Tipo 8C 2300 MM dus, waarbij ik mij afvroeg wat er ooit nog voor goeds gedaan kon worden met de er omheen liggende afgejakkerde onderdelen.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Tipo 8C 2300 MM dus, waarbij ik mij afvroeg wat er ooit nog voor goeds gedaan kon worden met de er omheen liggende afgejakkerde onderdelen."

Transcriptie

1 8C Mania... Constructieve keuzes, gezien bij een 1932 Alfa Romeo 8C 2300 MM, worden herkend en vergeleken met bijzonderheden aan een in restauratie zijnde 1957 Lancia Aurelia Coupé. Door Francosporto (Frank Heimans, Sportlaan) Den Haag, Ach wat een koelwaterzorgen moet Francesco de Virgilio gehad hebben rond de inlaat combinatie van Lancia s Aurelia aluminium V6-blok of was het slechts gewone ontwerptraditie uit begin jaren vijftig!? Nu moeten we de bril van die tijd opzetten om ons te realiseren dat de lowgrade brandstof moeizaam verdampte en dat er veel gedaan werd aan voorverwarming van het mengsel, wat tegelijk nadelig was voor de inwendige koeling. Maarja, hij liep s winters veel beter en de matige klopvastheid verklaart meteen waarom de compressie toen wat aan de lage kant was en is er weinig voorstellingsvermogen voor nodig om te bedenken hoe na iedere doffe plof de verbrandingsruimtes en de in- en uitlaatkanalen er vervuild gingen uitzien. Met de moderne voor injectie geschikte brandstof van nu zou de Aurelia gemakkelijk zonder de voorverwarming van het geïntegreerde koelwaterlabyrint kunnen en met nog eens 1,5 tot 2 mm van de kop er af gevlakt (in 53 door Nardi zelf ooit geopperd) komen we ook in normalere compressieverhoudingen terecht, waarmee zeker een iets hoger vermogen mogelijk zou moeten zijn.

2 Lancia s V6 ontwerp toonde twee aangeflenste inlaatspruitstukken in combinatie met één koppelstuk, waarmee de vier koelwaterstromen van tussen de twee maal drie cilinderkoppen gelijkelijk gekalibreerd bij elkaar gevoerd werden en waarmee meteen ook het maximale koelwaterdebiet werd beperkt. Zou je meer vermogen uit zo n motorblok willen verkrijgen door welke aanpassing dan ook, dan zal altijd de maximale koelwaterstroom in staat moeten zijn om ook de toegenomen stroom verlies-energie afgevoerd te krijgen. Bij het fameuze 53 aftersales opvoersetje voor de Aurelia B20 werd, buiten een floor-shifter, de tweede DCZ40 carburateur, een 108 graden overlap profilio 1000 nokkenas en de drie beroemde gietstukken geleverd, waarvan het koppelstuk met de lettertjes Nardi & Co er op ongeveer dezelfde kalibrering bevatte als t origineel, waarmee de energie crisis verplaatst werd naar de rijwind afhankelijke radiateur. Zo konden ontwerpers de maximale luchtstroom door het radiateurblok niet onbeperkt laten toenemen, omdat de grille van zo n fraaie Lancia (Maserati of Alfa Romeo idem) niet groter gemaakt mocht worden vw esthetiek, beeldvorming en merkherkenning.

3 Zelfs aerodynamische Zagato ontwerpen bleven vaak die frontale restrictie er in houden, hoewel bij deze Lancia D20 Zagato de grille al weer wat groter is geworden en blijkt, heel goed zichtbaar op het picje hierboven, zelfs een oliekoeler nodig te zijn. Wel kwamen er steeds meer louvre s overal om de afvoer van de warme lucht te verbeteren, waarmee de gemiddelde temperatuur onder de motorkap lager werd en het klimaat voor de bestuurder binnen dragelijke grenzen bleef. Allemaal logisch met de kennis van nu, want voor de koeling via het oliecircuit gold natuurlijk hetzelfde, namelijk sneller rondpompen via grotere koellichamen met geforceerde ventilatie omdat rijwind alleen niet betrouwbaar genoeg was, maar dat zou allemaal nog even wat langer duren. Kortom ik probeerde Lancia s topontwerper Francesco de Virgilio te doorgronden en bedacht mij dat zijn latere opvolger Vittorio Jano met hetzelfde probleem moet hebben geworsteld, toen ik in 1983 het verderop afgebeelde adembenemende 1932 Alfa Romeo 8C 2300 Mille Miglia motorblok, geheel gestript, in dezelfde hulpeloze toestand als mijn Aurelia B20- blokje, op een werkbank voor mij zag liggen. De kenner weet nu bijna zeker waar ik geweest moet zijn: bij Piet Roelofs toen nog in t Oosterbeekse dus! De hier getoonde unieke foto s mocht ik ooit maken bij Piet Roelofs toen ik mijn gereviseerde 330 GT achteras ging ophalen. Ik nam mijn lekker kleine, tegenwoordig heet dat four-third, Olympus OM4 camera mee met mijn echte Zuiko 21mm/2,0 groothoeklensje er op. Fuji film (met geperforeerde randen) was toen gewoon, maar twee komma nul, Zuiko (veertien maanden levertijd) was ongeveer net zo bijzonder als de voor mij liggende gedemonteerde AR 8C onderdelen. De toen al veel te kleine Oosterbeekse werkplaats stond vol gepropt met Lamborghini- Maserati- en Ferrari-exotica, waar je zowat overheen moest klimmen en ik bedacht mij, half in geestelijke nood diep zuchtend op weg naar huis, dat Piet ongeveer de gelukkigste man ter wereld moest zijn. Alles went, maar ik was wel een goed gevoel rijker!

4 Tipo 8C 2300 MM dus, waarbij ik mij afvroeg wat er ooit nog voor goeds gedaan kon worden met de er omheen liggende afgejakkerde onderdelen. Let overigens op de prachtige frictiedemper, de mechanisch bediende voorremmen met stelschroefje op de hefboom en het eenvoudige zekeringenkastje. Wat een moed was er voor nodig om met een dergelijk chassis aan een GP deel te nemen want deze wagens haalden veel hogere snelheden dan de Aurelia s, wat te denken geeft over verschillen in wegligging op bochtige wegen door de bergen. Het is bekend dat het vaste kliekje Lancia Piloti voorafgaand aan de racedag gezamenlijk in gebed alle hemelse krachten vroegen om regenachtig weer, opdat zij hun superieure roadholding maximaal zouden kunnen uitbuiten.

5 Let hierboven op de uitbouw aan het carter voor de aandrijving vanuit het midden van de krukas voor de compressor. Omdat er aan het gehavende magnesiumlegering carter niet meer gelast kon worden, gold hetzelfde recept als voor de er naast gelegen, reeds nieuw gegoten, geheel afgewerkte en uit twee delen samen gestelde, replica cilinderkop. Goedkope opties waren nu echt uitgeput en door replica-onderdelen gewoon nieuw te produceren, konden meteen alle andere AR 8C 2300 s ook bediend worden. Deze nieuwe cilinderkoppen waren inwendig thermisch herontworpen inclusief echte klepzittingen. Aan de foto van de nieuwe koppen hierboven zie je dat het koelwater daar veel sneller doorheen gecirculeerd kan worden en zal een thermostaatklep echt iets te regelen hebben. Bij het Aurelia B20 V6-blok moet de tegenstrijdige werking van de thermostaatklep helaas gezien worden als een beroerd opgeloste worsteling van deze overigens briljante Francesco de Virgilio, welke mag worden toegedekt met de deken der ontwerptraditie van die tijd en zo blijkt dat bij nieuwe ontwerpen altijd zwaar op voorgaand gedachtegoed geleund werd. Het leergeld van de anderen werd in nieuwe ontwerpen steeds verwerkt en in dit geval bleek het dus niet zo heel eenvoudig geweest te zijn om op het bypass idee te komen en druksystemen met expansievaten kostte nog eens 20 jaar. Mijn opgediepte setje echte foto s van ruim 24 jaar oud bleek heel efficiënt geflitst te zijn omdat er achteraf fantastisch op te zien is hoe zo n gecompliceerd blok eigenlijk in elkaar zit. Bij deze compressorwagen werd het rond de bougies enorm heet, vandaar de terugliggende positie in de koppen. Men stookte eigen samenstelling brandstof, meestal gelode benzine met ongeveer 50% benzol en wat ethylalcohol of soms ook nog wat aceton er bij om van het detoneren af te komen. Zeker geen pretje om achter zo n uitlaat aan te moeten rijden op een stoffig circuit met

