INFORMATIE MEMORANDUM 5 JARIGE OBLIGATIELENING

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "INFORMATIE MEMORANDUM 5 JARIGE OBLIGATIELENING"

Transcriptie

1 INFORMATIE MEMORANDUM 5 JARIGE OBLIGATIELENING Uitnodiging Inschrijving Obligatielening Old Liquors Invest B.V. ter financiering van de aankoop van zeldzame en oude Cognac, Whisky, Armagnac, Port, Likeur, Wijn en andere oude dranken.

2 INHOUDSOPGAVE OVER OLD LIQUORS 1. Ontstaansgeschiedenis Old Liquors 2. Old Liquors groepsbedrijven 3. Marktstrategie 4. Verdienmodel en Bedrijfsproces 5. Financiële Informatie OBLIGATIE AANBIEDING 6. Inleiding en Voorwoord 7. Uitgevende Instelling 8. Obligaties en Voorwaarden 9. Fiscale Aspecten 10. Risicofactoren BIJLAGEN I. Informatie Memorandum II. Stichting Obligatiehouders Old Liquors Invest III. Statuten Old Liquors Invest B.V. IV. Inschrijving Kamer van Koophandel V. Overeenkomst Overdracht van Obligaties

3 1. Ontstaansgeschiedenis Old Liquors Invest B.V. 1.1 Initiatiefnemer Old Liquors Invest B.V. is opgericht op 26 februari 2015 en is ontstaan uit een verzelfstandiging van een privé-activiteit die zijn oorsprong vindt vanuit het veertig jaar lang verzamelen van zeldzame en oude Cognac, Whisky, Armagnac, Port, Likeuren en overige oude alcoholische dranken door de heer Bay van der Bunt. Hij is samen met zijn echtgenote eigenaar van een bij verzamelaars wereldwijd bekende collectie zeldzame en oude dranken. 1.2 Bay van der Bunt (67) vertelt: Met mijn specifieke kennis van de markt in oude dranken heb ik samen met de heer Bart Laming (51) een bedrijfsconcept ontwikkeld voor de internationale handel en investering in zeldzame en oude Cognac, Whisky, Armagnac, Port, Likeuren, Wijn en andere oude, bijzondere en exclusieve alcoholische dranken onder de merknaam Old Liquors. Oude dranken van 20, 50, 100 en 250 jaar oud zijn soms zeldzaam, kostbaar en in elk geval wereldwijd veel gevraagd als verzamelobject maar ook om te drinken. Mijn grootvader begon zijn privécollectie in Mijn vader erfde deze in 1936 welke door mij vanaf 1971 met grote passie verder is uitgebouwd. Nu liggen er in onze kelder bijna vijfduizend flessen zeldzame en oude dranken. Ik ben er trots op de derde generatie te zijn die in de passie van zijn voorouders mocht delen en, last but not least, dat oude dranken door de jaren heen sterk in waarde zijn gestegen. Samen met mijn echtgenote heb ik de vennootschap OL Holding B.V. opgericht en van daaruit Old Liquors Invest B.V. opgericht ter uitvoering van het ontwikkelde bedrijfsconcept. Vanwege mijn leeftijd (67) heb ik in juli 2015 de Directie c.q. het dagelijkse management van Old Liquors Invest B.V. overgedragen aan Bart Laming. Ik heb de flessen zeldzame en oude dranken in de afgelopen veertig jaar hoofdzakelijk gekocht bij kleine veilinghuizen, wereldwijd verspreid. Ik heb ervaren dat de aankoopprijzen bij kleine en afgelegen veilingen lager zijn dan bij grote internationale veilingen en het aanbod van zeldzame en oude dranken zien dalen. Vooral de laatste tien jaren heb ik de vraag naar zeldzame en oude flessen Cognac, Whisky, Armagnac, Port en overige oude dranken bij de grote internationale veilinghuizen zien groeien en de prijzen zien stijgen. De waarde van onze verzameling heb ik door de jaren heen alleen maar zien stijgen.

4 In 2002 heb ik de verzameling voor het eerst via de website wereldwijd bekend gemaakt zonder vooraf enige commerciële activiteiten met de verzameling te hebben ondernomen. Omstreeks februari 2012 heb ik, vanuit privé, voor het eerst over de verzameling oude dranken in de media gepubliceerd. Door deze mediapublicaties ontstond bij mij een grote vraag naar deze oude dranken. Eigenlijk was ik in 2012, samen met mijn echtgenote, eerst van plan de collectie in zijn geheel te verkopen. Gelet op de marktontwikkeling en stijgende vraag naar oude dranken heb ik daar uit investeringsoverwegingen en om commerciële redenen vanaf gezien. Ik ervaar dat de jaarlijkse rente op mijn geld aanmerkelijk lager rendeert dan de sterke waardestijging van de collectie. Om die reden heb ik er van af gezien om de verzameling zeldzame en oude dranken in een keer in de markt te brengen en te verkopen. Ook leert mijn ervaring dat de verkoop van enkelvoudige flessen en kleinere collecties aanmerkelijk hogere prijzen opbrengt dan de gehele collectie in een keer in de markt te plaatsen. 1.3 Visie van Bay van der Bunt In de periode wil ik met Old Liquors Invest voor circa (vijfentwintig miljoen euro) wereldwijd alle zeldzame en oude dranken uit de markt opkopen als investering en speculatie op een waardestijging. Mijn handelsstrategie is om alle zeldzame, oude en exclusieve alcoholische dranken minimaal vijf jaar of langer uit de markt te houden. Met Old Liquors Invest streef ik er naar om daarmee een wereldwijde marktdominante positie te bereiken en het behalen van grote winst.

5 Old Liquors Management Team Bart Laming Algemeen Directeur Vintage 1964 Karel Brok Financiële Administratie Vintage 1960 Daniël van Maanen Database beheerder/ Webdeveloper, Vintage 1972 Christiaan Tuyl Product-/Marketing Manager, Vintage 1988 Mary van den Heuvel Office Manager Vintage 1970 Ad van Beek Grafisch Ontwerper Vintage 1961

6 2. Old Liquors groepsbedrijven 2.1 Bedrijvengroep Old Liquors Er zijn drie bedrijven die met elkaar samenwerken in de markt van zeldzame en oude alcoholische dranken onder de handelsnaam Old Liquors. a. OL Holding B.V. b. Old Liquors Invest B.V. c. Old Liquors Trading B.V. 2.2 Organogram bedrijvengroep Old Liquors (Vennootschappen en aandeelhouders binnen de groep van bedrijven) OL HOLDING B.V. Aandeelhouders, 50% B.H.G. (Bay) van der Bunt en 50% M.Y. Verbeek (echtgenote van Bay van der Bunt) OLD LIQUORS INVEST B.V. Aandeelhouder, 100% OL Holding OLD LIQUORS TRADING B.V. Aandeelhouders, 80% B.H.G. (Bay) van der Bunt en 20% B.C.H. (Bart) Laming 2.3 OL Holding B.V. OL Holding B.V. is een Nederlandse onderneming, opgericht op 26 februari 2015 en fungeert als houdster en financieringsmaatschappij. De doelstelling van OL Holding B.V. is het beheren en besturen van andere ondernemingen en in licentie beschikbaar stellen van naam en merkrechten, bedrijfsconcepten, software, websites en intellectueel eigendom. In OL Holding B.V. worden alle intellectuele eigendomsrechten gehouden welke verbonden zijn aan de merknaam en handelsnamen en handelsconcepten waarin het woord Old Liquors voorkomt en/of wordt gebruikt. Onder het intellectuele eigendom vallen mede de gehele ontwikkeling van websites, domeinnamen, software en bedrijfsconcepten welke tot stand zijn gekomen en/of direct en/of indirect zijn gefinancierd door OL Holding B.V. 2.4 Aandeelhouders en Directie in OL Holding B.V. De heer B.H.G. van der Bunt en zijn echtgenote mevrouw M.Y. Verbeek zijn elk voor zich 50% aandeelhouder in OL Holding B.V. De Directie van OL Holding B.V. wordt gevoerd door de heer B.H.G. van der Bunt en hij is geheel zelfstandig bevoegd de onderneming te vertegenwoordigen. Mevrouw M.Y. Verbeek is gevolmachtigde.

7 2.4.1 Financiële positie Gelet op de recente datum van oprichting van OL Holding B.V. en het tot op heden ontbreken van activiteiten zijn géén relevante financiële gegevens of beoordelingen op historische cijfers beschikbaar. 2.5 Old Liquors Trading B.V. Old Liquors Trading B.V. is een Nederlandse onderneming en is opgericht op 26 februari De doelstelling van Old Liquors Trading B.V. is de import en export en de handel in en het in- en verkopen van zeldzame en oude dranken zoals Cognac, Whisky, Armagnac, Port, Wijn, Likeuren en andere oude of bijzondere alcoholische dranken. Old Liquors Trading B.V. is ook actief in het verlenen van online diensten zoals online verkopen via de website genaamd Oldliquors.com. Old Liquors Trading B.V. verzorgt de publiciteitscampagnes en vercommercialiseert de mediawaarde van de merknaam Old Liquors. Zij verzorgt onder andere taxaties en consignaties en beheert een online-marktplaats voor oude dranken genaamd Old Liquors Trading B.V. is ook actief in het organiseren en uitbouwen van een internationaal netwerk van veilinghuizen en de daarbij horende logistiek en distributie van oude dranken. Met haar activiteiten vergroot Old Liquors Trading B.V. de verkoopcapaciteit van oude dranken en versterkt zij de merknaam Old Liquors. Binnen het kader van contractuele afspraken met Old Liquors Invest B.V. en OL Holding B.V. treedt Old Liquors Trading B.V. op om voor eigen rekening of risico dranken in te kopen. Hierdoor fungeert Old Liquors Trading B.V. praktisch gezien, maar niet fiscaal of juridisch, als een werkmaatschappij voor Old Liquors Invest B.V. inzake de in- en verkoop van zeldzame en oude alcoholische dranken. Old Liquors Trading B.V. is juridisch en fiscaal en dus formeel niet gelieerd aan Old Liquors Invest B.V. en/of OL Holding B.V., en opereert daarmee zowel juridisch als fiscaal geheel zelfstandig en voor eigen rekening en risico. 2.6 Directie en aandeelhouders in Old Liquors Trading B.V. De heer B.H.G. van der Bunt heeft 80% van de aandelen en de heer B.C.H. Laming heeft 20% van de aandelen in Old Liquors Trading B.V. De Directie wordt gevoerd door de heer B.C.H. Laming. De heer B.H.G. van der Bunt en mevrouw M.Y. Verbeek zijn gevolmachtigde Financiële positie Gelet op de recente datum van oprichting van Old Liquors Trading B.V. en het tot op heden ontbreken van noemenswaardige activiteiten, zijn géén relevante financiële gegevens of beoordelingen op historische cijfers beschikbaar.

