciaal onderwijs. Special Heroes iedereen kan een held zijn! Special Heroes werkt eraan

Nadere informatie

Conclusie. Binnenwerk_Proeftuinen_deel 2_DEF.indd 57

Conclusie. Binnenwerk_Proeftuinen_deel 2_DEF.indd 57 Conclusie Binnenwerk_Proeftuinen_deel 2_DEF.indd 57 11-04-12 09:37 58 Vernieuwen. Binden. Inspireren. Deel 2 De bijdrage van Proeftuinen en proeftuinprojecten aan laagdrempelig sportaanbod Jan-Willem van

Nadere informatie

DE START. Stuurgroep: 2 (3) directeuren, vakleerkracht gym / motorisch specialist + leerkracht EIGEN ONDERZOEK CONTACTEN LEGGEN PROJECTPLAN

DE START. Stuurgroep: 2 (3) directeuren, vakleerkracht gym / motorisch specialist + leerkracht EIGEN ONDERZOEK CONTACTEN LEGGEN PROJECTPLAN DE START Stuurgroep: 2 (3) directeuren, vakleerkracht gym / motorisch specialist + leerkracht EIGEN ONDERZOEK CONTACTEN LEGGEN Intern en extern ( vanaf 2013 ) PROJECTPLAN Extern belegd ( januari 2015 )

Nadere informatie

Tilburg en Sport Onderzoek Jongerenpanel Tilburg

Tilburg en Sport Onderzoek Jongerenpanel Tilburg Tilburg en Sport Onderzoek Jongerenpanel Tilburg Onderzoek uitgevoerd in opdracht van: Gemeente Tilburg DIMENSUS beleidsonderzoek Juli 2013 Projectnummer 529 Inhoud Samenvatting 3 Inleiding 5 1 Stoppen

Nadere informatie

Gemeenten kunnen lokaal kiezen waarom ze voor Sportdorp kiezen en wat ze hierin belangrijk vinden.

Gemeenten kunnen lokaal kiezen waarom ze voor Sportdorp kiezen en wat ze hierin belangrijk vinden. Sportdorpen Limburg Wat is Sportdorp? Sportdorp is een samenwerkingsverband van sportverenigingen en andere lokale partijen in een dorpskern om inwoners vanuit hun eigen behoefte meer en vaker te laten

Nadere informatie

Scala college en Leonardo College worden Topsport Talentschool

Scala college en Leonardo College worden Topsport Talentschool Nieuwsbrief -7- mei 2011 Inhoudsopgave: Talentontwikkeling Scala college en Leonardo College worden Topsport Talentschool Beleidsbrief sport Waterpolo festival 2012 WOC meisjes < 15 jaar op stage naar

Nadere informatie

SPECIAAL ONDERWIJS TALENTEN CAMPUS VENLO GELUKT! ELK TALENT TELT! EEN INKIJK BIJ

SPECIAAL ONDERWIJS TALENTEN CAMPUS VENLO GELUKT! ELK TALENT TELT! EEN INKIJK BIJ SPECIAAL ONDERWIJS TALENTEN CAMPUS VENLO GELUKT! ELK TALENT TELT! EEN INKIJK BIJ GELUKT! Ik zit aan mijn ontbijt. Een beetje nerveus neem ik nog snel de krant door. Gek eigenlijk. Ik sta al jaren voor

Nadere informatie

Sportweetje. Het Katwijkse. sportieve toekomst! naar een. Nieuws, trends en tips voor een gezond en sportief verenigingsleven

Sportweetje. Het Katwijkse. sportieve toekomst! naar een. Nieuws, trends en tips voor een gezond en sportief verenigingsleven Het Katwijkse Sportweetje Nieuws, trends en tips voor een gezond en sportief verenigingsleven digitale nieuwsbrief voor het verenigingsleven editie 2015.1 klik en lees het artikel van uw interesse volg

Nadere informatie

ADVIESNOTA. Hattem kiest met JOGG voor samenwerking aan een gezonde jeugd. Inleiding. Achtergrond Gezondheidsbevordering.

