Mevr. Agnès Solon Bouwkunst - Architecture BD. Anscpachlaan BRUSSEL. D/01254/14 Stabiliteit rotsbrug, Ter Kamerenbos te Brussel.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Mevr. Agnès Solon Bouwkunst - Architecture BD. Anscpachlaan BRUSSEL. D/01254/14 Stabiliteit rotsbrug, Ter Kamerenbos te Brussel."

Transcriptie

1 B-3560 Lummen (België) Tel.: 013/ BTW BE Mevr. Agnès Solon Bouwkunst - Architecture BD. Anscpachlaan BRUSSEL Web: uw kenmerk ons kenmerk KV/B Lummen, 19 januari 2015 Pag. 1/12 D/01254/14 Stabiliteit rotsbrug, Ter Kamerenbos te Brussel Geachte In navolging van ons plaatsbezoek d.d. 9/12/2014 maken wij u hierbij onze bevindingen over betreffende de stabiliteit van de brugstructuur (rotsblokken) gelegen in de Floralaan van het Ter Kamerenbos te Brussel. 1. Visuele inspectie De visuele vaststelling werden uitgevoerd vanaf de begane grond (onder de brug) en vanop de brug. Een uitgebreide inspectie vanop een hoogwerker is aangewezen teneinde een beter beeld te krijgen op de probleemsituaties. Zo kan er ondermeer een inspectie worden uitgevoerd naar eventuele scheurvorming aan de onderzijde van de brug. De rotsbrug gelegen in het Ter Kamerenbos dateert van Sindsdien zijn er verschillende restauratie uitgevoerd, waarvan de laatste grondige restauratie dateert van De rotsbrug vertoont verschillende types van gebreken dewelke in de onderstaande paragrafen worden besproken. Figuur 1 geeft een zicht op de brug met aanduiding van de locatie van de schadegevallen.

2 Pag. 2/12 Fig. 1 Grondplan, aanduiding van schadegevallen 1.1. Afscheuren/afschuiven van rotspartijen Enkele grote rotspartijen vertonen aan de voet een aanzienlijke afscheuring. Vroegere herstellingen met mortel en recentere getuigemortel (beige) tonen aan dat de scheurvorming toeneemt (figuren 2 en 3). Op basis van foto s, ter beschikking gesteld door Mevr. Agnès Solon (Stad Brussel), kon worden vastgesteld dat de getuigezone werden aangebracht in juli of augustus Sinds de zomer 2014 zijn de getuigezones nagenoeg allemaal gescheurd. Dit kan wijzen op een toename van de scheurwijdte al dan niet tengevolge van temperatuurschommelingen. De scheuren die in de loop der jaren zijn ontstaan hebben een breedte tot wel enkele centimeters.

3 Pag. 3/12 Fig. 2 Scheurvorming onderaan rots, 2 getuigezones onderaan rots (beige) Fig. 3 Scheurvorming in cementering tussen rotsen

4 Pag. 4/12 De toename van de scheurvorming kan verschillende oorzaken hebben. Mogelijks is het te wijten aan het overhellen van de rotsen naar de zijkanten van de brug. De aanwezigheid van bomengroei kan het kantelen bijkomend stimuleren door het verdringend effect van de wortels. Een andere mogelijke verklaring kan liggen in de mogelijke afschuiving van rotsen op de brug. Dit kan het gevolg zijn van erosie (figuur 4) van de grondaanvulling. Zowel aan de oost- als westkant werden er rotsen vastgesteld die nagenoeg volledig losgescheurd zijn. Gezien er zich meer en hogere rotspartijen bevinden aan de westkant is de problematiek er het grootst. Fig. 4 Erosie grondaanvulling op brug Gelet op de toename en grootte van de scheurwijdte is de huidige situatie onstabiel. Het is onmogelijk te voorspellen op welke termijn er brokstukken of steenpartijen naar beneden kunnen vallen. Dit risico is echter zeer reëel. Het is derhalve ten zeerste aangewezen om, in afwachting van grondige consoliderende werken, de veiligheidszone onderaan uit te breiden (min. 10 m van brug) en te verhogen (Heras hekken i.p.v. nadar). Bovenop de brug dient er eveneens een veiligheidszone te worden afgebakend om te beletten dat mensen te dicht bij de rand staan. De bijkomende horizontale belasting (leunen) zou het naar beneden vallen van reeds onstabiele stenen kunnen uitlokken.

5 Pag. 5/ Afschuiving westkant landhoofd zuid Aan de westkant van de brug is het talud aan de zuidzijde uitgespoeld. Dit heeft geleid tot een afschuiving van het talud en de rotspartijen tegen het landhoofd. De uitgespoelde zone is enkele vierkante meters groot en is weergegeven in figuren 5 en 6. De afschuiving is allicht het gevolg van een slechte afwatering van de Floralaan. Bij hevige regenval komt het water van de rijbaan op het voetpad terecht. Aan de zuidkant wordt dit water naar de zijkant van de brug geleid en stroomt zo langs het talud (figuur 7). Fig. 5 Zone afschuiving rotsen en erosie van talud

6 Pag. 6/12 Fig. 6 Afschuiving rotsen westzijde landhoofd zuid Fig. 7 Geulvorming door afstromend water, afstroming langs talud (figuren 5 en 6)

7 Pag. 7/12 Tijdens het plaatsbezoek kon worden vastgesteld dat het voetpad intussen heraangelegd werd (hernieuwing dolomiet). Het is echter te verwachten dat de uitspoeling zich op termijn opnieuw manifesteert gezien de problematiek van de afwatering niet is opgelost. Naast de lokale gronderosie en afschuiving van een beperkte zone van rotsen, kon ook worden vastgesteld dat de omringende rotsen een uitgebreide scheurvorming vertonen (figuur 8). Dit kan wijzen op de instabiliteit van een groter geheel, nagenoeg heel de rotsbekleding van het landhoofd aan de zuid-westkant. Fig. 8 Scheurvorming in zone boven afschuiving Een verbetering van de afwatering in combinatie met een stabilisatie van het talud en rotsbekleding zijn noodzakelijk Erosie westkant landhoofd noord Tijdens het plaatsbezoek werden drainagebuizen aangetroffen aan de westkant van landhoofd noord. De functie en oorsprong van deze buizen zijn niet meteen duidelijk. Er kon evenwel worden vastgesteld dat deze drainagebuizen reeds tot (beperkte) erosie hebben geleid. Om een afschuiving zoals aan landhoofd zuid (of groter) te vermijden dient deze afwatering zo snel mogelijk aangepast te worden. Het is aangewezen de drainage buizen aan te sluiten op het rioleringsstelsel of te verlengen tot in de vallei (eventueel via een afwateringsgoot).

8 Pag. 8/12 Fig. 9 Beginnende erosie onder drainagebuizen, westkant landhoofd noord 1.4. Corrosie en overhelling balustrade De balustrade is opgebouwd uit beton in houtimitatie rond een wapeningsstaaf of -korf. Een groot deel van de balustrade werd reeds in 2005 hersteld. Er kon echter worden vastgesteld dat er op enkele plaatsen opnieuw corrosie is opgetreden, mogelijks in destijds onbeschadigde zones. De schade concentreert zich voornamelijk ter hoogte van de verankering van de balustrade in de rotsen, weergegeven in figuur 10. Op enkele locaties is de balustrade zelf gebroken.

