Instructie Sport & Spelleiders pagina 1 van 8

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Instructie Sport & Spelleiders pagina 1 van 8"

Transcriptie

1 Instructie Sport & Spelleiders pagina 1 van 8 Wat je kunt verwachten Team building Sport & Spel staat voor een leuke week, samenwerkend met een krachtig team om de kinderen (en alle leiders) en te gekke tijd te geven. De activiteiten worden echt een succes als iedereen zijn deel doet. Activiteit naar activiteit De dagindeling van de Sp&Sp leiding loopt langs de activiteiten; voorbereiden, begeleiden en weer opruimen. Tussen de activiteiten is er vaak wel vrije tijd, maar wat flexibiliteit is wel nodig voor als er onverwachts extra dingen voor moeten worden bereid. Veel afwisseling De ene keer werk je in met grote groep, dan weer sta je alleen of met z n tweetjes in het bos. Soms heb je onderbouw kinderen om je heen, dan weer bovenbouw kinderen. Je kan zelfstandig een spel leiden, maar je kan ook als figurant een rol spelen. Daarnaast kan er een beroep op je gedaan worden op allerlei hand en spandiensten te verrichten. Eigen inbreng Wat je precies gaat doen wordt elke ochtend in de Sp&Sp bespreking bepaald, hierbij wordt natuurlijk zoveel mogelijk rekening gehouden met jouw wensen. Als je leuke ideeën hebt, willen wij altijd proberen of daar iets mee gedaan kan worden, tussen de activiteiten door is er altijd wel tijd om deze dingen uit te werken. Kortom; een week die je nooit meer vergeet! Omgang met elkaar Algemeen doel Kinderen een prettige week laten hebben in de vrije natuur. Wie is wie De hoofdleider heeft de verantwoordelijkheid over het hele Sport & Spel (Sp&Sp) gebeuren, onder hem functioneren één of twee co-leiders. Zij hebben de verantwoordelijkheid over het Sp&Sp gebeuren van hun bouwgroep. Teamspirit Alleen gezamenlijk kunnen we ervoor zorgen dat onze groep een hecht team wordt. Ieder persoon is daarom belangrijk. We hebben elkaar nodig. Op momenten dat er geen Sport&Spelactiviteit is moet er vaak nog veel worden klaargezet. Kijk daarom altijd even rond of je hulp ergens gebruikt kan worden.

2 Instructie Sport & Spelleiders pagina 2 van 8 Maak dingen bespreekbaar Gedurende de week raken we vermoeid en zullen soms minder kunnen hebben. Juist dan is het belangrijk er te zijn voor elkaar. Als er dingen gebeuren die niet afgesproken zijn, praat daar dan met elkaar over. Een hoofd of co-leider staat altijd open voor wat de Sp&Sp leider belangrijk vindt. Waar je rekening mee moet houden Flexibiliteit Alle activiteiten (opstaan, ochtendgym, ontbijt, corvee, spel etc.) moeten goed op elkaar aansluiten. Daar is veel overleg voor nodig. In ieder geval met elkaar, maar ook met de hoofd en co-leiders Sport & Spel. Door verschillende omstandigheden is het mogelijk dat programmaonderdelen moeten schuiven. Soms zullen bepaalde onderdelen zelfs vervallen! Basis richtlijnen Sport & Spel activiteit Sport & Spel boekjes Geheimhoudingsplicht over de spellen die we gaan doen. Gebruik het Sp&Sp boekje als naslagwerk voor de spellen die worden uitgelegd. Jij kan dan nog bepaalde dingen aan de groepen duidelijk maken. Als je verdwaald niet verder dwalen, maar gelijk bellen. Altijd plattegrond bij je (zie sp&sp boekje) Spelvoorbereiding Er wordt ruim van te voren de spullen van het spel klaargezet en het speelveld uitgezet. Zorg ervoor dat het speelveld duidelijk is afgebakend door paden die als grens dient of anders met een rood wit lint. (Dit word zoveel mogelijk aangegeven door de Sp&Sp hoofdleiders.) Zorg dat je voor het uitzetten alles bij je hebt wat je nodig hebt voor het spel. Spelvoorschriften Voor elk spel gelden kleding adviezen. Volg deze adviezen voor jezelf ook op. Alle Sp&Sp leiders zijn herkenbaar aan hun eigen sjaal. OB en BB hebben hun eigen camouflageprint. Deze sjaaltjes blijven in tegenstelling tot de groepen eigendom van sport & spel en moeten dus voor vertrek weer worden ingeleverd. Spelregels Zorg dat je de spelregels voor het spel dat je begeleidt, zelf goed kent, begrijpt en eventueel kunt onderbouwen.

3 Instructie Sport & Spelleiders pagina 3 van 8 Veiligheid Zorg bij het uitzetten van de spellen dat er geen gevaarlijke takken e.d. liggen op het veld of ren bos. Mochten er toch gevaarlijke belemmeringen zijn die niet kunnen worden weggehaald. Markeer deze dan met een rood wit lint. Let erop dat er tijdens het spel geen gevaarlijke situaties voordoen, probeer zo nodig het kind of hun leider er op te wijzen. Mocht er zich een ongeval met een lichte blessure, ga dan met de persoon naar de EHBO er. N.B. Is er een blessure aan de benen of een zwaar letsel, haal dan de EHBO er erbij en ga niet met de persoon slepen. Alertheid Let tijdens het spel goed op veiligheid, eerlijkheid en sportiviteit. Wees niet partijdig en moedig elke groep evenveel aan. Wees met je beoordeling eerlijk en redelijk. Wedstrijd De wijdstrijd gaat tussen jongens van hun eigen bouwgroep en de meisjes van hun eigenbouwgroep. Elke dag worden de 1e t/m 3e plek bekent gemaakt voor de spellen. Eventueel een traktatie voor de winnaar. Bonuspunten Een beloning kun je zelf geven aan de kinderen om positief gedrag in te versterken. Een beloning kun je geven door een complimentje, een medaille, traktatie of iets anders. Deze kunnen ze dan verdienen bij: ijver, eerlijkheid, discipline, trouw, behulpzaamheid, toewijding, dankbaarheid, goedheid e.d. Pauze tijdens activiteiten De groepsleider laat de kinderen bij elkaar laat zitten. Als ze moe zijn hebben ze de neiging om rusteloos rond te gaan rennen, daar worden jullie als leiders ook moe van. Als ze even rustig zitten hebben de groepsleiders de tijd om ze een peptalk te geven, wat te laten te drinken, een strategie uit te leggen, een conflict op te lossen. Het grote voordeel is dat de kinderen dan ook écht even gerust hebben. Puntentelling Er zal een persoon zijn aangewezen die de puntentelling bijhoud. Het is verstandig dat deze persoon een schaduw puntentelling bijhoudt, wel dat de bonuspunten belangrijker zullen zijn dan de overige punten. Scorekaarten Werk zoveel mogelijk met dezelfde scorekaarten. Als je klaar bent met het spel of onderdeel, noteer je op welke plaats elke groep is geëindigd. Wees met je beoordeling wel eerlijk en redelijk. Vul de deel factor in (aantal meespelende kinderen uit een groep). Lever de ingevulde kaart in bij degene die de puntentellingen bijhoud.

