Jaarverslag 2016 Humanitas afdeling Amsterdam en Diemen

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Jaarverslag 2016 Humanitas afdeling Amsterdam en Diemen"

Transcriptie

1 Jaarverslag 2016 Humanitas afdeling Amsterdam en Diemen Thema Vrijwilligers Deelnemers/ bezoeken Detentie Eenzaamheid Opgroeien Opvoeden Verlies Thuisadministratie Totaal Beroepskrachten Ons team beroepskrachten is in 2016 van 12,8 FTE naar 16 FTE gegroeid. In 2016 zijn zowel het aantal vragen alsook de complexiteit van de hulpvraag gestegen. Om binnen de thema s aan de vraag te kunnen voldoen en om kwalitatief goed ondersteuning te bieden, hebben we ingezet op versterking van deze teams. Vrijwillig coördinatoren In 2016 waren 27 vrijwillig coördinatoren actief. De vrijwillig coördinatoren vormen de spil tussen de deelnemers van de diverse activiteiten van Humanitas en de vrijwilligers die de deelnemers ondersteunen. Naast de introductie- en de basistraining biedt Humanitas een coördinatorentraining aan. De vrijwillig coördinatoren zetten zich gemiddeld acht uur per week in voor hun activiteit bij Humanitas. Over ons Humanitas Amsterdam en Diemen is een professionele vrijwilligersorganisatie. Ruim 800 vrijwilligers geven Amsterdammers en Diemenaren die het (even) niet alleen redden een steuntje in de rug, zodat zij hun leven zelf weer op kunnen pakken of hun situatie kunnen verbeteren. Dit kan alleen dankzij de financiële steun van: Alle Amsterdamse stadsdelen Gemeente Amsterdam Gemeente Diemen Rijk Onze leden Diverse fondsen Interne fondsen Particuliere bijdragen Voorwoord Aan de hand van onze zes thema s (Detentie, Thuisadministratie, Opvoeden, Opgroeien, Verlies en Eenzaamheid) informeren wij u met dit jaarverslag over onze activiteiten en resultaten van het afgelopen jaar. Ons aanbod staat als een huis. De kwaliteit van ons vrijwilligerswerk en de innovatiekracht die Humanitas van oudsher heeft, kunnen wij goed benutten voor de mensen in Amsterdam en Diemen die een steuntje in de rug nodig hebben. We zien dat er in onze samenleving een tweedeling bestaat. Een grotere groep mensen leeft in (langdurige) armoede en niet iedereen kan goed meekomen. Gemeenten zijn verantwoordelijk geworden voor een groot deel van de zorg, maar de financiële middelen daarvoor zijn verminderd. Er wordt meer verwacht van mantelzorgers en vrijwilligers. We merken dat steeds meer Amsterdammers een beroep op ons doen voor ondersteuning. De afgelopen twee jaar is het aantal deelnemers, vrijwilligers en medewerkers sterk gegroeid. Ons werk staat of valt met het hebben van voldoende deskundige vrijwilligers. Daarom hebben we onze vrijwilligers dit jaar meerdere keren in het zonnetje gezet, o.a. op de Dag van de Vrijwilliger. Wij wensen u graag veel leesplezier.

2 Detentie Activiteiten Vrijwilligers Deelnemers/ Bezoeken Een Nieuwe Start (ENS) Bezoeken Buiten Re-integratiecentrum Bezoeken Binnen Re-integratiecentrum Coaching Workshops Totaal ENS 70* 671 Gezin in Balans (GIB) Maatjes nazorg detentie Maatjes A damse moeders tijdens detentie Wie let er op de kleintjes? gezinnen gezinnen 6 7 gezinnen Totaal GIB 40* 44 Totaal Detentie * Vrijwilligers kunnen actief zijn bij meerdere activiteiten, bij de optelling wijkt het totaal aantal vrijwilligers om deze reden af. Gezin in Balans biedt een steuntje in de rug Gezin in Balans richt zich op de ondersteuning van ouders en opvoeders die te maken hebben (gehad) met detentie. Hoe kun je weer een ouder zijn voor je kind? Hoe ga je om met lastige opvoedsituaties en instanties? Een steuntje in de rug tijdens deze periode kan van groot belang zijn bij het vinden van een nieuwe balans. Getrainde vrijwilligers van Gezin in Balans bieden steun in deze spannende periode aan ouders en hun gezin. Zij geeft mij een positief gevoel Op de facebookpagina van Social Movers staan verhalen van mensen die hun omgeving veranderen. In februari stond vrijwilliger Luca van Een Nieuwe Start met deelnemer Jon hierop met een mooie fotoserie. Luca: "Na de gevangenis is het voor gedetineerden lastig om hun leven weer op te bouwen. Juist dan moeten mensen ondersteund worden. Jon is gemotiveerd en vastberaden om niet terug te gaan naar de gevangenis. Het belangrijkste vind ik dat hij zich op zijn gemak voelt bij mij. Dat helpt hem ook om zelf initiatief te nemen. Jon: Dat Luca en ik nu samenwerken om het gevoel van vertrouwen terug te krijgen is fijn. Ze geeft me een positief gevoel. Het is fijn als iemand je bij de hand neemt en tips geeft bij praktische dagelijkse dingen, zoals het invullen van formulieren en het opmaken van een CV. Luca en Jon op Social Movers (Facebookpagina van Social Movers) Een Nieuwe Start voor (ex-)gedetineerden tijdens en na detentie Getrainde vrijwilligers ondersteunen de (ex-)gedetineerden en andere personen die met politie en justitie in aanraking zijn geweest bij vragen over onder andere wonen, werk, zorg, identiteitspapieren en schulden. Binnen en Buiten Re-integratiecentra In 2016 zijn wij gestart in het Binnen Re-integratiecentrum van Justitieel complex Zaanstad, hun motto is: Binnen beginnen om buiten te blijven. Een Nieuwe Start is blij daar aan bij te kunnen dragen door gedetineerden te ondersteunen bij hun resocialisatie. Sinds 2014 houden onze vrijwilligers spreekuur in onze Buiten Re-integratiecentra, iedereen die met justitie in aanraking is geweest mag binnenlopen. Coaching Coaching is er voor ex-gedetineerden die meerdere hulpvragen hebben op verschillende leefgebieden en aangeven graag langdurig ondersteund te willen worden. Werkervaringsplekken Ook in 2016 hebben wij 5 werkervaringsplekken kunnen aanbieden aan gedetineerden die in hun laatste fase van detentie zitten om werkervaring op te doen.

3 Eenzaamheid Activiteiten Vriendschappelijk Huisbezoek Telefonisch Huisbezoek Preventief Huisbezoek Ziekenhuis bezoek Samen Uit Samen Thuis Ken uw Stadsdeel Vrijwilligers Deelnemers Stadsdeel/ gebied Centrum, Nieuw-West, Oost, West, Zuid, Zuidoost 8 25 Stedelijk Oost Stedelijk Zuidoost Zuidoost Karweitje 1 61 Zuidoost Telefooncirkel Het Luisterend Oog 5 6 Zuidoost 7 285* Landelijk project Totaal * Het totaal aantal deelnemers aan de landelijke chat is 5.700, zij hebben chatgesprekken gevoerd. 5% van het totale aantal deelnemers woont in Amsterdam. Naar schatting hebben 570 gesprekken plaatsgevonden met 285 Amsterdamse deelnemers. Coalitie Erbij Amsterdam (samenwerkingsverband tegen eenzaamheid) Onze afdeling is een van de kernleden van de Coalitie Erbij Amsterdam. In 2016 hebben we in de Week tegen de Eenzaamheid met de Coalitie o.a. een festival in de Duif georganiseerd Lees meer over de Coalitie Erbij Amsterdam. Zuidoost Karweitje Een vrijwilligers(ervaren doehet-zelvers) helpen ouderen met kleine klusjes in en om huis. Telefooncirkel Om ouderen een gevoel van veiligheid te geven, houden we een dagelijkse belronde om te vragen hoe het met de deelnemer gaat. Eettafel Humanitas Amsterdam en Diemen organiseert eettafels om mensen met weinig sociale contacten de mogelijkheid te bieden elkaar te ontmoeten. In september organiseerden we in Buurthuis Holendrecht een nazomers buffet voor ruim 50 ouderen uit stadsdeel Zuidoost. In 2016 organiseerden we eettafels in de stadsdelen Zuidoost, Oost, West, Nieuw- West, Zuid en in de gemeente Diemen voor in totaal 400 deelnemers. In 2016 hebben we bij onze eettafels twee keer een prachtig optreden gehad van de Gouden Dans waarbij de bezoekers ook actief mee dansten. Vriendschappelijk Huisbezoek Eenzaamheid, gebrek aan zinvol contact, lichamelijke handicap e.d. blijven de voornaamste redenen van de behoefte aan ondersteuning door een vrijwilliger. De vrijwilliger heeft een keer per week of twee weken contact met de deelnemer. Telefonisch Huisbezoek Deelnemers worden regelmatig, op vooraf afgesproken tijden, gebeld door vrijwilligers van Humanitas. Onderwerpen die veel besproken worden zijn: eenzaamheid, lichamelijke klachten, (het ontbreken van) relatie met kinderen of familie en persoonlijke problemen. Preventief Huisbezoek Zelfstandig wonende ouderen van 75 jaar en ouder in stadsdeel Oost worden eenmalig bezocht door een vrijwilliger als zij hier prijs op stellen. De vrijwilliger beschikt over kennis van het aanbod in de buurt en verwijst door indien nodig. Ziekenhuisbezoek Als een deelnemer iemand nodig heeft voor begeleiding naar het ziekenhuis en weer terug naar huis, dan bieden wij deze mogelijkheid. Extra aandacht voor 65+ Dankzij het Oranjefonds hebben we binnen diverse thema s extra maatjes ondersteuning kunnen bieden aan ouderen in Amsterdam.

