RICHTLIJNEN VOOR EEN GEZONDE LEVENSSTIJL

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "RICHTLIJNEN VOOR EEN GEZONDE LEVENSSTIJL"

Transcriptie

1 RICHTLIJNEN VOOR EEN GEZONDE LEVENSSTIJL Een goed programma voor een gezonde levensstijl bevat verschillende voedingsstoffen en dit kan het beste worden bereikt door het eten van veel verschillende soorten voedsel. Onze gezondheid is gelegen in een goede spijsvertering. Het drinken van sap van een halve citroen in water kan bijdragen aan de aanmaak van maagzuur. Als u dit een half uur vóór een maaltijd doet, kan dit een goede spijsvertering stimuleren. Dus begin uw dag op de juiste manier. VARIATIE IS ESSENTIEEL Voedsel heeft verschillende kleuren omdat het verschillende vitamines, mineralen en phytonutriënten bevat. Als u gedurende de dag naar uw bord of uw maaltijden kijkt, denk er dan eens over na om verschillende kleuren op te nemen (zoals oranje wortelen, groene bonen, witte artisjokharten, gele pepers en rode tomaten). Hetzelfde geldt voor het soort granen of eiwitten (probeer rijst, quinoa of gierst in plaats van tarwe en eet linzen of eend in plaats van rund. Hierdoor bent u ervan verzekerd dat u alle voedingsstoffen binnenkrijgt die u nodig heeft om uw gewicht onder controle te helpen houden, om uw afweersysteem te helpen ondersteunen en een gezonde levensstijl te bevorderen. KOMT U AAN UW VIJF PORTIES PER DAG? Als u uw maaltijden zodanig plant dat u begint met de groenteportie, dan zult u aan uw vijf groenteporties per dag komen. Hierdoor zal uw maaltijd ook meer gericht zijn op groente. Door meer groente te eten zult u minder ruimte over hebben voor voedsel dat uw gewichtsverlies negatief kan beïnvloeden. U zou juicing eens kunnen overwegen om zo meer groentes op te nemen in uw programma voor een gezonde levensstijl. Als u nog nooit eerder groentes heeft geperst, begin dan eens eenvoudig met een sap van wortel, appel en gember. Gebruik meer appel dan wortel en slechts een klein beetje gember, en voeg vervolgens - dag na dag - meer wortel toe en minder appel. Voeg uiteindelijk andere groentes toe totdat u gaat houden van de smaak. VOEDINGSRIJK VERSUS ENERGIERIJK Veel voedsel dat wij tegenwoordig eten is in hoge mate bewerkt en bevat veel suiker, zout en conserveermiddelen. Dit voedsel wordt snel omgezet in suiker in ons lichaam en heeft als gevolg van bewerking veel voedingsstoffen verloren. Dit voedsel wordt gezien als energierijk, maar voedingsarm. Het kan bijdragen aan gewichtstoename, stemmingswisselingen en heeft niet veel te bieden als het gaat om voeding. Vooral als we willen afvallen, maar ook voor een goede gezondheid in algemene zin, willen we voedsel eten dat voedingsrijk is. Dit betekent niet dat dit voedsel energiearm is, maar eerder dat energie langzaam en geleidelijk wordt afgegeven. PORTIEGROOTTES Om te helpen bepalen welke portiegroottes goed voor u zijn, heeft u slechts uw hand nodig. U hoeft uw voeding bij dit gewichtsverliesprogramma niet te wegen of te meten. Gebruik simpelweg uw hand om de juiste porties voor u te bepalen.

2 Eiwitten Behalve water zijn eiwitten rijkelijker aanwezig in het lichaam dan iedere andere substantie. We breken voedingseiwitten af tot aminozuren en gebruiken deze aminozuren dan om spierweefsel, bloed, botten, huid, haar, nagels en inwendige organen te ontwikkelen. Ons lichaam produceert tevens antilichamen, enzymen en hormonen. Eén soort eiwit, te weten collageen, wordt gebruikt om littekenweefsel, bindweefselband en pezen te creëren. Het is dus erg belangrijk genoeg eiwitten binnen te krijgen voor een gezonde levensstijl! Met uw nieuwe programma zullen hormonen helpen uw bloedsuikerspiegel te reguleren en spierweefsel op te bouwen, wat ten goede komt aan gewichtsverlies. Eiwitten helpen bovendien bij de regulering van lichaamsvocht. Afmeten van porties Gebruik de palm van uw hand om uw eiwitportie te bepalen. Het moet ongeveer gelijk zijn aan de grootte en dikte van de palm van uw hand. Kies een van de eiwitten uit de lijst hieronder. Opmerking: deze zijn ingedeeld op volgorde van geschatte eiwitinhoud, van hoog naar laag: 35-40g - Gebakken of gegrilde vis (zalm, makreel, forel, etc.) 35g 35g 30g 30g 20g 17g - Mager rundvlees (biefstuk of gehakt) - Kalkoenborst zonder vel - Kippenborst zonder vel - Natto - Tempeh - Eiwit van vijf eieren (het eiwit van eieren bevat iets meer eiwit dan de dooier en bevat geen cholesterol) 13-17g - Peulvruchten/bonen (zoals zwarte bonen, zwarte ogenbonen, tuinbonen, kikkererwten) 15g - Linzen 10-14g - Magere of normale hüttenkäse (deze kaassoort is rijker aan eiwitten dan de meeste kazen, maar is eveneens vetarm) 10g - Stevige tofu 3-7g - Taugé (zoals ontkiemde mungbonen of linzen) 5-7g - Half handje magere zachte kaas (vermijd harde kazen en roomkaas omdat deze vaak meer vet bevatten dan zachte kazen)

3 Koolhydraten Wanneer het lichaam koolhydraten afbreekt komt er glucose vrij. Dit is de beste energiebron voor alle lichaamsfuncties. Glucose is voornamelijk belangrijk voor onze hersenen, het centrale zenuwstelsel en inspanning van de spieren. Het helpt ons tevens voedsel te verteren en voedingsstoffen te absorberen. Ons lichaam vereist een zeer langzame maar regelmatige toevoer van glucose, in plaats van een snelle injectie, waardoor onze stemming en hormonen in balans blijven. Beide zijn belangrijk voor gewichtsbeheersing. Om deze reden is het van essentieel belang dat we voedsel eten dat langzaam wordt omgezet in glucose. Dit is vooral belangrijk bij het in balans houden van onze bloedsuikerspiegel wanneer we willen afvallen. Voorbeelden van voedsel dat langzamer wordt omgezet in glucose zijn volkorengraan, niet-zetmeelhoudende groenten en, in mindere mate, fruit afkomstig uit het noordelijk halfrond (niet-tropische vruchten). Afmeten van porties Uw portie koolhydraten zou de grootte van uw hand moeten zijn wanneer u een vuist maakt. Voedsel en fruit dat zetmeelhoudend is en rijk is aan koolhydraten dienen met mate gegeten te worden. Het eten van groenten om het lichaam te voorzien van koolhydraten, en daardoor energie, wordt aanbevolen voor sneller gewichtsverlies. Voor iedere portie van zetmeelrijke koolhydraten wordt geadviseerd twee porties van zetmeelarme koolhydraten te eten. Langzame koolhydraten Niet-zetmeelhoudende koolhydraten De meeste groente- en fruitsoorten vallen in deze categorie en bevatten over het algemeen veel water. Deze koolhydraten bevatten vaak onoplosbare vezels. Peulvruchten/bonen bevatten ook onoplosbare vezels, wat goed is voor het beheersen van de bloedsuikerspiegel omdat zij de grootste impact hebben op de regulering van insuline. Oplosbare vezels helpen eveneens met het reguleren van cholesterol omdat ze bijdragen aan de afbraak ervan. Deze groenten zijn rijk aan voedingsstoffen en worden over het algemeen sneller in glucose omgezet dan fruit. Eet twee porties bij iedere maaltijd. Geniet onbeperkt van dit voedsel Deze lijst is niet uitputtend, maar biedt u louter voorbeelden van voedingsmiddelen waaruit u kunt kiezen Geniet eenmaal daags hiervan Broccoli Selderie en knolselderij Courgette Komkommer Kruiden zoals koriander Paprika Asperge Bietenbladeren Brusselse spruiten Zoetere groenten zoals wortelen en bieten Bloemkool Wittekool Knoflook Chinese kool Overige therapeutische bladeren (bijv. paardebloembladeren) Artisjok Bladgroenten (witlof, rucola/ raketsla, bindsla, andijvie, boerenkool, spinazie, waterkers, etc.) Aubergine Uienfamilie (prei, rode ui, witte ui, sjalot) Champignons Groene bonen Okra Radijs Tomaten Knolraap, kalebas

