Hoofdstuk 1. Geschiedenis van de Bouwkunst zie Wikipedia, LOI, Pinterest, Esthetica e.a voor Christus tot 1000 na Christus

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Hoofdstuk 1. Geschiedenis van de Bouwkunst zie Wikipedia, LOI, Pinterest, Esthetica e.a voor Christus tot 1000 na Christus"

Transcriptie

1 2000 voor Christus tot 1000 na Christus Hoofdstuk 1 1 De Griekse en Romeinse cultuur liggen aan de basis van de huidige westerse cultuur. Op het gebied van architectuur is de invloed van deze basis door de eeuwen heen steeds weer teruggekomen. Het is dan ook belangrijk om kennis te hebben van de bouwkunst van de oudheid. De verschillende periodes in de architectuurgeschiedenis, zoals barok, classicisme en renaissance, zijn dan beter te begrijpen. Dit hoofdstuk gaat over de periode van 2000 v.chr. tot ongeveer 1000 n. Chr. en beschrijft dan ook niet alleen de klassieke bouwkunst, maar ook de verschillende bouwstijlen die na die tijd over het continent uitwaaierden. 2 De bouwkunst van de Grieken, 2000 tot 130 v.chr. De oudste Europese cultuur is gevonden op het eiland Kreta, waar van v.chr. de rijke Minoïsche cultuur bloeide, genoemd naar koning Minos. Ook op de Cycladen en de Peloponnesos zijn er uitingen van een hoogstaande cultuur gevonden, daterend van v.chr, die enigszins verwant lijkt aan de Minoïsche cultuur. De kennis over deze culturen is verkregen door opgravingen. Het paleis te Knossos (Kreta) is hiervan een bekend voorbeeld. Afb. 1. Paleis van Koning Minos, Knossos Kreta.

2 In Mycene (*) Mycene is een vesting gevonden die rond de 13 e eeuw voor Christus gebouwd moet zijn. De cyclopenmuren (*) Een cycloop is een eenogige reus en de cyclopenmuur (is een begrip) komt ook voor in Zuid-Amerika met de leeuwen poort zijn gemaakt uit enorme steenblokken, die los op elkaar zijn gestapeld. Afb. 2 Mycene: de cyclopenmuren met de leeuwenpoort 3 De Grieken maakten geen gebruik van metselwerk. De gebouwen werden opgetrokken uit natuursteenblokken, eerst zandsteen en later marmer. De blokken werden met behulp van nat zand gezaagd en bijgewerkt en met bronzen doken (* een ankerstaaf ter versteviging van de bevestiging) waar dat nodig was aan elkaar bevestigd. Soms bestaan muren uit rechthoekige blokken, soms uit grotere en kleinere ongelijkmatige stenen, die op elkaar werden gestapeld. De tussenruimten werden dan met kleine steentjes opgevuld. 4 Griekse steden (zie afbeelding ) bestonden uit vier belangrijke elementen: a. de verdediging (muren, torens); b. de Akropolis, het hoogste punt van de stad met de verblijfplaats van de goden in de belangrijkste tempels; c. de agora, de markt omgeven door portico`s (zuilengangen), vaak met winkels en openbaren gebouwen en d. de huizen van de bewoners. De Akropolis lag altijd hoog boven de stad en kon in tijden van oorlog dienen als toevluchtsoord voor de bevolking. Belangrijk was de aanwezigheid van een bron op de heuvel, om tijdens het beleg de bevolking van drinkwater te kunnen voorzien. Tempels (* er zijn verschillende varianten van de Griekse tempel) 5 De plattegrond van de Griekse tempel bestond uit drie delen: - de cella of naos, de hal, waarin het godenbeeld zich bevond, met daarvoor - de pronaos, een voorportaal, dat aan de ingang van een zuilenrij was voorzien en - de opisthodomos, het achterhuis, dat eveneens van een zuilenrij was voorzien, maar van waaruit men niet in de cella kon komen. In dit vertrek werden meestal de offergaven bewaard. Het geheel stond op een platform, dat van treden was voorzien. Vaak werd het gebouw omgeven door één of meer zuilenrijen, het peristylion.

3 6 Afb. 3. Opbouw van een Griekse tempel. Amfitheater 7 Niet alleen tempels zijn bewaard gebleven. Ook het Griekse theater en stadion waren zeer belangrijk; bij vrijwel alle grote heiligdommen waren ze aanwezig. Theaterbezoek en sportwedstrijden hoorden bij de grote nationale plechtigheden. Afb. 4a. Het theater te Epidauros Het theater bestond uit een halve cirkel van zitplaatsen tegen een berghelling aangebracht. De ruimte daarvoor was bestemd voor het koor en de musici; daarachter was een verhoogd toneel dat afgesloten werd door een rechte theaterwand. De spelers konden door drie poorten het toneel op en af. De ene poort ging naar het land, de middelste naar het paleis en de derde naar de stad. Dit was voor iedereen duidelijk.

4 Afb. 4b. Het theater te Epidauros (luchtfoto en impressie). Het bekendst is het theater te Epidauros uit de 4de eeuw v.chr. met plaats voor toeschouwers. Het heeft een fantastische akoestiek, een gefluisterd woord in het midden uitgesproken is op de bovenste rijen hoorbaar. Afb. 4c. Het theater te Epidauros (plattegrond)

5 De Grieks bouworden 8 Binnen het vaste patroon in de opbouw van een gebouw waren er verschillende variaties mogelijk. Deze zijn tot drie typen terug te voeren: de bekende Griekse orden, die vooral aan het kapiteel (de bekroning van de zuil) te herkennen zijn. We onderscheiden de Dorische, Ionische en Korinthische orde. Afb. 5. De Dorische, Ionische en Korintische orde. Dorische orde Deze orde is streng en eenvoudig, maar ook harmonieus, in overeenstemming met de stam van de Doriërs naar wie zij genoemd is. Van onder naar boven onderscheiden we het stereobaat (het fundament, de eerste twee lagen), het stylobaat (de draagvloer voor de zuilen), de direct op het stylobaat geplaatste zuil met scherp aansluitende cannelures (holle, verticale groeven), vervolgens een eenvoudig kapiteel met echinusprofiel, met daarop de abacus als drager van de architraaf (de hoofdbalk). Daarna komt het fries, ingedeeld in methopen en triglyphen (driegleuf) boven de hoekzuilen. De triglyphen herinneren aan de uiteinden van de balken, omdat de Grieken aanvankelijk in hout bouwden. De methopen waren waarschijnlijk oorspronkelijk gebeeldhouwde en beschilderde vulstukken van hout. De driehoekige beëindiging aan de korte zijden van de tempel heet tympanon, tympaan of fronton. Architraaf, triglyphen, methopen en kroonlijst vormen het hoofdgestel. Ionische orde De Ionische orde kwam iets later tot bloei dan de Dorische en is iets eleganter. De zuilen gaan via een basement over op het stylobaat. De cannelures zijn gescheiden door platte stroken. De zuilen zijn binnen deze jongere stijl aanzienlijk decoratiever. Ook hier is de herinnering aan de oudste Griekse houtbouw nog aanwezig. Waarschijnlijk is het Ionische kapiteel oorspronkelijk een door zon opgekruld schapenleren vel geweest om inwatering in het kopse hout van de zuil in de niet meer bestaande houtbouw te voorkomen. De krullen, denk aan de viool, heten voluten en tussen deze vinden wij de zogenaamde eierlijst. Een voorbeeld is de Nikè-Apterostempel op de Akropolis. Korinthische orde De Korinthische orde, die als laatste opkwam, is feitelijk niet meer dan een verrijking van de Ionische orde. Alleen het kapiteel heeft een afwijkende versiering: Het is kelkvormig en rondom versierd met ranken en acanthusbladeren met een puntig blad, Acanthus spinosa.

