Deel 1 Schulden en hun maatschappelijke context

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Deel 1 Schulden en hun maatschappelijke context"

Transcriptie

1 Samenvatting Titel: Schulden en inkomen Auteur: Odile Oort en Wijnand Prins Vierde druk Gemaakt door: SharonD Deel 1 Schulden en hun maatschappelijke context Hoofdstuk 1 Geschiedenis en context van de schuldhulpverlening In de loop van de eeuwen heen is de hulpverlening langzaam ontwikkelt. In de 19 e eeuw was Nederland nog een nachtwakersstaat oftewel waar de staat alleen het privé bezit van burgers beschermde en vrijwel niks ondernam op sociaal gebied. Richting het einde van de 19 e eeuw ontstond de een prille verzorgingsstaat die voltooid was in de jaren 70. Maar aan het einde van de 20 e eeuw begon de afslanking van de verzorgingsstaat. Begin van de verandering In 1800 werd door Johannes van den Bosch een initiatief gedaan en de maatschappij voor de weldadigheid opgericht. Zij hadden projecten waarbij zij mensen een vak leerden en tijdelijk huisvesten. Rond dezelfde tijd werd de maatschappij tot het nut van t algemeen opgericht met als doel de mens te ontwikkelen en te ontplooien. Pas in de tweede helft voerde arbeidersbewegingen strijd voor sociale verbetering wat leidde tot nieuwe wetgeving zoals kinderwetten, woningwet, armenwet etc. Zo ontstonden er maatschappelijk werkers die deze wetten uit voerde (eerste school voor maatschappelijk werk werd opgericht 1899). Begin 20 e eeuw werd veel gewerkt aan de volksontwikkeling en woningmaatschappelijk werk. Na de jaren 70 werd het maatschappelijk werk meer emancipatiegericht. Halverwege de 20 e eeuw ontstonden nieuwe wetten als: algemene ouderdomswet(aow), algemene bijstandswet(abw), wet op de arbeidsongeschiktheidsverzekering(wao). Hierdoor was financiële nood niet langer meer de grootste problematiek en werd van het maatschappelijk werk ontkoppeld.

2 Aan het begin van de 21 eeuw hebben er veel veranderingen plaatsgevonden waardoor de vraag naar schuldhulpverlening steeg. Rond deze tijd ontstond ook de wet schuldsanering natuurlijke personen. De welvaart in de samenleving bereikte een piek aan het einde van de 20 e eeuw. Leningen waren daardoor makkelijk te krijgen en al gauw bouwde de schulden op en de vraag naar schuldhulpverlening stijgt. Begrip armoede en armoedegrens Armoede Toestand van iemand die niet veel te besteden heeft, behoefte, vervalle Armoedegrens Het absolute minimum waarvan men kan leven zonder dat de gezondheid wordt aangetast. Soorten armoede: - Tijdelijke armoede Een tijdelijke niet voldoende inkomen hebben om een maatschappelijk aanvaardbaar niveau van bestaan te leidde. - Structurele armoede De langdurige situatie van armoede dat mensen niet voldoende inkomen hebben om een maatschappelijk aanvaardbaar niveau van het bestaan te bereiken/in stand te houden. - Relatieve armoede De situatie van armoede is heel anders in bijv. India omdat dat daar een hele andere vorm van armoede is. Armoede/armoede grens zijn subjectieve begrippen afhankelijk van de tijd waarin we leven welke normen en waarden we op dat moment hebben. Geschiedenis en waarde van geld Bijna alle hedendaagse geldsystemen zijn gebaseerd op fiduciair geld. Munten en biljetten vertegenwoordigen een bepaalde hoeveelheid goud.

3 Hoofdstuk 2 Schulden Wat zijn schulden? Hieronder wordt de definitie op drie manieren geformuleerd: - De verplichting van de ene partij om te voldoen waartoe ze krachtens een verbintenis een geldsom verschuldigd is aan de wederpartij. - Het verschuldigd zijn van geld aan een ander. Het kan gaan om grote of kleine bedragen en om een tijdelijk of lange termijn lening. - Alle openstaande financiële vorderingen van personen, overheden, bestuursorganen en rechtspersonen. Hoe ontstaan schulden? Er zijn 3 hoofdoorzaken voor het ontstaan van schulden. 1. Eenmalig probleem Bijvoorbeeld door baanverlies of ziekte. 2. Structureel gedragsprobleem Meer uitgeven dan dat er binnenkomt. Door bijvoorbeeld een verslaving. 3. Structurele onbalans De kosten zijn hoger dan het inkomen. De achterliggende oorzaken hiervan zijn dan: 1. Aanpassing(schulden) Door een achteruitgang van het inkomen. 2. Compensatie(schulden) Extra onnodige uitgaven vanwege stress. 3. Overbesteding(schulden) Op een te grote voet leven.

4 Soorten schulden De belangrijkste soorten schulden zijn: - Langlopende schulden Schulden die over een lange periode moeten worden voldaan (over maandelijkse termijnen). - Kortlopende schulden Schulden die moeten worden voldaan op korte termijn, binnen een jaar of binnen een maand (bijv. gas, water en zorgverzekering). - Huishoudelijke schulden Bijv. het vervangen van een koelkast of wasmachine. Het gaat alleen om kosten die bevorderlijk zijn voor het huishouden. Wat voor schuldeisers zijn er? Er zijn 2 soorten schuldeisers: 1. Preferente schuldeisers Deze hebben prioriteit en gaan voor concurrente schulden. Preferente schulden zijn bijvoorbeeld schulden bij de overheid en verwante organisaties zoals belastingschulden. Deze schuldeiser kan zonder tussenkomst van de rechtbank dwangmiddelen inzetten. 2. Concurrente schuldeisers Zijn de overige schulden die worden afgehandeld nadat de preferente schulden zijn afgelost. Let op: PRE-CONCURRENTE schulden zijn: Hypotheek schulden. Deze vallen officieel NIET onder preferente schulden maar dienen wel DIRECT/EERST betaalt te worden. Deze krijgen voorrang ontstaat omdat er sprake is van ONDER PAND. Bureau Krediet Registratie Als wandbetaler kun je geregistreerd worden bij het BKR oftewel Bureau Krediet Registratie.

5 Hoofdstuk 3 Kwetsbare groepen en schuldhulpverlening Kwetsbare groepen(hoofdgroepen) 1. Jongeren Leeftijd van ongeveer 14 t/m 24 jaar. Ze hebben bijvoorbeeld gemeen dat ze allemaal meer geld uitgeven dan sparen en zijn opgegroeid in een consumptie maatschappij. 2. Ouderen Leeftijd van ongeveer 55 t/m 65 jaar. Zij hebben bijvoorbeeld gemeen dat ze allemaal minder mogelijkheden hebben om schulden af te lossen en hebben eerder te maken met ziekten en lichamelijke ongemakken. 3. Mensen met een beperking.(lichamelijk, geestelijk en psychisch) Het gaat hier voornamelijk om mensen met een beperking en die beperking brengt vaak extra kosten met zich mee. Sommige hebben beperkte sociale vaardigheden of zijn niet in staat om hun financiën zelf te regelen. 4. Verslaafden (alcohol, drugs en gokken) 5. Mensen die de taal niet spreken/analfabeten Wat ligt er ten grondslag? Door informatie te hebben over de volgende punten geeft het nodige inzicht. Stel jezelf de volgende vragen per geval: - Leefomstandigheden - Sociale vaardigheden - Gedrag - Kennis en kunde van financiële zaken - Actuele omstandigheden: zoals baanverlies en ziekte en dergelijke Het is natuurlijk belangrijk dat de klant gemotiveerd is om uit de schulden te komen en te blijven. Hiervoor is de juiste mentaliteit nodig en het juiste gedrag. Bij het oplossen van de schuld zijn 2 factoren belangrijk: 1. De schuld moet afgelost worden 2. De oorzaak van schuld oplossen Onthoud: Het ontstaan van een schuld heeft zelden maar 1 oorzaak.