9 Pag. 9/12 Fig. 10 Betonschade ter hoogte van verankering De balustrades met een grote lengte hellen over naar buiten toe (figuur 11). Deze vervormingen zijn allicht te wijten aan een afschuiving van de grond of een onvoldoende diepe verankering van de leuning. De verankering van de balustrades dient gecontroleerd te worden. Fig. 11 Overhelling en uitbuiling van balustrade

10 Pag. 10/ Plantengroei De aanwezigheid van oude boomstronken wijst erop dat er vroeger grote bomen stonden tussen de rotsen. De wortels van deze bomen hebben de rotsen weggeduwd waardoor deze hun stabiliteit en onderlinge samenhang deels hebben verloren. De huidige plantengroei dient eveneens preventief verwijderd te worden aangezien er zich opnieuw bomengroei ontwikkeld Waterinfiltratie doorheen metselwerkgewelf De aanwezigheid van zoutuitbloeiingen bovenaan het tongewelf, wijzen op infiltratie van water doorheen het voetpad. De zoutuitbloeiingen treden op aan de westzijde van het gewelf, weergegeven in figuur 12. Vanop de begane grond kon eventuele schade aan de stenen niet worden vastgesteld. Een inspectie vanop een hoogwerker kan hierover uitsluitsel geven. Hierbij kan dan tevens nagegaan worden of er een afscheuring tussen de rotsen en het baksteenmetselwerk (boogvorm) aanwezig is. Fig. 12 Zoutuitbloeiingen bovenaan tongewelf, westkant

11 Pag. 11/12 2. Bijkomend onderzoek Bovenstaande opmerkingen werden vastgesteld tijdens het plaatsbezoek d.d. 9/12/2014. Het betrof enkel een visuele inspectie vanop de begane grond op en onder de brug. Teneinde een beter zicht te verkrijgen op de verschillende problematieken zijn bijkomende onderzoeken aangewezen. Hieronder wordt een overzicht gegeven van mogelijke bijkomende onderzoeken: Topografische opmeting Een topografische opmetingen (in 3D) van de huidige toestand met inbegrip van plaatsing van referentiepunten (spiegels) op strategische plaatsen. Zodoende kan een eventuele toename van de overhelling of kanteling van rotsen op termijn worden opgemerkt. Demecmetingen Door middel van het plaatsen van demecmeetpunten kan de evolutie van scheurwijdtes worden opgemeten. Er kan worden vastgesteld of er naast de natuurlijke scheurevolutie ten gevolge van de seizoenen (scheurwijdte neemt toe in winter en neemt af in zomer) ook een continue toename optreedt, dewelke kan wijzen op een wegkanteling van de rotsen. Sonderingen Op basis van de sondeerresulaten kan de stabiliteit van de taluds geëvalueerd worden. Indien grondankers dienen te worden geplaatst voor stabilisatie van de taluds, dienen deze aan de hand van de resultaten van de sonderingen gedimensioneerd te worden. Visuele inspectie door middel van hoogwerker Het is aangewezen de rotsbogen aan weerskanten van de brug te inspecteren van dichtbij. Dit kan door middel van touwtechnieken of bij voorkeur door middel van een hoogwerker. Het schadepatroon van de rotspartijen kan zodoende beter in kaart worden gebracht, de zoutuitbloeiingen bovenaan het tongewelf kunnen van dichtbij geëvalueerd worden en eventuele scheurvorming in het tongewelf kan vastgesteld worden.

12 Pag. 12/12 3. Besluit Op basis van de visuele inspectie tijdens plaatsbezoek d.d. 9/12/2014, werden de verschillende problematieken vastgesteld: Instabiliteit van individuele rotsen en rotspartijen Optreden van erosie en/of afschuiving aan de taluds en rotsbekleding aan de flanken Corrosie en vervormingen van balustrades Plantengroei tussen rotsen Waterinfiltratie met zoutuitbloeiingen tot gevolg Op termijn is een uitgebreide restauratie van de rotsbrug noodzakelijk. Op basis van de visuele inspectie worden enkele consolideren maatregelen aangereikt voor de verschillende problematieken: Grondankers: Stabilisatie taluds Funderingverbetering: Herstellen onderspoelde zone Inboren korte ankers: Verankering individuele rotsen Inboren lange ankers: Verankering rotspartijen Verwijderen van bomen Betonherstelling balustrade Drainage onder voetpad, waterdichting onder drainage en verbeteren afwateringsrichtingen Gezien de instabiliteit van verschillende rotsen op de brug is het ten zeerste aangewezen om, in afwachting van grondige consoliderende werken, de veiligheidszone onderaan uit te breiden (min. 10 m van brug) en te verhogen (Heras hekken i.p.v. nadar). Bovenop de brug dient er eveneens een veiligheidszone te worden afgebakend. Hoogachtend Ing. Kristof Verreydt Dr. Ir. Kris Brosens

HEIMOLEN TE AARTSELAAR HOUTONDERZOEK STEENLIJST VANGWEEG

HEIMOLEN TE AARTSELAAR HOUTONDERZOEK STEENLIJST VANGWEEG HEIMOLEN TE AARTSELAAR HOUTONDERZOEK STEENLIJST VANGWEEG Lindekensveld 5 bus 3.2 B-3560 Lummen TRICONSULT nv Technology Restoration Innovation E-mail: info@triconsult.be Lindekensveld 5 bus 3.2 - B-3560

Nadere informatie

Notitie Dossier 8915

Notitie Dossier 8915 Notitie 02 03 2016 Dossier 8915 Brandschade bergingen Tichelberg Noord te Zoetermeer Verslag inspecties d.d. 21 en 26 januari 2016 tijdens verwijderen dakbedekking 1 Inleiding Op 31 december 2014 heeft

Nadere informatie

Memo Inleiding Conclusie Inspectiemethodiek Situatie op locatie

Memo Inleiding Conclusie Inspectiemethodiek Situatie op locatie Memo memonummer 2016-05-17-1 datum 19 mei 2016 aan G. vd Horst Gemeente Stadskanaal van G.J. Verhoef Antea Group kopie project Inspectie kademuur projectnr. 266797 betreft Inspectie kademuur aan de A-kade

Nadere informatie

Instructie onderhoud balkons

Instructie onderhoud balkons Instructie onderhoud balkons 1. Geschiedenis van de balkons. 2. Wat zijn de meest voorkomende balkonconstructie. 3. Wat voor type schades zijn herkenbaar. 4. Hoe dient het onderhoud te worden uitgevoerd.

Nadere informatie

Vraag 1 Herinnert u zich uw antwoorden op de eerdere vragen over de veiligheid van de A4-tunnel Midden-Delfland? 1

Vraag 1 Herinnert u zich uw antwoorden op de eerdere vragen over de veiligheid van de A4-tunnel Midden-Delfland? 1 Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Plesmanweg 1-6 2597 JG Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456 0000

Nadere informatie

DIJLE 1STE ARM 1 / 17. Foto Omschrijvingen / Locatie

DIJLE 1STE ARM 1 / 17. Foto Omschrijvingen / Locatie DIJLE 1STE ARM Kaartblad Foto Omschrijvingen / Locatie LO Waterpeil (TAW) Perceel Code (1), / opmerking RO L H D OPP - M² VOL - M³ 3 Begijnhof thv begin 1 ste Arm RO 1071R 3 Opbouw: fundering houten palen

Nadere informatie

Terechtwijzend bericht nr 1 dd

Terechtwijzend bericht nr 1 dd Terechtwijzend bericht nr 1 dd 10 11 2016 A. Wijzigingen in het bestek 1. Pg. 3 Algemene informatie opdracht aanpassingen vetgedrukt Uitvoeringstermijn: Perceel 1: 2 nachten + 1 dag (vrijdagavond vanaf