8 2.7 Old Liquors Invest B.V. Old Liquors Invest B.V. is een Nederlandse onderneming en is opgericht op 26 februari Old Liquors Invest heeft zich als doel gesteld het bijeenbrengen van financiële middelen, en de verkregen gelden te investeren in zeldzame en oude flessen met alcoholische dranken. Old Liquors Invest koopt deze zeldzame en oude flessen met alcoholische dranken uitsluitend in als investeringsobject en/of handelsobject met een speculatief oogmerk. Old Liquors Invest houdt deze dranken langdurig in voorraad tot het moment dat de marktprijzen zodanig zijn gestegen dat na verkoop van deze dranken een zo hoog mogelijk rendement op haar investering kan worden behaald. 2.8 Geen afhankelijkheid van het groepsbedrijf Old Liquors Trading B.V. In het geval dat de samenwerking met Old Liquors Trading B.V., ongeacht de reden, geheel of gedeeltelijk wordt verbroken dan is Old Liquors Invest in staat, en zowel statutair als contractueel gerechtigd, alle noodzakelijke handelsactiviteiten zelfstandig voort te zetten. Old Liquors Invest heeft binnen het kader van de samenwerking met Old Liquors Trading B.V. niet het oogmerk een handelsonderneming te zijn in zeldzame en oude alcoholische dranken maar kan dat wel. 2.9 Ondernemersrisico en juridische aansprakelijkheid Ter beperking van mogelijke ondernemingsrisico s zoals productaansprakelijkheid en personele bezetting, onderneemt Old Liquors Invest in praktische zin geen handelsactiviteiten. Het oogmerk van Old Liquors Invest is derhalve uitsluitend gericht op het verkrijgen van oude dranken, het in beheer c.q. voorraad houden daarvan en het minimaliseren van bedrijfsrisico s Juridisch, economisch en fiscaal eigendom De flessen oude dranken zijn na aankoop het onbezwaard juridisch en economisch eigendom van Old Liquors Invest en worden op de juridische en fiscale bodem van Old Liquors Invest in voorraad gehouden. Hierdoor treffen eventuele (bodem)beslagen van leveranciers, schuldeisers of fiscus, ten laste van Old Liquors Trading B.V. of andere derden, geen doel Directie en aandeelhouders in Old Liquors Invest B.V. OL Holding B.V. houdt 100% van de aandelen in Old Liquors Invest B.V. De Directie van Old Liquors Invest wordt gevoerd door de heer B.C.H. Laming. De heer B.H.G. van der Bunt en mevrouw M.Y. Verbeek zijn gevolmachtigden Financiële positie Vanaf het moment dat OL Holding B.V., Old Liquors Invest B.V. en Old Liquors Trading B.V. zijn opgericht, zijn door Old Liquors Invest B.V. géén investeringen gedaan en géén verbintenissen met derden gesloten behoudens met de adviseurs inzake het opstellen van dit Informatie Memorandum. Gelet op de recente datum van oprichting van Old Liquors Invest B.V. en het tot op heden ontbreken van noemenswaardige activiteiten, zijn géén relevante financiële gegevens of beoordelingen op historische cijfers beschikbaar.

9 3. Marktstrategie 3.1 De markt van Oude Dranken Om zowel het product alsook de markt in zeldzame en oude alcoholische dranken enigszins begrijpelijk te maken, volgt een marktbenadering zoals Old Liquors Invest deze ziet. Onder het begrip zeldzame en oude alcoholische dranken vallen gebottelde flessen met Cognac, Whisky, Armagnac, Port, Likeuren, Wijn en alle overige bijzondere en/of exclusieve alcoholische dranken zoals momenteel worden aangeboden op de website genaamd: De focus van Old Liquors Invest ligt niet bij het opkopen van regulaire producties of bulk van alcoholische dranken maar uitsluitend bij gebottelde alcoholische dranken. Voor de leesbaarheid van dit document wordt zoveel mogelijk het woord dranken en/of oude dranken gebruikt als verzamelnaam voor zeldzame oude, bijzondere en/of exclusieve alcoholische dranken. In de visie van Old Liquors Invest is de markt van oude dranken wereldwijd sterk gefragmenteerd. Voor het maken van een objectieve marktanalyse zijn er onvoldoende benchmark gegevens en er is ook geen eenduidige beschrijving van deze markt beschikbaar. Kort samengevat; iedereen doet maar wat en doet dat op regionaal en soms nationaal niveau en vooral kleinschalig. Voor zover Old Liquors Invest bekend is zijn er geen ondernemers, handelaren of investeerders die grootschalig en internationaal actief zijn op het gebied van de handel in oude dranken en daardoor, zo stelt Old Liquors Invest, worden de kansen in deze markt onbenut gelaten. De markt in oude dranken kent geen goed georganiseerde inkoop en/of verkoopdistributie. Het komt met zeer grote regelmaat voor dat een fles Cognac, Whisky, Port, Rum of andere soort zeldzame of oude fles drank op een kleine veiling in bijvoorbeeld Nieuw Zeeland, Argentinië of Zuid Italië geveild wordt voor 100 (honderd euro). Een identieke fles kan daarentegen op datzelfde moment bij een grote internationale veiling in New York, London of Hong Kong, en met diezelfde regelmaat, (duizend euro) of meer opbrengen. In het verdienmodel onder hoofdstuk 4 van dit Informatie Memorandum is uiteengezet hoe dat in- en verkoopproces verlopen.

10 3.1.1 Inkoop, verkoop en handelsstrategie Zowel inkoop als verkoop vereisen productkennis, marktkennis, handelsstrategie en bedrijfsmanagement om uiteindelijk succesvol te zijn (lees: winst maken). Een belangrijk onderdeel van dat mogelijke succes is de juiste handelsstrategie. De handelsstrategie van Old Liquors Invest is om met voldoende kapitaal de markt van oude dranken continu geheel op te kopen. Daarmee is Old Liquors in staat de wereldmarkt in oude dranken praktisch geheel naar zich toe te trekken. Afhankelijk van de hoeveelheid kapitaal dat Old Liquors Invest uit de markt beschikbaar krijgt, koopt zij selectief bepaalde soorten zeldzame en oude dranken in. Primair koopt zij Cognac, Armagnac, Port, Whisky, Rum, Likeuren en overige oude dranken in de volgorde zoals hier beschreven. Old Liquors Invest onderstreept de stellingen van de geestelijk vader van de groep van Old Liquors bedrijven, Bay van der Bunt. Bay van der Bunt stelt: vanaf de jaren 70 van de vorige eeuw is wereldwijd het aanbod van oude dranken sterk dalende en is de vraag, en zijn vooral de prijzen, sterk stijgende. Bay van der Bunt stelt verder: uitvoering geven aan het bedrijfsconcept vraagt een aantal persoonlijke eigenschappen en voorwaarden zoals: ondernemers- en managementkwaliteiten, product- en marktkennis, een e-commerce focus, visie voor ontwikkeling van specifieke software en koppeling met bestaande software, kennis van logistiek en opslag van oude dranken en een startliquiditeit of handelsvoorraad van minimaal (tien miljoen euro). Old Liquors Invest heeft al deze kenmerken in huis. Via OL Holding B.V. heeft Old Liquors Trading B.V. de beschikking over de privécollectie zeldzame en oude dranken van Bay van der Bunt met een verkoopwaarde van circa (twaalf miljoen euro). Hiermee heeft zij potentieel gezien de grootste handelsvoorraad van zeldzame en oude dranken ter wereld. 3.2 Zeldzame Oude en exclusieve alcoholische Dranken Old Liquors Invest onderscheidt zeldzame, oude, bijzondere en exclusieve en gewone alcoholische dranken in zes vaste categorieën: 1. Een zeldzame oude fles is circa 200 jaar of ouder, bevindt zich in een goede conditie, is drinkbaar en er zijn nog maar enkele flessen in de wereld van voorhanden. Old Liquors Invest houdt deze flessen uit markt-strategische en speculatieve overwegingen circa 5 jaar of langer uit de markt. Indien er bijvoorbeeld drie of meerdere van diezelfde zeldzame flessen in voorraad zijn dan wordt slechts een van die flessen tegen een zeer hoge prijs in de webshop te koop aangeboden en de overige flessen niet. Het uit de markt houden van de overige zeldzame flessen veroorzaakt extra schaarste en prijsbepaling in de markt. 2. Een bijzondere oude fles is 150 jaar of ouder, bevindt zich in een goede conditie, is drinkbaar en er zijn weinig van deze flessen in de wereld voorhanden. Deze wordt primair door Old Liquors Invest uit de markt gehouden of alleen tegen een zeer hoge prijs ter verkoop aangeboden. Hiervoor geldt feitelijk dezelfde marktstrategie als voor de eerder hierboven genoemde zeldzame flessen. 3. Een oude fles is circa 100 jaar of ouder, bevindt zich in een goede conditie en is drinkbaar. Hiervan worden een of enkele flessen via de webshop aangeboden tegen hoge prijzen en worden de overige flessen zo lang mogelijk uit de markt gehouden. Hiervoor geldt feitelijk dezelfde marktstrategie als voor de eerder hierboven genoemde flessen.

11 4. Een exclusieve fles is 50 jaar of ouder en is van een bekend merk of van een zeer goede kwaliteit, bevindt zich in een goede conditie en is drinkbaar. Deze flessen worden aangeboden via de webshop Deze flessen worden door Old Liquors Invest met kleine aantallen in de markt aangeboden en/of strategisch uit de markt en/of in voorraad gehouden en alleen tegen een hoge prijs ter verkoop aangeboden. 5. Een exclusieve fles is van een bekend merk en van een zeer goede kwaliteit of kan bijvoorbeeld ook een fles zijn van 25 jaar of jonger met een beperkte oplage, soms gebotteld in een design-kristallen karaf of in een speciale design verpakking. Deze wordt aangeboden via de webshop Ook voor deze flessen geldt een vaste marktstrategie. 6. Dit zijn gewone flessen van een luxe slijterijkwaliteit en worden aangeboden via de webshop Voor eeuwig verloren smaken Bay van der Bunt stelt: vanaf de jaren 60, 70 en 80 van de vorige eeuw verzamelen wereldwijd steeds meer consumenten Cognac, Whisky, Armagnac, Port, Likeuren, Rum en allerlei andere speciale soorten alcoholische dranken. Producenten speelden daar handig op in en gaven in die periode zogenaamde limited editions uit van bepaalde jaargangen, ook wel vintages genoemd. Op die manier konden zij hun kelderrestanten in kleine productie oplagen in de markt plaatsen. Deze limited editions zijn in sommige gevallen veel gevraagd en de prijzen zijn soms wel verdrievoudigd. 3.4 Waarom zijn Oude Dranken zo bijzonder Gedestilleerde producten waaronder Cognac, Whisky, Armagnac, Rum en andere destillaten worden in eikenhouten vaten in de kelders van de producenten gerijpt. De kwaliteit wordt hoofdzakelijk bepaald door langdurige rijping van het distillaat. Hoe langer de rijping des te hoger de kwaliteit. De rijping kan soms wel 40 tot 50 jaar hebben plaatsgevonden. In het geval van Cognac, Whisky en Armagnac worden deze na het rijpingsproces vermengd met andere soorten en jaargangen en op de gewenste smaak gebracht. Kenmerkend voor Cognac, Whisky en Armagnac is dat de smaken uit vroege periodes niet meer samengesteld kunnen worden omdat de producenten die betreffende Cognac, Whisky of Armagnac niet meer voorhanden hebben. Die kenmerkende smaken zijn dus voor altijd en eeuwig verloren en daardoor zeldzaam en kostbaar. Dat geldt niet voor alle oude flessen met drank uit de kelders van consumenten en verzamelaars. Gebottelde flessen alcoholische dranken worden in de fles nooit beter en blijven in het gunstigste geval alleen maar goed van smaak.

12 3.5 Gepimpte marketingproducten Productie van Cognac, Armagnac, Whisky, Port en Likeuren neemt constant in volume toe. De zogenaamde Cognac en Armagnac kwaliteiten zoals VSOP en XO worden bijvoorbeeld na 3 tot 5 jaar uit het eikenhouten vat gehaald en op kleur en op een commerciële smaak gebracht en gebotteld. Op het moment dat Cognac, Armagnac en Whisky uit het eikenhouten vat worden gehaald en zijn gebotteld, stopt het rijpingsproces en verbetert de kwaliteit niet meer. Vervolgens worden deze als marketingproduct gepimpt door ze in een luxe verpakking en tegen een hoge prijs in de markt te plaatsen. Vaak hebben deze nieuwe dranken in het geheel niet de klassieke smaak van de echte oude dranken voor een fles Whisky is geen uitzondering Een Cognac, Armagnac of Whisky moet 20 tot 40 jaar op het vat rijpen om tot een bijzondere of zogenaamde top kwaliteit te komen. Dat is anno 2015 voor een producent commercieel gezien niet haalbaar. Om die reden alleen al kost een 35-jarige Whisky van het merk Macallan, zonder gepimpte fles of luxe verpakking, rond de (twintigduizend euro) per fles. Eveneens zijn prijzen van (vijfentwintigduizend euro) tot (veertigduizend euro) voor een fles Cognac of Whisky - ook in een moderne botteling - geen uitzondering meer. 3.7 Verloren gegane smaken uit de periode voor 1890 De smaken van voor 1890 kunnen niet meer worden samengesteld. Eind 19e eeuw heeft de bladluis Phylloxera de druivensoort uitgeroeid waarmee Cognac en Armagnac werden geproduceerd. Het kenmerkende aroma van deze oude druivensoort is zelfs met smaakstoffen nooit meer te evenaren. Dat is de oorzaak waarom flessen Cognac en Armagnac van de periode voor 1890 niet alleen bijzonder maar ook kostbaar en soms zelfs zeldzaam zijn. 3.8 Hoe komen Oude Dranken in de markt Wereldwijd staan nieuwe dranken bij producenten, distributeurs en slijterijen in het magazijn. Nadat deze dranken door de consument zijn gekocht staan ze thuis in woonkamerkasten en kelders om te worden geconsumeerd of verzameld. Omdat gedestilleerde alcoholische dranken praktisch onbeperkt houdbaar zijn - dit in tegenstelling tot wijnen blijven veel dranken bewust of onbewust tientallen jaren onaangebroken in de woonkamerkast en soms wel honderd jaar of langer in de kelder staan. Vanaf dat moment valt een dergelijke fles bij Old Liquors Invest onder de categorie oude dranken. Wereldwijd gebeurt datzelfde ook met dranken bij distributeurs en slijterijen; dat zijn de winkeldochters die voor Old Liquors Invest ook onder de categorie oude dranken vallen. Op het moment dat de eigenaren van oude dranken en wijnen, bijvoorbeeld senioren en bejaarden, gaan verhuizen komen deze oude dranken, waarvan waarschijnlijk niemand het bestaan meer kende, tevoorschijn uit de kasten en kelders. In veel gevallen is het dan de plaatselijke opkoper van huisraad die de drankenvoorraad opkoopt en aan het lokale of regionale veilinghuis ter verkoop aanbiedt.