ADVIESNOTA. Hattem kiest met JOGG voor samenwerking aan een gezonde jeugd. Inleiding. Achtergrond Gezondheidsbevordering. ADVIESNOTA Hattem kiest met JOGG voor samenwerking aan een gezonde jeugd Inleiding Een gezonde jeugd. Dat is wat onze gemeente wil. Overgewicht onder jongeren vormt echter een bedreiging. Daarom is bestrijding

Nadere informatie

Lokaal Sportakkoord Helmond. Datum

Lokaal Sportakkoord Helmond. Datum Lokaal Sportakkoord Helmond Datum Even voorstellen Sportformateur: Miriam van Moll Wie zitten er in de zaal? 2 Waar gaan jullie vanavond mee naar huis? Wat houdt het Nationaal Sportakkoord in Waarom een

Nadere informatie

Jongeren op Gezond Gewicht

Jongeren op Gezond Gewicht Jongeren op Gezond Gewicht Overgewicht Putten: de cijfers ongeveer 1 op de 7 kinderen is te zwaar 5/6 jaar 9% 9/10 jaar 18% 12-15 jaar 15% 16-20 jaar 16% Bron: Icare Jeugdgezondheidszorg, betreft kalenderjaar

Nadere informatie

voor sport en voor jou!

voor sport en voor jou! voor sport en voor jou! Wat bespreken we vandaag Sportbeleid van Roosendaal o Impuls Brede School, Sport & Cultuur o Uitvoeringsopdracht - Projectgebieden - Sporten voor 50 + - Sporten met beperkingen

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA..DEN HAAG

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA..DEN HAAG >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA..DEN HAAG Primair Onderwijs Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ Den Haag

Nadere informatie

RAPPORTAGE 2014 GEMEENTE STEIN

RAPPORTAGE 2014 GEMEENTE STEIN RAPPORTAGE 2014 GEMEENTE STEIN VOORWOORD Beste lezer, Voor u ligt de jaarrapportage 2014 van de sport -, beweeg- en cultuuractiviteiten die door de buurtsportcoaches van Ecsplore in Stein zijn georganiseerd

Nadere informatie

Combinatiefunctionaris M/V Sport Onderwijs Cultuur. Sportbedrijf Tilburg Afdeling Sportontwikkeling

Combinatiefunctionaris M/V Sport Onderwijs Cultuur. Sportbedrijf Tilburg Afdeling Sportontwikkeling Combinatiefunctionaris M/V Sport Onderwijs Cultuur Sportbedrijf Tilburg Afdeling Sportontwikkeling Inhoud presentatie Aanleiding Beleid Tilburg Functie Combinatiefunctionaris (CF) CF binnen de sportvereniging

Nadere informatie

De Heerenveense Sportspiraal: Beweeg vanuit je hart

De Heerenveense Sportspiraal: Beweeg vanuit je hart De Heerenveense Sportspiraal: Beweeg vanuit je hart Alle partijen bouwen samen aan een toekomst voor sport in Heerenveen Op een zonnige dinsdagmiddag heeft groep zeven van basisschool De Burcht uit Heerenveen

Nadere informatie

een lokaal Sportakkoord

een lokaal Sportakkoord Op weg naar een lokaal Sportakkoord HET WEDSTRIJDPLAN CONCEPT MAART 2019 Waar gaan we ons de komende jaren op richten als het om sport en bewegen gaat? Dát staat straks in het Steenwijkerlands Sportakkoord.

Nadere informatie

HERIJKING SPORTBELEIDSNOTA ALBLASSERDAM 8 NOVEMBER 2012

HERIJKING SPORTBELEIDSNOTA ALBLASSERDAM 8 NOVEMBER 2012 HERIJKING SPORTBELEIDSNOTA ALBLASSERDAM 8 NOVEMBER 2012 Sportbeleidsnota Alblasserdam Van april 2009. Interactief tot stand gekomen. Sport Belangen Alblasserdam: prominente rol bij vorming; uitvoering;

Nadere informatie

Dé ondernemingsvereniging van Brabant en Zeeland

Dé ondernemingsvereniging van Brabant en Zeeland Dé ondernemingsvereniging van Brabant en Zeeland VERBINDT VERSTERKT VERTEGENWOORDIGT BRABANT ZEELAND IS HET STERKSTE ONDERNEMINGSNETWERK VAN UW REGIO. We hebben een voortrekkersrol in vernieuwing en innovatie,