Nadere informatie

Beschrijving bij foto 1: Overzichtfoto toren OLV ten Hemelopening

Beschrijving bij foto 1: Overzichtfoto toren OLV ten Hemelopening Beschrijving bij foto 1: Overzichtfoto toren OLV ten Hemelopening De foto s welke gebruikt zijn in deze fotobijlage zijn foto s welke genomen zijn tijdens een inspectie m.b.v. abseiltechniek aan de buitenzijde

Nadere informatie

INSPECTIERAPPORT 2015 Objectnummer 2781 Mausoleum Achter Ljouwerterdyk GC Akkrum

INSPECTIERAPPORT 2015 Objectnummer 2781 Mausoleum Achter Ljouwerterdyk GC Akkrum INSPECTIERAPPORT 2015 Objectnummer 2781 Achter Ljouwerterdyk 6 8491 GC Akkrum Stichting Monumentenwacht Fryslân Postbus 137 8900 AC Leeuwarden tel. 058 2157365/fax. 058 2157336 info@monumentenwacht-fryslan.nl

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE. Beschadigingen Constructies. Drijfvuil. Menselijke- of dierlijke activiteit. Overloop of golfoverslag. Scheuren.

INHOUDSOPGAVE. Beschadigingen Constructies. Drijfvuil. Menselijke- of dierlijke activiteit. Overloop of golfoverslag. Scheuren. INHOUDSOPGAVE 1. Beschadigingen 2. Constructies 3. Drijfvuil 4. Menselijke- of dierlijke activiteit 5. Overloop of golfoverslag 6. Scheuren 7. Uittredend water 8. Vervormingen Bij welk schadebeeld dient

Nadere informatie

MEMO. (complexnummer 694, 701 en 704) en ter aanvulling 1 woonblok (complexnummer 725) Onderdeel : Sparingen in galerijplaat tbv warmtenet Revisie : 0

MEMO. (complexnummer 694, 701 en 704) en ter aanvulling 1 woonblok (complexnummer 725) Onderdeel : Sparingen in galerijplaat tbv warmtenet Revisie : 0 MEMO Auteur : Esther Bosland Aan : Project : 3 Woonblokken Groenoord Schiedam Doc.nr (complexnummer 694, 701 en 704) en ter aanvulling 1 Onderdeel : Sparingen in galerijplaat tbv warmtenet Revisie : 0

Nadere informatie

Veilig gebruik van Hoogwerkers Leidraad bij het vaststellen van de bodemcondities

Veilig gebruik van Hoogwerkers Leidraad bij het vaststellen van de bodemcondities Introductie Alle hoogwerkers vertrouwen voor hun stabiliteit op de gesteldheid van de ondergrond waarop zij zich bevinden. Dit geldt zowel voor machines die alleen kunnen werken met het gebruik van afstempeling

Nadere informatie

Onderzoek naar de veiligheid van de M-tribune van stadion De Vliert te s-hertogenbosch. Project: M-tribune De Vliert.

Onderzoek naar de veiligheid van de M-tribune van stadion De Vliert te s-hertogenbosch. Project: M-tribune De Vliert. Onderzoek naar de veiligheid van de M-tribune van stadion De Vliert te s-hertogenbosch Project: M-tribune De Vliert Bijlage 2: Foto s Bijlage 2-Foto's-170721 pagina 1 van 18 Fotoreportage bij veldonderzoek

Nadere informatie

TNO Bouw en Ondergrond. Parkeergarage Bos en Lommerplein Amsterdam veldonderzoek. TNO-rapport 2006-D-R0167

TNO Bouw en Ondergrond. Parkeergarage Bos en Lommerplein Amsterdam veldonderzoek. TNO-rapport 2006-D-R0167 TNO Bouw en Ondergrond TNO-rapport 2006-D-R0167 Parkeergarage Bos en Lommerplein Amsterdam veldonderzoek Civiele Infrastructuur Van Mourik Broekmanweg 6 Postbus 49 2600 AA Delft www.tno.nl T 0152763000

Nadere informatie

-Duurzaam onderhoud begint al bij het ontwerpen -Detaillering, materiaal keuze zeer belangrijk -Door slechte detaillering voor waterafvoer is niet

-Duurzaam onderhoud begint al bij het ontwerpen -Detaillering, materiaal keuze zeer belangrijk -Door slechte detaillering voor waterafvoer is niet Welkom -Goed en vakkundig onderhoud verlengt levensduur van gebouwen -Duurzaam onderhoud is daarom goed voor de portemonnee en milieu -Goed voor de portemonnee door behoud van de waarde van het gebouw

Nadere informatie

Tronçon d'inspection. L. 0 (Sud) A réparer avant la prochaine visite (=dans les 4 ans)

Tronçon d'inspection. L. 0 (Sud) A réparer avant la prochaine visite (=dans les 4 ans) RAPPORT D'INSPECTION 001...000280/S/002 Secteur ARR SUD (12) Nom F. Bassestraat - Rue F. Basse Ligne 01 Lieu 1000 BRUXELLES Km 0,280 Tronçon d'inspection L. 0 (Sud) Tél SCST Voies 911/46138 Caractéristiques

Nadere informatie

Hoofdstuk 2.8 Topografische verkenmerken van bruggen

Hoofdstuk 2.8 Topografische verkenmerken van bruggen Vlaams Ministerie van Mobiliteit en Openbare Werken Departement Mobiliteit en Openbare Werken Technisch Ondersteunende Diensten Expertise Beton en Staal (EBS) Graaf de Ferrarisgebouw, verdieping 6 Koning

Nadere informatie

Gebruikshandleiding Rechte dakrandbeveiliging

Gebruikshandleiding Rechte dakrandbeveiliging Gebruikshandleiding Rechte dakrandbeveiliging Conform NEN-EN 13374 Klasse A Deze handleiding is eigendom van: ASC Group Pottenbakkerstraat 32 4871 EP Etten-Leur Nederland Disclaimer Deze documentatie is

Nadere informatie

Beverdam in de Scheide

Beverdam in de Scheide Beverdam in de Scheide Aanleiding Sinds enkele jaren heeft zich een bever gevestigd in de overstortvijver bij de watergang Scheide in de gemeente Venray. Het dier heeft meerdere oeverholen langs de vijver

Nadere informatie

Artikel Omschrijving Eenheid Aantal Lengte Breedte Hoogte Totaal subs. Totaal niet-subs. Hoeveelheid

Artikel Omschrijving Eenheid Aantal Lengte Breedte Hoogte Totaal subs. Totaal niet-subs. Hoeveelheid 1/5, dd. 26/01/2017 Art. 1.00. Voorafgaande werkzaamheden 1.01. Plaatsbeschrijving GP 1,00 1,00 1,00 1.02. Inrichting van de werf 80 % subs GP 0,800 0,80 0,80 20 % niet-subsidieerbaar GP 0,200 0,20 0,20

Nadere informatie

Gebruikshandleiding Schuine dakrandbeveiliging

Gebruikshandleiding Schuine dakrandbeveiliging Gebruikshandleiding Schuine dakrandbeveiliging Conform NEN-EN 13374 Klasse B Deze handleiding is eigendom van: ASC Group Leerlooierstraat 32 4871 EN Etten-Leur Nederland Disclaimer Deze documentatie is

Nadere informatie

Plaatsingsvoorschriften DELTA -THENE: Afdichting in de spouwmuur Conform EN 14967:2006

