Een Levenstestament is een testament dat werkt tijdens uw leven.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Een Levenstestament is een testament dat werkt tijdens uw leven."

Transcriptie

1 Levenstestament Een Levenstestament is een document waarin u een aantal zaken vast laat leggen voor het geval dat er tijdens uw leven iets gebeurt waardoor u niet meer in staat bent zelfstandig te handelen. In een standaard testament regelt u van alles voor als u er niet meer bent. Maar wat gebeurt er als er een situatie ontstaat waarin u zelf korte of lange geen beslissingen meer kunt nemen? Is er dan iemand die dat voor u kan en mag doen? Heeft u daarvoor iemand schriftelijk aangewezen? Zijn uw wensen voor zo n situatie duidelijk vastgelegd en bekend bij degenen die u heeft aangewezen? En zijn uw naasten hiervan op de hoogte? Dit soort zaken kunt u regelen in een Levenstestament. Het is in de eerste plaats voor uzelf van belang om vast te leggen wat uw wensen zijn voor en verzoeken zijn in het geval u deze niet (meer) duidelijk kunt maken, maar het is ook voor iedereen die voor u zorgt of zakelijk met u samenwerkt van belang om hiervan op de hoogte te zijn. Bijvoorbeeld wanneer u door een ongeluk of door ziekte niet meer zelf in staat bent om belangrijke zaken - privé of zakelijk - te regelen. Maar ook als u bepaalde zaken niet meer zelf wilt regelen en het prettiger vindt dat een ander dat voor u doet. In al deze situaties is het voor iedereen van belang om te weten wat uw wensen zijn. Een Levenstestament is een testament dat werkt tijdens uw leven. Een Levenstestament wordt (net als een standaard testament) vastgelegd in een (notariële) akte. Een notariële akte heeft bewijskracht en is vergelijkbaar met een vonnis van de rechter; en is het voor iedereen een duidelijk bewijs dat u op dat moment wilsbekwaam was. U kunt het levenstestament desgewenst op elk moment intrekken of wijzigen door het laten opstellen van een nieuwe (notariële) akte.

2 Het Levenstestament In een standaard testament regelt u van alles voor als u er niet meer bent. Maar wat gebeurt er als er een situatie ontstaat waarin u zelf korte of langere tijd geen beslissingen meer kunt nemen? Is er dan iemand die dat dan voor u kan en mag doen? Heeft u daarvoor iemand schriftelijk aangewezen? Zijn uw wensen voor zo n situatie duidelijk vastgelegd en bekend bij degenen die u heeft aangewezen? En zijn uw naasten hiervan op de hoogte? Dit soort zaken kunt u regelen in een Levenstestament. Een Levenstestament is een document en bestaat uit: één of meer volmachten waarin een of meer personen worden aangewezen om uw belangen te behartigen vanaf het moment dat u dat zelf niet meer wilt of kunt, hetzij voor het geheel van de behartiging uw zaken en aangelegenheden, hetzij voor deelgebieden; wensen ten aanzien van (medische) verzorging (behandelgebod, behandelverbod, eventuele euthanasieverklaring, donorcodicil); aanwijzingen aan de rechterlijke macht Bijlagen als (digitale) codes en wachtwoorden, verzekeringen, kunstverzamelingen en dergelijke of aanwijzingen waar u deze overzichten bewaart). In een Levenstestament kunt u uw wensen vastleggen ten aanzien van onder meer: uw financiën, onderneming, woning en andere onroerende zaken; schenkingen en of u deze wilt (blijven) doen en zo ja, onder welke voorwaarden; het geven van toestemming voor het al dan niet bij u mogen verrichten van medische handelingen; de benoeming van een mentor of een bewindvoerder over uw vermogen; Kinderen, voogd, huisdieren etc.; praktische zaken na overlijden (begrafenis of crematie) en speciale wensen. Volmacht De volmacht is de ruggengraat van het levenstestament. Met een volmacht geeft u een ander de bevoegdheid om namens u bepaalde (rechts)handelingen te verrichten. U kunt volmacht geven aan één of meerdere personen en u bepaalt zelf aan wie u een volmacht geeft en waarvoor het afgeven van een algemene volmacht betekent vertrouwen. Vertrouwen dat de gevolmachtigde geen misbruik zal maken van de bevoegdheden die u hebt gegeven en dat diegene uw zaken in uw belang zal behartigen. Door het geven van een volmacht verliest u overigens zelf niet het recht om de handeling(en) waarvoor u volmacht heeft gegeven te verrichten. De gevolmachtigde kan eventueel direct na het verlenen van een volmacht handelen. U kunt echter ook een volmacht "klaar hebben liggen" voor als er iets met u gebeurt, waardoor u niet zelf kunt handelen. Het is bijvoorbeeld mogelijk een volmacht in te laten gaan op het

3 moment dat een arts verklaart dat u niet meer in staat bent om zelf te handelen. Ook kunt u een toezichthouder aanstellen, die namens u de gemachtigde in de gaten houdt als u dit zelf niet meer kunt. Kortom u kunt allerlei controles inbouwen ter voorkoming van misbruik. Ondernemersvolmacht Een ondernemersvolmacht in een levenstestament zorgt ervoor dat uw zaken altijd door kunnen gaan. Het kan een probleem zijn als u als ondernemer niet in staat bent om zelf te handelen. Of gewoon omdat het u niet uitkomt. Voorkomen moet worden dat uw onderneming stil komt te liggen als u (tijdelijk) uit de roulatie bent en u daardoor niet of onvoldoende leiding kunt geven. Buitenlandvolmacht Een buitenlandvolmacht in uw levenstestament is specifiek bedoeld voor het geval dat u vermogen in het buitenland heeft. Het Nederlands recht is op (de volmacht in) uw levenstestament van toepassing. Uw eigendommen in het buitenland zullen echter meestal onder een buitenlands rechtssysteem vallen. Daarom is een op maat gemaakte buitenlandvolmacht in uw levenstestament in dat geval essentieel. Mentorschap, bewind en ondercuratele stelling U kunt in uw levenstestament vastleggen wat uw wensen zijn in het geval dat de kantonrechter een beslissing moet nemen over bijvoorbeeld een bewindvoering over uw vermogen (bijvoorbeeld wanneer uw verstandelijk of geestelijk vermogen tekort schiet of (tijdelijk) achteruit gaat). Er zijn drie beschermingsmaatregelen, te weten mentorschap (behartigen van persoonlijke belangen), onderbewindstelling (behartigen van financiële belangen) en ondercuratelestelling (u bent niet langer handelingsbekwaam). Deze maatregelen maken het mogelijk dat iemand anders uw belangen kan behartigen en voor u beslissingen neemt of handelingen verricht. In uw levenstestament kunt u uw wensen vastleggen wie u in zo'n geval als uw mentor, bewindvoerder of curator zou willen benoemen. De kantonrechter kan hier dan rekening mee houden. Medische behandelingsvolmacht In een medische behandelingsvolmacht in uw levenstestament legt u vast wat uw wensen zijn voor in het geval dat u lichamelijk of geestelijk niet meer voor u zelf kunt zorgen en wie dan namens u kan en mag handelen. Wie voert de gesprekken met de artsen? In een medische behandelingsvolmacht kunt u ook een aantal verklaringen vastleggen ten aanzien van uw wensen voor uw levenseinde, zoals een niet-behandelverklaring ((medische) behandelingen die u niet wilt ondergaan) en een eventueel euthanasieverzoek (in de zin van een voortijdige levensbeëindiging bij bijvoorbeeld ondraaglijk lijden). Of een donorcodicil waarmee u toestemming geeft om na uw overlijden organen of weefsels te transplanteren. U kunt in het levenstestament natuurlijk ook bepalen dat u juist wel wilt worden behandeld. U geeft dan een behandelgebodsverklaring, waarin u verklaart dat u levensverlengende maatregelen wilt waardoor u zo lang mogelijk in leven blijft.