Nadere informatie

November 2015. Steller: E. Noordhuis. Iedereen kan Sporten - Noord-Limburg >2016 1

November 2015. Steller: E. Noordhuis. Iedereen kan Sporten - Noord-Limburg >2016 1 Notitie Iedereen Kan Sporten 2016 November 2015 Steller: E. Noordhuis Iedereen kan Sporten - Noord-Limburg >2016 1 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Inleiding Hoofdstuk 2 Ontwikkelingen Hoofdstuk 3 Evaluatie 2015

Nadere informatie

Ideaalplaatje. Wijk beweegteam samengesteld uit onderwijs en sport

Ideaalplaatje. Wijk beweegteam samengesteld uit onderwijs en sport Ideaalplaatje Wijk beweegteam samengesteld uit onderwijs en sport Kracht: Vakleerkracht (niveau 5) neemt kennis mee en werkt vanuit onderwijs Sportwijkwerker (niveau 4)neemt kennis mee en werkt vanuit

Nadere informatie

Lekker Fit. Werken aan een gezonde leefstijl voor Rotterdamse jeugd

Lekker Fit. Werken aan een gezonde leefstijl voor Rotterdamse jeugd 01 Lekker Fit! Inhoudsopgave Lekker Fit 1 Tien pijlers 2 01 Extra bewegingsonderwijs tijdens en na schooltijd 3 02 De komst van de gymleraar nieuwe stijl 4 03 Lespakket Lekker Fit! 5 04 Sportlessen als

Nadere informatie

DE NTB VOOR ORGANISATIES VAN EVENEMENTEN

DE NTB VOOR ORGANISATIES VAN EVENEMENTEN DE NTB VOOR ORGANISATIES VAN EVENEMENTEN WAT BIEDT DE NEDERLANDSE TRIATHLON BOND (NTB) AANGESLOTEN ORGANISATIES (VERENIGINGEN OF STICHTINGEN) DIE NU OF IN DE TOEKOMST EEN COMBIDUURSPORT-EVENEMENT (WILLEN)

Nadere informatie

Het gaf mij veel energie om een eigen evenement te organiseren.

Het gaf mij veel energie om een eigen evenement te organiseren. Het Cruyff Foundation Community Program De Johan Cruyff Foundation wil jongeren langdurig binden aan het Cruyff Court en de wijk. Wij willen jongeren meer zelfvertrouwen geven, kansen bieden om hun talent

Nadere informatie

Juni Visie op Sportbeleid VVD Smallingerland

Juni Visie op Sportbeleid VVD Smallingerland Juni 2016 Visie op Sportbeleid VVD Smallingerland 1. Algemeen Tot op heden bestaat de gemeentelijke aandacht voor sport hoofdzakelijk uit het zorg dragen voor instandhouding van accommodaties. Tevens is

Nadere informatie

Toelichting BenW-adviesnota

Toelichting BenW-adviesnota Onderwerp: Toelichting BenW-adviesnota Afdeling/team: Welzijn Convenant samenwerking gemeenten Noord- Limburg, VGZ zorgkantoor Noord- en Midden- Limburg en zorgverzekeraar cvgz Afdelingshoofd: Bremmers,

Nadere informatie

Inleiding. En uw parochie kan daaraan meedoen!

Inleiding. En uw parochie kan daaraan meedoen! MaS In de Parochie Inleiding De maatschappelijke stage (MaS) is definitief begonnen en in volle gang. In Nederland zijn middelbare scholieren verplicht gedurende hun middelbare school carrière een maatschappelijke

Nadere informatie

12 Sportbeleidsstukken

12 Sportbeleidsstukken DC 12 Sportbeleidsstukken 1 Inleiding In dit thema bespreken we het overheidsbeleid ten aanzien van sport. We besteden aandacht aan de sportnota Tijd voor Sport. Het ministerie van VWS heeft in 2011 een

Nadere informatie

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Grijp je Ambities Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Je dromen verwezenlijken in 7 stappen. Grijp je ambities Brengt je dichterbij je ideaal Geeft je inzicht in jouw persoonlijke