4 Opgroeien, voor kinderen en jongeren Activiteiten Vrijwilligers Deelnemers Kindervakantieweken Spel aan Huis Stadsdeel Zuid Gezonde Maatjes Noord en Oost Jeugdsupport Totaal Jeugdsupport Jeugdsupport richt zich op jongeren (8-25 jaar) uit alle Amsterdamse stadsdelen én op jongeren die woonachtig zijn in Diemen. De vrijwilligers bieden kwetsbare jongeren met een zware voorgeschiedenis praktische en emotionele steun bij het vormgeven van hun leven en toekomst. Jeugdsupport Amsterdam is onderdeel van de landelijke pilot Jeugdsupport die gefinancierd is door de Nationale Postcode Loterij. Rond Kerst heeft AT5 een mooi item gemaakt over eenzaamheid onder jongeren en ons koppel Gio en Ziad (12 jaar) geïnterviewd. Bekijk het interview hier. Kindervakantieweken Humanitas District Noordwest organiseerde afgelopen zomer een heerlijke vakantieweek voor 171 kinderen, onder wie 34 Amsterdamse kinderen. Humanitas Kindervakantieweken biedt een veilige omgeving met deskundige begeleiding en een programma vol leuke, spannende activiteiten. De kinderen die meegaan kunnen zelf vaak niet op vakantie vanwege allerlei factoren. De Kindervakantieweken zijn mogelijk gemaakt door particulieren en diverse fondsen. Humanitas Kindervakantieweken heeft eind 2014 het Keurmerk Kindervakanties gekregen van Stichting Steunpunt Kindervakanties. Spel aan Huis Ouders en kinderen worden ondersteund in de spelontwikkeling en kennis over spel. Een spelbegeleidster bezoekt met een tas vol speelgoed wekelijks een gezin met tenminste één kind in de leeftijd van 1 tot 7 jaar. Zij speelt met het kind en stimuleert de ontwikkeling van het kind. De ouders worden ook betrokken en ondersteund. Voor de ouders zijn er diverse bijeenkomsten met opvoedthema s. Spel aan Huis wordt uitgevoerd in stadsdeel Zuid. Lees het interview met vrijwilligster Nadia van Gezonde Maatjes Gezonde Maatjes: voor kinderen met overgewicht Vrijwilligers helpen de kinderen om fitter, gezonder en blijer te worden. Het streven is om op een positieve manier het zelfvertrouwen van kind en gezin te versterken en bij te dragen aan gedragsverandering. Dit kan door bijvoorbeeld samen met de ouder(s) een plan te maken om in de ochtend samen met het gezin te ontbijten en door samen met het kind te onderzoeken welke sport hij/zij zou willen beoefenen.

5 Opvoeden, voor ouders en gezinnen Activiteiten Vrijwilligers Deelnemers Home-Start Nieuw-West gezinnen Oost gezinnen Gezinsmaatje na Blijf Groep Stedelijk gezinnen Begeleide Omgangsregelingen (BOR) Stedelijk 6 8 gezinnen Totaal gezinnen Gezinsmaatje na Blijf Groep * Sharifa Dia, coördinator Gezinsmaatje na Blijf Groep: Het is voor deze vrouwen ontzettend fijn dat er een keer per week iemand voor ze is die naar ze luistert, die een arm om ze heen slaat, gewoon even mee gaat om boodschappen te doen of om samen iets leuks te doen met de kinderen. Iemand die mee denkt over alles wat er komt kijken bij het opbouwen van een nieuw en veilig bestaan in een vaak nog vreemde omgeving. Iemand die oordeelloos is, vertrouwen uitstraalt en uitgaat van de kracht van deze moeders. Coördinatoren Lieke Metzemakers en Sharifa Dia * Blijf Groep zorgt voor de opvang aan volwassenen en kinderen die te maken hebben met huiselijk geweld. Home-Start Home-Start biedt ondersteuning aan jonge gezinnen. Bij Home-Start kunnen alle ouders met tenminste een kind onder de zeven jaar op ieder moment aankloppen met vragen rondom opvoeding en ouderschap voor praktische en emotionele ondersteuning. Ieder gezin maakt weleens een periode door waarin het niet zo lekker loopt: ziekte, moeilijkheden met de kinderen, weinig contact met vrienden en familie, gebrek aan geld of spanningen met de partner. Tijd om te luisteren Meestal kunnen de ouders de problemen zelf oplossen, maar soms is het een opluchting als iemand tijd heeft om te luisteren of een handje helpt bij het goed regelen van praktische zaken. Aansluiten bij de ouder Een vrijwilliger van Home-Start kan deze ondersteuning bieden. De vrijwilliger sluit daarbij aan bij de vraag van de ouder. De basis van het contact is vertrouwen, begrip en gelijkwaardigheid, de vrijwilligers werken vanuit hun hart! Doel: zelfvertrouwen vergroten Home-Start wil het zelfvertrouwen van ouders vergroten en hun sociale relaties versterken. Evidence based Home-Start is een evidence based programma. Het European Platform for Investing in Children heeft het programma Home-Start in 2014 beoordeeld als 'best practice. Er wordt bij beoordeelde programma's gekeken naar 'bewijs van effectiviteit, 'overdraagbaarheid' en 'blijvende gevolgen'. Als een programma op alle drie categorieën positief beoordeeld wordt, krijgt het de status 'best practice'. Bewezen is dat ouders zich prettiger voelen en positiever omgaan met hun kinderen. Lees meer over Home-Start als evidence based programma

6 Verlies Activiteiten Vrijwilligers Deelnemers Jongeren in rouw Ondersteuning bij Rouw en Verlies Individuele gesprekken Lotgenotengroepen Jongeren in rouw Totaal Verlies Bij het thema Verlies ondersteunt de vrijwilliger de deelnemer die in de rouw is door overlijden van een dierbare, meestal gaat het om de partner. Alle deelnemers melden zichzelf aan bij ons. Deelnemers zijn wel op ons gewezen door bijvoorbeeld de huisarts, het ziekenhuis, rouwtherapeut, de hulpverlening e.a. Individuele begeleiding De vrijwilliger wordt aan een deelnemer gekoppeld en dit individuele begeleidingstraject duurt in de meeste gevallen maximaal één jaar. Een dierbare verliezen is altijd moeilijk, maar als je nog jong bent, kan de klap extra hard aankomen. Hoe verwerk je zoiets? Eigen tempo Iedereen doet dat op z n eigen manier en in z n eigen tempo. Daar zijn geen regels voor. Het belangrijkste is om jezelf die tijd te gunnen. In lotgenotengroepen voor jongeren van jaar die een dierbare hebben verloren is daar alle ruimte voor. In zes wekelijkse bijeenkomsten staan ieders gevoelens en ervaringen centraal. Onderwerpen die aan bod komen zijn o.a.: de begrafenis, reacties van de omgeving, emoties, de verwerking, etc. Aanmeldingen De aanmeldingen komen binnen via de scholen in het voortgezet onderwijs en via hulpverleners. Lotgenotengroepen volwassenen We hebben twee lotgenotengroepen aangeboden, één in het voorjaar en één in het najaar. In totaal hebben er 12 volwassenen deelgenomen. Elke lotgenotengroep heeft 10 bijeenkomsten gehad. Reacties van de deelnemers van de lotgenotengroepen (zowel jongeren als volwassenen): "Hier voelt het niet als zeuren als ik mijn verhaal vertel." "Ik vraag mij af waar hij nu is. En ik bleek niet de enige" "Ik kwam hier met weerstand maar ben blij dat ik gekomen ben" "Ik voelde mij de hele dag al verdrietig en hier mogen mijn tranen er zijn"