13

14 3.9 Inkoop bij veilinghuizen Wereldwijd verspreid vinden er jaarlijks circa veilingen plaats waar wijnen en oude dranken worden geveild die voor Old Liquors Invest in aanmerking komen. Meer dan 95% hiervan bestaat uit kleine lokale veilinghuizen, zonder online-biedingsfaciliteiten. Hier vinden uitsluitend biedingen plaats in de veilingzaal door hoofdzakelijk lokale bezoekers. Deze kleine lokale veilinghuizen bevinden zich wereldwijd verspreid: van Nieuw Zeeland en Australië tot ver in Azië en van Canada tot Noord- en Zuid-Amerika en Europa. Om tal van praktische redenen zoals de enorme tijdverschillen tussen bijvoorbeeld Nieuw Zeeland en de Verenigde Staten en/of Europa blijven internationale kopers vaak weg bij dit soort kleine veilingen. Van de wereldwijd verspreide veilinghuizen sturen circa veilinghuizen hun vaste klanten een brochure met lotnummers. Slechts bij ongeveer 10% is het bekijken van een online catalogus mogelijk. Bieden gebeurt daar nog steeds op de traditionele manier, namelijk in de veilingzaal of door tijdens de veiling telefonisch te bieden of schriftelijk vooraf. Wil men telefonisch bieden dan moet men zich eerst bezighouden met alle rompslomp van registratie en bankgarantie alsmede andere tijdrovende zaken. Meer dan 95% van de wereldwijd verspreide veilinghuizen zijn kleine familiebedrijfjes. Deze hebben geen geavanceerde computerservers met kostbare online veilingsoftware, nog afgezien van het gebrek aan kennis deze te gebruiken of te onderhouden. Old Liquors Trading B.V. heeft die software wel ontwikkeld en biedt deze kosteloos aan een veilinghuis aan. Hierdoor is Old Liquors Trading B.V. met haar eigen online softwareprogramma en inkoopconcept in staat om bij deze kleine veilingen volledig geautomatiseerd 24/7 oude dranken in te kopen voor relatief lage prijzen. Door gebruikmaking van de gratis software van Old Liquors Trading B.V. neemt het aantal biedingen in de veilingzaal toe. Het systeem van Old Liquors Trading B.V. is een winstgenerator voor veilinghuizen zonder additionele kosten of enige investering. Met behulp van dit softwareprogramma maakt elk veilinghuis een kosteloze online verbinding met de Auction Room van Old Liquors Trading B.V. Elk van de circa veilinghuizen is dan gratis verbonden op het tijdstip van hun veiling. Old Liquors Trading B.V. brengt met haar softwareprogramma real time een geautomatiseerd bod uit en veroorzaakt daarmee gelijktijdig een revolutie in het online bieden Hoge veilingprijzen Op de grote internationale veilingen kopen veel kopers uit de rijke industrielanden die tegen elkaar opbieden en daardoor de hoogste prijs betalen. Op deze grotere veilingen wordt slechts 25% van het totale wereldaanbod aan oude dranken geveild. In vergelijking met de kleinere veilingen kan de prijs hier soms twee tot drie maal zo hoog oplopen Marktdominantie Old Liquors Invest prognosticeert de jaarlijkse wereldomzet in oude dranken (zonder wijnen) op tot (tien tot twaalf miljoen euro). Vanaf 2016 verwacht zij hiervan zelf jaarlijks voor (tien miljoen euro) aan oude dranken uit de markt op te kopen en circa (vijf miljoen euro) binnen een á ander halfjaar weer te verkopen.

15 Indien Old Liquors Invest in 2016 circa (tien miljoen euro) aan kapitaal uit de markt heeft kunnen aantrekken, wil zij de wereldmarkt in oude dranken geleidelijk aan en grotendeels naar zich toe trekken in de komende vijf jaar en daarmee een marktdominante positie behalen Taxaties en consignatieverkopen Wereldwijd vragen klanten om een prijstaxatie voor flessen die afkomstig zijn uit een erfenis of de eigen kelder. Tegen betaling van 30 (dertig euro) per fles ontvangt de klant een digitaal taxatierapport. Hiermee kan een klant zijn flessen in consignatie geven en in de Old Liquors webshop te koop aanbieden. Deze taxatieactiviteit is geen hoofddoel maar is ruimschoots kostendekkend en leidt tot upselling Auctions OnLine Met eigen ontwikkelde software worden vanaf 2 e kwartaal 2016 zo n actuele veilinghuizen in een digitale veilingkalender samengevoegd. Hiermee wordt bieden op oude dranken en wijnen - waar ook ter wereld - toegankelijk gemaakt via een realtime biedingssysteem voor derden. Hiermee is switchen voor bezoekers van de ene naar andere veilingsite verleden tijd. Met Auctions On- Line kunnen klanten ook wereldwijd 24/7 live en realtime een bod uitbrengen op alle wereldwijd aangeboden flessen. Via een webformulier registreert een bieder zich gratis op de website compleet met creditcard gegevens. Daarna kan door hem worden geboden op een van de lotnummers. Na tweemaal gratis te hebben geboden kost elke volgende bieding 1 (één euro). Het aantal biedingen op wijnen en oude dranken kan hierdoor voor Old Liquors Trading B.V. oplopen tot meer dan biedingen per veilingdag Logistiek Breekbare flessen, fragiele kurken en de kans op lekkage van flessen resulteren vaak in een onverzekerbaar transportrisico. Hierdoor weigeren veel veilinghuizen om verkochte flessen te verzekeren tijdens het transport. Dit is een belangrijke reden voor buitenlandse kopers om weg te blijven bij de kleinere veilinghuizen. Bij veilinghuizen zoals Sotheby s, Christie s en Bonhams houden distributiemedewerkers onvoldoende rekening met bijvoorbeeld lekkage van flessen. Zij hebben onvoldoende betrokkenheid of kennis waarom een bepaalde fles rechtopstaand moet worden getransporteerd. Dat geldt al helemaal tijdens transport en overslag. Zelfs de bekende rode this side up sticker wordt vaak over het hoofd gezien. Het grote gevaar van lekkage van een kurk ontstaat wanneer de fles liggend of op zijn kop terechtkomt tijdens het transport. Flessen oude drank hebben vaak een ingedroogde kurk. Bij rechtopstaande transportomstandigheden vormt dat geen enkel probleem. Maar een rechtopstaand transport vindt uitsluitend plaats bij een pallet verzending. De meeste flessen worden als enkelvoudige fles gekocht, verpakt en verzonden. Koeriersdiensten en transportbedrijven zijn niet toegespitst op het speciale transport van flessen met alle gevolgen van dien.

16 Bij een traditionele veiling dient een koper zijn gekochte producten binnen vier dagen te betalen en zelf af te halen. Meestal worden producten niet door een veilinghuis verpakt en/of aan de koper verzonden. De meeste veilinghuizen bieden geen logistieke service. Grote veilinghuizen als Sotheby s, Christie s en Bonhams verzorgen wel verpakking en verzending maar uitsluitend tegen hoge kosten. Old Liquors Trading heeft voor het transport zelf een verpakking en palletkisten ontwikkeld. Bij een pallet is het risico van het op zijn kop transporteren praktisch uitgesloten. Bij een veiling worden door Old Liquors vaak meerdere flessen gekocht en dat maakt transporteren per pallet al snel veel voordeliger. Bij grote aankopen van 100 flessen of meer stuurt Old Liquors haar eigen palletkist (inclusief verpakking en vulmateriaal) naar het veilinghuis. Deze kist wordt volgens de bijgeleverde instructie gevuld. In de eigen palletkist kunnen de flessen uitsluitend rechtopstaand worden geplaatst. Door klanten wél een internationaal en verzekerd flessentransport te bieden en het gehele transport vanaf de veiling naar het magazijn en naar de klant aan te bieden ontstaat een verdienste van 50% van de transportkosten. Alle gekochte veiling lots worden door Old Liquors Trading B.V. naar het centrale magazijn gehaald en van daaruit tegen betaling verzonden naar de klant. Deze manier van werken maakt het voor de klant overzichtelijk mede omdat de transportstatus van de flessen online is te volgen en de uitvoering in handen is van professionals Modern Collectables Verzamelaars van Cognac, Whisky, Armagnac, Port en Rum zoeken wereldwijd naar moderne verzamelobjecten. Zelfs de grote Cognac merken, waaronder Remy Martin, Hennessy of Courvoisier en vele anderen hebben hiervoor geen producten beschikbaar. Hun marketingconcepten zijn gericht op volume omzetten en niet op limited editions. Voor een verzamelaar moet een limited edition kleiner zijn dan stuks. De grote merken zijn daar niet op ingesteld en hebben daar ook geen afzetkanalen voor. De website is hiervoor wel een exclusief afzetkanaal. Old Liquors handgemaakt drankenkabinet (incl.7 flessen AE DOR Cognac)

17 Modern Collectables Hine Frapin Tiffon Baron Otard Camus 3,200 Tessendier 1.400

18 3.16 In-Store Promotion en Luxury Hubs In-Store Promotion is een concept waarbij bijzondere flessen door Old Liquors op luxueuze en exclusieve locaties worden tentoongesteld. Zowel zeldzame flessen alsook 'modern collectables' komen op deze locaties extra tot hun recht. Een handgemaakt wortelnotenhouten drankenkabinet of een doorzichtige Old Liquors Safe zijn bijvoorbeeld publiektrekkers in een luxe winkelomgeving zoals Harrods in Londen en Gum in Moskou, waar zich constant veel vermogende kopers bevinden. Old Liquors Glass Safe (excl. inhoud)

19 Harrods, Londen GUM in Moskou Luchthaven Dubai

20 3.17 Wereldwijde marktplaats voor Oude dranken Wereldwijd zijn er in Westerse landen circa 750 importeurs, groothandels en slijterijen. Er bestaat voor particulieren en bedrijven geen online platform om oude dranken of overtollige handelsvoorraden op een online outlet aan te bieden en/of te zoeken. Bij ebay of andere vergelijkbare en moeilijk vindbare marktplaatsen valt hun product niet op tussen de honderdduizenden irrelevante aanbiedingen. Er is voor deze wereldwijde en zeer grote groep geen enkel offline en online platform waar deze groepen elkaar kunnen treffen en informatie kunnen uitwisselen. Het Old Liquors Marketplace concept biedt daarmee de grootste zelfregulerende online marktplaats voor oude alcoholische dranken ter wereld. Professionele handelaren bieden hier winkeldochters en andere partijen drank aan. Ook particulieren en verzamelaars bieden hier hun flessen aan, waarbij ze zelf de prijs vaststellen Escrow account Bezoekers van de Old Liquors Marketplace brengen via de website een bod uit op aangeboden flessen. Na acceptatie van een bod bepalen koper en verkoper onderling of ze betaling en levering zelf afhandelen. Voor extra zekerheid (kostprijs 2% van de koopsom voor koper en 2% voor de verkoper) kunnen koper en verkoper besluiten om de transactie af te handelen via een Escrow.com account. Escrow.com is werelds grootste Amerikaanse Escrow organisatie die betalingen in euro s afhandelt. Koper en/of verkoper zijn niet verplicht tot een Escrow service maar kiezen hiervoor op vrijwillige basis Wereldwijd aantal potentiële Old Liquors Marketplace klanten Groothandels/importeurs Luxe slijterijen Verzamelaars/investeerders in wijnen Oude dranken handelaren Exclusieve restaurants en hotels Verzamelaars/investeerders oude dranken Bestedingsprofiel van vermogende personen (bron: Forbes list) 250 miljardairs met een vermogen van 1 80 miljard euro miljardairs met een vermogen van 1 79 miljard euro 16.5 miljoen miljonairs met een vermogen groter dan 5 miljoen euro 3.21 Uitgaven miljonairs in 2014 aan luxe goederen 30 miljard extreem dure hotels en restaurants 4 miljard antiek 6 miljard oude kunst 2 miljard exclusieve horloges 5 miljard exclusieve auto s boven de miljard moderne kunst 19 miljard merkkleding, handtasjes en sierraden 9 miljard huizen > 5 miljoen 7 miljard luxe jachten groter dan 30 meter 6 miljard privé vliegtuigen