6 Deel 2 Juridische zaken en schuldhulpverlening Hoofdstuk 4 Mogelijkheden voor (financiële) vertegenwoordiging Begrippen: 1. Handelingsbekwaamheid 2. Wilsbekwaamheid 3. Volmacht/machtiging 4. Zaakwaarneming 1. Handelingsbekwaamheid Een meerderjarige is handelingsbekwaam en een minderjarige is dus handelingsonbekwaam(een meerderjarige is 18 jaar of ouder). Maar ook personen die bijvoorbeeld onder curatele zijn gesteld zijn handelingsonbekwaam. Handelingsonbekwaamheid houdt in dat de persoon niet bevoegd is tot het verrichte van juridische rechtshandelingen, doet hij dat wel dan zijn deze handelingen vernietigbaar en als de handelingen eenzijdig waren dan zijn ze zelfs nietig. 2. Wilsbekwaamheid Iemand die in staat is duidelijk zijn wil in te uiten, in woord of geschrift. 3. Volmacht/machtiging Met een volmacht laat je je vertegenwoordigen door een ander. Deze persoon/gevolmachtigde kan dan in jouw naam rechtshandelingen verrichten. Naast volmacht is er ook een machtiging. Het verschil is dat een machtiging voor een specifiek doel is. De gemachtigde kan dan alleen over een specifiek doel in jouw naam rechtshandelingen verrichten. De volmacht is dus een algehele vertegenwoordiging. - Volmacht = algehele vertegenwoordiging - Machtiging = specifiek doel De machtiging gever kan de machtiging altijd weer intrekken.

7 4. Zaakwaarneming Een zaakwaarnemer behartigt de belangen van een ander terwijl hij dit niet aan de ander verplicht is. De gene voor wie de zaak is waargenomen, moet de gemaakte kosten aan de zaakwaarnemer vergoeden. Dit wordt vaak mondeling geregeld maar het is vaak beter om dit schriftelijk vast te leggen. Hoofdstuk 5 Beschermingsmaatregelen Begrippen: 1. Curatele art. 1:378 BW 2. Bewind voering 3. Mentorschap 1. Curatele(dit is een vonnis) De curandus is degene die onder curatele staat, hij verliest hierdoor zijn handelingsbekwaamheid. Het onder curatele stellen van iemand gebeurt door een kantonrechter. Daarbij benoemd de kantonrechter een curator(dat is meestal de partner of directe familie). - Curandus(de persoon die onder curatele is gesteld) is handelingsonbekwaam. - Handelingen van de curandus zijn door de curator. - Curator bekijkt mogelijk of de curandus wilsbekwaam is. - Als de rechter daar toestemming voor geeft kan de curandus stemmen en bijvoorbeeld een testament opmaken. - Publicatie van de maatregel in de staatcourant en in het curatele- en bewind register. De curatele wordt door de rechter weer beëindigt op het moment dat: - De curandus zijn eigen belangen weer kan behartigen. - Er een rechterlijke uitspraak is dat de curatele niet meer van toepassing is. - Als het wordt omgezet naar mentorschap of bewind voering. - Als de curandus overlijd.

8 Provisionele bewind voerder = een tijdelijke bewindvoerder die alle taken van een curator heeft die de rechter hem toekent. Dit wordt alleen gedaan in spoedgevallen. De provisionele bewind voerder stopt als er een curator is benoemd. 2. Bewind voering(dit is een beschikking) Er zijn 3 vormen van bewind voering: 1. Beschermingsbewind art. 1:431 BW 2. Bewind in het kader van de Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen(WSNP) Faillissementswet titel 3 Voor de curator in een faillissement situatie geldt dat hij ook de belangen van schuldeisers behartigd. 3. Testamentair bewind 1. (Beschermingsbewind)GERICHT OP FINANCIELE BEHEER Is bedoel voor mensen die door geestelijke of lichamelijke beperkingen tijdelijk of blijvend niet in staat zijn om hun financiële belangen te behartigen. Maar ook voor mensen met problematische schulden. De persoon onder beschermingsbewind blijft handelingsbekwaam maar verliest gedeeltelijk bevoegdheden. De bewindvoerder is bevoegd om: - Beschikkingshandelingen(koop en verkoop zaken) - Beheer handelingen(gericht op instandhouding denk bijv. aan reparaties) De onder bewind gestelde heeft hiertoe geen bevoegdheid. Wel heeft de bewindvoerder medewerking van de onder bewind gestelde nodig. Maar de kantonrechter kan altijd een machtiging of een doorlopende machtiging verlenen aan de bewindvoerder. Bewind voering kan worden beëindigt als: - De onder bewind gestelde zijn eigen belangen weer kan behartigen.

9 - De periode die de rechter heeft vastgesteld voorbij is. - Bij omzetting van bewind naar curatele. - Als voortzetting van de maatregel niet meer zinvol is. - De onder bewind gestelde overlijd. 2. Mentorschap GERICHT OP PERSOONLIJKE BELANGEN Het gaat dan om belangen uit persoonlijke levenssfeer. Denk beslissingen over verzorging, verpleging, behandeling en begeleiding. De mentor wordt wettelijke vertegenwoordiger(is aansprakelijk) van de betrokkene. De betrokkene blijft handelingsbekwaam. Meestal betreft het mensen met verstandelijke beperking, mensen die aan dementie lijden of lichamelijke beperking. Mentorschap wordt door de rechter beëindigt als: - Betrokkene eigen belangen weer kan behartigen. - Mentorschap wordt omgezet naar curatele. - Voortzetting van de maatregel niet meer zinvol is. - De periode voorbij is. - De betrokkene overlijd. Hoe vraag je een beschermingsmaatregel aan? Voor het aanvragen van curatele, bewind of mentorschap moet een speciaal formulier worden ingevuld(voor curatele is een apart formulier). Bij alle 3 geldt dat dit bij een kantonrechter moet worden aangevraagd door een natuurlijk persoon of rechtspersoon: betrokkene zelf, partner, directe familie, voogd, openbaar ministerie. 1. Aanvraag 2. Oproep en zitting Belanghebbende(alle aanwezige tijdens de zitting/rechtsreeks te maken hebben met de procedure) kunnen in hoger beroep gaan bij het Hof als zij het er niet mee eens zijn dit kan ook de betrokkende zelf zijn. Hiervoor moet wel een advocaat ingeschakeld worden.