4 Instructie Sport & Spelleiders pagina 4 van 8 Conflictsituaties Mocht er zich een onenigheid voordoen, en je kunt dit zelf snel oplossen, dan mag je dat doen. Doe dit zoveel mogelijk via zijn/haar groepsleider. Ga nooit in discussie jij bent de scheidsrechter en bepaald. Als een groepsleider het niet eens is met de Sp&Sp leider, dan kun je hun beter verwijzen naar de leiding van Sp&Sp. Blijf tijdens het spel enthousiast! Een kind wat brutaal is of zich op een andere manier niet aan de regels houdt, ga je mee naar zijn of haar groepsleider en verteld wat er aan de hand was. Breng altijd je Sp&Sp leiding op de hoogte, als er een conflict heeft plaatsgevonden. Andere groep Als je ziet dat er zaken structureel misgaan in een andere groep dan is het goed om dat aan de Sp&Sp leiding te melden. Is het een incident, dan kun je proberen om daar met de betreffende groepsleider over te praten. Het voor de groep staan Uitgangspunt Als sport & speller is de kans dat je een keer voor een groep komt te staan. Je geeft opdrachten, maakt afspraken en legt spelen uit. Voor iemand die dit niet dagelijks doet is het niet altijd even gemakkelijk. Je moet er namelijk voor zorgen dat je de aandacht krijgt, de aandacht vasthoudt, onrustige elementen in bedwang houdt en de opbouw van je verhaal logisch en begrijpelijk is. Dit zijn nogal wat zaken die je allemaal tegelijk moet doen. Ze willen wel De meeste deelnemers van het kinderkamp weten wat ze te wachten staat. Ze hebben er zin in. Een rumoerige groep wil wel, maar is gewoon wat enthousiast. Niet te verwarren met druk en vervelend, wat sommigen wel eens denken. Speluitleg Het uitleggen van een spel moet logisch in elkaar zitten. Het spel kun je, indien nodig, thuis uit je hoofd leren. Oefen thuis met hardop uitleggen voor de spiegel. Verzamelen Kinderen moeten zich snel verzamelen. De groepsleiders hebben daar een actieve rol in. Het moment van beginnen Wanneer de hele groep druk is en een hoop herrie maakt, kom je er vaak niet bovenuit. Je kunt wachten op een moment van stilte in de herrie. Van tijd tot tijd is er namelijk een heel kort moment dat niemand even iets zegt. Dat moment pak je om je eerste zin te zeggen. Die zal duidelijk verstaanbaar moeten zijn.

5 Instructie Sport & Spelleiders pagina 5 van 8 Houding Denk er aan hoe je voor de groep staat. Lichaamstaal is hier erg belangrijk. Sta dus rechtop en straal uit dat je iets gaat vertellen dat belangrijk, interessant en vooral leuk is om te horen. Jij bent aan het woord Laat vanaf het begin duidelijk zijn dat jij aan het woord bent. Zodra iemand je stoort in je verhaal moet je gelijk duidelijk maken dat, dat niet gewenst is. Doe dit kort, zonder al te veel aandacht, maar wel serieus. Dus niet in de vorm van een grapje. Je hoeft ook niet boos te worden. Orde Uiteindelijk zijn de groepsleiders verantwoordelijk voor de orde in de groep. Bij te veel wanorde laat je duidelijk weten dat je pas verder gaat als het weer rustig is. Als het te lang duurt herinner je de groepen eraan dat het alleen van hun eigen speeltijd af gaat. Meestal zullen de kinderen dan elkaar corrigeren. Spreken Praat niet te snel. De deelnemers worden dan overdonderd met informatie. Als je langzaam spreekt heb je meer tijd om na te denken over wat je precies wilt zeggen. Articuleer duidelijk. Slik geen woorden in. De toon van je verhaal moet gezellig zijn. Niet saai en monotoon. Laat zien Wil je iets laten zien, b.v. een aftekenkaart, houd het dan naast je hoofd omhoog. Dan draai je langzaam langs de hele groep. Doe dit niet te snel, want vaak is er een hoop te zien op zo n papier. Praat intussen rustig door. Doe voor Laat vooral bij ingewikkelde spellen zien hoe het gebeurd. Kinderen daarvoor uitkiezen betrekt hen er meer bij. Eind van je verhaal Jij geeft aan dat het gezamenlijke gedeelte is afgelopen. Doe dit door het duidelijk te zeggen. Je laatste zin is de eerste handeling die ze moeten gaan doen; Iedereen nu eerst warme kleren aantrekken en daarna verzamelen bij de vlaggenmast of Ga allemaal een pen halen bij Christine. of Blijf rustig zitten tot Andy je komt halen

6 Instructie Sport & Spelleiders pagina 6 van 8 Aankomst op het kamp Auto s Auto s meteen wegzetten als je uitgeladen hebt, auto s niet voor de opritten parkeren. Let er op dat alle gebouwen bereikbaar blijven voor noodvoertuigen. Ontvangst De kinderen worden door hun groepsleider opgewacht bij de inchecktafel om de kinderen te begeleiden naar de slaapzaal. Kijk of je in contact kunt komen met de kinderen. Je kunt bijvoorbeeld samen een spel gaan doen. Vrijspel Tijdens het vrijspel na een activiteit kunnen de kinderen zelf kiezen wat ze willen doen en met wie. Ze kunnen dus met kinderen van andere groepen gaan spelen. Bij ons is er een persoon aangewezen die de speluitgifte beheerd. Let er ook op dat spullen na het vrijspel weer worden opgeruimd! Opening van het kamp Appèl Als het eerste toeter signaal gegeven wordt voor een spel zijn er nog een paar minuten voor de Sp&Sp leiders om zich evt. te verzamelen bij de groepen. Na het tweede signaal wordt iedereen meteen verwacht. Iedereen staat daar dan in vol ornaat. Overleg Na het appèl verzamelen alle Sp&Sp leiders zich direct in het Sp&Sp honk voor het eerste overleg. Hier wordt verteld wat er verder gaat gebeuren deze week, maar houdt alle activiteiten geheim. Zorg dat je het programma niet kwijtraakt zodat kinderen het kunnen vinden. Avond eten Als Sp&Sp leider eten we op de daarvoor bestemde plaats. Over het algemeen scheppen wij als laatste op. (15 minuten later) Corvee Sp&Sp doet hun eigen corvee, overleg onderling wie de tafel dekt en wie er gaat afwassen. Etensresten niet door aanrecht of wc wegspoelen, gooi het in de daarvoor bestemde bakken. De slaschalen zelf afwassen en schoon naar de keuken brengen.