6 niet meer beschermende kleding aan dan een poloshirtje soms zelfs met korte mouwen, een von Richthofen model lederen pilotenhelmpje en een garage-overall de luxe. Onmisbaar waren ook de sierlijke handschoentjes met gaatjes om blaren te voorkomen bij het intensieve sturen en natuurlijk géén riemen, zodat de coureur vooral in bochten zich uitsluitend kon vasthouden aan zijn grote stuur. Dat stuur moest wel groot zijn want alles ging zwaar In de uitslagen zag ik vroeger opmerkelijk vaak dat iemand uitgevallen was vanwege een gebroken stuur en vroeg ik mij in mijn onbenul af of die suffe autofabrikant niet beter op kon houden met racen als men niet eens in staat was om een degelijk stuurtje te maken. Met een brok in de keel vind ik nu dat die mannen echte helden waren!! Tegenstrijdig is het, vooral gezien het geleverde (70 pk/liter) vermogen, dat per cilinder slechts een maximale hoeveelheid koelwater beschikbaar was ter waarde van 4 half dicht gekalkte 6 mm gaatjes! Oververhitting en scheurtjes in de koppen konden niet uitblijven. Waarom zulke zielig kleine gaatjes, vroeg ik mij af en tja, indachtig mijn restrictieve Aurelia B20 inlaatcombinatie, moet dat natuurlijk een poging geweest zijn om het koelwater netjes verdeeld langs alle acht

7 cilinders te laten lopen. Een emmer water, als het ware, met 32 kleine gaatjes levert keurig 32 gelijke straaltjes op, waarbij de emmer tegelijkertijd ook nooit aanmerkelijk sneller leeg zal kunnen lopen, zelfs bijna niet als we de druk zouden verhogen. Overigens zie je bij Jano s oplossing om alle in- en uitlaatkanalen voor aanpassingen en nabewerking bereikbaar te houden, dat hij een kleine twintig jaar eerder ook al gebruik maakte van aangeflenste spruitstukken. De plaats waar het koelwater het warmst is en afgevoerd moet worden, is bij dit rechtop staande blok natuurlijk midden tussen de bougies. Een ook weer gekalibreerd verlopende verzamelpijp zie je naar de top van de radiateur lopen. Bij het Lancia V6-blok verzamelt het heetste water zich tussen de inlaatkanalen en wordt daarom daar afgevoerd. Om losse pijpstukjes en slangen over het blok en vlak langs de carburateurs te vermeiden ligt de origineel gekozen oplossing voor de hand, maar zal altijd ongunstig zijn voor t inlaatrendement, omdat voorverwarmde lucht nu eenmaal minder zuurstof bevat en minder koeling aan de kleppen en bougies biedt. Een bewuste keuze dus, want men wist dat bij AR ook al heel goed! Terug naar de Aurelia s: er bestond wel een minimaal Ø 6mm bypass slangetje, maar kennelijk louter bedacht ter ontluchting van de waterpomp en niet eens om de restrictieve thermostaatklep bij totale afsluiting toch nog temperatuur gevoelig te kunnen laten zijn. Zelfs bij het later herontworpen Flaminia blok is de opzettelijk afgeknepen koelwaterstroom door het blok en de koppen heen ongemoeid gelaten, zelfs inclusief de radiateur-louvres, maar gelukkig wel al met een toegevoegde oliekoeler. Waar was die oliekoeler bij de AR 8C 2300 en was die grote geribde luchtgekoelde carterpan echt in staat om alle olie te koelen? Ik denk eigenlijk dat in die tijd veel olie lang in de sump verbleef en dat de olie helemaal niet met liters tegelijk circuleerde, zoals in moderne ontwerpen. Zo bleef kennelijk voldoende gekoelde olio beschikbaar voor het smeersysteem en was temperatuurregeling nog niet nodig. In het digipicje hierboven valt op dat voor deze sportieve B20 uitvoering het hele thermostaathuis vervangen is door een rubber flex-stukje. De maximale koel capaciteit wordt hier ingezet, waarbij de louvre s en het gaspedaal kennelijk voldoende waren voor de temperatuurregeling!

8 Mooi zichtbaar hierboven is het niet zo grote verschil tussen de jaren dertig- en vijftigtechniek. Alles was nog lang niet opgelost! Maximum toerentallen met zulke enorme krukassen gingen nauwelijks omhoog opgelost met een compressor. Motor gewicht was veel te hoog opgelost met exotische magnesium legeringen en de lange, onnodig zware krukassen werden later korter bij de V-motoren en holle nokkenassen blijken later, behalve veel vormvaster, ook een stuk lichter. AR bouwde deze lange krukas op uit twee in het midden gekoppelde helften om heftige vibraties te voorkomen.

9 Wèl gaf deze grote zware krukas onder in het motorblok een mooi laag gelegen zwaartepunt, gemiddeld net iets boven de chassisbalken van deze GP-racer. Heel begrijpelijk werden bij de multi-cilinder motoren later de V-oplossingen (AR tipo 312) gekozen met als enige nadeel de breedte en wat extra gewicht voor de uitgebreidere nokkenas distributie. De uitbalancering van gecompliceerde V-krukassen zou later baanbrekend wiskundig doorgerekend worden door Francesco de Virgilio. Hieronder zie je nog opvallend de ernstig ingeslagen klepzittingen en hoe de nokkenas aandrijving prachtig op het centrale krukaskoppeldeel aansluit. Later zullen die krukwangen van een krukas ook een gestroomlijndere en gepolijste vormgeving krijgen om minder weerstand bij rotatie in het carter te ondervinden. Bij de Aurelia- en Flaminia krukassen is alles al wat slanker geworden, maar er was nog lang geen zicht op gestroomlijnde krukwangen met afgeronde randen en blinkend gepolijste oppervlakken, waarvoor later een voordeelgrens van boven de 8000 rpm zal blijken te bestaan. Overigens bleek voordelige toepassing van vierklepstechniek ook pas boven die grens te bestaan. (Ludwig Apfelbeck, Wege zum Hochleistungs-Viertaktmotor) Aan het AR-carter, linksboven nog net zichtbaar, zie je dat bij een te hoog toerental zelfs drijfstangen zomaar afbraken met rampzalige gevolgen. De drijfstangen kregen later een beter buigmoment door grotere breedte bij het big-end. Opgelapt, maar niet genoeg structurele sterkte meer om zo n lange lijnmotor te kunnen ondersteunen. Nadeel helaas van de prettig lichte magnesium legering was dat vanwege verouderde metaalstructuur een gelaste reparatie niet meer mogelijk bleek. Een nieuw carter moest gegoten worden in zandgietwerk in de juiste

