De beantwoording van de categorieën A, B en C steeds op een nieuw vel papier beginnen.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De beantwoording van de categorieën A, B en C steeds op een nieuw vel papier beginnen."

Transcriptie

1 Deelexamen : Betononderhoudskundige Datum : 16 april 2015 Tijd : uur (150 minuten) Het examen bestaat uit drie gedeelten met een totaal van 13 vragen: categorie A (5 vragen), categorie B (4 vragen) en categorie C (4 vragen). Indien een vraag volledig en juist is beantwoord, zal dit worden gewaardeerd met het bij de vraag aangegeven aantal scorepunten. De beantwoording van de categorieën A, B en C steeds op een nieuw vel papier beginnen. Categorie Vraag Aantal scorepunten Totaal aantal scorepunten A A 1 15 A 2 15 A 3 10 A 4 15 Tot. A 70 A 5 15 Eis categorie A 34 B B 1 5 B 2 15 Tot. B 40 B 3 5 B 4 15 Eis categorie B 19 C C 1 30 C 2 30 C 3 15 Tot. C 90 C 4 15 Eis categorie C 44 Totaal Som A t/m C 200 Eis totaal 110 Vrijgegeven voor kopiëren

2 Categorie A Materiaaltechnologie en kwaliteit Vraag A1 Welk schademechanisme ziet u hier? Beschrijf dit mechanisme in eigen woorden. Welke betontechnologische maatregel kan men treffen om deze schade te voorkomen? Vraag A2 Omschrijf welk schademechanisme eerder kan optreden bij een betonconstructie in Scheveningen dan in Maastricht. Welke schademechanismen kunnen optreden als de betreffende betonconstructie in Scheveningen in contact staat met water uit de Noordzee? Vraag A3 10 punten Gewapend beton wordt door brand opgewarmd van 20 naar 1400 C Omschrijf welke schadebeelden achtereenvolgens optreden en geef indien mogelijk aan welke schademechanismes daarbij horen.

3 Vraag A4 Een gecertificeerd betonreparatiebedrijf ontvangt een bestek voor de uitvoering van betonreparatiewerkzaamheden. Het bestek is opgesteld door een door de opdrachtgever ingeschakeld adviesbureau. In het bestek worden de maatregelen voorgeschreven die moeten leiden tot herstel van de voorkomende betonschade. Geef puntsgewijs aan welke stappen u neemt alvorens op het bestek in te schrijven. Heeft het betonreparatiebedrijf in deze situatie ontwerpverantwoordelijkheid? Licht uw antwoord toe. Vraag A5 Een betonreparatiebedrijf is in het bezit van het procescertificaat voor het toepassen van specialistische instandhoudingstechnieken voor betonconstructies en werkt met gemotiveerd personeel. Welke beschrijving moet voor het personeel duidelijk zijn vastgelegd ter ondersteuning van de motivatie? Uit welke drie onderdelen bestaat deze beschrijving? Licht toe wat de verschillen tussen deze onderdelen zijn.

4 Categorie B Beheer en duurzaamheid bij ontwerp en uitvoering van betonconstructies BEGIN DIT ONDERDEEL OP EEN NIEUW BLAD! Vraag B1 5 punten Gesteld wordt: Het kiezen van de nul-optie is bij het onderhoud van een bouwdeel altijd verantwoord als binnen afzienbare tijd het gehele bouwwerk toch zal worden gesloopt. Is bovenstaande stelling juist? Volsta niet alleen met ja of nee, maar motiveer uw antwoord ook. Vraag B2 Gegeven: een gewapend betonnen balk is aan de beide uiteinden vrij opgeleg De balk wordt belast door het eigen gewicht van de balk. In deze belastingssituatie is de balk ongescheur De balk wordt vervolgens in het midden belast door een puntlast die van 0 kn voortdurend in grootte toeneemt tot de balk bezwijkt. Waar treedt het maximale buigend moment op in de balk? Beschrijf vanuit de gegeven belastingssituatie stapsgewijs hoe onder de toenemende belasting de samenwerking tussen beton en betonstaal zich voltrekt vanuit de doorsnede met het maximale buigend moment. Vraag B3 5 punten Een gewapend betonnen balk heeft naast sterkte ook stijfhei In welke situatie heeft de balk de grootste stijfheid: in ongescheurde of gescheurde toestand? Motiveer uw antwoor Vraag B4 Nadat een in het werk gestorte, gewapend betonnen balk is gestort en verhard, blijkt direct bij het verwijderen van de bekisting dat de balk aanzienlijk doorbuigt en in het midden van de overspanning flinke scheuren vertoont. U bent toevallig voor andere werkzaamheden op het werk en wordt direct om advies gevraag Wat adviseert u? Licht uw antwoord toe. Bij nader onderzoek aan de balk blijkt dat circa de helft van de berekende onderwapening is aangebracht. De balk kan en mag in de gegeven omstandigheden niet worden verwijderd, ondanks de grote doorbuiging. Welke opties zijn er voor het constructief herstel? Licht deze opties vanuit constructief oogpunt kort toe, zonder uitputtend in te gaan op de uitvoeringsaspecten.

5 Categorie C Betonreparatie: onderzoek, advies en uitvoering BEGIN DIT ONDERDEEL OP EEN NIEUW BLAD! Vraag C1 30 punten Tien jaar geleden is een groot appartementencomplex gebouwd, waarbij 180 prefab betonnen galerijplaten zijn opgelegd op consoles. Aan de onderzijde van 15 van deze galerijplaten waren bij oplevering scheuren aanwezig, dwars op de overspanningsrichting, loodrecht op de gevel. De constructeur van de aannemer heeft voorafgaand aan de oplevering geconstateerd dat de scheurwijdte kleiner was dan de betonvoorschriften destijds toestonden. Zijn conclusie was: geen maatregelen noodzakelijk. De toenmalige bouwdirectie is hiermee akkoord gegaan. Wat vindt u van het oordeel van de constructeur destijds? Zou u, als u destijds de bouwdirectie was, akkoord zijn gegaan? Motiveer uw antwoor De eigenaar heeft het plan opgevat om alle galerijplaten, inclusief de gescheurde, aan de onderzijde te voorzien van een carbonatatieremmend, damp-open verfsysteem. Wat zou een afweging kunnen zijn voor deze keuze van de eigenaar? Om voor het management zijn plan te onderbouwen en budget te verwerven, vraagt hij u om advies en wil hij dat u onderzoek doet naar de galerijplaten om het belang van de door hem overwogen coating te benadrukken. Hoe pakt u het onderzoek aan? Op welke aspecten gaat u letten q. wat gaat u onderzoeken? Welke meetmethoden /meetapparatuur zet u in? Leg uit wat u met de meetmethode wilt aantonen en welke conclusie(s) u aan de uitkomst verbindt.