21 4. Verdienmodel en Bedrijfsproces 4.1 Introductie Het verdienmodel van Old Liquors Invest B.V. wordt in dit hoofdstuk in combinatie met het verdienmodel van Old Liquors Trading B.V. getoond om de samenhang en samenwerking tussen beide Vennootschappen en het gehele bedrijfsproces inzichtelijk te maken. De bedrijfsresultaten van Old Liquors Trading B.V. worden uitsluitend getoond om een totaalbeeld van de markt te schetsen. De bedrijfsresultaten van Old Liquors Trading B.V. maken geen deel uit van de bedrijfsresultaten van Old Liquors Invest B.V. Old Liquors Trading B.V. heeft de verkooprechten van de privé collectie zeldzame en oude dranken van Bay van der Bunt met een verkoopwaarde van circa 12 miljoen (twaalf miljoen euro). Hiermee heeft zij potentieel gezien de grootste handelsvoorraad van zeldzame en oude dranken ter wereld. De oude dranken worden in eerste instantie door Old Liquors Trading B.V. wereldwijd ingekocht bij particulieren, verzamelaars, handelaren, producenten, luxe slijterijen en veilingen. De inkoopprijzen bij veilingen zijn zogenaamde executieprijzen. Over het algemeen kan gesteld worden dat een veilingprijs een executieprijs is oftewel gemiddeld de laagste prijs waarvoor een object op een bepaald moment in de markt kan worden gekocht. Na aankoop en ontvangst van de oude dranken door Old Liquors Trading B.V. worden deze op kwaliteit geselecteerd, doorverkocht aan Old Liquors Invest B.V. en in het magazijn van Old Liquors Invest opgeslagen. Nadat de flessen oude dranken vervolgens feitelijk en juridisch zijn verkocht door Old Liquors Trading B.V. aan haar klanten en de betaling is ontvangen, worden de oude dranken wederom feitelijk en juridisch door Old Liquors Trading B.V. verzonden aan de klant. De oude dranken worden onder andere ook aan grote internationale veilinghuizen aangeboden. Grote veilinghuizen zijn bijvoorbeeld Sotheby s, Christie s en Bonhams met veilingen in New York, Chicago, Londen, Parijs, Geneve, Tokyo of Hong Kong. Op deze grote internationale veilingen kopen veel kopers uit de rijke industrielanden die tegen elkaar opbieden en daardoor de hoogste prijs betalen. Vergeleken met bijvoorbeeld een klein veilinghuis ergens in New Zeeland, Zuid Italië, Canada of Argentinië is de biedprijs hier soms twee- tot driemaal zo hoog. 4.2 Jaarlijks inkoopbedrag (10 miljoen euro) 1788 Cognac Bij voldoende liquide middelen van financiers en/of een Emissie van aandelen (in de periode 2016), prognosticeert Old Liquors Invest in jaarlijks wereldwijd voor circa (tien miljoen euro) aan zeldzame en oude dranken in te kopen.

22 4.3 Categorieën Oude Dranken Deze zijn conform de uitvoerige beschrijving in hoofdstuk 3, Marktstrategie, artikel 3.2. Zeldzame Oude en exclusieve alcoholische Dranken. Na binnenkomst in het magazijn volgt een kwaliteitsselectie, zoals onderstaand weergegeven: 1a. Investeringskwaliteit ca. 25% tegen een inkoopwaarde van ca b. Strategische kwaliteit ca. 25% tegen een inkoopwaarde van ca c. Top webshopkwaliteit ca. 15% tegen een inkoopwaarde van ca d. Exclusieve webshopkwaliteit ca. 7,5% tegen een inkoopwaarde van ca e. Webshopkwaliteit ca. 7,5% tegen een inkoopwaarde van ca f. Marktplaatskwaliteit ca. 20 % tegen een inkoopwaarde van ca Bruto marge Categorie %-marge Verkoopwaarde Brutomarge a. Investeringskwaliteit 125% van de inkoopprijs is ca b. Strategische kwaliteit 125% van de inkoopprijs is ca c. Top webshopkwaliteit 125% van de inkoopprijs is ca d. Excl. webshopkwaliteit 100% van de inkoopprijs is ca e. Webshopkwaliteit 66% van de inkoopprijs is ca f. Marktplaatskwaliteit 50% van de inkoopprijs is ca Verkoop omloopsnelheid a. Investeringskwaliteit verkoop na het 5 e jaar b. Strategische kwaliteit verkoop na het 2 e tot het 5 e jaar c. Top webshopkwaliteit verkoop na het 1 e tot het 2 e jaar d. Exclusieve webshopkwaliteit verkoop na het 1 e tot het 2 e jaar e. Webshopkwaliteit verkoop na het 1 e jaar f. Marktplaatskwaliteit verkoop binnen het 1 e jaar 4.6 Inkoop- en Verkoopmodel van Old Liquors Invest B.V. Old Liquors Invest houdt zich hoofdzakelijk bezig met het speculatief investeren in zeldzame en oude dranken en om deze voor langere tijd uit de markt te houden en bij voldoende waardestijging te verkopen. De daadwerkelijke inkoop en verkoop van deze oude dranken wordt gedaan voor rekening en risico van Old Liquors Trading B.V. Old Liquors Invest betaalt aan Old Liquors Trading B.V. een commissie van 5% op de inkoopkosten en een commissie van 10% op de verkoopopbrengst van de oude dranken. Old Liquors Invest bepaalt zelf de inkoopprijzen alsook de verkoopprijzen van deze oude dranken. Old Liquors Invest bepaalt ook zelf op welk moment zij bepaalde oude dranken verkoopt. Old Liquors Invest bepaalt niet aan wie de oude dranken worden verkocht en geleverd en heeft daar ook in het geheel geen bemoeienis mee. Het is uitsluitend aan Old Liquors Trading B.V. om te bepalen wie de koper van deze oude dranken is.

23 Op het moment dat Old Liquors Trading B.V. een koper heeft voor een of meerdere flessen oude dranken, koopt Old Liquors Trading B.V. deze eerst van Old Liquors Invest en betaalt de verschuldigde factuur. Pas daarna levert Old Liquors Trading B.V. de flessen oude dranken aan haar desbetreffende koper. Zowel het leveringsrisico alsook het aansprakelijkheidsrisico liggen daarmee geheel bij Old Liquors Trading B.V., mede omdat Old Liquors Trading in eerste instantie ook de juridische leverancier van de dranken aan Old Liquors Invest is. Old Liquors Invest kiest doelgericht voor dit in- en verkoopproces en de bedrijfsmatige, economische, juridische en fiscale scheiding. Zij kan daardoor haar focus houden op het beheer van de aan haar toebehorende voorraad oude dranken. Door toepassing van dit bedrijfsproces en bedrijfsvoering is zij gevrijwaard van diverse vaste lasten en heeft daarmee haar vermogen en verpande voorraad oude dranken zoveel als mogelijk veiliggesteld tegen gebruikelijke en onvoorziene ondernemersrisico s. De juridische bodem van het magazijn behoort geheel toe aan Old Liquors Invest. Het magazijnbeheer en alles wat daarmee samenhangt valt onder de verantwoording van Old Liquors Invest. De vaste operationele lasten voor Old Liquors Invest zijn daardoor tot een minimum beperkt. De vaste kosten van Old Liquors Invest bestaan onder andere uit de huur van de magazijnruimten, energiekosten en verzekeringskosten. De grootste vaste lasten bestaan uit Rente en Aflossing aan de financiers en wervingskosten m.b.t. de financiering. Vanzelfsprekend ligt het inkoop- en verkooprisico, zoals te duur inkopen en voor een te lage prijs moeten verkopen, volledig bij Old Liquors Invest Verkopen uit bestaande collectie Bay van der Bunt De collectie van Bay van der Bunt en zijn echtgenote (verkoopwaarde circa (twaalf miljoen euro)) is in beheer ondergebracht bij OL Holding B.V. Old Liquors Trading B.V. heeft de verkooprechten van deze collectie oude dranken en heeft daarmee potentieel gezien de grootste handelsvoorraad van zeldzame en oude dranken ter wereld.

24 4.7 Werkmaatschappij Old Liquors Trading B.V. Old Liquors Trading B.V. functioneert (niet in juridische en/of fiscale zin) als een werkmaatschappij voor Old Liquors Invest in de in- en verkoop van zeldzame en oude dranken maar opereert financieel, fiscaal en juridisch geheel onafhankelijk van Old Liquors Invest. 4.8 Veiling-inkoopsoftware en e-commerce Old Liquors Trading B.V. brengt kleine veilingen wereldwijd verspreid in een digitale veilingkalender samen. Met dat bedrijfsconcept genaamd Auctions OnLine heeft zij s werelds grootste veilingsite binnen dit segment. Zij biedt verschillende online- en innovatieve diensten aan die gerelateerd zijn aan de dagelijkse handel in de wereldmarkt van oude dranken. Met toepassing van speciale software in combinatie met e-commerce, is haar bedrijfsconcept nieuw in een nichemarkt. Met gebruikmaking van haar eigen software wordt 24/7 wereldwijd alle online beschikbare veilingdata van wijn en oude dranken vanaf het internet gecrawld en in een database opgeslagen. Met gebruik van deze data is exact bekend welk veilinghuis in de wereld welke fles wijn of oude drank aanbiedt. Online biedingen uitbrengen op een veiling is niet uniek. Toch is slechts bij circa 5% van alle veilingen met dranken online bieden mogelijk. Bovendien is het voor een koper praktisch gezien bijna een onmogelijke opgave om wereldwijd alle veilingen verspreid over verschillende tijdzones bij te houden. Wereldwijd verspreid vinden er jaarlijks circa veilingen plaats waar wijnen en oude dranken worden geveild die voor Old Liquors Invest in aanmerking komen. Meer dan 95% hiervan bestaat uit kleine lokale veilinghuizen zonder online-biedingsfaciliteiten. Hier vinden uitsluitend biedingen plaats in de veilingzaal door hoofdzakelijk lokale bezoekers. Deze kleine lokale veilinghuizen bevinden zich wereldwijd verspreid: van Nieuw Zeeland en Australië tot ver in Azië en van Canada tot Noord- en Zuid-Amerika en Europa. Om tal van praktische redenen zoals de enorme tijdverschillen tussen bijvoorbeeld Nieuw Zeeland en de Verenigde Staten en/of Europa, blijven vaak internationale kopers weg bij dit soort kleine veilingen. Van de wereldwijd verspreide veilinghuizen sturen circa veilinghuizen hun vaste klanten een brochure met lotnummers. Slechts bij ongeveer 10-15% is het bekijken van een online catalogus mogelijk. Bieden gebeurt daar nog steeds op de traditionele manier, namelijk in de veilingzaal of door tijdens de veiling telefonisch te bieden of schriftelijk vooraf. Wil men telefonisch bieden, dan moet men zich eerst bezighouden met alle rompslomp van registratie en bankgarantie alsmede andere tijdrovende zaken. Meer dan 95% van de wereldwijd verspreide veilinghuizen zijn kleine familiebedrijfjes. Deze hebben geen geavanceerde computerservers met kostbare online veilingsoftware, nog afgezien van het gebrek aan kennis deze te gebruiken of te onderhouden. Old Liquors Trading B.V. heeft die software wel ontwikkeld en biedt deze kosteloos aan een veilinghuis aan. Hierdoor is Old Liquors Trading B.V. met haar eigen online-software-programma en inkoopconcept in staat om bij deze kleine veilingen volledig geautomatiseerd 24/7 oude dranken in te kopen voor relatief lage prijzen.

