Connected and Autonomous Vehicles in het VK

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Connected and Autonomous Vehicles in het VK"

Transcriptie

1 Connected and Autonomous Vehicles in het VK Nederlandse Ambassade in Londen

2 Introductie Connected and autonomous vehicles (CAV) spelen een belangrijke rol in de Britse technologie-innovatie. In de Autumn Statement van 2016 kondigde de Britse regering aan dat het Verenigd Koninkrijk (VK) een testinfrastructuur van wereldklasse voor CAV moest krijgen. Het plan vormt een onderdeel van de bredere Industrial Strategy in het land. In de jaren daarvoor spendeerde de regering ook al enkele tientallen miljoenen aan het onderzoek naar CAV, waarin het VK moest gaan acteren als wereldleider op dit gebied. 1. Wet- en regelgeving Het VK wil één van de meest permissive regulations op het gebied van CAV implementeren, met name voor de testfase. Doel van deze soepele regelgeving is om een vruchtbaar klimaat voor innovatie te creëren. In juli 2015 publiceerde de Britse overheid het manifest The Pathway to Driverless Cars: A Code of Practice for Testing. Bedrijven en (lokale) overheden mogen volgens dit document overal in het VK testen uitvoeren, zolang ze zich maar committeren aan de code of conduct. Het lijkt waarschijnlijk dat deze regel er sterk aan heeft bijgedragen dat het VK een leidende positie in de CAVontwikkelen kan verwerven. Toch betekenen de nationale vaardigheden niet dat het VK zijn ogen kan sluiten voor het buitenland. Ook andere landen houden zich bezig met de ontwikkeling van CAV. Dat betekent dat het VK ook met een schuin oog naar het buitenland moet kijken om ervoor de zorgen dat de regelgeving en standaarden globaal coherent zijn, zo onderschrijft de House of Lords. 1.1 Mogelijke problemen in aanloopfase Zelden zal een vrij nieuwe technologie, zeker een veelomvattende innovatie zoals CAV, gevrijwaard blijven van problemen en kinderziekten in de aanloopfase. Op dit moment spelen er drie grote issues die nog getackeld moeten worden alvorens voortgang de testfase gemaakt kan worden Cybersecurity Systemen die (bijna) volledig gebaseerd zijn op elektronische signalen (bijvoorbeeld het zelfrijsysteem) zijn kwetsbaar voor hackpogingen. In september 2016 waren er indicaties dat een ethisch hackersgilde erin geslaagd was om een Tesla Model S vanaf vijftien kilometer afstand over te nemen. Doordat de CAVs in latere stadia geen chauffeur behoeven, is het lastig om hierop directe controle uit te kunnen oefenen. De Britse overheid zal zich moeten buigen over de wetgeving en van de fabrikanten worden verwacht dat ze de barrière zo hoog mogelijk opwerpen Infrastructuur Om alle voordelen van CAV volledig te kunnen benutten is waarschijnlijk een nieuwe weginfrastructuur nodig, of op zijn minst significante aanpassingen hieraan. Het huidig wegennetwerk in het VK is uiteraard niet berekend op de technische specificaties die CAV behoeft.

3 Niet alle wegen hebben bijvoorbeeld belijning, die nodig is om de voertuigen in wegvakken te houden. Daarnaast moet ook het mobiele netwerk stabiel genoeg (4G of hoger in VK) worden om het grote hoeveelheid dataverkeer te handelen Dataopslag Reeds wordt veel uitgezonden data uit voertuigen opgeslagen, bijvoorbeeld de geografische locatie via navigatiesystemen. Met CAV zal die hoeveelheid data alsmaar toenemen. Dit kan ten goede zijn, bijvoorbeeld voor wegbeheerders die beter files kunnen voorspellen en afhandelen, maar er kleeft ook een keerzijde aan de privacy van deze data. De Data Protection Act 1998 zal in acht worden genomen in de keuze welke data opgeslagen mag worden. 2. Ontwikkeling van de markt Binnen de CAV-industrie wordt veelal verwezen naar de SAE Levels of Automation, zoals weergegeven hieronder. De classificatie vormt de leidraad binnen de discussie over CAV. Uit de classificatie valt op te maken dat de belangrijkste differentiatie gemaakt kan worden tussen wie of wat de rijomgeving in de gaten houdt: de bestuurder (blauwe levels 0-2) of het systeem (groene levels 3-6). Aangezien bovenstaande tabel conceptueel vrij complex is wordt vaak een handig overzicht gebruikt om te verwijzen naar de gradaties: level 1 ( hands on ), level 2 ( hands off ), level 3 ( eyes off ), level 4 ( mind off ), level 5 ( wheel optional ).

4 Op moment van schrijven vertoont de ontwikkeling van CAV in het VK nog veel gelijkenissen met level 2. Van de bestuurder wordt nog wel te allen tijden verwacht de ogen open te houden, zeker omdat juridisch ook nog niet vastgesteld is of de bestuurder of het systeem (dus de fabrikant) schuldig is aan eventuele ongelukken. Het initiatief van de overheid moet de stap van level 2 naar level 3 (en verdere levels) bevorderen en bespoedigen. 3. Belangrijke projecten Innovate UK and Centre for Connected and Autonomous Vehicles (CCAV) werken onder auspiciën van de Britse overheid (tevens een samenwerking tussen het Department for Transport en Department for Business, Energy & Industrial Strategy samen om een zo optimaal mogelijke testomgeving voor CAV in het Verenigd Koninkrijk te creëren. Zowel publieke testomgevingen zoals een drukke stad of dichtbevolkt gebied en gecontroleerde testomgevingen worden gezocht. Niet alleen producenten van CAV worden uitgenodigd om deel te nemen aan testcentra. Ook bijvoorbeeld telecombedrijven die het netwerk testen, dienstverleners voor mobiliteit en ondersteunende mkb-bedrijven zijn welkom. Het huidige CAV-testcluster vormt zich voornamelijk in een rechthoek dat ongeveer de M40- motorway van Birmingham naar Londen volgt, inclusief de directe omgeving in een rechthoek. Inmiddels is er een vrij ruim scala aan testlocaties in het Verenigd Koninkrijk aanwezig. In de paragrafen hieronder wordt een aantal interessante testlocaties in meer detail uitgelicht.