10 legering, waarvoor eerst even een lossend model gemaakt moest worden, 3% te groot ter compensatie van de krimp achteraf. Bekijk model mania elders op deze site eens. Wat een werk om aan zo n kolossaal carter even de krukaslagers in lijn te laten boren, hetgeen behoorlijk gecompliceerd ook bij de samengebouwde tweedelige cilinderkop nodig was. Petje af hoor! De nokkenassen waren nog niet hol en om druksmering in de buitenste nokkenas-glijlagers te krijgen lagen aangeflenste olieleidinkjes over de lagerkapjes heen, die vanuit het midden via boringen naar beneden aansloten op het krukas-druksmering-systeem. Daar gingen ontwerpers later ook anders over denken! Zo te zien moeten de klepgeleiders er nog in en blijkt iedere nok rechtstreeks op de klephoed te lopen zonder slepers er tussen. Die klephoed in combinatie met de veerschotel kon via een getand

11 randje met wat klikjes ingesteld worden op de gewenste klepspeling. Overigens zie je hier de enorme hoek tussen in en uitlaatklep, wat heel gebruikelijk was voor langeslag-motoren uit die periode en eender voor bijna alle concurrenten. De italiaanse concurrenti blijken nu, behalve failliet,allemaal tot het Fiat concern te behoren. In de jaren zestig werden ze gelukkig gered en met veel staatssubsidie draaiende gehouden. Wij willen dit natuurlijk niet weten, maar t zijn eigenlijk allemaal Fiats tegenwoordig met alleen wat verschil in achtergrond. Het gevoelsmatige bedenken wij er zelf bij, want bij velen van ons wordt onze Classic Car gewoon bij zijn voornaam genoemd en is het heel gewoon om m af en toe eens over zijn dashboardje te aaien! Kijk, daar doen we het allemaal voor!! Tazio Nuvolari, Mille Miglia 1932 in de fantastische 8C Het Museo Nuvolari is in Piazza Broletto, Mantova Centro. Het Mille Miglia Museum is in het oude convento di S. Eufemia, Brescia Het Alfa Romeo museum is op het fabrieksterrein bij Rho (Milano) en is alléén op uitnodiging van de fabriek toegankelijk. Drie maal heel bijzonder om te doen Take your time neem bijvoorbeeld een hotel in de buurt om niet te laat te komen!

8C Mania... Den Haag,

8C Mania... Den Haag, 8C Mania... Constructieve keuzes, gezien bij een 1932 Alfa Romeo 8C 2300 MM, vallen op en worden vergeleken met bijzonderheden aan een in restauratie zijnde 1957 Lancia B20 Aurelia Coupé. laatst bijgewerkt

Nadere informatie

S&S 4" Boring Super Sidewinder Evo Style Engine

S&S 4 Boring Super Sidewinder Evo Style Engine S&S 4" Boring Super Sidewinder Evo Style Engine Een half jaar geleden heb ik al uitgebreid de bouw van een S&S Super Sidewinder 113" c.i. (1850 cc) omschreven en getest op Dyno, en de motor bleek goed

Nadere informatie

Eigenbouw Softail 145 c.i. (bijna 2400 cc!!)

Eigenbouw Softail 145 c.i. (bijna 2400 cc!!) Eigenbouw Softail 145 c.i. (bijna 2400 cc!!) In 2003 werd door S&S het 45- jarige bestaan gevierd. Ook bestond Harley-Davidson 100 jaar in 2003. S&S besloot als een eerbetoon aan de originele oprichters

Nadere informatie

Welke van de gegeven klepbedieningen maakt gebruik van een onderliggende nokkenas? (aanvinken)

Welke van de gegeven klepbedieningen maakt gebruik van een onderliggende nokkenas? (aanvinken) Tandwiel 1 heeft 32 tanden en tandwiel 2 heeft 80 tanden. Tandwiel 1 heeft 100 omwentelingen gemaakt. Hoeveel omwentelingen heeft tandwiel gemaakt? Antwoordt:.omwentelingen. Laat hieronder je berekening

Nadere informatie

Vragen. De vierslagmotor. De inlaatslag Figuur laat zien hoe de inlaatslag werkt.

Vragen. De vierslagmotor. De inlaatslag Figuur laat zien hoe de inlaatslag werkt. De vierslagmotor De vier momenten van het verbrandingsproces kunnen in twee of vier slagen plaatsvinden. Vier slagen komt het meest voor. Als er vier slagen zijn, noem je het verbrandingsproces ook wel

Nadere informatie

De tweeslagmotor AOC OOST Almelo Groot Obbink 01-09-2013

De tweeslagmotor AOC OOST Almelo Groot Obbink 01-09-2013 AOC OOST Almelo Groot Obbink 01-09-2013 . is een eenvoudiger soort verbrandingsmotor. Op het titelblad zag je een doorsnede van een tweeslagmotor De drijfstang is letter. De zuiger is letter. De krukas

Nadere informatie

1.4 De tweeslag motor. Afbeelding 7. Het tweeslag proces, de uitvoering volgens Detroit Diesel.

1.4 De tweeslag motor. Afbeelding 7. Het tweeslag proces, de uitvoering volgens Detroit Diesel. 1.4 De tweeslag motor Bij de tweeslag motor duurt het arbeidsproces tweeslagen, dus een neerwaartse en een opwaartse slag. Duidelijk zal zijn dat deze motor zelf geen lucht aan kan zuigen. Bij deze motor

Nadere informatie

Camshaft Mania. Over Lancia Aurelia B20 6 e Serie nokkenassen en zuigers. Laatst bijgewerkt juni 08 door Francosporto

Camshaft Mania. Over Lancia Aurelia B20 6 e Serie nokkenassen en zuigers. Laatst bijgewerkt juni 08 door Francosporto Camshaft Mania Over Lancia Aurelia B20 6 e Serie nokkenassen en zuigers. Laatst bijgewerkt juni 08 door Francosporto Mei 2007 Voorlopig plannen we, vooral om dit 3C-testproject zo interessant mogelijk

Nadere informatie

Opbouw van de motor. Onderdelen van de motor

Opbouw van de motor. Onderdelen van de motor Opbouw van de motor Onderdelen van de motor Cilinderblok (motorblok) In het cilinderblok of motorblok zijn krukas, drijfstangen en zuigers aangebracht. Uiteraard zijn ook de cilinders, waarin de zuigers

Nadere informatie

Algemene beschrijving 2 Circulatie van de koelvloeistof 4 Afstelling en controles bij onderhoudsbeurt en 7 Speciale Gereedschappen-indentif icatie 8

Algemene beschrijving 2 Circulatie van de koelvloeistof 4 Afstelling en controles bij onderhoudsbeurt en 7 Speciale Gereedschappen-indentif icatie 8 Inhoud blz, Algemene beschrijving 2 Circulatie van de koelvloeistof 4 Afstelling en controles bij onderhoudsbeurt en 7 Speciale Gereedschappen-indentif icatie 8 Technische Gegevens 10 Januari 1974 Capri

Nadere informatie

De koeling van de motor.

De koeling van de motor. . AOC OOST Almelo Groot Obbink 01-09-2013 Inleiding Door de verbranding van brandstof in de motor (= werkslagen) ontstaan zeer hoge temperaturen. ( ± 2000 C.) Deze temperatuur moet worden teruggebracht

Nadere informatie

Klepspeling stellen mm, bij koude motor

Klepspeling stellen mm, bij koude motor Klepspeling stellen Interval: Inlaat: Uitlaat: 3000 km. 0.10 mm, bij koude motor 0.15 mm, bij koude motor Hoe werkt het? De V50 Nato is een viertakt motor. Dat betekent dat de zuiger in een cilinder twee

Nadere informatie

Compressiemeting. Cilinderkop verwijderd

Compressiemeting. Cilinderkop verwijderd Inleiding Voor ons 3 e jaar hebben we samen met de verkoopklas een project opgezet dat is gebaseerd op het tv-programma wheeler dealers. Het is de bedoeling dat we een auto met een aantal mankementen weer

Nadere informatie

Kleppenmechanisme. A. Uitlaatklep sluit 10 0 na bovenste. B. Uitlaatklep opent 40 0 voor onderste dodepunt; C. Inlaatklep opent 5 0 voor bovenste

Kleppenmechanisme. A. Uitlaatklep sluit 10 0 na bovenste. B. Uitlaatklep opent 40 0 voor onderste dodepunt; C. Inlaatklep opent 5 0 voor bovenste Kleppenmechanisme Klep timing De nokkenas wordt aangedreven door de krukas. De nokkenas bedient de kleppen en de ontstekingsverdeler. De aandrijving van de nokkenas vindt plaats door middel van tandwielen,

Nadere informatie

De koeling van de motor.