4 Het is verstandig dat u deze verklaringen schriftelijk vastlegt in of als bijlage bij het levenstestament, waardoor vast staat dat u helder en wilsbekwaam was op het moment dat u uw levenstestament heeft ondertekend. Daardoor staat voor artsen en anderen vast dat u op het moment waarop u de instructies gaf de gevolgen van uw beslissingen goed kon overzien. Wij bevelen u aan een arts te raadplegen voordat u een of meerdere (medische) zorgverklaringen laat opstellen. Hij of zij kan u adviseren en het is zinvol dat uw arts op de hoogte is van uw wensen ten aanzien van uw lichamelijke en geestelijke gezondheidszorg.

5 Wat is een levenstestament of pre-testament? Net zoals een gewoon testament moet u voor het opstellen van een levenstestament naar de notaris. Daarmee zet u op papier hoe u wilt dat voor u belangrijke zaken tijdens uw leven moeten worden geregeld voor het geval u later niet meer zelf alle zaken goed kunt regelen. Iedereen kan het immers overkomen dat hij later minder of niet meer bekwaam is om de belangrijke dingen zelf te doen. Anderen zullen dan voor u zorgen en ook besluiten moeten nemen over uw financiën, het huis, de zorg, de inboedel en zo verder. Natuurlijk hebt u nu al een mening hoe dat moet gebeuren en wie de volmacht zou moeten krijgen om ten uitvoer te brengen wat u wilt. U hebt een mening over uw toekomstig leven en over eventuele euthanasie of toekomstige operaties. Dit alles nu kunt u regelen in een levenstestament. Levenstestament als aanvulling op een gewoon testament Met een levenstestament geeft u duidelijk aan hoe u later wilt verder leven. Daarmee is het een goede aanvulling op een normaal testament, waarin u aangeeft wat er met uw erfenis en nalatenschap moet gebeuren. In een testament kunt u een executeur testamentair benoemen die uw erfenis moet afwikkelen en voor de begrafenis moet zorgen. Zo benoemt u bijvoorbeeld een executeur voor het leven dat in de toekomst ligt, wanneer u niet meer uw eigen zaken goed kunt behartigen. U benoemt met andere woorden een door u gekozen zaakwaarnemer voor uw latere leven. Wat is een wilsverklaring? Een wilsverklaring stelt u op om aan te geven hoe u uw levenseinde ziet en hoe u dan behandeld wilt worden: Wel of niet euthanasie; Wel of niet reanimeren; Wel of niet beademen; Wel of niet doorgaan met behandelen. Een wilsverklaring kunt u zelf opstellen of opstellen in overleg met uw naasten of een arts. Een arts houdt in de regel rekening met uw wilsverklaring, maar is daartoe niet verplicht. Als u meer zekerheid wilt over de uitvoering van uw wilsverklaring, vraagt u uw arts daarnaar en als hij niet wil meewerken kunt u kijken of er een andere arts beschikbaar is die wel uw wensen kan en wil vervullen. Akte tijdens leven De mogelijkheid van het opstellen van een levenstestament bestaat sinds 24 september 2010 en is op verzoek van ouderenorganisaties en kantonrechters in het leven geroepen. Niet alleen veel ouderen maken zich zorgen over hoe het later moet, maar in de praktijk worden ook de kantonrechters met allerlei problemen op dit punt geconfronteerd. Vaak bestaat er onduidelijkheid. Deze onduidelijkheid neemt u met een levenstestament weg. Regel zo wat u wilt reserveren aan geld voor een verzorgingstehuis later, wie de beschikking krijgt over uw

6 rekeningen, wat u ook tijdens uw leven wilt schenken. Het kan allemaal. Beperk ook tijdens uw leven wat er later aan erfbelasting betaald moet worden. Zakelijke gevolgen Een ondernemer of bestuurder van onderneming kan een levenstestament ook gebruiken om daarin aan te geven wie namens hem of haar zal optreden om de zakelijke belangen te behartigen. Uw wensen zijn niet altijd leidend Uw wensen zijn niet altijd leidend, maar wegen wel mee. Als er sprake is van een bewind, kan de rechter anders beslissen dan in een levenstestament verwoord is. Dit kan ook gelden voor medische beslissingen. Denk aan het verzoek om euthanasie. Testament opmaken bij notaris Zoek een goede notaris die u op dit punt kan verder helpen, want we worden allemaal ouder en natuurlijk wilt u dat ook de latere levensfase goed is geregeld. Een levenstestament geeft u sinds kort die mogelijkheid. Vraag bij welke notaris u het beste terecht kunt. Doet u dat niet en hebt u familie, dan kunnen zij tot in de zesde graad bij de kantonrechter verzoeken om u onder curatele te plaatsen en zelfs alles te mogen regelen. Hebt u een levenstestament dan de kantonrechter uw wensen bij zijn besluit als uitgangspunt nemen. Er bestaat een Centraal LevensTestamenten-Register, CLTR, als testamentenregister waar uw levenstestament kan worden geregistreerd. ook de Vereniging voor Estate Planners in het Notariaat kan u verder helpen. Kies altijd een notaris die goed van de hoed en de rand op de hoogte is om uw belangen optimaal te behartigen. Conclusie levenstestament Het is een prima initiatief dat iedereen zijn zaken zowel tijdens zijn leven als na zijn leven goed kan indelen en vormgeven. Doet u dat niet dan bepalen anderen wat er moet gebeuren en dat kan ook tegen uw zin zijn. U moet voor een levenstestament of gewoon testament wel even naar de notaris en dat geeft u ook de mogelijkheid om nog meer zaken die voor u van belang zijn met de notaris te bespreken.

Het levenstestament. Inhoudsopgave. De regie zelf in handen houden. Pagina 1

Het levenstestament. Inhoudsopgave. De regie zelf in handen houden. Pagina 1 Pagina 1 Het levenstestament De regie zelf in handen houden Wellicht heeft u wel eens nagedacht over wat er gebeurt wanneer u een zwaar ongeluk krijgt, ernstig ziek wordt of gaat dementeren? Wie kan dan

Nadere informatie

Levenstestament voor. Ondernemers

Levenstestament voor. Ondernemers Levenstestament voor Ondernemers Levenstestament voor Ondernemers Als u als ondernemer bijvoorbeeld door langdurig ziekte onverwacht uitvalt, is de kans groot dat het bedrijf tijdelijk stuurloos is. Dit

Nadere informatie

Het levenstestament. De regie zelf in handen houden. Wat is een levenstestament? Wat is het verschil met een gewoon testament?