6 Drie voorbeelden van de verschillende Griekse bouworden Afbeelding 6a. Hera, Dorische tempel. Afbeelding 6b. De Ionische Nikétempel (reconstructie). Afbeelding 6c. Fragment van het kapiteel en de architraaf van een Korintische tempel. Zelfstudie 9 Google: op de Akropolis in Athene zij voorbeelden van zowel de Dorische als de Ionische orde te vinden. Zoek deze op en bestudeer afbeeldingen van het Parthenon (hoofdzakelijk Dorisch) en de Nikétempel en vergelijk de bouworden met elkaar. Teken (schets) het kapiteel van de drie verschillende Griekse bouworden (zie afbeelding 7). Afbeelding 7. Dorisch, Ionisch en Korintisch kapiteel

7 Oefenopgave 1 in de tempel Erechteion te Athene zijn naast Ionische zuilen ook zuilen te vinden in de vorm van gebeeldhouwde vrouwenfiguren, die het entablement (= hoofdgestel: architraaf, fries en kroonlijst) op hun hoofd dragen. Zoek via internet de NAAM op van deze figuren. Erechteion Het Erechteion, genoemd naar de legendarische koning Erechtheus, is een der voornaamste heiligdommen van de Atheense Akropolis, in religieus opzicht zelfs belangrijker dan het veel grotere Parthenon. Toelichting Het Erechtheum, Atheense Akropolis (zuidwesten). De 6 Ionische zuilen (oostzijde van het hoofdgebouw). De kariatidentribune van het Erechteion. De kariatidentribune in 1905

8 De tempel in Ionische stijl werd tussen 421 en 406 v.chr. opgetrokken in Pentelisch marmer, naar de plannen van de architect Mnesicles. Een andere architect, Philocles, voltooide de bouw tussen 407 en 406, na een lange onderbreking te wijten aan de Peloponnesische Oorlog. In de Turkse tijd diende het Erechtheum achtereenvolgens als harem en als kruitmagazijn. Het gebouw werd in 1645 door blikseminslag zwaar beschadigd. De nog steeds indrukwekkende overblijfselen zijn de laatste decennia behoorlijk gerestaureerd. Het Erechteion werd gebouwd met de bedoeling een aantal op de noordrand van de Akropolis gelegen cultusplaatsen binnen zijn muren te verenigen, en heeft daaraan zijn grillige, "on-klassieke" vorm te danken. Bovendien is het niveau van het tempelterrein zeer ongelijk: de westzijde van het gebouw ligt ruim drie meter lager dan de oostkant. Structuur van de tempel] Het Erechteion bestaat uit drie delen: Het hoofdgebouw is de eigenlijke tempel (afmetingen 11,6 22,8 m) die aan de oostzijde voor de ingang een front van 6 Ionische zuilen heeft. De hoge achterwand (3 m hoger dan het front) bestaat uit een muur met grote ramen en vier ingebouwde zuilen. Dit hoofdgebouw bevatte in de oudheid twee cella: één voor het oeroude cultusbeeld van Athenea Polias (het zogenaamde Ksoanon) en één gewijd aan Erechtheus en Poseidon. De noordelijke hal (10 6,5 m) gaf toegang tot de tweede cella en tot de bibliotheek. Er was ook de spleet te zien die Poseidon met zijn drietand in de rots had geslagen. Bovendien gaf de noordhal toegang tot een buiten de tempel gelegen ommuurd heiligdom (het Pandroseion) waarin zich bevonden: een altaar voor Zeus, de heilige olijfboom van Athena, het graf van koning Cecrops en een tempeltje voor diens dochter Pandrosos. De zuidelijke hal, de zogenaamde kariatidentribune, waarvan de zes zuilen de vorm hebben van 2,3 m hoge vrouwenfiguren wier hoofd als kapiteel dient. De zuilvrouwen noemt men kariatide. Momenteel zijn deze vervangen door kopieën. Vijf originele bevinden zich in het nieuwe Acropolismuseum. De andere zijn te vinden in het Londense British Museum. Langs de bovenwand van de gehele buitenmuur liep een 62 cm hoog fries van blauw marmer uit Eleusis, waarin witmarmeren reliëfs waren vastgehecht. Het Erechtheion is ontegenzeggelijk een van de fraaiste bouwwerken van de Ionische stijl.

9 Kariatide De Kariatiden van het Erechtheion Kariatiden (enkelvoud: kariatide, ook Caryatide) zijn vrouwenbeelden die gebruikt worden als pilaren of pilasters. Kariatide is een samengesteld Grieks woord dat letterlijk "vrouw uit Karyae" betekent. Ze werden in de oudheid gebruikt in de Egyptische en Griekse architectuur. De kariatiden van het Erechtheion zijn verreweg het bekendst. Dit zijn zes gebeeldhouwde vrouwelijke figuren die als zuilen worden gebruikt. Zij zijn opgebouwd volgens de contraposthouding die een zekere dynamiek aan de beelden meegeven, namelijk met een steunbeen en een speelbeen. Dit geeft ook een ander uitzicht aan de bedekkende kledij. De bekleding van het steunbeen heeft het aanzicht van de cannelures van een tempelzuil. Het is een veelgebruikt motief in de architectuur van de Renaissance en die van de 18e en 19e eeuw. Een bekend 19e-eeuws gebouw met kariatiden in de voorgevel is de Winkel van Sinkel in Utrecht. Wanneer mannelijke beelden in deze functie worden gebruikt, worden ze atlanten genoemd. Bij Vitruvius vinden we de volgende verklaring voor de origine van de kariatiden: in de oorlog van de Grieken tegen de Perzen steunden de bewoners van Karyae, de Karyanen genaamd, de Perzen. Toen de Grieken uiteindelijk de oorlog tegen de Perzen gewonnen hadden, werden de Karyanen daarvoor gestraft. De Karyaanse mannen werden gedood en de vrouwen werden tot slaaf gemaakt. De vrouwen moesten voor straf een 'eeuwige' last dragen. Zie Bijlage 1.01 Griekse Bouwkunst van 2000 v. Chr. Tot 130 n. Chr. Zie woordenlijst architectuur (Wikipedia).

10 H1 De bouwkunst van de Grieken, 2000 tot 130 v. Chr. 2 Waarom is het van belang om kennis te hebben van de bouwkunst uit de oudheid? Vertel in het kort iets over de vindplaats van de oudste Europese (Minoïsche) cultuur? 3 Vertel iets over het materiaalgebruik in de Griekse bouwkunst? 4 5 Wat waren (teken/schets) de vier belangrijkste elementen van de Griekse stad? Uit welke drie delen bestond (teken/schets) de plattegrond van de Griekse tempel? 6 Schets of teken de opbouw van de Griekse tempel? 7 Waarvoor diende het amfitheater (schets/teken)? 8 Noem de drie Griekse bouworden? abc 9 Verklaar deze bouworden (schets/teken)? Zelfstudie zoek op internet (zie ook blz. 1.7 van de cursus) een aantal Griekse tempels op en probeer deze te analyseren? Aanvullende vragen..

De Griekse Bouwkunst

De Griekse Bouwkunst De Oude Grieken De Oude Grieken Het land Griekenland ligt in het zuidoosten van Europa. Het bestaat uit een groot stuk vastland en een heleboel kleine eilandjes. Griekenland bestond uit allerlei staatjes.

