Beleidsplan Peutergroep Domino+

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Beleidsplan Peutergroep Domino+"

Transcriptie

1 Beleidsplan Peutergroep Domino+

2 Voorwoord Om onze peuters meer uit te kunnen dagen kwam het idee voor een peutergroep. Veel peuters gaan naar een peuterspeelzaal waar ze worden voorbereid op de basisschool. Ook wij werken met een VVE programma bij onze 3+ groep. Toch vonden we het ook tijd voor iets anders, iets nieuws, iets unieks! Niet alleen voorschoolse educatie is belangrijk. Extra aandacht voor beweging is ook van belang, aangezien overgewicht volksziekte nummer 1 is in Nederland en er bij veel jonge kinderen een bewegingsachterstand wordt gesignaleerd. Wist u dat de basis hiervoor al in de eerste paar levensjaren van uw kind(eren) ligt? Ook de taalontwikkeling vinden we bij Domino+ een belangrijk aspect. Bewegen en taal staan daarom ook centraal tijdens onze peutergroep! Plezier maken, bewegen en ontwikkelen, dat staat voorop! Lees snel verder voor meer informatie over onze peutergroep!

3 Inhoudsopgave Inleiding 1 Bouwstenen Peutergroep Domino+ 1.1 Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind 1.2 Ontwikkelingspsychologische inzichten 1.3 Visie Peutergroep Domino+ 1.4 Doelstelling 2 Werkwijze 2.1 Peuteryoga 2.2 Interactief voorlezen 2.3 Peuterdans 2.4 Bubbelen met kinderen 2.5 Peutergym 2.6 Muziek op schoot 2.7 Beweegkriebels 2.8 Boekstart 3 Dagindeling 4 Tarieven 4.1 Tarief 5 Inschrijving 5.1 Inschrijfformulier Bijlagen 1 Inschrijfformulier Peutergroep Domino+ 2 Formulier automatische incasso

4 Inleiding Stichting Domino+ bestaat uit 3 verticale groepen, hierin zitten kinderen van verschillende leeftijden (0 tot 4 jaar) samen in één groep. Ook is er een groep voor buitenschoolse opvang, hier worden kinderen van 4 t/m 12 jaar voor, tussen en na school en tijdens schoolvakanties opgevangen. Ook hebben we een 3+ groep, waarbij VVE gerelateerd gewerkt wordt, volgens het vve programma Piramide. Hier zijn 2 pedagogisch medewerkers voor opgeleid en dit is voor alle driejarigen binnen stichting Domino+. Naast de huidige opvang die geboden wordt, gaat stichting Domino+ zich nu ook richten op de opvang van peuters van 2 tot 4 jaar. Hiervoor hebben we een aparte groep opgericht, namelijk peutergroep Domino+. Hier wordt niet gewerkt volgens een vve programma, maar er gaat op een leuke en unieke manier gewerkt worden aan de verschillende ontwikkelingsgebieden van peuters. Deze peutergroep gaat plaatsvinden op maandag en woensdag van uur tot uur. U kunt het gebruik van onze peutergroep en onze dagopvang natuurlijk ook combineren!

5 1 Bouwstenen peutergroep Domino+ Om peutergroep Domino+ vorm te kunnen geven is het goed om te weten wat belangrijk is in de ontwikkeling van peuters. De basis voor het uitwerken van een programma is kennis hebben van de inzichten waarop de ontwikkeling van kinderen is gebaseerd. 1.1 Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind Bij het schrijven van het programma is rekening gehouden met de rechten van het kind, volgens het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind dat is aangenomen door de Verenigde Naties in 1989 en door Nederland geratificeerd in Volgens het verdrag zijn kinderen mensen met eigen rechten. Ze hebben recht op fysieke en emotionele veiligheid en bescherming van hun integriteit. Dit betekent ook dat de pedagogisch medewerkers van peutergroep Domino+ een signalerende functie hebben als de integriteit van het kind in gevaar komt door verwaarlozing of mishandeling in het gezin of door derden. Daarnaast vindt peutergroep Domino+ het belangrijk dat kinderen het recht hebben om hun talenten te ontwikkelen. Peutergroep Domino+ gaat hier aandacht aan geven door middel van het aanbieden van activiteiten binnen verschillende ontwikkelingsgebieden, zodat de kinderen op hun eigen tempo kunnen uitvinden waar hun talenten liggen. 1.2 Ontwikkelingspsychologische inzichten Bij het schrijven van het programma is ook rekening gehouden met ontwikkelingspsychologische inzichten bij peuters. Er is gekeken naar de ontwikkeling bij peuters en hoe jonge kinderen leren. Op deze manier kan peutergroep Domino+ aansluiten bij de interesses en de ontwikkeling van peuters. Bij het schrijven van het programma is het belangrijk kennis te hebben van de manier van leren bij peuters en hoe je dit kan stimuleren. Wij gaan uit van de volgende manieren, zoals beschreven in het pedagogisch kader kindercentra 0-4 jaar: - Kinderen leren door totale betrokkenheid, ze hebben een aangeboren drang tot leren en ontdekken. Ze zijn van nature nieuwsgierig en hebben een groot doorzettingsvermogen. Pedagogisch medewerkers kunnen hierop inspelen door het initiatief bij het kind te laten en hierop aan te sluiten. - Kinderen leren door uitproberen en ontdekken. Voelend, handelend en spelend doen kinderen ervaring op met zwaartekracht, ruimte, verhoudingen, hoeveelheden tellen. Ze herhalen vaak dezelfde bewegingen en maken hier steeds kleine variaties op om te kijken wat dit doet. Bijvoorbeeld steeds opnieuw en op verschillende manieren van de glijbaan af gaan. De pedagogisch medewerkers stimuleren dit door de kinderen gelegenheid te geven om met hun hele lijf en alle zintuigen te leren.

6 - Kinderen leren door te spelen. Spelen is de natuurlijke manier van jonge kinderen om te leren en hun omgeving te verkennen. Spelen geeft plezier. Spelvormen die veel voorkomen bij jonge kinderen zijn bewegingsspel, fantasiespel of rollenspel, speel-leerspelletjes (puzzels, lego, boekjes) en exploratief en constructiespel (spelen met bv. verschillende materialen, zoals zand, water, takken, blokken, kartonnen dozen). Pedagogisch medewerkers lokken spel uit door materialen, speelgoed en inrichting van binnen- en buitenruimtes aan te bieden. - Kinderen leren door te kijken en te imiteren. Door het andere kind of de volwassene na te doen leert het kind en laat het zien dat je de ander begrijpt. Daarnaast is kijken belangrijk om te leren over de omgeving. Is deze veilig of onveilig? Doe ik het fout of goed? Het kind kan op deze manier op afstand contact houden met de pedagogisch medewerker en zich zo toch veilig voelen. - Leren door herhaling, scriptkennis en rituelen. Kinderen hebben een voorspelbare omgeving nodig en daarnaast ruimte om te ontdekken om zich zo te kunnen ontwikkelen. Kinderen vinden vaste gewoontes, herhaling en rituelen daarom erg fijn. - Kinderen leren op hun eigen tempo en eigen wijze. Geen kind ontwikkelt zich hetzelfde. Er zijn grote verschillen te zien. Het ene kind is sneller in de taalontwikkeling, terwijl het andere kind motorisch een stuk verder is. Het is belangrijk dat pedagogisch medewerkers het kind de ruimte geven om op zijn/haar eigen tempo te kunnen ontwikkelen. - Kinderen leren door mee te helpen en mee te doen. Jonge kinderen willen alles graag zelf leren doen, zoals naar het toilet gaan, boterhammen smeren etc., hier wordt ruimte voor gegeven. De pedagogisch medewerker geven kinderen de mogelijkheid en ruimte om te helpen en verantwoordelijkheid te nemen. Ze geven hierbij instructie en helpen de kinderen. - Kinderen leren door woorden te geven aan ervaringen. Alles wat de pedagogisch medewerkers doen met de kinderen begeleiden ze met taal. Ook wanneer je denkt dat bv. een allochtoon kindje de taal nog niet begrijpt, is het belangrijk toch alles te benoemen, zodat ze de taal leren. Door alles te benoemen leren de kinderen woorden te geven aan gebeurtenissen en emoties. - Kinderen leren door ervaringen op verschillende manieren te uiten en vorm te geven. Alles wat kinderen meemaken, leren en opdoen aan indrukken moet ook verwerkt worden. Voor de denkontwikkeling van kinderen is het belangrijk dat ze dit op een creatieve manier vastleggen en erover communiceren met anderen.