25 Door gebruikmaking van de gratis software van Old Liquors Trading B.V. neemt het aantal biedingen in de veilingzaal toe. Het systeem van Old Liquors Trading B.V. is een winstgenerator voor veilinghuizen zonder additionele kosten of enige investering. Met behulp van dit softwareprogramma maakt elk veilinghuis een kosteloze online verbinding met de Auction Room van Old Liquors Trading B.V. Elk van de circa veilinghuizen is dan gratis verbonden op het tijdstip van hun veiling. Old Liquors Trading B.V. brengt met haar softwareprogramma real time een geautomatiseerd bod uit en veroorzaakt daarmee gelijktijdig een revolutie in het online bieden. Het wijnaanbod op veilingen is, vergeleken met sterke drank, aanmerkelijk hoger. Omdat Old Liquors Trading B.V. de handel in oude wijnen niet wil uitsluiten is het Auction OnLine platform zodanig ingericht dat ook handel en veilingen in oude wijnen in de toekomst meegenomen kan worden. Na aankoop van de oude dranken op een veiling door Old Liquors Trading B.V. worden deze vervolgens naar het centrale magazijn van Old Liquors Invest getransporteerd en daar op kwaliteit gesorteerd. Daarna worden de flessen gefotografeerd, gedigitaliseerd en beschreven. Hierna wordt het grootste deel van de ingekochte flessen oude dranken wederom door Old Liquors Trading B.V. te koop aangeboden via en en via grote internationale veilinghuizen waaronder Sotheby s en Christie s. De flessen oude dranken met een investerings- en strategische kwaliteit worden mogelijk voor langere tijd in voorraad gehouden en afhankelijk van de marktsituatie ter verkoop aangeboden (zie hiervoor hoofdstuk 3 Marktstrategie, artikel 3.2 Zeldzame Oude en exclusieve alcoholische Dranken). Voor haar in- en verkoop activiteiten ontvangt Old Liquors Trading B.V. naast de inkoop- en de verkoopcommissie een bonus van 10% van het bedrijfsresultaat van Old Liquors Invest. Old Liquors Trading B.V. heeft uitsluitend recht op uitbetaling hiervan op het moment dat Old Liquors Invest geen financiers meer heeft oftewel geen langlopende schulden heeft uitstaan. Het recht op de 10% bonus en de uitbetaling hiervan geschiedt op basis van een dividenduitkering als maatstaf alsof Old Liquors Trading B.V. een 10% aandeelhoudersgerechtigde is in Old Liquors Invest. Het recht op deze 10% bonus geldt vanaf het jaar 2015 maar wordt feitelijk pas uitbetaald in 2020 wanneer alle leningen dus zijn afgelost.

26 4.9 Auctions OnLine Met eigen ontwikkelde software worden circa actuele veilinghuizen in een digitale veilingkalender samengevoegd. Hiermee wordt bieden op oude dranken en wijnen waar ook ter wereld voor iedereen eenvoudig toegankelijk gemaakt via een realtime biedingssysteem. Hiermee is switchen van bezoekers van de ene naar andere veilingsite verleden tijd. Met Auctions OnLine kunnen bezoekers 24/7 live en realtime een bod uitbrengen op alle wereldwijd aangeboden flessen. Bezoekers die een bieding uitbrengen betalen 1 (één euro) per uitgebrachte bieding. Via een webformulier registreert een bieder zich gratis op compleet met creditcardgegevens. Daarna kan worden geboden op een van de lotnummers. Na tweemaal gratis te hebben geboden kost elke volgende bieding 1 (één euro). Het aantal biedingen op wijnen en oude dranken kan oplopen tot ruim biedingen per veilingdag. Een bieder c.q. koper betaalt 20% veilingkosten plus transportkosten aan Old Liquors Trading B.V. Dit bedrag wordt binnen 24 uur na de veiling afgeschreven van de creditcardrekening van de koper. Old Liquors Trading B.V. betaalt aan de veilinghuizen gemiddeld 10% voor de door haar aangekochte oude dranken. De betaling per bieding levert Old Liquors Trading B.V. gemiddeld 15% marge over de veilingomzet. Rekening houdend met de commissie van 10% over de veilingfactuur ten laste van Old Liquors Invest, kan de gemiddelde transactiewinst op de veilingomzet oplopen naar 35% zonder risico of vorm van voorfinanciering voor Old Liquors Trading B.V.

27 4.10 Logistiek Breekbare flessen, fragiele kurken en de kans op lekkage van flessen, resulteren vaak in een onverzekerbaar transportrisico. Hierdoor weigeren de meeste veilinghuizen om verkochte flessen te verzekeren en te verzenden. Dit kan een belangrijke reden zijn voor buitenlandse kopers om weg te blijven bij de kleinere veilinghuizen. Door klanten wél een internationaal flessentransport te bieden en het gehele transport vanaf de veiling naar het magazijn en naar de klant aan te bieden, ontstaat voor Old Liquors Trading B.V. een verdienste van 50% van de transportkosten Taxaties en Consignatieverkopen Wereldwijd vragen klanten om een prijstaxatie voor flessen die afkomstig zijn uit een erfenis of de eigen wijnkelder. Tegen betaling van 30 (dertig euro) per fles ontvangt de klant een digitaal taxatierapport. Hiermee kan een klant zijn flessen in consignatie geven en in de Old Liquors webshop te koop aanbieden. Deze taxatieactiviteit is geen hoofddoel maar is ruimschoots kostendekkend en leidt tot upselling Wereldwijde Marktplaats voor oude dranken Wereldwijd zijn er in westerse landen circa 750 importeurs, groothandels en slijterijen. Er bestaat voor particulieren en bedrijven geen online platform om oude dranken of overtollige handelsvoorraden op een online outlet aan te bieden en/of te zoeken. Bij ebay of andere vergelijkbare en moeilijk vindbare marktplaatsen valt hun product niet op tussen de honderdduizenden irrelevante aanbiedingen. Er is voor deze wereldwijde en zeer grote groep geen enkel offline en online platform waar deze groepen elkaar kunnen treffen en informatie kunnen uitwisselen. Het Old Liquors Marketplace concept biedt daarmee de grootste zelfregulerende online marktplaats voor oude alcoholische dranken ter wereld. Professionele handelaren bieden hier winkeldochters en andere partijen drank aan. Ook particulieren en verzamelaars bieden hier hun flessen aan waarbij ze zelf de prijs vaststellen Escrow account Bezoekers van de Old Liquors Marketplace brengen via de website een bod uit op aangeboden flessen. Na acceptatie van een bod bepalen koper en verkoper onderling of ze betaling en levering zelf afhandelen. Voor extra zekerheid (kostprijs 2% van de koopsom voor koper en 2% voor de verkoper) kunnen koper en verkoper besluiten om de transactie af te handelen via een Escrow.com account. Escrow.com is werelds grootste Amerikaanse Escrow organisatie die betalingen in euro s afhandelt. Koper en/of verkoper zijn niet verplicht tot een Escrow service maar kiezen hiervoor op vrijwillige basis In-Store Promotion en Luxury Hubs In-store Promotion is een concept waarbij bijzondere flessen op luxueuze en exclusieve locaties worden tentoongesteld. Zowel zeldzame flessen alsook modern collectables komen op deze locaties extra tot hun recht. Old Liquors Trading B.V. produceert speciaal voor dit project handgemaakte wortelnotenhouten drankenkabinetten en een doorzichtige Old Liquors Safe.

4. Verdienmodel en Bedrijfsproces

4. Verdienmodel en Bedrijfsproces 4. Verdienmodel en Bedrijfsproces 4.1 Introductie Het verdienmodel van Old Liquors Invest B.V. wordt in dit hoofdstuk in combinatie met het verdienmodel van Old Liquors Trading B.V. getoond om de samenhang

Nadere informatie

14. Marktstrategie. 14.1 De markt van Oude Dranken

14. Marktstrategie. 14.1 De markt van Oude Dranken 14. Marktstrategie 14.1 De markt van Oude Dranken Om zowel het product alsook de markt in zeldzame en oude alcoholische dranken enigszins begrijpelijk te maken, volgt een uitleg over de oude drankenmarkt

Nadere informatie

15. Verdienmodel en Bedrijfsproces

15. Verdienmodel en Bedrijfsproces 15. Verdienmodel en Bedrijfsproces 15.1 Introductie Het verdienmodel van Old Liquors Invest II wordt in dit hoofdstuk getoond om het gehele bedrijfsproces inzichtelijk te maken en een beeld van de markt

Nadere informatie

14. Marktstrategie De markt van Oude Dranken

14. Marktstrategie De markt van Oude Dranken 14. Marktstrategie 14.1 De markt van Oude Dranken Om zowel het product alsook de markt van zeldzame en oude alcoholische dranken enigszins begrijpelijk te maken, volgt een uitleg over deze drankenmarkt,

Nadere informatie

14. Marktstrategie 81 V

14. Marktstrategie 81 V 14. Marktstrategie 14.1 De markt van Oude Dranken Om zowel het product alsook de markt van zeldzame en oude alcoholische dranken enigszins begrijpelijk te maken, volgt een uitleg over deze markt zoals

Nadere informatie

Verdienmodel en Bedrijfsproces

Verdienmodel en Bedrijfsproces 11 Verdienmodel en Bedrijfsproces 11.1 Introductie De prognose van het verdienmodel van Old Liquors Invest III (Uitgevende Instelling) wordt in dit hoofdstuk getoond om het gehele bedrijfsproces inzichtelijk

Nadere informatie

Groep van Old Liquors bedrijven

Groep van Old Liquors bedrijven 9 Groep van Old Liquors bedrijven 9.1 Organogram en Bedrijfsstructuur van de Old Liquors groep Er zijn vier gelieerde bedrijven met de handelsnaam Old Liquors die met elkaar samenwerken in de markt van

Nadere informatie

INFORMATIE MEMORANDUM 8% RENTE, 5-JARIGE BEDRIJFSOBLIGATIE

INFORMATIE MEMORANDUM 8% RENTE, 5-JARIGE BEDRIJFSOBLIGATIE INFORMATIE MEMORANDUM 8% RENTE, 5-JARIGE BEDRIJFSOBLIGATIE Uitnodiging tot Inschrijving op een Bedrijfsobligatie van Old Liquors Invest III B.V. voor de financiering van speculatieve aankopen van zeldzame

Nadere informatie

6. INLEIDING EN VOORWOORD

6. INLEIDING EN VOORWOORD 6. INLEIDING EN VOORWOORD Dit Informatie Memorandum wordt u aangeboden door Old Liquors Invest B.V. (Uitgevende instelling). In dit Informatie Memorandum wordt de naam Old Liquors Invest B.V. ook gebruikt

Nadere informatie

16. Financiële Informatie Old Liquors Invest II B.V.

16. Financiële Informatie Old Liquors Invest II B.V. 16. Financiële Informatie Old Liquors Invest II B.V. 16.1 Algemeen In dit hoofdstuk worden bepaalde juridische en financiële aspecten van Old Liquors Invest II beschreven. Old Liquors Invest II heeft zich

Nadere informatie

16. Financiële Informatie Old Liquors Invest B.V.

16. Financiële Informatie Old Liquors Invest B.V. 16. Financiële Informatie Old Liquors Invest B.V. 16.1 Algemeen In dit hoofdstuk worden bepaalde juridische en financiële aspecten van Old Liquors Invest beschreven. Old Liquors Invest heeft zich als doel

Nadere informatie

16. Financiële Informatie Old Liquors Invest B.V.

16. Financiële Informatie Old Liquors Invest B.V. 16. Financiële Informatie Old Liquors Invest B.V. 16.1 Algemeen In dit hoofdstuk worden bepaalde juridische en financiële aspecten van Old Liquors Invest B.V. beschreven. Old Liquors Invest B.V. heeft

Nadere informatie

Inleiding en waarschuwingen Deze samenvatting moet worden gelezen als een inleiding op het Informatie Memorandum.