Nadere informatie

Bouwkunst. A. Bespreek de kenmerken de oude GRIEKSE TEMPEL Onderdelen - het grondplan van een Griekse tempel

Bouwkunst. A. Bespreek de kenmerken de oude GRIEKSE TEMPEL Onderdelen - het grondplan van een Griekse tempel Bouwkunst A. Bespreek de kenmerken de oude GRIEKSE TEMPEL Onderdelen - het grondplan van een Griekse tempel * rechthoek * wiskundig in evenwicht * vaste verhoudingen * vrij eenvoudig * veel kleuren ( fresco

Nadere informatie

De Oude Grieken GEOMETRISCHE ARCHAÏSCHE KLASSIEKE HELLENISTISCHE ORIENTALISEERDE - ZWARTFIGURIG - ROODFIGUURIG

De Oude Grieken GEOMETRISCHE ARCHAÏSCHE KLASSIEKE HELLENISTISCHE ORIENTALISEERDE - ZWARTFIGURIG - ROODFIGUURIG De Oude Grieken GEOMETRISCHE ARCHAÏSCHE KLASSIEKE HELLENISTISCHE 1050 720 480 323 140 0 1100 700 600 530 GEOMETRISCHE ORIENTALISEERDE - ZWARTFIGURIG - ROODFIGUURIG De Oude Grieken Het land Griekenland

Nadere informatie

Werkstuk Grieks Akropolis

Werkstuk Grieks Akropolis Werkstuk Grieks Akropolis Werkstuk door een scholier 2240 woorden 15 mei 2002 5,6 168 keer beoordeeld Vak Grieks Geschiedenis van De Akropolis In 480 voor Christus vielen de Perzen onder leiding van koning

Nadere informatie

Samenvatting KCV Griekse kunst Forum

Samenvatting KCV Griekse kunst Forum Samenvatting KCV Griekse kunst Forum Samenvatting door een scholier 770 woorden 20 juli 2018 0 keer beoordeeld Vak Methode KCV Forum - K L A S S I E K E C U L T U U R - Griekse kunst Beeldhouwkunst De

Nadere informatie

Praktische opdracht Grieks De akropolis met het parthenon

Praktische opdracht Grieks De akropolis met het parthenon Praktische opdracht Grieks De akropolis met het parthenon Praktische-opdracht door een scholier 2180 woorden 16 november 2002 5,6 159 keer beoordeeld Vak Grieks Inleiding Het onderwerp van dit werkstuk

Nadere informatie

ART HISTORY Klassieke Oudheid. H 4 - profiel Grieken 500 v. Chr - 100

ART HISTORY Klassieke Oudheid. H 4 - profiel Grieken 500 v. Chr - 100 ART HISTORY Klassieke Oudheid H 4 - profiel Grieken 500 v. Chr - 100 De Griekse stadstaten Kreta is de bakermat van de Griekse beschaving. Door de ligging en handel met andere oudere culturen was hier

Nadere informatie

Touwen waarmee het blok op zijn plek gehesen werd door middel van een soort hijskraan haken in groeve voorbewerkt stuk marmer: zuiltrommel

Touwen waarmee het blok op zijn plek gehesen werd door middel van een soort hijskraan haken in groeve voorbewerkt stuk marmer: zuiltrommel Griekse zuilen: Pilaar ondersteunt het gewelf en heeft het zwaar. Zuil staat met meerdere in een rij en is vooral voor de sier. Dorische zuil: - Eenvoudig en strak - Dik en kort - Heel grote zuilen werden

Nadere informatie

Bouwstijlen van kerken in Nederland. De volgende bouwstijlen worden kort toegelicht met tekst en beeldmateriaal:

Bouwstijlen van kerken in Nederland. De volgende bouwstijlen worden kort toegelicht met tekst en beeldmateriaal: Bouwstijlen Bouwstijlen van kerken in Nederland De volgende bouwstijlen worden kort toegelicht met tekst en beeldmateriaal: Oudste stenen gebouw Romaans Gotiek Neogotiek Renaissance Neorenaissance Classicisme

Nadere informatie

Praktische opdracht KCV Akropolis

Praktische opdracht KCV Akropolis Praktische opdracht KCV Akropolis Praktische-opdracht door een scholier 3379 woorden 16 oktober 2002 6,2 46 keer beoordeeld Vak KCV Inleiding: Ik heb voor dit onderwerp, de Akropolis, gekozen omdat het

Nadere informatie

Romeinse architectuur De Romeinse architectuur komt in eerste instantie voort uit die van de Grieken, die immers behoorlijk ver ontwikkeld was voor de

Romeinse architectuur De Romeinse architectuur komt in eerste instantie voort uit die van de Grieken, die immers behoorlijk ver ontwikkeld was voor de Oude Egyptische architectuur Egyptische bouwkunst had als doel om zo ordelijk en constant mogelijk te zijn. Het beste voorbeeld hiervan is de Egyptische piramide, die symmetrisch is en door praktisch de

Nadere informatie

Romeinen. Bouwkunst. Beeldhouwkunst. Schilderkunst

Romeinen. Bouwkunst. Beeldhouwkunst. Schilderkunst Romeinen Romeinen Bouwkunst Beeldhouwkunst Schilderkunst Tijdlijn 750 0 500 Het Romeinse rijk De Romeinen hadden hun opkomst, bloei en ondergang tussen de jaren 750 v. Chr. en 500 n. Chr. Het Romeinse

Nadere informatie

WERKBOEK REFLECTIE Klassieke Oudheid Griekse kunst Powerpoint: KG01_1_GRIEKS_BOEK.ppt REFLECTIE_WB_KG01_1_GRIEKS_BOEK_ppt.doc; v1: 0207; v2: 0407; v3:

WERKBOEK REFLECTIE Klassieke Oudheid Griekse kunst Powerpoint: KG01_1_GRIEKS_BOEK.ppt REFLECTIE_WB_KG01_1_GRIEKS_BOEK_ppt.doc; v1: 0207; v2: 0407; v3: WERKBOEK REFLECTIE Klassieke Oudheid Griekse kunst Powerpoint: KG01_1_GRIEKS_BOEK.ppt REFLECTIE_WB_KG01_1_GRIEKS_BOEK_ppt.doc; v1: 0207; v2: 0407; v3: Naam Klas Inleveren DOEN Lees in je (stencil)boek

Nadere informatie

Werkstuk CKV De Tempel van Hera

Werkstuk CKV De Tempel van Hera Werkstuk CKV De Tempel van Hera Werkstuk door een scholier 1239 woorden 30 oktober 2006 5,1 22 keer beoordeeld Vak CKV Algemene gegevens. Wat is het? Een ruïne van een tempel met vele beelden. Hoe heet

Nadere informatie

Romeinen. Bouwkunst. Beeldhouwkunst. Schilderkunst

Romeinen. Bouwkunst. Beeldhouwkunst. Schilderkunst Romeinen Romeinen Bouwkunst Beeldhouwkunst Schilderkunst Tijdlijn 750 0 500 Het Romeinse rijk De Romeinen hadden hun opkomst, bloei en ondergang tussen de jaren 750 v. Chr. en 500 n. Chr. Het Romeinse

Nadere informatie

Werkstuk Geschiedenis Oude Grieken. Politiek 4,4. Werkstuk door een scholier 2360 woorden 26 oktober keer beoordeeld.