Nadere informatie

Beste ouders / verzorgers,

Beste ouders / verzorgers, Nieuwsbrief nummer 2 Beste ouders / verzorgers, Afgelopen week en deze week is het kinderboekenweek. Zoals u wellicht weet is het thema van de kinderboekenweek: Superhelden. Bent u al in de bibliotheek

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Rijnstraat 50 2515 XP Den Haag www.rijksoverheid.nl Bijlage(n)

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 2016 30 234 Toekomstig sportbeleid 31 293 Primair Onderwijs Nr. 143 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP Aan de Voorzitter

Nadere informatie

High School Breda 2015-2016. Geeft talent een kans. By Graaf Engelbrecht

High School Breda 2015-2016. Geeft talent een kans. By Graaf Engelbrecht High School Breda 2015-2016 Geeft talent een kans By Graaf Engelbrecht Inleiding Graaf Engelbrecht staat bekent om haar sportprofiel binnen VO Breda. Als één van de eerste scholen in Nederland, biedt zij

Nadere informatie

Studeren en sporten Centrum voor Topsport en Onderwijs Eindhoven

Studeren en sporten Centrum voor Topsport en Onderwijs Eindhoven Studeren en sporten Centrum voor Topsport en Onderwijs Eindhoven Aanleiding Ambitie Nederlandse sport en overheid: - Nederland bij de Top 10 van de wereld - Nederland op Olympisch niveau in 2016 Minimaal

Nadere informatie

Samenwerken met sport als maatschappelijke spil in uw dorp!

Samenwerken met sport als maatschappelijke spil in uw dorp! Samenwerken met sport als maatschappelijke spil in uw dorp! Agenda Voorstellen Vragen initiatiefnemers Kader sportverenigingen Trends & ontwikkelingen Aansprekende voorbeelden Evaluatie Voorstellen 3 ICSadviseurs

Nadere informatie

3 de bijeenkomst Contactraad SRM. 14 mei 2018

3 de bijeenkomst Contactraad SRM. 14 mei 2018 3 de bijeenkomst Contactraad SRM 14 mei 2018 AGENDA 1. Opening en verslag vorige Contactraad 19 maart jl. 2. Verkiezing voorzitter Contactraad 3. AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) 4. Sportnota

Nadere informatie

Lady s Sport. Een Gorinchems initiatief!

Lady s Sport. Een Gorinchems initiatief! Lady s Sport Een Gorinchems initiatief! Hoe is het initiatief ontstaan? Dit initiatief is ontstaan vanuit de behoefte van een Turkse en een Marokkaanse dame. Zij wilden dolgraag sporten, maar met aandacht

Nadere informatie

Gemeente Venlo Verenigingsondersteuning met marketingstrategie. Henri Elbersen Senior consulent verenigingsondersteuning

Gemeente Venlo Verenigingsondersteuning met marketingstrategie. Henri Elbersen Senior consulent verenigingsondersteuning Gemeente Venlo Verenigingsondersteuning met marketingstrategie Henri Elbersen Senior consulent verenigingsondersteuning Venlo 100.006 inwoners Logistiek centrum Weinig topsport; wel breedtesport 150 verenigingen

Nadere informatie

JONGEREN OP GEZOND GEWICHT BLIKT TERUG FACTSHEET

JONGEREN OP GEZOND GEWICHT BLIKT TERUG FACTSHEET JONGEREN OP GEZOND GEWICHT BLIKT TERUG FACTSHEET 2015-2017 Met Jongeren Op Gezond Gewicht streeft de gemeente Rheden naar een samenleving waarin alle kinderen en jongeren wonen, leren, recreëren en werken

Nadere informatie

Sporten niet altijd vanzelfsprekend

Sporten niet altijd vanzelfsprekend Jaarverslag 2017 Sporten niet altijd vanzelfsprekend Voor veel mensen is sport en bewegen een vanzelfsprekendheid die zij bij een vereniging al dan niet in competitieverband beoefenen. Afgelopen jaren

Nadere informatie

Prikkel de nieuwsgierigheid van kinderen. In drie stappen naar een Techniek&ik-locatie

Prikkel de nieuwsgierigheid van kinderen. In drie stappen naar een Techniek&ik-locatie Prikkel de nieuwsgierigheid van kinderen In drie stappen naar een Techniek&ik-locatie 2 Techniek&ik wordt ondersteund door 01_2014 Inhoudsopgave Inhoudsopgave Iniatiefnemers 4 Ga mee op ontdekking 5 Stap