7 Het is daarom belangrijk dat zij hun ervaringen op de peutergroep kunnen delen met hun ouders, broertjes, zusjes, opa of oma. Dit kan vormgegeven worden door een tentoonstelling te maken gedurende de themaweek, met foto s, werkjes, het geleerde dansje te laten zien aan familieleden enz. 1.3 Visie peutergroep Domino+ De visie van peutergroep Domino+ is afgeleid van de visie van stichting Domino+. De werk- en denkwijze van de pedagogisch medewerkers blijft hetzelfde, alleen richten we ons in de peutergroep specifiek op de ontwikkeling van peuters. Volgens peutergroep Domino+ zijn intelligentie, creatieve talenten, karaktertrekken en het ontwikkelingstempo in aanleg aanwezig. De rol van de pedagogisch medewerker is het aansluiten bij deze intelligentie, creatieve talenten, karaktertrekken en het ontwikkelingstempo van de peuter, door verschillende activiteiten aan te bieden en het kind te laten onderzoeken waar zijn/haar interesses liggen. Daarnaast is het uitdagen, verbreden en verdiepen van deze talenten een belangrijke taak van de pedagogisch medewerkers. Dit kan alleen in een omgeving die door het kind als veilig wordt ervaren en waarin hij/zij het gevoel heeft geaccepteerd te worden. Volgens de pedagogisch medewerkers worden taalontwikkeling, sociale vaardigheden en de ontwikkeling van de motoriek als heel belangrijk ervaren. Deze aspecten worden dan ook benadrukt binnen ons programma. 1.4 Doelstelling Het opvoedingsdoel is de peuters te begeleiden naar zelfstandige, emotioneel stabiele individuen met een positief zelfbeeld en respect voor ieders waarden en normen. Daarnaast willen we met de peutergroep het belang van bewegen en de ontwikkeling van taal extra aanscherpen.

8 2 Werkwijze Aan de hand van een activiteitenprogramma worden de dagdelen vorm gegeven. De kinderen komen twee keer per week naar peutergroep Domino+. Het gaat om een combinatie van twee dagdelen, namelijk maandag woensdag en dinsdag donderdag. Hierbij staat bij het ene dagdeel in het teken van beweging en het andere dagdeel in het teken van taalontwikkeling. Hier wordt op een leuke en originele manier aandacht aan besteed. We gaan 10 weken lang aan de slag met originele activiteiten, zoals peuteryoga, peuterdans, peutergym, bubbelen met kinderen, interactief voorlezen, beweegkriebels, muziek op schoot en boekstart. Bewegen is om veel redenen belangrijk. Overgewicht bij jonge kinderen komt tegenwoordig steeds vaker voor en ook worden er steeds meer jonge kinderen met een bewegingsachterstand gesignaleerd. Dit betekent dat kinderen later gaan lopen, houteriger bewegen of vaker vallen. De allerbelangrijkste reden is dat je door veel te bewegen jezelf fit en gezond voelt, je zit lekkerder in je vel en het zelfvertrouwen van de peuter wordt vergroot. Ook taalontwikkeling hebben we hoog staan. In de eerste levensjaren van een kind gaat de taalontwikkeling razendsnel. Het is daarom heel belangrijk om dit op een goede en leuke manier te ondersteunen. Taal is nodig om te kunnen communiceren, gevoelens te uiten en te ontdekken over de wereld. De volgende thema s komen aan bod (2016/2017): 5-9 t/m (=10 weken): Beweegkriebels Interactief voorlezen t/m 10-2 (=10 weken): Peuterdans Bubbelen met kinderen t/m 5-5 (=10 weken): Peuteryoga Muziek op schoot 8-5 t/m 14-7 (=10 weken): Peutergym Boekstart Met uitzondering van schoolvakanties 2.1 Peuteryoga Yoga is een methode die zorgt voor bewustwording. Het geeft je rust en je wordt meer bewust van je lichaam. Omdat we leven in een hectische maatschappij is hier steeds meer behoefte aan. Kinderen leven van nature al in het hier en nu, yoga stimuleert dit en helpt hen dit vast te houden. Wat in deze drukke tijd juist voor kinderen zeer welkom is. Bij peuteryoga worden de verschillende onderdelen van yoga op een speelse manier beoefend. Zo wordt er met thema s gewerkt en is het aangepast op het niveau en de belevingswereld van de kinderen. Bij peuters is de yogales speels, veel minder gestructureerd en zijn het kortere oefeningen. Het is belangrijk om in te spelen op de beleving van de peuters, het gaat dan ook niet om het resultaat.

9 2.2 Interactief voorlezen Interactief voorlezen wil zeggen dat het voorlezen van een prentenboek wordt onderbroken door vragen over het verhaal of over de plaatjes. Ook spontante reacties van kinderen kunnen een leuke aanleiding zijn voor een gesprekje. Door het inlassen van interactieve momenten tijdens het voorlezen worden de taalontwikkeling, het verhaalbegrip en de woordenschat van kinderen gestimuleerd. Dit gaan we extra stimuleren door het verhaal tot leven te laten komen d.m.v. activiteiten rondom het prentenboek. Daarnaast zorgt voorlezen ervoor dat je je leert inleven in personages en meevoelen met wat de hoofdpersonen meemaken tijdens het verhaal. Dit inleven zorgt vervolgens weer voor het vergroten van je zelfreflectie. Voel jij je bijvoorbeeld ook weleens zo? Wat zou jij dan doen? En daarnaast is het vooral ook erg ontspannend voor kinderen. 2.3 peuterdans Tijdens de peuterdanslessen wordt er op bekende liedjes gedanst en bewogen! Het is een leuke en fantasierijke manier om de ontwikkeling van peuters te stimuleren. Tijdens de lessen gaan we dansen, springen, rollen en het allerbelangrijkste: plezier hebben! 2.4 Bubbelen met kinderen Bubbelen met kinderen (Voice Bubbling Therapy) is goed voor de stem. Het ontspant de stembanden en zorgt voor een betere sluiting. Daarnaast zorgt het ervoor dat de ademtechniek stimuleert en ondersteunt het kinderen in hun spraakontwikkeling doordat de stem beter gaat functioneren. Muziek op schoot docent Félice van der Sande en logopedist Marjan Oosterbaan hebben verschillende speltechnieken ontwikkeld om met zeer jonge kinderen te bubbelen. 2.5 Peutergym Peuters vinden het heerlijk om te klimmen, klauteren, springen, balanceren, hangen en rollen. De activiteiten van peuters zijn erop gericht de zintuigen te stimuleren en de motorische en emotionele vaardigheden en het waarnemingsvermogen te ontwikkelen. Peutergym helpt hierbij. Tijdens de peutergym worden deze vaardigheden gestimuleerd en wordt uw peuter uitgedaagd nieuwe ontdekkingen te doen. 2.6 Muziek op schoot De meeste kinderen zijn gek op muziek. Dat zie je aan hun reacties. Dat komt mooi uit, want muziek draagt bij aan een evenwichtige ontwikkeling van kinderen. Muzikale spelletjes en natuurlijk een hoop mooie muziek zal bijdragen aan een leuke, muzikale en leerzame les. 2.7 Beweegkriebels Kinderen hebben plezier in bewegen en bewegen het liefst de hele dag. Bewegen is de basis van alles wat een kind leert en gaat leren. Bewegen is belangrijk voor een gezonde en geestelijke ontwikkeling. Uit onderzoek is gebleken dat kinderen

