Naar aanleiding van het bezwaarschrift is bezwaarde op 4 oktober 2012 gehoord, van welke hoorzitting een verslag is gemaakt (bijlage).

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Naar aanleiding van het bezwaarschrift is bezwaarde op 4 oktober 2012 gehoord, van welke hoorzitting een verslag is gemaakt (bijlage)."

Transcriptie

1 Nederlandse Zorgaumrllell BESLISSING OP BEZWAAR Bij brief van 10 april 2012 (ontvangen door NZa op 10 april 2012) is namens Stichting Trimenzo (hierna: bezwaarde), bezwaar gemaakt tegen het besluit van de NZa van 29 februari 2012, kenmerk Care/AWBZ/12/009/12D (hierna: het bestreden besluit). Het bezwaarschrift is bij brief van 12 juni 2012 (kenmerk 39/ ) aangevuld (ontvangen door de NZa op 12 juni 2012). In het bestreden besluit wordt het verzoek van bezwaarde van 17 oktober 2011 om in te stemmen met een aanpassing van de aanvaardbare huurkosten als gevolg van een wijziging van de afschrijvingssystematiek, door de NZa afgewezen. 2 van 12 Naar aanleiding van het bezwaarschrift is bezwaarde op 4 oktober 2012 gehoord, van welke hoorzitting een verslag is gemaakt (bijlage). In haar vergadering van 18 december 2012 heeft de NZa het bestreden besluit in heroverweging genomen. De NZa heeft besloten dat gedeeltelijk tegemoet wordt gekomen aan het bezwaar. Als gevolg van deze gedeeltelijke gegrondverklaring wordt niet meer toegekomen aan de beoordeling van het overige gedeelte van het bezwaar. Hieronder volgt de motivering van deze beslissing. DE AANGEVOERDE BEZWAREN 1. De aanvraag van bezwaarde van is al op 24 juni 2009 Ingediend bij de NZa, dat wil zeggen vóór de inwerkingtreding van de Beleidsregel Beëindiging. Mondeling en per is door de NZa in 2009 bevestigd dat de Nza instemt met een verhoging van de huurkosten van hetpand over 2009 en Bezwaarde stelt dat hij al eerder een aanvraag ter zake heeft Ingediend, namelijk op 24 juli Op 20 augustus 2009 heeft een bespreking plaatsgevonden tussen bezwaarde en de NZa over de nieuwbouwplannen en het hiermee samenhangende verzoek om boekwaardereparatie. Op respectievelijk 20 augustus 2009 en 4 november 2009 is mondeling en op 22 december 2009 is per door de NZa bevestigd dat de NZa instemt met een verhoging van de huur voor het pand het Grotenhuis In de jaren 2009 en 2010 met een bedrag van per jaar. Bezwaarde geeft aan dat hij tot zijn verbazing op 29 februari 2012 het bestreden besluit ontving. 2. Vanwege de slechte staat van het gebouw, wordt een exploitatie van 50 jaar niet gehaald. Bovendien is de huidige huurprijs relatiefhoog als gevolg van de gehanteerde annuïtaire afschrijving. Het weigeren van het verzoek tot aanpassing van de huurvergoeding als gevolg van omzetting afschrijvingssystematiek leidt tot stagnatie in herontwikkeling en mogelijke expioitetietekorten:

2 De locatie Grotenhuls dateert van 1956 en is deels gerenoveerde in 1978 en deels herontwikkeld In Het pand kent een groot aantal functionele beperkingen. Het zorgkantoor en bezwaarde deelden de mening dat vervangende nieuwbouw de enige optie was. Daarom is enige tijd geleden met de bouw van een 'nieuw Grotenhuis' gestart. De oplevering staat gepiand voor juli De boekwaarde is thans nog relatief hoog (en niet reëel) als gevolg van een annuïtaire methode van afschrijving. BIJ deze afschrijvingsmethodiek ligt het zwaartepunt van de afschrijvingen, in tegenstelling tot de lineaire methode van afschrijven, in de laatste exploitatieperiode (15 à 20 Jaar). Bij een verzorgingshuis van 20 à 30 jaar oud is de boekwaarde, wanneer gewerkt wordt met annuïteiten, relatief hoog. Dat het niet vreemd Is om uit te gaan van een levensduur van bijvoorbeeld 40 jaar, volgt onder meer uit de 'Enquête boekwaarde Care en GGZ' van april De boekwaardeprobjematiek leidt onder meer tot stagnatie in herontwikkeling en tot mogelijke exploitatietekorten. De annuïtaire afschrijvingsmethodiek werd In het verieden van overheidswege gestimuleerd. De nieuwe bekostiging van kapitaallasten (NHC) heeft grote invloed op de financiering van zorgvastgoed. De huidige boekwaarde (en dus: huurprijs) drukt zwaar op de toekomstige exploitatie. Immers, de oude (annuitaire) lening / financiering dient nog te worden 'afgelost' uit de middelen die op grond van de NHC aan zorginstellingen beschikbaar worden gesteld. Deze middelen zijn In veel gevallen niet voldoende om aan de bestaande huurverplichtingen of om de noodzakelijke investeringen te doen. De exploitatie van het Grotenhuis komt onder het nieuwe financieringssysteem (NHC), in ieder geval wanneer geen boekwaardereparatie plaatsvindt, fors onder druk te staan, ofwel: wordt onmogelijk. Ais vanaf 1968 / 1997 lineaire afschrijving had plaatsgevonden, dan zou de boekwaarde van de locatie het Grotenhuis nu substantieel lager (en reëler) zijn geweest. Indien in het verleden was gekozen voor een lineaire methode van afschrijven, dan zou de boekwaarde van de iocatie het Grotenhuis op 31 december 2010 substantieel iager zijn geweest. 3. De NZa dient de beleidsregel Beëindiging onverbindend te verkleren wegens onrechtmatigheid. Zorgaanbieders konden geen gedetailleerd inzicht hebben in de uitgangspunten van het nieuwe beleid De Beleidsregel beëindiging mogelijkheid wijziging afschrijvingssystematiek (hierna: Beleidsregei Beëindiging) is op 29 augustus 2011 bekend gemaakt en diende direct in werking te treden, zo volgt uit de Algemene wet bestuursrecht (Awb) en uit artikel 4 van de Beleidsregel Beëindiging. Deze beleidsregel wordt door de NZa echter toegepast met terugwerkende kracht op aanvragen die op of na 1 juni 2011 door de NZa zijn ontvangen. 3 van 12

3 Bezwaarde is het niet eens met het standpunt van de NZa dat zorgaanbieders door de brief van 1 juni 2011 ' gedetailleerd inzicht konden hebben in de uitgangspunten van het nieuwe beleid van 1januari 2012 en dat om die reden de NZa de beieidsregel ad hoc en met terugwerkende kracht kon invoeren. Nu het op grond van artikel 8:2 Awb niet mogelijk Is om beroep In te stellen tegen een algemeen verbindend voorschrift en beieidsregeis, kan er ingevolge artikel 7:1 Awb ook geen bezwaar tegen worden gemaakt. Wel kan het beleid onrechtmatig en / ofonverbindend worden verklaard in een procedure tegen de uitvoering van dat beleid (de zogeheten exceptieve toetsing). Bezwaarde verzoekt de NZa in deze bezwaarprocedure de Beleidsregel Beëindiging exceptief te toetsten. 4. De Beleidsregel Beëindiging is in strijd met de rechtszekerheid en derhalve onrechtmatig Het hanteren van terugwerkende kracht en het niet voorzien in een overgangsregeling is onrechtmatig en in strijd met de rechtszekerheid. Voor zover de NZa van mening is dat in de periode vanaf 1 juni 2011 gezien moet worden als een overgangstermijn, stelt bezwaarde dat dit een onjuist uitgangspunt is. De brief van 1 juni 2011 beschrijft een overgangsregeling na de invoering van de NHC's. De brief beschrijft geen overgangsregeling met betrekking tot de Beleidsregel Beëindiging. Op geen enkele wijze behoefden zorgaanbieders na het lezen van deze brief te begrijpen dat verzoeken om wijziging van de afschrijvingssystematiek vanaf 1 juni 2011 ofvanaf 29 augustus 2011 zouden worden afgewezen. Dit geldt temeer omdat de Beleidsregel Kapitaalasten ongewijzigd van kracht bleef en er per 1 juni 2012 geen nieuwe beleidsregel is vastgesteld. Op basis van het overgangsrecht van de NHes mocht verwacht mocht worden dat de NZa in elk geval verzoeken om wijziging van de afschrijvingssystematiek, gedaan vóór 1 januari 2012, zou honoreren. Bezwaarde kan zich niet aan de indruk onttrekken dat de Beieidsregel Beëindiging is vastgesteld naar aanleiding van de ingediende aanvragen om boekwaardecorrectie en tijdens die procedures aangevoerde argumenten. Ter onderbouwing van zijn standpunt dat het hanteren van terugwerkende kracht en het niet voorzien in een overgangsregeling onrechtmatig is, haalt bezwaarde een jurisprudentieonderzoek uit 1982 ten aanzien van beleidswijzigingen aan, dat ts opgenomen in 'Hoofdstukken van bestuursrecht' van Van Wijk Konijnenbelt & van Male uit Tevens verwijst hij naar een uitspraak van de Afdeling Bestuursrechtspraak van 29 april 2003 (AB 2004, 203, r.o, ) In het voornoemde onderzoek is een aantal criteria neergelegd waaraan een bestuursorgaan bij het wijzigen van beleid aan dient te voldoen om strijdigheid met het rechtszekerheidsbeginsel te voorkomen. De belangrijkste voorwaarden zijn volgens bezwaarde: PagÎna 4 van 12 1 De brief van de Staatssecretaris aan de Voorzitter van de Tweede Kamer van 1 juni 2011 (TK, Kamerstuk 30597, nr. 187)

