INHOUDSOPGAVE WHITEPAPER ZELFRIJDENDE AUTO. Leasen met voorrang

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "INHOUDSOPGAVE WHITEPAPER ZELFRIJDENDE AUTO. Leasen met voorrang"
  • Ine Kok
  • 7 jaren geleden
  • Aantal bezoeken:

Transcriptie

1 INHOUDSOPGAVE WHITEPAPER ZELFRIJDENDE AUTO Leasen met voorrang

2 INLEIDING-DEFINITIE Enkele jaren geleden was het nog toekomstmuziek, maar tegenwoordig is het technisch al mogelijk: een auto waarin de bestuurder slechts passagier is. Alle grote automerken brengen auto s op de markt met automatische systemen die het autorijden comfortabeler en veiliger maken. Denk hierbij aan de adaptieve cruisecontrol die zelf de snelheid van de auto aanpast aan de voorliggende weggebruiker. Of een systeem dat waarschuwt voor een mogelijk aankomende aanrijding of ongeluk. De introductie van de autonome auto zal dan ook niet lang op zich laten wachten. Deze introductie zal op de gehele autobranche invloed hebben en ook op u als berijder. Maar wat is een zelfrijdende of autonome auto eigenlijk en wat zal de invloed hiervan zijn op de maatschappij en op u als klant van Mobility Service Nederland? Voordat we in kunnen gaan op de invloed van de autonome auto op de maatschappij moeten we duidelijk hebben wat zo n auto precies is en kan. Het begrip autonome auto omvat eigenlijk twee verschillende concepten die zich parallel aan elkaar aan het ontwikkelen zijn.

3 INLEIDING-DEFINITIE Driverless car Ten eerste is er de driverless car, een volledig autonome auto waarbij de bestuurder geen enkele invloed meer heeft op de auto. De bestuurder is geheel passagier. Er zijn in deze auto s dan ook geen stuur of pedalen meer aanwezig. Een voorbeeld hiervan is de autonome auto die Google heeft ontwikkeld, de Google Driverless Car. Zelfrijdende auto De zelfrijdende auto is een auto die grotendeels of geheel de taken van de bestuurder overneemt indien mogelijk of nodig. Wel bestaat er voor de bestuurder de mogelijkheid om de controle van de auto op elk moment over te nemen. De bestuurder dient dus in dit geval altijd alert te zijn. Een voorbeeld hiervan is de Tesla Model S. Het systeem Autopilot van Tesla kan bijvoorbeeld zelfstandig inparkeren, van rijbaan veranderen en zelfstandig rijden in de file. De belangrijkste effecten en invloeden die deze ontwikkeling met zich meebrengt zullen we in deze white paper bespreken. Zo zullen we de huidige ontwikkelingen, de rol van de Nederlandse overheid, de wet- en regelgeving, de invloed op verzekeringen en de invloed op de leasemarkt, en daarmee op u, bespreken.

4 HOE VER ZIJN DE HUIDIGE ONTWIKKELINGEN? Afgelopen jaren is de autonome auto steeds vaker in het nieuws. Er rijden in Europa en Noord-Amerika al testauto s rond die geheel zelfrijdend zijn. Maar hoe ver zijn deze tests en wanneer kunnen we de eerste commercieel geproduceerde zelfrijdende auto verwachten? Veel grote automerken waaronder Mercedes-Benz, Land Rover, Audi en Nissan zijn al uitgebreid aan het testen met zelfrijdende auto s. Veel van de systemen die deze autofabrikanten hierbij ontwikkelen zullen we stapsgewijs terugzien in de productieauto s. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de adaptive cruise control, lane departure warning system, of de forward collision warning. Dit zijn systemen die geheel automatisch de bestuurder ondersteunen en waar nodig al de gehele besturing overnemen. Een ander voorbeeld dat aantoont dat grote automerken bezig zijn met de ontwikkeling van zelfrijdende auto s is de recente overname van Nokia s kaartendivisie HERE door het gelegenheidsconsortium BMW, Audi en Daimler. Intelligente kaartsystemen zijn de basis waarop zelfrijdende auto s hun slimme functies uitvoeren, zoals bij een file de geplande route narekenen. Daarnaast bemachtigen BMW, Audi en Daimler met deze overname een plek in de markt voor automotive data en connectivity. Deze markt wordt door consultancybedrijf McKinsey & Co geschat op een waarde van 30 miljard op dit moment, oplopend tot een waarde van 180 miljard in In een brief aan de tweede kamer stelt minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen een ontwikkeling te verwachten die resulteert in een geheel autonome auto in De verwachting is dan ook dat de ontwikkeling van ondersteunende en automatische systemen de komende jaren een vlucht zal nemen en dat deze systemen ook snel in productieauto s te vinden zijn. Hierna ziet u een grafische weergave van deze ontwikkeling.

5 HOE VER ZIJN DE HUIDIGE ONTWIKKELINGEN? Om deze ontwikkelingen te ondersteunen en te versnellen zijn er verschillende platforms gestart. De Dutch Automated Vehicle Initiative, DAVI, is een samenwerking tussen het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, RDW, TNO, TU Delft en andere grote organisaties die de ontwikkeling van autonome auto s willen bevorderen. Dit initiatief van de overheid, samen met het bedrijfsleven, geeft aan hoe groot het belang van de autonome auto wordt ingeschat en de rol die Nederland hierbij wil spelen.

6 DE ROL VAN DE NEDERLANDSE OVERHEID De rol van de Nederlandse overheid De Nederlandse overheid ziet een snelle ontwikkeling van auto s met automatische functies. De overheid wil hier niet alleen op voorbereid zijn, maar ook in vooroplopen. De reden hiervoor is dat de Nederlandse overheid grote voordelen voor de maatschappij verwacht van de introductie van auto s met automatische functies. De belangrijkste voordelen die de overheid verwacht zijn: 1. Verkeer stroomt beter door Als auto s met elkaar communiceren, kunnen ze remmen en optrekken beter op elkaar afstemmen. Autonome auto s reageren eerder wanneer voorgangers remmen. Zij houden ook automatisch een bepaalde afstand tot de auto ervoor aan. Hierdoor kan bijvoorbeeld minder snel een file ontstaan. 2. Minder ongelukken Menselijke fouten zijn meestal de oorzaak van verkeersongelukken (in 90% van de gevallen). Met autonome auto s is er daarom naar verwachting minder kans op verkeersongelukken. Dat is beter voor de verkeersveiligheid. 3. Minder brandstof nodig Autonome auto s rijden vaak zuiniger. Vrachtauto s kunnen bijvoorbeeld dichter op elkaar rijden. Hierdoor hebben ze minder luchtweerstand. Auto s die met elkaar communiceren hoeven minder hard en minder vaak te remmen en op te trekken. Met de aanpassing van de huidige regels wordt de RDW bevoegd om voor grootschalige testritten op de openbare weg ontheffing te verlenen. Inmiddels hebben zich al diverse partijen gemeld die op de Nederlandse wegen testritten willen uitvoeren. Zo bereidt TNO in samenwerking met onder ander DAF, het Havenbedrijf Rotterdam en Transport en Logistiek Nederland een test met autonoom rijdende vrachtwagens voor en verkennen de provincie Gelderland en Wageningen UR de mogelijkheden van autonome voertuigen in het gebied Foodvalley.