6 Vraag C2 30 punten U wordt om advies gevraagd vanwege betonschade bij een appartementencomplex van 70 appartementen over 4 verdiepingen. Dit appartementencomplex is werkelijk schitterend gelegen, wordt daarom goed verhuurd en zal dan ook voorlopig niet worden gesloopt. De achterzijde grenst direct aan een park; langs de volledige achtergevel zijn over een strook van 25 meter vanaf de gevel perkplanten aanwezig. Aan de voor- en achterzijde van het complex zijn gevelbanden opgenomen van beton. Dit beton is niet voorzien van een coating. Aan de achterzijde is zeer incidenteel (maximaal 2 plekken per appartement) carbonatatie geïnitieerde wapeningscorrosie ontstaan op plaatsen waar de dekking van de aanwezige beugelwapening minder is dan circa 20 mm. Het repareren van deze schade kan op verschillende wijzen worden uitgevoer Als randvoorwaarde wordt gesteld dat het vergroten van de betondekking na reparatie, bijvoorbeeld door het opdikken van de constructie, niet is toegestaan. Evenmin is sprake van het aanbrengen van een coating of kathodische bescherming. Welke twee beschermingsprincipes liggen het meest voor de hand in deze situatie? U gaat het herstel uitvoeren. Beschrijf kort waaruit de werkzaamheden bestaan bij de twee genoemde beschermingsprincipes en welke aandachtspunten q. voorwaarden u hanteert ten aanzien van het verwijderen van beton en ontroesten van de wapening. Welke factoren beïnvloeden de duurzaamheid van het door u uitgevoerde herstel? Noem er ten minste 3. Uit welstandsoogpunt wordt thans toch overwogen de gevelbanden gelijktijdig te voorzien van een betoncoating. Welke van de twee onder vraag a) genoemde beschermingsprincipes heeft dan uw voorkeur, rekening houdend met de kosten en de praktische uitvoerbaarheid van het herstel. Motiveer uw antwoor

7 Vraag C3 Aan de onderzijde van een betonnen brug in een provinciale weg over een 5 meter breed ontwateringskanaal, wordt spuitbeton volgens de droge methode aangebracht. Welke invloed hebben onderstaande omstandigheden op deze techniek? e. De lengte van de slang tussen spuitmachine en spuitkop. De afstand van de spuitkop tot de onderzijde van de brug. De verkeersintensiteit. Wettelijke milieu-eisen. Eisen ten aanzien van de arbeidsomstandigheden. Licht per punt kort toe, wat de invloed is en hoe je daarmee om kunt gaan (of niet). Vraag C4 Bij een parkeergarage bij een winkelcentrum moet een deel van de vloeren op de twee parkeerverdiepingen en de bijbehorende hellingbanen worden herstel Er is vastgesteld dat op diverse plaatsen als gevolg van indringing van chloriden corrosie van de bovenwapening in de vloer is opgetreden. De vloeren moeten plaatselijk worden hersteld en over het volledige oppervlak worden voorzien van een beschermend, slijtvast coatingsysteem. De exploitant van de garage stelt als eis dat de garage gedurende de werkzaamheden in gebruik moet blijven, waarbij een minimale parkeercapaciteit moet worden gegarandeerd van 60%. Tevens moet de overlast voor gebruikers van de garage en voor de naastgelegen winkels tot een minimum worden beperkt. Wat betekenen de eisen van de exploitant voor: de mate waarin sanering van de ondergrond moet plaatshebben? het type reparatiemateriaal en type coating die worden gebruikt? de aard en omvang van de voorzieningen die nodig zijn om aan deze eisen te kunnen voldoen? de totale duur van het werk? Licht uw antwoorden kort toe.

17-12-2013 RENOVATIE VAN PARKEERGARAGES RENOVATIE VAN PARKEERGARAGES. Renovatie van Parkeergarages. Christian Carlie. Agenda.

17-12-2013 RENOVATIE VAN PARKEERGARAGES RENOVATIE VAN PARKEERGARAGES. Renovatie van Parkeergarages. Christian Carlie. Agenda. Renovatie van Parkeergarages Christian Carlie Tebecon B.V. Innovatiesachter de slagboom? UITDAGINGEN achter de slagboom! Agenda Even voorstellen Even voorstellen Schadebeelden in parkeergarages Stappenplan

Nadere informatie

CPS-ZF Zinkfolie. Algemeen. Belangrijkste eigenschappen. 250 micron dikke en 99,9% zuivere zinkfolie voorzien van een ion-geleidende lijmlaag.

CPS-ZF Zinkfolie. Algemeen. Belangrijkste eigenschappen. 250 micron dikke en 99,9% zuivere zinkfolie voorzien van een ion-geleidende lijmlaag. CPS-ZF Zinkfolie 250 micron dikke en 99,9% zuivere zinkfolie voorzien van een ion-geleidende lijmlaag. Algemeen CPS-ZF Zinkfolie is een opofferende galvanische anode specifiek ontworpen voor het bieden

Nadere informatie

Gecertificeerd onderhoud en reparatie van uw parkeergarages

Gecertificeerd onderhoud en reparatie van uw parkeergarages Gecertificeerd onderhoud en reparatie van uw parkeergarages Uitdagingen achter de slagboom 23 april 2015 ParkeerVak 2015 Christian Carlie Commercieel Manager Tebecon B.V. Even voorstellen: Tebecon Reeds

Nadere informatie

Is mijn galerij of balkon wel veilig genoeg? Wat gebeurt daar in dat beton? Over schademechanismen en onderzoekstechnieken

Is mijn galerij of balkon wel veilig genoeg? Wat gebeurt daar in dat beton? Over schademechanismen en onderzoekstechnieken Is mijn galerij of balkon wel veilig genoeg? Wat gebeurt daar in dat beton? Over schademechanismen en onderzoekstechnieken Martin de Jonker Voorzitter VABOR Mederapporteur CUR-Publicatie 248 Aanleiding:

Nadere informatie

Uitkragende Galerijvloeren

Uitkragende Galerijvloeren Uitkragende Galerijvloeren IR. DIK-GERT MANS N A M E N S P L AT F O R M C O N S T R U C T I E V E V E I L I G H E I D D.G. M A N S @ M EG E D. N L Aanleiding Mei 2011 Een galerijplaat van de 5 e woonlaag

Nadere informatie

Onderhoud van betonconstructies in parkeergarages

Onderhoud van betonconstructies in parkeergarages Onderhoud van betonconstructies in parkeergarages Vexpan lunchbijeenkomst 27 februari 2013 Ing. Chris Uittenbogaard Hemubo Betontechniek Agenda Even voorstellen Het werkgebied van de betonrenovatie specialisten

Nadere informatie

Aangepaste beoordeling constructieve veiligheid uitkragende betonnen vloeren. Balkons en galerijplaten: veilig genoeg?

Aangepaste beoordeling constructieve veiligheid uitkragende betonnen vloeren. Balkons en galerijplaten: veilig genoeg? 1 Aangepaste beoordeling constructieve veiligheid uitkragende betonnen vloeren Balkons en galerijplaten: veilig genoeg? 44 5 2015 Balkons en galerijplaten: veilig genoeg? Eerste uitgave protocol Deze constatering

Nadere informatie

Bijlage(n): (Liqal BV.) tek.nr. P1402/32_001 rev.dat. 01-12-2014 tek.nr. 864-B2 (beton vld. vloer) rev.dat. 08-12-2014

Bijlage(n): (Liqal BV.) tek.nr. P1402/32_001 rev.dat. 01-12-2014 tek.nr. 864-B2 (beton vld. vloer) rev.dat. 08-12-2014 Ref. nr. STAT-864(b) Statische (ontwerp)berekening voor een vloeistofdichte betonvloer met geïntegreerde (tankstation) luifel fundering, voor een truck tankstation aan de Graafschap Hornelaan 151 te Weert

Nadere informatie

Restaureren van monumentale betonconstructies. Inhoud presentatie. Laveren tussen richtlijnen en beleving.