7 Instructie Sport & Spelleiders pagina 7 van 8 De avond Samenkomst Als Sp&Sp ben je in de avonddienst bij de bouwgroep waar je ook bij het avondspel ingedeeld bent. Het zal voor Sp&Sp leiders niet altijd mogelijk zijn om het hele programma te volgen, dit omdat er voorbereidingen getroffen moeten worden voor het avondspel. Voorbeeldschap Als je in de zaal bent, doe dan goed met het programma mee. Jij bent een voorbeeld voor de kinderen. Sta altijd achterin de zaal, zodat je altijd te vinden bent als iemand je nodig heeft. Sp&Sp activiteit Voor een Sp&Sp activiteit wordt er een appèl gehouden voor de groepen, meestal start de activiteit meteen na het appèl. Belangrijke informatie Als het avondspel klaar is heeft de Co-leider van Sp&Sp direct alle relevante informatie nodig van de overige Sp&Sp leiders, die van belang kunnen zijn bij de gezamenlijke bespreking. Opruimen Sp&Sp honk Na het avondspel van de onderbouw, ruimen de o.b. Sp&Sp leiders het SP&Sp honk op, zodat de volgende dag alles weer overzichtelijk is. Hierna kun je gaan slapen of nog wat gezellig nakletsen. Gezamenlijke groepsbespreking Na het avondspel gaat de Sp&Sp leiding naar de avondbespreking. Tijdens de bespreking zijn alleen de groepsleiders en kernstaf aan het woord, de rest kan meeluisteren. Het verloop van de dag en eventuele knelpunten worden besproken. Er worden vaak afspraken gemaakt voor de volgende dag en er wordt wat nagekletst. Mocht je dringende zaken hebben, vertel dit dan aan de Sp&Sp leiding.

8 Instructie Sport & Spelleiders pagina 8 van 8 De ochtend & verder Opstaan en bidstond Zorg dat je op tijd wakker bent. Ochtend sport & spel activiteit Tijdens de kinderkerk van de onderbouw is er voor de kinderen en leiders van de bovenbouw een sport & spelactiviteit dat kan bestaan uit aerobic, drill o.i.d. Tijdens deze activiteit is er ruimte om een dingen voor de spellen voor te bereiden. Gezamenlijk ontbijten Na de ochtendgym gaan we ontbijten in ons Sp&Sp honk. Sp&Sp bespreking Na en tijdens het ontbijt hebben we een Sp&Sp bespreking in ons honk. We evalueren hier de vorige dag en bespreken de spellen van de dag, verdelen de taken en verantwoordelijkheden. Iedereen moet hierbij op tijd aanwezig zijn! Kinderkerk Tussen de ochtendbesprekingen door gaan we naar de kinderkerk. Na het spektakeldrama gaan we direct weer terug naar onze Sp&Sp bespreking. Uitgerust? Zorg dat je uitgerust aan de kampweek begint, het is namelijk geen vakantie. Mocht je in de loop van de week ziek worden, laat dat dan direct weten zodat iemand je (tijdelijk) kan vervangen. Vergeet niet alles wat je hebt voorbereid mee te nemen.

Aandachtspunten algemeen

Aandachtspunten algemeen Aandachtspunten algemeen Sport & Spel boekjes Geheimhoudingsplicht over de spellen die we gaan doen. Gebruik het spelregelboekje als naslagwerk voor de spellen die worden uitgelegd. Jij kunt dan nog kleine

Nadere informatie

Inleiding. Autisme & Communicatie in de sport

Inleiding. Autisme & Communicatie in de sport Sanne Gielen Inleiding Starten met een nieuwe sport is voor iedereen spannend; Hoe zal de training eruit zien? Zal de coach aardig zijn? Heb ik een klik met mijn teamgenoten? Kán ik het eigenlijk wel?

Nadere informatie

Langer blijven!!! Het is NIET toegestaan dat kinderen na de sportdag langer blijven.

Langer blijven!!! Het is NIET toegestaan dat kinderen na de sportdag langer blijven. OPZET GROEPEN 5,6 (van 8:50 tot 14:15) Iedere dag starten we met een leuke warming-up op het veld (op muziek). In de ochtend hebben we gekozen voor een opzet van droge spelen op de ligweide. Na de lunch

Nadere informatie

leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen

leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen Dit is een brochure, gemaakt voor leerlingen met NLD. Naast deze brochure is er ook: - een brochure met informatie voor ouders van kinderen met NLD en - een brochure

Nadere informatie

Online Titel Competentie Groepsfase Lesdoel Kwink van de Week

Online Titel Competentie Groepsfase Lesdoel Kwink van de Week onderbouw Les 1 Online Dit ben ik! Besef van jezelf Forming Ik kan mezelf voorstellen aan een ander. Ken je iemand nog niet? Vertel hoe je heet. Les 2 Online Hoe spreken we dit af? Keuzes maken Norming

Nadere informatie

Deze steekkaarten met tips rond competenties:

Deze steekkaarten met tips rond competenties: Deze steekkaarten met tips rond competenties: zijn een onderdeel van de competentietoolkit ter ondersteuning van sociale sportpraktijken gericht op het ontwikkelen van jongeren. hebben tot doel om te werken

Nadere informatie

IK WIJZER. Ik wil graag weten wie ik ben

IK WIJZER. Ik wil graag weten wie ik ben IK WIJZER Ik wil graag weten wie ik ben Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Jouw uitslag... 4 Copyright DilemmaManager B.V. Pagina 2 van 8 1 Inleiding Hallo Ruben, Dit is de uitslag van jouw Ik-Wijzer.

Nadere informatie

Feedback Project Ergonomisch Ontwerpen

Feedback Project Ergonomisch Ontwerpen Feedback Project Ergonomisch Ontwerpen Competenties Sociaal en communicatief functioneren (P9) Initiatief (P10) Reflectie (P11) Afgelopen module heb je met een groepje gewerkt aan je project. In week 7

Nadere informatie

Spelregels. Voor scheidsrechters Van. Pupillen

Spelregels. Voor scheidsrechters Van. Pupillen Spelregels Voor scheidsrechters Van Pupillen Augustus 2013 VCR-JEUGDBESTUUR DE VOORBEREIDING Vooraf Kom minimaal een kwartier voor aanvang van de wedstrijd bij het terrein en meld je bij de leider van

Nadere informatie

Schakenbosch in het kort. Informatie voor jongeren en ouders

Schakenbosch in het kort. Informatie voor jongeren en ouders Schakenbosch in het kort Informatie voor jongeren en ouders Het lukt mij niet om vrienden te maken en te houden. Ik word zo snel boos, dat ik het zelf niet begrijp. Ik doe dingen die ik niet wil, omdat

Nadere informatie

Ontvangst nieuwe ouder/kind

Ontvangst nieuwe ouder/kind Pagina: 1 van 13 NIEUWE KINDEREN Ontvangst nieuwe ouder/kind Ouder en kind voelen zich op hun gemak Vertrouwensband opbouwen, zodat ouders en kind zich thuis voelen. Richtlijnen Pm-ers stellen zichzelf

Nadere informatie

Almtopper één Op basisschool De Alm zijn wij beleefd en aardig tegen elkaar

Almtopper één Op basisschool De Alm zijn wij beleefd en aardig tegen elkaar Tilburg, februari 2014 Almtopper één Op basisschool De Alm zijn wij beleefd en aardig tegen elkaar Wanneer ik iets nodig heb, vraag ik daar vriendelijk om Ik begroet de leerkrachten en mijn klasgenootjes

Nadere informatie

Hand-outs ouderavond jaar 2

Hand-outs ouderavond jaar 2 Hand-outs ouderavond jaar 2 Inhoudsopgave Werkblad: Uitdagingen in gedrag 2 Overzicht voorwaarden voor gedragsverwachtingen 3 Matrix voor Thuis (leeg) 4 Matrix voor Thuis (ingevuld) 5 Les in goed gedrag

Nadere informatie

- Een docent controleert of jij je huiswerk op hebt geschreven. - Je hebt aanmoediging nodig om je huiswerk te noteren.