7 WET EN REGELGEVING; INTERNATIONAAL/NATIONAAL Met de aankomende introductie van de zelfrijdende auto dient er op allerlei vlakken aanpassingen gedaan te worden in de internationale en nationale wet- en regelgeving. De eerste aanpassingen die gedaan moeten worden, hebben betrekking op het testen met de autonome auto s en het juridisch mogelijk maken hiervan. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft per 1 juli 2015 testen met zelfrijdende auto s op de openbare weg mogelijk gemaakt. Dit is gedaan in samenwerking met Rijkswaterstaat en de RDW. De regelgeving moest hiervoor aangepast worden om het testen mogelijk te maken. Daarnaast moeten de, voordat autonome auto s verkocht kunnen worden aan consumenten, internationale wet- en regelgeving aangepast worden. Deze regelgeving heeft betrekking op bijvoorbeeld aansprakelijkheid bij ongelukken en internationale verkeersregels. Op dit moment zijn hier nog geen duidelijk afspraken over gemaakt. Nederland heeft de ambitie om samen met andere vooroplopende landen ook op dit vlak een voortrekkersrol te spelen.

8 INVLOED OP VERZEKERINGEN; AANSPRAKELIJKHEID; RISICO S De introductie van de autonome auto zorgt ervoor dat de bestuurder meer een passagier wordt van zijn eigen auto. Dit heeft grote gevolgen voor de aansprakelijkheid van bestuurders, maar ook van de fabrikanten en leveranciers van de systemen in de auto. Bestuurders zullen steeds en steeds meer vertrouwen op de systemen en technische ondersteuning die de auto biedt bij het autorijden. Het gevolg hiervan is dat ongelukken kunnen ontstaan door defecte systemen of doordat de systemen verkeerde informatie geven aan de bestuurder. Nu rijst al snel de vraag wie er verantwoordelijk is voor een ongeluk met deze oorzaak. Daarbij speelt ook een ethisch dilemma een rol. Dit is het duidelijkst weer te geven met een voorbeeld: een auto rijdt in een straat met op zijn weghelft drie fietsende kinderen. Tegelijkertijd komt er een tegemoet komende bus aan. De auto kan niet op tijd remmen. De auto moet nu een beslissing maken: uitwijken met als gevolg een frontaal ongeluk met de bus of niet uitwijken en mogelijk één van de kinderen raken. Wat is hierin de juiste, minst dramatische beslissing en wie is verantwoordelijk voor deze beslissing? Hierop is nog geen eenduidig antwoord te geven. Al valt wel te verwachten dat er een verschuiving plaats zal vinden van aansprakelijkheid van bestuurders naar de autofabrikanten en de fabrikanten van de ondersteunende systemen. Een groot nadeel hiervan is dat de fabrikanten deze aansprakelijkheid niet willen dragen en daardoor minder snel geneigd zijn deze systemen te introduceren. Doordat dit op dit moment nog een grijs gebied is, zullen hier de komende jaren afspraken over gemaakt moeten worden om zodoende de ontwikkeling van de autonome auto niet in de weg te staan. Een ander aspect van verzekeringen die met de introductie van de autonome auto zeker zal veranderen is het verdienmodel van de verzekeraars en daarmee ook de premies. De te verwachten daling van het aantal ongelukken is groot, dit zal resulteren in een daling van de verzekeringspremies. Daarnaast zullen de premies ook een stuk individueler worden. Het wordt steeds beter mogelijk om het rijgedrag van individuele automobilisten nauwkeurig te registreren. Wanneer deze informatie gekoppeld kan worden aan actuele weer- en verkeersdata kan een actueel risicoprofiel worden gemaakt. Dit risicoprofiel kan daarna worden vertaald in de te betalen verzekeringspremie.

9 WAT VERANDERT ER IN DE AUTOLEASEMARKT? De invloed die de autonome auto op de autoleasemarkt zal hebben is nog onduidelijk, daar kan nog geen betrouwbare voorspelling over worden gedaan. In een rapport van Morgan Stanley wordt wel duidelijk gesteld dat de gevolgen voor de leasemarkt van de introductie van de autonome auto significant zijn. Er worden twee scenario s besproken die mogelijk tot uiting komen in de toekomst, aan de ene kant een zeer positief en aan de andere kant een zeer negatief scenario. Het is mogelijk dat zelfrijdende auto s de voordelen van privébezit en gebruik alleen maar vergroten, daarmee zou de huidige rol van het leasebedrijf overbodig zijn. Aan de andere kant is het mogelijk dat zelfrijdende auto s ingezet worden als een soort openbaar vervoer door bedrijven met fleet management en customer service expertise, autoleasebedrijven, die het bezit van een auto overbodig maakt. Tevens zullen autoleasebedrijven de financiering en het beheer van de zelfrijdende auto s blijven verzorgen en een bron van verschillende data-analyses zijn. Eén ding kunnen we met zekerheid vaststellen: de ontwikkeling van de autonome auto, die nu snel gaat en alleen maar sneller zal gaan, met alle implicaties die hiervoor zijn besproken, zal van grote invloed zijn op de autoleasemarkt. De exacte uitkomst hiervan is nog onbekend, maar er zijn legio nieuwe kansen voor autoleasebedrijven, in welke rol dan ook.

10 OVER MOBILITY SERVICE NEDERLAND Sinds 2008 doet Mobility Service Nederland er alles aan om u zonder problemen mobiel te houden. Wij helpen u bij het kiezen van een auto naar uw hart en de meest geschikte leasevorm voor u. Ons team staat dagelijks met een rugzak vol ervaring in de leasebranche klaar om u vlot van dienst te kunnen zijn. Korte lijnen, heldere communicatie en denken in oplossingen maken ons tot een betrouwbare en flexibele leasemaatschappij. Burg. J.G. Legro 64a 9761 TD Eelde T F E info@mobilityservice.nl I

IenM maakt grootschalig testen van zelfrijdende voertuigen mogelijk. De minister in de zelfrijdende auto op de A10 eind 2013.