Werkstuk Geschiedenis Oude Grieken. Politiek 4,4. Werkstuk door een scholier 2360 woorden 26 oktober keer beoordeeld. Werkstuk Geschiedenis Oude Grieken Werkstuk door een scholier 2360 woorden 26 oktober 2017 4,4 17 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Politiek De eerste bestuursvorm in Athene was de monarchie. Dat betekent

Nadere informatie

KG-KB 3. aantekeningen van

KG-KB 3. aantekeningen van KGKB 3 aantekeningen van Griekenland werd gevormd door een aantal staten, die onderling weinig contacten hadden. Het bestuur werd op democratische grondslag gevoerd. De kunst kenmerkte zich door eenvoud

Nadere informatie

Reisgids Griekenland Peloponnesos & Attica en Kreta

Reisgids Griekenland Peloponnesos & Attica en Kreta Reisgids Griekenland Peloponnesos & Attica en Kreta Isidora Pupovac/ Tzatziki Sirtaki 1 1BC Inleiding Reis 1: de Peloponnesos Monument 1: het Epidaurus pagina 4 Monument 2: Olympia pagina 5 Monument 3:

Nadere informatie

De klassieke oudheid

De klassieke oudheid De klassieke oudheid De klassieke oudheid is een benaming voor De Griekse en Romeinse beschaving. Grieken: 1000 - ca.200 v Chr. De Grieken waren idealisten en filosofen. Rond 550 vc werd rond Athene de

Nadere informatie

3.1Griekse beeldhouwkunst

3.1Griekse beeldhouwkunst Samenvatting door een scholier 1497 woorden 13 december 2004 7 34 keer beoordeeld Vak Methode KCV Forum 3 Griekse kunst 3.1Griekse beeldhouwkunst de Griekse beeldhouwkunst bestaat uit drie perioden: de

Nadere informatie

Praktische opdracht KCV Theater van Epidauros

Praktische opdracht KCV Theater van Epidauros Praktische opdracht KCV Theater van Epidauros Praktische-opdracht door een scholier 2454 woorden 15 juni 2005 6,6 74 keer beoordeeld Vak KCV Het theater van Epidauros Inhoudsopgave Inleiding Hoofdstuk

Nadere informatie

4. In de les krijg je een oefentoets die je op weg helpt met het leren en toepassen van de begrippen.

4. In de les krijg je een oefentoets die je op weg helpt met het leren en toepassen van de begrippen. BEGRIPPENLIJST KLAS 3, PERIODE 2: Hoe moet je leren??? 1. De begrippen uit de tekst moet je weten en in eigen bewoordingen kunnen omschrijven en toepassen. De begrippen zijn in periode twee gekoppeld aan

Nadere informatie

Geïnteresseerden, Hier onze eerste dag in Athene. Om half 7 werden we al wakker gemaakt door de wake-up call. Daarna hebben we ons klaargemaakt en

Geïnteresseerden, Hier onze eerste dag in Athene. Om half 7 werden we al wakker gemaakt door de wake-up call. Daarna hebben we ons klaargemaakt en Geïnteresseerden, Hier onze eerste dag in Athene. Om half 7 werden we al wakker gemaakt door de wake-up call. Daarna hebben we ons klaargemaakt en lekker ontbeten. Om acht uur waren we klaar om te vertrekken.

Nadere informatie

Architectuur Oud en Nieuw Klassiek en Neo

Architectuur Oud en Nieuw Klassiek en Neo Architectuur 1810-1840 Oud en Nieuw Klassiek en Neo Klassiek: Oorsprong Antieke Wereld Klassieke Architectuur Ca. 500 voor Christus tot 476 na Christus De Wereld van de Grieken en Romeinen Tempelvormen

Nadere informatie

Nathan Vestens 1MAK 1C Architectuurtypologie

Nathan Vestens 1MAK 1C Architectuurtypologie Nathan Vestens 1MAK 1C2 2015-2016 Architectuurtypologie BESCHRIJVING VAN HET GOED Volgens onroerenderfgoed.be Een enkelhuis van vier bouwlagen met mansardedak (leien) dat voorzien is van dakkapellen, uit

Nadere informatie

Hoofdstuk 14: De romaanse en gotische kunst

Hoofdstuk 14: De romaanse en gotische kunst Hoofdstuk 14: De romaanse en gotische kunst Inleiding Inleidende oefening: bespreek met je buur de chronologische volgorde van deze zes gebouwen en noteer de corresponderende letters in die volgorde A

Nadere informatie

Eerste druk januari 2008

Eerste druk januari 2008 Tempelbouw Eerste druk januari 2008 Copyright (C) 2008 Sjaak van Hal Deze uitgave wordt met een schoollicentie per leerling verstrekt en mag dus alleen in geprinte vorm aan de leerling, voor/door wie het

Nadere informatie

Rijksmonument. St. Antoniusstraat 5-7-9. Korte omschrijving. Redengevende omschrijving Complex

Rijksmonument. St. Antoniusstraat 5-7-9. Korte omschrijving. Redengevende omschrijving Complex St. Antoniusstraat 5-7-9 (Foto: Maarten van Loosbroek ) Korte omschrijving De STEENTJESKERK is gebouwd als KERK van de H. Antonius van Padua met PASTORIE EN KOSTERSWONING. Het ontwerp was ontleend aan

Nadere informatie

Overzicht architectuur Middelburg

Overzicht architectuur Middelburg Overzicht architectuur Middelburg spitsboog Visblaasmotief Driepas Gotisch raam ( 1493-'94) uit de Gasthuiskerk in de Lange Delft. Dam 33 is gebouwd rond 1525. De zijgevel is van hout. Hij steekt naar

Nadere informatie

Reisverslag Berlijn 2012 Deel 2 [1]

Reisverslag Berlijn 2012 Deel 2 [1] Gepubliceerd op Willem-Jan van der Zanden (http://www.wjvanderzanden.nl) Home > Reisverslag Berlijn 2012 Deel 2 Reisverslag Berlijn 2012 Deel 2 [1] Door wjvanderzanden [2] op za, 10/20/2012-22:50 Tags:

Nadere informatie

De gebouwen en stijlen in chronologische volgorde

De gebouwen en stijlen in chronologische volgorde De gebouwen en stijlen in chronologische volgorde STIJL GEBOUW LOCATIE Romaans Oude Kerk (toren) Naaldwijk Gotisch Oude Kerk (kerkgebouw) Naaldwijk Renaissance Oude Raadhuis Naaldwijk Classicisme Nederhof

Nadere informatie

Pantheon. Door Thom Zagwijn (8365) V4B 2017/2018. Pantheon PO Thom Zagwijn V4B Pagina 1

Pantheon. Door Thom Zagwijn (8365) V4B 2017/2018. Pantheon PO Thom Zagwijn V4B Pagina 1 Pantheon Door Thom Zagwijn (8365) V4B 2017/2018 Pantheon PO Thom Zagwijn V4B Pagina 1 Voorwoord In dit werkstuk vertel ik over het Pantheon, een monument uit de Romeinse oudheid. Naast een stukje geschiedenis

Nadere informatie

Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 1. Geschiedenis...3 2. Interieur...4 3. Copy...5

Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 1. Geschiedenis...3 2. Interieur...4 3. Copy...5 De Kerk Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 1. Geschiedenis...3 2. Interieur...4 3. Copy...5 2 1. Geschiedenis De grote bevolkingsgroei in de tweede helft van de 14de eeuw maakte het noodzakelijk nieuwe kerken

Nadere informatie

Inhoud: Geschiedenis Bouw Toerisme Arco di Constantino Weetjes

Inhoud: Geschiedenis Bouw Toerisme Arco di Constantino Weetjes Inhoud: Geschiedenis Bouw Toerisme Arco di Constantino Weetjes geschiedenis Vespasianus' amfitheater was het beroemdste in de Romeinse wereld. Het werd bekend als Amphitheatrum Flavium - afgeleid van Flavius,

Nadere informatie

Taak Architectuurtypologie

Taak Architectuurtypologie Hogeschool Gent Voskenslaan 38 9000 Gent Taak Architectuurtypologie Bjärne Collyns 2015-2016 1LAMA 30/11/2015 1. Het gebouw Locatie: Gent Graaf van Vlaanderenplein 30 Bouwjaar: 1852 Type: herenhuis Perceelgrote:

Nadere informatie

Project Prehistorie, Grieken en Romeinen ABC

Project Prehistorie, Grieken en Romeinen ABC Project Prehistorie, Grieken en Romeinen ABC Week 1ABC: Algemeen Info: Prehistorie De geschiedenis in Nederland begint al heel lang geleden. Lang voordat de Romeinen in Nederland kwamen, waren er al mensen.