Inleiding en waarschuwingen Deze samenvatting moet worden gelezen als een inleiding op het Informatie Memorandum. 3. Samenvatting In dit Informatie Memorandum wordt de bedrijfsnaam Old Liquors Invest II B.V. ook gebruikt zonder de toevoeging B.V. (Besloten Vennootschap) en wordt ook aangeduid als Uitgevende instelling

Nadere informatie

Bedrijfsobligatie Serie OLI-III-A

Bedrijfsobligatie Serie OLI-III-A Belangrijkste informatie over de belegging Bedrijfsobligatie Serie OLI-III-A van Old Liquors Invest III BV Dit document is opgesteld op 11-mei-2018 Dit document helpt u de risico s, de kosten, en het rendement

Nadere informatie

8. Juridische en Fiscale aspecten

8. Juridische en Fiscale aspecten 8. Juridische en Fiscale aspecten Juridische aspecten Old Liquors Invest heeft zich als doel gesteld te investeren in zeldzame en oude alcoholische dranken en deze uitsluitend met een speculatief oogmerk

Nadere informatie

Financiële Informatie Old Liquors Invest III B.V.

Financiële Informatie Old Liquors Invest III B.V. 12 Financiële Informatie Old Liquors Invest III B.V. 12.1 Algemeen In dit hoofdstuk worden een aantal juridische en financiële geprognosticeerde aspecten van de Uitgevende Instelling, Old Liquors Invest

Nadere informatie

Deze definities dienen ter interpretatie van begrippen in het Informatie Memorandum alsmede de aanvullende stukken.

Deze definities dienen ter interpretatie van begrippen in het Informatie Memorandum alsmede de aanvullende stukken. 9. Begrippenlijst Deze definities dienen ter interpretatie van begrippen in het Informatie Memorandum alsmede de aanvullende stukken. Aanbieder De entiteit die de Obligaties in Old Liquors Invest B.V.

Nadere informatie

INFORMATIE MEMORANDUM 5 JARIGE OBLIGATIELENING

INFORMATIE MEMORANDUM 5 JARIGE OBLIGATIELENING INFORMATIE MEMORANDUM 5 JARIGE OBLIGATIELENING Uitnodiging Inschrijving Obligatielening Old Liquors Invest B.V. ter financiering van de aankoop van zeldzame en oude Cognac, Whisky, Armagnac, Port, Likeur,

Nadere informatie

Begin met verkopen op de online veilingen van Catawiki

Begin met verkopen op de online veilingen van Catawiki Begin met verkopen op de online veilingen van Catawiki Hoe te beginnen met verkopen op Catawiki catawiki.nl Wat is Catawiki? Catawiki is het snelst groeiende online veilingplatform in Europa. Ons platform

Nadere informatie

Begin met verkopen op de online veilingen van Catawiki

Begin met verkopen op de online veilingen van Catawiki Begin met verkopen op de online veilingen van Catawiki Hoe te beginnen met verkopen op Catawiki catawiki.nl Wat is Catawiki? Catawiki is het snelst groeiende online veilingplatform in Europa. Ons platform

Nadere informatie

Samenvatting 2 SAMENVATTING INFORMATIE MEMORANDUM (V ) 11

Samenvatting 2 SAMENVATTING INFORMATIE MEMORANDUM (V ) 11 2 Samenvatting Deze samenvatting is opgebouwd in de vorm van elementen en afdelingen, zoals vermeld in Bijlage XXII van de Gedelegeerde Verordening (EU) Nr. 486/2012 van de Europese Commissie. Deze elementen

Nadere informatie

INFORMATIE MEMORANDUM 5-JARIGE BEDRIJFSOBLIGATIELENING

INFORMATIE MEMORANDUM 5-JARIGE BEDRIJFSOBLIGATIELENING INFORMATIE MEMORANDUM 5-JARIGE BEDRIJFSOBLIGATIELENING Uitnodiging tot Inschrijving op een Bedrijfsobligatielening van Old Liquors Invest II B.V. voor de financiering van speculatieve aankopen van zeldzame

Nadere informatie

INFORMATIE MEMORANDUM 8% RENTE, 5-JARIGE BEDRIJFSOBLIGATIE

INFORMATIE MEMORANDUM 8% RENTE, 5-JARIGE BEDRIJFSOBLIGATIE INFORMATIE MEMORANDUM 8% RENTE, 5-JARIGE BEDRIJFSOBLIGATIE Uitnodiging tot Inschrijving op een Bedrijfsobligatie van Old Liquors Invest III B.V. voor de financiering van speculatieve aankopen van zeldzame

Nadere informatie

8. Juridische en Fiscale aspecten

8. Juridische en Fiscale aspecten 8. Juridische en Fiscale aspecten Juridische aspecten Old Liquors Invest II heeft zich als doel gesteld te investeren in zeldzame en oude alcoholische dranken en deze uitsluitend met een speculatief oogmerk

Nadere informatie

Deze definities dienen ter interpretatie van begrippen in het Informatie Memorandum alsmede de aanvullende stukken en/of Bijlagen.

Deze definities dienen ter interpretatie van begrippen in het Informatie Memorandum alsmede de aanvullende stukken en/of Bijlagen. 9. Begrippenlijst Deze definities dienen ter interpretatie van begrippen in het Informatie Memorandum alsmede de aanvullende stukken en/of Bijlagen. Aanbieder De entiteit die de Bedrijfsobligatieleningen

Nadere informatie

Verklaring van de Bestuurder

Verklaring van de Bestuurder 14 Verklaring van de Bestuurder De Bestuurder de heer B.H.G. van der Bunt (Bay) neemt verantwoordelijkheid voor alle in het Memorandum verstrekte informatie en verklaart dat, ook in een voorkomend geval

Nadere informatie

Risicofactoren 3 RISICOFACTOREN INFORMATIE MEMORANDUM (V ) 25

Risicofactoren 3 RISICOFACTOREN INFORMATIE MEMORANDUM (V ) 25 3 Risicofactoren Deze paragraaf beschrijft de risicofactoren die van toepassing zijn op het aangaan van Bedrijfsobligaties Old Liquors Invest III B.V., verder in dit Memorandum ook genoemd: Uitgevende

Nadere informatie

5. Informatie Uitgifte Obligatielening

5. Informatie Uitgifte Obligatielening 5. Informatie Uitgifte Obligatielening In dit hoofdstuk zijn de belangrijkste kenmerken, voorwaarden en uitgangspunten van de Obligaties beschreven. Old Liquors Invest heeft vanaf 1 september 2015 tot

Nadere informatie

7. Risicofactoren. 7.1 Operationele risico s

7. Risicofactoren. 7.1 Operationele risico s 7. Risicofactoren Deze paragraaf beschrijft de risicofactoren die van toepassing zijn op het kopen van (Bedrijfs)Obligaties Old Liquors Invest B.V., verder in dit Informatie Memorandum ook genoemd: Old

Nadere informatie

5. Informatie Uitgifte Bedrijfsobligatielening

5. Informatie Uitgifte Bedrijfsobligatielening 5. Informatie Uitgifte Bedrijfsobligatielening In dit hoofdstuk zijn de belangrijkste kenmerken, voorwaarden en uitgangspunten van de Bedrijfsobligatielening beschreven. Old Liquors Invest II heeft vanaf

Nadere informatie

Cursus financieel management

Cursus financieel management Cursus financieel management Toelichting op de cursus De Investeringsbegroting BTW Santana Joop Lengkeek Kamer H0.012 Email: Lengkeek.J@NHTV.nl www.jooplengkeek.nl Cursus Financieel Management Even voorstellen:

Nadere informatie

Juridische en Fiscale aspecten

Juridische en Fiscale aspecten 7 Juridische en Fiscale aspecten Juridische aspecten De Uitgevende Instelling heeft in overeenstemming met haar Statuten ten doel: het handelen en speculatief investeren in oude dranken zoals Cognac, Whisky,

Nadere informatie

kornuko in en om het huis Partnerprogramma Kornuko B.V. Sleutelbloem 23 5552 GT Valkenswaard info@kornuko.nl www.kornuko.nl Tel: (+31) 40 30 101 26

kornuko in en om het huis Partnerprogramma Kornuko B.V. Sleutelbloem 23 5552 GT Valkenswaard info@kornuko.nl www.kornuko.nl Tel: (+31) 40 30 101 26 Partnerprogramma Kornuko B.V. Sleutelbloem 23 5552 GT Valkenswaard info@.nl www..nl Tel: (+31) 40 30 101 26 INHOUDSOPGAVE 1. Wie/wat is Kornuko? 3 2. Waar staan wij voor? 8 3. Waarom Kiezen voor Kornuko?

Nadere informatie

Services en diensten Verkoop recreatiewoning

Services en diensten Verkoop recreatiewoning Services en diensten Verkoop recreatiewoning Uw recreatiewoning plaatsen Uw recreatiewoning plaatsen en verkopen via Vakantiehuiswinkel is: Eenvoudig Snel Geen kosten en zonder enige vorm van verplichting.

Nadere informatie

Deze definities dienen ter interpretatie van begrippen in het Informatie Memorandum alsmede de aanvullende stukken.

Deze definities dienen ter interpretatie van begrippen in het Informatie Memorandum alsmede de aanvullende stukken. 9. Begrippenlijst Deze definities dienen ter interpretatie van begrippen in het Informatie Memorandum alsmede de aanvullende stukken. Aanbieder De entiteit die de Obligaties in Landgoed Keihoef B.V. aanbiedt

Nadere informatie

Tradealot Obligatie II van Tradealot B.V.

Tradealot Obligatie II van Tradealot B.V. Tradealot Obligatie II van Tradealot B.V. Belangrijkste informatie over de belegging Dit document is opgesteld op 16-feb-2018. Dit document helpt u de risico s, de kosten, en het rendement van de belegging

Nadere informatie

Pop up is de toekomst

Pop up is de toekomst Pop up is de toekomst Trotter, een pop-up product, het eerste geïndustrialiseerde mobiele reclamebord met de uitstraling van straatmeubilair, Dutch Design. Trotter is een bedrijf met een kraakheldere visie

Nadere informatie

Obligaties Briqchain Real Estate

Obligaties Briqchain Real Estate Belangrijkste informatie over de belegging Obligaties Briqchain Real Estate van Briqchain B.V. Dit document is opgesteld op 02-okt-2018 Dit document helpt u de risico s, de kosten, en het rendement van

Nadere informatie

7. Risicofactoren 41 V

7. Risicofactoren 41 V 7. Risicofactoren Deze paragraaf beschrijft de risicofactoren die van toepassing zijn op het aangaan van Bedrijfsobligatieleningen Old Liquors Invest II B.V., verder in dit Informatie Memorandum ook genoemd:

Nadere informatie

5,5% Obligatielening

5,5% Obligatielening Belangrijkste informatie over de belegging 5,5% Obligatielening Van Enie.nl Financial Services B.V. Dit document is opgesteld op 20 maart 2017 Dit document helpt u de risico s, de kosten, en het rendement

Nadere informatie

JAARVERSLAG VAN SOCIETY SPORTS B.V. EN THE SOCIETY SHOP B.V.