IenM maakt grootschalig testen van zelfrijdende voertuigen mogelijk. De minister in de zelfrijdende auto op de A10 eind 2013. IenM maakt grootschalig testen van zelfrijdende voertuigen mogelijk De minister in de zelfrijdende auto op de A10 eind 2013. Florien van der Windt Ministerie van Infrastructuur en Milieu 9 april 2015 Toekomstperspectief

Nadere informatie

Nu alleen nog lekker soepel rijden

Nu alleen nog lekker soepel rijden Page 1 of 5 Nu alleen nog lekker soepel rijden TESTLAB Zelfstandig rijdende auto's onder de loep bij TU delft Sommige auto's kunnen al zelfstandig rijden, maar toch is er nog veel onderzoek nodig. Dat

Nadere informatie

Betere doorstroming door communicerende auto's

Betere doorstroming door communicerende auto's Betere doorstroming door communicerende auto's Road & City door Redactie MobilityMatters 18-06-2015 Minder files, meer verkeersveiligheid en meer reiscomfort technologie gaat autorijden de komende jaren

Nadere informatie

Smart mobility Hoe maakt smart mobility het wegennet futureproof? Emile Oostenbrink en John Boender

Smart mobility Hoe maakt smart mobility het wegennet futureproof? Emile Oostenbrink en John Boender Smart mobility Hoe maakt smart mobility het wegennet futureproof? Emile Oostenbrink en John Boender 16 januari 2019 Programma 1. Welkom 2. Presentatie Smart mobility? 3. Discussie 4. Presentatie Effecten

Nadere informatie

Een aangename en veilige reis met Clifford en Mobileye.

Een aangename en veilige reis met Clifford en Mobileye. Een aangename en veilige reis met Clifford en Mobileye. 3 seconden die tellen. Het controleren van de achteruitkijkspiegel, het beantwoorden van de telefoon, of vluchtig kijken naar de kinderen op de achterbank.

Nadere informatie

DEMONSTRATIE AUTOMATISCH EN COÖPERATIEF RIJDEN

DEMONSTRATIE AUTOMATISCH EN COÖPERATIEF RIJDEN 9 SEPTEMBER 2015 DEMONSTRATIE AUTOMATISCH EN COÖPERATIEF RIJDEN Binnen het Automated Driving Programma werkt TNO aan de versnelde implementatie van automatisch rijden van zowel personen- als vrachtauto

Nadere informatie

DE IMPACT VAN DE FLEXIBELE ARBEIDSMARKT OP UW WAGENPARK

DE IMPACT VAN DE FLEXIBELE ARBEIDSMARKT OP UW WAGENPARK INHOUDSOPGAVE E-BOOK DE IMPACT VAN DE FLEXIBELE ARBEIDSMARKT OP UW WAGENPARK Leasen met voorrang INHOUDSOPGAVE Introductie 3 Wet werk en zekerheid 4 Flexibel personeel en uw wagenpark 5 Financiële administratie

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA Den Haag

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA Den Haag > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA Den Haag Plesmanweg 1-6 2597 JG Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456

Nadere informatie

Aansprakelijkheidsrisico s & verzekerbaarheid zelfrijdende auto s. Evert-Jeen van der Meer Client Director Trade & Manufacturing Aon Risk Solutions

Aansprakelijkheidsrisico s & verzekerbaarheid zelfrijdende auto s. Evert-Jeen van der Meer Client Director Trade & Manufacturing Aon Risk Solutions Aansprakelijkheidsrisico s & verzekerbaarheid zelfrijdende auto s Evert-Jeen van der Meer Client Director Trade & Manufacturing Aon Risk Solutions Aanleiding voor dit onderzoek Onderzoekmethodiek van Aon

Nadere informatie

Trein van de Toekomst Jelte Bos, 22 februari 2017

Trein van de Toekomst Jelte Bos, 22 februari 2017 Trein van de Toekomst Jelte Bos, 22 februari 2017 Status quo: bemande trein, lage frequentie Planning van personeel en materieel maakt het systeem kwetsbaar Capaciteit van het spoor wordt lang niet optimaal

Nadere informatie

eurofot - European Large-Scale Field Operational Test on In-Vehicle Systems

eurofot - European Large-Scale Field Operational Test on In-Vehicle Systems eurofot - European Large-Scale Field Operational Test on In-Vehicle Systems Intelligente Transport Systemen in praktijk getest: resultaten en ervaringen van het eurofot project Eline Jonkers, TNO NVC 31

Nadere informatie

Is de zelfrijdende auto wel veilig genoeg voor een plek op de weg?

Is de zelfrijdende auto wel veilig genoeg voor een plek op de weg? Is de zelfrijdende auto wel veilig genoeg voor een plek op de weg? 1.Inleiding In Verkeer in beeld, jaargang 8, nummer 5 staat op blz. 15 een interessante discussie over de zelfrijdende auto. Deze discussie

Nadere informatie

Nationale Platoontest. Evaluatie van de testrit met semi-zelfrijdende auto s op de A2

Nationale Platoontest. Evaluatie van de testrit met semi-zelfrijdende auto s op de A2 Evaluatie van de testrit met semi-zelfrijdende auto s op de A2 Aanleiding Opzet Aon Risk Solutions heeft in nauwe samenwerking met Business Lease, Royal HaskoningDHV en Prodrive Training op 16 maart 2016

Nadere informatie

Spookfiles A58 is één van de projecten binnen het programma Beter Benutten van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Spookfiles A58 is één van de projecten binnen het programma Beter Benutten van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Factsheet Algemene informatie Wat is het project Spookfiles A58? In de hele wereld wordt gewerkt aan manieren om het verkeer sneller, veiliger, comfortabeler en duurzamer maken. Nederland loopt voorop

Nadere informatie

Is de zelfrijdende auto wel veilig genoeg voor een plek op de weg?

Is de zelfrijdende auto wel veilig genoeg voor een plek op de weg? Is de zelfrijdende auto wel veilig genoeg voor een plek op de weg? 1.Inleiding In Verkeer in beeld, jaargang 8, nummer 5 staat op blz. 15 een interessante discussie over de zelfrijdende auto. Deze discussie

Nadere informatie

verkeer veilige veiligheid verbindingen BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT staat stad stiptheid stress tijd tram trein treinen uur veilig

verkeer veilige veiligheid verbindingen BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT staat stad stiptheid stress tijd tram trein treinen uur veilig flexibiliteit genoeg geraken gezondheid goed goede goedkoop grote BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT Grafische voorstelling open antwoorden andere belangrijke zaken bij verplaatsingen aankomen aansluiting

Nadere informatie

Gaat AI levens redden in het verkeer? Gerben Feddes

Gaat AI levens redden in het verkeer? Gerben Feddes Gaat AI levens redden in het verkeer? Gerben Feddes 02-07-2018 Agenda 1. De RDW in het kort 2. Huidige regelgeving 3. Verschuivende panelen 4. Voertuig rijbewijs 5. De rol van AI 1. De RDW in het kort

Nadere informatie

Impact met slimme mobiliteit op de (snel)weg 20% CO 2

Impact met slimme mobiliteit op de (snel)weg 20% CO 2 Programma DITCM Programma DITCM is hét programma in Nederland dat de opschaling van Cooperative Intelligent Transport Systems (C-ITS) en Connected-Automated Driving (C-AD) in Nederland wil versnellen.