Nadere informatie

WIJKPROFIEL WERKGEBIED ZUID, OOST, NOORDOOST, BINNENSTAD

WIJKPROFIEL WERKGEBIED ZUID, OOST, NOORDOOST, BINNENSTAD WIJKPROFIEL WERKGEBIED ZUID, OOST, NOORDOOST, BINNENSTAD Inleiding Harten voor Sport formuleert regelmatig een beknopt beeld van de wijken/werkgebieden van Utrecht met betrekking tot het sporten en bewegen,

Nadere informatie

30234 Toekomstig sportbeleid Primair Onderwijs. Brief van de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

30234 Toekomstig sportbeleid Primair Onderwijs. Brief van de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap 30234 Toekomstig sportbeleid 31293 Primair Onderwijs Nr. 143 Brief van de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 29 januari

Nadere informatie

Je houdt van sporten en in beweging zijn! Je vindt het leuk om met mensen van alle leeftijden om te gaan. En je wilt ook anderen leren, om binnen hun

Je houdt van sporten en in beweging zijn! Je vindt het leuk om met mensen van alle leeftijden om te gaan. En je wilt ook anderen leren, om binnen hun Sport & Bewegen Maak jij van je hobby je beroep? Je houdt van sporten en in beweging zijn! Je vindt het leuk om met mensen van alle leeftijden om te gaan. En je wilt ook anderen leren, om binnen hun mogelijkheden,

Nadere informatie

De combinatiefunctionaris bij een vereniging

De combinatiefunctionaris bij een vereniging KNSB Verenigingsdag 8 november 2008, Vechtsebanen Utrecht De combinatiefunctionaris bij een vereniging Koen Mühlradt Beleidsadviseur / projectleider Combinatiefuncties Eén werkgever, twee sectoren (onderwijs,

Nadere informatie

Advies LEA-Werkgroep - Combinatiefunctionarissen - Hoornaar, 23 mei 2016

Advies LEA-Werkgroep - Combinatiefunctionarissen - Hoornaar, 23 mei 2016 Advies LEA-Werkgroep - Combinatiefunctionarissen - Hoornaar, 23 mei 2016 Agenda Sport en Bewegen in de Buurt Werkgroep en Proces Advies: We zien de noodzaak en benutten de kansen Onze visie Onze programma

Nadere informatie

Raadsvoorstel Sportvisie

Raadsvoorstel Sportvisie gemeente Eindhoven 16R7018 Raadsnummer Inboeknummer 16bst01331 Beslisdatum B&W 18 oktober 2016 Dossiernummer 16.42.751 Raadsvoorstel Sportvisie Inleiding We bieden u bijgaand de nieuwe Sport en Beweegvisie

Nadere informatie

Samen naar een gezonde omgeving

Samen naar een gezonde omgeving Samen naar een gezonde omgeving 2020-2025-2030 Missie Partijen willen bij sportevenementen een gezonde omgeving creëren die bijdraagt aan een gezonde leefstijl. Uitgangspunten Sportevenementen hebben een

Nadere informatie

MENUKAART VERENIGINGEN

MENUKAART VERENIGINGEN MENUKAART VERENIGINGEN Do it Yourself Together Menukaart Leef! voor verenigingsondersteuning Aanbod project Leef! A. Organiseren van diverse activiteiten B. Bemiddelen als stagemakelaar C. Promotie D.

Nadere informatie

Impuls brede scholen, sport en cultuur

Impuls brede scholen, sport en cultuur Impuls brede scholen, sport en cultuur Sport Koepel Edam Volendam, combineert de hele dag! Sport Koepel is de organisatie voor Edamse en Volendamse sportverenigingen, scholen, sportieve Edammers en Volendammers

Nadere informatie

CDA SPORTVISIE NIEMAND BUITENSPEL _

CDA SPORTVISIE NIEMAND BUITENSPEL _ INLEIDING: SPORTVISIE NIEMAND BUITENSPEL _ De sportvisie draagt de titel Niemand buitenspel. Onze doelstelling in deze visie is, dat iedereen in de gelegenheid gesteld moet worden om te kunnen sporten.