De koeling van de motor. . AOC OOST Almelo Groot Obbink 01-09-2004 Inleiding Door de verbranding van brandstof in de motor (= werkslagen) ontstaan zeer hoge temperaturen. ( ± 2000 C.) Deze temperatuur moet worden teruggebracht

Nadere informatie

De werking van het YS brandstof systeem

De werking van het YS brandstof systeem Het brandstofsysteem van de YS is een zeer uitgebreid en efficiënt systeem wat je maar zelden tegenkomt in de modelbouw. In feite is het een systeem wat gekopieerd is uit de autoindustrie, en wel de motoren

Nadere informatie

1.2 De tweeslagmotor. De werking en het principe van een tweeslagmotor

1.2 De tweeslagmotor. De werking en het principe van een tweeslagmotor 1.2 De tweeslagmotor Naast de grote en zware vierslagmotoren bestaan er ook compacte en lichte tweeslagmotoren. Tweeslagmotoren vind je bijvoorbeeld in een brommer, in een motorkettingzaag en in een bosmaaier.

Nadere informatie

Naam:.. Klas: Datum:..

Naam:.. Klas: Datum:.. Naam:.. Klas: Datum:.. Vragen over motoren: 1 Wat is een rootscompressor? Een Roots type supercharger of Rootsblower vindt zijn toepassing in auto's en vrachtwagens in alternatief van een turbolader. Een

Nadere informatie

ATC Afdeling Apeldoorn Bezoek Lambada Zwolle

ATC Afdeling Apeldoorn Bezoek Lambada Zwolle ATC Afdeling Apeldoorn - 15-12-15 Bezoek Lambada Zwolle In het Zuid-oosten van Zwolle is het universele autobedrijf van de gebroeders Dingerink gevestigd. Op zich niets bijzonders, behalve dat in dit pand

Nadere informatie

BELANGRIJKE INFORMATIE 1 A TECHNISCHE GEGEVENS

BELANGRIJKE INFORMATIE 1 A TECHNISCHE GEGEVENS BELANGRIJKE INFORMATIE 1 A TECHNISCHE GEGEVENS Inhoudsopgave Pag. Technische gegevens....................... 1A-1 1A-0 - BELANGRIJKE INFORMATIE 90-827857B1 NOVEMBER 1996 Technische gegevens VERMOGEN (kw)

Nadere informatie

Motor info koelvloeistof

Motor info koelvloeistof Auteur: Steven Motor info koelvloeistof Last update:1-dec-04 Inhoud MOTOR INFO KOELVLOEISTOF... 1 INHOUD... 1 BENODIGDHEDEN... 1 INTRO... 1 DE KOELING... 2 De koelvloeistof zelf... 3 DE PROCEDURE: VERVANGEN...

Nadere informatie

Vervangen koppakking en optimaliseren 1600 8v GSI

Vervangen koppakking en optimaliseren 1600 8v GSI Home Algemene ombouw tips Updates Downloads Specials Corsa A Ombouw naar 1.6 8v Ombouw naar 2.0 8v Ombouw naar 2.0 16v Corsa B Ombouw naar 2.0 8v Ombouw naar 2.0 16v Tuning Corsa A Optimaliseren 1.6 8v

Nadere informatie

Montagehandleiding 652cc Kit VGS

Montagehandleiding 652cc Kit VGS Visa power in een 2CV motor (zonder dat u een visa motor nodig heeft) De kit 652cc : Meer power, zonder dat u een visamotor nodig heeft. Nieuwe aluminium cilinders met een nikasil coating, direct passend

Nadere informatie

Carburateur reinigen en afstellen 4T 50cc

Carburateur reinigen en afstellen 4T 50cc Een vervuilde of slecht afgestelde carburateur kan diverse problemen veroorzaken zoals o.a.: - Slecht starten - Stotteren bij gashervatting - Afslaan bij afremmen - Gebrek aan vermogen - Vervuiling van

Nadere informatie

"De meest gebruikte pomp is de zuigerpomp, legt Fred uit aan Karel. "Weet jij een voorbeeld van zo n pomp?

De meest gebruikte pomp is de zuigerpomp, legt Fred uit aan Karel. Weet jij een voorbeeld van zo n pomp? Van zuigen tot pompen "De meest gebruikte pomp is de zuigerpomp, legt Fred uit aan Karel "Weet jij een voorbeeld van zo n pomp? Karel denkt even na Een zuigerpomp "Een vetspuit misschien? Karel gokt op

Nadere informatie

AST4910 Gereedschapsset voor het afstellen/ blokkeren van benzinemotoren met dubbele nokkenas

AST4910 Gereedschapsset voor het afstellen/ blokkeren van benzinemotoren met dubbele nokkenas NL AST4910 Gereedschapsset voor het afstellen/ blokkeren van benzinemotoren met dubbele nokkenas Bijpassend gereedschap: AST4519 Gereedschap voor plaatsing op het BDP (gebruiken met een testmeter met wijzerplaat)

Nadere informatie

Tien jaar ontwikkeling heeft ervoor gezorgd dat de naam Scomadi staat waar hij nu staat. De Turismo Leggera is ontwikkeld in Engeland en ontstaan uit

Tien jaar ontwikkeling heeft ervoor gezorgd dat de naam Scomadi staat waar hij nu staat. De Turismo Leggera is ontwikkeld in Engeland en ontstaan uit Tien jaar ontwikkeling heeft ervoor gezorgd dat de naam Scomadi staat waar hij nu staat. De Turismo Leggera is ontwikkeld in Engeland en ontstaan uit liefde voor het vak. De handgemaakte carbon Limited

Nadere informatie

krijgen van het lucht/brandstof mengsel. Om een betere vulling tijdens deze inlaatslag te krijgen kunnen we een turbo toepassen.

krijgen van het lucht/brandstof mengsel. Om een betere vulling tijdens deze inlaatslag te krijgen kunnen we een turbo toepassen. Diesel in de winter Onder normale omstandigheden zult u geen enkel probleem hebben met uw dieselmotor. In de winterperiode kunnen er wel problemen ontstaan. Indien u geruime tijd niet getankt heeft en

Nadere informatie

Inbouwhandleiding 80cc 4takt GY6 / 139QMB blok

Inbouwhandleiding 80cc 4takt GY6 / 139QMB blok Inbouwhandleiding 80cc 4takt GY6 / 139QMB blok De plaatjes en beschrijving zijn voor Kymco/Sym/China blokken. Gebruikers van een Piaggio 4takt scooter kunnen deze tekst ook gebruiken, het blok lijkt sterk

Nadere informatie

Kia Carens. Speciale aanbieding. Luxe

Kia Carens. Speciale aanbieding. Luxe Kia Carens Speciale aanbieding Autotest Een opvallende uitspraak van de ontwikkelaar van de nieuwe Kia Carens: "Wie op het uiterlijk van de meeste MPV's af gaat, denkt dat getrouwde mensen tegelijk met

Nadere informatie

- Verschillen tussen 2-slag - en 4-slag dieselmotoren

- Verschillen tussen 2-slag - en 4-slag dieselmotoren - Arbeidsproces 2-slag dieselmotor - Arbeidsproces 4-slag dieselmotor - Verschillen tussen 2-slag - en 4-slag dieselmotoren Samengesteld door : R. van Aalderen Docent scheepswerktuigkundige vakken Noorderpoort