10 tegenwoordig steeds minder bewegen en dat er steeds meer kinderen zijn met een bewegingsachterstand. We besteden daarom veel aandacht aan het bewegen met peuters. Met leuke en actieve bewegingsspelletjes begeleiden we kinderen in hun bewegingsontwikkeling. 2.8 Boekstart Een boekje lezen en plaatjes bekijken is niet alleen leerzaam en belangrijk voor de ontwikkeling van de peuter, maar ook een erg rustgevend moment. Het prikkelt de fantasie en stimuleert de taal- en spraakontwikkeling en sociaalemotionele vaardigheden. Voorlezen vergroot de woordenschat, draagt bij aan het taalgevoel en taalbegrip, prikkelt de fantasie, oefent de luistervaardigheid en het concentratievermogen, stimuleert de sociaal-emotionele vaardigheden en motiveert een kind om zelf te leren lezen.

11 3 Dagindeling Om structuur te kunnen geven aan de kinderen werken wij met een vaste dagindeling. Deze is als volgt: Inloop De kinderen worden gebracht en nemen afscheid van hun papa, mama, opa of oma. Zij mogen vrij spelen Fruit eten Na het vrij spelen wordt er eerst gezamenlijk opgeruimd om vervolgens aan tafel te gaan om fruit te eten, te drinken, plassen, verschonen en handen wassen Activiteit Uitvoeren van de activiteit Nabespreken We kletsen nog wat na in de kring en dan zijn papa, mama, opa of oma er al weer. Het allerlaatste kwartiertje van iedere 10 weken gebruiken we om in onze tentoonstelling te laten zien wat we allemaal hebben gedaan en geleerd. Papa s, mama s, opa s en oma s zijn dan van harte welkom om te komen!

12 4 Tarieven Voor Peutergroep Domino+ geldt een ander tarief dan voor de dagopvang. Het gaat om een maandbedrag. 4.1 Tarief Het tarief dat wij hanteren voor peutergroep Domino+ is 134,90 per maand voor 2 dagdelen in de week. De bovenstaande tarieven zijn gebaseerd op een openingstijd van 2,5 uur en tellen voor het (school)jaar Genoemde prijzen zijn maandbedragen (inning 10 maal, juli en augustus worden niet in rekening gebracht) en worden vooraf via automatische incasso geïnd. U bent verzekerd van een heel jaar opvang. Er geldt een opzegtermijn van 1 maand. Of u koopt een blok van 10 weken. U betaalt dan 337,25. Hierbij geldt wel vol=vol.

13 5 Inschrijving Bent u net zo enthousiast geworden als wij? Schrijf dan nu uw kind(eren) in voor peutergroep Domino+! Er geldt een verplichte afname van 2 dagdelen in de week. Dit in verband met het aanbod van het programma en het veilig voelen van het kind in de groep. Dit kunnen maandag-woensdag of dinsdag-donderdag zijn. Daarnaast bieden wij voor kinderen vanaf 3 jaar ook VVE aan. Hier kunt u natuurlijk ook gebruik van maken. Dit zijn dan wel extra dagdelen (combinatie kinderopvang/peutergroep). 5.1 Inschrijfformulier U kunt het inschrijfformulier van onze website downloaden en direct terug sturen of u kunt het invullen en bij ons afgeven, of per post naar ons toe sturen. Nadat u deze heeft ingevuld en teruggestuurd ontvangt u een welkomstbericht ter ontvangstbevestiging van het inschrijfformulier en de startdatum. Daarnaast ontvangt u een brief met daarin de benodigde informatie omtrent de inschrijving en de aankondiging van de automatische incasso. Indien de automatische incasso is gelukt: Inschrijving is definitief Indien de automatische incasso niet is gelukt: Inschrijving is niet definitief en uw kind(eren) kan niet deelnemen.

14 Inschrijfformulier Peutergroep Domino+ Inschrijfformulier Peutergroep Domino+ (2016/2017) Naam van het kind:.. Geboortedatum:. Naam vader:../naam moeder:.. Nationaliteit:./Moedertaal: 2 e taal: Adresgegevens: Telefoon: /Mobiel:. . Maakt uw al gebruik van een opvang?... Heeft uw kind allergieën?:.. Gebruikt uw kind medicatie?:.. Zijn er overige bijzonderheden?: Peutergroep 0 Maandag- en woensdagochtend 0 Ik kies voor maandelijkse afschrijving van 134,90 per maand voor 2 dagdelen in de week (10 termijnen) en ben verzekerd van 40 weken opvang. 0 Ik kies voor inschrijving voor een blok van 10 weken opvang en betaal éénmalig 337,25 (vol=vol). 0 Beweegkriebels Interactief voorlezen (5-9 t/m 18-11) 0 Peuterdans Bubbelen met kinderen (21-11 t/m 10-2) 0 Peuteryoga Muziek op schoot (13-02 t/m 5-5) 0 Peutergym Boekstart (8-5 t/m 14-7) Met uitzondering van schoolvakanties Datum: Handtekening:

Beleidsplan Peutergroep Domino+

Beleidsplan Peutergroep Domino+ Beleidsplan Peutergroep Domino+ Voorwoord Om onze peuters meer uit te kunnen dagen kwam het idee voor een peutergroep. Veel peuters gaan naar een peuterspeelzaal waar ze worden voorbereid op de basisschool.

Nadere informatie

Peuteropvang Dolfijn

Peuteropvang Dolfijn Peuteropvang Dolfijn Samen spelen, leren en ontdekken VVE Leuk en leerzaam Vriendjes maken Voorwoord Beste ouders en peuters, In deze brochure kunt u allerlei praktische informatie lezen over onze peutergroep.

Nadere informatie

PEDAGOGISCH WERKPLAN PEUTERSPEELZAAL OT EN SIEN

PEDAGOGISCH WERKPLAN PEUTERSPEELZAAL OT EN SIEN PEDAGOGISCH WERKPLAN PEUTERSPEELZAAL OT EN SIEN Juli 2018 Inhoud 1. Informatie over Peuterspeelzaal Ot en Sien... 2 2. Groepsomvang, leeftijdsopbouw en personeel... 3 3. Kennismaking, wennen en mentorschap...

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Ot en Sien

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Ot en Sien Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Ot en Sien September 2016 1 Inhoud 1. Informatie over Peuterspeelzaal Ot en Sien p. 3 2. Groepsomvang, leeftijdsopbouw en personeel p. 4 3. Kennismaking en wennen p.

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze Peuterspelen De Komeet, maart 2018 Locatiemanager: Anouk Aafjes

Pedagogische werkwijze Peuterspelen De Komeet, maart 2018 Locatiemanager: Anouk Aafjes Omvang van de Peuterspelengroep Er kunnen maximaal 16 kinderen per dagdeel worden opgevangen. De samenstelling van de groepen Naam van de groep Komeet Maximaal aantal kinderen op de groep Horizontale/

Nadere informatie

Informatieboekje van. Peuterspeelschool Haaften

Informatieboekje van. Peuterspeelschool Haaften Informatieboekje van Peuterspeelschool Haaften - 2 Welkom Voor u ligt het informatieboekje van peuterspeelschool Haaften Wij wensen u veel plezier met het doorlezen van dit boekje en hopen uw peuter en

Nadere informatie

Aanmeldformulier voor basisschool, Sint Franciscus, Weiteveen.