Restaureren van monumentale betonconstructies. Inhoud presentatie. Laveren tussen richtlijnen en beleving. Restaureren van monumentale betonconstructies Restaureren van monumentale betonconstructies. Laveren tussen richtlijnen en beleving. Laveren tussen richtlijnen en beleving. Peter Nuiten (Rendon Onderhoudsgroep)

Nadere informatie

Nieuwe ontwikkelingen rond KB. Studiemiddag KB-Kenniscentrum 31 mei 2018

Nieuwe ontwikkelingen rond KB. Studiemiddag KB-Kenniscentrum 31 mei 2018 Nieuwe ontwikkelingen rond KB Studiemiddag KB-Kenniscentrum 31 mei 2018 KB met geleidende coating op uitkragende galerijvloeren voor het borgen van de constructieve veiligheid Edward Ermens - Nebest Inhoud

Nadere informatie

Notitie Dossier 8915

Notitie Dossier 8915 Notitie 02 03 2016 Dossier 8915 Brandschade bergingen Tichelberg Noord te Zoetermeer Verslag inspecties d.d. 21 en 26 januari 2016 tijdens verwijderen dakbedekking 1 Inleiding Op 31 december 2014 heeft

Nadere informatie

Instructie onderhoud balkons

Instructie onderhoud balkons Instructie onderhoud balkons 1. Geschiedenis van de balkons. 2. Wat zijn de meest voorkomende balkonconstructie. 3. Wat voor type schades zijn herkenbaar. 4. Hoe dient het onderhoud te worden uitgevoerd.

Nadere informatie

Memo. Berend Feddes. Simon Duivenvoorde april 2005

Memo. Berend Feddes. Simon Duivenvoorde april 2005 Memo Dienst Beheer Infrastructuur afdeling Technisch Specialistisch Onderhoud Aan Berend Feddes Van Telefoonnummer Datum Simon Duivenvoorde 0182-62 22 82 21 april 2005 Betreft Korte notitie met aandachtspunten

Nadere informatie

ACTUEEL. (2017, 09, maart) Geraadpleegd van

ACTUEEL. (2017, 09, maart) Geraadpleegd van ACTUEEL Uit het artikel Honderden balkons in Venlo afgesloten na twijfels over veiligheid van 9 maart 2017 op NU.nl bleek dat honderden bewoners van flats in de Venlose wijk het Vinckenbosje hun balkon

Nadere informatie

Deelexamen : BETONTECHNOLOOG Datum : 26 mei 2015. : 14.00 tot 17.00 uur (180 minuten)

Deelexamen : BETONTECHNOLOOG Datum : 26 mei 2015. : 14.00 tot 17.00 uur (180 minuten) Deelexamen : BETONTECHNOLOOG Datum : 26 mei 21 Tijd : 14. tot 17. uur (18 minuten) Het deelexamen bestaat uit 9 open vragen. Indien een open vraag volledig juist is beantwoord, zal dit worden gewaardeerd

Nadere informatie

Verwerkingsvoorschriften breedplaatvloeren

Verwerkingsvoorschriften breedplaatvloeren Verwerkingsvoorschriften breedplaatvloeren Montagejukafstanden De combinatie van plaatdikte, plaatwapening, vloerdikte en tralieliggers in een breedplaatelement bepalen de montagejukafstand ofwel de afstand

Nadere informatie

Is de bestaande gevel, een bouwsteen voor de toekomst?

Is de bestaande gevel, een bouwsteen voor de toekomst? Is de bestaande gevel, een bouwsteen voor de toekomst? ir. M. (Maaike) Ebberink 11 oktober 2012 Constructief oogpunt 2 1 Bron: www.nu.nl 3 4 2 GEBOUWVOORRAAD Woningvoorraad peildatum 1 januari 2009: 7.104.518

Nadere informatie

Steigers Woonschepenhaven. Visuele inspectie betonnen steiger 2013 Gemeente Groningen

Steigers Woonschepenhaven. Visuele inspectie betonnen steiger 2013 Gemeente Groningen Steigers Woonschepenhaven Visuele inspectie betonnen steiger 2013 Gemeente Groningen September 2013 Steigers Woonschepenhaven Visuele inspectie betonnen steiger 2013 Gemeente Groningen Opdrachtgever Project

Nadere informatie

5 PRODUCTEN 5.3 SYSTEEMVLOEREN

5 PRODUCTEN 5.3 SYSTEEMVLOEREN PRODUCTEN.3 SYSTEEMVLOEREN RIBBENVLOER Een ribbenvloer is een vrijdragende systeemvloer van geprefabriceerde vloerelementen die in de lengterichting (overspanningsrichting) van ribben zijn voorzien. Ook

Nadere informatie

Beton draagt de toekomst 4. Timmerfabriek Vlissingen. Timmerfabriek Vlissingen. Timmerfabriek Vlissingen

Beton draagt de toekomst 4. Timmerfabriek Vlissingen. Timmerfabriek Vlissingen. Timmerfabriek Vlissingen Nieuwe toepassingen voor gebouwen en het versterken van constructies Behoud industrieel monument door herbestemming Timmerfabriek Vlissingen 1 2 Timmerfabriek Vlissingen Timmerfabriek Vlissingen Inleiding,

Nadere informatie

Project te Voorschoten: 7 vrijstaande woningen, 28 appartementen, 39 semi-vrijstaande woningen

Project te Voorschoten: 7 vrijstaande woningen, 28 appartementen, 39 semi-vrijstaande woningen Projectbegeleiding: Met een jarenlange bouwkundige ervaring op uitvoeringsniveau, is Bouwinspect uw partner in het begeleiden van bouwkundige projecten, hierbij kan gedacht worden aan Opname van bouwkundige

Nadere informatie

Staalberekening dakopbouw bouwdeel C, E en L

Staalberekening dakopbouw bouwdeel C, E en L Nieuwbouw Amphia Ziekenhuis Breda Staalberekening dakopbouw bouwdeel C, E en L code: 11714K Nieuwbouw Amphia ziekenhuis Breda Staalberekening Dakopbouw bouwdeel C, E en L Berekening deel S-CEL - Concept

Nadere informatie

CUR-Aanbeveling 118 Het nieuwe betonrepareren

CUR-Aanbeveling 118 Het nieuwe betonrepareren C.A. van der Steen -13, 14, 15 oktober 2015 TechnoConsult BV CUR-Aanbeveling 118 Het nieuwe betonrepareren Ir. Corné van der Steen Voorzitter VABOR (vereniging adviseurs betononderhoud en reparatie) Directeur