Plaatsingsvoorschriften DELTA -THENE: Afdichting in de spouwmuur Conform EN 14967:2006 Plaatsingsvoorschriften DELTA -THENE: Afdichting in de spouwmuur Conform EN 14967:2006 Algemene informatie: Het product is CE-gecertificeerd: prestatieverklaring op www.doerken.be. De folie beantwoordt

Nadere informatie

AFDEKKINGS- EN AFSLUITINGSINRICHTINGEN VAN GIETIJZER OF GIETSTAAL : EISEN

AFDEKKINGS- EN AFSLUITINGSINRICHTINGEN VAN GIETIJZER OF GIETSTAAL : EISEN COPRO vzw Onpartijdige Instelling voor de Controle van Bouwproducten Dendermondsestraat 168-1083 BRUSSEL Tel : 02/468.00.95 Fax : 02/469.10.19 e-mail : copro@cobonet.be BTW BE 424.377.275 PCR 000-1497262-67

Nadere informatie

Ter plaatse van de instabiliteiten treedt op sommige plaatsen water uit het talud

Ter plaatse van de instabiliteiten treedt op sommige plaatsen water uit het talud ., Project Havens Terneuzen Overleg stabiliteitsprobleem Datum:. Tijd: Deelnemers: Archiefnummer: Opsteller verslag 22-03-2006 10.00 Ruud Bosters (DWW), Wilbur van Beijnen (PBZ), Harrie van Gils (PBZ),

Nadere informatie

1 March 6, 2013 07/02/2011

1 March 6, 2013 07/02/2011 1 March 6, 2013 WORKSHOP 2 Waterdichtheid hernemingsvoegen. Doel van de presentatie : Wat zijn hernemingsvoegen? Welke produkten te gebruiken. Hoe de producten plaatsen om een optimale waterdichtheid te

Nadere informatie

PUNT 3 INGEDIEND DOOR RAADSLID ERIK BEUNCKENS GEMEENTERAAD VAN 25 SEPTEMBER 2017

PUNT 3 INGEDIEND DOOR RAADSLID ERIK BEUNCKENS GEMEENTERAAD VAN 25 SEPTEMBER 2017 Problemen landbouwwegen grensgebied Asse-ter-Heide / Meldert PUNT 3 INGEDIEND DOOR RAADSLID ERIK BEUNCKENS GEMEENTERAAD VAN 25 SEPTEMBER 2017 LEGENDE 1 9 : Situering van de foto s A : Landbouwweg verbinding

Nadere informatie

Aan Van e-mail Belangstellenden Bureau Aanbestedingen aanbestedingen@leiden.nl

Aan Van e-mail Belangstellenden Bureau Aanbestedingen aanbestedingen@leiden.nl Financiële en Juridische Dienstverlening Team Juridische Dienstverlening Memo Aan Van e-mail Belangstellenden Bureau Aanbestedingen aanbestedingen@leiden.nl Onderwerp Datum: 13 oktober 2009 Nota van inlichtingen

Nadere informatie

Voorbeeld Meerjarenonderhoudsplan

Voorbeeld Meerjarenonderhoudsplan Voorbeeld Meerjarenonderhoudsplan VD12-012-2 DEMO Vasco de Gammastraat Amsterdam De Vastgoeddokter Westzijde 422 1506 GM ZAANDAM 075-631 03 75 www.vastgoeddokter.com info@vastgoeddokter.com Algemene Objectgegevens

Nadere informatie

Steekkaart. Meer uitleg over de structuur en inhoud van de steekkaarten, vindt u in de leeswijzer.

Steekkaart. Meer uitleg over de structuur en inhoud van de steekkaarten, vindt u in de leeswijzer. INVENTARIS GRONDVERSCHUIVINGEN Steekkaart Meer uitleg over de structuur en inhoud van de steekkaarten, vindt u in de leeswijzer. De gegevens in dit rapport en in de steekkaarten worden enkel meegedeeld

Nadere informatie

Bescherming van betonstructuren Actieve Kathodische Bescherming

Bescherming van betonstructuren Actieve Kathodische Bescherming Bescherming van betonstructuren Actieve Kathodische Bescherming Gewapend beton en chloride een moeilijke relatie Lessius Campus De Nayer 24 November 2011 dr. ir. Kris Brosens ir. Sven Ignoul prof. dr.

Nadere informatie

INSPECTIEDOCUMENT PROGRAMMA VAN EISEN VISUELE INSPECTIE REGIONALE WATERKERINGEN

INSPECTIEDOCUMENT PROGRAMMA VAN EISEN VISUELE INSPECTIE REGIONALE WATERKERINGEN INSPECTIEDOCUMENT PROGRAMMA VAN EISEN VISUELE INSPECTIE REGIONALE WATERKERINGEN Groningen, november 2004 1. Inleiding De gebeurtenissen in Wilnis en Rotterdam in de zomer van 2003, waarbij wateroverlast

Nadere informatie

ORANJERIE TE HOBOKEN: STABILITEITSONDERZOEK DAKSPANTEN

ORANJERIE TE HOBOKEN: STABILITEITSONDERZOEK DAKSPANTEN ORANJERIE TE HOBOKEN: STABILITEITSONDERZOEK DAKSPANTEN Lindekensveld 5 bus 3.2 B-3560 Lummen TRICONSULT nv Technology Restoration Innovation E-mail: info@triconsult.be Lindekensveld 5 bus 3.2 - B-3560

Nadere informatie

Grondvernageling: mogelijkheden en beperkingen

Grondvernageling: mogelijkheden en beperkingen Grondvernageling: mogelijkheden en beperkingen Prof ir Jan Maertens Jan Maertens BVBA en KU Leuven Techniek van de grondvernageling = Wapeningselementen aanbrengen die de in de grond optredende trek- en

Nadere informatie

Gecombineerd toestel. Vragen over de huidige toestand OK Niet OK. FC* Beschrijving - Commentaar. 1. Conform de EN-norm Permanente markering

Gecombineerd toestel. Vragen over de huidige toestand OK Niet OK. FC* Beschrijving - Commentaar. 1. Conform de EN-norm Permanente markering Vragen over de huidige toestand Niet 1. Conform de EN-norm 1176 Is op het speeltoestel een markering aangebracht dat het in overeenstemming met de NBN/EN-norm 1176 is of kan de fabrikant een geschreven

Nadere informatie

Steigers Woonschepenhaven. Visuele inspectie betonnen steiger 2013 Gemeente Groningen

Steigers Woonschepenhaven. Visuele inspectie betonnen steiger 2013 Gemeente Groningen Steigers Woonschepenhaven Visuele inspectie betonnen steiger 2013 Gemeente Groningen September 2013 Steigers Woonschepenhaven Visuele inspectie betonnen steiger 2013 Gemeente Groningen Opdrachtgever Project

Nadere informatie

3/06/2015. Garantieverzekering Gevelrenovatie. 2 juni 2015. Situering van de garantieverzekering

3/06/2015. Garantieverzekering Gevelrenovatie. 2 juni 2015. Situering van de garantieverzekering Garantieverzekering Gevelrenovatie 2 juni 2015 Situering van de garantieverzekering 1 Omvang van de waarborg vergoeden van de herstelkosten (afbraak, product, toegangsmiddelen, arbeid) van schade voortvloeiende

Nadere informatie

Beheerplan Kades (zoet water) Harlingen

Beheerplan Kades (zoet water) Harlingen Beheerplan Kades (zoet water) Harlingen Januari 2016 Beheerplan Kades (zoet water) Harlingen Januari 2016 Gemeente Harlingen Inleiding In de maanden mei en juni 2015 heeft Oosterhof Holman Beton- en waterbouw