7 Thuisadministratie Activiteiten Vrijwilligers Deelnemers Nieuw-West Noord Oost West Zuid Zuidoost Diemen Totaal Armoede en maatschappelijk mee kunnen doen Achterliggende doelstellingen van onze ondersteuning bij Thuisadministratie is de bestrijding van armoede, sociaal isolement en het maatschappelijk weer mee kunnen doen Grip op je Geld vragen Vrijwilligers De ondersteuning die de vrijwilliger biedt, is erop gericht de eigen betrokkenheid en verantwoordelijkheid van de deelnemer zoveel mogelijk recht te doen. De vrijwilligers ondersteunen vanuit humanistische uitgangspunten, waarbij mensen regie houden over hun eigen leven. Deelnemers Humanitas biedt deze ondersteuning aan mensen die (tijdelijk) niet in staat zijn hun (financiële) administratie op orde te houden. Bij de doelgroep is veelal sprake van psychosociale problematiek van lichte aard. Dat kan zijn een gebrek aan scholing, het wegvallen van een partner door overlijden of scheiding, een gebrek aan overzicht, de afwezigheid van een sociaal netwerk, een verstandelijke beperking of het rond moeten komen van een uitkering. Maatjes en financiële inlopen Thuisadministratie bestaat uit twee onderdelen: maatjes en financiële inlopen Grip op je Geld. Thuisadministratie maatjes richt zich op het eenop-een contact bij de mensen thuis voor de duur van maximaal een jaar. Financiële cafés Grip op je Geld Naast de individuele maatjescontacten hebben we ook een actieve rol in de financiële inlopen Grip op je Geld. In samenwerking met De Regenbooggroep, MEE Amstel en Zaan en de maatschappelijke dienstverlening, hebben we in bijna alle Amsterdamse stadsdelen financiële inlopen opgezet. In 2016 waren we op 12 plaatsen actief in een financiële inloop. Gemiddeld zijn er per inloop 12 bezoekers per spreekuur. Hier zijn expertise, ervaringsdeskundigen, computers, telefoons en een luisterend oor aanwezig. De laagdrempeligheid van de inloop zorgt ervoor dat men met relatief kleine vragen al terecht kan, zodat het zich niet hoeft op te stapelen tot grote (financiële) problemen. Eettafel in Diemen Op 12 december heeft Humanitas i.s.m. Jumbo Supermarkt en Gemeente Diemen, een kerstdiner georganiseerd in het Huis van de Buurt t Kruidvat. De avond stond in het teken van elkaar ontmoeten. De ruim 30 gasten konden genieten van live muziek en een driegangen menu. Ze werden gastvrij in de watten gelegd door de vrijwilligers van de keukenbrigade en het bedienend team. Alle gasten kregen aan het einde van de avond een goodiebag met erin een Nibudagenda en lekkere chocolade bonbons.

8 Onze nieuwe activiteiten in 2016 Nieuwe Activiteiten Detentie Binnen Re-integratiecentrum PI Zaanstad Aantal vrijwilligers Eenzaamheid/Verlies/Thuisadministratie Kringen voor iedereen en Maatjes contact voor 65+ers Opvoeden Gezinsmaatje na Blijf Groep Aantal deelnemers Begeleide Omgangsregeling (BOR) 6 8 Binnen Re-Integratiecentrum PI Zaanstad In 2016 zijn de Binnen Re-Integratiecentra in Amsterdam vanwege de sluiting van de Amsterdamse penitentiaire inrichtingen gestopt. PI Zaanstad is medio 2016 open gegaan en biedt in de toekomst plaats aan ruim gedetineerden. We hebben onze succesvolle samenwerking met Stichting SurAnt in de PI s in Amsterdam gecontinueerd in PI Zaanstad in het Binnen Re- Integratiecentrum. Kringen voor iedereen Met onze huidige aanpak ondersteunen we eenzame ouderen met name op individuele basis, waarbij een vrijwilliger wekelijks thuis langs komt en helpt bij de administratie of er samen met de deelnemer op uit gaat om iets leuks te doen. Dit doen we binnen de thema s Eenzaamheid, Verlies en Thuisadministratie. Toename 65+ deelnemers We merken dat de vraag van de doelgroep ouderen (die de leeftijd van 65+hebben bereikt) sterk groeit. We hebben de nieuwe methodiek Kringen voor iedereen omarmd, welke is ontwikkeld en uitgevoerd in een Amsterdamse Pilot door OSA. Door middel van Kringen voor iedereen brengen we de deelnemers naast het individuele contact met hun vrijwilliger actief met elkaar (en hun vrijwilligers) in contact. Hierdoor doen zij nieuwe sociale contacten op waardoor ze na afronding beter in staat zijn om zonder vrijwilliger zelfstandig verder kunnen. Maatje na Blijf Groep We hebben in 2016 gewerkt aan het ontwikkelen van effectieve ondersteuning door een gezinsmaatje aan moeders en hun kinderen na een hulpverleningstraject bij Blijf Groep Amsterdam. Zo willen we voorzien in de zorgbehoefte die deze gezinnen hebben in de overgang vanuit een verblijf binnen de veiligheid van de Blijf Groep naar een nieuwe, veel zelfstandigere situatie. Het gezinsmaatje biedt elke week een luisterend oor voor moeder en kind. Zij hebben zelf vaak geen sociaal netwerk, of willen of kunnen hun sociaal netwerk niet betrekken. De ondersteuning van een gezinsmaatje vergroot de kans dat zij weer vertrouwen krijgen in zichzelf en hun omgeving. Begeleide Omgangsregeling (BOR) Bij BOR staat het belang van het kind voorop. Want ieder kind heeft recht op omgang met beide ouders. De Begeleide Omgangsregeling van Humanitas helpt dit in goede banen te leiden, ook als er spanningen zijn. In 2016 zijn we een pilot BOR met ALTRA gestart, zij bieden o.a. ondersteuning aan scheidende ouders en hun kinderen. De inzet van Humanitas vrijwilligers is in 2016 van grote meerwaarde gebleken voor deze gezinnen.

Jaarverslag 2014 Humanitas afdeling Amsterdam en Diemen

Jaarverslag 2014 Humanitas afdeling Amsterdam en Diemen Jaarverslag 2014 Humanitas afdeling Amsterdam en Diemen Thema Vrijwilligers Deelnemers/ bezoeken Detentie 192 1329 Eenzaamheid 232 522 Opgroeien 25 49 Opvoeden 93 77 Verlies 28 50 Thuisadministratie 166

Nadere informatie

Probleem? Geen probleem. Met de vaardigheden die Humanitas je aanreikt, verander je je leven. Helemaal zelf. En het mooie is: iedereen kan het.