Nadere informatie

De toekomst van de (auto)mobiliteit. Henk van Zuylen

De toekomst van de (auto)mobiliteit. Henk van Zuylen De toekomst van de (auto)mobiliteit Henk van Zuylen De trend in automobiliteit Nu al: rijden in auto s met automatische functies Straks: gereden worden in robot-auto s? En vliegende auto s? Hebben we straks

Nadere informatie

Werkbladen. Module 6: Algoritmes. Internet. De Baas Op. Module 6, Versie 1.0

Werkbladen. Module 6: Algoritmes. Internet. De Baas Op. Module 6, Versie 1.0 : Werkbladen Ontwikkeld door: Gerealiseerd met bijdragen van: This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License, Versie 1.0 Werkblad Onderzoek:

Nadere informatie

Blik op. Let s drive business. Marktonderzoek: een onderzoek naar zakelijk rijgedrag.

Blik op. Let s drive business. Marktonderzoek: een onderzoek naar zakelijk rijgedrag. Blik op de weg Marktonderzoek: een onderzoek naar zakelijk rijgedrag Marktonderzoek: De weg die voor ons ligt: een onderzoek naar het rijgedrag van de zakelijke bestuurder Rijgedrag kan een belangrijke

Nadere informatie

Anti-ongevalsystemen voor vrachtauto's

Anti-ongevalsystemen voor vrachtauto's Anti-ongevalsystemen voor vrachtauto's Grootschalige praktijkproef met het oog op vermindering ongevallen, meer veiligheid en een positief effect op doorstroming Samenvatting Het ministerie van Verkeer

Nadere informatie

CALM CAR INTERFACES Hoe ziet het auto interieur er over 10 jaar uit? Jelle Rijpkema

CALM CAR INTERFACES Hoe ziet het auto interieur er over 10 jaar uit? Jelle Rijpkema CALM CAR INTERFACES Hoe ziet het auto interieur er over 10 jaar uit? Jelle Rijpkema 1666344 OPBOUW Geschiedenis Wetgeving Toekomstgericht ontwerpen d.m.v. calm technology Herdefinitie van het begrip auto

Nadere informatie

titel Smart Mobility op de weg: ontwikkelingen in vogelvlucht Onno Tool Rijkswaterstaat Toekomst van de Wegbeheerder 11 oktober 2017, Zwolle

titel Smart Mobility op de weg: ontwikkelingen in vogelvlucht Onno Tool Rijkswaterstaat Toekomst van de Wegbeheerder 11 oktober 2017, Zwolle titel Smart Mobility op de weg: ontwikkelingen in vogelvlucht Onno Tool Rijkswaterstaat Toekomst van de Wegbeheerder 11 oktober 2017, Zwolle 1 Inhoud Waar hebben wij het over? Ontwikkelingen in vogelvlucht

Nadere informatie

TRENDS EN EVOLUTIE IN AUTOSCHADE

TRENDS EN EVOLUTIE IN AUTOSCHADE TRENDS EN EVOLUTIE IN AUTOSCHADE CED wil vooruitstrevend zijn in het ontwikkelen van ideeën en vernieuwende oplossingen voor de schadesector. Want de toekomst van morgen begint met de kennis van vandaag.

Nadere informatie

Overleg CO2 normering voertuigen

Overleg CO2 normering voertuigen VERSLAG Overleg CO2 normering voertuigen In dit verslag staan de gezichtspunten van de deelnemers aan het Overleg CO2 normering voertuigen. De voorzitter van het overleg biedt dit verslag aan de staatssecretaris

Nadere informatie

Het informatieprobleem, groot/klein?

Het informatieprobleem, groot/klein? Het informatieprobleem, groot/klein? Stelling 1 is een klein probleem: Is niet essentieel, want autonoom is juist autonoom, en een volledig autonoom (level 5) voertuig kan dus zonder informatie via Wifi-P

Nadere informatie

tot wijziging van het Besluit ontheffingverlening exceptionele transporten (ontwikkeling zelfrijdende auto)

tot wijziging van het Besluit ontheffingverlening exceptionele transporten (ontwikkeling zelfrijdende auto) Besluit van tot wijziging van het Besluit ontheffingverlening exceptionele transporten (ontwikkeling zelfrijdende auto) Op de voordracht van Onze Minister van Infrastructuur en Milieu van, nr. IenM/BSK-,

Nadere informatie

Verkeerslichten op groen voor Jaguar Land Rover

Verkeerslichten op groen voor Jaguar Land Rover 15 november 2018, 09:00 (CET) Verkeerslichten op groen voor Jaguar Land Rover Jaguar Land Rover beproeft in Engeland nieuwe technologie die afremmen of stoppen voor rode verkeerlichten flink moet reduceren.

Nadere informatie

Nederlands Instituut voor Verkeersveiligheid

Nederlands Instituut voor Verkeersveiligheid Nederlands Instituut voor Verkeersveiligheid Carsten van Weelden Financieel risico voor berijder bij smartphone gebruik in auto Aantal ongelukken met 8% toegenomen Gebruik smartphone tijdens het rijden

Nadere informatie

Nationale Platoontest. Evaluatie van de testrit met semi-zelfrijdende auto s op de A2

Nationale Platoontest. Evaluatie van de testrit met semi-zelfrijdende auto s op de A2 Nationale Platoontest Evaluatie van de testrit met semi-zelfrijdende auto s op de A2 Aanleiding Aon Risk Solutions heeft in nauwe samenwerking met Business Lease, Royal HaskoningDHV en Prodrive Training

Nadere informatie

EEN STREEPJE VOOR... De betekenis van verkeerstekens op het wegdek. Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Gelderland. Platform en Kenniscentrum

EEN STREEPJE VOOR... De betekenis van verkeerstekens op het wegdek. Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Gelderland. Platform en Kenniscentrum EEN STREEPJE VOOR... De betekenis van verkeerstekens op het wegdek Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Gelderland Platform en Kenniscentrum Wat betekenen al die strepen toch? In Gelderland verplaatsen

Nadere informatie

Blijf Veilig Mobiel. Tips voor automobilisten

Blijf Veilig Mobiel. Tips voor automobilisten Blijf Veilig Mobiel Tips voor automobilisten Tips voor automobilisten De verkeerssituatie in Nederland is continu in beweging. Zo ontstaan er regelmatig nieuwe wegsituaties en krijgt u te maken met nieuwe

Nadere informatie

Bijlage 1. Spookfiles. Wat is het probleem?