Nadere informatie

INSPECTIERAPPORT 2014 Objectnummer 242701 Boerderij Enne-Jans Heerd Maarhuizen 3 te Maarhuizen

INSPECTIERAPPORT 2014 Objectnummer 242701 Boerderij Enne-Jans Heerd Maarhuizen 3 te Maarhuizen INSPECTIERAPPORT 2014 Objectnummer 242701 Boerderij Enne-Jans Heerd Maarhuizen 3 te Maarhuizen Monumentenwacht Groningen Hoge der A 5 9712 AC Groningen tel. 050-5891585/ fax. 050-3123362 info@monumentenwachtgroningen.nl

Nadere informatie

Werfix BVBA. Drenotube drainage: beschrijving systeem

Werfix BVBA. Drenotube drainage: beschrijving systeem Drenotube drainage: beschrijving systeem DRENOTUBE is een geocomposiet (samenstelling van verschillende materialen) ter vervanging van de klassieke Franse drainage. Ze bestaat uit 4 elementen. 1. Een golvende

Nadere informatie

Memo. Omschrijving werkzaamheden molenerven

Memo. Omschrijving werkzaamheden molenerven Memo Voor: Gemeente Molenwaard Datum: 23 augustus 2016 Referentie: INFR150820 160718 M-45 Onderwerp: Omschrijving werkzaamheden molenerven Molenkade Omschrijving werkzaamheden molenerven Aanleiding De

Nadere informatie

Het Total Wall Concept (scheur)herstel systeem

Het Total Wall Concept (scheur)herstel systeem Reparatie methoden Het Total Wall Concept (scheur)herstel systeem Hierbij informeren wij u over de Total Wall Concept herstel methode voor gescheurd metselwerk. Door middel van het Total Wall Concept (TWC)

Nadere informatie

Dossier 9431 BETONSCHADE WONINGEN TURFBERG TE ZOETERMEER. Rapport Schadeanalyse en hersteladvies. 1 december 2016

Dossier 9431 BETONSCHADE WONINGEN TURFBERG TE ZOETERMEER. Rapport Schadeanalyse en hersteladvies. 1 december 2016 Dossier 9431 BETONSCHADE WONINGEN TURFBERG TE ZOETERMEER Rapport 9431 1 0 Schadeanalyse en hersteladvies 1 december 2016 INHOUD 1 Inleiding... 2 2 Gebruikte gegevens... 3 3 Beschrijving van de constructie

Nadere informatie

AFIX Durmelaan 20 B-9880 Aalter Tel: 0(032) 9 / Fax: 0(032) 9 /

AFIX Durmelaan 20 B-9880 Aalter Tel: 0(032) 9 / Fax: 0(032) 9 / AFIX Durmelaan 20 B-9880 Aalter Tel: 0(032) 9 / 381.61.01 Fax: 0(032) 9 / 381.61.00 http://www.afixgroup.com BEREKENIINGSNOTA STEIGER EN 12810 2N SW12 / 257 H2 A - LA WERKHOOGTE = 38,,50 M Berekeningsnota

Nadere informatie

Door palen naast elkaar uit te voeren, is het mogelijk om een wand te vormen die dienstdoet als beschoeiing (zie afbeelding 1).

Door palen naast elkaar uit te voeren, is het mogelijk om een wand te vormen die dienstdoet als beschoeiing (zie afbeelding 1). Infofiche 56.4 Palenwanden. Type 2 : Naast elkaar geplaatste palen die elkaar raken (tangenspalenwanden) Verschenen : juli 2012 Deze Infofiche over palenwanden van het type 2 waarbij de palen naast elkaar

Nadere informatie

Infrabel Bestek 57/53/2/15/008 Directie Asset Management Zone Antwerpen

Infrabel Bestek 57/53/2/15/008 Directie Asset Management Zone Antwerpen Infrabel Bestek 57/53/2/15/008 Directie Asset Management Zone Antwerpen BESCHRIJVENDE OPMETING Algemene opmerkingen: Behoudens de andersluidende bepalingen, omvatten de hierna vermelde werken van de opmetingsstaat:

Nadere informatie

RESTAURATIEPLAN BRUG BIJ KASTEEL HACKFORT

RESTAURATIEPLAN BRUG BIJ KASTEEL HACKFORT 16108 Restauratie brug Bij kasteel Hackfort, Baakseweg 8 Vorden. i.o.v. Vereniging Natuurmonumenten Datum: 29-11-2016 RESTAURATIEPLAN BRUG BIJ KASTEEL HACKFORT ARCO ARCHITECTEN BNA 1 INHOUDSOPGAVE 1 Algemeen...

Nadere informatie

Hoe kom ik van grondwaterproblemen af?

Hoe kom ik van grondwaterproblemen af? Wat is grondwater? Grondwater is zoals het woord zelf al aangeeft het water dat zich in de grond bevindt. We zien het meestal niet totdat we het onverwacht tegenkomen of er zelfs overlast van ondervinden

Nadere informatie

Plan ontwikkeling Natuurbegraafplaats Maasbree

Plan ontwikkeling Natuurbegraafplaats Maasbree Plan ontwikkeling Natuurbegraafplaats Maasbree Plan ontwikkeling Natuurbegraafplaats Maasbree Rapportnummer: 13-26602-B-M-GP Dossiernummer: M20642.02 Naam opdrachtgever: Opstellers: Kellerberg Bosgoed

Nadere informatie

14. Geohydrologie Zuidbuurt eemnes Tauw Kenmerk N001-4524746BTM-V01 06-12-2007

14. Geohydrologie Zuidbuurt eemnes Tauw Kenmerk N001-4524746BTM-V01 06-12-2007 14. Geohydrologie Zuidbuurt eemnes Tauw 06-12-2007 Notitie Concept Contactpersoon Maaike Bevaart Datum 6 december 2007 Geohydrologie Zuidbuurt Eemnes 1 Inleiding Ter voorbereiding op de ontwikkeling van

Nadere informatie

evit model klaar in jpg formaat. Maak dit bestand van te voren klein in windows picture-manager door afbeelding bewerken /comprimer

evit model klaar in jpg formaat. Maak dit bestand van te voren klein in windows picture-manager door afbeelding bewerken /comprimer 21; evit model klaar in jpg formaat. Maak dit bestand van te voren klein in windows picture-manager door afbeelding bewerken /comprimer nager een foto op formaat ca 21 x 24 dmv bewerken/snijden ng in knoppenbalk

Nadere informatie

Titel : Wandelpromenade Prattenburg, Engelenburg en Sandenburg INHOUDSOPGAVE. 1 INLEIDING... 3 1.1 Omschrijving kunstwerk... 3 1.2 Leeswijzer...

Titel : Wandelpromenade Prattenburg, Engelenburg en Sandenburg INHOUDSOPGAVE. 1 INLEIDING... 3 1.1 Omschrijving kunstwerk... 3 1.2 Leeswijzer... Rapportnummer : I 15196 INHOUDSOPGAVE 1 INLEIDING... 3 1.1 Omschrijving kunstwerk... 3 1.2 Leeswijzer... 4 2 DECOMPOSITIE... 5 3 OVERZICHT NOODZAKELIJKE REPARATIES...19 3.1 Hoofddraagconstructie...20 3.2

Nadere informatie

1. Perceel met uniforme helling

1. Perceel met uniforme helling Omschrijving van types hellingen in het kader van de toepassing van het keuzepakket bufferstrook op percelen met een hoge of zeer hoge erosiegevoeligheid om te voldoen aan de randvoorwaarden erosie 1.