Probleem? Geen probleem. Met de vaardigheden die Humanitas je aanreikt, verander je je leven. Helemaal zelf. En het mooie is: iedereen kan het. ONTMOET HUMANITAS Probleem? Geen probleem. Met de vaardigheden die Humanitas je aanreikt, verander je je leven. Helemaal zelf. En het mooie is: iedereen kan het. Zonder uitzondering. Lukt het je niet alleen,

Nadere informatie

ONDERDERSTEUNING BIJ THUISADMINISTRATIE & SCHULDEN

ONDERDERSTEUNING BIJ THUISADMINISTRATIE & SCHULDEN OVERZICHT ORGANISATIES DIE INFORMELE ZORG & ONDERSTEUNING BIEDEN IN AMSTERDAM CENTRUM Per oktober 2016 ONDERDERSTEUNING BIJ THUISADMINISTRATIE & SCHULDEN PROBLEEMGEBIED Hulp bij de thuis administratie,

Nadere informatie

Humanitas Afdeling Assen. Jaarverslag 2013

Humanitas Afdeling Assen. Jaarverslag 2013 Humanitas Afdeling Assen Jaarverslag 2013 Algemeen Humanitas is er voor mensen die met behulp van een vrijwilliger op eigen kracht iets willen veranderen aan hun situatie. Jaarlijks bieden ruim 13.800

Nadere informatie

Jaarverslag Activiteiten Detentie Nazorg. Humanitas Haagland. Projectnaam Een Nieuwe Kans (ENK) / Buiten Re-integratiecentrum (RIC)

Jaarverslag Activiteiten Detentie Nazorg. Humanitas Haagland. Projectnaam Een Nieuwe Kans (ENK) / Buiten Re-integratiecentrum (RIC) Jaarverslag 2015 Activiteiten Detentie Nazorg Humanitas Haagland Projectnaam Een Nieuwe Kans (ENK) / Buiten Re-integratiecentrum (RIC) Coördinator Frederiek van Hulst Tijdsinvestering coördinator 1 januari

Nadere informatie

Afdeling t Hoogeland

Afdeling t Hoogeland Gemeenten Bedum, Winsum, De Marne, Ten Boer en Eemsmond Afdeling t Hoogeland VAN MENS TOT MENS Thuisadministratie Taalondersteuning Vriendschappelijk Huisbezoek Eem Doun Begeleide Omgangs Regeling (BOR)

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk Vrijwillige hulp

Vrijwilligerswerk Vrijwillige hulp Vrijwilligerswerk Mantelzorg Vrijwillige hulp Burenhulp Maak samen het verschil. Vrijwilligerswerk Vrijwilligers maken het verschil. Hun inzet op het gebied van onder andere cultuur, zorg, sport, natuur

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk bij Doras

Vrijwilligerswerk bij Doras Welzijn Ouderen Thuisadministratie Vrijwilligerswerk bij Doras Voor iedereen in Amsterdam-Noord. Dus ook voor u! Doras Maatschappelijke dienstverlening Amsterdam-Noord Vrijwilligerswerk bij Doras Doras

Nadere informatie

Humanitas - Afdeling Weert e.o. Een nadere kennismaking. Samen aan tafel

Humanitas - Afdeling Weert e.o. Een nadere kennismaking. Samen aan tafel Humanitas - Afdeling Weert e.o. Een nadere kennismaking Samen aan tafel 20-11-2014 Humanitas in het kort Humanitas Weert e.o. - Een nadere kennismaking 2 Thema s van Humanitas - 1 2013: 29.584 deelnemers

Nadere informatie

Goed voorbereid op pad. Goed voorbereid op pad

Goed voorbereid op pad. Goed voorbereid op pad Goed voorbereid op pad Goed TRAININGEN HUMANITAS ACADEMIE 2016 2017 voorbereid op pad TRAININGEN HUMANITAS ACADEMIE 2016 2017 Goed voorbereid op pad Met onze trainingen ga je als vrijwilliger goed voorbereid

Nadere informatie

Manifest. voor de intensieve vrijwilligerszorg

Manifest. voor de intensieve vrijwilligerszorg Manifest voor de intensieve vrijwilligerszorg Manifest voor de intensieve vrijwilligerszorg Meer dan 15.000 mensen zijn vrijwilliger bij een Waarom dit manifest? organisatie voor Vrijwillige Thuishulp,

Nadere informatie

Veens trainingen. opkomen voor jezelf. samen leren. meer zelfvertrouwen. lotgenoten ontmoeten. durven vragen. een groter netwerk

Veens trainingen. opkomen voor jezelf. samen leren. meer zelfvertrouwen. lotgenoten ontmoeten. durven vragen. een groter netwerk Veens trainingen opkomen voor jezelf een groter netwerk samen leren lotgenoten ontmoeten 1 meer zelfvertrouwen durven vragen Soms zit je met vragen of problemen in je dagelijks leven waar je niet helemaal

Nadere informatie

Relatie & thuissituatie. Deel met ons je vragen of zorgen!

Relatie & thuissituatie. Deel met ons je vragen of zorgen! Relatie & thuissituatie Deel met ons je vragen of zorgen! 1 !JES: je goed blijven ontwikkelen tijdens of na een scheiding Een echtscheiding is een ingrijpende gebeurtenis, voor zowel ouders als kinderen.

Nadere informatie

SAMEN STA JE STERK S U P P O R T F R Y S L Â N B E L E I D S P L A N 2 0 1 5-2 0 1 7

SAMEN STA JE STERK S U P P O R T F R Y S L Â N B E L E I D S P L A N 2 0 1 5-2 0 1 7 SAMEN STA JE STERK SUPPORT FRYSLÂN BELEIDSPLAN 2015-2017 INLEIDING Maatjesproject Support Fryslân startte in 2001 als onderdeel van Solidair Fryslân. Per 1 januari 2014 is Support Fryslân een zelfstandige

Nadere informatie

Ik sta er niet meer alleen voor!

Ik sta er niet meer alleen voor! Ik sta er niet meer alleen voor! Zelfredzaamheid en eigen kracht zijn centrale begrippen in onze participatiesamenleving. Eén gezin, één plan, één hulpverlener is al uitgangspunt van beleid. Daaraan wordt

Nadere informatie

Home-Start+ Haarlem JAARVERSLAG 2016

Home-Start+ Haarlem JAARVERSLAG 2016 Home-Start+ Haarlem JAARVERSLAG 016 INHOUD: Home-Start+ in het kort Home-Start+ in 016 De cijfers van 016 De vrijwilligers Conclusie & ambities voor 017 Doelstelling en resultaat Hoe komen ouders bij Home-Start+?

Nadere informatie

Kortdurende hulpverleningstrajecten Maasland

Kortdurende hulpverleningstrajecten Maasland Kortdurende hulpverleningstrajecten Maasland 1. Individuele sociale vaardigheidstraining 2. Sociale vaardigheidstraining groep 12-/12+ 3. Gezinsbegeleiding (6+) 4. Gezinsbegeleiding (0-6 jaar) 5. Individuele

Nadere informatie

Aanbod vanuit Humanitas, voorafgaand aan de drie hoofdfasen van de escalatietrap van Glasl November 2015

Aanbod vanuit Humanitas, voorafgaand aan de drie hoofdfasen van de escalatietrap van Glasl November 2015 Aanbod vanuit voorafgaand aan de drie hoofdfasen van de escalatietrap van Glasl November 2015 Fase 0: Humanitas Home-Start biedt een steuntje in de rug aan gezinnen met jonge (tenminste 1 kind in de leeftijd

Nadere informatie

Betref: Informatie over vrijwilligersactiviteiten Humanitas Heuvelrug. Zeist, 11 oktober 2016

Betref: Informatie over vrijwilligersactiviteiten Humanitas Heuvelrug. Zeist, 11 oktober 2016 Betref: Informatie over vrijwilligersactiviteiten Humanitas Heuvelrug Zeist, 11 oktober 2016 Geachte leden van de gemeenteraad van Utrechtse Heuvelrug, Humanitas is er voor alle inwoners van uw gemeente

Nadere informatie

Projectbeschrijving Altijd Vader Humanitas. Aanleiding. Gezinsbenadering Pi Leeuwarden:

Projectbeschrijving Altijd Vader Humanitas. Aanleiding. Gezinsbenadering Pi Leeuwarden: Projectbeschrijving Altijd Vader Humanitas Aanleiding Gezinsbenadering Pi Leeuwarden: Binnen de PI Leeuwarden wil men/is men gaan werken met de gezinsbenadering. Het doel is het contact tijdens detentie

Nadere informatie

Ik heb een vraag over. zorg... ondersteuning... opvoeding... jeugdhulp... mijn arbeidsbeperking... mijn uitkering... werk...

Ik heb een vraag over. zorg... ondersteuning... opvoeding... jeugdhulp... mijn arbeidsbeperking... mijn uitkering... werk... Ik heb een vraag over zorg... ondersteuning... opvoeding... jeugdhulp... mijn arbeidsbeperking... mijn uitkering... werk... 1 Ik heb een laag inkomen en vind het moeilijk om werk te vinden... Ik wil me

Nadere informatie

24 uurshulp. Met Cardea kun je verder!