Het levenstestament. De regie zelf in handen houden. Wat is een levenstestament? Wat is het verschil met een gewoon testament? Pagina 1 Het levenstestament De regie zelf in handen houden Wellicht heeft u wel eens nagedacht over wat er gebeurt wanneer u een zwaar ongeluk krijgt, ernstig ziek wordt of gaat dementeren? Wie kan dan

Nadere informatie

Polanerbaan 13N, 3447 GN Woerden, tel: 0348 46 83 31, fax: 0348 46 83 33 email: info@epn-notaris.nl, website: www.epn-notaris.nl

Polanerbaan 13N, 3447 GN Woerden, tel: 0348 46 83 31, fax: 0348 46 83 33 email: info@epn-notaris.nl, website: www.epn-notaris.nl 2 Polanerbaan 13N, 3447 GN Woerden, tel: 0348 46 83 31, fax: 0348 46 83 33 email: info@epn-notaris.nl, website: www.epn-notaris.nl 3 Het levenstestament De regie zelf in handen houden 1 Het levenstestament

Nadere informatie

Het HET LEVENSTESTAMENT

Het HET LEVENSTESTAMENT Het HET LEVENSTESTAMENT Het Levenstestament U legt keuzes en wensen vast voor uw eigen toekomst U legt vast wat er moet gebeuren als u zelf niet meer kunt handelen Kan tijdelijk zijn (ziekenhuisopname)

Nadere informatie

HET LEVENSTESTAMENT. Wat is een levenstestament?

HET LEVENSTESTAMENT. Wat is een levenstestament? HET LEVENSTESTAMENT U heeft er waarschijnlijk al over gehoord of iets over gelezen: het maken van een levenstestament. Maar wat is een levenstestament nu precies? En wanneer is het maken van een levenstestament

Nadere informatie

Door er nu over na te denken en ook uw wensen bij de notaris vast te leggen in een levenstestament of volmacht, houdt u zelf de regie.

Door er nu over na te denken en ook uw wensen bij de notaris vast te leggen in een levenstestament of volmacht, houdt u zelf de regie. LEVENSTESTAMENT - VOLMACHT In een gewoon testament regelt u alles voor als u er niet meer bent. Maar wat als er een situatie ontstaat waarin u zelf, bijvoorbeeld door een ongeluk of door ziekte tijdelijk

Nadere informatie

ALGEMENE TOELICHTING LEVENSTESTAMENT

ALGEMENE TOELICHTING LEVENSTESTAMENT ALGEMENE TOELICHTING LEVENSTESTAMENT INHOUDSOPGAVE In deze brochure /notitie staat wat een levenstestament is en wat u allemaal in een levenstestament kunt regelen. In een gewoon testament regelt u alles

Nadere informatie

LEVENSTESTAMENT. INHOUDSOPGAVE In deze notitie staat wat een levenstestament is en wat u allemaal in een levenstestament kunt regelen.

LEVENSTESTAMENT. INHOUDSOPGAVE In deze notitie staat wat een levenstestament is en wat u allemaal in een levenstestament kunt regelen. LEVENSTESTAMENT INHOUDSOPGAVE In deze notitie staat wat een levenstestament is en wat u allemaal in een levenstestament kunt regelen. In een gewoon testament regelt u alles voor als u er niet meer bent.

Nadere informatie

Bijgaand treft u informatie aan wat een levenstestament is en wat u allemaal in een levenstestament kunt regelen.

Bijgaand treft u informatie aan wat een levenstestament is en wat u allemaal in een levenstestament kunt regelen. ALGEMENE TOELICHTING LEVENSTESTAMENT INHOUDSOPGAVE Bijgaand treft u informatie aan wat een levenstestament is en wat u allemaal in een levenstestament kunt regelen. In een gewoon testament regelt u alles

Nadere informatie

INA HOUWING & SASKIA MOS-VAN GOOL HET LEVENS TESTAMENT. klaar voor de notaris deel 1

INA HOUWING & SASKIA MOS-VAN GOOL HET LEVENS TESTAMENT. klaar voor de notaris deel 1 INA HOUWING & SASKIA MOS-VAN GOOL HET LEVENS TESTAMENT klaar voor de notaris deel 1 Eerder verschenen in deze reeks: 2. Samenwonen 3. De rol van de executeur 4. Mijn vermogen en de AWBZ 5. De familiebank

Nadere informatie

Wie geeft u het vertrouwen?

Wie geeft u het vertrouwen? Wie geeft u het vertrouwen? Lees meer over het levenstestament, de volmacht en het testament en in welke situaties dit van belang is. 2 Waarom dit boekje? Wie behartigt uw belangen als u dat zelf niet

Nadere informatie

Het levenstestament. De regie zelf in handen houden

Het levenstestament. De regie zelf in handen houden Het levenstestament De regie zelf in handen houden 2 HET LEVENSTESTAMENT De regie zelf in handen houden Wellicht heeft u weleens nagedacht over wat er gebeurt wanneer u een zwaar ongeluk krijgt, ernstig

Nadere informatie

INA HOUWING & SASKIA MOS-VAN GOOL HET LEVENS TESTAMENT. klaar voor de notaris deel 1

INA HOUWING & SASKIA MOS-VAN GOOL HET LEVENS TESTAMENT. klaar voor de notaris deel 1 INA HOUWING & SASKIA MOS-VAN GOOL HET LEVENS TESTAMENT klaar voor de notaris deel 1 1 e druk, februari 2013 Copyright 2013 Consumentenbond, Den Haag en EPN Auteursrechten op tekst, tabellen en illustraties

Nadere informatie

Wie geeft u het vertrouwen?

Wie geeft u het vertrouwen? Wie geeft u het vertrouwen? Alles over het levenstestament, de volmacht en het testament en in welke situaties dit van belang is. 2 Waarom dit boekje? Wie behartigt uw belangen als u dat zelf niet meer

Nadere informatie

Wie geeft u het vertrouwen?

Wie geeft u het vertrouwen? Wie geeft u het vertrouwen? Alles over het levenstestament, de volmacht en het testament en in welke situaties dit van belang is. 2 3 Waarom dit boekje? Wie behartigt uw belangen als u dat zelf niet meer

Nadere informatie

Voorbereiding op het levenseinde

Voorbereiding op het levenseinde Voorbereiding op het levenseinde ANBO KBO PCOB donderdag 23 april 2015 Frits Ton, notaris te Culemborg Voorbereiding op het levenseinde Onderdeel hiervan is: Het vastleggen van uw wensen Aan welke onderwerpen

Nadere informatie

HEEFT U HET GOED GEREGELD? 2 J U L I

HEEFT U HET GOED GEREGELD? 2 J U L I HEEFT U HET GOED GEREGELD? 2 J U L I 2 0 1 9 EVEN VOORSTELLEN Hofsteenge Wesseling Netwerk Notarissen Hengelosestraat 42 7514 AH Enschede T 053 431 4977 F 053 431 0299 E info@henw.nl Daniëlle Oosten, toegevoegd

Nadere informatie

Checklist levenstestament

Checklist levenstestament Checklist levenstestament Welke keuzes kunt u nu maken voor straks? In een levenstestament legt u keuzes en wensen vast voor uw eigen toekomst. U legt vast wat er moet gebeuren als u zelf niet meer kunt

Nadere informatie

Checklist levenstestament Welke keuzes kunt u nu maken voor straks?