4 Nederlandse ZDrgautorlteit beleidswijzigingen hebben in beginsel geen terugwerkende kracht, en zij kunnen slechts met inachtneming van een redelijke overgangstermijn ingevoerd worden. Bezwaarde is van mening dat de Beleidsregel Beëindiging niet aan deze criteria voldoet en derhalve onrechtmatig is xenmerk Pi'lgina 5 van 12 Tenslotte verwijst bezwaarde naar een beslissing op bezwaar van de NZa van 20 oktober 2010, inzake de Stichting ïnsuta Dei met betrekking tot de wijziging van de afschrijvingssystematiek van het vastgoed Huize Kohlman te Arnhem. 5. Het bestreden besluit is in strijd met het zorgvuldigheidsbeginsel Bezwaarde stelt zich op het standpunt dat de beleidswijziging tijdig en behoorlijk bekendgemaakt had moeten worden omdat het een wijziging betreft die ten nadele is van betrokkenen en die ingrijpende financiële consequenties heeft. De beleidsregel had moeten voorzien in een overgangsregeling en een coulanceregeling voor de periode na 29 augustus Verwezen wordt naar een uitspraak van het CBb van 10 november 2005 (AB 2006,64). Hierin wordt overwogen dat bij de voorbereiding van een beleidsregel zorgvuldig te werk gegaan dient te worden, rekening gehouden moet worden met de bij het besluit betrokken belangen. Het voorzienbare aspect van de beleidsregel brengt met zich mee dat aan betrokkenen een redelijke termijn moet worden gegund teneinde zich in te kunnen stellen op wijziging van hun financiëie situatie. Voorts heeft de centrale Raad van Beroep In zijn uitspraak van 12 december 1994 (AB 1995, 406) naar de mening van bezwaarde overwogen dat het zorgvuldigheidsbeginsel vereist dat van een aanscherping van het beleid slechts sprake kan zijn indien tegelijkertijd een behoorlijke overgangsmaatregel wordt getroffen. Uit de uitspraak van het CBb van 28 mei 2009, LJN B31784volgt naar de mening van bezwaarde dat in het kader van de rechtszekerheid, een instelling als gevolg van nieuw beleid niet geconfronteerd mag worden met negatieve financiëie gevolgen. 6. Beleidsregel Beëindiging is niet op de juiste wijze bekendgemaakt Bezwaarde stelt dat niet is gebleken dat beleidsregel Beëindiging op de juiste wijze bekend rs gemaakt. Het vaststellen van een beleidsregel dient bij besluit en derhalve schriftelijk te gebeuren. Het besluit dient bekend te worden gemaakt conform het bepaalde In artikel 3:42 Awb. Bezwaarde Is van mening dat niet Is gebleken dat het besluit op de juiste wijze bekend Is gemaakt. Bezwaarde Is van mening dat het bestreden besluit is gestoeld op onrechtmatig beleid. Derhalve komt bezwaarde tot de conclusie dat het bestreden besluit zelf ook onrechtmatig Is en niet in stand kan blijven.

5 Kenmel'k In het geval dat de Beleidsregel Beëindiging niet onverbindend verklaard wordt, beroept bezwaarde zich op de navolgende bezwaargronden. 7. Het bestreden besluit dient gebaseerd te worden op de Beleidsregel Kapitaal/asten Bezwaarde stejt dat teruggevallen dient te worden op de Beleidsregel Kapitaallasten aangezien de Beleidsregel Beëindiging onverbindend verklaard moet worden dan wel op grond van artikel 4:84 Awb niet kan worden toegepast. De Beleidsregel Kapitaallasten is niet gewijzigd of ingetrokken. In de Beieldsregel Kapitaallasten isvermeid dat vergoedingen voor afschrijvingen zowel plaats dienen te vinden op basis van een lineaire als op basis van een annuïtaire afschrijvingsmethode. Op basis van iaatstgenoemde beleidsregel (en voorgangers) honoreerde de NZa aanvragen tot wijziging van afschrijvingssystematiek In situaties waarin voor activa In de aanvaardbare kosten een vergoeding voor rente en afschrijving of voor huur was opgenomen. De onderhavige aanvraag dient daarom ook te worden gehonoreerd. Bezwaarde verwijst naar een uitspraak van de Rechtbank Assen (4 oktober 2007, LJN BB5539) waarin het uitgangspunt werd doorbroken dat in een beslissing op bezwaar ex nunc moet worden beslist, omdat er hangende bezwaar een voor de aanvrager negatieve beleidswijziging had plaatsgevonden. Met toepassing van het In de literatuur aangeduide beginsel van rechtsherstel, was de rechtbank van oordeel dat de oude regelgeving van toepassing was. Bezwaarde stelt dan ook dat hij in de situatie dient te worden gebracht waarin hij zou zijn geweest indien van meet af aan op de juiste wijze door verweerder was beslist. Bezwaarde stelt zich op het standpunt dat In deze casus het beginsel van rechtsherstel moet worden toegepast. 8. Het bestreden besluit heeft een motiveringsgebrek Bezwaarde stelt dat de ratio van de Beleidsregel Beëindiging ('omzetting afschrijvingssystematiek is na invoering van de NHC's niet langer kostenneutraal') niet geldt voor deze aanvraag. De aanvraag Is namelijk gedaan vóór de Invoering van de NHC'sop 1 januari Bezwaarde verwijst hierbij naar een uitspraak van het CBb (AB 2006, 364), waarin wordt overwogen dat het bestuursorgaan, voorafgaand aan de vaststelling van de betreffende nieuwe beleidslijn, de zorgplicht had te onderzoeken ofde gemaakte veronderstellîng op basis waarvan het beleid is geformuleerd, ook gold ten aanzien van betrokkene. Nu dit niet aantoonbaar was gebeurd, aldus de Rechtbank, was het besluit niet deugdelijk gemotiveerd (ex artikel 7:12 Awb) en was niet voldaan aan het vereiste van een zorgvuldige voorbereiding. Bezwaarde trekt een parallel met deze uitspraak omdat naar zijn mening de reden waarom de Beleidsregel Beëindiging (blijkens de toelichting) is vastgesteld, niet ziet op het onderhavige geval. Daarom kleeft er een motiveringsgebrek aan het bestreden besluit. 6 van 12

6 9. Het bestreden besluit heeft onevenredige gevolgen zoals omschreven in de artikelen 3:2,3:4 en 4:84 van de Algemene wet bestuursrecht Pagfnill 7 van 12 Ten aanzien van artikel 4:84 Awb: in afwijking van de Beleidsregel Beëindiging dient het verzoek van bezwaarde te worden gehonoreerd. Gezien de onevenredige gevoigen van afwijzing van het verzoek van bezwaarde ten opzichte van de met de Beleidsregel Beëindiging te dienen doelen, kan de NZa zich niet verschuilen achter haar beleid. Ter aanvulling en toelichting van het bezwaarschrift heeft bezwaarde tijdens de hoorzitting nog het voigende aangevoerd. Er is sprake van zeer gevorderde (feitelijk afgeronde) nieuwbouw. Blijkbaar vond ook het College Bouw dat vervangende nieuwbouw nodig was en heeft zij - zonder voorbehoud - haar goedkeuring verleend. Bezwaarde verwijst naar de uitspraak van het CBb waarin het College aangeeft dat aan deze goedkeuring waarde gehecht dient te worden. Voorts is door bezwaarde tijdens de hoorzitting gesteld dat met de invoering van de NHCde afschrijvingstermijn door de NZa is veriaagd van 50 naar 30 jaar. Volgens bezwaarde erkent de NZa hiermee dat een afschrijvingstermijn van 50 jaar niet realistisch is en niet hanteerbaar is. De huidige boekwaarde drukt zwaar op de exploitatie omdat de oude (annuïtatre) financiering moet worden meegenomen naar de nieuwe ontwikkeling en dus in feite te zijner tijd moet worden afgelost uit de middelen die op grond van de NHC vanaf 2012 ter beschikking worden gesteld. Vanuit de destijds door de rijksoverheid geïnitieerde afschrijvingsmethodiek (annuïtair) is het dus voor zorginstellingen van het grootste belang om gebruik te kunnen maken van de mogelijkheid om de annuïtaire afschrijving om te zetten in een lineaire. OORDEEL NZA Alvorens in te gaan op de aangevoerde bezwaren zal de achtergrond van het geschil en het beleid en de totstandkoming van het bestreden besluit worden toegelicht. achtergrond beleid en bestreden besluit Kapitaal/asten Bouwkundige Investeringen leiden tot afschrijvlngs- en rentekosten. Maatstaven voor de in de tarieven op te nemen kosten van bouwkundige investeringen van zorgaanbieders in de AWBZ-sector werden tot en met 2011 opgenomen in de regels inzake de kapitaallasten, waaronder in het bijzonder Beleidsregel CA-337 ('Afschrijving') en Beleidsregel CA-445 ('Rente') en de Beleidsregel Huur en erfpacht (CA-339), per 1 januari 2011 opgevolgd door Beleidsregel CA ('Kapitaallasten).