10 Alle benodigde op een rij Nogmaals om een aanvraag te doen zijn de juiste formulieren nodig hier het overzicht. - Verzoek tot onderbewindstelling en/of instelling mentorschap - Verzoek tot onder curatelestelling - Verzoek tot instelling van afwezigheidsbewind - Verzoek tot ondercuratelestelling in plaats van bewind en/of mentorschap - Verzoek tot onderbewindstelling en/of instelling van mentorschap in plaats van curatele Benoeming en verantwoording Kwaliteitseisen voor uitvoerders met 3 of meer mensen onder hun hoed. Zie hieronder voor beide groepen: Eisen curator: - Rechter informeren - Jaarlijks verslag uitbrengen Eisen bewind voering: - Moet enkele weken na benoeming een boedelbeschrijving inleveren bij de kantonrechter. Hierin staan de volgende zaken vermeld: o Vermogen van de betrokkende incl. zijn inkomen o Zijn vaste lasten o Zijn schulden Hierbij horen rapportage formulieren. Het LOVCK(Landelijke Overleg Vak inhoud Civiel en Kanton) geeft aanbevelingen voor de uitvoering van curatele, bewind en mentorschap. Bespreken onderwerpen als: taken, beloningen en erfenis.

11 Omstanders of de beschermende zelf kunnen een klacht indienen bij de kantonrechter. Hoofdstuk 6 Beschermingsmaatregelingen in de praktijk Domicilie Domicilie kiezen(rechtbank kiezen) dit gebeurt op basis van je verblijf of woonplaats. Domicilie = de officiële woonplaats/juridische woonplaats. Rechtspositie De uitvoerders zijn aansprakelijk de beslissingen die zij nemen. Bij bewind voering enkel financieel aansprakelijk. Hoofdstuk 7 Incasso en beslaglegging Begrippen: 1. Incasso 2. Beslaglegging 1. Incasso Incasso definitie: de inning van vorderingen/automatische incasso. Een incasso is in te delen in 2 fases: - Fase 1: minnelijke/buitenrechtelijke fase Proberen via brieven en telefoongesprekken betaling af te dwingen. Ruimte voor betalingsafspraken. - Fase 2: gerechtelijke fase Start juridische procedure: dagvaarding en zitting, betaalt de debiteur nog steeds niet dan volgt dwangbetaling door beslag of executie.

12 Beslaglegging mag niet door een incassobureau worden gedaan. Dit mag alleen een deurwaarder doen, hij heeft hier wel een rechter voor nodig. In de eerste fase komt nog geen rechter, deurwaarder of andere juridische partij aan de orde. Normering buiten rechterlijke incassokosten - Maximum incassokosten - Incassokosten worden als percentage berekend - Hoofdstuk 7 Incasso en beslaglegging

13

Vergelijking Curatele, Beschermingsbewind en Mentorschap

Vergelijking Curatele, Beschermingsbewind en Mentorschap Vergelijking Curatele, Beschermingsbewind en Mentorschap Curatele Beschermingsbewind Mentorschap Vanaf welke leeftijd? 18 jaar 18 jaar 18 jaar De grond voor de maatregel is voor de meerderjarige die tijdelijk

Nadere informatie

Vergelijking Curatele Beschermingsbewind - Mentorschap

Vergelijking Curatele Beschermingsbewind - Mentorschap Vergelijking Curatele Beschermingsbewind - Mentorschap Curatele Beschermingsbewind Mentorschap Vanaf welke leeftijd? 18 jaar 18 jaar 18 jaar De grond voor de maatregel is voor de meerderjarige die tijdelijk

Nadere informatie

Werkstuk Maatschappijleer Curatele, mentorschap en bewindvoerschap

Werkstuk Maatschappijleer Curatele, mentorschap en bewindvoerschap Werkstuk Maatschappijleer Curatele, mentorschap en bewindvoerschap Werkstuk door een scholier 2527 woorden 2 oktober 2001 6,1 34 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer Hoofdstuk 1 Wat is ondercuratelestelling,

Nadere informatie

WOONINITIATIEVEN DAG 2015 28 NOVEMBER 2016. Monique Rijke en Froukje Offerman

WOONINITIATIEVEN DAG 2015 28 NOVEMBER 2016. Monique Rijke en Froukje Offerman WOONINITIATIEVEN DAG 2015 28 NOVEMBER 2016 Monique Rijke en Froukje Offerman MR BeschermingsBewind Postbus 2014, 8203 AA LELYSTAD RUST EN STABILITEIT MENTORSCHAP BESCHERMINGSBEWIND Monique Rijke Vanaf

Nadere informatie

REGIE HOUDEN. Ook als het even minder gaat; Volmacht, levenstestament, Mentorschap, bewind en curatele. mr. Frank de Wijs s-hertogenbosch, 21 mei 2019

REGIE HOUDEN. Ook als het even minder gaat; Volmacht, levenstestament, Mentorschap, bewind en curatele. mr. Frank de Wijs s-hertogenbosch, 21 mei 2019 REGIE HOUDEN Ook als het even minder gaat; Volmacht, levenstestament, Mentorschap, bewind en curatele mr. Frank de Wijs s-hertogenbosch, 21 mei 2019 Frank de Wijs, s-hertogenbosch Ned. recht, UVT 1985

Nadere informatie

Programma. Wat moet ik weten over: Mentorschap Bewindvoering Curatele Volmacht Levenstestament Financiële dienstverlening. Topaz

Programma. Wat moet ik weten over: Mentorschap Bewindvoering Curatele Volmacht Levenstestament Financiële dienstverlening. Topaz Welkom Programma Wat moet ik weten over: Mentorschap Bewindvoering Curatele Volmacht Levenstestament Financiële dienstverlening 1. Is er verschil tussen mentorschap, bewindvoering en curatele? A. Er is

Nadere informatie

WIE ZIJN WIJ? VERANTWOORDELIJKHEID

WIE ZIJN WIJ? VERANTWOORDELIJKHEID VERANTWOORDELIJKHEID WIE ZIJN WIJ? Pro Bewind is een kantoor dat zich richt op curatele, mentorschap of een combinatie van bewindvoering en mentorschap. Het kantoor is gevestigd in Valkenswaard. Pro Bewind

Nadere informatie

Een aanzegging is een gerechtelijke mededeling. Voorbeelden zijn een aanzegging tot ontruiming en aanzegging openbare verkoop van roerende zaken.