Aanmeldformulier voor basisschool, Sint Franciscus, Weiteveen. Inleveren bij de directeur: uiterlijk. Aanmeldformulier voor basisschool, Sint Franciscus, Weiteveen. ndergetekenden melden hun kind aan bij Basisschool, Sint Franciscus, Zuidersloot 61 te Weiteveen Gegevens

Nadere informatie

Informatieboekje van. Peuterspeelschool Opijnen

Informatieboekje van. Peuterspeelschool Opijnen Informatieboekje van Peuterspeelschool Opijnen Welkom Voor u ligt het informatieboekje van peuterspeelschool Opijnen. Wij wensen u veel plezier met het doorlezen van dit boekje en hopen uw peuter en u

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Pippeloentje. Pedagogisch werkplan peuterspeelzaal Pippeloentje SPL / SJWB februari 2019

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Pippeloentje. Pedagogisch werkplan peuterspeelzaal Pippeloentje SPL / SJWB februari 2019 1 Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Pippeloentje Februari 2019 2 Inhoud 1. informatie over peuterspeelzaal Pippeloentje 3 2. groepsomvang en leeftijdsopbouw 5 3. kennismaking en wennen en mentorschap

Nadere informatie

Hartelijk welkom bij Kids2b

Hartelijk welkom bij Kids2b Hartelijk welkom bij Kids2b U heeft onze folder voor peuterspeelzaalwerk in handen. Hartelijk welkom in onze wereld. In deze folder leest u wat wij u en uw peuter te bieden hebben. Voor de beste indruk

Nadere informatie

Samenvatting pedagogisch beleidsplan Trias Kinderopvang, waar kinderen zich thuis voelen

Samenvatting pedagogisch beleidsplan Trias Kinderopvang, waar kinderen zich thuis voelen Samenvatting pedagogisch beleidsplan Trias Kinderopvang, waar kinderen zich thuis voelen Voor u ligt het samengevatte pedagogisch beleidsplan van de kinderdagverblijven van Trias Kinderopvang. Doelstellingen

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Het Piraatje

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Het Piraatje Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Het Piraatje Juli 2017 1 Inhoud 1. informatie over peuterspeelzaal t Piraatje p. 3 2. groepsomvang, en leeftijdsopbouw en personeel p. 4 3. kennismaking en wennen p.

Nadere informatie

Pedagogisch beleid Kinderopvang Haarlem Spelend Groeien

Pedagogisch beleid Kinderopvang Haarlem Spelend Groeien Pedagogisch beleid Kinderopvang Haarlem Spelend Groeien Inleiding Kinderopvang Haarlem heeft één centraal pedagogisch beleid. Dit is de pedagogische basis van alle kindercentra van Kinderopvang Haarlem.

Nadere informatie

Gegevens voorschoolse instelling Naam instelling: Telefoonnummer: Naam medewerker: Datum van invullen: Gegevens kind Naam kind: Adres: Woonplaats:

Gegevens voorschoolse instelling Naam instelling: Telefoonnummer: Naam medewerker: Datum van invullen: Gegevens kind Naam kind: Adres: Woonplaats: In het kader van een sluitende aanpak voor 0 tot 6 jarigen wordt gewerkt aan de overdracht van gegevens over het ontwikkelingsverloop van peuters naar basisscholen met als resultaat het overdrachtsformulier

Nadere informatie

Hoe kijken wij naar kinderen? Pedagogisch beleid

Hoe kijken wij naar kinderen? Pedagogisch beleid Hoe kijken wij naar kinderen? Pedagogisch beleid Inleiding Wij vinden het belangrijk dat u uw kind met een gerust hart naar één van onze kindercentra brengt. In deze brochure laten wij u zien dat wij

Nadere informatie

Overdrachtdocument. Samenwerkende kinderopvangorganisaties en peuterspeelzalen Roosendaal. De overdracht. Peuter Kleuter

Overdrachtdocument. Samenwerkende kinderopvangorganisaties en peuterspeelzalen Roosendaal. De overdracht. Peuter Kleuter Overdrachtdocument Samenwerkende kinderopvangorganisaties en peuterspeelzalen Roosendaal Peuter Kleuter De overdracht De pedagogisch medewerker vult dit boekje behorende bij het overdrachtdocument peuter

Nadere informatie

Instrument OVERDRACHT VAN KINDINFORMATIE in Nijmegen

Instrument OVERDRACHT VAN KINDINFORMATIE in Nijmegen Instrument OVERDRACHT VAN KINDINFORMATIE in Nijmegen Colofon Tekst Werkgroep Herziening AKIB in samenwerking met het ondersteuningsplatform Nijmegen van samenwerkingsverband Stromenland en de gemeente

Nadere informatie

Pedagogisch Beleidsplan KDV Mathil Rouveen

Pedagogisch Beleidsplan KDV Mathil Rouveen Pedagogisch Beleidsplan KDV Mathil Rouveen Inhoud: Voorwoord 2 Pedagogisch doel 3 Visie op ontwikkeling en opvoeding 4 Sociaal- emotionele veiligheid 5 Sociale ontwikkeling 5 Emotionele ontwikkeling 6

Nadere informatie

kinderdagopvang peutergroep basisschool bso alles in huis voor kinderen van 0 tot 13 jaar

kinderdagopvang peutergroep basisschool bso alles in huis voor kinderen van 0 tot 13 jaar kinderdagopvang peutergroep basisschool bso alles in huis voor kinderen van 0 tot 13 jaar educatief centrum Educatief centrum de Bongerd is een plek waar kinderen van 0 tot 13 jaar de hele dag kunnen leren,

Nadere informatie

SLO PILOT VVE/PO Utrecht

SLO PILOT VVE/PO Utrecht Van observatie naar overdracht (Kijk op ontwikkeling) Tussen voorschoolse instelling en basisschool Kindgegevens Voornaam... Achternaam... Geslacht... Geboortedatum... - geboorteplaats... - geboorteland...

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan Buitenschoolse Opvang Mathil Rouveen

Pedagogisch beleidsplan Buitenschoolse Opvang Mathil Rouveen Pedagogisch beleidsplan Buitenschoolse Opvang Mathil Rouveen Inhoud: Voorwoord 2 Pedagogisch doel 3 Visie op ontwikkeling en opvoeding 4 Sociaal- emotionele veiligheid 5 Sociale ontwikkeling 5 Emotionele

Nadere informatie

Kids2b. Een koffer vol bagage. Kleine kinderen worden groot. REIS vormt de kern van ons handelen; RES PEC VOOR. Het pedagogisch beleid

Kids2b. Een koffer vol bagage. Kleine kinderen worden groot. REIS vormt de kern van ons handelen; RES PEC VOOR. Het pedagogisch beleid Op REIS met Kids2b Kids2b Kids2b is zeer verheugd dat u uw kind aan ons toevertrouwd. Wij begrijpen dat het voor S I E R u als ouder een grote stap is om een deel van de zorg en opvoeding van uw kind te

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Groen Knollenland

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Groen Knollenland Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Groen Knollenland Juli 2018 1 Inhoud 1. Informatie over Peuterspeelzaal Groen Knollenland... 2 2. Groepsomvang, leeftijdsopbouw en personeel... 3 3. Kennismaking, wennen

Nadere informatie

Informatieboekje. Voorschool

Informatieboekje. Voorschool Informatieboekje Voorschool email: directie@pionier.nl website: www.obsdepionier.nl OBS de Pionier Zeislaan 3 4904 VC Oosterhout 0162-437832 Versie: juni 2017 Voorschool OBS de Pionier De voorschool van

Nadere informatie

Mocht het afscheid nemen problemen opleveren bespreek dit dan even met de groepsleerkracht. Dan begeleiden jullie gezamenlijk uw kind hierbij.