7 Nederfandse Zorgautoriteit In de Beleidsregel Kapitaallasten zijn percentages opgenomen die worden gehanteerd om de budgetvergoeding voor de benodigde afschrijvingen te bepalen. Bij de bepaling van de aanvaardbare kosten wordt uitgegaan van de vaste afschrijvingspercentages. Zo wordt voor stenen gebouwen uitgegaan van een percentage van 2% en voor renovaties van 5% van de historische kostprijs per jaar (resulterend in een afschrijvingstermijn van respectievelijk 50 en 20 jaar). 8 van 12 De in de Beleidsregel Kapitaallasten (en daaraan voorafgaande en opvolgende beleidsregels) opgenomen afschrijvingspercentages en -termijnen worden in beginsel strikt gehanteerd. Hiernaast werden verzoeken tot omzetting van de afschrijvingswijze tot 1 juni 2011 in beginsel gehonoreerd. In dat geval ontving de zorgaanbieder gedurende één ofenkele jaren een hogere budgetvergoeding. In de jaren daarna was de budgetvergoeding (posten afschrijving en rente dan wel post huur) lager (de afschrijvingstermijn wijzigt door de omzetting niet). Hierdoor werd de boekwaarde van de betreffende panden verlaagd. Het honoreren van de wijziging van de afschrijvingswijze had tot gevolg dat de daarmee gepaard gaande aanvullende afschrijvingskosten eveneens in de rekenstaat van de aanbieder werden opgenomen (In geval van eigendom en In geval van huur). Introductie nieuwe bekostigingssystematiek Inmiddels Is In de intramurale AWBZ een nieuw bekostigingssysteem ingevoerd, de zorgzwaartebekostiging. In dit systeem is de hoogte van het budget van een zorgaanbieder afhankelijk van de zorgzwaarte van cliënten. Voor de beschrijving van deze zorgzwaarte zijn zorgzwaartepakketten (ZZP's) gemaakt. Een ZZP omvat het wonen, de zorg, diensten, dagbesteding en/of behandeling. De ZZP's worden vanaf 1 januari 2010 gebruikt voor de bekostiging, de zorginkoop en de verantwoording over de geleverde zorg door de zorgaanbieder. De overgang naar het nieuwe bekostigingssysteem was aanvankelijk nog niet volledig. Met de overgang naar ZZP's was tevens de Invoering van een normatieve huisvestingscomponent (NHC) per ZZP voorzien, waardoor zorgaanbieders volledig risicodragend zouden worden voor de door hen geleverde zorg en hun vastgoed. Met ingang van januari 2012 is met de invoering van de NHC gestart. Bij brief van 9 juli 2009 (kenmerk: TK, , , nr. 114) heeft de minister van VWS de Tweede Kamer de uitgangspunten voor de Integrale tarieven en een overgangsregeling kenbaar gemaakt. Door de minister wordt erkend dat veel instellingen te maken hebben met een minder goede solvabiliteit en dat onder het oude regime boekwaardeverliezen zijn ontstaan. De oplossing voor boekwaardeverliezen zal volgens de minister allereerst moeten worden gezocht binnen de eigen vastgoedportefeuille en de stille reserves. Daarnaast zal worden voorzien in een overgangsregeling.

8 N<!derlandse Zorgauloriteit Op 15 oktober 2010 verzendt het ministerie van VWS aan brancheorganisaties in de langdurige zorg en enkele andere relevante partijen als verzekeraars en woningbouwcorporaties een ambtelijk bericht, met daarin opgenomen de hoofdlijnen van de voorgenomen besluitvorming ter zake van de NHC's als onderdeel van de tarieven voor de ZZP's. In het ambtelijk bericht is onder meer een overgangstraject beschreven. Aangegeven wordt dat enerzijds sprake Is van een nacalculatiesysteem en anderzijds een opbouw van risico in een systeem van integraie tarieven. PilIgÎna 9 van 12 Bij brief van 1 juni 2011 (kenmerk' DLZ-U ) heeft de minister van VWS haar voornemen tot het geven van een aanwijzing kenbaar gemaakt. In deze brief ts aangegeven dat een deel van de problematiek die voor zorgaanbieders met niet langer bestaande of leegstaande gebouwen kan ontstaan door de situatie dat alleen verleende zorg en 'bezette' plaatsen worden vergoed, wordt opgelost door de extra beschikbare middelen in het kader van de financiële crisisaanpek", Instellingen die hierop geen geslaagd beroep hebben kunnen doen, zullen hun voornemen voor (ver)nieuwbouw moeten inpassen In de systematiek van het overgangsregime van de procentuele afbouw van de nacalculatie en de procentuele opbouw naar de NHC (één en ander passend binnen het daarvoor beschikbare budgettaire kader). Wel wordt aangegeven dat onder voorwaarden zal worden voorzien in een compensatieregeling voor bestaande zorgaanbieders die nog beschikken over resterende boekwaarde van vaste activa. Op 12 juli 2011 heeft de Minister van VWS de NZa een aanwijzing gegeven om een uniforme kapitaallastenvergoeding voor instellingen voor langdurige zorg in te voeren (Stcrt. 2011, 13319), zoals gewijzigd bij aanwijzing van 8 augustus 2011 (Stcrt. 2011, 16189). De maatregelen in de aanwijzing komen overeen met de beschrijving in de brief van 1 juni In artikel 3 van de aanwijzing is bepaald dat de uitvoering van de aanwijzing budgettair neutraal dient plaats te vinden, dat wii zeggen binnen het BKZ, rekening houdend met de jaarlijkse groei (volume en inflatie). In navolging van voornoemde aanwijzing heeft de NZa de beleidsvoornemens ten aanzien van de invoering van de NHCop 26 juli 2011 in een circuiaire en een set beleidsregels vertaald (kenmerk: AWBZ/11/12c en nrs. CA t/rn CA ). Met deze beleidsregels wordt de vergoeding voor rente van en afschrijving op vastgoed van zorgaanbieders met ingang van januari 2012 onderdeel van de integrale tarieven en wordt de vergoeding voor deze kapitaallasten in de vorm van de NHCverbonden aan de ZZP's. De periode van 2012 tot 2018 is een overgangsperiode, waarin de huidige bekostiging van kapitaallasten wordt afgebouwd en de vergoeding op basis van de NHC wordt opgebouwd, waarbij de vergoeding stapsgewijs steeds meer wordt gebaseerd op geleverde zorg. Gedurende de overgangsperiode is er sprake van enerzijds een nacalculatiesysteem en anderzijds een opbouw van een systeem van integraie tarieven. Vanaf 2018 geldt een volledig integraal tarief. 2 Zie tn dit verband de beleidsregel Invulling bouwimpuls AWBZ (CA-399)

9 In aanvulling op voornoemde set beleidsregels, heeft het ministerie van VWS de NZa bij brief van 22 augustus 2011 (kenmerk: DLZjSFI-U ) expliciet verzocht het beleid ten aanzien van het omzetten van de afschrijvlnqsrnethodlek van annuitair naar lineair per direct te wijzigen en dergelijke aanpassingen niet langer toe te staan. Het ministerie van VWS verzoekt het gewijzigde beieid tevens toe te passen op reeds gedane aanvragen. De reden van dit verzoek was dat de verlaging van de uitgaven voor hetzij de budgetvergoeding voor de posten afschrijving en rente, hetzij de budgetvergoeding voor de post huur na de invoering van de NHe's slechts gedeeltelijk ten gunste van het BKZ komen. Anders dan voorheen kan een omzetting van de afschrijvingssystematiek met ingang van 2012 (het moment van invoering van de integrale tarieven) derhalve niet langer budgetneutraal plaatsvinden en leidt het wijzigen van de afschrijvingsmethodiek tot een onvermijdelijk en te voorkomen overschrijding van het BKZ. Immers, na het vervallen van de overgangsregeling in 2018 komen de voordelen van een verlaagde boekwaarde niet meer ten gunste van de AWBZ. 10 van 12 Met de vaststelling van de Beleidsreçel Beëindiging heeft de NZa uitvoering gegeven aan dit verzoek van het ministerie van VWS. In de Beleidsregel Beëindiging is bepaald dat - zo nodig in afwijking van de Beieidsregel Kapitaallasten dan wel voorgaande beleidsregels aanvragen van zorgaanbieders tot aanpassing van de aanvaardbare kosten op grond van een wijziging van de afschrijvingsmethodiek worden afgewezen. De Beleidsregel Beëindiging wordt toegepast op aanvragen die op huur- dan wel eigendomssituaties zien en die op of na 1 juni 2011 door de NZa zijn ontvangen. Beoordeling bezwaren In dit bezwaarschrift staat de vraag centraal of de NZa in redelijkheid tot een afwijzing heeft kunnen komen van de door bezwaarde ingediende verzoeken om aanpassing van de huurvergoeding. Ten aanzien van de eerste bezwaargrond (De aanvraag van bezwaarde van is al op 24 juni 2009 ingediend bä de NZa, dat wil zeggen vóór de InwerkIngtreding van de Beleidsregel BeëindIgIng. Mondeilng en per is door de NZa in 2009 bevestigd dat de NZa instemt met een verhoging van de huurkosten van het pand over 2009 en ) De NZa oordeelt over dit bezwaar als volgt. De Beleidsregel Beëindiging Is op 29 augustus 2011 in werking getreden. In deze beieidsregel Is bepaald dat aanvragen die zien op wijziging van de afschrijvingssystematiek en die door de NZa ontvangen zijn op of na 1 juni 2011, afgewezen worden. Bezwaarde heeft de NZa op 24 juni 2009 de NZa een verzoek gedaan om de toegestane huur ad. voor het huidige Grotenhuls voor de jaren 2009 en 2010 met per jaar te verhogen tot. per jaar naar aanleiding van een wijziging in de afschrijvingssystematiek.