Nadere informatie

D E V R I E N D E N K R A N T

D E V R I E N D E N K R A N T J a a r g a n g 2, n u m m e r 8 D E V R I E N D E N K R A N T S e p t e m b e r 2 0 0 9 IN DEZE NIEUWSBRIEF VAN ONZE VOORZITTER JUBILEUMRECEPTIE EEN PAAR FOTO S NIEUW VOORZITTER JEUGDCOMMISSIE REGELING

Nadere informatie

Help ons te leren. HR en decentralisaties: VIER SPEERPUNTEN VOOR HR OP HET GEBIED VAN DECENTRALISATIES

Help ons te leren. HR en decentralisaties: VIER SPEERPUNTEN VOOR HR OP HET GEBIED VAN DECENTRALISATIES VIER SPEERPUNTEN VOOR HR OP HET GEBIED VAN DECENTRALISATIES HR en decentralisaties: Help ons te leren Door: Martine van Dijk, A+O fonds Gemeenten / Fotografie: Kees Winkelman Op 10 oktober 2014 vond de

Nadere informatie

Nieuwsbrief Actief Betrokken Club

Nieuwsbrief Actief Betrokken Club Nieuwsbrief Actief Betrokken Club Wat is Actief Betrokken Club? Per 1 mei 2014 is Sportbedrijf Almelo samen met PH, ON en MHC gestart met het project Actief Betrokken Club (ABC). Doelstelling van het project

Nadere informatie

Taal verbindt mensen Wij verbinden mensen met taal Want Taal doet meer dan schrijven, spreken en lezen Het is de sleutel naar een nieuwe toekomst!

Taal verbindt mensen Wij verbinden mensen met taal Want Taal doet meer dan schrijven, spreken en lezen Het is de sleutel naar een nieuwe toekomst! Taal verbindt mensen Wij verbinden mensen met taal Want Taal doet meer dan schrijven, spreken en lezen Het is de sleutel naar een nieuwe toekomst! Taal doet meer In Utrecht wonen meer dan 15.000 volwassenen

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2013 Gehandicaptenraad Landgraaf

JAARVERSLAG 2013 Gehandicaptenraad Landgraaf 1 JAARVERSLAG 2013 Gehandicaptenraad Landgraaf JAARVERSLAG GEHANDICAPTENRAAD LANDGRAAF 2013 Pagina 1 2 INLEIDING: De Gehandicaptenraad Landgraaf behartigt de collectieve belangen van alle mensen met een

Nadere informatie

Iedereen actief. Sportvisie Vanuit huidige kracht naar een gezonde toekomst. Gemeente Oost Gelre

Iedereen actief. Sportvisie Vanuit huidige kracht naar een gezonde toekomst. Gemeente Oost Gelre Iedereen actief Vanuit huidige kracht naar een gezonde toekomst Sportvisie 2015-2025 Gemeente Oost Gelre 0 Hoofdstuk 1 Inleiding 1.1 Waarom een nieuwe sportvisie? Wij hebben een goed sport- en beweegklimaat.

Nadere informatie

1 Onderwerp Voortgangsrapportage Nieuwegein Beweegt 2010-2013

1 Onderwerp Voortgangsrapportage Nieuwegein Beweegt 2010-2013 > - Nieuwegein Gemeenteraad c J Onderwerp Voortgangsraj Datum : 5 oktober 2013 rtage Nieuwegein Beweegt Raadsvoorstel Afdeling Strategie Maatschappelijke Ontwikkeling Port euillel r R.C. Blom 1 Onderwerp

Nadere informatie

Wethouder van Jeugd, Welzijn en Sport Wethouder van Volksgezondheid, Duurzaamheid, Media en Organisatie

Wethouder van Jeugd, Welzijn en Sport Wethouder van Volksgezondheid, Duurzaamheid, Media en Organisatie Wethouder van Jeugd, Welzijn en Sport Wethouder van Volksgezondheid, Duurzaamheid, Media en Organisatie Karsten Klein Rabin Baldewsingh Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag De

Nadere informatie

UZSC 2025 Ambities en hoe we die willen bereiken

UZSC 2025 Ambities en hoe we die willen bereiken UZSC 2025 Ambities en hoe we die willen bereiken Aanleiding UZSC heeft heel wat bereikt: stevig aanwezig in de top van het Nederlandse waterpolo bij de mannen en de vrouwen, een bloeiende jeugdopleiding

Nadere informatie

User testing: Aan de hand van een expectation map heb ik 3 verschillende personen gevraagd om het prototype te testen.