5 3.1 Milton Keynes Vanaf eind 2015 rijden bij Milton Keynes zogenaamde pods. Deze auto zonder bestuurder haalt forenzen op van het centraal station om deze naar het zakendistrict in de stad te brengen. De pods worden geproduceert door een Brits bedrijf en navigeren zelfstandig door het drukke verkeer, waar ze de straat delen met voetgangers. De tweepersoonspods kunnen een topsnelheid van 20 km/h uur halen en worden geproduceerd door het Britse TSC. 3.2 Greenwich Ook in Greenwich, een buurt ten zuiden van centraal-londen, wordt volop geëxperimenteerd met driverless pods. TRL laat vanaf begin 2017 rijden de shuttle genaamd Harry op een drietal vaste routes rijden. In de zeven pods, die een topsnelheid van 15 km/h kunnen bereiken, kunnen vier personen zitten. Doel van de shuttle is vooral om reizigers bij transporthubs in het drukke Londense netwerk te brengen. 3.3 Nissan Leaf-project Er zijn niet alleen projecten met pods, ook normale auto s worden inmiddels zelfstandig de weg opgestuurd. Nissan laat zijn elektrische Leafauto over de wegen bij Beckton (oost-londen) rijden, voorlopig nog met bestuurder die in kan grijpen mocht dat nodig zijn. De auto rijdt op het drukke wegennetwerk van Londen en neemt ook snelwegen op zijn route mee. Nissan benadrukt dat het nog wel om een prototype gaat. 3.4 Heathrow Vliegvelden in het VK vormen ook een belangrijke locatie om snelle en slimme mobiliteit te bewerkstelligen. Daarom rijden inmiddels ook ruim zes jaar lang pods in de buurt van Heathrow Airport. De gratis pods brengen bezoekers van het vliegveld van de terminal naar het businesspark. De schone pods vervangen daarmee de diesel-uitstotende bussen die voorheen gebruikt werden als shuttelservice.

6 4. Financiering en ondersteuning Anders dan in Nederland biedt de Britse overheid ruime financieringsmogelijkheden aan voor bedrijven die gespecialiseerd zijn in alles dat met CAV te maken heeft. Via het Centre for Connected and Autonomous Vehicles wordt middels een fonds ruim 100 miljoen beschikbaar gesteld voor bedrijven. Een deel van dit bedrag wordt geëvenaard door het bedrijfsleven. Met de investeringen wil het Verenigd Koninkrijk het meest effectieve ecosysteem voor CAV-tests creëren. Het plan hangt samen met de uittrede van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie (de zogeheten Brexit). Middels twaalf speerpunten waarvan een leidende positie in de CAV-industrie deel uitmaakt wil het VK zich positioneren als een sterk land. Het bedrijfsleven moet er in de breedste zin van het woord voor zorgen dat de huidige vaardigheden op het gebied van CAV verbeterd worden en nieuwe innovaties ontwikkeld worden. Daarnaast is er nog een scala aan andere voorwaarden. Zo moeten testlocaties zich idealiter bevinden in het hierboven aangegeven geografische cluster. Voorts moeten bedrijven in het VK gevestigd zijn en/of het project in het VK uitvoeren en samenwerken met derden (denk aan andere bedrijven, onderzoeksinstanties of publieke organen). Per project (een consortium van maximaal vijf samenwerkende partners) wordt tussen de 7 miljoen en 18 miljoen beschikbaar gesteld via een vorm van staatssteun. De voorkeur gaat uit naar bedrijven die binnen een jaar tot anderhalf jaar operationeel kunnen zijn. De meest recente investeringsperiode van CCAV is op 19 juli 2017 gesloten. Geïnteresseerde bedrijven voor toekomstige investeringsrondes kunnen de webinar of presentaties raadplegen. Ook biedt Innovate UK financieringsmogelijkheden aan voor projecten die niet binnen de CCAV-criteria vallen. De winnaars van de meest recente financieringsronde zijn onlangs door de Britse overheid bekendgemaakt. 24 projecten hebben financiering ontvangen, variërend van bedrijven die machine learning toepassen tot zelfrijdende bezorgvoertuigen.

7 De grote investeringen van de Britse overheid hangen vermoedelijk nauw samen met de berekende grote economische impact die de CAV-industrie voor het land zal hebben. Volgens cijfers van KPMG kan de industrie een omvang van meer dan 50 miljard bereiken over anderhalf decennium en vele banen met zich meebrengen. Ook vanuit een consumentenperspectief levert de verhoogde veiligheid significante voordelen op. 5. Brancheorganisaties en nuttige websites Centre for Connected and Autonomous Vehicles Het CCAV houdt zich als semi-overheidsorganisatie vooral bezig met de financiering. Innovate UK Innovate UK is ook een overheidstak voor overige innovatieve projecten. ITS UK ITS UK richt zich als autobranchevereniging op een breed scala aan geïnteresseerden. KPMG: Connected and Autonomous Vehicles The UK Economic Opportunity KPMG-rapport over de economische kansen van CAV in het VK. Nieuwsoverzicht over CAV op The Guardian Handig nieuwsbulletin met daarin al het verzameld nieuws (gratis toegankelijk) over CAV. SAE International Organisatie die zich bezighoudt met de levels of automation. Society of Motor Manufacturers & Traders (SMMT) SMMT is de brancheorganisatie voor fabrikanten en handelaren van voertuigen. UK Autodrive UK Autodrive is een drie jaar durend project bij Coventry en Milton Keynes. UK Connected Intelligent Transport Environment (CITE) UK Cite is een tweeënhalf jaar durend project gericht op infrastructurele connectiviteit. UK Government De Britse overheid heeft een leidende rol in de ontwikkeling van CAV in het VK. 6. Meer informatie Voor meer informatie over CAV maar ook voor andere vragen over zakendoen in het VK kunt u contact opnemen met de Economische Afdeling van de Nederlandse Ambassade in Londen: E: lon-ea@minbuza.nl T: W:

SECTORSCHETS ELEKTRISCH RIJDEN

SECTORSCHETS ELEKTRISCH RIJDEN SECTORSCHETS ELEKTRISCH RIJDEN 1) Introductie De Britse overheid heeft al lang het doel om wereldleider te zijn in zowel de productie als het gebruik van elektrische voertuigen. Al in 2008 sprak Prime

Nadere informatie

Eerste geslaagde test met zelfrijdende Range Rover in Coventry

Eerste geslaagde test met zelfrijdende Range Rover in Coventry 10 oktober 2018, 09:00 (CEST) Eerste geslaagde test met zelfrijdende Range Rover in Coventry Beesd, 10 oktober 2018 Een Range Rover Sport heeft als eerste ooit zelfrijdend een route voltooid op een van

Nadere informatie

Connected modellen van Jaguar en Land Rover 'praten' met elkaar op 'connected wegen'

Connected modellen van Jaguar en Land Rover 'praten' met elkaar op 'connected wegen' Connected modellen van Jaguar en Land Rover 'praten' met elkaar op 'connected wegen' Jaguar Land Rover test slimme, connected auto s op wegen in het Verenigd Koninkrijk ter voorbereiding op de komst van

Nadere informatie

Samen voor de slimste mobiliteit in de Brainport regio. Bram Hendrix (SRE) Maarten van Oosterhout (SRE) - Eindhoven, 6 november 2013 -

Samen voor de slimste mobiliteit in de Brainport regio. Bram Hendrix (SRE) Maarten van Oosterhout (SRE) - Eindhoven, 6 november 2013 - Samen voor de slimste mobiliteit in de Brainport regio Bram Hendrix (SRE) Maarten van Oosterhout (SRE) - Eindhoven, 6 november 2013 - Slim laden Samen voor de slimste mobiliteit in de Brainport regio elektrisch