Nadere informatie

VORMTEKENEN VIJFDE KLAS ZUILEN

VORMTEKENEN VIJFDE KLAS ZUILEN VORMTEKENEN VIJFDE KLAS ZUILEN Luc Cielen EGYPTE : PALM Palmzuil Edfu Egypte Zo staat de tekening op het bord. Zonder de tekst 1-LC-vormtekenen-zuilen-5e klas-1 Eerste symmetrie-afwerking Tweede symmetrie-afwerking.

Nadere informatie

6,1. Samenvatting door Luca 1586 woorden 15 september keer beoordeeld. De beeldhouwkunst

6,1. Samenvatting door Luca 1586 woorden 15 september keer beoordeeld. De beeldhouwkunst Samenvatting door Luca 1586 woorden 15 september 2016 6,1 2 keer beoordeeld Vak Latijn De beeldhouwkunst Ontwikkeling Griekse beeldhouwkunst 1. Archaïsche periode ~650-500 v.c. 2. Klassieke periode ~500-323

Nadere informatie

GRIEKEN EN ROMEINEN KENNISVRAGEN VWO-4

GRIEKEN EN ROMEINEN KENNISVRAGEN VWO-4 GRIEKEN EN ROMEINEN KENNISVRAGEN VWO-4 1. Leg uit wat een sofist was. score: 2. Welke rol speelden de sofisten in de Atheense democratie? 3. Waarom is het niet juist te spreken van Griekenland in de tijd

Nadere informatie

De Eerste Ingenieur. Image not found or type unknown. Image not found or type unknown

De Eerste Ingenieur. Image not found or type unknown. Image not found or type unknown De Eerste Ingenieur. Vanaf de 9e eeuw verschenen er in Europa plotseling grote kathedralen. Deze grote godshuizen of basilieken werden in eerste instantie in de romaanse bouwstijl opgetrokken en pas naderhand

Nadere informatie

Bouwhistorisch onderzoek

Bouwhistorisch onderzoek Bouwhistorisch onderzoek BOUWHISTORISCHE NOTITIE Adres : (tussen Poelestraat 12 en 14) Status : BBP Periode : september 2010 Onderzocht door : Taco Tel Auteur : Taco Tel Datum : Groningen, 16 september

Nadere informatie

Artikel: De verborgen Kadesj-scenes in de tempel van Karnak. Patrick van Gils

Artikel: De verborgen Kadesj-scenes in de tempel van Karnak. Patrick van Gils Artikel: De verborgen Kadesj-scenes in de tempel van Karnak Patrick van Gils De slag bij Kadesj is één van de bekendste veldslagen uit de Egyptische geschiedenis. In zijn 5 e regeringsjaar trok Ramses

Nadere informatie

Naam: De Romeinen. Vraag 1. De Romeinen hebben veel gebouwd. Noem vijf verschillende toepassingen. pagina 1 van 6

Naam: De Romeinen. Vraag 1. De Romeinen hebben veel gebouwd. Noem vijf verschillende toepassingen. pagina 1 van 6 Naam: De Romeinen De Romeinse bouwkunst. De Romeinen behoren tot de beste bouwers uit de geschiedenis. Ze bouwden tempels, riolen, waterleidingen, wegen, kanalen, huizen, aquaducten, havens, bruggen en

Nadere informatie

Londen ipad. Londen. British Museum. Samengesteld door: BusTic.nl

Londen ipad. Londen. British Museum. Samengesteld door: BusTic.nl Londen British Museum 1 British Museum Londen ipad Het British Museum is het grootste museum van Groot-Brittanië met meer dan 6 miljoen kunstwerken. De collectie is verspreid over meer dan 90 zalen waarin

Nadere informatie

Dit werkstuk werd online gezet door. Dit is mijn werkstuk over Griekenland en ik ga het hebben over:

Dit werkstuk werd online gezet door. Dit is mijn werkstuk over Griekenland en ik ga het hebben over: Dit werkstuk werd online gezet door Griekenland. Dit is mijn werkstuk over Griekenland en ik ga het hebben over: De inleiding Het bestuur. Middelen van bestaan. De kranten De eilanden De geschiedenis Het

Nadere informatie

- vergelijking met het Romeinse Pantheon 0,5 - CIRCUS 0,5

- vergelijking met het Romeinse Pantheon 0,5 - CIRCUS 0,5 EVALUATIE EVOLUTIE OUWKUNST A espreek de kenmerken de oude GRIEKSE TEMPEL: - onderdelen,5,5,5 - doel van het bouwwerk,5,5,5 - vergelijking met de Egyptische tempels,5,5,5 - vergelijking met het Romeinse

Nadere informatie

Over de kerk van Marum

Over de kerk van Marum Over de kerk van Marum De kerk van Marum is een van de oudste bakstenen kerken in Groningen. Het oudste gedeelte, het koor, dateert uit de 12 e eeuw. De toren is 13 e -eeuws. De preekstoel werd in 1826

Nadere informatie

4, functie van de tempel. 2.2 vorm en stijl. 2.3 de Arcropolis: de grootheid van Athene. Samenvatting door een scholier 2110 woorden 31 mei 2003

4, functie van de tempel. 2.2 vorm en stijl. 2.3 de Arcropolis: de grootheid van Athene. Samenvatting door een scholier 2110 woorden 31 mei 2003 Samenvatting door een scholier 2110 woorden 31 mei 2003 4,6 19 keer beoordeeld Vak Methode KCV Forum Forum 55-62 De Griekse bouwkunst: in dienst van de goden. 2.1 functie van de tempel goden belangrijke

Nadere informatie

2 Er begint een nieuwe periode in de geschiedenis als er veel verandert

2 Er begint een nieuwe periode in de geschiedenis als er veel verandert Antwoordkernen bij Eureka 2mavo-de herziene druk, Amersfoort 2009-2010 Antwoordkernen zijn vrijwel nooit volledige zinnen. Antwoordkernen geven alleen aan, wat er beslist in het antwoord moet staan. De

Nadere informatie

Week 1. Voorbeelde van Profane gebouwen uit de tijd van de grieken zijn de Stoa, Prytaneion en bijvoorbeeld theaters.

Week 1. Voorbeelde van Profane gebouwen uit de tijd van de grieken zijn de Stoa, Prytaneion en bijvoorbeeld theaters. Week 1 De eerste Griekse tempels werden uit houten elementen opgebouwd. Omdat hout niet duurzaam genoeg was en de tempels relatief snel in verval raakte werd er al snel gezocht naar een nieuw en duurzaam

Nadere informatie

Ik heb dit onderwerp gekozen, omdat ik het wel een interessant onderwerp vind. Er was ook veel informatie over te vinden.

Ik heb dit onderwerp gekozen, omdat ik het wel een interessant onderwerp vind. Er was ook veel informatie over te vinden. Boekverslag door A. 1250 woorden 23 mei 2004 5.4 665 keer beoordeeld Vak Geschiedenis DE GRIEKEN Ik heb dit onderwerp gekozen, omdat ik het wel een interessant onderwerp vind. Er was ook veel informatie

Nadere informatie

5,7. Praktische-opdracht door een scholier 3057 woorden 25 maart keer beoordeeld. Geschiedenis. Deelvraag 1: Wat is het classicisme?