Nadere informatie

sterkte en stijfheid van kolommen bij wisselbelasting

sterkte en stijfheid van kolommen bij wisselbelasting sterkte en stijfheid van kolommen bij wisselbelasting kolommen met rechthoekige doorsnede STICHTING C O M M I S S I E VOOR U I T V O E R I N G V A N R E S E A R C H INGESTELD DOOR DE BETO N VE R EN I Gl

Nadere informatie

Nieuwbouw paardenstal dhr. M. Wouters Wissengrachtweg 25 te Hulsberg Gewichts-, sterkte- en stabiliteitsberekening. 13 mei 2014

Nieuwbouw paardenstal dhr. M. Wouters Wissengrachtweg 25 te Hulsberg Gewichts-, sterkte- en stabiliteitsberekening. 13 mei 2014 Hulsberg Pagina 2 / 12 Inhoudsopgave 1 Uitgangspunten 3 1.1 Normen & Voorschriften 3 1.2 Materialen 4 1.3 Ontwerpcriteria 4 1.4 Betondekking 4 1.5 Belastingen 5 1.6 Stabiliteit 6 1.7 Vervormingseisen 6

Nadere informatie

Betonreparatie in Nederland. Bart van der Woerd Senior Adviseur Practice-Engineering

Betonreparatie in Nederland. Bart van der Woerd Senior Adviseur Practice-Engineering Betonreparatie in Nederland Bart van der Woerd Senior Adviseur Practice-Engineering Practice-Engineering Adviesbureau o.a. op gebied van betononderhoud Neemt deel in diverse commissies op gebied van betononderhoud

Nadere informatie

Principe constructie t.b.v. wabo aanvraag

Principe constructie t.b.v. wabo aanvraag Principe constructie t.b.v. wabo aanvraag Project: Amsterdamsestraatweg 20 Halfweg Opdrachtgever: Architect: Onderdeel: Badhoeve Projectontwikkeling BV Postbus 40 1170 AA Badhoevedorp Tel 020 6595657 Kentie

Nadere informatie

Rapport. Verslag onderzoek en herstelplan. 1 t/m 20. Tekeningen stempelconstructie Rapporten van Nebest Briefrapport 19 september 2014

Rapport. Verslag onderzoek en herstelplan. 1 t/m 20. Tekeningen stempelconstructie Rapporten van Nebest Briefrapport 19 september 2014 Rapport Project: Beukenhorst 1-829 Diemen Opdrachtgever: Woonstichting De Key Postbus 2643 1000 CP AMSTERDAM Tel: 020 621 43 33 Architect: n.v.t. Onderdeel: Verslag onderzoek en herstelplan Projectnummer:

Nadere informatie

totdat het te laat is!

totdat het te laat is! Vloerproblemen onopgemerkt totdat het te laat is! Voordelen van Ervas Vloer Support Veel van onze opdrachtgevers hebben de voordelen van de door ons gepatenteerde Ervas Vloer Support al leren kennen ten

Nadere informatie

Bureau Oudheidkundig Onderzoek Rotterdam

Bureau Oudheidkundig Onderzoek Rotterdam Bureau Oudheidkundig Onderzoek Rotterdam VRAAGSPECIFICATIE voor het ARCHEOLOGISCH ONDERZOEK ROTTANOVA opsteller: T. Guiran (BOOR) datum: 17 juli 2014 status: DEFINITIEF 1. Inleiding De gemeente Rotterdam

Nadere informatie

Intelligent betononderhoud en CUR publicatie 248

Intelligent betononderhoud en CUR publicatie 248 Intelligent betononderhoud en CUR publicatie 248 Voor intelligent beton is intelligent betononderhoud nodig. Ing. Chris Uittenbogaard Directeur SealteQ West onderdeel van de SealteQ Group Bestuurslid VBR

Nadere informatie

Betonreparateur. Resultaat praktijktoets. Beroepstaken

Betonreparateur. Resultaat praktijktoets. Beroepstaken Voortgangsoverzicht Leermeester/ Instructeur Betonreparateur ROC Beoordelingseenheden Volgorde beoordelingseenheid Uitgevoerd bij Leerbedrijf / Opleidingsbedrijf Beheersing praktijk Resultaat praktijktoets

Nadere informatie

OBS De Garven en CBS De Vore te Delfzijl Samenvatting voorlopig ontwerp bouwkundig versterken schoolgebouwen

OBS De Garven en CBS De Vore te Delfzijl Samenvatting voorlopig ontwerp bouwkundig versterken schoolgebouwen OBS De Garven en CBS De Vore te Delfzijl Samenvatting voorlopig ontwerp bouwkundig versterken schoolgebouwen Nederlandse Aardolie Maatschappij 23 oktober 2015 definitief BD5879.74064 VIIA Hammerfestweg

Nadere informatie

Betonschade herstellen : de diagnose

Betonschade herstellen : de diagnose Betonschade herstellen : de diagnose ir. Hugo Wildemeersch www. abg.be www.fereb.be Betonreparatie 4 PIJLERS voor succes 1. Correcte diagnose 2. Keuze en gebruik producten en technieken -> volgt uit diagnose

Nadere informatie

gedeeltelijk voorgespannen beton

gedeeltelijk voorgespannen beton gedeeltelijk voorgespannen beton STICHTING COMMISSIE VOOR UITVOERING VAN INGESTELD DOOR DE BETO N V E R E N IGI N G RESEARCH ONDERZOEKINGSCOMMISSIES (1977) COMMISSIE A 7 Onderzoek naar het plastische gedrag

Nadere informatie

De VvE heeft in haar vergadering van 1 maart 2010 besloten om de vochtproblemen in de kruipruimtes te gaan aanpakken.

De VvE heeft in haar vergadering van 1 maart 2010 besloten om de vochtproblemen in de kruipruimtes te gaan aanpakken. Nadere informatie over de werkzaamheden n.a.v. de vochtproblematiek in de kruipruimtes van het woonblok aan de Joos Banckersweg, de Jan van Galenstraat en de Adm. de Ruyterweg De VvE heeft in haar vergadering

Nadere informatie

Constructieve analyse bestaande vloeren laag 1/2/3 (inclusief globale indicatie van benodigde voorzieningen)

Constructieve analyse bestaande vloeren laag 1/2/3 (inclusief globale indicatie van benodigde voorzieningen) Pieters Bouwtechniek Haarlem B.V. Dr. Schaep manstraat 284 2032 GS Haarlem Postbus 4906 2003 EX Haarlem Tel.: 023-5431999 Fax: 023-5316448 Email: pbt.haarlem@pieters.net Internet: www.pietersbouwtechniek.nl

Nadere informatie

Richtlijnen leidingen in breedplaatvloeren

Richtlijnen leidingen in breedplaatvloeren Installaties in woningen en gebouwen worden steeds belangrijker. Breedplaatvloeren en Installaties gaan uitstekend samen. In de druklaag worden onder andere leidingen van elektra, water, ventilatie en

Nadere informatie

Overzicht van in Nederland verkrijgbare vloersystemen

Overzicht van in Nederland verkrijgbare vloersystemen Overzicht van in Nederland verkrijgbare vloersystemen dec. 2000 Voor de gehanteerde begrippen en voor verdere informatie wordt verwezen naar het boek Jellema, deel 9, dictaat 'Draagconstructies-Basis,

Nadere informatie

Het versterken en verstijven van bestaande constructies

Het versterken en verstijven van bestaande constructies Het versterken en verstijven van bestaande constructies ir.m.w. Kamerling, m.m.v. ir.j.c. Daane 02-02-2015 Onderstempeling voor de renovatie van een kozijn in een gemetselde gevel, Woerden 1 Inhoudopgave

Nadere informatie

R.Poelman, BBE BSEng. Taken en verantwoordelijkheden t.a.v. tekeningen en berekeningen: Categorie 3 volgens criteria 73/06.