Checklist levenstestament Welke keuzes kunt u nu maken voor straks? Pagina 1 Checklist levenstestament Welke keuzes kunt u nu maken voor straks? In een levenstestament legt u keuzes en wensen vast voor uw eigen toekomst. U legt vast wat er moet gebeuren als u zelf niet

Nadere informatie

Wie geeft u het vertrouwen?

Wie geeft u het vertrouwen? 9 Wie geeft u het vertrouwen? Alles over het levenstestament, de volmacht en het testament en in welke situaties dit van belang is. 2 Waarom dit boekje? Wie behartigt uw belangen als u dat zelf niet meer

Nadere informatie

Checklist levenstestament

Checklist levenstestament Checklist levenstestament Welke keuzes kunt u nu maken voor straks? In een levenstestament legt u keuzes en wensen vast voor uw eigen toekomst. U legt vast wat er moet gebeuren als u zelf niet meer kunt

Nadere informatie

Alles over het levenstestament. Wie beslist er als u zelf geen beslissingen meer kunt maken?

Alles over het levenstestament. Wie beslist er als u zelf geen beslissingen meer kunt maken? Alles over het levenstestament Wie beslist er als u zelf geen beslissingen meer kunt maken? Alles over het levenstestament Wellicht denkt u er nog helemaal niet over na, maar het is mogelijk dat er een

Nadere informatie

Levenstestament. Voor wie de regie in eigen hand wil houden

Levenstestament. Voor wie de regie in eigen hand wil houden Voor wie de regie in eigen hand wil houden 1 Voor wie de regie in eigen hand wil houden Inleiding Ongeval Ziekte Ouderdom Het in niet in alle gevallen te voorzien of u wilsonbekwaam wordt als gevolg van

Nadere informatie

Levenstestamenten- Wijzer

Levenstestamenten- Wijzer Levenstestamenten- Wijzer Het levenstestament is een bijzondere vorm van een testament. In een levenstestament kunt u wensen en instructies vastleggen als u tijdens uw leven, bijvoorbeeld door ziekte of

Nadere informatie

Workshop. Notariële tools voorkoming financiële misleiding. 2 juli 2015, Kenniswerf Dok 41, Vlissingen

Workshop. Notariële tools voorkoming financiële misleiding. 2 juli 2015, Kenniswerf Dok 41, Vlissingen Workshop Notariële tools voorkoming financiële misleiding 2 juli 2015, Kenniswerf Dok 41, Vlissingen mr. B.Q. (Quirine) Claas mr. A.M. (Anthonie) Jacobse Enkele feiten: Jaarlijks zijn naar schatting tussen

Nadere informatie

Levenstestament. Een presentatie over de juridische, praktische en medische aspecten van het levenstestament

Levenstestament. Een presentatie over de juridische, praktische en medische aspecten van het levenstestament Levenstestament Een presentatie over de juridische, praktische en medische aspecten van het levenstestament Marks Wachters Notarissen Betrokkenheid sinds 1949 Notaris Marks en Notaris Wachters Duidelijk

Nadere informatie

ROUWENHORST & ROUWENHORST NOTARISSEN

ROUWENHORST & ROUWENHORST NOTARISSEN ROUWENHORST & ROUWENHORST NOTARISSEN www.rouwenhorstnotarissen.nl Langestraat 67 Delden tel: 074 376 25 05 Levenstestament WAT is dat hoe werkt dat??? Twee soorten testamenten 1. Een gewoon testament treedt

Nadere informatie

Het Levenstestament (ook wel genaamd: De Notariële volmacht)

Het Levenstestament (ook wel genaamd: De Notariële volmacht) Het Levenstestament (ook wel genaamd: De Notariële volmacht) Door mvr. Mr. S. (Stevie) Post Kandidaat-Notaris bij Smeets en Weijmer notarissen te Goirle Opbouw presentatie levenstestament Wat is het levenstestament?

Nadere informatie

INA HOUWING & SASKIA MOS-VAN GOOL. het. levens. testament. klaar voor de notaris deel 1

INA HOUWING & SASKIA MOS-VAN GOOL. het. levens. testament. klaar voor de notaris deel 1 INA HOUWING & SASKIA MOS-VAN GOOL het levens testament klaar voor de notaris deel 1 Tevens verschenen in deze reeks: 2. Samenwonen 3. De rol van de executeur 4. Mijn vermogen en de AWBZ 4 e druk, december

Nadere informatie

Checklist. Opstellen Levenstestament

Checklist. Opstellen Levenstestament Checklist Opstellen Levenstestament Checklist Levenstestament Met de vragen in deze checklist kunt u het gesprek met de notaris voorbereiden. U kunt de checklist ook met uw naasten bespreken. De vragen

Nadere informatie

Lezing Levenstestament

Lezing Levenstestament Lezing Levenstestament Jaap Boon Notaris in Lisse: Heereweg 266 Lisse Woonadres: Cobetstraat 59 Leiden Inleiding Inleiding 1. Wat is een levenstestament 2. Verschil testament en levenstestament 3. Hoe

Nadere informatie

INA HOUWING & SASKIA MOS-VAN GOOL HET LEVENS TESTAMENT. klaar voor de notaris deel 1

INA HOUWING & SASKIA MOS-VAN GOOL HET LEVENS TESTAMENT. klaar voor de notaris deel 1 INA HOUWING & SASKIA MOS-VAN GOOL HET LEVENS TESTAMENT klaar voor de notaris deel 1 Tevens verschenen in deze reeks: 2. Samenwonen 3. De rol van de executeur 4. Mijn vermogen en de AWBZ 5. De familiebank

Nadere informatie

ALZHEIMER & RECHT. Mijn partner heeft diagnose Alzheimer. Zijn er zaken die ik dien te regelen?

ALZHEIMER & RECHT. Mijn partner heeft diagnose Alzheimer. Zijn er zaken die ik dien te regelen? Mijn partner heeft diagnose Alzheimer. Zijn er zaken die ik dien te regelen? Mijn partner heeft diagnose Alzheimer. Moeten we nu een testament maken of aanpassen? Kan ik het huis verkopen als ik kleiner

Nadere informatie

Programma. Wat moet ik weten over: Mentorschap Bewindvoering Curatele Volmacht Levenstestament Financiële dienstverlening. Topaz

Programma. Wat moet ik weten over: Mentorschap Bewindvoering Curatele Volmacht Levenstestament Financiële dienstverlening. Topaz Welkom Programma Wat moet ik weten over: Mentorschap Bewindvoering Curatele Volmacht Levenstestament Financiële dienstverlening 1. Is er verschil tussen mentorschap, bewindvoering en curatele? A. Er is

Nadere informatie

Checklist levenstestament. Welke keuzes kunt u nu maken voor straks?