24 uurshulp. Met Cardea kun je verder! 24 uurshulp Met Cardea kun je verder! Met Cardea kun je verder! 24 UURSHULP De meeste kinderen en jongeren wonen thuis bij hun ouders totdat ze op zichzelf gaan wonen. Toch kunnen er omstandigheden zijn,

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk bij Doras

Vrijwilligerswerk bij Doras Welzijn Ouderen Thuisadministratie Vrijwilligerswerk bij Doras Voor iedereen in Amsterdam-Noord. Dus ook voor u! Doras Maatschappelijke dienstverlening Amsterdam-Noord Vrijwilligerswerk bij Doras Doras

Nadere informatie

een helpende hand luisterend oor steun in de rug NETWERK VRIJWILLIGE THUISHULP ZEIST

een helpende hand luisterend oor steun in de rug NETWERK VRIJWILLIGE THUISHULP ZEIST een helpende hand luisterend oor steun in de rug NETWERK VRIJWILLIGE THUISHULP ZEIST NETWERK VRIJWILLIGE THUISHULP ZEIST Wie zijn wij? In het Netwerk Vrijwillige Thuishulp werken een tiental organisaties

Nadere informatie

Jaarverslag 2016 Humanitas Almere

Jaarverslag 2016 Humanitas Almere Jaarverslag 2016 Humanitas Almere Jaarverslag 2016 Thema Vrijwilligers Deelnemers Detentie 69 313 Eenzaamheid 164 319 Jeugd en gezin 363 803 Thuisadministratie 76 736 Taal 107 128 Totaal 779 2299 Voorwoord

Nadere informatie

Daarvoor gaat u naar Minters

Daarvoor gaat u naar Minters Opvoeden & Opgroeien Eigen functioneren & Relaties Een leefbare buurt Daarvoor gaat u naar Minters U weet zelf vaak het beste wat goed is voor uzelf of uw gezin. En u gaat voor goede raad of praktische

Nadere informatie

Vrijwillige hulp Maatjes Ontmoeten Mantelzorg

Vrijwillige hulp Maatjes Ontmoeten Mantelzorg Met elkaar, voor elkaar! Vrijwillige hulp Vrijwilligers zijn mannen en vrouwen die om een ander denken. Zij voelen zich betrokken bij hun medemens. Vrijwilligerswerk is voor hen een keuze. Ze zijn blij

Nadere informatie

Jaarverslag 2015 TA RENKUM

Jaarverslag 2015 TA RENKUM 2015 Jaarverslag 2015 TA RENKUM HENNY BLIJDEVEEN VAN Jaarverslag TA Renkum 1. Inleiding Humanitas Thuisadministratie is in de gemeente Renkum ook dit verslagjaar weer actief geweest. Vanwege een wisseling

Nadere informatie

Jaarverslag 2015 Humanitas afdeling Almere Zeewolde

Jaarverslag 2015 Humanitas afdeling Almere Zeewolde Jaarverslag 2015 Humanitas afdeling Almere Zeewolde JAARVERSLAG 2015 Thema Vrijwilligers Deelnemers Jeugd en gezin 305 699 Eenzaamheid 161 358 Thuisadministratie 68 458 Detentie 50 381 Taal 41 36 Totaal

Nadere informatie

Get a Grip Zwolle Online & anoniem grip op financiën

Get a Grip Zwolle Online & anoniem grip op financiën Get a Grip Zwolle Online & anoniem grip op financiën Vragen en/of problemen bij geldzaken? Een vrijwilliger helpt je op weg Humanitas Get a Grip biedt Zwollenaren van 16 tot en met 24 jaar hulp bij geldzaken.

Nadere informatie

Ik heb een vraag over. zorg... ondersteuning... opvoeding... jeugdhulp... mijn arbeidsbeperking... mijn uitkering... werk...

Ik heb een vraag over. zorg... ondersteuning... opvoeding... jeugdhulp... mijn arbeidsbeperking... mijn uitkering... werk... Ik heb een vraag over zorg... ondersteuning... opvoeding... jeugdhulp... mijn arbeidsbeperking... mijn uitkering... werk... 1 Ik heb een laag inkomen en vind het moeilijk om werk te vinden... Ik wil me

Nadere informatie

Nieuwsbrief Werk en Inkomen september 2017

Nieuwsbrief Werk en Inkomen september 2017 Nieuwsbrief Werk en Inkomen september 2017 De onderwerpen in deze nieuwsbrief: Een baan vinden via uw netwerk Terug naar school Trainingen vrijwilligerswerk Kansen voor alle kinderen Heeft u het gratis

Nadere informatie

Publiciteit en werving OSA

Publiciteit en werving OSA Publiciteit en werving OSA Bereik de ouders persoonlijk Het is belangrijk om veel aandacht aan werving en publiciteit te besteden. In het bijzonder als u met open inschrijving werkt. Denkt u hierbij aan

Nadere informatie

Aanbod van omgangsbegeleiding/ -bemiddeling in West Veluwe

Aanbod van omgangsbegeleiding/ -bemiddeling in West Veluwe Aanbod van omgangsbegeleiding/ -bemiddeling in West Veluwe Kinderen en echtscheiding Kinderen hebben recht op regelmatig contact met beide ouders. Ook wanneer de ouders gescheiden zijn of niet meer samenleven.

Nadere informatie

Werkbezoek Gemeenteraad Leiderdorp 21 mei 2014

Werkbezoek Gemeenteraad Leiderdorp 21 mei 2014 Werkbezoek Gemeenteraad Leiderdorp 21 mei 2014 Programma Welkom en korte kennismaking Pluspunt aan het werk Ouderen Mantelzorgers Visie Pluspunt op ontwikkelingen in sociaal domein Pluspunt aan het werk

Nadere informatie

DETENTIE EN HET GEZIN

DETENTIE EN HET GEZIN DETENTIE EN HET GEZIN klachten en krachten 7 november 2014, Veenhuizen Hans Barendrecht, db mijn zoontje heeft veel vragen, maar ík ook. praktijk als wetenschap geloof in herstel voor mensen die achter

Nadere informatie

Eigen Kracht 2013 2014 van barrière naar carrière

Eigen Kracht 2013 2014 van barrière naar carrière Eigen Kracht 2013 2014 van barrière naar carrière Projectplan Eigen Kracht - Van barrière naar carrière LEVgroep Penningstraat 55 5701 MZ Helmond Projectperiode 2013 2014 1 1 Inleiding Eigen Kracht is

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Wist u dat? September/oktober Editie 28. Stichting Perpectief. VluchtelingenWerk Oost Nederland/ Locatie Beuningen

Nieuwsbrief. Wist u dat? September/oktober Editie 28. Stichting Perpectief. VluchtelingenWerk Oost Nederland/ Locatie Beuningen Nieuwsbrief Stichting Perpectief September/oktober Editie 28 VluchtelingenWerk Oost Nederland/ Locatie Beuningen Wist u dat? Deze maand hebben we een bezoek gebracht aan Stichting VluchtelingenWerk Oost

Nadere informatie

- coördinator doorstart Eindhoven - consulent Humanitas district Zuid

- coördinator doorstart Eindhoven - consulent Humanitas district Zuid Lucie Nijskens Wim Rasker - coördinator doorstart Eindhoven - consulent Humanitas district Zuid Wat is doorstart? Preventief programma gericht op opvoedings- en gezinsondersteuning voor gezinnen met schoolgaande

Nadere informatie

6. Schuldhulpverlening

6. Schuldhulpverlening 6. Schuldhulpverlening Sociale Hulpverlening in de inloophuizen Het komt helaas meer en meer voor dat mensen financieel en/of emotioneel in de zorgen raken of in een sociaal isolement terecht komen en

Nadere informatie

Projectplan Maatjesproject Gorinchem. Humanitas afdeling Gorinchem e.o.

Projectplan Maatjesproject Gorinchem. Humanitas afdeling Gorinchem e.o. Projectplan 2016 2018 Maatjesproject Gorinchem Humanitas afdeling Gorinchem e.o. Projectplan 2016-2018 Maatjesactiviteit Gorinchem INHOUD 1. Inleiding... 3 2. Doel en doelgroep... 4 3. Werkwijze... 5 4.