Nadere informatie

De vierkleppenmotoren van Opel kijken terug op een traditie van 100 jaar

De vierkleppenmotoren van Opel kijken terug op een traditie van 100 jaar De vierkleppenmotoren van Opel kijken terug op een traditie van 100 jaar Grand Prix racewagen uit 1913: eerste Opel met vierkleppenmotor Kadett GSi 16V: eerste volumemodel van Opel met vier kleppen per

Nadere informatie

a) de nokkenas met aandrijfmechanisme

a) de nokkenas met aandrijfmechanisme Hoofdstuk 6 Verdelingsorganen a) de nokkenas met aandrijfmechanisme De plunjers van de brandstofpompen worden vrijwel altijd aangedreven door de nokken die bevestigd zijn op een nokkenas. Ook voor de aandrijving

Nadere informatie

Type 1 Performance Engine

Type 1 Performance Engine Type 1 Performance Engine Dit artikel is een vertaling van het artikel wat oorspronkelijk is geschreven door Aircooled.net. Het origineel is te vinden op: http://www.aircooled.net/gnrlsite/resource/articles/t1hpeng.htm

Nadere informatie

VERBRANDINGSMOTOREN - MOTORONDERDELEN

VERBRANDINGSMOTOREN - MOTORONDERDELEN Fonds voor Vakopleiding in de Bouwnijverheid Bouwplaatsmachinisten motorenleer VERBRANDINGSMOTOREN - MOTORONDERDELEN 2 motorenleer voorwoord Situering Er bestaan al verschillende uitgaven over bouwplaatsmachines,

Nadere informatie

1) Viertakt principe. A) De 4 taktmotor

1) Viertakt principe. A) De 4 taktmotor Hoofdstuk 1 Grondbegrippen 1) Viertakt principe A) De 4 taktmotor B) Het arbeidsproces 1 e slag: Inlaatslag: Nadat de inlaatklep is geopend, gaat de zuiger van het BDP naar beneden. Hierdoor ontstaat een

Nadere informatie

PRIJSLIJST 2015/2016 (Automotive/Marine en Motorfietsen) EN ALGEMENEVOORWAARDEN

PRIJSLIJST 2015/2016 (Automotive/Marine en Motorfietsen) EN ALGEMENEVOORWAARDEN schedenheid bewerkingen In deze prijslij Track Motorte bewerking uitv In u de gewen nemen zodat Track Motorte Oktober 2015 Subaru EJ25 PRIJSLIJST 2015/2016 (Automotive/Marine en Motorfietsen) EN ALGEMENEVOORWAARDEN

Nadere informatie

Inhoud ONDERHOUDEN WERKTUIGEN TREKKERS EN AANHANGERS

Inhoud ONDERHOUDEN WERKTUIGEN TREKKERS EN AANHANGERS Inhoud 1 Trekkers en aanhangers 7 1.1 Motoren 9 1.2 Koeling 18 1.3 Smering 24 1.4 Brandstofsystemen bij dieselmotoren 30 1.5 Brandstofsystemen bij mengselmotoren 37 1.6 De elektrische installatie van trekkers

Nadere informatie

- Kenmerken benzinemotor

- Kenmerken benzinemotor - Kenmerken benzinemotor - Kenmerken dieselmotor - Verschillen tussen benzine- en dieselmotoren Samengesteld door : R. van Aalderen Docent scheepswerktuigkundige vakken Noorderpoort Eemsdollard; Energy

Nadere informatie

Koelvloeistofuitlaat voor externe verwarming. Algemeen

Koelvloeistofuitlaat voor externe verwarming. Algemeen Koelvloeistof kan worden gebruikt voor het verwarmen van externe elementen. Voorbeelden: gesloten opbouw, kraancabines en gereedschapskisten. Warmte wordt onttrokken aan de stroom in het cilinderblok en

Nadere informatie

S&S 124 c.i. Evo engine.

S&S 124 c.i. Evo engine. S&S 124 c.i. Evo engine. S&S komt al een tijd met complete lijn dikke straat motorblokken op de markt, met als bekendste de snelle en betrouwbare Super Sidewinder Evo motor. Met zijn 4" boring en een slag

Nadere informatie

Olie kanalen in een Fiat 500 motorblok uit 69

Olie kanalen in een Fiat 500 motorblok uit 69 Olie kanalen in een Fiat 500 motorblok uit 69 Bij het reviseren van een 110F motor blok zijn we flink wat problemen tegen gekomen, die te maken hadden met de olie voorziening van deze Fiat 500 uit 69.

Nadere informatie

1.1 De vierslagmotor. Een trekker of een kraan werkt zomaar als je het sleuteltje omdraait. Maar wat heb je eigenlijk nog meer nodig?

1.1 De vierslagmotor. Een trekker of een kraan werkt zomaar als je het sleuteltje omdraait. Maar wat heb je eigenlijk nog meer nodig? 1.1 De vierslagmotor Een trekker of een kraan werkt zomaar als je het sleuteltje omdraait. Maar wat heb je eigenlijk nog meer nodig? Wanneer je de wielen van een trekker of de rupsen van een kraan wilt

Nadere informatie

Toch maar 3C... Door Francosporto (Frank Heimans) te Den Haag (Sportlaan)

Toch maar 3C... Door Francosporto (Frank Heimans) te Den Haag (Sportlaan) Toch maar 3C... Mijn Lancia Aurelia Coupé ondergaat een levensreddende restauratie en wordt experimenteel voor aanpassingen aan het uitlaat- en 3Cinlaatsysteem, nokkenas, ontsteking enz, enz Intussen vallen

Nadere informatie

- Dé internetsite voor de Automotive Professional

- Dé internetsite voor de Automotive Professional WWW.AMT.NL - Dé internetsite voor de Automotive Professional MOTOREN Audi 3.0 liter V6 TFSI technisch bekeken TFSI met mechanisch aangedreven compressor Kracht zonder vertraging In 2004 verscheen de eerste

Nadere informatie

Nieuwe turbodiesels als top van het motorgamma

Nieuwe turbodiesels als top van het motorgamma Aandrijving Nieuwe turbodiesels als top van het motorgamma Vanaf lancering: uitgebreid gamma van 7 Euro 5-compatibele motoren Nieuwe 2.0 l dieselmotoren: laag brandstofverbruik en rijbereik van 1.200 km

Nadere informatie

Opbouw Racer Honda CBR 600/900 Door : Jochem Havermans & Gert-Jan Dillewijn

Opbouw Racer Honda CBR 600/900 Door : Jochem Havermans & Gert-Jan Dillewijn HET BEGIN Hier is het allemaal mee begonnen, de CBR 600 van Dave Boef, Seizoen 2003. Nadat het motorblok was overleden, had Dave het wel gehad met de CBR. Dave was ondertussen een eigen bedrijf begonnen

Nadere informatie

De RENAULT ONDERHOUDSBEURT

De RENAULT ONDERHOUDSBEURT Pagina 5. De Renault onderhoudsbeurt 6. Motor 7. Benzine en dieselmotor / roetfilter 8. Turbo & intercooler 9. Smeersysteem 10. Koelvloeistof systeem 11. In- & uitlaatsysteem 12. Aandrijflijn 13. Handgeschakelde

Nadere informatie

Examenopgaven VMBO-GL 2004

Examenopgaven VMBO-GL 2004 Examenopgaven VMBO-GL 2004 tijdvak 1 maandag 24 mei 9:00-11:00 uur VOERTUIGENTECHNIEK CSE GL Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Het gebruik van een symbolenboekje is toegestaan. Dit examen bestaat