Nadere informatie

Afsluitingen & Euroclo Verplaatsbare werfafsluitingen

Afsluitingen & Euroclo Verplaatsbare werfafsluitingen Afsluitingen & Euroclo Verplaatsbare werfafsluitingen Afsluitingen Verplaatsbare werfafsluitingen Voordelen afsluitingen Extra stijfheid door 7 rijen mazen. Zeer stevig met doorlopende lasnaad. Licht en

Nadere informatie

BIJLAGE 1 PERIMETER VAN HET GEBIED WAARVOOR HET BEHEERSPLAN WORDT OPGEMAAKT

BIJLAGE 1 PERIMETER VAN HET GEBIED WAARVOOR HET BEHEERSPLAN WORDT OPGEMAAKT BEHEERSPLAN BIJLAGE 1 BIJLAGE 1 PERIMETER VAN HET GEBIED WAARVOOR HET BEHEERSPLAN WORDT OPGEMAAKT BIJLAGE 2 LIJST VAN PREMIEGERECHTIGDE WERKEN EN WERKEN VRIJGESTELD VAN TOELATING 1. instandhoudingswerken

Nadere informatie

Plan architectuur (plaatsen van een platformlift) werd ter beschikking gesteld, samen met het bestek van bij de eerste gunningsprocedure.

Plan architectuur (plaatsen van een platformlift) werd ter beschikking gesteld, samen met het bestek van bij de eerste gunningsprocedure. Gulden-Vlieslaan 31A Leo Baekelandstraat 18 8000 Brugge 9000 Gent tel 050 67 68 30 tel 09 390 87 75 info@stabitec.be www.stabitec.be Tav mevr. Deborah Vanden Brande Stad Antwerpen Francis Wellesplein 1

Nadere informatie

beheersorganisme voor de controle van de betonproducten Tel. (02) Fax (02) TECHNISCHE VOORSCHRIFTEN PTV

beheersorganisme voor de controle van de betonproducten Tel. (02) Fax (02) TECHNISCHE VOORSCHRIFTEN PTV PROBETON Vereniging zonder winstoogmerk beheersorganisme voor de controle van de betonproducten Aarlenstraat 53 - B9 1040 BRUSSEL Tel. (02) 237.60.20 Fax (02) 735.63.56 e-mail : mail@probeton.be website

Nadere informatie

38 Afrasteringen bij een waterkering

38 Afrasteringen bij een waterkering 38 Afrasteringen bij een waterkering 38.1 Inleiding In dit hoofdstuk staat het plaatsen en verwijderen van afrasteringen (paaltjes met schapengaas of paaltjes met draden ertussen) centraal. Het plaatsen

Nadere informatie

Schöck Isokorb type D

Schöck Isokorb type D Schöck Isokorb type Inhoud Pagina Toepassingsvoorbeelden 84 Productbeschrijving 85 Bovenaanzichten 86 apaciteitstabellen 87-92 Rekenvoorbeeld 93 Bijlegwapening 94 Inbouwhandleiding 95-96 hecklist 97 Brandwerendheid

Nadere informatie

Evaluatie heien stalen buispalen combiwand Quarleshaven te Vlissingen.

Evaluatie heien stalen buispalen combiwand Quarleshaven te Vlissingen. Ingenieursburo Maters en De Koning T.a.v. Dhr. M. Bal Bisletweg 2 05 AW CAPELLE A/D IJSSEL Uw kenmerk: Ons kenmerk: B15dm1.242.fw.docx Datum: IFCO Funderingsexpertise BV Limaweg 17 43 CB Waddinxveen Tel:

Nadere informatie

Geometrisch ontwerp. Geometrische aspecten van wegen Lesgever: Prof. Dr. Ir. H. De Backer

Geometrisch ontwerp. Geometrische aspecten van wegen Lesgever: Prof. Dr. Ir. H. De Backer Geometrisch ontwerp Geometrische aspecten van wegen Lesgever: Prof. Dr. Ir. H. De Backer Academiejaar 2016-2017 OPBOUW WEGDEK De bepaling van de bouwklassen gebeurt via de site www.wegenenverkeer.be/bouwklasse.

Nadere informatie

INSPECTIEFORMULIER * Algemene inlichtingen Datum, inlichtingen en commentaar

INSPECTIEFORMULIER * Algemene inlichtingen Datum, inlichtingen en commentaar INSPECTIEFORMULIER * Benaming van het kunstwerk: Wellingstraat te Heusden. Inspectienummer : Districtnummer : 421 Inspecteur(s) (naam, graad) : TUERLINCKXM., deskundige MELKEBEKE D, deskundige Algemene

Nadere informatie

Spoorwerken in het kader van de stationsvernieuwing Gent-Sint-Pieters:

Spoorwerken in het kader van de stationsvernieuwing Gent-Sint-Pieters: Spoorwerken in het kader van de stationsvernieuwing Gent-Sint-Pieters: Verbreden spoorwegtalud A. Musschestraat Vernieuwen brug Krijgslaan Renoveren brug Kortrijksesteenweg Aanleg dienstpaden Kristin Berckmans

Nadere informatie

Notitie 20100908-10 Akoestisch onderzoek wegverkeerslawaai Hoge Wei te Oosterhout (GLD) Beoordeling buitenruimten

Notitie 20100908-10 Akoestisch onderzoek wegverkeerslawaai Hoge Wei te Oosterhout (GLD) Beoordeling buitenruimten Notitie 20100908-10 Akoestisch onderzoek wegverkeerslawaai Hoge Wei te Oosterhout (GLD) Beoordeling buitenruimten Datum Referentie Behandeld door 1 februari 2011 20100908-10 A. Timmers/LSC 1 Inleiding

Nadere informatie

RAW0717-00184 Gemeente Ridderkerk Bruggen Van Peltterrein te Ridderkerk BESTEK A/25/2009 - Definitief

RAW0717-00184 Gemeente Ridderkerk Bruggen Van Peltterrein te Ridderkerk BESTEK A/25/2009 - Definitief Bladnr. 14 CATALOGUS verwerkingsinrichting 1152 Verhardingen 115210 307312 Opbreken betonstraatstenen. m2 250,00 N Betreft (op te hogen) verharding van de rijbaan t.h.v. de tijdelijke dam en de brug 3

Nadere informatie

QuakeShield Modellering constructief gedrag bij belasting in het vlak 17 November 2017

QuakeShield Modellering constructief gedrag bij belasting in het vlak 17 November 2017 QuakeShield Modellering constructief gedrag bij belasting in het vlak 17 November 2017 Advisering op het gebied van constructies voor gebouwen en civiele werken QuakeShield Systeem Het QuakeShield Systeem

Nadere informatie

Betonrenovatie. ir. Bram Dooms Adjunct labohoofd Betontechnologie. Onderhoud van gebouwen Betonrenovatie 02/06/2016 1

Betonrenovatie. ir. Bram Dooms Adjunct labohoofd Betontechnologie. Onderhoud van gebouwen Betonrenovatie 02/06/2016 1 Betonrenovatie ir. Bram Dooms Adjunct labohoofd Betontechnologie Onderhoud van gebouwen Betonrenovatie 02/06/2016 1 Betonrenovatie Toestand Proactief - onderhoud Reactief - herstelling Minimale toestand