Checklist levenstestament. Welke keuzes kunt u nu maken voor straks? Checklist levenstestament Welke keuzes kunt u nu maken voor straks? U gaat een levenstestament maken. Het levenstestament is bedoeld om regelingen te treffen en wensen vast te leggen voor als u zelf niet

Nadere informatie

Bewindvoerderschap. Curatele, bewind en mentorschap

Bewindvoerderschap. Curatele, bewind en mentorschap Bewindvoerderschap Het kan voorkomen dat een erflater van mening is dat zijn erfgenamen (nog) niet de volledige verantwoording kunnen dragen van het door hen geërfde vermogen. Dit kan te maken hebben met

Nadere informatie

Het levenstestament 2.0. Aan geven uw cliënten het vertrouwen?

Het levenstestament 2.0. Aan geven uw cliënten het vertrouwen? Het levenstestament 2.0 Aan geven uw cliënten het vertrouwen? Even voorstellen Antoine van Grinsven Notaris Levenstestament Wat is handelingsonbekwaamheiden wanneeris ersprakevan handelingsonbekwaamheid?

Nadere informatie

2 Soorten testamenten

2 Soorten testamenten 1 2 Soorten testamenten gewoon testament; bij overlijden levenstestament; regelt de zaken bij leven 2 Gewoon testament regeling na overlijden: wie zijn erfgenaam benoeming executeur onder bewindstelling

Nadere informatie

2.1. Tariefgroepen... 4 2.2. Vrijstellingen erfbelasting... 4 2.3. Inflatiecorrectie tarieven en vrijstellingen... 6

2.1. Tariefgroepen... 4 2.2. Vrijstellingen erfbelasting... 4 2.3. Inflatiecorrectie tarieven en vrijstellingen... 6 Inhoudsopgave Voorwoord...VI 1. Uw erfgenamen... 1 1.1. U heeft geen testament... 1 1.1.1. Wettelijke erfgenamen... 1 1.1.2. Overlijden met achterlating van echtgenoot en kinderen... 1 1.1.3. Plaatsvervulling...

Nadere informatie

REGIE HOUDEN. Ook als het even minder gaat; Volmacht, levenstestament, Mentorschap, bewind en curatele. mr. Frank de Wijs s-hertogenbosch, 21 mei 2019

REGIE HOUDEN. Ook als het even minder gaat; Volmacht, levenstestament, Mentorschap, bewind en curatele. mr. Frank de Wijs s-hertogenbosch, 21 mei 2019 REGIE HOUDEN Ook als het even minder gaat; Volmacht, levenstestament, Mentorschap, bewind en curatele mr. Frank de Wijs s-hertogenbosch, 21 mei 2019 Frank de Wijs, s-hertogenbosch Ned. recht, UVT 1985

Nadere informatie

LEVENSTESTAMENT. Kort verslag lezing 21 maart 2016

LEVENSTESTAMENT. Kort verslag lezing 21 maart 2016 LEVENSTESTAMENT CHANIEN ENGELBERTINK, van EWIJK ESTATEPLANNING BUSSUM Kort verslag lezing 21 maart 2016 Vraag je iemand op straat of hij een levenstestament heeft of weet wat het is, dan zal je, meer dan

Nadere informatie

Wilsverklaringen vanuit de (huis)arts gezien. Els Roelofs kaderhuisarts palliatieve zorg

Wilsverklaringen vanuit de (huis)arts gezien. Els Roelofs kaderhuisarts palliatieve zorg Wilsverklaringen vanuit de (huis)arts gezien Els Roelofs kaderhuisarts palliatieve zorg Uitgebreide volmacht: Wie beslist namens een patiënt als deze dat zelf (tijdelijk) niet meer kan Voorkomen: Onder

Nadere informatie

Wilsonbekwaamheid in de zorg. PGGM&CO Renée Smid 6 december 2017

Wilsonbekwaamheid in de zorg. PGGM&CO Renée Smid 6 december 2017 Wilsonbekwaamheid in de zorg PGGM&CO Renée Smid 6 december 2017 Programma Wim de Bie maakt zich zorgen Ethiek en het zelfbeschikkingsrecht Wils(on)bekwaamheid Voorbeeld: Nemen we de juiste beslissing?

Nadere informatie

1 van 7. Zorg. Autorijden

1 van 7. Zorg. Autorijden Dementie brengt veel problemen met zich mee. Niet alleen is de verzorging van iemand met dementie zwaar. Er kunnen ook juridische en financiële problemen bij komen kijken. Zorg dat u het tijdig en goed

Nadere informatie

Lezing Hereditas 2014 door L. van Veen

Lezing Hereditas 2014 door L. van Veen Lezing Hereditas 2014 door L. van Veen Notaris mr. L. van Veen Korte Achterweg 11 2941 EB Lekkerkerk Tel.: 088 546 86 00 email: info@lintnotarissen.nl - web: www.lintnotarissen.nl

Nadere informatie

levens Het Het klaar voor de notaris deel 1 Het levenstestament

levens Het Het klaar voor de notaris deel 1 Het levenstestament Het levens testament klaar voor de notaris deel 1 Het U zult er maar door worden getroffen: een ongeluk, beroerte of dementie. Situaties waarin u geen greep meer heeft op belangrijke zaken als uw vermogen,

Nadere informatie

Levenstestament. Mr. N.M.M. Eskes Notaris

Levenstestament. Mr. N.M.M. Eskes Notaris Levenstestament Mr. N.M.M. Eskes Notaris Twee soorten testamenten 1. Een gewoon testament treedt in werking nadat iemand is overleden. 2. Een levenstestament treedt in werking als iemand zelf zijn zaken

Nadere informatie

Anida de Fretes-van Liere

Anida de Fretes-van Liere Anida de Fretes-van Liere Werkzaam als notaris binnen De Zeeuwse Alliantie twee vestigingen vier notarissen drie kandidaat-notarissen en juristen 9 klerken 28 overige medewerkers Aangesloten bij landelijk

Nadere informatie

Het familierecht in beweging: Zorg voor nu en later; Alimentatienieuws

Het familierecht in beweging: Zorg voor nu en later; Alimentatienieuws Het familierecht in beweging: Zorg voor nu en later; Alimentatienieuws 26 maart 2015 Henry van Halen Erik van de Loo Susanne Bosch Daniëlle Oosten Jolanda Steenhuis Onderwerpen: Levenstestamenten/volmachten

Nadere informatie

levenstestament of volmacht Wat regel je voor als je zelf geen beslissingen meer kunt nemen?

levenstestament of volmacht Wat regel je voor als je zelf geen beslissingen meer kunt nemen? levenstestament of volmacht Wat regel je voor als je zelf geen beslissingen meer kunt nemen? 2 netwerk notarissen 3 Levenstestament of volmacht Wat is het? 5 Verschillende mogelijkheden Wat kan er allemaal