- Een docent controleert of jij je huiswerk op hebt geschreven. - Je hebt aanmoediging nodig om je huiswerk te noteren. Schoolse competenties Competentie 1: Agendagebruik - Je schrijft je huiswerk in je agenda als dit wordt opgegeven. - Je agenda ziet er verzorgd uit. - Een docent controleert of jij je huiswerk op hebt

Nadere informatie

Inleiding WIST JE DAT JE GEVOEL VAAK BEPAALT WAT VOOR HUMEUR JE HEBT?

Inleiding WIST JE DAT JE GEVOEL VAAK BEPAALT WAT VOOR HUMEUR JE HEBT? Inleiding Gevoelens: we hebben ze allemaal. Maar soms is het lastig te weten hoe je je nu écht voelt. Je bent blij, maar ook zenuwachtig. Of je weet niet of je boos of verdrietig bent. Of je snapt niet

Nadere informatie

AMIGA4LIFE. Hooggevoelig, wat is dat? WWW.AMIGA4LIFE.NL T. 06-424 99985 @AMIGA4LIFECOACH VLAARDINGEN

AMIGA4LIFE. Hooggevoelig, wat is dat? WWW.AMIGA4LIFE.NL T. 06-424 99985 @AMIGA4LIFECOACH VLAARDINGEN AMIGA4LIFE Hooggevoelig, wat is dat? 7-10 jaar WWW.AMIGA4LIFE.NL T. 06-424 99985 @AMIGA4LIFECOACH VLAARDINGEN 1 voorlichtingsbrochure hooggevoeligheid - www.amiga4life.nl Ik heb een talent! Ik kan goed

Nadere informatie

Werkwijzer Verslagkring:

Werkwijzer Verslagkring: Werkwijzer Verslagkring: 1. Je maakt een tweetal. 2. Met zijn tweeën kies je een onderwerp, waarin jullie je willen verdiepen en waarover jullie meer willen weten. 3. Samen ga je op zoek naar informatie

Nadere informatie

JUST BE YOU.NL. Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! 23 tips voor direct meer zelfvertrouwen. Marian Palsgraaf - www.justbeyou.

JUST BE YOU.NL. Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! 23 tips voor direct meer zelfvertrouwen. Marian Palsgraaf - www.justbeyou. JUST BE YOU.NL Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! 23 tips voor direct meer zelfvertrouwen Marian Palsgraaf - www.justbeyou.nl Het mooiste wat je kunt worden is jezelf. Mijn passie is mensen te helpen

Nadere informatie

TIPS VOOR MOEILIJKE TIJDEN

TIPS VOOR MOEILIJKE TIJDEN TIPS VOOR MOEILIJKE TIJDEN Deze folder legt uit hoe ouders gedragsproblemen van hun kinderen kunnen veranderen. TIPS VOOR MOEILIJKE TIJDEN Deze folder is bedoeld om ouders te helpen gedragsproblemen van

Nadere informatie

Help, ik kan het niet alleen!

Help, ik kan het niet alleen! Help, ik kan het niet alleen! Even voorstellen Fanny Cattenstart Trainingen / lezingen / workshops Observaties en begeleiding Plusgroepen Advies aan organisaties Begeleiding ouders en kinderen Gratis webinars

Nadere informatie

Onderzoek van de blaas en urinewegen bij kinderen. (mictiecystogram)

Onderzoek van de blaas en urinewegen bij kinderen. (mictiecystogram) Onderzoek van de blaas en urinewegen bij kinderen (mictiecystogram) De afspraak voor het mictiecystogram Het onderzoek vindt plaats op de afdeling radiologie: Datum:.. Dag/tijdstip: dag. uur Je wordt van

Nadere informatie

Achterdochtig gedrag. Hieronder hebben we de inhoud van de aflevering Achterdochtig gedrag samengevat. Gemakkelijk om er nog eens bij te pakken.

Achterdochtig gedrag. Hieronder hebben we de inhoud van de aflevering Achterdochtig gedrag samengevat. Gemakkelijk om er nog eens bij te pakken. Achterdochtig gedrag Hieronder hebben we de inhoud van de aflevering Achterdochtig gedrag samengevat. Gemakkelijk om er nog eens bij te pakken. Wat is achterdochtig gedrag? Dementie kan ervoor zorgen dat

Nadere informatie

WELKOMSTBOEKJE JONGSTE JEUGD

WELKOMSTBOEKJE JONGSTE JEUGD Copyright 2017 - HBS - Niets uit dit document mag geheel of gedeeltelijk worden verveelvoudigd, opgeslagen of openbaar worden gemaakt, op welke wijze dan ook, zonder schriftelijke toestemming. WELKOMSTBOEKJE

Nadere informatie

De voordelen van hardlopen

De voordelen van hardlopen Hardloop tips De voordelen van hardlopen Zodra het buiten lekker weer wordt zie je overal om je heen mensen in hun hardloopschoenen springen. Op een mooie lenteof zomerdag is het heerlijk om na het werk

Nadere informatie

Langer blijven!!! Het is NIET toegestaan dat kinderen na de sportdag langer blijven.

Langer blijven!!! Het is NIET toegestaan dat kinderen na de sportdag langer blijven. OPZET GROEPEN 3 en 4 (van 9:00 tot 12:00) Iedere dag starten we met een leuke warming-up op het veld. In de ochtend hebben we gekozen voor een opzet van droge spelen op de ligweide. Na de lunch gaan we

Nadere informatie

Vergaderen. Wat is dat? Waarom moet dat? Dit is het boekje van..

Vergaderen. Wat is dat? Waarom moet dat? Dit is het boekje van.. Vergaderen Wat is dat? Waarom moet dat? Dit is het boekje van.. 1. Wat is vergaderen? 1. Uitleg vragen en geven Jij mag vragen stellen aan je begeleiders. Ook de begeleiding heeft soms nieuws om te vertellen.

Nadere informatie

Methodieken en werkvormen Module 9: Presenteren en uitleggen van activiteiten - Spelleiding

Methodieken en werkvormen Module 9: Presenteren en uitleggen van activiteiten - Spelleiding Methodieken en werkvormen Module 9: Presenteren en uitleggen van activiteiten - Spelleiding Maker: Scouting Nederland (Commissie Trainingen en Vorming) Functie: N.v.t. Datum van productie: 25 februari

Nadere informatie

plastraining voor kinderen adviezen voor ouders

plastraining voor kinderen adviezen voor ouders plastraining voor kinderen adviezen voor ouders Uw kind start met een plastraining op de polikliniek Kindergeneeskunde van het OLVG. Uw kind volgt de training omdat hij problemen heeft met zijn blaas.