10 Naar aanleiding van dit verzoek hebben de volgende gebeurtenissen plaatsgevonden. Op 20 augustus 2009 heeft een gesprek plaatsgevonden tussen de NZa, bezwaarde en Woonzorg Nederland. In dit gesprek Is bezwaarde In de gelegenheid gesteld om zijn aanvraag toe te lichten Pilgina 11 van 12 Op 22 december 2009 heeft de NZa een verstuurd aan bezwaarde om schriftelijk te bevestigen dat de NZa Instemde met een verhoging van de huur 2009 en 2010 met per jaar. Op 17 oktober 2011 stuurt bezwaarde de NZa een brief met het verzoek om de door de NZa gedane toezegging In de van 22 december 2009 alsnog bij brief te bevestigen. Op 29 februari 2012 wordt het verzoek van 17 oktober 2011 afgewezen op grond van de Beleidsregel Beëindiging. Op grond van het bovenstaande komt de NZa tot de volgende conclusies. In de van 22 december 2009 wordt naar aanleiding van de aanvraag van 24 juni 2009 door de NZa aan bezwaarde de toezegging gedaan de huurvergoeding te mogen aanpassen. Dit betekent concreet dat de inhoud van deze een aanspraak vestigt op hetgeen hierin is toegekend, te weten een verhoging van de huurvergoeding In de jaren 2009 en 2010 met een bedrag van In elk van de voornoemde twee jaren. De aanvraag tot aanpassing van de huurvergoeding naar aanleiding van een wijziging in de afschrijvingssystematiek is door de NZa ontvangen vóór 1 juni Dit betekent dat de Beleidsregel Beëindiging niet van toepassing Is (deze beleidsregel bepaalt dat aanvragen tot wijziging van de afschrijvingssystematiek die door de NZa zijn ontvangen op of na 1 juni 2011 worden afgewezen. De NZa komt dan ook tot het oordeel dat de eerste bezwaargrond gegrond Is en dat het bestreden besluit gewijzigd dient te worden. Het bestreden besluit wordt aangepast In die zin dat het een bevestiging bevat van hetgeen In de van 22 december 2009 Is toegekend. De NZa stelt bij de voornoemde aanpassing van de huurvergoeding in de Jaren 2009 en 2010 als voorwaarde dat een aangepast huurcontract aan de NZa wordt overgelegd. Uit dit contract dient te blijken dat de huurvoorwaarden zijn aangepast naar aanleiding van de wijziging van de afschrijvingssystematiek en de hiermee samenhangende verlaging van de boekwaarde. Nadat de NZa heeft geoordeeld dat de wijziging van de huurvoorwaarden zoals opgenomen in deze aangepaste huurovereenkomst in lijn is met het gewijzigde bestreden besluit, zullen aangepaste tariefbeschikkingen van de Jaren 2009 en 2010 aan bezwaarde worden toegestuurd.

11 Gelet op de gegrondverklaring van de eerste bezwaargrond, wordt niet meer toegekomen aan de beoordeling van de overige bezwaargronden. CONCLUSIE 12 van 12 Gelet op het voorgaande heeft de NZa besloten het bezwaar gegrond te verklaren voor zover het ziet op het bezwaar zoals vermeld in de eerste bezwaargrond. Gelet op de gegrondverkiaring van de eerste bezwaargrond, wordt niet meer toegekomen aan de beoordeling van de overige bezwaargronden. Indien en voor zover de primaire beslissing niet voldoende is gemotiveerd wordt dit gebrek in deze beslissing op bezwaar hersteld met bovenstaande overwegingen. Ingevolge artikel 105 van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg) kan een belanghebbende binnen zes weken na de datum van verzending van dit besluit beroep instellen bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven, postbus 20021, 2500 EA 's-gravenhage. Het beroep dient conform artikel 6:5 lid 1 Awb schriftelijk en ondertekend te worden ingediend en moet tenminste de volgende gegevens bevatten: naam en adres van de indiener, een omschrijving van het besluit waartegen het beroep zich richt en de gronden van het beroep. Indien beschikbaar dient een afschrift van het besluit te worden meegezonden. Hoogachtend, De Nederlandse Zorgautoriteit mr. drs. T.W. Langejan, voorzitter Raad van Bestuur

BESLISSING OP BEZWAAR

BESLISSING OP BEZWAAR BESLISSING OP BEZWAAR 10142-228856 Bij brief van 10 april 2012 is namens Zorgcentrum De Posten (hierna: bezwaarde) pro forma bezwaar gemaakt tegen het besluit van 29 februari 2012 (kenmerk: Care/AWBZ/12/009/12D0007775).

Nadere informatie

BESLISSING OP BEZWAAR 40132-73662

BESLISSING OP BEZWAAR 40132-73662 BESLISSING OP BEZWAAR 40132-73662 Bij brief van 7 mei 2013 die is ingekomen bij de NZa op 16 mei 2013, is door GGZ Breburg Groep (hierna: bezwaarde) bezwaar gemaakt tegen de tariefbeschikking met kenmerk

Nadere informatie

Naar aanleiding van het bezwaarschrift is bezwaarde op 4 oktober 2012 gehoord, van welke hoorzitting een verslag is gemaakt (bijlage).

Naar aanleiding van het bezwaarschrift is bezwaarde op 4 oktober 2012 gehoord, van welke hoorzitting een verslag is gemaakt (bijlage). Nederlandse Zorgautoriteit BESLISSING OP BEZWAAR Bij brief van 10 april 2012 (kenmerk 39/113768/864811.1, ontvangen door de NZa op 10 april 2012) is namens Stichting Woonzorgcentra Flevoland (hierna: bezwaarde)

Nadere informatie

Voordat wordt ingegaan op de gronden van het bezwaar zal eerst de achtergrond van het toepasselijke beleid worden weergegeven.

Voordat wordt ingegaan op de gronden van het bezwaar zal eerst de achtergrond van het toepasselijke beleid worden weergegeven. BESLISSING OP BEZWAAR Met een ongedateerde brief die is ingekomen bij de NZa op 20 december 2012 is door Stichting Joods Bejaardencentrum s-gravenhage (hierna ook: belanghebbende) tijdig bezwaar gemaakt

Nadere informatie

Naar aanleiding van dit bezwaar zijn belanghebbenden op 25 april 2013 gehoord.

Naar aanleiding van dit bezwaar zijn belanghebbenden op 25 april 2013 gehoord. BESLISSING OP BEZWAAR Met een brief van 26 maart 2013 is door Vincent van Gogh, voor geestelijke gezondheidszorg te Venray (hierna: Vincent van Gogh) tijdig bezwaar gemaakt tegen een tariefbeschikking

Nadere informatie

BESLISSING OP BEZWAAR 35760-84995

BESLISSING OP BEZWAAR 35760-84995 BESLISSING OP BEZWAAR 35760-84995 Bij brief van 27 maart 2013 is door GGZ Oost-Brabant (verder genoemd bezwaarde) bezwaar gemaakt tegen de tariefbeschikking van 4 maart 2013, kenmerk 300-1358-13-4 waarin

Nadere informatie

Naar aanleiding van dit bezwaar zijn belanghebbenden op 17 april 2013 gehoord. Het verslag van de hoorzitting is toegevoegd (bijlage).