Nadere informatie

levenstestament of volmacht Wat regel je voor als je zelf geen beslissingen meer kunt nemen?

levenstestament of volmacht Wat regel je voor als je zelf geen beslissingen meer kunt nemen? levenstestament of volmacht Wat regel je voor als je zelf geen beslissingen meer kunt nemen? 2 netwerk notarissen 3 3 Levenstestament of volmacht Wat is het? 5 Verschillende mogelijkheden Wat kan er allemaal

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Dossier. 1. Wie zijn uw erfgenamen?... 1. 2. Erfbelasting... 4. 3. Het nalatenschapsdossier... 9. Voorwoord... V

Inhoudsopgave. Dossier. 1. Wie zijn uw erfgenamen?... 1. 2. Erfbelasting... 4. 3. Het nalatenschapsdossier... 9. Voorwoord... V Inhoudsopgave I Voorwoord... V 1. Wie zijn uw erfgenamen?... 1 1.1. U heeft geen testament... 1 1.1.1. Wettelijke erfgenamen... 1 1.1.2. Overlijden met achterlating van echtgenoot en kinderen... 1 1.1.3.

Nadere informatie

Curatele, bewind en mentorschap

Curatele, bewind en mentorschap DC 40 Curatele, bewind en mentorschap 1 Inleiding Als medewerker maatschappelijke zorg kun je in aanraking komen met cliënten die door de kantonrechter onder curatele gesteld zijn, een bewindvoerder krijgen

Nadere informatie

Werkstuk Maatschappijleer Curatele, mentorschap en bewindvoerschap

Werkstuk Maatschappijleer Curatele, mentorschap en bewindvoerschap Werkstuk Maatschappijleer Curatele, mentorschap en bewindvoerschap Werkstuk door een scholier 2527 woorden 2 oktober 2001 6,1 34 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer Hoofdstuk 1 Wat is ondercuratelestelling,

Nadere informatie

Notarishuys Veldhoven. mr. Henk van Kruijsdijk, notaris/mediator mr. Jacqueline Siem A Sjoe-Erdkamp, notaris. Netwerk Notarissen / 1

Notarishuys Veldhoven. mr. Henk van Kruijsdijk, notaris/mediator mr. Jacqueline Siem A Sjoe-Erdkamp, notaris. Netwerk Notarissen / 1 Notarishuys Veldhoven mr. Henk van Kruijsdijk, notaris/mediator mr. Jacqueline Siem A Sjoe-Erdkamp, notaris Netwerk Notarissen / 1 Notarishuys Veldhoven Testament Levenstestament Netwerk Notarissen / 2

Nadere informatie

LEVENSTESTAMENT VOORZORG VOOR DE TOEKOMST. MAANDAG 6/03/2017 Huizer Zakenclub. Maarten Bosse Moulijn Netwerk Notarissen (Huizen/Blaricum)

LEVENSTESTAMENT VOORZORG VOOR DE TOEKOMST. MAANDAG 6/03/2017 Huizer Zakenclub. Maarten Bosse Moulijn Netwerk Notarissen (Huizen/Blaricum) LEVENSTESTAMENT VOORZORG VOOR DE TOEKOMST MAANDAG 6/03/2017 Huizer Zakenclub Maarten Bosse Moulijn Netwerk Notarissen (Huizen/Blaricum) Wat als je het niet zelf kan 2017 levenstestament testament 1. Levenstestament:

Nadere informatie

Verslag van de bijeenkomst over het. Levenstestament. gehouden op 29 april 2014 in Prinsenhof te Best. Spreker: notaris Jan van de Meulengraaf

Verslag van de bijeenkomst over het. Levenstestament. gehouden op 29 april 2014 in Prinsenhof te Best. Spreker: notaris Jan van de Meulengraaf Verslag van de bijeenkomst over het Levenstestament gehouden op 29 april 2014 in Prinsenhof te Best Spreker: notaris Jan van de Meulengraaf Verslag van de bijeenkomst 'Het Levenstestament' gehouden op

Nadere informatie

Het behartigen van cliëntbelangen

Het behartigen van cliëntbelangen Het behartigen van cliëntbelangen Wettelijke vertegenwoordiging: wat kunt of moet u zelf regelen? Lunet zorg verleent zorg en ondersteuning aan ruim 2800 cliënten met een (verstandelijke) beperking. Dat

Nadere informatie

Mijn testament. Goed voorbereid het gesprek in met ErfrechtRoutePlanners

Mijn testament. Goed voorbereid het gesprek in met ErfrechtRoutePlanners Mijn testament Goed voorbereid het gesprek in met ErfrechtRoutePlanners Dit document is een handig hulpmiddel ter voorbereiding op het gesprek met ErfrechtRoutePlanners Wat is een testament? Een testament

Nadere informatie

het behartigen van belangen van de cliënt

het behartigen van belangen van de cliënt het behartigen van belangen van de cliënt het regelen van (wettelijke) vertegenwoordiging Waarom deze brochure? Lunet zorg verleent zorg en ondersteuning aan bijna 2400 cliënten met een (verstandelijke)

Nadere informatie

Uw rechten bij wilsverklaringen

Uw rechten bij wilsverklaringen Uw rechten bij wilsverklaringen Behandelverbod, niet-reanimeren, euthanasie, weefsel- en orgaandonatie, ter beschikking stellen van de wetenschap mca.nl Inhoudsopgave Wilsverklaringen 3 Levenstestament

Nadere informatie

Voorjaarsseminar VAB

Voorjaarsseminar VAB Voorjaarsseminar VAB 5 juni 2014 Mr. J.W.M (Ans) Post notaris en mediator tel. 0543 548 888 a.post@hobbelinkenbuitink.nl www.hobbelinkenbuitink.nl Bedrijfsovername doe je zó? Juridische aspecten van bedrijfsovername.

Nadere informatie

Nabij Vertrouwd Gastvrij

Nabij Vertrouwd Gastvrij Wezenlijke vragen over zeggenschap...over mensen en over zorg... Wezenlijke vragen over zeggenschap, over mensen en over zorg Waarschijnlijk bent u zoals veel cliënten van ZZWD al op zekere leeftijd. Dan

Nadere informatie

I N H O U D. Wat zijn uw rechten in de zorg? Wet en regelgeving in de mantelzorg. Het persoongebonden budget verandert

I N H O U D. Wat zijn uw rechten in de zorg? Wet en regelgeving in de mantelzorg. Het persoongebonden budget verandert I N H O U D Voorwoord Wat zijn uw rechten in de zorg? Wet en regelgeving in de mantelzorg Tips voor mantelzorgers: Het persoongebonden budget verandert Een luisterend oor Activiteiten voor mantelzorgers

Nadere informatie

Uw rechten bij wilsverklaringen

Uw rechten bij wilsverklaringen Uw rechten bij wilsverklaringen Behandelverbod, niet-reanimeren, euthanasie, weefsel- en orgaandonatie, ter beschikking stellen van de wetenschap gemini-ziekenhuis.nl Inhoudsopgave Wilsverklaringen 3 Levenstestament