R.Poelman, BBE BSEng. Taken en verantwoordelijkheden t.a.v. tekeningen en berekeningen: Categorie 3 volgens criteria 73/06. 01-10-2015 R.Poelman, BBE BSEng Prefab Beton Vebo B.V., Vebo Staal B.V., Röntgenweg 3, 3752 LJ Bunschoten, Postbus 8, 3750 GA Bunschoten, Tel. (033) 299 26 00 Fax (033) 299 26 10 Opdrachtgever : Debiteurennummer

Nadere informatie

Bouwkundig Opname Rapport. VvE van der Marckstraat 2-4 van Sevenbergestraat 49 VOORBURG. Interactief Gebouw Beheer Systeem, versie 6.01 Copyright.

Bouwkundig Opname Rapport. VvE van der Marckstraat 2-4 van Sevenbergestraat 49 VOORBURG. Interactief Gebouw Beheer Systeem, versie 6.01 Copyright. VvE van der Marckstraat 2-4 van Sevenbergestraat 49 Bladzijde 1 INHOUDSOPGAVE: Inleiding Algemene object en klant gegevens Elementenlijst met conditiescore Bevindingen Bladzijde 2 INLEIDING Het doel van

Nadere informatie

Repareren van Betonconstructies. Bart van der Woerd Practice-Engineering Voorzitter VBR

Repareren van Betonconstructies. Bart van der Woerd Practice-Engineering Voorzitter VBR Repareren van Betonconstructies Dat doe je zo! Bart van der Woerd Practice-Engineering Voorzitter VBR Repareren van Betonconstructies; dat doe je niet zomaar! Hoe komt de opdrachtgever tot een uitvraag

Nadere informatie

Oriënterend onderzoek vloercoating op betonnen vloeren

Oriënterend onderzoek vloercoating op betonnen vloeren Tab 4 Steenachtig Titel Oorspronkelijke titel Auteur Bron Oriënterend onderzoek vloercoating op betonnen vloeren Idem Verf Advies Centrum Intern rapport Inleiding De vloeren van een parkeergarage zijn

Nadere informatie

Kindcentrum OPwierde te Appingedam Samenvatting voorlopig ontwerp bouwkundig versterken schoolgebouwen

Kindcentrum OPwierde te Appingedam Samenvatting voorlopig ontwerp bouwkundig versterken schoolgebouwen Kindcentrum OPwierde te Appingedam Samenvatting voorlopig ontwerp bouwkundig versterken schoolgebouwen Nederlandse Aardolie Maatschappij 17 november 2015 definitief BD5879.74064 VIIA Hammerfestweg 2 9723

Nadere informatie

CNG BEHUIZING PITPOINT clean fuels

CNG BEHUIZING PITPOINT clean fuels CNG BEHUIZING PITPOINT clean fuels Gelderlandhaven 4, 3433 PG Nieuwegein Postbus 1388, 3430 BJ Nieuwegein T: +31 (0)30 410 08 00 BRANDWERENDHEID van PREFAB BETONNEN CNG BEHUIZING vanaf type 1 OPDRACHTGEVER

Nadere informatie

Detaillering Porotherm Eco-Brick

Detaillering Porotherm Eco-Brick Detail 1 Aansluiting op een vloer in een skelet Als een warmtewand van Porotherm Eco-Brick in een betonskelet wordt toegepast, dient de detaillering hierop te zijn aangepast. Het toepassen van een glijlaag

Nadere informatie

Restauratie Dorpskerk Woubrugge januari october 2014

Restauratie Dorpskerk Woubrugge januari october 2014 Restauratie Dorpskerk Woubrugge januari october 2014 Plan Stabiliseren van het hele kerkgebouw zodat ongelijkmatig verzakken wordt voorkomen. Er wordt niet geprobeerd de kerk weer recht te zetten. Niemand

Nadere informatie

Uit de gesprekken met de aannemers is het volgende naar voren gekomen ten aanzien van de constructie.

Uit de gesprekken met de aannemers is het volgende naar voren gekomen ten aanzien van de constructie. Uit de gesprekken met de aannemers is het volgende naar voren gekomen ten aanzien van de constructie. Algemeen: Op de tekeningen staat ook een aanbouw (bijkeuken) en veranda aan de achterzijde van de woning.

Nadere informatie

Konstruktie berekening Dhr. R.J.G. Aarts Molenveldweg BE Liessel

Konstruktie berekening Dhr. R.J.G. Aarts Molenveldweg BE Liessel Konstruktie berekening Dhr. R.J.G. Aarts Molenveldweg 26 5757 BE Liessel -blad 1- Konstruktie berekening t.b.v. garage met afdak Gordingen Spant Houten balklaag Stalen balk t.b.v. de balklaag Begane grondvloer

Nadere informatie

KETENINTEGRATIE VOOR TOTAALONDERHOUD! Concreet en compleet!

KETENINTEGRATIE VOOR TOTAALONDERHOUD! Concreet en compleet! KETENINTEGRATIE VOOR TOTAALONDERHOUD! Concreet en compleet! PARTNER VOOR: Renovatie en onderhoud Ontwerp, uitvoering en beheer Meerjaren onderhoudsplanning Herontwikkeling en herbestemming Dat is wat Concreet

Nadere informatie

Het Total Wall Concept (scheur)herstel systeem

Het Total Wall Concept (scheur)herstel systeem Reparatie methoden Het Total Wall Concept (scheur)herstel systeem Hierbij informeren wij u over de Total Wall Concept herstel methode voor gescheurd metselwerk. Door middel van het Total Wall Concept (TWC)

Nadere informatie

Bloklandstraat 123. Verkoopdetails. 113.000,- vrij op naam. start verkoop: februari 2014

Bloklandstraat 123. Verkoopdetails. 113.000,- vrij op naam. start verkoop: februari 2014 Bloklandstraat 123 Verkoopdetails Koopprijs Klusbudget Financieringseis 197.500,- Bijkomende kosten 2.000,- Totale kosten 199.500,- Aanvaarding 113.000,- vrij op naam 84.500,- inclusief btw inclusief nieuwe

Nadere informatie

CBS De Windroos te Delfzijl Samenvatting voorlopig ontwerp bouwkundig versterken schoolgebouwen

CBS De Windroos te Delfzijl Samenvatting voorlopig ontwerp bouwkundig versterken schoolgebouwen CBS De Windroos te Delfzijl Samenvatting voorlopig ontwerp bouwkundig versterken schoolgebouwen Nederlandse Aardolie Maatschappij 23 oktober 2015 Definitief BD5879.74064 VIIA Hammerfestweg 2 9723 JH Groningen

Nadere informatie

5 Stalen spant as 32 vak 1A plaatsen met tijdelijke koppeling K Nagelhout

5 Stalen spant as 32 vak 1A plaatsen met tijdelijke koppeling K Nagelhout Productieverslag Parkeerdek Vervolgens is begonnen aan het immens grote parkeerdek. Deze steunt met stalen spanten op bouwdeel K en betonnen prefab-kolommen. Het parkeerdek is opgebouwd in fases, wat weer

Nadere informatie

Notitie hoofdconstructeur

Notitie hoofdconstructeur INGENIEURSBUREAU A. PALTE B.V. VALKENBURG AAN DE GEUL DOCUMENT: 420077-RAP-002 PAGINANUMMER 1. Notitie hoofdconstructeur De hoofdconstructeur van het gebouw heeft in een notitie opgesteld bij het rapport.