Naar aanleiding van dit bezwaar zijn belanghebbenden op 17 april 2013 gehoord. Het verslag van de hoorzitting is toegevoegd (bijlage). BESLISSING OP BEZWAAR Met een brief van 3 december 2012 heeft Stichting 's Heeren Loo (Flevoland) (hierna: s Heeren Loo) tijdig bezwaar gemaakt tegen een tariefbeschikking van de Nederlandse Zorgautoriteit

Nadere informatie

uitspraak van de meervoudige kamer van 21 augustus 2015 in de zaken tussen

uitspraak van de meervoudige kamer van 21 augustus 2015 in de zaken tussen uitspraak COLLEGE VAN BEROEP VOOR HET BEDRIJFSLEVEN zaaknummers: 13/223 en 14/435 13950 uitspraak van de meervoudige kamer van 21 augustus 2015 in de zaken tussen Stichting WoonZorgcentra Haaglanden, te

Nadere informatie

BESLISSING OP BEZWAAR

BESLISSING OP BEZWAAR BESLISSING OP BEZWAAR 122678-223162 Bij brief van 24 april 2015 is door de Directie Forensische Zorg van het Ministerie van Veiligheid en Justitie (hierna: bezwaarde) bezwaar gemaakt tegen, onder meer

Nadere informatie

BESLISSING OP BEZWAAR 35538-550879

BESLISSING OP BEZWAAR 35538-550879 BESLISSING OP BEZWAAR 35538-550879 Bij brief van 25 maart 2013 heeft Stichting AV Zorggroep (hierna: AV Zorggroep) tijdig bezwaar gemaakt tegen de beschikking van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) met

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer adres Kenmerk Directie Zorgmarkten Care Care/AWBZ/11/12c 11D

Behandeld door Telefoonnummer  adres Kenmerk Directie Zorgmarkten Care Care/AWBZ/11/12c 11D Aan besturen van AWBZ-instellingen alle GGZ-instellingen (Care en Cure) de zorgkantoren en de zorgverzekeraars Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82

Nadere informatie

BESLISSING OP BEZWAAR 85544-158315

BESLISSING OP BEZWAAR 85544-158315 BESLISSING OP BEZWAAR 85544-158315 Bij brief van 2 juni 2014, ontvangen op dezelfde datum, heeft u namens Zorggroep Groningen bezwaar gemaakt tegen de tariefbeschikking van 17 april 2014 met kenmerk 300-1432-14-3,

Nadere informatie

TARIEFBESCHIKKING ZZP s EN EXTRAMURALE PARAMETERS FZ

TARIEFBESCHIKKING ZZP s EN EXTRAMURALE PARAMETERS FZ TARIEFBESCHIKKING ZZP s EN EXTRAMURALE PARAMETERS FZ Kenmerk Datum vaststelling Datum inwerkingtreding Geldig tot en met TB/FZ-0003 6 november 2012 1 januari 2013 31 december 2013 De Nederlandse Zorgautoriteit

Nadere informatie

BESLISSING OP BEZWAAR 34709-49699

BESLISSING OP BEZWAAR 34709-49699 BESLISSING OP BEZWAAR 34709-49699 Met een brief van 19 maart 2013 heeft Stichting Osira Amstelring (hierna te noemen: Osira) tijdig bezwaar gemaakt tegen een tariefbeschikking van de Nederlandse Zorgautoriteit

Nadere informatie

Beslissing op bezwaar

Beslissing op bezwaar Beslissing op bezwaar Kenmerk: 27534/2012010168 Betreft: Beslissing op bezwaar inzake de Stichting Publieke Media instelling Eijsden- Margraten tegen afwijzing van het handhavingsverzoek jegens Stichting

Nadere informatie

BESLISSING OP BEZWAAR

BESLISSING OP BEZWAAR BESLISSING OP BEZWAAR 76153-130574 83345-139322 Geachte heer Kuit, Bij brief van 4 maart 2014, is namens de heer [vertrouwelijk ] tijdig bezwaar ingediend tegen de last onder dwangsom die de Nederlandse

Nadere informatie

BESLISSING OP BEZWAAR 35748-58729

BESLISSING OP BEZWAAR 35748-58729 BESLISSING OP BEZWAAR 35748-58729 Met een brief van 28 maart 2013 heeft [vertrouwelijk ] tijdig bezwaar gemaakt tegen een tariefbeschikking van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) met kenmerk 0029175/36098

Nadere informatie

2. Bezwaarde heeft haar bezwaar aangevuld bij brief van 23 januari 2014.

2. Bezwaarde heeft haar bezwaar aangevuld bij brief van 23 januari 2014. BESLISSING OP BEZWAAR 58696-224147 1. Bij faxbericht van 25 oktober 2013 is namens de Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie door de Directie Forensische Zorg van het ministerie van Veiligheid en

Nadere informatie

Nummer Datum ingang Datum vaststelling Datum verzending TB/FZ januari september 2014 n.v.t.

Nummer Datum ingang Datum vaststelling Datum verzending TB/FZ januari september 2014 n.v.t. TARIEFBESCHIKKING ZZP s EN EXTRAMURALE PARAMETERS FZ Nummer Datum ingang Datum vaststelling Datum verzending TB/FZ-0006 1 januari 2014 10 september 2014 n.v.t. Volgnr. Geldig tot Behandeld door 01 1 januari

Nadere informatie

BESLISSING OP BEZWAAR

BESLISSING OP BEZWAAR BESLISSING OP BEZWAAR 54582-84362 Bij brief van 18 september 2013 die is ingekomen bij de NZa op 19 september 2013, is door Stichting QuaRijn (hierna: bezwaarde) bezwaar gemaakt tegen de tariefbeschikking

Nadere informatie

ECLI:NL:CBB:2014:432. Uitspraak. College van Beroep voor het bedrijfsleven. Datum uitspraak Datum publicatie

ECLI:NL:CBB:2014:432. Uitspraak. College van Beroep voor het bedrijfsleven. Datum uitspraak Datum publicatie ECLI:NL:CBB:2014:432 Instantie Datum uitspraak 08-12-2014 Datum publicatie 08-12-2014 College van Beroep voor het bedrijfsleven Zaaknummer AWB 12/1126 AWB 13/104 AWB 13/105 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken

Nadere informatie

In deze circulaire worden de belangrijkste wijzigingen in een aantal beleidsregels en in één regeling voor 2012 en 2013 toegelicht.

In deze circulaire worden de belangrijkste wijzigingen in een aantal beleidsregels en in één regeling voor 2012 en 2013 toegelicht. Aan de besturen van AWBZ-zorgaanbieders en de zorgkantoren Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82 96 E info@nza.nl I www.nza.nl Behandeld door Telefoonnummer

Nadere informatie

Door de zorgaanbieder is bij e-mail van 31 mei 2012 een eenzijdig nacalculatieformulier 2011 ingediend.

Door de zorgaanbieder is bij e-mail van 31 mei 2012 een eenzijdig nacalculatieformulier 2011 ingediend. BESLISSING OP BEZWAAR Bij brief van 1 november 2012 die is ingekomen bij de Nederlandse Zorgautoriteit (hierna: NZa) op 5 november 2012, is door Achmea Divisie Zorg & Gezondheid (hierna: bezwaarde) bezwaar

Nadere informatie

BESLISSING OP BEZWAAR 35284-50728

BESLISSING OP BEZWAAR 35284-50728 BESLISSING OP BEZWAAR 35284-50728 Met een brief van 21 maart 2013 die is ingekomen bij de NZa op 25 maart 2013 heeft Stichting Pergamijn (Pergamijn) bezwaar gemaakt tegen een tariefbeschikking van de Nederlandse

Nadere informatie

NADERE REGEL NR/CU-535

NADERE REGEL NR/CU-535 NADERE REGEL Informatieverstrekking gebudgetteerde zorgaanbieders van gespecialiseerde GGZ Gelet op de artikelen 62 en 68, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), heeft de Nederlandse Zorgautoriteit

Nadere informatie

BESLISSING OP BEZWAAR

BESLISSING OP BEZWAAR BESLISSING OP BEZWAAR 76537-111131 Bij brief van 3 maart 2014 die is ingekomen bij de NZa op 10 maart 2014 is bezwaar gemaakt tegen de beslissing d.d. 24 februari 2014 met kenmerk 70783/104577. Deze beslissing

Nadere informatie

BESLISSING OP BEZWAAR

BESLISSING OP BEZWAAR BESLISSING OP BEZWAAR Met excuses voor de late reactie berichten wij u als volgt. Bij brief van 13 december 2011, door de NZa ontvangen op 15 december 2011, is door Trajectum Hanzeborg (hierna: bezwaarde)

Nadere informatie

BESLISSING OP BEZWAAR

BESLISSING OP BEZWAAR BESLISSING OP BEZWAAR 35874-58643 Met een brief van 28 maart 2013 heeft [vertrouwelijk ] tijdig bezwaar gemaakt tegen een tariefbeschikking van de Nederlandse Zorgautoriteit met kenmerk 0029945/37267 d.d.

Nadere informatie

Naar aanleiding van dit bezwaar zijn belanghebbenden op 25 april 2013 gehoord.