Bijlage 1. Spookfiles. Wat is het probleem? Bijlage 1 Deze bijlage geeft ter illustratie een (niet limitatief) overzicht van een aantal projecten dat wordt uitgevoerd op het gebied van ITS (Intelligente Transportsystemen) voor het wegverkeer. Spookfiles

Nadere informatie

In de serie impactverhalen van SmartPort; aanjager van haveninnovatie

In de serie impactverhalen van SmartPort; aanjager van haveninnovatie Truck Platooning In de serie impactverhalen van SmartPort; aanjager van haveninnovatie Rotterdams bedrijfsleven omarmt truck platooning Vanaf 2022 moeten er 100 truck platoons per dag uit de Rotterdamse

Nadere informatie

Voortgang CO2 reductie

Voortgang CO2 reductie Voortgang CO2 reductie Introductie A. Hak wil in 2030 CO2 neutraal werken en heeft doorlopend aandacht voor de invloed van onze werkzaamheden op het milieu. Wij zijn gecertificeerd en door het hebben en

Nadere informatie

Hack the Road! Wat heeft de hackathon opgeleverd? Hack the Road! How to make roads smart? Kees van der Plas

Hack the Road! Wat heeft de hackathon opgeleverd? Hack the Road! How to make roads smart? Kees van der Plas Hack the Road! Wat heeft de hackathon opgeleverd? Hack the Road! How to make roads smart? Kees van der Plas Wat is een hackathon? Kort tijdsbestek Divers deelnemersveld Creatieve en innovatieve ideeën

Nadere informatie

Automatische piloot bij Mercedes-Benz: nieuwe testmethode voor modernste veiligheidssystemen

Automatische piloot bij Mercedes-Benz: nieuwe testmethode voor modernste veiligheidssystemen Geautomatiseerd rijden maakt testprocessen efficiënter en veiliger Automatische piloot bij Mercedes-Benz: nieuwe testmethode voor modernste veiligheidssystemen Met het oog op toekomstige generaties van

Nadere informatie

Naar een schoner wagenpark. Auto voor Auto

Naar een schoner wagenpark. Auto voor Auto Naar een schoner wagenpark Auto voor Auto Gestart in 2010 234.000 auto s in 2013 besparen 258.000 ton CO 2 -emissie, 82 mio liters brandstof en 129 mio euro Die wij niet hoeven te betalen Cleaner Car Contracts

Nadere informatie

Voortgang CO 2 reductie

Voortgang CO 2 reductie Voortgang CO 2 reductie Introductie A. Hak wil in 2020 CO2 neutraal werken en heeft doorlopend aandacht voor de invloed van onze werkzaamheden op het milieu. Wij zijn gecertificeerd volgens ISO 14001 en

Nadere informatie

WEET ALLES VAN JE WAGENPARK

WEET ALLES VAN JE WAGENPARK WEET ALLES VAN JE WAGENPARK 03 05 Welkom bij MIND Volledig inzicht 04 08 Een smart fleet Besparen 03 WELKOM BIJ MIND Als fleetowner ben je dagelijks met je wagenpark bezig. Rittenregistratie. Onderhoud

Nadere informatie

Toekomstbeelden automatische voertuigen

Toekomstbeelden automatische voertuigen Toekomstbeelden automatische voertuigen George Gelauff Opzet scenariostudie 1. Beelden vervoersysteem van de toekomst met automatische voertuigen Visie en interacties Onzekerheden en implicaties daarvan

Nadere informatie

Veilig onderweg met de e-bike

Veilig onderweg met de e-bike Veilig onderweg met de e-bike Wat kunt u doen om een valpartij te voorkomen? Pas uw snelheid aan Een elektrische fiets is sneller en comfortabeler dan een gewone fiets. Hij gaat echter sneller dan u denkt

Nadere informatie

Reactie van ministerie van Infrastructuur op de internetconsultatie Experimenteerwet zelfrijdende auto

Reactie van ministerie van Infrastructuur op de internetconsultatie Experimenteerwet zelfrijdende auto Reactie van ministerie van Infrastructuur op de internetconsultatie Experimenteerwet zelfrijdende auto Openbare internetconsultatie van 7 juni 2016 tot en met 1 september 2016 De regering wil experimenten

Nadere informatie

Verkeerslichten op groen voor Jaguar Land Rover

Verkeerslichten op groen voor Jaguar Land Rover 13 november 2018, 09:00 (CET) Verkeerslichten op groen voor Jaguar Land Rover Jaguar Land Rover beproeft in Engeland nieuwe technologie die afremmen of stoppen voor rode verkeerlichten flink moet reduceren.

Nadere informatie

Oefenboek. rijbewijs B

Oefenboek. rijbewijs B Oefenboek rijbewijs B Gevaarherkenning Elk examen/examen in dit oefenboek is ingedeeld zoals een theorie-examen bij het CBR. Een examen begint met 25 vragen over gevaarherkenning. Bij deze vragen wordt

Nadere informatie

Connected modellen van Jaguar en Land Rover 'praten' met elkaar op 'connected wegen'

Connected modellen van Jaguar en Land Rover 'praten' met elkaar op 'connected wegen' Connected modellen van Jaguar en Land Rover 'praten' met elkaar op 'connected wegen' Jaguar Land Rover test slimme, connected auto s op wegen in het Verenigd Koninkrijk ter voorbereiding op de komst van

Nadere informatie

Anti-ongevalsystemen voor vrachtwagens

Anti-ongevalsystemen voor vrachtwagens NIEUWSBRIEF proef Anti-ongevalsystemen voor vrachtwagens April 2009 - Nummer 3 In juli 2008 startte deze grootschalige praktijkproef, waarbij verschillende anti-ongevalsystemen en een registratiesysteem

Nadere informatie

Landelijke kennisagenda Human Behaviour & Smart Mobility CONCEPT 2.0

Landelijke kennisagenda Human Behaviour & Smart Mobility CONCEPT 2.0 Landelijke kennisagenda Human Behaviour & Smart Mobility CONCEPT 2.0 ITS Ronde tafel Human Behaviour DITCM INNOVATIONS WWW.DITCM.EU 11-3-2016 Landelijke kennisagenda Human Behaviour & Smart Mobility Samenvatting

Nadere informatie

EINDELIJK IS HET DAN ZO VER, JE MAG

EINDELIJK IS HET DAN ZO VER, JE MAG EINDELIJK IS HET DAN ZO VER, JE MAG AFRIJDEN! MAAR WAT KUN JE NU EIGENLIJK VERWACHTEN OP EEN RIJEXAMEN? WAT ZIJN PUNTJES WAAR JE OP KUNT LETTEN? WAT MOET JE DOEN WANNEER JE ZO ZENUWACHTIG BENT DAT JE NIET

Nadere informatie

Een STREEPJE voor... De betekenis van verkeerstekens op het wegdek

Een STREEPJE voor... De betekenis van verkeerstekens op het wegdek Een STREEPJE voor... De betekenis van verkeerstekens op het wegdek Wat betekenen al die strepen toch? In Nederland verplaatsen zich dagelijks miljoenen personen lopend, fietsend en rijdend in het verkeer.