4 Zetmeelhoudende koolhydraten Voedsel dat gemeenschappelijk wordt aangeduid als zetmeelhoudende koolhydraten bevat vezels die onoplosbaar zijn. Dit betekent dat deze niet oplossen in water. Ze nemen water op en zijn nuttig omdat ze meehelpen om voedsel door de darmen te transporteren. Ze komen veelal voor in volkorengraan en noten: Snelle koolhydraten Sommige koolhydraten worden snel omgezet in glucose en zouden of volledig moeten worden vermeden of met mate moeten worden gegeten. Deze koolhydraten bevatten vaak weinig voedingsstoffen en veel calorieën. Ze worden ook wel lege calorieën genoemd. Hier zijn enkele voorbeelden: Peulvruchten/bonen (dit soort voedsel bevat een hoog gehalte aan zowel eiwitten als koolhydraten, maar wordt over het algemeen beschouwd als eiwitvoedingsmiddel. Voorbeeld: één kopje zwarte bonen bevat 41g koolhydraten, 15g eiwitten en 17g vezels terwijl één kopje bruine rijst 152g koolhydraten, 14,8g eiwitten en 6,5g vezels bevat) Mais (dit is een behoorlijk zetmeelhoudende groentesoort; een kleine portie is daarom aan te raden) Volkorengraan (bruine/rode/wilde rijst of volkorenpasta, haver, rogge, spelt, quinoa, bulgur, amarant, etc.) Zoete aardappel en witte aardappel (zie hieronder voor het met mate eten van dit voedsel) Vermijd Bewerkte voedingsmiddelen (zoals voorverpakt voedsel, gefrituurd voedsel, etc.) Taart en koek Snoep en zoete dranken Geraffineerde granen (wit meel, kant-en-klare pap, witte rijst en witte pasta) Volkorenbrood (spelt, rogge, tarwe, etc.) Noten (dit zijn ook goede bronnen van eiwitten en essentiële vetten) Nog één ding over vezels Vezels geven ons het gevoel van verzadiging (vol gevoel) en dit komt mede doordat het de afgave stimuleert van de hormonen cholecystokinine (CKK) en leptine. Deze hormonen sturen een signaal naar onze hersenen om ons te laten weten dat we vol zitten. Het gaat dus niet alleen om het opbouwen van spiermassa en het onder controle houden van de bloedsuikerspiegel als we willen afvallen; ook het reguleren van de eetlust is erg belangrijk. Dus luister naar uw lichaam als u vol zit; het is wellicht een signaal dat u een poosje heeft genegeerd en u zult dit signaal niet zo snel weer herkennen. Eet met mate Witte aardappels, zoete aardappels Tropische vruchten (bananen, mango's) en andere zeer zoete vruchten (druiven, perzikken, etc.) Gedroogd fruit (hier zitten veel suikers in)

5 Vetten en oliën Ons lichaam breekt vet af en zet het om in vetzuren die belangrijk zijn voor een normale groei, voor gezond bloed, voor onze aderen en ons zenuwstelsel. Ze helpen tevens onze huid er goed uit te laten zien en dragen bij aan concentratie, geheugen en onze stemming. Deze vetten kunnen ook ontstekingen in het lichaam helpen tegen te gaan; zwaarlijvigheid wordt deels beschouwd als een ontstekingsprobleem. De vetten die wij eten zijn verzadigd of onverzadigd. Onverzadigde zetten zijn essentieel voor ons dieet omdat we deze niet uit stoffen in het lichaam kunnen halen. Dit zijn onze omega 3 en 6 oliën en deze zijn vaak vloeibaar in plaats van vast. Omega 3 zit veelal in vis en zaden terwijl omega 6 vaker voorkomt in bak- en slaolie, noten en zaden. Het blijkt dat de verhouding van omega 3 tot omega 6 ongeveer 1:3 zou moeten zijn, maar velen van ons hebben een tekort aan omega 3-vetzuren als gevolg van veel oliegebruik tijdens het koken. Zorg ervoor dat u meer vis opneemt in uw programma voor een gezonde levensstijl, maar vergeet niet af en toe een handjevol noten of zaden te eten. Uiteraard kunnen we ook te veel vet opnemen in ons dieet, maar het zich bewust worden van de juiste portiegroottes, het eten van mager vlees en het vermijden van transvetten zal u in de goede richting sturen. Snacks Wanneer u snacks eet, probeer dan enkele eiwitten en/of vetten toe te voegen omdat deze de omzetting van koolhydraten in glucose afremmen en zorgen voor een regelmatige energietoevoer. U zou bijvoorbeeld het volgende kunnen eten: Halve portie koolhydraten + halve portie eiwitten + halve portie vet Halve portie koolhydraten + halve portie eiwitten Halve portie koolhydraten + halve portie vet Dit kan er als volgt uitzien: Halve appel, een kwart handjevol magere kaas en een halve portie tahin Eén stuk volkorentoast, half handjevol tonijn met een halve portie magere mayonaisse Halve portie bessen, half handjevol hüttenkäse en een halve portie amandelen Afmeten van porties Gebruik uw hand om de juiste vetportie te bepalen. Kies uit het volgende: Oliën (olijf-, noten- en zaadolie, en plantaardige olie zoals koolzaadolie) en boter of kokosnootolie - ter grootte van uw duim vanaf het eerste gewricht tot het topje Halve portie wortelstaafjes (één volle hand) met een halve portie hummus Tuinsalade met een halve portie kip en een halve portie olijfolie en azijn Tahin, guacamole of avocado, magere mayonnaise of magere roomkaas - ter grootte van een cirkel wanneer u met uw duim en wijsvinger een OK -teken maakt Noten, zaden of olijven - een kleine handjevol (bijvoorbeeld: 5 Braziliaanse noten)