Naar aanleiding van dit bezwaar zijn belanghebbenden op 25 april 2013 gehoord. BESLISSING OP BEZWAAR Met een brief van 21 maart 2013, die is ingekomen bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) op 25 maart 2013, heeft Stichting Pergamijn (hierna: Pergamijn) tijdig bezwaar gemaakt tegen

Nadere informatie

uitspraak van de meervoudige kamer van 11 november 2015 in de zaak tussen

uitspraak van de meervoudige kamer van 11 november 2015 in de zaak tussen uitspraak COLLEGE VAN BEROEP VOOR HET BEDRIJFSLEVEN zaaknununer: 13/928 13950 uitspraak van de meervoudige kamer van 11 november 2015 in de zaak tussen Stichting Amstelring, te Amsterdam, appellante (gemachtigden:

Nadere informatie

BELEIDSREGEL CA-BR Indexatie Wlz. Bijlage 8 bij circulaire Care/AWBZ/14/04c

BELEIDSREGEL CA-BR Indexatie Wlz. Bijlage 8 bij circulaire Care/AWBZ/14/04c Bijlage 8 bij circulaire Care/AWBZ/14/04c BELEIDSREGEL Indexatie Wlz Ingevolge artikel 57, eerste lid, onderdeel b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit

Nadere informatie

BELEIDSREGEL BR/CU-5060

BELEIDSREGEL BR/CU-5060 BELEIDSREGEL Rentevergoeding opbrengstverrekening GGZ Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa)

Nadere informatie

BELEIDSREGEL AL/BR Overheveling GGZ budget AWBZ-Zvw

BELEIDSREGEL AL/BR Overheveling GGZ budget AWBZ-Zvw BELEIDSREGEL Overheveling GGZ budget AWBZ-Zvw Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) beleidsregels

Nadere informatie

Wetsverwijzingen Wet marktordening gezondheidszorg, geldigheid:

Wetsverwijzingen Wet marktordening gezondheidszorg, geldigheid: ECLI:NL:CBB:2014:494 Instantie Datum uitspraak 24-12-2014 Datum publicatie 21-01-2015 Zaaknummer AWB 14/139 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie College van Beroep voor het bedrijfsleven

Nadere informatie

4.1 Forensische zorg Zorg als bedoeld in artikel 2 van het Interimbesluit forensische zorg. 1

4.1 Forensische zorg Zorg als bedoeld in artikel 2 van het Interimbesluit forensische zorg. 1 REGELING Verplichte informatieverstrekking zorgaanbieders van forensische zorg Ingevolge artikel 62 en 68 van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) de navolgende

Nadere informatie

BESLISSING OP BEZWAAR

BESLISSING OP BEZWAAR BESLISSING OP BEZWAAR 112222-167609 Bij brief van 18 december 2014, die is ingekomen bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) op 19 december 2014, is door de gezamenlijke zorgverzekeraars (bezwaarden) bezwaar

Nadere informatie

BELEIDSREGEL BR/CU-5119

BELEIDSREGEL BR/CU-5119 BELEIDSREGEL Eenmalige verrekening overgangsregeling kapitaallasten kind en jeugd Ingevolge artikel 57, eerste lid, onderdeel b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse

Nadere informatie

BESLISSING OP BEZWAAR 120194-180815

BESLISSING OP BEZWAAR 120194-180815 BESLISSING OP BEZWAAR 120194-180815 Bij brief van 30 maart 2015 die is ingekomen bij de NZa op dezelfde dag, is door de heer [vertrouwelijk ] (hierna: belanghebbende) bezwaar gemaakt tegen het besluit

Nadere informatie

Invoering normatieve huisvestingscomponent (NHC) curatieve GGZ

Invoering normatieve huisvestingscomponent (NHC) curatieve GGZ BELEIDSREGEL Invoering normatieve huisvestingscomponent (NHC) curatieve GGZ Ingevolge artikel 57, eerste lid, onderdeel b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit

Nadere informatie

ECLI:NL:RBNHO:2017:6739

ECLI:NL:RBNHO:2017:6739 ECLI:NL:RBNHO:2017:6739 Instantie Datum uitspraak 15-03-2017 Datum publicatie 18-08-2017 Rechtbank Noord-Holland Zaaknummer AWB - 16 _ 4345 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Belastingrecht

Nadere informatie

BESLISSING OP BEZWAAR

BESLISSING OP BEZWAAR BESLISSING OP BEZWAAR 48726-80833 Bij brief van 8 juli 2013, die is ingekomen bij de NZa op 10 juli 2013, is door Stichting Laurentius Ziekenhuis, (hierna: bezwaarde) bezwaar gemaakt tegen het besluit

Nadere informatie

NADERE REGEL NR/CU-558

NADERE REGEL NR/CU-558 NADERE REGEL Informatieverstrekking gebudgetteerde zorgaanbieders van gespecialiseerde GGZ Gelet op de artikelen 62 en 68, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), heeft de Nederlandse Zorgautoriteit

Nadere informatie

RAAD VAN TOEZICHT VOOR DE OCTROOIGEMACHTIGDEN Postbus 3219, 2280 GE Rijswijk telefoon fax

RAAD VAN TOEZICHT VOOR DE OCTROOIGEMACHTIGDEN Postbus 3219, 2280 GE Rijswijk telefoon fax RAAD VAN TOEZICHT VOOR DE OCTROOIGEMACHTIGDEN Postbus 3219, 2280 GE telefoon 070-3905578 fax 070-3905171 BESCHIKKING A. - B. 1. Bij brief van 13 augustus 1999 heeft de heer A. bij de Raad van Toezicht

Nadere informatie

c. De termijn waarvoor deze beleidsregel geldt: 1 januari 2009 t/m 31 december 2011

c. De termijn waarvoor deze beleidsregel geldt: 1 januari 2009 t/m 31 december 2011 BELEIDSREGEL Beleidsregel Overgangsregime kapitaallastenvergoeding () 1. Algemeen a. Deze beleidsregel is van toepassing op zorg of dienst als omschreven bij of krachtens de Zorgverzekeringswet (Zvw),

Nadere informatie

3.1 Geldende beleidsregels 2015 De aanvaardbare kosten volgen uit de toepassing van de onderstaande beleidsregels.

3.1 Geldende beleidsregels 2015 De aanvaardbare kosten volgen uit de toepassing van de onderstaande beleidsregels. Bijlage 6 bij circulaire Care/AWBZ/14/04c BELEIDSREGEL Aanvaardbare kosten Wlz 2015 Ingevolge artikel 57, eerste lid, onderdeel b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse

Nadere informatie

Experiment proeftuinen meerzorg 2.0 Wlz 2018

Experiment proeftuinen meerzorg 2.0 Wlz 2018 BELEIDSREGEL Experiment proeftuinen meerzorg 2.0 Wlz 2018 Grondslag Gelet op artikel 57, eerste lid, onderdelen b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit

Nadere informatie

Besluit ontheffing zorgspecifieke concentratietoets

Besluit ontheffing zorgspecifieke concentratietoets Besluit ontheffing zorgspecifieke concentratietoets Betreft: Stichting Liemerije Stichting Diafaan Melding 1. Op 20 mei 2016 heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) een aanvraag in de zin van artikel

Nadere informatie

Besluit van de Autoriteit Consument en Markt op het bezwaar van De Graaf Logistics B.V. tegen het besluit van 22 april 2011.

Besluit van de Autoriteit Consument en Markt op het bezwaar van De Graaf Logistics B.V. tegen het besluit van 22 april 2011. Ons 103666/41 kenmerk: Onderwerp: 103666 Datum: 26 juli 2013 Besluit van de Autoriteit Consument en Markt op het bezwaar van De Graaf Logistics B.V. tegen het van 22 april 2011. I. Verloop van de procedure

Nadere informatie

BESLISSING OP BEZWAAR

BESLISSING OP BEZWAAR BESLISSING OP BEZWAAR Bij brief van 23 juli 2012 heeft GGZ Drenthe (hierna: bezwaarde) tijdig bezwaar gemaakt tegen een beschikking met kenmerk 8953 d.d. 12 juli 2012. De gronden van het bezwaar zijn aangevuld

Nadere informatie

Invoering normatieve inventariscomponent (nic) in de forensische zorg

Invoering normatieve inventariscomponent (nic) in de forensische zorg BELEIDSREGEL Invoering normatieve inventariscomponent (nic) in de forensische zorg Ingevolge artikel 6 van het Besluit uitbreiding en beperking werkingssfeer Wet marktordening gezondheidszorg (Bub Wmg)

Nadere informatie

Invoering normatieve inventariscomponent (NIC) in de langdurende gespecialiseerde ggz

Invoering normatieve inventariscomponent (NIC) in de langdurende gespecialiseerde ggz BELEIDSREGEL Invoering normatieve inventariscomponent (NIC) in de langdurende gespecialiseerde ggz Ingevolge artikel 57, eerste lid, onderdeel b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt

Nadere informatie

ECLI:NL:RBMNE:2013:BZ7402

ECLI:NL:RBMNE:2013:BZ7402 ECLI:NL:RBMNE:2013:BZ7402 Instantie Datum uitspraak 07-03-2013 Datum publicatie 18-04-2013 Rechtbank Midden-Nederland Zaaknummer AWB 12/26575 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Vreemdelingenrecht

Nadere informatie

BESLISSING OP BEZWAAR

BESLISSING OP BEZWAAR BESLISSING OP BEZWAAR 54928-109275 Bij faxbericht en brief van 24 september 2013, die bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) is binnen gekomen op 24 september 2013, is door Stichting Algemeen Christelijk

Nadere informatie

BESLISSING OP BEZWAAR 35091-59112

BESLISSING OP BEZWAAR 35091-59112 BESLISSING OP BEZWAAR 35091-59112 Met een brief van 20 maart 2013 heeft Stichting Rivierduinen (hierna te noemen: Rivierduinen) tijdig bezwaar gemaakt tegen een tariefbeschikking van de Nederlandse Zorgautoriteit

Nadere informatie

[Aanvrager A] heeft ter onderbouwing van het handhavingsverzoek van 3 augustus 2016 een aantal documenten aan de NZa overlegd.