User testing: Aan de hand van een expectation map heb ik 3 verschillende personen gevraagd om het prototype te testen. Evaluatie: Usability test Inleiding We hebben verschillende testpersonen gebruikt om in het platform FRIS community onduidelijkheden weg te nemen. Het testen hebben we gedaan door middel van een prototype.

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF april 2015

NIEUWSBRIEF april 2015 NIEUWSBRIEF april 2015 Bericht van directie: Te laat komen kinderen We zien dat steeds meer kinderen te laat op school komen en steeds meer ouders langer in de groepen blijven kletsen of afscheid nemen

Nadere informatie

Speciale school voor basisonderwijs. Leren met je hoofd, hart en handen op De Dolfijn

Speciale school voor basisonderwijs. Leren met je hoofd, hart en handen op De Dolfijn Speciale school voor basisonderwijs Leren met je hoofd, hart en handen op De Dolfijn Er samen met leerlingen, ouders en collega s voor zorgen dat leerlingen de doelen halen die zij zichzelf hebben gesteld.

Nadere informatie

Nieuwe doelgroepen, Nieuw sportaanbod

Nieuwe doelgroepen, Nieuw sportaanbod Nieuwe doelgroepen, Nieuw sportaanbod Proeftuinen Nieuwe Sportmogelijkheden NOC*NSF Hein Veerman 25 november 2010 Voorstelrondje Naam en club Inhoud workshop Over welke doelgroep(en) wilt u ideeën opdoen?

Nadere informatie

De burgemeester, Mr. J.H.C. van Zanen

De burgemeester, Mr. J.H.C. van Zanen voorstel aan de raad Opgesteld door Maatschappelijke Ontwikkeling Toussaint, N.J. (Niek) Kenmerk 16.506219 Vergadering Gemeenteraad Vergaderdatum 22 december 2016 Jaargang en nummer 2016 115 Geheim Nee

Nadere informatie

Met Intelligentie Natuurlijk iets Doen

Met Intelligentie Natuurlijk iets Doen Nieuwsbrief 11 Met Intelligentie Natuurlijk iets Doen Voorwoord Nieuwe fase MIN D Na diverse jaren van planontwikkeling en implementatie is het nu tijd voor een nieuwe fase, die van borging van het onderwijs

Nadere informatie

Aanvraagformulier combinatiefunctie (2009) gemeente Nieuwegein

Aanvraagformulier combinatiefunctie (2009) gemeente Nieuwegein Aanvraagformulier combinatiefunctie (2009) gemeente Nieuwegein Inleiding Met het aanstellen van combinatiefunctionarissen wil de overheid de samenwerking versterken tussen onderwijs, sport en cultuur.

Nadere informatie

In samenwerking met: USBO Advies Utrecht (NL) en Substance (UK) 2018

In samenwerking met: USBO Advies Utrecht (NL) en Substance (UK) 2018 In samenwerking met: USBO Advies Utrecht (NL) en Substance (UK) 2018 De Cruyff Foundation heeft samen met USBO Advies Utrecht en Substance onderzoek gedaan naar de impact van haar activiteiten op de thema

Nadere informatie

Subsidieaanvraag Samendoen 2019 Combinatiefunctionaris Sport

Subsidieaanvraag Samendoen 2019 Combinatiefunctionaris Sport Subsidieaanvraag Samendoen 2019 Combinatiefunctionaris Sport Lotte Wiekamp, Kim Overbeek: combinatiefunctionaris sport en Saskia Smeenk: directeur Leerdam: juli 2018 1 1 Inleiding Via deze weg dient SamenDoen