Nadere informatie

INSPECTIERAPPORT 2010 Objectnummer 2781 Mausoleum Achter Ljouwerterdyk GC Akkrum

INSPECTIERAPPORT 2010 Objectnummer 2781 Mausoleum Achter Ljouwerterdyk GC Akkrum INSPECTIERAPPORT 2010 Objectnummer 2781 Achter Ljouwerterdyk 6 8491 GC Akkrum Stichting Monumentenwacht Fryslân Postbus 137 8900 AC Leeuwarden tel. 058 2157365/fax. 058 2157336 info@monumentenwacht-fryslan.nl

Nadere informatie

Leiden Ringweg Oost. Bouwfasering Sumatrabrug. Movares Nederland B.V. ing. R. van der Vlies Kenmerk TW-VDV-120009934 - Versie 1.0

Leiden Ringweg Oost. Bouwfasering Sumatrabrug. Movares Nederland B.V. ing. R. van der Vlies Kenmerk TW-VDV-120009934 - Versie 1.0 Leiden Ringweg Oost Bouwfasering Sumatrabrug Opdrachtgever Gemeente Leiden Ondertekenaar Movares Nederland B.V. ing. R. van der Vlies Kenmerk TW-VDV-120009934 - Versie 1.0 Utrecht, 10 mei 2012 Definitief

Nadere informatie

Klimaatverandering en de landschapszones in het hooggebergte

Klimaatverandering en de landschapszones in het hooggebergte Plus Casequest 2 Klimaatverandering en de landschapszones in het hooggebergte 1/5 Inleiding Van de evenaar naar de polen vinden we aan het aardoppervlak een opeenvolging van landschapszones. Opeenvolgend

Nadere informatie

Meerjarenonderhoudsplan

Meerjarenonderhoudsplan Meerjarenonderhoudsplan BRUG2010-01 Spoorbrug Hanzeboog 1 INLEIDING Iedere organisatie die bruggen, sluizen, tunnels, etc. beheert weet dat onderhoud een belangrijk aspect van het beheren is. Ieder bouwdeel

Nadere informatie

Inspectie monumenten Nieuwe Energie

Inspectie monumenten Nieuwe Energie Inspectie monumenten Nieuwe Energie Datum rapport: 12 september 2016 Datum inspecties en foto s juli- september 2016 Naam inspecteur Bas Teunissen (gemeente Haarlem) Opdrachtomschrijving Opname bouwkundige

Nadere informatie

Memo. Berend Feddes. Simon Duivenvoorde april 2005

Memo. Berend Feddes. Simon Duivenvoorde april 2005 Memo Dienst Beheer Infrastructuur afdeling Technisch Specialistisch Onderhoud Aan Berend Feddes Van Telefoonnummer Datum Simon Duivenvoorde 0182-62 22 82 21 april 2005 Betreft Korte notitie met aandachtspunten

Nadere informatie

In de directe omgeving van de Ir. Molsweg is geen oppervlaktewater aanwezig.

In de directe omgeving van de Ir. Molsweg is geen oppervlaktewater aanwezig. Waterparagraaf Algemeen Huidige situatie De Ir. Molsweg tussen de Pleijweg en de Nieland bestaat uit een enkele rijbaan met twee rijstroken. Via een rotonde sluit de Ir. Molsweg aan op de Nieland. De rijbaan

Nadere informatie

INSPECTIE PUTTEN TELECOM RAIL ENERGIE WASTEWATER

INSPECTIE PUTTEN TELECOM RAIL ENERGIE WASTEWATER INSPECTIE PUTTEN TELECOM RAIL ENERGIE WASTEWATER CROSSCUBE Modulaire trekputten Schouw- en trekputten zijn onmisbaar voor een duurzaam en onderhoudbaar kabelnetwerk. Crosscube is een modulair kunststof

Nadere informatie

Inspectie dakbedekking en beplanting Markenhoven.

Inspectie dakbedekking en beplanting Markenhoven. Inspectie dakbedekking en beplanting Markenhoven. Copijn tuin- en landschapsarchitecten b.v. Datum: 13 juni 2014 V.3 Projectnummer: 14.T0344 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Wijze van onderzoek 3 3. Uitgangssituatie

Nadere informatie

Brussels Hoofdstedelijk Gewest ****** Vereniging van de Stad en de Gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Mobiliteitscel

Brussels Hoofdstedelijk Gewest ****** Vereniging van de Stad en de Gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Mobiliteitscel Koninklijk Besluit van 9 oktober 1998 tot bepaling van de vereisten voor de aanleg van verhoogde inrichtingen op de openbare weg en van de technische voorschriften waaraan die moeten voldoen. Van commentaar

Nadere informatie

CRECHE GRAVELINES RESTAURATIE VAN DE SCHUIFRAMEN BIJLAGE BIJ HET BIJZONDER BESTEK TOESTAND EN RESTAURATIEPRINCIPE

CRECHE GRAVELINES RESTAURATIE VAN DE SCHUIFRAMEN BIJLAGE BIJ HET BIJZONDER BESTEK TOESTAND EN RESTAURATIEPRINCIPE CRECHE GRAVELINES RESTAURATIE VAN DE SCHUIFRAMEN EN ANDER SCHRIJNWERK BIJLAGE BIJ HET BIJZONDER BESTEK TOESTAND EN RESTAURATIEPRINCIPE Gevel naar de Clovislaan Problematiek van de ramen in crèche Gravelines

Nadere informatie

Verantwoord dilateren met nieuwe dilatatietool. Prof. ir-arch. D.R.W. Martens

Verantwoord dilateren met nieuwe dilatatietool. Prof. ir-arch. D.R.W. Martens Verantwoord dilateren met nieuwe dilatatietool Prof. ir-arch. D.R.W. Martens overzicht Waarom dilateren? Gangbare praktijk Waarom nieuwe dilatatietool? Uitgangspunten Opportuniteiten met dilatatietool

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding. Wetgeving. Algemene Preventie. Situaties eigen aan IMEC. Ladders. Stellingen. Docent: Tony Devolder IMEC restricted

Inhoud. Inleiding. Wetgeving. Algemene Preventie. Situaties eigen aan IMEC. Ladders. Stellingen. Docent: Tony Devolder IMEC restricted Werken op hoogte Inhoud Inleiding Wetgeving Algemene Preventie Situaties eigen aan IMEC Ladders Stellingen IMEC restricted 2009 2 Inleiding Ongevallen ten gevolge van het werken op hoogte: - teveel aan

Nadere informatie

1. Algemene meteorologische situatie

1. Algemene meteorologische situatie Koninklijk Meteorologisch Instituut Wetenschappelijke Dienst meteorologische en klimatologische Inlichtingen Ringlaan, 3 B-1180 Brussel Tél.: +32 (0)2 373 0520 Fax : +32 (0)2 373 0528 Vlaamse Overheid

Nadere informatie

Inspecties van gemetselde gevels

Inspecties van gemetselde gevels Voeg een foto in met formaat ca24 x 21; werkwijze: - zet in een map een foto of revit model klaar in jpg formaat. Maak dit bestand van te voren klein in windows picturemanager door afbeelding bewerken

Nadere informatie

Adviesrapport van het dak

Adviesrapport van het dak Adviesrapport van het dak Betreft: Advies rapportage van het dak Project: Prins Mauritsstraat 20 te Schiedam Datum: 19 december 2012 In opdracht van eigenaar is er op 19 december 2012 een visuele inspectie

Nadere informatie

Memo. Inhoudsopgave. Onderwerp: Deksloof damwand gemaal Kamperveen. Engbert van der Weide. Datum: Documentnummer: IJD

Memo. Inhoudsopgave. Onderwerp: Deksloof damwand gemaal Kamperveen. Engbert van der Weide. Datum: Documentnummer: IJD Memo Onderwerp: Deksloof damwand gemaal Kamperveen Aan: Opsteller: Engbert van der Weide Pieter Schoutens Datum: 18-10-2016 Documentnummer: IJD-013265 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 2 2. Uitgangspunten...