Mocht het afscheid nemen problemen opleveren bespreek dit dan even met de groepsleerkracht. Dan begeleiden jullie gezamenlijk uw kind hierbij. De dagindeling in groep 1 en 2 De schooltijden voor de kleutergroepen zijn als volgt: s morgens 8.30 uur 11.45 uur s middags 13.00 uur 15.15 uur Woensdag 8.30 uur 12.00 uur Vrijdagmiddag vrij 10 minuten

Nadere informatie

Activiteitenbeleid 2013

Activiteitenbeleid 2013 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1: Hoofdstuk 2: Hoofdstuk 3: Hoofdstuk 4: Hoofdstuk 5: Hoofdstuk 6: Pedagogisch beleid TintelTuin De 6 competenties Visie Activiteitenbeleid binnen het (dag)programma Laat zien

Nadere informatie

KINDERDAGVERBLIJVEN BLUB, ZEGT DE VIS

KINDERDAGVERBLIJVEN BLUB, ZEGT DE VIS KINDERDAGVERBLIJVEN BLUB, ZEGT DE VIS Blub, zegt de vis zijn gezellige, kleinschalige en huiselijke kinderdagverblijven. De kinderdagverblijven bestaan uit groepen die opvang en verzorging bieden aan kinderen

Nadere informatie

PROCEDURE + ZWOLS OVERDRACHTSFORMULIER

PROCEDURE + ZWOLS OVERDRACHTSFORMULIER PROCEDURE + ZWOLS OVERDRACHTSFORMULIER Overdracht kindgegevens van voorschoolse instellingen naar het basisonderwijs Inleiding Een goede, eenduidige overdracht van gegevens over kinderen van de voorschoolse

Nadere informatie

Spelen en ontwikkelen. bij de peuteropvang in Alkmaar

Spelen en ontwikkelen. bij de peuteropvang in Alkmaar Spelen en ontwikkelen bij de peuteropvang in Alkmaar Is uw kind tussen de twee en vier jaar? Dan mag hij of zij naar de peuteropvang: Een leuke en leerzame plek waar uw kind onder deskundige begeleiding

Nadere informatie

PEUTER EXTRA PROJECT 2016 KDV WERELDPLEK

PEUTER EXTRA PROJECT 2016 KDV WERELDPLEK PEUTER EXTRA PROJECT 2016 KDV WERELDPLEK Waarom een Peuter Extra Project? We kennen ze allemaal, onze oudste peutertjes die voorheen vol enthousiasme speelden op het kinderdagverblijf of thuis zichzelf

Nadere informatie

Oké-formulier. Overdrachtsformulier voorschoolse voorziening- basisonderwijs in de gemeente Deventer

Oké-formulier. Overdrachtsformulier voorschoolse voorziening- basisonderwijs in de gemeente Deventer Oké-formulier Overdrachtsformulier voorschoolse voorziening- basisonderwijs in de gemeente Deventer In te vullen door de voorschoolse voorziening Gegevens voorschoolse voorziening Bezocht het kind een

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Het Piraatje

Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Het Piraatje Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Het Piraatje Juli 2018 1 Inhoud 1. informatie over peuterspeelzaal t Piraatje p. 3 2. groepsomvang, en leeftijdsopbouw en personeel p. 4 3. kennismaking, wennen en

Nadere informatie

Wegwijzertje. Website: www.wegwijzer.pcboapeldoorn.nl Mail: wegwijzer@pcboapeldoorn.nl 15 januari 2016 Nieuwsbrief nummer 9.

Wegwijzertje. Website: www.wegwijzer.pcboapeldoorn.nl Mail: wegwijzer@pcboapeldoorn.nl 15 januari 2016 Nieuwsbrief nummer 9. Website: www.wegwijzer.pcboapeldoorn.nl Mail: wegwijzer@pcboapeldoorn.nl 15 januari 2016 Nieuwsbrief nummer 9 Geachte ouders, Wegwijzertje De eerste nieuwsbrief van het nieuwe jaar. Het was goed elkaar

Nadere informatie

Peuterspeelzaal Adres Telefoon Ingevuld op Ingevuld door adres Aanwezig op de volgende dagdelen

Peuterspeelzaal Adres Telefoon Ingevuld op Ingevuld door  adres Aanwezig op de volgende dagdelen Gegevens peuterspeelzaal Peuterspeelzaal Adres Telefoon Ingevuld op Ingevuld door E-mailadres Aanwezig op de volgende dagdelen Kindgegevens Voornaam + achternaam Roepnaam Geslacht : jongen / meisje * Geboortedatum

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Pippeloentje

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Pippeloentje Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Pippeloentje Maart 2016 1 Inhoud 1. informatie over peuterspeelopvang Pippeloentje 3 2. groepsomvang en leeftijdsopbouw 4 3. kennismaking en wennen 5 4. dagindeling

Nadere informatie

Hartelijk welkom bij Kids2b

Hartelijk welkom bij Kids2b Hartelijk welkom bij Kids2b Stichting Kids2b! Al 25 jaar een begrip in Noord Groningen. Kinderen in de leeftijd van 0 tot 13 jaar krijgen bij ons alle gelegenheid om zich spelenderwijs te ontwikkelen.

Nadere informatie

Pedagogisch Werkplan Gastouder

Pedagogisch Werkplan Gastouder Pedagogisch Werkplan Gastouder Versie Januari 2016 Pedagogisch werkplan gastouder De Wet Kinderopvang stelt als eis dat één keer per jaar het pedagogisch beleid met de gastouder wordt besproken. Het Pedagogisch

Nadere informatie

Een vroege aanpak van achterstand in de (taal) ontwikkeling kan een slechte start op de basisschool voorkomen.

Een vroege aanpak van achterstand in de (taal) ontwikkeling kan een slechte start op de basisschool voorkomen. VVE, Voor- en Vroegschoolse Educatie Bij Kindcentrum Supertof wordt ontwikkelingsgericht gewerkt. Om er voor te zorgen dat ieder kind een goede start kan maken op de basisschool wordt gewerkt met de VVE-methode.

Nadere informatie

Informatiebrochure voor ouders/verzorgers KieKeBoe s Peuterklas (peuterspeelzaal)

Informatiebrochure voor ouders/verzorgers KieKeBoe s Peuterklas (peuterspeelzaal) Informatiebrochure voor ouders/verzorgers KieKeBoe s Peuterklas (peuterspeelzaal) Inhoudsopgave VOEL OOK DE MAGIE VAN KINDEROPVANG EN NATUUR! PEUTERKLAS IN PLAATS VAN PEUTERSPEELZAAL 3 WAT IS DE PEUTERKLAS?

Nadere informatie

Informatieboekje van. Peuterspeelzaal M!eters

Informatieboekje van. Peuterspeelzaal M!eters Informatieboekje van Peuterspeelzaal M!eters Welkom Voor u ligt het informatieboekje van peuterspeelzaal M!ETERS. Wij wensen u veel plezier met het doorlezen van dit boekje en hopen uw peuter en u een

Nadere informatie

Aanvulling pedagogisch beleidsplan Kleine Raaf

Aanvulling pedagogisch beleidsplan Kleine Raaf Aanvulling pedagogisch beleidsplan Kleine Raaf Auteur Datum geldigheidsverkl. Paraaf map Versie nr. IV juni 2015 Werkinstructie map Kinderopvang 2015A Voor u ligt de aanvulling op het pedagogisch beleidsplan

Nadere informatie

Inschrijfformulier Kidion

Inschrijfformulier Kidion Inschrijfformulier Kidion Gegevens kind 1: Gegevens kind 2: Achternaam: Achternaam: Voorvoegsels: Voorvoegsels: Voorna(a)m(en): Voorna(a)m(en): Roepnaam: Roepnaam: Geboortedatum: Geboortedatum: Geboorteplaats:

Nadere informatie

Kleuterboekje De Hoeksteen. Vandaag peuter, morgen kleuter

Kleuterboekje De Hoeksteen. Vandaag peuter, morgen kleuter Kleuterboekje De Hoeksteen Vandaag peuter, morgen kleuter Welkom op de Hoeksteen! En dan is het ineens zover: Uw kind mag (bijna) naar de basisschool! In dit boekje leest u hoe het eraan toe gaat bij de

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peutercentrum t Kwetternest

Pedagogisch werkplan. Peutercentrum t Kwetternest Pedagogisch werkplan Peutercentrum t Kwetternest Juli 2018 1 Inhoud 1. informatie over peuterspeelzaal t Kwetternest p. 3 2. groepsomvang, en leeftijdsopbouw en personeel p. 4 3. kennismaking en wennen

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze Peuterspelen De Waterlelie, januari 2019 Locatiemanager: Yael Lindhout Horev

Pedagogische werkwijze Peuterspelen De Waterlelie, januari 2019 Locatiemanager: Yael Lindhout Horev Omvang van de peuterspelen Er kunnen maximaal 15 kinderen per dagdeel worden opgevangen. De samenstelling van de en Naam van de Maximaal aantal kinderen op de Horizontale/ verticale/ flexibele Leeftijdsindeling

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peuteropvang de Glijbaan

Pedagogisch werkplan. Peuteropvang de Glijbaan Pedagogisch werkplan Peuteropvang de Glijbaan 1 Inhoud 1. informatie over peuteropvang de Glijbaan p. 3 2. groepsomvang, leeftijdsopbouw en personeel p. 5 3. kennismaking en wennen p. 5 4. dagindeling

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze Peuterspelen Het SchatRijk, Februari 2019 Anouk Aafjes, Locatiemanager

Pedagogische werkwijze Peuterspelen Het SchatRijk, Februari 2019 Anouk Aafjes, Locatiemanager Omvang van de peuterspeel Er kunnen maximaal 14 kinderen per dagdeel worden opgevangen. De samenstelling van de en Naam van de Maximaal aantal kinderen op de Horizontale/ verticale/ flexibele Leeftijdsindeling

Nadere informatie

Welkom. Hartelijk dank voor uw interesse in de kinderopvang. Beknopt leest u hier informatie over de visie en een aantal praktische zaken.

Welkom. Hartelijk dank voor uw interesse in de kinderopvang. Beknopt leest u hier informatie over de visie en een aantal praktische zaken. Welkom Beste ouders, Hartelijk dank voor uw interesse in de kinderopvang. Beknopt leest u hier informatie over de visie en een aantal praktische zaken. De kinderopvang is een huiselijk kinderdagverblijf

Nadere informatie

Aanmelding van leerlingen op een basisschool

Aanmelding van leerlingen op een basisschool Aanmelding van leerlingen op een basisschool Per 1 augustus 2014 gaat Passend Onderwijs van start. Schoolbesturen hebben dan de zorgplicht en moeten iedere leerling een passend arrangement aanbieden. Voor

Nadere informatie

Samen op ontdekkingsreis

Samen op ontdekkingsreis Samen op ontdekkingsreis Dagopvang & Buitenschoolse opvang Ga je mee op REIS? Stichting Kids2b, de leukste kinderopvang in Noord-Groningen. Kinderen in de leeftijd van 0 tot 13 jaar ontwikkelen zich bij

Nadere informatie

PEUTER EXTRA PROJECT 2014 KDV WERELDPLEK

PEUTER EXTRA PROJECT 2014 KDV WERELDPLEK PEUTER EXTRA PROJECT 2014 KDV WERELDPLEK Waarom een Peuter Extra Project? We kennen ze allemaal, onze oudste peutertjes die voorheen vol enthousiasme speelden op het kinderdagverblijf of thuis zichzelf

Nadere informatie

In gesprek met ouders. Spel en ontwikkeling! (module 1 en 2) (module 3 en 4) Doel Verkrijgen van inzicht in het belang van spel en

In gesprek met ouders. Spel en ontwikkeling! (module 1 en 2) (module 3 en 4) Doel Verkrijgen van inzicht in het belang van spel en Peuters spelender wijs! Een praktische verdiepingscursus voor pedagogisch medewerkers in peuterspeelzalen en kinderdagverblijven De ontwikkeling van jonge kinderen gaat snel. Ze zijn altijd op ontdekkingstocht

Nadere informatie

Kinderopvang Het Kinderpaleis is een particuliere organisatie. In dit boekje willen we u informeren over onze Kinderopvang.

Kinderopvang Het Kinderpaleis is een particuliere organisatie. In dit boekje willen we u informeren over onze Kinderopvang. Welkom bij Kinderopvang Het Kinderpaleis Kinderopvang Het Kinderpaleis is een particuliere organisatie. In dit boekje willen we u informeren over onze Kinderopvang. Het Kinderpaleis biedt hele dagopvang

Nadere informatie

Informatieboekje van

Informatieboekje van Informatieboekje van Welkom Voor u ligt het informatieboekje van peuterspeelzaal M!ETERS. Wij wensen u veel plezier met het doorlezen van dit boekje en hopen uw peuter en u een fijne tijd op onze peuterspeelzaal

Nadere informatie

Gaat naar kinderopvang/peuterspeelzaal

Gaat naar kinderopvang/peuterspeelzaal Overdrachts verdrachtsformulier Naam kind: Gaat naar kinderopvang/peuterspeelzaal Geboortedatum: Locatie: Geplaatst sinds: Aantal dagdelen: Gaat naar (naam) basisschool: Naam pedagogisch medewerker: Gaat

Nadere informatie

Leeswijzer individueel rapport KIJK! 0-4 jaar voor ouders

Leeswijzer individueel rapport KIJK! 0-4 jaar voor ouders Het individuele rapport geeft u een beeld van de totale ontwikkeling van uw kind. De vaste pedagogisch medewerkers van uw kind hebben een half jaar observaties bijgehouden. Deze observaties zijn verwerkt

Nadere informatie

Peuteropvang Uithuizen

Peuteropvang Uithuizen Peuteropvang Uithuizen Ontdek, leer, groei en geniet! SPELEN, ONTMOETEN EN BELEVEN! Goed voorbereid naar de basisschool Samen met andere kinderen ravotten, dansen, zingen, rennen, knutselen, puzzelen en

Nadere informatie

Samen op ontdekkingsreis

Samen op ontdekkingsreis Samen op ontdekkingsreis Dagopvang & Buitenschoolse opvang Ga je mee op REIS Stichting Kids2b, de leukste kinderopvang in Noord-Groningen. Kinderen in de leeftijd van 0 tot 13 jaar ontwikkelen zich bij

Nadere informatie

info over de voorschool Voor- en Vroegschoolse educatie

info over de voorschool Voor- en Vroegschoolse educatie info over de voorschool Voor- en Vroegschoolse educatie Voorwoord Partou Kinderopvang Beste ouders/verzorgers, U heeft uw kind aangemeld voor een voorschool. In dit boekje vindt u alle informatie over

Nadere informatie

EVEN VOORSTELLEN...!