[Aanvrager A] heeft ter onderbouwing van het handhavingsverzoek van 3 augustus 2016 een aantal documenten aan de NZa overlegd. Besluit Aanleiding Op 3 augustus 2016 ontving de NZa een handhavingsverzoek van [Aanvrager A]. [Aanvrager A] is een samenwerkingsverband van zeven aanbieders van orthopedisch schoeisel. 1 In haar schrijven

Nadere informatie

Besluit ontheffing zorgspecifieke concentratietoets

Besluit ontheffing zorgspecifieke concentratietoets Besluit ontheffing zorgspecifieke concentratietoets Betreft: Stichting Humanitas DMH onderdeel van Zorg Stichting Vivence Melding 1. Op 7 november 2016 heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) een aanvraag

Nadere informatie

BESLISSING OP BEZWAAR 35391-48371

BESLISSING OP BEZWAAR 35391-48371 BESLISSING OP BEZWAAR 35391-48371 Met een brief van 25 maart 2013 heeft Stichting Sint Jacob (Sint Jacob) tijdig bezwaar gemaakt tegen een tariefbeschikking van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) met

Nadere informatie

BELEIDSREGEL BR/FZ-0007

BELEIDSREGEL BR/FZ-0007 BELEIDSREGEL BR/FZ-0007 INVOERING NORMATIEVE HUISVESTINGSCOMPONENT (NHC) FORENSISCHE ZORG Ingevolge artikel 6 van het Besluit uitbreiding en beperking werkingssfeer Wet marktordening gezondheidszorg (Bub

Nadere informatie

Regeling gezamenlijke aanlevering ZZP-opgave

Regeling gezamenlijke aanlevering ZZP-opgave REGELING Gezamenlijke aanlevering ZZP-opgave Regeling gezamenlijke aanlevering ZZP-opgave Gelet op de artikelen 61, 62 en 68 van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg) heeft de Nederlandse Zorgautoriteit

Nadere informatie

Reglement bezwaarprocedure SVWN

Reglement bezwaarprocedure SVWN Reglement bezwaarprocedure SVWN Stichting Visitatie Woningcorporaties Nederland Versie 1.0, vastgesteld 15 december 2015 1/10 Inhoud Begripsbepalingen... 3 De bezwaarcommissie... 3 Procedure... 4 Voorbereiden

Nadere informatie

Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De heer R.P.G. Hoenen Beezepool 67 6245 JH Eijsden Afdeling Algemeen Bestuurlijk- Rijnstraat 8 Den Haag Postbus

Nadere informatie

Berekeningsmethodiek NHC in de Care

Berekeningsmethodiek NHC in de Care TNO-rapport - TNO-060-UTC-2011-00078 Berekeningsmethodiek NHC in de Care Datum 4 mei 2011 Auteur(s) Norman Egter van Wissekerke Oscar Verhoeff Henk Sijsling Aantal pagina's 8 Opdrachtgever Projectnaam

Nadere informatie

2.1 Voor het feitencomplex wordt verwezen naar het bestreden dwangsombesluit van 22 oktober 2009.

2.1 Voor het feitencomplex wordt verwezen naar het bestreden dwangsombesluit van 22 oktober 2009. Ons kenmerk: OPTA/ACNB/2010/201149 Zaaknummer: 09.0181.34.01 Datum: 1 april 2010 van het college van de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit op het bezwaar van Telfort B.V. gericht tegen

Nadere informatie

indien ten behoeve van het getrouwe beeld een nadere toelichting noodzakelijk is in een jaarrekening die voldoet aan de Regeling Verslaggeving WTZi

indien ten behoeve van het getrouwe beeld een nadere toelichting noodzakelijk is in een jaarrekening die voldoet aan de Regeling Verslaggeving WTZi Audit Alert 25 Verklaringen bij jaarrekeningen van AWBZ- en GGZ-instellingen indien ten behoeve van het getrouwe beeld een nadere toelichting noodzakelijk is in een jaarrekening die voldoet aan de Regeling

Nadere informatie

Besluit ontheffing zorgspecifieke concentratietoets

Besluit ontheffing zorgspecifieke concentratietoets Besluit ontheffing zorgspecifieke concentratietoets Betreft: MOB Maatschappelijk Ondersteuningsbureau B.V. Stichting Thuiszorgnet Melding 1. Op 2 januari 2017 heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa)

Nadere informatie

Rapport. Datum: 21 juni 2000 Rapportnummer: 2000/224

Rapport. Datum: 21 juni 2000 Rapportnummer: 2000/224 Rapport Datum: 21 juni 2000 Rapportnummer: 2000/224 2 Klacht Op 12 januari 2000 ontving de Nationale ombudsman een verzoekschrift van de heer H. te Altforst, met een klacht over een gedraging van de Immigratie-

Nadere informatie

De NZa gebruikt de genoemde gegevens om tijdens de transitieperiode het transitiebedrag per zorgaanbieder vast te stellen.

De NZa gebruikt de genoemde gegevens om tijdens de transitieperiode het transitiebedrag per zorgaanbieder vast te stellen. REGELING Regeling Verplichte aanlevering budget- en DBBC omzet Ingevolge artikel 62 en 68 van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) de navolgende regeling

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 25539 20 augustus 2015 Informatieverstrekking gebudgetteerde zorgaanbieders van gespecialiseerde GGZ Vastgesteld op 11

Nadere informatie

BELEIDSREGEL CA-BR Experiment regelarme instellingen Wlz CONCEPT / PUBLICATIE VOORGENOMEN BESLUIT

BELEIDSREGEL CA-BR Experiment regelarme instellingen Wlz CONCEPT / PUBLICATIE VOORGENOMEN BESLUIT BELEIDSREGEL CONCEPT / PUBLICATIE VOORGENOMEN BESLUIT Experiment regelarme instellingen Wlz Ingevolge artikel 57, eerste lid, onderdeel b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de

Nadere informatie

ECLI:NL:RBSGR:2006:AY9580

ECLI:NL:RBSGR:2006:AY9580 ECLI:NL:RBSGR:2006:AY9580 Instantie Datum uitspraak 05-09-2006 Datum publicatie 06-10-2006 Rechtbank 's-gravenhage Zaaknummer AWB 05/37675 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Vreemdelingenrecht

Nadere informatie

Beslissing op bezwaar

Beslissing op bezwaar Beslissing op bezwaar Kenmerk: 26212/2011016210 Betreft: verzoek om bestuursrechtelijke handhaving op grond van artikel 6.13, tweede lid, aanhef en onder a, van de Mediawet 2008 Beslissing op bezwaar inzake

Nadere informatie

AFDELING BESTUURSRECHTSPRAAK

AFDELING BESTUURSRECHTSPRAAK Raad vanstate 201112017/1/V2. Datum uitspraak: 4 januari 2013 AFDELING BESTUURSRECHTSPRAAK Uitspraak met toepassing van artikel 8:54, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht (hierna: de Awb) op het

Nadere informatie

Besluit ontheffing zorgspecifieke concentratietoets

Besluit ontheffing zorgspecifieke concentratietoets Besluit ontheffing zorgspecifieke concentratietoets Betreft: MOB Drechtssteden B.V. Internos Katholieke Stichting Thuiszorg Melding 1. Op 14 maart 2016 heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) een aanvraag

Nadere informatie

Besluit zorgspecifieke concentratietoets Kenmerk /170020

Besluit zorgspecifieke concentratietoets Kenmerk /170020 Besluit zorgspecifieke concentratietoets Betreft: Stichting BrabantZorg een onderdeel van Arjajuni B.V. een onderdeel van Imli B.V. Melding 1. Op 20 november 2014 heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa)

Nadere informatie

BELEIDSREGEL BR/REG Experiment regelarme instellingen Wlz. Grondslag

BELEIDSREGEL BR/REG Experiment regelarme instellingen Wlz. Grondslag BELEIDSREGEL Experiment regelarme instellingen Wlz Grondslag Gelet op artikel 57, eerste lid, onderdelen b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa)

Nadere informatie

3.1 Experiment Een experiment op basis van een beleidsregel als bedoeld in artikel 58 Wmg.

3.1 Experiment Een experiment op basis van een beleidsregel als bedoeld in artikel 58 Wmg. BELEIDSREGEL AL-BR-0006 Tijdelijke instandlating gevolgen experimenten Op grond van artikel 57, eerste lid, aanhef en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse

Nadere informatie

FAQ Update enquête inventarisatie boekwaarde AWBZ

FAQ Update enquête inventarisatie boekwaarde AWBZ FAQ Update enquête inventarisatie boekwaarde AWBZ Met deze vraag en antwoord geven wij een nadere toelichting op het formulier enquête inventarisatie boekwaarde AWBZ. Dit is een update van de FAQ die 26