Nadere informatie

Jaguar Land Rover wijst toekomstige autonome auto s de weg

Jaguar Land Rover wijst toekomstige autonome auto s de weg 24 januari 2019, 08:30 (CET) Jaguar Land Rover wijst toekomstige autonome auto s de weg Jaguar Land Rover heeft een systeem ontwikkeld waarmee autonome auto s andere weggebruikers laten zien wat ze gaan

Nadere informatie

Zakendoen in het Verenigd Koninkrijk. Informatie over de voedingsmiddelensector

Zakendoen in het Verenigd Koninkrijk. Informatie over de voedingsmiddelensector Zakendoen in het Verenigd Koninkrijk Informatie over de voedingsmiddelensector Waarom het Verenigd Koninkrijk? Het Verenigd Koninkrijk (VK) is een grote en hoog ontwikkelde markt, waar veel kansen liggen

Nadere informatie

Connected modellen van Jaguar en Land Rover 'praten' met elkaar op 'connected wegen'

Connected modellen van Jaguar en Land Rover 'praten' met elkaar op 'connected wegen' Connected modellen van Jaguar en Land Rover 'praten' met elkaar op 'connected wegen' Jaguar Land Rover test slimme, connected auto s op wegen in het Verenigd Koninkrijk ter voorbereiding op de komst van

Nadere informatie

IenM maakt grootschalig testen van zelfrijdende voertuigen mogelijk. De minister in de zelfrijdende auto op de A10 eind 2013.

IenM maakt grootschalig testen van zelfrijdende voertuigen mogelijk. De minister in de zelfrijdende auto op de A10 eind 2013. IenM maakt grootschalig testen van zelfrijdende voertuigen mogelijk De minister in de zelfrijdende auto op de A10 eind 2013. Florien van der Windt Ministerie van Infrastructuur en Milieu 9 april 2015 Toekomstperspectief

Nadere informatie

BEDRIJFSMODEL STRESSTEST. Gebruik van de tool Template Voorbeeld

BEDRIJFSMODEL STRESSTEST. Gebruik van de tool Template Voorbeeld BEDRIJFSMODEL STRESSTEST Gebruik van de tool Template Voorbeeld Bedrijfsmodel Stresstest De Bedrijfsmodel Stresstest helpt je te begrijpen of je bedrijf toekomstbestendig is. Veranderingen in de markt,

Nadere informatie

Spookfiles A58 is één van de projecten binnen het programma Beter Benutten van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Spookfiles A58 is één van de projecten binnen het programma Beter Benutten van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Factsheet Algemene informatie Wat is het project Spookfiles A58? In de hele wereld wordt gewerkt aan manieren om het verkeer sneller, veiliger, comfortabeler en duurzamer maken. Nederland loopt voorop

Nadere informatie

IenM begroting 2015: inzetten op betere verbindingen in een schonere leefomgeving

IenM begroting 2015: inzetten op betere verbindingen in een schonere leefomgeving IenM begroting 2015: inzetten op betere verbindingen in een schonere leefomgeving 16 september 2014-15:25 Het ministerie van Infrastructuur en Milieu besteedt in 2015 9,2 miljard euro aan een gezond, duurzaam

Nadere informatie

titel Smart Mobility op de weg: ontwikkelingen in vogelvlucht Onno Tool Rijkswaterstaat Toekomst van de Wegbeheerder 11 oktober 2017, Zwolle

titel Smart Mobility op de weg: ontwikkelingen in vogelvlucht Onno Tool Rijkswaterstaat Toekomst van de Wegbeheerder 11 oktober 2017, Zwolle titel Smart Mobility op de weg: ontwikkelingen in vogelvlucht Onno Tool Rijkswaterstaat Toekomst van de Wegbeheerder 11 oktober 2017, Zwolle 1 Inhoud Waar hebben wij het over? Ontwikkelingen in vogelvlucht

Nadere informatie

Impact met slimme mobiliteit op de (snel)weg 20% CO 2

Impact met slimme mobiliteit op de (snel)weg 20% CO 2 Programma DITCM Programma DITCM is hét programma in Nederland dat de opschaling van Cooperative Intelligent Transport Systems (C-ITS) en Connected-Automated Driving (C-AD) in Nederland wil versnellen.

Nadere informatie

Jaarplan Landelijke Ronde Tafel Juridische Aspecten van C-ITS en zelfsturend rijden 2016

Jaarplan Landelijke Ronde Tafel Juridische Aspecten van C-ITS en zelfsturend rijden 2016 Jaarplan Landelijke Ronde Tafel Juridische Aspecten van C-ITS en zelfsturend rijden 2016 DECEMBER 2015 Ronde Tafel Juridische Aspecten van Slimme Mobiliteit DITCM INNOVATIONS WWW.DITCM.EU Jaarplan Ronde

Nadere informatie

Healthy Urban Living Slim, Gezond en Groen

Healthy Urban Living Slim, Gezond en Groen SMART CITY UTRECHT Healthy Urban Living Slim, Gezond en Groen Brigitte Hulscher Program Manager Smart Cities, Marketing & Innovation Utrecht Jong en hoog opgeleid 334.862 inwoners, 20 % < 17, 18% 18-26,

Nadere informatie

Webinar Beter Benutten: 18 mei 2016 Zijn de Brabantse ITS projecten ook iets voor jouw regio?

Webinar Beter Benutten: 18 mei 2016 Zijn de Brabantse ITS projecten ook iets voor jouw regio? Webinar Beter Benutten: 18 mei 2016 Zijn de Brabantse ITS projecten ook iets voor jouw regio? Nederlandse ambitie ITS Sneller, veiliger, plezieriger en betrouwbaarder reizen Verbetering totale leefomgeving

Nadere informatie

Infosessie De Lijn Visie mobility hubs & investeringsprojecten. 13 September 2018, Brussels

Infosessie De Lijn Visie mobility hubs & investeringsprojecten. 13 September 2018, Brussels Infosessie De Lijn Visie mobility hubs & investeringsprojecten 13 September 2018, Brussels Agenda 14.00: Ontvangst & koffie 14.30: Verwelkoming en inleiding: Smart and Sustainable mobility Ben Van Roose,

Nadere informatie

RAI Vereniging PTM-dag 17 juni Ontwikkelingen m.b.t. ITS (Intelligent Transport Systems) & Data uit voertuigen

RAI Vereniging PTM-dag 17 juni Ontwikkelingen m.b.t. ITS (Intelligent Transport Systems) & Data uit voertuigen RAI Vereniging PTM-dag 17 juni 2016 Ontwikkelingen m.b.t. ITS (Intelligent Transport Systems) & Data uit voertuigen Leo Bingen Stichting SIMS Directeur Inhoud 1. Wie is SIMS 2. Definities 3. Projecten

Nadere informatie

Nu alleen nog lekker soepel rijden

Nu alleen nog lekker soepel rijden Page 1 of 5 Nu alleen nog lekker soepel rijden TESTLAB Zelfstandig rijdende auto's onder de loep bij TU delft Sommige auto's kunnen al zelfstandig rijden, maar toch is er nog veel onderzoek nodig. Dat