Nadere informatie

Technisch Reglement. Klasse 01T 160cc 4T Mini

Technisch Reglement. Klasse 01T 160cc 4T Mini Technisch Reglement Klasse 01T 160cc 4T Mini 2015 TECHNISCH REGLEMENT KARTING NFK 01T 160cc 4T MINI Series NOOT: Dit aanvullend technisch reglement maakt deel uit van het NRK (NFK Reglement Karting) dat

Nadere informatie

Tekst carsten krome. 8 porschescenelive

Tekst carsten krome. 8 porschescenelive Masterpiec porsche 911 sr 2.5 Een Porsche 911 SR 2.5 zul je niet snel tegenkomen. Logisch, want er zijn er slechts eenentwintig van gebouwd. We schrijven het jaar 1972 als Porsche besluit om nog eenmaal

Nadere informatie

Kart Afstellingen. Uit- spoor en toe- spoor

Kart Afstellingen. Uit- spoor en toe- spoor Kart Afstellingen Een goed afgesteld kart chassis is een van de belangrijkste vereisten om snelle tijden te kunnen rijden. Een goede stuurmanskunst, banden met veel grip en een perfect afgestelde motor

Nadere informatie

Efficiëntie ontmoet performance. MAN TGX met nieuwe D38-motoren.

Efficiëntie ontmoet performance. MAN TGX met nieuwe D38-motoren. Efficiëntie ontmoet performance. MAN TGX met nieuwe D38-motoren. Performance in een nieuwe dimensie. In deze brochure zijn deels uitvoeringen afgebeeld die niet tot de standaarduitvoering behoren. 2. Fahrerhaus

Nadere informatie

Montagehandleiding 720cc Kit VGS

Montagehandleiding 720cc Kit VGS Hoe monteer je de 720cc kit? De volledige gedetailleerde handleiding is nog niet klaar, maar volgende stappen helpen je allicht op weg. Stap 1 : haal de motor volledig uit de wagen en demonteer deze volledig

Nadere informatie

EDEL COP ENERGIE. Een overgedimentioneerd apparaat betekent een te hoge energie rekening. gratis GREEN. Since 1892

EDEL COP ENERGIE. Een overgedimentioneerd apparaat betekent een te hoge energie rekening. gratis GREEN. Since 1892 Since 1892 EDEL PATENTED TECHNOLOGY Een overgedimentioneerd apparaat betekent een te hoge energie rekening 80, 100, 150, 200 or 270 L modellen Lucht als bron of vloerverwarming retour- leiding als bron

Nadere informatie

Koelvloeistofuitlaat voor externe verwarming. Algemeen

Koelvloeistofuitlaat voor externe verwarming. Algemeen Algemeen Algemeen Koelvloeistof kan worden gebruikt voor het verwarmen van externe elementen. Voorbeelden: gesloten opbouw, kraancabines en gereedschapskisten. Warmte wordt onttrokken aan de stroom in

Nadere informatie

Kleppendiagram. 4 kleppendiagram arbeidsdiagram ontstekingsvolgorde

Kleppendiagram. 4 kleppendiagram arbeidsdiagram ontstekingsvolgorde Kleppendiagram 4 kleppendiagram arbeidsdiagram ontstekingsvolgorde Het kleppendiagrampag57 Zowel inlaat- als uitlaatklep staan langer dan 180 0 open Beide kleppen staan gelijktijdig iets openen: de klepoverlap

Nadere informatie

X C D X C D. voertuigentechniek CSPE KB minitoets bij opdracht 1

X C D X C D. voertuigentechniek CSPE KB minitoets bij opdracht 1 voertuigentechniek SPE KB 2009 minitoets bij opdracht 1 variant d Naam kandidaat Kandidaatnummer Meerkeuzevragen Omcirkel het goede antwoord (voorbeeld 1). Geef verbeteringen aan volgens voorbeeld 2 of

Nadere informatie

Motorolie. Functies van motorolie De functies van motorolie zijn: smering; afdichting; koeling; geluidsdemping; reiniging.

Motorolie. Functies van motorolie De functies van motorolie zijn: smering; afdichting; koeling; geluidsdemping; reiniging. Motorolie Motorolie is een van de belangrijkste middelen om een verbrandingsmotor goed te laten werken. Olie zorgt ervoor dat de motor soepel loopt. Maar dat is niet de enige functie van motorolie. Functies

Nadere informatie

Finnik Autorapport - Alfa Romeo GT

Finnik Autorapport - Alfa Romeo GT Finnik Autorapport - Alfa Romeo GT Deze Alfa Romeo GT komt uit 2006 en kostte toen 39.490. Deze originele Nederlandse auto staat sinds 2006 op kenteken en is voorzien van een diesel motor die 150 PK levert.

Nadere informatie

Belgian Max Challenge

Belgian Max Challenge Belgian Max Challenge Technisch 2017 reglement KZ KZ 1. Chassis & motor Het chassis dient CIK gehomologeerd te zijn. Er kan enkel één chassis worden ingeschreven. Ieder chassis én motor(en) dienen voorzien

Nadere informatie

A170 / A200 AANTAL KLEPPEN MOTORCODE M / M TRANSMISSIE TYPE TYPE VSI INJECTOREN (RAIL NUMMER + KLEUR) RETROFIT VERSIE ( LPG / CNG ) LPG

A170 / A200 AANTAL KLEPPEN MOTORCODE M / M TRANSMISSIE TYPE TYPE VSI INJECTOREN (RAIL NUMMER + KLEUR) RETROFIT VERSIE ( LPG / CNG ) LPG AUTOMERK TYPE A170 / A200 CILINDERINHOUD 1700cc / 2000cc AANTAL KLEPPEN 8V MOTORCODE M266.940 / M266.960 TRANSMISSIE TYPE MT TYPE VSI INJECTOREN (RAIL NUMMER + KLEUR) 180/30430 ORANJE RETROFIT VERSIE (

Nadere informatie

- Dé internetsite voor de Automotive Professional

- Dé internetsite voor de Automotive Professional WWW.AMT.NL - Dé internetsite voor de Automotive Professional MOTOREN Techniek en achtergronden W en VV motoren VW en Audi roemen de compacte bouw Van W tot dubbel-v Op het gebied van motorenbouw blijven

Nadere informatie

Technisch onderwijs. Essex koeling en koppen

Technisch onderwijs. Essex koeling en koppen Technisch onderwijs Essex koeling en koppen Een tijdje geleden schreef ik al eens over de revisie van een Essex motorblok en wat daar zoal bij kwam kijken. Ik beloofde toen terug te komen op de cilinder

Nadere informatie

Puur en simpel. Grizzly 350 2WD

Puur en simpel. Grizzly 350 2WD Puur en simpel Neem een lichtgewicht chassis, imposante rijkwaliteiten en de kracht van de 348cc-luchtgekoelde ééncilinder, viertaktmotor en de keuze is simpel. De Grizzly 350 2WD, een ATV die u simpelweg

Nadere informatie

HOOFDSTUK 23 LIMIETEN

HOOFDSTUK 23 LIMIETEN HOOFDSTUK 23 LIMIETEN A. Algemeen 1. De volgende limieten van toepassing op alle wedstrijden die worden verreden onder auspiciën ETPC of een daarbij aangesloten organisatie. De limieten voor modifi ed/unlimited

Nadere informatie

928 Tech Talk: Koel Ventilatoren van de 928 (by Theo Jenniskens)

928 Tech Talk: Koel Ventilatoren van de 928 (by Theo Jenniskens) 928 Tech Talk: Koel Ventilatoren van de 928 (by Theo Jenniskens) De 928 heeft een dikke V8 en die behoeft enige koeling zoals de meeste auto s. Met name als er langzaam gereden wordt of als de AC aan staat.