Nadere informatie

Samen voor de slimste mobiliteit in de Brainport regio. Bram Hendrix (SRE) Maarten van Oosterhout (SRE) - Eindhoven, 6 november 2013 -

Samen voor de slimste mobiliteit in de Brainport regio. Bram Hendrix (SRE) Maarten van Oosterhout (SRE) - Eindhoven, 6 november 2013 - Samen voor de slimste mobiliteit in de Brainport regio Bram Hendrix (SRE) Maarten van Oosterhout (SRE) - Eindhoven, 6 november 2013 - Slim laden Samen voor de slimste mobiliteit in de Brainport regio elektrisch

Nadere informatie

BUSINESS MODEL STRESSTEST

BUSINESS MODEL STRESSTEST BUSINESS MODEL STRESSTEST BUSINESS MAKE = ::;,VER Inhoud Gebruik van de tool Template Voorbeeld www.businessmakeover.eu Business Model Stress Test De Businessmodel Stress Test helpt je te begrijpen of

Nadere informatie

Brandweer Ambulance Politie in aantocht. Wat gaat de weggebruiker doen?

Brandweer Ambulance Politie in aantocht. Wat gaat de weggebruiker doen? Brandweer Ambulance Politie in aantocht. Wat gaat de weggebruiker doen? Ton Hendriks, ANWB Studiedag NIFV 18 december 2012 2 Centrale vraag: Welke kennis, ervaring en wensen hebben weggebruikers bij confrontatie

Nadere informatie

betreffende de geautomatiseerde, gemotoriseerde voertuigen (driverless vehicles)

betreffende de geautomatiseerde, gemotoriseerde voertuigen (driverless vehicles) ingediend op 219 (2014-2015) Nr. 1 23 januari 2015 (2014-2015) Voorstel van resolutie van Peter Van Rompuy, Annick De Ridder, Mathias De Clercq, Bert Maertens, Dirk de Kort en Björn Anseeuw betreffende

Nadere informatie

Het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer wordt gewijzigd als volgt:

Het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer wordt gewijzigd als volgt: Concept tbv internetconsultatie november 2016 Besluit van tot wijziging van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer en het RVV 1990 ter invoering van de mogelijkheid snorfietsers in

Nadere informatie

Voortgang CO2 reductie

Voortgang CO2 reductie Voortgang CO2 reductie Introductie A. Hak wil in 2030 CO2 neutraal werken en heeft doorlopend aandacht voor de invloed van onze werkzaamheden op het milieu. Wij zijn gecertificeerd volgens ISO 14001, MVO

Nadere informatie

> Robots in de openbare ruimte

> Robots in de openbare ruimte Lichtkogel 2016 nr 1 > Robots in de openbare ruimte 14 Slimme infrastructuur 22 Waar blijft de minister van ICT? 32 Robots in de haven > Trendwatch 48 Kunstwolken als Plan B tegen klimaatverandering Trenddossier

Nadere informatie

VIDEO SECURITY PARKING AUDIO

VIDEO SECURITY PARKING AUDIO SECURITY VIDEO PARKING AUDIO CLIFFORD ELECTRONICS BENELUX Clifford is van oorsprong een Amerikaans bedrijf dat gespecialiseerd is in de beveiliging van auto s. In 1995 is Clifford Electronics Benelux opgericht

Nadere informatie

Zelfrijdende voertuigen en/of VRI s

Zelfrijdende voertuigen en/of VRI s Zelfrijdende voertuigen en/of VRI s Pagina 1 16 februari 2016 Zelfrijdende voertuigen en / of VRI s Jaap Vreeswijk Studiedag verkeerslichten 2016 Jaap Vreeswijk Studiedag verkeerslichten 17 februari 2016

Nadere informatie

Het landelijk verkeersmanagement beraad

Het landelijk verkeersmanagement beraad Het landelijk verkeersmanagement beraad Over de kracht van regionale samenwerking en landelijke afspraken Landelijke WOW dag - Zwolle Terry Albronda - gemeente Groningen Alex Smienk - Rijkswaterstaat VRAAG

Nadere informatie

kennissessie beeldbellen Bert Mulder DEHA

kennissessie beeldbellen Bert Mulder DEHA kennissessie beeldbellen Bert Mulder DEHA programma 13:30 opening inleiding de casus: Philadelphia - Mathilde Corsten thema strategie en financiën thema organisatie en management thema dienstverlening

Nadere informatie

The future in mobility. Met de toepassingen van nu Een doorkijk naar de (verkeersveilige?) stad van de toekomst Rissan Slaghek

The future in mobility. Met de toepassingen van nu Een doorkijk naar de (verkeersveilige?) stad van de toekomst Rissan Slaghek The future in mobility Met de toepassingen van nu Een doorkijk naar de (verkeersveilige?) stad van de toekomst Rissan Slaghek Introductie Rissan Slaghek Onder andere: Projectmanager van het Drones in the

Nadere informatie

Trendsportal Slimme mobiliteit voor morgen

Trendsportal Slimme mobiliteit voor morgen Trendsportal Slimme mobiliteit voor morgen Geachte partijprogrammamakers voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2018, U werkt momenteel aan het verkiezingsprogramma van uw partij voor de gemeenteraadsverkiezingen

Nadere informatie

Veilig van en naar school

Veilig van en naar school Veilig van en naar school Ouders en kinderen hebben recentelijk opmerkingen gemaakt over enkele verkeerssituaties op weg naar de scholen in Mariënberg en Beerzerveld. De betreffende situaties leiden in

Nadere informatie

ebook Wat Is Telematica?

ebook Wat Is Telematica? ebook Wat Is Telematica? Wat is telematica? Laten we bij het begin beginnen. Telematics, of telematica, is letterlijk een combinatie van de woorden telecommunicatie en informatica. Het is de technologie

Nadere informatie

Ministerie van Infrastructuur en Milieu Ons kenmerk

Ministerie van Infrastructuur en Milieu Ons kenmerk > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Plesmanweg 1-6 2597 JG Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456

Nadere informatie

IenM begroting 2015: inzetten op betere verbindingen in een schonere leefomgeving

IenM begroting 2015: inzetten op betere verbindingen in een schonere leefomgeving IenM begroting 2015: inzetten op betere verbindingen in een schonere leefomgeving 16 september 2014-15:25 Het ministerie van Infrastructuur en Milieu besteedt in 2015 9,2 miljard euro aan een gezond, duurzaam

Nadere informatie

AUTOMOTIVE DESIGN. Keuzevak. Jay Ghering 0887070

AUTOMOTIVE DESIGN. Keuzevak. Jay Ghering 0887070 AUTOMOTIVE DESIGN Keuzevak Jay Ghering 0887070 Inhoud Inleiding... 2 Opdrachten... 4 Module Automotive design, opdracht I_1... 4 Module Automotive design, opdracht I_3... 7 Module Automotive design, opdracht