Een aanzegging is een gerechtelijke mededeling. Voorbeelden zijn een aanzegging tot ontruiming en aanzegging openbare verkoop van roerende zaken. Begrippenlijst A Aanmaning Een aanmaning is een schriftelijke sommatie van de schuldeiser aan zijn schuldenaar (debiteur) om alsnog binnen een aangegeven termijn het verschuldigde bedrag te voldoen. Deze

Nadere informatie

Informatie over bewindvoering

Informatie over bewindvoering Informatie over bewindvoering Inhoudsopgave Inleiding... 4 Maatregel kort samengevat... 5 Aanbevelingen van het Landelijk Overleg Kantonrechters 6 Waarom bewind... 6 Wie vraagt het bewind aan... 7 Aan

Nadere informatie

Curatele, bewind en mentorschap

Curatele, bewind en mentorschap Curatele, bewind en mentorschap Wereldkidz Meerklank maart 2016 Jaap-Willem Caron Inhoud Wettelijke vertegenwoordiging Welke beschermingsmaatregelen? Welke maatregel is passend? Hoe aanvragen? De zitting

Nadere informatie

Curatele, bewind en mentorschap

Curatele, bewind en mentorschap DC 40 Curatele, bewind en mentorschap 1 Inleiding Als medewerker maatschappelijke zorg kun je in aanraking komen met cliënten die door de kantonrechter onder curatele gesteld zijn, een bewindvoerder krijgen

Nadere informatie

Beschermingsmaatregelen: Onderbewindstelling materieel Mentorschap - immaterieel Curatele zowel materieel als immaterieel

Beschermingsmaatregelen: Onderbewindstelling materieel Mentorschap - immaterieel Curatele zowel materieel als immaterieel 18 +..en nu? Beschermingsmaatregelen: Onderbewindstelling materieel Mentorschap - immaterieel Curatele zowel materieel als immaterieel Onderbewindstelling Sinds 1 januari 2014 Ten behoeve van meerderjarigen

Nadere informatie

Curatele, bewind en mentorschap

Curatele, bewind en mentorschap Curatele, bewind en mentorschap Jaap-Willem Caron WereldKidz Meerklank maart 2016 Inhoud Wettelijke vertegenwoordiging Beschermingsmaatregelen Welke maatregel is passend? Hoe aanvragen? De zitting Taken,

Nadere informatie

DEBEWIND VOERDER. Het verschil tussen bewindvoering Wsnp en beschermingsbewind

DEBEWIND VOERDER. Het verschil tussen bewindvoering Wsnp en beschermingsbewind DEBEWIND VOERDER 2017 Het verschil tussen bewindvoering Wsnp en beschermingsbewind BEWINDVOERING ALGEMEEN In de schuldhulpverlening wordt vaak gesproken over bewindvoering. Maar wat houdt dit in? Soms

Nadere informatie

Best Bewindvoering, de Vucht 25, 5121 ZK RIJEN, Tel. Mobiel: 06-25213624 of 06-12879818 www.bestbewindvoering.nl / info@bestbewindvoering.

Best Bewindvoering, de Vucht 25, 5121 ZK RIJEN, Tel. Mobiel: 06-25213624 of 06-12879818 www.bestbewindvoering.nl / info@bestbewindvoering. Curateles Curatele is een rechterlijke maatregel ter bescherming van een meerderjarige die als gevolg van bijvoorbeeld een geestelijke stoornis niet meer staat is om zijn vermogensrechtelijke belangen

Nadere informatie

Mevrouw mr M.I. Loof, notaris bij Westvest Netwerk Notarissen, Westvest 38, 2611 AZ Delft, telefoon 015 2191999, info@westvest-notarissen.

Mevrouw mr M.I. Loof, notaris bij Westvest Netwerk Notarissen, Westvest 38, 2611 AZ Delft, telefoon 015 2191999, info@westvest-notarissen. 1 VAN MENTORSCHAP TOT NALATENSCHAP Mevrouw mr M.I. Loof, notaris bij, Westvest 38, 2611 AZ Delft, telefoon 015 2191999, info@westvest-notarissen.nl De wet zegt: als je 18 jaar bent dan ben je meerderjarig

Nadere informatie

Even voorstellen: Bureau Alert. Karin de Wolf en Elise Hofmeijer

Even voorstellen: Bureau Alert. Karin de Wolf en Elise Hofmeijer Even voorstellen: Bureau Alert Karin de Wolf en Elise Hofmeijer Welke beschermingsmaatregelen zijn er? Beschermingsbewind Cliënt is handelingsonbevoegd Beschermingsbewind gaat alleen over financiën Mentorschap

Nadere informatie

Verzoek tot onderbewindstelling en/of instelling van mentorschap in plaats van curatele

Verzoek tot onderbewindstelling en/of instelling van mentorschap in plaats van curatele Verzoek tot onderbewindstelling en/of instelling van mentorschap in plaats van curatele Raadpleeg bij het invullen van het formulier de bijbehorende toelichting en de brochure op www.rechtspraak.nl. S.v.p.

Nadere informatie

Verzoek tot onderbewindstelling en/of instelling van mentorschap in plaats van curatele

Verzoek tot onderbewindstelling en/of instelling van mentorschap in plaats van curatele Verzoek tot onderbewindstelling en/of instelling van mentorschap in plaats van curatele Raadpleeg bij het invullen van het formulier de bijbehorende toelichting en de brochure op www.rechtspraak.nl. S.v.p.

Nadere informatie

BESCHERMINGSBEWINDVOERING

BESCHERMINGSBEWINDVOERING BESCHERMINGSBEWINDVOERING WIE ZIJN WIJ? Mr. Nicole Bergmans Susan Vranken-Schiepers Bewindvoerster en mentor www.bewindvoeringindezorg.nl Bewindvoerster www.vrankenbewindvoering.nl 1.Onderbewindstelling

Nadere informatie

De bewindvoerder. Het verschil tussen bewindvoering Wsnp en beschermingsbewind

De bewindvoerder. Het verschil tussen bewindvoering Wsnp en beschermingsbewind De bewindvoerder Het verschil tussen bewindvoering Wsnp en beschermingsbewind Bewindvoering algemeen In de schuldhulpverlening wordt vaak gesproken over bewindvoering. Maar wat houdt dit in? En soms wordt

Nadere informatie

Verzoek tot onderbewindstelling en/of instelling van mentorschap

Verzoek tot onderbewindstelling en/of instelling van mentorschap Verzoek tot onderbewindstelling en/of instelling van mentorschap Raadpleeg bij het invullen van het formulier de bijbehorende toelichting en de brochure CURATELE, BEWIND EN MENTORSCHAP. S.v.p. typen of

Nadere informatie

Mr. Kees Blankman c.blankman@vu.nl

Mr. Kees Blankman c.blankman@vu.nl Mr. Kees Blankman c.blankman@vu.nl Zelf een wilsverklaring opstellen voor een latere situatie van wilsonbekwaamheid: bijv. een nietbehandelverklaring (non-reanimatie) of een euthanasieverklaring of orgaandonatie;

Nadere informatie

Bewindvoering, mentorschap en curatele

Bewindvoering, mentorschap en curatele Bewindvoering, mentorschap en curatele Tot de leeftijd van 18 jaar wordt bereikt zijn de ouders de wettelijke vertegenwoordigers van een persoon. Zodra men 18 jaar wordt is men zijn/haar eigen wettelijke

Nadere informatie

Uw kind wordt 18. Wat verandert er?

Uw kind wordt 18. Wat verandert er? Uw kind wordt 18. Wat verandert er? Dat betekent dat uw zoon of dochter nu officieel volwassen is en zelf financiële beslissingen mag nemen. Een hele verantwoordelijkheid! Bereid uw kind daar goed op voor.

Nadere informatie

KBB Knoll BeschermingsBewind

KBB Knoll BeschermingsBewind KBB Knoll BeschermingsBewind Soms is iemand niet in staat (meer) zelf zijn of haar financiën te beheren. Bijvoorbeeld als gevolg van een geestelijke of verstandelijke handicap zoals, dementie, verslaving,

Nadere informatie

Een Levenstestament is een testament dat werkt tijdens uw leven.