6 Wat kunt u nog meer doen? Doe iedere dag 20 tot 30 minuten aan lichaamsbeweging om uw lichaam sneller vet te laten verbranden. Doe een activiteit die u leuk vindt zoals wandelen, joggen, fietsen, dansen, zwemmen of een andere activiteit die uw hartritme ten minste 20 tot 30 minuten lang versnelt. Als u niet al op regelmatige basis aan lichaamsbeweging doet, begin dan langzaam. Door dagelijkse lichaamsbeweging zal uw gewichtsverlies versnellen, uw stofwisseling verhogen, uw energieniveau toenemen en zult u een ongelooflijk gevoel van welzijn krijgen. Bij ontwikkeling van spiermassa wordt vet sneller verbrand, dus bouw spiermassa op door middel van krachtoefeningen zoals traplopen in plaats van de lift te nemen, het doen van hurkoefeningen of het tillen van gewichten op de sportschool. Kijk online welke oefeningen u thuis kunt doen. Drink voldoende water. Drink minimaal acht glazen met 250 ml water per dag. Een hongergevoel komt vaak voort uit de eerste poging van ons lichaam om aan te geven dat we meer water nodig hebben. Dus drink eerst een glas water als u honger heeft en kijk na vijftien minuten opnieuw hoe u zich voelt. Water helpt u bij het afvoeren van afvalstoffen die uw gewichtsverlies negatief beïnvloeden en geeft u het gevoel vol te zitten. In plaats van water kunt u ook kruidenthee drinken, maar zoete dranken, koffie en thee zijn niet geschikt als substituut daar deze vocht uit het lichaam kunnen onttrekken. Vloeistoffen kunnen het beste vóór een maaltijd worden gedronken, in plaats van tijdens of erna. De reden hiervoor is dat dit ervoor kan zorgen dat maagsappen, die u helpen uw voedsel te verteren, worden verdund. Als u water moet drinken tijdens uw maaltijd en niet kunt wachten, dan kan dit een indicatie zijn dat uw maaltijd te zout of te zoet is. Als u uw dag begint met citroensap in uw water, dan zullen uw maagsappen worden gestimuleerd en zal uw spijsvertering worden ondersteund. Misschien merkt u dat u door het drinken van zo veel water in het begin meer gebruik moet maken van het toilet. Maakt u zich echter geen zorgen, want uw lichaam zal er waarschijnlijk snel aan wennen. Zorg er in ieder geval voor dat u uw laatste glas water drinkt minimaal een uur voordat u naar bed gaat, totdat u eraan gewend bent.

RICHTLIJNEN VOOR EEN GEZONDE LEVENSSTIJL

RICHTLIJNEN VOOR EEN GEZONDE LEVENSSTIJL RICHTLIJNEN VOOR EEN GEZONDE LEVENSSTIJL Een goed programma voor een gezonde levensstijl bevat verschillende voedingsstoffen en dit kan het beste worden bereikt door het eten van veel verschillende soorten

Nadere informatie

Meloen Abrikozen. Blauwe bessen Bramen. Perziken Cranberries. Nectarines Zwarte bessen. Frambozen

Meloen Abrikozen. Blauwe bessen Bramen. Perziken Cranberries. Nectarines Zwarte bessen. Frambozen LEEF PUUR NATUUR 1 Hieronder vind je de hele lijst van alle koolhydraatarme producten die je mag eten. Print de lijst uit en hang hem op je koelkast. Zo kun je altijd even snel kijken of dat wat je wilt

Nadere informatie

De zuur-base tabel van Dr. Alex Guerrero De volgende tabel komt uit het boek In Balance for Life van Dr. Alex Guerrero.

De zuur-base tabel van Dr. Alex Guerrero De volgende tabel komt uit het boek In Balance for Life van Dr. Alex Guerrero. De zuur-base tabel van Dr. Alex Guerrero De volgende tabel komt uit het boek In Balance for Life van Dr. Alex Guerrero. GROENTES Aardappelen Aardappelen, zoete Andijvie Artisjokken Asperge Bieten en bieten

Nadere informatie

lyondellbasell.com Eet dit Dat niet Verbeter je gezondheid

lyondellbasell.com Eet dit Dat niet Verbeter je gezondheid Eet dit Dat niet Verbeter je gezondheid Verander je keuzes, verander je leven Deze presentatie heeft als doel om u betere beslissingen te laten nemen m.b.t. voeding om zo uw gezondheid te verbeteren. Belangrijke

Nadere informatie

Voeding in de Sport. 1. Het belang van voeding in sport. 2. De basis. a Macro-nutriënten. b Micro-nutriënten. 4. Drinken

Voeding in de Sport. 1. Het belang van voeding in sport. 2. De basis. a Macro-nutriënten. b Micro-nutriënten. 4. Drinken Voeding in de Sport 1. Het belang van voeding in sport 2. De basis a Macro-nutriënten Koolhydraten Eiwitten Vetten b Micro-nutriënten Vitamines en Mineralen 4. Drinken 5. Tijdstip inname voedingsmiddelen

Nadere informatie

HAVER APPELVEZEL VEZELS UIT 6 NATUURLIJKE BRONNEN CITRUS WITLOF MAIS HAVER SOJA

HAVER APPELVEZEL VEZELS UIT 6 NATUURLIJKE BRONNEN CITRUS WITLOF MAIS HAVER SOJA HAVER APPELVEZEL CITRUS VEZELS UIT 6 NATUURLIJKE BRONNEN APPEL HAVER WITLOF SOJA MAIS WAT ZIJN VEZELS? Als essentieel onderdeel van een evenwichtig dieet helpen vezels uw spijsverteringssysteem in goede

Nadere informatie

Koolhydraten in je eten

Koolhydraten in je eten Koolhydraten in je eten Weet je nog, ons doel van gezond eten is: Eten en drinken waar je energie van krijgt en wat je lijf in balans houdt En Koolhydraten zijn de energieleveraars van je lijf. Je lijf

Nadere informatie

KOOLHYDRAATARME BOODSCHAPPENLIJST

KOOLHYDRAATARME BOODSCHAPPENLIJST LEEF PUUR NATUUR 1 KOOLHYDRAATARME BOODSCHAPPENLIJST MEER DAN 100 PRODUCTEN 2 LEEF PUUR NATUUR KOOLHYDRAATARME BOODSCHAPPENLIJST Hieronder vind je een lijst met alle koolhydraatarme producten die je mag

Nadere informatie

Health Products. Slank Shake gebruikers handleiding

Health Products. Slank Shake gebruikers handleiding Health Products Slank Shake gebruikers handleiding WERKING. Insuline & Glucagon Aankomen of afvallen heeft te maken met het hormoon insuline en glucagon. Door het eten van verkeerde koolhydraten(snelle

Nadere informatie

Health Products. Slank Shake gebruikers handleiding

Health Products. Slank Shake gebruikers handleiding Health Products Slank Shake gebruikers handleiding WERKING. Insuline & Glucagon Aankomen en afvallen gaan beide terug op de hormonen insuline en glucagon. Door het eten van verkeerde koolhydraten (snelle

Nadere informatie

Eet smakelijk René de Groot 15-06-2014

Eet smakelijk René de Groot 15-06-2014 Eet smakelijk René de Groot 15-06-2014 Inhoudsopgave: Kennis testen Waar is voeding eigenlijk goed voor? Waarmee moeten we dan ontbijten? Bloedsuiker spiegel Calorieën?? Schijf van 5 Hoeveel calorieën

Nadere informatie

Naam: GEZOND ETEN. Hoe je gezond kan eten zie je in de Schijf van Vijf.In het midden staan de 5 regels hoe je gezond kan eten:

Naam: GEZOND ETEN. Hoe je gezond kan eten zie je in de Schijf van Vijf.In het midden staan de 5 regels hoe je gezond kan eten: Naam: GEZOND ETEN Gezonde voeding zorgt voor een gezond lichaam. Als je daarbij genoeg beweegt blijf je op een gezond gewicht. Daardoor word je minder snel ziek. Hoe je gezond kan eten zie je in de Schijf

Nadere informatie

Het super gezond en super licht Weekmenu. Speciaal voor jou!