Nadere informatie

Toekomstradar Assets

Toekomstradar Assets Toekomstradar Assets Een hulpmiddel om slimme keuzes te maken bij het vernieuwen, vervangen en onderhouden van assets MRA programma smart mobility: Smart mobility, business as usual in de MRA 1 Toekomstradar

Nadere informatie

C-ITS en automatisch rijden: van techniek en testen naar toepassing

C-ITS en automatisch rijden: van techniek en testen naar toepassing C-ITS en automatisch rijden: van techniek en testen naar toepassing dromen denken doen WOW bestuur 13 september 2016 Antoine de Kort strat. adviseur verkeersmanagement Rijkswaterstaat Inhoud Waar hebben

Nadere informatie

Smart mobility Hoe maakt smart mobility het wegennet futureproof? Emile Oostenbrink en John Boender

Smart mobility Hoe maakt smart mobility het wegennet futureproof? Emile Oostenbrink en John Boender Smart mobility Hoe maakt smart mobility het wegennet futureproof? Emile Oostenbrink en John Boender 16 januari 2019 Programma 1. Welkom 2. Presentatie Smart mobility? 3. Discussie 4. Presentatie Effecten

Nadere informatie

AMBITIES HOLLAND FINTECH

AMBITIES HOLLAND FINTECH AMBITIES HOLLAND FINTECH 1 infrastructuur Holland FinTech streeft naar het creëren van transparantere, toegankelijke (digitale) financiële diensten en financiële van het allerbeste niveau door middel van

Nadere informatie

Hack the Road! Wat heeft de hackathon opgeleverd? Hack the Road! How to make roads smart? Kees van der Plas

Hack the Road! Wat heeft de hackathon opgeleverd? Hack the Road! How to make roads smart? Kees van der Plas Hack the Road! Wat heeft de hackathon opgeleverd? Hack the Road! How to make roads smart? Kees van der Plas Wat is een hackathon? Kort tijdsbestek Divers deelnemersveld Creatieve en innovatieve ideeën

Nadere informatie

Probleem 2. Oplossing 3. Kosten en opbrengsten 4. Impact Gemiddelde automobilist 5 Maatschappij 6. Verdeling van kosten en opbrengsten 7

Probleem 2. Oplossing 3. Kosten en opbrengsten 4. Impact Gemiddelde automobilist 5 Maatschappij 6. Verdeling van kosten en opbrengsten 7 Inhoudsopgave Onderwerp paginanummer Probleem 2 Oplossing 3 Kosten en opbrengsten 4 Impact Gemiddelde automobilist 5 Maatschappij 6 Verdeling van kosten en opbrengsten 7 Stakeholders 8 Implementatieplan

Nadere informatie

Verkeerslichten op groen voor Jaguar Land Rover

Verkeerslichten op groen voor Jaguar Land Rover 15 november 2018, 09:00 (CET) Verkeerslichten op groen voor Jaguar Land Rover Jaguar Land Rover beproeft in Engeland nieuwe technologie die afremmen of stoppen voor rode verkeerlichten flink moet reduceren.

Nadere informatie

ONDERNEMERS OVER BREXIT. Impact voor veel ondernemers nog onduidelijk, groot deel niet voorbereid

ONDERNEMERS OVER BREXIT. Impact voor veel ondernemers nog onduidelijk, groot deel niet voorbereid ONDERNEMERS OVER BREXIT Impact voor veel ondernemers nog onduidelijk, groot deel niet voorbereid 1 1. INLEIDING 1.1 Aanleiding van het onderzoek Op 23 juni 2016 heeft het Verenigd Koninkrijk een referendum

Nadere informatie

Overleg CO2 normering voertuigen

Overleg CO2 normering voertuigen VERSLAG Overleg CO2 normering voertuigen In dit verslag staan de gezichtspunten van de deelnemers aan het Overleg CO2 normering voertuigen. De voorzitter van het overleg biedt dit verslag aan de staatssecretaris

Nadere informatie

Gaat AI levens redden in het verkeer? Gerben Feddes

Gaat AI levens redden in het verkeer? Gerben Feddes Gaat AI levens redden in het verkeer? Gerben Feddes 02-07-2018 Agenda 1. De RDW in het kort 2. Huidige regelgeving 3. Verschuivende panelen 4. Voertuig rijbewijs 5. De rol van AI 1. De RDW in het kort

Nadere informatie

Analyse Prinsjesdag 2016 Troonrede & Miljoenennota

Analyse Prinsjesdag 2016 Troonrede & Miljoenennota Analyse Prinsjesdag 2016 Troonrede & Miljoenennota Inhoud 1. Samenvatting Miljoenennota en Troonrede 2. Advies Raad van State 3. Budgettair beleid per Ministerie 4. Vervolg 2016 Samenvatting Miljoenennota

Nadere informatie

SR MARKETING ANALYST EMEA

SR MARKETING ANALYST EMEA #VACATURE SR MARKETING ANALYST EMEA Uber brengt de wereld in beweging. Het bedrijf helpt mensen wereldwijd om op hun gewenste bestemming aan te komen. Dat gaat niet alleen om het inzetten van technologie

Nadere informatie

Klimaat en mobiliteitsknoop verzoenbaar? ir. Jan Bosschem, CEO ORI

Klimaat en mobiliteitsknoop verzoenbaar? ir. Jan Bosschem, CEO ORI Ronde tafel Vlaamse Klimaattop 25 oktober 2016 Klimaat en mobiliteitsknoop verzoenbaar? ir. Jan Bosschem, CEO ORI Advies- en ingenieursbureaus Bureaux d ingénierie et de consultance Houston! We have a

Nadere informatie

Landelijke kennisagenda Human Behaviour & Smart Mobility CONCEPT 2.0

Landelijke kennisagenda Human Behaviour & Smart Mobility CONCEPT 2.0 Landelijke kennisagenda Human Behaviour & Smart Mobility CONCEPT 2.0 ITS Ronde tafel Human Behaviour DITCM INNOVATIONS WWW.DITCM.EU 11-3-2016 Landelijke kennisagenda Human Behaviour & Smart Mobility Samenvatting

Nadere informatie

Mobiliteit in smart cities. Ben Dankbaar InnoTeP 29 september 2017

Mobiliteit in smart cities. Ben Dankbaar InnoTeP 29 september 2017 Mobiliteit in smart cities Ben Dankbaar InnoTeP 29 september 2017 Innovatie in automobiliteit De automobiel als massaproduct bestaat nu ongeveer 100 jaar Er zijn voortdurend talloze verbeteringen aangebracht,

Nadere informatie

Rotterdam The Hague Innovation Airport

Rotterdam The Hague Innovation Airport Rotterdam The Hague Innovation Airport Rotterdam The Hague Innovation Airport Hybride en elektrisch vliegen Foto Pipistrel Rotterdam The Hague Airport positioneert zichzelf als internationale proeftuin