Een Levenstestament is een testament dat werkt tijdens uw leven. Levenstestament Een Levenstestament is een document waarin u een aantal zaken vast laat leggen voor het geval dat er tijdens uw leven iets gebeurt waardoor u niet meer in staat bent zelfstandig te handelen.

Nadere informatie

Bewindvoerderschap. Curatele, bewind en mentorschap

Bewindvoerderschap. Curatele, bewind en mentorschap Bewindvoerderschap Het kan voorkomen dat een erflater van mening is dat zijn erfgenamen (nog) niet de volledige verantwoording kunnen dragen van het door hen geërfde vermogen. Dit kan te maken hebben met

Nadere informatie

Verzoek tot onderbewindstelling en/of instelling van mentorschap

Verzoek tot onderbewindstelling en/of instelling van mentorschap Verzoek tot onderbewindstelling en/of instelling van mentorschap Raadpleeg bij het invullen van het formulier de bijbehorende toelichting en de brochure CURATELE, BEWIND EN MENTORSCHAP. S.v.p. typen of

Nadere informatie

Curatele, bewind en mentorschap

Curatele, bewind en mentorschap Curatele, bewind en mentorschap In dit informatieblad kunt u lezen wat curatele, bewind en mentorschap betekenen en wanneer die maatregelen kunnen worden genomen. In paragraaf 2 zijn de maatregelen beknopt

Nadere informatie

MENTORSCHAP TEN BEHOEVE VAN MEERDERJARIGEN ARTIKELEN

MENTORSCHAP TEN BEHOEVE VAN MEERDERJARIGEN ARTIKELEN TITEL 20: MENTORSCHAP TEN BEHOEVE VAN MEERDERJARIGEN ARTIKELEN 450-462 Artikel 450 Indien een meerderjarige als gevolg van zijn geestelijke of lichamelijke toestand tijdelijk of duurzaam niet in staat

Nadere informatie

Volgens de Wet Bopz zijn er diverse vormen van gedwongen opname of gedwongen behandeling:

Volgens de Wet Bopz zijn er diverse vormen van gedwongen opname of gedwongen behandeling: GEDWONGEN OPGENOMEN MET EEN INBEWARINGSTELLING (IBS) INHOUD Woord vooraf Hoe kunt u gedwongen worden opgenomen? Wat is een IBS? Wat is de procedure bij een IBS? Hoe lang duurt een IBS? Wat zijn de gevolgen

Nadere informatie

Het behartigen van cliëntbelangen

Het behartigen van cliëntbelangen Het behartigen van cliëntbelangen Wettelijke vertegenwoordiging: wat kunt of moet u zelf regelen? Lunet zorg verleent zorg en ondersteuning aan ruim 2800 cliënten met een (verstandelijke) beperking. Dat

Nadere informatie

Verzoek tot onderbewindstelling en/of instelling van mentorschap

Verzoek tot onderbewindstelling en/of instelling van mentorschap Verzoek tot onderbewindstelling en/of instelling van mentorschap Raadpleeg bij het invullen van het formulier de bijbehorende toelichting en de brochure op www.rechtspraak.nl. S.v.p. typen of duidelijk

Nadere informatie

Protocol Vertegenwoordiging

Protocol Vertegenwoordiging Protocol Vertegenwoordiging 1.Inleiding Sommige patiënten kunnen (enkele van) hun belangen zelf niet -of niet meer- goed behartigen. Zo hebben ze bijvoorbeeld problemen op het gebied van huisvesting, financiën

Nadere informatie

Gedwongen opname met een rechterlijke machtiging (RM)

Gedwongen opname met een rechterlijke machtiging (RM) Gedwongen opname met een rechterlijke machtiging (RM) Inhoud 1. Inleiding 4 2. Samenvatting 4 3. Verschillende soorten gedwongen opnamen 5 4. Voorwaarden voor een RM 5 5. Procedure 6 6. Duur 7 7. Gevolgen

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2011 2012 33 054 Wijziging van enige bepalingen van Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek inzake curatele, onderbewindstelling ter bescherming van meerderjarigen

Nadere informatie

Nieuwsbrief Smelnezorg

Nieuwsbrief Smelnezorg Nieuwsbrief Smelnezorg Derde editie Op 11 maart zijn bijna alle medewerkers van Smelnezorg naar een bijeenkomst van Colette de Bruijn Geef me de 5 geweest. Geef me de 5 is een unieke methodiek die antwoord

Nadere informatie

Kenmerk: Verzoek tot machtiging voeren van een gerechtelijke procedure

Kenmerk: Verzoek tot machtiging voeren van een gerechtelijke procedure Behandeld door: Aan: Kantontrechter Kenmerk: Onderwerp: Verzoek tot machtiging voeren van een gerechtelijke procedure Verzoek(ster); Naam : Adres : Postcode/woonplaats : In deze vertegenwoordigd door naam,

Nadere informatie

Het levenstestament. De regie zelf in handen houden. Wat is een levenstestament? Wat is het verschil met een gewoon testament?

Het levenstestament. De regie zelf in handen houden. Wat is een levenstestament? Wat is het verschil met een gewoon testament? Pagina 1 Het levenstestament De regie zelf in handen houden Wellicht heeft u wel eens nagedacht over wat er gebeurt wanneer u een zwaar ongeluk krijgt, ernstig ziek wordt of gaat dementeren? Wie kan dan

Nadere informatie

informatiebrochure Vertegenwoordiging, bewindvoering en curatele

informatiebrochure Vertegenwoordiging, bewindvoering en curatele informatiebrochure Vertegenwoordiging, mentorschap, bewindvoering en curatele besluiten belangen helpen 2 INHOUDSOPGAVE Inleiding 4 1 Niet wettelijke of informele vertegenwoordiging 5 2 Wanneer is wettelijke

Nadere informatie

Het HET LEVENSTESTAMENT

Het HET LEVENSTESTAMENT Het HET LEVENSTESTAMENT Het Levenstestament U legt keuzes en wensen vast voor uw eigen toekomst U legt vast wat er moet gebeuren als u zelf niet meer kunt handelen Kan tijdelijk zijn (ziekenhuisopname)

Nadere informatie

het behartigen van belangen van de cliënt

het behartigen van belangen van de cliënt het behartigen van belangen van de cliënt het regelen van (wettelijke) vertegenwoordiging Waarom deze brochure? Lunet zorg verleent zorg en ondersteuning aan bijna 2400 cliënten met een (verstandelijke)

Nadere informatie

Verzoek tot ondercuratelestelling in plaats van bewind en/of mentorschap

Verzoek tot ondercuratelestelling in plaats van bewind en/of mentorschap Verzoek tot ondercuratelestelling in plaats van bewind en/of mentorschap Raadpleeg bij het invullen van het formulier de bijbehorende toelichting en de brochure op www.rechtspraak.nl. S.v.p. typen of duidelijk

Nadere informatie

Verzoek tot onderbewindstelling en/of instelling van mentorschap

Verzoek tot onderbewindstelling en/of instelling van mentorschap Verzoek tot onderbewindstelling en/of instelling van mentorschap Raadpleeg bij het invullen van het formulier de bijbehorende toelichting en de brochure CURATELE, BEWIND EN MENTORSCHAP. S.v.p. typen of