Nadere informatie

Hollywood party the Oscars

Hollywood party the Oscars RSW REGIO DE BARONIE 2018 Hollywood party the Oscars Informatie voor de leiding Beste scoutsleiding, Dit wordt alweer de negentiende RSW (Regionale Scouts Wedstrijden) van scouting Regio De Baronie. We

Nadere informatie

Voor de laatste informatie: Volg Hengelo Sport op Twitter en wordt vriend van Hengelo Sport op Facebook

Voor de laatste informatie: Volg Hengelo Sport op Twitter en wordt vriend van Hengelo Sport op Facebook Vooraf: maak een T-shirt met je naam. Het HengeloSport team vraagt vooraf aan alle scholen/kinderen om tijdens een handenarbeid les een mooi T-shirt te maken waarop de naam van het kind en de naam van

Nadere informatie

Kraanwater, je hebt het elke dag nodig. Om te drinken bijvoorbeeld, maar

Kraanwater, je hebt het elke dag nodig. Om te drinken bijvoorbeeld, maar TIPS EN IDEEËN VOOR JE WERKSTUK OF SPREEKBEURT Kraanwater, je hebt het elke dag nodig. Om te drinken bijvoorbeeld, maar ook om je tanden mee te poetsen of om mee te koken. Kraanwater is gezond, duurzaam

Nadere informatie

Reisinformatie werkweek klas 3

Reisinformatie werkweek klas 3 Reisinformatie werkweek klas 3 Schooljaar 2014-2015 Beste 3 e klassers, Aan het einde van het derde schooljaar is het gebruikelijk om op werkweek te gaan. Dit jaar gaan we naar de Ardennen. We vertrekken

Nadere informatie

Naam: Datum: Ik-Wijzer

Naam: Datum: Ik-Wijzer Ik-Wijzer Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Jouw uitslag... 4 Pagina 2 van 8 1. Inleiding Hallo, Dit is de uitslag van jouw Ik-Wijzer. Hierin staat wat jij belangrijk vindt en wat je minder belangrijk

Nadere informatie

Samen levings contract

Samen levings contract Het samenlevingscontract voor de kinderen van VLS Paal De Buiteling-onderbouw Samen levings contract Wat een moeilijk woord! En toch is het niet zo moeilijk. In een samen levings contract staan de afspraken

Nadere informatie

Het houden van een spreekbeurt

Het houden van een spreekbeurt Het houden van een spreekbeurt In deze handleiding staan tips over hoe je een spreekbeurt kunt houden. Waar moet je op letten? Wat moet je wel doen? En wat moet je juist niet doen? We hopen dat je wat

Nadere informatie

WONEN IN EEN BEHANDELGROEP

WONEN IN EEN BEHANDELGROEP WONEN IN EEN BEHANDELGROEP Open behandelgroep Informatie voor jongeren met een licht verstandelijke beperking en gedragsproblemen Voor wie? In een open behandelgroep wonen kinderen en jongeren in de leeftijd

Nadere informatie

Onderstaand treft u een aantal vragen aan met vier mogelijkheden ter beantwoording.

Onderstaand treft u een aantal vragen aan met vier mogelijkheden ter beantwoording. Kerkrade, maart 2015 Geachte ouder/verzorger, Wij willen voor onze school nieuwe beleidslijnen uitstippelen. Hieraan liggen onze gedachtes m.b.t. de ontwikkeling van de Doorkijk in de loop van de jaren

Nadere informatie

JEUGDIGEN. Hulp na seksueel misbruik. vooruitkomen +

JEUGDIGEN. Hulp na seksueel misbruik. vooruitkomen + > vooruitkomen + Hulp na seksueel misbruik JEUGDIGEN Heb jij seksueel misbruik meegemaakt of iemand in jouw gezin, dan kan daarover praten helpen. Het kan voor jou erg verwarrend zijn hierover te praten,

Nadere informatie

Ik-Wijzer Naam: Sander Geleynse Datum: 27 januari 2016

Ik-Wijzer Naam: Sander Geleynse Datum: 27 januari 2016 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Jouw uitslag... 4 Pagina 2 van 8 1. Inleiding Hallo Sander, Dit is de uitslag van jouw Ik-Wijzer. Hierin staat wat jij belangrijk vindt en wat je minder belangrijk vindt.

Nadere informatie

Hoofdstuk 7 Dit hoofdstuk gaat over: het recht op goede zorg

Hoofdstuk 7 Dit hoofdstuk gaat over: het recht op goede zorg Recht op goede zorg Hoofdstuk 7 Dit hoofdstuk gaat over: het recht op goede zorg In dit hoofdstuk vind je een antwoord op de volgende vragen. 1. Wat is goede zorg? 2. Wat weegt zwaarder, goede zorg of

Nadere informatie

HUIS- EN GEDRAGSREGELS HOCKEY CLUB HOUTEN NOVEMBER 2017

HUIS- EN GEDRAGSREGELS HOCKEY CLUB HOUTEN NOVEMBER 2017 HUIS- EN GEDRAGSREGELS HOCKEY CLUB HOUTEN NOVEMBER 2017 De Houten 5 Kernwaarden van HC Houten We hebben De HC Houten 5 opgesteld. Het zijn de 5 kernwaarden die invulling geven aan het gedachtegoed van

Nadere informatie

Hoofdstuk 3 Dit hoofdstuk gaat over: het recht op zeggenschap

Hoofdstuk 3 Dit hoofdstuk gaat over: het recht op zeggenschap Recht op zeggenschap Hoofdstuk 3 Dit hoofdstuk gaat over: het recht op zeggenschap In dit hoofdstuk vind je een antwoord op de volgende vragen: 1. Wat is het recht op zeggenschap? 2. Wat is het recht op

Nadere informatie

Structuur bieden aan je kinderen (10 tips)

Structuur bieden aan je kinderen (10 tips) Structuur bieden aan je kinderen (10 tips) Door Suzanne van der Star Orthopedagoog www.educadora.nl www.educadora-webshop.nl Inleiding Uit onderzoek blijkt dat er een duidelijke samenhang is tussen de

Nadere informatie

Aan de slag blijven. Schematisch overzicht van thema s, leerdoelen en inhoud

Aan de slag blijven. Schematisch overzicht van thema s, leerdoelen en inhoud Schematisch overzicht van thema s, leerdoelen en inhoud Jezelf presenteren De medewerker moet zichzelf goed presenteren. Bijvoorbeeld door er schoon en verzorgd uit te zien. Zo laat hij/zij een goede indruk

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 15. Het functioneringsgesprek.

Thema Op het werk. Lesbrief 15. Het functioneringsgesprek. http://www.edusom.nl Thema Op het werk Lesbrief 15. Het functioneringsgesprek. Wat leert u in deze les? Moeten en hoeven gebruiken. Vragen hoe het met uw kind gaat. Veel succes! Deze les is ontwikkeld

Nadere informatie

NIEUWE KINDEREN. Ontvangst nieuwe ouder/kind

NIEUWE KINDEREN. Ontvangst nieuwe ouder/kind Pagina: 1 van 11 Ontvangst nieuwe ouder/kind Ouder&kind voelen zich op hun gemak Vertrouwensband opbouwen, zodat ouders en kinderen zich thuis voelen. Richtlijnen Ouder wordt door degene die de intake

Nadere informatie

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG ALS EEN HOND DREIGT OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER HONDEN DIE DREIGEN. JE KUNT

Nadere informatie

Wonen in een behandelgroep

Wonen in een behandelgroep Wonen in een behandelgroep OPEN BEHANDELGROEP MET VERBLIJF Informatie voor jongeren Kom verder! www.ln5.nl We vragen ook hoe de groepsleiders je het beste kunnen helpen in de tijd dat je bij ons bent.