JAARVERSLAG VAN SOCIETY SPORTS B.V. EN THE SOCIETY SHOP B.V. JAARVERSLAG VAN SOCIETY SPORTS B.V. EN THE SOCIETY SHOP B.V. ALGEMEEEN De directie van Society Sports B.V. en haar deelnemingen (waaronder The Society Shop B.V.) biedt hierbij haar (geconsolideerde) jaarrekening

Nadere informatie

Laat u niet langer verrassen door retourgoederen

Laat u niet langer verrassen door retourgoederen Laat u niet langer verrassen door retourgoederen Over ReShelve ReShelve is innovatief en specialist in het optimaliseren van het verwerkingsproces van retourgoederen. Door het werken met top retailers

Nadere informatie

Laat u niet langer verrassen door retourgoederen

Laat u niet langer verrassen door retourgoederen Laat u niet langer verrassen door retourgoederen 2 Over ReShelve ReShelve is innovatief en specialist in het optimaliseren van het verwerkingsproces van retourgoederen. Door het werken met top retailers

Nadere informatie

Basiskennis Calculatie (BKC ) Correctiemodel

Basiskennis Calculatie (BKC ) Correctiemodel Basiskennis Calculatie (BKC ) Correctiemodel 2015 Nederlandse Associatie voor Examinering Basiskennis Calculatie (BKC ) 1 / 11 Vraag 1 Toetsterm 1.2 - Beheersingsniveau: K - Aantal punten: 1 BV = beginvoorraad

Nadere informatie

2015 Nederlandse Associatie voor Examinering

2015 Nederlandse Associatie voor Examinering Basiskennis Calculatie (BKC ) Examenopgaven voorbeeldexamen Belangrijke informatie Dit voorbeeldexamen bestaat uit 26 vragen. Dit voorbeeldexamen bestaat uit de volgende documenten: examenopgaven correctiemodel

Nadere informatie

Examen AA. Bestuurlijke Informatieverzorging 2

Examen AA. Bestuurlijke Informatieverzorging 2 Examen AA Bestuurlijke Informatieverzorging 2 DATUM: 16 juni 2016 TIJD: 13.30 uur 16.30 uur Belangrijke informatie: Dit examen bestaat uit 1 opgaven van 5 pagina s inclusief voorblad. Controleer of dit

Nadere informatie

slim kopen, slim verkopen

slim kopen, slim verkopen slim kopen, slim verkopen Wat is Bieden en Wonen? U bent geïnteresseerd in een huis dat door de verkoper via een veiling op internet verkocht zal worden. Dat is misschien even wennen, maar het veilen is

Nadere informatie

MKBI DUURZAAM B.V. TWEEDE KWARTAAL 2014 KWARTAAL RAPPORTAGE NIET GECONTROLEERD

MKBI DUURZAAM B.V. TWEEDE KWARTAAL 2014 KWARTAAL RAPPORTAGE NIET GECONTROLEERD MKBI DUURZAAM B.V. KWARTAAL RAPPORTAGE TWEEDE KWARTAAL 2014 NIET GECONTROLEERD 6 OKTOBER 2014 MKBI DUURZAAM B.V. De Kuiper 5 5353 RJ Nieuwkuijk The Netherlands Directie MKBi Beheer B.V. A van Egberink

Nadere informatie

EXAMEN Praktijkdiploma Boekhouden

EXAMEN Praktijkdiploma Boekhouden EXAMEN Praktijkdiploma Boekhouden Financiële Administratie 9 november 2013 Beschikbare tijd 2 uur. Op de netheid van het werk zal worden gelet. Deze opgave is eigendom van de Examencommissie en dient,

Nadere informatie

Kopen met korting en terugkoopgarantie van bestaande bouw

Kopen met korting en terugkoopgarantie van bestaande bouw Kopen met korting en terugkoopgarantie van bestaande bouw De huizenprijzen zijn tot 2008 enorm gestegen. Daardoor lijkt een koopwoning vooral voor starters onbereikbaar. Om u als kandidaat-koper te helpen,

Nadere informatie

Introductie I&O Auctions

Introductie I&O Auctions Brochure Introductie I&O Auctions Traditionele veilingen worden sinds enkele jaren vervangen door online veilingen. Internet biedt zoveel meer mogelijkheden. Het is snel, transparant en toegankelijker

Nadere informatie

Informatie Aanbieding en Uitgifte Bedrijfsobligatie

Informatie Aanbieding en Uitgifte Bedrijfsobligatie 5 Informatie Aanbieding en Uitgifte Bedrijfsobligatie In dit hoofdstuk zijn de belangrijkste kenmerken, voorwaarden en uitgangspunten van de Bedrijfsobligatie beschreven. De Uitgevende Instelling geeft

Nadere informatie

Certificaat van aandelen in ISG Groeifonds BV

Certificaat van aandelen in ISG Groeifonds BV Belangrijkste Informatie over de belegging Certificaat van aandelen in ISG Groeifonds BV Van ISG Groeiffonds BV Dit document helpt u de risico s, de kosten, en het rendement van de belegging beter te bedrijpen.

Nadere informatie

Regels voor activa ; Waarderingsgrondslagen

Regels voor activa ; Waarderingsgrondslagen www.jooplengkeek.nl Regels voor activa ; Waarderingsgrondslagen De waarderingsgrondslag is de wijze waarop de activa (bezit) wordt gewaardeerd in de administratie (boekhouding, balans). Voor welke prijs?

Nadere informatie

VIERDE FAILLISSEMENTSVERSLAG Nummer: /CAMN Datum: 28 december 2016

VIERDE FAILLISSEMENTSVERSLAG Nummer: /CAMN Datum: 28 december 2016 VIERDE FAILLISSEMENTSVERSLAG Nummer: 222020/CAMN Datum: 28 december 2016 Gegevens onderneming : de besloten vennootschap SGM Europe B.V., statutair gevestigd te Bemmel, kantoorhoudende en zaakdoende aan

Nadere informatie

6. OBLIGATIEVOORWAARDEN

6. OBLIGATIEVOORWAARDEN 6. OBLIGATIEVOORWAARDEN UITGIFTE VAN OBLIGATIES OP NAAM Nominale waarde van de Obligatielening: 2.450.000 (twee miljoen vierhonderdvijftigduizend euro), uitgevende instelling: Old Liquors Invest B.V. De

Nadere informatie

TOELATINGSTOETS M&O. Datum 14-1-2016

TOELATINGSTOETS M&O. Datum 14-1-2016 TOELATINGSTOETS M&O VUL IN: Datum 14-1-2016 Naam en voorletters. Adres. Postcode. Woonplaats. Geboortedatum / / Plaats Land. Telefoonnummer. E-mail. Gekozen opleiding. OPMERKINGEN: Tijdsduur: 90 minuten

Nadere informatie

Openbaar faillissementsverslag rechtspersoon (ex art. 73A Fw.)

Openbaar faillissementsverslag rechtspersoon (ex art. 73A Fw.) Insolventienummer: Toezichtzaaknummer: Datum uitspraak: Curator: R-C: F.05/16/631 NL:TZ:0000008441:F001 04-10-2016 Mr. M Blok mr. Schippers Algemeen Gegevens onderneming de besloten vennootschap Non-Stop

Nadere informatie

INTENTIEOVEREENKOMST OP HOOFDPUNTEN. en gezamenlijk hierna ook te noemen Partijen,

INTENTIEOVEREENKOMST OP HOOFDPUNTEN. en gezamenlijk hierna ook te noemen Partijen, INTENTIEOVEREENKOMST OP HOOFDPUNTEN De ondergetekenden: 1. De heer.. en mevrouw..en tezamen ook de (BV), wonende en gevestigd te ( KvK.), hierna te noemen Verkoper, en 2. De heer. en mevrouw en tezamen

Nadere informatie

8% ACHTERGESTELDE OBLIGATIELENING

8% ACHTERGESTELDE OBLIGATIELENING 8% ACHTERGESTELDE OBLIGATIELENING 27 Januari 2015 DG press HoldinG B.V. Hallseweg 21 6964 AJ Hall 0313-671911 Inleiding U kunt geld uitlenen aan ons, DG press HoldinG B.V. (in deze brochure DG press genoemd).

Nadere informatie

Bedrijfsobligatie Serie OLI-II-A

Bedrijfsobligatie Serie OLI-II-A Belangrijkste informatie over de belegging Bedrijfsobligatie Serie OLI-II-A van Old Liquors Invest II B.V. Dit document is opgesteld op 04-okt-2017 Dit document helpt u de risico s, de kosten, en het rendement

Nadere informatie

Welke BTW tarieven zijn er? 21% luxe goederen 6% primaire levensbehoefte 0% vrijgesteld (export, overheidsdiensten)

Welke BTW tarieven zijn er? 21% luxe goederen 6% primaire levensbehoefte 0% vrijgesteld (export, overheidsdiensten) www.jooplengkeek.nl Belasting Toegevoegde Waarde (BTW) Omzet belasting (BTW) Toegevoegde waarde: de waarde die het bedrijf toevoegt aan een al bestaande waarde. Welke BTW tarieven zijn er? 21% luxe goederen

Nadere informatie

Een huis kopen in de 21 e eeuw

Een huis kopen in de 21 e eeuw Een huis kopen in de 21 e eeuw Wat is Bieden en Wonen? U bent geïnteresseerd in een huis dat door de verkoper bij opbod op internet verkocht zal worden. Het kopen via Bieden en Wonen heeft belangrijke

Nadere informatie

Dit voorbeeldexamen bestaat uit 22 vragen. De opbouw en het aantal vragen komt overeen met het online examen.

Dit voorbeeldexamen bestaat uit 22 vragen. De opbouw en het aantal vragen komt overeen met het online examen. Kostencalculatie niveau 4 Examenopgaven Belangrijke informatie Dit voorbeeldexamen bestaat uit 22 vragen. De opbouw en het aantal vragen komt overeen met het online examen. Dit voorbeeldexamen bestaat

Nadere informatie

Haal het beste uit uw gegevens met geïntegreerde Business Intelligence

Haal het beste uit uw gegevens met geïntegreerde Business Intelligence Exact Insights powered by QlikView Haal het beste uit uw gegevens met geïntegreerde Business Intelligence Met Exact Insights zet u grote hoeveelheden data moeiteloos om in organisatiebrede KPI s en trends.

Nadere informatie

Verkoopprospect Refkleding.nl ( overname webshop met omzet en goede winstmarge )

Verkoopprospect Refkleding.nl ( overname webshop met omzet en goede winstmarge ) De webshop refkleding.nl is een webshop van circa 7 8 maanden oud en is gerealiseerd door een bedrijf dat gespecialiseerd is in de bouw van Magento Webshops. Omdat het bedrijf achter Refkleding de onderneming

Nadere informatie

Handel in gebruikte goederen

Handel in gebruikte goederen Handel in gebruikte goederen Wanneer u (mede) handelt in gebruikte goederen kunt u voor de BTW de margeregeling toepassen. U betaalt dan BTW over de winstmarge en niet over de omzet. De margeregeling geldt

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding 6. 1 Introductie 7 Ondernemerschap in Nederland 8 Drie manieren om een bedrijf te starten 8 IK als ondernemer 9

Inhoud. Inleiding 6. 1 Introductie 7 Ondernemerschap in Nederland 8 Drie manieren om een bedrijf te starten 8 IK als ondernemer 9 Inhoud Inleiding 6 1 Introductie 7 Ondernemerschap in Nederland 8 Drie manieren om een bedrijf te starten 8 IK als ondernemer 9 2 Instanties in Nederland 13 Belangrijke instanties voor ondernemers 14 Kamer

Nadere informatie

PROEFEXAMEN Praktijkdiploma Boekhouden

PROEFEXAMEN Praktijkdiploma Boekhouden PROEFEXAMEN Praktijkdiploma Boekhouden Periodeafsluiting Beschikbare tijd 2 uur. Op de netheid van het werk zal worden gelet. Deze opgave is eigendom van de Examencommissie en dient, tezamen met de uitwerkingen

Nadere informatie

FAILLISSEMENTSVERSLAG Nummer: 2 Datum: 19 oktober 2016

FAILLISSEMENTSVERSLAG Nummer: 2 Datum: 19 oktober 2016 Van dit verslag is de digitale versie ter publicatie aan rechtspraak.nl aangeboden. De inhoud daarvan is identiek aan de inhoud van dit fysieke verslag. FAILLISSEMENTSVERSLAG Nummer: 2 Datum: 19 oktober

Nadere informatie

Richtlijnen indienen en acceptatie. Modeltreinen

Richtlijnen indienen en acceptatie. Modeltreinen bli ek ei nf Richtlijnen indienen en acceptatie Modeltreinen or ma t ie Premium segment modeltreinen Bij Catawiki veilen we modeltreinen en modelspoorbanen van premium kwaliteit die verzamelwaardig zijn

Nadere informatie

Obligatievoorwaarden

Obligatievoorwaarden 6 Obligatievoorwaarden AANBIEDING EN UITGIFTE VAN BEDRIJFSOBLIGATIES OP NAAM Nominale Waarde van de Bedrijfsobligatie: 1.000.000 (één miljoen euro). Uitgevende instelling: Old Liquors Invest III B.V. De