Nadere informatie

STICHTING WELZIJN OUDEREN DINKELLAND. Fit en Gezond in Dinkelland

STICHTING WELZIJN OUDEREN DINKELLAND. Fit en Gezond in Dinkelland STICHTING WELZIJN OUDEREN DINKELLAND Fit en Gezond in Dinkelland WIE ZIJN WIJ? Patricia Verhoeven: Beweegmakelaar Marleen Wagenaar: Beleidsmedewerker/ Projectleider Van de Stichting Welzijn Ouderen Dinkelland

Nadere informatie

Voorstel aan college van Burgemeester en Wethouders

Voorstel aan college van Burgemeester en Wethouders Registratienummer: 206332 Afdeling: LO Samenleving Datum voorstel: 24 maart 2016 Agendapunt: 4 Openbaar Onderwerp/Titel: Regiovisie Sport Noord-Limburg 2016-2020 Samenvatting: Met het Regioplan Sport 2012-2016

Nadere informatie

André Bolhuis ter gelegenheid van afsluitende bijeenkomst. Het afblazen van de Olympische Spelen 2028 in Nederland heeft veel

André Bolhuis ter gelegenheid van afsluitende bijeenkomst. Het afblazen van de Olympische Spelen 2028 in Nederland heeft veel De toekomst van de sport in Nederland, André Bolhuis ter gelegenheid van afsluitende bijeenkomst Olympisch Vuur. Het afblazen van de Olympische Spelen 2028 in Nederland heeft veel losgemaakt in Nederland.

Nadere informatie

Wagnerplein. Nieuwbouw multifunctioneel sportcomplex Drieburcht. www tilburg nl

Wagnerplein. Nieuwbouw multifunctioneel sportcomplex Drieburcht. www tilburg nl Wagnerplein Nieuwbouw multifunctioneel sportcomplex Drieburcht 1 www tilburg nl In april 2012 opent het gloednieuwe Sportcomplex Drieburcht haar deuren aan het Wagnerplein. Hiermee krijgt Tilburg Noord

Nadere informatie

Welkom www.sportindebuurt.nl/sportvooriedereen

Welkom  www.sportindebuurt.nl/sportvooriedereen Gehandicaptensport Speelveld Welkom Introductie masterclass Speelveld en doelgroepen Begeleiden van mensen met een beperking Werken aan succesvol beleid Beweegclinic rolstoelbasketbal Vragen www.sportindebuurt.nl/sportvooriedereen

Nadere informatie

Versie: februari Meerjarig beleidsplan Stichting Welzijn Diemen

Versie: februari Meerjarig beleidsplan Stichting Welzijn Diemen Versie: februari 2016 Meerjarig beleidsplan 2016 2018 Stichting Welzijn Diemen Inhoudsopgave Inleiding 3 Deel 1: Ontwikkelingen 4 1.1 Algemene maatschappelijke en politieke ontwikkelingen op 4 het gebied

Nadere informatie

Subsidieplafonds Subsidieplafonds 2016

Subsidieplafonds Subsidieplafonds 2016 Subsidieplafonds Subsidieplafonds 1 0360_15 Subsidieplafonds V1 Subsidieplafonds 2 Subsidieplafonds Beoogd Maatschappelijk Effect stelling Bedrag Jaarlijkse subsidie Samenredzaamheid 1. Ambitie Bewoners

Nadere informatie

Sport en bewegen in Vaals

Sport en bewegen in Vaals Sport en bewegen in Vaals Sport- en beweegprogramma 2015-2020 Van visie naar activiteiten Netwerk Gezond Leven Donderdag 6 november 2014 Waarom een sport- en beweegprogramma? Strategische Visie 2020 Bestuursopdracht

Nadere informatie

Workshop 1 Samen werken aan talentontwikkeling

Workshop 1 Samen werken aan talentontwikkeling Workshop 1 Samen werken aan talentontwikkeling Dit is ónze manier. Mirjam Gosen Projectleider AKT Martijn Postuma Projectmanager AKT Stand van zaken AKT Beleidsuitgangspunten: waar komen we vandaan? Hoe

Nadere informatie

Groninger Studenten Roeivereniging Aegir

Groninger Studenten Roeivereniging Aegir Groninger Studenten Roeivereniging Aegir G.S.R. Aegir is een vereniging om sporten en ontspanning te combineren. Het roeien gebeurt op zowel recreatief (competitieroeien) als topsport (wedstrijdroeien)

Nadere informatie