5,7. Praktische-opdracht door een scholier 3057 woorden 25 maart keer beoordeeld. Geschiedenis. Deelvraag 1: Wat is het classicisme? Praktische-opdracht door een scholier 3057 woorden 25 maart 2003 5,7 98 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Deelvraag 1: Wat is het classicisme? De Griekse wijsgeer Aristoteles heeft in een cultuurtheorie

Nadere informatie

1 Marcus Vitruvius Pollio

1 Marcus Vitruvius Pollio 1 Marcus Vitruvius Pollio Over het leven van Vitruvius is niet veel bekend, alleen datgene wat hij in zijn De Architectura heeft geschreven. Hij leefde in de eerste eeuw voor Christus en was behalve architect

Nadere informatie

Samenvatting CKV Kunsthistorisch overzicht 1 - Klassieke oudheid tot de 19e eeuw

Samenvatting CKV Kunsthistorisch overzicht 1 - Klassieke oudheid tot de 19e eeuw Samenvatting CKV Kunsthistorisch overzicht 1 - Klassieke oudheid tot de 19e eeuw Samenvatting door S. 721 woorden 4 juni 2004 4 24 keer beoordeeld Vak CKV Beknopte samenvatting van het schoolboek Kunsthistorisch

Nadere informatie

Aan het Genootschap Leeuwen van het Centraal Station Ertskade BB Amsterdam. Rapportage verslag kijkoperatie vleugelgebouw C.S.

Aan het Genootschap Leeuwen van het Centraal Station Ertskade BB Amsterdam. Rapportage verslag kijkoperatie vleugelgebouw C.S. Aan het Genootschap Leeuwen van het Centraal Station Ertskade 47 1019 BB Amsterdam Rapportage verslag kijkoperatie vleugelgebouw C.S. Oostertoegang Kijkoperatie heeft plaats gevonden op 4 april 2016. Amsterdam,

Nadere informatie

Altaar van het Ambacht van de Schrijnwerkers

Altaar van het Ambacht van de Schrijnwerkers Identificatie V. Herremans, Eenen loffelycken ende hoffelycken aultaer. Retabelplastiek in de Titel Altaar van het Ambacht van de Schrijnwerkers Gemeente Patroonheilige v/d kerk Diest St.Sulpitius Basisgegevens

Nadere informatie

Vraag 1: Waar en wanneer begon en eindigde de Griekse beschaving?

Vraag 1: Waar en wanneer begon en eindigde de Griekse beschaving? Vraag 1: Waar en wanneer begon en eindigde de Griekse beschaving? In Griekenland bestond de eerste grote beschaving van Europa. Vul het juiste antwoord in. Plaats waar de Griekse beschaving begon: Tijdstip

Nadere informatie

5.8. Boekverslag door N woorden 27 januari keer beoordeeld. Romeinse en Griekse Bouwkunst. Inhoudsopgave:

5.8. Boekverslag door N woorden 27 januari keer beoordeeld. Romeinse en Griekse Bouwkunst. Inhoudsopgave: Boekverslag door N. 3290 woorden 27 januari 2006 5.8 522 keer beoordeeld Vak CKV Romeinse en Griekse Bouwkunst. Inhoudsopgave: - Inleiding -De Romeinen (kort en in het algemeen) -De Grieken (kort en in

Nadere informatie

Archeologen vinden bijzondere geldschat bij zuidelijke muur in Jeruzalem

Archeologen vinden bijzondere geldschat bij zuidelijke muur in Jeruzalem Archeologen vinden bijzondere geldschat bij zuidelijke muur in Jeruzalem Munten uit de Byzantijnse tijd. Een archeologisch team onder leiding van dr. Eilat Mazar heeft in de buurt van de Tempelberg een

Nadere informatie

Probusclub Merwestad Het Paleis op de Dam te Amsterdam

Probusclub Merwestad Het Paleis op de Dam te Amsterdam Cees de Wit Het Paleis op de Dam te Amsterdam 16 48-1665 Architect: Jacob van Campen Constructeur: Daniël Stalpaert Het paleis is In de 17 e eeuw gebouwd als Stadhuis van het toen rijke en oppermachtige

Nadere informatie

Romeinen. Romeinen. Germanen

Romeinen. Romeinen. Germanen Romeinen Romeinen Grieken en Romeinen lijken op elkaar qua levensstijl. Het Romeinse rijk is ontstaan in Rome (753 v. Chr.). De Romeinen kwamen 50 v. Chr. naar Nederland. De Romeinen hebben het Latijns

Nadere informatie

Opdrachten bij Architectuurroute Uden

Opdrachten bij Architectuurroute Uden Op de vouwfolder staat de route aangegeven. Je loopt route A, die begint bij het Museum voor Religieuze Kunst. Bij enkele gebouwen op de route worden vragen gesteld. Deze vragen maak je in klad in dit

Nadere informatie

Donkerelaan 20. Straat en huisnummer : Donkerelaan 20 Postcode en plaats : 2061 JM Bloemendaal Kadastrale aanduiding : A9941 Complexonderdeel :

Donkerelaan 20. Straat en huisnummer : Donkerelaan 20 Postcode en plaats : 2061 JM Bloemendaal Kadastrale aanduiding : A9941 Complexonderdeel : Donkerelaan 20 Straat en huisnummer : Donkerelaan 20 Postcode en plaats : 2061 JM Bloemendaal Kadastrale aanduiding : A9941 Complexonderdeel : Naam object : Oude Dorpshuis Bouwjaar : 1929 Architect : H.W.

Nadere informatie

Inleiding. 1 Robertson 1983; Sear Adamy 1883; Ward Perkins 1974

Inleiding. 1 Robertson 1983; Sear Adamy 1883; Ward Perkins 1974 Inleiding Naar aanleiding van het vak Thematisch Literatuur Onderzoek eerder dit jaar, ben ik mij gaan verdiepen in de Romeinse tempelarchitectuur. Gedurende het opzetten van de historiografie viel het

Nadere informatie

6.1. Werkstuk door een scholier 3648 woorden 6 maart keer beoordeeld. Geschiedenis. Inhoud: 1. Voorwoord

6.1. Werkstuk door een scholier 3648 woorden 6 maart keer beoordeeld. Geschiedenis. Inhoud: 1. Voorwoord Werkstuk door een scholier 3648 woorden 6 maart 2005 6.1 219 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Inhoud: 1. Voorwoord 2. De godin Athene, Verhalen over Athene A. De geboorte van Athene B. Athenes familie

Nadere informatie

5,8. Werkstuk door een scholier 1578 woorden 18 maart keer beoordeeld. Geschiedenis. De Griekse mythologie

5,8. Werkstuk door een scholier 1578 woorden 18 maart keer beoordeeld. Geschiedenis. De Griekse mythologie Werkstuk door een scholier 1578 woorden 18 maart 2002 5,8 506 keer beoordeeld Vak Geschiedenis De Griekse mythologie Lang geleden vertelden de Grieken elkaar verhalen over Goden, Godinnen, Halfgoden en

Nadere informatie

Naam: Klas: a. Wat denk je betekent het begrip verticalisme in de architectuur?