Nadere informatie

URBINN Roadmap URBINN is de ontwikkeling van een duurzaam autonoom voertuig voor de last mile en is in 2016 gestart vanuit De Haagse Hogeschool / Beta

URBINN Roadmap URBINN is de ontwikkeling van een duurzaam autonoom voertuig voor de last mile en is in 2016 gestart vanuit De Haagse Hogeschool / Beta ROADMAP 2017-2020 URBINN Roadmap URBINN is de ontwikkeling van een duurzaam autonoom voertuig voor de last mile en is in 2016 gestart vanuit De Haagse Hogeschool / Betafactory. Introductie Mobiliteit

Nadere informatie

DE KLANT AAN HET STUUR

DE KLANT AAN HET STUUR VOERTUIGDATA: DE KLANT AAN HET STUUR Voertuigen verzamelen ongemerkt steeds meer data over onder meer het verkeer, het rijgedrag van de bestuurder en de prestaties van de auto zelf. Dat roept een aantal

Nadere informatie

Dynamisch Verkeersmanagement kan niet langer zonder een onafhankelijke coördinator

Dynamisch Verkeersmanagement kan niet langer zonder een onafhankelijke coördinator Dynamisch Verkeersmanagement kan niet langer zonder een onafhankelijke coördinator Frank Ottenhof Samenvatting Reizigers gaan steeds meer gebruik maken van apps en moderne in-car apparatuur om slim van

Nadere informatie

Antwoorden Kennisvragenlijst voorrangsvoertuigen

Antwoorden Kennisvragenlijst voorrangsvoertuigen Antwoorden Kennisvragenlijst voorrangsvoertuigen Wet- en regelgeving 1. Wanneer ben je bestuurder van een voorrangsvoertuig? (bron: artikel 29 RVV 1990) a. als je optische én geluidssignalen voert b. als

Nadere informatie

Files. We kunnen er samen wat aan doen.

Files. We kunnen er samen wat aan doen. Files. We kunnen er samen wat aan doen. Inhoud Files. We kunnen er samen wat aan doen. Inleiding Tip 1: Invoegen op snelheid Tip 2: Blijf bij drukte in uw rijstrook Tip 3: Gebruik de spitsstrook Tip 4:

Nadere informatie

Beter Benutten. Slim en vlot van deur tot deur

Beter Benutten. Slim en vlot van deur tot deur Beter Benutten Slim en vlot van deur tot deur Slim en vlot van deur tot deur Omdat er, zeker in de stad, nog maar weinig mogelijkheden zijn om de infrastructuur uit te breiden, is juist daar een wereld

Nadere informatie

Schakel zo vroeg mogelijk op naar een hogere versnelling, tussen 2000 en 2500 toeren.

Schakel zo vroeg mogelijk op naar een hogere versnelling, tussen 2000 en 2500 toeren. Tip 1 Schakelen Schakel zo vroeg mogelijk op naar een hogere versnelling, tussen 2000 en 2500 toeren. Een toerenteller is hierbij een handig hulpmiddel. Een deel van het vermogen dat een automotor levert

Nadere informatie

Toekomstbeelden automatische voertuigen

Toekomstbeelden automatische voertuigen Toekomstbeelden automatische voertuigen Taede Tillema Contactgegevens: Email: taede.tillema@minienm.nl Telefoon: 06-46866479 2 juni 2016 Opzet scenariostudie 1. Beelden vervoersysteem van de toekomst met

Nadere informatie

VERKEERSSITUATIE ONDER CONTROLE VANUIT EEN VEILIGE WERKZONE

VERKEERSSITUATIE ONDER CONTROLE VANUIT EEN VEILIGE WERKZONE DE VEILIGE EN INNOVATIEVE AUTODRIP 2.0 VERKEERSSITUATIE ONDER CONTROLE VANUIT EEN VEILIGE WERKZONE ALLE FUNCTIONALITEITEN VAN DE INSPECTIEAUTO OP AFSTAND AANGESTUURD TIJDENS DE ONTWIKKELING HEBBEN WE ALLE

Nadere informatie

Als de auto autonoom wordt

Als de auto autonoom wordt Aon Risk Solutions Whitepaper: Als de auto autonoom wordt Verkennende analyse van de verzekeringsmarkt en nieuwe risico s bij zelfrijdende auto s April 2015 Risk. Reinsurance. Human Resources. Inhoudsopgave

Nadere informatie

Jeugd Verkeerskrant 7 Zie je mij?

Jeugd Verkeerskrant 7 Zie je mij? Jeugd Verkeerskrant 7 Zie je mij? Een uitgave van Veilig Verkeer Nederland, schooljaar 2016-2017 groep 7/8 TRANSPORT Filmpje kijken Bekijk samen het filmpje. http://veilig-op-weg.nl/lesprogramma#trailer

Nadere informatie

Connected modellen van Jaguar en Land Rover 'praten' met elkaar op 'connected wegen'

Connected modellen van Jaguar en Land Rover 'praten' met elkaar op 'connected wegen' Connected modellen van Jaguar en Land Rover 'praten' met elkaar op 'connected wegen' Jaguar Land Rover test slimme, connected auto s op wegen in het Verenigd Koninkrijk ter voorbereiding op de komst van

Nadere informatie

Het Internet of Things

Het Internet of Things Het Internet of Things De afgelopen jaren wordt de term Internet of Things (IoT) vaak gebruikt als dé nieuwe ontwikkeling die in bijna elk aspect van ons leven een grote rol gaat spelen. Waar mensen vaak

Nadere informatie

Beter Benutten en VRI s: Global meets local

Beter Benutten en VRI s: Global meets local Beter Benutten en VRI s: Global meets local Door Caspar de Jonge, programmamanager Intelligente Transport Services & Smart Mobility Beter Benutten 17/2/16 1 2 Smart Mobility Ten minste 4 clusters van activiteiten:

Nadere informatie

VLAKBAND. De Tesla van de installatiebranche FLEXIBEL, KWALITATIEF EN SNEL UW HULP BIJ GROTE (VER)BOUWPROJECTEN

VLAKBAND. De Tesla van de installatiebranche FLEXIBEL, KWALITATIEF EN SNEL UW HULP BIJ GROTE (VER)BOUWPROJECTEN De Tesla van de installatiebranche UW HULP BIJ GROTE (VER)BOUWPROJECTEN VLAKBAND Whitepaper De Tesla van de installatiebranche 1 FLEXIBEL, KWALITATIEF EN SNEL De Tesla van de installatiebranche Ongeveer

Nadere informatie

C-ITS in het OV De coöperatieve bus. 6 oktober 2016

C-ITS in het OV De coöperatieve bus. 6 oktober 2016 C-ITS in het OV De coöperatieve bus 6 oktober 2016 Agenda 1. Smart Mobility en C-ITS 2. Vragen 3. Daimler Showcase 4. What s next Trends in mobiliteit Zelfrijdende auto Internet of things Mobility as a