Nadere informatie

RAPPORT. Scheurvorming en doorbuiging in gewapend beton bij toepassing van geribd staal

RAPPORT. Scheurvorming en doorbuiging in gewapend beton bij toepassing van geribd staal RAPPORT COMMISSIE VOOR UITVOERING VAN RESEARCH INGESTELD DOOR DE B ETON VER EN IGING Scheurvorming en doorbuiging in gewapend beton bij toepassing van geribd staal SCHEURVORMING EN DOORBUIGING IN GEWAPEND

Nadere informatie

CBS De Akker te Zuidwolde Samenvatting voorlopig ontwerp bouwkundig versterken schoolgebouwen

CBS De Akker te Zuidwolde Samenvatting voorlopig ontwerp bouwkundig versterken schoolgebouwen CBS De Akker te Zuidwolde Samenvatting voorlopig ontwerp bouwkundig versterken schoolgebouwen Nederlandse Aardolie Maatschappij 11 september 2015 definitief BD5879.74064 VIIA Hammerfestweg 2 9723 JH Groningen

Nadere informatie

Joost Gulikers PROJECT LIGGERKOPPEN. Rijkswaterstaat GPO Afdeling Bruggen en Viaducten. Studiemiddag kathodische bescherming Utrecht - 28 mei 2015

Joost Gulikers PROJECT LIGGERKOPPEN. Rijkswaterstaat GPO Afdeling Bruggen en Viaducten. Studiemiddag kathodische bescherming Utrecht - 28 mei 2015 Joost Gulikers GPO Afdeling Bruggen en Viaducten PROJECT LIGGERKOPPEN Studiemiddag kathodische bescherming Utrecht - 28 mei 2015 Inhoud presentatie Problematiek Oplossingen inventariseren Gekozen oplossing

Nadere informatie

: UMB Group Adres : de Lairessestraat 51. : Brouwer & Kok Constructeurs Bouwkunde : Jan van Gentstraat 120E

: UMB Group Adres : de Lairessestraat 51. : Brouwer & Kok Constructeurs Bouwkunde : Jan van Gentstraat 120E Opdrachtgever: Naam : UMB Group Adres : de Lairessestraat 51 Postcode en plaats : 1071 NT Amsterdam Telefoonnummer : 020-214 96 26 E-mailadres : info@umbgroup.nl Constructeur: Naam : Brouwer & Kok Constructeurs

Nadere informatie

Eindhoven Airport 27 mei 2017

Eindhoven Airport 27 mei 2017 Problematiek breedplaatvloeren Aanleiding, oorzaak en gevolgen Simon Wijte Bijeenkomst institute for business research 7 februari 2018 Parkeergarage bij Eindhoven Airport 27 mei 2017 Advisering op het

Nadere informatie

PassePartout. Vloer voor speciale toepassingen

PassePartout. Vloer voor speciale toepassingen PassePartout Vloer voor speciale toepassingen PARTNER IN VLOEROPLOSSINGEN VAN ONTWERP TOT REALISATIE Productomschrijving De PassePartout wordt gebruikt in combinatie met holle vloerelementen voor het realiseren

Nadere informatie

Bouwen in Beton BOUBIBdc1. Scheurvorming in beton Docent: M.Roos

Bouwen in Beton BOUBIBdc1. Scheurvorming in beton Docent: M.Roos Bouwen in Beton BOUBIBdc1 Scheurvorming in beton Docent: M.Roos Scheurvorming Toetsing scheurwijdte Stromingschema scheurwijdte Scheurvorming Op buiging belaste gewapende betonelementen scheuren onder

Nadere informatie

kolom mogelijk Prefab-betonkolom ZNA Cadix in Antwerpen vervangen vanwege vorstschade

kolom mogelijk Prefab-betonkolom ZNA Cadix in Antwerpen vervangen vanwege vorstschade auteur John van Asten Safe Prefab-betonkolom ZNA Cadix in Antwerpen vervangen vanwege vorstschade Steigersysteem m kolom mogelijk Door flinke vorstschade tijdens de bouw moest een zware prefab-betonkolom

Nadere informatie

Cementgebonden afstandhouders in een betonconstructie met een ontwerplevensduur van 100 jaar

Cementgebonden afstandhouders in een betonconstructie met een ontwerplevensduur van 100 jaar Cementgebonden afstandhouders in een betonconstructie met een ontwerplevensduur van 100 jaar Bedrijf: Researcher: Stoter Beton B.V. Dhr. R. Beumer Spoorstraat 29 8084 HW 't Harde Ing. H.W. Corporaal, MICT

Nadere informatie

Ontwikkeling van het Verankeringsysteem van Vogel B.V. voor Uitkragende betonnen Vloeren (VVUV) Inhoud presentatie uitkragende vloeren

Ontwikkeling van het Verankeringsysteem van Vogel B.V. voor Uitkragende betonnen Vloeren (VVUV) Inhoud presentatie uitkragende vloeren Inhoud presentatie uitkragende vloeren Even voorstellen Inleiding Ontwikkeling VVUV-systeem Projecten gereed / in uitvoering 2 Even voorstellen. Vogel B.V. te Zwijndrecht sinds 1897 Van stucadoorsbedrijf

Nadere informatie

Brandschade aan betonconstructies parkeergarages

Brandschade aan betonconstructies parkeergarages Brandschade aan betonconstructies parkeergarages Lunchbijeenkomst 27 februari 2013 ir. Patrice de Vos Adviesbureau ir. J.G. Hageman B.V. - Rijswijk Inhoudsopgave Introductie Adviesbureau Hageman Brandschade

Nadere informatie

Rapportage opname ten behoeve MJOP

Rapportage opname ten behoeve MJOP Rapportage opname ten behoeve MJOP Schilperoortstraat 45 te Rotterdam Juli 2018 Bouwkundig Adviesbureau Rietdijk B.V. Inleiding Bouwkundig Adviesbureau Rietdijk B.V. is een onafhankelijk adviesbureau dat

Nadere informatie

Conditiemeting kunstwerken 2012

Conditiemeting kunstwerken 2012 Conditiemeting kunstwerken 2012 Objectnaam Objectnummer Locatie : Brug Bartelsluis : BV0053 : Wormer Opdrachtgever Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier A.C. Smidt Movares Nederland B.V. Kenmerk OHM-HHNK