Nadere informatie

Presentatie VSO De Brug

Presentatie VSO De Brug Presentatie VSO De Brug Datum : 25 maart 2015 Namen : Susan Boogaarts Sigrid Ketel Introductie Stichting Cliënt Support, gevestigd in Amersfoort Administratiekantoor voor bewindvoerders / curatoren van

Nadere informatie

Verzoek tot onderbewindstelling en/of instelling van mentorschap

Verzoek tot onderbewindstelling en/of instelling van mentorschap Verzoek tot onderbewindstelling en/of instelling van mentorschap Raadpleeg bij het invullen van het formulier de bijbehorende toelichting en de brochure op www.rechtspraak.nl. S.v.p. typen of duidelijk

Nadere informatie

RI-04 Beheer financiën cliënten

RI-04 Beheer financiën cliënten RI-04 Beheer financiën cliënten Het reglement heeft als doel, duidelijkheid te scheppen in het handelen van medewerkers ten aanzien van de gelden van cliënten. Cavent heeft als uitgangspunt dat cliënten

Nadere informatie

De bewindvoerder. Het verschil tussen bewindvoering Wsnp en beschermingsbewind

De bewindvoerder. Het verschil tussen bewindvoering Wsnp en beschermingsbewind De bewindvoerder Het verschil tussen bewindvoering Wsnp en beschermingsbewind Bewindvoering algemeen In de schuldhulpverlening wordt vaak gesproken over bewindvoering. Maar wat houdt dit in? En soms wordt

Nadere informatie

Verzoek tot ondercuratelestelling

Verzoek tot ondercuratelestelling Verzoek tot ondercuratelestelling Raadpleeg bij het invullen van het formulier de bijbehorende toelichting en de brochure op www.rechtspraak.nl S.v.p. typen of duidelijk schrijven. Indien u bij een rubriek

Nadere informatie

Verzoek tot onderbewindstelling en/of instelling van mentorschap in plaats van curatele

Verzoek tot onderbewindstelling en/of instelling van mentorschap in plaats van curatele Verzoek tot onderbewindstelling en/of instelling van mentorschap in plaats van curatele S.v.p. typen of duidelijk schrijven. Indien u bij een rubriek ruimte te kort komt, wilt u dan op een genummerde bijlage

Nadere informatie

5. Ver zoek tot ONDERBEWINDSTELLING

5. Ver zoek tot ONDERBEWINDSTELLING 5. Ver zoek tot ONDERBEWINDSTELLING 5a. Reden voor het ver zoek 1. Rechthebbende is als gevolg van zijn/haar lichamelijke of geestelijke toestand tijdelijk of duurzaam niet in staat ten volle zijn/haar

Nadere informatie

Brijker YW Bewindvoerder/Curator

Brijker YW Bewindvoerder/Curator Dit reglement geeft in een aantal artikelen een beschrijving van hoe bewindvoering/curatele wordt uitgevoerd door. Artikel 1: Algemene bepaling De bewindvoering/curatele wordt uitgevoerd volgens wettelijke

Nadere informatie

Informatiebrochure bewindvoering, budgetbeheer, budgetcoaching, mentorschap en curatele

Informatiebrochure bewindvoering, budgetbeheer, budgetcoaching, mentorschap en curatele Informatiebrochure bewindvoering, budgetbeheer, budgetcoaching, mentorschap en curatele Is de financiële balans ver te zoeken? Ligt u s nachts wakker, en piekert u over uw financiële situatie. Komt u er

Nadere informatie

Verzoek tot onderbewindstelling en/of instelling van mentorschap in plaats van curatele

Verzoek tot onderbewindstelling en/of instelling van mentorschap in plaats van curatele Verzoek tot onderbewindstelling en/of instelling van mentorschap in plaats van curatele S.v.p. typen of duidelijk schrijven. Indien u bij een rubriek ruimte te kort komt, wilt u dan op een genummerde bijlage

Nadere informatie

Beschermingsbewind, curatorschap en financieel beheer

Beschermingsbewind, curatorschap en financieel beheer Beschermingsbewind, curatorschap en financieel beheer 2013.1 Over Sofiad Brede en veelzijdige dienstverlening Sofiad Bewind B.V. is een voorzetting van de bewindvoerderspraktijk van Sofiad. Momenteel bestaat

Nadere informatie

PlatformVG. Rechtsbescherming. Voor mensen met een. verstandelijke beperking

PlatformVG. Rechtsbescherming. Voor mensen met een. verstandelijke beperking Rechtsbescherming Voor mensen met een verstandelijke beperking PlatformVG Koepelorganisatie voor lettertype: collectieve Charlotte Sans Book Plain belangenbehartiging Kleuren: P 295 en P 136 van mensen

Nadere informatie

Stichting Vermogensbeheer Cliënten Prisma

Stichting Vermogensbeheer Cliënten Prisma Stichting Vermogensbeheer Cliënten Prisma Bijeenkomst met medewerkers Prisma 10 en 23 juni 2014 Opening Welkom door mr. C.H.M. Meijer-Vermeeren Wat doen we vanmiddag: 14.00 14.15 uur: Wat is en wie zijn

Nadere informatie

Begrippenlijst - schulden

Begrippenlijst - schulden Begrippenlijst - schulden Uitleg van veelgebruikte begrippen in de schuldhulpverlening op alfabetische volgorde. Aanzegging Afloscapaciteit Akte van Cessie Bankbeslag Beslagvrije voet (BVV) Bestuursrechtelijke

Nadere informatie

1. Aanmelding & intake 1. U geeft volledig openheid van zaken aangaande uw inkomsten, uitgaven, schulden en vermogen die voor de uitvoering van

1. Aanmelding & intake 1. U geeft volledig openheid van zaken aangaande uw inkomsten, uitgaven, schulden en vermogen die voor de uitvoering van Procedure en Voorwaarden Bewind Budget Beheer Nederland ( BBBN) 1. Aanmelding & intake 1. U geeft volledig openheid van zaken aangaande uw inkomsten, uitgaven, schulden en vermogen die voor de uitvoering

Nadere informatie

Curatele, bewind en mentorschap

Curatele, bewind en mentorschap Curatele, bewind en mentorschap In dit informatieblad kunt u lezen wat curatele, bewind en mentorschap betekenen en wanneer die maatregelen kunnen worden genomen. In paragraaf 2 zijn de maatregelen beknopt

Nadere informatie

PlatformVG. Rechtsbescherming. Voor mensen met een. verstandelijke beperking

PlatformVG. Rechtsbescherming. Voor mensen met een. verstandelijke beperking Rechtsbescherming Voor mensen met een verstandelijke beperking PlatformVG Koepelorganisatie voor collectieve belangenbehartiging van mensen met een verstandelijke beperking, hun ouders en vertegenwoordigers

Nadere informatie

Verzoek tot ondercuratelestelling

Verzoek tot ondercuratelestelling Verzoek tot ondercuratelestelling Raadpleeg bij het invullen van het formulier de bijbehorende toelichting en de brochure CURATELE, BEWIND EN MENTORSCHAP. S.v.p. typen of duidelijk schrijven. Indien u

Nadere informatie

Pagina 1 van 5 Versie

Pagina 1 van 5 Versie Titel : (Wettelijk) vertegenwoordiger, mentor, curator, bewindvoerder, eerste contactpersoon van (wilsonbekwame) cliënten bij Ananz Bestemd voor : Alle medewerkers van Ananz Beheer : Medisch Manager Doel

Nadere informatie

INFORMATIEAVOND KANSPLUS NHN

INFORMATIEAVOND KANSPLUS NHN INFORMATIEAVOND KANSPLUS NHN Erven, beschermingsmaatregelen WLZ en wat maar ter tafel komt- 5 maart 2014 te Wieringerwerf door: mr H.J. (Rik) de Jong INDELING AVOND 1. Mentorschap, Bewind en Curatele 2.