Nadere informatie

ECLI:NL:CBB:2002:AE1633

ECLI:NL:CBB:2002:AE1633 ECLI:NL:CBB:2002:AE1633 Instantie Datum uitspraak 09-04-2002 Datum publicatie 17-04-2002 Zaaknummer AWB 00/25 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie College van Beroep voor het bedrijfsleven

Nadere informatie

BESLUIT. Openbaar. Nederlandse Mededingingsautoriteit. Verloop procedure en feitelijke achtergrond

BESLUIT. Openbaar. Nederlandse Mededingingsautoriteit. Verloop procedure en feitelijke achtergrond Nederlandse Mededingingsautoriteit BESLUIT Nummer 4040-31 Betreft zaak: Klacht Van der Brugge tegen Raden voor Rechtsbijstand en NOvA Besluit van de directeur-generaal van de Nederlandse Mededingingsautoriteit

Nadere informatie

Rapport. Datum: 31 augustus 2005 Rapportnummer: 2005/255

Rapport. Datum: 31 augustus 2005 Rapportnummer: 2005/255 Rapport Datum: 31 augustus 2005 Rapportnummer: 2005/255 2 Klacht Verzoeker klaagt over de lange duur van de behandeling door de Directie Informatie, Beheer en Subsidieregelingen van het Ministerie van

Nadere informatie

ECLI:NL:RBZLY:2007:BA5102

ECLI:NL:RBZLY:2007:BA5102 ECLI:NL:RBZLY:2007:BA5102 Instantie Datum uitspraak 12-03-2007 Datum publicatie 15-05-2007 Rechtbank Zwolle-Lelystad Zaaknummer AWB 05/2087 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Bestuursrecht

Nadere informatie

Compensatieregeling AWBZ/GGZ versus Compensatieregeling Ziekenhuizen

Compensatieregeling AWBZ/GGZ versus Compensatieregeling Ziekenhuizen Compensatieregeling AWBZ/GGZ versus Compensatieregeling Ziekenhuizen Onderdeel AWBZ/GGZ Algemene/ Academische Ziekenhuizen Commentaar 1. Beleidsregel CA 300 493 Compensatie vaste activa AWBZ en GGZ in

Nadere informatie

Beslissing op bezwaar

Beslissing op bezwaar Beslissing op bezwaar Kenmerk: 26407/2011016537 Betreft: beslissing op bezwaar inzake het besluit tot openbaarmaking van het besluit van 13 september 2011 betreffende aanvraag toestemming ex artikel 3.1,

Nadere informatie

ECLI:NL:CRVB:2013:2879

ECLI:NL:CRVB:2013:2879 ECLI:NL:CRVB:2013:2879 Instantie Datum uitspraak 17-12-2013 Datum publicatie 19-12-2013 Zaaknummer Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Centrale Raad van Beroep 13-211 WWB Socialezekerheidsrecht

Nadere informatie

BELEIDSREGEL CA-BR-1517a. Experiment regelarme instellingen Wlz. Bijlage 17 bij circulaire Care/AWBZ/14/10c

BELEIDSREGEL CA-BR-1517a. Experiment regelarme instellingen Wlz. Bijlage 17 bij circulaire Care/AWBZ/14/10c Bijlage 17 bij circulaire Care/AWBZ/14/10c BELEIDSREGEL Experiment regelarme instellingen Wlz Ingevolge artikel 57, eerste lid, onderdeel b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de

Nadere informatie

Besluit tot goedkeuring concentratie

Besluit tot goedkeuring concentratie Besluit tot goedkeuring concentratie Besluit van de Nederlandse Zorgautoriteit als bedoeld in artikel 49c van de Wet marktordening gezondheidszorg. Betreft: Holding Apotheek Grave B.V. BENU Apotheek Dubbeldam

Nadere informatie

ADVIES. [het samenwerkingsverband], gevestigd te [vestigingsplaats], verweerder

ADVIES. [het samenwerkingsverband], gevestigd te [vestigingsplaats], verweerder 108078 - Bezwaar toelaatbaarheidsverklaring speciaal onderwijs is gegrond, omdat het deskundigenadvies onvoldoende duidelijk maakt of de leerling is aangewezen op dit type onderwijs. ADVIES in het geding

Nadere informatie

Besluit ontheffing zorgspecifieke concentratietoets

Besluit ontheffing zorgspecifieke concentratietoets Besluit ontheffing zorgspecifieke concentratietoets Betreft: Zorg van de Zaak Netwerk B.V. Stichting Christelijke GGZ - Stichting voor Ambulante Geestelijke Gezondheidszorg van de Nederlandse Gereformeerde

Nadere informatie

Leidraad voor het nakijken van de toets

Leidraad voor het nakijken van de toets Leidraad voor het nakijken van de toets BESTUURSPROCESRECHT 17 JUNI 2011 (Uit het antwoord moet blijken dat de cursist de stof heeft begrepen en juist heeft toegepast; een enkel ja of nee is niet voldoende)

Nadere informatie

BELEIDSREGEL CA Prestatiebeschrijvingen en tarieven ZZPmeerzorg

BELEIDSREGEL CA Prestatiebeschrijvingen en tarieven ZZPmeerzorg BELEIDSREGEL Prestatiebeschrijvingen en tarieven ZZPmeerzorg AWBZ Ingevolge artikel 57, eerste lid, onderdeel b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit

Nadere informatie

Besluit tot goedkeuring concentratie Kenmerk

Besluit tot goedkeuring concentratie Kenmerk Besluit tot goedkeuring concentratie In deze openbare versie van het besluit zijn delen van de tekst vervangen of weggelaten om redenen van vertrouwelijkheid. Vervangen of weggelaten delen zijn met vierkante

Nadere informatie

vanstate /1/V6. Datum uitspraak: 28 maart 2012 AFDELING BESTUURSRECHTSPRAAK

vanstate /1/V6. Datum uitspraak: 28 maart 2012 AFDELING BESTUURSRECHTSPRAAK Raad vanstate 201108441/1/V6. Datum uitspraak: 28 maart 2012 AFDELING BESTUURSRECHTSPRAAK Uitspraak na vereenvoudigde behandeling (artikel 8:54 van de Algemene wet bestuursrecht (hierna: de Awb)) op het

Nadere informatie

kenmerk IENM/BSK-2014/47134

kenmerk IENM/BSK-2014/47134 > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag Prorail BV. Bed rijfsstrateg ie mr. L.C. Makkinga Postbus 2038 3500 GA Utrecht Datum 8juli 2014 Betreft Beslissing op bezwaar gericht tegen 7 tijdelijke ontheffingen

Nadere informatie

Besluit tot goedkeuring concentratie

Besluit tot goedkeuring concentratie Besluit tot goedkeuring concentratie Besluit van de Nederlandse Zorgautoriteit als bedoeld in artikel 49c van de Wet marktordening gezondheidszorg. Betreft: Dental Clinics Nederland B.V. Maatschap Sillekens/Sillekens-Wijdeveld

Nadere informatie

BELEIDSREGEL CA-300-578. Zorginfrastructuur. Bijlage 6 bij circulaire CARE/AWBZ/13/05c

BELEIDSREGEL CA-300-578. Zorginfrastructuur. Bijlage 6 bij circulaire CARE/AWBZ/13/05c Bijlage 6 bij circulaire CARE/AWBZ/13/05c BELEIDSREGEL Zorginfrastructuur Ingevolge artikel 57, eerste lid, onderdeel b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit

Nadere informatie

Besluit ontheffing zorgspecifieke concentratietoets

Besluit ontheffing zorgspecifieke concentratietoets Besluit ontheffing zorgspecifieke concentratietoets In deze openbare versie van dit besluit zijn delen van de tekst vervangen of weggelaten om redenen van vertrouwelijkheid. Vervangen of weggelaten delen

Nadere informatie

ECLI:NL:RBSGR:2007:BB2855

ECLI:NL:RBSGR:2007:BB2855 ECLI:NL:RBSGR:2007:BB2855 Instantie Datum uitspraak 02-03-2007 Datum publicatie 05-09-2007 Rechtbank 's-gravenhage Zaaknummer AWB 06/30391, 06/30389 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie

Nadere informatie

Beslissing op bezwaar

Beslissing op bezwaar Beslissing op bezwaar Kenmerk: 631501/645034 Betreft: Beslissing op bezwaar Sapphire Media International B.V. Het Commissariaat voor de Media, gezien het besluit van 10 juni 2014, verzonden op 19 juni

Nadere informatie

BELEIDSREGEL CA-BR Experiment proeftuinen meerzorg 2.0 Wlz

BELEIDSREGEL CA-BR Experiment proeftuinen meerzorg 2.0 Wlz Bijlage 14 bij circulaire Care/Wlz/16/11 BELEIDSREGEL Experiment proeftuinen meerzorg 2.0 Wlz Ingevolge artikel 57, eerste lid, onderdeel b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de

Nadere informatie

Zolang de eindcalculatie voor jaar t nog niet bekend is wordt de door de

Zolang de eindcalculatie voor jaar t nog niet bekend is wordt de door de BELEIDSREGEL Indexatie AWBZ Ingevolge artikel 57, eerste lid, onderdeel b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) beleidsregels vast met betrekking

Nadere informatie