Nadere informatie

Rechtsbescherming bij dementie

Rechtsbescherming bij dementie Rechtsbescherming bij dementie Dementie vermindert het vermogen om eigen wensen kenbaar te maken. Als u dementie hebt, kunt u op een bepaald moment uw belangen niet meer zelf behartigen. Welke rechten

Nadere informatie

Mr. Kees Blankman c.blankman@vu.nl

Mr. Kees Blankman c.blankman@vu.nl Mr. Kees Blankman c.blankman@vu.nl Zelf een wilsverklaring opstellen voor een latere situatie van wilsonbekwaamheid: bijv. een nietbehandelverklaring (non-reanimatie) of een euthanasieverklaring of orgaandonatie;

Nadere informatie

Juridische begrippen in begrijpelijke taal

Juridische begrippen in begrijpelijke taal Juridische begrippen in begrijpelijke taal Aanverwanten De (groot)ouders, ooms, tantes, broers en zussen van uw partner zijn uw aanverwanten, ofwel de aangetrouwden, ook wel de koude kant. Akte Een akte

Nadere informatie

VRAGENLIJST voor het opstellen van een levenstestament / algemene volmacht

VRAGENLIJST voor het opstellen van een levenstestament / algemene volmacht VRAGENLIJST voor het opstellen van een levenstestament / algemene volmacht Deze vragenlijst is niet geschikt voor ondernemers die in hun testament wensen ten aanzien van hun onderneming wensen te regelen.

Nadere informatie

Bijeenkomst Wijs met je Wijk Veenendaal Noord-Oost 21 februari Koen van den Berg OLENZ Notarissen

Bijeenkomst Wijs met je Wijk Veenendaal Noord-Oost 21 februari Koen van den Berg OLENZ Notarissen Bijeenkomst Wijs met je Wijk Veenendaal Noord-Oost 21 februari 2019 Koen van den Berg OLENZ Notarissen Het thema van vandaag is: Regie over uw vermogen - Belasting betalen (Inkomstenbelasting, Erfbelasting,

Nadere informatie

Seniorenbeurs (LEVENS)TESTAMENT & ERFRECHT 4 april Mr. Hellen de Bie- van Seters

Seniorenbeurs (LEVENS)TESTAMENT & ERFRECHT 4 april Mr. Hellen de Bie- van Seters Seniorenbeurs (LEVENS)TESTAMENT & ERFRECHT 4 april 2019 Mr. Hellen de Bie- van Seters Onderwerpen van vandaag Wettelijk erfrecht Testamenten Schenk- en erfbelasting Levenstestament Wet Langdurige Zorg

Nadere informatie

Wettelijke vertegenwoordiging. Informatiebrochure

Wettelijke vertegenwoordiging. Informatiebrochure Wettelijke vertegenwoordiging Informatiebrochure 1 Inhoudsopgave Inleiding 1. Niet wettelijke of informele vertegenwoordiging 2. Wettelijke vertegenwoordiging 3. Wie kan (wettelijke) vertegenwoordiging

Nadere informatie

Checklist zorg voor later bij ziekte, ouderdom en overlijden

Checklist zorg voor later bij ziekte, ouderdom en overlijden Checklist zorg voor later bij ziekte, ouderdom en overlijden In deze checklist heb ik een aantal zaken vastgelegd als ik door ziekte of ouder worden niet meer in staat ben mijn financiële zaken te regelen.

Nadere informatie

Bewindvoering, mentorschap en curatele

Bewindvoering, mentorschap en curatele Bewindvoering, mentorschap en curatele Tot de leeftijd van 18 jaar wordt bereikt zijn de ouders de wettelijke vertegenwoordigers van een persoon. Zodra men 18 jaar wordt is men zijn/haar eigen wettelijke

Nadere informatie

Protocol Vertegenwoordiging

Protocol Vertegenwoordiging Protocol Vertegenwoordiging 1.Inleiding Sommige patiënten kunnen (enkele van) hun belangen zelf niet -of niet meer- goed behartigen. Zo hebben ze bijvoorbeeld problemen op het gebied van huisvesting, financiën

Nadere informatie

Uw rechten bij wilsverklaringen

Uw rechten bij wilsverklaringen Uw rechten bij wilsverklaringen Behandelverbod, niet-reanimeren, euthanasie, weefsel- en orgaandonatie, ter beschikking stellen van de wetenschap www.nwz.nl Inhoud Wilsverklaringen 3 Levenstestament 4

Nadere informatie

informatiebrochure Vertegenwoordiging, bewindvoering en curatele

informatiebrochure Vertegenwoordiging, bewindvoering en curatele informatiebrochure Vertegenwoordiging, mentorschap, bewindvoering en curatele besluiten belangen helpen 2 INHOUDSOPGAVE Inleiding 4 1 Niet wettelijke of informele vertegenwoordiging 5 2 Wanneer is wettelijke

Nadere informatie

Rechtsbescherming bij dementie

Rechtsbescherming bij dementie Rechtsbescherming bij dementie Dementie vermindert het vermogen om eigen wensen kenbaar te maken. Als u dementie hebt, kunt u op een bepaald moment uw belangen niet meer zelf behartigen. Welke rechten

Nadere informatie

Bijeenkomst erfrecht en testament bij mensen met een verstandelijke beperking

Bijeenkomst erfrecht en testament bij mensen met een verstandelijke beperking Bijeenkomst erfrecht en testament bij mensen met een verstandelijke beperking Vorig jaar organiseerde de Familievereniging een bijeenkomst over bewindvoering. Dit jaar was er wederom een drukbezochte themabijeenkomst,

Nadere informatie

Wensen rond de laatste levensfase

Wensen rond de laatste levensfase Wensen rond de laatste levensfase Ouderen en zelfbeschikking Dorothea Touwen Docent en onderzoeker Medische Ethiek WASSENAAR, 31 OKTOBER 2018 Punten ter bespreking Wensen in deze fase van uw leven Wensen

Nadere informatie

Wegwijzer in zorgland. Wegwijzer in zorgland

Wegwijzer in zorgland. Wegwijzer in zorgland Wegwijzer in zorgland Is een en informatieve publicatie van Pagina 1 van 8 Ziekte in de familie geeft veel onrust en frustratie Soms voelt u zich als familie ongerust over de situatie rondom uw ouder(s).

Nadere informatie

JE BENT 20 OF EN JE HEBT GEEN ZORGEN VOOR MORGEN?