Naam: Klas: a. Wat denk je betekent het begrip verticalisme in de architectuur? Naam: Klas: De Dom van Keulen Je bevindt je op het plein voor de Dom van Keulen. Best indrukwekkend, toch? Niet alleen de torens van deze kathedraal horen bij de hoogste kerktorens wereldwijd. De kerk

Nadere informatie

Redengevende omschrijving

Redengevende omschrijving R.K. Johannes de Doper kerk, Markt Standdaarbuiten Kenmerken Adres Markt 25 Postcode/plaats 4758 BL Standdaarbuiten Huidige functie kerk Oorspronkelijke functie kerk Bouwjaar 1924 MIP-code Redengevende

Nadere informatie

Tailor Made Travel Presenteert met de reismadammen naar Griekenland Van 2 tot 9 oktober 2016 rondreis door de Peloponnesos

Tailor Made Travel Presenteert met de reismadammen naar Griekenland Van 2 tot 9 oktober 2016 rondreis door de Peloponnesos Tailor Made Travel Presenteert met de reismadammen naar Griekenland Van 2 tot 9 oktober 2016 rondreis door de Peloponnesos Dag 1 zondag 2 oktober 2016 Eindhoven Athene - Delphi Per taxibusje vanuit Genk

Nadere informatie

Monumentenregister Nijmegen. Register van beschermde monumenten krachtens de Nijmeegse Monumentenverordening

Monumentenregister Nijmegen. Register van beschermde monumenten krachtens de Nijmeegse Monumentenverordening Register van beschermde monumenten krachtens de Nijmeegse Monumentenverordening Plaatselijke aanduiding monument Ganzenheuvel 71/ Lange Brouwerstraat 55 Aanwijzingsbesluit 11-11-2015 MON ID-code 2749 Redengevende

Nadere informatie

5,8. Samenvatting door een scholier 933 woorden 28 november keer beoordeeld. Geschiedenis. Begrippen:

5,8. Samenvatting door een scholier 933 woorden 28 november keer beoordeeld. Geschiedenis. Begrippen: Samenvatting door een scholier 933 woorden 28 november 2012 5,8 118 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Memo Begrippen: Atheense democratie: een vorm waarbij het bestuur het volk (demos) via stemming

Nadere informatie

Les 1. Periode 2 Kunstgeschiedenis

Les 1. Periode 2 Kunstgeschiedenis Les 1 Periode 2 Kunstgeschiedenis 1 Overzicht Periode 2 * 3 Pedegrees + opdrachten Les * Perioden/stromingen: -Romeinen Deze Les -Vroegchristelijk -Romaans -Gotiek -Vroeg-Renaissance Pedegrees uitgeprint

Nadere informatie

6,7. Spreekbeurt door een scholier 1552 woorden 1 oktober keer beoordeeld. Nederlands DE ZEVEN WERELD WONDEREN

6,7. Spreekbeurt door een scholier 1552 woorden 1 oktober keer beoordeeld. Nederlands DE ZEVEN WERELD WONDEREN Spreekbeurt door een scholier 1552 woorden 1 oktober 2001 6,7 361 keer beoordeeld Vak Nederlands DE ZEVEN WERELD WONDEREN In de oudheid kende men veel kunstwerken die indruk op de mensen maakten vanwege

Nadere informatie

De 7 wereldwonderen. De piramiden van Gizeh: Tijd

De 7 wereldwonderen. De piramiden van Gizeh: Tijd Opzoekfiche van Fien uit klas Wim 26/11/09 Blz. 1 van 8 De 7 wereldwonderen zijn 7 bijzondere bouwwerken. De zeven wereldwonderen zijn: 1. De piramiden van Gizeh 2. De hangende tuinen van Babylon 3. De

Nadere informatie

Het kasteel begin 19e eeuw. Naar een gouache van J.A. Knip. RHCe, fotocollectie nr. 108658.

Het kasteel begin 19e eeuw. Naar een gouache van J.A. Knip. RHCe, fotocollectie nr. 108658. 2. Huidige kasteel Anders dan in het verleden vaak gedacht is, heeft het kasteel van Helmond een eeuwenlange bouwgeschiedenis gekend. Begonnen in het tweede kwart van de veertiende eeuw (ca. 1325) werd

Nadere informatie

Erudiet. Onlosmakelijk verbonden met het landgoed

Erudiet. Onlosmakelijk verbonden met het landgoed Oranjerie en koetshuis Eikenrode Onlosmakelijk verbonden met het landgoed Erudiet De stichters van landgoed Eikenrode waren erudiete mensen met een grote liefde voor schilderkunst en literatuur. Dat voel

Nadere informatie

BERLIJN. Vlak daarbij is er het Europa-Center waarvan de bouw in 1963 begon en veel winkels en restaurants bevat.

BERLIJN. Vlak daarbij is er het Europa-Center waarvan de bouw in 1963 begon en veel winkels en restaurants bevat. BERLIJN Toen ik student was ben ik in 1963 voor het eerst in Berlijn geweest. Er was nog geen muur maar om naar Oost-Berlijn te gaan moest je langs de Vopo s die het geweer op de mensen hielden. Geen prettig

Nadere informatie

Inleiding geschiedenis Griekenland

Inleiding geschiedenis Griekenland Europa rond de Middellandse Zee rond 500 v. Chr. Sint-Janslyceum s-hertogenbosch, Theo Manders Inleiding geschiedenis Griekenland Rond 2000 v. Chr. Stedelijke centra: Op Kreta, Minoische cultuur Op Griekse

Nadere informatie

Begeleidende uitleg voor de leerkracht:

Begeleidende uitleg voor de leerkracht: TITEL ACTIVITEI T + beschrijving: Kennismaken met het huis van God 3 e graad In deze les gaan we dieper in op het grondplan van een kerk en bekijken de leerlingen belangrijkste plaatsen in de kerk. Deze

Nadere informatie

Schaduwopgaven Verhoudingen

Schaduwopgaven Verhoudingen Schaduwopgaven Verhoudingen bij 5 Een vierkant wordt verknipt in zeven driehoeken, zoals hiernaast. Het grijze driehoekje gooien we weg. Wat is de verhouding van de oppervlakte van de andere zes? na 10

Nadere informatie

OUDE GRIEKEN. Wonderlijke weetjes en fascinerende feiten over de. SARAH DEVOS met illustraties van HELEEN BRULOT. amfoor. Dionysos. kottabos.

OUDE GRIEKEN. Wonderlijke weetjes en fascinerende feiten over de. SARAH DEVOS met illustraties van HELEEN BRULOT. amfoor. Dionysos. kottabos. PROFESSOR KLEINBREIN amfoor Dionysos kottabos sater chiton Wonderlijke weetjes en fascinerende feiten over de OUDE GRIEKEN SARAH DEVOS met illustraties van HELEEN BRULOT TIJDLIJN ongeveer 2800-1450 v.

Nadere informatie

Lespakket 3: Archeologie in het stadion

Lespakket 3: Archeologie in het stadion Lespakket 3: Archeologie in het stadion (Illustratie: Naomi Woolfitt) Lespakket in het kort Dit lespakket is gericht op Romeinse bouwkunst. Daarom kiezen wij er voor om het Colosseum te vergelijken met

Nadere informatie

Profielwerkstuk Geschiedenis De invloed van de bouwstijl van de Grieken en Romeinen op de bouwstijl uit de renaissance en Classicisme

Profielwerkstuk Geschiedenis De invloed van de bouwstijl van de Grieken en Romeinen op de bouwstijl uit de renaissance en Classicisme Profielwerkstuk Geschiedenis De invloed van de bouwstijl van de Grieken en Romeinen op de bouwstijl uit de renaissance en Classicisme Profielwerkstuk door een scholier 2991 woorden 24 oktober 2001 5,8

Nadere informatie

De bouw van het Misjkan

De bouw van het Misjkan De bouw van het Misjkan Laten wij nu eens een kijkje nemen op de plaats waar Betsalel en Oholiav en de overige mensen die hen helpen, bezig zijn met de bouw van het Misjkan, terwijl heel het volk hen steunt.