Nadere informatie

Gedwongen opname met een inbewaringstelling (IBS)

Gedwongen opname met een inbewaringstelling (IBS) Gedwongen opname met een inbewaringstelling (IBS) Inhoud 1. Inleiding 4 2. Samenvatting 4 3. Verschillende soorten gedwongen opnamen 5 4. IBS en criteria 5 5. Procedure 6 6. Duur 7 7. Gevolgen 7 8. Beschikken

Nadere informatie

Congres Low Budget High Service, IMW Breda zaterdag 4 oktober 2014. Workshop Beschermingsbewind

Congres Low Budget High Service, IMW Breda zaterdag 4 oktober 2014. Workshop Beschermingsbewind Congres Low Budget High Service, IMW Breda zaterdag 4 oktober 2014 Workshop Beschermingsbewind Wat is beschermingsbewind? Art 1.431 lid 1 Burgerlijk Wetboek Indien een meerderjarige tijdelijk of duurzaam

Nadere informatie

Curatele, bewind en mentorschap

Curatele, bewind en mentorschap Curatele, bewind en mentorschap In dit informatieblad kunt u lezen wat curatele, bewind en mentorschap betekenen en wanneer die maatregelen kunnen worden genomen. In paragraaf 2 zijn de maatregelen beknopt

Nadere informatie

Als de ander niet meer zelf kan beslissen. Over vertegenwoordiging van mensen met dementie

Als de ander niet meer zelf kan beslissen. Over vertegenwoordiging van mensen met dementie Als de ander niet meer zelf kan beslissen Over vertegenwoordiging van mensen met dementie Als de ander niet meer zelf kan beslissen Over vertegenwoordiging van mensen met dementie Inleiding 1 Eén van de

Nadere informatie

Vaneveld. Bewindvoering

Vaneveld. Bewindvoering Vaneveld Bewindvoering Geachte lezer, Ik wil u hartelijk danken, dat u de tijd neemt om onze brochure door te lezen. Wij hebben geprobeerd deze brochure zo overzichtelijk mogelijk te maken, zodat u als

Nadere informatie

Wet- en regelgeving. Beschermingsbewind

Wet- en regelgeving. Beschermingsbewind Pieter Oskam (red.) Wet- en regelgeving Beschermingsbewind 2017 Bobeldijk Legal Publishers ISBN: 978-94-92872-00-5 Nur: 822 - Privaatrecht Alle rechten voorbehouden. Hoewel bij de samenstelling van de

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2011 2012 33 054 Wijziging van enige bepalingen van Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek inzake curatele, onderbewindstelling ter bescherming van meerderjarigen

Nadere informatie

Amerpoort. Irma Kramp & Alfons Klarenbeek. Vrijdag 6 nov

Amerpoort. Irma Kramp & Alfons Klarenbeek. Vrijdag 6 nov Amerpoort a.klarenbeek@amerpoort.nl i.kramp@amerpoort.nl Irma Kramp & Alfons Klarenbeek Vrijdag 6 nov 2015 Missie van Amerpoort Samen werken aan een goed leven voor mensen met een verstandelijke beperking

Nadere informatie

Bewindvoering Curatele Mentorschap

Bewindvoering Curatele Mentorschap Wie zijn wij? Omega Beheer bestaat sinds 1987 als onafhankelijke organisatie met thans circa 1.300 klanten. Wij hebben als doel het beheren van inkomens-en vermogens van personen die daar om gezondheidsredenen

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden Aanvullende voorwaarden die betrekking hebben op de dienstverlening en/of overeenkomsten.

Algemene Voorwaarden Aanvullende voorwaarden die betrekking hebben op de dienstverlening en/of overeenkomsten. Begrippenlijst Alleenstaande ouderkorting (AOK) De alleenstaande ouderkorting is één van de heffingskortingen in de Wet inkomstenbelasting 2001. Ze is bedoeld voor eenoudergezinnen. Algemene Voorwaarden

Nadere informatie

25242-Omsl curatele 30-10-2003 08:49 Pagina 1. Curatele, bewind en mentorschap

25242-Omsl curatele 30-10-2003 08:49 Pagina 1. Curatele, bewind en mentorschap 25242-Omsl curatele 30-10-2003 08:49 Pagina 1 Curatele, bewind en mentorschap 25242-bw-curatele 30-10-2003 08:41 Pagina 1 Vanaf achttien jaar bent u meerderjarig. U bent dan handelingsbekwaam. Dit wil

Nadere informatie

ALS HET (TIJDELIJK) MOEILIJK IS OM GOED MET GELD OM TE GAAN

ALS HET (TIJDELIJK) MOEILIJK IS OM GOED MET GELD OM TE GAAN ALS HET (TIJDELIJK) MOEILIJK IS OM GOED MET GELD OM TE GAAN 2 Geld is een privé aangelegenheid waarmee anderen geen bemoeienis hebben. Toch komt het voor dat het goed omgaan met geld problemen oplevert.

Nadere informatie

5. Bewijs van de opgegeven reden voor ondercur atelestelling

5. Bewijs van de opgegeven reden voor ondercur atelestelling 5. Bewijs van de opgegeven reden voor ondercur atelestelling Dat van de opgegeven reden sprake is, kan als volgt worden aangetoond: met de volgende schriftelijke stukken die ik bij dit verzoek voeg: Korte

Nadere informatie

Levenstestament. Mogelijkheid om de regie zoveel mogelijk in eigen hand te houden. V.K. Kuijvenhoven

Levenstestament. Mogelijkheid om de regie zoveel mogelijk in eigen hand te houden. V.K. Kuijvenhoven Levenstestament Mogelijkheid om de regie zoveel mogelijk in eigen hand te houden. V.K. Kuijvenhoven Doel van deze bijeenkomst Mogelijkheden verkennen voor het geval je de weg kwijt bent Voorkoming misbruik

Nadere informatie

Verzoek tot ondercuratelestelling in plaats van bewind en/of mentorschap

Verzoek tot ondercuratelestelling in plaats van bewind en/of mentorschap Verzoek tot ondercuratelestelling in plaats van bewind en/of mentorschap Raadpleeg bij het invullen van het formulier de bijbehorende toelichting en de brochure CURATELE, BEWIND EN MENTORSCHAP. S.v.p.