Nadere informatie

Mercedes W123 Diesel Thermostaat

Mercedes W123 Diesel Thermostaat Mercedes W123 Diesel Thermostaat Replacement Het voelen van de hitte? Of, anderzijds, de motor niet warm genoeg krijgen? Het kan uw thermostaat zijn. Leren om het hier te vervangen. Geschreven door: Nicolas

Nadere informatie

- Dé internetsite voor de Automotive Professional

- Dé internetsite voor de Automotive Professional WWW.AMT.NL - Dé internetsite voor de Automotive Professional MOTORFIETSEN Techniek van de Aprilia RSV Mille Brute kracht uit opmerkelijke V-twin Alternatief Supersport-kanon Tot welke imposante prestaties

Nadere informatie

604_38_063 ALFA MITO JTD NL :07 Pagina 1 ALFA MiTo S E R V I C E

604_38_063 ALFA MITO JTD NL :07 Pagina 1 ALFA MiTo S E R V I C E ALFA MiTo S E R V I C E Dit supplement vormt een aanvulling op de informatie in het instructieboekje waarbij dit supplement geleverd wordt. Voor de onderwerpen die in dit supplement niet worden behandeld,

Nadere informatie

Een goede verbranding...

Een goede verbranding... Een goede verbranding... Met dank aan Wikipedia eerst een stukje geschiedenis: Een van de belangrijkste onderdelen van het ontstekingssysteem van een verbrandingsmotor met benzine(of gas) als brandstof

Nadere informatie

Ford Focus Electric. Alle begin is moeilijk. Vertrouwd

Ford Focus Electric. Alle begin is moeilijk. Vertrouwd Ford Focus Electric Alle begin is moeilijk Rij-impressie Ford is de op één na grootste leverancier van auto's met een elektromotor ter wereld. In Europa was daar tot nu toe weinig tot niets van te merken,

Nadere informatie

GASMOTOREN i Het Basisboek. inkijkexemplaar GASMOTOREN. Het Basisboek. Onder redactie van: Ing. A.J. de Koster. www.verbrandingsmotor.

GASMOTOREN i Het Basisboek. inkijkexemplaar GASMOTOREN. Het Basisboek. Onder redactie van: Ing. A.J. de Koster. www.verbrandingsmotor. GASMOTOREN Het Basisboek Onder redactie van: Ing. A.J. de Koster Inhoud 1.0 Inleiding gasmotoren 7 1.1 Geschiedenis van de gasmotoren 7 1.2 Werking van de gasmotor 8 1.3 Samenvatting 13 1.4 Vragen 13 1.5

Nadere informatie

VARIABELE KLEPTIMING VRAGEN

VARIABELE KLEPTIMING VRAGEN 26 EAT - Motormechanische systemen VARIABELE KLEPTIMING VRAGEN VRAGEN BLZ 92, 93 EN 94 1 Bij veel motoren wordt een variabele kleptiming gebruikt. a Wat is het doel van variabele kleptiming? Het doel van

Nadere informatie

BNL Karting Series. Technisch. reglement. Micro Max. Technisch reglement 2016 Micro Max RACB VISA: Versie 13-01-2016

BNL Karting Series. Technisch. reglement. Micro Max. Technisch reglement 2016 Micro Max RACB VISA: Versie 13-01-2016 BNL Karting Series Technisch 2016 reglement Micro Max MICRO MAX 1. Chassis Elk chassis moet volgens de CIK voorschriften zijn. Prototypes zijn niet toegelaten. Per wedstrijd mag slechts 1 chassis ingeschreven

Nadere informatie

INFORMATIE OVER RUILDELEN IN NEDERLAND EN EUROPA

INFORMATIE OVER RUILDELEN IN NEDERLAND EN EUROPA INFORMATIE OVER RUILDELEN IN NEDERLAND EN EUROPA Ons hoofdprogramma is gebaseerd op het ruilsysteem. Dit houdt in dat voor ieder door ons geleverd deel het oude deel retour moet komen zoals wij het deel

Nadere informatie

De hobby van Peter Gibson

De hobby van Peter Gibson De hobby van Peter Gibson Begin pagina English page Engelum Geschiedenis Dorpsfoto's Kerkklokken Bewoners Dorpsbelang Verenigingen Jeugdclub De oude doos Woningaanbod Sponsors K.v.Sla Raak Museum Fietsroute

Nadere informatie

HOOFDSTUK 5 : PROSTOCKS

HOOFDSTUK 5 : PROSTOCKS HOOFDSTUK 5 : PROSTOCKS A. Chassis Het chassis bestaat uit de volgende delen c.q. moet aan de volgende regels voldoen: 1. Een standaard motorblok of origineel vervangingsonderdeel waarin een standaard

Nadere informatie

WERKING VAN KOELSYSTEMEN PON-CAT.COM/KENNISCENTRUM

WERKING VAN KOELSYSTEMEN PON-CAT.COM/KENNISCENTRUM WERKING VAN KOELSYSTEMEN Het belang van een goed werkend koelsysteem WAT DOET EEN KOELSYSTEEM? Het koelsysteem zorgt ervoor dat thermische energie uit de motor afgevoerd wordt waardoor de temperatuur in

Nadere informatie

Gemaakt door Nico van Dam, t.b.v. www.dutchfs.com/ 04 december 2006.

Gemaakt door Nico van Dam, t.b.v. www.dutchfs.com/ 04 december 2006. Gemaakt door Nico van Dam, t.b.v. www.dutchfs.com/ 04 december 2006. inleiding flight simulator: Starten met Cessna alles uit zetten voor de cold & dark cockpit Vliegtuig kiezen = Lockheed L-049A Constellation

Nadere informatie

De koning zonder grenzen

De koning zonder grenzen De koning zonder grenzen Land- en tuinbouwers zijn dol op deze ATV. Met de Grizzly 350 4WD kunt u alle kanten op. De robuuste motor met Ultramatic transmissie is gemaakt voor steile hellingen en beklimmingen.

Nadere informatie

Finnik Autorapport - Alfa Romeo GT

Finnik Autorapport - Alfa Romeo GT Finnik Autorapport - Alfa Romeo GT Personenauto Kentekenstatus (Geldig, gedemonteerd, geëxporteerd of ongeldig) Kleur Brandstof (bijv. benzine, diesel, electrisch) G3 (is er een gastank ingebouwd) 07-PT-BK

Nadere informatie

NLEIDING Deze vertaling is door Technautic B.V. met de grootst mogelijke zorg samengesteld.

NLEIDING Deze vertaling is door Technautic B.V. met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Nasa EX-1 INLEIDING. Het is gebruikelijk om koelwater te injecteren in motor uitlaatsystemen. Deze koeling reduceert temperatuur van het uitlaatgas tot een niveau waar rubberen en polymeer uitlaatgasbestanddelen

Nadere informatie

LANGE LEVENSDUUR WEINIG ONDERHOUD. Atlas Copco Stationaire luchtcompressoren

LANGE LEVENSDUUR WEINIG ONDERHOUD. Atlas Copco Stationaire luchtcompressoren Atlas Copco Stationaire luchtcompressoren Lserie Oliegesmeerde en olievrije zuigercompressoren 0,55 kw / 0,75 PK LANGE LEVENSDUUR WEINIG ONDERHOUD De Lserie van Atlas Copco: duurzame oliegesmeerde en olievrije

Nadere informatie

Terug naar drie cilinders

Terug naar drie cilinders MV Agusta F3 Terug naar drie cilinders Driecilinder automotoren zijn de trend, bij motorfietsen zijn ze een uitzondering. Eigenlijk is alleen Triumph nog met uitsluitend driecilinders op de markt. Benelli

Nadere informatie

N. B. De OPITEC bouwpakketten zijn gericht op het onderwijs.

N. B. De OPITEC bouwpakketten zijn gericht op het onderwijs. N. B. De OPITEC bouwpakketten zijn gericht op het onderwijs. N455986#1 1 Onderdelenlijst Pos. Aantal Omschrijving Materiaal Maten (in mm) 1 2 Chassis a) chassisbalken grenen 5 x 15 x 300 1 b) dwarsbalk

Nadere informatie

Klein vaarbewijs. 7 e bijeenkomst

Klein vaarbewijs. 7 e bijeenkomst Klein vaarbewijs 7 e bijeenkomst programma Testje Motoren Koeling Aandrijving Stuurinrichting Controles voor vertrek Controles tijdens de vaart Controles tijdens lang stilliggen Onderdelen van de voorstuwing

Nadere informatie

RON BOSMA. bij TwInSpark EVEN VOO;RSTE~ door Jan en Saskia Verwaal. in het Nationaat Militair Museum. KNAC nieuws en FEHAC nieuws.