Nadere informatie

beheersorganisme voor de controle van de betonproducten Tel. (02) Fax (02) TECHNISCHE VOORSCHRIFTEN PTV

beheersorganisme voor de controle van de betonproducten Tel. (02) Fax (02) TECHNISCHE VOORSCHRIFTEN PTV PROBETON Vereniging zonder winstoogmerk beheersorganisme voor de controle van de betonproducten Aarlenstraat 53 - B9 1040 BRUSSEL Tel. (02) 237.60.20 Fax (02) 735.63.56 e-mail : mail@probeton.be website

Nadere informatie

Drempt. Rapport Ned. 52. Gld. 4.

Drempt. Rapport Ned. 52. Gld. 4. Drempt. Rapport Ned. 52. Gld. 4. Vraagstelling. Wat zijn de maten, versieringen en vorm van de van de kerk van Drempt (kaart afb. 1) gerapporteerde grafplaat uit de (ruim te nemen) 12 e eeuw? Wat is zijn

Nadere informatie

Grondvernageling, mogelijkheden en beperkingen.

Grondvernageling, mogelijkheden en beperkingen. Grondvernageling, mogelijkheden en beperkingen. Prof. ir Jan Maertens, Jan Maertens BVBA en KU Leuven. 1. Inleiding. De techniek van de grondvernageling bestaat erin om wapeningselementen of nagels aan

Nadere informatie

7 MEI Ministerieel besluit betreffende het signaleren van werken en verkeersbelemmeringen op de openbare weg. Belgisch Staatsblad 21 mei 1999

7 MEI Ministerieel besluit betreffende het signaleren van werken en verkeersbelemmeringen op de openbare weg. Belgisch Staatsblad 21 mei 1999 7 MEI 1999. - Ministerieel besluit betreffende het signaleren van werken en verkeersbelemmeringen op de openbare weg. Belgisch Staatsblad 21 mei 1999 HOOFDSTUK I. - Signaleren van werken. Artikel 1. Algemene

Nadere informatie

VOOR PROEVEN OP MATERIALEN

VOOR PROEVEN OP MATERIALEN KATHOLIEKE U"NrVERSITEIT LEUVEN LABORATORIUM REYNTJENS VOOR PROEVEN OP MATERIALEN ERKENNINGSPROEVEN INNERFIX Kasteelpark Arenberg 40 B-3001 Heverlee K.U.LEUVEN RESEARCH Mi) DEVELOPMENT LABORATORIUM REYNTJENS

Nadere informatie

Veebescherming bij aanplant hoogstamfruitbomen Regionaal Landschap Zuid-Hageland, versie april 2017

Veebescherming bij aanplant hoogstamfruitbomen Regionaal Landschap Zuid-Hageland, versie april 2017 Veebescherming bij aanplant hoogstamfruitbomen Regionaal Landschap Zuid-Hageland, versie april 2017 Basis 1. zonder veebescherming Basis 2. met veebescherming tegen schapen mm, hoogte 1,5-1,8 m; breedte

Nadere informatie

RIOLERINGSONDERDELEN EN TOESTELLEN UIT GIETIJZER BESTEMD VOOR OPVANG EN AFVOER VAN WATER: KWALITEITSEISEN

RIOLERINGSONDERDELEN EN TOESTELLEN UIT GIETIJZER BESTEMD VOOR OPVANG EN AFVOER VAN WATER: KWALITEITSEISEN COPRO vzw Onpartijdige Instelling voor de Controle van Bouwproducten Dendermondsestraat 168-1083 BRUSSEL 02 468 00 95 02 469 10 19 info@copro.eu BTW BE 0424.377.275 KBC 426-4079801-56 TECHNISCHE VOORSCHRIFTEN

Nadere informatie

DelftseSchie Brug. Arc2 architecten Kebajastraat 41 1336 NA Almere 036-5217911 post@arc2.nl www.arc2.nl. datum status opdrachtgever projectnummer

DelftseSchie Brug. Arc2 architecten Kebajastraat 41 1336 NA Almere 036-5217911 post@arc2.nl www.arc2.nl. datum status opdrachtgever projectnummer Kebajastraat 41 1336 NA Almere 036-5217911 post@arc2.nl www.arc2.nl nummer nr impressies 0.2 bna - ir. G-J de Jong - Kebajastraat 41-1336 NA - Almere - t:036-5217770- e:post@arc2.nl - www.arc2.nl 2250

Nadere informatie

Handleiding Inspectie tool KMO Reno p 1/ 13

Handleiding Inspectie tool KMO Reno p 1/ 13 p 1/ 13 Handleiding: Conditiemeting bestaande KMO gebouwen Ing. Karolien Couscheir, Prof. dr. ir. Bart Craeye 1 Situering conditietool Binnen het project KMO Reno (VLAIO TETRA project: HBC.2016.0120) wordt

Nadere informatie

Artikel 11.03 Afmeting van de werkplekken Werkplekken moeten zo groot zijn dat iedere persoon die er werkt voldoende bewegingsvrijheid heeft.

Artikel 11.03 Afmeting van de werkplekken Werkplekken moeten zo groot zijn dat iedere persoon die er werkt voldoende bewegingsvrijheid heeft. Reglement Onderzoek Schepen Rijnvaart HOOFDSTUK 11 VEILIGHEID OP DE WERKPLEK Artikel 11.01 Algemene bepalingen 1. Vaartuigen moeten zodanig zijn gebouwd, ingericht en uitgerust, dat personen daarop veilig

Nadere informatie

De beantwoording van de categorieën A, B en C steeds op een nieuw vel papier beginnen.

De beantwoording van de categorieën A, B en C steeds op een nieuw vel papier beginnen. Deelexamen : Betononderhoudskundige Datum : 16 april 2015 Tijd : 14.00 16.30 uur (150 minuten) Het examen bestaat uit drie gedeelten met een totaal van 13 vragen: categorie A (5 vragen), categorie B (4

Nadere informatie

Visie op de Twellose Beek 21

Visie op de Twellose Beek 21 Afb. 2.19 Sfeerbeeld van zone 4 Afb. 2.20 Huidige situatie zone 4 Visie op de Twellose Beek 21 Afb. 2.21 Doorsnede zone 5 Afb. 2.22 Kaart van zone 5 2.6 Zone 5 Zone 5 is de meest stedelijke omgeving wat

Nadere informatie

WERKPLAN VERVANGEN BRUG BIJ FORT DE KWAKEL Opdrachtgever: Gemeente Leiden Bestandsnaam: Werkplan Rijnbrug

WERKPLAN VERVANGEN BRUG BIJ FORT DE KWAKEL Opdrachtgever: Gemeente Leiden Bestandsnaam: Werkplan Rijnbrug WERKPLAN VERVANGEN BRUG BIJ FORT DE KWAKEL 30-17343 Opdrachtgever: Gemeente Leiden Bestandsnaam: 30-17380 Werkplan Rijnbrug Project: Onderhoud Rijnbrug gemeente Leiden Definitief Auteur: T. Baalbergen

Nadere informatie

Gebruikershandleiding. Telescoopladder

Gebruikershandleiding. Telescoopladder Gebruikershandleiding Telescoopladder Instructies Algemeen De telescoopladder kan worden versteld van een compact formaat (fig. 1) tot de volle lengte (fig. 2) of tot elke mogelijke tussenliggende lengte

Nadere informatie