Het super gezond en super licht Weekmenu. Speciaal voor jou! Het super gezond en super licht Weekmenu Speciaal voor jou! Waar is dit menu goed voor: 1.Je hormonen in balans brengen 2.Een gezond gewicht bereiken 3.Een goede stofwisseling krijgen 4.Vol met belangrijke

Nadere informatie

10 KEER GEZOND EET GROENTEN

10 KEER GEZOND EET GROENTEN 10 KEER GEZOND 10 KEER GEZOND Er zijn volgens ons tien regels waar het voedingspatroon van elke sporter of niet-sporter dagelijks aan zou moeten voldoen. Deze richtlijnen zijn grotendeels gebaseerd op

Nadere informatie

DIEET PRO WEEKMENU + ADVIEZEN EN TIPS VOOR EEN NÒG SNELLER EN EFFECTIEVER RESULTAAT

DIEET PRO WEEKMENU + ADVIEZEN EN TIPS VOOR EEN NÒG SNELLER EN EFFECTIEVER RESULTAAT WEEKMENU + ADVIEZEN EN TIPS VOOR EEN NÒG SNELLER EN EFFECTIEVER RESULTAAT WAAROM EIWITTEN OM AF TE SLANKEN? Koolhydraten en de oorzaak van obesitas Koolhydraten zijn een energiebron voor het lichaam. Als

Nadere informatie

Schijf van Vijf-spel. Opdracht 4C. Opdracht

Schijf van Vijf-spel. Opdracht 4C. Opdracht Opdracht 4C Schijf van Vijf-spel Opdracht Doel: Introductie: 15 min. Opdracht 1: Opdracht 2: Kinderen worden bewust gemaakt van wat gezonde basisvoeding is. Dit zijn producten uit de Schijf van Vijf. Als

Nadere informatie

JM TOTAL TRAINING Lifestyle. Energy. Results

JM TOTAL TRAINING Lifestyle. Energy. Results JM TOTAL TRAINING Lifestyle. Energy. Results 5 Belangrijke pijlers van VOEDING 1. EET 4 tot 6 KEER PER DAG Brandstof uw lichaam met meerdere kleine maaltijden en snacks elke dag om uw bloedsuikerspiegel

Nadere informatie

Smoothie e-book. zorg goed voor jezelf!

Smoothie e-book. zorg goed voor jezelf! Smoothie e-book Genieten van smoothies is een lekkere en gezonde manier om meer groenten te eten. Je zorgt voor veel extra vitaminen en mineralen. En als je ze goed samenstelt kunnen ze een maaltijd vervangen.

Nadere informatie

ALLES OVER VOEDINGS- STOFFEN

ALLES OVER VOEDINGS- STOFFEN ALLES OVER VOEDINGS- STOFFEN VOORWOORD Lieve Fitsoluter, Wij hopen dat je veel plezier hebt met het lezen van ons E-book en er veel inspiratie uit kunt halen voor jouw gezonde lifestyle! We zijn ons er

Nadere informatie

Vakantie vitamines: hoe voorkom je vakantie kilo s? Jantine Blaauwbroek Diëtist

Vakantie vitamines: hoe voorkom je vakantie kilo s? Jantine Blaauwbroek Diëtist Vakantie vitamines: hoe voorkom je vakantie kilo s? Jantine Blaauwbroek Diëtist Inhoud 1 Vakantiebestemmingen 2 Wat is gezonde voeding? 3 Energieleveranciers en functies 4 Energiebalans op vakantie 5 Weet

Nadere informatie

Wat zijn vetten? Soorten vetten Onverzadigde vetten Verzadigde vetten Transvetten Vetpercentages Tips

Wat zijn vetten? Soorten vetten Onverzadigde vetten Verzadigde vetten Transvetten Vetpercentages Tips Vetten 1 Onderwerpen Wat zijn vetten? Soorten vetten Onverzadigde vetten Verzadigde vetten Transvetten Vetpercentages Tips 2 Wat zijn vetten? Vetten zijn naast eiwitten en koolhydraten, een van de drie

Nadere informatie

Wat is goede voeding? Aanbevelingen & tips voor kinderen 9 t/m 18 jaar

Wat is goede voeding? Aanbevelingen & tips voor kinderen 9 t/m 18 jaar Wat is goede voeding? Aanbevelingen & tips voor kinderen 9 t/m 18 jaar Gezonde leefstijl Ben jij benieuwd hoe je gezond kunt eten? Daar kan de Schijf van Vijf je bij helpen. Door iedere dag producten uit

Nadere informatie

Tussendoor 250 gram magere kwark 1 volkoren (zuurdesem)boterham besmeerd met ongezouten roomboter en belegd met 2 plakken rosbief

Tussendoor 250 gram magere kwark 1 volkoren (zuurdesem)boterham besmeerd met ongezouten roomboter en belegd met 2 plakken rosbief Voedingsschema 2800 kcal met 45% koolhydraten, 30% vet en 25% eiwit Aandachtspunten: De tussendoortjes kun je zelf bepalen welke je wanneer neemt. Het gaat om de calorieinname gedurende de dag. Zorg ervoor

Nadere informatie

LOW CALORIE DIET DAGEN LANG VERLIES 2 MAALTIJD- VERVANGERS PER DAG VOOR GEWICHTS-

LOW CALORIE DIET DAGEN LANG VERLIES 2 MAALTIJD- VERVANGERS PER DAG VOOR GEWICHTS- 10 DAGEN LANG 2 MAALTIJD- VERVANGERS PER DAG VOOR GEWICHTS- VERLIES LOW CALORIE DIET GROENE SMOOTHIE Maak van je in een handomdraai een groene smoothie! Healthy en ook nog eens heel lekker. Doe één dosering

Nadere informatie

LOW CALORIE DIET DAGEN LANG VERLIES 2 MAALTIJD- VERVANGERS PER DAG VOOR GEWICHTS-

LOW CALORIE DIET DAGEN LANG VERLIES 2 MAALTIJD- VERVANGERS PER DAG VOOR GEWICHTS- 10 DAGEN LANG 2 MAALTIJD- VERVANGERS PER DAG VOOR GEWICHTS- VERLIES LOW CALORIE DIET GROENE SMOOTHIE WIL JE AFSLANKEN? OF JE CALORIEËN CONTROLEREN EN TOCH DE AANBEVOLEN VITAMINES, VOEDINGS- EN BOUWSTOFFEN

Nadere informatie

Voedingsadvies bij zwangerschapsdiabetes. diabetes gravidarum

Voedingsadvies bij zwangerschapsdiabetes. diabetes gravidarum Voedingsadvies bij zwangerschapsdiabetes diabetes gravidarum 2 Deze brochure is bedoeld voor vrouwen met diabetes gravidarum. In deze brochure wordt informatie gegeven over o.a. de richtlijnen voor de

Nadere informatie

1. Verdeling tijdens de ramadan 2. Het Suikerfeest

1. Verdeling tijdens de ramadan 2. Het Suikerfeest 1. Verdeling tijdens de ramadan 2. Het Suikerfeest 4. Goede indeling van het bord 3. Goede vulling van het bord 6. Goede hoeveelheid kiezen 5. Goede keuze maken 8. Drink geen vruchtensap 7. Gedroogd of

Nadere informatie

Gezond leven betekent dat je; - voldoende beweegt - gezond eet

Gezond leven betekent dat je; - voldoende beweegt - gezond eet Gezond leven betekent dat je; - voldoende beweegt - gezond eet Waarom eet je eigenlijk? Je krijgt er energie van! Energie heb je nodig alle processen in je lichaam b.v. voor lopen, computeren Maar ook

Nadere informatie

De darmen als basis van een goede gezondheid

De darmen als basis van een goede gezondheid De darmen als basis van een goede gezondheid www.enerki.be ADRES CONTACT SOCIAL MEDIA Sint-Alenalaan 15 1700 Dilbeek Lange Haagstraat 62 1700 Dilbeek osteopathie@enerki.be 0477 28 79 44 Laat voedsel uw

Nadere informatie

28-9-2014. Inhoud. Voeding en leefstijl bij en na kanker. 1. Voeding van vroeger tot nu. 1. Voeding van vroeger tot nu. 2.