RON BOSMA. bij TwInSpark EVEN VOO;RSTE~ door Jan en Saskia Verwaal. in het Nationaat Militair Museum. KNAC nieuws en FEHAC nieuws. bij TwInSpark R door Jan en Saskia Verwaal N in het Nationaat Militair Museum EVEN VOO;RSTE~ LEN RON BOSMA -- Verder in dit nurnmc o.a. EvenementenkaLender, Nationale dubratly, Technische clubmeeting,

Nadere informatie

Naam: Jasper Hop Klas : WP 13 B2 Studentnummer: Datum: Rapport Ontwerpen 4

Naam: Jasper Hop Klas : WP 13 B2 Studentnummer: Datum: Rapport Ontwerpen 4 Naam: Jasper Hop Klas : WP 13 B2 Studentnummer: 13104675 Datum: 15-01-2014 Rapport Ontwerpen 4 Titel blad. Door: Jasper Hop Student nummen : 13104675 Klas : Wp13B2 datum : 15-01-2014 Programma gebruikt:

Nadere informatie

Luchtfilter vervangen en filterhuis reinigen

Luchtfilter vervangen en filterhuis reinigen Luchtfilter vervangen en filterhuis reinigen Interval: 10.000 km. Luchtfilter: 17.11.36.51 / UFI 2777900 Hoe werkt het? De V50 Nato is een verbrandingsmotor. In de cilinder wordt een mengsel van benzine

Nadere informatie

GEBOUWEN SCHOLEN BEURSHALLEN HORECA ZWEMBADEN BEDRIJFSHALLEN KANTOREN WINKELS. HR-WTW Hoog Rendement Warmteterugwinning

GEBOUWEN SCHOLEN BEURSHALLEN HORECA ZWEMBADEN BEDRIJFSHALLEN KANTOREN WINKELS. HR-WTW Hoog Rendement Warmteterugwinning GEBOWEN SCHOLEN BERSHALLEN HORECA ZWEMBADEN BEDRIJFSHALLEN KANTOREN WINKELS HRWTW Hoog Rendement Warmteterugwinning Ventileren Doordat gebouwen steeds beter geïsoleerd worden en daardoor hermetisch zijn

Nadere informatie

lnhoud 1 De ottomotor 1.1 Vierslagprincipe 1.2 Mengselvorming 1.3 Mengselvormingssystemen

lnhoud 1 De ottomotor 1.1 Vierslagprincipe 1.2 Mengselvorming 1.3 Mengselvormingssystemen Een benzine-inspuitsysteem moet onder de meest uiteenlopende bedrijfsomstandig heden de juiste verhouding bepalen tussen lucht en brandstof. Vroeger stond de ontwikkeling van benzine-inspuiting of -injectie

Nadere informatie

Smeercircuit. Oliestroom in motorblok

Smeercircuit. Oliestroom in motorblok Smeercircuit Oliestroom in motorblok 1. Oliesproeiers (5 x) 2. Hoofdolie-toevoergalerij 3. Olie van oliekoelerhuis 4. Olie naar oliekoeler/filters (vanaf oliepomp en via motorblok) 5. Carter 6. Olie-aanzuigleiding

Nadere informatie

INBOUWTIPS REVISIEMOTOREN

INBOUWTIPS REVISIEMOTOREN INBOUWTIPS REVISIEMOTOREN 1) Algemeen: Wij danken u voor de aanschaf van een product van Ide Automotive en wensen u en de eindgebruiker nog veel rijplezier toe. Het succes van deze transactie en daarmee

Nadere informatie

Jong van geest. Alvis Speed 25 Labro Special (1937)

Jong van geest. Alvis Speed 25 Labro Special (1937) Alvis Speed 25 Labro Special (1937) Jong van geest Het automerk Alvis bestaat al sinds 1967 niet meer. De Alvis Speed 25 Labro Special op deze pagina s rolde 30 jaar voor het merk ter ziele ging van de

Nadere informatie

- Uitvoeringsvormen van scheepsdieselmotoren. - Snellopende 4-slag trunkzuigermotoren. - Middelsnellopende 4-slag trunkzuigermotoren

- Uitvoeringsvormen van scheepsdieselmotoren. - Snellopende 4-slag trunkzuigermotoren. - Middelsnellopende 4-slag trunkzuigermotoren - Uitvoeringsvormen van scheepsdieselmotoren - Snellopende 4-slag trunkzuigermotoren - Middelsnellopende 4-slag trunkzuigermotoren - Langzaamlopende 2-slag kruishoofdmotoren Samengesteld door : R. van

Nadere informatie

Keuzevak Automotive Design

Keuzevak Automotive Design Keuzevak Automotive Design Roeland Wielaard 0914800 Automotive Engineering 11-04-16 1 Inhoudsopgave Opdracht 1 blz 3 Opdracht 2 blz 4 Opdracht 3 blz 7 Opdracht 4 blz 10 Opdracht 5 blz 15 Opdracht 6 blz

Nadere informatie

MODELJAAR 2004 TYPE GOEDKEUR ( R115 ) PLAATSING GOEDKEUR STICKER SET NUMMER 337/

MODELJAAR 2004 TYPE GOEDKEUR ( R115 ) PLAATSING GOEDKEUR STICKER SET NUMMER 337/ AUTOMERK CHRYSLER TYPE 300C CILINDERINHOUD 3500 CC AANTAL KLEPPEN 24V MOTORCODE V6 TRANSMISSIE TYPE AT TYPE VSI INJECTOREN ( RAIL NUMMER + KLEUR ) 2 x 180/30340 GEEL RETROFIT VERSIE ( LPG / CNG ) LPG BRANDSTOF

Nadere informatie

Gemaakt door: Gijs Willemsen Klas: 20M2A1A Vakdocent: Dhr. te Spenke Datum: 1 oktober 2008 Gijs Willemsen 1

Gemaakt door: Gijs Willemsen Klas: 20M2A1A Vakdocent: Dhr. te Spenke Datum: 1 oktober 2008 Gijs Willemsen 1 1 Gemaakt door: Klas: 20M2A1A Vakdocent: Dhr. te Spenke Datum: 1 oktober 2008 Inhoudsopgave. Pag. Nr. Voorpagina 1 Inhoudsopgave 2 Inleiding 3 Innovatie in olie Single, - en multi-grade 4 Dopes 4 Low-saps

Nadere informatie

Loodvervanger toevoegen aan de benzine wel/niet? Geplaatst door 250Petrolgrun - 18 mei :35

Loodvervanger toevoegen aan de benzine wel/niet? Geplaatst door 250Petrolgrun - 18 mei :35 Loodvervanger toevoegen aan de benzine wel/niet? Geplaatst door 250Petrolgrun - 18 mei 2013 19:35 Beste liefhebbers van de oude Mercedes-Benz, Na een gesprek met Cor de Jong van Mercedes-Klassieker Service

Nadere informatie