Nadere informatie

Uitleg Werkwijzers Bovenbouw Dit zijn de beschrijvingen van alle presentaties die je moet doen en het werkstuk dat je maakt.

Uitleg Werkwijzers Bovenbouw Dit zijn de beschrijvingen van alle presentaties die je moet doen en het werkstuk dat je maakt. Uitleg Werkwijzers Bovenbouw Dit zijn de beschrijvingen van alle presentaties die je moet doen en het werkstuk dat je maakt. Om het overzichtelijk te maken, hebben we onder elk onderdeel een afvinklijstje

Nadere informatie

Kamp NGK Veenendaal 26-28 september

Kamp NGK Veenendaal 26-28 september Kamp NGK Veenendaal 26-28 september Kampboekje 1 Handige informatie voor ouders!! Adresgegevens: Galgenweg 3 6741 KJ Lunteren 0318 482395 Noodnummers: Francisca Hardeman: 06 52128429 Gerrit Zeevat: 06

Nadere informatie

Oefenen 1 punt verdienen Onderwerpen van de presentaties

Oefenen 1 punt verdienen Onderwerpen van de presentaties Presenteren vmbo-4 Presenteren is aan de ene kant een kunst de één is er beter in dan de ander maar aan de andere kant valt of staat elke presentatie met een goede voorbereiding en veel oefening. Bij presenteren

Nadere informatie

Voor jouw veiligheid De Wet Bopz in makkelijke taal Versie met pictogrammen voor cliënten

Voor jouw veiligheid De Wet Bopz in makkelijke taal Versie met pictogrammen voor cliënten SC-0033 mei 2012 - alle rechten voorbehouden s Heeren Loo Zorggroep Berkenweg 11 3818 LA Amersfoort Postbus 647 3800 AP Amersfoort Voor jouw veiligheid De Wet Bopz in makkelijke taal Versie met pictogrammen

Nadere informatie

OPBOUW ZELFSTANDIGE BASISHOUDING BIJ KINDEREN

OPBOUW ZELFSTANDIGE BASISHOUDING BIJ KINDEREN OPBOUW ZELFSTANDIGE BASISHOUDING BIJ KINDEREN Afspraak 1. Maak samen met de kinderen afspraken over wat zelfstandig gedaan mag worden met betrekking tot naar de wc gaan, handen wassen, drinken, eten, de

Nadere informatie

Inhoudstafel Luistermoment van A Place To Live

Inhoudstafel Luistermoment van A Place To Live Inhoudstafel Luistermoment van A Place To Live Lees dit alvorens te beginnen... 2 Doel van de activiteit... 2 Overzicht... 2 Praktische voorbereiding... 2 Voorbereiding... 2 Locatie:... 2 Materiaal...

Nadere informatie

Visie en Praktische uitwerking TSO obs Heuvellaan Opgesteld 2009-2010

Visie en Praktische uitwerking TSO obs Heuvellaan Opgesteld 2009-2010 Openbare basisschool Heuvellaan - Burglaan 44-7314 BM Apeldoorn tel. 055-5790668 - e-mail: heuvellaan@leerplein055.nl website: www.heuvellaan.nl Visie en Praktische uitwerking TSO obs Heuvellaan Opgesteld

Nadere informatie

Kelekeet 2017 Programmaboekje vrijwilligers

Kelekeet 2017 Programmaboekje vrijwilligers Kelekeet 2017 Programmaboekje vrijwilligers Welkom Kelekeetvrijwilliger, Wat fijn dat je meedoet aan Kelekeet 2017. Zonder vrijwilligers kunnen we Kelekeet niet organiseren. Hiervoor alvast bedankt! Natuurlijk

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

A B C D. OKV Beroepen Pinksterkamp

A B C D. OKV Beroepen Pinksterkamp A B C D OKV Beroepen Pinksterkamp 7 juni t/m 10 juni 2019 OKV Pinksterkamp een feest voor iedereen Beste Kampganger, De Pinksterdagen staan bij OKV altijd in het teken van het Pinksterkamp. Al vele jaren

Nadere informatie

De Zwaluwen Piraten 2016

De Zwaluwen Piraten 2016 De Zwaluwen Piraten 2016 4-7 mei 2015 Inhoudsopgave - Voorwoord - Belangrijke mededelingen voor de ouders - De kampregels - Wat moet ik meenemen Voorwoord Woensdag 4 mei start alweer het 34 e jeugdkamp

Nadere informatie

Samen werken = samenwerken bij De Belvertshoeve

Samen werken = samenwerken bij De Belvertshoeve Themabundel Samen werken = samenwerken bij De Belvertshoeve Assistent medewerker Dit project is mede mogelijk gemaakt met een bijdrage uit het Europees Sociaal Fonds Voorwoord Deze themabundel is bedoeld

Nadere informatie

Mentor Datum Groep Aantal lln

Mentor Datum Groep Aantal lln Lesvoorbereidingsformulier Fontys Hogeschool Kind en Educatie, Pabo Eindhoven Bron: Didactisch model van Gelder Student(e) Klas Stageschool Plaats Rachel van der Pijl P14EhvADT De Springplank. Eindhoven

Nadere informatie

en waar is de gebruiksaanwijzing?? Over de eerste spannende dagen met je

en waar is de gebruiksaanwijzing?? Over de eerste spannende dagen met je en waar is de gebruiksaanwijzing?? Over de eerste spannende dagen met je baby Verwachtingen Wordt dit jullie eerste, tweede, volgende kindje? Weet je al hoe je je baby gaat voeden? Als je al een kind hebt:

Nadere informatie

mensen met hersenletsel

mensen met hersenletsel Tips van en voor mensen met hersenletsel Leven met hersenletsel op de lange termijn Introductie Dit boekje is gemaakt met de tips van mensen met hersenletsel die deelnamen aan een onderzoek naar de zorg

Nadere informatie

Hoogbegaafd en gevoelig

Hoogbegaafd en gevoelig Hoogbegaafd en gevoelig Kazimierz Dabrowski Hoogbegaafd zijn is meer dan slim zijn. Hoogbegaafde mensen zijn vaak ook veel gevoeliger dan andere mensen. Daardoor ervaar je situaties soms intenser dan andere

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 7 Werken

Spreekopdrachten thema 7 Werken Spreekopdrachten thema 7 Werken Opdracht 2 bij 7.2 ** Knip de volgende pagina door. Je bent leidinggevende in een restaurant. Vandaag is de eerste werkdag van een nieuwe werknemer. Leg uit wat hij moet

Nadere informatie

1.1. Het creëren van een veilige en vertrouwde omgeving

1.1. Het creëren van een veilige en vertrouwde omgeving Pedagogisch Beleidsplan 1.1. Het creëren van een veilige en vertrouwde omgeving Een veilige en vertrouwde omgeving is de basis van waaruit een kind zich kan gaan ontwikkelen. Het is dus belangrijk dat