28-9-2014. Inhoud. Voeding en leefstijl bij en na kanker. 1. Voeding van vroeger tot nu. 1. Voeding van vroeger tot nu. 2. Voeding en leefstijl bij en na kanker Malu van Geel Inhoud 1. Voeding van vroeger tot nu 2. Voeding en kanker 3. Aanbevelingen 4. Veel gestelde vragen 1. Voeding van vroeger tot nu 1 Hippocrates Laat voeding

Nadere informatie

Beach Body Programma

Beach Body Programma Beach Body Programma Je bent je vast alweer aan het verheugen op mooi weer, nu de zon wat meer gaat schijnen en de dagen weer langer worden, de temperatuur stijgt en je hebt meer zin om dingen te ondernemen

Nadere informatie

Diabetes type 2 Het belang van gezonde voeding

Diabetes type 2 Het belang van gezonde voeding Diabetes type 2 Het belang van gezonde voeding Gezond eten is voor iedereen belangrijk, maar voor mensen met diabetes type 2 zijn er extra aandachtspunten. Onze voedingsadviezen helpen je. Wat gebeurt

Nadere informatie

Ben je geïnteresseerd in het Paleo dieet, maar weet niet waar je moet beginnen?

Ben je geïnteresseerd in het Paleo dieet, maar weet niet waar je moet beginnen? Ben je geïnteresseerd in het Paleo dieet, maar weet niet waar je moet beginnen? Volg deze vijf eenvoudige stappen en je bent goed op weg! 1. Maak je keuken paleo proof Het lukt niet met zelfbeheersing

Nadere informatie

VEZELS! Koolhydraten vind je in alle plantaardige voeding : fruit,

VEZELS! Koolhydraten vind je in alle plantaardige voeding : fruit, Koolhydraten vind je in alle plantaardige voeding : fruit, groenten, granen, bonen, aardappelen, rijst, pasta & brood. Voeg hier nog de (suiker)koolhydraten aan toe zoals ijs, koekjes, cake, snoep, taart,

Nadere informatie

Gezonde voeding : basis informatie

Gezonde voeding : basis informatie Gezonde voeding : basis informatie door: Anita Boone en Ingeborg de Booy Een gezonde basisvoeding bestaat uit eiwitten, koolhydraten en vetten. We streven naar de volgende verhoudingen: Eiwitten- 30%-

Nadere informatie

Komkommers. Koolraap. Paprika (alle soorten) Pastinaak. Pompoen. Postelein. Raapstelen. Rode bieten. Rodekool. Romaine sla

Komkommers. Koolraap. Paprika (alle soorten) Pastinaak. Pompoen. Postelein. Raapstelen. Rode bieten. Rodekool. Romaine sla Aardperen Andijvie Artisjok Asperge Aubergine Avocado's Bloemkool Bleekselderij Boerenkool Broccoli Courgette Champignons Knoflook Knolselderij Komkommers Koolraap Olijven Paksoi Paprika (alle soorten)

Nadere informatie

Boodschappenlijst 40 producten met veel eiwitten 40 producten met goede koolhydaten 40 producten met gezonde vetten

Boodschappenlijst  40 producten met veel eiwitten 40 producten met goede koolhydaten 40 producten met gezonde vetten Boodschappenlijst www.drogespieren.nl 40 producten met veel eiwitten 40 producten met goede koolhydaten 40 producten met gezonde vetten Inleiding Allereerst bedankt voor je interesse in drogespieren.nl!

Nadere informatie

Gewicht verliezen. snel. blijvend. medisch begeleid

Gewicht verliezen. snel. blijvend. medisch begeleid Gewicht verliezen snel blijvend medisch begeleid Uitleg Proteïne dieet Via onze dagelijkse voeding nemen we koolhydraten, vetten en eiwitten (proteïnen) in ons lichaam op. De koolhydraten en de vetten

Nadere informatie

VEILIGHEID. 5. TBM Maart 2014

VEILIGHEID. 5. TBM Maart 2014 VEILIGHEID 5. TBM Maart 2014 TBM: Gezond op het werk * Aan de hand van een Quiz * Verdeel de Quiz kaart de dag voor de TBM * Verzamel voor de start van de TBM de kaarten en steek deze in een omslag met

Nadere informatie

Voedingsadvies bij Diabetes Mellitus. Bij gebruik van GLP-1-analoog

Voedingsadvies bij Diabetes Mellitus. Bij gebruik van GLP-1-analoog Voedingsadvies bij Diabetes Mellitus Bij gebruik van GLP-1-analoog Aangezien u lijdt aan Diabetes mellitus, type 2 (oftewel ouderdomsdiabetes) én overgewicht hebt, heeft de arts u een behandeling met zogenaamd

Nadere informatie

Ben je geïnteresseerd in het Paleo-dieet, maar weet je niet waar je moet beginnen? Volg deze vijf eenvoudige stappen en je bent goed op weg!

Ben je geïnteresseerd in het Paleo-dieet, maar weet je niet waar je moet beginnen? Volg deze vijf eenvoudige stappen en je bent goed op weg! Ben je geïnteresseerd in het Paleo-dieet, maar weet je niet waar je moet beginnen? Volg deze vijf eenvoudige stappen en je bent goed op weg! 1. Maak je keuken paleo-proof Heb je verleidelijk voedsel in

Nadere informatie

Eiwitten. Voeding en Welzijn

Eiwitten. Voeding en Welzijn Eiwitten Voeding en Welzijn Vandaag Mindmap Maak een mindmap Wat weet je allemaal over eiwitten? Filmpje Filmpje Wat is je opgevallen in het filmpje? Wat wist je nog niet? Opdracht Pak ons voedsel erbij.

Nadere informatie

Waarom eet je eigenlijk vegetarisch?waar haal je je eiwitten vandaan?zijn die schoenen van leer?is vegetarisme een volwaardige voeding?

Waarom eet je eigenlijk vegetarisch?waar haal je je eiwitten vandaan?zijn die schoenen van leer?is vegetarisme een volwaardige voeding? Vegetarisme Waarom eet je eigenlijk vegetarisch?waar haal je je eiwitten vandaan?zijn die schoenen van leer?is vegetarisme een volwaardige voeding? Vegetarisme is een voedingsgewoonte die meer en meer

Nadere informatie

Diabetes wat betekent het voor u?

Diabetes wat betekent het voor u? Diabetes wat betekent het voor u? Voeding en Lichaamsbeweging U beschikt over drie belangrijke instrumenten die bijdragen tot een succesvolle behandeling van uw diabetes : een gezonde voeding een regelmatige

Nadere informatie

Samenvatting Biologie H7 Biologie Eten

Samenvatting Biologie H7 Biologie Eten Samenvatting Biologie H7 Biologie Eten Samenvatting door J. 1049 woorden 5 januari 2017 5,1 13 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Nectar 7.1 Eten Eet iedereen hetzelfde? Eetgewoontes hangen van verschillende

Nadere informatie

10 Daagse Sapkuur. Let op: Deze sapkuur is geheel op eigen risico! Wil je alvast meer informatie over gezonde sappen en groene smoothies?