Nadere informatie

OBS Togtemaarschool te Bedum Samenvatting voorlopig ontwerp bouwkundig versterken schoolgebouwen

OBS Togtemaarschool te Bedum Samenvatting voorlopig ontwerp bouwkundig versterken schoolgebouwen OBS Togtemaarschool te Bedum Samenvatting voorlopig ontwerp bouwkundig versterken schoolgebouwen Nederlandse Aardolie Maatschappij 11 september 2015 definitief BD5879.74064 VIIA Hammerfestweg 2 9723 JH

Nadere informatie

ABG CONSULTING. DIAGNOSE van betonschade. ir. Hugo WILDEMEERSCH. BETON een uniek bouwmateriaal

ABG CONSULTING. DIAGNOSE van betonschade. ir. Hugo WILDEMEERSCH. BETON een uniek bouwmateriaal ABG CONSULTING DIAGNOSE van betonschade ir. Hugo WILDEMEERSCH BETON een uniek bouwmateriaal ONTWERPNORMEN STERKTE - STABILITEIT Bij de oprichting kan veel mislopen voorbeeld ASR Alkali - silicareactie

Nadere informatie

Statische berekening BEM ZK Projectnummer : 11901

Statische berekening BEM ZK Projectnummer : 11901 BEM1606273 gemeente Steenbergen Kerkhofweg 5 4835 GA Breda 076 560 2070 info@sterk-adviesbureau.nl www.sterk-adviesbureau.nl Behoort bij beschikking d.d. nr.(s) 14-12-2016 ZK16004950 Statische berekening

Nadere informatie

RFEM Nederland Postbus 22 6865 ZG DOORWERTH

RFEM Nederland Postbus 22 6865 ZG DOORWERTH Pagina: 1/12 CONSTRUCTIE INHOUD INHOUD Constructie 1 Graf. Staven - Snedekrachten, Beeld, -Y, 6 1.3 Materialen 1 qp (M-y) 6 1.7 Knoopondersteuningen 1 Graf. Staven - Snedekrachten, Beeld, -Y, 7 1.13 Doorsnedes

Nadere informatie

Triflex Parkeergarages met Uitstraling. Triflex, specialist in vloeibare kunststoffen voor vloeren en afdichtingsystemen

Triflex Parkeergarages met Uitstraling. Triflex, specialist in vloeibare kunststoffen voor vloeren en afdichtingsystemen Parkeergarages met Uitstraling Triflex, specialist in vloeibare kunststoffen voor vloeren en afdichtingsystemen Parkeergarages Parkeerdaken met Uitstraling De eerste indruk U heeft een prachtige onderneming.

Nadere informatie

Onderzoek naar het gedeeltelijk instorten van parkeergarage P1 Eindhoven Airport 25 september 2017; Gerrie Dieteren; Huibert Borsje

Onderzoek naar het gedeeltelijk instorten van parkeergarage P1 Eindhoven Airport 25 september 2017; Gerrie Dieteren; Huibert Borsje Onderzoek naar het gedeeltelijk instorten van parkeergarage P1 Eindhoven Airport ; Gerrie Dieteren; Huibert Borsje OPZET VAN HET ONDERZOEK Analyse van de constructie (bouw en opbouw) de instorting (getuigenverklaringen

Nadere informatie

Praktijkonderwijs Eemsdeltacollege te Appingedam Samenvatting voorlopig ontwerp bouwkundig versterken schoolgebouwen

Praktijkonderwijs Eemsdeltacollege te Appingedam Samenvatting voorlopig ontwerp bouwkundig versterken schoolgebouwen Praktijkonderwijs Eemsdeltacollege te Appingedam Samenvatting voorlopig ontwerp bouwkundig versterken schoolgebouwen Nederlandse Aardolie Maatschappij 17 november 2015 definitief BD5879.74064 VIIA Hammerfestweg

Nadere informatie

technische fiche gewapende holle gladde welfsels

technische fiche gewapende holle gladde welfsels technische fiche gewapende holle gladde welfsels Bestekomschrijving Elementen in gewapend beton met een gladde onderzijde met een hoogte van 13cm of 17cm en 60cm breed. Na plaatsing worden de voegen gevuld

Nadere informatie

Hoofddorp. Rapportage constructie t.b.v. bouwaanvraag. Projectnummer: Datum: 19 augustus 2015

Hoofddorp. Rapportage constructie t.b.v. bouwaanvraag. Projectnummer: Datum: 19 augustus 2015 Project: Hotel Ibis Styles Hoofddorp Onderdeel: Rapportage constructie t.b.v. bouwaanvraag Opdrachtgever: NBM Koningslaan 68 1075 AG AMSTERDAM Architect: Constructeur: Mulderblauw Architecten Keer-weer

Nadere informatie

GBS Het Baken te Delfzijl Samenvatting voorlopig ontwerp bouwkundig versterken schoolgebouwen

GBS Het Baken te Delfzijl Samenvatting voorlopig ontwerp bouwkundig versterken schoolgebouwen GBS Het Baken te Delfzijl Samenvatting voorlopig ontwerp bouwkundig versterken schoolgebouwen Nederlandse Aardolie Maatschappij 23 oktober 2015 definitief BD5879.74064 VIIA Hammerfestweg 2 9723 JH Groningen

Nadere informatie

Onderzoek betonkwaliteit silo s Zeeburgereiland

Onderzoek betonkwaliteit silo s Zeeburgereiland Silo s Zeeburgereiland te Amsterdam Onderzoek betonkwaliteit silo s Zeeburgereiland code: V0891 Silo s Zeeburgereiland te Amsterdam Onderzoek betonkwaliteit silo s Zeeburgereiland 11 december 2008 datum:

Nadere informatie

Uitkragende balkons en galerijen

Uitkragende balkons en galerijen Inhoud Uitkragende balkons en galerijen Wijze van onderzoek Ervaringen Hageman tot nu toe Hersteloplossing: in te lijmen (traditionele) wapening Hersteloplossing: staalconstructie Ervaringen met onderzoek,

Nadere informatie

Piekresultaten aanpakken op platen in Scia Engineer

Piekresultaten aanpakken op platen in Scia Engineer Piekresultaten aanpakken op platen in Scia Engineer Gestelde vragen en antwoorden 1. Kan er ook een webinar gegeven worden op het gebruik van een plaat met ribben. Dit voorstel is doorgegeven, en al intern

Nadere informatie

project projectnummer onderdeel versie datum berekend advies Zeilbergsestraat LH Deurne Postbus AE Deurne telefoon

project projectnummer onderdeel versie datum berekend advies Zeilbergsestraat LH Deurne Postbus AE Deurne telefoon Zeilbergsestraat 43 5751 LH Deurne Postbus 213 5750 AE Deurne telefoon 0493-315438 info@bolwerkweekers.nl www.bolwerkweekers.nl project Verbouwing woning aan de Buys Ballotstraat 32 in Vlierden projectnummer

Nadere informatie

B&W-Aanbiedingsformulier

B&W-Aanbiedingsformulier B&W.nr. 11.0003, d.d. 11 januari 2011 B&W-Aanbiedingsformulier Onderwerp Vooruitakkoord te verlenen tot het treffen van voorzieningen, conform de nog in te dienen aanvraag omgevingsvergunning, zoals besproken