Nadere informatie

Informatiebrief voor ouders over Kindervakantiekamp 2016

Informatiebrief voor ouders over Kindervakantiekamp 2016 Informatiebrief voor ouders over Kindervakantiekamp 2016 Beste ouders, In deze informatiebrief over het kinderkamp brengen we u op de hoogte over de gang van zaken. Mocht u na het lezen van deze brief

Nadere informatie

Mijn rechten in de jeugdhulp. Mevrouwtje recht en haar familie

Mijn rechten in de jeugdhulp. Mevrouwtje recht en haar familie Mijn rechten in de jeugdhulp Mevrouwtje recht en haar familie Inhoud Inleiding... 3 1. Je moet hulp krijgen... 4 2. Ik beslis mee of ik hulp wil of niet... 5 3. Ik krijg uitleg... 6 4. Er is respect voor

Nadere informatie

Spelregels. Het spelen van levend ganzenbord

Spelregels. Het spelen van levend ganzenbord Het spelen van levend ganzenbord Voor het spelen van het levend ganzenbord verdeel je de deelnemers in minimaal twee groepen. Deze groepen spelen het levend ganzenbord tegen elkaar. Het doel van het levend

Nadere informatie

Voorbereiding bezoek Humanity House Doelstellingen Introductie Huiswerkopdracht

Voorbereiding bezoek Humanity House Doelstellingen Introductie Huiswerkopdracht voorbereiding Voorbereiding bezoek Humanity House Het is belangrijk om voorafgaand aan het bezoek de voorbereidende les te geven. In deze les sta je samen met de leerlingen stil bij themaʼs die in het

Nadere informatie

3 Pesten is geen lolletje

3 Pesten is geen lolletje Na deze les kun je: het verschil tussen plagen en pesten noemen; jouw ervaringen met pesten vertellen; uitleggen hoe je pesten kunt stoppen; afspraken maken over pesten. 3 Pesten is geen lolletje Pesten

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Lisa Westerman Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Lisa Westerman... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Lisa,

Nadere informatie

Wakker worden! Het droge-bed werkboek. zgt.nl

Wakker worden! Het droge-bed werkboek. zgt.nl Wakker worden! Het droge-bed werkboek zgt.nl 1 Dit boek is van: De afdeling Je gaat nu op de kinderafdeling van het ziekenhuis logeren. Op de afdeling liggen nog veel meer kinderen. Kleine baby s en grote

Nadere informatie

OBS de Torenuil SCHOOLKAMP CLUSTER 8

OBS de Torenuil SCHOOLKAMP CLUSTER 8 OBS de Torenuil SCHOOLKAMP CLUSTER 8 2 t/m 5 juni 2015 De Kievit in Esbeek Locatie De Herdgang Voor de eerste dag: o Een rugzakje of tas met lunchpakket (eten en drinken) en zwemkleding en een handdoek

Nadere informatie

Hoe gaat het in groep 1/2 b

Hoe gaat het in groep 1/2 b Hoe gaat het in groep 1/2 b Binnenkomst: - Als je op school komt hang je je jas op je eigen haakje onder je tent. Je tas zet je op de plank. - In de klas geef je de juf een hand en je pakt een spelletje

Nadere informatie

Club- en gedragsregels van CARTOUCHE. Cartouche is een hockeyclub waar sportiviteit, gezelligheid en prestatie hand in hand gaan.

Club- en gedragsregels van CARTOUCHE. Cartouche is een hockeyclub waar sportiviteit, gezelligheid en prestatie hand in hand gaan. Club- en gedragsregels van CARTOUCHE Cartouche is een hockeyclub waar sportiviteit, gezelligheid en prestatie hand in hand gaan. Bij die sportiviteit, gezelligheid en prestatie hoort voor een belangrijk

Nadere informatie

Röntgenonderzoek van je blaas en urinewegen (mictiecystogram)

Röntgenonderzoek van je blaas en urinewegen (mictiecystogram) Röntgenonderzoek van je blaas en urinewegen (mictiecystogram) De afspraak voor de mictiecystogram Het onderzoek van je blaas en urinewegen vindt plaats op: Datum:.. Dag/tijdstip: dag. uur Je wordt verwacht

Nadere informatie

Draaiboek. Koningsspelen. Brede school

Draaiboek. Koningsspelen. Brede school Draaiboek Koningsspelen Brede school Inhoud BLZ. Hoofdstuk 1. Groep 1 en 2 2 1.1. Spellen 2 1.2 Tijdschema (tijdschema groep 3 t/ 8 zie pagina 7) 3 1.3 Materialenlijst 3 Hoofdstuk 2. Groep 3 t/m 8 4 2.1

Nadere informatie

HOOFDSTUK 5: SITUATIES EN OPLOSSING

HOOFDSTUK 5: SITUATIES EN OPLOSSING HOOFDSTUK 5: SITUATIES EN OPLOSSING Tijdens een vakantie krijg je te maken met verschillende karakters met allemaal een andere oplossing en soms andere normen en waarden. Geen kind zal precies hetzelfde

Nadere informatie

INKIJKEXEMPLAAR. challenges voor ouders en kids! Spelboekje. Samenspel. Tover een glimlach op je gezin VAN DE FAMILY FACTORY

INKIJKEXEMPLAAR. challenges voor ouders en kids! Spelboekje. Samenspel. Tover een glimlach op je gezin VAN DE FAMILY FACTORY INKIJKEXEMPLAAR 20 challenges voor ouders en kids! Spelboekje Samenspel Tover een glimlach op je gezin VAN DE FAMILY FACTORY Samenspel is ontwikkeld voor de Week van de Opvoeding 2018 Concept en tekst:

Nadere informatie

Tuesday, February 8, 2011. Opleiding Interactieve Media

Tuesday, February 8, 2011. Opleiding Interactieve Media Opleiding Interactieve Media Inhoud Inleiding presenteren 1. Voorwerk 2. Middenstuk 3. Begin presentatie 4. Einde presentatie 5. Visuele middelen 6. Non-verbale communicatie 7. Opdracht 8. Criteria 1.

Nadere informatie

Jeugdvakantiewerk 2014 Reis mee naar het land van de Inca s!