Nadere informatie

SBS BROADCASTING B.V. ALGEMENE VOORWAARDEN PROGRAMMA PARTICIPATIE 2015. Inhoudsopgave

SBS BROADCASTING B.V. ALGEMENE VOORWAARDEN PROGRAMMA PARTICIPATIE 2015. Inhoudsopgave Kijk voor meer informatie op: WWW.ADVERTERENBIJSBS.NL SBS BROADCASTING B.V. ALGEMENE VOORWAARDEN PROGRAMMA PARTICIPATIE 2015 Inhoudsopgave 1. Het Programma 2. Participatie aan het Programma 3. Productie

Nadere informatie

Geld geleend van de eigen vennootschap? Mogelijk dubbele heffing door nieuwe wetgeving! CROP.NL

Geld geleend van de eigen vennootschap? Mogelijk dubbele heffing door nieuwe wetgeving! CROP.NL Geld geleend van de eigen vennootschap? Mogelijk dubbele heffing door nieuwe wetgeving! Bovenmatig lenen bij eigen vennootschap wordt ontmoedigd! Algemeen De belastingdienst stelt de laatste jaren steeds

Nadere informatie

Management & Organisatie

Management & Organisatie Management & Organisatie Hoofdstuk 1 Managen = iemand iets laten doen waarvan jij vindt dat het nodig is. Dit gaat d.m.v. communicatie. Een organisatie is een samenwerkingsverband van mensen die bepaalde

Nadere informatie

9.1 Verwacht resultaat Exploitatie-begroting 2016 2017 2018 Omzet showroom en overig 132.962,86 199.444,29 299.166,44

9.1 Verwacht resultaat Exploitatie-begroting 2016 2017 2018 Omzet showroom en overig 132.962,86 199.444,29 299.166,44 9 Financieel In deze financiële paragraaf is gestart met het uitgangspunt dat de totale voorraad voor 90% wordt verkocht tegen vastgestelde prijzen. Overige kosten zoals vervoerskosten worden hierin buiten

Nadere informatie

Jaarverslag 2010 Rhodenborg Beleggingen I BV Houten

Jaarverslag 2010 Rhodenborg Beleggingen I BV Houten Jaarverslag 2010 Rhodenborg Beleggingen I BV Houten Inhoudsopgave pagina Jaarrekening Balans per 31 december 2010 2 Algemene toelichting 3 Grondslagen voor de waardering van activa en passiva 4 Grondslagen

Nadere informatie

HOLLAND IMMO GROUP BEHEER B.V. TE EINDHOVEN. Halfjaarcijfers per 30 juni 2014. Geen accountantscontrole toegepast

HOLLAND IMMO GROUP BEHEER B.V. TE EINDHOVEN. Halfjaarcijfers per 30 juni 2014. Geen accountantscontrole toegepast HOLLAND IMMO GROUP BEHEER B.V. TE EINDHOVEN Halfjaarcijfers per 30 juni 2014 Balans per 30 juni 2014 Vóór resultaatbestemming ACTIVA 30 juni 2014 31 december 2013 Vlottende activa Handelsdebiteuren 1.624

Nadere informatie

BESLUIT. file://e:\archief1998\besluiten\bcm\bcm htm

BESLUIT. file://e:\archief1998\besluiten\bcm\bcm htm pagina 1 van 5 BESLUIT Besluit van de directeur-generaal van de Nederlandse mededingingsautoriteit als bedoeld in artikel 37, eerste lid, van de Mededingingswet. Zaaknummer: 1134/Heineken - Barneveldse

Nadere informatie

Koopgarant. Kopen met korting en terugkoopgarantie van bestaande bouw

Koopgarant. Kopen met korting en terugkoopgarantie van bestaande bouw Koopgarant Kopen met korting en terugkoopgarantie van bestaande bouw Een koopwoning binnen handbereik Vanaf 2008 zijn de huizenprijzen flink gedaald. Daardoor is ook voor starters een koopwoning binnen

Nadere informatie

Executoriale Veiling De online executieveiling vindt plaats op donderdag 26 november 2015 via de website van BOG Auctions. Netwerk 136 Purmerend

Executoriale Veiling De online executieveiling vindt plaats op donderdag 26 november 2015 via de website van BOG Auctions. Netwerk 136 Purmerend Executoriale Veiling De online executieveiling vindt plaats op donderdag 26 november 2015 via de website van BOG Auctions Netwerk 136 Purmerend Executoriale verkoping (ex art. 3:268 jo 3:254 BW) op donderdag

Nadere informatie

Welkom bij NO GUTS NO GLORY. www.juubeo.com. 2015, Juubeo, All Rights Reserved

Welkom bij NO GUTS NO GLORY. www.juubeo.com. 2015, Juubeo, All Rights Reserved Welkom bij NO GUTS NO GLORY Wat is JUUBEO? Het eerste netwerk in de vorm van een COOP Maandelijks dividend uitkering Een Europees bedrijf Award & Reward programma (Badges) Affiliate programma (Persoonlijke

Nadere informatie

HOLLAND IMMO GROUP INSINGER DE BEAUFORT BEHEER B.V. TE EINDHOVEN. Halfjaarcijfers per 30 juni 2014. Geen accountantscontrole toegepast

HOLLAND IMMO GROUP INSINGER DE BEAUFORT BEHEER B.V. TE EINDHOVEN. Halfjaarcijfers per 30 juni 2014. Geen accountantscontrole toegepast HOLLAND IMMO GROUP INSINGER DE BEAUFORT BEHEER B.V. TE EINDHOVEN Halfjaarcijfers per 30 juni 2014 Balans per 30 juni 2014 Vóór resultaatbestemming ACTIVA 30 juni 2014 31 december 2013 Vlottende activa

Nadere informatie

3 Consumentenprijs, BTW en inkoopwaarde van de omzet

3 Consumentenprijs, BTW en inkoopwaarde van de omzet 3 Consumentenprijs, BTW en inkoopwaarde van de omzet 3.1 Inleiding De overheid profiteert mee van elke aankoop die wordt gedaan. Want iedere ondernemer is verplicht aan de fiscus omzetbelasting (btw) af

Nadere informatie

Algemene voorwaarden Webwinkel Werkman Horseshoes. Artikel 1. Definities

Algemene voorwaarden Webwinkel Werkman Horseshoes. Artikel 1. Definities Algemene voorwaarden Webwinkel Werkman Horseshoes Artikel 1. Definities Werkman: Werkman Horseshoes Webwinkel: website van Werkman waarop zij zaken te koop aanbiedt Overeenkomst: de overeenkomst van koop

Nadere informatie

Wie is Aristophil? Aristophil is een internationale groep opgericht in 1990 en gespecialiseerd in aan- en verkoop van brieven en manuscripten.

Wie is Aristophil? Aristophil is een internationale groep opgericht in 1990 en gespecialiseerd in aan- en verkoop van brieven en manuscripten. PARIJS Wie is Aristophil? Aristophil is een internationale groep opgericht in 1990 en gespecialiseerd in aan- en verkoop van brieven en manuscripten. Sinds de oprichting van Aristophil is het bedrijf uitgegroeid

Nadere informatie

INFORMATIEBROCHURE ZONNEPANELENDELEN THUIS INVESTEER MEE IN DE ZONNEPANELEN

INFORMATIEBROCHURE ZONNEPANELENDELEN THUIS INVESTEER MEE IN DE ZONNEPANELEN INFORMATIEBROCHURE ZONNEPANELENDELEN THUIS INVESTEER MEE IN DE ZONNEPANELEN Familie de Jong Joost & Linda Mariska Haaren Familie Marghadi Daan v/d Meer Veel woningen in Nederland hebben een prachtig mooi

Nadere informatie

Openbaar faillissementsverslag rechtspersoon (ex art. 73A Fw.)

Openbaar faillissementsverslag rechtspersoon (ex art. 73A Fw.) Insolventienummer: Toezichtzaaknummer: Datum uitspraak: Curator: R-C: F.16/16/669 NL:TZ:0000010065:F001 20-12-2016 mr. J.M. van Raaijen mr. Schoevaars Algemeen Gegevens onderneming De besloten vennootschap

Nadere informatie

Certificaten Oersoep

Certificaten Oersoep Belangrijkste informatie over de belegging Certificaten Oersoep van Oersoep B.V. Dit document is opgesteld op 26-jun.-2019 Dit document helpt u de risico s, de kosten, en het rendement van de belegging

Nadere informatie

Jaarbericht Weller Wonen Holding BV 2015

Jaarbericht Weller Wonen Holding BV 2015 Jaarbericht Weller Wonen Holding BV 2015 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 1. Algemeen... 2 2. Jaarrekening... 3 2.1 Balans per 31 12 2015 (voor winstbestemming)... 3 2.2 Winst en verliesrekening over 2015...

Nadere informatie

1. In deze algemene verkoopvoorwaarden wordt verstaan onder:

1. In deze algemene verkoopvoorwaarden wordt verstaan onder: ALGEMENE VERKOOPVOORWAARDEN MAMMOET GROEP JUNI 2006 1. DEFINITIES EN TOEPASSELIJKHEID 1. In deze algemene verkoopvoorwaarden wordt verstaan onder: a. Mammoet Groep": de groep van vennootschappen, gevestigd

Nadere informatie

Algemene Veilingvoorwaarden: deze algemene veilingvoorwaarden;

Algemene Veilingvoorwaarden: deze algemene veilingvoorwaarden; Algemene Veiling Voorwaarden van de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid vidaxl B.V., gevestigd te Venray (KvK nummer 52904822 ) en van de aan haar gelieerde (rechts-)personen, gedeponeerd

Nadere informatie

Jaarbericht Weller Wonen Holding BV 2016

Jaarbericht Weller Wonen Holding BV 2016 Jaarbericht Weller Wonen Holding BV 2016 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 1. Algemeen... 2 2. Jaarrekening (x 1.000)... 3 2.1 Balans per 31 12 2016 (voor winstbestemming)... 3 2.2 Winst en verliesrekening

Nadere informatie

Dit oefenexamen bestaat uit 22 vragen. De opbouw en het aantal vragen komt overeen met het online examen.

Dit oefenexamen bestaat uit 22 vragen. De opbouw en het aantal vragen komt overeen met het online examen. PDB KOSTENCALCULATIE 4 OEFENEXAMEN 3 Dit oefenexamen bestaat uit 22 vragen. De opbouw en het aantal vragen komt overeen met het online examen. Het aantal te behalen punten is 38. Bij elke vraag staat aangegeven

Nadere informatie

NIBE-SVV 2013 OEFENEXAMEN BANKIEREN EN FISCALITEIT

NIBE-SVV 2013 OEFENEXAMEN BANKIEREN EN FISCALITEIT NIBE-SVV 2013 OEFENEXAMEN BANKIEREN EN FISCALITEIT 1. In 2012 voldoet mevrouw Klappers NIET aan het urencriterium. Mevrouw Klappers kan in 2012... (1)... doteren aan de oudedagsreserve en... (2)... gebruik

Nadere informatie

UITWERKINGEN OPGAVEN

UITWERKINGEN OPGAVEN HOOFDSTUK 4 Opgave 1 Jansen heeft aan Pietersen een lading pindanoten geleverd met een bruto gewicht van 820 kilogram. De prijs die voor de pinda s is overeengekomen is 0,75 per 0,5 kilogram. De pinda

Nadere informatie

Geen extra werk, wel extra winst?

Geen extra werk, wel extra winst? Geen extra werk, wel extra winst? word partner van! Simpel en smakelijk afvallen Wie is Even voorstellen is een toonaangevende producent en distributeur van dieetproducten met vestigingen in Europa. Onze

Nadere informatie

Obligaties van MGF III B.V.

Obligaties van MGF III B.V. Belangrijkste informatie over de belegging Obligaties van MGF III B.V. Dit document is opgesteld op 08-dec-2017 Dit document helpt u de risico s, de kosten, en het rendement van de belegging beter te begrijpen.

Nadere informatie

Inleiding. Voor deze obligatielening is een prospectus opgesteld. Deze kunt u opvragen via: www.trotter.eu/bedrijfsinfo en www.npex.

Inleiding. Voor deze obligatielening is een prospectus opgesteld. Deze kunt u opvragen via: www.trotter.eu/bedrijfsinfo en www.npex. Inleiding Trotter International Holding BV geeft een obligatielening uit ter grootte van 2.200.000,- verdeeld in 220 obligaties van 10.000,- nominaal. De obligaties zijn verhandelbaar, want de lening wordt

Nadere informatie