10 Daagse Sapkuur. Let op: Deze sapkuur is geheel op eigen risico! Wil je alvast meer informatie over gezonde sappen en groene smoothies? 10 Daagse Sapkuur Een sapkuur dieet is een vorm van vasten, waarbij je voor een bepaalde tijd geen vast voedsel eet en enkel alleen maar sappen drinkt gemaakt van fruit, groente en kruiden. Dit document

Nadere informatie

Diabetes mellitus. Victoza en voeding

Diabetes mellitus. Victoza en voeding Diabetes mellitus Victoza en voeding In het kort Wat is diabetes? Diabetes mellitus wordt in de volksmond ook wel suikerziekte genoemd. Bij Diabetes mellitus is er geen of onvoldoende insuline beschikbaar

Nadere informatie

Gezonde recepten avondeten. Gezonde recepten avondeten

Gezonde recepten avondeten. Gezonde recepten avondeten Gezonde recepten Gezonde recepten Vraag jij je ook wel eens af wat gezonde recepten zijn en wat nu gezond is en wat niet? Er zijn zoveel geluiden in voedingsland, dat je soms de weg kwijt kunt raken. Wat

Nadere informatie

Een bijdrage van: Fenny v.d. Bovenkamp van Vita-Health.

Een bijdrage van: Fenny v.d. Bovenkamp van Vita-Health. Nieuwsbrief, februari 2015 Een bijdrage van: Fenny v.d. Bovenkamp van Vita-Health. Als professioneel Vitaal Coach ondersteunt en begeleidt ze haar klanten bij het vinden van een gezondere levensstijl,

Nadere informatie

Resultaat Test Reactiesterkte Aantal voedselallergenen Eenheden

Resultaat Test Reactiesterkte Aantal voedselallergenen Eenheden Pagina 1 IgG antilichaam detectie op 5-6-2013 ID nummer : 2013100 Resultaat Test Aantal voedselallergenen Eenheden Detectie van IgG antilichamen 0 70 < 7.5 µg/ml 1 4 vanaf 7.5 µg/ml 2 2 vanaf 12.5 µg/ml

Nadere informatie

Wie ben ik? Naam: Maud van der Meer. Plaats: Eindhoven. Sport: wedstrijdzwemmen ( EK, WK en OS) Studie: (sport) voedingsdeskundige

Wie ben ik? Naam: Maud van der Meer. Plaats: Eindhoven. Sport: wedstrijdzwemmen ( EK, WK en OS) Studie: (sport) voedingsdeskundige Wie ben ik? Naam: Maud van der Meer Plaats: Eindhoven Sport: wedstrijdzwemmen ( EK, WK en OS) Studie: (sport) voedingsdeskundige Workshop voeding Doel Basisvoeding Van theorie naar praktijk Sportspecifieke

Nadere informatie

Inhoudsopgave: Hoe werkt het? 25 Voorbeeld ontbijt/middag maaltijden. 25 Voorbeeld tussendoortjes. 25 Voorbeeld avond maaltijden

Inhoudsopgave: Hoe werkt het? 25 Voorbeeld ontbijt/middag maaltijden. 25 Voorbeeld tussendoortjes. 25 Voorbeeld avond maaltijden Inhoudsopgave: Hoe werkt het? 25 Voorbeeld ontbijt/middag maaltijden 25 Voorbeeld tussendoortjes 25 Voorbeeld avond maaltijden Voedingsmiddelen die je mag eten Hoe werkt het? Ik ga je nu meteen vertellen

Nadere informatie

Gezonde voeding. voor Nederlanders. Zorg goed voor uw hart

Gezonde voeding. voor Nederlanders. Zorg goed voor uw hart Gezonde voeding voor Nederlanders Zorg goed voor uw hart Wat is het belang van goede voeding? Risicofactoren We eten om in leven te blijven. Maar we eten ook omdat we het gezellig vinden. En we willen

Nadere informatie

Gewichtstoename bij behandeling van kanker

Gewichtstoename bij behandeling van kanker Gewichtstoename bij behandeling van kanker Albert Schweitzer ziekenhuis Januari 2012 Pavo 0915 Inleiding U bent tijdens uw behandelingen tegen kanker ongewenst in gewicht aangekomen. In deze folder leggen

Nadere informatie

Gezonde voeding. Jan Yperman Ziekenhuis Briekestraat Ieper N Diensthoofd keuken

Gezonde voeding. Jan Yperman Ziekenhuis Briekestraat Ieper N Diensthoofd keuken Gezonde voeding Jan Yperman Ziekenhuis Briekestraat 12 8900 Ieper 40.049N 20171110 www.yperman.net 057 35 35 35 info@yperman.net Diensthoofd keuken Een gezonde voeding is een voeding die alle essentiële

Nadere informatie

Gewichtstoename bij behandeling van kanker

Gewichtstoename bij behandeling van kanker Gewichtstoename bij behandeling van kanker Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U bent tijdens uw behandelingen tegen kanker ongewenst in gewicht aangekomen. In deze

Nadere informatie

t Is weer tijd voor BBQ! www.powerslim.nl.be

t Is weer tijd voor BBQ! www.powerslim.nl.be t Is weer tijd voor BBQ! Eindelijk schijnt de zon en lopen de temperaturen op, heerlijk! Wat is er nu gezelliger dan op een warme zomeravond buiten barbecueën? Gelukkig past barbecueën goed in het PowerSlim

Nadere informatie

Paleo Dieet Plan Boodschappenlijst & Weekmenu

Paleo Dieet Plan Boodschappenlijst & Weekmenu Paleo Dieet Plan Boodschappenlijst & Weekmenu Groenten Aardperen Andijvie Artisjok Asperge Aubergine Avocado's Bloemkool Boerenkool Broccoli Champignons Knoflook Knolselderij Komkommers Koolraap Olijven

Nadere informatie

7 EASY TIPS TO BLOW OFF FAT FREE REPORT

7 EASY TIPS TO BLOW OFF FAT FREE REPORT 7 EASY TIPS TO BLOW OFF FAT FREE REPORT In dit gratis rapport praten we over zeven makkelijke voeding tips voor maximale vet vetbranding. De meeste vragen gaan altijd over wat ze niet mogen eten. Maar

Nadere informatie

Vitamine B12 Brood Glucose Biefstuk Fruitsap Proteïnen Kiwi Zetmeel Calcium Broccoli

Vitamine B12 Brood Glucose Biefstuk Fruitsap Proteïnen Kiwi Zetmeel Calcium Broccoli Toetsvragen voedingsleer 1. Voedingsmiddel of voedingsstof? Kruis het juiste antwoord aan! Voedingsmiddel Voedingsstof Vitamine B12 Brood Glucose Biefstuk Fruitsap Proteïnen Kiwi Zetmeel Calcium Broccoli

Nadere informatie

Gewichtstoename bij behandeling van kanker

Gewichtstoename bij behandeling van kanker Gewichtstoename bij behandeling van kanker Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U bent tijdens uw behandelingen tegen kanker ongewenst in gewicht aangekomen. In deze

Nadere informatie

Het programma. De boodschappenkar. Even voorstellen: Door de bomen het bos niet meer zien? Feiten en fabels

Het programma. De boodschappenkar. Even voorstellen: Door de bomen het bos niet meer zien? Feiten en fabels De boodschappenkar Door: Anne Mesman-de Winter, Diëtist Het programma over goede voeding Informatie over de Richtlijnen goede voeding Hoe ziet volgens u een gezond boodschappenmandje eruit? Toelichting

Nadere informatie

VOEDING OP DE BUURDERIJ

VOEDING OP DE BUURDERIJ VOEDING OP DE BUURDERIJ De voeding op de Buurderij voldoet aan de richtlijnen Gezonde Voeding van het Voedingscentrum. Per 1 januari 2018 is er gemiddeld 6,60 beschikbaar per bewoner per dag voor het eten.

Nadere informatie

Vernauwing in de darm bij dikke darmkanker Dieetadviezen.