Nadere informatie

Wat betekent connectiviteit voor mobiliteit? Houten, 23 november 2016

Wat betekent connectiviteit voor mobiliteit? Houten, 23 november 2016 Wat betekent connectiviteit voor mobiliteit? Houten, 23 november 2016 Leo Bingen RAI Vereniging Adviseur ITS Chris Huijboom HAN Automotive Research Projectleider 2 Agenda 1. Definities 2. Stakeholders-1

Nadere informatie

Operationeel Programma EFRO Noord-Nederland

Operationeel Programma EFRO Noord-Nederland Samenvatting Operationeel Programma EFRO Noord-Nederland 2014-2020 Inzet op innovatie en een koolstofarme economie oktober 2014 In het Europa van 2020 wil Noord-Nederland zich ontwikkelen en profileren

Nadere informatie

The digital transformation executive study

The digital transformation executive study The digital transformation executive study De noodzaak van transformatie voor kleine en middelgrote producerende bedrijven Technologie verandert de manier waarop kleine en middelgrote bedrijven zakendoen.

Nadere informatie

Informatienota. Onderwerp EU Partnerschap Urban Agenda Innovative and responsible public procurement

Informatienota. Onderwerp EU Partnerschap Urban Agenda Innovative and responsible public procurement Informatienota Onderwerp EU Partnerschap Urban Agenda Innovative and responsible public procurement Nummer 2018/176459 Portefeuillehouder Botter, J. Programma/beleidsveld 6.2 Gemeentelijk bestuur Afdeling

Nadere informatie

TEN-T/CEF transport. Informatiebijeenkomst DKTI-transport. Vervoer over water, spoor, weg en door de lucht voor een sterk EUROPA

TEN-T/CEF transport. Informatiebijeenkomst DKTI-transport. Vervoer over water, spoor, weg en door de lucht voor een sterk EUROPA Vervoer over water, spoor, weg en door de lucht voor een sterk EUROPA TEN-T/CEF transport Informatiebijeenkomst DKTI-transport Financiering van duurzame mobiliteit projecten Wim Vergeer, 5 september 2017

Nadere informatie

Leefbare steden. met connected lighting

Leefbare steden. met connected lighting Leefbare steden met connected lighting 3 Steden veranderen Uitdagingen voor leefbaarheid en veiligheid Steden kunnen druk en chaotisch zijn Maar de diversiteit maakt ze voor velen aantrekkelijk Feit:

Nadere informatie

Elektrisch rijden is de toekomst

Elektrisch rijden is de toekomst Elektrisch rijden is de toekomst Duurzaam onderweg in Rotterdam www.rotterdam.nl/elektrischrijden Elektrisch rijden neemt een vlucht. Er rijden steeds meer elektrische voertuigen rond. Een positieve ontwikkeling

Nadere informatie

verkeer veilige veiligheid verbindingen BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT staat stad stiptheid stress tijd tram trein treinen uur veilig

verkeer veilige veiligheid verbindingen BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT staat stad stiptheid stress tijd tram trein treinen uur veilig flexibiliteit genoeg geraken gezondheid goed goede goedkoop grote BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT Grafische voorstelling open antwoorden andere belangrijke zaken bij verplaatsingen aankomen aansluiting

Nadere informatie

Operationeel Programma EFRO Noord-Nederland Inzet op innovatie en een koolstofarme economie

Operationeel Programma EFRO Noord-Nederland Inzet op innovatie en een koolstofarme economie Samenvatting Operationeel Programma EFRO Noord-Nederland 2014-2020 Inzet op innovatie en een koolstofarme economie oktober 2014 In het Europa van 2020 wil Noord-Nederland zich ontwikkelen en profileren

Nadere informatie

Inhoud presentatie Cohesiebeleid 2014-2020 Situatie 2007-2013 Uitdaging 2014-2020 EU2020

Inhoud presentatie Cohesiebeleid 2014-2020 Situatie 2007-2013 Uitdaging 2014-2020 EU2020 OP EFRO OOST-NEDERLAND 2014-2020PRESENTATIE KENNISPARK, 23 APRIL 2014 JOLANDA VROLIJK, PROGRAMMAMANAGER EFRO OP EFRO Oost-Nederland 2014-2020 Inhoud presentatie 1. Inleiding Europese Fondsen: cohesie beleid

Nadere informatie

Autonome Voertuigen in de Noorderruimte. Niels van Steenis 17 oktober 2013

Autonome Voertuigen in de Noorderruimte. Niels van Steenis 17 oktober 2013 Autonome Voertuigen in de Noorderruimte Niels van Steenis 17 oktober 2013 Technologie 30 jaar geleden en nu 5 televisiezenders -> internet TV; Youtube Stencilmachine -> printer, scanner, kopieerapparaat

Nadere informatie

DE INDUSTRIE: MOTOR VAN VERNIEUWING. Drie acties voor een nieuw Kabinet. Manifest 2017

DE INDUSTRIE: MOTOR VAN VERNIEUWING. Drie acties voor een nieuw Kabinet. Manifest 2017 DE INDUSTRIE: Drie acties voor een nieuw Kabinet MOTOR VAN Manifest 2017 VERNIEUWING Nederlandse industriële bedrijven behoren tot de top van de wereld. We zijn wereldmarktleider in chipmachines en medische

Nadere informatie

Chris van Vleuten. Media-ondernemer trendspecialist spreker videomarketeer - ontwikkelaar van digitale concepten en formats

Chris van Vleuten. Media-ondernemer trendspecialist spreker videomarketeer - ontwikkelaar van digitale concepten en formats WELKOM Chris van Vleuten Media-ondernemer trendspecialist spreker videomarketeer - ontwikkelaar van digitale concepten en formats Ondernemer sinds 1995 TREND IMPACT Holland by Drone DIGITAL

Nadere informatie

Minder emissies, betere bereikbaarheid. Afscheid Frans v.d. Steen, 26 juni 2014 Huib van Essen, manager Verkeer, CE Delft

Minder emissies, betere bereikbaarheid. Afscheid Frans v.d. Steen, 26 juni 2014 Huib van Essen, manager Verkeer, CE Delft Minder emissies, betere bereikbaarheid Afscheid Frans v.d. Steen, 26 juni 2014 Huib van Essen, manager Verkeer, CE Delft CE Delft Onafhankelijk, not-for-profit consultancy, opgericht in 1978 Ca. 40 medewerkers

Nadere informatie

Platform Bèta Techniek. Connect 05 2015. Chemiedag 2015. Hoe kunnen onderwijs en bedrijfsleven succesvol samenwerken?