JE BENT 20 OF EN JE HEBT GEEN ZORGEN VOOR MORGEN? De meeste twintigers en dertigers staan niet stil bij morgen. Regelen komt later wel. Maar ook deze groep is vaak getrouwd of woont samen, en heeft kinderen en een huis. Reden genoeg om na te denken over

Nadere informatie

WIE ZIJN WIJ? VERANTWOORDELIJKHEID

WIE ZIJN WIJ? VERANTWOORDELIJKHEID VERANTWOORDELIJKHEID WIE ZIJN WIJ? Pro Bewind is een kantoor dat zich richt op curatele, mentorschap of een combinatie van bewindvoering en mentorschap. Het kantoor is gevestigd in Valkenswaard. Pro Bewind

Nadere informatie

Erfrecht Erfrecht: Wie erft bij uw overlijden? Hoeveel erfbelasting moet over de erfenis worden betaald? Hoe kan het vermogen fiscaal gunstig

Erfrecht Erfrecht: Wie erft bij uw overlijden? Hoeveel erfbelasting moet over de erfenis worden betaald? Hoe kan het vermogen fiscaal gunstig Erfrecht Erfrecht: Wie erft bij uw overlijden? Hoeveel erfbelasting moet over de erfenis worden betaald? Hoe kan het vermogen fiscaal gunstig overgaan op de erfgenamen? Wie erft op grond van de wet? De

Nadere informatie

Levenstestament. Mogelijkheid om de regie zoveel mogelijk in eigen hand te houden. V.K. Kuijvenhoven

Levenstestament. Mogelijkheid om de regie zoveel mogelijk in eigen hand te houden. V.K. Kuijvenhoven Levenstestament Mogelijkheid om de regie zoveel mogelijk in eigen hand te houden. V.K. Kuijvenhoven Doel van deze bijeenkomst Mogelijkheden verkennen voor het geval je de weg kwijt bent Voorkoming misbruik

Nadere informatie

VISSER VAN DEN BROEK NETWERK NOTARISSEN. Schootense Loop 2 Helmond

VISSER VAN DEN BROEK NETWERK NOTARISSEN. Schootense Loop 2 Helmond VISSER VAN DEN BROEK NETWERK NOTARISSEN Schootense Loop 2 Helmond 0492-522431 VISSER VAN DEN BROEK MIRANDA VAN DEN BROEK VISSER VAN DEN BROEK LEVENSTESTAMENT volmacht Waarvoor is een levenstestament? Stel

Nadere informatie

Verzoek tot onderbewindstelling en/of instelling van mentorschap in plaats van curatele

Verzoek tot onderbewindstelling en/of instelling van mentorschap in plaats van curatele Verzoek tot onderbewindstelling en/of instelling van mentorschap in plaats van curatele Raadpleeg bij het invullen van het formulier de bijbehorende toelichting en de brochure op www.rechtspraak.nl. S.v.p.

Nadere informatie

Gebruik van patiëntgegevens in de zorg voor ouderen

Gebruik van patiëntgegevens in de zorg voor ouderen Gebruik van patiëntgegevens in de zorg voor ouderen 6 juridische problemen in de ouderengeneeskunde Roy Knuiman 11 april 2017 KNMG symposium Arts en Recht Casuїstiek uit de praktijk Zes juridische problemen

Nadere informatie

Vergelijking Curatele, Beschermingsbewind en Mentorschap

Vergelijking Curatele, Beschermingsbewind en Mentorschap Vergelijking Curatele, Beschermingsbewind en Mentorschap Curatele Beschermingsbewind Mentorschap Vanaf welke leeftijd? 18 jaar 18 jaar 18 jaar De grond voor de maatregel is voor de meerderjarige die tijdelijk

Nadere informatie

Curatele, bewind en mentorschap

Curatele, bewind en mentorschap Curatele, bewind en mentorschap Wereldkidz Meerklank maart 2016 Jaap-Willem Caron Inhoud Wettelijke vertegenwoordiging Welke beschermingsmaatregelen? Welke maatregel is passend? Hoe aanvragen? De zitting

Nadere informatie

ESTATE PLANNING. I. Schenking

ESTATE PLANNING. I. Schenking ESTATE PLANNING Estate planning, ofwel nalatenschapsplanning, wordt wel omschreven als een geheel van maatregelen om te bereiken dat het vermogen op zo goed mogelijke wijze overgaat op de erfgenamen. Vaak

Nadere informatie

Checklist voor ouderen ten behoeve van het voorkomen van. financiële uitbuiting

Checklist voor ouderen ten behoeve van het voorkomen van. financiële uitbuiting Checklist voor ouderen ten behoeve van het voorkomen van financiële uitbuiting Checklist voor ouderen ten behoeve van het voorkomen van financiële uitbuiting Toelichting Doel Deze vragenlijst is bedoeld

Nadere informatie

Welkom bij de lezing: Het nut van een actueel testament en levenstestament

Welkom bij de lezing: Het nut van een actueel testament en levenstestament Welkom bij de lezing: Het nut van een actueel testament en levenstestament Over deze lezing: Ongeveer 1 uur en 15 minuten. Vragen zijn welkom. Na afloop weer aanzetten. De presentatie kunnen wij u toezenden.

Nadere informatie

Presentatie VSO De Brug

Presentatie VSO De Brug Presentatie VSO De Brug Datum : 25 maart 2015 Namen : Susan Boogaarts Sigrid Ketel Introductie Stichting Cliënt Support, gevestigd in Amersfoort Administratiekantoor voor bewindvoerders / curatoren van

Nadere informatie

Wils(on)bekwaamheid. Belangenbehartiging en eigen keuzen. Dr. Dorothea Touwen Ethiek en Recht van de Gezondheidszorg DONDERDAG 12 APRIL 2019

Wils(on)bekwaamheid. Belangenbehartiging en eigen keuzen. Dr. Dorothea Touwen Ethiek en Recht van de Gezondheidszorg DONDERDAG 12 APRIL 2019 Wils(on)bekwaamheid Belangenbehartiging en eigen keuzen Dr. Dorothea Touwen Ethiek en Recht van de Gezondheidszorg DONDERDAG 12 APRIL 2019 Perspectief: wie ben ik? Docent en onderzoeker medische ethiek

Nadere informatie

DEMENTIE & RECHT. www.levenstestamentmaken.nl

DEMENTIE & RECHT. www.levenstestamentmaken.nl DEMENTIE & RECHT Voordat ik het vergeet, of ik het niet meer kan regelen Gelegenheid maakt de dief PRESENTATIE Erwin Kienhuis App Store: http://bit.ly/1btu9al Play Store: http://bit.ly/1btu6vf HTML5: http://bit.ly/1btu9qs

Nadere informatie

Verzoek tot ondercuratelestelling in plaats van bewind en/of mentorschap

Verzoek tot ondercuratelestelling in plaats van bewind en/of mentorschap Verzoek tot ondercuratelestelling in plaats van bewind en/of mentorschap Raadpleeg bij het invullen van het formulier de bijbehorende toelichting en de brochure op www.rechtspraak.nl. S.v.p. typen of duidelijk

Nadere informatie

Controle over uw digitale leven

Controle over uw digitale leven Controle over uw digitale leven Uw digitale leven en nalatenschap veilig ondergebracht bij uw notaris. Digizeker kluis in het kort Digizeker is een digitale kluis waar u alle belangrijke informatie veilig

Nadere informatie

Radartestament. En andere interessante fiscale en juridische varia

Radartestament. En andere interessante fiscale en juridische varia Radartestament En andere interessante fiscale en juridische varia Nut en noodzaak van een testament 70% van de Nederlanders heeft geen testament (Zelfs) bij 60+ rs heeft meer dan 50% geen testament 30%

Nadere informatie