Nadere informatie

STEUN NA PARTNERVERLIES

STEUN NA PARTNERVERLIES STEUN NA PARTNERVERLIES RESULTATEN VAN DE PILOT IN ZWOLLE 10 FEBRUARI 2017 JÖRG POST, PROJECTCOÖRDINATOR WIJZ KADER PILOT Pilot geïnitieerd door Tweede Kamer en gefinancierd door Ministerie van Sociale

Nadere informatie

MEE Zuidoost Brabant. Ondersteuning bij leven met een beperking. MEE helpt u op weg

MEE Zuidoost Brabant. Ondersteuning bij leven met een beperking. MEE helpt u op weg MEE Zuidoost Brabant Ondersteuning bij leven met een beperking MEE helpt u op weg We redden het niet met de opvoeding van ons kind. Wie wijst ons de weg? Thuis, begeleid zelfstandig of groepswonen. Wat

Nadere informatie

Zorgwijzer. 030 6915000 Laan van Vollenhove 1014 3706 AH Zeist

Zorgwijzer. 030 6915000 Laan van Vollenhove 1014 3706 AH Zeist Zorgwijzer voor senioren in de gemeente Zeist Stichting MeanderOmnium MeanderOmnium is de lokale welzijnsorganisatie in de gemeente Zeist. Deze organisatie levert naast diensten en activiteiten voor mensen

Nadere informatie

Met vriendelijke groet, Aan Stichting De Vijfde Macht t.a.v. de heer L. Koenen. Per

Met vriendelijke groet, Aan Stichting De Vijfde Macht t.a.v. de heer L. Koenen. Per Humanitas Landelijk Bureau Postbus 71 1000 AB Amsterdam Aan Stichting De Vijfde Macht t.a.v. de heer L. Koenen Per email: l.koenen14@hotmail.nl Landelijk Bureau Sarphatistraat 4 1017 WS Amsterdam Postbus

Nadere informatie

1 24 uurshulp 24 uurshulp _Cardea.indd 1 Cardea_A5 brochure_24 uurshulp_148x210.indd :38: :37:21

1 24 uurshulp 24 uurshulp _Cardea.indd 1 Cardea_A5 brochure_24 uurshulp_148x210.indd :38: :37:21 1 24 uurshulp 24 uurshulp 3 24 uurshulp 24 uurshulp DE MEESTE KINDEREN EN JONGEREN WONEN THUIS BIJ HUN OUDERS TOTDAT ZE OP ZICHZELF GAAN WONEN. TOCH KUNNEN EROMSTANDIGHEDEN ZIJN, WAARDOOR HET BETER IS

Nadere informatie

Digitale opvoedondersteuning voor aanstaande ouders

Digitale opvoedondersteuning voor aanstaande ouders Bijvoorbeeld over: borst- en flesvoeding; ouderschap; verzorging van je kind; balans tussen kind en relatie. Ouders die deelnemen aan deze thema- of voorlichtingsbijeenkomst hebben (nieuwe) kennis en informatie

Nadere informatie

Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid. Kom Erbij

Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid. Kom Erbij Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid Kom Erbij Meer dan een miljoen Nederlanders sterk eenzaam Meer dan een miljoen Nederlanders voelt zich sterk eenzaam. De invloed van eenzaamheid is groot en leidt

Nadere informatie

De mantelzorg DER LIEFDE

De mantelzorg DER LIEFDE De mantelzorg DER LIEFDE Ongeveer 3,5 miljoen Nederlanders zorgen onbetaald en langdurig voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende partner of familielid. Ook op de HAN zijn veel medewerkers

Nadere informatie

DE BASIS EN SPEERPUNTEN VOOR

DE BASIS EN SPEERPUNTEN VOOR 1 JAARPLAN 2015 Voorwoord Het jaar 2014 is bijzonder succesvol geweest voor Present Rotterdam. Met succes zijn we op weg naar een stabiele organisatie met vaste partners, hebben we veel groepen vrijwilligers

Nadere informatie

Een verkenning van de toeleiding van vluchtelingen naar de reguliere zorg Praktijkervaringen uit 5 gemeenten

Een verkenning van de toeleiding van vluchtelingen naar de reguliere zorg Praktijkervaringen uit 5 gemeenten Een verkenning van de toeleiding van vluchtelingen naar de reguliere zorg Praktijkervaringen uit 5 gemeenten Maud Eimers en Erick Vloeberghs 2 Een verkenning van de toeleiding van vluchtelingen naar de

Nadere informatie

Afdeling. Hoeksche Waard en Goeree-Overflakkee. Hoe ik mijn financiële situatie weer stabiel kreeg... juni Jaargang 12 nummer 1

Afdeling. Hoeksche Waard en Goeree-Overflakkee. Hoe ik mijn financiële situatie weer stabiel kreeg... juni Jaargang 12 nummer 1 Afdeling juni 2016 Jaargang 12 nummer 1 Hoeksche Waard en Goeree-Overflakkee Hoe ik mijn financiële situatie weer stabiel kreeg... Het was een zootje bij mij. Door persoonlijke omstandigheden, hoop gedoe

Nadere informatie

Mantelzorgbeleid AYA Thuiszorg B.V.

Mantelzorgbeleid AYA Thuiszorg B.V. 1 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 : Visie op werken met mantelzorgers Hoofdstuk 2 : Wat kunnen mantelzorgers doen bij AYA Thuiszorg? Hoofdstuk 3 : Ondersteuning van mantelzorgers Hoofdstuk 4 : Mantelzorg en

Nadere informatie

Stichting Wel.kom - Holding Stichting Wel.kom - Venlo/Beesel Stichting Wel.kom - Roermond

Stichting Wel.kom - Holding Stichting Wel.kom - Venlo/Beesel Stichting Wel.kom - Roermond Stichting Wel.kom - Holding Stichting Wel.kom - Venlo/Beesel Stichting Wel.kom - Roermond Inhoudsopgave Welkomstwoord Missie en visie Organisatiestructuur Dienstverlening en aanbod Informatie voor vrijwilligers

Nadere informatie

Aantal deelnemers. Pedagoog. Jeugdverpleegkundige.

Aantal deelnemers. Pedagoog. Jeugdverpleegkundige. Een online cursus waarin per les informatie wordt gegeven over een specifiek onderwerp. Bijvoorbeeld over: borst- en flesvoeding; ouderschap; verzorging van je kind; balans tussen kind en relatie. De lessen

Nadere informatie

EVEN VOORSTELLEN. Met Cardea kun je verder!

EVEN VOORSTELLEN. Met Cardea kun je verder! EVEN VOORSTELLEN Met Cardea kun je verder! Als we over cliënten praten, bedoelen we kinderen, jongeren en hun ouders. Als we over ouders praten, bedoelen we ook eenoudergezinnen, verzorgers, voogden en/of

Nadere informatie

Sport- en beweegvragen van kwetsbare doelgroepen/ mensen met een beperking in het sociale wijkteam en de rol van MEE

Sport- en beweegvragen van kwetsbare doelgroepen/ mensen met een beperking in het sociale wijkteam en de rol van MEE Sport- en beweegvragen van kwetsbare doelgroepen/ mensen met een beperking in het sociale wijkteam en de rol van MEE Dordrecht 17 maart 2016 Nynke Tilstra, Sportconsulent Introductie MEE Uitleg Wijkteams

Nadere informatie

BEGELEIDE OMGANGSREGELING VAN STICHTING DE WERING

BEGELEIDE OMGANGSREGELING VAN STICHTING DE WERING BEGELEIDE OMGANGSREGELING VAN STICHTING DE WERING DE VISIE EN DOELSTELLING VAN BOR STICHTING DE WERING De visie van Begeleide Omgangs Regeling Stichting De Wering (verder te noemen: BOR) op de omgang tussen

Nadere informatie

Jaarverslag 2015 VluchtelingenWerk WOBB, Locatie Geertruidenberg

Jaarverslag 2015 VluchtelingenWerk WOBB, Locatie Geertruidenberg Introductie Vluchtelingenwerk West- en Oost-Brabant en Bommelerwaard (WOBB) locatie Geertruidenberg, zet zich in voor vluchtelingen die gehuisvest worden in onze gemeente. Door maatschappelijke begeleiding

Nadere informatie

Welzijn in de buurt Nieuw-Vennep. meerwaarde.nl

Welzijn in de buurt Nieuw-Vennep. meerwaarde.nl Welzijn in de buurt Nieuw-Vennep meerwaarde.nl MeerWaarde dichtbij! Worstelt u met een probleem en weet u niet goed waar u terecht kunt? Kent u iemand in de omgeving die ondersteuning of hulp nodig heeft?