Nadere informatie

tot wijziging van het Besluit ontheffingverlening exceptionele transporten (ontwikkeling zelfrijdende auto)

tot wijziging van het Besluit ontheffingverlening exceptionele transporten (ontwikkeling zelfrijdende auto) Besluit van tot wijziging van het Besluit ontheffingverlening exceptionele transporten (ontwikkeling zelfrijdende auto) Concept openbare internetconsultatie Op de voordracht van Onze Minister van Infrastructuur

Nadere informatie

Probleem 2. Oplossing 3. Kosten en opbrengsten 4. Impact Gemiddelde automobilist 5 Maatschappij 6. Verdeling van kosten en opbrengsten 7

Probleem 2. Oplossing 3. Kosten en opbrengsten 4. Impact Gemiddelde automobilist 5 Maatschappij 6. Verdeling van kosten en opbrengsten 7 Inhoudsopgave Onderwerp paginanummer Probleem 2 Oplossing 3 Kosten en opbrengsten 4 Impact Gemiddelde automobilist 5 Maatschappij 6 Verdeling van kosten en opbrengsten 7 Stakeholders 8 Implementatieplan

Nadere informatie

Vraag 1 U heeft ontzegging van uw rijbevoegdheid u mag dan? A Niet zelf rijden maar wel rijles nemen. B Niet zelf rijden en ook geen rijles nemen

Vraag 1 U heeft ontzegging van uw rijbevoegdheid u mag dan? A Niet zelf rijden maar wel rijles nemen. B Niet zelf rijden en ook geen rijles nemen Vraag 1 U heeft ontzegging van uw rijbevoegdheid u mag dan? A Niet zelf rijden maar wel rijles nemen B Niet zelf rijden en ook geen rijles nemen Vraag 2 Is dit een eenrichtingsweg? A B Vraag 3 U wilt zonder

Nadere informatie

De standaard routeplanner voor de logistieke branche. TLNplanner is een product van

De standaard routeplanner voor de logistieke branche.     TLNplanner is een product van De standaard routeplanner voor de logistieke branche www.tlnplanner.nl TLNplanner is een product van 2 De standaard routeplanner voor de logistieke branche TLNplanner is ontwikkeld omdat er behoefte was

Nadere informatie

Doe de persoonlijke APK voor ervaren rijders! Daag jezelf uit! Ervaren hoe veilig, duurzaam en zuinig jij echt rijdt? powered by

Doe de persoonlijke APK voor ervaren rijders! Daag jezelf uit! Ervaren hoe veilig, duurzaam en zuinig jij echt rijdt? powered by Doe de persoonlijke APK voor ervaren rijders! Daag jezelf uit! Ervaren hoe veilig, duurzaam en zuinig jij echt rijdt? powered by Even voorstellen: Veilig Verkeer Nederland en VVCR Europe Veilig Verkeer

Nadere informatie

Gratis proefles. Mercedes-Benz DrivingAcademy De rijopleiding voor de nieuwe generatie

Gratis proefles. Mercedes-Benz DrivingAcademy De rijopleiding voor de nieuwe generatie Gratis proefles Mercedes-Benz DrivingAcademy De rijopleiding voor de nieuwe generatie Mercedes-Benz DrivingAcademy: goed voorbereid op weg Autobestuurders staan tegenwoordig bloot aan meer afleiding dan

Nadere informatie

drs. André van der Leest projectleider teqnow EXPLORING THE WORLD OF NEW TECHNOLOGY

drs. André van der Leest projectleider teqnow EXPLORING THE WORLD OF NEW TECHNOLOGY drs. André van der Leest projectleider teqnow EXPLORING THE WORLD OF NEW TECHNOLOGY Vroeger was de wereld een stuk overzichtelijker Nu 3D printen (AM) 3D printen stand van zaken 3D printen stand van

Nadere informatie

FOTOBOEK VERKEERSOPSTAKELS LEIMUIDEN

FOTOBOEK VERKEERSOPSTAKELS LEIMUIDEN FOTOBOEK VERKEERSOPSTAKELS LEIMUIDEN Dorpsraad Leimuiden 30 januari 2015 Voorwoord Alweer een flink aantal jaren geleden heeft de gemeente Jacobswoude besloten om snelheidsbeperkende maatregelen door te

Nadere informatie

Jaguar Land Rover wijst toekomstige autonome auto s de weg

Jaguar Land Rover wijst toekomstige autonome auto s de weg 24 januari 2019, 08:30 (CET) Jaguar Land Rover wijst toekomstige autonome auto s de weg Jaguar Land Rover heeft een systeem ontwikkeld waarmee autonome auto s andere weggebruikers laten zien wat ze gaan

Nadere informatie

RIJD IK OF RIJD JIJ? Even over zelfrijdend. Adriaan Heino. Verkeerspsycholoog Centraal Beheer

RIJD IK OF RIJD JIJ? Even over zelfrijdend. Adriaan Heino. Verkeerspsycholoog Centraal Beheer RIJD IK OF RIJD JIJ? Adriaan Heino Verkeerspsycholoog Centraal Beheer 2 Autonome voertuigen: De Droom "I want to show you something new in the way of an automobile." "Nothing new about this," laughed Babson,

Nadere informatie

Veilig je draai vinden...

Veilig je draai vinden... Veilig je draai vinden... op rotondes in Gelderland Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Gelderland Platform en Kenniscentrum Rotondes in Gelderland Na hun introductie zo n 30 jaar geleden, zijn rotondes

Nadere informatie

Verslag en resultaten 2030: wie werkt er in het ov? 20 juni 2016

Verslag en resultaten 2030: wie werkt er in het ov? 20 juni 2016 Verslag en resultaten 2030: wie werkt er in het ov? 20 juni 2016 Alexandra van Huffelen, algemeen directeur GVB opent de bijeenkomst. Het personeel van de toekomst is een onderwerp dat haar na aan het

Nadere informatie

Eerste geslaagde test met zelfrijdende Range Rover in Coventry

Eerste geslaagde test met zelfrijdende Range Rover in Coventry 10 oktober 2018, 09:00 (CEST) Eerste geslaagde test met zelfrijdende Range Rover in Coventry Beesd, 10 oktober 2018 Een Range Rover Sport heeft als eerste ooit zelfrijdend een route voltooid op een van

Nadere informatie

Oefenboek. rijbewijs B

Oefenboek. rijbewijs B Oefenboek rijbewijs B Gevaarherkenning Elk examen/tentamen in dit oefenboek is ingedeeld zoals een theorie-examen bij het CBR. Een examen begint met 25 vragen over gevaarherkenning. Bij deze vragen wordt

Nadere informatie