Platform Bèta Techniek. Connect 05 2015. Chemiedag 2015. Hoe kunnen onderwijs en bedrijfsleven succesvol samenwerken? Platform Bèta Techniek Connect 05 2015 Chemiedag 2015 Hoe kunnen onderwijs en bedrijfsleven succesvol samenwerken? Succesvolle samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven is de basis voor groei van

Nadere informatie

Introductie. Transportmiddelen. Opdracht 1

Introductie. Transportmiddelen. Opdracht 1 Les 4. Transport Introductie De onderdelen voor de pennen in de fabriek van Pennenland bv moeten van de Verenigde Staten naar de fabriek in Nederland worden verplaatst. We noemen het verplaatsen van deze

Nadere informatie

betreffende de geautomatiseerde, gemotoriseerde voertuigen (driverless vehicles)

betreffende de geautomatiseerde, gemotoriseerde voertuigen (driverless vehicles) ingediend op 219 (2014-2015) Nr. 1 23 januari 2015 (2014-2015) Voorstel van resolutie van Peter Van Rompuy, Annick De Ridder, Mathias De Clercq, Bert Maertens, Dirk de Kort en Björn Anseeuw betreffende

Nadere informatie

Automotive Energy Innovators

Automotive Energy Innovators Automotive Energy Innovators Inhoudsopgave Inhoudsopgave DEOdrive... 4 Fuel Cell Electric Vehicle (FCEV)... 5 Specificaties DEOdrive DEOdrive DEOdrive... 6 4 4 4 Hoe Fuel werkt Fuel Fuel Cell het? Cell

Nadere informatie

tot wijziging van het Besluit ontheffingverlening exceptionele transporten (ontwikkeling zelfrijdende auto)

tot wijziging van het Besluit ontheffingverlening exceptionele transporten (ontwikkeling zelfrijdende auto) Besluit van tot wijziging van het Besluit ontheffingverlening exceptionele transporten (ontwikkeling zelfrijdende auto) Concept openbare internetconsultatie Op de voordracht van Onze Minister van Infrastructuur

Nadere informatie

Het informatieprobleem, groot/klein?

Het informatieprobleem, groot/klein? Het informatieprobleem, groot/klein? Stelling 1 is een klein probleem: Is niet essentieel, want autonoom is juist autonoom, en een volledig autonoom (level 5) voertuig kan dus zonder informatie via Wifi-P

Nadere informatie

ir. Adreas Tirez Guest Speaker

ir. Adreas Tirez Guest Speaker ir. Adreas Tirez Guest Speaker Privé of collectief vervoer: de zin van investeringen in openbaar vervoer in een veranderende wereld Andreas Tirez Overzicht Inleiding Kosten auto - trein Wie betaalt wat?

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 36050 27 juni 2017 Regeling van de Minister van Infrastructuur en Milieu, van 26 juni 2017, nr. IENM/BSK-2017/74109, tot

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA s-gravenhage

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA s-gravenhage > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA s-gravenhage Directoraat-generaal Directie en Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594

Nadere informatie

URBINN Roadmap URBINN is de ontwikkeling van een duurzaam autonoom voertuig voor de last mile en is in 2016 gestart vanuit De Haagse Hogeschool / Beta

URBINN Roadmap URBINN is de ontwikkeling van een duurzaam autonoom voertuig voor de last mile en is in 2016 gestart vanuit De Haagse Hogeschool / Beta ROADMAP 2017-2020 URBINN Roadmap URBINN is de ontwikkeling van een duurzaam autonoom voertuig voor de last mile en is in 2016 gestart vanuit De Haagse Hogeschool / Betafactory. Introductie Mobiliteit

Nadere informatie

Wat wordt de Randstad er beter van?

Wat wordt de Randstad er beter van? Wat wordt de Randstad er beter van? Afronding DBR Arie Bleijenberg I&M, Den Haag, 3 juni 2015 Verantwoording DBR: 10,6 M, 100 onderzoekers, 14 programma s, 6 jaar Betere Randstad? Gebaseerd op: 9 artikelen

Nadere informatie

Nationale Platoontest. Evaluatie van de testrit met semi-zelfrijdende auto s op de A2

Nationale Platoontest. Evaluatie van de testrit met semi-zelfrijdende auto s op de A2 Evaluatie van de testrit met semi-zelfrijdende auto s op de A2 Aanleiding Opzet Aon Risk Solutions heeft in nauwe samenwerking met Business Lease, Royal HaskoningDHV en Prodrive Training op 16 maart 2016

Nadere informatie

Duurzaam transport voor nu en de toekomst

Duurzaam transport voor nu en de toekomst Duurzaam transport voor nu en de toekomst CO2 reductie met heavy duty voertuigen Hans Binnendijk Product manager Scania Benelux 2 6/29/2016 Info class internal Department / Name / Subject Vier drijfveren

Nadere informatie

Smart Mobility ronde tafel Security

Smart Mobility ronde tafel Security Smart Mobility ronde tafel Security JAARPLAN 2016 GJA DITCM INNOVATIONS WWW.DITCM.EU JAARPLAN 2016 Smart Mobility ronde tafel Security Doelstelling De landelijke ronde tafel Security heeft als doel om

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2018 2019 29 984 Spoor: vervoer- en beheerplan Nr. 811 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARISSEN VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT EN VAN JUSTITIE EN VEILIGHEID Aan

Nadere informatie

Aansprakelijkheidsrisico s & verzekerbaarheid zelfrijdende auto s. Evert-Jeen van der Meer Client Director Trade & Manufacturing Aon Risk Solutions

Aansprakelijkheidsrisico s & verzekerbaarheid zelfrijdende auto s. Evert-Jeen van der Meer Client Director Trade & Manufacturing Aon Risk Solutions Aansprakelijkheidsrisico s & verzekerbaarheid zelfrijdende auto s Evert-Jeen van der Meer Client Director Trade & Manufacturing Aon Risk Solutions Aanleiding voor dit onderzoek Onderzoekmethodiek van Aon

Nadere informatie

Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda

Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda Kiezen om ruimte te maken Den Haag 2040 Den Haag is volop in beweging, de stad is in trek. Verwacht wordt dat Den Haag groeit, van 530.000 inwoners in 2017 naar

Nadere informatie

Fiche 9: Mededeling EU strategie voor coöperatieve intelligente transportsystemen

Fiche 9: Mededeling EU strategie voor coöperatieve intelligente transportsystemen Fiche 9: Mededeling EU strategie voor coöperatieve intelligente transportsystemen 1. Algemene gegevens a) Titel voorstel Mededeling van de Commissie aan het Europees Parlement, de Raad, het Europees Economisch

Nadere informatie

Internet of Everything (IoE) Top 10 inzichten uit de Value at Stake-analyse (Analyse potentiële waarde) van IoE voor de publieke sector door Cisco

Internet of Everything (IoE) Top 10 inzichten uit de Value at Stake-analyse (Analyse potentiële waarde) van IoE voor de publieke sector door Cisco Internet of Everything (IoE) Top 10 inzichten uit de Value at Stake-analyse (Analyse potentiële waarde) van IoE voor de publieke sector door Cisco Joseph Bradley Christopher Reberger Amitabh Dixit Vishal

Nadere informatie

1/29/2016 Future Mobility. Essay. Roald Brink Lectoraal Vraagstuk B. Egeter / A. Westerduin IGOLIT01C