Nadere informatie

Veiligheid en bescherming bij geweld in relaties

Veiligheid en bescherming bij geweld in relaties Veiligheid en bescherming bij geweld in relaties Arosa biedt veiligheid en bescherming bij geweld in relaties. Vrouwen, mannen en hun kinderen kunnen bij Arosa terecht voor opvang en begeleiding. Arosa

Nadere informatie

Werkvloer mantelzorg en vrijwilligers

Werkvloer mantelzorg en vrijwilligers Werkvloer mantelzorg en vrijwilligers Thema/Bron/Beleid Ondersteuning vrijwilligers/ mantelzorgers, WMO prestatieveld 4 Begroting 2015 Bedrag Notitie Mantelzorg Notitie Vrijwilligers AWBZ Pakketmaatregel

Nadere informatie

Nieuwsbrief Centrum voor Jeugd en Gezin Roosendaal

Nieuwsbrief Centrum voor Jeugd en Gezin Roosendaal Nieuws voor professionals op het gebied van opvoeden en opgroeien 10 Nieuwsbrief Centrum voor Jeugd en Gezin Roosendaal In deze nieuwsbrief vindt u als professional, informatie over de ontwikkelingen van

Nadere informatie

Natuurlijk... NUTH. NUTH... Natuurlijk DE WET MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING (WMO)

Natuurlijk... NUTH. NUTH... Natuurlijk DE WET MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING (WMO) DE WET MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING (WMO) Natuurlijk... NUTH NUTH... Natuurlijk Gemeente Nuth - Deweverplein 1 - Postbus 22000-6360 AA Nuth - 045-5659100 - www.nuth.nl VOORWOORD wethouder J.J.C van den

Nadere informatie

Armoede & Veerkracht: Hoe vinden mensen met weinig geld hun weg?

Armoede & Veerkracht: Hoe vinden mensen met weinig geld hun weg? Armoede & Veerkracht: Hoe vinden mensen met weinig geld hun weg? Ruim 10% van de Nederlandse bevolking leeft in armoede. Ongeveer 7% van de kinderen in de provincie Groningen groeit op in een gezin dat

Nadere informatie

Welzijn in de buurt Haarlemmermeer-Zuid. meerwaarde.nl

Welzijn in de buurt Haarlemmermeer-Zuid. meerwaarde.nl Welzijn in de buurt Haarlemmermeer-Zuid meerwaarde.nl MeerWaarde dichtbij! Worstelt u met een probleem en weet u niet goed waar u terecht kunt? Kent u iemand in de omgeving die ondersteuning of hulp nodig

Nadere informatie

Beleidsplan SchuldHulpMaatje Zoetermeer 2013-2015

Beleidsplan SchuldHulpMaatje Zoetermeer 2013-2015 Beleidsplan SchuldHulpMaatje Zoetermeer 2013-2015 Voorwoord Een belangrijke kerkelijke/diaconale missie luidt: helpen wie geen helper heeft. Naast de reeds eeuwenoude diaconale hulpverlening aan gezinnen

Nadere informatie

Wmo beleidsplan 2013 INLEIDING

Wmo beleidsplan 2013 INLEIDING December 2012 INLEIDING Het beleidsplan Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) 2008-2011 heeft een wettelijk bepaalde werkingsduur van vier jaren. In 2012 is besloten dit beleidsplan met één jaar te

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2015 doorstart Haarlem (nu Home-Start+ Haarlem)

JAARVERSLAG 2015 doorstart Haarlem (nu Home-Start+ Haarlem) JAARVERSLAG 05 doorstart Haarlem (nu Home-Start+ Haarlem) INHOUD: doorstart in het kort doorstart in 05, eerste jaar transitie Jeugdzorg De cijfers van 05 De vrijwilligers Conclusie & ambities voor 0 Doelstelling

Nadere informatie

Projectplan Meet en Connect

Projectplan Meet en Connect Projectplan Meet en Connect Aanleiding Via de media worden we regelmatig geconfronteerd met de onveilige situatie in delen van de wereld. Met als gevolg een toename van het aantal vluchtelingen in Europa.

Nadere informatie

Pleegzorg en De Rading; informatie voor aspirant pleegouders

Pleegzorg en De Rading; informatie voor aspirant pleegouders Pleegzorg en De Rading; informatie voor aspirant pleegouders Pleegzorg en De Rading; Ieder kind heeft het recht om op te groeien in een gezin. Soms zijn er thuis problemen en is het beter als een kind

Nadere informatie

Jaaractiviteiten 2016

Jaaractiviteiten 2016 Jaaractiviteiten 2016 Je bent niet de enige! Leven met brandwonden is niet altijd eenvoudig. Contact met lotgenoten helpt je te leren leven met je veranderde uiterlijk en het verwerken van je ongeval.

Nadere informatie

Wat doet Thuisbegeleiding? Informatie over Thuisbegeleiding

Wat doet Thuisbegeleiding? Informatie over Thuisbegeleiding Wat doet Thuisbegeleiding? Informatie over Thuisbegeleiding Informatie over Thuisbegeleiding Thuisbegeleiding biedt hulp aan multiproblemgezinnen en risicogezinnen, en aan volwassenen met psychiatrische

Nadere informatie

Welzijn in de buurt Haarlemmermeer-Noord. meerwaarde.nl

Welzijn in de buurt Haarlemmermeer-Noord. meerwaarde.nl Welzijn in de buurt Haarlemmermeer-Noord meerwaarde.nl MeerWaarde dichtbij! Worstelt u met een probleem en weet u niet goed waar u terecht kunt? Kent u iemand in de omgeving die ondersteuning of hulp

Nadere informatie

even VoorSTELLEN Met Cardea kun je verder!

even VoorSTELLEN Met Cardea kun je verder! even VoorSTELLEN Met Cardea kun je verder! Als we over cliënten praten, bedoelen we kinderen, jongeren en hun ouders. Als we over ouders praten, bedoelen we ook eenoudergezinnen, verzorgers, voogden en/of

Nadere informatie

Aanmeldformulier Meldpunt Zorg en Overlast / Steunpunt Huiselijk Geweld

Aanmeldformulier Meldpunt Zorg en Overlast / Steunpunt Huiselijk Geweld Aanmeldformulier Meldpunt Zorg en Overlast / Steunpunt Huiselijk Geweld Mogelijk kunt u niet alle vragen in dit formulier beantwoorden. Wij verzoeken u zo veel mogelijk informatie te vermelden van zaken

Nadere informatie

Ik heb een vraag over: Voorwoord. Ik voel me thuis niet prettig, kan ik met iemand praten?

Ik heb een vraag over: Voorwoord. Ik voel me thuis niet prettig, kan ik met iemand praten? Ik heb een vraag...... over zorg, huiselijk geweld en kindermishandeling, hulp en ondersteuning, opvoeding en jeugdhulp, ziekenhuisopname, beschermd wonen, schulden, werkloosheid, mijn arbeidsbeperking

Nadere informatie

Prestatieplan 2015 Welzijn Lisse

Prestatieplan 2015 Welzijn Lisse Prestatieplan 2015 Welzijn Lisse Kernfuncties (wat willen we) Producten (wat gaan we doen) Resultaatindicatoren Uren/ Kosten 1. Preventie en signalering 1.1 Algemene informatievoorziening Ten behoeve van

Nadere informatie

Welzijn in de buurt Hoofddorp-Zuidwest. meerwaarde.nl

Welzijn in de buurt Hoofddorp-Zuidwest. meerwaarde.nl Welzijn in de buurt Hoofddorp-Zuidwest meerwaarde.nl MeerWaarde dichtbij! Worstelt u met een probleem en weet u niet goed waar u terecht kunt? Kent u iemand in de omgeving die ondersteuning of hulp nodig

Nadere informatie

informatie en advies. De samenwerking tussen formele en informele zorg wordt steeds belangrijker. We helpen zorgorganisaties om de samenwerking

informatie en advies. De samenwerking tussen formele en informele zorg wordt steeds belangrijker. We helpen zorgorganisaties om de samenwerking Jaaroverzicht 2014 Hoe gaan die veranderingen in de zorg en in het gemeentelijk beleid uitpakken in mijn persoonlijke situatie? Die vraag horen onze mantelzorgmakelaars regelmatig. De behoefte aan informatie

Nadere informatie

Thuis wonen met ondersteuning Sterker in de samenleving.