Vernauwing in de darm bij dikke darmkanker Dieetadviezen. Vernauwing in de darm bij dikke darmkanker Dieetadviezen www.nwz.nl Inhoud Dieetadviezen 3 Wat kunt u wél gewoon eten en drinken? 6 Uw vragen 6 2 Bij dikke darmkanker kan een vernauwing in de dikke darm

Nadere informatie

30 dagen een commitment met jezelf aangaan!

30 dagen een commitment met jezelf aangaan! 30 dagen een commitment met jezelf aangaan! 1. Training 2. Voeding 3. Rust 1. Training - Grote spieren trainen benen, borst en rug - Cardio training - Dagelijks middelmatig bewegen Grote spieren trainen:

Nadere informatie

Voedingsadviezen na een Whipple-operatie

Voedingsadviezen na een Whipple-operatie Voedingsadviezen na een Whipple-operatie Albert Schweitzer ziekenhuis september 2014 pavo 1127 Inleiding U heeft een Whipple-operatie gehad waarbij (een deel van) uw alvleesklier is verwijderd. Na de operatie

Nadere informatie

GEZONDHEIDSKUNDE-AFP LES 3. Gezonde voeding

GEZONDHEIDSKUNDE-AFP LES 3. Gezonde voeding GEZONDHEIDSKUNDE-AFP LES 3 Gezonde voeding 1 INLEIDING Thema 3 hoofdstuk Gezonde voeding blz. 149 Onderwerpen: -Persoonlijke verschillen -Voeding en levensfasen -Voedingsmiddelen en voedingsstoffen -Richtlijnen

Nadere informatie

Gezonde voeding voor teamsporters

Gezonde voeding voor teamsporters Gezonde voeding voor teamsporters Inleiding Door: Esther Verhoef en Puck Reckers Doel: Kennis vergroten goede voeding rondom trainingen/wedstrijden. Inhoud Presentatie Wat is voeding - Koolhydraten - Vetten

Nadere informatie

5 Daags Afvalprogramma

5 Daags Afvalprogramma 5 Daags Afvalprogramma Dag 1 Dieetsnel.nl De eerste dag van mijn dieet is aangebroken, het zal je vast meevallen wat er vandaag op het menu staat! s Morgens 2 crackers met melk, s middags 2 boterhammen

Nadere informatie

SERIOUS FASTFOOD SALADS

SERIOUS FASTFOOD SALADS APPcoach TIPS SERIOUS FASTFOOD SALADS NEOBODIES.NL 2017APPcoach TIPS 3 1 APPcoach TIPS SERIOUS FASTFOOD SALADS APPcoach TIPS SERIOUS FASTFOOD SALADS 2017 3e druk Publicatie door: NEOBODIES Rozengracht

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Ondervoeding. in het ziekenhuis Afdeling Diëtetiek

PATIËNTEN INFORMATIE. Ondervoeding. in het ziekenhuis Afdeling Diëtetiek PATIËNTEN INFORMATIE Ondervoeding in het ziekenhuis Afdeling Diëtetiek Ondervoeding bij ziekte Ondervoeding door ziekte is in ziekenhuizen een veel voorkomend probleem. Ongeveer 1 op de 4 patiënten is

Nadere informatie

Gezonde voeding. voor Marokkaanse Nederlanders. Zorg goed voor uw hart

Gezonde voeding. voor Marokkaanse Nederlanders. Zorg goed voor uw hart Gezonde voeding voor Marokkaanse Nederlanders Zorg goed voor uw hart Wat is het belang van goede voeding? Risicofactoren We eten om in leven te blijven. Maar we eten ook omdat we het gezellig vinden. En

Nadere informatie

S C H I J F V A N V I J F

S C H I J F V A N V I J F SCHIJF VAN VIJF DE SCHIJF VAN VIJF, GOED VOOR JE LIJF! V o o r i e d e r e e n i s e e n v o e d i n g s k e u z e v a n b e l a n g w a a r a l l e b e n o d i g d e voedingsstoffen in zitten. Dit zijn

Nadere informatie

SERIOUS QUICKFIX SALADS

SERIOUS QUICKFIX SALADS APPcoach TIPS SERIOUS QUICKFIX SALADS NEOBODIES.NL 2017APPcoach TIPS 3 1 APPcoach TIPS SERIOUS QUICKFIX SALADS APPcoach TIPS SERIOUS QUICKFIX SALADS 2017 2e druk Publicatie door: NEOBODIES Rozengracht

Nadere informatie

Tortilla s met gerookte makreel

Tortilla s met gerookte makreel Beste KOOK-OOK klant! De recepten van KOOK-OOK worden samen gesteld met producten die zo min mogelijk bewerkt zijn. Een groot gedeelte van ons voedsel dat verkrijgbaar is in de supermarkt, komt uit een

Nadere informatie

CHOLESTEROLARME VOEDING

CHOLESTEROLARME VOEDING CHOLESTEROLARME VOEDING Vers fruit Net zoals groenten bevat fruit geen cholesterol en is het rijk aan vezels. De energiewaarde van fruit is afhankelijk van de hoeveelheid suiker. Zo zijn druiven, bananen,

Nadere informatie

Veranderingen die aan zijn te raden als je gezond maar zo wel Lowbudget mogelijk wilt eten:

Veranderingen die aan zijn te raden als je gezond maar zo wel Lowbudget mogelijk wilt eten: Lowbudget tips: Zet gezond eten op prio 1, misschien moet je er wat anders voor laten Gezond budget eten vraagt om je inzet. Snel even de supermarkt doorrennen en veel kant en klaar producten gaat niet

Nadere informatie

6 tips om suiker te vermijden voor meer energie! Darmbacteriën. Vermijd witte suiker!

6 tips om suiker te vermijden voor meer energie! Darmbacteriën. Vermijd witte suiker! 6 tips om suiker te vermijden voor meer energie! Je voelt je futloos en hebt geen energie! Je eet gezond want je let op je gewicht maar iedere keer als je hebt gegeten kan je bijna je ogen niet open houden.

Nadere informatie

Voorkom Zwangerschapsdiabetes

Voorkom Zwangerschapsdiabetes Voorkom Zwangerschapsdiabetes Steeds meer zwangere vrouwen krijgen zwangerschapsdiabetes (zwangerschapssuiker). Deze folder geeft informatie over gezond eten en bewegen tijdens zwangerschap. Wat is zwangerschapsdiabetes?

Nadere informatie

MLT-Linzencurry Citroenchutney

MLT-Linzencurry Citroenchutney MLT-Linzencurry Citroenchutney Water, kokosroom, zwarte linzen, scharrelei, basmati rijst, rode ui, tomaat, citroensap, olijfolie, peterselie, currypoeder, appel, koriander, zout, citroenzest, tomaat,

Nadere informatie

Wat is groente en wat is fruit? Opdracht 1-2A. Opdracht

Wat is groente en wat is fruit? Opdracht 1-2A. Opdracht Opdracht 1-2A Wat is groente en wat is fruit? Opdracht Doel: Introductie: 5 min. Opdracht 1: 5 min. De kinderen leren onder andere welke verschillende groente- en fruitsoorten er zijn en het verschil tussen

Nadere informatie

MLT-Linzencurry Citroenchutney

MLT-Linzencurry Citroenchutney MLT-Linzencurry Citroenchutney Water, kokosroom, zwarte linzen, scharrelei, basmati rijst, rode ui, tomaat, citroensap, olijfolie, peterselie, currypoeder, appel, koriander, zout, citroenzest, tomaat,

Nadere informatie

DE ACTIEVE VOEDINGSDRIEHOEK: OM DAGELIJKS EVENWICHTIG TE ETEN EN VOLDOENDE TE BEWEGEN.