1/29/2016 Future Mobility. Essay. Roald Brink Lectoraal Vraagstuk B. Egeter / A. Westerduin IGOLIT01C 1/29/2016 Future Mobility Essay Roald Brink Lectoraal Vraagstuk B. Egeter / A. Westerduin IGOLIT01C Een autonoom verkeerssysteem is geen nabije toekomst Dagelijks maken miljoenen reizigers gebruik van

Nadere informatie

Europese EFRO-subsidies voor innovatie en CO 2 -reductie

Europese EFRO-subsidies voor innovatie en CO 2 -reductie Europese EFRO-subsidies voor innovatie en CO 2 -reductie Europese EFRO-subsidies voor innovatie en CO 2 -reductie Via het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) stimuleert Europa de regionale

Nadere informatie

Samenwerkingsagenda Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en de Provincie Gelderland

Samenwerkingsagenda Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en de Provincie Gelderland en de Provincie Gelderland 22 maart 2016 Overwegende dat: De provincie Gelderland veel waarde hecht aan de aanwezigheid van onderwijs/kennisinstellingen in haar Provincie. Uiteraard in hun functie van

Nadere informatie

Slimme pods met virtuele ogen van Jaguar Land Rover doen onderzoek naar vertrouwen in zelfrijdende auto

Slimme pods met virtuele ogen van Jaguar Land Rover doen onderzoek naar vertrouwen in zelfrijdende auto Slimme pods met virtuele ogen van Jaguar Land Rover doen onderzoek naar vertrouwen in zelfrijdende auto Jaguar Land Rover heeft intelligente autonome voertuigen (pods) voorzien van virtuele ogen om het

Nadere informatie

SMART MOBILITY: INNOVATIES IN STEDELIJKE MOBILITEIT. ir. Bart Vuijk

SMART MOBILITY: INNOVATIES IN STEDELIJKE MOBILITEIT. ir. Bart Vuijk SMART MOBILITY: INNOVATIES IN STEDELIJKE MOBILITEIT ir. Bart Vuijk TNO: MISSIE TNO verbindt mensen en kennis om innovaties te creëren die de concurrentiekracht van bedrijven en het welzijn van de samenleving

Nadere informatie

StadsDashboard. Staat van de Stad brengt slimme logistiek in beeld. Merle Blok 12 mei 2015

StadsDashboard. Staat van de Stad brengt slimme logistiek in beeld. Merle Blok 12 mei 2015 StadsDashboard Staat van de Stad brengt slimme logistiek in beeld Merle Blok 12 mei 2015 Missie TNO verbindt mensen en kennis om innovaties te creëren die de concurrentiekracht van bedrijven en het welzijn

Nadere informatie

INVESTEREN IN UW REGIO

INVESTEREN IN UW REGIO INVESTEREN IN UW REGIO HEEFT DE TOEKOMST AIRPORTHOLLAND O B L I G A T I E S - O N T W I K K E L I N G - V A S T G O E D Looptijd 3 jaar Vast rendement van 8% Rente per 4 weken uitgekeerd Inhoudsopgave

Nadere informatie

Operationeel Programma EFRO Noord-Nederland

Operationeel Programma EFRO Noord-Nederland Samenvatting Operationeel Programma EFRO Noord-Nederland 2014-2020 Inzet op innovatie en een koolstofarme economie In het Europa van 2020 wil Noord-Nederland zich ontwikkelen en profileren als een regio

Nadere informatie

De weg naar de zelfrijdende auto s: Waar staan we nu (eigenlijk echt)? Prof. Dr. Marieke H. Martens

De weg naar de zelfrijdende auto s: Waar staan we nu (eigenlijk echt)? Prof. Dr. Marieke H. Martens De weg naar de zelfrijdende auto s: Waar staan we nu (eigenlijk echt)? Prof. Dr. Marieke H. Martens 1 5-6-2018 2 5-6-2018 3 5-6-2018 4 It s not absolutely self-driving and the driver still needs to hold

Nadere informatie

Innovatieplatform Twente S a m e n w e r k e n a a n i n n o v a t i e

Innovatieplatform Twente S a m e n w e r k e n a a n i n n o v a t i e Innovatieplatform Twente S a m e n w e r k e n a a n i n n o v a t i e Twente is een innovatieve regio die nationaal en internationaal sterk in opkomst is. Daarom is op initiatief van de provincie Overijssel

Nadere informatie

STRATEGISCH PLAN 20152020. Excellent onderwijs voor een innovatieve regio

STRATEGISCH PLAN 20152020. Excellent onderwijs voor een innovatieve regio STRATEGISCH PLAN 20152020 Excellent onderwijs voor een innovatieve regio introductie Met meer dan 10.000 studenten en ruim 800 medewerkers zijn we het grootste opleidingencentrum voor beroepsonderwijs

Nadere informatie

PESTLE. Gebruik van de tool Template Voorbeeld

PESTLE. Gebruik van de tool Template Voorbeeld PESTLE Gebruik van de tool Template Voorbeeld PESTLE PESTLE helpt je om de invloed van je omgeving op je bedrijf te analyseren. Er zijn zes factoren die jouw bedrijf beïnvloeden. Factoren kunnen politiek,

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE WHITEPAPER ZELFRIJDENDE AUTO. Leasen met voorrang

INHOUDSOPGAVE WHITEPAPER ZELFRIJDENDE AUTO. Leasen met voorrang INHOUDSOPGAVE WHITEPAPER ZELFRIJDENDE AUTO Leasen met voorrang INLEIDING-DEFINITIE Enkele jaren geleden was het nog toekomstmuziek, maar tegenwoordig is het technisch al mogelijk: een auto waarin de bestuurder

Nadere informatie

Brussel, 6 november 2013 (OR. en) RAAD VAN DE EUROPESE UNIE 15591/13 EDUC 414 AUDIO 106 TELECOM 279 PI 147 RECH 494

Brussel, 6 november 2013 (OR. en) RAAD VAN DE EUROPESE UNIE 15591/13 EDUC 414 AUDIO 106 TELECOM 279 PI 147 RECH 494 RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 6 november 2013 (OR. en) 15591/13 NOTA van: aan: het secretariaat-generaal van de Raad EDUC 414 AUDIO 106 TELECOM 279 PI 147 RECH 494 Permanent Representatives Committee

Nadere informatie

50 JAAR HOOGWAARDIGE TECHNOLOGISCHE INNOVATIE. Diafragmakoppeling

50 JAAR HOOGWAARDIGE TECHNOLOGISCHE INNOVATIE. Diafragmakoppeling Diafragmakoppeling De eerste innovatie die een belangrijke rol heeft gespeeld in het succesverhaal van LuK is de diafragmakoppeling, die in 1965 is geïntroduceerd. Dr. Wilhelm en Dr. Georg Schaeffler hebben

Nadere informatie

Monitoring innovatieve bussen in de dienstregeling in Nederlandse steden (2008-2014)

Monitoring innovatieve bussen in de dienstregeling in Nederlandse steden (2008-2014) Monitoring innovatieve bussen in de dienstregeling in Nederlandse steden (2008-2014) CE Delft Independent research and consultancy since 1978 Transport, energy and resources Know-how on economics, technology

Nadere informatie

Verkeerslichten op groen voor Jaguar Land Rover

Verkeerslichten op groen voor Jaguar Land Rover 13 november 2018, 09:00 (CET) Verkeerslichten op groen voor Jaguar Land Rover Jaguar Land Rover beproeft in Engeland nieuwe technologie die afremmen of stoppen voor rode verkeerlichten flink moet reduceren.