Nadere informatie

Als je in een Griekse stad woonde en een jongen van achttien was, kreeg je militaire training voor het Griekse leger.

Als je in een Griekse stad woonde en een jongen van achttien was, kreeg je militaire training voor het Griekse leger. Werkstuk door Timon 2189 woorden 19 maart 2014 6 129 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Hoofdstuk 1: GESCHIEDENIS VAN DE GRIEKEN De Minoïsche, Myceense en Archaïsche beschaving De eerste Griekse cultuur,

Nadere informatie

BOERDERIJ MIDDELWEG - OPMEER Boerderij Middelweg Opmeer

BOERDERIJ MIDDELWEG - OPMEER Boerderij Middelweg Opmeer BOERDERIJ MIDDELWEG - OPMEER De voormalige veehouderij Fries en Vrij stond op de hoek van de Middelweg en de A. C. de Graafweg te Opmeer. Opmerkelijk is het bouwjaar 1814 van deze stolp genaamd Fries en

Nadere informatie

KLASSIEK BOUWEN. over architectuur van en naar Grieken en Romeinen. Een project voor het vak Klassieke Culturele Vorming

KLASSIEK BOUWEN. over architectuur van en naar Grieken en Romeinen. Een project voor het vak Klassieke Culturele Vorming KLASSIEK BOUWEN over architectuur van en naar Grieken en Romeinen Een project voor het vak Klassieke Culturele Vorming 1 I INLEIDING: WAAROM KLASSIEK? Reizend door Europa kom je opvallend veel bouwwerken

Nadere informatie

Inleiding geschiedenis Griekenland

Inleiding geschiedenis Griekenland Europa rond de Middellandse Zee rond 500 v. Chr. Sint-Janslyceum s-hertogenbosch, Theo Manders Inleiding geschiedenis Griekenland Rond 2000 v. Chr. Stedelijke centra: Op Kreta, Minoische cultuur Op Griekse

Nadere informatie

ART HISTORY Barok en Classicisme

ART HISTORY Barok en Classicisme ART HISTORY Barok en Classicisme H4-profiel Barok 17e eeuw Classicisme 18de eeuw ART HISTORY Barok en Rococo H4-profiel 17e eeuw Barok De barok is een Europese stijlperiode die aan het begin van de 17e

Nadere informatie

lesidee Gevels Er bestaan veel verschillende soorten gevels, zoals een trapgevel, klokgevel, tuitgevel, lijstgevel, puntgevel en halsgevel.

lesidee Gevels Er bestaan veel verschillende soorten gevels, zoals een trapgevel, klokgevel, tuitgevel, lijstgevel, puntgevel en halsgevel. Architectuur lesidee Gevels Er bestaan veel verschillende soorten gevels, zoals een trapgevel, klokgevel, tuitgevel, lijstgevel, puntgevel en halsgevel. OPDRACHT 1 Op de volgende bladzijde zie je beschrijvingen

Nadere informatie

Drempt. Rapport Ned. 52. Gld. 4.

Drempt. Rapport Ned. 52. Gld. 4. Drempt. Rapport Ned. 52. Gld. 4. Vraagstelling. Wat zijn de maten, versieringen en vorm van de van de kerk van Drempt (kaart afb. 1) gerapporteerde grafplaat uit de (ruim te nemen) 12 e eeuw? Wat is zijn

Nadere informatie

1.6 Reconstructie van de noordzijde van de Markt, omstreeks 1500 (AEH, RG)

1.6 Reconstructie van de noordzijde van de Markt, omstreeks 1500 (AEH, RG) 1.6 Reconstructie van de noordzijde van de Markt, omstreeks 1500 (AEH, RG). - 14 - - 15 - 3.23 3.24 3.26 3.25 vastgesteld. De verdieping in het voorhuis van dit pand had geen schouw, een balklaag met gekantrechte

Nadere informatie

Beschrijving schaal van Oegstgeest. Figure 1: Bovenaanzicht van de schaal. Foto: Restaura, Haelen.

Beschrijving schaal van Oegstgeest. Figure 1: Bovenaanzicht van de schaal. Foto: Restaura, Haelen. Beschrijving schaal van Oegstgeest Figure 1: Bovenaanzicht van de schaal. Foto: Restaura, Haelen. Figure 2: Onderaanzicht van de schaal. Foto: Restaura, Haelen. De schaal heeft een diameter van 21 centimeter

Nadere informatie

Brugge, Sint-Salvatorskathedraal

Brugge, Sint-Salvatorskathedraal Komvest 45 8000 Brugge T +32 [0]50 44 50 44 F +32 [0]50 61 63 67 E info@raakvlak.be www raakvlak.be Brugge, Sint-Salvatorskathedraal Dossiernr. 2010/067 onderzoek t.h.v. het koorgestoelte Elisabeth Van

Nadere informatie

Londen 2012! Meer dan 2000 jaar geleden. Gerwin De Decker. Grieken hun goden vereerden. De enige. bewoners waren priesters, die de

Londen 2012! Meer dan 2000 jaar geleden. Gerwin De Decker. Grieken hun goden vereerden. De enige. bewoners waren priesters, die de Gerwin De Decker Sportievelingen zullen zich tijdens de zomervakantie niet vervelen. Want de Olympische Spelen komen er weer aan! Van 27 juli tot en met 12 augustus 2012 zullen alle topatleten van de hele

Nadere informatie

De geschiedenis van de Onze- Lieve-Vrouwkerk van Herent & Toelichting bij de kunstwerken. Tentoonstelling

De geschiedenis van de Onze- Lieve-Vrouwkerk van Herent & Toelichting bij de kunstwerken. Tentoonstelling Tentoonstelling 14 maart tot 5 april 2010 O.L.Vrouwkerk, Herent-centrum De geschiedenis van de Onze- Lieve-Vrouwkerk van Herent & Toelichting bij de kunstwerken Teksten: Erfgoedcel Herent, M. Piot (Geschiedenis

Nadere informatie

Deel 5: Romeinse Rijk Project: Bij de Gallo- Romeinen in de vicus Tienen. HB pg 138-141

Deel 5: Romeinse Rijk Project: Bij de Gallo- Romeinen in de vicus Tienen. HB pg 138-141 Deel 5: Romeinse Rijk Project: Bij de Gallo- Romeinen in de vicus Tienen. HB pg 138-141 I. Inleiding Schrijf bij elke afbeelding welke functie/doel het zou hebben gehad in de Gallo- Romeinse periode. Functie:

Nadere informatie

Griekenland 15 dagen

Griekenland 15 dagen Griekenland 15 dagen Verslag van de rondreis met Djoser over het vasteland van Griekenland. Reisverslag van deze reis staat op: gerardvanbochove.nl/griekenland/ Rondreis Griekenland mei 2011 Plateia Monastiraki

Nadere informatie

Rooms-Katholieke kerk H. Bartholomeus te Zevenbergen. Markt 19, Zevenbergen

Rooms-Katholieke kerk H. Bartholomeus te Zevenbergen. Markt 19, Zevenbergen Rooms-Katholieke kerk H. Bartholomeus te Zevenbergen Markt 19, Zevenbergen Foto's Rooms-Katholieke kerk H. Bartholomeus te Zevenbergen Kenmerken Adres Markt 19 Huidige functie Kerk Postcode/plaats Oorspronkelijke

Nadere informatie

Opgravingen te Sissi op Kreta

Opgravingen te Sissi op Kreta Opgravingen te Sissi op Kreta Sinds 2007 voert de Belgische School te Athene elk jaar op het eiland Kreta tijdens de zomermaanden archeologische opgravingen uit te Sissi, een kustplaatsje 4 km ten oosten

Nadere informatie