EVEN VOORSTELLEN...! EVEN VOORSTELLEN...! 2018 10forKIDS Beste ouders, 10forKIDS biedt dagopvang en peuteropvang aan kinderen van drie maanden tot vier jaar oud. Uw kind een liefdevolle, persoonlijke en een uitdagende opvang

Nadere informatie

Aanmelding van leerlingen op een basisschool

Aanmelding van leerlingen op een basisschool Aanmelding van leerlingen op een basisschool Per 1 augustus 2014 gaat Passend Onderwijs van start. Schoolbesturen hebben dan de zorgplicht en moeten iedere leerling een passend arrangement aanbieden. Voor

Nadere informatie

Peuterestafette. Peuterestafette

Peuterestafette. Peuterestafette Peuterestafette Peuterestafette Dit document is tot stand gekomen in samenwerking met de gemeente Haarlemmermeer en Onderwijsadvies, versie okt 2014 1 Gegevens peuterspeelzaal / kinderdagverblijf Peuterspeelzaal/kinderdagverblijf

Nadere informatie

Activiteitengids. buitenschoolse opvang Ypenburg

Activiteitengids. buitenschoolse opvang Ypenburg Activiteitengids buitenschoolse opvang Ypenburg 8 september t/m 17 oktober 2014 Vervelen is geen optie! Voorwoord Hallo allemaal, Hier is het nieuwe knaloranje boekje van Leuk Ypenburg met weer allerlei

Nadere informatie

Aanmelding van leerling op een basisschool

Aanmelding van leerling op een basisschool Aanmelding van leerling op een basisschool Per 1 augustus 2014 is Passend Onderwijs van start gegaan. Schoolbesturen hebben dan de zorgplicht en moeten iedere leerling een passend arrangement aanbieden.

Nadere informatie

Zorgboekje. Kindgegevens

Zorgboekje. Kindgegevens Zorgboekje De pedagogisch medewerker vult dit boekje behorende bij het overdrachtdocument peuter kleuter in als er een zorgbehoefte bij het kind is gesignaleerd. Zij/ hij vult in wat van toepassing is

Nadere informatie

PEDAGOGISCHE WERKWIJZE BOFKONTJES pagina 1 van 5

PEDAGOGISCHE WERKWIJZE BOFKONTJES pagina 1 van 5 pagina 1 van 5 1 WAT IS KARAKTERISTIEK VOOR DE BOFKONTJES Kindercentrum de Bofkontjes is een spelenderwijs groep die halve dagopvang biedt. De Bofkontjes heeft haar groepsruimte in de Tarthorstschool direct

Nadere informatie

Visie (Pedagogisch werkplan)

Visie (Pedagogisch werkplan) Visie (Pedagogisch werkplan) Gastouderopvang De Krummeltjes stelt zich tot doel om een omgeving te bieden waarin kinderen kunnen opgroeien tot zelfstandige en evenwichtige mensen met respect voor anderen

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal de Glijbaan

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal de Glijbaan Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal de Glijbaan September 2016 1 Inhoud 1. informatie over peuterspeelzaal de Glijbaan p. 3 2. groepsomvang, leeftijdsopbouw en personeel p. 5 3. kennismaking en wennen

Nadere informatie

Geboortedatum: Postcode + woonplaats: Telefoonnummer: Nationaliteit: Gezinssituatie: Broers/zussen: naam geboortedatum.

Geboortedatum: Postcode + woonplaats: Telefoonnummer: Nationaliteit: Gezinssituatie: Broers/zussen: naam geboortedatum. Overdrachtslijst Datum:.. Kindgegevens Voornaam + achternaam: Geboortedatum: Adres: Postcode + woonplaats: Telefoonnummer: Nationaliteit: Thuistaal: Gezinssituatie: -..meisje/jongen Broers/zussen: naam

Nadere informatie

Pedagogisch beleid 0 4 jaar. een samenvatting. Juni 2015

Pedagogisch beleid 0 4 jaar. een samenvatting. Juni 2015 Pedagogisch beleid 0 4 jaar een samenvatting Juni 2015 Waarom een pedagogisch beleid? Ons pedagogisch beleid geeft de visie van Kinderopvang Purmerend weer op het opvoeden van kinderen in een andere situatie

Nadere informatie

Aanmelding van leerlingen op een basisschool

Aanmelding van leerlingen op een basisschool Aanmelding van leerlingen op een basisschool Per 1 augustus 2014 is Passend Onderwijs van start gegaan. Schoolbesturen hebben dan de zorgplicht en moeten iedere leerling een passend arrangement aanbieden.

Nadere informatie

Informatieboekje. Peuterstap 28-1-2015

Informatieboekje. Peuterstap 28-1-2015 2015 Peuterstap 28-1-2015 INHOUDSOPGAVE 1 Welkom... 3 2 Peuterspeelzaal Peuterstap... 4 2.1 Doelstelling... 4 2.2 Aanbod... 4 3 VVE (Voorschoolse en Vroegschoolse Educatie)... 5 3.1 Doel VVE... 5 4 Programma

Nadere informatie

Een goede. keuze. Welkom bij 2Samen Peuterspeelzaal

Een goede. keuze. Welkom bij 2Samen Peuterspeelzaal Een goede keuze Welkom bij 2Samen Peuterspeelzaal Kinderopvang 2Samen: een goede keuze Thuis in kinderopvang Voor kinderen vanaf 2½ jaar, die niet naar het kinderdagverblijf gaan, is de peuterspeelzaal

Nadere informatie

Gezinssituatie: - woont bij... - broers... - zussen...

Gezinssituatie: - woont bij... - broers... - zussen... Observatieformulier (Kijk op ontwikkeling) Voorschoolse voorziening Kindgegevens Voornaam... Achternaam... Straat... Woonplaats... Telefoon... Geslacht... Geboortedatum... - geboorteplaats... - geboorteland...

Nadere informatie

Inleiding Missie Voordeel voor ouders Openingstijden Vooral gericht op taalonderwijs Nauwe samenwerking met het basisonderwijs

Inleiding Missie Voordeel voor ouders Openingstijden Vooral gericht op taalonderwijs Nauwe samenwerking met het basisonderwijs Informatiefolder Inleiding Voor u ligt de informatiefolder van Klein maar dapper, een dagopvang opgericht door Dominique Reincke en Simone Luneburg. Samen zijn wij de oprichters van Klein maar dapper en

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze KDV De Hoek, versie juli 2015 Esther Peijnenburg, locatiemanager

Pedagogische werkwijze KDV De Hoek, versie juli 2015 Esther Peijnenburg, locatiemanager Omvang van het kinderdagverblijf en de samenstelling van de groepen Er kunnen maximaal 40 kinderen per dag worden opgevangen op KDV en peuterochtendgroep De Hoek. Momenteel zijn door terugloop van kinderen

Nadere informatie

U kunt u kind aanmelden door een aanmeldformulier met uitgebreide informatie in te vullen en vervolgens een inschrijfformulier.

U kunt u kind aanmelden door een aanmeldformulier met uitgebreide informatie in te vullen en vervolgens een inschrijfformulier. Uw kind aanmelden op de Parkschool. Als ouder kiest u zelf een school voor uw kind, ook als uw kind extra ondersteuning nodig heeft. Na aanmelding beoordeelt de Parkschool of zij aan de ondersteuningsvraag

Nadere informatie

De Maatjes Kinderopvang en basisschool De Kreek Spelenderwijs van kinderopvang naar onderwijs

De Maatjes Kinderopvang en basisschool De Kreek Spelenderwijs van kinderopvang naar onderwijs De Maatjes Kinderopvang en basisschool De Kreek Spelenderwijs van kinderopvang naar onderwijs Samen op weg naar een IKC baby/dreumes, peuter, bso en basisschool onder één dak Ondertekening intentieverklaring

Nadere informatie

Spelen en leren. Naar de Basischool

Spelen en leren. Naar de Basischool Onze prachtige locatie is het voormalig schoolgebouw de Brandaris gelegen aan de Oude Gest 3 in Bunschoten-Spakenburg. Daar beschikken wij over 2 ruime lokalen waar wij dagelijks opvang bieden aan peuters

Nadere informatie

Naam leerling. Geboortedatum. Geboorteplaats. Geboorteland. Adres. Telefoon thuis. Telefoon werk. Telefoon oppas. adres. Huisarts + telnr.