Jeugdvakantiewerk 2014 Reis mee naar het land van de Inca s! Jeugdvakantiewerk 2014 Reis mee naar het land van de Inca s! maandag 18 augustus t/m zaterdag 23 augustus 2014, Stichting Jeugdvakantiewerk Goirle pagina 2 Hallo jongens en meisjes en hallo ouders, Het

Nadere informatie

Boer zoekt hulp NME-les voor groep 3 en 4

Boer zoekt hulp NME-les voor groep 3 en 4 Boer zoekt hulp NME-les voor groep 3 en 4 Handleiding leerkracht H Inleiding Vooraf: Op school hebben de leerlingen al nagedacht over hoe het zou zijn op de kinderboerderij. Wat zou een boer allemaal moeten

Nadere informatie

Zindelijk worden. De hele dag droog blijven. Positief opvoeden Drenthe

Zindelijk worden. De hele dag droog blijven. Positief opvoeden Drenthe Zindelijk worden De hele dag droog blijven Positief opvoeden Drenthe Zindelijk worden De hele dag droog blijven Elke ouder is blij als er geen luiers meer op het boodschappenlijstje staan. Het betekent

Nadere informatie

DUUR WAT HOE MATERIAAL

DUUR WAT HOE MATERIAAL DUUR WAT HOE MATERIAAL 0.00 5 min Intro begeleiders Introductie thema agressiehantering Doelen simulatiespel Toelichting rollen Introduceer jezelf en het spel Introductie begeleiders Nodig deelnemers uit

Nadere informatie

Voor jouw veiligheid De Wet Bopz in makkelijke taal Versie voor lvg-cliënten

Voor jouw veiligheid De Wet Bopz in makkelijke taal Versie voor lvg-cliënten SC-0032 mei 2012 - alle rechten voorbehouden s Heeren Loo Zorggroep Berkenweg 11 3818 LA Amersfoort Postbus 647 3800 AP Amersfoort Voor jouw veiligheid De Wet Bopz in makkelijke taal Versie voor lvg-cliënten

Nadere informatie

Langer blijven!!! Het is NIET toegestaan dat kinderen na de sportdag langer blijven.

Langer blijven!!! Het is NIET toegestaan dat kinderen na de sportdag langer blijven. OPZET GROEPEN 5 en 6 (van 9:00 tot 14:00) Iedere dag starten we met een leuke warming-up op het veld. In de ochtend hebben we gekozen voor een opzet van droge spelen op de ligweide. Na de lunch gaan we

Nadere informatie

WAT IS EEN OVERBLIJFKRACHT?

WAT IS EEN OVERBLIJFKRACHT? WAT IS EEN OVERBLIJFKRACHT? Op basisschool De Achtbaan hebben kinderen de mogelijkheid om op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag over te blijven. Dit gebeurt onder leiding van twee coördinatoren. Dit

Nadere informatie

Pedagogisch Werkplan gastouder

Pedagogisch Werkplan gastouder Pedagogisch Werkplan gastouder Pagina 1 van 6 Inhoudsopgave 1. PERSOONLIJKE GEGEVENS GASTOUDER... 3 2. EMOTIONELE VEILIGHEID... 3 2.1. Vertrouwen... 3 2.2. Veilige opvangomgeving... 3 2.3. Spel, speelgoed

Nadere informatie

E-BOOK 10 GOUDEN TIPS OVER KINDEREN EN EMOTIES. kinderen en Emoties 10 GOUDEN TIPS OVER KINDEREN EN EMOTIES

E-BOOK 10 GOUDEN TIPS OVER KINDEREN EN EMOTIES. kinderen en Emoties 10 GOUDEN TIPS OVER KINDEREN EN EMOTIES E-BOOK 10 GOUDEN TIPS OVER KINDEREN EN EMOTIES VOORWOORD In 2016 schreef ik de Gids over emoties bij kids 80 praktische tips. Mijn kennis en ervaring blijft zich echter door ontwikkelen. Daarom deel ik

Nadere informatie

Soms gebeurt er wel eens iets wat jij niet wilt. Dit noemen wij onvrijwillige zorg. Onvrijwillige zorg mag alleen als jij in gevaar bent, of als jouw

Soms gebeurt er wel eens iets wat jij niet wilt. Dit noemen wij onvrijwillige zorg. Onvrijwillige zorg mag alleen als jij in gevaar bent, of als jouw Soms gebeurt er wel eens iets wat jij niet wilt. Dit noemen wij onvrijwillige zorg. Onvrijwillige zorg mag alleen als jij in gevaar bent, of als jouw gedrag gevaarlijk is voor andere mensen. Dit mag nooit

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

Trek als het nog nodig is, je sportiefste kleding aan. 12.30 uur Aankomst van groep 3-4. Zij lunchen gezellig met ons mee.

Trek als het nog nodig is, je sportiefste kleding aan. 12.30 uur Aankomst van groep 3-4. Zij lunchen gezellig met ons mee. 08.00 uur Wakker worden!!! Tijd om op te staan, een stevig ontbijt te eten en te bedenken of het weer past bij je fietskleding. O ja, zorg dat je fiets in orde is!!!! 09.45 uur verzamelen op school. Al

Nadere informatie

OPDRACHTEN BIJ THEMA 11 BELEID

OPDRACHTEN BIJ THEMA 11 BELEID OPDRACHTEN BIJ THEMA 11 BELEID Beleid is alleen nodig als je iets gaat veranderen. INLEIDING Het beleid van een organisatie bepaalt hoe je moet werken en wat de bestuurders belangrijk vinden. Dat beleid

Nadere informatie

PROGRAMMABOEKJE SCHOOLSPORTTOERNOOI

PROGRAMMABOEKJE SCHOOLSPORTTOERNOOI PROGRAMMABOEKJE SCHOOLSPORTTOERNOOI WOENSDAG 12 OKTOBER 2016 WELKOM Tafeltennis Zwolle en SportService Zwolle zijn enthousiast dat uw school dit jaar deelneemt aan Table Stars - The Battle!, hét schooltafeltennistoernooi

Nadere informatie

5. Bejegening en doorvragen

5. Bejegening en doorvragen 5. Bejegening en doorvragen 51 Voor de trainer Er bestaan uitgebreide scholingsprogramma s gericht op bejegening en omgang met mensen met NAH en hun naasten. Zie ook de verwijzingen achter in dit boekje.

Nadere informatie

Inhoud. Mijn leven. zo hoort het

Inhoud. Mijn leven. zo hoort het Inhoud Inleiding...3 Hoofdstuk 1 Je gezicht... 4 Hoofdstuk 2 Je lijf... 6 Hoofdstuk 3 Je houding... 8 Hoofdstuk 4 Ontmoeting... 10 Hoofdstuk 5 Feest... 12 Hoofdstuk 6 Verdriet... 14 Hoofdstuk 7 Contact...

Nadere informatie

sport, dienstverlening en veiligheid CSPE BB 2012

sport, dienstverlening en veiligheid CSPE BB 2012 sport, dienstverlening en veiligheid CSPE BB 2012 bijlage 2 opdracht 9 EVALUATIEFORMULIER SPORT EN SPELDAG Naam: C. Gűrbűz Het stond allemaal duidelijk aangegeven hoe wij naar het veld moesten lopen. Er

Nadere informatie

Fluitend het veld op. Tips voor de scheidsrechter

Fluitend het veld op. Tips voor de scheidsrechter Fluitend het veld op Tips voor de scheidsrechter Inleiding Binnenkort fluit je je eerste korfbalwedstrijd. Dit boekje helpt je op weg om dit voor jou én voor de kinderen een leuke ervaring te maken. We

Nadere informatie

Werkvormen om positieve betrokkenheid te bevorderen

Werkvormen om positieve betrokkenheid te bevorderen Werkvormen om positieve betrokkenheid te bevorderen Complimentenkaartjes Het komt regelmatig voor dat ouders het lastig vinden om hun kind te prijzen. Vaak krijgt de therapeut al tijdens het startgesprek

Nadere informatie