DE ACTIEVE VOEDINGSDRIEHOEK: OM DAGELIJKS EVENWICHTIG TE ETEN EN VOLDOENDE TE BEWEGEN. GEZONDHEID INFOBLAD DE ACTIEVE VOEDINGSDRIEHOEK: OM DAGELIJKS EVENWICHTIG TE ETEN EN VOLDOENDE TE BEWEGEN. BRON: VIGeZ, 2011. De actieve voedingsdriehoek. De actieve voedingsdriehoek geeft je een idee

Nadere informatie

Wij, Nederlanders, hebben er ook veel nieuwe eetgewoontes bij gekregen. Dat komt door drie dingen:

Wij, Nederlanders, hebben er ook veel nieuwe eetgewoontes bij gekregen. Dat komt door drie dingen: Samenvatting door B. 739 woorden 29 november 2016 6,5 4 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Nectar 7.1 Eten Eet iedereen hetzelfde? Eetgewoontes hangen van verschillende dingen af: je voorkeur voor eten

Nadere informatie

EEN DAG UIT HET BIKINI BODY PROGRAMMA

EEN DAG UIT HET BIKINI BODY PROGRAMMA EEN DAG UIT HET BIKINI BODY PROGRAMMA De hoeveelheden in dit menu zijn voor 1 persoon ONTBIJT Roerei (zie recept) Kop koffie of thee Voedingssupplementen (zie toelichting) SNACK 1 roze grapefruit en 1

Nadere informatie

Voedingsschema. Believe in. 12 sep t/m 18 sep FUNCTIONEEL FIT

Voedingsschema. Believe in. 12 sep t/m 18 sep FUNCTIONEEL FIT Voedingsschema FUNCTIONEEL FIT 12 sep t/m 18 sep Believe in GEZONDE LEVENSSTIJL Je bent nu in je bezit van een gezond voedingsschema. Dit voedingsschema helpt jou om de dagelijkse structuur en planning

Nadere informatie

Groente met courgette, uitjes en champignons

Groente met courgette, uitjes en champignons Slank En Fit Lunch recepten HARTIG Groente met courgette, uitjes en champignons 1 knoflookteentje Halve courgette 50 gr zilver uitjes 50 gr olijfjes 1 tomaat Half bakje champignons 150 gram sperzie boontjes

Nadere informatie

25 Geheimen om KILO'S A F T E V A L L E N!

25 Geheimen om KILO'S A F T E V A L L E N! 25 Geheimen om KILO'S A F T E V A L L E N! welkom! Wat enorm goed dat je bezig bent met je gezondheid! Een goede gezondheid kent veel voordelen. Je hebt meer energie, zit beter in je vel en je hebt minder

Nadere informatie

koolhydraatarme snacks voor bij de televisie

koolhydraatarme snacks voor bij de televisie 10 koolhydraatarme snacks voor bij de televisie www.powerslim.nl 10 koolhydraatarme snacks voor bij de televisie Iedereen heeft wel eens een avondje voor de televisie. Lekker met de benen omhoog, onder

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord 3. Voeding 6. Slaap 22. Houding 30. Naar de dokter 37. Kleding 65. Mode 74. Kleding wassen 77

Inhoud. Voorwoord 3. Voeding 6. Slaap 22. Houding 30. Naar de dokter 37. Kleding 65. Mode 74. Kleding wassen 77 Inhoud Voorwoord 3 Voeding 6 Slaap 22 Houding 30 Naar de dokter 37 Kleding 65 Mode 74 Kleding wassen 77 6 VOEDING Weet wat je eet Je eet elke dag. Alles wat je eet (en drinkt) heet voeding. Is elke voeding

Nadere informatie

GRATIS Koolhydraatarm weekmenu voor jou.

GRATIS Koolhydraatarm weekmenu voor jou. GRATIS Koolhydraatarm weekmenu voor jou. /slankmetlinda +31 (0) 6 549 713 13 info@slankmetlinda.nl www.slankmetlinda.nl Hierbij jouw GRATIS koolhydraatarme weekmenu. Om jouw start een superstart te laten

Nadere informatie

BEWEGING EN VOEDING VOOR OUDEREN

BEWEGING EN VOEDING VOOR OUDEREN BEWEGING EN VOEDING VOOR OUDEREN BELANG VAN BEWEGEN Lichamelijk inactief, gevolgen? Actieve geest Wat gebeurt er als je beweegt? HERSENEN INDELING HERSENEN GEHEUGEN EN EMOTIONELE LADING HERSENCELLEN WAT

Nadere informatie

voorkomen van ondervoeding bij ouderen ZorgSaam

voorkomen van ondervoeding bij ouderen ZorgSaam voorkomen van ondervoeding bij ouderen ZorgSaam 1 2 VOORKOMEN VAN ONDERVOEDING BIJ OUDEREN Bij het bezoek op de polikliniek is u een aantal vragen gesteld over gewichtsverlies en uw eetlust. Hiermee wordt

Nadere informatie

Dienstverlenende werkzaamheden Les 3

Dienstverlenende werkzaamheden Les 3 Dienstverlenende werkzaamheden Les 3 Wat moet je nu wel eten en wat niet? Waarom wel en waarom niet? Hoe kun je er achter komen wat gezonde keuzes zijn? Eten is voor ons het zelfde als brandstof voor

Nadere informatie

Workshop Korfbal & Voeding: maximaal effect door minimale aanpassingen. Miracle Performance

Workshop Korfbal & Voeding: maximaal effect door minimale aanpassingen. Miracle Performance Workshop Korfbal & Voeding: maximaal effect door minimale aanpassingen. Bob ter Haak Miracle Performance Bob ter Haak Eigenaar Miracle Performance Sportdiëtist Bewegingsdeskundige Docent Sport Fietsen

Nadere informatie

Afdeling Diëtetiek. Voedingsadvies bij jicht

Afdeling Diëtetiek. Voedingsadvies bij jicht Afdeling Diëtetiek Algemeen U heeft jicht. In deze folder vindt u een aantal algemene adviezen die eventuele klachten kunnen voorkomen of verminderen. Wat is jicht? Jicht is een aandoening die behoort

Nadere informatie

Workshop Turn4u & Miracle Performance. De juiste voeding voor turners. Bob ter Haak Danique Stoop

Workshop Turn4u & Miracle Performance. De juiste voeding voor turners. Bob ter Haak Danique Stoop Workshop Turn4u & Miracle Performance De juiste voeding voor turners Bob ter Haak Danique Stoop Stellingen (1 / 4) Goede voeding kan blessures helpen voorkomen. Waar Door gezond te eten krijg je een mooiere

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Het Bloedgroepdieet bloedgroepen en hun belangrijkste eigenschappen Het bloedgroepdieet is een eenvoudige en overzichtelijke eetwijze die rekening houdt met je bloedgroep. Er wordt uitgegaan van belangrijkste

Nadere informatie

Built 2 Move. Caveman voeding

Built 2 Move. Caveman voeding Built 2 Move Caveman voeding Hormonale balans Hormonen zijn verantwoordelijk voor de regulatie van ons metabolisme en het metabolisme (de stofwisseling) is weer bepalend voor ons lichaamsgewicht. Een snelle

Nadere informatie

Kookdemonstratie Breda Deel 3 Rauwkost, dressings en hartig broodbeleg

Kookdemonstratie Breda Deel 3 Rauwkost, dressings en hartig broodbeleg Kookdemonstratie Breda Deel 3 Rauwkost, dressings en hartig broodbeleg Waarom rauwkost eten? Groenten bevatten van nature vitamines en mineralen die we als mens nodig hebben. Echter, het vitaminegehalte

Nadere informatie