Naam leerling. Geboortedatum. Geboorteplaats. Geboorteland. Adres. Telefoon thuis. Telefoon werk. Telefoon oppas.  adres. Huisarts + telnr. Entreeformulier Dit ben ik Naam leerling Geboortedatum Geboorteplaats Geboorteland Adres Telefoon thuis Telefoon werk Telefoon oppas E-mailadres Huisarts + telnr. Datum van invullen Ingevuld door Namen

Nadere informatie

Kijklijst voor ouders voor kinderen in groep 1 / 2

Kijklijst voor ouders voor kinderen in groep 1 / 2 Kijklijst voor ouders voor kinderen in groep 1 / 2 (Bijlage bij de toelatingsprocedure van Stichting OPOS) U wilt uw kind aanmelden om te worden toegelaten tot een basisschool van Stichting OPOS. Daarvoor

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal t Klinkertje

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal t Klinkertje Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal t Klinkertje Juni 2017 1 Inhoud 1. informatie over peuterspeelzaal t Klinkertje p. 3 2. groepsomvang, en leeftijdsopbouw en personeel p. 4 3. kennismaking en wennen

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan Peuteropvang t Wakertje

Pedagogisch werkplan Peuteropvang t Wakertje Pedagogisch werkplan Peuteropvang t Wakertje JULI 2018 1 Inhoud 1. informatie over peuteropvang t Wakertje) p. 3 2. groepsomvang, leeftijdsopbouw en personeel p. 4 3. kennismaking en wennen p. 4 4. dagindeling

Nadere informatie

(naam/plaats school) Achternaam : Roepnaam : Geboortedatum: :. Nationaliteit : Adres (straat/nr) :. Postcode:. Telefoonnummer : Telefoonnummer 2:.

(naam/plaats school) Achternaam : Roepnaam : Geboortedatum: :. Nationaliteit : Adres (straat/nr) :. Postcode:. Telefoonnummer : Telefoonnummer 2:. Stichting penbaar nderwijs Kampen Noordweg 87 8262 BP Kampen Tel: (038) 333 22 43 www.ookkampen.nl Dit aanmeldformulier is opgesteld ten behoeve van de zorgvuldige aanmelding van uw kind bij één van de

Nadere informatie

Hoofdstuk II: 2Penselen

Hoofdstuk II: 2Penselen Versie juni 2014 Hoofdstuk II: 2Penselen 2Penselen ligt in de Schilderswijk, naast basisschool t Palet en het Hannemanplantsoen. Het kindercentrum is kleinschalig en gezellig, zodat de kinderen zich thuis

Nadere informatie

Pedagogisch Werkplan gastouder

Pedagogisch Werkplan gastouder Pedagogisch Werkplan gastouder Pagina 1 van 6 Inhoudsopgave 1. PERSOONLIJKE GEGEVENS GASTOUDER... 3 2. EMOTIONELE VEILIGHEID... 3 2.1. Vertrouwen... 3 2.2. Veilige opvangomgeving... 3 2.3. Spel, speelgoed

Nadere informatie

(naam/plaats school) Achternaam : Roepnaam : Geboortedatum: :. Nationaliteit : Adres (straat/nr) :. Postcode:. Spreektaal thuis: :.

(naam/plaats school) Achternaam : Roepnaam : Geboortedatum: :. Nationaliteit : Adres (straat/nr) :. Postcode:. Spreektaal thuis: :. Dit aanmeldformulier is opgesteld ten behoeve van de zorgvuldige aanmelding van uw kind bij één van de basisscholen van het Samenwerkingsverband Kampen Aanmeldformulier voor basisschool ndergetekenden

Nadere informatie

.. (naam/plaats school) Gegevens kind. Achternaam :. Roepnaam :... Geboortedatum: :. Nationaliteit :... Spreektaal thuis:

.. (naam/plaats school) Gegevens kind. Achternaam :. Roepnaam :... Geboortedatum: :. Nationaliteit :... Spreektaal thuis: Aanmeldformulier Dit aanmeldformulier is opgesteld ten behoeve van een zorgvuldige aanmelding van leerlingen. School vult dit formulier graag samen met u in. * doorhalen wat niet van toepassing is. Aanmeldformulier

Nadere informatie

Vanaf schooljaar 12 13 verandert de organisatie m.b.t. het activiteitenaanbod voor de kinderen.

Vanaf schooljaar 12 13 verandert de organisatie m.b.t. het activiteitenaanbod voor de kinderen. Brede school activiteiten 2012 Blok 4 Voorwoord Beste ouder(s) / verzorger(s), Binnenkort start het 4 e blok van de brede schoolactiviteiten. In dit boekje vindt u alle informatie over de activiteiten

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Olleke Bolleke

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Olleke Bolleke Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Olleke Bolleke September 2018 1 Inhoud 1. informatie over peuterspeelzaal Olleke Bolleke p. 3 2. groepsomvang, en leeftijdsopbouw en personeel p. 5 3. kennismaking,

Nadere informatie

KIJK peuterspeelzalen

KIJK peuterspeelzalen Goede start met VVE! KIJK peuterspeelzalen Spelenderwijs de wereld ontdekken Een goede start Met de Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE) programma s bereiden we kinderen tot 4 jaar op een speelse manier

Nadere informatie

Informatie Prins Heerlijk

Informatie Prins Heerlijk Informatie Prins Heerlijk In dit boekje vindt u informatie over kinderdagverblijf Prins Heerlijk De bedoeling van dit boekje is om u te informeren over de verschillende zaken die belangrijk zijn voor kinderdagverblijf

Nadere informatie

Inhoud. Groepen 1, 2. blz

Inhoud. Groepen 1, 2. blz 1 Inhoud - Voorwoord 2 - Groepsverdeling en leerkrachten 3 - Van peuter naar kleuter 4 - OND-kinderen 5 - Dagindeling 6 - Thema s en ontwikkelingsgebieden 7 - A-B-C groepen - Zelfstandigheid - Regels en

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze BSO De Wilgenboom, versie december 2015 Vera Snelle, locatiemanager

Pedagogische werkwijze BSO De Wilgenboom, versie december 2015 Vera Snelle, locatiemanager Omvang van De BSO en de samenstelling van de en Er worden momenteel op maandag, dinsdag en donderdag niet meer dan 20 kinderen opgevangen op BSO De Wilgenboom. Op vrijdag worden er momenteel niet meer

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Kweenie

Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Kweenie Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Kweenie Juli 2017 1 Inhoud 1. informatie over peuterspeelzaal Kweenie p. 3 2. groepsomvang, leeftijdsopbouw en personeel p. 4 3. kennismaking en wennen p. 4 4. dagindeling

Nadere informatie

Goede start met VVE!

Goede start met VVE! Goede start met VVE! Scan de QRcode voor een kort filmpje over VVE! Een goede start Met de Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE) programma s bereiden we kinderen tot 4 jaar op een speelse manier voor op

Nadere informatie

bij het Overdrachtdocument peuter - kleuter

bij het Overdrachtdocument peuter - kleuter Zor gboek je bij het Overdrachtdocument peuter - kleuter Datum Ingevuld door: (naam en functie): STEDELIJK ZORGBOEKJE PEUTER- KLEUTER ROTTERDAM Zorgboekje De pedagogisch medewerker vult dit boekje behorende

Nadere informatie

Peuterestafette. Gegevens peuterspeelzaal / kinderdagverblijf. Kindgegevens. Peuterspeelzaal/kinderdagverblijf. Adres. Telefoon

Peuterestafette. Gegevens peuterspeelzaal / kinderdagverblijf. Kindgegevens. Peuterspeelzaal/kinderdagverblijf. Adres. Telefoon Dit document is tot stand gekomen in samenwerking met de gemeente Haarlemmermeer, Onderwijsadvies en vertegenwoordigers van het primair onderwijs en de kinderopvang (incl. VE). versie 1.3 maart 2018 Gegevens

Nadere informatie