Nadere informatie

BA-richtlijn 3.1 Versie januari 2007

BA-richtlijn 3.1 Versie januari 2007 Techniek BA-richtlijn 3.1 Metalen bevestigingsmiddelen voor het afhangen van verlaagde plafonds in beton, cellenbeton en andere steenachtige materialen Metalen bevestigingsmiddelen voor het afhangen van

Nadere informatie

Hoofdstuk. Inhoud Bladzijde. 15 Betonsanering 304 308

Hoofdstuk. Inhoud Bladzijde. 15 Betonsanering 304 308 Hoofdstuk Inhoud Bladzijde 15 Betonsanering 304 308 Betonsanering 15 Basisprincipes De bouwstof beton heeft zich door zijn bijzondere eigenschappen op alle gebieden in de bouw gevestigd als een betrouwbare

Nadere informatie

11 oktober 2012 W2.4: Constructieve aspecten van transformatie. Imagine the result

11 oktober 2012 W2.4: Constructieve aspecten van transformatie. Imagine the result 11 oktober 2012 W2.4: Constructieve aspecten van transformatie Imagine the result Wie zijn wij? Jeroen Bunschoten Senior adviseur bouwregelgeving ARCADIS Nederland BV Gerard van Engelen Senior adviseur

Nadere informatie

Luchtdicht Bouwen = Werken aan kwaliteit!

Luchtdicht Bouwen = Werken aan kwaliteit! Luchtdicht Bouwen = Werken aan kwaliteit! ing. P. (Peter) Kuindersma 10 oktober 2013 Waarom luchtdicht bouwen? Waarom luchtdicht bouwen? Theorie Eisen luchtdichtheid Ontwerp- en uitvoeringsaspecten Meten

Nadere informatie

Berekening vloersilobouw bv BEREKENING SILOVLOER VOOR HET VERKRIJGEN VAN KIWA-KEUR OP SILO S EN TANKS VAN SILOBOUW BV

Berekening vloersilobouw bv BEREKENING SILOVLOER VOOR HET VERKRIJGEN VAN KIWA-KEUR OP SILO S EN TANKS VAN SILOBOUW BV Berekening vloersilobouw bv 14-010-RV-V1 CONSTRUCTIEBEREKENING: BEREKENING SILOVLOER VOOR HET VERKRIJGEN VAN KIWA-KEUR OP SILO S EN TANKS VAN SILOBOUW BV Notitie : Pagina V1 t/m V11 Vissers & Vissers bv

Nadere informatie

projectnummer : 109 verwijderen dragende wand Lovensestraat 178 te Tilburg documentnummer : C01 statische berekening

projectnummer : 109 verwijderen dragende wand Lovensestraat 178 te Tilburg documentnummer : C01 statische berekening statische berekening datum: 12 mei 2016 KUBURO Havikskruid 58 5351KG Berghem T 06 442 66 550 F 084 752 77 77 E info@kuburo.nl opdrachtgever: William Bluemink Lovensestraat 178 5014DV Tilburg T 06 39 85

Nadere informatie

REC Harlingen LUCO. Pieters Bouwtechniek Almere B.V. Flevostraat 8 1315 CC Almere. REC Harlingen projectleider : ing. M.D Hulter

REC Harlingen LUCO. Pieters Bouwtechniek Almere B.V. Flevostraat 8 1315 CC Almere. REC Harlingen projectleider : ing. M.D Hulter Pieters Bouwtechniek Almere B.V. Flevostraat 8 1315 CC Almere Tel.: 036 530 52 99 Fax: 036 540 35 49 E-mail: pbt.almere@pieters.net Internet: www.pietersbouwtechniek.nl REC Harlingen LUCO paraaf : project

Nadere informatie

Betonrenovatie. ir. Bram Dooms Adjunct labohoofd Betontechnologie. Onderhoud van gebouwen Betonrenovatie 02/06/2016 1

Betonrenovatie. ir. Bram Dooms Adjunct labohoofd Betontechnologie. Onderhoud van gebouwen Betonrenovatie 02/06/2016 1 Betonrenovatie ir. Bram Dooms Adjunct labohoofd Betontechnologie Onderhoud van gebouwen Betonrenovatie 02/06/2016 1 Betonrenovatie Toestand Proactief - onderhoud Reactief - herstelling Minimale toestand

Nadere informatie

Kerto-Ripa. Houten vloer- en dakelementen voor grote overspanningen

Kerto-Ripa. Houten vloer- en dakelementen voor grote overspanningen Kerto-Ripa Houten vloer- en dakelementen voor grote overspanningen Kerto-Ripa Een innovatief constructiesysteem Welk constructiesysteem maakt het mogelijk om: een vrije overspanning tot wel 20 meter te

Nadere informatie

Bartels Safety Dashboard

Bartels Safety Dashboard Bartels Safety Dashboard Nederland - Duitsland - Ghana - Ierland - Polen - Turkije www.bartels.nl Bartels Ingenieurs voor Bouw & Infra Foto: kantorencomplex Univé in Apeldoorn Bartels Ingenieurs voor Bouw

Nadere informatie

SBRCURnet Handboek Inspectie Beton Bijeenkomst Platform WoW, 21 juni Eric Waltje (Antea Group) - Joost van Gorkum (Heijmans)

SBRCURnet Handboek Inspectie Beton Bijeenkomst Platform WoW, 21 juni Eric Waltje (Antea Group) - Joost van Gorkum (Heijmans) SBRCURnet Handboek Inspectie Beton Bijeenkomst Platform WoW, 21 juni 2016 - Eric Waltje (Antea Group) - Joost van Gorkum (Heijmans) Inhoud Voorstellen Aanleiding Samenhang Aanbeveling / Handboeken Inhoud

Nadere informatie

KBS Sterre der Zee te Delfzijl Samenvatting voorlopig ontwerp bouwkundig versterken schoolgebouwen

KBS Sterre der Zee te Delfzijl Samenvatting voorlopig ontwerp bouwkundig versterken schoolgebouwen KBS Sterre der Zee te Delfzijl Samenvatting voorlopig ontwerp bouwkundig versterken schoolgebouwen Nederlandse Aardolie Maatschappij 20 oktober 2015 definitief BD5879.74064 VIIA Hammerfestweg 2 9723 JH

Nadere informatie

brandwerendheid van voorgespannen betonliggers

brandwerendheid van voorgespannen betonliggers brandwerendheid van voorgespannen betonliggers STICHTING COMMISSIE VOOR UITVOERING VAN RESEARCH INGESTELD DOOR DE B ETO N V E R E N I GI N G ONDERZOEKINGSCOMMISSIES (1975) COMMISSIE A 7 Onderzoek naar

Nadere informatie

CONSTRUCTIEBEREKENING

CONSTRUCTIEBEREKENING Project: Opdrachtgever: Bouwen van garageboxen en opslagruimte aan de Kolfbaanstraat 30bis, 4814 CL te Breda Dhr. P. Bicskei Willem de Bruynstraat 49 4827 ET Breda CONSTRUCTIEBEREKENING Fundering - Blok

Nadere informatie