Nadere informatie

INCAH Gebiedsstudie Noord Rotterdam 3e workshop

INCAH Gebiedsstudie Noord Rotterdam 3e workshop INCAH Gebiedsstudie Noord Rotterdam 3e workshop Programma 11 April 09.30 Programma, terugkoppeling, kennismaking 10.00 Presentaties onderzoekers Back up strategie schakelstations (Andrew Bollinger) Kwetsbaarheid

Nadere informatie

Convenant Metropoolregio Amsterdam, FNV Finance, kennisinstellingen en cluster Financiële en Zakelijke Dienstverlening

Convenant Metropoolregio Amsterdam, FNV Finance, kennisinstellingen en cluster Financiële en Zakelijke Dienstverlening Convenant Metropoolregio Amsterdam, FNV Finance, kennisinstellingen en cluster Financiële en Zakelijke Dienstverlening Aanleiding Op 10 februari 2014 heeft, onder leiding van burgemeester Van der Laan,

Nadere informatie

Het college van Gedeputeerde Staten verzoekt de leden van Provinciale Staten om:

Het college van Gedeputeerde Staten verzoekt de leden van Provinciale Staten om: STATENBRIEF Onderwerp: Position paper Slimme Mobiliteit Portefeuillehouder: C. Bieze Kerntaak/plandoel: Plandoel 1-4 van het programma Mobiliteit 1. Kwaliteit en gebruik van het fysieke netwerk 2. Bereikbaarheid

Nadere informatie

Realisatie. Deelnemersbrochure DE PILOTSTARTER. Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening

Realisatie. Deelnemersbrochure DE PILOTSTARTER. Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening Realisatie Deelnemersbrochure DE PILOTSTARTER Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening DE PILOTSTARTER Werk je ook aan innovaties om gemeentelijke dienstverlening

Nadere informatie

Wereldklasse doen! Havenbedrijf Rotterdam. Henk de Bruijn 25 september 2013. Copyright - Port of Rotterdam

Wereldklasse doen! Havenbedrijf Rotterdam. Henk de Bruijn 25 september 2013. Copyright - Port of Rotterdam Wereldklasse doen! Havenbedrijf Rotterdam Henk de Bruijn 25 september 2013 1 Haven- en industriegebied + 2 Havengebieden Maasvlakte Waal-/Eemhaven Europoort Botlek 3 Haven in cijfers Rotterdamse haven

Nadere informatie

Technologie en innovatie in de sector Transport en Logistiek. 30 november 2016 G.J. (Jaap) Verkiel, Team strategie & bedrijfsvoering

Technologie en innovatie in de sector Transport en Logistiek. 30 november 2016 G.J. (Jaap) Verkiel, Team strategie & bedrijfsvoering Technologie en innovatie in de sector Transport en Logistiek 30 november 2016 G.J. (Jaap) Verkiel, Team strategie & bedrijfsvoering De sector De sector T&L creëert verbinding! Onze klanten zoeken betaalbare

Nadere informatie

Transformatie naar een slimme, datagedreven tuinbouw

Transformatie naar een slimme, datagedreven tuinbouw Transformatie naar een slimme, datagedreven tuinbouw de rol van onderzoek 19 oktober 2017, prof.dr.ir. Jack van der Vorst, lid concernraad Wageningen University & Research Wereldwijde uitdagingen land-

Nadere informatie

de pilotstarter Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening deelnemersbrochure

de pilotstarter Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening deelnemersbrochure de pilotstarter Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening deelnemersbrochure de pilotstarter werk je ook aan innovaties om gemeentelijke dienstverlening te optimaliseren?

Nadere informatie

Waarom zijn er meer files in Brussel terwijl het aantal auto s op de weg vermindert?

Waarom zijn er meer files in Brussel terwijl het aantal auto s op de weg vermindert? 06 VRAAG Mobiliteitsdiagnose in Brussels Hoofdstedelijk Gewest Oktober 2017 Waarom zijn er meer files in Brussel terwijl Net zoals de meeste Europese grootsteden heeft het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 2016 31 305 Mobiliteitsbeleid Nr. 214 BRIEF VAN DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN MILIEU Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den

Nadere informatie

Ontwikkelingen in aandrijftechniek en de rol van biobrandstoffen. Jaap Tuinstra, Manager Public Affairs, Pon

Ontwikkelingen in aandrijftechniek en de rol van biobrandstoffen. Jaap Tuinstra, Manager Public Affairs, Pon Ontwikkelingen in aandrijftechniek en de rol van biobrandstoffen Jaap Tuinstra, Manager Public Affairs, Pon ONZE 4 BUSINESS CLUSTERS AUTOMOTIVE BIKE EQUIPMENT & POWER SYSTEMS INDUSTRIAL MOBILITY PON WERELDWIJD

Nadere informatie

Internet of Things Businesskansen met slimme en internet-verbonden producten en diensten. Joris Castermans Workshop Internet of Things 1-12-2014

Internet of Things Businesskansen met slimme en internet-verbonden producten en diensten. Joris Castermans Workshop Internet of Things 1-12-2014 Internet of Things Businesskansen met slimme en internet-verbonden producten en diensten Joris Castermans Workshop Internet of Things 1-12-2014 Intro IoT IoT en business! I-real B.V.: H2g0 Real-time

Nadere informatie

ipro-n Een slimme stap over de grens!

ipro-n Een slimme stap over de grens! ipro-n Een slimme stap over de grens! Startbijeenkomst ipro-n 13 juni 2016 Rob van Vollenhoven (Oost NV) Inleiding ipro-n subsidie of is er meer? innovatief & intelligent product Financiers ipro-n Projectgebied

Nadere informatie

Verslag en resultaten 2030: wie werkt er in het ov? 20 juni 2016

Verslag en resultaten 2030: wie werkt er in het ov? 20 juni 2016 Verslag en resultaten 2030: wie werkt er in het ov? 20 juni 2016 Alexandra van Huffelen, algemeen directeur GVB opent de bijeenkomst. Het personeel van de toekomst is een onderwerp dat haar na aan het

Nadere informatie

Vervoersknooppunt voor 110.000 reizigers per dag

Vervoersknooppunt voor 110.000 reizigers per dag Vervoersknooppunt voor 110.000 reizigers per dag Een aantrekkelijk gebied, met een uitgebreid aanbod aan werkgelegenheid Onder de noemer Arnhem Centraal ondergaan station Arnhem en zijn directe omgeving

Nadere informatie