Thuis wonen met ondersteuning Sterker in de samenleving. Thuis wonen met ondersteuning Sterker in de samenleving. Powered by Pluryn Woon je zelfstandig of binnen je gezin en heb je daarbij ondersteuning nodig? Dan kun je gebruik maken van de ambulante hulpverlening

Nadere informatie

4.3. Aanbod voor (ouders van) basisschoolkinderen

4.3. Aanbod voor (ouders van) basisschoolkinderen Alle ouders met kinderen tot 4 jaar die in ons werkgebied wonen. Pedagoog. 4.3. Aanbod voor (ouders van) basisschoolkinderen Dit aanbod is gericht op kinderen die naar de basisschool gaan en hun ouders.

Nadere informatie

opvang begeleiding huisvesting dagbesteding maatjesprojecten voor mensen met een psychiatrische achtergrond

opvang begeleiding huisvesting dagbesteding maatjesprojecten voor mensen met een psychiatrische achtergrond opvang begeleiding huisvesting dagbesteding maatjesprojecten Stichting Corridor Stichting Corridor is een kleinschalige organisatie voor mensen vanaf achttien jaar met een psychiatrische achtergrond. We

Nadere informatie

Geweld in huis raakt kinderen. Informatie en advies voor ouders

Geweld in huis raakt kinderen. Informatie en advies voor ouders Geweld in huis raakt kinderen Informatie en advies voor ouders Bij huiselijk geweld tussen (ex) partners worden KINDEREN vaak over het hoofd gezien. Toch hebben zij meer in de gaten dan u denkt. Dit kan

Nadere informatie

Geweld in huis raakt kinderen. Informatie en advies voor ouders. huiselijkgeweldwb.nl 0900 126 26 26. 5 cent per minuut

Geweld in huis raakt kinderen. Informatie en advies voor ouders. huiselijkgeweldwb.nl 0900 126 26 26. 5 cent per minuut Geweld in huis raakt kinderen Informatie en advies voor ouders Grafisch ontwerp: Ontwerpstudio 2 MAAL EE Bij huiselijk geweld tussen (ex-)partners worden kinderen vaak over het hoofd gezien. Toch hebben

Nadere informatie

Projectplan Stichting Present Maassluis

Projectplan Stichting Present Maassluis Projectplan 2015-2017 Stichting Present Maassluis Inhoudsopgave Blz. Missie Stichting Present Maassluis 2 Visie Stichting Present Maassluis 2 Interne organisatie 3 Operationeel team 3 Groepen 4 Maatschappelijke

Nadere informatie

llochtone meiden en vrouwen in-zicht

llochtone meiden en vrouwen in-zicht 2010 PROJECTEN Nieuwsbrief INHOUD Allochtone meiden & vrouwen in-zicht (Vervolg project) Kinderen aan zet (Onderzoek naar de gevolgen voor kinderen van het hebben van een moeder die seksueel misbruikt

Nadere informatie

Meander Nijmegen. Samen groot worden. Zorg voor jeugdigen. Begeleiding en (tijdelijk) wonen voor kinderen, jongeren en gezinnen BEGELEID (KAMER) WONEN

Meander Nijmegen. Samen groot worden. Zorg voor jeugdigen. Begeleiding en (tijdelijk) wonen voor kinderen, jongeren en gezinnen BEGELEID (KAMER) WONEN BEGELEID (KAMER) WONEN OPVOEDINGS- ONDERSTEUNING HULP OP MAAT LOGEERHUIS Meander Nijmegen stgmeander.nl Zorg voor jeugdigen Begeleiding en (tijdelijk) wonen voor kinderen, jongeren en gezinnen Samen groot

Nadere informatie

Verlies, verdriet en rouw

Verlies, verdriet en rouw Verlies, verdriet en rouw Albert Schweitzer ziekenhuis november 2013 pavo 0233 Inleiding Iemand die u dierbaar was, waar uw zorg naar uitging, is overleden. Het wegvallen van de overledene brengt wellicht

Nadere informatie

training van basis naar brug

training van basis naar brug training van basis naar brug een extra steuntje in de rug voor kinderen met autisme bij de overstap van de basisschool naar de brugklas een aanbod van de Polikliniek in Doorwerth informatie voor cliënten,

Nadere informatie

Ambulante begeleidingsdienst ZigZag

Ambulante begeleidingsdienst ZigZag Ambulante begeleidingsdienst ZigZag Gestichtstraat 4 9000 Gent 09/2401325 Ambulante begeleidingsdienst ZigZag Binnen ambulante begeleidingsdienst ZigZag onderscheiden wij twee types van ondersteuning in

Nadere informatie

Ondersteuning en activiteiten voor mantelzorgers

Ondersteuning en activiteiten voor mantelzorgers Ondersteuning en activiteiten voor mantelzorgers Workshops, lotgenotencontact, bijeenkomsten, individuele begeleiding Ben je mantelzorger? Je bent mantelzorger wanneer je de zorg voor een ziek of gehandicapt

Nadere informatie

v r o u w e n o p v a n g R SA MANUS informatie voor verwijzers

v r o u w e n o p v a n g R SA MANUS informatie voor verwijzers v r o u w e n o p v a n g R SA MANUS informatie voor verwijzers Vrouwenopvang Rosa Manus is een instelling voor opvang van en hulpverlening aan mishandelde of met mishandeling bedreigde vrouwen en hun

Nadere informatie

DE GGZ IN DE 9 PRESTATIEVELDEN

DE GGZ IN DE 9 PRESTATIEVELDEN WMO W A A I E R Obstakels - Voorwaarden en Aanbevelingen DE GGZ IN DE 9 PRESTATIEVELDEN 1 Het bevorderen van sociale samenhang en leefbaarheid van dorpen wijken en buurten Obstakels Isolement Vooroordelen

Nadere informatie

Delen is Helen. Wat kan je doen bij verlies van relatie, werk, geliefde of gezondheid

Delen is Helen. Wat kan je doen bij verlies van relatie, werk, geliefde of gezondheid Delen is Helen Wat kan je doen bij verlies van relatie, werk, geliefde of gezondheid Rouw Is een natuurlijk proces, waarbij verdriet en eenzaamheid voorkomende gevoelens kunnen zijn. Verlies van gezondheid

Nadere informatie

Jaarplan Humanitas. Noordwest-Friesland

Jaarplan Humanitas. Noordwest-Friesland Jaarplan 2018 Humanitas Noordwest-Friesland Hoofdstuk blz. 1 Inleiding 2 1. De afdeling: het bestuur,vrijwilligers, deelnemers, leden, contacten,samenwerking en ondersteuning 2. Activiteitenplan 2018 4

Nadere informatie

LEFF Fitter, gezonder en blijer

LEFF Fitter, gezonder en blijer LEFF Fitter, gezonder en blijer informatie voor gemeenten mei 2017 LEFF (lifestyle, energy, fun & friends) GLI voor kinderen boven een gezond gewicht van 7 tot 13 jaar en hun ouders Door de Vrije Universiteit

Nadere informatie

Beleidsnotitie. Hulpdienst Nijmegen

Beleidsnotitie. Hulpdienst Nijmegen Beleidsnotitie Hulpdienst Nijmegen 2012-2016 2 INLEIDING Stichting Hulpdienst Nijmegen is een vrijwilligersorganisatie die zinvolle en nuttige ontmoetingen organiseert tussen vrijwilligers, hulpbehoevenden

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk in Veenendaal Vacatures, scholing en ondersteuning

Vrijwilligerswerk in Veenendaal Vacatures, scholing en ondersteuning Vrijwilligerswerk in Veenendaal Vacatures, scholing en ondersteuning 1 Nuttig bezig zijn, iets voor een ander betekenen, sociale contacten of werkervaring opdoen. Er zijn talloze redenen waarom mensen

Nadere informatie