Nadere informatie

over vertegenwoordiging van mensen met een psychische of psychiatrische aandoening

over vertegenwoordiging van mensen met een psychische of psychiatrische aandoening over vertegenwoordiging van mensen met een psychische of psychiatrische aandoening Als je tijdelijk niet zelf kunt beslissen... 1 2 Als je tijdelijk niet zelf kunt beslissen... COLOFON Deze folder is opgesteld

Nadere informatie

ALLROUND KANTOOR VOOR PARTICULIER EN ONDERNEMER

ALLROUND KANTOOR VOOR PARTICULIER EN ONDERNEMER NOTARISKANTOOR ZWANIKKEN Blad: 1-28 Vijverlaan 21-6881 HL Velp tel.: 026-361 79 21 fax : 026-363 51 38 M:\FAMILIE\DIVERSEN\BEHEER EN BEWIND\BROCHURE BEWIND CURATELE.DOC Curatele, bewind en mentorschap

Nadere informatie

Verzoek tot ondercuratelestelling

Verzoek tot ondercuratelestelling Verzoek tot ondercuratelestelling Raadpleeg bij het invullen van het formulier de bijbehorende toelichting en de brochure CURATELE, BEWIND EN MENTORSCHAP. S.v.p. typen of duidelijk schrijven. Indien u

Nadere informatie

LEVENSTESTAMENT. Kort verslag lezing 21 maart 2016

LEVENSTESTAMENT. Kort verslag lezing 21 maart 2016 LEVENSTESTAMENT CHANIEN ENGELBERTINK, van EWIJK ESTATEPLANNING BUSSUM Kort verslag lezing 21 maart 2016 Vraag je iemand op straat of hij een levenstestament heeft of weet wat het is, dan zal je, meer dan

Nadere informatie

Gebruik van patiëntgegevens in de zorg voor ouderen

Gebruik van patiëntgegevens in de zorg voor ouderen Gebruik van patiëntgegevens in de zorg voor ouderen 6 juridische problemen in de ouderengeneeskunde Roy Knuiman 11 april 2017 KNMG symposium Arts en Recht Casuїstiek uit de praktijk Zes juridische problemen

Nadere informatie

Copyright Compass 2018 INFORMATIE:

Copyright Compass 2018 INFORMATIE: Copyright Compass 2018 INFORMATIE: Schulden en bewind Wanneer iemand onder beschermingsbewind wordt gesteld wil dat niet zeggen dat er sprake is van een schuldensituatie. Ook iemand met veel vermogen kan

Nadere informatie

Workshop. Notariële tools voorkoming financiële misleiding. 2 juli 2015, Kenniswerf Dok 41, Vlissingen

Workshop. Notariële tools voorkoming financiële misleiding. 2 juli 2015, Kenniswerf Dok 41, Vlissingen Workshop Notariële tools voorkoming financiële misleiding 2 juli 2015, Kenniswerf Dok 41, Vlissingen mr. B.Q. (Quirine) Claas mr. A.M. (Anthonie) Jacobse Enkele feiten: Jaarlijks zijn naar schatting tussen

Nadere informatie

Wettelijke vertegenwoordiging. Informatiebrochure

Wettelijke vertegenwoordiging. Informatiebrochure Wettelijke vertegenwoordiging Informatiebrochure 1 Inhoudsopgave Inleiding 1. Niet wettelijke of informele vertegenwoordiging 2. Wettelijke vertegenwoordiging 3. Wie kan (wettelijke) vertegenwoordiging

Nadere informatie

Curatele, bewind en mentorschap. Ministerie van Justitie

Curatele, bewind en mentorschap. Ministerie van Justitie Ministerie van Justitie Curatele, bewind en mentorschap Burgerlijk Wetboek, Boek 1 Titel 16 Curatele Artikel 378 1. Een meerderjarige kan door de kantonrechter onder curatele worden gesteld: a. wegens

Nadere informatie

1. Inleiding Van wie wij gegevens verzamelen Waarom wij gegevens verzamelen Door ons verzamelde gegevens...

1. Inleiding Van wie wij gegevens verzamelen Waarom wij gegevens verzamelen Door ons verzamelde gegevens... Inhoudsopgave 1. Inleiding... 2 2. Van wie wij gegevens verzamelen... 2 3. Waarom wij gegevens verzamelen... 2 4. Door ons verzamelde gegevens... 3 4.1. Door de opdrachtgever verstrekte gegevens... 3 4.2.

Nadere informatie

Workshop Hoe kom ik uit de schulden?

Workshop Hoe kom ik uit de schulden? Workshop Hoe kom ik uit de schulden? Hoe kan een beschermingsbewindvoerder daarbij helpen Wim Peeters beschermingsbewindvoerder Even voorstellen Wim Peeters oprichter Bolwerk bewindvoering > 30 jaar (commercieel)management

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Invoeringswet Boeken 3-6 Nieuw B.W. eerste gedeelte, bevattende wijziging van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering, de Wet op de rechterlijke organisatie en de

Nadere informatie

Verzoek tot onderbewindstelling en/of instelling van mentorschap

Verzoek tot onderbewindstelling en/of instelling van mentorschap Verzoek tot onderbewindstelling en/of instelling van mentorschap Raadpleeg bij het invullen van het formulier de bijbehorende toelichting en de brochure op www.rechtspraak.nl. S.v.p. typen of duidelijk

Nadere informatie

1 van 7. Zorg. Autorijden

1 van 7. Zorg. Autorijden Dementie brengt veel problemen met zich mee. Niet alleen is de verzorging van iemand met dementie zwaar. Er kunnen ook juridische en financiële problemen bij komen kijken. Zorg dat u het tijdig en goed

Nadere informatie

Zacht op de relatie en (als het moet) hard op de feiten

Zacht op de relatie en (als het moet) hard op de feiten Waar staat Vitae Bewindvoeringen voor: Vitae Bewindvoeringen staat voor mensenwerk bij leven! Wij vinden het belangrijk dat u het gevoel heeft, dat de bewindvoerder tijd en aandacht heeft voor u en uw

Nadere informatie

Kennismaking. Bewindvoering

Kennismaking. Bewindvoering Kennismaking Bewindvoering Zes Rivieren Bewindvoeringskantoor Zes Rivieren is een eenmanszaak van Henk-Jan Tromp. De missie van mijn kantoor is het ondersteunen van mensen die niet in staat zijn om hun

Nadere informatie

Verzoek tot ondercuratelestelling in plaats van bewind en/of mentorschap

Verzoek tot ondercuratelestelling in plaats van bewind en/of mentorschap Verzoek tot ondercuratelestelling in plaats van bewind en/of mentorschap Raadpleeg bij het invullen van het formulier de bijbehorende toelichting en de brochure CURATELE, BEWIND EN MENTORSCHAP. S.v.p.

Nadere informatie

VEELZIJDIGE FINANCIËLE ZORGVERLENING

VEELZIJDIGE FINANCIËLE ZORGVERLENING VEELZIJDIGE FINANCIËLE ZORGVERLENING Wanneer mensen door ziekte, handicap, leeftijd of andere bijzondere omstandigheden hun financiële zaken niet meer zelf kunnen of willen regelen, kunnen ze rekenen op

Nadere informatie

ECLI:NL:RBBRE:2011:BQ1184

ECLI:NL:RBBRE:2011:BQ1184 ECLI:NL:RBBRE:2011:BQ1184 Instantie Rechtbank Breda Datum uitspraak 11-04-2011 Datum publicatie 14-04-2011 Zaaknummer 647993 ov 11-945 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Civiel recht

Nadere informatie